LisserNieuws - De Hillegommer

1 oktober 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 1 oktober 2019


Met de buren aan de sjoelbak

In Rustoord kwamen jong en oud bij elkaar om Burendag te vieren. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

LISSE n Burendag is een feest dat in 2006 werd opgezet door Douwe Egberts, om het contact met de buren te verstevigen en zo een gezellig en sociaal buurtgevoel te creëren. Een goed idee, oordeelde het Oranje Fonds, dat zich in 2008 aansloot als medeorganisator. In woonzorgcentrum Rustoord werd zaterdag 28 september ook Burendag gevierd.

Door Esther Akerboom

Buurvrouw Helen Verschoor organiseerde het feest samen met Annerieke Bouterse, activiteitenbegeleidster bij Rustoord, alweer voor de derde keer, waarbij bewoners en buren elkaar konden ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimte van de woonzorglocatie. "Juist in deze tijd, waarin iedereen langs elkaar heenraast, is het fijn om elkaar een keer per jaar te ontmoeten en samen iets leuks te doen. Elk jaar kiezen we een ander thema en dit keer is het 'Ouderwets gezellige (b)uurtjesmiddag'."

Kletsen en samen spelletjes doen

En gezellig was het. Zo'n 25 buren van alle leeftijden waren naar Rustoord gekomen om samen met de bewoners ouderwetse liedjes te zingen en gezelschapsspelletjes te doen. Ook de gepensioneerde knuffelhond Taiko mocht voor deze gelegenheid nog even mee met zijn vrouwtje Helen, om de nodige knuffels uit te delen en te krijgen.

Er werd gesjoeld, maar ook mens-erger-je-niet en ganzenbord gespeeld op grote speelmatten die de organisatie vorig jaar heeft kunnen kopen met het geld dat ze van het Oranjefonds kregen. En natuurlijk werd er veel gekletst. Ook de bewoners die niet meer mee konden doen genoten toch van alle reuring om hen heen. Als afsluiter werden de bewoners en hun buren op pannenkoeken en poffertjes uit de speciaal daarvoor ingehuurde poffertjeskraam getrakteerd.

Volgend jaar weer

Verschoor kijkt met een goed gevoel terug op deze middag. "Het is zeker mijn intentie om het volgend jaar weer te doen."

VOL brengt Lisse uit 1830 in kaart

Kadasterkaarten en gegevens volkstelling

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) is een project gestart om een digitale kaart te maken van Lisse omstreeks 1830. Het project maakt gebruik van de eerste kaarten van het Kadaster. Aan de digitale kaart worden gegevens van de eigenaren en bewoners gekoppeld. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk via internet. Er wordt samengewerkt met andere partijen die verbindingen leggen met de informatie van Lisse. Hieruit ontstaan verrassende inzichten. Naar verwachting wordt het project eind dit jaar afgerond en komt de kaart via internet beschikbaar.

Door Arie in 't Veld

Rond 1812 is het Kadaster in Nederland gestart met het in kaart brengen van de percelen land en de eigenaren. De eerste kaarten die zo ontstonden werden minuutplannen genoemd. Ook Lisse werd al vanaf 1812 in kaart gebracht in de vorm van een 13-tal minuutplannen. Die kaarten laten zien hoe de grenzen van de percelen lopen en waar de gebouwen staan. Naast de kaarten is destijds een register gemaakt waarin voor ieder perceel vastligt wie de eigenaar was, waar die woonde en wat zijn of haar beroep was.

Volkstelling

De Vereniging Oud Lisse heeft als doelstelling om bekendheid te geven aan de lokale geschiedenis van bewoners en landschap. De kaarten van het Kadaster vormen een prachtig beeld van de geschiedenis van Lisse. Vandaar dat besloten is om de kaarten van het Kadaster te digitaliseren. Ook is besloten om register van eigendom en de gegevens van de volkstelling uit 1830 aan de digitale kaart te koppelen.

De digitale kaart wordt via internet beschikbaar gemaakt. Zo wordt het mogelijk om naar de indeling van Lisse in 1830 te kijken, om na te gaan wie de eigenaar was van een perceel, en wie waar woonde.

Subsidies

Het project Lisse 1830 is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en Fonds 1818 en wordt eind 2019 afgerond.

Voor contactinformatie: Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse, 1e Havendwarsstraat 4, Lisse, e-mail: info@oudlisse.nl.

Voor nadere toelichting over het project Lisse 1830 kunt u contact opnemen met Henk Schaap, e-mail: hs@schaapweb.nl, telefoon 0653 930 943.

Kaarten van Kadaster vormen prachtig beeld van de historie van Lisse

Winst voor Heren 1 Hisalis, Dames 1 speelt gelijk

HOCKEY n Zowel Heren 1 als Dames 1 van Hisalis speelden zondag thuis. De mannen tegen Woerden, de vrouwen tegen Purmerend.

Hisalis was nog maar net begonnen aan de wedstrijd toen in een onbewaakt moment de spits van Woerden in de rebound na een strafcorner in de derde minuut de 0-1 scoorde. Meerdere strafcorners voor Hisalis volgden, maar de keeper van Woerden was in uitstekende vorm. Inmiddels speelden de teams in de stromende regen wat zorgde voor de nodige glijpartijen en gemiste passes. De tweede helft werd beheerst door Hisalis en het was wachten op nog een doelpunt om dat te bevestigen. Door de goede vorm van de Woerdense keeper duurde dat lang. Aanvaller Jurriaan Beelen gaf uiteindelijk vanaf de achterlijn een harde moeilijke pass voor om de Woerdense verdediging eindelijk te kunnen passeren. Spits Sam van Tol kreeg de harde voorzet kundig onder controle en wist de 2-1 in te tikken tot opluchting van het team en publiek.

Bij de dames ging het tot de rust gelijk op, 0-0. Daarna scoorden beide ploegen een keer. In het vierde kwart zette Hisalis alles op alles om de winst binnen te slepen: de spits haalde een strafcorner en na veel gerommel in de cirkel viel hier toch een doelpunt door Veerle de Nes, 2-1. Maar dit doelpunt werd afgekeurd.

Lees beide complete verslagen op www.lissernieuws.nl.

Wandeling in de Keukenhof

Lisse n Groei & Bloei afdeling Bollenstreek houdt vrijdag 4 oktober een excursie naar het tentoonstellingsterrein van de Keukenhof.

De tentoonstelling ligt op het oude landgoed "Zandvliet". De rondleiding begint om 14.00 uur bij de hoofdingang van de Keukenhof. De deelnemers gaan het terrein over en bekijken de bomen en struiken in hun herfsttooi. De oorspronkelijke aanleg naar het ontwerp van Zocher krijgt ook de aandacht die het verdient. Bekijk de tentoonstelling eens op een andere tijd van het jaar. Het is echt anders, de rust van het najaar tegenover de drukte van het voorjaar wanneer alles in bloei staat. Meewandelen?Opgeven verplicht bij W.N. Grimme, alleen per mail, grimme@s4all.nl. De wandeling is gratis voor leden en niet-leden van Groei & Bloei.

Foto: A. in 't Veld

Marius Montagne viert eeuwfeest

Met mooi weer pak ik soms een terrasje

HDV Lisse zet 2500e lid in het zonnetje

Lefeberlezing van Museum De Zwarte Tulp

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Southwind Raptor slaat ook toe op kortebaan in Lisse

Southwind Raptor wint de finale van de kortebaandraverij 2019 in Lisse. | Foto: pr

Lisse n Southwind Raptor en Lindsey Pegram hebben donderdag de kortebaan van Lisse gewonnen. De ruin was op snelheid een klasse apart, maar maakte regelmatig galoppades direct na de start. Dit kostte hem in de derde omloop bijna de kop, maar bijloting bood een nieuwe kans. Deze greep de troef van eigenaar Bert de Boer met beide handen aan.

De foutjes na de start bezorgen de achterban van Southwind Raptor regelmatig angstige momenten. Het is altijd afwachten of de ruin 'benen pakt'. Lukt dit, dan is hij op snelheid niet te beschieten. Dat bewees hij ook in Lisse, waar hij de ene na de andere tegenstander met gemak versloeg. Na de galoppades in de derde omloop tegen Feria de Rheve mocht hij in de herkansing tegen Chief One in de halve finale en Eliot Charisma in de eindstrijd.

Dat Eliot Charisma de tegenstander was in de finale was frappant. Dit was namelijk deze middag het andere paard van Pegram. De uittredend pikeurskampioen koos voor Southwind Raptor en gaf haar plek op de sulky van de herboren Eliot Charisma aan Rick Wester. Eén keer maakte Southwind Raptor nog een galoppade, maar de andere twee ritten won de combinatie gedecideerd.

Het was de vierde kortebaanzege dit jaar van Southwind Raptor. Het succes heeft ook een keerzijde. De ruin is nu de winsomgrens van 30.000 euro gepasseerd. Hij moet dus voortaan met een leerlingpikeur op pad om op 305 meter te mogen blijven starten.

Chief One en John de Leeuw eindigden als derde in Lisse. De hiermee behaalde punten leverden Jaap van Rijn zijn eerste kampioenschap bij de trainers op. Omdat Doc Holiday in de derde omloop sneuvelde tegen Eliot Charisma, kon ook Stal de Groningers juichen voor de titel van Ronny Brandt bij de paarden. Feria de Rheve eindigde samen met Krista Timmer knap als vierde.

Door de hevige regenval in de ochtend begon de kortebaan van Lisse een uur later. Een flinke lading nieuw zand was nodig om de baan goed begaanbaar te maken. Een flinke pluim voor de organisatie dat dit is gelukt. De achterstand op het tijdschema werd gedurende de middag door ieders medewerking goed ingelopen, zodat even na half 7 de winnaars konden worden gehuldigd.

Raad: 200.000 euro voor noodlokalen

Hillegom n (Door Jos Draijer) In haar vergadering van 26 september heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college om 200.000 euro bij te dragen aan de plaatsing van noodlokalen voor de nieuwe fusieschool Leerwinkel / Jozef: basisschool Meer en Dorp.

Maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. De gemeenteraad voelde zich nogal overvallen door dit voorstel en sprak wethouder van Trigt, maar ook de Sophiastichting (het schoolbestuur dat 100.000 euro bijdraagt), daar ook op aan. Er was veel discussie over de noodzaak, de leerlingenprognoses, de rol die het schoolbestuur speelde en het in de ogen van oppositiepartijen Groen Links, D66 en Bloeiend Hillegom slechte procesmanagement en de communicatie. Zij verzochten wethouder van Trigt er veel meer boven op te zitten om in de komende periode verrassingen als deze te voorkomen.

Sander Bosma stelde voor om het de 200.000 euro uit het al verstrekte voorbereidingskrediet te betalen om een greep in de algemene reserves te voorkomen. Wethouder Van Trigt meldde dat dat niet mogelijk is omdat door de prijsstijgingen dat krediet niet meer toereikend zou zijn. Ondanks het gemor van verschillende fracties namen de meeste fracties wel hun verantwoordelijkheid en stemde in met het voorstel. Ze wilden de leerlingen en leerkrachten niet in de kou laten staan en hen verlossen van het tekort aan lokalen om de continuïteit en kwaliteit van onderwijs niet in gevaar te brengen. De fractie van GroenLinks nam ook zijn verantwoordelijkheid, maar liet het kwartje de andere kant op vallen en vonden deze uitgave te onverantwoord om voor te kunnen stemmen.

Het voorstel werd daardoor aangenomen met achttien vóór en één tegen, in plaats van unaniem.

Digitaal aanvragen mantelzorgcompliment

| Foto: archief/Treffend Beeld Foto: pr./Treffend Beeld

Hillegom/Lisse n Het is nog tot 1 november mogelijk om een digitaal mantelzorgcompliment aan te vragen.

Dit kan bij WelzijnsKompas Hillegom-Lisse via: www.welzijnskompas.nl. Meer informatie en de voorwaarden staan op deze site. Ook is het nog mogelijk een papieren versie van het aanvraagformulier in te vullen. Het formulier kan opgehaald worden op het gemeentehuis van Hillegom of Lisse. Ook op beide locaties van WelzijnsKompas, Medisch Centrum Lisse en dienstencentrum Elsbroek Hillegom, kan het aanvraagformulier worden opgehaald tijdens openingstijden.

Blijk van waardering: kadokaart van €100

De gemeentes Hillegom en Lisse geven ook dit jaar de mantelzorgers een blijk van waardering. Zij vinden het belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden en de waardering krijgen die ze verdienen. Mandelzorgers krijgen een waardering in de vorm van een VVV kadokaart ter waarde van 100 euro.

Meer info via info@welzijnskompas.nl of bel: 0252-75 71 00 (dagelijks tussen 9.00 en 12.30uur).

Bloemen en mooie woorden voor Aleid Ringelberg. | Foto: VVD Hillegom.

Hillegom n Aleid Ringelberg heeft vorige week definitief afscheid genomen van de raad. Vanwege gezondheidsredenen werd ze sinds april vervangen door Louise Pijnacker.

Pijnacker wordt haar definitieve opvolger bij de VVD. Ringelberg was volgens burgemeester Arie van Erk zeer actief op meerdere terreinen, ze zorgde voor verbinding en haar invloed was groot. Zij werd in 2001 actief voor de VVD in Hillegom, aanvankelijk als burgerlid, later als raadslid (2006 - 2010). Na een korte onderbreking komt ze in 2011 terug als burgerlid en in 2014 als raadslid. In 2018 begon ze aan haar derde periode als raadslid. Ze was alom gerespecteerd door haar collega's vanwege haar dossierkennis en haar rustige, bescheiden en betrouwbare persoonlijkheid. Ze is geboren in Groningen maar groeide op aan de Waddenkust. "Daar heb ik geleerd dat je zaken kunt beïnvloeden, zeker wanneer je goed samenwerkt. En dat door inzet van mensen afzonderlijk of met een groep, je doelen kunt bereiken", liet in 2018, tijdens een interview met politiek correspondent Jos Draijer, deze krant weten.

Steun Free a Girl met de film 'Sold'

LISSE n De Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek houdt 11 oktober in 't Poelhuys (Vivaldistraat 4) een avond rond de film 'Sold'.

Deze film vertelt het verhaal van Lakshmi, een 13-jarig Nepalees meisje. Haar vader accepteert een voorschot voor haar, omdat ze gaat werken als dienstbode in Kolkata in India. Al snel komt Lakshi erachter dat ze is verkocht voor de prostitutie. (Lees verder op pagina 15)

Grote belangstelling om Nederlands te leren

Dennis van der Zaal Foto: Rob vd Linden

Hillegom n Goed nieuws voor laaggeletterden en anderen die Nederlands willen leren in Hillegom

Tijdens het Taalcafé in de bibliotheek, 24 september, kwam Nicole den Bruigom van IVIO vertellen over de cursussen die het IVIO geeft. Voor mensen van 18 en ouder, die niet inburgering-plichtig zijn, worden cursussen gegeven op alle niveaus, van een Alfa-groep voor mensen die niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven tot en met niveau B2.

Er was grote belangstelling onder de aanwezigen, die allemaal graag goed Nederlands willen leren. De A1 en A2 lessen zijn drie keer per week van 9.00 tot 12.00 uur, of eventueel 's-avonds (twee keer per week).

De B1 en B2 lessen zijn twee keer per week van 18.30 tot 20.30 uur, of eventueel 's-ochtends. Dit is afhankelijk of er een locatie en docent beschikbaar is. Voor de Alfa groep kijkt de organisatie nog welke tijd het beste past bij de deelnemers.

Bij minimaal zeven personen per niveau zijn deze cursussen in Hillegom, met maximaal vijftien personen per groep. Er wordt les gegeven uit een boek, met huiswerk op de computer. De cursussen zijn gratis, maar zijn niet niet zonder verplichting: eenmaal opgegeven wordt verwacht dat de cursist minimaal 80 procent van de lessen volgt. Na een positief resultaat op de eindtoets ontvangen de cursisten een certificaat of diploma.

Opgeven kan via: 0320 – 229900 of mail: hollandrijnland@ivio.nl. Hierna volgt een intake gesprek om te bepalen welk niveau de deelnemer heeft. Hillegommers worden gevraagd in hun omgeving mensen attent te maken op deze unieke kans om in het eigen dorp een cursus Nederlands te volgen.

100 jaar en nog steeds bij de tijd

Het werd een geanimeerd gesprek, want de 100-jarige Marius Montagne staat nog vol in het leven. | Foto: AihV Foto: A. in 't Veld

LISSE n Als er iets is waarmee je de 100-jarige Marius Montagne kunt complimenteren, dan is het wel het feit dat hij nog heel goed bij de les is en over alle mogelijke zaken kan meepraten. Dat werd dus vorige week woensdag een goed gesprek met burgemeester Lies Spruit die de eeuweling op zijn verjaardag kwam feliciteren.

Door Arie in 't Veld

"Er is geen geheim om ouder te worden, het is iets dat je overkomt, maar ik had nooit gedacht dat ik honderd zou worden," aldus Montagne als antwoord op de vraag van de burgemeester. Hij is in Lisse geboren en getogen en woonde onder andere in de Kanaalstraat. Daarna werd verhuisd naar de Schoolstraat, waar Montagne nog altijd woont en samen met zijn inmiddels overleden vrouw (ze waren 70 jaar getrouwd) het gezin van vier kinderen grootbracht.

Op een enkele kleine storing na is Montage nog goed gezond en behoorlijk actief. "Ik zorg nog zelfstandig voor mezelf doch heb voor enkele kleine zaken twee keer in de week de hulp van mensen van Marente nodig. De vrouwen die dit werk doen moeten van mensen houden, want anders kies je dit beroep niet." Over werk gesproken heeft Montage ook zelf het nodige achter de rug. Dat was in de oorlog al zo. Zijn oudste broer Wietse had binnen het verzet een vlugschrift op touw gezet. Dat werd de Oranje Koerier Lisse. "Die startte in de hongerwinter van 1944. Elke avond luisteren naar de berichten van Radio Oranje, alles snel tikken, stencilen op een geheime plek in het huis en bij ongeveer tweeduizend adressen rondbezorgen. Dat alles illegaal natuurlijk."

CNB

Begonnen in 1947 als boekhouder werkte Montagne zich omhoog naar de benoeming in 1971 tot algemeen directeur van CNB. Een functie die hij vervulde tot zijn pensionering in 1984. "Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt. Natuurlijk zat het wel eens tegen, zoals in februari 1953 toen ons kantoor en een loods aan de Grachtweg grotendeels door brand werden verwoest, maar bijna onmiddellijk werd gestart met nieuwbouwplannen. Kenmerkend voor de CNB (toen nog HBG, red.)." De honderdjarige verveelt zich geen moment. "Als het aardig weer is, ga ik onder andere naar Blokhuis en ik laat me ook wel eens door de terrasjes verleiden. Verder neem ik deel aan gespreksavonden van de (Gereformeerde) kerk, ben ik lid van Probus, een club van oude mannen die het zakelijke leven vaarwel hebben kunnen zeggen, houden we lezingen, kijk ik tv, lees de kranten en meer. Ik verveel me geen moment." En reislustig? Dat regelt zich vanzelf. "Ik heb 15 jaar geleden een OV-kaart gekocht en ik heb hem nog steeds. Ongebruikt. Er staan altijd mensen klaar om me ergens naartoe te brengen." De link met de inmiddels ook 100-jarige CNB is blijven bestaan, getuige het feit dat tijdens het gesprek plots directeur Leo van Leeuwen bij Montagne binnenstapte met een mand barstensvol bloeiende tulpen die in grote dank werd aanvaard en natuurlijk ging het daarna het gesprek in belangrijke mate over CNB. Het bedrijf waarvan de eeuweling bijna 40 jaar intens deel uitmaakte.

Dennis van der Zaal is 2500e lid HDV

LISSE n De HDV zegt het vaak: zonder leden geen feestweek! Het magische aantal van 2500 leden bereiken was dan ook een belangrijk doel. Afgelopen feestweek is dat gelukt: Dennis van der Zaal werd als 2500e aan het ledenbestand toegevoegd.

Tijdens de kortebaandraverij op donderdag werd hij feestelijk verrast door een aantal HDV-medewerkers met confetti en een grote bos bloemen. Leden zijn voor de HDV heel belangrijk. Hoe groter het ledenbestand, hoe meer sponsors de feestweek willen steunen. En daar bekostigt de vereniging uiteindelijk de feestweek mee. Bovendien betekent het ook dat veel kermisexploitanten zich tijdens de feestweek hier willen vestigen. De HDV is erg blij dat jonge Lissers, zoals Dennis, zich dan ook aanmelden als lid van de feestweek om de vereniging groot te houden. Word ook lid en help om de feestweek zo groots te houden. | Foto: Rob vd Linden

Het borrelt bij Plein28

Foto: Caroline Spaans

Een bijzonder moment in de Hillegomse gemeenteraadsvergadering van vorige week. Collegepartij Bevolkingsbelangen Hillegom (BBH) en oppositiepartij Bloeiend Hillegom (BH) samen een motie indienden over het ongenoegen rond Plein28. Voor wie het nog niet weet, Plein 28, voorheen Pluspunt, is destijds opgericht als laagdrempelige ontmoetingsplaats voor senioren in het centrum om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement terecht komen. Recreatieve activiteiten zoals klaverjassen, bridgen en biljarten, maar ook vrijwilligerswerk en op zijn tijd een borrel geven hen veel gezelligheid en voldoening.

Maar dan gaat het mis wanneer de beheerder van Plein28 de Stichting Welzijnskompas haar functie gaat verbreden. Ze willen nieuwe doelgroepen bereiken: mensen die door persoonlijke, financiële, psychische, verstandelijke of fysieke beperkingen een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zowel individueel als collectief. Wethouder Van Trigt bestempelde in de raadsvergadering die groep als 'mensen met een krasje'. Daarom moet Plein28 veranderen van een ontmoetingsruimte voor senioren in een 'integraal ontwikkelingsgericht wijkleercentrum' voor nieuwe doelgroepen. In gewoon Nederlands: recreatie wordt vervangen door hulpverlening en ondersteuning aan mensen die tussen wal en schip geraken. En daar past geen borrel bij, punt.

Dus werden de senioren hun huiskamer uitgezet en gedwongen ergens anders onderdak te vinden. Ze voelen zich daardoor gekwetst en geschoffeerd. Het wekt dan ook geen verbazing dat de heer Jaap van der Lans op zijn 76e namens deze groep senioren gebruik maakte van het spreekrecht om bij de gemeenteraad aandacht te vragen voor hun zaak. Nou die kregen ze. "Wie bent u, wethouder, dat u opa zijn borreltje afpakt?" En even later: "Er is straks geen rumboon of kersenbonbon meer te krijgen in Plein28!" brieste Co Jansen van BH. "Pure betutteling, een borreltje hoort er gewoon bij" riep Frank Evers van BBH. "Gemeente, wees een betrouwbare gesprekspartner" merkte Igor Buijck van de VVD op.

Sander Bosma van D66 trok een parallel met discussie over Solution waarvan de functie ook zo nodig 'verbreed' moet worden zonder dat men weet waar dat toe leidt. Hij schoot uit zijn slof: "Slechte beleidsvoering van Welzijnskompas. Onvoldoende nagedacht, het kan toch geen beleid zijn om je doelgroepen te schofferen als je een inclusieve samenleving voorstaat". Dick van Egmond van Groen Links vond de borrel verbieden ook te ver gaan.

Wethouder Van Trigt probeerde de discussie nog terug op niveau te krijgen door de te beginnen over de bedoeling en reikwijdte van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de regionale Transformatieagenda voor de uitvoering daarvan. En dat het ook een kwestie van gewenning was. De omstreden beslissing van Welzijnskompas moest in dat licht bezien worden. Maar de geest was uit de fles en die kreeg hij er niet meer in. Wethouder Van Trigt kreeg dan ook een motie aan zijn broek en om te bewerkstelligen dat de senioren weer terecht kunnen in Plein28 zoals zij dat gewend waren, inclusief hun borrel. Zo werd hij zelf ongewild een wethouder 'met een krasje'.

Pikant detail: de motie kwam tot stand doordat BBH en BH elkaar voor het eerst na lange tijd weer politiek knuffelden. Was het de borrel, of borrelt er wat?

Gemeente haakt in op nieuwe wet verplichte ggz

Foto: pr

LISSE n Op 1 januari 2020 treedt de Wet verplichte ggz (Wvggz) in werking. Deze vervangt samen met de Wet zorg en dwang (Wzd) de Wet bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ).

Door Arie in 't Veld

De verantwoordelijkheden van de gemeenten hierin zijn volgens wethouder Jolanda Langeveld meervoudig. "Zo heeft de burgemeester onder de BOPZ de verantwoordelijkheid om bij acuut gevaar (ernstig nadeel) en bij vermoeden van een psychische stoornis te beslissen over het opnemen van een inwoner in een psychiatrisch ziekenhuis (inbewaringstelling). Onder de nieuwe Wvggz vervalt de huidige inbewaringstelling en wordt deze vervangen door een crisismaatregel en is naast de mogelijkheid van opneming een grotere variëteit aan verplichte (soms lichtere) zorg mogelijk, ook ambulant."

De burgemeester neemt onder de Wvggz een besluit nadat een medische verklaring van de psychiater is ontvangen. De zorgmachtiging leidt net als de crisismaatregel tot verplichte ggz-zorg, maar dan in een minder acute situatie. De aanvraagprocedure bestrijkt 9 tot 11 weken. Nieuwe taken voor de gemeente hierbij zijn het zorgen voor de mogelijkheid dat iedere inwoner de zorgen over een inwoner kan melden. Indien ernstig nadeel en een psychische stoornis wordt vermoed, heeft de gemeente de taak om binnen 14 dagen een verkennend onderzoek te (laten) doen. Zo nodig dient de gemeente vervolgens een aanvraag in bij de officier van justitie en volgt er een terugkoppeling aan de melder, indien de melder familie of een essentiële naaste is. Onderdeel van het zorgplan is dat de gemeente verantwoordelijk is voor het bieden van essentiële randvoorwaarden voor participatie in de samenleving (in de Wvggz wordt gesproken over wederkerigheid). Dit kan bijvoorbeeld passende huisvesting, Wmo-zorg, een uitkering op basis van de Participatiewet of iets dergelijks inhouden. Het betreft werkzaamheden die tijdelijk (in 2020) worden uitgevoerd door de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) en via subsidie van 14.861,00 euro worden bekostigd.

Franse organiste speelt op Adema-orgel

Lisse n De Franse organiste Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin verzorgt op zaterdag 12 oktober het slotconcert van een excursiedag rond Adema-orgels.

Dit concert vindt plaats in de Agathakerk en wordt georganiseerd door Stichting Vrienden van het Adema-orgel en Stichting Vox Humana.

Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin is een van de organisten van het beroemde Cavaillé-Coll-orgel in de Saint Sulpice te Parijs. Ze zal het Adema-orgel (1914) in de Agathakerk laten klinken in een programma met symfonische literatuur en improvisaties. Er staan werken op het programma van Alexis Droy, César Franck en Charles-Marie Widor. Van laatstgenoemde zijn wereldberoemd geworden toccata uit de vijfde Symphonie.

Het concert begint om 20.15 uur en de toegangsprijs bedraagt 15 euro aan de kassa. Kaarten in de voorverkoop kosten 12,50 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie over programma en kaartverkoop: www.stichtingvoxhumana.nl

Satirische overvalfilm bij FHL

Lisse n Het Filmhuis Lisse draait 8 oktober de Canadese speelfilm 'The Fall of the American Empire' uit 2018.

Pierre-Paul Daoust, een 36-jarige filosoof, werkt voor een koeriersbedrijf, een baan waar hij volgens hem zelf te goed voor is. Een enkele gebeurtenis verandert zijn leven: hij komt in het bezit van heel veel geld. Dit kan hem de levensstijl geven die hij wil, maar kan ook leiden tot problemen, namelijk in de vorm van verwikkelingen met zowel de politie als de criminele onderwereld. De beslissingen van Pierre-Paul nemen hem mee op een onwaarschijnlijke reis waarbij hij al zijn verstand en creativiteit nodig heeft om zijn verschillende achtervolgers te verslaan, waaronder twee nogal verschillende vrouwen: een jonge prostituee die hem kan bevrijden, en een jonge agente die hem achter de tralies kan zetten.

Locatie: Floralis, Florisplein 69, aanvang 20 uur, kassa open 19.30 uur. Losse bezoekers 7 euro, leden 6 euro.

nieuws/column

Kindervoorstelling 'Roos in de ruimte' in het Koetshuis

Roos wil van alles weten over het klimaat. Omdat haar moeder steeds te druk is, gaat ze zelf op zoek naar de antwoorden. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof wordt op zondag 13 oktober de kindervoorstelling 'Roos in de ruimte' opgevoerd. Deze interactieve voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en wordt gespeeld door Annerie van Loenen en Mandy Sleijpen.

Het verhaal gaat over Roos, die allemaal vragen over het klimaat heeft. Ze wil weten waarom er na zonneschijn zoveel regen en onweer moeten komen. Is dat wel goed voor de dieren en de aarde? Haar moeder heeft het steeds te druk om op de vragen in te gaan. Daarom bouwt Roos een raket en gaat zelf op zoek naar de antwoorden.

Over de spelers

Annerie van Loenen is danseres, zangeres en actrice bij het Herman van Veen Artscenter en toerde door het hele land met Tineke Schouten. Annerie was onder andere te zien in de voorstelling "Ja, dit is Revue" over Snip en Snap. In 2013 won zij de Musical Makers Beurs van Stichting Tekstpierement.

Mandy Sleijpen studeerde in 2014 af aan de Willem Nijholt Academie voor Musical- en Muziektheater te Nijmegen. Zij was te zien in voorstellingen van Theater van Santen en momenteel is zij te zien in voorstellingen voor Stichting Gilat. Daarnaast speelt Mandy educatieve voorstellingen op scholen en zingt ze repertoire van Annie M.G. Schmidt voor de Zingende Zusters.

De voorstelling is voor kinderen van 4 tot 12 jaar

De voorstelling begint om 11.00 uur. Het Koetshuis is open vanaf 10.30 uur.

Kaartverkoop en reserveren: ga naar www.kasteelkeukenhof.nl/concerten of mail naar cultureel@kasteelkeukenhof.nl.

Altijd aandacht voor Alzheimer, wordt collectant

Hillegom/Beinsdorp n Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht.

Het geeft de organisatie de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En ze hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. De collecteweek is een goed moment om hier aandacht aan te geven, daarom roepen de organisatie vrijwilligers op om een stukje met ze mee te lopen en collectant te worden.

Opgeven kan via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij: Lida Oostdam tel.nr. 0252 529986 of via de mail: tloostdam@gmail.com voor Hillegom en Beinsdorp.

De dames van het Marnicktheater spelen de voorstelling Ezel & Leeuw kwijt in de tijd. Kaarten zijn te bestellen via de bibliotheek. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n De Kinderboekenweek loopt dit jaar van 2 tot en met 13 oktober en staat in het teken van vervoer. Bij de bieb in Lisse is een speciaal programma voor kinderen. Op vrijdag 4 oktober van 16 tot 17 uur is er de gratis voorstelling Reis mee... in de tijd. Hierin speelt de tijdmachine een belangrijke rol. Hij neemt de kinderen mee naar zijn wereld in de toekomst, maar hij is ook geïnteresseerd in de wereld waarin de kinderen leven. Namelijk het verre verleden.

Op zaterdag 5 oktober speelt het Marnicktheater de voorstelling Ezel & Leeuw kwijt in de tijd, een interactieve voorstelling met spelletjes en (meezing)liedjes voor kinderen van 5-8 jaar. Een zoektocht op zolder leidt tot een onverwachte gebeurtenis waarbij Ezel & Leeuw elkaar kwijtraken in de tijd. En elkaar weer terug vinden is nog niet zo makkelijk. Kaarten 2,50 euro voor leden, 3 euro voor niet-leden. Te bestellen via www.bibliotheekbollenstreek.nl of in de bibliotheek.

Kienavond Zanglust in de Beukenhof

Lisse n De Stichting Vrienden Ouderenkoor Zanglust houdt op vrijdag 11 oktober een kienavond met een grote verloting in de grote zaal van de Beukenhof.

De toegang is gratis en iedere deelnemer ontvangt bovendien een kopje koffie of thee met koek. Tijdens het door uzelf gekochte drankje serveert de stichting bovendien nog een stukje worst of kaas.

Er worden drie rondes kienen gespeeld, waarna de verloting met mooie prijzen volgt.

De zaal gaat open om 19.00 uur en het kienen begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom! De Beukenhof is gevestigd aan de Eikenlaan 2.

Winterdrive in 't Poelhuys

KAARTEN n Bridge Club Lisse houdt zondag 13 oktober haar eerste winterdrive van het seizoen 2019-2020.

Inschrijven kan op de volgende wijzen: via de mail: tc.bclisse@gmail.com, via www.nbbclubsites.nl/club/9020/ of telefonisch 06-18941739. De winterdrive wordt gehouden in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. De drive start om 14.00 uur. Graag om 13.40 uur aanwezig in verband met de betaling. De kosten bedragen 10 euro per paar, dit is inclusief twee hapjes, niet-leden NBB betalen 0,50 euro extra per persoon. Naast de nummers 1 van elke lijn is er ook voor andere paren in elke lijn kans op een prijs. De winterdrives staan open voor alle bridgers, dus ook thuisbridgers zijn van harte welkom. Wie wil kan zich ook inschrijven voor een uitgebreid Chinees buffet dat om 18.00 uur begint. De kosten hiervoor bedragen 11 euro per persoon.

Cursus reanimeren

Hillegom n Marente houdt donderdag 7 november de cursus ' Reanimatie en AED' van 19.00 tot 22.00 uur in Plein 28 in Hillegom. In één avond leren de cursisten reanimeren en omgaan met het AED apparaat (Automatisch Externe Defibrillator). Met de aangeleerde vaardigheden kunnen zij de kans op overleven van een slachtoffer aanzienlijk vergroten.

Tijdens de cursus leren gecertificeerde instructeurs een aantal stappen die doorlopen moeten worden wanneer iemand geconfronteerd wordt met een slachtoffer van een hartstilstand. Deelnemers wordt geleerd om te beademen en borstcompressies te geven en om te gaan met een AED apparaat. Met behulp van de AED krijgt het slachtoffer een kleine elektrische schok waardoor het hart mogelijk weer op gang geholpen wordt. Na afloop van de cursus worden de cursisten ingeschreven bij de Nederlandse Reanimatieraad en ontvangen zij een certificaat. De cursus wordt gegeven in Plein28 in Hillegom. Zorg en Zekerheid vergoedt de cursus voor 50 tot 100 procent, afhankelijk van de aanvullende verzekering. Meer info: 071 409 32 23 of: www.marente.nl.

Zicht op herstel met ervaringsdeskundigen

Lisse n Stichting Lumen Holland Rijnland verzorgt vanaf maandag 14 oktober de cursus Zicht op Herstel. De cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur en vindt plaats in het Vriendenhuis.

Herstellen is een zoektocht naar hoe iemand, ondanks psychische klachten, psychosociale problemen en/of verslaving, een leven op kan bouwen dat zij als zinvol ervaren.

De cursus 'Zicht op Herstel' kan een waardevolle aanvulling zijn bij deze zoektocht. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusleiders gaan cursisten met behulp van de verschillende fases van herstel een eigen unieke herstelproces in kaart brengen. Elke bijeenkomst heeft een thema. Aan de hand van deze thema's wordt met elkaar het gesprek aangegaan om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat iemand kan helpen bij verder herstel.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek en die willen werken aan hun verdere herstel. De cursus vormt ook een basis voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen Lumen.

Vriendenhuis Lisse, Heereweg 258. De cursus is van 14.00 tot 16.00 uur op 14, 21, 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november en 9 december.

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus kan via herstel.lumen@gmail.com of 06-81624676 (Frouke Lampe). Er kunnen maximaal acht deelnemers meedoen. Deze cursus is gratis.

Wat doet Lumen

Stichting Lumen Holland Rijnland is een onafhankelijke regionale organisatie die zich inzet voor mensen met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek. Lumen geeft adviezen vanuit cliëntperspectief en ondersteunt bij persoonlijk en maatschappelijk herstel door middel van vrijwilligerswerk, inloopactiviteiten, workshops en cursussen. Zie ook www.lumen-hollandrijnland.nl.

Samen eten: Over de Kook

Samen koken en eten is gezellig en zorgt voor verbinding. Bij OverdeKook zijn buurtbewoners en cliënten van Raamwerk betrokken.| Foto: archief Foto: Willemien Timmers

Hillegom n In Plein28 aan het Henri Dunantplein 28 staat samen - leren - doen centraal, waarbij iedereen mee kan doen. Alle activiteiten zijn hierop ingericht. OverdeKook, is een activiteit waarbij wekelijks samen gekookt en gegeten wordt door mensen van Raamwerk en buurtgenoten.

Raamwerk ondersteunt ongeveer 60 mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen in Hillegom. Bij OverdeKook zijn twintig plaatsen beschikbaar, tien plaatsen voor cliënten van Raamwerk en tien plaatsen voor buurtbewoners. Inwoners van Hillegom (jong, oud, met of zonder een beperking) kunnen op deze avond in Plein28 mee eten en meedoen. Samen wordt een driegangenmenu bereid, dat gezamenlijk wordt gegeten.

OverdeKook start om 17.00 uur en rond 18.00 uur gaat iedereen aan tafel. Vaste vrijwilliger Yolande: 'Als vrijwilliger kook ik wekelijks een maaltijd met cliënten van Raamwerk. Dit doe ik inmiddels al 3 jaar. Ik ben begonnen in de "huiskamer" bij de Jozefkerk.

Afgelopen voorjaar zijn we verhuisd naar Plein28. Ik kook met ongeveer twaalf mensen een gewone dagelijkse maaltijd. Ik houd van koken en denk dat veel mensen samen eten leuker vinden dan alleen. Het is heel gezellig en onderling is de sfeer heel goed. Een keer in de week koken als vrijwilliger geeft veel voldoening. Zeker als ik zie dat iedereen lekker heeft gegeten. Ik blij en zij blij!". Er is plek voor meer vrijwilligers. Coördinator Marije Pots kan hier alles over vertellen.

Aanmelden kan via info@plein28.nl. Voor vragen of meer informatie bel: 0252- 406 44 805 of mail naar m.pots@welzijnskompas.nl.


Bridgeseizoen van start

Beinsdorp n In dorpshuis het Eiland houdt bridgeclub Beinsdorp gedurende de wintermaanden elke eerste zondag van de maand een bridgedrive.

De eerste keer is zondag 6 oktober, aanvang 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Dorpshuis Het Eiland ligt aan de Rietkraag 5. Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief hapjes.

Inschrijven kan via de NBB-site van BC Beinsdorp, via 06-252 378 17, via de mail bcbeinsdorp@gmail.com of aan de zaal tot 13.45 uur.

Steun Free a Girl met de film 'Sold'

Lisse n (vervolg van pagina 7) Dit aangrijpende drama schetst een realistisch beeld van het lot van 1,2 miljoen jonge meisjes in India, die nog dagelijks worden uitgebuit en misbruikt.

De opbrengst van deze filmavond is voor School for Justice van Free a Girl, waar meisjes die bevrijd zijn uit gedwongen prostitutie worden opgeleid tot advocaat, rechter, politieagent, maatschappelijk werker, ondersteunend juridisch medewerker en journalist. Zo kunnen zij meehelpen om de straffeloosheid in India aan te pakken. Om de opbrengst nog te verhogen, is er deze avond ook een loterij met aantrekkelijke prijzen (dinerbonnen, boeken, wijn, bloemen, verzorgingsproducten). Bestel nu kaarten à 13 euro (inclusief een drankje) op www.floralislisse.nl/theater/programma.

Start Kinderboekenweek

Foto: pr.

Hillegom n Het is lastig om kinderen aan het lezen te houden én te krijgen. Maar het is oh zo belangrijk. Dus de kinderboekenweek gaat gewoon weer van start.

Foto: PR

Van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober is het thema: Reis mee! Ook in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland organiseren de medewerkers allerlei leuke activiteiten rondom dit thema, waarin voertuigen centraal staan. Woensdag 2 oktober is er een workshop Breng je kleurplaat tot leven. Woensdag 9 oktober is er een familieconcert van leerlingen van de Hillegomse Muziekschool. Beide activiteiten zijn in de Bibliotheek Hillegom aan de Sportlaan 1. Kijk voor alle activiteiten die de bibliotheek organiseert op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

cultuur/uitgaan

Ondersteunen en stutten in Hillegom: JAVA

Het aanzien van JAVA. | Foto: Google maps.

Gebouwen hebben geen stem, maar kunnen wel verhalen vertellen. De stem voor die verhalen zijn liefhebbers van die gebouwen en van de historie die erachter steekt. Soms eigenaren van die gebouwen, trots op hun werk om het gebouw in stand te houden of in de originele staat terug te brengen. Zij kunnen genomineerd worden voor de jaarlijkse Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom. In dit seizoen gaan Vrienden-vrijwilligers weer op pad om panden te nomineren voor de uitreiking van de oorkonde in maart 2020.

Ook de gemeente Hillegom wil cultuurhistorische elementen en structuren behouden en beter zichtbaar maken, niet alleen uitgaand van de bestaande kwaliteiten maar ook van de rijke ontstaansgeschiedenis van het dorp. Dat is tenminste te lezen in de ontwerp omgevingsvisie waarop in mei een actualisatie is gepresenteerd. Omdat Stichting Vrienden van Oud Hillegom dat voornemen in die actualisatie niet of maar deels terugvindt, heeft de stichting een zienswijze ingediend. Donderdag 3 oktober wordt in de raadscommissievergadering over de actualisatie van de omgevingsvisie vergaderd en vanzelfsprekend zal een delegatie van het Vrienden-bestuur present zijn.

Een treffend voorbeeld van de noodzaak om uitgangspunten, principes en wensen te borgen in beleidsdocumenten is het gebouw JAVA aan de Van den Endelaan 52. De gemeente is van plan om het gebouw te slopen ten faveure van tijdelijke parkeerplaatsen. Waarbij wethouder Anne de Jong nog wel heeft aangegeven dat aan de erfgoedcommissie zal worden gevraagd de mogelijkheid te verkennen om oude elementen – voor zover deze in goede staat verkeren – veilig te stellen en bij een eventuele herbouw in de toekomst weer te gebruiken. Zo'n opmerking geeft natuurlijk helemaal geen blijk van "het behouden en beter zichtbaar maken van cultuurhistorische elementen en de rijke ontstaansgeschiedenis van het dorp" wat zo mooi is omschreven in de omgevingsvisie. Het feit dat het voormalige nutsgebouw eerder door de gemeente is aangemerkt als 'karakteristiek' en met die bouwaanduiding is opgenomen in het bestemmingsplan blijkt dus helemaal geen bescherming tegen de gemeentelijke sloopdrang.

Inderdaad, het gebouw is ontzettend vervallen. Desondanks is de gevel van JAVA bijzonder karakteristiek en ook zonder de historie van het gebouw te kennen is duidelijk dat deze stenen verhalen kunnen vertellen. Dat willen de Vrienden graag bewerkstelligen. Overigens voelt de stichting zich daarin gesteund door het Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek en door Erfgoedvereniging Bond Meerschut. In plaats van sloop kan namelijk ook façadisme worden toegepast, dat is de aanduiding voor het behouden van de gevel (façade) van een gebouw, terwijl het achterliggende gedeelte volledig wordt vervangen door nieuwbouw. Dit wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast en is een prima manier om de geschiedenis van een pand intact te houden en tegelijkertijd aan de vraag van de moderne tijd te voldoen.

JAVA dateert uit 1893. Marca Bultink schreef een artikel over de geschiedenis en de verschillende functies die het gebouw sindsdien heeft gekend, voor publicatie in aflevering 80 van Vrienden-donateurstijdschrift "Hangkouserieën" dat deze maand verschijnt.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Hazelnoot-Wende zoekt Cacao-Wende

Hazelnoten en hun jasje. | Foto: pr

Hillegom n Van een van haar lezers ontving de redactie van De Hillegommer onderstaande mail. Marga woont sinds 2017 in Hillegom. De hele tekst is te lezen op: www.dehillegommer.nl.

"Ja hoor; het is herfst! We moeten eraan geloven dat de zomer weer achter ons ligt. En wat voor een was het weer dit jaar. Met een hoop hete dagen waardoor records sneuvelden. Ik, als niet geboren en getogen Hillegomse, heb mij weer verwonderd en verbaasd over dingen van alledaagse snit. Hoe mijn 'nieuwe' dorpsgenoten elkaar groeten; wat een verademing. In het dorp waar ik lang heb gewoond, tegen Leiden aan, loop je gerust langs de mensen en kijk je niet op of om. Grappig om dan te merken dat een aantal kilometer verderop dat weer de gewoonste zaak van de wereld is. 'Hoi' is gewoon prima! Jong en oud; het maakt niet uit.

Ook in mijn buurtje, waar men de tijd neemt een praatje te maken en lekker nuchter zijn; "Joh meid, dat is hier normaal hoor! En anders zeg je er gewoon wat van." Heerlijk; lekker duidelijk, daar houd ik dus van. Geen tijd voor een praatje? Dan wel even zwaaien! Simpel maar zo fijn.

In mijn buurtje heeft de gemeente ooit vele mooie bomen geplant. Ik ben een natuurmens, dus was ik vorig jaar, toen ik hier een beetje aan het landen was na een hectische en vooral onvoorziene verhuizing, zo benieuwd naar wat voor een bomen er zouden staan. Inmiddels weet ik het; in het voorjaar kan ik mij verheugen op de schitterende bloemen van de Magnolia's. Met een beetje geluk bloeien ze twee keer. In deze tijd vechten hele groepen spreeuwen er om de zaden. Mijn leuke buurman is niet blij met ze:Ze plunderen in juni met z'n allen altijd mijn kersenboom!

Voor mijn huizenrijtje staan prachtige Hazelnoten. Bolsters barstensvol met die lekkere noten. Vorig jaar liep ik euforisch bolsters te rapen en haalde er de hazelnoten uit. Voor mij puur goud, want hoe lekker is het om ze te roosteren en in je salade te doen? Of er gebak van te maken en maar hopen dat je Maison Kelder-kwaliteit op tafel bij de koffie serveert? Potten vol staan er nog op mijn kast en vriendinnen zijn chronisch voorzien. Het pellen blijkt namelijk nog best een flinke klus.

Dit jaar is het niet anders. De zomer heeft er weer voor gezorgd dat die Hazelnoot bomen dachten; "Potjandorie; met die hitte gaan we het niet redden hoor! We moeten ons voortplanten! En rap een beetje!" Met als gevolg dat ons straatje weer vol ligt met bolsters en eruit gevallen hazelnoten. Met mijn slaapkamer naast de straat is dat dus een vroeg wakker worden. Wanneer de eerste bewoner voor dag en dauw naar het werk rijdt over de bolsters en de noten. Alsof je naast een oude koffiemolen ligt die het elk moment kan begeven. Ook de Kauwtjes, wat een slimmerds zijn dat, zitten op je daknok te wachten op al dat lekkers. Geen gestuntel met notenkrakers; het valt zo voor het oppikken! En maar kwebbelen met elkaar. Ik probeer niet telkens op te schrikken bij deze "natuurlijke sound", maar helaas; het lukt maar niet.

Mijn aardige buuf en ik gaan met bezems de bolsters te lijf en vegen de straat vele keren schoon. We vragen ons lachend af of we misschien het schoonveegkarretje van de gemeente mogen lenen in deze periode. Of dat we een kraampje met hazelnoten aan de weg zouden zetten om daar een klein zakcentje mee te verdienen. Gewoon, voor een bakkie met een hazelnoten-gebakkie! Maar wat ik mij eigenlijk wel het meeste afvraag; is er in Elsbroek een Cacao-Wende? Ik voel een samenwerking verband ontstaan om gezamenlijk hazelnoten-pasta te maken. Zou dat niet een prachtige Buren-Dag-Doel zijn? Kunnen we dat gezamenlijk gaan oppeuzelen in de Cracker-Wende; gezellig!"

Repair café begint weer

Hillegom n Veel elektrische apparaten, kledingstukken, fietsen of speelgoed kunnen makkelijk nog een tweede ronde mee. Gooi deze spullen dus niet weg, maar neem ze mee naar het Repair Café.

Zaterdag 5 oktober is het Repair Café in Plein28 aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom. De vrijwilligers staan van 13.00 tot 15.00 uur klaar om kapotte spullen te repareren.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. In Plein28 is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig. Er valt altijd wat te leren en wat te lachen. Wie niets meeneemt om te repareren kan voor de gezelligheid een bezoek brengen aan het Repair Café, gaat helpen bij een reparatie van iemand anders en/of neemt een kopje koffie.

Meer info via: Marije Pots, coördinator Plein28 m.pots@welzijnskompas.nl / 06-40644805. Of kijjk op: www.repaircafe.org / www.plein28.nl.

Workshops in 't KrantCafé

LISSE n Elke eerste vrijdag van de maand is er een creatieve workshop in het KrantCafé, gehuisvest in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. De leiding is in handen van Patricia de Jong.

Op vrijdag 4 oktober is het thema Klomp-egel maken. Neem zelf een houten klomp voor een volwassen persoon mee. Deze schilder en decoreer je tot een egel. Het houten schoeisel is veelal zeer goedkoop verkrijgbaar in kringloopwinkels. De workshops zijn van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 5 euro per keer inclusief materialen, exclusief klompen. Om organisatorische redenen moet je je vooraf aanmelden bij mevr. Lida Zoet, telefoon 410331 of e-mail: lidazoet@hotmail.nl. Meer info: zie www.deparaplu-lisse.nl en www.prutsenpracht.nl.

column/lokaal

Start uniek programma onderwijs en arbeidsmarkt

bollenstreek n De Economic Board Duin- en Bollenstreek tekenden vorige week samen met Fioretti Teylingen en het Wellantcollege een overeenkomst voor een uniek en nieuw programma: het onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen.

Dit gebeurde door een aantal vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen in het Fioretti college in Lisse. Het bedrijfsleven in de Duin- en Bollenstreek staat momenteel onder druk door een tekort aan goed opgeleid personeel.

Voorzitter College van Bestuur van het Fioretti Teylingen, Kees Vreugdenhil, is binnen dit project de spreekbuis van alle aangesloten onderwijsinstellingen in de streek: "In dit project worden middelbare en hoger opgeleide jongeren gestimuleerd om in de regio te blijven werken. In deze streek is het middelbaar onderwijs weliswaar ruim vertegenwoordigd, maar het vervolgonderwijs daarentegen beperkt zich tot een enkele MBO instelling. Daarom ben ik blij met dit grensoverschrijdende project, want er is verbinding en samenwerking nodig met het bedrijfsleven, maar ook met het middelbaar- en hoger onderwijs buiten deze streek."

Zeer breed project

Hans de Koning, directie onderwijs, Wellantcollege: "Veel scholieren zijn zich nauwelijks bewust van de banen en bedrijvigheid in deze streek. We willen hen, in samenwerking met het bedrijfsleven, laten zien wat de Duin- en Bollenstreek te bieden heeft." Lars Flinkerbusch van de Economic Board: "Vanuit het perspectief van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek wordt in dit programma gewerkt aan voldoende en goed gekwalificeerd personeel voor de vier economische sectoren in deze streek: Greenport, Toerisme, Tech en Health. Hierbij trekken we samen op met de Economic Board Zuid Holland en Holland Rijnland. Met deze ondertekening starten we een uniek en zeer breed project waarbij het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid in nauwe verbinding staan."

Mariëla van der Meer is programmamanager van de businesscase 'onderwijs en arbeidsmarkt': "We willen scholieren uit het basis- en middelbaar onderwijs vooral dingen laten doen en laten ervaren. Ondernemers werken graag mee wanneer het gaat om het bieden van een stageplek of het ontvangen van leerlingen voor een excursie. Maar in dit project gaan we een stap verder. Wij willen vragen beantwoorden zoals: Wat vraagt het bedrijf van de medewerker van morgen? Welke uitdagingen komen op de ondernemer af? Dat betekent dat we echte input van bedrijven nodig hebben: met gastlessen en actuele bedrijfsvraagstukken."

Hulp met zelf kleding repareren

Hillegom n Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het zelf maken of repareren van kleding, is er een nieuwe activiteit in Plein28.

Op donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur is er 'Eerste Hulp bij Naai Problemen': onder het toeziend oog van professionele vrijwilligers kan geleerd worden om (bijvoorbeeld) een rits in te zetten, een broek of jurk in te korten of een simpel kledingstuk te naaien.

'Eerste Hulp bij Naai Problemen' is geen naailes met een programma van A tot Z, maar geeft mensen kans om kleding zelf te (leren) herstellen, of om eigen kleding te maken. Het thema van Plein28, samen – leren – doen, staat bij deze activiteit centraal. 'Eerste Hulp bij Naai Problemen' is een initiatief van Maria Huibers en Soheer Soliman, vrijwilligers bij Welzijnskompas. Ze willen bewoners van Hillegom graag met elkaar verbinden en van elkaar laten leren. Zij hopen dat deze nieuwe activiteit daaraan kan bijdragen.

Ervaring met naaien is niet nodig, maar het is wel nodig om eigen materiaal (zoals naaigerei en stof) mee te brengen.

Plein28 ligt aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom. Meedoen kost 1 euro en dat is inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. Meer info? bel of mail Marije Pots (coördinator Plein28), m.pots@welzijnskompas.nl of 0640644805.

De Zwarte Tulp start met Lefeberlezingen

LISSE n Museum de Zwarte Tulp start op 7 oktober de eerste Lefeberlezing in een serie van drie. Deze Lefeberlezing wordt gehouden in Theater Floralis te Lisse en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend.

De Lefeberlezingen, vernoemd naar de bekende tulpenveredelaar/exporteur D.W. Lefeber, zijn erop gericht om de bekende en onbekende bollengeschiedenis te ontsluiten. Dat gaat verder dan het alom bekende nieuws en de legendes/mythes die ons goed uitkomen. Achtergronden worden belicht, de juiste context wordt geschetst en waar mogelijk worden parallellen getrokken. Iedere lezing wordt gegeven door een onbetwiste deskundige. Deze eerste avond wordt hoofdzakelijk gevuld door historicus Henk Looijesteijn, die de aanwezigen mee terugneemt naar de tijd van de tulpengekte in de Gouden Eeuw. Hoe zat het nou echt? Hoe kwam het zover? Wat gebeurde er nu eigenlijk? En wat waren de gevolgen van deze botanische bubbel?

Vrienden van Museum de Zwarte Tulp hebben gratis toegang tot de lezing. Voor niet-vrienden is de entreeprijs € 10,00. Wanneer men ter plaatse besluit om vriend te worden, dan wordt de toegang verrekend met het jaarlijkse lidmaatschap. Het museum hoopt met deze serie Lefeberlezingen bij mensen in de Bollenstreek nog meer interesse op te wekken voor Museum de Zwarte Tulp. Door vriend te worden, steunt men een uniek museum in de Bollenstreek.

Het museum werkt hard aan de volgende fase

Museum de Zwarte Tulp werkt op dit moment hard aan een volgende fase van het bestaan. De ambitieuze plannen zijn onder meer een naamswijziging van Museum de Zwarte Tulp naar het Holland Tulip Museum, de verhuizing naar Heereweg 331, een forse uitbreiding van de expositie en inlijving van het bekende Panorama Tulipland van Leo van den Ende. Het Holland Tulip Museum wil het internationale kenniscentrum zijn van alles wat met de bollen te maken heeft.

Dorpsdichter geeft eerste bundel uit

Vlnr: Mariëla van der Meer, Aline Admiraal, Rob de Kleijn, Kees Vreugdenhil, Lars Flinkerbusch en Hans de Koning. | Foto: pr

HILLEGOM n In het onderkomen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom, de Holkamer van Kwekerij Veelzorg, overhandigt woensdag 9 oktober dorpsdichter Paul Venderbosch zijn eerste dichtbundel, Dichterbij Hillegom, aan burgemeester Arie van Erk.

Vanaf 10 oktober ligt de dichtbundel bij de Readshop.

Paul Venderbosch. | Foto: Remco Out

Venderbosch draagt de titel Dorpsdichter sinds 1 mei 2018 en behoudt deze tot mei 2020. Hij schrijft sinds zijn aantreden elke dag een gedicht. Van het eerste jaar is nu een dichtbundel verschenen. Tot mei 2020 zijn nog minimaal tien gedichten in deze krant te lezen.

Ze staan ook op de site van de gemeente. Het is nog niet bekend wie de dichter in 2020 opvolgt. Venderbosch kwam in 1999 als milieukundige wonen en werken in de Bollenstreek en hij woont sinds 2005 in Hillegom. Tot en met 2015 werkte hij in de bollensector en daarna is hij aan de slag gegaan in het agrarische natuurbeheer.

De kans is groot dat hij zijn dichters-activiteiten zal uitbreiden. Immers, in het 2de jaar van zijn dorpsdichterschap zijn ook al weer meer dan 150 gedichten geschreven.

Senioren wegwijs met de iPad

Hillegom n De eerste iPad cursus van Marente was in september 2014. Inmiddels hebben veel senioren de cursus afgerond. Ze leerden stap voor stap de digitale wereld kennen. Nu skypen ze met kleinkinderen, delen foto's met vrienden, e-mailen met familie en kijken programma's en lezen de krant op internet.

Woensdag 2 oktober van 14.00-16.00 uur start de er weer een cursus in Hillegom en kunnen meer senioren de mogelijkheden van de iPad leren kennen. Tijdens de cursus leren de deelnemers in een rustig tempo de iPad te bedienen en wordt kennis gemaakt met verschillende apps. Ook is er aandacht voor het maken, beheren en versturen van foto's, e-mailen, internetten en social media.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en is in Plein 28.

Meer info: bel of mail Marente via 071- 409 32 23, ledenservice@marente.nl.

Aanmelden kan ook via www.marente.nl.

Verdriet

We werden gebeld door een eigenaar met de vraag of hij met zijn hond Mara langs mocht komen.

Hij zei erbij dat het wel wat lastig plannen was voor hem, omdat zijn vader een dag ervoor was overleden. Natuurlijk maakten we ruimte om hem te ontvangen. Het probleem was dat Mara vreselijk allergisch was: ze had overal bulten en rode verheven plekken, een opgezette kop en dikke oogleden. Het was de dag ervoor begonnen. Ze legden een verband met het gemis dat ook de hond zou ervaren nadat haar baasje was overleden. Toen Mara in de spreekkamer kwam zag ik meteen wat er aan de hand was. Haar kop was inderdaad stevig opgezet waardoor ze er bijna als een Michelin hond uitzag.

Ik condoleerde de jongen die ermee binnenkwam en hoorde van hem hoe het er thuis aan toe ging. Het was een komen en gaan van prachtige rouwboeketten en troostbloemen. Het hele huis stond vol met schitterende bloeiende bloemen. Er stonden ook veel boeketten in emmers op de grond omdat ze geen vazen genoeg hadden. Mara liep overal tussendoor en was hypernerveus van zoveel aanloop.

Naar mijn idee was ze overgevoelig voor de hoeveelheid aan binnengebrachte bloemen en zou het snel minder worden als Mara even uit logeren ging of de bloemen ergens anders werden neergezet. Van mij kreeg Mara een injectie tegen de allergie. Rechtstreeks in de ader.

Twee dagen later zou de begrafenis zijn. De familie vond het geen goed idee om Mara uit te besteden, dus moesten de bloemen de deur uit. We kregen een dag later een telefoontje dat ze er weer helemaal normaal uitzag. Ze mocht ook mee naar de afscheidsplechtigheid. Daar stonden en lagen echter weer alle boeketten waar ze niet tegen kon. Nog tijdens de dienst begon haar kop alweer op te zetten. Iemand van de familie zag het gebeuren en liep met Mara naar de hal waar ze onze kliniek weer belde. Gelukkig had ik net pauze en kon meteen met de medicatie naar de aula rijden. Met hulp van degene die Mara vasthield kon ik haar weer een intraveneuze injectie geven.

Mijn advies was om even met haar te gaan lopen en na tien minuten kon Mara weer mee terug naar de afscheidsruimte.

De medicatie zorgde ervoor dat ze geen overgevoelige reactie meer kreeg. Ik reed weer snel terug naar de kliniek om verder te gaan met de patiënten.

Dezelfde dag kregen we 's middags drie prachtige boeketten afgeleverd op de praktijk. "Van Mara "stond erop. Met een hondenpoot en een traan-teken.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Parkwijk, Parklaan 2

Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Voorganger: mw Ruth Schreuders-van Rijswijk

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 6 oktober, 10.30 uur
Spreker: Jan de Haan

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Spreker: Chris Baars

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 6 oktober, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Euch.viering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum
Extra: kinderwoorddienst en koffie/thee na de viering

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 2 oktober, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 5 oktober, 19.00 uur

Engelbewaardersfeest en herdenkingsviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: Actaea
Extra: kinderwoorddienst en koffie/thee na de viering

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 6 oktober

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: niet opgegeven

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Spreker: Aron Pols

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 6 oktober, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

m.m.v. de Cantorij

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 6 oktober, geen dienst

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 6 oktober, 10.00 uur

Voorganger: mw. M. Gehrels, Amsterdam

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 6 oktober binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 39 is: lichtkrant. Winnaar is Joëlla Verdijk uit Lisse. Gefeliciteerd!