LisserNieuws - De Hillegommer

11 augustus 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 11 augustus 2020


Dierenbeschermer Sjaak geëerd

Met een smoesje werd Sjaak naar buiten gelokt waar een heel gezelschap hem stond op te wachten. | Foto: RE Foto: Ruth Eppink

Lisse n Wanneer iemand op Facebook melding maakt van een gewonde zwaan of een zwerfkatje en om raad vraagt, is het antwoord altijd: 'Bel Sjaak van Ruiten!' Al 50 jaar is hij vrijwilliger bij de Dierenbescherming en dat wilde de organisatie niet ongemerkt voorbij laten gaan. Met behulp van familie en vrienden werd Sjaak bij zijn woning aan de Grachtweg naar buiten gelokt, waar een heel gezelschap hem op stond te wachten. En Sjaak maar denken dat er iemand kwam helpen bij de belastingaangifte... Op pagina 9 lees je wat er wel gebeurde.

Hittegolf: let goed op elkaar

zomer n De een vindt het heerlijk, de ander haat het: de tropische warmte in Nederland. Het is belangrijk om voldoende te drinken (liever geen alcohol) en verkoeling te zoeken.

Dat laatste gebeurde dit weekend massaal. De wegen naar de stranden, meertjes en recreatieplassen waren overvol. Aan de Noordzeekust had de reddingsbrigade het druk, want de zee was zeer verraderlijk. Om mensen te waarschuwen voor de stroming, werd de rode vlag gehesen. Honderden mensen die in de problemen kwamen, werden uit zee gered. Voor vier zwemmers kwam de hulp echter te laat.

Ga je deze week nog naar het strand? Let dan heel goed op de aanwijzingen ter plaatse. Ook nu waarschuwt de reddingsbrigade nog gevaarlijke stroming. Ze adviseert om hooguit tot de knieën het water in te gaan.

Zorg ook voor verkoeling voor huisdieren. Een lange wandeling met de hond in de middag is geen goed idee. De temperatuur van asfalt, zand of stoeptegels is dan zo hoog dat de voetzooltjes kunnen verbranden.

>Volgende week geen LisserNieuws

vakantie n LisserNieuws zit momenteel in de vakantiefrequentie. Dit betekent dat er volgende week (week 34) geen krant verschijnt.

Vanaf week 35 komen we weer iedere dinsdag uit. Natuurlijk kun je tips, foto's en kopij gewoon blijven sturen naar redactie@lissernieuws.nl. Hou er wel rekening mee dat de eerstvolgende krant pas op dinsdag 25 augustus op de mat ligt. Uiteraard blijft www.lissernieuws.nl wel in de lucht voor het laatste nieuws. Je kunt ook op de Facebook-pagina van LisserNieuws kijken. De redactie wenst iedereen een fijne vakantie!


Southwind Raptor wint de finale van de kortebaandraverij 2019 in Lisse. | Foto: pr

Feestweek in aangepaste vorm

Helaas geen jaarmarkt en kermis dit jaar

Kijken naar kansen voor windturbines

Stek levert nul-op-de-meter-woningen op

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Feestweek Lisse gaat door, geen kermis en jaarmarkt

Dit jaar vindt de kortebaandraverij plaats in Duindigt in plaats van op de Heereweg in Lisse. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n De feestweek in Lisse gaat definitief door. De organisatie is erin geslaagd zo'n 50 evenementen te selecteren die coronaproof kunnen worden gehouden. Het slotstuk, de kortebaandraverij, kan ook plaatsvinden, alleen niet in Lisse zelf. Daarvoor wijkt men uit naar Duindigt.

"In samenwerking met de kortebaanbond en NDR is dit alternatief in Wassenaar tot stand gekomen. De draverij wordt op de zandbaan verreden. Er is een totalisator en er kunnen rond de 700 mensen de draverij daar live volgen. Natuurlijk wordt een livestream opgezet zodat iedere Lisser de draverij thuis, bij de vereniging of in de horeca via internet kan volgen. Via internet kun je vanzelfsprekend aan de totalisator meedoen. Een deel van de totalisatoromzet vloeit, zoals altijd, in onze verenigingskas en dat kunnen we goed gebruiken! Voor diegene die naar Duindigt gaan is de toegang gratis. Lisse en de kortebaandraverij is een diepgewortelde traditie. Er is veel enthousiasme voor dit alternatief ook bij pikeurs, trainers en eigenaren. Op 24 september laten we 'gespreid massaal' zien dat Lisse van haar kortebaan houdt", zo laat het bestuur van de HDV weten.

Voor kermis- en jaarmarktliefhebbers is het dit keer afzien, want beide evenementen gaan deze feestweek niet door. De commissies hebben alle evenementen doorgelicht op het verantwoord kunnen organiseren, rekening houdend met de geldende richtlijnen voor horeca, sportverenigingen en evenementen in het algemeen. "Veruit de meeste evenementen die we gaan organiseren maken gebruik van sport- en horeca-accommodaties. Waar het gaat om het aantal deelnemers beperken wij ons tot het aantal dat op dit moment wettelijk voor de betreffende accommodatie is toegestaan. Soms organiseren wij een evenement twee keer op verschillende dagen om zodoende toch aan de verwachte vraag te kunnen voldoen." Niet bij alle evenementen kan publiek aanwezig zijn, omdat niet overal rekening kan worden gehouden met de anderhalvemetermaatregel. De HDV streeft ernaar het complete programma voor de feestweek eind augustus op de website te zetten. Inschrijving en betaling vinden ook online plaats. "Zo kunnen we eenvoudig het maximaal aantal deelnemers per evenement regulieren en waarborgen. Gebleken is dat er volop interesse is van verenigingen, horeca, gemeente en derden om mee te werken er een succesvolle feestweek van te maken. Daar zijn we als bestuur uitermate blij mee!"

De HDV wil uiterlijk 12 augustus de vergunningaanvraag inclusief bijbehorend coronaveiligheidsplan bij de gemeente indienen. De feestweek vindt plaats van 17 tot en met 24 september.

Biljartclub krijgt opknapbeurt

Hillegom n De Senioren Biljartclub Hillegom heeft een aantal wijzigingen ondergaan.

Vernieuwing op twee gebieden, een bestuurswisseling en een opknapbeurt binnen het gebouw.

De Senioren Biljartclub Hillegom bestaat 22 jaar en voorziet in een grote behoefte voor wat betreft het sporten voor ouderen. Het oudste lid op dit moment hoopt in september zijn 90e verjaardag te mogen vieren. Totaal telt de vereniging iets meer dan 50 leden.

De voorzitter, Ton Weijers, en de secretaris Rein Seijsener hebben jarenlang de leiding gegeven aan deze vereniging. Zij blijven de biljartsport een belangrijke invulling van hun vrije tijd vinden, maar bestuurlijk wordt het stokje overgedragen. Voorzitter wordt Vincent Willems en secretaris Martin van Oosten. De penningmeester Gerard Kerkhof is sinds 2015 lid van het bestuur en is aangebleven in deze functie.

Het clubgebouw is gevestigd aan de Stationsweg 49. Met toestemming van de verhuurder van deze locatie, Postduivenvereniging De Zwaluw, heeft het nieuwe bestuur van SBH het gebouwtje binnen een opknapbeurt gegeven. Tegelijkertijd is het gebouw ‘Corona-proof’ ingericht en geldt er op dit moment het protocol van de Nederlandse Biljart Bond. Na vier maanden zijn de leden weer met de nodige voorzichtigheid begonnen met het uitoefenen van hun favoriete sport.

Gedurende een heel groot deel van de week is er gelegenheid om te biljarten. Er staan vier wedstrijdtafels en het gebouwtje is het mogelijk om een consumptie te kopen.

Nieuwe leden zijn welkom. Ook dames! Een paar keer vrijblijvend proefdraaien is altijd mogelijk.

Meer info via secretaris Martin van Oosten: 06 15111605 of mai: secretaris@biljartclubhillegom.nl.

College verdeelt de taken

Hillegom n De burgemeester en de drie wethouders van het college van Hillegom hebben de portefeuilles opnieuw verdeeld.

Nadat wethouder Fred van Trigt aankondigde voorgedragen te zijn als burgemeester voor Zoeterwoude, besloot het college met drie wethouders en de burgemeester verder te gaan. De nieuwe portefeuilleverdeling gaat in op het moment dat Fred van Trigt Hillegom verlaat als wethouder.

Burgemeester Arie van Erk heeft in zijn portefeuille straks ook: burger-/overheidsparticipatie en het project coördinatie Versterken van de wijk (gebiedsgerichte integrale aanpak woon- en leefomgeving).

Wethouder Anne de Jong, eerste locoburgemeester, heeft naast de al bestaande taken ook Openbare Werken erbij en het project Arbeidsmigranten.

Wethouder Karin Hoekstra, tweede locoburgemeester, krijgt straks ook te maken met: Energietransitie en coördinatie uitvoeringsprogramma duurzaamheid Hillegom, Kunst, Cultuur en Cultuur Historisch Erfgoed, Verkeer en vervoer, Onderwijs, Accommodatie beleid en heeft er een drietal projecten bij: nieuwbouw Leerwinkel/Jozefschool, nieuwbouw Giraf en Healthy Hillegom dat ze samen doet met collega Van Rijn.

Wethouder Jan van Rijns portefeuille wordt uitgebreid met: Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugd, Gezondheid, Sport, Welzijn en de projecten Integrale toegang tot zorg, Afval, Julianapark en Healthy Hillegom. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente, www.hillegom.nl

>Oproep VVN: oefen route naar school met je kind

REGIO n Juist na de zomervakantie bestaan er zorgen over de verkeersveiligheid van scholieren. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept alle kinderen en hun ouders daarom op om de laatste vakantieweek te gebruiken voor het oefenen van de school-thuisroute.

De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor de brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. Ze zijn lang niet altijd bekend met die route en de verkeerssituaties die ze onderweg tegenkomen. Daar komt het fietsen in groepen bij en de spanning hoe het allemaal zal zijn en of je wel in een leuke klas terechtkomt. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen. "Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen", aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. Lees meer tips op www.lissernieuws.nl

>Alternatieven voor zwemmen

Lisse n Deze zomer organiseert Sportfondsen Lisse activiteiten voor iedereen die lekker in beweging wil blijven. Door de tijdelijke sluiting van het zwembad is zwembadbezoek van 19 juli tot 1 oktober niet mogelijk, maar om te kunnen blijven sporten, zijn er genoeg alternatieven.

"We hebben wij een programma in elkaar gezet met activiteiten in de gymzaal, sporthal of sportveld. Nu er niet gezwommen kan worden, hopen wij met dit aanbod onze vaste bezoekers toch een alternatief te kunnen bieden”, aldus buurtsportcoach Giselle Slotboom. Zo wordt op maandagavond een uitdagende bootcamp gegeven in de gymzaal voor de AquaBootcampers, floatfitters en banenzwemmers. Speciaal voor de vitale senior is er op dinsdag -en donderdagochtend Aquadroog. Kijk voor meer informatie op sportfondsenlisse.nl.

>Eindelijk zelf zwemmen

Hillegom/Lisse n Zwembad De Waterkanten is dicht. Daarom hebben volgende kinderen hun zwemdiploma gehaald in zwembad De Estafette:

Diploma A van het zwem-ABC op

8 augustus:

Rosa Dekker, Luca Leigh van Dijk, Maaike van der Geer, Joey van der Lans, Noud van der Ploeg, Lynn Staats, Maiky Veen, Wessel Zuidhoek, Dylan Zutt.

De volgende kinderen zijn geslaagd voor het diploma B van het zwem-ABC op

8 augustus:

Marie Hoogkamer, Sophie Teeuwen, Saar van der Vlugt, Oliwia van der Woude, Lise Zenden.

Geen vliegtuig en drukke toeristische attracties

Foto: pr

regio n Coronapandemie of niet, tenminste de helft van de vijftigplussers verwacht dit jaar nog lekker op vakantie te gaan. Wel passen senioren hun plannen aan de omstandigheden aan.

Twee derde wil in eigen land blijven, het vliegtuig wordt gemeden en ruim de helft van de vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken. Dat blijkt uit Vakantie en Uitjes 2020, een kwantitatief onderzoek onder vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.

Van flink wat vijftigplussers zijn de vakantieplannen in de war gegooid door (de maatregelen tegen) het coronavirus: bij 42% gaat een vakantie helemaal niet door, bij 21% is deze gewijzigd, bijvoorbeeld uitgesteld of ingekort. De helft van de vijftigplussers verwacht echter dit jaar nog op vakantie te gaan. Van deze groep wil 67% in eigen land blijven. Slechts 3% wil naar een land buiten Europa. Verder verwacht 46% van de respondenten korter weg te zijn dan gepland.


Auto

De auto is een populair vervoermiddel op reis: 70% zegt hiervoor te kiezen. Slechts 10% wil met het vliegtuig. Wat opvalt is dat 52% van de reizigers zo kort mogelijk van tevoren de vertrekdatum bepaalt. En een flinke meerderheid (81%) heeft zich voorgenomen om bepaalde plekken te mijden, zoals grote steden en drukke toeristische attracties (musea, pretparken of bezienswaardigheden).

(Lees het hele artikel op www.dehillegommer.nl)

>Hulp bij onlinedonorregistratie

Regio n De nieuwe Donorwet is 1 juli in werking getreden. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar staat vanaf nu in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk om een keuze in te vullen. Dan weet familie, partner of vriend(in) of iemand na overlijden orgaan- en weefseldonor wil worden.

Wanneer iemand geen registratie in het Donorregister maakt, word je automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsel. Of je donor wordt is een belangrijke keuze. Voor meer informatie en uitleg bij hoe je een keuze maakt kan je terecht bij de Bibliotheek Bollenstreek. In de vestiging in Lisse vindt op 27 augustus van 14.00 tot 16.00 uur een workshop onlinedonorregistratie plaats. Hier kan iedereen die een werkend DigiD heeft terecht voor hulp bij het digitaal registreren in het donorregister. Tijdens de workshop wordt informatie gegeven over de keuzes die gemaakt kunnen worden en deelnemers maken een registratie aan in het Donorregister. Na afloop krijgen deelnemers een uitgebreide handleiding mee, zodat de keuze op een later moment eventueel aangepast kan worden. Per workshop zijn 8 plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl of bij de balie van de Bibliotheek Bollenstreek. Deelname kost € 5,- voor leden / € 7,50 voor niet-leden.

Co Snaar-Grimbergen viert 100ste verjaardag

Mevrouw Snaar en Dennis Salman Foto: Ina Verblaauw

noordwijk n Locoburgemeester Dennis Salman (Noordwijk) bezocht zondag 2 augustus Co Snaar-Grimbergen om haar namens de gemeente Noordwijk te feliciteren met haar 100ste verjaardag. In Restaurant De Heeren van Noortwyck werd dit gevierd met een high tea voor haar en haar naaste familieleden.

Foto en tekst Ina Verblaauw


De jarige werd op 20 mei 1920 geboren in Lisse, De Engel. Daar heeft zij haar hele leven gewoond. Korte tijd was ze werkzaam als dienstmeisje, maar toen haar moeder bij een brand ernstig gewond raakte, werd ze naar huis gehaald om daar voor het huishouden te zorgen. Tot aan hun dood heeft ze voor haar ouders gezorgd. Op de kermis van Lisse tijdens het Hobahofeest leerde ze haar man kennen. Na hun trouwen in 1948 trok ook hij in bij haar ouders. Daar kregen ze hun vier kinderen. “Haar hele leven speelde zich af in De Engel”, aldus een dochter. “Mijn vader was werkzaam bij de NS en moeder zorgde voor ons en haar ouders.” Nadat de kinderen waren uitgevlogen, werden de kamers verhuurd aan leerlingen van de tuinbouwschool.

Co was tot ver in de 80 werkzaam als gastvrouw op De Keukenhof.

Ook zong zij in het kerkkoor. Een auto hebben ze nooit gehad; busreizen door Europa zijn regelmatig gemaakt.

Inmiddels heeft mevrouw vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Sinds drie jaar woont de hoogbejaarde Co in WZC Groot Hoogwaak.

>Workshops van De Paraplu

Lisse n De Paraplu is weer gestart met het organiseren van creatieve workshops onder deskundige leiding van Patricia de Jong.

De derde workshop, Mandala tekenen, is op vrijdag 14 augustus van 10.00-12.00 uur in ‘t Poelhuys. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent wiel, magische cirkel. De voorlopig laatste zomerworkshop op dezelfde tijd en dezelfde locatie is vrijdag 21 augustus: dan kunnen deelnemers Intuïtief schilderen. Na een ontspanningsoefening gaat men in aan de slag. Er wordt er niet gepraat. De indeling van de zaal en het gebruik van de materialen zijn coronaproof.

Deelname kost 5 euro per workshop (inclusief koffie of thee). In verband met de voorschriften van het RIVM vooraf aanmelden bij Lida Zoet via 0252-410331.

nieuws/column

Dagpauwoog poseert voor Joke

De dagpauwoog die Joke op de gevoelige plaat legde. | Foto: Joke Hogewoning Foto: Joke Hogewoning

Lisse n Joke Hogewoning uit Lisse trekt er graag op uit om vogels en vlinders te fotograferen. Dat doet ze sinds ze in 2017 stopte met werken.

Deze dagpauwoog kwam ergens in juli voor haar lens in de tuin van kasteel Keukenhof. De foto werd gekozen tot Foto van de Maand in de Facebookgroep Je ben Lisser als...

Foto: pr

De man van Joke fotografeert ook graag, vertelt Joke. "Maar het liefst ga ik er in mijn eentje op uit, zodat ik alles wat vliegt op de plaat kan leggen. De tijd van het jaar bepaalt wat ik ga doen."

Niet elke foto is goed, dat bleek ook bij het kieken van de vlinder. "Voordat het naar mijn zin was heb ik zeker 50 opnames gemaakt. En telkens ging hij er mooier voor zitten! Ik heb deze zomer al veel verschillende vlinders op de gevoelige plaat gezet en telkens is het een uitdaging om weer een nieuwe soort te vinden", aldus Joke.

>Skol houdt challenges in de buitenlucht

REGIO n In de tweede week van de zomervakantie stonden er allerlei challenges op de planning bij de BSO’s van Skol Kinderopvang.

Tijdens de vogelchallenge gingen zij de natuur in, op zoek naar vogels. Ze zagen veel verschillende soorten vogels en eenden voorbijkomen, zoals merels, koolmezen en meerkoeten. Sommige kinderen zagen er - volgens eigen zeggen - wel meer dan 300! Ook gingen ze in de natuur op zoek naar verschillende dingen, zoals ‘iets wat leeft’, ‘iets wat lekker ruikt’ en ‘iets wat rood is’, met de natuurchallenge.

Dan was er nog de fluisterchallenge. Alle kinderen zaten in een kring en één van hen bedacht een zin en fluisterde die zin in het oor van zijn linkerbuurman. Die fluisterde de zin op zijn beurt in het oor van zijn linkerbuurman. Zo ging het door tot de zin de hele kring rond was geweest. Het laatste kind in de kring sprak de zin hardop uit. Was dit dezelfde zin als aan het begin? Nee, dat was zeker niet altijd het geval en dat zorgde juist voor veel hilariteit bij de kinderen.


Nog meer activiteiten

De komende weken staan er nog veel meer leuke activiteiten op de planning. Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op www.skolkinderopvang.nl/vakantie. Daar is per BSO het programma te vinden.

Webinar van bieb over 'Slaap en de hersenen'

Foto: pr

REGIO n In het kader van de zomerprogrammering organiseert de Bibliotheek Bollenstreek de online lezing “Slaap en de hersenen”. Deze lezing wordt verzorgd door de Hersenstichting en vindt online plaats op dinsdag 18 augustus om 20.00 uur.

De een slaapt het liefst een gat in de dag en de ander stapt al voor de wekker vrolijk uit bed. Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens belangrijk. Maar liefst een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Maar wat gebeurt er precies in je hersenen tijdens slaap en wat maakt slaap zo belangrijk? Hoe komt het dat sommige mensen minder goed slapen dan anderen en wat is daaraan te doen?

Tijdens deze lezing wordt op al deze vragen antwoord gegeven. Aan bod komt wat goede en slechte slaap is, hoe het slaap-waakritme door de biologische klok in onze hersenen geregeld wordt en wat er tijdens slaap allemaal in de hersenen gebeurt. Je krijgt uitleg over waarom slaap zo belangrijk is en tips over wat je kan doen om de slaap te verbeteren.

De lezing duurt van 20.00 uur tot 21.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in alle vestingen van Bibliotheek Bollenstreek en via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl. Voor leden is de toegang € 5,-, voor niet-leden € 6,50.

>Greenport onderzoekt mogelijkheden voor windturbines

REGIO n Greenport Duin- en Bollenstreek zoekt ondernemers in het sierteeltcluster om met kleinschalige windturbines duurzame energie op te wekken.

Een eerste inventarisatie van deelnemers uit de teelt/broeierij, handel en export en logistiek in de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen is deze week gestart. Het past bij de ambitie om als sierteeltcluster in 2040 klimaatneutraal te zijn en daarmee de klimaatdoelen van de overheid te ondersteunen. Omdat zonnepanelen al veel worden toegepast, wil de Greenport nu weten wat de mogelijkheden zijn voor kleinschalige windturbines. De Greenport ondersteunt, in samenwerking met Anthos, Bedrijfsleven Bollenstreek, Glastuinbouw NL, KAVB Kring Bloembollenstreek en LTO Noord Duin- en Bollenstreek, ondernemers met een quickscan naar de opbrengst van een windturbine.

Ondernemers uit het sierteeltcluster die willen weten of een kleinschalige windturbine een economisch voordeel levert voor hun bedrijf, kunnen zich melden via www.ltonoord.nl/windenergie.

>Afscheid nemen via livestream

Onderzoek n Meer dan een derde van de mensen in Zuid-Holland die een bekende tijdens de coronacrisis verloor, heeft via livestream het afscheid gevolgd omdat ze in persoon geen afscheid konden nemen. Dit blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzorger Monuta naar de beleving van uitvaarten tijdens de coronacrisis.

In Zuid-Holland zijn tijdens de coronacrisis de meeste mensen overleden, namelijk meer dan 11.000. Van de nabestaanden die een uitvaart moesten regelen in de regio heeft 72 procent toch een goed gevoel overgehouden aan het afscheid, ondanks de geldende maatregelen.

Meer over dit onderzoek is online te vinden op de website www.lissernieuws.nl

nieuws/historie

17 / 18

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 23 augustus, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 31 is A.M.W. van Leeuwen. Oplossing: speurtocht.