LisserNieuws - De Hillegommer

19 mei 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 19 mei 2020


1 / 16

Foto: pr

Tweede editie Thuisbingo Gaapstokken

Meer tempo door iets andere opzet

De Spartaan blij weer van start gegaan

Interview met J. Kraak, hoofd verzet in Lisse

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Laptop voor leerlingen

regio n De verschillen tussen gezinnen worden in het coronatijdperk extra zichtbaar. Met het sluiten van scholen en onderwijs op afstand, werd duidelijk dat voor een deel van de kinderen het niet mogelijk is om thuis onderwijs te volgen. Bijvoorbeeld doordat zij geen laptop hebben en hier ook geen geld voor is.

Sinds het sluiten van de scholen heeft Stichting Leergeld Leiden en Omstreken meer dan 300 laptops verstrekt aan gezinnen. Hierdoor kunnen meer dan 500 kinderen meedoen aan het onderwijs op afstand.

Aanvragen kunnen gedaan worden via www.leergeldleidenenomstreken.nl. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de aanvraag zo snel mogelijk in behandeling wordt genomen en nemen contact op met het gezin. Zo zorgt Stichting Leergeld Leiden en Omstreken ervoor dat alle kinderen mee kunnen doen.

Stichting Leergeld Leiden en Omstreken helpt kinderen die in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Teylingen, Lisse of Hillegom wonen, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. De ouders van deze kinderen hebben een laag inkomen, tot 120% of 130% van het wettelijk sociaal minimum (afhankelijk van de woonplaats).

>Wandelen rond Keukenhof

LISSE n Nu de overheidsmaatregelen versoepeld zijn, is het landgoed weer vrij toegankelijk. Iedereen kan weer wandelen in de kasteeltuin en het bos rondom Kasteel Keukenhof. Voor kinderen is er de korte Kabouterwandeling en ze kunnen spelen in de speeltuin of de dieren aaien bij de kinderboerderij. De Hofboerderij mag vanaf 1 juni weer open zodat bezoekers er weer iets kunnen eten en drinken. Het LAM (Lisser Art Museum) gaat naar verwachting vanaf vrijdag 5 juni weer open voor bezoekers.

Eerste sleutel ‘Het Zilt’ feestelijk overhandigd

DeZilk n Recent is aan de kopers van een hoekwoning in Het Zilt in De Zilk de eerste sleutel overhandigd. De bouw van het totale project vordert gestaagd en de komende weken gaan de alle kopers van de eerste fase ook hun felbegeerde sleutels ontvangen. Elke keer opnieuw een feestelijke gebeurtenis!

Het complete nieuwbouwplan Het Zilt omvat 130 energiezuinige appartementen en grondgebonden woningen. Dit in combinatie met ruimte voor een supermarkt, G.O.E.D. (Gezondheidsvoorzieningen Onder Eén Dak) en een centraal parkplein met veel groen. Fase 1 omvat twaalf twee-onder-een-kapwoningen aan de zuidkant. Gecombineerd met 22 eengezinswoningen aan de oostrand van het bouwplan. Fase 2a telt 22 eengezinswoningen, welke gedeeltelijk gesitueerd zijn tegenover het appartementengebouw.

Wonen in Het Zilt betekent landelijk wonen achter de kust en de duinen. Met de natuur als inspiratie zijn natuurlijke kleuren en materialen uitgangspunt, waaronder het metselwerk in zandtinten. Dit is ook het geval bij fase 2 B: een stijlvol appartementengebouw met 16 comfortabele appartementen en 4 luxe penthouses. Landelijk gelegen met duin, strand en de grote steden binnen bereik. Rustiek gesitueerd aan de noordwestkant van het dorp, deels vormend de westrand van Het Zilt. Met de bouw en oplevering van de eerste woningen van Fase 1 is de realisatie van de nieuwe wijk Het Zilt voortvarend van start gegaan!

Op de foto: Bij de overhandiging van de eerste sleutel aan de nieuwe eigenaren van Sportlaan 21, werd door Van Rhijn Bouw een feestelijk bloemetje uitgereikt.

>Duurzaamheids-prijs Duin- en Bollenstreek

REGIO n De voorrondes van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2020 vinden plaats op 11 en 18 juni. De deadline voor aanmelding is verschoven naar 31 mei. “Wij weten nog niet hóe wij de bijeenkomsten zullen vormgeven, maar wel dat ze hoe dan ook door gaan. De wens om ‘terug te keren naar normaal’ onder ondernemers in het algemeen en de bedrijven die zich al hadden aangemeld is groot", aldus de organiserende gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk. Meer info op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

SV Hillegom werkt mee aan actie Hillegom schoon 2020

Willem Schniedewind samen met de jeugd van SV Hillegom. | Foto: pr

actief n Vele jongens en meiden van SV Hillegom hebben zaterdag weer meegedaan met de actie Hillegom schoon. 45 deelnemers in en twaalf begeleiders deden mee.

In totaal zal de jeugd van SV Hillegom vier zaterdagochtenden aan deze actie meewerken. Willem Schniedewind, die deze actie begeleidt namens De Meerlanden, kwam niet zoals gebruikelijk met de auto, maar geruisloos met de nieuwe elektrische cargo-scooter. De Meerlanden heeft deze elektrische scooter onlangs afgeschaft.

Na het uitreiken van hesjes, grijpertjes en een grote rol vuilniszakken vertrokken de groepen naar de verschillende locaties rond SV Hillegom, het centrum, het Brouwerkwartier, en Meer en Dorp I en II.

De meisjes en jongens waren vooral verbaasd over de grote hoeveelheid rommel langs de weg. De vele vuilniszakken werden langs de kant gezet en opgehaald door Schniedewind. Na het harde werken kregen ze iets te drinken en als de kantine van SV Hillegom weer open is, wacht ze nog iets lekkers.

>Bieb komt met serie Ontmoet Schrijvers Online

REGIO n Bibliotheken en Probiblio organiseren een wekelijkse serie online-interviews met schrijvers, te beginnen op donderdag 21 mei met schrijver Alex Boogers.

Gedurende zeven weken kan het publiek verschillende schrijvers via een webinar ontmoeten en vragen stellen. Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur plaats via het Goto-webinarsysteem van de Koninklijke Bibliotheek. Aanmelden voor één of meerdere webinars kan via de website van Bibliotheek Bollenstreek www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Elke week organiseert een andere bibliotheek uit Zuid-Holland het webinar, waarbij het eerste half uur een lokale interviewer een gesprek voert met de schrijver. Daarna kunnen de deelnemers hun eigen vragen stellen.

Op het programma

Op 28 mei is Paulien Cornelisse de gast, op 4 juni Splinter Chabot en op 11 juni wordt Marijke Schermer geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Dit interview op 1 juni is een samenwerking tussen Grimbergen Boeken en de Bibliotheek Bollenstreek. Op 18 juni is Suzanna Jansen aan de beurt, gevolgd door Eva Vriend (nog niet zeker) op 25 juni. Het laatste interview is op 2 juli met Esther Gerritsen.

>Unieke ondertekening convenant Hillegom Marketing

Hillegom n Hoe onderteken je virtueel een document? Dat demonstreert de gemeente Hillegom samen met Stichting Hillegom Marketing op woensdag 20 mei om 16.00 uur.

Tijdens de vijfde virtuele netwerkbijeenkomst van Meerbusiness tekenen wethouder Jan van Rijn en voorzitter Frans van der Riet het convenant waarmee de samenwerking tussen gemeente Hillegom en Stichting Hillegom Marketing wordt bezegeld. De laatste formele handeling doet ieder vanachter zijn eigen beeldscherm en wordt gevolgd door een online toost.

Hillegom is een aantrekkelijk dorp en gastvrije gemeente voor bezoekers, bewoners en ondernemers. Hier is in de voorbije jaren fors in geïnvesteerd. Hillegom beschikt over voorzieningen zoals sportaccommodaties en scholen, prachtige woonlocaties en een aantrekkelijke publieke ruimte.

De gemeente Hillegom heeft zich onder meer via het coalitieakkoord ‘samen meer bereiken’ uitgesproken voor vergroten van trots op de kwaliteit van Hillegom. In het voorjaar van 2019 is de intentieovereenkomst ‘Heerlijk Hillegom op weg naar de toekomst’ getekend. Ondernemers, overheid en maatschappelijke partners committeerden zich hiermee aan een aantal ambities voor de komende jaren. Het uitdragen van de kwaliteit van het dorp en het vergroten van de trots op het dorp is daar een van.


Regionaal promoten

Stichting Hillegom Marketing voert deze ambitie uit, de positieve beleving van, en trots op Hillegom te stimuleren en Hillegom zowel lokaal als regionaal te promoten. De gemeente draagt hieraan bij door Stichting Hillegom Marketing financieel te ondersteunen.

Afspraken over de financiële bijdrage zijn vastgelegd in het convenant voor de periode 2020 - 2021 dat op 20 mei 2020 wordt ondertekend.

De virtuele ondertekening van het convenant tussen gemeente Hillegom en Hillegom Marketing vindt laats tijdens de vijfde virtuele netwerkbijeenkomst van Meerbusiness.

Gratis webinar van Bewust Bollenstreek

REGIO n Speciaal voor álle ondernemers in de Bollenstreek organiseert het netwerk Bewust Bollenstreek een gratis webinar om ondernemers bewust te maken welk ondernemerstype zij zijn, zodat men met meer plezier kan ondernemen in deze veranderende tijd.

Businesscoach Inge Schrier geeft deze online lezing op maandag 25 mei van 10.00 tot 11.30 uur via Zoom. Inge: ”Als je weet welk ondernemerstype je bent, wordt het maken van keuzes makkelijker. Je weet dan welk businessmodel bij je past en met welk soort klanten je het liefste werkt. Ieder type heeft zijn eigen aanpak en zijn eigen kenmerken. Er zijn twaalf verschillende ondernemerstypes en hoewel wij mensen niet erg van een hokje houden, geeft weten welk type je bent, veel richting. Er wordt uitgegaan van wie iemand van nature is. Je hoeft je dus niet anders voor te doen dan je bent én je hoeft geen trucjes toe te passen.”

De twaalf ondernemerstypes zijn ontwikkeld door de Amerikaanse Beth Grant. Wereldwijd zijn er zo'n twaalf gecertificeerde ambassadeurs die met haar methode mogen werken. Van de twee Nederlandse ambassadeurs is Inge er één.

Bewust Bollenstreek is een netwerk van 170 aangesloten professionals met een gezamenlijke missie: een bewuste, gezonde, duurzame en fijne samenleving in de Bollenstreek. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de agenda op www.bewustbollenstreek.nl.

15 / 16

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer mag natuurlijk)? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 24 mei naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 20: L.C. van der Lans. Oplossing: geheimzinnig.