LisserNieuws - De Hillegommer

12 september 2017

LisserNieuws - De Hillegommer 12 september 2017


VOL start onderzoek naar Six

Het Hofje van Six mocht zich verheugen in veel belangstelling tijdens Open Monumentendag. | Foto's: Ruth Eppink

LISSE n De Cultuur Historische Vereniging "Oud Lisse" (VOL) is mede na overleg met burgemeester Lies Spruit een onderzoek gestart naar 'Sporen van Six'. De familie Six is een familie van rijke kooplieden en regenten uit Amsterdam.

Door Arie in 't Veld

Auteur Geert Mak heeft een boek geschreven over de geschiedenis van een tak van deze familie met sterke banden met Hillegom. De familie had echter ook banden met Lisse. Daarover is minder bekend, terwijl zij toch sporen in Lisse heeft achtergelaten. De eerste resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

De lezing van Geert Mak in Lisse (november 2016) over 'De levens van Jan Six' heeft bij de gemeente interesse gewekt in eventuele sporen die de familie Six in Lisse heeft achtergelaten. De burgemeester heeft daarom contact met "Oud Lisse" gelegd en uiteindelijk is hier het project 'Sporen van Six' uit voortgekomen dat de vereniging heeft geïnitieerd.

De familie Six is een van oorsprong Frans-Vlaamse familie waarvan een nakomeling zich omstreeks 1585 in Amsterdam vestigde. De Sixen behoorde tot de vele groepen emigranten die een groot aandeel hadden in de Hollands Gouden Eeuw. Zij waren actief in de laken- en zijdeververij. In de 17de eeuw ging de familie tot de belangrijkste regentenfamilies van Amsterdam behoren. In de 17de en 18de eeuw bezat de familie gronden en buitenplaatsen in Lisse. Zoals de buitenplaats Knappenhof/Grotenhof aan de Achterweg, maar ook de buitenplaats Uytermeer. Verder waren er leden uit het geslacht Six die enige tijd het Huys Ter Specke en Dever huurden. Daarnaast stond er in Noordwijkerhout, aan de grens met Lisse, de buitenplaats Sixenburg. Voor het onderzoek maakt de cultuur-historische vereniging gebruik van archieven in onder andere Lisse, Amsterdam en Leiden. De huidige familie Six stelt het familiearchief open voor onderzoek door VOL.

Uit nalatenschappen van de Sixen is ook het Hofje van Six in de Kanaalstraat voortgekomen. Tijdens Open Monumentendag bezochten veel belangstellenden de huisjes die momenteel worden gerenoveerd. Ook burgemeester Spruit nam er een kijkje.

Trefbaltoernooi in de Feestweek

Lisse n In Sporthal FC Lisse vindt maandag 25 september een trefbaltoernooi plaats onder leiding van René van Wieringen.

Trefbal is lekker smijten en ballen ontwijken! Gooi het andere team zo snel mogelijk af. Het team dat dit spel het beste speelt, wordt trefbalkampioen van Lisse. Er zijn drie leeftijdscategorieën die op verschillende momenten spelen: van 16.15 - 18.00 uur jongens/meisjes 8 t/m 13 jaar; van 18.15 - 19.45 uur jongens/meisjes 14 t/m 17 jaar; van 20.00 - 22.00 uur volwassenen. Deelname: 2 euro per persoon, niet-leden HDV 3 euro.

Onderzoek borstkanker

Lisse n Vrouwen uit Lisse die zijn geboren in de jaren 1942 t/m 1967 kunnen vanaf 14 september weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein aan het Meer en Houtplein in Lisse. Tot en met december worden ruim 3.800 vrouwen uit Lisse per brief uitgenodigd om borstfoto's te laten maken in het onderzoekscentrum. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hun aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.Meer info over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

Foto: Ruth Eppink

Dominee
verwelkomd bij barbecue

Hij kreeg hier een warm welkom

Directeur
Astrid Verkerk neemt afscheid

Info-avond over Lisserbrug komt eraan

Fioretti College én leerlingen maken samen vliegende start

De school was al langer af, maar de omgeving is nu ook aangepakt en ligt er mooi aangelegd bij. Foto: pr

Lisse n Het Fioretti College in Lisse heeft prima eerste schoolweken achter de rug. Deze stonden in het teken van kennismaking en weer even wennen aan school, en er werden ook al een soort diploma's uitgereikt.

Het startte met de jaaropening waarbij de leerlingen en ouders van de brugklasleerlingen kennis hebben gemaakt met de docenten en de directie. Ook is er op deze avond een protocol tegen pesten getekend door een aantal leerlingen en conrector Rob de Kleijn. Verder zijn er weer diverse informatieavonden geweest voor ouders om zo iedereen goed op de hoogte te stellen van alles wat er speelt op het Fioretti College.

De introductiedagen in de eerste schoolweek hebben alle leerlingen de kans gegeven om zich thuis te gaan voelen op school en/of kennis te maken met de klas. De eerste lesweken (en toetsen) zijn alweer voorbij.

Extra trap

Het schoolplein is helemaal af en het Paviljoen waar de moderne vreemde talen aan de leerlingen worden aangeboden is voorzien van een extra trap om zo de doorstroom tijdens de leswisselingen te bevorderen.
Komend schooljaar zullen weer veel leerzame en leuke excursies en reizen volgen en het team van het Fioretti College heeft weer veel zin om de examenleerlingen aan een mooi diploma te helpen.

Goethe

Maar ook niet-eindexamenleerlingen behalen wel eens een diploma. Vorig jaar konden leerlingen uit de derde klassen zich opgeven voor het behalen van een Goethe Zertifikat. Het Goethe-Zertifikat A2 ie is een examen Duits voor volwassenen. Het vereist elementaire kennis van de Duitse taal en komt overeen met het tweede (A2) van de zes competentieniveau 's van het Gemeenschappelijke Europese Referentiekader voor Talen (ERK). Twintig leerlingen hebben hieraan deelgenomen, zowel mavisten, havisten als vwo-leerlingen. Zij hebben hier buiten lestijd vrijwillig lessen voor gevolgd, gegeven door de docenten Duits.

Achttien leerlingen zijn met glans geslaagd en hebben afgelopen week hun certificaat in ontvangst mogen nemen. Dit hebben ze gevierd met een welverdiend stuk taart. De geslaagde leerlingen zijn: Max Bronstring, Sophie de Boer, Han Frencken, Eline Herberghs, Elise Jonkheer, Mathijs Jorna, Ibrahim Kamara, Rowdy Kock, Wendy Kotte, Femke Kramers, Jill Lugtigheid, Gwen Möhlmann, Ben Moyo, Lieve Omvlee, Naomi Tabak, Shirley Timman, Tara van Kampen en Kane Zuiderduin. Het Fioretti College wil deze leerlingen van harte feliciteren!

Russisch gala in De Nachtegaal

LISSE n Niet zonder trots liet wethouder Adri de Roon vorige week tijdens het persgesprek weten dat er een groot evenement in De Nachtegaal op stapel staat.

"Ter gelegenheid van de opening van de schilderijenexpositie van de Russische kunstenares Victoria Kovalenchikova wordt door de Stichting Russisch Europees Cultuurfonds op 30 september een gala gehouden bij De Nachtegaal." Daar treedt onder meer operazangeres Elena Bagenova uit Moskou op, samen met violist Alla Kim. Na het officiële deel van 15.00 tot 18.00 uur is de expositie gratis toegankelijk voor het publiek. "Naast de expositie van Kovalenchikova is er een haute couture-modeshow met exclusieve juwelen en een hoedenpresentatie. De opening zelf wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van diverse ambassades." De Roon zegt dat het toch wel bijzonder is dat deze tentoonstelling wordt gehouden. "De kunstenares heeft al op veel plaatsen in de wereld geëxposeerd. En nu in Lisse. Hier gebeurt het toch wel."

De Uil van start

Hillegom n De interne competitie van schaakclub De Uil is begonnen.

Ad Reijneveld en Jan Havenaar, de top 2 van de Uil, verloren allebei.

Willem Hensbergen, pas één dag lid, moest direct de strijd aanbinden tegen Reijneveld, en met succes. Reijneveld had weinig in te brengen en moest de koning omleggen. Jan Havenaar kruiste de degens tegen Jan de Jong.

Havenaar moest net als Reijneveld de koning omleggen. Er is nog een nieuw lid, Jan Vos.

Hij moest het opnemen tegen Hennie van Eeuwiijk.

De beide heren kennen elkaar van de externe wedstrijden en speelden deze eerste wedstrijd op zeker. Dit mondde uit in remise. Dan is er nog een herintreder, die na een paar jaar weer terugkwam op het Uilennest, Cas Grannetia.

Hij had de laatste maanden geoefend en dat kwam goed uit tegen Fons Spaape die lang tegenstand bood, maar Grannetia was te sterk in het eindspel en won.

MP3-spelers voor bewoners Bloemswaard

Hillegom n Tijdens de Rabobank Clubkascampagne in 2016 heeft Bloemswaard een flink geldbedrag bij elkaar kunnen sparen voor een muziekproject op de verpleegafdelingen van dit seniorencomplex.

Dankzij dit geldbedrag, een donatie en de medewerking van Expert konden hiermee MP3-spelers worden aangeschaft die nodig zijn voor dit project. Woensdag 6 september kregen de bewoners de MP3 spelers overhandigd en hebben nu de mogelijkheid om naar hun eigen muziek te luisteren. Gebleken is dat muziek een positieve invloed heeft en de kwaliteit van leven van bewoners met een vorm van dementie kan bevorderen. Deze persoonlijke muziek kan bijvoorbeeld herinneringen ophalen, een positief effect hebben op de stemming, een hulpmiddel zijn om contact te maken en kan klachten als bijvoorbeeld onrust, angst of depressie verminderen of tegengaan.

Domineesgezin feestelijk onthaald bij barbecue

Dominee Nico Geertsema genoot samen met zijn gezin van een mooie tocht in de koets, van Lisse naar Lisserbroek. | Foto: pr

Lisse n De jaarlijkse barbecue van de Samenwerkingsgemeente Lisse werd zaterdag gebruikt om persoonlijk kennis te maken met Nico Geertsema, de nieuwe dominee.

De barbecue wordt altijd gehouden bij een van de gemeenteleden die hiervoor de ruimte heeft. Dit keer waren ruim 150 personen aanwezig. Het bleek ook voor de dominee en zijn jonge gezin een bijzondere dag. De leden van de SWG hadden namelijk gezorgd voor een rit in een mooie koets met paarden ervoor. Het was een familiewagen, een zogeheten Wagonette, belangeloos ter beschikking gesteld en gereden door Henny Verspeek en zijn dochter Francisca. Ervoor stonden twee Fjordenpaarden. De dominee, zijn vrouw en hun vier kinderen werden van huis opgehaald, namen plaats in de koets en werden vervolgens getrakteerd op een sightseeing-tour door Lisse. Daarna werd koers gezet naar het Turfspoor waar de barbecue plaatsvond. Hier werd de familie Geertsema feestelijk onthaald. De gemeenteleden hadden zich in een dubbele haag opgesteld en de koets werd onder gejuich en geklap tot aan de feestlocatie begeleid. De barbecue die volgde was warm, ingetogen en toch zoals het hoort, feestelijk. In alles was natuurlijk voorzien, er was zelfs een haringkar met Hollandse Nieuwe. "We kijken terug op een mooie dag en hopen hiermee ook het nieuwe gezin een goede start gegeven te hebben voor een mooie tijd in Lisse", aldus de gemeenteleden.

Drukke Open Monumentendag

De Zemelpoldermolen trok veel bekijks zaterdag. Het leverde mooie plaatjes op. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Het zag er vrijdag niet zo florissant uit met regen die met bakken uit de hemel kwam, maar Open Monumentendag kon zich zaterdag toch verheugen op redelijk goede weersomstandigheden.

Door Arie in 't Veld.

Daardoor waren er ook veel bezoekers. Omdat nergens toegangsbewijzen worden verkocht, kan de organisatie nooit precies aangeven hoeveel bezoekers er waren, maar het waren er in elk geval erg veel. Helaas moest de Heemtuin van deelname aan de Monumentendag afzien wegens de gevolgen van de zware regenval. Verder was het overal gezellig druk. Vooral bij en rond Kasteel Keukenhof waar altijd diverse evenementen worden gehouden. Zo trad koor De Kasteelheeren op, dat ook al bij de opening in Dever het nodige ten gehore had bracht. Boer Duineveld in de Poelpolder deed voor het eerst mee deed. Hij gaf vele malen aan bezoekers tekst en uitleg over het moderne boeren. En natuurlijk ging er veel aandacht uit naar de vele kalveren.

Ondertussen draaide de nabijgelegen Poelpoldermolen dat het een lieve lust was. Evenals de Zemelpoldermolen, waar de Bollen Mina's veel belangstelling voor hun optreden kregen. Zoals altijd stond ook de Agathakerk in de belangstelling en waren er bezoekers die zonder hoogtevrees de hoge toren beklommen om Lisse eens vanuit een andere invalshoek te zien. Met enige weemoed werd ook de expositie in de Beekbrugschool bekeken, die volgend jaar de deuren gaat sluiten. Kortom: Open Monumentendag 2017 was er eentje om met gouden letters in de annalen vast te leggen.

Fotowedstrijd Bollenstreek

Hillegom n Door middel van een gezamenlijke fotoactie van Albert Heijn en Pelikaan Reizen Hillegom maken deelnemers kans op een 9-daagse vliegreis voor 2 personen naar Florida.

Inwoners van de Bollenstreek kunnen de hele maand september hun mooiste vakantiefoto ophangen bij Albert Heijn Hillegom samen met een kassabon van minimaal 25 euro. Een jury beoordeelt de foto's, waarna de winnende foto vanaf vrijdag 6 oktober te bewonderen is in de etalage bij Pelikaan Reizen aan het Henri Dunantplein De prijsuitreiking is zaterdag 7 oktober om 13.00 uur in de winkel van Albert Heijn.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven.

Lokale ondernemers bundelen krachten

Hillegom n Door middel van een gezamenlijke fotoactie van Albert Heijn en Pelikaan Reizen Hillegom maken deelnemers kans op een 9-daagse vliegreis voor 2 personen naar Florida.

Inwoners van de Bollenstreek kunnen de hele maand september hun mooiste vakantiefoto ophangen bij Albert Heijn Hillegom samen met een kassabon van minimaal 25 euro. Een jury beoordeelt de foto's, waarna de winnende foto vanaf vrijdag 6 oktober te bewonderen is in de etalage bij Pelikaan Reizen aan het Henri Dunantplein De prijsuitreiking is zaterdag 7 oktober om 13.00 uur in de winkel van Albert Heijn.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven.

Verkerk neemt afscheid van WelzijnsKompas

Scheidend directeur WelzijnsKompas Astrid Verkerk, bestuursvoorzitter Joost Kuurman, en wethouder Adri de Roon bij het afscheid. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE/HILLEGOM n Tijdens een bijeenkomst in De Proeverij heeft directeur Astrid Verkerk donderdag afscheid genomen van WelzijnsKompas, het vervolg op de vroegere SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse). Bij die gelegenheid werd door Anke Segers een interessante inleiding gehouden over transformatie in een sociaal domein, op basis van het door haar geschreven boek De nieuwe route.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Adri de Roon ging in op de geschiedenis van WelzijnsKompas en de moeilijkheden die de scheidende directeur daarbij heeft ondervonden. "Je was directeur van een organisatie die in het begin SWOL heette, daarna Welzijn Lisse-Hillegom en nu WelzijnsKompas. Veel veranderingen in tien jaar en toen je binnenkwam trof je een in zichzelf gekeerde organisatie aan die in mineur was. Men deed de dingen gewoon omdat ze deze altijd zo deden. Na een jaar kortte de gemeente de subsidie met 25 procent omdat ze niet het sporten en dergelijke voor ouderen wilde subsidiëren. En ga er dan maar aan staan zoals jij dat hebt gedaan. Later wilde de gemeente ook naar prestatieafspraken, hetgeen jou en de organisatie de nodige hoofdbrekens kostte." De Roon zei tevens dat toen alles een beetje tot rust was gekomen er een welzijnsorganisatie nieuwe stijl kwam. "Kortom, je hebt een bewogen tijd achter de rug en veel gedaan voor de gemeenten Lisse en Hillegom."

Goede samenwerking

Joost Kuurman, de voorzitter van WelzijnsKompas zei donderdagmiddag onder andere dat men er in elk geval in geslaagd is een opvolger voor Verkerk te vinden in de persoon van Gesmar Pruijs. "Dat maakt het voor jou als vertrekkend directeur en eindverantwoordelijke iets gemakkelijker om na tien jaar afscheid te nemen. De koers van de SWOL moest drastisch worden bijgesteld, het herbezinnen op de werkwijze van de medewerkers was een punt, alsook het stellen van nieuwe doelen, het uitvoeren van nieuwe taken en omscholing. Allemaal facetten waaraan jij als directeur leiding moest geven. En dan recentelijk ook nog het nadenken over schaalvergroting en de gesprekken met het bestuur van Welzijn Hillegom om een samensmelting te bewerkstelligen. Het was allemaal erg druk, zodat we per 1 januari van dit jaar als één organisatie verder konden gaan. Met een goede samenwerking tussen alle partijen. Zoals de uitstekende relatie die je hebt kunnen opbouwen met de wethouders Adri de Roon van Lisse en Annechien Snuif van Hillegom. Zonder hun vertrouwen had het nooit allemaal zover kunnen komen."
Kuurman zei ook te hopen dat men binnenkort weer in gesprek kan komen met Welzijn Teylingen om te zien of er meerwaarde is in een hechtere samenwerking binnen de regio. "Astrid, grote dank aan jou voor de inspiratie, je leidinggeven, je doorzettingsvermogen en vooral voor de vrolijke mens die je bent, met jouw warme belangstelling voor de medewerkers."

Astrid Verkerk zelf zei bij haar afscheid onder andere dat door de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) de kaarten/subsidiestromen anders kwamen te liggen. "We moesten meer aanbodgericht gaan werken. Toen kwam er ook nog een crisis, dus meer doen voor minder geld. Er zijn veel stappen gezet en er is veel bereikt, maar je moet wel steeds op allerlei veranderingen anticiperen en vernieuwingen aan durven gaan. Ik ben altijd op zoek gegaan naar een goede samenwerking met medewerkers en gemeente en vol vertrouwen laat ik de organisatie achter zoals die nu is."

Hillegomse najaarsfeesten officieel van start

Hillegom n Loco burgemeester Anne de Jong heeft zaterdag 9 september de najaarsfeesten officieel geopend door samen met de voorzitter van de Harddraverijvereniging Hillegom en Omstreken, Frank Brouwer, en de voorzitter van de pr commissie Ad van Lierop, de nieuwe vlag te hijsen.

Dit gebeurde in de Hoftuin, net voordat de eerste activiteiten zouden plaatsvinden. Deze vlag zal gedurende de hele feestweek dagelijks in top zijn. Volgens Van Lierop was de oude vlag nodig aan vervanging toe.

"Dit was een jubileumvlag uit 2005, de vlag was dus sterk verouderd.

We hebben een nieuw ontwerp gemaakt, strak en eigentijds, met natuurlijk ons logo en deze vlag wappert niet alleen in de Hoftuin, maar ook aan de vlaggenstokken van al onze leden. Bovendien is deze vlag te zien bij de activiteiten".

De Jong was weer zeer te spreken over het activiteitenprogramma. "Het ziet er weer prachtig uit. Ik heb het boekje uitgebreid bekeken en ook weer nieuwe activiteiten gezien. Wij als college doen opnieuw als team mee op de quizavond, net als vorig jaar.

Ik heb begrepen dat burgemeester Arie van Erk ook mee doet met sjoelen. Bovendien nemen we ook een kijkje bij de diverse activiteiten".

Ook legde de loco burgemeester de nadruk op het feit dat tientallen vrijwilligers gedurende de feestweek belangeloos in de weer zijn voor de inwoners van Hillegom. "Dat is toch wel even een zaak om bij stil te staan. Ik heb enorm veel respect voor al deze mensen. Ik heb begrepen dat er vrijwilligers zijn, die hier vrije dagen voor hebben opgenomen en dat doen ze ieder jaar weer."

Tenslotte wenste De Jong de Harddraverijvereniging een succesvolle week toe en hoopte dat de Hillegommers aan zoveel mogelijk activiteiten gaan meedoen. "Ondanks de weersverwachting denk ik dat het een prachtige week wordt.

nieuws/column

De scholen zijn weer begonnen!

Foto: pr.

Als u het nog niet wist: de scholen zijn weer begonnen. Er zijn diverse acties gehouden om dit onder de aandacht te brengen, waaronder op de Beekbrugschool. Waar mij overigens de zin van het bellenblazen is ontgaan. Of het moet zijn dat alle waarschuwingen als een zeepbel uit elkaar spatten en iedereen na korte tijd weer gewoon z'n gang gaat.

Goed uitkijken is dus van belang. Dat geldt voor automobilisten, voor scooters en ook voor fietsers en wielrenners om maar eens een paar groepen te noemen. En dat geldt dus ook voor de vele vaders en moeders en opa's en oma's (dat lijken er overigens meer te worden) die schoolkinderen met de auto brengen en halen. En daaronder een aantal met de onverbeterlijke mentaliteit van 'mijn (klein)kind eerst..' . Die dus zonder gêne hun auto zo maar ergens neerzetten, daarbij een gevaar vormend voor ouders en kinderen die te voet of per fiets zijn. Ook is al geconstateerd dat sommige automobilisten met te hoge snelheid scholen passeren, terwijl de jeugd wordt losgelaten en even geen aandacht heeft voor de situatie op de weg. Dat van die automobilisten is niet goed te praten, maar de lieve jeugd mag ook wel eens aangesproken worden op hun verkeersgedrag. Het lijkt erop dat alles wat is geleerd voor het behalen van een verkeersdiploma snel is vergeten en dat het fietsen met drie naast elkaar en al append, muziek luisterend of bellend desnoods over het trottoir tot gemeengoed is gaan behoren. Het geeft aan dat de waarschuwing 'De scholen zijn weer begonnen' twee kanten heeft. Namelijk voor de weggebruiker in de brede zin van het woord, maar ook voor de leerlingen. En met name de oudere jeugd zou beter moeten weten.

Append, kakelend, bellend en muziekluisterend fietsen ze maar raak

In dit verband lijkt het me een aardig idee dat de boa's eens bij de uitgangen van het Fioretti College gaan posten. Tien tegen een dat ze dan in no time een bonnenboekje vol kunnen schrijven. Vooral bij de uitgang op de Oranjelaan fietsen ze maar raak. Veel fietsers naast elkaar, druk met hun onmisbare telefoon, met elkaar kakelend, geen oog voor ander verkeer en in eerste instantie al gewoonweg stom doorrijdend als ze op die voorrangsweg andere wielrijders tegenkomen. Die hebben maar opzij te gaan. Ondanks het feit dat deze voorrang op de Fio's hebben. En als je daar wat van zegt kun je een grote mond krijgen, of een blik van: waar maak jij je nou toch druk over. Ook dus respectloos. De jongelui beseffen waarschijnlijk niet dat er maar weinig voor nodig is om onder een auto terecht te komen. Met de kans op letsel tot gevolg. Of erger. Gelukkig is er nog niets gebeurd en kijken met name veel automobilisten in de omgeving van het Fio goed uit. Die hebben dus de boodschap op de spandoeken goed begrepen. Maar de Fio-leerlingen niet (uitgezonderd de goede, uiteraard) en dus is het hoog tijd dat er eens flink handhavend wordt opgetreden. Voor de veiligheid van andere weggebruikers, maar ook voor hun eigen veiligheid.

Tekenen in De Beukenhof

Lisse n In zaal Hyacint van De Beukenhof wordt iedere maandag van 13.30 uur tot 15.30 uur een tekencursus gegeven, bestaande uit drie sessies. Van 25 september t/m 6 november is de eerste serie van 6 lessen. Bij voldoende deelnemers kan men daarna aan de vervolgserie deelnemen.

Deze cursus is bedoeld om de schroom te overwinnen en onvermoed tekentalent te ontdekken. De docent, Annet van Gerven, leert de deelnemers de eerste principes van tekenen die als basis dienen voor de verdere ontwikkeling en het gebruik van technieken. Voor kennismaking met die technieken is materiaal aanwezig. Deze cursus biedt ook de meer gevorderde tekenaars voldoende uitdagingen. Per 6 lessen is de cursusprijs 43,50 euro.

Wie eerst wil kennismaken met de materialen om te kijken of tekenen iets voor hem of haar is, heeft ook die mogelijkheid. Een losse les kost 14,50 euro. Per keer kunnen de deelnemers werken met diverse tekenmaterialen, zoals potlood, aquarel, pastel of acrylverf op papier. Na drie losse lessen zijn de volgende drie lessen gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Annet van Gerven per e-mail: annetvangerven@casema.nl. Zie ook de website van De Paraplu: www.deparaplu-lisse.nl.

Lisse wil versneld naar energiebesparing

LISSE n Het gemeentebestuur van Lisse wil versneld werken aan het vervangen van de armaturen van de openbare verlichting en daardoor in 2030 de helft minder energie gebruiken als in 2013.

Door Arie in 't Veld

De gemeente dient invulling te geven aan het SER-Energieakkoord. Dit bevat onder meer energiebesparingsdoelstellingen voor de openbare verlichting. De 1184 masten in het dorp moeten daarvoor vervangen worden, maar dat gaat volgens wethouder Evert Jan Nieuwenhuis wel stapsgewijs. "De ontwikkelingen op het gebied van duurzamere openbare verlichting gaan immers snel." Tijd dus voor een nieuw beleidsplan. De gemeente heeft drie opties voor het vervangen van de verlichting. Vervanging op basis van technische levensduur, vervanging op basis van verantwoord verlengde levensduur door dimbare led-armaturen en het versneld vervangen van armaturen door statisch gedimde LED-varianten zodanig dat de te realiseren energiebesparing overeenkomt met de doelstellingen uit het Energieakkoord 2030. Dit zou de genoemde besparing tot 50 procent opleveren. En daar gaat de voorkeur van de gemeente naar uit. Bij dit scenario is de investering wel hoger, maar dat geldt tevens voor het rendement. De jaarlijkse exploitatielasten (schoonmaken, vervangen en dergelijke) bedragen bij deze optie 284.000 euro, hetgeen iets meer is dan bij de andere opties. Maar het rendement is veel hoger. Op 4 oktober zal de openbare verlichting ter sprake komen, evenals de bruggen en de evaluatie van het afvalbeleid.

Barbecue met Burendag

Lisserbroek n De 12e Burendag vindt ook in Lisserbroek plaats.

En wel met een gezellige buurtbarbecue op 23 september van 16 tot 21 uur. Lekker eten en kennismaken met dorpsgenoten, dus. Er is ruimte voor 100 deelnemers en dankzij een donatie van het Oranjefonds is deelname gratis. Aanmelden: bel naar 413457 of mail naar: demeerkoet@lisserbroek-sdl.nl.

Dansworkshop Salvatori verplaatst

Lisse n De eerste dansworkshop Biodanza onder leiding van Larem Deinas in september gaat niet door, meldt buurthuis Salvatori.

De eerstvolgende keer is op 28 oktober. Ook dan opent het Buurtcentrum haar deuren om 10 uur en zal de dansworkshop om 10.30 uur van start gaan. Iedereen is welkom, danservaring niet nodig. Entree: 4 euro per persoon. Voor informatie kunt u contact opnemen met Helen Verschoor tel. 06-28472435 of e-mail: h.verschoor@casema.nl. Maar wat is biodanza eigenlijk? Het betekent dans van het leven en is ontwikkeld door de Chileense medisch antropoloog Rolando Toro in de jaren 60. Door op frequente basis in een groep te dansen ontplooien deelnemers zichzelf; ze voelen zich gelukkiger.

nieuws/column

Nieuwe activiteit Hillegomse Najaarsfeesten

HILLEGOM n Een nieuwe activiteit tijdens de Hillegomse Najaarsfeesten gaat woensdag 13 september van start bij Café Murphy's Law: een Popbingo. Dit spel is gebaseerd op de bingo (of zoals ze het in het zuiden zeggen: kienen). De spelregels zijn simpel. Elke speler heeft een kaart voor zich met verschillende artiestennamen erop in plaats van getallen. De bingomaster heeft een bingospel, het rad met de genummerde balletjes. De nummers op de balletjes corresponderen met de tracks op de afspeellijst. Wanneer er een balletje valt, hoor je het begin van die track. Als je weet wie je hoort en die naam staat op je kaart, vink je die dus af. Vervolgens win je een prijs als er één rijtje vol is (horizontaal, verticaal of diagonaal), vervolgens twee rijtjes en tenslotte een volle kaart. Bij een valse bingo moet die speler een liedje zingen. Dat gebeurt door een getal te kiezen tussen de 1 en 14. Dat getal correspondeert weer met een karaokeversie, dus er is altijd muziek en tekst bij de hand. Er worden drie rondes gespeeld. Alles komt voorbij van pop tot soul, van rock tot disco tot Nederlandstalig en foute hits. Meezingen met de fragmenten verhoogt niet alleen de gezelligheid maar ook de kansen. Bingokaarten kosten 5 euro per persoon (drie rondes) en en zijn te koop aan de bar bij Cafe Murphy's Law. Indien er op de avond zelf nog kaarten over zijn, zijn deze extra te koop voor 2 euro per kaart per ronde. Er zijn in totaal tachtig kaarten. Vanaf 19.00 uur is de deur open en de bingoballetjes draaien vanaf 20.00 uur. Voor informatie en opgeven mailen naar: info@cafemurphyslaw.nl.

Huiskamer in De Meerkoet feestelijk geopend

Naar de opening van de Huiskamer was door velen reikhalzend uitgekeken. En het resultaat was er ook naar. | Foto's: Ruth Eppink

Lisserbroek n Het was een van de dromen van veel Lisserbroekers: de realisatie van een gezellige ontmoetingsplek in het dorpshuis. Vrijdag is, na een voorbereiding van twee jaar waarin keihard is gewerkt, de Huiskamer feestelijk geopend.

Door Ruth Eppink

Wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer en Willemke Schefferlie van de werkgroep Ontmoeten van Lisserbroek SamenMeer onthulden samen een plaquette (bovenste foto), waarna de genodigden de Huiskamer voor het eerst konden betreden. De werkgroep is erin geslaagd de ruimte ook helemaal de sfeer van een huiskamer mee te geven: een uitnodigend bankstel, boekenkasten, een buffetkast, kinderhoek, een tafel met veel stoelen eromheen, bloemen, planten, schilderijen. Horn bracht als cadeau namens de gemeente speciale koffiekopjes mee en gaf de werkgroep een spreekwoordelijke pluim in de vorm van een sticker.

Vanavond (dinsdag 12 september) is er een Bruiscafé in de Huiskamer, vanaf 19.30 uur. Lisserbroekers die goede ideeën hebben over waar de Huiskamer voor zou kunnen dienen, mogen komen bruisen! Inbreng van ideeën betekent ook dat deze inwoners zich gaan inzetten om het te realiseren. Het past bij de uitgangspunten van Lisserbroek SamenMeer: samen werken aan een socialer en duurzamer dorp.


VOL last extra vergadering in

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse", houdt een ingelaste algemene ledenvergadering. Deze vindt plaats op dinsdag 19 september in De Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat en begint om 20.00 uur. Tijdens deze vergadering wordt aan de leden gevraagd in te stemmen met het toetreden van Henk Schaap tot het bestuur. Henk zal daarin de vrijgekomen plaats van Piet Segers gaan innemen. Aansluitend is een film van Simon van Dijk te zien rond de onthulling van de grenspaal. Na de pauze zal Simon een film vertonen van de afgelopen Open Monumentendag. Aansluitend worden oude foto's (van rond 1900 tot 1970) van Lisse getoond. En op 3 oktober is het weer zover en kunnen klanten van de Rabobank weer stemmen voor de vereniging tijdens de Rabobank Clubkas Campagne. Klanten krijgen van de Rabobank drie stemkansen.

Tweedehands kinderkleding

Lisserbroek n In de Meerkoet is 30 september van 10 tot 12 uur een grote tweedehands kinderkleding/speelgoedbeurs. De toegang is gratis. Inschrijven voor een tafel kan bij Patricia Bakker via 0252-621596. De kosten voor een tafel zijn €4,00.

cultuur/nieuws

Oefenavond brandweer met rook en jubilarissen

De vrouwen van de jubilerende brandweermannen krijgen de bloemen in handen. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

HILLEGOM n De brandweer had dinsdag 6 september haar wekelijkse oefenavond

Door Annemiek Cornelissen

Deze keer was als oefenlocatie gekozen Jongerencentrum Solution, waar met rookkanonnen een grote rookzee werd gecreëerd. Alle ruimtes stonden vol rook en in het gebouw werden veertien "slachtoffers" ondergebracht. Aan de brandweer was het de taak om deze slachtoffers te redden. Burgemeester Arie van Erk kwam een kijkje nemen. Na afloop van de oefening werden een tweetal jubilarissen, Han Spilker en Johan Brandsma in het zonnetje gezet.

Spilker en Brandsma kregen van Korpschef Roelfke Spilker een mooi boeket bloemen, die zij gelijk doorspeelden aan hun echtgenotes. "Zij hebben al die dertig jaren achter ons gestaan, dus zij verdienen het boeket", aldus de mannen. Van de burgemeester kregen ze een handdruk en namens de regio een brief. De oefening draaide eigenlijk om de jubilarissen. Familieleden van hen waren ingezet als slachtoffers en dat was voor de jubilarissen een hele verrassing. "Toen we ze zagen voelden we de bui al hangen", lacht Brandsma. "Het was een super leuke verrassing."

Door de enorme rook was het niet makkelijk om de slachtoffers veilig te krijgen. Wat daarbij hielp was dat het gebouw zeven ingangen heeft. Dat maakte het allemaal wat gemakkelijker. De brand werd rond 20.00 uur ontdekt door een van de medewerkers van het Jongerencentrum. De brandweer werd gealarmeerd. Het betrof een paniekmelding, die al gauw werd opgeschaald tot middenbrand. Er waren twee blusvoertuigen aanwezig met in totaal veertien brandweerlieden. De rookontwikkeling was enorm. De oefening nam ongeveer een half uur in beslag. Tussendoor moest een van de brandweerlieden en een BHV-er in actie komen voor een fietser, die een astma-aanval kreeg. Het meisje dat net van korfbal kwam werd vlakbij Solution onwel. Gelukkig kon ze enige tijd later haar weg weer vervolgen. Na de oefening en de overhandiging van de bloemen volgde een nabespreking op de kazerne.

Bo stopt met radio en politiek

Ik was zaterdag in Hilversum bij de uitreiking van de Lokale Omroep Awards. Dat is voor mij een beetje een verwarrende bijeenkomst. Het beste uit lokale-omroepland komt daar voorbij. De uitreiking wordt gepresenteerd door een landelijk kopstuk en de jury is tegenwoordig gevuld met professionals. Dit jaar had Bo een genomineerde.

Onze Cain Slobbe van 14 jaar was genomineerd als presentatietalent van het jaar. Hij werd het niet, maar Cains tijd komt nog wel. Daar kwam de verwarring echter niet vandaan. Lokale omroep van het jaar werden dit jaar twee omroepen: stadsomroep Open Rotterdam en Regio8 uit de Achterhoek. Open Rotterdam is bekend geworden omdat ze diep in de samenleving alles filmen met de mobiele telefoon. Het financieel degelijke Regio8 maakt elke dag een tv-journaal. De verwarring ontstaat als ik wat dieper in hun media-aanbod duik. Open Rotterdam maakt geen radio. Sport en nieuws laten ze over aan Rijnmond, de regionale omroep van Rotterdam. Regio8 heeft wel een radiotak, maar op die zender geen actualiteiten, sport of politieke radioprogramma's. Wat betekent dat voor Bo, vraag ik me nog steeds in verwarring af. Wij stoppen dus op de radio met het dagelijkse actualiteitenprogramma, de sportprogramma's op zaterdag- en zondagmiddag., seniorenprogramma's, cultuur en religie. Op TV schrappen we het politieke praatprogramma. En voor nieuws verwijzen we voortaan naar de krant of andere websites. Vanaf morgen gaat Ardje met alle vrijwilligers filmen, filmen en filmen. Alleen maar nieuws in beeld, grote camera of smartphone, dat maakt niet uit, als het maar beweegt. Op radio snelle dj's of nonstop muziek afgewisseld met 1 keer per uur een nieuwsbulletin. U begrijpt de verwarring. Al jaren zijn we zeer actief en zo volledig mogelijk via zo veel mogelijk media. Stom! Wij vinden politieke berichtgeving belangrijk. Stom! Wij houden ons aan afspraken landelijk gemaakt tussen gemeenten en omroepen. Stom! Alle genomineerde omroepen werken met budgetten die mijn natte dromen nog geeneens halen. Verwarring probeer ik om te zetten in een wijze les. Ben je het braafste jongetje van de klas, dan ben je zeker niet het slimste jongetje. Kom je als publieke omroep je afspraken na, dan levert dat eigenlijk niets op, behalve een overspannen hoofdredacteur en vrijwilligers die stoppen omdat er nooit geld is. We stoppen met radio en politiek bij Bo. De niet-bestaande titel: degelijkste omroep van het jaar gaat aan onze neus voorbij, Bo gaat voor de hoofdprijs! Fuck de democratie, maar wel een prijs!

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl

Klassieke concerten Koetshuis

Lisse n Ook het komend seizoen is er weer een serie klassieke concerten in het Koetshuis van Kasteel Keukenhof. Het openingsconcert is op dinsdag 19 september door het ensemble Sintiromarus onder de titel 'Impressions of Gipsy Life'.

Het concert geeft de gelegenheid door muziek en verhaal het leven van Sinti en Roma te beleven. Sintiromarus legt zich toe op het uitvoeren van zigeunermuziek, muziek vol vuur, passie en hartstocht. De luisteraar beleeft de reizen en herkent de culturen waarmee zigeuners tijdens hun trektochten kennismaakten. Hunkering, melancholie, feest en vrijheid klinken door in het virtuoze spel.
Primas Blichta Hoopman schrijft sinds kort haar eigen composities voor Sintiromarus, waarin zij laat zien en horen dat de zigeunermuziek de wereldtaal is die spreekt van ziel tot ziel. In haar composities hoor je haar eigen zigeunerritme en muzikale vrijheid, die de weg weet te vinden naar het hart. Het ensemble, dat al eerder met veel succes in het Koetshuis optrad, bestaat uit Blichta Hoopman-Mirando (viool), Stanislav Mitrovic (klarinet, saxofoon en zang), Andor Horvath (contrabas) en Bokkie Vink (cimbaal). Het concert begint om 20.15 uur. Het Koetshuis is open vanaf 19.30 uur. Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl, cultureel@kasteelkeukenhof.nl of telefonisch 0252-465555.

column/nieuws

Betekent Lisse toernooi?

Werd het toernooi in 1182 'in ít Viercant' gehouden? Kaart van J.P. Dou uit 1625 uit de Hingman Collectie in het Nat. Archief Den Haag. Foto: pr

Wat is de herkomst van de namen Lisse, 't Vierkant en de Vuursteeglaan? Deze vragen houden de gemoederen in Lisse al tientallen jaren bezig, zo niet langer. Er zijn volgens de deskundigen meerdere betekenissen mogelijk voor deze namen. Dit met soms felle discussies tussen voor- en tegenstanders van een bepaalde gedachtegang. Deze keer gaan we in op de mogelijkheid dat Lis naar een gehouden toernooi vernoemd is.

Het staat niet vast, dat Lisse met Lux of Liusna te maken heeft, zoals vaak wordt aangenomen. Waar kan de naam dan wel vandaan komen? Ter gelegenheid van het feit dat Lisse in 1998 800 jaar geleden voor het eerst genoemd werd, heeft Aad van der Geest toen een groot artikel geschreven. Dit verscheen in 5 achtereenvolgende weken paginagroot in het weekblad de Lisser. Het artikel ging over de oorsprong en historie van de plaatsnaam Lisse.

Hij ging ook in op de mogelijke herkomst en betekenis van Lisse. Een van de mogelijkheden die hij noemde is toernooi. Dit omdat er in de annalen van de abdij van Egmond in 1182 gesproken wordt over een prachtig toernooi naar aanleiding van een huwelijk. In 1182 trouwde Margaretha van Holland, dochter van graaf Floris III en Ada van Schotland met graaf Diederik van Kleef. Waar het huwelijk gesloten werd is onbekend, maar het feest zou volgens de tekst van de annalen gehouden kunnen zijn in het huidige Lisse. Naar aanleiding van dit huwelijk werd een prachtig toernooi of steekspel gehouden; 'Magnifice Lis Celebratis'. Lis zou toernooiveld kunnen betekenen net als het Franse lice.

In 1198 werd Lis voor het eerst genoemd

Misschien werd het toernooi 'in 't Viercant' gehouden of op het meer westelijk gelegen Berkhouterduin, dat al lang is afgegraven. Blijkbaar was het hier een favoriete plaats met een goed onderkomen om een toernooi te houden voor de Hollandse graven. Graaf Floris III, die internationaal aanzien genoot en getrouwd was met de zus van de Schotse koning, zal op de trouwdag van zijn dochter zeker niet met de minste entourage genoegen hebben genomen.

Zou de plaatsnaam Lisse bedoeld zijn, dan had er een andere tekst moeten staan; Magnifice Celebratis apud Lis (apud=op). De annalen uit die tijd zijn echter overduidelijk, evenals de kronieken: tijdens het bruiloftsfeest van 1182 is er een toernooi gehouden. In 1198 wordt 'apud Lis' genoemd in een oorkonde, uitgevaardigd door graaf Dirk VII en getekend door veel familieleden, waaronder zijn zus Margaretha (van de bruiloft in 1182) en andere eerbiedwaardige edelen.

Betekent Lis inderdaad toernooi, dan moet de naam in 16 jaar van toernooi getransformeerd zijn tot een plaatsaanduiding. In 1198 is de naam blijkbaar al ingeburgerd als de plaats Lis of als zodanig geregistreerd.

Veel van wat hierboven beschreven is, is ontleend aan het artikel van Aad van der Geest van 10 juni 1998 in het weekblad de Lisser.

Informatiebijeenkomst over verkeerssituatie Lisserbrug

Er is een plan van aanpak gemaakt met verkeersmaatregelen die ook de Lisserbrug betreffen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De gemeenten Lisse en Haarlemmermeer houden maandag 18 september een informatiebijeenkomst over het plan van aanpak 'Onderzoek verkeersmaatregelen dubbeldorp Lisse Lisserbroek'. Hierin wordt met name ingegaan op de verkeerssituatie op de Lisserbrug.

Door Arie in 't Veld

Deze 'brug der zuchten' is de enige directe verkeersverbinding tussen beide dorpen. Verkeersonderzoek uit april 2017 heeft aangetoond dat het verkeersknelpunt vooral wordt gevormd door de combinatie van veel forensenverkeer van en naar Lisse en door de combinatie van verschillende verkeersbewegingen en vervoersmiddelen op het smalle wegprofiel op en rond de brug.
"Er is werk aan de winkel," aldus wethouder Evert Jan Nieuwenhuis. "Bijvoorbeeld het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe je zoveel mogelijk forensenverkeer van de lokale wegen weg kan krijgen en kan leiden via bijvoorbeeld provinciale wegen. Hoe ontlasten we de brug en de Kanaalstraat? Er is al van alles overwogen, waaronder het weren van vrachtverkeer over deze brug en het opnieuw afstellen van de verkeerslichten wat erop neerkomt dat de lichten korter op groen zullen staan. Haarlemmermeer en Lisse gaan nu alle mogelijkheden in kaart brengen, waarbij ook het kostenaspect en het draagvlak van de bevolking zullen meetellen." Nieuwenhuis zegt ook dat een tweede brug op den duur wellicht een goede oplossing is, maar het verkeer moet wel ergens vandaan komen of naar toe gaan. Leidraad is het ontmoedigen van het gebruik van de brug, maar er zal eerst onderzoek naar de consequenties daarvan moeten worden gedaan.
Het is zo klaar als een klontje de wachttijden voor de brug door autonome groei en bevolkingsgroei in beide dorpen sterk zullen toenemen als er geen goede alternatieve verbindingsroutes komen. In het onderzoek is ook geconstateerd dat in de praktijk de berekende wachttijden niet gaan optreden, maar dat het verkeer een andere route zal gaan zoeken. Gelet echter op de bereikbaarheidsproblematiek in de gehele Duin- en Bollenstreek is het de vraag of die alternatieve routes momenteel geschikt zijn.
Maatregelen zijn nodig om er voor te gaan zorgen dat inwoners uit Lisse en Lisserbroek op een verkeersveilige en vlotte wijze gebruik kunnen maken van de verbindingen over de Ringvaart. De partijen kijken naar maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar zijn en maatregelen die bij gaan dragen aan een robuust netwerk, maar langere voorbereidingstijd vragen. De presentatie van de plannen is 18 september in het gemeente van Lisse aan de Heereweg. Inloop van 19.00 uur, afsluiting rond 21.15 uur. Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Graag van tevoren aanmelden via: lisserbroek@haarlemmermeer.nl of bel naar 0900 1852.

Lemon Hill scoort voor Stichting Bretels

Foto: pr

Lisse n Lemon Hill, de tweedehands merkkledingwinkel aan de Heereweg 199, hield half augustus de 'Dolle 5 euro Dagen': de mooiste kleding werd voor slechts vijf euro verkocht.


De opbrengst van 565 euro gaat naar Stichting Bretels. Via de Facebook-pagina van Lemon Hill konden fans meedenken over het goede doel. Eigenaresse Jolijn Koopmans koos uiteindelijk voor Stichting Bretels, die zich inzet voor jonge gezinnen die een ouder verliezen. "Er werden zoveel mooie doelen aangedragen, maar het verhaal van Stichting Bretels raakte mij gelijk." De stichting is ontzettend blij dat zo veel mensen zijn komen winkelen.

Beauty Health & More

Hillegom n Aan het Henri Dunantplein 79 heeft Laura Janssen zaterdag 2 september Beauty Salon en Store Beauty Health & More geopend. Een salon waar behandelingen worden gegeven en meer dan 1000 producten van Ariane Inden te koop zijn.

Laura Janssen is 18 jaar werkzaam als schoonheidsspecialiste. Voor haar is dit een passie: "Ik heb tweeënhalve maand niet gewerkt en heb het enorm gemist, niet alleen de behandelingen, maar ook het persoonlijke contact met mijn klanten." Volgens Janssen wordt er gewerkt met no nonsens producten voor 48 huidtypes. "We doen de huidmetingen op de computer en zorgen ervoor dat de mooie natuurlijke ik naar voren komt, zonder kunstmatige ingrepen. "We kijken naar het verleden, het heden en de toekomst. Het verleden proberen we vaak op te lossen, voor wat betreft het heden bieden we bescherming tegen vervuiling, stress en hormonale schommelingen en voor de toekomst proberen we vroegtijdige veroudering tegen te gaan". Beauty Health & More is een gezellige ruime salon, eigentijds en strak. "We hebben enkel-, duo-, heren-, dames- en jeugdbehandelingen en geven make-up adviezen. We bieden een totaalpakket op schoonheidsgebied en zijn servicegericht

Meer informatie:

www.beautyhealthandmore.nl.

column/nieuws

Open lessen bij Flores

Lisse n Jeugdtheaterschool Flores start het nieuwe seizoen met open lessen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De gratis theater- en zanglessen worden gegeven tijdens de Feestweek op zondag 24 september in Floralis, Floralisplein 69.

De nieuwe cursussen van Jeugdtheaterschool Flores gaan zondag 1 en donderdag 5 oktober weer van start in Floralis. Er zijn verschillende theatercursussen voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 20 jaar, allemaal naar keuze uit te breiden met zangles. Kinderen kunnen tijdens de open lessen uitproberen of theater en zang iets voor hen is.

Het rooster voor zondag 24 september is als volgt: 4 t/m 6 jaar: theater en zang 12.00 – 13.00 uur
7 t/m 9 jaar: theater 13.00 – 14.00 uur, zang 14.00 – 15.00 uur
10 t/m 12 jaar: zang 13.00 – 14.00 uur, theater 14.00 – 15.00 uur

Aanmelden voor de open lessen is niet nodig, je kunt je een kwartier voor aanvang melden in de foyer van Floralis. De lessen worden georganiseerd in het kader van de Feestweek, in samenwerking met Harddraverijvereniging Lisse.

Donderdag 5 oktober start de Speelleerklas voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. De Basisklas (7 t/m 9 jaar) vindt plaats op donderdag en zondag (start 1 oktober). Ben je tussen de 10 en 12 jaar? Dan kun je meespelen in de theatervoorstelling van de cursus Jeugdproductie. Deze repetities zijn ook op donderdag.

Muzenhuis presenteert nieuw lesprogramma

Lisse n Bij Pop-Muziekschool 't Muzenhuis aan de Vivaldistraat 6 houdt zaterdag 16 september tussen 11.00 en 16.00 uur open dag. De ingang zit rechts naast 't Poelhuys.

De erkende muziekschool biedt veel mogelijkheden. Leerde je vroeger eerst drie jaar blokfluit spelen, nu gaat het wel anders. Synthesizer, gitaar, drums? Trompet, saxofoon, koor? Songwriting, zangles? Privé, duo of in een groep? Klassiek of juist modern? Jaarabonnement of juist maandelijks opzegbaar? Het kan allemaal. Ook kinderen uit gezinnen die niet veel te besteden hebben, kunnen in aanmerking komen voor muziekles bij 't Muzenhuis, via het Jeugdcultuurfonds. Ouders kunnen daar niet zelf een aanvraag voor doen, dat gebeurt via de muziekschool. Kijk voor meer informatie, waaronder een ledenactie, op www.muzenhuis.nl.

Draaien, vallen en rollen

ballet n Stichting Balletschool Martha de Rijk geeft gratis proeflessen.

De balletschool is weer aan een nieuw balletseizoen begonnen. Vorig seizoen is afgesloten met een voorstelling in het openluchttheater van Bloemendaal. Het aankomend seizoen bestaat de balletschool 45 jaar. In het kader van dit jubileumjaar pakt de school extra feestelijk uit. Z

o biedt de balletschool de hele maand september gratis proeflessen aan. Met ingang van deze maand start ook weer een aantal nieuwe lessen.Voor leeftijd van 10+ op woensdag 18.00 tot 19.00 uur, voor 15+ op woensdag van 19.00 tot 20.00 en voor volwassenen op vrijdag van 20.00 tot 21.00 uur. De lessen worden gegeven door moderne danser Merel Cornet. Moderne dans is dynamisch en ritmisch, met natuurlijke bewegingsvormen: draaien, springen, vallen, rollen... en is aardser in tegenstelling tot klassiek ballet. Meer info: www.balletschoolmarthaderijk.nl.

Boeren, burgers en buitenlui

Wethouder Jeroen Vereheijen verricht de openingshandeling in stijl. | Foto: pr Foto: pr

Hillegom n Open Monumentendag wordt traditioneel geopend met het hijsen van de vlag. In Hillegom waren 7 locaties opengesteld voor bezoek, dankzij de inzet van vele vrijwillige handen.

Dit jaar was de opening bij Open Hof aan de Raadhuisstraat. De vlag werd gehesen in de stijl van het Open Monumentendag-thema van dit jaar, "Boeren, burgers en buitenlui". Wethouder Jeroen Verheijen verrichte de openingshandeling met behulp van een antieke tractor, die was opgesteld in de voortuin van de kerk.

Daarna werden de wethouder en andere bezoekers in de kerk verwelkomd door vrijwilligers van de kerk met een lied dat speciaal voor deze dag werd geschreven.

In het eetcafé werd vervolgens genoten van koffie thee met lekkers.

Vrienden trekken in deel van holkamer

Hillegom n De vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom konden zaterdag 9 september voor het eerst een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen, Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg.

Daar zullen de Vrienden in de zomer van 2018 hun intrek nemen in het voormalige kantoor en een deel van de hyacinten-holkamer op het erf. Onlangs is gestart met de verbouwing van deze ruimtes en daarom was het leuk om op Open Monumentendag in het kantoor de sfeer te proeven van hoe alles er nu nog uitziet. Na de verbouwing worden de ruimtes casco opgeleverd en kunnen de Vrienden aan de slag om de ruimtes verder af te werken. Vrienden-voorzitter Hans Lommerse en directeur van BOEi Arno Boon tekenden deze dag de samenwerkingsovereenkomst. Boon bracht cadeautjes mee voor de Vrienden, waaronder één van de twee typemachines waarop in het kantoor van Veelzorg werd gewerkt. Deze zal een mooi plaatsje krijgen in het deel van het kantoor waar de Vrienden de sfeer van vroeger zullen terugbrengen met een deel van het voormalige meubilair dat nu opgeslagen is. "Overal waar in Hillegom opslagruimte is, hebben de Vrienden wel iets ondergebracht", grapte Hans Lommerse. "Dat willen we bij elkaar brengen zodra we thuiskomen in Veelzorg. Want als bollenkind voelt dat wel zo bij het binnenstappen in dit kantoor." Veel vrijwilligers beaamden dat nostalgische gevoel, want bijna allemaal hebben zij in hun jeugd zakcentjes verdiend met vakantiewerk op Veelzorg.

Gail Honeyman Ik ben Eleanor Oliphant

De sociaal onhandige Eleanor werkt al 9 jaar voor hetzelfde kantoor. Haar collega's vinden haar raar en maken haar regelmatig het mikpunt van pesterijtjes. Ze trekt zich daar niks van aan. Eleanor heeft haar leven goed onder controle. Ze draagt iedere dag hetzelfde, eet iedere dag hetzelfde, belt haar moeder iedere woensdag en haalt op vrijdag twee flessen wodka die ze in het weekend opdrinkt. Pas als ICT-collega Raymond haar mee uit neemt kruipt Eleanor iets uit haar schulp en leren we haar en de geheimen uit haar jeugd kennen. Een prachtig boek over eenzaamheid met uitzicht op geluk.

Hideo Yokoyama Tokyo Tapes nr. 6-4

Als de dochter van rechercheur Mikami op onverklaarbare wijze verdwijnt doet hem dit denken aan een zaak van veertien jaar geleden. Een meisje van zeven werd toen ontvoerd en na een mislukte losgeldonderhandeling dood teruggevonden. De moord werd nooit opgelost. Als Mikami het dossier bestudeert komt hij erachter dat er veertien jaar geleden zaken over het hoofd zijn gezien. Of is dit bewust gebeurd?
De Japanse bestsellerauteur is meerdere malen voor zijn werk bekroond. Tijd dat we hem hier ook leren kennen.

Elin Hilderbrand Een weekend aan zee

Laurel, Belinda en Scarlett zijn alle drie ooit getrouwd geweest met Deacon Thorpe. Ze kunnen elkaars bloed wel drinken en houden dan ook flink afstand van elkaar. Maar als Deacon plotseling overlijdt moeten ze noodgedwongen bij elkaar komen. Het was de laatste wens van Deacon dat zijn drie ex-vrouwen met kinderen een weekend verblijven in zijn zomerhuis op zijn geliefde eiland. Daar moeten zij gezamenlijk zijn as uitstrooien. De dames krijgen daar ook te horen dat ze het zomerhuis erven. Maar gaat het ze lukken om de strijdbijl te begraven? Een heerlijk luchtig boek om in een weekend uit te lezen.


Een bieb-lid:

Marc-Marie leest in stukjes

In zo'n zeventien korte hoofdstukjes leest cabaretier Marc-Marie Huijbregts op unieke wijze zijn boek voor aan een zaal vol mensen. Verhalen over zijn jeugd, de ontdekking van zijn homoseksualiteit en problemen die hij had met zijn uiterlijk en gang van zaken bij audities en tv-optredens. Heerlijk om naar te luisteren, vol zelfspot en vileine humor.

cultuur/nieuws

TransCavia

We gingen op een korte midweekvakantie naar Griekenland. Nadat we de eindeloze wachtrijen op Schiphol hadden getrotseerd en we de volle twee uur voor vertrek ook echt nodig bleken te hebben, schuifelden we via de slurf het vliegtuig binnen.

Daar stonden de bemanningsleden ons vrolijk op te wachten met een welgemeende glimlach. Toen ik binnenkwam zei de purser: "Goedemorgen meneer Kamps, fijn dat u met ons reist. Het gaat overigens weer helemaal goed met Ernst." Razendsnel scande ik in gedachten alle mogelijke behandelingen van een dier dat Ernst heette. Het kon, dacht ik in een flits, een hond zijn of een cavia. "Oh wat fijn," zei ik en vroeg neutraal: "Eet hij weer goed?" Terwijl de mensen achter ons ongeduldig begonnen te trippelen antwoordde hij: "Sinds u hem onder narcose heeft geholpen is hij weer beter dan ooit!" En toen wist ik het ineens weer. Ernst was één van de cavia's van de steward. Bobby en de rest waren nooit ziek, maar Ernst kwakkelde al langere tijd. Hij had een gebitsprobleem dat we periodiek behandelden. Meestal konden we de voortanden slijpen en de kiezen bijvijlen, zonder verdoving. De laatste keer dat ik Ernst zag was hij echter meer afgevallen dan we alleen door de kiezen konden verklaren. Ik ging dus op zoek naar andere oorzaken. Hij was pijnlijk in de buik en bleek bij navraag ook moeilijker te plassen. We mochten een röntgenfoto maken en daarop zagen we een joekel van een blaassteen zitten. Dat was de boosdoener! Gelukkig kregen we toestemming om hem dezelfde dag nog te opereren. Na de succesvolle operatie konden we vanwege de narcose ook meteen het gebit optimaal bijwerken. Elk haakje werd vlak geslepen. Elke standsafwijking werd weggewerkt. De zesjarige Ernst was weer als nieuw. Dat was allemaal een week of zes geleden gebeurd. Sindsdien had ik hem niet meer gezien. En nu hoorde ik dus hoe goed het met hem ging. Wat een toeval! "Hij moet al veel langer last hebben gehad van die blaassteen want hij is zo ontzettend vrolijk en speels!" We liepen door naar onze plaatsen. Halverwege de vlucht kwam hij nog bij ons langs. We kregen allebei een flesje wijn: "Van de maatschappij, als dank voor alles". Toen hij het flesje neerzette zag ik de grote ring die hij droeg. "Is dat.. eh..de…?" vroeg ik enigszins beschaamd. Mijn vrouw gaf mee een por in de zij. "Ja joh, ik ben naar de juwelier gegaan en die heeft die steen netjes ingelegd in deze ring. Zo kan ik altijd aan Ernst denken, ook tijdens mijn werk."

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Evangelisch Centrum Hillegom aan de Garbialaan 2. Foto: Google Maps

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 17 september, 10.00 uur
Voorgangers: ds. Wim Zaagsma en pastor Wilna Wierenga

Open Hof Hillegom

Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 17 september, 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk Hillegom

Zaterdag 16 september, 19.00 uur

Zondag 17 september, 09.30 uur

St. Agathakerk
Zondag 17 september, 10.00 uur
Gezinsviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: de Bollennootjes
Extra: koffie/thee in het Paus Franciscus Huis

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

Maandag 18 september, 19.00 uur
Mariakapel, Nassaustraat
Rozenkrans

H.H. Engelbewaarderskerk
Woensdag 13 september, 09.00 uur
Celebrant: kapelaan S. Kuik
Zaterdag 16 september, 19.00 uur
Celebrant: kapelaan S. Kuik en diaken I. Osseweijer
Koor: Actaea

Evangelie Gemeente Hillegom

Evangelisch Centrum
Zondag 17 september, 10.00 uur

Spreker: Wim Molenkamp

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort
Zondag 17 september, 10.00 uur

Spreker: Mariëtte Hulsbergen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 17 september, 10.00 en 16.00 uur
Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk

Zondag 17 september, 10.00 uur

Vredeszondag

Voorganger: ds E.S. ten Heuw

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk
Zondag 17 september, 10.00 uur
Voorganger: ds. H.J. Reinders

Grote Kerk
Zondag 17 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. L. den Breejen, Delft

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 30 juli binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van week 36 is: Wil van der Linden uit Hillegom. De oplossing was: zonnescherm.