LisserNieuws - De Hillegommer

10 december 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 10 december 2019


Goud, diamant en briljant schitteren in raadszaal

Met wat passen en meten konden alle jubilerende echtparen met burgemeester Spruit op de foto. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

JUBILEA n Burgemeester Lies Spruit had het gisterochtend flink druk, want om tien uur stroomde de raadszaal vol met bezoekers.

Door Esther Akerboom

Er waren deze maandagochtend maar liefst 14 jubilerende bruidsparen die door haar feestelijk werden ontvangen om even stil te staan bij het feit dat zij in de afgelopen maanden hun gouden, diamanten of briljanten huwelijk vierden.

Vele jaren samen

De echtparen Brouwer, van Duijvenvoorde (Booden), Van der Zwet (Van Ruiten), Van Luik (Langeveld), Van Veen (Van Leur), Van Hemert (Speckmann), Langeveld (Lemmers), Blom (Broekhuizen), Keijser (Brockhoff), Straat (Kopper), en Hellenberg (Oudshoorn) houden het al 50 jaar met elkaar uit, de echtparen Van Stein (Vermolen) en Heemskerk (Zonneveld) al 60 jaar en de heer en mevrouw Woppenkamp (Van Hoven) zelfs 65 jaar.

Groepsfoto

Nadat de echtparen waren binnengedruppeld en welkom waren geheten door de burgemeester, moest de koffie met gebak nog even wachten. Het was namelijk eerst tijd voor de groepsfoto. Na de koffie volgde een geanimeerd gesprek onder het genot van een glaasje.

Alle bruidsparen keerden na een uurtje weer huiswaarts met een prachtig boeket, een gezellige ervaring rijker.

Hondenbelasting gaat omhoog

LISSE n Bij het vaststellen van de nieuwe belastingen zijn ook andere belastingen aan de orde dan alleen de ozb. De hondenbelasting bijvoorbeeld.

Door Arie in 't Veld

Belastingplichtig is de houder van een hond. Als houder wordt aangemerkt degene die onder welke titel dan ook een hond onder zich heeft, tenzij blijkt dat een ander de houder is. De belasting wordt onder andere niet geheven ter zake van honden die zijn opgeleid tot en dienen als blindengeleidehond en in hoofdzaak als zodanig door een blind persoon worden gehouden en honden die zijn opgeleid tot en dienen als assistentiehond en in hoofdzaak als zodanig door een gehandicapt persoon worden gehouden. Ook honden waarvan de houder een geldend diploma kan tonen dat is afgegeven door de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging.

De belasting bedraagt per belastingjaar voor een eerste hond € 85,08 (was € 83,04); voor een tweede en iedere volgende hond € 132,36 per hond (was € 129,12). In afwijking in zoverre van het voorgaande lid bedraagt de belasting voor honden, gehouden in kennels die zijn geregistreerd bij de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland, € 346,56 per kennel. Bij de invordering van de hondenbelasting wordt geen kwijtschelding verleend.


Ladies Day bij FC Lisse zeer geslaagd

Herdertjestocht gaat dit jaar niet door

Steeds meer meisjes op voetbal

Kerstconcert Ouderenkoor Zanglust

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Jan en Christien Rusman vieren diamanten bruiloftsjubileum

Wat een práchtig paar! | Annemiek Cornelissen mocht een foto maken van de foto van 60 jaar geleden.

HILLEGOM n Jan Rusman woont al zijn hele leven aan de Beeklaan, waarvan de laatste zestig jaar samen met zijn Christien van der Hulst. Maandag 9 december vierden zij hun 60 jarig huwelijksjubileum. Burgemeester Arie van Erk verraste het echtpaar met een mooi boeket bloemen. Het was een feestelijke week voor het bruidspaar, want op dinsdag 10 december werd de bruid ook nog eens 87.

"Toen we in ondertrouw gingen vroegen ze op het gemeentehuis, waarom trouwen jullie niet morgen, dan bent u jarig. We moesten nee zeggen, want het koste honderd gulden en dat hadden we gewoon niet", vertelt de bruid. Jan Rusman is de zoon van Jaap Rusman en Nel van Kesteren, die een bollenbedrijf hadden aan de Leidsevaart. Ze woonden indertijd aan de Beeklaan. Later lieten ze een huis bouwen bij hun bedrijf en mochten Christien en Jan er blijven wonen.

Ze kregen drie kinderen en hebben nu vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. Op zondag 8 december werd het feest gevierd bij Van der Valk in Haarlem met het hele koppel en het bruidspaar kijkt terug op een geslaagde dag.

Jan Rusman werkte als jonge jongen al bij zijn vader, maar heeft daar niet zijn hele leven gewerkt. Na bij een loonploegbedrijf gewerkt te hebben kwam hij uiteindelijk weer bij zijn vader terecht. Ook zijn zoon ging er werken en nam het bedrijf uiteindelijk over. Inmiddels is ook hij gestopt om ZZPer te worden. Toen Jan Rusman op zijn 65e stopte heeft hij nog vijf jaar bij zoon René meegewerkt. De bruidegom leerde Christien kennen bij Snackbar Vick en Riet, toentertijd aan de Molenstraat. "Ik ging een patatje eten en dacht: dat is d'r. Een tijdje later kwam ik haar weer tegen op de kermis in Noordwijkerhout en toen sloeg de vonk helemaal over". Christien heeft zes broers en zes zussen en had verschillende baantjes. Ze werkte 36 jaar in het bedrijf van Rusman. Christien heeft jarenlang gezongen en gedanst, maar op het moment heeft ze maar één hobby: "Ze vriest alles in", zegt haar Jan lachend. Ze hebben een eigen groetentuin en alles wat ze maar over heeft vriest ze in. Jan biljart in het Dorpshuis van Vogelenzang en rijdt nog steeds auto. Samen doen ze boodschappen en komen vaak bij bakkerij Pompe, want daar hebben ze het lekkerste gebak, zegt Jan, terwijl hij genietend een hap neemt.

De Kunstbus Lisse rijdt ook in 2020 weer

Foto: pixabay

Lisse n Als u op een comfortabele wijze een theater of een museum wilt bezoeken, kunt u gebruikmaken van de Kunstbus Lisse: een vervoersvoorziening voor 55-plussers.

In de komende maanden staan de volgende culturele uitstapjes op het programma:

· 5 januari: Weens Nieuwjaarsconcert, Rijswijkse Schouwburg.

· 24 januari: To Liverpool and back with The Bentleys, De Meerse, Hoofddorp.

· 11 februari: Nacht in Lissabon met fadozangeres Maria de Fátima, Philharmonie Haarlem.

· 23 februari: Herrie in de keuken met Jon van Eerd, Rijswijkse Schouwburg.

· 14 maart: De Parelvissers, Staatsopera van Tatarstan, Schouwburg Amstelveen.

· 26 maart: Bezoek Paleis op de Dam.

· 7 april: Paaslunch & De grote Harry Bannink show, Philharmonie Haarlem.

· 22 april: Haal het doek maar op (musical), Schouwburg Velsen.

Aanmelden

Interesse om mee te gaan? Voor 5 euro per persoon per seizoen kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de Kunstbus. Zij ontvangen aansluitend het uitgebreide programma en informatie over de financiële en de organisatorische aspecten. Zie voor meer informatie ook www.deparaplu-lisse.nl. Aanmelden kan bij mevr. Bep Clemens, tel. 413632, e-mail: bepclemens@gmail.com.

Fioretti Hillegom houdt Winterfair

Hillegom n Het Fioretti College aan de Van den Endelaan houdt woensdag 11 december van 17 tot 19 uur een door de leerlingen georganiseerde Winterfair.

De school vindt het belangrijk om - regelmatig en zeker in de decembermaand - een instelling met een medemenselijk doel te ondersteunen. Deze maal gaat de opbrengst van de Winterfair naar de Zonnebloem Hillegom/Beinsdorp. De Zonnebloem gebruikt de opbrengst voor het organiseren van een kerstdiner voor oudere mensen, die een steuntje in de rug verdienen. Jong helpt oud, dus!

SinterKerstBingo bij Gaapstokken

Lisse n Carnavalsvereniging De Gaapstokken houdt haar jaarlijkse bingo precies tussen Sinterklaas en Kerstmis in.

Op zaterdag 14 december zal de traditionele 'SinterKerstBingo' plaatsvinden in de Engelenburcht in de Engel. De bingo-edities die door de Lisserse carnavalsvereniging worden georganiseerd zijn al jaren erg populair. Met drie verschillende rondes bingo en afsluitend een grote loterij zijn er iedere keer weer prachtige prijzen te winnen. Het is daarmee een leuke avond uit voor jong en oud. De SinterKerstBingo van De Gaapstokken begint om 20.00 uur en zowel leden als niet-leden zijn welkom. Kijk voor meer informatie op www.gaapstokken.nl

Taalspreekuur

Lisse n Wil je Nederlands leren of heb je moeite met de Nederlandse taal? Kom naar het wekelijkse Taalspreekuur in de bieb. Vanaf januari 2020 is dit spreekuur verschoven van vrijdag- naar maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur. Tijdens het spreekuur kunnen vragen gesteld worden over het leren van de Nederlandse taal. Ook vragen over rekenen en digitale vaardigheden kunnen daar gesteld worden. Meer info op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

De Torren zingen bij Eetcafé Zomerzorg

Zeemanskoor De Torren uit Lisse tijdens de kerstsamenzang in de Engelbewaarderskerk in 2018. | Foto: pr

HILLEGOM n Zeemanskoor De Torren geeft zondag 5 januari weer een optreden in Eetcafé Zomerzorg aan de Meerlaan 70.

Die middag laat het koor tussen 14.00 en 17.00 uur het publiek genieten van het bekende shantyrepertoire, maar De Torren beperken zich niet tot dat genre. Ook folksongs en bekende Hollandse liedjes zingen zij graag. De zaal is open vanaf 13.00 uur, dus belangstellenden kunnen rustig een plekje zoeken.

Gratis entree

De toegang is gratis, maar let op: men kan uitsluitend naar binnen met een entreekaart. Deze kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Eetcafé Zomerzorg en Woningstoffeerbedrijf Rinus van Stein (gevestigd aan de Hoofdstraat 26). Zonder entreekaart geen toegang. Wees er snel bij, want op is op.

Kerst met WelzijnsKompas

HILLEGOM/LISSE n WelzijnsKompas nodigt inwoners uit om het jaar samen feestelijk af te sluiten.

Op 17 december is er een kerstlunch en op 19 december een kerstdiner. Beide vinden plaats in Plein28 te Hillegom. Voor meer info en aanmelden: 0252-757100 of via info@welzijnskompas.nl.

Kerstfeest in centrum Lisse

Lisse n Lisse staat zaterdag 14 en zondag 15 december in het teken van kerst. Zaterdag zingen de kerstkoren De Pittige Tantes en de Bollen Mina's en zondag ontmoet het winkelende publiek de kerstband Hebbeh! Zij spelen bekende en minder bekende kerstmuziek.

Projectboek schetst voortgang woningbouwprojecten

Hier moeten villa's komen, maar voorlopig houden vleermuizen de oude Josephschool nog bezet. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n In het projectenboek dat op 12 december wordt besproken, staat de gemeente stil bij het verloop van een aantal grote(re) woningbouwprojecten. Zoals bij Geestwater waarover nu zoetjesaan duidelijkheid moet komen, maar ook over het plan Heemskerkplein.

Door Arie in 't Veld

Voor de locatie Schoolstraat heeft zich in januari 2019 een ontwikkelaar gemeld om de locatie Schoolstraat 5, 7 en 9 te ontwikkelen. De ontwikkelaar heeft aangeven circa 8 huur/koopappartementen voor starters te willen realiseren. In april 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en De Gewoonste Zaak om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om Schoolstraat 9 bij de planontwikkeling te betrekken. Het college heeft vervolgens besloten tot aankoop van de opstallen en bijbehorende grond aan de Heereweg 219 en Grachtweg 2A. Museum De Zwarte Tulp dus. In de afweging hierbij is gekeken naar een win-winsituatie voor zowel het museum als voor het algemeen belang van Lisse. De gemeente is (grotendeels) eigenaar van de grond en heeft op basis van een in 1985 gevestigd recht van opstal (materieel beoordeeld) 'het eerste recht van koop'. Wethouder Jeanet van der Laan: "Wij heffen het recht van opstal op en verwerven een aangrenzend stuk grond en opstal erbij. Hierdoor krijgt de gemeente volledige zeggenschap en regie over een belangrijk perceel/pand midden in ons centrum. Wij verwachten dat de herontwikkeling minimaal budgettair neutraal verloopt. Als gevolg kunnen we snel overgaan tot de ontwikkeling van Plan 4, het Heemskerkplein, Schoolstraat en het Raadhuisplein."

Verder is er het ontwikkelen van de kavels op het perceel hoek Lindenlaan/Achterweg waar nu nog de St. Josephschool staat. Een gebied dat goed is voor de bouw van zes vrijstaande woningen. Het voormalige schoolgebouw mag zonder ontheffing niet gesloopt worden vanwege de aanwezigheid van vleermuizen. Om de veiligheid van het schoolgebouw te waarborgen en overlast voor omwonenden te voorkomen is besloten een leegstandsbeheerder in te schakelen.

Verder is project De Waterkanten nog in aanbouw, bevindt het Havenkwartier zich in een afrondende fase, wordt er druk gebouwd op het Don Bosco-terrein, komt de bouw op het voormalige Elka-terrein in beeld, evenals Nieuw Meerzicht aan de Gasstraat, gaat Van der Hulst 41 woningen aan de Grevelingstraat bouwen en is er de bouw van een nieuwe sportaccommodatie op Ter Specke. Ook nog in de pijplijn zit de herontwikkeling van het voormalige It's-pand in de Kanaalstraat; verbeteringen in Blokhuis en nieuwbouw voor Hoogvliet, De Beukenhof en Kanaalstraat 33. En tenslotte het omturnen van de Cardeaschool aan de Broekweg in appartementen; de voormalige Rembrandtschool en de ontwikkeling van Tiny Houses, het gebouw van voorheen Swets en Zeitlinger en dat van Linker Lisse. In Lisse is net als elders veel vraag naar woningen.

Fioretti goes Alpe d'HuZes

Foto: pr

Lisse n Als gemeenschap van 1600 mensen wordt het Fioretti College Lisse regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van kanker. Jaarlijks ervaren personeel en leerlingen van dichtbij de impact die deze ziekte heeft op het leven van mensen.

Om niet hulpeloos aan de zijlijn te blijven staan heeft het Fioretti College besloten in 2020 mee te doen aan de actie Alpe d'HuZes. De bedoeling is dat de beroemde Alpe d'Huez zo vaak mogelijk (met een maximum van zes keer) op één dag beklommen wordt, om daarmee geld op te halen voor KWF Kankerbestijding. 100% van de opbrengst wordt gebruikt om onderzoek naar kanker te financieren. Een team van zes collega's is op dit moment hard aan het trainen om in juni deze uitdaging aan te gaan. In de komende maanden worden verschillende activiteiten georganiseerd voor leerlingen, ouders en (oud)collega's om gezamenlijk het streefbedrag van 15.000 euro bij elkaar te brengen. Doneren kan nu al via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/fioretti-college-lisse.

Kerstconcert door Ouderenkoor Zanglust

Lisse n Op vrijdag 20 december zal Ouderenkoor Zanglust weer het jaarlijkse, sfeervolle kerstconcert verzorgen in de grote zaal van dienstencentrum De Beukenhof.

Het koor heeft vol enthousiasme de liederen voor dit concert ingestudeerd. Nieuwe en overbekende (kerst)liederen zullen ten gehore gebracht worden. Ook staat een passend kerstverhaal op het programma. De muzikale leiding is in handen van dirigent de heer W.B. Visser met aan de piano de heer A. Alberts. Het concert begint om 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Mede dankzij een donatie van Fonds 1818 is de toegang gratis. Kom op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt.

Ouderenkoor Zanglust, dat grote bekendheid geniet in Lisse en omgeving, bestaat uit bijna 80 senioren die in De Beukenhof elke donderdagmorgen met veel plezier en enthousiasme nieuwe liederen instuderen en deze twee maal per jaar ten gehore brengen. Een bezoek aan het kerstconcert stimuleert mogelijk tot een lidmaatschap van het koor.

Voor meer informatie zie ook de website www.deparaplu-lisse.nl en www.svoz.info.

Kerstmarkt in Bloemswaard

HILLEGOM n In Zorgcentrum Bloemswaard is zaterdag 14 december de jaarlijkse Kerstmarkt.

De markt is van 11.00 tot 16.00 uur en net als voorgaande jaren is er weer een grote verscheidenheid aan artikelen aanwezig.

De ultieme mogelijkheid om een cadeautje te scoren. Tijdens deze markt is de kerstminnie aanwezig, met wie jong en oud op de foto kan. Verder is de HOZO er met een grote loterij en zorgt het trio Jazzam voor de muzikale opluistering. De toegang is gratis.

Druk op bouw Geestwater

LISSE n De woningbouw in Geestwater en Dever-Zuid komt onder druk te staan. Hierbij gaat het om de bouw van ongeveer 470 woningen, waarvan circa 120 woningen in Dever-Zuid en zo'n 350 woningen in Geestwater.

Door Arie in 't Veld

Al jarenlang wordt er van alles bedacht om tot bouwen te komen, doch uit het nieuwste projectenboek blijkt dat de gemeente er nu wel werk van wil (laten) maken. Een van de tegenvallers in de voorbereiding is het feit dat het plan financieel onhaalbaar was. Samen met Woonstichting Stek en belegger/ontwikkelaar Amvest wordt onder begeleiding van een externe deskundige gewerkt aan verdere optimalisatie van het plan. Dit om te komen tot een voor alle partijen haalbaar plan.

Als onderdeel van de optimalisatiestudie is ook het huidige concept woningbouwprogramma geactualiseerd. Dit is gedaan op basis van een woningbehoefteonderzoek.

Aantal betaalbare woningen vergroot

Ten opzichte van het eerdere voorgenomen programma is het percentage sociale huurwoningen inmiddels verhoogd van 15 naar 20 procent. In de Regionale Woonagenda wordt echter uitgegaan van tenminste 25 procent sociale huurwoningen tenzij er voldoende maatregelen worden getroffen om aantoonbaar de doorstroming op de sociale huurmarkt te vergroten. Amvest is hiertoe bereid en heeft bovendien bij andere projecten in Nederland aantoonbaar ervaring met het vergroten van de doorstroming. Daarnaast worden ook tenminste 10 procent goedkope koopwoningen en 10 procent middenhuurwoningen in het programma opgenomen, waarmee het aanbod van betaalbare woningen binnen Lisse aanzienlijk vergroot wordt.

Naar verwachting zal deze maand de optimalisatiestudie zijn afgerond op basis waarvan de drie partijen een go/no go-beslissing nemen over de gezamenlijke ontwikkeling van dit project. Dit kan leiden tot de verkoop aan Amvest of een gezamenlijke Europese aanbesteding met Stek op basis van het flexibel stedenbouwkundig plan indien verkoop aan Amvest niet opportuun blijkt te zijn. Wanneer Stek en Amvest afhaken zal de gemeente de gronden van de gemeente binnen Dever-Zuid en Geestwater aan een ontwikkelaar verkopen.

Kleine kans

Op grond van de provinciale Verordening Ruimte moet uiterlijk 14 december 2026 gestart zijn met de bouw van de woningen in Geestwater. Zo niet, dan trekt de provincie de bouwmogelijkheden op deze locatie in. De impact hiervan is groot, omdat dan de volledige opbrengstpotentie wegvalt. Als beheersmaatregel wordt getroffen dat in het geval de onderhandelingen met Amvest niet slagen, uiterlijk eerste kwartaal 2020 de ontwikkeling van het gemeentelijk gedeelte van Geestwater moet worden aanbesteed.

Wethouder Jeanet van der Laan laat in het projectboek weten dat de kans dat niet tijdig gestart wordt met de bouw klein is.

Duinpolderweg, terug van weggeweest?

Foto: Ruth Eppink

Door het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord-Holland ontstaat er vertraging voor de aanleg van de Duinpolderweg. Het budget wordt overgeheveld naar 2022. "Het budget voor 2020 en 2021 kan blijven staan." Het gaat om 50.000 euro voor onderzoek naar inpassing van de Duinpolderweg, dat overgeheveld wordt naar de algemene reserve 2022.

Dat ene zinnetje uit de tweede Bestuursrapportage 2019 van het college van B&W aan de gemeenteraad van Hillegom riep enige commotie op bij D66 tijdens een commissievergadering. Die eenmansfractie dacht dat de plannen voor een Duinpolderweg (DPW) door het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord-Holland nu van tafel zijn. Dus vroegen raadsleden om opheldering van wethouder De Jong: is er sprake van afstel of uitstel?
De wethouder liep op eieren omdat Hillegom daar niet over gaat. De provincies Noord- en Zuid-Holland gaan daar samen over. Hij lichtte wel een tipje van de sluier op. Uit de besprekingen binnen de Stuurgroep DPW valt op te maken dat de meningen verdeeld zijn tussen beide provincies. Daarom is de uitvoering van genomen besluiten over de DPW op een zijspoor geparkeerd. Maar de Stuurgroep DPW bestaat nog steeds en de verantwoordelijke gedeputeerden van beide provincies hebben dit jaar nog een informeel overleg. Waar dat toe leidt weet nog niemand. Tot zover, aldus de wethouder. Hij hield zich dus op de vlakte.

Maar de werkelijkheid is dat nieuwe krachten rond de DPW zich melden, zo heb ik ontdekt. Iedereen heeft in de krant kunnen lezen dat de gemeente Haarlemmermeer met een zeer ambitieus woningbouwprogramma is gekomen voor de bouw van tienduizenden woningen in de westflank van de Haarlemmermeerpolder, tegen de Ringvaart aan. Van de Cruquius tot aan Zwaanshoek en zelfs tot Beinsdorp. Daardoor zal de druk om de Ringvaart over te steken in westelijke richting enorm toenemen. Maar waar oversteken? De verdubbeling van de ophaalbrug over de Ringvaart op de N207 zoeft weer rond als oplossing, maar verkeer loopt daar vast vlak voor Keukenhof. Uitwijken over de Ringvaartdijk naar de ophaalbrug bij de Kanaalstraat in Lisse is dan verleidelijk. Tel uit je winst, dat lijkt mij geen optie. Ondertussen kan de gemeente Haarlemmermeer niet vooruit met de woningbouwplannen zonder doorstroomwegen en infrastructuur voor de verkeersafwikkeling van elektrische auto's, bussen en fietsen. In oostelijke richting en op eigen grondgebied zou dat nog wel lukken, maar in westelijke richting loopt men tegen de Ringvaart aan als harde natuurlijke grens. En die ook nog eens de bestuurlijke grens tussen beide provincies is. Zonder overeenstemming tussen beide provincies geen vooruitgang dus. De bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek staat op het spel, en niet alleen in het bollenseizoen. Dan maar niet of minder bouwen in de westflank van de Haarlemmermeer? De provincie Zuid-Holland kan dat niet tegenhouden. Laat staan Hillegom en Lisse. Die woningen komen er dus wel, denk ik, want de vraag naar woningen is onverzadigbaar. Ondanks alle consequenties voor verdere overbelasting van de Kanaalstraat in Lisse, de Meerlaan in Hillegom, en de N208. Provincies, reik elkaar de hand over de Ringvaart heen en los het op!

Kerstconcert seniorenkoor

Hillegom n Seniorenkoor Eigen Wijs geeft zondag 15 december een concert met gastoptredens en samenzang.

Deze uitvoering is in De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18, aanvang 14.30 uur, de zaal is open om 14.00 uur.

De entree bedraagt 6 euro voor volwassenen inclusief koffie of thee en 2 euro voor de kinderen is er iets fris.

Kaarten verkrijgbaar bij Vivant Frank Evers Mariastraat Hillegom, en aan de zaal.

Kerstmuziek van De Gele Hoed in de bibliotheek

Lisse n A-capellakoor De Gele Hoed treedt zondag 15 december van 14.00 tot 15.15 uur op in de bieb aan de Koninginneweg 79A. Het koor zingt oude en nieuwe kerstliederen uit allerlei culturen: wiegenliedjes en liedjes over licht en vrede uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Zweden. Zelf meezingen mag! Toegang gratis, aanmelden niet nodig. Wees welkom!

column/nieuws

Kerstspecial in De Meerkoet

Foto: pr

Lisserbroek n KoetActief zorgt voor een kleine, gezellige kerstspecial in dorpshuis De Meerkoet op 13 december. Vanaf 17.00 kun je naar binnen, om 17.30 uur start het programma met optredens van zanger Ronald de Lijzer en MLX Musical en Dance. Zelf koken hoeft niet, want er zijn broodjes, patat, erwtensoep en boerenkool, olie- en krentenbollen, appelbeignets, glühwein, warme chocolademelk en zelfs speciaalbiertjes. Uiteraard is de kerstman er en kraampjes met leuke kerstspulletjes. Kinderen kunnen knutselen, geschminkt worden, dansen of buiten marshmallows roosteren. Rond 21 uur is er een Cardol-vuurwerkshow.

Lisse n Minister van Financiën en CDA'er Wopke Hoekstra zal 17 december het officiële startsein geven voor de oprichting van het CDJA Duin- en Bollenstreek. Hij houdt een korte speech en er is ruimte om de minister vragen te stellen. Het CDJA is een landelijke politieke organisatie voor jongeren gelieerd aan het CDA. De oprichtingsbijeenkomst van het CDJA Duin- en Bollenstreek begint om 19.15 uur in het Koetshuis van Kasteel Keukenhof. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje en uiteraard muziek dit met het CDJA mee te komen vieren. De avond is vrij toegankelijk. Aanmelden mag, maar hoeft niet per se: s.duivenvoorde@fioretti.nl.

Geen herdertjestocht bij Landgoed Keukenhof

Maak zaterdag 14 december een tochtje over het landgoed of bekijk de begane grond van het kasteel. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Landgoed Keukenhof is bijna klaar voor kerst. Woensdag 11 december worden de lichtjes van de grote kerstboom ontstoken. Zaterdag 14 december is de begane grond van het kasteel gratis te bezichtigen onder leiding van gidsen. Of maak een huifkartocht. De herdertjestocht op het landgoed gaat die avond echter niet door. Wegens een groot tekort aan spelers kan de Raad van Kerken het evenement niet veilig en naar behoren opzetten. Men hoopt dat het volgend jaar wel weer lukt. Woensdag 18 december is de kerstman bij Kasteel Keukenhof. Bij NME De Groene Bol kan je dan een voerslinger voor vogels maken.

Dode hoek

Foto: pr

Lisse n Waar kinderen en vrachtwagens elkaar ontmoeten, kunnen hele gevaarlijke situaties ontstaan. Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland was dinsdag 3 december te gast op De Tweemaster om de leerlingen van groep 6 en groep 8 bewust te maken van deze gevaren. De kinderen leerden tijdens de les twee vuistregels die essentieel zijn om veilig als fietser deel te nemen aan het verkeer. 'Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen' en 'houd minstens drie meter afstand'. Zo blijf je uit de dode hoek. Op de foto zie je groep 8 bij de vrachtwagen.

n MO13-1 ongeslagen najaarskampioen bij SV Hillegom

De meiden van MO13-1 juichen terecht, want ongeslagen kampioen worden is een hele prestatie. | Foto: pr

HILLEGOM n Alleen maar blije gezichten bij de meiden van MO13-1 van SV Hillegom. Zij werden afgelopen zaterdag najaarskampioen geworden.

De meiden zijn ongeslagen kampioen geworden in de tweede klasse van de KNVB, een knappe prestatie. Ze hebben in 10 wedstrijden 68 doelpunten gescoord en maar 2 doelpunten tegen gekregen.

Het team bestaat uit een meevoetballende keeper, een erg degelijke verdediging, een fantastisch middenveld en een voortreffelijke aanval. Dit heeft zich uitbetaald in het najaarskampioenschap.

Alle speelsters hebben een mooi kampioensshirt gekregen en daarna is het kampioenschap gevierd met een speciale MO13-1 taart, drinken en friet.

Na de winter zullen de meiden naar alle waarschijnlijkheid promoveren naar de eerste klasse.

Het hele MO13-1 team wenst iedereen alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

week in beeld

Nieuwbouw hoek Kanaalstraat-Heereweg krijgt groen licht

LISSE n Als het aan het college van B en W ligt, kan het project van de bouw van appartementen op de hoek Kanaalstraat-Heereweg doorgaan. Wethouder Jeanet van der Laan meldt daarover in het raadsvoorstel dat op 19 december wordt behandeld, dat de aanvrager heeft aangegeven drie appartementen te laten vervallen zodat er uiteindelijk niet 27 maar 24 worden gerealiseerd.

Door Arie in 't Veld

De huidige bebouwing, bestaande uit commerciële ruimten verdeeld over verschillende bouwlagen en een horecagelegenheid, wordt gesloopt. Van der Laan: "De aangevraagde omgevingsvergunning omvat een commerciële ruimte in de plint van het gebouw met op de verdiepingen 18 appartementen. Naast de bebouwing wordt een complex bestaande uit 6 appartementen en bergingen gerealiseerd. De gebouwen worden middels een loopbrug met elkaar verbonden. Het gebruik van de begane grond voor commerciële functies is mogelijk binnen de bestemming 'Gemengd', mits deze functies detailhandel, dienstverlening, kantoor, maatschappelijke voorzieningen of lichte horecabedrijven zijn. De gehele begane grond mag gebruikt worden voor horecabedrijven tot en met categorie 1. Op dit punt is er geen strijdigheid met het bestemmingsplan."

Er zijn drie zienswijzen ingediend op de ontwerpverklaring van geen bedenkingen en de ontwerpvergunning. Maar deze zienswijzen vormen volgens het college geen aanleiding om tot een ander standpunt te komen over de aanvraag omgevingsvergunning. "Wij verzoeken de raad daarom de definitieve verklaring van geen bedenkingen voor dit bouwplan af te geven. Om de omgevingsvergunning te kunnen verlenen is namelijk een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist. Naar aanleiding van de zienswijzen is door een extern bureau een verkeersanalyse en een uitgebreidere zon-schaduwanalyse opgesteld. Uit de verkeersanalyse blijkt dat voor de commerciële ruimte de huidige laad- en loszone op de Heereweg gehandhaafd blijft. Ook is gebleken dat door afname van de commerciële ruimte (van 2455m2 naar 948m2) en het toevoegen van de woningen (24) op een gemiddelde werkdag in de nieuwe situatie, het aantal motorvoertuigbewegingen lager is dan in de bestaande situatie. Er wordt voldaan aan het paraplubestemmingsplan Parkeren en het Parkeerbeleid van de gemeente Lisse. Uit de uitgebreidere zon-schaduwanalyse is geconcludeerd dat als gevolg van het bouwplan bij enkele omliggende woningen weliswaar verschillen in de bezonningssituatie zullen optreden, maar dat bij geen enkele woning sprake is van een onevenredige schaduwwerking, ook gelet op de stedelijke omgeving en bebouwingsdichtheid in de kern van Lisse", aldus de wethouder.

De Kasteelheeren treden op in KrantCafé Lisse

Lisse n In de aanloop naar Kerstmis kunnen senioren genieten van een optreden van mannenkoor De Kasteelheeren.

Het regionale gezelschap, opgericht in 2015, heeft Kasteel Keukenhof als thuisbasis. Veel koorleden zijn woonachtig in Lisse. Het repertoire is Nederlands- en Engelstalig. Dit keer staan ook kerstliederen op het programma. De uitvoering is op vrijdag 13 december vanaf 14.00 uur bij het KrantCafé in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. De toneelzaal is open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis.

Kerstvoorstelling van buikspreker in SWG-kerk

Lisse n Matthijs Vlaardingerbroek is zaterdag 21 december in de SWG-kerk aan de Veldhorststraat 48 te zien met 'De puzzel van kerst'.

Matthijs is een christelijke verhalenverteller, buikspreker en goochelaar. Hij weet jong en oud aan te spreken met zijn interactieve, leuke en mooie voorstellingen. Iedereen is van harte welkom om bij de kerstvoorstelling te zijn in de SWG-kerk. De inloop is om 15.15 uur en de voorstelling start om 15.30 uur. De toegang is gratis!

Sfeervolle kerstmarkt in het Eiland

Beinsdorp n Dorpshuis Het Eiland staat zondag 15 december helemaal in het teken van een sfeervolle kerstmarkt.

Van 16.00 uur tot 20.00 uur zijn er muzikale optredens op het podium van het dorpshuis, enkele kraampjes en een knutselhoek voor de kids. Wie trek heeft kan er terecht voor onder meer erwtensoep, glühwein en oliebollen.

Brand in schuur

lisserbroek n In een vrijstaande schuur aan de Lisserbroekerweg brak zaterdag 7 december aan het eind van de middag een flinke brand uit.

De brandweer was snel ter plaatse. Om goed te kunnen blussen werd de Lisserbroekerweg deels afgesloten. De brand ging gepaard met enorme rookontwikkeling die richting Nieuw-Vennep dreef. Het advies luidde daar dan ook om ramen en deuren gesloten te houden. Het nablussen duurde tot zondagochtend.

Kerstdiner bij Eetcafé Salvatori

Lisse n Bij Eetcafé Salvatori aan de Wagenstraat 33 is woensdag 18 december een kerstdiner voor 60-plussers en alleenstaanden.De kosten voor dit uitgebreide diner bedragen 7,50 euro per persoon. Kom genieten en ontspannen en vergeet niet uw mok mee te nemen! De zaal is open vanaf 17.30 uur en de maaltijd duurt van 18.00 tot 19.30 uur. Aanmelden maandag 16 december bij Anneke Boogerd via 06 41970366. Buurtbewoners: 08.30 - 09.00 uur, vrije aanmelding: 09.00 - 09.30 uur, maximaal 2 aanmeldingen per telefoontje.

Disco voor de jeugd

BEINSDORP n De deuren van dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag 5 gaan vrijdag 13 december open voor de minidisco in de middag en de themadisco in de avond.

Van 15.30 tot 17.00 uur is er een minidisco voor kinderen t/m 5 jaar met ouders/begeleiders. De entree bedraagt € 1,50, dit is inclusief limonade en een snoepje. 's Avonds kunnen jongens en meiden van 6 t/m 12 jaar uit hun dak gaan tijdens de themadisco Goed Fout Glamourparty van 19.30 uur tot 21.30 uur. Entree € 2,50 , inclusief een welkomstdrankje en een snoepje. Het thema houdt in dat je kleding lekker over de top mag zijn, denk aan goud en glitters. De dj's van Lightflash zorgen voor de muziek. Voor de ouders is het goed om te weten dat er goed toezicht wordt gehouden. De kinderen mogen niet naar buiten of zelf naar huis. De organisatie is op zoek naar extra vrijwilligers voor de disco. Wie een paar keer per jaar tijd heeft om 2,5 uur aanwezig te zijn voor een oogje in het zeil, kan contact opnemen met eiland@maatvast.nl of bel Sandy 0252-515142.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's

In Zuid-Nederland werd 75 jaar bevrijding dit jaar al gevierd, zoals hier in Maastricht. | Foto: Pixabay Foto: Michael Gaida via Pixabay

n Tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding

Lisse/Hillegom n De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Lisse en Hillegom zijn op zoek naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom vragen zij inwoners en organisaties uit beide plaatsen om fotoboeken, archieven en eventuele dozen op zolder of in de kelder te doorzoeken naar foto's van en rond WO2. Er wordt een tentoonstelling gemaakt van de meest aansprekende foto's.

Wie foto's gevonden heeft en deze beschikbaar wil stellen, kan ze tot en met 18 december nog insturen via https://in100fotos.nl/zuidholland/contact/.

Foto's gevonden? Upload ze voor 19 december!

Nu de periode van oorlog en bezetting langer geleden is en er steeds minder mensen zijn die 'het na kunnen vertellen', worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom - in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid - op zoek naar de meest aansprekende 100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Selectieprocedure

Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto's een voorselectie van 50 foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden - wederom door het publiek - de 100 meest aansprekende foto's gekozen, als fototentoonstelling van de WO2 in Nederland.

Pop-uptentoonstellingen

De bekendmaking van de 100 meest aansprekende foto's vindt plaats op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De foto's zijn daar dan ook te bezichtigen voor publiek. De Zuid-Hollandse fototentoonstelling is in april 2020 – de maand van de Vrijheid – via zogeheten 'pop-up'-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien.

Herdenken, vieren, koesteren

De provincie vindt het belangrijk om samen onze vrijheid te blijven herdenken, vieren en koesteren. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. Zij organiseren diverse activiteiten, zoals deze fototentoonstelling, een symposium over digitale vrijheid, een vrijheidsexpres (in de vorm van een bus, die langs verschillende gemeenten gaat) en de uitgave van een verhalenboek. Voor ruim 20 Zuid-Hollandse initiatieven om 75 jaar vrijheid en bevrijding te vieren, heeft de provincie subsidie beschikbaar gesteld.

Een boompje opzetten of weghalen in Hillegom

Fotobijschrift: Deze boom is voorgoed geschiedenis. | Foto: Bart Noort / Facebook)

Deze dagen zetten we de kerstboom weer op – in sommige huizen is die al begin december "in functie", maar de meeste gezinnen zwaaien eerst Sinterklaas uit en halen het weekend erop de kerstversiering van zolder of uit het tuincentrum.

Over de ouderdom van het gebruik van de kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen.

In de Romantiek doken theorieën op dat de kerstboom een oud-Germaanse oorsprong zou hebben, waarbij de boom (een eik) centraal stond in een midwinterviering (eigenlijk de kortste dag). Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten inwoners van de Elzas een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19de eeuw over naar andere West-Europese landen, waaronder Nederland en België. De christelijke kerken, en vooral de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd.

De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest niets te maken. Kenden in eerste instantie alleen rijke vrijzinnige protestantse gezinnen het gebruik van een spar in huis, de zondagsschool bezorgde hem brede populariteit. Sindsdien staat de kerstboom volgens sommige kerken symbool voor 'het Licht'.

In 2009 baarde De Haagse Hogeschool opzien met de maatregel om dat jaar voor het eerst geen kerstboom te plaatsen, vanwege het 'internationale karakter en de diversiteit' binnen de school. De school vond een kerstboom 'redelijk gerelateerd (...) aan een christelijk feest'. Studenten besloten daarop zelf kerstbomen in het schoolgebouw neer te zetten.

Na de kerst moet de kerstboom weer het veld ruimen. In Hillegom is de kerst dit jaar kennelijk vroeg gevierd want sinds vorige week is het dorp weer een paar fikse bomen armer, onder andere drie grote bomen aan de Abellalaan en eentje aan de Sixlaan in het plantsoentje bij het voormalig politiebureau zijn gekapt. De verontwaardiging bij dorpsgenoten was fors, zo was op Facebook te lezen in de verschillende lokale groepen.

Deze bomen hadden geen van allen een beschermde status volgens de Lijst Waardevolle bomen van de gemeente. Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft twee jaar geleden ruim vijftig boompaspoorten overhandigd aan (toen) verantwoordelijke wethouder Anne de Jong voor toevoeging aan deze lijst. Helaas is er ondanks toezeggingen nog steeds niets gedaan met deze boompaspoorten en hierop hebben de Vrienden de huidige verantwoordelijke wethouder Jan van Rijn dan ook op aangesproken. De stichting hoopt dat alsnog met gezwinde spoed werk wordt gemaakt door de gemeente om de aangeboden boompaspoorten toe te voegen aan de Lijst Waardevolle bomen.

Staat er bij u een boom in openbaar of particulier terrein en wilt u deze boom behoeden voor willekeurige verwijdering omdat de boom bijvoorbeeld beeld markerend is of een toevoeging is aan de ruimtelijke kwaliteit? Meldt u die boom dan aan bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Vrijwilligers van onze werkgroep Bomen kunnen dan aan de slag om een boompaspoort op te stellen voor toevoeging aan de Lijst Waardevolle bomen. En dan maar hopen natuurlijk dat de gemeente daarmee aan de slag gaat!

De digitale versie van deze column staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger (inclusief link naar de kaart van Hillegom uit de Lijst Waardevolle bomen), op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Oudjaarsklaverjastoernooi in dorpshuis Het Eiland

BEINSDORP n Bij dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag 5 is zaterdag 28 december een oudjaarsklaverjastoernooi.

Een gezellig middag voor liefhebbers van klaverjassen. Inschrijven kan op de dag zelf bij Het Eiland vanaf 13.00 uur. De aanvang van het toernooi is om 13.30 uur. Naast het klaverjassen is er een loterij met mooie prijzen. De entree bedraagt 4 euro. Behoefte aan meer informatie? Bel dan Bert Teeuw op 06-27578093, Marga Nieuwendijk op 06-81715117 of Erna Gladon op 06-81964746.

Nooit te vroeg voor goede voornemens

Hillegom n Bij de Kulturele is hard gewerkt aan het programma voor de eerste helft van 2020.

In januari starten de cursussen Frans, Duits, Engels, Italiaans, Portugees, Spaans, Russisch en Japans.

Voor de creatievelingen zijn er cursussen voor tiffany, glas in lood, patchwork en quilten, haken, art journaling, creatief schrijven, boetseren, schilderen, fotografie, photoshop, sieraden maken en glasmozaïek.

Natuurlijke tuin

Frank Vester (een bekende hovenier uit Hillegom) vertelt drie woensdagavonden over de natuurlijke tuin waarin vogels, vlinders en misschien ook wel egels zich thuis voelen.

Ook staat nog een wijnproeverij op het programma en een cursus sterrenkunde. De cursus wordt afgesloten met een bezoek aan de sterrenwacht in De Zilk. De cursussen zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en voor volwassenen.

Meer info op de site van de Kulturele Raad of mail naar: info@scbh.nl. Het theaterprogramma voor komend seizoen staat ook op de site.

column/nieuws

Russisch kleinkoor Neva-ensemble geeft concert in St. Agathakerk

Foto: pr

Lisse n Het uit Sint-Petersburg afkomstige Neva-ensemble geeft zaterdagavond 14 december een concert in de St. Agathakerk, aanvang 20.00 uur.

Het Russische kleinkoor (twee zangeressen, drie zangers en een pianiste) zingt liederen van Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, kerstliederen en Russische volksmuziek over lief en leed van het uitgestrekte platteland. Het concert wordt afgesloten met aria's, duetten, romances en trio's van beroemde (Russische) componisten.

Muzikale tovenaars

Het Neva-ensemble staat bekend om de zuivere vocale prestaties. Op zowel radio als televisie is door de jaren heen diverse malen aandacht aan ze besteed en een bekend ochtendblad noemde deze topsolisten eens 'De muzikale tovenaars uit Rusland'. Het belooft een uitbundige en sfeervolle avond te worden.

Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop van het concert staan de zangers zelf aan de deur om de mondelinge en geldelijke waarderingen in ontvangst te nemen. Meer info: www.neva-ensemble.narod.ru.

Genomineerde vrijwilligers

Martijn Zuiderduin. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

Hillegom n Ook dit jaar is weer een aantal vrijwilligers genomineerd. Vorige week twee mantelzorgers; deze week twee vrijwilligers, Martijn Zuiderduin en Leni van Diessen.

Martijn Zuiderduin (31) is genomineerd als vrijwilliger van het jaar vanwege twee bestuursfuncties die hij bekleedt: penningmeester bij de Huttenbouw én bij Tjarda. "Ongeveer vijf jaar geleden besloten we als een pilot een huttendorp te bouwen voor ongeveer vijftig kinderen. Dit werd een groot succes, georganiseerd op het terrein van de Tjarda. Het had dus al zijdelings met de Tjarda te maken."

Om het geheel van elkaar te scheiden werd besloten een speciale stichting op te richten voor de huttenbouw. "Zo ging het financieel niet door elkaar lopen, dat was gewoon beter." Volgens Martijn geeft het huttenbouwen hem altijd een heel blij gevoel. "In een week tijd zie je een kaal grasveld gewoon een groot huttendorp worden. Hoe fantastisch is dat." Inmiddels heeft er al een aantal jaren achter elkaar huttenbuw plaatsgevonden. Het afgelopen jaar waren er maar liefst 140 kinderen die hebben deelgenomen en het is de bedoeling dat dat er nog meer gaan worden. "We hebben helaas altijd moeite om vrijwilligers te vinden en daar is een dergelijk evenement wel afhankelijk van. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer kinderen er mee kunnen doen." Zuiderduin is blij met zijn nominatie. "Het voelt als een stukje waardering voor je werk. In het penningmeesterschap gaat veel werk zitten. Het kost iedere week toch wel een aantal uur. Nu aan het eind van het jaar ben je nog langer bezig met onder andere de jaarafrekening en de begroting." Als bestuurslid vindt Zuiderduin het leukste om evenementen te organiseren. "Het geldt ook voor de Tjarda als we op zomerkamp gaan. Dat is een heel georganiseer. Je moet toch zorgen dat de kinderen met de spullen op de plaats van bestemming komen. Meestal gebeurt dit met boten en eigenlijk zie je dan ook een groot dorp ontstaan met een kooktent, slaapplekken en blije kinderen, waar je het natuurlijk allemaal voor doet." Als het aan Zuiderduin ligt blijft hij dit nog heel lang doen. "Ik heb er nog steeds heel veel plezier in en ik denk dat dat nog heel lang zal blijven."

Leni van Diessen

"Ik heb alvast opgeschreven wat ik voor vrijwilligerswerk heb gedaan, maar kom niet uit met twee A4tjes", zo begroet Leni van Diessen-van den Broek me, terwijl ze de velletjes overhandigt. Niet te geloven wat zij allemaal heeft gedaan. "We kregen het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten. Mijn ouders vonden dat ik als 10 jarige best dubbeltjes bij de mensen op kon halen en daarvoor kregen ze na een jaar een rozenkrans uit Lourdes. Dat deed ik met mijn zusje. Met Pasen brachten we paasmandjes met eieren bij zieke parochianen en gingen we vanuit de kerk collecteren voor goede doelen."

In 1969 kwam Leni in Hillegom wonen en werd ze wederom actief als vrijwilligster bij de kerk en dat is ze tot op vandaag de dag nog steeds. "Ik breng de parochieblaadjes rond van de Willibrordusparochie, locatie Jozef en Martinus en verder maak ik nog steeds deel uit van de bezoekgroep. We bezoeken mensen die ziek zijn en brengen een bloemetje." Leni werd lectrice (bijbelverteller) en dat doet ze soms nog steeds. "Ik val in, in Parkwijk. Ik ben slecht ter been en de trappen op lukt me niet meer." In de loop der jaren zat Leni in tal van werkgroepen en heeft ze ook opgericht, waaronder de werkgroep eerste communie, liturgie, vormsel, lektoren en schoonmaak. Ze richtte ook de gezinsmis en een kinderkoor op. Volgens Leni zijn vrijwilligers heel belangrijk. "Als je vrijwilliger wordt moet je daar wel helemaal achter staan. Het kost veel tijd. Ik heb het altijd fijn geworden om iets voor de medemens te betekenen en dat zal wel altijd zo blijven". Leni heeft het ook altijd goed geregeld, als ze ergens stopte. "Ik ben van plan met de huisbezoeken te stoppen en heb gezorgd voor vervanging. De blaadjes blijf ik nog rondbrengen. Die doe ik in het mandje van mijn rollator!"

Omgekeerde escaperoom bij de bieb

Foto: pr

REGIO n Deze kerstvakantie speel je bij de Bibliotheek Bollenstreek een spannend spel: de break-in-box. Ben jij 8 jaar of ouder en nieuwsgierig genoeg om een geheim te ontrafelen? Doe dan mee!

Je kunt van 21 december t/m 4 januari met een groepje vrienden of familie in de vestigingen Lisse, Sassenheim of Noordwijk proberen de code te kraken van de break-in-box Archeologie, Landschappen of AtlantikWall. Een break-in box is een soort omgekeerde escaperoom: je moet er namelijk niet úit maar ín zien te komen door het oplossen van een reeks vraagstukken. Via een aantal puzzels moet je een kist open proberen te krijgen en dan komen er nog meer raadsels uit die uiteindelijk tot de ontknoping leiden. Je kunt het spelen met 2 tot 6 personen. Het spel duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.Meer informatie en kaartjes zijn verkrijgbaar op www.bibliotheekbollenstreek.nl. Meedoen kost 1,50 euro voor leden; niet-leden 2,50 euro.

Ladies Day FC Lisse geslaagd

Lisse n Bij FC Lisse was het zaterdag 7 december Ladies Day. Het geelblauwe podium was die dag speciaal gereserveerd voor het meiden- en vrouwenvoetbal.

Door Cees Verburg

Het meiden- en vrouwenvoetbal bij FC Lisse ontwikkelt zich stormachtig. Ruim 130 meiden en vrouwen staan wekelijks op het (trainings)veld. Ook dit seizoen is er weer een groot aantal nieuwe leden bijgekomen, zeker in de jongste groeperingen. Er zijn zelfs zoveel aanmeldingen dat er na de winterstop een 3e MO11-team kan worden samengesteld.

Net als begin van dit jaar moest de Ladies Day het meiden- en vrouwenvoetbal bij FC Lisse steviger op de sportieve kaart te zetten. Vandaar dat de wedstrijd van het 1e vrouwenteam tegen FC Rijnvogels 4 op het hoofdveld werd gespeeld. De opkomst van beide vrouwenteams, met voorop een glunderende pupil van de week Olivia van der Lans, door een haag van geelblauwe vlaggen en onder begeleiding van de welbekende opkomsttune, was hartverwarmend om te zien. Gevolgd door een teamfoto van het 1e vrouwenteam met de meisjes van het Kidzteam van de week. Daarna begon de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Stef Ruigrok. Uiteindelijk won het 1e vrouwenteam door doelpunten van Ismay Lobbezoo, captain Stephanie Pan (2x), Jalise Hulsbosch en Laura van der Lans met 5-1 van FC Rijnvogels 4.

Als afsluiting van de Ladies Day was er een gezellig en drukbezocht samenzijn in de businessruimte. Shirtsponsors Gert van der Velden (Formosa Investment BV) en Marcel Dol (Squash Hillegom) kregen namens de club een ingelijst shirt overhandigd door leeftijdscoördinator Frank Kuijper. Als dank en waardering voor hun betrokkenheid bij het meiden- en vrouwenvoetbal. Aanmelden als jeugdlid of speelster bij FC Lisse kan via e-mail: frankkuijper1978@gmail.com

genomineerden/lokaal

App en overvloed

Ik had weekenddienst en in alle vroegte zocht Natasha, die een hondenuitlaatservice heeft, contact met mij. Ze was al een groepje honden aan het uitlaten op het strand op zaterdagochtend.

Een van de honden, een labrador van 3 jaar, Bas, gedroeg zich heel raar. Hij was wankel en onvast op de poten, luisterde amper en liep steeds een andere kant op dan de rest van de roedel. Natasha vertrouwde het niet.

Ze stuurde eerst een appje of ik degene was die dienst had en toen ik dat bevestigend beantwoordde kreeg ik haar aan de spoedlijn. Ik reed meteen naar de kliniek en we kwamen tegelijk aan. Waggelend liep Bas van haar busje naar de deur van de praktijk. Hij was drie jaar oud en verkeerde in een goede gezondheid. Ik onderzocht hem helemaal en dacht aan middenoorontsteking, een vorm van epilepsie of een vergiftiging.

De dag ervoor had hij nergens last van gehad. Bij het algemene onderzoek kon ik geen afwijkingen vinden. Zijn hart was goed, zijn oren waren schoon, de stand van zijn kop was normaal, zijn pols was precies wat ie moest zijn en zijn reflexen waren, zij het iets vertraagd, geheel in orde.

Ik begon aan Natasha te vragen wat de situatie in het huis van de hond Bas was. Het bleek dat zijn baasjes op vakantie waren en dat alleen de zoon des huizes thuis was. Zij liet Bas twee keer per dag royaal uit. Dat was zo afgesproken. Ik vroeg haar hoe het huis er vanochtend uitzag. Nou, het was wel een beetje een puinhoop. Eigenlijk leek het wel of er een enorm feest was gevierd, de avond en de nacht ervoor.

Voorzichtig begon ik aan de mogelijkheid te denken dat Bas wat gegeten had wat niet echt voor hem bestemd was. Omdat ik niets alarmerend kon vinden en Natasha een goede kijk op honden heeft besloten we dat hij met haar mee mocht ter observatie en dat ze hem warm zou houden en veel te drinken zou geven. Ook zou ze bij de zoon informeren of er die avond ervoor wat gebeurd was in huis.

Tot 12.00 uur kreeg ze geen contact met de jongen. Hij beantwoordde zijn telefoon niet. Pas vroeg in de middag kreeg ze hem aan de lijn. Met een slaperige en rasperige stem vertelde hij schuchter en schuldbewust dat het tot de mogelijkheden behoorde dat de hond een halve appel met daarin hasj gegeten kon hebben. De waarschijnlijkheidsdiagnose was hiermee wel rond. Bas had een bad trip gehad en moest deze dag gewoon bijkomen. Hij had iets te overvloedig van de verboden vrucht gesnoept.

Vooralsnog is mij niet bekend of de ouders hiervan op de hoogte zijn gebracht.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 15 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 15 december, 10.30 uur
Spreker: Andries Bakker

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 15 december, 10.00 uur

Spreker: Elsa Waljaard

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 15 december, 09.30 uur

Celebrant: pastor van Eijk
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: Parochiekoor

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Euch.viering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 15 december, 10.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum
Extra: kinderwoorddienst en koffie/thee

Ma 19.30 uur: Euch.viering
Di, do & vr 09.00 uur: Euch.viering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 11 december, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 14 december, 19.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 8 december

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Werkman

Kerk Prinsessestraat, 19.00 uur

Voorganger: ds. F. Rinkema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 15 december, 10.00 uur

Spreker: Maureen Fripiat

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 15 december, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 15 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 15 december, 10.00 uur

Voorganger: dhr. E.J. Bergman, Katwijk

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 15 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 15 december binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 49 was: kroongetuige. Winnaar is Cindy Kuil uit Lisse. Gefeliciteerd!