LisserNieuws - De Hillegommer

26 mei 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 26 mei 2020


Coronaspreekuur met Spruit

Lies Spruit tijdens het interview bij Bo. | Foto: still uit uitzending coronaspreekuur Foto: BO

Lisse n Burgemeester Lies Spruit was vrijdagmiddag te gast bij Bo, de omroep van de Bollenstreek, tijdens het coronaspreekuur. Ze sprak er met hoofdredacteur Ard Zandbergen onder meer over de heropening van de horeca op 1 juni.

Spruit was die ochtend aanwezig op het Vierkant, waar met horecaondernemers werd gesproken over de noodzakelijke aanpassingen om op 1 juni weer open te gaan. Dat leverde best wat discussie op, maar volgens de burgemeester zitten de meeste ondernemers er 'gewetensvol in': "Ze vragen ons: doen we het goed, of doen we het niet goed? Ik vind het fijn dat we samen kijken naar wat kan en wat niet kan. We gaan geen wegen afsluiten om daar terrassen en zo neer te zetten. Je hebt te maken met fietsers, voetgangers, auto's, met leveranciers die spullen komen brengen en dan vindt de politie er nog iets van, evenals de brandweer."

Volgens Spruit gaan alle horecazaken op 't Vierkant werken met terrasreservering. Zomaar aanschuiven aan een vrij tafeltje is er niet bij; van tevoren bellen of er plek is en duidelijk aangeven of je tot 1 huishouden behoort of niet, is daarbij belangrijk, benadrukte de burgemeester.

Verder heeft de drukte bij Blokhuis in het weekend de aandacht van de burgemeester. Op het nauwste gedeelte wordt de drukte gereguleerd door hekken en de aanwezigheid van boa's. "Toch vraag ik me af of we er niet eenrichtingsverkeer van moeten maken", zei Spruit tegen Zandbergen. "En wat ik echt heel ergerlijk vind: al die mensen die met fietsen en grote tassen toch door het Blokhuis proberen te lopen en het heel vervelend vinden dat ze aangesproken worden. Er staan borden en iedereen weet hoe ingewikkeld en hoe nauw het er is, en er dan toch doorheen gaan, dat begrijp ik gewoon niet."


Realistisch

De gemeente heeft de afgelopen tijd wekelijks contact gehad met Keukenhof. Spruit verwacht dat het bloemenpark volgend jaar nog rekening moet houden met de anderhalvemetersamenleving. "Het park heeft altijd heel veel bezoekers, hoe ga je dat aanpakken?" Spruit noemt zichzelf niet pessimistisch, maar realistisch. "Zolang er nog geen vaccin is tegen corona kan er steeds een nieuwe uitbraak plaatsvinden."

Ontruiming na plofkraak Hema

Lisse n Op een geldautomaat in de Hema in Blokhuis was maandag 25 mei om 3.00 uur een plofkraak.

Bovenwoningen werden ontruimd omdat instortingsgevaar onderzocht moest worden. Zo’n 47 bewoners werden geëvacueerd. De explosieven opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld om te kijken of er geen explosieven waren achter gebleven. Burgemeester Lies Spruit kwam ook ter plaatse en werd geïnformeerd. Een van de bewoners meldde dat hij wakker werd van een zware klap. Hij ging kijken en zag veel rook en water van de sprinkler. De politie was volgens hem zeer snel aanwezig. Een deel van de bewoners werd uiteindelijk opgevangen in de Nachtegaal. Vanwege het incident is de markt maandag niet doorgegaan. De schade in het winkelcentrum is groot. 112hm.nl meldt dat na het onderzoek van de EOD bleek dat er geen explosieven meer lagen in de winkel of bij de geldautomaat. Hierop kon de technische recherche veilig de winkel betreden en starten met het sporenonderzoek.

De Brandweer Holland Midden laat in een Twitter bericht weten dat de passage en de winkels aan de kant de Hema voorlopig nog afgesloten is voor onderzoek.

>Stroopwafelactie Kaninefaten

LISSE n Door de huidige situatie kunnen de Lisser Kaninefaten dit jaar niet langs de deuren om stroopwafels te verkopen.

Dat is jammer, want die stroopwafels zijn geliefd! Daarom heeft de scoutingvereniging een oplossing bedacht in de vorm van onlineverkoop. Zo kunnen liefhebbers toch aan de lekkernij komen en steunen zij ook de Kaninefaten. De verkoop vindt nog plaats tot en met zondag 7 juni en de pakjes worden aan huis bezorgd. Meer info: stroopwafels.kaninefaten.nl.

Foto: pr

Doe een

verzoek voor een bezoek

Tuktuk rijdt door Lisse en Hillegom

Buitenspelen op 10 juni met extra tips

Eenzaam en toch

samen één

column n Poespas

Belangengroep Energietransitie Lisse

LISSE n De energietransitie komt eraan en die zal grote gevolgen hebben. Het is voor Jack van Dooren reden om te starten met de Belangengroep Energietransitie Lisse.

"We hebben klimaatproblemen, maar we moeten wel nuchter blijven en streven naar zo min mogelijk verliezers, kosten en overlast. We moeten ook streven naar behoorlijk bestuur, waarbij de burger betrokken wordt en invloed kan uitoefenen. Dit burgerinitiatief heeft als doel op te komen voor de belangen van de Lissers bij de energietransitie. Opbouwend kritisch, met beide benen op de grond. Dat gaat alleen lukken als voldoende Lissers zich hierbij aansluiten. Dat kan via de Facebookgroep 'Energietransitie Lisse' (er is ook een gelijknamige website: energietransitielisse.nl). Actief meedoen is natuurlijk mooi, maar alleen lid worden is ook belangrijk. Hoe meer leden, hoe groter de kans dat er naar ons wordt geluisterd. Word dus lid", aldus Jack.

>NL-Alert controlebericht op 8 juni

ALGEMEEN n De overheid zendt maandag 8 juni rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Ook in Zuid-Holland.

Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiel. Daarnaast is het NL-Alert controlebericht te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden van bus, tram en metro. Vanaf nu ook op digitale vertrekborden van de NS. Met het NL-Alert controlebericht kun jij ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen.

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties zoals een grote brand, terroristische aanslag, epidemie of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.

NatuurBingo voor rondom het huis

Ontdek de natuur in je tuin met de NatuurBingo. Foto: Gerke van der Hoef

Regio n Om de natuur te ontdekken is het niet per se nodig om naar een natuurgebied te gaan. Er is ook natuur dichtbij huis. Om dat te ontdekken hebben de boswachters van Natuurmonumenten een Biodiversiteits-Bingo voor kinderen gemaakt.

Biodiversiteit betekent eigenlijk dat de natuur, dus planten, dieren, insecten en bomen, in evenwicht met elkaar leven en dat er daarbij voldoende variatie aan dieren, planten en bomen is.


Alles hangt met elkaar samen. Als er geen bomen zijn, zijn er geen nesten voor de vogels. Als er geen bloemen zijn, dan zijn er geen insecten.

Kinderen kunnen helpen om die samenhang sterker te maken. Hoe groener de tuin, hoe beter dat is voor de natuur. Met de natuurbingo kunnen ze alvast ontdekken wat er nu al leeft en wat er nog mist.

Momenteel is het de ideale gelegenheid om een eigen tuin, balkon of buurt onder de loep te nemen.

Om kinderen hier een handje bij te helpen hebben de boswachters van Natuurmonumenten een NatuurBingo gemaakt.

Als ze alle planten en dieren vinden, dan zijn ze al goed op weg naar een biodiverse omgeving.

De NatuurBingo-kaart staat op www.natuurmonumenten.nl/

nieuwkoop-natuurbingo..


Tuin make-over

Natuurmonumenten wil graag weten hoe groen de Nederlandse tuinen zijn. Zij heeft daarvoor een Nationaal Tuinonderzoek voor kinderen en volwassenen online staan.

Alle deelnemers maken kans op een tuin make-over.

>VDB vraagt gemeente financiële steun

Bollenstreek n De stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek ziet zich genoodzaakt de huur van het eigen ontmoetingscentrum in Sassenheim op te zeggen als er geen financiering door gemeenten komt.

Dat laat het bestuur weten aan de vijf gemeenten. De financiering door defensie en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg stopt per 1 januari 2021 omdat defensie vindt dat gemeenten moeten bijdragen. De veteranenstichting heeft in februari alle gemeenten hier al over geïnformeerd. Ze vraagt per gemeente 1750 euro per jaar waarmee ze de jaarlijkse kosten van in totaal 12.000 euro kunnen opbrengen. De Veteranenombudsman heeft al laten weten zich ernstig zorgen te maken mocht het ontmoetingscentrum verdwijnen. Zij helpen namelijk ook veteranen met een hulpvraag.

>Feest op afstand met de 'Toppers'

Hillegom n Al enkele jaren verzorgt het team Inloopavonden Hillegom wekelijks een thema avond voor kwetsbare (jong)volwassenen uit Hillegom. Deze avonden worden gesubsidieerd door de gemeente. Het doel is om onderling sociale contacten op te doen en een ontspannen avond te hebben. Regelmatig wordt een gastspreker uitgenodigd.

De wijkagent, een rouwdeskundige en de boswachter zijn al langs geweest en ook een rondleiding bij de brandweer was een invulling voor zo'n thema avond.

Vorig jaar werd het seizoen feestelijk afgesloten met een rondleiding door het duin met een boswachter. Wekelijks bezoeken gemiddeld vijftien tot twintig deelnemers deze avond. Zij omschrijven de inloopavond als een van de leukste avonden van de week. Ze zijn enthousiast, doen vrienden op en voelen zich veilig.

Door maatregelen die de overheid heeft opgelegd om verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden ook de deelnemers extra beperkt in hun dagelijkse bezigheden. Daarom wilde het team deze toppers op Hemelvaart extra in het zonnetje zetten en ze een hart onder de riem steken. Op meerdere plekken in Hillegom werden de deelnemers op gepaste afstand op een enthousiaste en gekke muzikale wijze verrast. Er werd gelachen, gedanst en gezongen op afstand. Het optreden resulteerde in veel blije gezichten.

Ondanks dat de reguliere avonden niet door kunnen gaan, zijn er diverse online chatavonden en staat er een online bingo op de agenda waar al veel deelnemers zich voor hebben ingeschreven.

Meer informatie via de mail: inloopavonden@hotmail.com of stuur een berichtje naar de Facebookpagina.

'Eenzaam en samen één'

Regio n Zingeving is een belangrijk thema in de samenleving. Het raakt aan geluk, en daarmee meteen ook aan ongeluk. Maar wat is het eigenlijk? Zingeving gaat over wat zin geeft aan het leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van je drijfveren in het leven.

Palliam, netwerk in de Duin- en Bollenstreek voor zingeving en levenskunst, heeft in mei elke maandag, woensdag en vrijdag om 10.00 uur een online bijeenkomst. Zo’n P-eye duurt slechts een half uur. Er is een gevarieerd programma, met voor iedereen wel iets interessants.

Met ‘Beter wordt het niet’ gaat filosoof/theoloog Gerko Tempelman op vrijdag 29 mei in hoe de oude Griekse filosofen omgaan met onzekerheden, waardoor je meer innerlijke rust kunt ervaren.

Op maandag 1 juni, zal Frank Kazenbroot als geestelijk verzorger in een ziekenhuis over zijn recente ervaringen vertellen: ‘Eenzaam en Samen Eén’.


Inschrijven kan via de website www.palliam.nl. Deelnemers ontvangen daarna een linkje voor de online bijeenkomst. Palliam wil met dit initiatief omzien naar iedereen die dat op prijs stelt.

Herinneringen sparen in een album

vlnr: Hans Lommerse, Jan Zeilemaker, Serdar en Daphne Tolenaar, zittend: Harry Prins, Jacolien van der Valk en Arie van Erk. | Foto: Peter van Doorne / SVvOH.

hillegom n Er kunnen weer plakplaatjes verzameld en ingeplakt worden. Bij PLUS Tolenaar aan het Palet is op Hemelvaartsdag de spaaractie "Herinneringen aan Hillegom" gestart.

Vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom hebben een historisch stickeralbum samengesteld dat al ruim 70 afbeeldingen telt en vol is na het inplakken van 216 stickers kunnen worden gespaard. Oudere en nieuwere herinneringen kunnen zo worden bewaard. Ook burgemeester Arie van Erk was aanwezig bij de start van de spaaractie. Hij constateerde dat er voor iedereen wel iets nieuws te ontdekken is in het album. Het verzamelalbum is gratis voor klanten.


Op de foto heeft het trotse projectteam van het album.

>Online Nabestaandencafé

Regio n In deze vreemde en voor veel nabestaanden moeilijke tijd houdt het Nabestaandencafé zondag 7 juni van 14.30 tot 15.30 uur een online bijeenkomst.

Het thema is 'Hoe gaat het met je'. De bijeenkomst is interactief en staat onder leiding van vaste gastvrouw Esther Zwartepoorte. Vooraf aanmelden via: info@nabestaandencafeLeiden.

13 / 20

19 / 20

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer mag natuurlijk)?

Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 31 mei, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 21: Henny v.d. Burg De oplossing: stripheld.