LisserNieuws - De Hillegommer

22 januari 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 22 januari 2019


De bloemstillevens van Valk

Caroline Roodenburg, Else Valk, Werner van den Belt en Joop Zwetsloot bij de opening. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n In Museum de Zwarte Tulp werd afgelopen donderdag de tentoonstelling 'De Tulpen van Hendrik Valk' geopend. Deze kunstenaar uit de streek, geboren in Zoeterwoude en opgegroeid in Leiden, leefde van 1897 tot1986 en hij maakte onder andere bloemstillevens op een geheel eigen manier, namelijk heel sober en met uitsluitend rechte lijntjes.

Door Esther Akerboom

Onder toeziend oog van Else Valk, dochter van de kunstenaar, heette directeur Werner van den Belt de gasten welkom. Zij werden ontvangen in de Comparitie, een van de directeurskamers van de steenfabriek tussen Hillegom en Lisse, die in zijn geheel werden herbouwd in het museum. Een prachtige achtergrond voor het bijzondere werk van deze kunstenaar, waarover Van den Belt opmerkte: "De tentoonstellingen kunnen altijd mooier, maar mooier dan deze van Hendrik Valk is eigenlijk niet mogelijk."

Hij bedankte in het bijzonder Joop Zwetsloot, medeoprichter van het museum, die via zijn stichting De Witte Zwaan de tekening "Krokussen en sneeuwklokjes" van Valk in de collectie van het museum bracht en daarmee feitelijk de aanleiding gaf tot het houden van deze tentoonstelling die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Anders dan anderen

Caroline Roodenburg, directeur van de Stichting Hendrik Valk, vertelde dat Valk veel bloemstillevens maakte. "Hij maakte ze wel anders dan anderen, niemand deed het op deze manier. Valk zuiverde het beeld uit, isoleerde het uit de omgeving. De onbelangrijke details liet hij weg en de belangrijke werden juist extra aangezet. Zo ontstond er een prachtig helder beeld op een witte achtergrond."

In het museum zijn niet alleen bloemstillevens van Valk te bewonderen, maar ook de voorstudies ervan. Deze werden voornamelijk ter beschikking gesteld door dochter Else Valk, die samen met Joop Zwetsloot het boekje behorende bij de tentoonstelling kreeg overhandigd. "Ik ben bij alle exposities van mijn vader aanwezig. Dit is eigenlijk een kleine expositie, maar toch groot als je het verhaal erbij kent. Ik vind het heel bijzonder."

Het werk van Hendrik Valk is te bezichtigen t/m 14 april.

De Gaapstokken warmen op voor carnaval

Lisse n Terwijl het echte carnaval in Nederland pas begin maart wordt gevierd maakt Carnavalsvereniging De Gaapstokken zich op voor een druk weekend. Traditiegetrouw organiseert de Lissese vereniging in het laatste weekend van januari verschillende grote evenementen in de Ter Specke sporthal.

Vrijdagavond 25 januari wordt er gestart met het grote Prinsenbal om vervolgens op zaterdagmiddag een kindercarnavalsmiddag te houden onder de naam 'Jeugdprinsenbal'. Het jaarlijkse hoogtepunt van het weekend is het muziekfeest 'Avondje uit in Lisse' waarvoor de vereniging dit jaar Lange Frans, John West, Mart Hoogkamer en Slamm naar Lisse haalt.

Carnavalsverenging De Gaapstokken probeert zich jaarrond in te zetten om verschillende evenementen en activiteiten in Lisse te organiseren. Een daarvan is het Prinsenbal, een groot carnavalsfeest waar jaarlijks verschillende verenigingen vanuit het gehele land naartoe komen. Naast optredens van verschillende blaaskapellen en een DJ & Entertainer zal de Hillegomse zanger Martijn Stam een optreden verzorgen. Het Prinsenbal start om 20.30 uur en toegang tot het evenement is gratis.

Op zaterdagmiddag 26 januari vindt een groot kindercarnavalsfeest plaats onder de naam van 'Jeugdprinsenbal'. Kinderen uit de hele regio zijn welkom tussen 13.00 en 16.00 uur voor een leuke middag die bol staat van de activiteiten. Zo kunnen kinderen zich laten schminken, zijn er tal van leuke dingen te doen, optredens en is er een surpriseact. De toegang is ook deze middag gratis en om deel te nemen aan de verschillende activiteiten zijn bij de entree kaarten à 2,50 euro te koop.

Het jaarlijkse hoogtepunt van het weekend is het 'Avondje Uit in Lisse' op zaterdagavond 26 januari. Avondje Uit in Lisse is een van de oudste evenementen van het land en wordt dit jaar voor de 34e keer georganiseerd. De Gaapstokken zetten dit jaar de zangers Lange Frans, John West, Mart Hoogkamer en de populaire band Slamm op het podium. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 17,50 euro per stuk bij Sigarenmagazijn John de Bruin en Het Café Lisse. In het geval er kaarten over zijn worden deze aan de deur verkocht à 20,00 euro per stuk.

Meer informatie over de activiteiten van Carnavalsvereniging De Gaapstokken is te vinden op www.gaapstokken.nl of op de Facebookpagina van De Gaapstokken www.facebook.com/degaapstokken

Clubs moeten gewoon OZB betalen

Lisse n Het college van B en W verwerpt het verzoek van een aantal verenigingen/stichtingen/clubs om de OZB kwijt te schelden of te verminderen. De afwijzing houdt verband met het gelijkheidsbeginsel en ongelijkheid.

Kwijtschelding aan verenigingen en stichtingen is wettelijk niet mogelijk, aldus het college. Alleen particulieren kunnen voor kwijtschelding in aanmerking komen als hun inkomen ontoereikend is om de aanslag te betalen en zij geen vermogen hebben. Door Belastingen Bollenstreek is een uitgebreide memo gemaakt over de onmogelijkheden van kwijtschelding en (eventueel) vrijstelling. Het is niet alleen een antwoord aan verschillende verenigingen die een verzoek tot vermindering of kwijtschelding hebben ingediend, maar ook aan het CDA Lisse. Deze partij heeft schriftelijke vragen gesteld over het amendement Omtzigt over de wijziging van de verordening OZB met betrekking van Algemeen nut beogende instellingen (ANBI) en Sociaal belang behartigende instellingen (SBBI). Vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere belastingkanalen wordt negatief geoordeeld om de mogelijkheden van het amendement Omtzigt toe te passen.

Boekhouder veroordeeld

Lisse n Vier maanden celstraf en een werkstraf van 240 uur. Die kan een 55-jarige man uit Lisse tegemoetzien wegens de verduistering van 290.000 euro van de Stichting Vier Voeters. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Volgens de rechtbank heeft de boekhouder zijn positie misbruikt en moet hij het geld terugbetalen. De Lissenaar zat in geldnood door zijn gokverslaving. De verduistering werd januari 2018 ontdekt, waarna de man bekende.

Taakstraffen voor stelend duo

REGIO n Twee vrouwen van 33 en 42 jaar uit Sassenheim zijn beiden veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk, voor diefstal in winkelcentrum Blokhuis in Lisse. Het Leidsch Dagblad meldt dat het getrouwde stel door schulden geen geld had voor speelgoed, verzorgingsproducten en kleding voor hun dochter en daarom in Blokhuis bij meerdere winkels artikelen meenam zonder te betalen. Ook zouden er psychische problemen zijn. Een Hema-medewerker hield het duo in de gaten en ontdekte dat de twee aan het stelen waren. Het stel werd uiteindelijk bij het Kruidvat door de politie in de kraag gevat.


Foto: Esther Akerboom

Locatie voor welzijn in Lisse geopend

Op deze plek gaat het om ontmoeten'

Vorm geven aan Heemskerkplein

Blogger deelt gevoelens van rouw in boek

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Meer vraag naar duurzaamheidsleningen

LISSE n Inwoners van Lisse kunnen sinds 2016 een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente. De lening biedt de mogelijkheid om duurzame maatregelen aan een woning te financieren tegen een aantrekkelijke rente (momenteel 1,6%). De looptijd van de lening is 10 jaar voor maatregelen tot 7.500 euro en 15 jaar voor hogere bedragen. Inwoners kunnen minimaal 2.500 euro lenen en maximaal 25.000 euro.

Door Arie in 't Veld

In een evaluatierapport wordt gesteld dat inwoners de lening kunnen aanvragen via de website van de gemeente Lisse. De aanvraag voor een lening wordt eerst getoetst door de gemeente op basis van de verordening. Daarna verstuurt de aanvrager zelf de aanvraag met de toewijzing van de gemeente naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Op basis van de ingestuurde documenten voert het SVn een kredietwaardigheidstoets uit. Daarna verstuurt het SVn een offerte naar de aanvrager. Op dat moment beslist de aanvrager definitief over het aangaan van de lening. De doorlooptijd (tussen de datum van aanvraag bij het SVn en de datum van de opening van het bouwdepot) verandert wekelijks en is sterk afhankelijk van de werkvoorraad van het SVn. Op het moment dat de offerte van SVn ondertekend en ontvangen is én in het dossier staat, opent SVn binnen 7 werkdagen een bouwdepot. De gemeente Lisse beschikt over een totaalbedrag van 300.000 euro (voor onbepaalde tijd) voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen. In november 2018 was daar nog ongeveer 3.000 euro van over.

Cijfers

In 2016 zijn er 7 duurzaamheidsleningen aangevraagd. Vijf van de duurzaamheidsleningen zijn aangevraagd in de categorie tot 7.500 euro, gevolgd door 2 duurzaamheidsleningen tussen de 7.500 euro en 15.000 euro. In 2017 zijn er in totaal 6 duurzaamheidsleningen aangevraagd en in 2018 (t/m juni) zijn er in totaal 12 aanvragen gedaan. De meerderheid van de duurzaamheidsleningen is aangevraagd in de categorie tussen de 7.500 euro en 15.000 euro, gevolgd door 4 aanvragen tot een bedrag van 7.500 euro en 3 aanvragen tussen de 15.000 euro en 25.000 euro. Opvallend is dat in twee van de drie jaren 'zonnepanelen' de meest populaire maatregel was. In het andere jaar was de maatregel 'zonnepanelen' even populair als isolatie.

Uit de cijfers van het evaluatierapport blijkt het aantal aanvragen langzaamaan te stijgen. Het extra inzetten van communicatiemiddelen kan meer mensen stimuleren om een duurzaamheidslening aan te vragen. Dat kan de gemeente onder meer op de volgende manieren doen: via de gemeentelijke website, via social media zoals Twitter en Facebook, en via lokale kranten.

Voorstelling 'O, Panama' in de bibliotheek in Lisse

Danielle Wagenaar bij Feikes Huis Panama. De voorstelling is een ode aan de fantasie. | Foto: Saris & den Engelsman Foto: Saris & den Engelsman

Lisse n De hele maand januari beleven kinderen de wereld van kleine Tijger en kleine Beer uit het boek 'O, wat mooi is Panama' van Janosch in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Lisse. En op vrijdag 1 februari om 15.00 uur kan dat nog eens extra, want dan speelt de op dit boek gebaseerde voorstelling 'O Panama' in de bibliotheek.

In deze kleurrijke voorstelling kruipen twee vuilnismannetjes in de huid van kleine Tijger en kleine Beer op zoek naar het land van hun dromen. Ze bouwen een prachtige fantasiewereld uit eindeloos veel plastic dopjes, zakjes en flesjes. Ze toveren bloemen, bomen, vogels en insecten tevoorschijn.

De voorstelling is een ode aan de fantasie en laat zien dat reizen in je hoofd makkelijk en geweldig is. Je hoeft alleen maar opnieuw te kijken naar de wereld om je heen.

Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen (23 januari tot en met 2 februari) zijn in de vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek voorstellingen te bezoeken die kinderen laten ervaren hoe leuk verhalen zijn.

Kaarten kosten 2,50 euro voor kinderen die lid zijn van de bibliotheek en 3,50 euro voor niet-leden. (Groot)ouders mogen gratis mee. Via www.bibliotheekbollenstreek.nl en in de bibliotheek zijn de kaarten te koop.

Fonds 1818 steunt projecten die financiële zelfredzaamheid vergroten

REGIO n Fonds 1818 stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe projecten die financiële zelfredzaamheid vergroten. Organisaties die hiermee aan de slag willen, kunnen tot 1 april 2019 een plan indienen.

Fonds 1818 heeft het afgelopen jaar, in het kader van het jubileumprogramma Uit de Rode Cijfers, verkend wat er in de regio gebeurt om mensen uit de schulden te houden en te krijgen. Fonds 1818 stelt, via de Tender Financiële Zelfredzaamheid, tot eind 2022 een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. Projecten gericht op de volgende thema's kunnen voor ondersteuning in aanmerking komen:
- Bevorderen van samenwerking tussen organisaties, instanties, bedrijven en overheden;
- Laagdrempelige noodvoorzieningen gericht op leniging van acute nood;
- Vroegtijdig signaleren en oplossen van financiële problemen;
- Ondersteunen van vrijwilligers die betrokken zijn bij projecten waarbij financiële zelfredzaamheid voorop staat;
- Verstrekken van informatie en ondersteuning met het oog op verbetering van leefomstandigheden.

Criteria

Voorrang krijgen meerjarige plannen met een maximum van drie jaar. Kosten bedragen minimaal 50.000 euro en maximaal 200.000 euro per project. Projecten waarbij sprake is van samenwerking tussen verschillende partijen hebben de voorkeur. Ook wordt nagegaan in hoeverre het project iets toevoegt in de betreffende gemeente ten opzichte van het huidige aanbod. De eerste selectie van ingediende plannen vindt plaats voor 1 mei. De geselecteerde aanvragers moeten uiterlijk 1 augustus een uitgewerkt projectplan indienen. Voor 1 oktober vindt de selectie plaats van aanvragen die in aanmerking komen voor een donatie.

Vrije tijd in Lisse

Lisse n De lente laat nog op zich wachten, de dagen zijn nog kort. Wie nog niet goed weet om de dagen aangenaam door te komen kan terecht bij de Tafel van WelzijnsKompas.

Misschien is lid worden van een vereniging een idee, of een vaste koffieochtend ergens. Bij de Tafel van WelzijnsKompas is alles te vinden op het gebied van vrijetijdbesteding en vrijwilligerswerk. De tafel is iedere maandagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek van Lisse, Koninginneweg 79A te bezoeken. Alle informatie is ook te vinden op de website www.vrijetijdbestedinglisse.nl en voor vrijwilligersvacatures kan men kijken op www.welzijnskompas.nl.

Collecte voor de Hersenstichting

REGIO n De Hersenstichting vraagt van 28 januari tot en met 2 februari aandacht voor haar werk. Vele enthousiaste collectanten gaan dan op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laat zij onderzoek doen, geeft zij voorlichting, voert zij vernieuwende projecten uit en werkt zij aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. Een gift overmaken kan ook: IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Kienavond in Meerkoet

LISSERBROEK n In De Meerkoet (Krabbescheerstraat 1) vindt vrijdag 25 januari een kienavond plaats voor alle leeftijden.

De opbrengst komt ten goede aan het seniorenwerk in Lisserbroek. Aanvang 20.00 uur, einde rond 23.30 uur. Tijdens deze kienavond maakt iedereen kans op leuke prijzen. Maar bovenal is het een gezellige avond.

Voordelig uit eten: Lekker Lisse

Wordt het de Italiaanse, Franse, Chinese of Nederlandse keuken? Keuze genoeg. | Foto: pr

LISSE n De 'Lekker Lisse 1+1' gratis weken komen terug. Van 1 februari tot en met 3 maart krijgt men bij de deelnemende restaurants het tweede actiemenu gratis.

Je kunt dus heel voordelig met z'n tweeën genieten van een lunch of diner bij meer dan 15 deelnemende restaurants. Reserveer nog snel een tafel bij het restaurant van jouw keuze, want vol = vol! Geef bij reserveren door dat je voor de Lekker Lisse 1 + 1 gratis actie komt. Hoe werkt de actie? In de periode van 1 februari tot en met 3 maart krijgt men bij meer dan 15 restaurants in Lisse het tweede actiemenu gratis. Er zijn actiemenu's voor de lunch en het diner. Ieder restaurant bepaalt zijn eigen actiemenu, actieprijs, beschikbaarheid en actievoorwaarden. Kijk daarom voor meer informatie over de actie en de deelnemende restaurants op www.lekkerlisse.nl. Let op: de actie geldt niet op Valentijnsdag, 14 februari.

WelzijnsKompas locatie Lisse feestelijk geopend

Er was onder de bezoekers veel interesse voor de informatie over mantelzorg. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Veel genodigden en belangstellenden maakten vorige week dinsdagmiddag kennis met de nieuwe Lisser locatie van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Zij werden ontvangen in de gemeenschappelijke ruimte van het prachtig gerenoveerde voormalige gebouw van de Rabobank aan de Nassaustraat dat op 15 december 2018 werd geopend.

Door Esther Akerboom

Na de ontvangst met koffie en toepasselijke gebakjes met daarop het logo van de stichting waarbij men terecht kan voor advies, ondersteuning en bemiddeling bij sociale en maatschappelijke kwesties, hield directeur Gesmar Pruijs haar welkomstpraatje. "In 2017 hoorden we dat we moesten verhuizen uit de Beukenhof. Het duurde even voordat we een andere locatie hadden gevonden. Inmiddels zitten we sinds eind september hier, op een plek samen met andere organisaties. Dat is heel fijn, want het leidt tot ontmoetingen met andere partijen en daar kan dan weer samenwerking uit ontstaan", aldus Pruijs.

De gasten kregen door middel van een roulatiesysteem ook uitleg over zaken waarvoor men bij WelzijnsKompas terechtkan. Zo werd onder andere duidelijk dat je ook mantelzorger bent als je eens in de twee weken je oude moeder helpt in de huishouding. "Het is iets dat je overkomt en dat groeit", zei een bezoeker met ervaring. "Er komt van lieverlee steeds meer bij." Voor mantelzorgers heeft de gemeente dit jaar een budget beschikbaar om huishoudelijke hulp te vragen, bij zichzelf of bij de zorgvrager, om de mantelzorger te ontlasten.

Welzijnsadviseurs legden uit hoe iemand uit balans kan raken als er een aspect van zijn of haar leven verandert. "Wij zijn er om welzijnsadvies te geven en te helpen om de balans terug te vinden. Soms worden mensen doorgestuurd door hun huisarts, voor welzijn op recept, maar mensen die daar behoefte aan hebben kunnen ook zelf bij ons aankloppen. Wij kijken bijvoorbeeld hoe een oudere zelfstandig kan blijven wonen of hoe we eenzaamheid voor iemand op kunnen lossen. Al praten wij liever niet over eenzaamheid, we noemen het behoefte tot ontmoeting. En dan gaat het niet alleen om ouderen, iedereen die hulp nodig heeft kan bij ons terecht."

Ook mensen die vrijwilligerswerk willen doen, zijn bij WelzijnsKompas aan het goede adres. Ze bekijken daar welke talenten iemand heeft en de organisatie helpt die verder te ontwikkelen. WelzijnsKompas Hillegom-Lisse is betrokken bij zoveel sociale activiteiten en helpt bij zoveel zaken, dat het te veel is om hier alles te noemen. Het is dan ook de moeite waard om even op de website rond te neuzen: www.welzijnskompas.nl.

Ruimte voor mannen bij Plein28

Hillegom n Wekelijks is het voor mannen mogelijk om op vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur samen te komen bij Plein28. Dan wordt een activiteit gehouden met en voor alle mannen uit de regio Hillegom.

Samen- leren- doen staat centraal bij Plein28 en daar sluit het programma goed bij aan. Zo wordt eens per maand samen gekookt en gegeten van (iets later dan gebruikelijk: van 16.00 tot 18.00 uur) en eens per maand is er een spelletjesmiddag. Ook zijn er activiteiten buitenshuis. Dit idee is ontstaan vanuit de behoefte en het initiatief van Walter Voerman; inwoner uit Hillegom die graag anderen ontmoet en samen leuke dingen te ondernemen. Voerman: "Ik denk dan aan mannen tussen de 40 en 80 die nog redelijk gezond zijn, maar om wat voor reden dan ook hun sociale netwerk geheel of gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt."

Alle mannen uit Hillegom en omgeving zijn welkom

"Denk daarbij bijvoorbeeld aan verlies van werk door gezondheidsproblemen of boventalligheid, verlies van je partner door echtscheiding of onverhoopt overlijden. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe snel je in een situatie van ongewenste eenzaamheid terecht kunt komen. Een hartkwaal zorgde er bij mij voor dat ik mijn werk als taxichauffeur niet langer mocht doen. En daardoor raakte ik veel contacten met collega's en cliënten kwijt. Op den duur raak je geïsoleerd en – in mijn geval – word je wat angstig om nieuwe contacten te leggen, zeker indien je ook financieel het nodige hebt moeten inleveren.

Overigens, als je niet alleenstaand of niet eenzaam bent, maar gewoon vrije tijd over hebt voor leuke activiteiten, dan ben je even goed welkom bij de mannengroep. Dit geldt zeker ook voor statushouders, als extra ondersteuning bij hun taalontwikkeling. Het programma staat in grote lijnen vast, maar er is zeker ook ruimte voor inbreng en ideeën vanuit de groep."

Programma

vrijdag 25 januari

samen koken en eten (van 16.00 uur tot 18.00 uur)

vrijdag 1 februari

actieve wandeling door Hillegom

vrijdag 8 februari

pubquiz

vrijdag 15 februari

samen koken en eten (van 16.00 tot 18.00 uur)

vrijdag 22 februari

film

vrijdag 1 maart

bezoek brouwerij Klein Duimpje

Deelname kost 1 euro per keer. Deelname aan het koken en samen eten kost 3 euro per keer. Plein28 bevindt zich aan het Henri Dunantplein 28. Meer info via: Johanna Cloo, j.cloo@welzijnskompas.nl, bel 06-453 415 69 of kijk op www.plein28.nl. Contact opnemen met WelzijnsKompas kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur via 0252-757100.

Meedenkspreekuur Bewust Bollenstreek

Lisse n Voor wie vragen heeft over gezondheid, voeding, welzijn, ouderschap of persoonlijke ontwikkeling, start Bewust Bollenstreek een maandelijks gratis Meedenkspreekuur.

Het kan fijn zijn om samen met iemand te sparren als je vastloopt, je het anders wil, maar niet precies weet hoe. Of als je stress ervaart en op zoek bent naar een betere balans. Tips over gezonde voeding of ouderschap, maar ook doorverwijzingen binnen de complementaire zorg zijn mogelijk. Zaterdag 26 januari kan men tussen 13.00 en 14.30 uur binnenlopen bij de bieb aan de Koninginneweg 79a. Een team van deskundigen staat klaar om mee te denken. Meer info over dit spreekuur en het aanwezige team staat op www.bewustbollenstreek.nl. Bewust Bollenstreek is een netwerk van 150 professionals met een missie: het bevorderen van een bewuste, gezonde, duurzame en prettige samenleving in De Bollenstreek.

Nederland groener maar armer?

De Brexit en het Klimaatakkoord in Nederland strijden om voorrang bij de keuze van mijn onderwerp voor deze week. De Brexit is nu een kwestie van erop of eronder, voor iedereen. Geen winnaars, louter verliezers. De vraag die rest: wie wordt de grootste verliezer? Deze week debatteert het Lagerhuis opnieuw over een voorstel voor een uitweg uit de politieke chaos. Dat wordt een flipperkast, waarbij het balletje alle kanten opschiet maar uiteindelijk toch in het gaatje terecht komt. Nu dus even maar niet trekken dus aan die knop want volgende week weten we meer.

Blijft het Klimaatakkoord over, zeker nu er een loopgravenoorlog is ontstaan tussen groene en linkse klimaatactivisten en blauwe en oranje ontkenners van klimaatopwarming. De media, de Telegraaf voorop, laten niet na om deze oorlog aan te wakkeren. Alles draait om nut en noodzaak van de maatregelen uit het bereikte Klimaatakkoord van maatschappelijke organisaties aan de stamtafels: de uitstoot van broeikasgassen (CO2 uitstoot) vòòr 2030 met 49%, met in totaal 95% in 2050. Maar hoe doe je dat en wie betaalt wat?

Die vraag is geparkeerd bij het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Tot vòòr of nà de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer? Nou, dat wordt geheid na de verkiezingen.

De rekenmeesters van de Rabobank hebben dat werk wel al gedaan. Hun conclusie: "Veel van de kosten zullen over drie maanden niet duidelijk worden. Het wemelt van verborgen kosten". Het komt er op neer dat niemand weet hoe hoog de rekening wordt, laat staan door wie en hoe die betaald moet worden. Alles is mogelijk. Een gevaarlijk avontuur dus dat Klimaatakkoord in Nederland, aldus veel economen. Een avontuur, omdat u, beste lezer, op 20 maart niet alleen stemt voor nieuwe Provinciale Staten maar ook, zij het indirect, voor de nieuwe Eerste Kamer. Daarna kan het Kabinet Rutte III geconfronteerd worden met een meerderheid of een minderheid in de Eerste Kamer. En dat kan gevolgen hebben voor de daadkracht of zelfs het voortbestaan van het Kabinet Rutte III. Vooral wanneer via de Eerste Kamerverkiezingen het beeld van de werkelijkheid van groene en linkse politici hard botst met dat van groene en rechtse politici.

Gevolg: fanatieke flanken overbezet maar het gematigde midden verdwenen? Een opgewarmd politiek klimaat met polarisatie en onbestuurbaarheid loert. Zo erg, dat de 112 coalitie in de Tweede Kamer moet opdraven om een nieuw Kabinet te vormen. Weet u nog, die coalitie van 112 Tweede Kamerleden die voor de Klimaatwet gestemd hebben? Die Klimaatwet, nu als reddingsboei voor een nieuw Kabinet. Alleen die wet wordt uitgevoerd. Alleen groen telt, links en rechts doet er niet meer toe in dit gave land. In Nederland is economie niet meer van deze tijd, alleen ecologie maakt mensen gelukkig. De kiezer heeft gesproken, punt.

Iedereen blij in den Haag, zelfs oud-premier Mark Rutte, laat hij vanuit zijn penthouse in Brussel weten. Ik was toch werkloos, dus ben ik zonder mijn belofte te breken alsnog Europa ingetrokken. Nederland werd me te klein.

Streekgenoten 12e in Dakarrally

Richard de Groot, Jan Hulsebosch en Ralph van Elshout. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM/NOORDWIJKERHOUT n In de Nachtegaal van Lisse werd zondag 20 januari het Firemen Dakarteam 2019 feestelijk onthaald door familie en sponsors. Het team bestaande uit Noordwijkerhouter Richard de Groot (chauffeur) en de Hillegommers Jan Hulsebosch (monteur) en Ralph van Elshout (navigator) heeft een fantastische twaalfde plaats gehaald bij de Dakar Rally 2019 in Peru, in de categorie trucks. Het was de derde keer dat het team met kartrekker Richard de Groot meedeed aan deze zwaarste rally te wereld.

Het team werd enthousiast ontvangen. De moeder van Hulsebosch, de 89-jarige Jo Hulsebosch werd emotioneel toen ze haar zoon zag. "Ik was zo zenuwachtig. Ik heb alles gekeken wat er ook maar was te zien over de Dakar en heb ook de crash gezien, waarbij de truck drie keer over de kop sloeg. Ik zag Richard springen. Wat moest ik huilen. Wat was het zwaar, er was zoveel zand!"

Volgens Jo is ze altijd bezorgd geweest om haar kinderen: "Ik heb er zeven. Toen ze uit gingen vroeger sliep ik niet voordat ze allemaal veilig thuis waren. Nu ben ik bijna 90 en ben ik nog ongeruster eigenlijk, wanneer Jan de Dakar rijdt". Voor Richard de Groot was het de twaalfde keer dat hij de rally heeft gereden. "Er deden 41 trucks mee en dan is een 12de plek echt iets om trots op te zijn. Het is mijn beste rally in al die jaren. We hebben in tien dagen tijd 5500 kilometer gereden. Dat waren in totaal tien ritten door Woestijnduin." De rally ging niet zonder slag of stoot. Het voertuig waarin ze reden een "look a like brandweervoertuig" is drie keer over de kop geslagen. "De truck is zo goed als overleden, maar we gaan 'm wel weer heropbouwen. De wagen gaat vandaag de boot op en we halen deze eind februari op, op de Haven in Frankrijk met een dieplader, waarna we deze naar Nederland vervoeren."

De Groot kijkt terug op een fantastische ervaring. "Het was een heel zware rit met een heel goed resultaat. Ik heb twaalf keer meegedaan, maar nu is mijn droom uitgekomen. Er hebben top teams meegedaan, we waren toch een underdog en dan laat je topteams achter je. Er hebben teams meegedaan met veel meer budget dan wij, sommigen wel het tienvoudigen en die laat je achter je. Dat valt op bij de media en de sponsoren en daar doe je het voor." De Groot doet niet altijd met hetzelfde team mee. "Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan met Ralph en Jan en zoals het er nu uitziet doen we volgend jaar weer in deze samenstelling mee." Het Firemen Dakarteam 2019 nam vorig jaar een brandweerauto mee van de Jeugdbrandweer Hillegom, die niet meer werd gebruikt en heeft deze geschonken aan de brandweer in het dorpje Pico, bij Lima in Peru. Dit jaar namen ze weer een brandweerwagen mee van een brandweerkorps uit Den Hout in Brabant, die deze niet meer gebruikte. "Deze hebben we ook weer afgeleverd in dit dorpje bij hetzelfde korps en deze staat nu samen met de wagen uit Hillegom en de garage. Ook hebben we red-gereedschap meegenomen om slachtoffers uit een auto te bevrijden na een ongeluk. Ze zijn daar heel blij met hydrolisch gereedschap. Lima heeft 12 miljoen inwoners en er gebeuren daar gemiddeld 45 ongelukken per week. Ze hadden twee van deze setjes en nu hebben ze er dus drie."

Afscheid Wilna Wierenga

Foto: pr

Hillegom n Wilna Wierenga heeft in de vierenhalf jaar dat ze pastor was bij de Protestantse Gemeente van Hillegom nog nooit de hoge preekstoel van de Maartenskerk beklommen.

Hoogtevrees, verklaarde ze zelf. Dat is op twee manieren uit te leggen. Allereerst het gewone, wankele gevoel dat kan opkomen wanneer je met de witkwast in de hand op de hoogste trede van de ladder staat.

Foto: pr

Wellicht lag het anders en had Wilna helemaal geen moeite met het witten van plafonds, maar wilde ze - in overdrachtelijke zin - op solide grond tussen haar eigen schapen kunnen staan, oog in oog. Dat laatste geeft aan hoe dichtbij en toegankelijk ze was - één met haar kudde. Ze klom niet in de hoogste boom om de schapen richting te geven, maar bleef dicht bij ze.

Intussen is Wierenga alweer sinds 1 januari 2019 werkzaam als kerkelijk werker in De Lichtkring in Alphen aan den Rijn. Als dank voor haar inzet organiseert de Protestantse Gemeente van Hillegom een feestelijk afscheid, waarvoor iedereen is uitgenodigd.

Dit feest is zaterdag 26 januari van 15.00 uur tot 17.00 uur. Aansluitend gaat Wierenga zondag 27 januari voor een laatste keer voor in de Maartenskerk; de dienst begint zoals gebruikelijk om 10.00 uur. Het adres van de Maartenskerk is Kerkplein 1.

Paul van Vliet leest en signeert in Floralis

Lisse n In het kader van de De Laatste Dinsdag komt Paul van Vliet 29 januari bij Theater Floralis zijn nieuwe boek 'Brieven aan God en andere mensen' presenteren.

Het is voor bezoekers een uniek moment om Paul van Vliet in deze kleine setting te ontmoeten. Verwacht een interview van Paul van Vliet door meesterinterviewer Coen Verbraak, een lezing en een signeersessie. Aanvang 15.00 uur, deuren open om 14.30 uur.

Deze middag is in samenwerking met Grimbergen Boeken. Kaarten à 10 euro (inclusief een kopje koffie of thee) zijn online, aan de kassa bij het theater maar ook bij Grimbergen, Heereweg 237 te Lisse te koop. Extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215 Lisse, tel: 06-12795231. Theater Floralis zit aan het Floralisplein 69 te Lisse.

nieuws/column

Gemeente wil vorm geven aan Heemskerkplein

Het Heemskerkplein van bovenaf. De ontwikkeling van het terrein is mede afhankelijk van wat Museum de Zwarte Tulp gaat doen.| Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Het gemeentebestuur wil zoetjesaan de ontwikkeling van het Heemskerkplein in het centrum aanpakken. Of zo u wilt: het Raadhuisplein, of de Factorij. Er worden in het projectboek diverse namen genoemd. De naam Heemskerkplein heeft niet de voorkeur, omdat er al een plantsoenaanleg met die naam in de Zeeheldenbuurt is.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt dat in 2017 een raadsbesluit is genomen dat uitgaat van opdeling van de verschillende deelgebieden om versnelling van de voortgang te bereiken. De deelgebieden zullen niet integraal, maar gescheiden worden ontwikkeld.

Panorama Tulipland

Eerder al maakte de wethouder bekend dat Museum de Zwarte Tulp de gemeente heeft gemeld dat het voornemens is om bij het museum een uitbreiding te realiseren met Panorama Tulipland. De Zwarte Tulp is met de gemeente in gesprek om de extra parkeervraag die de uitbreiding veroorzaakt te bespreken en de haalbaarheid van de museumuitbreiding te onderzoeken. Deze parkeerbehoefte in de nabijheid van het museum is aanleiding om het vraagstuk te betrekken bij de ontwikkeling van het plein. De belangrijkste voorwaarde voor de haalbaarheid van de museumuitbreiding is het inpassen van 20 à 30 extra parkeerplaatsen.

Verkenning

Begin van de zomer 2018 is gestart met een haalbaarheidsonderzoek om de museumuitbreiding met Panorama Tulipland te bekijken. Er is door het museum lang gezocht naar mogelijkheden. Het college heeft nu eerst zelf een ruimtelijke verkenning gedaan naar potentiële locaties. Wethouder Jeanet van der Laan zegt hierover dat op basis van deze verkenning er gesprekken zijn gestart met het museum. "Nadat we meer duidelijkheid hebben over de locatie zal het onderzoek naar de parkeervraag worden uitgevoerd. Het college zal uiterlijk in het eerste kwartaal van 2019 de raad informeren over de uitkomsten."

Gewoonste Zaak

Een belangrijk punt is dat in de aanpak van dit gebied er samenhang wordt gebracht in de ontwikkeling van de deelgebieden. Het risico is anders dat er onomkeerbare besluiten voor invulling van de deelgebieden worden genomen die oplossing van knelpunten (in de nabije omgeving) in de weg staan. "De twee huizen naast De Gewoonste Zaak kunnen al wel ontwikkeld worden, daar heeft de plaatsing van het Panorama geen invloed op."

Er lijkt dus enige beweging in de uitvoering van het plan te komen. Veel is echter ook afhankelijk van het idee van het museum met betrekking tot het panorama en de behoefte aan parkeerruimte. "Ik realiseer me dat het naar Lisse halen van Panorama Tulipland een enorme kans is voor het museum, de horeca, het toerisme en het levendiger maken van het centrum. Alleen het museum is aan zet en zal snel met een goed plan moeten komen", aldus Van der Laan.

Fietscursus volwassenen

Hillegom n De fietscursus voor volwassenen start maandag 4 februari.

De cursus is voor iedereen die niet kan fietsen of niet meer durft te fietsen en bestaat uit tien praktijk- en vier theorielessen. De lessen worden gegeven op maandag van 9.00 tot 10.00 uur (met de theorielessen tot 11.15 uur). Tijdens de schoolvakantie is er geen les. Deelnemers oefenen in de eerste lessen in een veilige omgeving op het schoolplein van de vroegere Savioschool aan de Olympiaweg 27. Na ongeveer vijf lessen kunnen de cursisten onder begeleiding de weg op. Deelname kost 25 euro. Dit geld wordt na voldoende volgen van de cursus weer terugbetaald. Ook mensen buiten Hillegom zijn welkom.

Meer info via Henk Huurneman, h.huurneman1@kpnmail.nl, of bel: 0252-520096.

Peutermanieren

Hillegom n Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt weer een bijeenkomst over peutermanieren, voor ouders met kinderen tussen de 1,5 tot 4 jaar. De bijeenkomst is op maandag 11 februari van 19.30 tot 21.30 uur bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aan de Abellalaan 1.

Vanaf de leeftijd van anderhalf jaar maakt een kind een enorme ontwikkeling door. Kinderen zijn dan in de peuterfase aangekomen en gaan de wereld verkennen. Niet alleen de wereld, maar ook zijn eigen wil. 'Nee' wordt een favoriet woord. Deze leuke en belangrijke fase in het leven van kinderen voor ouders niet altijd even gemakkelijk. Tijdens deze bijeenkomst worden tips gegeven hoe ouders met het gedrag van hun peuter om kunnen gaan. Een aantal opvoedingssituaties wordt op een interactieve manier besproken.

Deelname kost 5 euro per persoon, aanmelden via www.cjghillegom.nl/cursussen.

Vrijwilliger bij speelmiddagen Meerkoet

LISSERBROEK n Om de week wordt de grote zaal van dorpshuis De Meerkoet omgetoverd naar een zee van mogelijkheden om te spelen. Om de gratis spelletjesmiddagen tot een succes te maken, zoekt de organisatie nieuwe vrijwilligers.

Er staat 4 op een rij met schijven zo groot als schoteltjes. Skippyballen om je energie mee weg te stuiteren. Blikken gooien of er mee lopen. En ook de Playstation staat klaar voor een stevige wedstrijd. Dit is nog maar een klein gedeelte van het assortiment. Aan de lange tafel worden de mooiste creaties gemaakt. Verder kunnen de kinderen zich laten schminken of zelf iets inkleuren. De kinderen spelen onder het toeziend oog van de vrijwilligers. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen gewoon meedoen. Is een kind jonger dan 6 jaar dan graag onder begeleiding van een ouder of verzorger. Geïnteresseerd om te komen helpen? Neem dan contact op met De Meerkoet: 0252 413 457.

Een goede relatie is vaak hard werken

LISSE n Een relatie. Het klinkt aanlokkelijk, romantisch, gezellig, maar als we eerlijk zijn is het vaak hard werken.

Vaak gaan stellen nadenken over hun relatie wanneer er in hun omgeving mensen uit elkaar gaan. Dan is relatietraining wellicht een overweging, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Marriage Course. Je gaat als stel samen aan de slag met je relatie. De komende maanden wordt deze cursus in Lisse georganiseerd, bij Buurthuis Salvatori aan de Wagenstraat 33. De Marriage Course wordt al jaren door heel het land gegeven in restaurants, buurthuizen, kerken en woonkamers. Het doel van deze cursus is om stellen praktische tools te geven voor verdere ontwikkeling van hun relatie. In zeven bijeenkomsten komen thema's als communicatie, conflict, schoonfamilie, vergeving en seks ter sprake. De avonden zelf zijn als een datenight, waarin je geniet van een heerlijk diner en met z'n tweeën in gesprek bent. Geen groepsgesprekken dus, maar samen aan de slag. Aanmelden via de website www.marriagecourse.nl of via wim.verkerk@filternet.nl. De cursus start op dinsdag 5 februari.


Wonen met een Plus

Impressie nieuwbouwplan Kruishoorn aan de Grevelingen in Lisse. | Foto: Van der Hulst Bouwbedrijf Foto: Van der Hulst Bouwbedrijf

Lisse n Van der Hulst Bouwbedrijf organiseert de informatiebijeenkomst 'Wonen met een Plus' op donderdagavond 24 januari in Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Deze avond vertellen Yvonne van der Hulst (directeur Van der Hulst Bouwbedrijf) en Adriaan Harthoorn (4YEF/Plusleven) alles over Plusleven.

Van der Hulst Bouwbedrijf startte vorig jaar met Nul-op-de-Meterwoningen (NOM). Zij vonden echter dat er nog wel een tandje bij kon en introduceerden daarom in samenwerking met 4YEF/Plusleven de Plus-op-de-Meterwoningen (POM). De woningen zijn gasloos en wekken meer energie op dan voor normaal gebruik van de woning nodig is. In de nieuwe wijk Hooghkamer in Voorhout bouwt Van der Hulst momenteel 33 POM-woningen. Ook in het nieuwbouwplan Kruishoorn aan de Grevelingen in Lisse worden de woningen Plus-op-de-Meter: dit betekent niet alleen gasloos, maar ook nog eens heel energiezuinig gebouwd.

De bijeenkomst 'Wonen met een Plus' begint om 19.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden: www.vanderhulstbouwbedrijf.nl/wonenmeteenplus. Deze avond is informatief en geen start verkoop.

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Foto: pr

Lisse n Het jaar van 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' is bij de Volksuniversiteit al volop van start gegaan. In een serie lezingen werd afgelopen vrijdag het spits afgebeten door Jan Broekhuizen. Gebeurtenissen, personen en zaken die Rembrandt bezighielden werden belicht aan de hand van verschillende voorbeelden van zijn werk. Ook de komende tijd staat een aantal lezingen op het programma. Vrijdag 24 januari staan Rembrandts tekeningen centraal in een lezing door Henk Kasbergen. Met welke materialen tekende Rembrandt en wat waren zijn onderwerpen? Lees verder op www.lissernieuws.nl.

Deze lezing krijgt nog een vervolg in een workshop op dinsdag 5 februari (20.00 uur) 'Tekenen als Rembrandt'. Met rietpennen, Oost-Indische inkt en bister wordt naar model gewerkt. Enige tekenvaardigheid is wel gewenst.

Dat de Gouden Eeuw niet exact samenvalt met de jaartallen 1600 tot 1700 zal blijken in de lezing door historiekenner Wout Koster op vrijdag 28 januari onder de titel 'De Gouden Eeuw, historisch overzicht'. De top van de welvaart en het goud van de Republiek der Nederlanden werd bereikt omstreeks 1650, maar daar is in de loop van de Tachtigjarige Oorlog of liever de Opstand (1568 tot 1648) moeizaam naar toe gewerkt in de strijd van de Republiek tegen de Spanjaarden.

Bekend zij de realistische taferelen van kunstschilders in de Gouden Eeuw. Een vrolijk gezelschap dat zich in herberg of kroeg de pullen bier goed laat smaken. Het is interessant om eens na te gaan welk bier destijds werd gebrouwen en gedronken. Tijdens de workshop op dinsdag 29 januari (19.30 uur) van bierspecialiste Lilette van Zijl komen bier en Gouden Eeuw samen. De ingrediënten, maar ook de smaak komt aan bod: proeven maar!

Alle activiteiten worden gehouden in het gebouw van de Volksuniversiteit aan Vuursteeglaan 9. Voor de workshops is aanmelden gewenst. Voor de lezingen is dit niet noodzakelijk, maar vooraf aanmelden geeft wel garantie van een goede plaats. Aanmelden voor zowel lezingen als workshops kan eenvoudig via de website www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de site staat alle informatie over dit bijzondere project Aanmelden is ook mogelijk via de mail: info@volksuniversiteit-lisse.nl of telefonisch: 0252-419518.

n Burgemeester bezoekt inloop bij Paspartoe

Een hand ván en op de foto mét de burgemeester is natuurlijk heel bijzonder. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

HILLEGOM n Burgemeester Arie van Erk was op woensdag 16 januari te gast bij de Inloopavond voor kwetsbare jongeren in het gebouw van Paspartoe in Hillegom. Van Erk was uitgenodigd om te vertellen over zijn werk en de jongeren konden hem vragen stellen. De opkomst was groot: zo'n vijftien jongeren waren van de partij.

Volgens Kelly Steketee, trainer bij de Academie voor zelfstandigheid van 's Heerensloo, die gevestigd is naast Paspartoe zijn de inloopavonden niet meer weg te denken. "Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we hiermee gestart. We kregen een subsidie van de gemeente en daarmee konden we beginnen. Al snel bleek het een groot succes te worden. Rond 15 of 20 kwetsbare jongeren weten wekelijks de weg naar ons te vinden". Iedere week staat er wel iets bijzonders op het programma. "De ene keer gaan we knutselen, de ander keer doen we spelletjes. Maar we nodigen ook wel eens iemand uit, zoals nu, de burgemeester. We hebben ook een ambulanceverpleegkundige gehad om over zijn werk te vertellen en we hebben een avond gehouden over social media. Het is leuk om steeds weer iets nieuws te bedenken en de jongeren zijn heel enthousiast." Deze keer hadden de aanwezige jongeren vragen voorbereid voor Van Erk. Volgens Steketee is het niet moeilijk om de inloopavonden vol te krijgen. "We hangen posters op en flyeren in de buurt. We krijgen jongeren vanuit verschillende ontmoetingscentra. Ook de gemeente is enthousiast: ze heeft zelfs ons budget verhoogd!"

Foto: Sven van der Vlugt

PODIUM • Kinderen van 4 tot en met 6 jaar kunnen donderdag 24 januari gratis kennismaken met de theaterlessen van Jeugdtheaterschool Flores.

De jeugdtheaterschool biedt een open les van de Speelleerklas aan van 16.00 tot 17.00 uur in Floralis, Floralisplein 69. Tijdens de open les op donderdag 24 januari kunnen kinderen uitproberen of theater bij hen past. Deelname aan de open les is gratis en van te voren aanmelden is niet nodig. Mochten kinderen zich naar aanleiding van de open les willen inschrijven voor de Speelleerklas, dan kunnen zij de week daarop al instromen op de cursus.
Jeugdtheaterschool Flores biedt theater- en zanglessen aan voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 20 jaar. Kijk voor meer informatie op www.jtsflores.nl. Foto: Sven van der Vlugt

DeZilk n De cd 'Get Of On It' van de Robbert Fossen Band is één van de vijf CD's die zijn doorgedrongen tot de finale Best Self-produced CD 2019 van de The Blues Foundation in Memphis.

Dit jaar waren 44 cd's genomineerd. De vijf cd's met de meeste punten gaan door naar de finale. De winnaar wordt zaterdag 26 januari tijdens de finale van de International Blues Challenge in Memphis, bekend gemaakt. Frontman van de band, Robbert Fossen uit De Zilk, heeft al diverse awards op zijn naam. In 2013 behaalde hij, als enige Nederlander ooit, de finale in Memphis. In 2017 bereikte hij de halve finale.

regio n Oud-hakken-over-de-sloot-leerling Devon Diercks debuteert met De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo en deelt hierin zijn kennis hoe te slagen voor je eindexamens.

Diercks (21) ging op de middelbare school altijd met de hakken over de sloot naar de volgende klas. In zijn eindexamenjaar wilde hij dat anders aanpakken en daagde zichzelf uit om te slagen met hoge cijfers. Naast het boek houdt hij een blog bij op zijn website dehandleiding.com. Van ieder verkocht boek doneert de auteur 10% van de opbrengst aan The Jungle Library Project: een project in Zuid-Sumatra, voor het lesgeven aan jongeren in dorpen gelegen rond een Natuurreservaat.

week in beeld

'Niet iedereen kan gevoelens van rouw onder woorden brengen'

Irene met haar middelste zoon Mark. "Sommige uitvaartcentra geven mijn boek mee aan nabestaanden." | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

REGIO n Als je gelukkig getrouwd bent is het verliezen van je partner een van de ergste dingen die je kan overkomen. Het gebeurde de nu 46-jarige Irene Turk uit Noordwijk. Twee jaar geleden verloor zij haar man Johan aan de ziekte Non-Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, en zij bleef achter met hun drie zoons. Na zijn overlijden hield zij blogs bij op Facebook waarop ze haar gevoelens van rouw deelde met de mensen om haar heen. Deze blogs zijn gebundeld in het boek 'Reis door mijn rouw in 80 blogs', waar veel mensen troost uit putten.

Door Esther Akerboom

"Ik was al begonnen met schrijven tijdens de ziekte van Johan", vertelt ze. "We kennen heel veel mensen in Noordwijk. Als we dan eens naar buiten gingen, hield iedereen ons aan om te vragen hoe het ging. Hartstikke lief natuurlijk, maar Johan wilde juist even lekker lopen. Ik ben toen op Facebook berichtjes gaan plaatsen over hoe het ging, zodat iedereen op de hoogte was. Na zijn overlijden plaatste ik af en toe een stukje over hoe het met mij en de jongens ging. Maar de mensen misten mijn berichten. 'Kun je niet weer gaan schrijven, want ondanks dat het verdrietig was schreef je zo mooi', zeiden ze. Ik bedacht me toen dat ik kon gaan schrijven over de periode na Johans overlijden. Over hoe mensen reageren, wat ze zeggen en wat je wilt dat ze zeggen, waar je tegenaan loopt qua gevoel en qua praktische zaken. Ik weet dat iedereen wel zo'n beetje hetzelfde voelt na zo'n verlies, maar niet iedereen kan het onder woorden brengen."

Irene plaatste haar berichten op Blogspot en zag dat ze binnen een paar maanden al 50.000 keer gelezen waren. Toen begon het idee van een boek bij haar op te komen. "Ik wilde het sowieso al bundelen voor de kinderen, voor mezelf en mijn naasten. Ik kon bij een uitgever terecht, maar ik heb met behulp van een kennis de stap gezet om het zelf uit te geven. Op deze manier hoeft het boek minder te kosten voor de mensen die het willen hebben. Ik hoef er niet rijk van te worden."

Irene krijgt heel veel fijne reacties op haar boek. "Van vrienden en familie kun je je dat nog voorstellen, maar als er zoveel mensen zijn die mij niet kennen en waar ik dan van die positieve reacties van krijg, dat vind ik echt heel bijzonder. Het is ook heel speciaal dat sommige uitvaartcentra mijn boek meegeven aan nabestaanden."

'Reis door mijn rouw in 80 blogs' is voor 15 euro te koop in diverse boekwinkels in de Bollenstreek; in Lisse bij AKO en Primera, in Sassenheim bij Primera en in Warmond bij Boek Kado Enzo. Op 7 maart is Irene te gast in het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep, waar zij een boekpresentatie zal houden en waar iedereen die interesse heeft natuurlijk van harte welkom is. Via internet is het boek te bestellen via reisdoormijnrouw@gmail.com en op boekwinkeltjes.nl.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in Hillegom

Alphons Maas met zijn Hangkous. | Foto Jacolien van der Valk.

Er wordt wel gesteld dat onze samenleving drijft op de kurk van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. In het algemeen of maatschappelijk belang, zonder winstoogmerk. Van oudsher zijn we bekend met vrijwilligers die sociale taken op zich nemen zoals zorgen voor buren of familie – tegenwoordig noemen we hen mantelzorgers. Militaire vrijwilligers kennen we ook, evenals politieke vrijwilligers. Daarnaast kennen Vlamingen ook nog Chinese vrijwilligers – maar dat zijn de zogenaamde "aangewezen vrijwilligers".

Er wordt tegenwoordig wel onderscheid gemaakt tussen 'nieuwe' en 'klassieke' vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers gaan vooral op zoek naar projecten waar zij tijdelijk hun hulp aan kunnen verlenen en klassieke vrijwilligers zijn vaak vele jarenlang verbonden aan een organisatie. Wat de meeste vrijwilligers kenmerkt is dat zij bescheiden hun vrijwillige taken verrichten – geen borstklopperij of zich laten voorstaan op hun goede werk. Daarom is het mooi dat af en toe vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Zo ook in Hillegom, tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Alphons Maas is al jarenlang vrijwilliger bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom en door het bestuur van de stichting genomineerd voor deze benoeming. De Vrienden zijn dan ook erg trots dat Alphons is benoemd tot Vrijwilliger van het jaar 2019 door burgemeester Van Erk: "De geschiedenis van Hillegom is uw passie. U wordt de voedende wortel van de stamboom van de Werkgroep Genealogie genoemd. U heeft enorm veel dossierkennis, bent behulpzaam, vriendelijk en betrokken. Daarnaast heeft u veel organisatorische kwaliteiten, die u jarenlang heeft ingezet voor de fiets- en wandeltochten van de stichting. U wordt omschreven als iemand waarop altijd een beroep kan worden gedaan." Ware woorden, want niemand klopt tevergeefs aan bij Alphons. Als coördinator van de Genealogie-werkgroep is hij gastheer tijdens de genealogie-inloopavonden op Kwekerij Veelzorg waarvan de volgende op donderdag 7 februari gehouden wordt.

Als tastbaar bewijs van zijn benoeming ontving Alphons de Hillegomse Hangkous, een bronzen beeldje van het symbool van de bijnaam voor Hillegommers. Dit beeldje is geen onbekende voor de Vrienden want de originele Hangkous die door dorpskapper en kunstenaar Joop Verschoor werd vervaardigd werd door kunstgaleriehouder Piet Blokker aan de stichting geschonken ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in 2015. Nu heeft Alphons dus zijn eigen Hangkous. Vanzelfsprekend zijn onze andere 60 vrijwilligers ook Vrienden om trots op te zijn, want al onze vrijwilligers samen weten de stichting en haar activiteiten al ruim 28 jaar draaiende te houden. Zij zetten zich in voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom en willen het besef bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is. Onbetaald en onverplicht, maar met veel plezier en voldoening. Allemaal zijn zij onmisbaar in Hillegom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Vincent Corjanus met nieuw programma in bieb

Foto: Manja Knoop

Lisse n 'Poetry and Musica' is het gloednieuwe programma van dichter, woordkunstenaar en singer-songwriter Vincent Corjanus. Op zondag 27 januari om 13.30 uur treedt hij hiermee op in de bieb aan de Koninginneweg 79A. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door een poëtisch reis.

In het programma staat zijn vijfde dichtbundel 'Regenboogbloemen' centraal. Een bundel waarin alle kleuren van het palet worden omgezet in poëzie. In het oeuvre van de dichter is 'Regenboogbloemen' niet minder dan een ommekeer, waarbij hij zijn kleurrijke, positieve kant laat weerklinken op papier. In een wereld waarin negativiteit vaak de overhand neemt, stelt Corjanus de universele liefde centraal. Liefde voor familie, liefde voor vrienden, maar bovenal liefde voor het leven. Naast het voordragen van gedichten speelt de jonge dichter een aantal liedjes op zijn gitaar, waaronder zijn meest recente single 'Dromen Schilderen'.Tijdens het optreden zal hij ook veel nieuwe liedjes brengen, zoals: 'Dichterbij mij', 'Analoog' en 'Verkleurd verleden tijd'.

Fotocredit: Manja Knoop

nieuws/historie

FC Lisse Voetbalquiz 2019 stond in het teken van de liefde

André Lemmers en Matthieu Haring kregen de Bram Polderman-bokaal uitgereikt door dochter Carla. | Foto: H. Habers Foto: Hubert Habers

Lisse n De 14de editie van de FC Lisse Voetbalquiz stond in het teken van de liefde. 150 deelnemers zongen uit liefde voor de FC het clublied. 'Ome' Arie Horsman kreeg vanwege zijn voorliefde voor FC Lisse de titel Supporter van het Jaar. En uit liefde voor de medemens was er de aftrap van de FC Lisse-getrouwen, die op donderdag 6 juni in actie komen al fietsend of hardlopend tijdens Alpe d'HuZes.

De Voetbalquiz startte dit keer met een serieuze ondertoon. Jaarlijks op de eerste donderdag in juni wordt er tijdens Alpe d'HuZes geld opgehaald voor de kankerbestrijding. Rob van Amsterdam is ervaringsdeskundige met 34 beklimmingen. Rond deze FC Lisse-vrijwilliger is een team geformeerd met onder meer zijn clubgenoten Martin Duinkerken, Jorit Doeswijk en Robin Franssen. Presentator van de voetbalquiz Jankees Faas wilde wel meewerken door de vragen te stellen vanaf een hometrainer. Bij het rondgaan met de pet haalde Rob 208 euro op voor het goede doel.

De FC Lisse Voetbalquiz was ook dit jaar meesterlijk in elkaar gezet door Jorit Doeswijk en Hubert Habers. Als opwarmer was er een filmpje, waarin diverse FC Lisse-iconen op de korrel worden genomen. Leon Annokkee, Jankees Faas en Ronald van der Klauw waren dit keer de klos in de Slimste Fans. Er kwam zelfs een rijdende rechter aan te pas. De zestig vragen waren ondergebracht in diverse rubrieken, zoals betaald voetbal, kaarten, matchfixing, bijzondere keepers en 'hotseknots-begoniavoetbal'. Onder de deelnemers bevonden zich heel wat voormalige spelers en begeleiders van de FC Lisse-zondag-selectie. Op de derde plaats eindigden de winnaars van 2018: Jeroen van der Zijden en Kevin Winter. Rob van Amsterdam en Paul Randsdorp werden eervol tweede. De wisselbeker, de Bram Polderman-bokaal, uitgereikt door dochter Carla, ging naar André Lemmers en Matthieu Haring.

Het bestuur van de supportersclub koos 'Ome' Arie Horsman als de FC Lisse Supporter van het Jaar. Arie kwam als speler ooit tot twee wedstrijden in het eerste van Lisser Boys. Sinds 1981, het fusiejaar, is Arie supporter van FC Lisse. Voor Arie zijn de wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys het belangrijkst, aangezien zijn vrouw uit Rijnsburg komt.

Amerikaanse speelfilm BlacKkKlansman bij Filmhuis Lisse

Lisse n Baanbrekend: regisseur Spike Lee is terug! Met een provocerende film over het leven van Ron Stallworth, een politieman uit Colorado Springs die er als Afro-Amerikaanse agent in slaagde te infiltreren in de Ku Klux Klan. Ongelooflijk, maar waar gebeurd verhaal. Winnaar van de Grote Juryprijs van het Cannes Filmfestival en 29 januari te zien bij Filmhuis Lisse.

Ron Stallworth is in de jaren zeventig de eerste Afro-Amerikaanse aanwinst van het politiekorps in Colorado Springs en dat klinkt plezieriger dan het is. Na het zoveelste vervelende voorval laat Stallworth zich overplaatsen naar de undercoverafdeling. Wanneer hij dan een wervingsadvertentie voor de Klan ziet, heeft hij zijn roeping gevonden. Samen met zijn Joodse (en blanke) collega Flip Zimmerman gaat hij aan het werk. Voor de persoonlijke ontmoetingen valt Zimmerman in, de rest van de tijd ontvouwt Stallworth telefonisch een band met de Klan-leden. Zo ontmoet hij zelfs de grote baas van de Klan, 'Grand Wizard' David Duke. En dat is nog maar het begin van een bizarre loopbaan.

De echte Stallworth hield zich na zijn pensioen 20 jaar stil. Daarna pas schreef hij zijn ervaringen op in zijn memoires, Black Klansman, de basis voor deze film. David Duke-vertolker Topher Grace is bij het grote publiek vooral bekend van de comedyserie That 70's Show. Hij mocht van zijn vrouw zijn dialogen niet thuis oefenen, omdat zij dat racistische geblaat niet zo gepast vond bij hun pasgeboren baby.

BlacKkKlansman draait 29 januari om 20.00 uur bij Filmhuis Lisse in Floralis, Floralisplein 69 te Lisse. Kassa open om 19.30 uur. Kaarten of zitplaatsen reserveren is niet mogelijk en betalingen kunnen alleen contant. Kaartjes kosten voor niet-leden 7 euro; leden betalen op vertoon van hun lidmaatschapspas 6 euro.

Voedselbank gaat op zoek

stijging n De voedselbanken gaan in 2019 actief op zoek naar mensen die honger hebben en die nu geen beroep doen op voedselbanken. Enkele voedselbanken die al in 2018 daartoe initiatieven ontplooiden, zagen hun klantenaantal flink toenemen.

Niet iedereen die voldoet aan de toelatingsnormen weet de weg naar de voedselbank nu al te vinden. Onbekendheid, schaamte, en laaggeletterdheid zijn enkele oorzaken daarvan. Ook wordt de toelatingsnorm iets verruimd nu de BTW op basisproducten van 6 naar 9% is gegaan. De voedselbanken durven deze stappen aan, nu er een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild zou worden, bij hen terecht komt.

Nog te veel mensen weten de weg naar de voedselbanken niet te vinden of durven deze niet te nemen. Voedselbanken ondernemen acties om drempels te verlagen en taboes te doorbreken. Lokaal zijn er al diverse succesvolle voorbeelden beschikbaar:

• Van kratje naar supermarkt
In toenemende mate stappen voedselbanken over van uitgifte middels een voorverpakt kratje, naar uitgifte waarbij binnen de voedselbank een supermarkt is gemaakt. Klanten kunnen daar samen met een vrijwilliger zelf met een winkelwagentje doorheen en kiezen uit het aanbod in de schappen. Dat aanbod wisselt nog steeds per week en per vestiging omdat voedselbanken afhankelijk zijn van donaties. Klanten waarderen het enorm om zelf te kunnen winkelen.

(Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Enkele gemeenten waarin al met supermarktmodel gewerkt wordt: Arnhem, Breda, Groningen, Hardinxveld, Hoeksche Waard, Leerdam, Leiden, Loon op Zand, Maassluis, Oldambt, Ooststellingwerf, Woerden.
• Nauwere samenwerking met hulpverlenende instanties
Een voedselbank die vorig jaar andere hulpverlenende instanties in hun gemeente uitnodigde voor rondleidingen en presentaties, zag het klantenaantal daarna fors (20%) stijgen.
• Communicatie gericht op laaggeletterden
Van de 2,5 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn, leeft 19% van de laaggeletterden ten minste één jaar onder de armoedegrens: dat komt overeen met 475.000 mensen. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat 6.2 % van de laaggeletterden langdurig arm is. Dat komt overeen met 155.000 mensen. Recent ontving Voedselbanken Nederland een gift waarmee momenteel een animatiefilm (Steffie) wordt gemaakt. Hierin wordt uitgelegd hoe een voedselbank werkt. Ook is communicatiemateriaal ontwikkeld dat op ontmoetingsplaatsen van laaggeletterden beschikbaar komt. (Lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)


• Eerst eten
Mensen in nood die zich melden krijgen bij steeds meer voedselbanken, direct eten mee naar huis. In de weken na de eerste kennismaking, wordt uitgezocht of men ook voldoet aan de toelatingsnormen en daarmee structureel in aanmerking komt voor voedselhulp.

Verhoging normbedrag

De nieuwe toelatingsnormen voor 2019 zijn als volgt vastgesteld: Basisbedrag per huishouden: € 135,-. (verhoging 5 euro t.o.v. 2018) Per persoon: € 90,-. (verhoging 5 euro t.o.v. 2018),

De nieuwe normbedragen per maand per gezin worden dan (voorbeelden): 1 persoon, was € 215, wordt € 225,00; 2 volwassenen, was € 300, wordt € 315,00; 1 volwassene en 1 kind, was € 300,00 wordt € 315,00; 1 volwassene en 2 kinderen, was € 385, wordt € 405,00; 2 volwassenen en 2 kinderen, was € 470,00 wordt € 495,00; 1 volwassene en 3 kinderen, was € 470,00 wordt € 495,00.

Er is voor gekozen om duidelijker zichtbaar te maken hoe de toelatingscriteria van de voedselbanken zich verhouden tot de Nibud minimum-voorbeeldbegroting. De nieuwe toelatingsnormen bedragen gemiddeld 45% van deze NIBUD minimum-voorbeeld begroting

De voedselbanken durven acties en toelatingsnorm verruiming aan nu de voedselbanken bij steeds meer supermarkten en leveranciers voedsel kunnen ophalen dat anders weggegooid zou worden.

Nominaties KBB Award bekend

Nominaties voor De Menken Keuken uit Sassenheim en Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse. Zij strijden op 28 januari voor de KBB Award 2019.| Foto: pr Foto: pr

REGIO n Twee bedrijven uit de Duin- en Bollenstreek ontvingen de Nominatie KBB Award 2019 uit handen van Arjan Bakker, voorzitter Kring Bedrijven Bloembollenstreek (KBB) en jurylid Lydia Haveman.

Dit zijn de bedrijven De Menken Keuken uit Sassenheim en Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse. Zij zullen maandag 28 januari in Hotel-Casino Van der Valk in Sassenheim strijden om de KBB Award 2019. Allard Kalff, bekend van radio en tv, is dagvoorzitter. De KBB Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een bedrijf in de regio dat op een positieve en bijzondere wijze onderscheidend onderneemt. De verkiezing wordt al vele jaren door de KBB georganiseerd. Voorzitter Arjan Bakker ziet de award als een waardering voor bedrijven in de regio en als een stimulans om zich positief te onderscheiden. De KBB Award 2017 ging naar Heemskerk fresh & easy uit Rijnsburg.

Inloopbridge bij De Meerkoet

LISSERBROEK n In dorpshuis De Meerkoet vindt elke vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur een leuke en laagdrempelige inloopbridge plaats.

Kenmerken van deze activiteit zijn:

* De laagdrempelige, gezellige, ongedwongen sfeer

* Leerzaam (altijd een geoefend A-lijner aanwezig voor uitleg, vragen of arbitrage)

* De kosten: 4 euro per keer. Dit is inclusief 1x koffie/thee

* Geen lidmaatschap

* Twee prijsjes per lijn.

Aanmelden (ook singles) of meer info bij: John Minck, tel. 0252-412954 of 06-51245505, e-mail fa.minck@quicknet.nl of bij Peter Staats tel. 0252-410772 of 06-46536415, e-mail famstaats@casema.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 12.00 uur, of aan de zaal tot uiterlijk 13.15 uur.

Arm dier

Dit verhaal is afgelopen week ook op onze Facebookpagina geplaatst en is inmiddels meer dan 83.000 keer bekeken, bijna 400 keer gedeeld en er kwamen meer dan 630 reacties op!

Het was zondagochtend, de opstart van een drukke dienstdag. Er was al een kat die niet kon plassen en er waren verschillende telefoontjes binnen gekomen met adviesvragen.

Tot ik een enigszins onverstaanbare man aan de lijn kreeg die vertelde dat hij een hondje had met een wond. Uiteraard liet ik hem meteen komen.
Nietsvermoedend opende ik de deur en daar stond iemand met het zielige hoopje in zijn handen.

Het bleek een pup die zo afschuwelijk gebeten was, dat hij nog nauwelijks leefde.

Geschokt onderzocht ik het arme diertje en moest snel uit mijn shock komen om het dier te redden. Hoe is dit gebeurd? In welke omstandigheden was deze pup beland? En ik had nog veel meer vragen.

Maar deze bleven onbeantwoord.
Met man en macht werkte ik samen met Rachel Scheulderman aan de letterlijke reddingsoperatie. En ja hoor de dappere pup stabiliseerde. En de eigenaar? De oppas? Nooit meer wat van gehoord….


Gek? Bizar? Idioot? Jazeker!!

Aan de andere kant: alle medewerkers zouden over mij heen zijn heen gevallen als we dit diertje weer terug hadden laten gaan.
In welke bizarre omstandigheden worden dit soort honden gefokt en grootgebracht?!


De dierenpolitie is ingeschakeld.
En de pup? Die wordt opgevangen door onze lieve Jasmijn Maerten.

Zijn voorpootjes zijn zodanig beschadigd dat hij nog niet kan lopen. We denken aan een zenuwbeschadiging die lange tijd nodig zal hebben om te herstellen. We hopen dat hij met alle zorg, lasertherapie, fysiotherapie en tender love and care zal herstellen.

Aan liefde zal het hem niet ontbreken.

We houden jullie de hoogte!

Bernadette van den Brink

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pr

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 27 januari 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 27 januari 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 27 januari 10.00 uur

Spreker: Elsa Waljaard

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zaterdag 26 januari, 19.00 uur

Celebrant: pastor M. Kuipers

Zondag 27 januari, 11.00 uur

Celebrant: pastor M. Kuipers
Koor: het Dameskoor

St. Agathakerk

Zondag 27 januari, 10.00 uur

Celebrant: Pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 23 januari, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 26 januari, 19.00 uur
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

SWG Lisse

Zondag 27 januari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, 16.30 uur

Voorganger: ds. J.M. Mudde

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 27 januari 10.00 uur

Samenkomst 'Iedereen heeft wat'

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 27 januari, 10 en 16 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk
Zondag 27 januari, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk
Zondag 27 januari, 10.00 uur

Voorganger: dhr. R.W. Baas, Gouda

Grote Kerk

Zondag 27 januari, 10.00 uur

Voorganger: ds. M.C. van Pelt

Zondag 27 januari, 19.00 uur

Voorganger: ds. D. van Duijvenbode, Monster

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 27 januari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 3 is: Melanie Jansen uit Lisse. De oplossing was: spiegelglad.