LisserNieuws - De Hillegommer

15 september 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 15 september 2020


CvK spreekt met burgemeesters

De burgemeesters van Lisse, Teylingen, Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Nieuwkoop gingen in gespek met de Commissaris. | Foto: PR

regio n Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft vorige week de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit en vijf burgemeesters uit de Duin- en Bollenstreek ontvangen in Sassenheim. De burgemeesters van Teylingen, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Katwijk en Nieuwkoop voerden het gesprek met Smit over actuele zaken. Aandacht was er voor de samenwerking tijdens de coronacrisis in de Veiligheidsregio en tussen de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek.

Bodycams boa's

veiligheid n Burgemeester Lies Spruit gaat binnenkort met andere burgemeesters het gesprek aan over het eventueel dragen van bodycams door Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s).

De burgemeester wil ook met de boa’s zelf overleggen, omdat zij niet allemaal positief zouden staan tegenover het dragen van een bodycam. Afgelopen juni voerden boa’s in de grote steden nog actie tegen de agressie waar zij in hun werk mee te maken krijgen. De bodycams, kleine camera’s die geluid en beeld registreren, zouden hun werk mogelijk veiliger maken.

>Bekeuring bij Fio

controle n Tijdens een verkeerscontrole op het kruispunt Oranjelaan/Sportlaan/Nassaupark bij het Fioretti College zijn vorige week een groot aantal bekeuringen uitgeschreven.

Na signalen uit de wijk dat het chaotisch zou zijn tijdens de spits, besloot de politie tot een controle. Vlak voor de eerste bel bij het Fioretti College (08.25 uur) kwam de grootste verkeersdrukte op gang. Ook gingen snor- en bromfietsen op de rollerbank. Bekeuringen waren er voor snelheid, rijden zonder rijbewijs en mobiel telefoneren tijdens het fietsen.

>Glasvezel in 2022

netwerk n Bij voldoende deelname (50%), zullen de buitengebieden van Lisse uiterlijk in de zomer van 2022 aangesloten zijn op een glasvezelnetwerk.

De aanleg van het netwerk gebeurt door GlasDraad en is een gezamenlijk project met de andere Bollenstreek-gemeenten Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Katwijk. Het project beperkt zich tot buitengebieden, voor de aanleg van glasvezel in de dorpskern is nog geen marktpartij bereid gevonden.

12-09-2020: Voetbal: FC Lisse v VVSB: Lisse Derde Divisie Seizoen 2020/2021 L/R Tom Duindam, Mo El Osrouti Foto: Kees Kuijt

Verlies van de FC in derby

tegen VVSB

Klijbroek redt eer

in de

slotminuut

Donatie van oud hekwerk aan Vrienden

Dorpshuis ziet Abraham

column n Poespas

Hekwerk Bij1 gedoneerd aan Vereniging Oud Lisse

lisse n Een deel van het gietijzeren hekwerk van het voormalige Microformat pand is vorige week gedoneerd aan Vereniging Oud Lisse. Daarmee wordt een stukje geschiedenis behouden dat bij vele Lissenaren nog blijvende herinneringen heeft.

"In juni hebben wij de sleutels van dit pand ontvangen", vertelt Joost Baarda, één van de nieuwe eigenaren van het pand dat is omgedoopt tot Bij1.

"Daarna zijn wij gestart met de renovatie en modernisering van het gebouw en parkeerplekken rondom het gebouw. Daarbij werd ook het hekwerk verwijderd en kwam het als sloopafval op het terrein te liggen.


Waarschijnlijk afkomstig uit de jaren '20

Een oplettende voorbijganger merkte dit op en startte een gesprek op social media. Toen werd ons snel duidelijk dat dit niet zomaar een hek is, maar voor veel Lissenaren een nostalgische waarde heeft.

Als zoveel mensen mooie herinneringen hebben aan dit hek, dan moeten we daar ook iets goeds mee doen, besloten we al snel."

Chris Balkenende, lid van Vereniging Oud Lisse, was één van de mensen die reageerde op het social media bericht. "Dit hekwerk is voor veel Lissenaren een stukje nostalgie. We weten het niet helemaal zeker, maar we denken dat het hekwerk dateert uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het hek was destijds geplaatst rondom villa Riesenbeck.

In vroegere tijden stonden en zaten veel Lissenaren op het hek, om de wagens van het Bloemencorso te bekijken. Dat bleek ook uit de vele reacties op social media. Mensen hebben mooie herinneringen aan dit hek."


Erik Prince, voorzitter van Vereniging Oud Lisse, neemt vandaag samen met Chris Balkenende en Gert Imanse maar al te graag een deel van het hek in ontvangst. "We zijn hier ontzettend blij mee. Ons doel is dat we het cultureel erfgoed van Lisse kunnen behouden.


Dit hek komt uiteraard in het museum van Vereniging Oud Lisse te staan en krijgt een mooie plek."

Voor de rest van het hekwerk is inmiddels ook een mooie bestemming gevonden.

Mantelzorgers in het zonnetje

lisse/hillegom n Mantelzorgers die aan de voorwaarden voldoen kunnen het mantelzorgcompliment nog aanvragen tot uiterlijk 1 november bij WelzijnsKompas Hillegom-Lisse, www.welzijnskompas.nl. Op de site staat het formulier.

Het is ook mogelijk een papieren versie van het aanvraagformulier in te vullen. Deze liggen op het gemeentehuis van Hillegom of Lisse, op beide locaties van WelzijnsKompas, Medisch Centrum Lisse en dienstencentrum Elsbroek Hillegom.

Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering van de gemeentes Hillegom en Lisse. Zij vinden het belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden en de waardering krijgen die ze verdienen.

Voor vragen en of hulp met het invullen van het mantelzorgcompliment mail naar: info@welzijnskompas.nl of bel: 0252-75 71 00.

>Feestweek zonder kermis en jaarmarkt

Lisse n De feestweek is dit jaar van 17 tot 24 september in aangepaste vorm.

Het digitale programmaboekje verandert echter nog dagelijks. Geen kermis en geen jaarmarkt dit jaar, maar mét draverij op 24 september op Duindigt.

Er is een aantal nieuwe evenementen zoals The Voice Senior in De Gewoonste Zaak en de Lego Challenge Lisse. Ook zijn er bij FC Lisse een paar nieuwe evenementen zoals het voetvolleybal toernooi en Penalty schieten. De autopuzzelrit vanuit ‘t Poelhuys en de Ik Hou Van Lisse Quiz vinden plaats vanaf het FC Lisse sfeerterras.

Ook het Tonknuppelen en de Salsa workshop komen vanaf een andere locatie.
Inschrijving voor alle evenementen moet vooraf geregeld zijn en alles is ingericht volgens de geldende coronamaatregelen. Natuurlijk zijn alle Lissers ook welkom op Duindigt, 24 september.

>Intocht Sint gaat aangepast door

Hillegom n De sinterklaasintocht Hillegom gaat vooralsnog door. In verband met de RIVM maatregelen zal het er wel anders uitzien. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om Sinterklaas in de haven en Hoftuin welkom te heten: Sinterklaas en zijn pieten rijden 14 november door het dorp.

‘s Ochtends gaat Sinterklaas op zijn paard door het centrum, gevolgd door zijn pieten en een mooie bus. In de middag stapt Sinterklaas in de dubbeldekker en rijdt rond door heel Hillegom en is in bijna elke wijk te zien.
Sinterklaas neemt dit jaar een gemêleerd gezelschap aan pieten mee: oude vertrouwde maar ook veel nieuwe pieten.
Aan de ouders wordt gevraagd om straks op gepaste afstand te blijven en de 1,5 meter te handhaven.

De kinderen mogen natuurlijk wel dichter bij de kindervrienden komen.

Dorpshuis Meerkoet ziet Abraham

Lisserbroek n Dit jaar bestaat dorpshuis de Meerkoet 50 jaar. Jarenlang heeft het bestuur van Stichting Dorpsbelangen Lisserbroek zich met veel enthousiasme ingezet voor het dorpshuis. Een aantal jaar besloot het bestuur om het dorpshuis over te dragen aan Stichting Maatvast.


Vorig jaar werd met een klein werkgroepje gestart waarin diverse vrijwilligers uit het dorp en gebruikers van de Meerkoet hun ideeën konden aandragen.

Al deze ideeën zijn omgezet in een totaalplan en al snel bleek dat er extra financiële middelen nodig waren. In samenwerking met voorzitter Nicole Middelbosch namens Lisserbroek Samen Meer en de afdeling fondsenwerving van Stichting Maatvast werden verschillende fondsen aangeschreven wat resulteerde in mooie bedragen waarmee ons totaalplan gerealiseerd is.

Het bestuur wil het eindresultaat graag delen met haar inwoners en laten kennismaken met alles wat dorpshuis de Meerkoet te bieden heeft tijdens een open dag op 27 september. Ook de deuren van het jongerencentrum de Nooduitgang, de praktijken van het Medisch Centrum, de kinderopvang van SKH en de Huiskamer van Lisserbroek Samen Meer staan deze dag open.


Anderhalve meter en tijdsblokken

De open dag is bedoeld voor jong en oud, dus kom gezellig even binnen lopen op het door en gekozen tijdsblok. (11.30 tot 13.00 uur of 13.30 tot 15.00 uur). Dit in verband met spreiding van drukte en de 1.5 m maatregelen.

Aanmelden via de mail: Meerkoet@maatvast.nl of bel de beheerder Sandy 06-10636700.

>Vrienden lanceren wandel app: VoetstAPPen

Hillegom n Stichting Vrienden van Oud Hillegom lanceerde zaterdag de wandel-app VoetstAPPen. Hierop is gestart met een historische route Hillegom:

Bollendorp die in 17 routepunten de wandelaar van het NS station Hillegom tot aan 't Hof voert. Ook is een Kunstroute geplaatst, waarop alle 30 huidige kunstwerken in de openbare ruimte van Hillegom zijn beschreven. De teksten op de app zijn te belezen en te beluisteren.


Openbare kunst voor iedereen digitaal beschikbaar

Tijdens de lancering - vanwege het coronaprotocol in kleine kring - sprak scheidend wethouder Fred van Trigt uit blij te zijn dat de lancering van de wandel-app nog in zijn ambtstermijn valt. "Met de app VoetstAPPen wordt Hillegom digitaal ontsloten en is de geschiedenis en de collectie openbare kunst voor iedereen digitaal beschikbaar.

Daar is de gemeente erg blij mee en wij waarderen het vele werk dat gestoken is in het ontwikkelen en vullen van deze app."


Vrienden-voorzitter Hans Lommerse en VoetstAPPen-projectleider Jacolien van der Valk reikten vervolgens aan wethouders Fred van Trigt en Karin Hoekstra de eerste goodiebags uit voor deze lancering.

De uitreiking-op-afstand met de paraplu's werd met gelach begroet en zo konden alle 24 aanwezigen voor het eerst op stap met de app op de mobiel.

De wandel-app VoetstAPPen is gratis te downloaden via de AppStore en via GooglePlay.

Meer informatie: www.vriendenvanoudhillegom.nl.


Op de foto vlnr: Hans Lommerse, Jacolien van der Valk, Fred van Trigt en Karin Hoekstra. Foto: Peter van Doorne.

>PCOB pakt de draad weer op

Lisse n PCOB afdeling Lisse houdt donderdag 17 september haar eerste ledenbijeenkomst in het nieuwe seizoen. Natuurlijk met inachtneming van alle coronamaatregelen.

Evert de Graaf houdt een presentatie over het leven van koningin Wilhelmina. Vooral voor de liefhebbers van ons koningshuis belooft het een interessante middag te worden.

De bijeenkomst is dit keer in De Proeverij aan de Bondstraat; toegang en koffie gratis! Aanvang 15.00 uur en de zaal is open vanaf 14.30 uur.

Reuzenbol gesigneerd door Jan Six X

Deze Reuzenbol is onderdeel van het project Giant Tulip Bulbs. | Foto: pr Foto: pr

Hillegom n Jonkheer dr. Jan Six X signeerde vorige week de Reuzenbol, die in opdracht van de Gemeente Hillegom wordt gemaakt door kunstenares Nicoline Heemskerk.

Deze Reuzenbol is 1.85 meter hoog en onderdeel van het project Giant Tulip Bulbs van de Gildemeesters Bollenstreek.

Jan Six X is een afstammeling van Jan Six, de heer van Hillegom (1818-1700), die op de Reuzenbol staat afgebeeld. Het signeren gebeurde in aanwezigheid van onder andere burgemeester Arie van Erk in de galerie De Zwarte Tulp in Lisse, waar alle tot nu toe beschilderde Reuzenbollen te zien zijn. Hier wachten de bollen op een mooi plekje in de Bollenstreek. De Jan Six Reuzenbol krijgt een plekje in Hillegom. De Reuzenbollen worden geadopteerd door bedrijven, gemeenten en stichtingen uit de hele Bollenstreek. Een flink aantal bollen zijn al geadopteerd. Toch wordt nog steeds gezocht naar partijen, die een bol willen adopteren. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. Zo’n 80 Reuzenbollen staan van Leiden tot Haarlem. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Straks worden tussen deze bollen twee fietsroutes aangelegd.

>Ontmoeting in tijden van corona

Hillegom n Tijdens de landelijke Week van de Ontmoeting, die dit jaar van 1 tot en met 8 oktober plaatsvindt, staan ontmoeting en verbinding centraal.

Om de Week van de Ontmoeting in te luiden, gaat Welzijnskompas donderdag 1 oktober en vrijdag 2 oktober met elkaar in gesprek over het onderwerp Ontmoeting in tijden van corona. Donderdag is de bijeenkomst online van 19.00 tot 20.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur is de bijeenkomst in Plein28 aan het Henri Dunantplein 28. Corona heeft de wereld flink op z’n kop gezet. Voor sommigen werd het door de weinige sociale contacten stil. Soms wel heel stil en alleen. Anderen trokken er wellicht juist op uit en kwamen in actie om een ander te helpen, wat onverwachte en soms bijzondere ontmoetingen teweegbracht. Tijdens de bijeenkomst op 1 en 2 oktober worden ervaringen, dromen en mogelijkheden gedeeld.

Deelname is gratis en aanmelden kan tot 28 september. Aanmeldingen kunnen via info@welzijnskompas.nl of 0252 – 757 100. De organisatie is bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

Meer info via Carlijn French, buurtwerker WelzijnsKompas.

Start klaverjasseizoen

Lisse n Nadat er abrupt een eind kwam aan het klaverjasseizoen starten op de donderdag deze maand weer kaartavonden in de Meerkoet.

Als aftrap van het nieuwe seizoen en de viering van 50 jaar de Meerkoet willen is er donderdag 24 september een koppelklaverjastoernooi. Deelnemers maken kans op waardebonnen die naar keuze inwisselbaar zijn voor vlees of vis bij Baaij Fresh in Lisse. Er wordt gekaart op z'n Rotterdam. Aanmelden vooraf is in verband met de coronaregels noodzakelijk. Dit kan via de mail: meerkoet@maatvast.nl of bel naar de Meerkoet 0252-413457. Deelname is 5,00 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee. Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).


Vanaf donderdag 1 oktober start de klaverjascompetitie. Deelname is dan 3,50 euro per avond inclusief een hapje tussendoor. Ook hier geldt: vooraf aanmelden noodzakelijk.

>Koken voor de buurt

beinsdorp n Stichting Actief Beinsdorp start weer met een gezamenlijk maaltijd in Het Eiland.

Het bestuur heeft dinsdag 29 september een 'Koken voor de buurt' op de planning. Om 17.00 uur kunnen liefhebbers aanschuiven. Omdat het de eerste keer is na een lange tijd, biedt Stichting Actief Beinsdorp deze maaltijd gratis aan. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening.


De tafels zijn zo opgesteld, dat voldoende ruimte tussen zit, maar er toch gezellig met elkaar gegeten kan worden. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 september via de mail eiland@maatvast.nl of bel naar Het Eiland 0252-515142.

>Summerland in Filmhuis

Lisse n In het filmhuis Lisse draait dinsdag 13 oktober de Britse speelfilm Summerland.

Dit romantische oorlogsdrama gaat over passie en vriendschap en een onvergetelijke zomer. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die teruggaat naar haar verleden. Om zich te kunnen concentreren op haar werk als schrijfster in het midden van WOII, sluit de jonge ambitieuze en fel onafhankelijke folklore onderzoekster Alice (Gemma Arterton) zich op in haar werkkamer op de kliffen van Dover. Floralis-Huis van Cultuur is op het Floralisplein 69 (bushalte Hyacinthenstraat).

De film begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.45 uur.


Kaartjes zijn uitsluitend vooraf te koop via de website van Floralis en kosten 7,50 euro per stuk (inclusief reserveringskosten).

Meer info: www.filmhuis-lisse.nl.

>High Tea bingo Villa Flora

HILLEGOM n Bij villa Flora is zondag 11 oktober een High Tea Bingo.

De bingo is van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn vier rondes bingo, waarmee mooie prijzen zijn te winnen. Ook de high tea bestaat uit vier rondes met onder andere scones, quiche, sandwiches en een amuse.


Er zijn nog enkele plekjes vrij. De activiteit is geheel ingericht volgens de regels van het RIVM.

Voor informatie en reserveren, mail: info@ac-media.nl.

uitgaan/leestips

Suus Altorf Nederlands Kampioen 400 m horden

Hillegom n In Amersfoort is de 16- jarige Suus Altorf uit Hillegom zaterdag 12 september Nederlands kampioen geworden bij de junioren atletiekkampioenschappen op het onderdeel 400 meter horden voor vrouwen onder 18 jaar.

De Spartaanatlete werd niet alleen kampioen maar verbeterde ook haar persoonlijke record (en clubrecord voor deze leeftijd) tot 1.01.98. Ze bewees daarmee dat ze haar goede vorm van twee weken geleden heeft kunnen vasthouden toen ze al een 6e plaats behaalde op de 400m horden bij de senioren. Suus maakt deel uit van een goede lichting van Spartaan-atletes die trainen bij Anthony Ott want ook haar maatje Jasmijn Bloemheuvel haalde met een derde plaats eveneens een medaille op de 400 meter horden. Dit succes komt boven op de topprestatie van mede Spartaanatlete Andrea Bouma die op de 400m vlak bij de senioren dames twee weken geleden in Utrecht goud wist te winnen. Op zondag 13 september stond voor Suus ook nog eens de 400m vlak op de agenda, met eerst een serie die ze vrij eenvoudig won. In de finale bevestigde ze haar vorm door in 58 seconden en 19 honderdste opnieuw een medaille te veroveren, ditmaal een zilveren. Met twee plakken in één weekend was het succes compleet.

Suus is nog maar enkele jaren geleden overgestapt van het (top)turnen, waar ze ook al NK medailles had behaald, naar de atletiekbaan.

Het doel van de jonge atlete is om zich volgend jaar te kwalificeren voor de het EK junioren in Italië.

>Welke buur verdient een bijzonder Buurbloemetje?

Lisse/Hillegom n Als corona iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat het ontzettend waardevol is als er mensen in de buurt wonen met wie er fijn contact is en op wie een beroep gedaan kan worden.

Het gezegde luidt niet voor niets ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’. Goede buren maken dat je je thuis voelt in een straat, buurt en wijk. Op 26 september is het Burendag en rond die datum gaat team Buurtwerk van WelzijnsKompas op pad om inwoners van Hillegom en Lisse een Buurbloemetje aan te bieden. Welke buur verdient een bloemetje?


Team Buurtwerk hoort graag wie zij mogen verblijden. Aanmelden kan tot 24 september via info@welzijnskompas onder vermelding van de naam van de buur, de reden en de eigen contactgegevens. Bellen mag ook: 0252 – 757100.

Team Buurtwerk gaat langs bij de eerste tien aanmeldingen. Elk jaar wordt de landelijke Burendag gevierd op de laatste zaterdag van september. Op Burendag kunnen buren samenkomen en nieuwe mensen ontmoeten.

Dit jaar wordt Burendag uiteraard gehouden met inachtneming van de coronamaatregelen.

FC Lisse verliest derby tegen VVSB

Tom Duindam en Mo El Osrouti op jacht naar een scoringskans. | Foto: Orange Pictures, Kees Kuijt. Foto: Kees Kuijt

Lisse n In een vermakelijke bollenstreek derby tussen FC Lisse en VVSB hebben de Noordwijkerhouters de winst weten te bemachtigen. Hugo ter Hedde, Bert Steltenpool en Obi Onyeike konden tot scoren komen, ware het niet dat dit mede mogelijk werd gemaakt door Puck Postma. De vleugelverdediger van VVSB was goed voor 3 panklare assists.

Door Stefan van den Burg

Het begin van de wedstrijd ging op en neer. Beide ploegen hadden echter moeite om door de verdedigingen heen te komen. De eerste mogelijkheid was voor de 17-jarige Remi van Ekeris. De Lisserse middenvelder nam de crossbal fraai aan en schoof de bal rakelings langs het doel van Ruben Valk. De openingstreffer werd opgezet door Hugo ter Hedde, die met een crossbal Postma aan de rechterkant aan het werk zette. Postma kon geheel vrijstaand snoeihard achter doelman Erik Cummings koppen. Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak en nog voor rust werd het 0-3.

In de tweede helft nam FC Lisse de wedstrijd weer over, maar creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen. In de 70e minuut werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken door een blessure bij scheidsrechter Keijl. Na een oponthoud van 45 minuten kon de wedstrijd met een nieuwe leidsman worden voortgezet. FC Lisse speelden vanaf dat moment va-banque wat in de 88e minuut leidde tot een doelpunt van Jeffrey Klijbroek.


FC Lisse – VVSB 1-3: 36. Ter Hedde 0-1, 38. Steltenpool 0-2, 45. Onyeike 0-3, 87. Klijbroek 1-3.

>ING en de FC verlengen sponsorcontract

Lisse n FC Lisse en ING blijven na zes succesvolle jaren ook de komende drie jaar samenwerken. Het sponsorcontract met hoofdsponsor ING is per 1 september verlengd.

ING verlengt de komende tijd de contracten met meer dan 500 amateurvoetbalverenigingen. Minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Dit sluit aan bij de doelstelling die de KNVB en ING begin dit jaar hebben uitgesproken om het meiden- en vrouwenvoetbal nóg meer te integreren in de voetbalwereld. Het meiden- en vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren al volop in ontwikkeling in Nederland. Voorzitter Leon Annokkee: “We zijn ontzettend blij met de verlenging en kijken uit naar de komende jaren. En natuurlijk dragen wij graag bij aan de verdere ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland.” ING wil alle voetballiefhebbers (jong en oud, man en vrouw, speler of fan) zo goed mogelijk faciliteren.

Aandeel gescheiden inwoners neemt toe

regio n In Zuid-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,2 procent (was 7,6 procent in 2010). Rotterdam spant de kroon: met een percentage van 9,7 procent heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding brachten zij scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten toe. De grootste stijging is te zien in Kaag en Braassem (+1,8). Binnen Zuid-Holland wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Rotterdam. In de gemeente is namelijk 9,7% van de inwoners gescheiden. In Lisse en Hillegom ligt het percentage respectievelijk op + 1,5 en 1,6 procent.

>Maatvast en actief fietsen

Beinsdorp n De Stichting Dorpsraad Beinsdorp, Stichting Maatvast en Stichting Actief Beinsdorp organiseren samen een mooie fietstocht over verschillende afstanden.

Normaal gesproken was er ter afsluiting een gelegenheid om gezellig met elkaar nog aan te schuiven voor de bbq maar door de strenge coronamaatregelen kan dit helaas niet doorgaan.

Daarom doet de organisatie het dit jaar even anders: ze zorgt voor een lunchpakket in een koeltas voor onderweg. Er is een route van 28 km toegevoegd. Dus een tocht van ruim 20, 28 en 40 km. Start voor de 40 km is tussen 11.00 en 11.30 uur en start van de 20 en 28 km is tussen 12.00 uur en 13.30 uur.


Startpunt is bij Dorpshuis Het Eiland. Dankzij een bijdrage vanuit het Oranjefonds en Stichting Actief Beinsdorp is deelname aan de fietstocht en het verzorgde lunchpakket geheel gratis.

Aanmelden kan tot uiterlijk 20 september via de mail: eiland@maatvast.nl of bel 0252-515142

column/nieuws

17 / 18

Iedere week kunt u meedoen en kans maken op een uur bowlen met een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond. Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 20 september, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: redactie@dehillegommer.nl, of redactie@lissernieuws.nl. De puzzelwinnaar van de puzzel uit week 37 is Aad Staats. De oplossing was: rekverband.