LisserNieuws - De Hillegommer

21 mei 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 21 mei 2019


Gereformeerde Kerk gaat dicht

De Gereformeerde Kerk blijkt het minst geschikt als gebouw voor de nieuwe gemeente in wording. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Enige tijd geleden werd bekend dat er studie zou worden gedaan naar het toekomstige gebruik van kerkgebouwen in Lisse. Inmiddels is duidelijk dat er grote kans bestaat dat de Gereformeerde kerk aan de Heereweg (van dominee Ruijs) afgestoten wordt.

Door Arie in 't Veld

Per 1 januari 2020 fuseren de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk tot de nieuwe Protestantse Gemeente Lisse. Van de drie kerkgebouwen die nu nog in gebruik zijn, blijft uiteindelijk één kerk over. In het kerkorgaan Drieklank staat dat de werkgroep Gebouwen en Vermogen onderzoek heeft gedaan naar de beste keuze voor die kerk. Het heeft een lichte voorkeur opgeleverd voor behoud van de Grote Kerk aan het Vierkant ten opzichte van de Pauluskerk in de Poelpolder. Het gebouw van de Gereformeerde Kerk aan de Heereweg is het minst geschikt om te behouden, stelt de werkgroep.

Er staat overigens nog niets vast. Eerst wordt 21 mei een presentatie aan de gemeenteleden gegeven. In het kerkblad staat overigens niets vermeld over wat er eventueel met het af te stoten kerkgebouw moet gebeuren en gaat men ook niet in op het feit dat de Grote Kerk een Rijksmonument is waarmee niet te sollen valt. Als bruikbaar voor de nieuwe gemeente in wording ontlopen de Grote Kerk en de Pauluskerk elkaar niet veel. Beide zijn goed onderhouden en voldoen aan eisen zoals voldoende zitplaatsen, een flexibele inrichting van de kerkzaal en een ontmoetingsruimte voor 50 tot 175 personen. Het onderzoek maakt duidelijk dat nog onzeker is wanneer en hoe de nabijgelegen gebouwen rond de Grote Kerk beschikbaar komen voor kerkelijke activiteiten, denk aan de kosterswoning en de Proeverij. De Pauluskerk is technisch makkelijker aan de huidige bouweisen aan te passen, maar de Witte kerk heeft een betere plek in het centrum. Ook is de Pauluskerk eventueel makkelijker te verkopen. Nog niet bekend is of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Gemeente Lisse akkoord gaan met de beoogde interieuraanpassingen aan de Grote Kerk. De kerkenraden nemen op 17 juni een voorgenomen besluit; op 18 juni volgt hierover een gemeenteberaad en op 8 juli nemen de kerkenraden een definitief besluit.

Keukenhof trekt 1,5 miljoen bezoekers

Lisse n De populariteit van de Keukenhof stijgt nog steeds. 's Werelds grootste bolbloemenpark sloot dit jaar af met een nieuw bezoekersrecord: 1,535 miljoen mensen genoten van de bloemenshow.

In 2018 kon het park nog 1,4 miljoen bezoekers verwelkomen. Dit jaar was dat 12 procent meer. De toename komt onder andere doordat het park meer dagen open was, vanwege de feestdagen en planning van het Bloemencorso. Opvallend: tijdens vier topdagen bezochten per dag meer dan 45.000 gasten de Keukenhof.

Van de ruim anderhalf miljoen bezoekers kwam 20 procent uit Nederland, de overige 80 procent uit de rest van de wereld, waarbij de meeste bezoekers uit Duitsland en Amerika kwamen. Frankrijk en het Vereniging Koninkrijk volgen. Al die toeristen kwamen met in totaal 14.500 bussen. Ruim 300.000 mensen maakten gebruik van het openbaar vervoer, met name uit grote steden zoals Haarlem, Leiden en vanaf Schiphol.

Eigenlijk nog belangrijker dan de hoeveelheid mensen is het waarderingscijfer. Het park waarin service en vriendelijkheid hoog in het vaandel staan, werd door de bezoekers gewaardeerd met een volle 9.

Volgend jaar is het thema 'A world of colours'. Keukenhof is dan van 21 maart tot 10 mei 2020 open voor publiek.

Voorjaarsconcert Zanglust

Lisse n Ouderenkoor Zanglust verzorgt vrijdag 24 mei in de grote zaal van De Beukenhof, Eikenlaan 2a, een voorjaarsconcert voor 55-plussers. Het begint om 14.30 uur en de zaal gaat om 14.00 uur open. Gratis toegang.

Het concert bevat weer vele vrolijke voorjaarsliederen. Het geheel staat onder leiding van vaste dirigent de heer W.B. Visser met de heer A. Alberts aan de piano. Toegangskaarten zijn niet vooraf verkrijgbaar. Wilt u verzekerd zijn van een plaatsje, kom dan ruim op tijd - vanaf 14.00 uur - naar de zaal. Dit concert wordt gegeven in samenwerking met Stichting De Paraplu en Fonds 1818. Alle liederen zijn meerstemming en zijn tijdens de repetities op donderdag tussen 10.00 en 11.00 uur in de grote zaal van De Beukenhof met veel plezier ingestudeerd. Vindt u zingen leuk? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken.

Jolanda Langeveld en Fred van Trigt ontvangen de jaarimpressie van WelzijnsKompas. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Een
succesvol
jaar

column n Een prop in je krop!

Buik vol
van
afvaldumpers

Lars Rauws
speler van
het jaar

Verslag
van
WelzijnsKompas

Jaarimpressie 2018 van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse

Wethouders Jolanda Langeveld en Fred van Trigt ontvingen de jaarimpressie van Gesmar Pruijs (rechts). | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

REGIO n WelzijnsKompas Hillegom Lisse is een succes. Dat blijkt uit de jaarimpressie 2018, die directeur Gesmar Pruijs maandag 13 mei presenteerde aan wethouders Langeveld (Lisse) en Van Trigt (Hillegom). De overhandiging werd voorafgegaan door een videocompilatie, gemaakt door deelnemers en vrijwilligers zelf en waarin zij vertellen hoe zij de welzijnsactiviteiten in de praktijk ervaren.

Door Esther Akerboom

WelzijnsKompas richt zich op de ondersteuning en begeleiding van kwetsbare bewoners van Hillegom en Lisse. Maar zij zijn er ook voor iedereen die als vrijwilliger, mantelzorger of buurtgenoot naar een ander wil omzien. Iedereen die een maatschappelijk steuntje in de rug nodig heeft kan bij WelzijnsKompas aankloppen. In de jaarimpressie vertelt onder andere welzijnscoach Martha van Dijk hoe zijn te werk gaat om mensen die het even niet meer zien zitten weer op weg te helpen. Bettina van Klaveren legt uit hoe zij samen met WelzijnsKompas de groep Jambo heeft opgezet, een groep voor 'oudere jongeren', die elke maandagochtend gezamenlijk activiteiten onderneemt in Plein28, een centrum waar mensen 'samen leren doen' in Hillegom. Hier floreert ook de groep 'Mannen', opgericht door Walter Voerman, die het leuk leek om wekelijks iets gezellig met andere mannen te ondernemen. Franz van der Sluis doet uit de doeken hoe hij dankzij zijn wandelhobby een hele groep Lissers op de been kreeg. De Wandel Je Fit-groep wandelde elke dinsdagavond en organiseerde andere activiteiten, zoals de Snert- en Lichtjestocht.

Pruijs overhandigde niet zonder trots het jaaroverzicht aan de wethouders. Van Trigt zei blij te zijn met de diversiteit en ontwikkelingsgerichtheid. "Het is geweldig om te zien hoe mensen zelf iets organiseren, hoe mensen zich kunnen ontwikkelen. Het maakt ook dat je gaat nadenken over wat deze mensen nog missen." Langeveld was vooral te spreken over wat WelzijnsKompas tegen eenzaamheid doet. "Zo'n buurtkamer waar iedereen terecht kan, jong, oud, dementerend. Ik vind het een heel mooi initiatief." Benieuwd naar wat WelzijnsKompas nog meer doet en voor jou kan betekenen? Kijk op www.welzijnskompas.nl. Hier is ook de gehele jaarimpressie te bekijken.

Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas

LISSE n De Tafel van WelzijnsKompas is ook op maandag 27 mei weer aanwezig in de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A. Iedereen is welkom van 15.00 tot 16.30 uur met vragen over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten.

Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas is geheel kosteloos. Men kan een test doen, om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij hen past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Maandag 27 mei is Mariska Kleine van zorgcentrum Marente aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden over vrijwilligerswerk, en over de diensten en activiteiten van Marente.

In juni staan de volgende organisaties in de spotlights:

• 3 juni – Stichting Kreda

• 17 juni – AV de Spartaan

• 24 juni – Duofiets Hillegom-Lisse

Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. Wie liever informatie krijgt tijdens een persoonlijk gesprek, is maandag van harte welkom. Voor meer informatie en/of vragen kan men contact opnemen met Ingrid van der Ploeg van WelzijnsKompas Hillegom (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

Concert examen kandidaten

Hillegom n De Hillegomse Muziekschool biedt alle leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende examens. Doel van de examens is het hebben van een praktisch toetsmoment waar de leerlingen naar toe kunnen werken.

In de eerste jaren gebeuren de graadexamens spelenderwijs. Na het behalen van het graadexamen krijgen de leerlingen een diploma. Naast het graadexamen worden ook de Fase-examens conform de landelijke HAFA opleiding afgenomen. De Fase examenkandidaten hebben inmiddels allemaal hun theorie-diploma gehaald en spelen zaterdag 15 en 22 juni praktijkexamen.

Als try-out spelen de kandidaten een stuk uit hun examenprogramma tijdens een concert op vrijdag 24 mei in de zaal van verzorgingstehuis Bloemswaard.

Het concert begint om 19.30 en de toegang is gratis.

Traditioneel trommelschieten

Hillegom n Electro World Schoonderbeek houdt opnieuw het gratis jeugdevenement Trommelschieten. Deelnemers kunnen punten scoren door ballen te schieten in de trommels van het witgoed. Gratis voor kinderen van 4 t/m 14 jaar. Er zijn drie categorieën. Deelnemers krijgen een ijsje en maken kans op een officieel voetbalshirt van een favoriete club, met naam en rugnummer. Zie www.trommelschieten.nl.

Prijswinnende anjers

De vier trotse prijswinnaars van de vakprijzen. | Foto: pr./Rene Faas Foto: pr./Rene Faas

Lisse n Tijdens de vakbijeenkomst Anjer in de Keukenhof, op zaterdag 18 mei, zijn de prijzen uitgereikt. Twaalf bedrijven leverden in totaal 88 producten voor een prachtige bloemenshow in de bloemententoonstelling. De inzendingen zijn gekeurd door Frans Kouwenhoven, Ton van Vliet, Martin Zwinkels en Gerard van Schie.

De eerste prijs Anjer Standaars is voor Divine Flowers met Dianthus 'Zurigo', de eerste prijs Anjer Tros voor AB van Kester met Dianthus 'Romany' en de Noviteitenprijs Anjer ging naar G.E. Zuurbier & Zn. met Dianthus 'Damascus'. De Vakprijs Anjer 2019 werd uitgereikt aan Van der Hoorn met Dianthus Solomio 'Bern'.

Flatbewoners hebben buik vol van afvaltoeristen

LISSE n De bewoners van de flats in de Ooievaarstraat, aan het Rembrandtplein en het Jacob van Ruysdaelplein hebben de buik vol van bewoners van eengezinswoningen en zelfs bedrijven die hun afval in de containers bij de flats dumpen.

Door Arie in 't Veld

Deze containers zijn alleen voor de flatbewoners bedoeld, maar worden ook door anderen gebruikt om vuil te storten. Bijvoorbeeld restafval in de GFT- of PMD-bakken. "Onvoorstelbaar", aldus Rick Lommerse van bewonerscommissie Ruysdaelplein en Frans Vroomans van bewonerscommissie Grote Ooievaar. "Inwoners die niet in een flat wonen, hebben drie containers in de tuin staan, maar komen vooral hun restafval bij ons in de verkeerde bakken dumpen, waardoor ze pakweg 1,90 euro per dumping uitsparen. Soms zit er zelfs puin van verbouwingen bij. We hebben al diverse malen mensen erop betrapt dat ze hun vuil in de bakken van de flats loosden. Maar ze staan je bijna naar het leven als je het lef hebt daar iets van te zeggen. Het gevolg van is wel dat onze bakken regelmatig overvol zijn en de flatbewoners hun vuil dus maar op de balkons moeten laten staan totdat de containers worden geleegd."

Vuil op balkon laten staan omdat bakken vol zijn

De bewonerscommissies stellen dat er over deze zaak al meerdere malen contact is gezocht met de gemeente en Meerlanden. "We hebben bijvoorbeeld het idee geopperd om die bakken af te sluiten met het pasjessysteem, zoals dat voor de restafvalbakken aan de orde is. Naar aanleiding van een brief van de gemeente waarin deze aankondigt dat we bezoek van een bureau konden verwachten om naar onze ervaringen met het nieuwe systeem te vragen, hebben we uiteraard gereageerd. Maar wie er ook aan de deur kwam, in ieder geval geen mensen van dat bureau. Dus wachten we sinds oktober op dat bezoek."

Ook staan er te weinig afvalbakken voor de Grote Ooievaar, zegt Vroomans. De ene PMD-bak die er staat moet door de bewoners van de Kleine en de Grote Ooievaar worden gedeeld. "Dan hebben we het wel over meer dan 200 huishoudens."

Oplossingen

De bewonerscommissie geeft aan dat met elkaar naar oplossingen van de gerezen problemen moet worden gezocht. "De gemeente zegt in een brief die door wethouder Kees van der Zwet is ondertekend: 'Zo werken we met elkaar aan een schoon en duurzaam Lisse.' Maar er komt helemaal niets van terecht en als Van der Zwet hierop wordt aangesproken, zegt hij dat er nog geëvalueerd moet worden. Ook zouden wij over deze zaak worden gehoord, maar daar is nog niets van terechtgekomen."

Tijd voor actie

De woordvoerders van de bewonerscommissies laten merken dat men de buik vol heeft van deze zaak en men eindelijk eens actie verwacht. "Als we dat tegen Meerlanden zeggen, dan zeggen zij: "Laat Lisse eerst maar eens de rekening betalen." Wat hebben wij daar mee te maken? Wij willen gewoon dat de zaak wordt opgelost voordat er vandaag of morgen een handgemeen plaatsvindt, want de afvaldumpers zijn 's morgens heel vroeg of 's avonds laat in de weer. Ze vergeten dat we wel eens een hond moeten uitlaten en dit soort dingen dus zien. Overigens hebben we van sommige van die lieden foto's, maar gaan die niet gebruiken, tenzij de situatie volledig uit de hand loopt. En we vrezen dat dit kan gebeuren als er geen oplossing komt. De bewoners zijn het meer dan spuugzat."

Oplossing nodig voor het vandaag of morgen helemaal uit de hand loopt

Van dorpspolitiek naar Europese arena

Theo Alkemade: "Als Nederland niet toekijken, maar in actie moeten komen". | Foto: pr. Foto: pr.

n Alkemade regionale kandidaat Europees Parlement

Streek n Hij is fractievoorzitter van het CDA in de Noordwijkse gemeenteraad, maar Theo Alkemade wil nu zijn kennis en kunde gaan inzetten in het Europese parlement. Reden genoeg om met hem in gesprek te gaan, voorafgaand aan de verkiezingen op donderdag 23 mei.

De eerste vraag is natuurlijk waarom hij de dorpspolitiek wil inruilen voor de Europese politiek. Het antwoord is duidelijk: omdat hij vanuit zijn praktijkervaring als mkb'er het belang van internationaal zakendoen van nabij heeft ondervonden. Hij zegt daarover: "Naar mijn mening kunnen we echt niet meer zonder de EU. Niet bepaald een ideale bestuursorganisatie, maar wel een die ons langdurige vrede, veiligheid en economische voorspoed heeft gebracht".

Standpunten

Eerder was Alkemade te gast bij Harry Mens in Businessclass. Daarin maakte hij zijn standpunten duidelijk. Hij zegt met heel veel nadruk dat Nederland geen melkkoe mag zijn van Brussel, dat de buitengrenzen snel moeten worden gesloten en dat Nederland zich een sterke positie moet verwerven binnen die EU. Alkemade verduidelijkt: "De laatste jaren ben ik als ondernemer vanuit de Benelux alsook vanuit Engeland actief geweest. Voor mij komen deze werelden nu in Europa bij elkaar met de Brexit, immigratiegolf, bankencrisis, begrotingsdiscipline en duurzaamheid. Daar ervaar ik de waarschuwingen die voor ons allen gelden. En waarbij we als Nederland niet moeten toekijken maar in actie moeten komen. Er zijn zoveel Nederlandse belangen in het geding, bijvoorbeeld het pulsvissen. We moeten bij belangrijke zaken baas in eigen land blijven en geen bevoegdheden meer aan Brussel overgeven. Zo nodig ons vetorecht gebruiken als er Nederlandse belangen in het geding zijn."

Melkkoe

Zoals gezegd vindt Alkemade dus dat Nederland zeker niet de melkkoe mag zijn van Europa. Hij stelt zich dan ook nadrukkelijk op als tegenstander van Europese belastingen. Hij benadrukt dat landen met te veel uitgaven stevig moeten worden aangepakt. En dan zijn er volgens hem nog twee belangrijke zaken. De eerste is dat er geen WW-uitkeringen naar het buitenland mogen worden overgemaakt. En ten tweede moet de Europese politiek in Brussel met de handen af blijven van onze pensioenen.

Daarnaast hecht de CDA'er veel waarde aan het verduurzamen van de maatschappij. Hij is nadrukkelijk voorstander van zelfvoorzienend worden in Europa door gebruik van innovatieve energie. Tot slot is natuurlijk ook de veiligheid een onderwerp. Alkemade wil zich ook hard maken voor het sluiten van de buitengrenzen en het opvangen van vluchtelingen in de regio. Hij ziet ook helemaal niets in het toelaten van nog meer landen in de EU. Bovendien is hij voor herinvoering van een inreisvisum voor mensen van buiten de EU.

Wethouder reageert op afvaldumping

LISSE n In een reactie op het artikel van de bewonerscommissies (twee pagina's terug, red.) over het afvaldumpen zegt wethouder Kees van der Zwet dat die commissies contact met de gemeente hebben opgenomen over de ondergrondse containers op met name het Ruysdaelplein.

Door Arie in 't Veld

"De ondergrondse containers in Lisse kunnen door alle inwoners gebruikt worden. De restafvalcontainers zijn wel toegewezen aan groepen inwoners en afgesloten met een pas. Het is natuurlijk niet de bedoeling er ander afval in de container terechtkomt, dan waarvoor de container is bedoeld. Dit is wat mij betreft ook een aandachtspunt bij de evaluatie: vervuiling van de diverse afvalstromen. Steekproefsgewijs controleren wij dat. Dit is echter vrij lastig omdat je dan eigenlijk per container moet gaan controleren." De ondergrondse containers worden per categorie geledigd en voor het PMD, GFT en restafval via het vuilafvoerbedrijf verder gebulkt en bij verwerkers aangeboden. Het is dan vrij lastig om dit bij vervuiling te herleiden naar een bepaalde locatie. "Ik begrijp de zorg en wellicht de irritatie van de betrokken flatbewoners. Zij proberen zo goed mogelijk te scheiden, terwijl buurtbewoners, om op dit moment 1,91 euro te besparen, voor vervuiling van hun GFT- en PMD-containers zorgen.

Soms zitten containers 'vast' of zijn ze vol. Meerlanden leegt de container dan. Als blijkt dat dit op bepaalde plekken regelmatig voorkomt, dan wordt gekeken naar vaker ledigen of een extra container", aldus de wethouder.

Zomer

De wethouder zegt ook dat de gemeente het afvalinzamelsysteem de komende maanden evalueert. "Zoals toegezegd gaan wij als gemeente niet alleen met individuele inwoners in gesprek, maar ook met bewonerscommissies om hun ervaringen, tips en tricks te horen. Na de zomer ronden wij deze evaluatie af", verwacht Van der Zwet.

Dorpshart Lisse in beweging

| Foto: archief/Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

n 'Consumenten komen voor het totaalpakket'

Lisse n Winkeliers, horecaondernemers, afgevaardigde van de gemeente en de lokale politiek en vastgoedondernemers kwamen op maandag 20 mei op uitnodiging van centrummanager John van der Tol en het bestuur van het Dorpshart Lisse in Hotel de Lis bijeen met als doel de samenwerking onderling te versterken en verbeteren.

Door veranderingen in het consumentengedrag, technologie en economie neemt de concurrentie tussen winkelgebieden toe en moeten deze gebieden zich aanpassen aan de vernieuwingen.

Lisse is naast Katwijk al in een eerder stadium door de provincie benoemd als een van de twee A-winkelgebieden met de grootste kansen in de Duin- en Bollenstreek.

De gemeente heeft met de vernieuwingen op 't Vierkant, de Heereweg en de Kanaalstraat al meerdere malen de portemonnee getrokken en heeft ook geld gereserveerd staan om te investeren in Het Blokhuis.

De ondernemers zijn nu aan zet.

Tijdens de bijeenkomst presenteerde George Hoogkamer, voorzitter Dorpshart, de visie vanuit de winkeliersvereniging. De basis hiervoor is door centrummanager John van der Tol opgehaald uit persoonlijke gesprekken met winkeliers, de winkeliers-enquête en de eerdere bijeenkomst van 25 maart.

'Geen visie van bovenaf'

Van der Tol: "In een proces waarin samenwerken van het grootste belang is, moet je een visie niet van bovenaf opleggen maar van onderaf ophalen. De ondernemersvereniging stond hier geheel voor open en heeft op maandagavond ook haar visie hier op afgestemd en gepresenteerd".

Verder werd gesproken over thema's als concreet beter samenwerken, koopzondagen, koopavonden, gezamenlijke activiteiten en promotie en de organisatiestructuur van een Dorpshart Lisse-bestuur.

Meer samenwerking

Dorpshart Lisse (voorheen Koopcentrum Lisse – KCL) bestaat al geruime tijd, maar stelt vast dat er nog veel verbetering mogelijk is. Amper een derde van de ondernemers in het centrum is lid.

Er is meer eenheid nodig, om zo meer consumenten aan Lisse te binden. George Hoogkamer: "Klanten komen niet meer voor jouw winkel of horecagelegenheid alleen, maar voor een totaalpakket.

Presenteer je als een eenheid. Daar moet je samen aan werken. De ene keer loopt die klant misschien jou voorbij naar de buurman, maar de volgende keer is het andersom.''

Nee, zegt Hoogkamer, het is misschien geen vernieuwend verhaal.

"Maar het wordt wel tijd dat we dit ook echt gaan doen.''

Vuile streken

Foto: pr

Het is inmiddels een gegeven dat de nieuwe manier van afval inzamelen de gemeente handenvol geld kost. Zowel wat betreft het ophalen als wat betreft de vergoedingen die men dacht te ontvangen. In totaal gaat het om negen ton en dat doet pijn aan de gemeentelijke portemonnee, die in feite ook uw portemonnee is.

Niet zo gek natuurlijk dat de gemeente heeft aangekondigd het nieuwe systeem grondig onder de loep te nemen en naar bevinden te zullen handelen. Het is in een te vroeg stadium om ervan uit te gaan dat met name het wegbrengen van het restafval de burger meer geld gaat kosten. Meer dan de € 1,91 van nu per dumping. Of dat nu één of meer zakken zijn, het ligt er maar net aan hoeveel u in die gleuf kan proppen, doch elke keer dat het pasje wordt gebruikt kost dit het genoemde bedrag. Edoch. Er blijken vindingrijke lieden te zijn die het voor elkaar krijgen niks te betalen. Volgens de bewoners van de flats in de Poelpolder gaat het dan om vuile streken. Er zijn namelijk mensen die voor dag en dauw, of laat in de avond hun vuil in de bakken die bestemd zijn voor de flatbewoners, dumpen. Ook het restafval gaat er dan in. Uiteraard zonder dat dit vuil een naam of adres meekrijgt, want als de gemeente een keertje via steekproeven de zaak gaat controleren, moet je als vuildumper natuurlijk niet herkenbaar zijn.

Hoe het ook zij, de flatbewoners zijn het zat om daardoor steeds voor volle bakken komen te staan en hun vuil dus weer mee moeten nemen om het op het balkon neer te zetten in afwachting van betere tijden. Ofwel: als de bakken geleegd zijn. Want dat het anders flink uit de hand kan lopen door opstapelen naast de bakken, is bekend. Door met name de bewonerscommissies is al van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat aan die dumperij een einde komt, maar tot op heden lijkt het op het preken in een kerk vol ongelovigen. Inmiddels heeft wethouder Kees van der Zwet wel een evaluatie over de nieuwe manier van afval ophalen toegezegd, maar wat de flatbewoners betreft gaat dat allemaal te lang duren. Men wil onmiddellijke actie, want men is het spuugzat om toe te zien dat de flatbakken (om ze zo maar eens te noemen) dienst doen als lokale vuilnisbelt die als zodanig wordt gebruikt door mensen van elders, die bovendien veelal drie bakken in de tuin hebben staan. De verleiding van gratis dumpen is groter dan te moeten betalen voor restafval en zelfs ook ook bouwafval.

Waarschijnlijk zijn er diverse oplossingen te bedenken, doch de flatbewoners zouden al blij zijn als de voor hen bestemde bakken op slot gaan en alleen door hen via de pasjes zijn te openen. Dan is men van veel irritaties af die soms uitmonden in regelrechte bedreigingen als men zich ermee wil bemoeien. Kortom, Van der Zwet en zijn mensen hebben samen met Meerlanden een stevige portie huiswerk te doen om enerzijds de vele tonnen tekort op dit systeem recht te breien en aan de andere kant voor een rechtvaardiger manier van inleveren te zorgen. Met name dus voor de flatbewoners die vinden dat ze aardig in de steek zijn gelaten. Zij willen dat op redelijk korte termijn de problematiek wordt opgelost en er geen vuile streken meer kunnen worden uitgehaald.

Bloemencorso's toekomstproof

regio n Eind vorig jaar startte de business case 'Bloemencorso's toekomstproof'. Inmiddels is het alweer bijna een halfjaar later en ligt het bloemencorso achter ons.

De eerste resultaten van de businesscase zijn niet alleen te merken maar ook te zien. Zo is er een samenwerking en verbinding ontstaan tussen de besturen en vrijwilligers van het Bloemencorso van de Bollensstreek en de Flower Parade (voorheen Rijnsburgs Bloemencorso).

Samen werd afgelopen maanden verkend hoe er gebruikgemaakt kan worden van nieuwe kansen, professionalisering van de organisaties en nieuwe verdienmodellen. Dit door rondetafelgesprekken te houden met andere grote evenementenorganisaties zoals de Nijmeegse Vierdaagse, de Amstel Gold Race en Bevrijdingspop.

Hierdoor is er een goed inzicht verkregen in de kostenstructuren van andere evenementenorganisaties en werd veel geleerd over crowd- en routemanagement. Deze kennis kan meteen toegepast worden in de praktijk.

Binnenkort staat het laatste rondetafelgesprek op de planning: een masterclass met Jan Slagter van Omroep Max. In deze sessie worden de corso's vooral bekeken vanuit beelden en de beleving van bezoekers en 'kijkers'. De beide besturen zijn namelijk niet alleen op zoek naar een organisatorische professionaliseringslag, ze willen ook meer beleving terugbrengen in de evenementen.

Toekomstproof betekent dat de corso's ook interessant moeten blijven voor het vernieuwde publiek. Daarnaast zoeken de corso's steeds meer aansluiting bij elkaar en bij andere organisaties in de regio, om onder andere samen het verhaal van de streek te vertellen.

nieuws/column

n Open dag bij Kanovereniging Lisse

Belangstellenden konden ter plekke kennismaken met het kanovaren. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

LISSE n Bij Kanovereniging Lisse was het afgelopen zaterdag voor iedereen mogelijk om even rond te kijken en een tochtje te maken in een van de kano's, om eens uit te proberen hoe dat dat nou is.

Door Esther Akerboom

Er was aardig wat belangstelling voor de demonstraties van verschillende vaar- en redding technieken, en ook de rondleidingen in het clubgebouw en de botencontainers werden goed bezocht. Bezoekers kregen er uitleg over de typen boten en ook was er gelegenheid om onder begeleiding te varen.

Organisatoren Sjaak van Dijk en Harry Verbeek waren dik tevreden met de aanloop. "Er staan al vier nieuwe namen op de lijst en woensdag komt er weer een aantal mensen meevaren. Je kunt rustig een paar keer opstappen en je hoeft niet meteen lid te worden. Maar als je het leuk vindt, word je vanzelf wel lid", aldus Verbeek. "Kom gerust een keer meedoen. We zijn er elke woensdagavond vanaf 19.00 uur." De leden varen dan over de Ringvaart richting Kaag of tussen de bollenvelden rondom Lisse. Wie besluit lid te worden, kan het eerste jaar elke woensdagavond en tijdens toertochten gratis clubkano's uitproberen en krijgt begeleiding en instructie.

Kanovereniging Lisse is gelegen aan de Jachthavendam 6 te Lisse.

Foto: pr

Lisse n Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden in de Comparitie ruim dertig pentekeningen van Lisser Dirk Honders.

Tekeningen van de mooiste plekjes van onze streek. Hedendaagse, herkenbare plaatsen, maar ook historische locaties. Zo'n tekening komt niet zomaar even tot stand. "Meestal maak ik ter plekke een aantal foto's", vertelt Honders. "Thuis maak ik daar met potlood een ontwerp van. Zo'n schets zet ik dan later om in een pentekening." De tentoonstelling Dirk Honders – Zicht op de bollenstreek is te zien van 16 mei t/m 15 september. Lees meer over de expo op www.lissernieuws.nl.

FC Lisse JO-14-1 kampioen

Foto: pr

Lisse nFC Lisse JO-14-1 werd op 11 mei kampioen na een 3-0 overwinning op Foreholte.

Sven Koning opende de score met een kopbal uit een corner. Daarna bleef het lang 1-0, dus kans op 1-1. En dat zou betekenen dat het team geen kampioen werd. In de tweede helft drukte FC Lisse echter door en werd er uiteindelijk weer gescoord door Jordy Koeleman en Max Duivenvoorden. De buit was binnen. Op 1 juni maakt het team ook nog kans de beker te pakken in Barendrecht.

Open middag in de Engel

Foto: pr

Lisse n Speeltuinvereniging Kindervreugd in de Engel organiseert op zondag 16 mei, als afsluiting van de feestmaand, een open middag. Tussen 13.00 en 16.00 uur staat het hek voor iedereen open bij de 60-jarige vereniging. Er zijn luchtkussens, stormbanen en andere activiteiten. Voor popcorn en suikerspinnen wordt gezorgd. Na afloop is er voor alle kinderen een verrassing. Voor de ouders staat de koffie klaar. Deelname is voor iedereen gratis, ook voor niet-leden.

Betoog

Oud-Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen vertelt over twitterfenomeen Trump. Foto: pr

Lisse n De Bibliotheek Bollenstreek organiseert de Bollenstreek Betogen dit jaar vanuit het thema: een andere blik op (nieuws) media. Oud-Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen spreekt donderdag 23 mei over nepnieuws. 'Er is veel nepnieuws over nepnieuws' is een quote die hij vaak gebruikt. Groenhuijsen zet de feiten op een rij en deelt zijn mening over deze topics en meer.

Dit Bollenstreek Betoog is in de bibliotheek in Lisse en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kaarten kosten 13,50 euro voor leden en 17,50 euro voor niet-leden en zijn verkrijgbaar aan de balie of via www.bibliotheekbollenstreek.nl/betogen.

Jeu de Boules zoekt baan

Hillegom n Na 10 jaar met veel plezier gebruik te hebben gemaakt van een gebouw van de Stek aan de Wilsonstraat is de huur van dit pand per 1 april 2019 opgezegd in verband met de grondverkoop aldaar.

Met de gemeente is de vereniging intussen in gesprek over een nieuw te bouwen overdekte hal om ook in de winter, aan hoofdzakelijk, de oudere Hillegommer de kans te bieden hun sport te beoefenen.

Van 1 april tot aan 1 oktober wordt gespeeld op de buitenlocatie op de Zanderij achter het gebouw van Solution.

Vóórdat de plannen voor een nieuw te bouwen binnen locatie zijn gerealiseerd gaan er zeker twee jaar overheen. Daarom zoekt de vereniging voor twee winters vanaf ongeveer 1 oktober tot 30 maart een tijdelijk onderkomen: een gebouw met ongeveer een afmeting van 15 x 20 m.

Met een hoogte van minimaal 3m. De aanwezigheid van een toilet of de mogelijkheid om een toilet aan te brengen is een must. De gesteldheid van de vloer is niet zo belangrijk omdat de vereniging zelf de vloer geschikt maakt om daar te kunnen jeu de boulen.

Reacties graag naar J. Jongbloed 0252- 518340 of 06-50535709.

Let's Meet 30+ bij Hisalis

LISSE n Ben je op zoek naar een vriend of vriendin om samen mee op uit te gaan? Breng je graag een bezoek aan een festival of een stad of bioscoop, maar weet je zo snel niet wie je mee vraagt? Wil je een keer samen met iemand naar een musical of ben je op zoek naar een sportmaatje? Kom op 28 mei naar Hisalis, Spekkelaan 2 Lisse, en kijk of het klikt.

Hockeyclub Hisalis stelt het clubhuis beschikbaar om inwoners van De Bollenstreek de kans te bieden elkaar te ontmoeten en om nieuwe vriendschappen te sluiten. Elk duo krijgt in de eerste ronde 5 minuten de tijd om elkaar beter te leren kennen en erna schuift één van de twee door. Na deze rondes is er nog voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen.

Ben je 30+ en op zoek naar nieuwe ontmoetingen en vriendschappen? Kom dan naar deze avond. Let's meet start om 18.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Aanmelden kan tot 24 mei. Meedoen aan Let's Meet kost 5 euro, inclusief een welkomstdrankje en lekkere hapjes. Ook is er de mogelijkheid om te genieten van vers gemaakte soep en een rijk belegde pistolet; de kosten hiervoor bedragen 5 euro extra.

Aanmeldingen lopen via Dionne Scheepmaker; e-mail d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / telefoon 06-453 315 45.

Keukenhof-kaartje voor iedereen?

LISSE n In de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur constateerde Guus Mesman (PvdA) dat de provincie wel van alles probeert aan de infrastructuur als het om Keukenhof gaat, maar niet wat betreft de kruising N208/N207 bij Hillegom.

Door Arie in 't Veld

Mesman: "Die kruising stond zwaar onder druk. Hoe groot moet de puinhoop worden of moeten er politieagenten worden ingezet zodat dat de kruising goed wordt gebruikt? Daaraan gekoppeld is er ongetwijfeld weer een record. Maar wij hadden er erg veel last van. En zou Keukenhof voor de goodwill niet elke Lisser een vrijkaartje kunnen geven als tegemoetkoming in de perikelen die we in de Keukenhofperiode hebben?" Een idee dat veel mensen zal aanspreken.

Wethouder Jolanda Langeveld ging daarin vooralsnog niet mee. "Wij hebben ook geconstateerd dat het een chaotische periode is. We zijn hierover met diverse partijen in gesprek, maar de oplossingen zijn niet morgen gereed. De mobiliteit staat permanent op de agenda naast de langetermijnoplossingen."

Burgemeester Lies Spruit zei dat ook wordt geëvalueerd met Keukenhof. "Daar is alle aanleiding voor. Veel suggesties voor verbeteringen hebben we al gekregen, maar we moeten bekijken of dat allemaal kan. Wij vinden als college dat inwoners en ondernemers er last van hebben en dus hebben we de bijzondere plicht om na deze periode de zaak te bespreken. Uit deze situatie moet wat ons betreft iets goed komen. Infrastructuur blijft lastig, maar als we nu niet hard aan de bel trekken, wordt er ook niets opgelost." Wordt dus vervolgd.

Orgelconcert door Gerben Mourik in Sint Agathakerk

Organist Gerben Mourik gaat improviseren over gregoriaanse thema’s. Als improvisator geniet hij internationale bekendheid. | Foto: pr. Foto: pr.

Lisse n De Stichting Vrienden van het Adema-orgel organiseert op zaterdag 25 mei weer een orgelconcert in de Sint-Agathakerk. Het monumentale Adema-orgel wordt bespeeld door Gerben Mourik, organist van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater. Het concert begint om 20.15 uur, de toegang is gratis.

Mourik is voor het eerst te gast in Lisse en heeft een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld. Het concert wordt zeer feestelijk geopend met de 'Finale' uit de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns. Een spetterend en beroemd stuk 'vuurwerk', oorspronkelijk bedoeld voor orgel en orkest. Daarna volgen twee werken van Nederlandse bodem, 'Adagio molto' (uit: Symfonie IV) van Jan Bonefaas en het 'Deuxième Choral' van Hendrik Andriessen. Van de Franse componist en organist Jules Grison klinken vervolgens de 'Pastorale en La' en de zeer beroemd geworden, spectaculaire 'Toccata'.

Gerben Mourik behaalde de diploma's Uitvoerend Musicus Eerste Fase – met aantekening orgelimprovisatie – en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, met als speerpunten het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren.

Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

Tibboel: 'Onderbouwing rond Meerlanden mist'

Als het aan de gemeente ligt, blijft Meerlanden wel de afvalinzameling in Lisse doen. Wat betreft andere taken is dat nog niet zeker. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n De kans bestaat dat de gemeente bij Meerlanden enkele taken weghaalt en die zelf in uitvoering neemt. Het onderwerp lag donderdag op tafel in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur en was volgens Martijn Tibboel van de VVD niet goed onderbouwd.

Door Arie in 't Veld

"De argumenten die de gemeente aangeeft zijn er achteraf bijgesleept om het logisch te laten klinken, maar er mist een goede onderbouwing", zei Tibboel.

Wethouder Kees van der Zwet stelde dat na een contract van 10 jaar de gemeente zich moet bezinnen over hoe nu verder te gaan. "Een aantal taken biedt kansrijke mogelijkheden om dingen beter te organiseren door de eigen organisatie. Van belang is ook dat er binnen de samenwerking HLT een eigen dienst is die zonder allerlei schakels ergens aan de slag kan en een meerwaarde realiseert voor de inwoners. We willen twee dingen bereiken, namelijk meer kwaliteit en kostenbewaking."

Tibboel vond dat geen echte argumenten. Hij miste een onderbouwing over het zetten van die stap en hoe Meerlanden daarover denkt. "Ging het niet goed dan? Waarom zou Meerlanden een en ander niet goed kunnen oppakken? Ik heb het gevoel dat de ware reden niet met de raad wordt gedeeld en dat gevoel neemt u niet weg. U evalueert, koppelt terug naar Meerlanden en dan is er een uitkomst dat zij het beter kunnen of de gemeente moet zien het beter te gaan doen. Dus de vraag blijft hoe het proces gelopen is en waarom."

Van der Zwet gaf daarop aan dat Meerlanden voor een deel aannemer voor werkzaamheden is, maar de geëigende weg is ook om dat periodiek tegen het licht te houden. "Dan zien wij dat er betere prijs-kwaliteitverhoudingen op sommige punten zijn te realiseren. Maar in de basis zal Meerlanden de partij blijven voor de afvalinzameling. Voor andere onderdelen kunnen we in de markt kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn voor onder meer infra, groenbeheer en beheer van het sportpark. Zoals het er nu naar uitziet, zijn er kansrijke mogelijkheden en de verwachting is ook dat er voldoende menskracht voorhanden zal zijn", aldus Van der Zwet.

Bijeenkomst Lisse Duurzaam

LISSE n In het gemeentehuis werd 14 mei een bijeenkomst georganiseerd door Lisse Duurzaam over het veranderende klimaat.

Wethouder Kees van der Zwet gaf aan dat het bestuurlijk een uitdaging blijft om maatschappelijk draagvlak te creëren als het aankomt op aanpassingen die te maken hebben met klimaatveranderingen. Erwin de Groot, beleidsadviseur Hoogheemraadschap van Rijnland, gaf een inkijkje in hoe het Hoogheemraadschap werkt. Uit eigen onderzoek zien ze dat factoren als droogte en hevige regenval steeds frequenter voorkomen. Men hield vorige zomer de weerberichten uit Zürich in de gaten om te kunnen voorspellen hoe bij ons het peil van de Rijn zou reageren. Geert van Poelgeest is initiatiefnemer van Operatie Steenbreek, waarover hij vertelde. Onder het motto 'stenen eruit, groen erin' kun je als inwoner zelf iets doen. Hoe minder stenen, hoe beter het water weg kan stromen tijdens een hevige bui. En het is beter voor de biodiversiteit. Ted Wiegman tot slot benadrukte dat het niet nodig is om gekapte bomen in de versnipperaar te gooien. Dit hout verwerkt Bollenstreek Hout tot hoogwaardige houten producten. Alle bezoekers kregen een grote zak zaden om zelf mooie bloemen te zaaien

Filatelie nog steeds springlevend

Beinsdorp n De postzegelvereniging Hillegom houdt vrijdag 24 mei een postzegelavond.

De bijeenkomst is in Het Eiland aan de Rietkraag 5 in Beinsdorp en duurt van 19.00 tot 23.00 uur.

Op het programma staat een veiling van 200 kavels, bestaande uit zegels uit binnen - en buitenland, albums en stockboeken. Daarnaast is er gelegenheid tot ruilen en aanschaf van zegels om de verzameling aan te vullen en is er een leuke verloting. De vereniging laat zien dat filatelie nog steeds springlevend is. Ook niet leden zijn van welkom. De volledige veilinglijst is te vinden op www.pzvhillegom.nl. Meer info: robpeperkoorn@kpnmail.nl. De toegang is gratis.

Rommelen in het Eiland

Beinsdorp n Stichting Actief Beinsdorp houdt zondag 26 mei een grote rommelmarkt in dorpshuis Het Eiland.

Het hele jaar zijn er mooie bruikbare spullen verzameld en ingeleverd om deze dag te kunnen verkopen.

De opbrengst van deze dag wordt gebruikt voor leuke en of leerzame activiteiten in Beinsdorp voor jong en oud. De deuren deze dag staan open van 09.30 tot 15.30 uur en de entree is gratis.

De bar is open voor een kopje koffie of thee met wat lekkers of een broodje.

Nog te verkopen spullen mogen worden ingeleverd op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur.

Archeologische vondsten en opgravingen

Het boek 'Het verleden van de velden van Jeroen van Zoolingen' uit 2017 | Foto: pr Foto: pr

In vorige columns is beschreven hoe de Bollenstreek en met name Lisse ontstaan is. Vanaf 10.000 jaar voor Chr. ontstond het landschap met zijn strandwallen (de oude duinen) en de strandvlaktes. Maar hoe zit het met de mensen? Wanneer kwamen de eerste mensen naar de Bollenstreek?

Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Om iets te kunnen zeggen over de mensen die hier ooit waren, ben je afhankelijk van archeologische vondsten. Als iemand daarover iets kan zeggen, is het Jeroen van Zoolingen wel.

Jeroen van Zoolingen is geboren in 1981 in Leiden. Hij studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Universiteit van Leiden. Hij is nu werkzaam als archeoloog in West-Nederland. Omdat Jeroen opgroeide in de Bollenstreek was hij al voor zijn studie geïnteresseerd in de archeologie van de Bollenstreek en is dat altijd gebleven. Alle archeologische vondsten in de Duin- en Bollenstreek heeft hij op een rijtje gezet en per periode beschreven. Dit heeft in 2017 geresulteerd in een boekwerk van 150 pagina's met vele foto's van de gevonden objecten en bijzondere opgravingen. Het boek heet 'Het verleden van de velden: de archeologie van de Duin- en Bollenstreek'. Op 16 mei 2017 hield Jeroen van Zoolingen een lezing voor de Vereniging Oud Lisse over dit onderwerp.

Eerste mensen

Volgens Jeroen van Zoolingen mogen we aannemen dat de eerste mensen in de Bollenstreek arriveerden in de nieuwe steentijd tussen 3500 en 2500 voor Chr. Zij hielden zich in eerste instantie in leven door jacht en visserij. Om die reden trokken ze naar de voedselrijke kuststreek. Zij richtten hun jachtkampen in op iets hogere, drogere strandwallen. Kenmerkend voor die tijd in het Nederlandse gebied is dat er zich verschillende bestaanswijzen ontwikkelden. De streekbewoners, met hun leefwijze van jagen en verzamelen, kwamen geleidelijk in aanraking met de landbouw, die vanuit het zuiden oprukte. Dit proces veranderde uiteindelijk ook in de Bollenstreek de manier van leven.

Tentoonstelling in Haarlem

Nu is er de tentoonstelling 'Het verleden van de velden' in het Archeologisch Museum Haarlem op de Grote Markt in Haarlem. Deze tentoonstelling, die werd geopend op 26 april, is tot 6 oktober 2019 te bezoeken. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag en de toegang is gratis. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van archeoloog Jeroen van Zoolingen. Het boek is in de museumwinkel en bij de boekhandel te koop. De tentoonstelling neemt het ontstaan van de bloembollencultuur in Haarlem als startpunt en duikt verder in de archeologische geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek.

Vuurstenen beitel

In de tentoonstelling zijn uit iedere periode bijzondere voorwerpen te zien, zoals de oudste vondst uit de streek, een vuurstenen beitel gevonden in Lisse, geleend van Museum de Zwarte Tulp. Maar ook werktuigen en sieraden uit de bronstijd uit Katwijk en Hillegom, sieraden en aardewerk uit Romeins Valkenburg en middeleeuws paardentuig uit Teylingen. Kom kijken en verwonder u over het rijke, archeologische verleden van de velden!

'Over de Kook' brengt cliënten en buurt samen

HILLEGOM n In Plein28 aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom staat samen - leren - doen centraal, waarbij iedereen mee kan doen. Alle activiteiten zijn hierop gericht. In samenwerking met Raamwerk start op donderdag 6 juni een kookactiviteit onder de naam Over de Kook. Dit is een activiteit waarbij samen gekookt en gegeten wordt.

Wat is er nu leuker dan samen eten en samen zorgen voor een gezellige avond vol lekker eten en ontmoeting? Bij Over de Kook zijn twintig plaatsen beschikbaar, tien plaatsen voor cliënten van Raamwerk en tien plaatsen voor buurtbewoners. Raamwerk ondersteunt ongeveer 60 mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen in Hillegom. Het concept van Over de Kook is even simpel als ijzersterk. Tien mensen van Raamwerk en tien (buurt)bewoners gaan samen aan de slag om een lekkere (en gezonde) maaltijd te bereiden. Er wordt samen in de keuken gekookt. Voor iedereen een hoofdgerecht én een voor- of nagerecht. Daarna gaan alle deelnemers aan tafel en wordt er een gezellige avond van gemaakt. Is koken niet helemaal jouw ding? Er zijn genoeg andere taken te doen.

Het begint om 17.00 uur. Twee vrijwilligers doen vooraf de boodschappen. Na een korte kennismaking en taakverdeling kan iedereen aan de slag. Tussen 18.00 en 18.30 uur gaat iedereen aan tafel om te eten. Om ongeveer 19.30 uur wordt de avond afgerond. Meedoen kost 5 euro per keer, incl. koffie en thee. Opgeven is verplicht, vol = vol, en kan t/m de dinsdag ervoor, via info@plein28.nl.

Voor vragen en/of aanmelding kan men contact opnemen met Marije Pots, coördinator Plein28, 06 - 406 44 805 of per e-mail: m.pots@welzijnskompas.nl.

column/nieuws

Dialoogtafel in de bibliotheek

Hillegom n De Bibliotheek Hillegom houdt 22 mei van 19.00 tot 21.00 uur in samenwerking met WelzijnsKompas Hillegom-Lisse een Dialoogtafel. Een gratis kaartje reserveren kan online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Bij een Dialoogtafel komen mensen samen en wisselen in een groep van 4 tot 8 personen ervaringen uit aan de hand van een thema. Dit jaar is het thema 'Elkaar zien'. Dat levert naast uitwisseling en inspiratie vaak nieuwe initiatieven op om eenzaamheid te bestrijden en ontmoeting te stimuleren. Een getrainde gespreksbegeleider begeleidt het gesprek. De Dialoogtafel duurt ongeveer twee uur.

Overige activiteiten

Mediaspreekuur

Elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur

Expositie

The Beatles, dinsdag 4 juni tot en met 30 juli

Juridisch inloopspreekuur

Iedere eerste maandag van de maand van 16.00 tot 17.30 uur. En iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Taalcafé

Iedere dinsdag van 13.15 - 14.45 uur.

Taalspreekuur

Dinsdag 4 en 18 juni van 14.00 - 15.30 uur.

Woensdag 19 juni, van 15.00 - 17.00 uur, voor kids van 9 tot en met 12 jaar.

Voorleesuurtje

Elke woensdag van 15.00 tot 15.30 uur voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar.

Eerste hulp bij werkstukken en spreekbeurten

Elke woensdag van 15.30 tot 17.30 uur voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Let op: niet op woensdag 8 mei.

Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Directeur Jeugd VWS ondergedompeld in praktijk Holland Rijnland

Wethouder Fred van Trigt (l) in gesprek tijdens het werkbezoek vanuit het ministerie. | Foto: pr. Foto: PR.

regio n Marion Smit, directeur Jeugd van het ministerie van VWS, bezocht onlangs de Jeugdhulpregio Holland Rijnland. Smit werd ontvangen door wethouder Fred van Trigt, tevens bestuurslid van het samenwerkingsverband Holland Rijnland.

Samen bespraken zij Jeugdhulp in de regio: wat gaat goed, wat kan beter en hoe kunnen het ministerie van VWS en Holland Rijnland tot betere Jeugdhulp komen?

Het programma startte met een inhoudelijke bespreking van punten en thema's die spelen in de regio Holland Rijnland. Eén van de bespreekpunten, de financiering van de Jeugdhulp, kreeg een onverwachte dynamiek. Diezelfde dag namelijk stuurde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een open brief over de financiële tekorten. Voor de regio Holland Rijnland zijn de zorgen over de tekorten overgebracht en er werd aandacht gevraagd voor de verdeling van eventuele extra middelen. Als namelijk de verdeelsleutel van extra middelen verloopt volgens het objectief verdeelmodel, dan helpt dat de regio niet genoeg. Het objectief verdeelmodel sluit namelijk onvoldoende aan bij het zorggebruik in Holland Rijnland.

Tijdens het werkbezoek was ook ruimte voor de alledaagse praktijk van de Jeugdhulp en de transformatie in Holland Rijnland. Daarvoor werd het bezoek voortgezet bij het Teylingen College en bij Curium – LUMC.

Op het Teylingen College werd Smit uitgebreid bij gesproken over passend onderwijs en de pilot gerealiseerd op deze school waarbij een psycholoog aanwezig is om leerlingen, ouders, verzorgers en docenten waar nodig te helpen.

Decentralisatie

Centraal tijdens het bezoek aan Curium stonden dilemma's rond de decentralisatie van Jeugdhulp. Denk hierbij aan inkoop, financiering, administratieve lasten maar ook de mogelijke consequenties van keuzes rond gemeentelijke samenwerking voor regionaal en bovenregionaal werkende organisaties. Ondanks de dynamiek die voortkomt uit de decentralisatie is Curium actief bezig met de transformatie. Hierdoor is bijvoorbeeld de duur van de opname verkort door intensieve thuisbehandeling. Curium ontwikkelt momenteel ook een high intensive care voor intensieve hulpverlening. Hiermee is separeren van patiënten minder snel noodzakelijk.

Met de academische werkplaatsen doet Curium ook onderzoek naar werkzame elementen van Jeugdhulp waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een lerend jeugdhulpstelsel.

Met het uitwisselen van dilemma's, knelpunten maar zeker ook de praktijkvoorbeelden vanuit het Teylingen College en Curium-LUMC ervaarden Smit en Van Trigt het als een zinvolle middag.

Emma Rous

De tweeling van Summerbourne

Een jonge vrouw gaat 25 jaar na haar geboorte en die van haar tweelingbroer op zoek naar de au-pair die meer zou weten over hun overleden moeder. Haar moeder stierf vlak na hun geboorte.

In het landhuis van haar familie komt ze een foto tegen van net na de geboorte van de tweeling. Haar moeder staat erop met maar één baby.


Mysterieus en spannend.

Jón Kalman Stefánsson


Het verhaal van Ásta

Als een man tijdens zijn werk van een ladder valt, komen er allerlei gedachtespinsels van vroeger bij hem op.

Hij herinnert zich de man die hij dertig jaar geleden was en hoe hij en zijn eerste vrouw hun dochter Ásta noemden. Een naam die voor hem gelijkstaat aan het IJslandse woord liefde.


Een prachtige roman over liefde en over IJsland. Zeer geschikt voor leeskringen.

Inge van der Krabben


In je dromen ga jij

De Marokkaanse vrouw Mariam gaat, op verzoek van haar moeder Safia die op sterven ligt, naar Marokko om daar haar verloren broer te zoeken, terwijl haar dochter moed verzamelt om haar ouders iets op te biechten.

Langzamerhand kom je achter de geschiedenis van Safia wat weer van grote invloed is op Mariam en haar dochter.

Mooie roman over drie generaties vrouwen.

een dorpsgenoot

De oorlog die mijn leven redde

K. Brubaker Bradley

Ada wordt vanwege haar klompvoet door haar moeder mishandeld. In de oorlog komt ze met haar broertje op het platteland terecht, waar ze langzaam opbloeit. Dit indrukwekkende boek (2 delen) is geen typisch oorlogsverhaal, maar gaat meer over de oorlog in Ada zelf.

leestips/lokaal

Genie Does - Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Een prop in je krop!

Tussen alle honden, katten, konijnen, hamsters, cavia's, gerbils en ratten door komt er ook af en toe een kip op het spreekuur. Woensdag moest ik een kip van 10 maanden onderzoeken, waarvan de eigenaar dacht dat zijn krop vol zat. Een krop is een uitzakking in de slokdarm waar voedsel tijdelijk kan worden 'opgeslagen'. Daarna gaat het naar de spier- en kliermaag. Er was thuis al geëxperimenteerd met laxeermiddelen, maar die hadden niet geholpen. De arme vogel was al magerder aan het worden. De beslissing was snel gemaakt: als laxeren niet helpt dan kun je alleen nog gaan opereren!

De kip moest eerst voorzichtig verdoofd worden waarvoor we ultra veilige middelen in huis hebben. Vanaf het moment dat zij sliep kreeg ze een kapje met anesthesie-gas om haar kopje heen om te blijven slapen en toch honderd procent zuurstof te krijgen. Zodoende bleef ze netjes slapen en konden we haar krop chirurgisch gaan benaderen. Net voor de borstingang zat een massieve harde bobbel. Na plukken en wassen en desinfecteren kon ik daar een snede in maken. Het ging eerst heftig bloeden vanwege de ontsteking die er al zat. Toen ik meer de diepte inging kwam ik in de krop zelf terecht. Er bleek een grote prop van gras in vast te zitten. Gedurende zeker vijftien minuten was ik bezig allemaal grassprieten eruit te halen. Het was een onontwarbare kluwen geworden. Pas nadat ik er zeker van was dat er niets meer inzat ging ik de structuren één voor één dichthechten. Een kippenhuid laat zich mooi sluiten. Gelukkig werd de kip weer goed wakker. Een half uur later zat ze weer rechtop in de warmte couveuse. We gaven haar wat te drinken om de krop meteen te spoelen. Uit voorzorg schreef ik een korte antibioticakuur voor, zodat ze geen nare wondreacties zou krijgen. 's Avonds werd de kip weer opgehaald. Een dag later hoorden we dat ze het heel goed deed. En deze week ga ik een schaamlipcorrectie bij een konijn doen. Ik kon alleen maar denken dat dit toch de handelingen zijn die het vak zo uitdagend en leuk maken.

Ik kon alleen maar denken dat dit toch de handelingen zijn, die het vak zo uitdagend en leuk maken.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 26 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Koor: Actaea

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 26 mei, 10.30 uur
Spreker: Bert van de Burgt

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 26 mei, 10.00 uur

Spreker: Ruben de Jong

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 25 mei, 19.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

Zondag 26 mei, 11.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 26 mei, 10.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Assistentie: diaken I. Osseweijer

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 22 mei, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 25 mei, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 26 mei

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerkje Prinsessestraat 1, 16.30 uur

Voorganger: ds. F. Rinkema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 26 mei, 10.00 uur

Spreker: Jaap Dieleman

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 26 mei, 10 en 16 uur

Voorganger: niet opgegeven

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 26 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 26 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. D. Verboom, Leiden

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 26 mei

10.00 uur: voorganger: prop. P.A. Pronk, Amsterdam

19.00 uur: voorganger: ds. A. Christ, Katwijk

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 26 mei bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 20 was: appelboom. De winnaar is Ron Broekhof uit Lisse.