LisserNieuws - De Hillegommer

27 augustus 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 27 augustus 2019


Dahlia-event bij Keukenhof

Eline en Jasmijn Baars leggen de laatste hand aan het dahliakunstwerk. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Onder grote belangstelling van met name dahliakwekers en handelaren, is woensdagmiddag in de tuin van Kasteel Keukenhof een groot dahliaevenement geopend. Gevolgd door andere dahliamanifestaties in de regio, zoals mozaïeken in Hillegom en Lisse. De openingshandeling werd verricht door de zusjes Eline en Jasmijn Baars die de laatste hand legden aan het kunstwerk 'Rise of The Phoenix' dat eerder deel uitmaakte van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Met het verschil dat alle hyacinten en andere voorjaarsbloeiers plaats maakten voor dahlia's.

Door Arie in 't Veld

Bij de opening zei Bart Siermerink, directeur van Keukenhof, onder andere dat het een bijzondere verbintenis was tussen twee Keukenhoven, namelijk de bloementuin en het kasteel. "Een mooi evenement. Afgelopen jaar is met René Schrama, de voorzitter van het Holland Dahlia Event, doorgesproken hoe men het evenement nog beter op de kaart kon zetten. Want er waren best wel enkele verbeteringen op te nemen. Dat is gelukt, met tot gevolg dat er nu een show staat die wordt gevormd door 150 soorten dahlia's in alle mogelijke kleuren. Als extra is er dit jaar ook een groot bloemstuk bij de Hofboerderij te zien, waaruit blijkt dat ook met snijdahlia's mooie resultaten kunnen worden bereikt." René Schrama merkte op dat het afgelopen jaar flinke stappen zijn gemaakt om het product dahlia te promoten. Hij ziet het als een goede basis voor de samenwerking tussen kwekerij en handel. "Er zijn altijd nog uitdagingen op het gebied van sortiment en duurzaamheid, waaronder de snijbloemen die enkele maanden in kassen worden gekweekt voordat ze markt op komen." Schrama memoreerde ook dat maar liefst 30 bloemenstekers de handen vol werk hebben gehad aan het in de bloemen zetten van de voormalige corsowagen. "Een mooie samensmelting van het voorjaar en de zomer."

Door veel bezoekers is enthousiast op de bloeiende dahlia's in de kasteeltuin gereageerd. Er blijken er nog heel wat in bloei te moeten komen. Bloemenpracht dus bij het kasteel en meestal zal die bloemenpracht tot de eerste vorst te bekijken zijn.

Deelnemers aan 112-dag bekend

Lisse n Wie zaterdag 31 augustus Lisse bezoekt, kan er niet omheen: het is 112-dag.

Van 12.00 tot 16.00 uur presenteren diverse hulpdiensten zich in de Kanaalstraat en Kapelstraat. Dit zijn:

· Brandweer Lisse · Bootcamp4Kids · Burgernet · EHBO Vereniging Lisse · First Response · Historische Brandweer Lisse · Outdoor4disabled met De Strandrups · Paintball Hillegom · Politie Lisse · Rode Kruis Bollenstreek · Slachtofferhulp.

Naast vragen stellen aan de hulpverleners kun je ook testen of je zelf geschikt bent als brandweer of geheim agent. Ben je zo snel als het licht of zo slim dat je vijanden altijd op het verkeerde been zet? En je moet in topconditie zijn. Hoe kan je anders die loodzware slang tillen, of wegrennen als het echt moet? Wil jij testen of je dat allemaal kunt? Doe dan mee met het 'Geheim agenten en Brandweermannen & vrouwen parcours' van Bootcamp4Kids tijdens de 112-dag. Aanmelden is niet nodig.

De 112-dag is gratis toegankelijk.

Minder schuurinbraken in Zuid-Holland

LISSE n Het aantal inbraken in Zuid-Hollandse schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 7,7% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar niet in Lisse.

Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4%. Dit blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht. In heel Nederland werden tussen januari en juni 12.436 mensen slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dagelijks zijn dit gemiddeld dus bijna 70 inbraken. Hoewel de landelijke trend een daling van het aantal inbraken laat zien, zijn er vijf provincies waar wel sprake is van een stijging: Zeeland (27,1%), Groningen (11,8%), Drenthe (5,9%), Gelderland (8%) en Noord-Brabant (6,4%). In de overige provincies, waaronder Zuid-Holland, is het aantal inbraken in bijgebouwen juist gedaald. Bekeken per gemeente is in Lisse het aantal schuurinbraken in de eerste helft van 2019 juist verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2018: nu 6, tegen 3 vorig jaar. Ook in Hillegom nam het toe, van 5 in de eerste helft van 2018 naar 7 nu. Meer op: independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/inbraken-schuren-garages.

Vragen over de computer?

IT n Elke eerste dinsdag van de maand kunnen senioren in De Beukenhof, Eikenlaan 2, terecht met vragen over de computer.

Ook op dinsdag 3 september van 10.00 tot 12.00 uur is een vrijwilliger van de Computergroep, aangesloten bij Stichting De Paraplu, aanwezig om problemen te helpen oplossen. Mail voor een vlotte afhandeling de vragen vooraf naar computerinloop@gmail.com. Vermeld welk type computer (desktop-pc, laptop, tablet of smartphone) en welk besturingssysteem (Windows, Android of iOS) het betreft. Zo kan de vrijwilliger de afspraak, die vooraf wordt bevestigd, zich goed voorbereiden. Wanneer iemand het spreekuur niet kan bezoeken, kunnen vraag en advies ook via het genoemde mailadres worden gewisseld.

Getuigen gezocht

POLITIE n Afgelopen week zijn er diverse vernielingen geconstateerd bij het Fioretti College aan de Sportlaan.

Wijkagent Marco van Maris meldt op zijn Twitter-account: "Afgelopen week zijn er meerdere vernielingen gepleegd bij het Fioretti College in #Lisse. Twee fietsen vernield, middenstreep voetbalveld eruit getrokken en een fietsenrek uit de grond. Alle info is welkom!" 0900-8844.

Foto: Rob van der Linden

Oranjecircuit ook leuk voor jonge lopers

Meedoen mag als je 7 jaar of ouder bent

Programma 2019-2020        Theater Floralis

ParapluParade vol met leuke activiteiten

column n dierenarts Lodewijk Kamps

De Paraplu is klaar voor een nieuw seizoen

LISSE n Stichting De Paraplu, die onder andere veel activiteiten voor senioren verzorgt, presenteert haar jaarprogramma voor het komende seizoen in een rijk geïllustreerde ParapluParade.

In deze brochure is alle informatie te vinden over de navolgende activiteiten:
· creatief (aquarelleren, tekenen, handwerken, patchwork/quilten);
· cultureel (kunstbus, zangkoor, Zondag Open);
· educatief (computergroep);
· spel (bridgen, klaverjassen, sjoelen);
· sportief (wandelen, koersballen, biljarten);
· vervoer (Seniorenbus).

In De Beukenhof en in 't Poelhuys (KrantCafé) kunnen senioren op vele ochtenden vrijblijvend binnenlopen om - onder het genot van een kopje koffie of thee - anderen op informele wijze te ontmoeten. Desgewenst kan men ook deelnemen aan diverse workshops.

De ParapluParade is inmiddels bezorgd bij bewoners van vele seniorencomplexen in Lisse. Zo ook aan alle leden van de lokale ouderenbonden KBO en PCOB.

Geen programmaboekje ontvangen? Het is gratis verkrijgbaar in De Beukenhof, de bibliotheek, het gemeentehuis, 't Poelhuys en bij de Jumbo (Poelmarkt). Alle informatie staat ook op www.deparaplu-lisse.nl en Facebook.

Gratis volleybalclinic voor jongens

REGIO n De volleybalclubs in de regio, waaronder Liusna uit Lisse, willen meer jongens aantrekken voor hun teams. Daarom organiseren ze op zaterdag 7 september een gratis volleybalclinic voor jongens van 12 tot en met 18 jaar en jeugdtrainers.

De clinic wordt geleid door Yannick van Harskamp, ex-international en trainer van de Jeugd Oranje jongens, die onlangs nog brons wonnen op het achtlandentoernooi in Italië. Doel van de clinic is om in de hele regio meer jongens aan het volleyballen te krijgen zodat de competitie groter en sterker wordt. Ook beginnend volleyballers zijn welkom op 7 september. Yannick geeft de jongens training en wordt daarbij geassisteerd door de aanwezige jeugdtrainers van de clubs in de regio. Yannick geeft de trainers ook tips om komend seizoen bij hun trainingen te gebruiken. Na de zaaltraining kunnen de trainers inspiratie opdoen bij Boukje Smeets, leercoach en funkey docent bij de KNHB. Het evenement vindt plaats van 12.00 tot 14.30 uur in sporthal Duinwetering in Noordwijk. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website www.7septvolley.nl of e-mail: 7septvolley@gmail.com.

Initiatief

De volleybalclinic is een initiatief van de volleybalverenigingen Leython DC (Leiderdorp), Novo (Noordwijk), VCO (Oegstgeest), VCS (Sassenheim), RVV (Katwijk) en Liusna (Lisse).

Oude films in Floralis

Lisse n Opnieuw zal Simon van Dijk namens Vereniging Oud Lisse een greep in zijn grote verzameling oude films doen om deze te vertonen op 24 september in Floralis.

Door Arie in 't Veld

De aanvangstijd is 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 5 euro. Voor tickets en informatie kan men terecht bij floralislisse.nl en aan de kassa. De voorstelling betreft zeven korte films die met elkaar een aardig programma vullen. Zoals de film met verdwenen beroepen; met de stoomtram naar de bollenvelden (1925); de geallieerden bevrijden Lisse (1945); bloemenstalletjes aan de Heereweg bij Café Juffermans (1946); de aanleg van de speedwaybaan op de sintelbaan (1947); de tram Leiden-Haarlem (1948) en de kermis in Lisse in 1959.

Keuringen voor het rijbewijs

REGIO n Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 31 augustus in 't Onderdak Sassenheim, J.P. Gouverneurlaan 40A medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen, telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen 40,00 euro. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief 60,00 euro. In Lisse vindt de eerstvolgende keuring plaats op woensdag 25 september in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. Op diezelfde datum kun je ook in Hillegom terecht bij Stichting Cultuur Beleving Hillegom, Prinses Irenelaan 16. Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en start 5 maanden voor deze datum. Voordat u een afspraak maakt, koopt u eerst een Gezondheidsverklaring (bijvoorbeeld met behulp van DigiD met sms-code op mijn.cbr.nl). Deze verklaring moet u invullen en opsturen naar het CBR.

September is oud-ledenmaand bij RV Iris

Als je een tijd niet geroeid hebt, maar je wilt het wel weer proberen, kun je op vier zondagen in september bij Iris terecht. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n Alle oud-leden van Roeivereniging Iris zijn zondag 1, 8, 15 en 22 september van harte welkom om te komen roeien. Van 09.30 tot 11 uur staat er een coach klaar om oud-leden te begeleiden.

De roeivereniging viert dit jaar haar tweede lustrum. In tien jaar tijd is de vereniging gegroeid van één bootje dat gestald mocht worden in de loods van Willem Akerboom tot een groeiende en bloeiende vereniging met een grote en diverse vloot.

Nieuw pand

De vereniging is inmiddels gevestigd in een prachtig nieuw pand aan de Greveling van waaruit je mooie tochten kunt roeien naar onder meer de Kaag en in het voorjaar door de kleurrijke bollenvelden.

Kom gerust langs om het weer te proberen

Heb je al een tijd niet geroeid, maar wil je het weer eens proberen? Kom gerust langs op bovenstaande ochtenden en stap in een boot. Natuurlijk staat er ook een kopje koffie klaar en krijg je een rondleiding door de nieuwe sociëteit. Deelname is geheel kosteloos. Aanmelden mag via het secretariaat, maar is niet noodzakelijk.

De sociëteit is gevestigd aan de Ruishornlaan 23 te Lisse. Voor meer informatie kun je ook terecht op www.rv-iris.nl.

Landschapsfonds Holland Rijnland houdt fotowedstrijd fruitbomen

Maak een mooie foto van je fruitboom. Hangt die net zo vol als bij deze pruimenboom? | Foto: pixabay Foto: pixabay

REGIO n Het plukseizoen is van start gegaan. En volgens zeggen is 2019 een goed oogstjaar. Hoe ziet jouw fruitboom eruit? Vol met pruimen of appels? Wij zijn benieuwd naar jouw oogst. Neem een mooie of originele foto en maak kans op leuke prijzen.

Het Landschapsfonds Holland Rijnland vindt het belangrijk dat de rust en de schoonheid van het platteland behouden blijft in onze streek. Subsidies zijn bij ons aan te vragen voor hoogstamfruitbomen, bloeiende weides en sfeervolle wandelpaden. Geniet jij ook van dit Hollandse landschap? En van de oogst van je fruitbomen? Deel dan je mooiste foto's!

Foto: archief

Hoe doe je mee?

Upload je foto tot 1 oktober via onze site: lfhr.nl/fotowedstrijd. Degene met de mooiste foto wint een diner voor twee bij restaurant De Dyck in Woubrugge. De tweede prijs is een kadobon bij een fotoshop. Heb je geen foto, maar wel een goed idee voor een groen project? Neem dan contact met Landschapsfonds Holland Rijnland op. Wie weet kunnen zij je helpen bij de financiering en de uitwerking van je idee om het landschap tussen de dorpen en steden mooier te maken! Bel 085 - 0603 321 of mail info@lfhr.nl.

Nieuw netwerkevent Business & Bites Bollenstreek bijna uitverkocht

Lisse n Het nieuwe netwerkevenement 'Business & Bites Bollenstreek' wordt 3 september gehouden in de tuinen van 't Huys Dever. De organisatie hoopte zo'n 150 ondernemers samen te brengen, maar inmiddels zijn er bijna 500 kaarten verkocht. Het ziet er daardoor naar uit dat het evenement bij de eerste editie en zelfs voor aanvang uitverkocht zal zijn.

Het concept van Business & Bites Bollenstreek is simpel: de organisatie wil zoveel mogelijk ondernemers en managers bijeen brengen om te netwerken. Bezoekers krijgen uitgebreid de gelegenheid om bestaande en nieuwe relaties te ontmoeten op een unieke locatie in de Bollenstreek. Tijdens het event, dat van 17.00 tot 20.00 uur duurt, presenteren tien verschillende regionale horecabedrijven zich met heerlijke bites, kunnen gasten een drankje halen aan de bar en genieten van entertainment van Ferocius Events.

Er zijn maximaal 500 kaarten voor Business & Bites Bollenstreek beschikbaar. All-in toegangskaarten voor ondernemers en managers kosten 22,50 euro per stuk en de laatste zijn te bestellen via www.business-bites.nl. Voor fietsen zijn er voldoende fietsenstallingen, auto's kunnen geparkeerd worden op het parkeerterrein van Tuincentrum Overvecht.

HOZO en WelzijnsKompas samen op markt

Hillegom n Tijdens de jaarmarkt, donderdag 29 augustus, staan HOZO en WelzijnsKompas samen in een kraam.

Tussen 11.:00 uur en 21.00 uur zullen medewerkers van HOZO en WelzijnsKompas een kraam voor Brasserie De Houttuin bemannen. Iedereen is welkom voor informatie over alles rondom (thuis)zorg, huishouding, personenalarmering, HOZO Servicepas, activiteiten en Open Eettafel en Avondrestaurant. De medewerkers van HOZO geven ook informatie over de mogelijkheden voor (vrijwilligers)werk, opleidingen en stages bij HOZO.

WelzijnsKompas informeert bezoekers onder andere over mantelzorgondersteuning en vrijetijdsbesteding in Hillegom.

Voor meer informatie: www.hozo.nl, 0252 – 576 500 en www.welzijnskompas.nl, 0252 – 757 100.

Nieuw programma Theater Floralis klaar

Marc van Brug (links) en Frank Schermer Voest. | Foto: Arie in 't Veld Foto: AihV

LISSE n Stichting Theater Floralis heeft het nieuwe programma klaar. Marc van Brug en Frank Schermer Voest kijken met een gezonde spanning uit naar de reacties op dit programma, maar gingen vorige week al uit hun dak. Er zijn regelmatig bezoekers uit België en Duitsland op de maandagavond in Lisse te vinden, maar plots kregen ze een reservering uit India te verwerken!

Door Arie in 't Veld

"Daar zijn we uiteraard trots op. Ons programma slaat goed aan, getuige ook vele uitverkochte zalen in het seizoen. De belangstelling uit India betreft het optreden van Candy Dulfer die op maandag 9 september de opening van het seizoen voor haar rekening neemt, samen met de Jazzband feat. Harry Emmery. Na twee eerdere legendarische, uitverkochte optredens zal het dus de derde keer zijn dat Candy Dulfer naar Lisse komt. Het is nu al duidelijk dat het resterende aantal toegangskaarten nog beperkt verkrijgbaar is", aldus Van Brug.

Samen met Schermer Voest is hij reuzeblij met de reacties van het publiek op hun initiatief om de maandagavond iets in Floralis te brengen. "Graag hadden we zelfs wat meer avonden willen hebben, want de belangstelling is, ook van artiestenzijde, erg groot. De programmering van Floralis laat dat echter niet toe," aldus Schermer Voest, die laat blijken dat hierover gesprekken plaatsvinden met Bescal en de exploitant van de bioscoop. Van Brug wijst op enkele hoogtepunten in het nieuwe programma, waaronder comedian Remco Veldhuis, het optreden van Henry van Loon, de première van Gerard Alderliefste & Friends en Jan Akkerman & Band op 14 oktober. Martijn Koning dendert op 4 november als een stier door de porseleinkast van 2019 en op 18 november is er een leesvoorstelling door Freek de Jonge. Verder brengt Clous van Mechelen een Ode aan Dolf Brouwers en spelen De Partizanen Het leven an sich.
Tot slot noemt Van Brug de inspeelavond Paradijskleier van Lenette van Dongen, die na het optreden in Lisse weer in de grote theaters zal optreden.

Het enthousiaste duo wijst erop dat in nagenoeg alle gevallen de vraag om in Floralis op te treden van de artiesten zélf komt. Schermer Voest: "We hebben een naam wat betreft de goede accommodatie, uitermate geschikt voor try-outs, én een fijn publiek. We zijn uiteraard erg blij dat we alle optredens ook qua financiën goed kunnen brengen, mede dankzij een aantal sponsors, maar… zonder subsidie van de gemeente. In tegenstelling tot veel andere grote en kleinere theaters in den lande die wel worden gesubsidieerd." Tussendoor geeft het duo aan dat ook voor De Greef een interessant programma op poten word gezet met optredens van Mark Waumans, De Laatste dinsdag, Thijs Kemperink en Fuad Hassen. Het nieuwe programma omvat verder diverse aankondigingen van het Filmhuis Lisse; de workshops van Jeugd Theaterschool Flores en MLX Musicals & Dance. Binnenkort liggen de programma's onder andere in het gemeentehuis, bij Antieke prenten.nl op het Vierkant, de bieb en de VVV. En alles is te vinden op theaterfloralis.nl, waar je ook tickets kunt bestellen.

Computeronderwijs voor senioren in De Beukenhof

Foto: Caroline Spaans

LISSE n Stichting De Paraplu heeft ook computeronderwijs in haar programma. De lessen beginnen vanaf 3 september. Ze worden gegeven in kleine groepjes onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers. Voor elke cursist is er veel tijd en aandacht.

In De Beukenhof zijn computers aanwezig, maar deelnemers kunnen ook hun eigen laptop, notebook of tablet meenemen. Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden.

Het gevarieerde cursusaanbod bestaat onder meer uit: internetten (Google, Marktplaats, bol.com, reis-/routeplanner); e-mail; kennismaken met Windows 10; digitale fotobewerking; spelletjes op de computer (patience, mahjong (foto), freecell, scrabble); werken met een tablet en/of een smartphone.

De samenstelling van de lesgroepjes geschiedt op basis van het onderwerp en de computerervaring. Een lesperiode bestaat uit circa 10 bijeenkomsten van 1½ à 2 uur. De kosten zijn 30 euro per periode.

Voor meer informatie en inschrijvingen kan men zich wenden tot Ria Markus, tel. 06-57493554 of 0252-429885, e-mail marwer@ziggo.nl.

Gezellig een bakkie met de buren tijdens Burendag

Hillegom/Lisse n Het Oranjefonds is initiatiefnemer van Burendag. Wat ooit begon als een dag waarop 500 buurten meededen, is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Inmiddels vieren ieder jaar meer dan één miljoen mensen Burendag.

Veel mensen gebruiken deze dag om een buurtfeest of een andere activiteit te organiseren want buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Op www.burendag.nl staat precies welke buren zich hebben aangemeld. Voor dit jaar kunnen er geen aanvragen meer gedaan worden bij het oranjefonds, maar een buurtinitiatief kan natuurlijk wel het hele jaar tot stand gebracht worden. Leuk idee voor de buurt? Neem dan contact op met buurtwerkers Dionne Scheepmaker of Carlijn French van WelzijnsKompas om de mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen ondersteunen met advies en zoeken naar verbinding. Bel Dionne via 06 -45331545 of d.scheepmaker@welzijnskompas.nl of Carlijn via 06-45162321 of c.french@welzijnskompas.nl.

Stal Aad Pools op zoek naar nieuwe zege

Het belooft vrijdag 13 september weer een spannende race te worden. | Foto: archief

Hillegom n De stal van Aad Pools hoopt op de kortebaan in Hillegom op vrijdag 13 september een nieuwe overwinning te boeken. De trainer is hard op zoek naar een zege, omdat hij na zijn overwinning vorig jaar op de Meerlaan niet meer wist te winnen. De aanvang van de koers is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.


Vorig jaar wist dochter Manon Pools te winnen met Janus Boshoeve. De Belgische ruin debuteerde op de Meerlaan en zette deze eerste deelname direct om in een overwinning. Het bleek vooralsnog geen opmaat naar een succesvolle kortebaancarrière. In hetzelfde jaar nog volgde een vijfde plaats en twee snelle uitschakelingen in de eerste omloop. In de aanloop naar het nieuwe seizoen raakte Janus Boshoeve geblesseerd. Hij is hiervan nog altijd herstellende en staat momenteel bij zijn eigenaar in Frankrijk op stal. De verwachting is dat hij dit seizoen niet meer in actie komt.

Niet verantwoord

Ook Bachelet, het paard dat vorig jaar op de tweede plaats eindigde, heeft haar kortebaancarrière niet succesvol kunnen vervolgen. De merrie gaf tijdens de koers steeds meer aan niet van het kortebanen te zijn gediend.

Pikeur Lindsey Pegram vond het na haar debuut dan ook niet verantwoord om haar opnieuw in te schrijven. Met onder andere Calistokingsdeep, Eliot Charisma en Southwind Raptor heeft Pegram wel goede paarden om opnieuw te scoren in Hillegom.

In 2016 (Femke Schermer) en 2017 (Barbert) won John de Leeuw de kortebaan in Hillegom. Ook dit jaar is de Hoofddorpse pikeur goed op dreef. Hij won al met Ronny Brandt (drie keer), Panic Launcher en Archange de Jiel. Mogelijk dat hij met één van deze paarden ook op de Meerlaan in actie komt.

Deelnemers

Welke paarden er op 13 september starten, is bekend op woensdag 11 september. De NDR verricht op deze dag de loting. Het deelnemersveld is vervolgens direct te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze website volgt later een uitgebreide voorbeschouwing met tips.

De kortebaan op de Meerlaan maakt deel uit van de jaarlijkse feestweek. Deze begint op zaterdag 7 september. Kijk voor een overzicht met alle activiteiten op www.harddraverijvereniginghillegom.nl.


Vrijwilligers gevraagd

Foto: pr

Je hoort de vraag nogal eens of je ziet 'm in de krant: vrijwilligers gezocht. Ook in deze krant. Vorige week nog voor het project vrijwilligers op recept. Vrijwilligers verdienen alle steun en hulde. En zo ook, wellicht zelfs nog meer, mantelzorgers. Mensen die zichzelf volkomen wegcijferen om de medemens bij te staan. Soms zelfs tot het laatste moment.

De gemeente heeft waardering voor de mensen die zich belangeloos voor de medemens en/of vereniging of anderszins inzetten en wil dat graag belonen. Dat wel, maar men moet tegenwoordig alles op haren en snaren zetten om kandidaten voor de diverse vrijwilligersprijzen te vinden. En dat is bedenkelijk en jammer. Heel Lisse staat stijf van de vrijwilligers en mantelzorgers zonder wie er heel wat zaken in het dorp minder of niet kunnen functioneren, of enorm veel geld kosten, omdat betaalde krachten de taken dan op zich moeten nemen. En dat laatste is ook vaak de doodsteek voor een vereniging bijvoorbeeld. Groot of klein; overal zijn vrijwilligers in touw en bewijzen de gemeenschap grote diensten.

De grote vraag is: hoe zit dat nou, zijn die vrijwilligers nou zo onbekend, of willen mensen die erbij betrokken zijn ze niet aanmelden om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke onderscheiding? Of is het allemaal zo'n gewone zaak geworden dat niemand er meer bij stilstaat dat er vele taken zijn die door vrijwilligers worden gedaan? Ik zou zeggen: kijk eens goed om u heen en inventariseer wat u zoal aan vrijwilligerswerk constateert. Natuurlijk zijn verreweg de meeste van die vrijwilligers bescheiden van aard, maar ze vinden het toch best leuk als ze worden gewaardeerd. En natuurlijk gaan ze niet 's morgens de deur uit met de gedachte: "Kom, laat ik eens een gemeentelijke waardering scoren", maar als het zo ver is, vinden ze het wel prachtig. Dat heb ik in de loop der jaren van heel nabij mogen zien en beleven tijdens de nieuwjaarsrecepties met allemaal blije en dankbare mensen. Zoek die vrijwilligers dus in uw omgeving op, kijk wat u aan informatie over ze heeft en maak de commissie die over de selectie gaat helemaal gek door het grote aantal aanmeldingen dat ze moet gaan beoordelen.

Inmiddels zijn de manieren voor zo'n voordracht verduidelijkt, dus is er geen enkele reden meer om een vrijwilliger die u kent niet op te geven. Zorg er gewoon voor dat hij of zij op een goede wijze in het zonnetje wordt gezet. En dat gaat nu allemaal wat makkelijker dan voorgaande jaren om het aanmelden aan te moedigen. Of zoals wethouder Jolanda Langeveld het zegt: "We zorgen nu voor duidelijkheid aan de voorkant met criteria, snelheid in de procedure voor de spelden en voor de vrijwilligersprijzen en eerder publiciteit om mensen te laten voordragen. En de uitreiking van de diverse prijzen blijft op de nieuwjaarsreceptie."

Maak de commissie helemaal gek

Ik zou zeggen, doe uw best voor mensen die dat stukje waardering alleszins verdienen.

Gratis seniorenvervoer naar ontmoetingsfestival

Foto: pr

REGIO n Senioren die graag een bezoek willen brengen aan het Festival der Ontmoeting in de Kulturele Raad in Hillegom, maar geen vervoer hebben, hoeven zich geen zorgen te maken.

WelzijnsKompas lost deze vervoersprobleem op. De Seniorenbus pendelt op 12 oktober heen en weer tussen Lisse en Hillegom. "Deze dienst wordt gratis aangeboden want wij willen iedereen de kans geven het festival te bezoeken", aldus de welzijnsorganisatie. Helaas is het niet mogelijk om rolstoelen, rollators en scootmobielen te vervoeren.

Heenreis

Vanaf De Beukenhof (Eikenlaan 2) vertrekt de bus om 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur en 13.30 uur.

Vanaf 't Poelhuys (Vivaldistraat 4) vertrekt de bus om 10.40 uur, 11.40 uur, 12.40 uur en 13.40 uur.

Terugreis

Vanaf de Kulturele Raad aan de Pr. Irenelaan 16 kan men om 13.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur teruggebracht worden naar het opstappunt.

Aanmelden via: 0252-415 468.

Fiets zelfstandig de weg op

Hillegom n De Fietserbond houdt maandag 9 september een fietscursus voor volwassenen.

De fietscursus is bedoeld voor iedereen die niet kan fietsen of niet meer durft te fietsen. Aan de voorgaande cursussen hebben velen met plezier én succes deelgenomen. Zij fietsen nu veilig en vrolijk door het dorp, bijvoorbeeld om hun boodschappen te doen of om hun kinderen naar school te brengen. De cursus omvat tien praktijklessen en vier theorielessen. De lessen worden gegeven op maandag van 9.00 tot 10.00 uur en op de dagen met de theorielessen tot 11.15 uur. In de schoolvakanties zijn er geen lessen. Tijdens de eerste lessen wordt er in een veilige omgeving geoefend op het schoolplein van de vroegere Savioschool aan de Olympiaweg 27. Na ongeveer vijf lessen kunnen de cursisten onder begeleiding de weg op. Dit seizoen verhuist de cursus van de Savioschool naar een andere locatie: Solution, Van den Endelaan 7. Deelnamekosten: 25 euro. Dit bedrag wordt, nadat de cursist voldoende lessen gevolgd heeft, weer terugbetaald. Ook mensen buiten Hillegom zijn welkom om deel te nemen. Voor aanmelding bel of mail Henk Huurneman: h.huurneman1@kpnmail.nl, of: 0252-520096.

Haarlemse Muggenronde door Lisse

Foto: Arie in 't Veld

WIELRENNEN n Het was voor sommige mensen wel even wachten bij het zebrapad, want er kwam woensdagmiddag 21 augustus op de Nassaustraat nogal wat voorbij aan wielrenners. De voorbijflitsende stroom bestond uit deelnemers aan de 62e Haarlemse Muggenronde, met een enorme file tot gevolg, die niet op het fietspad paste. De politie begeleidde de wielrenners en hield al fluitend en het stopteken gevend het verkeer in bedwang. Uiteraard ging het richting Haarlem, waar de volgende dag werd gestart voor een nieuwe etappe | Tekst & foto: Arie in 't Veld

n Doe mee op de laatste vakantiedag van de zomer

Foto: Renata Jansen

Kids Sportinstuif in de Vosse


Hillegom n Op de laatste dag van de zomervakantie, vrijdag 30 augustus, organiseert Hillegom in Beweging weer een sportinstuif.

De volgende sporten kunnen die middag gedaan worden; voetbal, handbal, korfbal, tafeltennis, basketbal en dans. De zaal is geopend om 12.30 uur en de entree is 2 euro per persoon.

Het programma start om 13.00 uur en alle sportiviteiten eindigen om 15.00 uur.

Alle kinderen tussen 4 en 15 jaar oud zijn welkom. Zij mogen zich (laten) opgeven via Paul de Bree en een mail sturen naar: pdebree@sportsupport.nl.

Gewoon langskomen op vrijdag 30 augustus naar de Vosse mag ook. Het sportcomplex ligt aan De Vosselaan 152 in Hillegom.

Foto: Jos Elfering

LISSE n Jos Elfering maakte bovenstaande foto, die verkozen is tot foto van de maand bij de Facebookgroep Je bent Lisser als... Hij schrijft: "Met de grote, lichte oogvlekken op elke rood gekleurde vleugel valt de dagpauwoog goed op. De meeste vlinders overwinteren als rups, maar de dagpauwoog overwintert als vlinder op een beschutte plek. Als de zon een beetje schijnt in het voorjaar, komt de dagpauwoog weer tevoorschijn. Uit vlindertellingen blijkt dat het niet goed gaat met veel dagvlinders in Nederland. Maar liefst 68 procent van de soorten staat op de rode lijst en de tot voor kort algemene argusvlinder verdwijnt in rap tempo. Bloeiende planten of een vlinderstruik doen wonderen voor de vlinders. Dus Lisse: een paar extra bloemen in de tuin kan geen kwaad."

Foto: pr

Lisse n De prijswinnaars van de Dahlia Mozaïekwedstrijd Bollenstreek 2019 werden zaterdag bekendgemaakt op 't Vierkant. In de categorie Mozaïeken 2D won Speeltuinvereniging de Bijenkorf met Bezig Bijtje (foto). Hotel-Restaurant de Nachtegaal werd tweede met De Vrolijke Kok. Derde werd Horeca Vierkant met Rembrandt. St. Agathakerk met mozaïek Vredesduif werd vierde en Boerderijwinkel Elsbroekerwei werd vijfde. In de categorie Mozaïeken 3D/Vrije opdracht was de top drie als volgt: 1. FamFlowerFarm met Zomerse Picknick, 2. De Tulperij met Feest CNB 100! en 3. Poppy's Flowers met De Bakfiets.

Open dag

Kennismaken met badminton kan tijdens de instuif op 2 en 7 oktober. Foto: pr

Hillegom n De hele maand september houdt badmintonvereniging de Vossemeppers open dagen op de woensdagochtend.

De Vossemeppers bestaat uit circa veertig enthousiaste vrouwen en mannen. Het seizoen loopt van september tot en met mei. De vereniging speelt onderlinge competitie en toernooien.Speeltijd: van 09.00 tot 12.00 uur in Sporthal De Vosse te Hillegom.

Voor meer informatie: Nel Visser, 06-12438757 of Monique Engelen, 06-14140098.

week in beeld

Twee Open Monumentendagen in Hillegom

Het onderkomen van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg. | Foto: pr

HILLEGOM n Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert voor de gemeente Hillegom Open Monumentendag. Dit jaar zelfs twee Open Monumentendagen, op de zaterdagen 31 augustus en 14 september. De traditionele opening van Open Monumentendag gebeurt door het hijsen van de monumentendag-vlag, op zaterdag 31 augustus om 10.00 uur bij Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131. Het is de aftrap van de Hillegomse Open Monumentendagen waar door veel vrijwilligers bij alle deelnemers weer veel tijd en moeite in is gestoken.

Op 31 augustus is bij het onderkomen van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg tussen 10.00 en 14.00 uur van alles te beleven. De digitale foto-expositie van Tony Whelan, Somewhere in Hillegom, gaat dan van start in de Holkamer en is heel september te zien gedurende de openingstijden van het clubhuis van de Vrienden: dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur en elke eerste dinsdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur.

In het kantoor van Kwekerij Veelzorg met uitzicht op de vlag zal een ensemble van de Hillegomse Muziekschool drie huiskamerconcertjes ten gehore brengen als omlijsting van de gastvrijheid van de vrijwilligers die bezoekers graag een inkijkje geven in de Hillegomse geschiedenis. Op het terrein van Kwekerij Veelzorg wordt bij een van de loftwoningen in de voormalige grote bollenschuur bezoek verwelkomd door de bewoners die graag tonen hoe de geschiedenis ervan nog steeds in beeld is.

In het centrum is Open Hof van 10.00 tot 16.00 geopend en ontvangt bezoekers onder het jaarthema van Open Monumentendag: Plekken van plezier. In 't Hof verzorgen Vrienden-vrijwilligers tussen 12.00 en 16.00 uur rondleidingen. Speciaal voor de Open Monumentendagen hebben de Vrienden een wandeling ontworpen door het centrum, die op eigen gelegenheid te volgen is en waar op de routepunten info over de historie van die plek wordt vermeld. De routekaart is verkrijgbaar tijdens de Open Monumentendagen op alle genoemde geopende locaties en bij de jaarmarkt-kraam van Stichting Vrienden van Oud Hillegom.

Op 14 september is het landelijk Open Monumentendag. Dan doen de Hillegomse kerken mee: van 10.00 tot 16.00 uur zijn de Maartenskerk, St. Jozef en St. Martinuskerk en opnieuw Open Hof geopend. Meer info: www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Agenda van de Bibliotheek

Hillegom n De komende maand is er weer van alles te doen en te beleven in de bieb.

Juridisch inloopspreekuur

Iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Taalcafé

Iedere dinsdag van 13.15 – 14.45 uur voor iedereen die wil oefenen met samen Nederlands lezen en praten.

Mediaspreekuur

Elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur voor als je vragen hebt over je tablet, e-reader, laptop of mobieltje.

Taalspreekuur

Dinsdag 10 en 24 september van 14.00 tot 15.30 uur voor iedereen die wil weten waar je Nederlands kan leren.

Groot Hillegoms Dictee

Woensdag 11 september, 19.30 uur. Aanmelden via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Cultuurfestival Hillegom

Zaterdag 28 september, van 11.00 tot 16.00 uur is in het Fioretti College Hillegom deze kunstzinnige uitmarkt.

Waar sta jij met je gezondheid?

Zaterdag 28 september, van 11.00 tot 13.00 uur, kun je langskomen bij een voedingsdeskundige en leefstijlcoach.

Talentgesprekken

Woensdag 25 september, tussen 13.30 en 15.30 uur talentcoach maakt een mindmap van dingen waar je kind blij van wordt.

Aanmelden via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Palestijnse speelfilm Wajib bij Filmhuis Lisse

Shadi en zijn vader herontdekken elkaar tijdens de wajib. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n Het Filmhuis Lisse draait dinsdag 3 september de Palestijnse speelfilm Wajib; een film over een buitengewone vader-zoonrelatie waarin niet alleen de warmte van de familiebanden centraal staat, maar ook de ergernissen daarover.

De jonge Palestijn Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, is alleen achtergebleven. Zijn vrouw heeft hem én Palestina een tijdje geleden verlaten om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland.

Samen met zijn vader moet Shadi zijn 'wajib'-plicht vervullen. Dat betekent de uitnodigingen voor het huwelijk persoonlijk afgeven bij familieleden, vrienden en kennissen. Tijdens hun tocht blijkt dat vader en zoon erg uit elkaar zijn gegroeid. De progressieve levensopvattingen van Shadi botsen met de conservatieve ideeën van zijn vader. Samen ontdekken ze een veranderende stad, maar vooral herontdekken ze elkaar.

Op subtiele wijze wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen het gedrag van de Palestijnen die in Israël wonen en de Palestijnen die naar het buitenland zijn verhuisd. De alledaagse realiteit in Israël vereist soms creatief gedrag om de complexiteit van sommige situaties het hoofd te kunnen bieden.

De film wordt vertoond in Floralis, Floralisplein 69. Aanvang 20.00 uur, de kassa is open vanaf 19.30 uur. Het reserveren van kaarten of plaatsen is niet mogelijk. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen 6 euro op vertoon van hun ledenpas. Betalen kan alleen contant, niet via pin.

Het hele programma staat op www.filmhuis-lisse.nl.

Workshops in 't KrantCafé

LISSE n In 't KrantCafé, gehuisvest in 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4, is elke eerste vrijdag van de maand een creatieve workshop te volgen. De deskundige leiding is in handen van Patricia de Jong.

Op vrijdag 6 september wordt geleerd hoe je een portret tekent op papier. Je neemt zelf een portretfoto mee waarop je goed de details van het gezicht (zoals hoofd, nek en schouders) kunt zien. Het zal je verrassen hoeveel de foto en het getekende portret op elkaar zullen lijken.

De workshops duren van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 5 euro per keer, inclusief materialen. Om organisatorische redenen moet je je vooraf aanmelden bij Lida Zoet, telefoon 410331 of e-mail: lidazoet@hotmail.nl. Voor nadere informatie zie ook www.deparaplu-lisse.nl en www.prutsenpracht.nl.

Kaarten op tafel bij bridgeclub

Beinsdorp n Bridgeclub Beinsdorp start 5 september met de bridgecompetitie.

Al 27 jaar speelt de bridgeclub op donderdagavond in Dorpshuis het Eiland, Rietkraag 5. Nieuwe leden zijn van harte welkom. De club verzorgt ook beginnerscursussen. Meer informatie via Yvonne van den Berg, 06-22960328 of stuur een mail naar bcbeinsdorp@gmail.com.

Tennisxperience TV Lisserbroek

LISSERBROEK n Heb je interesse in de tennissport, of heb je al eerder heeft getennist en wil je Tennisvereniging Lisserbroek leren kennen? Kom dan vrijdagavond 30 augustus naar de 11e editie van de TennisXperience.

Deze avond is bestemd voor leden en niet-leden, voor beginners en gevorderden vanaf 18 jaar. Vrienden/kennissen/ buren/collega's etc. zijn ook welkom. Maar alleen jezelf inschrijven is natuurlijk ook mogelijk. Deelname is gratis, inschrijven (verplicht) graag via de website: www.tvlisserbroek.nl. Vol=vol.

De Tennisxperience begint om 19.15 uur met een kopje koffie en iets lekkers. Om 19.30 uur beginnen we aan de warming-up en de tennisclinic, waarbij iedereen op speelniveau wordt ingedeeld. Hierna spelen we nog een toernooitje en we sluiten af met een gezellige borrel. Eindtijd rond 23.00 uur.

cultuur/uitgaan

Voormalige maalderij Verduijn gesloopt

De graanmaalderij in 1938. Het vrachtschip wordt geladen of gelost. Foto: Oud Lisse

Voor de brug bij de Ringvaart kun je rechtsaf. Daar liggen in de Keukenhoftijd de rondvaartboten aangemeerd. Aan het einde van het straatje, dat tot de Kanaalstraat behoort, stond tot voor kort een markant gebouw. Dat is onlangs gesloopt ten behoeve van de nieuwbouw van plan Nieuw Meerzicht.

Het adres van het gesloopte gebouw was Kanaalstraat 276. Hier stond de vroegere graanmaalderij van Verduijn. Het oorspronkelijke bouwjaar van de graanmaalderij was 1896. De opdrachtgever was kruidenier A. Verduijn, die er een graanmaalderij en een grossierderij wilde beginnen.

Brand in 1930

Op dinsdag 17 juni 1930 werden de graanmaalderij en grossierderij door brand volledig verwoest. In diverse landelijke kranten werd melding gemaakt van deze grote brand: 'De vlammen vonden gretig voedsel in de groote voorraden meel, graan, suiker, enz'. De schade werd op 150.000 gulden geraamd. Het verbrande gebouw was gelukkig goed verzekerd bij de Onderlinge Brandwaarborg Mij. voor Molenaars te Bussum. De fabriek was juist kort daarvoor van een nieuwe krachtinstallatie voorzien. Er moest nog worden proefgedraaid.

Tijdens het blussen is een 'spanningsketel', die onder een druk van 15 atmosfeer stond, door de hitte uit elkaar gesprongen. De brokstukken werden door een muur 25 meter ver het gebouw uitgeslingerd. Twee brandweerlieden, de heren Kuiper en Schrier, werden gewond.

Na de brand werd op dezelfde locatie een nieuw bedrijfspand met kantoor en pakhuis gebouwd in opdracht van F.M. Verduijn. De aannemer-architect was B. van der Zaal uit Lisse. In de loop der jaren is het pand steeds verbouwd en uitgebreid, waardoor een wonderlijk gebouw ontstond met een kantoor van drie verdiepingen en pakhuizen van vier en vijf verdiepingen met meerdere daken, zowel evenwijdig aan als haaks op de Ringvaart. Boven de laaddeuren werden de daken verlengd, zodat de goederen droog naar binnen konden worden gehesen.

Mijnders en Mieloo

Tot 1951 bleef het steeds een graanmaalderij. Daarna, tot ongeveer 1984 werd het bedrijf NV Groothandel in levensmiddelen genoemd. Het was nog steeds in bezit van de familie Verduijn, maar in de zeventiger jaren werd het pand gehuurd door Mijnders Meubelen.

In 1985-1986 werd het gehuurd door Mieloo Bouwmaterialen en was het tijdelijk in gebruik als pakhuis. Mieloo was de achterbuurman van Verduijn en gevestigd aan de Gasstraat.

Brandweermannen raakten gewond

Het voormalige pakhuis is in 1988 drastisch gerenoveerd en verbouwd tot bedrijvenverzamelgebouw 'Kanaalstaete'. De daken werden vervangen door platte daken met lichtstraten en de gevels werden wit gemaakt. Opdrachtgever was Integrated Chemicals BV. Een viertal bedrijven maakte daarna gebruik van dit bedrijfsverzamelgebouw. En nu heeft het gebouw dus plaats moeten maken voor de komende nieuwe woningen van plan Nieuw Meerzicht. Een markant gebouw met een bijzondere geschiedenis is niet meer!

Kom kennismaken met een bijzondere tak van de zorg

Nieuw Unicum is er voor zorg, begeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met MS. | Foto: pr Foto: pr

n Gespecialiseerde zorg voor mensen met MS

ZORG n Verzorgenden of verpleegkundigen die eens een kijkje willen nemen in een gespecialiseerde zorginstelling met een relatief jonge en diverse doelgroep, kunnen woensdag 4 september terecht bij MS Expertisecentrum Nieuw Unicum.

In de duinen bij Zandvoort vind je Nieuw Unicum: het expertisecentrum in Nederland voor de zorg, begeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met MS. Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Zenuwen geven dan minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden (bron: Nationaal MS Fonds).

Eigen regie

Mensen met MS krijgen bij Nieuw Unicum gespecialiseerde zorg op maat, waarbij het behoud van de eigen regie een belangrijk uitgangspunt is.

De diversiteit van bewoners is groot in leeftijd, achtergrond en aandoening

De medewerkers van dit centrum denken in mogelijkheden en zetten altijd een stapje extra. De diversiteit van de bewoners is groot: denk hierbij aan leeftijd, achtergrond en aandoening. De bewoners staan, ondanks vaak complexe beperkingen, nog midden in het leven.

Rondleiding

Op 4 september zijn verzorgenden en verplegenden welkom tussen 13 en 18 uur op de Zandvoortselaan 165 in Zandvoort. Je kunt vrij inlopen. Onder het genot van een hapje en drankje kun je vragen stellen aan medewerkers over het werk, opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Ook kun je meelopen met een van de rondleidingen. Er is voor die middag ook kinderopvang geregeld.

Meer info

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier www.werken-bij-nieuwunicum.nl/vacature-verzorgende en op YouTube: https://youtu.be/UDVtALMBsg8. Heb je vragen? Aarzel niet en mail ze naar personeelszaken@nieuwunicum.nl.

Er is die middag kinderopvang aanwezig

Bingo in Plein28

Hillegom n Met ingang van 2 september de bingo weer in Plein28.

Iedereen kan deelnemen aan deze activiteit in leer- en ontmoetingscentrum Plein28, aan het Henri Dunantplein 28. De bingomiddag is iedere eerste maandag van de maand van 13.30 tot 16.45 uur. Aanmelden is niet nodig.

Entree is gratis en een bingokaartje kost 0,50 euro. Er wordt dit jaar gespeeld op: 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december.

Voorheen was er elke tweede maandag van de maand klaverjassen in Plein28. Met ingang van september is deze activiteit verhuisd naar het KWJ gebouw aan de Weeresteinstraat. Voor meer info: 0252 – 516974 of: 06-40172682.

Meer informatie over de bingo activiteit of over Plein28: Marije Pots via 06-406 448 05 of mail: m.pots@welzijnskompas.nl.

Taalcafé weer van start

Hillegom n De vakantie is weer bijna voorbij. Dat betekent dat ook het Taalcafé weer start. Dinsdag 3 september is iedereen welkom die beter Nederlands wil leren spreken en lezen in de bibliotheek aan de Sportlaan vanaf 13.00 uur tot 14.45 uur.

Om te beginnen wordt er met elkaar gekletst onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarna is er een gezamenlijk kwartier met een leerzaam thema op het scherm en wordt informatie uit de plaatselijke weekbladen voorgelezen.

Om half twee gaat iedereen naar verschillende groepen, beginners, middengroep en gevorderden om taaloefeningen te maken, te lezen en te praten met elkaar.

In de beginnersgroep is de uitspraak en woordenkennis belangrijk, in de middengroep wordt basisgrammatica behandeld en worden er eenvoudige teksten gelezen. In de gevorderde groep wordt aandacht besteed aan grammatica, bijzonderheden van de taal en klemtoon, worden artikelen uit kranten gelezen en krantenkoppen besproken.

Vriendschappen

"Het is al met al een levendige boel in de bibliotheek op dinsdagmiddag met veel gepraat en gelach. Het is leuk om te zien dat er vriendschappen ontstaan. Hoogtepunten zijn de uitstapjes naar musea, de duinen en onlangs naar de Heemtuin in Hillegom. Iedereen is welkom, men hoeft zich niet vooraf aan te melden. Jammer genoeg is er geen kinderopvang," zo laat de organisatie weten.

Meer informatie: Henk Huurneman, 0252-520096 of Thea van Ommeren, 0252-522216.

column/nieuws

Oranjecircuit ook voor jeugdige lopers

Er doen altijd veel kinderen mee aan de jeugdlopen van het Oranjecircuit. | Foto: Rob van der Linden Foto: Rob van der Linden

REGIO n De aankondiging van het Van der Hulst Oranjecircuit stond vorige week al in deze krant. Toen ging het voornamelijk over de verschillende wedstrijden voor volwassen lopers. Maar ook de jeugd van de Bollenstreek kan weer in beweging komen. Voor hen zijn er in alle dorpen ook jeugdlopen.

De scholen zijn weer begonnen en de kinderen maken zich op voor activiteiten van de Oranjeverenigingen, zoals de kermis én het Van der Hulst Oranjecircuit. In alle dorpen is een jeugdloop tijdens dit hardloopcircuit. De afstand is ongeveer 2 kilometer en de minimale leeftijd voor deelname is 7 jaar.

Gezellige start

Wat houdt zo'n jeugdloop nou in? Het is een leuke wedstrijd om de strijd aan te gaan of gewoon gezellig hard te lopen met je klasgenootjes, teamgenoten van je sportclub en je vriendjes uit de wijk. Aanmoedigingen zijn dan erg welkom. Het enthousiasme van de kinderen en het publiek zorgt voor een gezellige start van de hardloopwedstrijden in de dorpen in de Bollenstreek. Ouders mogen trouwens ook meelopen.

Je krijgt een startnummer

Loopagenda

Waar en wanneer vinden de jeugdlopen precies plaats?

• Noordwijk: vrijdag 30 augustus, 18.30 uur, 2,7 km

Noordwijkerhout: dinsdag 3 september, 19.00 uur, 2,2 km

Hillegom: maandag 9 september, 19.00 uur, 2,4 km

Voorhout: vrijdag 13 september, 19.00 uur, 2,0 km

Sassenheim: dinsdag 17 september, 19.00 uur, 2,2 km

Lisse: dinsdag 24 september, 19.00 uur: 7 t/m 11 jaar, 1,1 km; 19.20 uur: 12 t/m 14 jaar, 3,3 km.

Prijzen

Bij elke jeugdloop zijn in twee leeftijdsklassen eerste, tweede en derde prijzen te winnen. Er doen altijd veel kinderen mee. Het wordt op de sportclubs en scholen gestimuleerd om mee te doen. Je kunt je op de dag zelf inschrijven en het is mogelijk om je voor het hele circuit in te schrijven. Wel zo makkelijk en leuk! Je ontvangt een leuke herinnering en je loopt met een startnummer, net zoals de volwassenen. Voor inschrijving en meer details van de jeugdlopen ga naar de website www.oranjecircuit.nl.

25e keer

Het Van der Hulst Oranjecircuit wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd door AV De Spartaan uit Lisse in samenwerking met de Oranje- en Harddraverijverenigingen.

Aanmoedigingen van publiek zijn altijd heel welkom

Kunstsale bij De School

Hillegom n Begin september gaat Kunstenaarscollectief De School Hillegom verhuizen naar het pand Mariaoord aan de Mariastraat. De kunstenaars zijn daarom al druk bezig hun ateliers op te ruimen en leeg te maken. En zondag 1 september is het zover: de laatste expositie in het historische schoolgebouw aan het Henri Dunantplein 2 is een feit.

Het collectief organiseert een Kunstsale die om 13.00 uur op ludieke wijze geopend wordt door cultuurwethouder Fred van Trigt. Met muziek, hapjes en drankjes vieren de leden de afsluiting van een eerste fase met de bezoekers. De groep van drie oprichters groeide al snel uit naar dertien deelnemers en organiseerde diverse evenementen. Alle kunstenaars zijn zelf aanwezig op 1 september en ze vertellen graag over hun drijfveren en hun werk. Om 16.30 uur treedt zanger/gitarist Milan Couzijn op met onder andere liedjes van Bob Dylan en Bruce Springsteen ter afsluiting.

De tien deelnemende kunstenaars bieden schilderijen, foto's, beelden, werken op papier en kunstspiegellijsten aan tegen scherpe prijzen, omdat ze niet alles kunnen meeverhuizen naar het nieuwe pand. De meeste ateliers op de eerste en tweede etage aan de Mariastraat zijn kleiner dan de oude behuizing en er is daar helaas geen grote zaal om te exposeren. Daar staat tegenover dat de organisatie Zorgbalans, die gevestigd is op de begane grond, al aangeboden heeft ruimte te maken voor weekendexposities. Ook andere samenwerkingen zijn al besproken.

De deelnemende kunstenaars zijn Ineke Huijerman, Ferdinand Wagemans, Robert van Rossem, Corine Buskop, Nathalie Brouwenstijn, Ell Geeh, ReNoo, Art MJG, Wim Wissingh en Josee van Schuppen. Meer informatie over hun werk is te lezen op www.deschoolhillegom.nl. Open van 13.00 tot 17.00 uur.

WelzijnsKompas zoekt vrijwilligers voor WoR

Hillegom/Lisse n Het project Welzijn op Recept biedt inwoners van Hillegom en Lisse de mogelijkheid om hun leefwereld te verbreden en weer zin te krijgen in de dingen die ze doen.

Daarom is WelzijnsKompas op zoek naar vrijwilligers om dit project te ondersteunen als welzijnscoach. De welzijnscoach kijkt samen met klant waar nieuwe mogelijkheden liggen om weer actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Een welzijnscoach gaat samen met de klant op zoek naar passende activiteiten die aansluiten bij de interesses van de klant.

Passende activiteiten

Zoals een leeskring, vrijwilligerswerk, gymnastiekles, bezoekvrijwilliger etc. Soms is er een extra duwtje in de rug nodig en begeleidt de welzijnscoach de klant naar nieuwe activiteiten.

Via de huisarts krijgt de klant een welzijnsrecept. De klant is bij de huisarts geweest met vragen die niet direct medisch opgelost kunnen of hoeven worden. Te denken aan: "ik voel mij zo alleen", "ik heb geen energie om ergens naar toe te gaan" of "ik wil graag wat voor anderen betekenen, maar weet niet hoe ik dat moet aanpakken". Samen met een welzijnscoach gaat de klant in gesprek om te kijken welke activiteiten passend zijn.

WelzijnsKompas is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als welzijnscoach.

De organisatie biedt uitdagend vrijwilligerswerk waarbij tijd zelf kan worden ingedeeld en er begeleiding is van de welzijnsadviseurs. Belangstellenden kunnen reageren via Hilde Koudijs h.koudijs@welzijnskompas.nl of bel (maandage tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 uur) met 0252-75 71 00.

Anne Swärd


De onzichtbare bruid

Een zwangere jonge vrouw komt door haar huwelijk in een aristocratische, kille familie terecht, die een duistere kant heeft, maar zelf heeft ze ook geheimen.

Kan ze het verleden achter zich laten en zal haar huwelijk stand kunnen houden?


Een mooi en ontroerend familiedrama dat wel wat vragen oproept.

Filmisch geschreven.

Jo Spain


Iets te verbergen

In een exclusieve, omheinde woonwijk wordt een vrouw vermoord en pas na drie maanden gevonden.

Geen van de buren heeft haar in die maanden gemist.

De politie stelt een onderzoek in en komt er al snel achter dat alle buren wel een reden hadden om de vrouw dood te wensen.


Een spannende whodunit met een vleugje humor.

Veronica Henry


Een recept voor geluk

Familiesage waarin het huis op Lark Hill 11 in Bath centraal staat met daarin de bewoners die leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en die van de tijd van nu.


Sfeervol geschreven.

Je krijgt zin om de keuken in te duiken en de heerlijke recepten, die centraal staan in het boek, te gaan uitproberen.

... een dorpsgenoot

Tijl

Daniel Kehlmann

Dit boek over Tijl Uilenspiegel is heel knap en zeer helder en beeldend geschreven (en vertaald!).

Binnen enkele zinnen zit je volledig in het verhaal en beleef je het als een driedimensionale film.

Ga in dit boek op pad met de nar Tijl en waan je in de kleurrijke Middeleeuwen!

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

leestips/regio

De Spaanse rescuehond

In de agenda zag ik de afspraak staan dat mevrouw Van der Meij met haar nieuwe hond Salvage op bezoek kwam.

Het zou een kennismakingsbezoek zijn. Met haar aandoenlijk lieve Galgo van ongeveer 27 kg zat ze in de wachtkamer. Toen ik ze binnenriep volgde Salvage zijn baasje als een schaduw met de soepele golvende tred van een windhond. "Dit is hem nou!" zei ze glimmend van blijdschap. "Gisteren op Schiphol opgehaald". Eerst liet ik hem even wennen aan de nieuwe ruimte en kreeg ik de gelegenheid om hem te observeren. Zijn rechtervoorpoot stond een beetje afwijkend. Ik liet hem op behandeltafel stappen en liftte hem tot ooghoogte omhoog. Zijn hart, longen, ogen, oren en buik waren prima in orde. Toen ik in de bek keek zag ik een afgebroken onder hoektand met een forse ontsteking daar omheen en ook twee voortanden waren traumatisch afgebroken. Hij had al een paar keer goed en gulzig gegeten, dus hij kon er maar weinig last van hebben volgens mevrouw Van der Meij. De rare stand van de rechtervoorpoot besloten we nader te onderzoeken. Op de röntgenfoto was te zien dat er sprake was van een weliswaar oude, maar toch compleet geheelde fractuur. Dat wil zeggen, er had een klinisch effectieve heling opgetreden, maar de stand en de lengte waren nu afwijkend. Hier zouden we verder ook niets meer aan doen. We voelden ook bij het verdere onderzoek een paar harde bobbels onder de huid van de rechterflank. En bij zijn borstbeen zaten allemaal wild vlees woekeringen, waarschijnlijk ontstaan ten gevolge van het veel en langdurig op te harde ondergrond liggen. Omdat hij over de hele linie kerngezond was maakten we een vervolgafspraak om de problemen aan te pakken. De eigenares wilde een nieuwe start maken. Drie dagen later maakten we na hem verdoofd te hebben dentale röntgenfoto's waarop te zien was dat de wortels van de afgebroken tanden al danig aan het rotten waren. Deze moesten er dus uit. De drie harde bobbels onder de huid benaderden we chirurgisch. Het angstige vermoeden werd bij de eerste bobbel meteen bevestigd: een bukskogel. In dit geval waren de kogels van rechts gekomen. Twee ervan konden we verwijderen, eentje zat er te diep in de spier vast, zodat we besloten die te laten zitten. Het verhaal begon nu een begin en een eind te krijgen. Waarschijnlijk was Salvage beschoten met een geweer waarna hij van pure angst was weggerend en onverhoeds een ongeluk met een auto had gehad: gebroken pols en drie tanden kapot. Door een diepgewortelde overlevingsdrang heeft hij het gered en hebben zich later mensen van een rescue organisatie over hem ontfermd. En nu is hij in Nederland waar hij liefdevol alle zorg krijgt die nodig is. Na 10 dagen zagen we hem om de hechtingen te verwijderen en alle wonden waren genezen! De eigenares had tranen van geluk over hoe lief deze hond is!

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 1 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 1 september, 10.30 uur
Spreker: Cees van Breugel

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 1 september, 10.00 uur

Spreker: Lars van Nieuwkoop

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 1 september, 09.30 uur

Openingsviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: Parochiekoor
Extra: Kinderwoorddienst

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 1 september, 10.00 uur

Herdenkingsviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum
Extra: kinderwoorddienst

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 28 augustus, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 31 augustus, 19.00 uur

Herdenkingsviering
Celebrant: pastoor R. Franken

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 1 september

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 1 september

Geen dienst opgegeven

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 1 september, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 1 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. Th. B. Hop, H'gom

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 1 september, 10.00 uur

Voorganger: pastor R. Baas, Gouda

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 1 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. H. J. Reinders, Driebergen

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 1 september binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 34 is: knuffelbeest. Winnaar is Denise den Hartigh uit Hillegom.