LisserNieuws - De Hillegommer

3 juni 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 3 juni 2020


Eindelijk weer op een terras

De terrassen zijn weer open. Het Vierkant was vroeg in de avond nog redelijk gevuld met mensen. | Tekst&foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Lisse n De terrassen van cafés en restaurants in heel Nederland mochten tweede pinksterdag om 12.00 uur weer open voor gasten.

Het was een versoepeling van de coronamaatregelen waar veel mensen reikhalzend naar uitgekeken hebben. Ook in Lisse ging men weer een drankje op een terras doen, zoals hier op het Vierkant. Dankzij het mooie weer was het zeer aangenaam buiten. Wie uiteten wil, dient wel bij zijn restaurant naar keuze van tevoren te reserveren.

Yvonne en Sabine dealen in Slowakije met coronaperikelen. Foto: pr

Buitenlands avontuur in coronatijd

Hier heeft men niet eens
gehamsterd

De Zwarte Tulp is weer open voor publiek

Wandelroutes rond Lisse
uitgebreid

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Museum de Zwarte Tulp weer geopend voor publiek

Op de vloer is de looprichting aangegeven. Inzet: een van de tekeningen die te zien is in de expositie. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n De tentoonstelling bij Museum de Zwarte Tulp in het kader van 400 jaar Mayflower stond op het punt van openen toen het coronavirus toesloeg. Niemand heeft deze expositie dan ook nog gezien. Maar sinds dinsdag 2 juni is het museum weer geopend en kan men tot en met 27 september genieten van drie tentoonstellingen rond het thema 400 jaar Mayflower. "We hebben er allemaal weer zin in", zegt directeur Werner van den Belt.

Er is hard gewerkt achter de schermen van de Zwarte Tulp zodat mensen tijdens hun bezoek herinnerd worden aan de anderhalvemeterregel. Zo zijn er onder meer looprichtingen aangegeven op de vloer. Momenteel mogen maximaal 30 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. Via de website museumdezwartetulp.nl is een ticket te boeken en een tijdslot in te vullen. Wie een museumkaart heeft, kan het museum bellen om te vragen op welk tijdstip men het best kan komen.

Van den Belt: "Wij kunnen in tijden van crisis betekenis geven en verbinding bieden: wie zijn wij, waar komen wij vandaan en hoe zien wij onze toekomst? Deze crisis betekent helaas ook dat wij inkomsten zijn misgelopen en onze sponsoren – waaronder de tuinbouwsector – zware klappen hebben gehad. Wij kunnen uw steun door uw bezoek of in een andere vorm nu heel goed gebruiken. Want als wij ons cultureel erfgoed niet meer kunnen tonen, wat bindt ons als Bollenstrekers dan nog?"


Planten van de Pilgrims

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden naar Amerika voer. Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op deze overtocht een uitgebreid naslagwerk over medicinale en voedselplanten meegenomen: het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt. Zij maakten een selectie uit de meer dan 1000 planten uit het boek. Verder is er een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974). Ook vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Zie museumdezwartetulp.nl of Facebook.

Windmolens en biomassa niet uitsluiten

Hillegom n Na Lisse was het aan de Hillegomse gemeenteraad om hun bedenkingen en wensen kenbaar te maken met betrekking tot de concept Regionale Energie- strategie (RES) van Holland Rijnlijn.

Negen amendementen werden op het collegevoorstel ingediend, veelal afkomstig van de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en Bloeiend Hillegom (BH). Vooral GroenLinks raadslid Dick van Egmond was er eens goed voor gaan zitten om via een motie en een aantal amendementen de reactie van Hillegom flink op de RES flink bij te sturen tijdens deze digitale raadsvergadering. Met rode komen van opwinding hield hij lange doorwrochte betogen. Maar dat mocht allemaal niet baten, zijn motie om bouwtitels voor GOM woningen te vervangen door titels voor duurzame energieopwekking als financieringsbron voor de herstructurering van de Duin- en Bollenstreek trok hij in nadat bleek dat daar geen enkel draagvlak voor was. De twee het meest in het oog springende amendementen van de oppositie over de bescherming van de bollenvelden door geen enkele windmolen op bollengrond toe te staan en het uitsluiten van biomassa als alternatieve energiebron werden verworpen. Daardoor heeft een meerderheid van de gemeenteraad (CDA, BBH, GL) besloten plaatsing van windmolens niet volledig uit te sluiten maar te overwegen op plaatsen waar het de cultuurhistorische waarde van het bollenlandschap niet schaadt. Tevens worden daardoor kleinschalige biomassacentrales ook niet op voorhand uitgesloten. In Lisse en Teylingen wordt daar anders over gedacht, die gemeenten hebben bijvoorbeeld ook kernenergie als alternatieve energiebron opgenomen en biomassa geschrapt.


Holland Rijnland zal na ontvangst van de bedenkingen en wensen van alle deelnemende gemeenten ten aanzien van de RES met een RES 1.0 opstellen waarmee de gemeenten na de zomer naar hun inwoners kunnen gaan om hun inbreng te vernemen.

>Danscentrum Welkom wil open

Lisse n Rachell van der Veek, eigenaar van Danscentrum Welkom, wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten.

Rachell vindt dat dansen voor iedereen snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren? Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1,5 meter afstand houden. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen."

Webinar: een lastige scheiding

digitaal n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) houdt 23 juni in samenwerking met Tischa Neve een webinar voor ouders van kinderen van 2 tot 16 jaar, die te maken hebben met een lastige scheiding. Tischa geeft tips hoe je kinderen goed kan begeleiden tijdens en na de scheiding.

"Een scheiding heeft een hele grote impact op kinderen. Zeker als de scheiding niet makkelijk verloopt. Helaas komt het vaak voor dat scheidingen veel schade toebrengen aan kinderen.

Zit je midden in een pittige scheiding en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Wil je niet blijven hangen in boosheid of verslagenheid maar er alles aan doen wat jij zelf kunt om er voor je kinderen te zijn?"


Aanmelden

In dit webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) deelt kinderpsycholoog en opvoedkundige, en in dit geval ook ervaringsdeskundige Tischa Neve haar tips. Dit webinar is op dinsdag 23 juni duurt van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl. Na afloop is het webinar nog een maand terug te kijken.

>Wethouder opent Hondenspeelveld

HILLEGOM n Wethouder Jan van Rijn opende vorige week in de wijk Elsbroek op de hoek Lodewijk van Deyssellaan, Jacques Perklaan het eerste hondenspeelveld van Hillegom. Bij de opening was een aantal hondenbezitters aanwezig met hun viervoeter.

Van Rijn is enthousiast over het initiatief: "Vorig jaar kwam een aantal bewoners uit deze wijk met het voorstel om een speelveldje voor honden te realiseren. En nu, nauwelijks een half jaar later, staan we hier al!" Volgens van Rijn moeten wel nog een aanpassing gemaakt worden: het hek rondom het veld is nog te hoog zodat kleine hondjes onder het hek door zouden kunnen kruipen en komen er nog een paar bankjes en afvalbakken. "Dat gaan we allemaal aanpassen." De bewoners wezen de wethouder erop dat Hillegom een aantal hondenlosloopplekken kent, die niet veilig genoeg waren. Zo is er in de wijk Elsbroek een losloopgebied lang de Singel. Volgens de bewoners lopen daar veel katten en als de honden die in de smiezen krijgen, steken ze zomaar klakkeloos de weg over, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien ligt het looppad vlak langs de sloot. Andere losloopgebieden, waaronder bij de Belt, langs de Vincent van Goghsingel en tegenover Bloemswaard zijn ook onbeschermd. Er waren vaak klachten, dat honden niet aangelijnd in het park Elsbroek rondliepen. Dat is niet toegestaan. Op de meeste plaatsen in Hillegom moet een hond aangelijnd. Na het verzoek werden door de Commissie Hondenspeelveld verschillende locaties bekeken. Het veld op de hoek van Lodewijk van Deyssellaan en de Jacques Perklaan werd als meest geschikt gekozen. Het grasveld was aanvankelijk bestemd als trapveldje, maar werd hiervoor niet gebruikt.

De eigenaren van de honden, die het veldje nu gaan gebruiken, zijn verplicht hondenpoep op te ruimen.

Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

De foto die niet gepland was

De foto op Marcels bucketlist is juist precies de andere kant op gemaakt. | Foto: Marcel van den Bos Foto: Marcel van den Bos

Lisse n De bollenvelden stonden weer schitterend in bloei dit jaar, maar door de coronacrisis konden er helaas minder mensen van genieten dan normaal. Misschien maakt dit plaatje het gemis een beetje goed.

De foto is gemaakt door Marcel van den Bosch, en werd gekozen tot Foto van de maand in de Facebookgroep Je bent Lisser als... "Al een aantal jaar wilde ik een foto maken van een mooi veld met bloemen met een molen op de achtergrond. Ik had al een paar keer langs de Leidsevaart gefietst, maar bij de Hoogeveense molen ging dat telkens net niet lukken. Half april stonden dan eindelijk de bloemen daar schitterend in bloei en kon ik met mijn camera op pad. Ik vond er een rustige plek en maakte de foto die ik al zolang wilde maken. Maar daarna werd het nog veel mooier. Ik draaide me om en zag een schitterende lucht boven de bollenvelden komen. Deze foto is zo’n 15 minuten na zonsondergang gemaakt nabij de Leidsevaart. Soms kom je dus met andere foto’s thuis dan dat het plan was, gewoon door ook eens achter je te kijken", aldus Marcel.

>Weer volop tennis bij HTC

Hillegom n Bij HTC zijn de tennis- en padelbanen weer volop in gebruik.

Ook is het terras bij het clubhuis weer open voor een drankje na afloop. In verband met de coronamaatregelen, heeft de vereniging regels opgesteld voor haar leden.


Extra regels

Een baan reserveren gaat via de ClubApp en op het park geldt eenrichtingsverkeer. Er is altijd een aanspreekpunt (vrijwilliger) aanwezig bij de vereniging.

De scoreborden mogen nog niet gebruikt worden en helaas gaat het Open toernooi en het ITF Juniors niet door.


Marieke Koster, van de PR-commissie laat weten: "Wellicht mag het Onderling Toernooi nog wel doorgaan, dat is nog niet duidelijk. Sinds vorig weekend mag er ook gedubbeld worden! Dit merken we heel erg in de reserveringen."

Voor meer info over HTC zie de advertentie in deze krant op pagina 10.

Deuren Adamas op een kiertje

inloop n De deuren van Adamas Inloophuis gaan vanaf 2 juni weer op een kiertje open voor mensen en kinderen geconfronteerd met kanker.

Er vinden weereEen-op-eengesprekken, een gesprek met mensen uit hetzelfde huishouden, kleine lotgenootgroepen en buitenactiviteiten plaats. De begane grond is aangepast door stoelen op 1,5 meter te plaatsen. Er is een looproute en een coronaprotocol voor wanneer gasten en vrijwilligers.

“De afgelopen maanden hebben we met alle gasten minimaal een keer contact gehad via de telefoon en konden we ze o.a. yoga en creatief schrijven aanbieden via onlineplatforms. De behoefte voor een goed gesprek met een vrijwilliger of lotgenoot in het huis was groot, bleek uit een enquête. Zodoende hebben we besloten om Adamas op een kier te zetten met inachtneming van alle RIVM-regels”, aldus Annelies Osinga van het inloophuis. Zie voor meer informatie: www.adamas-inloophuis.nl.

>Waterval houdt zonnebloemwedstrijd

Lisse n Stamgroepleider Ashley en haar kleuters hebben hard gewerkt aan de voorbereidingen, want 1 juni startte De Waterval met een bijzonder project.

Elke leerling kreeg vijf pakketjes mee naar huis met daarin zonnebloemzaadjes en instructies om mee te kunnen doen aan de grote Waterval-zonnebloemwedstrijd. Er mag één pakketje worden gehouden en de volgende vier moeten worden doorgegeven aan een kind dat (nog) geen leerling op De Waterval is.


Deze geeft er vervolgens weer drie door, tot ze allemaal zijn uitgedeeld. Op deze manier ontstaat er een ketting van zaaiers en doen er straks misschien wel honderden kinderen mee aan de wedstrijd!

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar tijdens de traditionele openingsbarbecue op 4 september wordt de winnaar met de hoogste zonnebloem bekend gemaakt. De eerste prijs is een eigen boom met eigen naam op het groene schoolplein van De Waterval.

Kinderen die ook graag mee willen doen, maar die geen pakketje van een bekende Watervaller hebben gekregen, kunnen er een komen ophalen bij De Waterval of thuisgestuurd krijgen. Meer info: www.de-waterval.nl of bel naar 0252-418191.


Op de foto: Ashley met kleuters op het groene schoolplein met de zelf gemaakte zonnebloempakketjes.

nieuws/column

17 / 20

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer mag natuurlijk)? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 3 juni, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 22: G. van der Wolf uit Hillegom. De oplossing was: buideldier.