LisserNieuws - De Hillegommer

14 mei 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 14 mei 2019


Nieuwe lelieschouw gedoopt

Lisanne de Winter (l.) en Lisa Meeuwissen dopen de schouw, geholpen door voorzitter Paul Scheps. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Onder het toeziend oog van zo'n beetje alle leden is zaterdag de nieuwe lelieschouw 'Gaotica' van de waterexplorers van Scoutinggroep Shawano's gedoopt. Het sluitstuk van heel veel werk, waarbij men is geholpen door vele hulpvaardige handen en diverse fondsen die financiële inbreng hadden.

Door Arie in 't Veld

In de zomer zijn de waterscouts en waterexplorers elke zaterdag zeilend te vinden in hun lelievletten en lelieschouwen op de Kaag. Om dit te kunnen blijven doen zijn de Shawano's bezig met het vernieuwen van de vloot. Dit jaar stond de lelieschouw van de waterexplorers op de planning. Deze is namelijk al meer dan 68 jaar oud. Voorzitter Paul Scheps vertelt dat na jaren in de vaart houden met 'noodverbanden' het dan ook tijd voor vervanging werd. "Met dank aan het Schipholfonds en Stichting Jeugdhuis Horizon is het gelukt om de financiën rond te krijgen. Met dit geld konden de Shawano's een nieuw casco laten maken. Vervolgens is het casco vaarklaar gemaakt met behulp van een paar handige mensen binnen het netwerk van de Shawano's. Zo heeft de opa van een paar leden de houten zwaarden, giek, gaffel, pennenbank en boegspriet gemaakt. Ook onze technische dienst is druk geweest met de nieuwe schouw. Zij hebben vlonders, bankjes, stagen, vallen en lijnen aangebracht. Al met al een behoorlijke klus, maar het is gelukt."

Scheps vertelt ook dat scoutingroep Shawano's een jeugdvereniging is met ruim 100 leden in de leeftijd van 5 tot 18 jaar en zo'n 50 man enthousiaste vrijwilligers. "De groep, opgericht in 1962, is een unieke combinatie van land- en waterscouting. Elke week komen wij met veel plezier bij elkaar in het clubhuis aan de Randmeerstraat." Inmiddels beschikt de vereniging over tien schepen, waarvan het tiende schip zaterdag werd overgedragen door Ariaan van der Vlugt, voorzitter van de beheerstichting van de Shawano's die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van alle kapitaalgoederen van de vereniging. De doop werd zaterdag verricht door Lisanne de Winter en Lisa Meeuwissen, geholpen door voorzitter Scheps, nadat Odessa Kalkhuis de beste wensen over het schip had uitgesproken. Het is een prachtig schip geworden.

Ter Specke Bokaal: topatletiek in Lisse

Foto: Erik van Leeuwen

LISSE n Op de atletiekbaan van A.V. De Spartaan barst zaterdag 18 mei de strijd om de Ter Specke Bokaal weer los. Vele toppers uit binnen- en buitenland komen hun kunsten vertonen. Speerwerpen voor mannen, discuswerpen voor vrouwen en 110 m horden voor mannen hebben een sterk deelnemersveld dat gegarandeerd voor spektakel zal zorgen.

De Ter Specke Bokaal is al jarenlang de officieuze opening van het outdoor atletiekseizoen, onderdeel van het Nationaal Baancircuit. De beste prestatie van de dag wordt beloond met de Ter Specke Bokaal. De aftrap is om 11.30 uur. Het hoofdprogramma begint om 14.30 uur en de bokalen worden rond 17.00 uitgereikt. Toegang is zoals altijd gratis.

Een in het oog springend onderdeel dit jaar is het speerwerpen voor mannen. Vier atleten zijn in het verleden al (ver) voorbij de 70 meter geschoten. Wellicht zien we dit jaar de speer bij de mannen voor het eerst in het Nationale Baancircuit wel over de 80 meter gaan? Verder zal onze Nederlandse discustopper Corinne Nugter sterke tegenstand krijgen van Kirsty Law en Shadine Duquemin uit het Verenigd Koninkrijk. Deze drie vrouwen en toptalent Alida van Daalen gaan er vast weer een mooie show van maken om te bepalen wie het discuswerpen wint.

Spannende hordenrace

Op de 110 m horden voor de mannen staat bijna de gehele top 6 van het vorige outdoorseizoen aan de start. Met specialisten als Koen Smet en Job Beintema en meerkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun wordt dit waarschijnlijk een van de spannendste hordenraces die we in de afgelopen jaren hebben gezien op de Ter Specke Bokaal.

Naast het lopen en werpen wordt er natuurlijk ook weer gesprongen en een van de meest veelbelovende onderdelen lijkt het hoogspringen voor mannen te worden. Op de deelnemerslijst staan drie atleten met een persoonlijk record van 2,15 meter en nog twee atleten die 2,13 meter hebben staan. Een strijd dus tussen vijf mannen die allemaal met de winst naar huis kunnen gaan.

Bij het polsstokspringen voor de vrouwen zien we Killiana Heijmans aan de start verschijnen. Zij heeft een persoonlijk record staan van 4,28 meter, hiermee blijft ze slechts 7 centimeter verwijderd van het Nationale Baancircuitrecord. Ook het jonge talent Marijke Wijnmaalen (persoonlijk record: 4,20 meter) komt al aardig in de buurt van dit record. Al met al belooft de Ter Specke Bokaal weer een ontzettend mooie wedstrijd te worden. Ga naar www.terspeckebokaal.nl voor het programma, het laatste nieuws en het deelnemersveld. (Foto: Erik van Leeuwen)

Aanvragen compliment 2019

LISSE n Ook in 2019 wil de gemeente mantelzorgers een blijk van waardering geven. Zij vindt het belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden en de waardering krijgen die ze verdienen. Het mantelzorgcompliment bestaat uit VVV-bonnen ter waarde van 100 euro.

U bent mantelzorger wanneer u minimaal 3 maanden, gedurende minimaal 8 uur per week, onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis. Ook wie voor een naaste zorgt die intramuraal woont, kan in aanmerking komen voor het mantelzorgcompliment.

Het mantelzorgcompliment aanvragen kan tot uiterlijk 1 november 2019 bij WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Via www.welzijnskompas.nl kan het formulier digitaal ingevuld en verstuurd worden. Kijk ook voor meer informatie en de voorwaarden op de website van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Ook is het nog mogelijk een papieren versie van het aanvraagformulier in te vullen. Het formulier kan men ophalen op het gemeentehuis of bij WelzijnsKompas in het Medisch Centrum Lisse (tijdens openingstijden). Lukt het niet om het formulier op te halen of digitaal in te vullen, dan kan men contact opnemen met WelzijnsKompas via info@welzijnskompas.nl of via telefoonnummer 0252-75 71 00 (dagelijks tussen 9.00 en 12.30 uur).


Bingo bij SV Marijke

Lisse n Bij speeltuinvereniging Marijke (Crocussenstraat 3A) is 17 mei een bingo voor volwassenen. Deze begint om 20.00 uur. Koffie en cake staan al klaar vanaf 19.45. Er zijn vier rondes waarvan eentje de befaamde 'ingepakte ronde' is. In de laatste ronde pakt de vereniging wat meer uit met de prijzen en wordt er ook om een mooie hoofdprijs gespeeld. Wat dat is, blijft nog een verrassing.

Het pas gesnoeide groen bij de wielerbaan verdwijnt in de shredder. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Snoeibeleid in Lisse op de korrel

Vooraf         kijken of er vogelnesten zijn'

Opgeven in Alpe d'HuZes is geen optie

Waterkanten in moeizame laatste fase

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Open eettafel: voor de laatste keer samen aan de dis

| Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM n Bij De Bollenstroom werd vorige week voor de laatste keer de Open Eettafel gehouden, een initiatief van Welzijnskompas, Raamwerk, Zorgbalans en de Heilige Willibrord Parochie.

De Open Eettafel is gestart in september 2015 en vanaf dat moment elke 2e dinsdag van de maand geweest. Met inzet van vrijwillige koks, gastvrouwen en gastheren is er 44 keer een heerlijke maaltijd opgediend voor een regelmatig terugkerend publiek.

Vanwege de verkoop van de Jozefkerk en de omliggende gebouwen gaat Zorgbalans verder in Maria Oord en Raamwerk krijgt elders in Hillegom een kantoorruimte en in Plein 28 zal een aantal keer per week met cliënten én straks ook voor andere inwoners van Hillegom samen gekookt en gegeten gaan worden. In beide locaties is onvoldoende ruimte om zo'n groot gezelschap als van de Open Eettafel te ontvangen. Volgens Hanjo Koolen, van het Open Eetafel project kwamen er steevast tussen de 30 of 40 eters. "Dit gaan we bij Plein 28 nu wat kleinschaliger voortzetten, omdat er gewoon geen plek voor is. Dat is erg jammer, maar het kan gewoon niet anders. Tijdens de laatste Open Eettafel stond er paprikasoep, hamsalade en ijs met warme vruchten op het menu. De gasten smulden en na afloop werd afscheid genomen van het team.

Doelpuntenregen bij Hisalis

Dames 1 wist met 7-0 van Heerhugowaard te winnen. | Foto: Sam Hoekstra Foto: Sam Hoekstra

HOCKEY n Er werd flink gescoord bij de thuiswedstrijden van Hisalis Heren 1 en Dames 1. Maar niet alleen ten gunste van de thuisploeg.

In de top van de herencompetitie hebben Hoorn, Weesp en Muiderberg alle drie nog kans op de kampioenstitel. Zij moeten dan elke wedstrijd winnen en zo veel mogelijk doelpunten maken voor het doelsaldo. Zondag werd Hisalis Heren 1 slachtoffer van deze dadendrang van Weesp. De start was heel fraai toen JA1-invaller Jochem van Schieveen de score leek te openen. Maar de bal die hij diep vanaf de achterlijn gaf, bleek de achterlijn gepasseerd te hebben, zodat zijn doelpunt werd afgekeurd. Daarna kwam Weesp goed in de wedstrijd en Hisalis kon niet voldoende tegenstand bieden. Koen Wubbe redde de eer van zijn team met zijn fraaie doelpunt, zodat de eindstand 1-7 werd.

Dames 1 trad thuis aan tegen Heerhugowaard. De uitwedstrijd tegen Heerhugowaard had Hisalis met 0-3 gewonnen, de doelstelling was nu om nog meer doelpunten te scoren tegen deze hekkensluiter van de competitie. Direct vanaf de start kreeg Hisalis al veel kansen. De kansen werden echter niet goed afgemaakt. Bovendien stond er een sterke keeper van Heerhugowaard in de goal die meermalen goed ingreep. Gelukkig voor Hisalis viel dan toch vrij snel de 1-0, doordat Michelle Wijnhout scherp klaar stond op de stip en in de rebound wist te scoren. Na nog vele kansen viel uiteindelijk, vlak voor rust, de 2-0 door Tess van Bochove. Trainercoach Vincent de Vos benadrukte in de rust dat er goed werd gehockeyd en mooi werd samengespeeld, maar dat nog veel te weinig kansen werden verzilverd. Met deze opdracht kwam Hisalis sterk gemotiveerd het veld weer op. Al snel viel de 3-0 door een gecontroleerde hoge push op goal van Anne van Tol. Tess van Bochove breidde de score uit tot 5-0 met twee doelpunten. De 6-0 viel dankzij Anne van Tol en Dominique Hoogendoorn zorgde voor de eindstand van 7-0.

Wat is een Makelpunt?

Lisse n Makelpunt betekent een punt waarbij vraag en aanbod van maatschappelijk vastgoed samenkomt. Zoekt u een locatie voor uw activiteit of heeft u een locatie beschikbaar in Lisse? Makelpuntlisse.nl verbindt vraag en aanbod en helpt u met uw zoektocht naar bijvoorbeeld een ruimte voor yoga, workshop of ledenvergadering. Ook u kunt uw ruimte te huur aanbieden voor optimaal gebruik. U bepaalt zelf de frequentie van verhuur en het aanbieden van uw ruimte is gratis. Ook als u op zoek bent naar een ruimte is dit kosteloos. Neem eens een kijkje op makelpuntlisse.nl. WelzijnsKompas faciliteert makelpuntlisse.nl in opdracht van de gemeente.

Cultuur snuiven bij Cultuurbeleving

Hillegom n In het gebouw van de Kulturele raad is zaterdag 25 mei aan de Prinses Irenelaan 16 van 10.00 tot 17.00 uur een evenement dat onder andere in het teken staat van een slotexpositie van de cursisten.

De cursisten zullen allemaal hun werken tentoonstellen en natuurlijk publiek meenemen om een kijkje te nemen. Om de dag aan te kleden zijn er optredens van de Hillegomse Muziekschool, Dansdesign, Sportschool Aarts, SportPlaza, duo Jazzam en Morgaine van The Voice Kids. Ook zijn er diverse demonstraties. De toegang is gratis. Informatie: acornelissen@snelnet.net.

Present Bollenstreek start weer met Zomerpakketten

Met dit soort Zomerpakketten worden gezinnen die het goed kunnen gebruiken blij gemaakt. | Foto: pr

regio n Present Bollenstreek bereidt zich inmiddels voor op de zomervakantie: wegens het grote succes van de afgelopen jaren, wil zij ook dit jaar weer Zomerpakketten uitdelen aan gezinnen die wel een extra steuntje kunnen gebruiken. Daarvoor zijn zij nu op zoek naar mensen die zo'n pakket voor een ander gezin willen samenstellen.

Voor de meeste mensen is de zomer een heerlijke periode, maar voor sommige families juist een zorg erbij. Zes weken zijn best lastig te overbruggen wanneer je vanwege gezondheid of financiële redenen niet op vakantie kunt of voor andere manieren van vermaak voor je kinderen kunt zorgen. "Er zijn - helaas - veel kwetsbare gezinnen in de Bollenstreek die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken," aldus Sunia van Maris, coördinator van Present Bollenstreek. "Door hen aan het begin van de zomervakantie een Zomerpakket te overhandigen, hopen wij deze periode voor hen een stukje zonniger te maken!"

De zomerpakketten voor deze gezinnen worden samengesteld door vrijwilligers. Mensen die een paar euro kunnen missen en daar mooie cadeaus voor kopen ter waarde van 25 tot 50 euro. De ontvangers van deze pakketten worden bij Present aangemeld door maatschappelijke organisaties, zoals het CJG. Van Maris licht toe: "Zij kennen de zorgen van deze families, en wensen hen daarom ook zo'n mooi pakket toe. Doordat we hen ook vragen naar hobby's, leeftijden en interesses van de gezinsleden, kunnen de vrijwilligers echt een pakket op maat samenstellen."

Gezocht: families die het leuk vinden een zomerpakket samen te stellen

Dat hier grote behoefte aan is, weet Van Maris al. Present Bollenstreek zet zich het hele jaar door in voor kwetsbare mensen in de Bollenstreek. Zo werden vorig jaar maar liefst 44 gezinnen uit de hele Bollenstreek blij gemaakt met een pakket. Dit jaar hopen zij net zo veel Zomerpakketten uit te kunnen delen, want de behoefte bij de gezinnen is nog altijd groot.

Daarom is Present op zoek naar vrijwilligers die mee willen doen aan deze actie en een pakket willen samenstellen. Zij worden een-op-een gekoppeld aan een ontvangend gezin, indien mogelijk uit dezelfde woonplaats en met een vergelijkbare gezinssamenstelling. "Dat doen we bewust, want het is natuurlijk het allermooist als er bij de overhandiging van het pakket even écht contact wordt gelegd. Want dat is de uiteindelijke doelstelling van Present: een brug slaan tussen mensen die hulp kunnen geven en mensen die deze hulp ontvangen. Een zomerpakket is een heel laagdrempelige manier om dat te bereiken." Zo'n een-op-eencontact is niet altijd mogelijk. Dan worden de pakketten via Present Bollenstreek verspreid. Iedereen kan meedoen met deze actie en een ander gezin blij maken. Aanmelden kan tot 14 juni. Het afgeven van de pakketten gebeurt in overleg. Meer info en aanmelden via presentbollenstreek.nl.

Nieuwe verordening erfgoedcommissie

LISSE n Wat ooit de Monumentencommissie was, is inmiddels de erfgoedcommissie. Lisse wil de kwaliteit ervan verhogen door kennis, ervaring en professionaliteit bij elkaar te brengen. Hiertoe komt de gemeente met de nieuwe Verordening Erfgoedcommissie Lisse 2019.

Door Arie in 't Veld

De nieuwe verordening komt op hoofdlijnen overeen met het model van de VNG en de huidige verordening. De colleges van Hillegom, Lisse en Teylingen behandelen aanvragen omgevingsvergunningen voor monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed vrijwel op gelijke wijze. In elk van de HLT-gemeenten is een onafhankelijke erfgoedcommissie ingesteld voor de advisering aan het college over deze onderwerpen. Met de vaststelling van dezelfde verordening worden de werkwijzen in de drie gemeenten gelijkgetrokken. Voor de colleges verandert er niks: de commissie adviseert immers onafhankelijk en dat blijft zo. Alle drie de gemeentebesturen zijn hierbij betrokken, omdat het nodig is om gezamenlijk regels af te spreken over de werkwijze van de commissie. De inhoud van de nieuwe Lissese verordening is daarom afgestemd op de verordeningen voor de commissies van Hillegom en Teylingen. Het college is overigens verplicht advies te vragen aan de commissie over onder andere omgevingsvergunningen voor monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed. Dat blijkt uit de Erfgoedwet, de Wabo en de Erfgoedverordening Lisse 2017. Bij het opstellen van de verordening is rekening gehouden met de wens van de lokale historische verenigingen om aanwezigheid van lokale kennis van erfgoed in de commissie mogelijk te maken.

Boekenmarkt voor Oeganda in de Pauluskerk

Lisse n De Pauluskerk te Lisse vormt zaterdag 18 mei het decor voor een boekenmarkt; daarnaast zijn er diverse kinderactiviteiten te doen en is er horeca aanwezig. Voorheen werd deze boekenmarkt in de Klister gehouden.

Naast de verkoop van allerlei boeken (kinderboeken, stripboeken, romans, informatieve boeken e.d.), zijn er ook lp's, cd's en dvd's te koop. En alles voor een leuke prijs. Kom gezellig langs, en kijk of er iets van je gading bij zit.

De totale opbrengst komt ten goede aan het Oegandaproject waar jongeren uit Lisse op werkvakantie willen gaan. Benieuwd naar hun plannen? Check dan de site: https://ikdoemee.lst.nl/2019-jongeren-werkvakantie-lisse-oeganda/

Voor wie met de auto naar de boekenmarkt komt: parkeren kan gratis op het naastgelegen parkeerterrein. Het adres van de Pauluskerk is Ruishornlaan 33. De markt is geopend van 09.00 tot 16.00 uur.

'De Zuilen Moet Open'

Hillegom n Van Martijn Meekel ontving de redactie onderstaande ingekomen mail:

"De Zuilen is in haar relatief korte bestaan een begrip geworden in Hillegom en de omringende gemeenten. Een plek waar jong en oud konden genieten van de mooie tuinen, bloemen, beelden en zuilen.

Daarnaast was er de mogelijkheid een hapje en een drankje te doen, jeu de boules te spelen en te vissen. Een plek voor kinderen en volwassenen met voor iedereen wat wils, en vooral een plek waar buurtbewoners bij elkaar kwamen.

Maar dat is verleden tijd van De Zuilen is op last van het gemeentebestuur gesloten. Onlangs heb ik een Facebook pagina geopend (Onze mooiste plek in Hillegom). Binnen 2 weken zijn hier meer dan 500 positieve reacties op komen en ben ik overladen met reacties van buurt- en regiogenoten.

Ook aangrijpende reacties waaronder die van een medewerker van een lokale zorginstelling die aangeeft dat De Zuilen vaak werd bezocht door de bewoners en patiënten.

Reacties van volwassenen, veel ouderen maar ook kinderen die aangeven dat ze de sluiting van De Zuilen ervaren als een groot gemis. Vele reacties van onbegrip en de vragen; "Waarom is het park nog steeds dicht?", of: "Waarom wordt er niet gezocht naar een oplossing?"

De ontwikkelingen van de exploitatie van De Zuilen heeft uiteindelijk geleid tot een conflict tussen het gemeentebestuur en de eigenaar van De Zuilen.

Dit conflict is over de jaren geëscaleerd en nu is De Zuilen op last van het gemeentebestuur gesloten. Het is van het grootste belang dat partijen om de tafel gaan om de voorwaarden te bepalen waaronder De Zuilen haar poorten weer kan openen.

Wellicht moet er een mediator ingeschakeld worden maar voor mij staat vast dat er een overeenstemming gevonden kan worden, die recht doet aan alle directe betrokkenen.

Ik zie het als hun sociale plicht dat het gemeentebestuur en de exploitant op passende wijze hun geschil bijleggen."

Beschaving

Foto: Caroline Spaans

Traag maar gestaag schoot een ouderwets woord door mijn hoofd bij het horen en zien van al het nieuws in de afgelopen weken. Eerst af en toe, later steeds vaker. Het begon bijna een stopwoord te worden. Ik heb het over het woord beschaving. Het is begonnen bij het zien van de enorme horden buitenlandse toeristen in de Keukenhof en de bollenvelden erom heen. Lopend, zittend, zelfs liggend tussen de tulpen moesten ze zo nodig een selfie maken om een 'body print' in de Bollenstreek achter te laten.

Maar ook bij het zien van een handje vol zelfbenoemde 'gele hesjes' die door premier Rutte waren uitgenodigd op zijn werkkamer, het Torentje in Den Haag. Geen hand geven en bellend binnenkomen bij de gastheer, notabene onze minister president. Onbeschofter kan het niet. Zoef, beschaving. Wie vertegenwoordigen ze eigenlijk? Bij het nieuws over het massale misbruik met parkeerkaarten voor gehandicapten, vooral in Amsterdam, zoefde het woord beschaving in hoog tempo heen en weer tussen mijn linker en rechter oor. En opnieuw bij het bericht dat met Identiteitskaarten grof gesjoemeld wordt. Je voor te doen voor een ander om dingen te doen of te krijgen die niet mogen. Het hield maar niet op, zoef, beschaving. De Socialistische Partij (SP), de rijkste en tegelijk meest linkse partij van Nederland waarin iedereen politiek leider kan worden zolang de achternaam maar Marijnissen luidt, trakteerde ons op een onsmakelijk en ordinair TV spotje over Hans Brusselmans. Hij is een karikatuur van Frans Timmermans, de Nederlandse Eurocommissaris in Brussel die wordt neergezet alsof hij erop uit is Nederland op te slokken in de Europese Unie. Puur haat zaaien, niks satire, zoef, beschaving. Laat ik maar stoppen met het geven van voorbeelden van 'gebrek aan beschaving' waar ik, en velen met mij denk ik, onpasselijk van werd de afgelopen weken. Daarom, hoe is het eigenlijk gesteld met de beschaving in Nederland?

Iedereen heeft wel een vage notie van beschaving maar toch is het lastig is aan te geven wat het precies betekent. Beschaving van een persoon heeft te maken met ontwikkeling en verfijning, vooruitgang, onderwijs en opvoeding, beleefdheid en wellevendheid. Een opgave voor de ouders. Beschaving van een samenleving heeft te maken met de cultuur, het geheel van normen, waarden en afspraken waaraan men zich dient te houden. Een opgave voor de overheid.

Vertrouwen, respect en samenhang in de samenleving en geen geweld zijn de pijlers onder elke beschaving en gelden voor iedereen. Die invulling van beschaving heeft niet met arm of rijk te maken. Een vakkundige, hard werkende timmerman beschikt over meer beschaving dan een witwassende bankier. Een arme maar harmonische plattelandsgemeenschap heeft een hoger beschavingsniveau dan een rijke stad geveld door geweld en criminaliteit.

Dat geldt ook voor de overheidsinstellingen en de bevolking met haar belangen. Niet goed functionerende overheidsinstellingen en gewelddadig activisme vanuit de bevolking zijn dan ook een bedreiging voor het beschavingsniveau van individu en samenleving, zowel in Nederland als in Europa.

Laten we zuinig zijn op onze beschaving en het verval daarvan tegengaan. Beschaving tilt iedereen op en verbindt de samenleving, maakt de

Autisme in combi met ...

Hillegom n WelzijnsKompas Hillegom-Lisse organiseert in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Stichting MEE en een groep ervaringsdeskundigen een autisme bijeenkomst in Hillegom op donderdag 23 mei van 19.30 en 22.00 uur in het Fioretti College.

Het thema van deze avond is: Autisme in combinatie met….

Het komt nogal eens voor dat mensen met autisme eerst een andere diagnose krijgen voordat de diagnose 'autisme' wordt gesteld.

Daarnaast hebben mensen met autisme vaak ook last van andere klachten bijvoorbeeld van depressiviteit of angsten. Ook wel co morbiditeit genoemd.

Door overlap van klachten is autisme lastig vast te stellen met de kans op een verkeerde aanpak of foutieve behandeling.

Patty van Amsterdam is GGZ agoog en autismespecialist. Met haar lezing hoopt zij inzicht te geven in de meest voorkomende co morbiditeit bij ASS. Wilma van Galen is coördinator bij het autismenetwerk in de regio. In het verleden heeft ze hoogbegaafden begeleid.

Van Galen zal uitleggen wat volgens haar het verschil tussen hoogbegaafd en autisme is, maar ook hoe hoogbegaafdheid van invloed is op autisme en vice versa. Daarnaast vertelt ze iets over haar persoonlijke ervaringen.

Inloop vanaf 19.30 uur. Het officiële gedeelte begint om 20.00 uur en eindigt rond 21.45 uur.

Voorafgaand en na afloop van de lezing is er gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken.

De bijeenkomst is gratis. Aanmelden via: info@welzijnskompas.nl onder vermelding van autisme bijeenkomst 23 mei of via 0252 – 757100.

Dementievriendelijk Lisse wandelt door Oud Lisse

Lisse n Werkgroep Dementievriendelijk Lisse houdt op zondag 26 mei in samenwerking met de Oude Pastorie een wandeling door Oud Lisse.

Onder begeleiding van de werkgroepleden maken we een rondgang langs de meest karakteristieke en mooie plekjes in het oude dorp. Uiteraard wordt er het een en ander verteld over de geschiedenis van ons prachtige dorp: herinneringen komen tot leven!

We sluiten de wandeling met elkaar af in de Oude Pastorie waar we gezellig met elkaar kunnen napraten onder het genot van een kopje koffie of thee met gebak. De wandeling is speciaal voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Aanmelden kan per mail: werkgroep@dementie-lisse.nl, er zijn geen kosten aan de activiteit verbonden. Let op: beperkt aantal plaatsen dus wacht niet met aanmelden!

Wanneer en waar

De wandeling start zondagmiddag 26 mei om 14.00 uur. Deelnemers verzamelen bij de Oude Pastorie, Grachtweg 2 (vlakbij het Vierkant).

column/lokaal

Hillegom n Vorige week kreeg de Hillegomse Harmonie Kapel bezoek van 37 Belgische muzikanten, bestuursleden en vrijwilligers van het Koninklijke Harmonie Concordia uit Maaseik.

De gasten werden ontvangen in De Bestemming. Een half jaar geleden was er contact geweest tussen de beiden orkesten, hetgeen resulteerde in een eerste bezoek vanuit België, om, met name, Keukenhof te bezoeken. Veel muzikanten van de HHK kwamen kennismaken met de muzikanten uit Maaseik. Concordia bleek zelfs ouder te zijn dan de HHK: in oktober bestaat zij 136 jaar. De dirigenten namen de kans waar om met elkaar af te stemmen voor het concert op 12 juli. Dan is de HHK te gast in Maaseik.

Voorzitter Ger Rijks van Concordia overhandigde voorzitter Paul van Ommeren een houten beeldje van de broers Jan en Hubert Van Eyck, beroemde 15e-eeuwse schilders uit Maaseik. Er was een dankwoord van Van Ommeren aan de vele vrijwilligers van de HHK die deze dag tot een succes hadden gemaakt. De vereniging kijkt uit naar het bezoek aan Maaseik op 12 juli. Om acht uur stonden de achterblijvers de bus naar Maaseik uit te zwaaien.

n Nicolette Kluijver opent grote lelieshow op Keukenhof

Nicolette Kluijver (rechts) steekt een lelietak in een bloemstuk, daarbij bijgestaan door Stephanie van Erven. | Tekst&foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Als afsluiting van het Keukenhofseizoen is woensdag de jaarlijkse lelieshow geopend, de grootste op dit gebied ter wereld. Nicolette Kluijver plaatste als openingshandeling enkele lelietakken in een bloemstuk, daarbij geholpen door Stephanie van Erven, die verantwoordelijk is voor de opbouw van de show. Keukenhof-directeur Bart Siemerink vertelde dat de voorbereidingen voor dit spektakel al in oktober vorig jaar begonnen. "We legden toen contact met Bureau Zuidkoop dat wilde meewerken en waarvan Stephanie van Erven degene was die ervoor zorgde dat binnen één nacht alle vrachtwagens met bloemen tot een prachtige show zijn verwerkt. We hebben het dan over 5.500 stuks lelies in meer dan duizend potten en geleverd door 17 leliebedrijven." Siemerink zei ook dat Keukenhof nog altijd als vanouds een consumentenshow is en dat de lelieshow daar perfect in past. "Hier worden mensen nog enthousiaster gemaakt voor bloemen." Nicolette Kluijver had drie lelietakken uitgezocht om een groot bloemstuk compleet te maken. Een roze/zalmkleurige die haar wel lag vanwege een zekere rebelsheid, een spierwitte waarvan de fel afstekende meeldraden haar aanspraken en een dubbele witte als voorbeeld van wat allemaal mogelijk is. "Ook ik ben een consument en sta verwonderd van alle mogelijkheden," aldus Kluivert die vorig jaar met Keukenhof kennismaakte toen ze er met drie generaties uit haar familie in een koepeltent overnachtte. "Een heel aparte ervaring." De lelieshow is te bezichtigen tot en met zondag 19 mei. Dan sluit Keukenhof weer.

Hillegom n Voor de tweede keer werden Sander en Piet van den Raad zowel clubkampioen als kampioen van de Topintegraal competitie van Bridge Club Bel Air.

Met een score van 435 (max. 500) versloegen zij het gedoodverfde paar Jan Warmerdam en Jan Zwaneveld met 20 punten verschil. Net als vorige jaar veroverde vader en zoon ook de titel in de topintegraal competitie met een gemiddelde van 58,51%.

Deze drive wordt over zes avonden gespeeld en elke keer na afsluiting van een serie van de gewone competitie, waarbij het de bedoeling is iedereen van de club een keer te ontmoeten aan de bridgetafel.

Roadtrip Tiny Houses

Foto: Sven van der Vlugt

LISSE n Een volle bus met nieuwsgierige Lissers, wethouders en raadsleden vertrok 10 mei vanaf het gemeentehuis in Lisse naar de Bouw Expo Tiny Housing in Almere. Daar kreeg men inzicht in allerlei bouwvormen en -stijlen van Tiny Houses. De roadtrip werd vervolgd met een bezoek aan een Tiny House gemeenschap, gelegen in Alkmaar. De excursie had als doel: verkennen, leren en inspireren. Het is een volgende stap op weg naar de vorming van een initiatiefgroep Tiny Houses. (foto: Sven van der Vlugt)

Hutten bouwen

Foto: pr

Lisse n Speeltuinvereniging Kindervreugd uit de Engel kijkt terug op drie geweldige dagen huttenbouw.

Iedere dag deden zo'n 50 kinderen enthousiast mee. Speciale dank aan de mensen van de EHBO voor hun goede zorg tijdens de kleine ongelukjes. Want in drie dagen tijd slaat echt iedereen wel eens op zijn duim. Ook waren er kinderen die blaren kregen van het timmeren. En ook dank aan de verschillende vrijwilligers, want zonder hun was dit evenement niet mogelijk.

Een sfeerverslag van de drie huttenbouwdagen is te vinden op www.lissernieuws.nl.

week in beeld

Alpe d'HuZes: opgeven is geen optie

Lisse n Een team van FC Lisse-vrijwilligers, Rob van Amsterdam, Martin Duinkerken, Jorit Doeswijk en Robin Franssen, doet samen met Cassandra Lubbers op donderdag 6 juni mee aan Alpe d'HuZes. Onder het motto 'help kanker de wereld uit' gaan zij hun best doen om te laten zien dat opgeven geen optie is. Als trainingsritje reden Rob en Jorit (foto) zaterdag 11 mei ruim 200 kilometer tegen de wind in om in het Friese Harkema de wedstrijd te bezoeken van het eerste team van FC Lisse.

Door Jankees Faas

De vijf 'strijders' hebben allemaal een persoonlijke reden om mee te doen aan Alpe d'HuZes. Rob is er voor de zevende keer bij. Rob begon in 2011 aan Alpe d'HuZes, omdat zijn moeder kanker had. "Ik wilde iets doen met het idee dat in de toekomst kanker te genezen is. Pol de Jaeger, die al eerder Alpe d'HuZes deed, kon mij enthousiaste verhalen vertellen over de saamhorigheid die er een week lang heerst. Zo heb ik het ook mijn eerste keer ervaren. Uiteindelijk krijgt het virus je te pakken en wil je elk jaar naar Alpe d'HuZes." Rob hoopt nu hij 40 is voor de 40ste keer de beklimming te voltooien van de beroemde berg. Vlak voor het overlijden van zijn moeder maakte Stichting Ambulance Wens in 2012 het voor haar mogelijk om ter plekke haar twee zonen (naast Rob ook Barry) in actie te zien komen tijdens Alpe d'HuZes. "Ze lag boven in een KWF-tent op een brancard. Toen ik voor de vierde keer boven kwam zag ik haar daar liggen. Een emotioneel moment. Op de dag dat ze overleed vroeg ik in welke bocht ze een kaars wilde. Dat is bocht 7 geworden."

Jorit begon ooit met fietsen op de Alpe d'Huez. "Vrienden hadden met mij de weddenschap, dat ik niet boven zou komen. In die tijd, 2010, zat ik nog nauwelijks op de fiets. Nadat ik was gestopt met voetballen stortte ik mij pas echt serieus op het fietsen. Vanwege mijn vader had ik ooit het idee om ter nagedachtenis aan hem een keer mee te doen aan Alpe D'HuZes." Op 29 mei 2013 overleed de vader van Jorit aan lymfklierkanker. Hoe symbolisch is het dan zes jaar later zes keer de Alpe te beklimmen.

Martin doet mee, nadat bij zijn vader de diagnose kanker werd vastgesteld. Rob, Martin en Jorit hebben als doel zes keer om hoog te fietsen, Robin doet dit vier keer hardlopend.

Zes keer de Alpe d'Huez op is afzien. Het motto is echter: opgeven is geen optie. Jorit: "Als ik het niet red, dan zal het waarschijnlijk aan mijn fiets liggen. Op mentaliteit kom je ver. De voorbereiding was prima." Rob daarop aanvullend: "Een uitspraak van Martin Hersman is: "Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding." Welke tips geeft ervaringsdeskundige Rob mee aan zijn wielermaat Jorit? "Iedere beklimming duurt ongeveer 1,5 uur. Je moet op tijd eten en drinken. En pas je kleding aan. In de ochtend is het rond het vriespunt, tijdens het klimmen krijg je het bloedheet, bij de afdaling moet je je handschoenen weer aan."

Tour de Lisse keert terug

Lisse n Terug op de wielerkalender is dit jaar de Tour de Lisse. De 43ste editie van Tour de France in het klein wordt dit jaar gehouden van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 juni. De wedstrijden zijn op het parcours van RTV De Bollenstreek aan de Spekkelaan.

Door Jankees Faas

Deelname aan de Tour de Lisse staat open voor jongens en meisjes geboren tussen 1 januari 2006 en 31 december 2009. Het maakt daarbij niet uit of iemand wel of geen lid is van een wieler- of mountainbikevereniging. De starttijd is iedere avond om zeven uur. Er is een individuele tijdrit, een ploegentijdrit en diverse criteriums. Net als in de echte Tour zijn er een gele, groene, witte en een bolletjestrui. Het snelste meisje rijdt in een roze trui. Deelname aan de Tour de Lisse is gratis. Door een groot aantal sponsors zijn er elke dag leuke prijzen te winnen. Ook voor wie niet als eerste over de finish komt. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 mei onder vermelding van naam, geboortedatum, adres en woonplaats naar: inschrijventdl@gmail.com.

Meer info: www.rtvdebollenstreek.com.

Vierdaagse van Nijmegen

Hillegom n (ingezonden) George Topper en Jan Dijkzeul stuurde onderstaande mail naar de redactie:

"Hoe leuk zou het zijn als we dit jaar wederom laten zien dat we uit Hillegom komen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Ik denk, zeker omdat het een enorme publiekstrekker is, dat het heel goed is voor de bekendheid van ons dorp en voor de saamhorigheid onder alle lopers uit Hillegom. Wij gaan voor de elfde keer van start. Door met een Hillegom-shirt te lopen, maken wij het nog specialer. Alle lopers zijn uitgenodigd aan te sluiten. Aanmelden kan via: fam.j.p.dijkzeul@planet.nl.

Trotse kampioenen bij TTV Reflex. Komend seizoen (aanvang 19 augustus) start Reflex met 9 competitieteams | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Vincent van Leeuwen is voor de zesde keer clubkampioen senioren van Tafeltennisvereniging Reflex. In de finale versloeg hij Thomas Baaij met 3-1. Samen met Bob Out veroverde Van Leeuwen ook de titel in het dubbelspel. Het trio behaalde als team in competitieverband de titel in de tweede klasse, waardoor ze promoveren naar de eerste klasse van de afdeling West van de NTTB. Dennis Vroonland en Erik Jan Plagman werden eerste in de vierde klasse duocompetitie.

Patrick Cronie met de kogel in actie op het Vierkant. | Foto: Remco Out Foto: Remco Out

Kogelstoten op het Vierkant

Lisse n De beste Nederlandse kogelstoters gooiden zondag met kogels over het Vierkant. Atletiekvereniging De Spartaan organiseerde hier een urban event ter promotie van de Ter Specke Bokaal die komende zondag plaatsvindt.

Foto: pr

Door Remco Out

Midden op het Vierkant was een kogelstootbak neergezet, omgeven door een hoog net, zodat de kogels niet overal op het plein terecht kwamen. De gezellige wedstrijd was ook nog spannend. De Nederlands kampioen Patrick Cronie deed mee. Hij kan met de kogel van 7,26 kilo wel 19,80 meter gooien. Zijn tegenstander was de jonge werper Sven Poelman die steeds verder gooit. Uiteindelijk won toch Patrick Cronie het eerste potje dat ze speelden. De Nederlandse toppers kwamen graag meespelen met deze wedstrijd. Zij hebben niet vaak dat de toeschouwers zo dicht op de wedstrijd staan. Er was genoeg publiek aan het kijken op deze zonnige dag. Ook mochten een paar kinderen proberen om met een lichtere kogel te werpen.

Dichtbij

"We willen op deze manier de sport dichter bij de inwoners van Lisse brengen. Normaal gesproken zit je ver van de kogelbak af als je bij een wedstrijd kijkt. Nu kan iedereen echt naast de bak staan", vertelt secretaris van de Ter Specke Bokaal, Jelle van der Zon. Het is ook iets bijzonders. Dit is pas de tweede keer dat een kogelstootwedstrijd midden in een dorp wordt gehouden.

4x4 voetbaltoernooi sv Hillegom

Hillegom n Op het complex van sv Hillegom wordt woensdag 22 mei tussen 14.00 en 17.00 uur een 4 tegen 4 voetbal scholentoernooi gehouden.

De organisatie is in handen van Team Hillegom in beweging (Buurtsportcoaches) en sv Hillegom. Vorig jaar waren er 52 teams die mee hebben gedaan en het belooft een waar spektakel te worden. De kinderen hebben zelf teams gemaakt en er wordt in poules gespeeld die op niveau ingedeeld zijn. We hopen dat veel ouders komen kijken naar dit leuke evenement. Opgeven met de brief die je op school hebt gehad!

Vrienden van Oud Hillegom zijn goed bij de tijd

Speuren in oude registers en akten. | Foto: Alphons Maas, SVvOH.

Volgens sommigen laten wij ons regeren door onze kalender; daarmee wordt bedoeld dat we onze dagen volplannen met allerlei afspraken, waardoor we niet meer vrij kunnen beschikken over onze tijd. Gelukkig kunnen we dankzij de kalender wel afspraken maken waarbij we samen weten welke datum we precies bedoelen. Bij het werken met informatie uit onze geschiedenis is dat geen vanzelfsprekendheid.

Bijna wereldwijd maken we gebruik van de gregoriaanse kalender, sinds paus Gregorius XIII die in 1582 afkondigde. De aanpassing door paus Gregorius XIII had betrekking op het systeem van schrikkeljaren ten opzichte van de juliaanse kalender, die door Julius Caesar werd ingevoerd en vrijwel overal in het Romeinse Rijk gebruik werd. Eerder wijzigde keizer Augustus de Egyptische kalender door een schrikkeldag in te voeren, aangezien de Egyptische kalender drie seizoenen van elk vier maanden telde, waarbij iedere maand 30 dagen telde. Om op een totaal van 365 dagen te komen, werden vijf extra dagen toegevoegd en zij vormden samen de dertiende maand.

De meeste oosters-orthodoxe kerken gebruiken nog steeds de juliaanse kalender om hun feestdagen te bepalen. Die kalender loopt nu 13 dagen achter op de gregoriaanse kalender. Een van de gevolgen hiervan is dat het kerstfeest in Rusland op 7 januari gevierd wordt – in onze optiek dan, want in de juliaanse kerk is het dan 25 december. Rusland schakelde enkele maanden na de Oktoberrevolutie over van de juliaanse op de gregoriaanse kalender en herdacht de eerste verjaardag van de Oktoberrevolutie in november. Het kalenderjaar volgens de Egyptische kalender begon met het overstromingsseizoen, de benaming 1 Toth (de eerste dag van de eerste maand van het eerste seizoen) is op 19 juli volgens de juliaanse kalender en op 1 augustus volgens de gregoriaanse kalender.

Wanneer we werken met historische documenten is het daarom van belang te weten welke kalender werd gehanteerd wanneer een datum werd vermeld en dat plaatst ons nog weleens voor een puzzel. En dat dan vaak ook in het oud-Latijn, maar dat moet dan wel leesbaar zijn en te begrijpen.

De vrijwilligers van de werkgroep Genealogie van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zijn ware speurders als het gaat om informatie te vinden en die informatie juist te interpreteren. De werkgroep-leden zijn allemaal opgeleid om documenten en akten in oud-Latijns te kunnen lezen - enkelen al op gevorderd niveau, anderen zijn nog bezig met de beginnerscursus. Tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten oefenen de vrijwilligers op Kwekerij Veelzorg op uitdagingen die werkgroep-coördinator Alphons Maas hen voorschotelt, met als gevolg dat deze speurders mooi werk kunnen verrichten voor de stichting om informatie uit het verleden naar het heden te brengen. Die kennis delen zij graag met bezoekers.

Op donderdag 23 mei houdt de werkgroep Genealogie de laatste genealogie-inloopavond voor de zomerstop. Tijdens deze avond kunnen bezoekers vanaf 19.00 uur in het Vriendenarchief op zoek naar informatie over families uit Hillegom en omstreken. Er zijn afschriften van doop-, trouw- en begraafboeken beschikbaar uit het Centraal Bureau genealogie. Onze specialisten staan dan klaar om de bezoekers bij te staan bij hun zoektocht. De toegang is gratis, u bent van harte welkom op Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Project De Waterkanten nadert de eindfase moeizaam

Impressie van De Waterkanten met links boven de twee appartementencomplexen aan de Oranjelaan. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

LISSE n De ontwikkeling van het enorme project De Waterkanten nadert de eindbestemming. Moeizaam. Dat wel. Vanaf 2009 speelt de herontwikkeling van het Sportlaangebied. In 2009 zijn de doelen als volgt geformuleerd: up-to-date voorzieningen die aantrekkelijk zijn en aansluiten op de behoefte van de gemeente Lisse; inzetten op duurzame ontwikkeling; het samengaan van financieel en maatschappelijk rendement en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt over dit immens grote project dat de gemeente Lisse en woningcorporatie Stek met ABC Vastgoed en VORM Ontwikkeling (hierna: planontwikkelaar) afspraken over de herontwikkeling hebben vastgelegd in diverse contracten. Zo moet men komen tot de bouw van een sportcomplex met parkeergarage en circa 320 woningen (waaronder 120 sociale huurwoningen) en de aanleg van de openbare ruimte in het plangebied. De afspraken zijn tot stand gekomen tijdens het dieptepunt van de recessie.

"Inmiddels is het sportcomplex met parkeergarage opgeleverd en zo'n 4 jaar in gebruik. Het plein nabij het sportcomplex en het Fioretti College is eveneens klaar. In het kader van duurzaamheid is er een warmte-koudeopslag gerealiseerd waarop het sportcomplex en het Fioretti College zijn aangesloten. Het bouwen van de woningen gebeurt in drie tranches. De eerste tranche: de grond is overgedragen en van de 165 woningen zijn 106 woningen opgeleverd, waarvan 56 sociaal. De nog op te leveren woningen zijn 10 sociale huurwoningen en 49 koopwoningen. De tweede tranche: de grond is overgedragen en 28 dure koopwoningen worden momenteel gerealiseerd."

Van der Laan zegt verder dat de derde en laatste tranche ongeveer 125 woningen betreft, waarvan 56 in de sociale huur en de aanleg van het openbare gebied rondom deze woningen. De eengezinswoningen zijn gelegen langs de Ringvaart en de appartementencomplexen zijn tegenover het sportcomplex gesitueerd langs de Oranjelaan. "De planontwikkelaar heeft echter aangegeven dat met de huidige uitgangspunten (programmatisch, stedenbouwkundig, financieel) tranche nummer 3 voor hem financieel onhaalbaar is. Stek en de gemeente kunnen, gezien de contractuele afspraken, de planontwikkelaar niet verplichten tot het ontwikkelen van de woningen in deze tranche. Stek, de gemeente en planontwikkelaar zijn in overleg over de haalbaarheid van de derde tranche en mogelijke oplossingsrichtingen en de (financiële) consequenties, die voor alle partijen aanvaardbaar zouden kunnen zijn. Het is hierbij ingewikkeld om een tijdpad aan te geven."

Het onderwerp staat op de agenda van de vergadering van de commissie ruimte en infrastructuur op 16 mei.

Streepje voor met oppasdiploma

Hillegom n In Jongerencentrum Solution is dinsdag 28 mei van 16.30 tot 18.00 uur de gratis cursus: 'Haal je oppasdiploma!' voor tieners tussen de 13 en 16 jaar.

De cursus is bedoeld voor tieners tussen de 13 en 16 jaar die het leuk vinden om met kleine kinderen om te gaan en wel eens oppassen bij gezinnen. In de cursus leren zij om goed voorbereid naar hun (nieuwe) oppasadres te gaan en hebben ze een streepje voor op alle andere oppassers.

De gratis cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Aanmelden via: www.cjgcursus.nl.

Dialoogcafé

Hillegom n Elke tweede dinsdagavond en elke 4e maandagmiddag van de maand is er in Plein28 een dialoogcafé over onderwerpen als ontmoeten, verbinden, elkaar zien en alleen zijn. De eerstvolgende dialoogcafés is dinsdag 14 mei van 19.30 tot 22.00 uur en maandag 27 mei van 13.30 tot 15.30 uur.

Bij een dialoogcafé, bestaande uit één of meerdere dialoogtafels, is het de bedoeling om in een groep van vier tot acht personen met elkaar in gesprek te gaan onder begeleiding van een gespreksleider. Het is bijzonder en inspirerend om te zien wat er ontstaat bij het uitwisselen van ervaringen en dromen met elkaar. De dialoogtafels vinden plaats in het kader van het Jaar vol Ontmoeting waarin eenzaamheid en ontmoeting centraal staan. Eenzaamheid komt voor bij mensen van alle leeftijden: jongeren, volwassenen en ouderen. Eenzaamheid is echter niet een onderwerp waar makkelijk over gepraat wordt. Door de dialoog met elkaar aan te gaan hopen we dat het taboe rondom eenzaamheid vermindert.

Graag van te voren aanmelden voor de dialoogtafels door contact op te nemen met Carlijn French, buurtwerker WelzijnsKompas, c.french@welzijnskompas.nl of bel 06-45162321.

lokaal/historie

Onrust over kap- en snoeibeleid

Het pas gesnoeide groen bij de wielerbaan verdwijnt in de shredder. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het kap- en snoeibeleid van de gemeente Lisse blijft de gemoederen flink bezig houden. Heerste er eerder al flinke verontwaardiging onder veel inwoners over het kappen van 240 bomen, nu is dat vanwege de snoei van de bomen midden in het broedseizoen. Veel mensen vragen zich af waarom de gemeente hiervoor heeft gekozen.

Door Esther Akerboom

Een van die mensen is Ineke van der Veek, woonachtig in de Poelpolder. Voor haar deur stonden prachtige grote kastanjebomen die in een dag werden afgezaagd en afgevoerd. "Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Je kunt aan de stronk zien dat er niks mis was met die bomen. Nu wordt er weer gesnoeid, terwijl er vogels zitten te broeden. En dat niet alleen, hele bosschages zijn tot de grond gelijk gemaakt, de eenden hebben amper plek om zich met hun jongen te verschuilen en er worden hele nesten binnen no-time opgegeten door de meeuwen." Haar partner is het hartgrondig met haar eens. "De afgezaagde takken vallen op struiken waar wel eens nesten kunnen zitten van merels, lijsters of eenden. Die worden van hun nest gejaagd en komen misschien nooit meer terug. Zeker niet als al die takken ter plekke ook nog eens worden gehakseld, dat maakt zo'n verschrikkelijke herrie." Zij zijn bepaald niet de enige Lissers die zich opwinden over het huidige groenbeleid. Op Facebook krijgen berichten over dit onderwerp veel bijval.

Volgens Nico Sluymer, hoofd groenvoorziening, krijgt hij momenteel veel vragen over de grootschalige bomenkap en het snoeien in het broedseizoen. "In 2017 is de flora- en faunawet die voorschreef dat er tijdens een bepaalde periode niet mag worden gekapt en gesnoeid, losgelaten omdat bleek dat gemeenten anders hun werk niet meer kunnen doen. In Lisse wordt nog maar sinds kort onderhoud gepleegd aan de bomen en er moest veel worden ingehaald. We hebben echt alleen zieke bomen weggehaald, ook al kon je dat vaak niet aan die bomen zien. Er wordt vooraf een rapport gemaakt door een deskundige die losstaat van het bedrijf dat de bomen kapt", vertelt hij. "Procentueel gezien is het niks, we hebben meer dan 10.000 bomen staan. En iedere boom wordt vervangen. Er komt binnenkort een filmpje op de website van de gemeente waarin alles wordt uitgelegd." Van der Veek vraagt zich af waarom het dan allemaal zo haastig moest gebeuren en er niets is terug geplant voor haar huis. "We zijn dit jaar door omstandigheden te laat begonnen", legt Sluymer uit. "Dat is een foute keuze geweest, volgende keer willen we veel eerder klaar zijn en direct nieuwe bomen planten. We proberen zo groot mogelijke exemplaren terug te planten, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Bovendien is het heel moeilijk om te kiezen welke bomen er moeten komen want heel veel soorten kampen met ziektes."

Over het snoeien is hij ook duidelijk. "Er wordt vooraf door een deskundige gekeken of er nesten zijn. Als die er zijn wordt er beslist niet gesnoeid. We kijken ook of het echt nodig is, groen van een jaar of 30, 40 oud is echt wel aan vervanging toe."

Op de vraag waarom de snoei en kap zo rigoureus moeten, is Sluymer duidelijk, het draait allemaal om geld: "Als we ergens op moeten bezuinigen, dan bezuinigen we op het groen. De raad, de wethouders zeggen gewoon dat er bezuinigd moet worden. 'Haal er maar een vak struiken uit, maak er maar gras van, want dat is goedkoper in onderhoud.' En wij kunnen het geld ook maar één keer uitgeven. We houden wel rekening met de bijen en vlinders met de nieuwe aanplant."

Verantwoordelijk wethouder Kees van der Zwet weerspreekt deze gang van zaken. "Het is ons niet bekend dat er bosschages worden verwijderd om plaats te maken voor gras. Er is geen sprake van bezuinigingen, integendeel, we investeren extra in biodiversiteit door onder andere de aanplant van bomen en heesters die voedsel en schuilgelegenheid bieden voor verschillende fauna. Bermen en waterkanten snoeien we maar twee keer per jaar, zo laten we nectar- en stuifmeelgevende kruiden langer bloeien."

Van der Veek houdt er gemengde gevoelens aan over. "Laat ze maar eens in de Poelpolder komen kijken hoeveel bosjes er zijn weggehaald voor gras. Ik weet niet wat ik hier allemaal van moet denken."

Come together in Villa Flora

Hillegom n Het Beatles monument zal 8 juni onthuld worden in het te renoveren van Nispenpark. Mocht het park nog niet "onthullingsrijp" zijn dan vindt de openingshandeling op het kerkplein van de Martinuskerk plaats.

Omdat Marga van Praag destijds als één van de ca 150 VARA genodigden aanwezig was en the Beatles wellicht de leukste vraag stelde, is zij benaderd om de onthullingshandeling te doen.


Marga kan zich dit optreden nog goed herinneren. "Ik was destijds 17 jaar en gek van the Beatles en ik was onwijs blij dat ik erbij mocht zijn. Het was wel wat rommelig en het publiek begon al snel te dansen en bij de laatste nummers bleef er bijna niemand meer op de tribune zitten."

De onthulling is om 16.00 uur en Crescendo zorgt vanaf 15.30 uur voor een muzikaal 'Beatles-ondersteuning'.


In Villa Flora is om 20.30 uur een van de beste bootleg Beatles bands een optreden verzorgen in het kader van de onthulling van het Beatlesmonument Hillegom.


Voorafgaand aan het optreden is er een Beatlesbuffet met de voorkeuren van de Fab4. Paul Mc Cartney, de enige vegetariër van het kwartet is met name bekend van zijn promotie voor meatless Monday.

John Lennon niet alleen gek op Yoko Ono maar ook op Japans en Chinees eten. Waar George en Ringo van hielden is nog onderwerp van discussie met de kok van het restaurant Villa Flora.


Voor het optreden in Villa Flora zijn nog zo'n veertig kaarten beschikbaar en verkrijgbaar bij Vivant Frank Evers in de Mariastraat Hillegom.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar via de mail: info@Beatlesbollenstreek.nl.

Het volledige programma staat op: www.BeatlesBollenstreek.nl

Win gratis kaarten

Deze krant stelt twee kaarten voor het optreden én het Beatlesbuffet beschikbaar voor hen die kans maken door het juiste antwoord te geven op twee vragen.

Vraag 1. Wie is de man op de foto die in 1984 nog eenmaal terugkeerde naar Treslong?
Vraag 2. Welke legendarische vraag stelde Marga van Praag via Herman Stok aan the Beatles?

Stuur het antwoord naar info@beatlesbollenstreek.nl.

Een onmogelijke liefde bij FHL

Lisse n Bij het Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 21 mei de Franse speelfilm 'Un Amour Impossible' van regisseur Catherine Corsini. Deze boekverfilming was een van de publieksfavorieten van het International Film Festival Rotterdam 2019.

Frankrijk, jaren vijftig. Rachel werkt als eenvoudige typiste wanneer ze de charmante Philippe ontmoet, een intellectueel van gegoede komaf. Ze worden verliefd en krijgen al snel een dochter, Chantal. Onder druk van zijn familie weigert Philippe echter beneden zijn stand te trouwen. Rachel moet daardoor hun dochter alleen opvoeden. Jarenlang strijdt ze ervoor om Chantal erkend te krijgen. Na tien jaar geeft Philippe eindelijk toe. Tegelijkertijd besluit hij werkelijk een vader voor Chantal te zijn. De gevolgen zijn onvoorzien en ingrijpend.

Vertoningsadres: Floralis, Floralisplein 69. Aanvang film 20.00 uur, kassa open om 19.30 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen, op vertoon van hun ledenpas, 6 euro. Dit kan alleen contant. Het reserveren van plaatsen of kaartjes is niet mogelijk.

Ondernemers krijgen eigen contactpersoon

REGIO n Citymanager John van der Tol stopt na bijna drie jaar als citymanager van Teylingen en zal per 1 juni binnen de ambtelijke organisatie van Hillegom, Lisse en Teylingen (HLTsamen) een rol gaan vervullen als contactfunctionaris ondernemers.

Binnen HLTsamen is afgesproken dat John zijn opdracht als centrummanager van het Dorpshart in Lisse naast zijn nieuwe aanstelling voorlopig blijft vervullen (een dag in de week). Van der Tol: "In de nieuwe rol zal ik aan de voorkant van de gemeentelijke organisatie opereren, blijf ik zichtbaar en betrokken en ben ik samen met mijn twee aanstaande collega's Suzan van de Waal en Marit Heij het eerste contact tussen ondernemers en gemeenten binnen HLTsamen."

Eenzame zwaan

Op een windstille dag liet deze eenzame zwaan zich op de gevoelige plaat vastleggen in Keukenhof. Een toevalstreffer, noemt de fotograaf het. | Foto: Jos Elfering Foto: Jos Elfering

LISSE n Opnieuw is een foto van Jos Elfering verkozen tot foto van de maand bij de Facebookgroep Je bent Lisser als...

Jos: "Deze foto heb ik gemaakt in het prille begin van Keukenhof. Het was windstil weer en ik stond op de houten tegels die in de vijver liggen, waar vele toeristen dit seizoen al over hebben gelopen. Er lag een zwaan te dobberen vlak bij mij en die bleef stil liggen. Ik maakte toen deze foto op de houten tegel, net boven de waterlijn. Het mooie van deze foto is dat de zwaan twee keer zo groot lijkt. De weerspiegeling maakt het plaatje compleet, je kunt de foto zelfs omdraaien en dan zie je bijna geen verschil. Het was jammer dat er maar één zwaan kwam buurten. Alle jaren heb ik daar meer zwanen gezien en dit jaar helaas niet, dit was een toevalstreffer dus. De zwaan is kort daarna weer vertrokken en ik heb hem nooit meer gezien. Iedereen bedankt voor het stemmen op deze foto. Hij is ook nog te zien in de etalage bij Fotovak Engel op het Vierkant."

Hoektand

Bij Sanne stond een consult ingepland voor de hartcontrole van een 15 jaar oude Cocker Spaniel met ernstig hartfalen. De oude hond, Bessie, kreeg dagelijks drie soorten harttabletten, waarvan sommige slechts tweemaal en andere drie keer gegeven moesten worden. Het was dus een vast ritueel om al die medicijnmomenten zo goed mogelijk te volbrengen. Afhankelijk van de bevindingen bij de röntgenfoto van de borstholte, het ecg en de hartecho wordt de medicatie dan bijgesteld. De eigenaren vertelden dat het niet zo goed ging met Bessie. Ze at steeds minder of moeilijker en leek wat magerder te worden. Dat kan een teken van vergaande decompensatie zijn. Maar bij de uitgebreide onderzoeken bleken de bevindingen niet slechter te zijn dan een kwartaal geleden!

Dus onderzocht ze Bessie nog grondiger. Ineens viel het op dat de rechter hoektand van Bessie weg was. Het enige dat ze zag was een rottende opening waar de ontstoken wortelrestant nog zat. Dat moest wel zeer pijnlijk zijn. Dat was waarschijnlijk de reden dat Bessie niet lekker at. Helaas was er maar één mogelijkheid om daar wat aan te doen: onder verdoving de hoektandrestanten eruit halen. Maar dat is bij een 'gezonde' hond van 15 al spannend, laat staan bij deze hartpatiënt. Sanne riep mij erbij en we bespraken de opties en kansen. We waren er snel uit: Bessie moest geholpen worden en twee dagen later hadden we die gelegenheid. Bij het ontbijt dacht ik al aan de spannende ingreep waar mee zouden beginnen. Er was een veel grotere kans dan normaal dat er een ongewenste uitkomst van de ingreep zou zijn. Eerst gaven we Bessie een kalmeringsmiddel. Toen mocht ze een half uur in de zuurstofkooi om maximaal te kunnen ademen. Vervolgens kreeg ze een superveilige spierverslapper en een kortdurende dosis slaapmiddel toegediend; zo konden we haar intuberen. Hierna ging ze meteen aan de beademing en kreeg ik de gelegenheid om een lokale infiltratie anesthesie te geven. Zoals wij dat ook bij de tandarts krijgen. Dan hoeft de verdoving niet diep (dus veilig) te zijn en voelt Bessie er toch niets van. Alles ging op tempo, want hoe korter ze zou slapen hoe beter dat was. De anesthesie assistente had alles knap onder controle en ze draaide steeds aan de knoppen om van alles bij te stellen tot de aller veiligste modus. Eerst maakten we een dentale röntgenfoto waarop te zien was hoe diep de rotte wortel er nog inzat. Toen begon ik aan de extractie. Gelukkig was het niet de eerste hoektand die ik verwijderde, want ze zijn meestal heel lastig. Hier kwam de opgedane ervaring dus goed van pas. Binnen 5 minuten was ie eruit! Toen moesten we nog vlotjes de rest van het gebit schoonmaken en polijsten. Het ecg bleef er goed uitzien. Nu moest ze nog wakker worden. Ook dat verliep zoals gewenst! Om 13.00 uur kon Bessie kwispelend opgehaald worden. De rotte wortel staat als aandenken bij hen thuis in de vensterbank.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: website GGL

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 19 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Parkwijk, Parklaan 2

Zondag 19 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. J.E.T. Nak

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 19 mei, 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 19 mei, 10.00 uur

Spreker: Maurits Amoureus

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 18 mei, 19.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

Zondag 19 mei, 11.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 19 mei, 10.00 uur

Eerste Heilige Communie

Celebrant: pastoor R. Franken
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: De Bollennootjes
Extra: koffie/thee na de viering

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 15 mei, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 18 mei, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Actaea

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 19 mei

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerkje, Prinsessestraat 1, 16.30 uur

Voorganger: br. C. Beumer

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 19 mei, 10.00 uur

Spreker: Joas Pols

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 12 mei, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 19 mei, 10.00 uur

Voorganger: prof. dr. A. Wessels, Amstelveen

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 19 mei, 10.00 uur

Voorganger: proponent mw. B. Woord, Almere

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 19 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. W.H. van Boeijen, Ter Aar

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 19 mei bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 19 was: woordspeling. De winnaar is Annemieke de Haan uit Hillegom.