LisserNieuws - De Hillegommer

15 mei 2018

LisserNieuws - De Hillegommer 15 mei 2018


Onderscheiding voor dokter Bet

Een geridderde Hans Bet samen met burgemeester Lies Spruit. (Lees het hele artikel op pagina 7 en op www.lissernieuws.nl). | Foto: Arie in 't Veld Foto: arie in t veld

LISSE n Dokter Hans Bet heeft de versierselen ontvangen die horen bij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het lintje kreeg hij zaterdag 12 mei in Floralis opgespeld door burgemeester Lies Spruit, tijdens de feestavond ter ere van het 10-jarig jubileum van de hospice Duin- en Bollenstreek. Spruit zei dat Bet de onderscheiding krijgt vanwege zijn grote, belangeloze inzet bij de voorbereiding tot oprichting van de hospice en voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de palliatieve zorg in de eerste lijn in de gehele regio.

Hij heeft zich van 2002 tot 2008 uitzonderlijk ingespannen voor het realiseren van de hospice en vele uren gewijd aan het geven van lezingen voor gemeenten, serviceclubs en bedrijven om sympathie en financiële steun voor het initiatief te verwerven. Hij haalde uiteindelijk meer dan een miljoen euro op en in 2008 kon de hospice worden geopend.

Sinds 2006 is dokter Bet bestuurslid geweest bij de stichting hospice Duin- en Bollenstreek. Vanuit die rol is hij na de opening gaan werken aan de bekendheid van de hospice bij huisartsen in de regio. Ook was hij was van 2008 tot 2017deelnemer aan het multidisciplinair overleg. Als deskundige op het gebied van ouderenzorg –hij is kaderarts palliatieve zorg en palliatief consulent- heeft hij jarenlang inhoudelijk richting gegeven aan dit overleg. Hij verzorgde in de periode 2005-2008 ook vele trainingen, onder meer over palliatieve zorg, aan huisartsen in de regio Rijnland en Midden Holland. Zo heeft hij het niveau van palliatieve zorg naar een hoger plan weten te tillen.

In de periode 2006-2014 heeft Bet onder meer een netwerk opgezet waarbij palliatieve consultatieteams beschikbaar zijn om professionals te ondersteunen. Voor de meeste professionals heeft palliatieve zorg namelijk niet op het studieprogramma gestaan en in de praktijk ervaring opdoen is ook niet altijd gemakkelijk. Bet heeft ook nog les gegeven in palliatieve zorg. Dat deed hij tussen 2010 en 2013 bij een huisartsenopleiding op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC.

1,4 miljoen bezoekers

lisse n Het seizoen had voor Keukenhof bijna niet mooier afgesloten kunnen worden. 's Werelds grootste bolbloemenpark sloot net als vorig jaar met 1,4 miljoen bezoekers. Praktisch eenzelfde aantal als vorig jaar.

Hoewel het voorjaar koud inzette kwamen de bezoekers toch in grote getale en bleef het doorstromen tot en met zondag 13 mei. Eigenlijk nog belangrijker dan de hoeveelheid mensen is het waarderingscijfer. Het park waarin service en vriendelijkheid hoog in het vaandel staan, werd gewaardeerd met een 9. (lees verder op pagina 21)

Een ongelofelijk hoog cijfer. Het thema 'Romantiek' werd ook het hele seizoen bijzonder fraai vorm gegeven. Het ziet er naar uit dat 2019 even kleurrijk wordt, want het thema is dan 'Flower Power'.

Anjer en Zomerbloemenshow

Zorgde de Lelieshow al voor een kleurrijk slotakkoord in het Willem Alexander Paviljoen en was het in het Beatrix Paviljoen met zijn Orchideeën en Anthurium tot op de laatste dag een feest, dan zorgde de Anjer en Zomerbloemenshow nog voor een laatste stukje vuurwerk in het Oranje Nassau Paviljoen. Wat een bloemengeweld!

De laatste bloemenshow in het Oranje Nassau Paviljoen van Keukenhof stond letterlijk boordevol met Anjers en de meest kleurrijke zomerbloemen waaronder schitterende pioenrozen, Lathyrus, Celiosa, Irissen, Statice, Asters en noem maar op. Hiermee werden ook de laatste Keukenhofbezoekers getrakteerd op een schitterend kleurenspektakel. Bijzonder in deze laatste bloemenshow was wel het assortiment Anjers. Een relatief klein product dat groots aanwezig was. En verrukt was iedereen van prachtige presentaties pioenrozen. Altijd weer een knappe prestatie van de kwekers om ze zo vroeg in rijke bloei te presenteren. Fragiel oogden de tafels met Lathyrus, de lievelingsbloem van wijlen prinses Juliana. Bezoekers kwamen ogen tekort.

Chauffeur gezocht

regio n Welzijn Hillegom-Lisse zoekt chauffeurs voor op haar zilveren bus voor personenvervoer.

Al vele jaren wordt deze bus ingezet voor het vervoer van ouderen in Hillegom, De Zilk en Beinsdorp. Met behulp van chauffeurs die dit vrijwillig doen. Voor sommige ouderen wordt het steeds lastiger om met de fiets of het normale openbare vervoer te reizen. De bus rijdt van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur. Ook op zaterdag wordt de bus ingezet en speciaal voor deze dag zoeken wij nog vrijwilligers. Meer info via Hilde Koudijs: 0252-757100, of mail: h.koudijs@welzijnskompas.nl.

Waar is controle?

Regio n Politie Bollenstreek-Noord zal deze mei de snelheid van de weggebruikers in Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout controleren.

Inwoners kunnen daarbij zelf aangeven via FB op op het bureau, waar ze graag een snelheidscontrole zien. Na de controle geeft de politie via FB en Twitter door waar op snelheid is gecontroleerd wat de resultaten waren.

Iris roeiers roeien elf-

stedentocht

210 km in bijna 22 en een half uur

Opnieuw geen punten voor

FC Lisse

Schooltje geen monument

column n Poespas

Nieuw Elsbroekerwei open

HILLEGOM n Eigenaar Elbert Zeestraten opende samen met zijn neefje Gijs Verschoor zaterdag 12 mei de nieuwe boerderijwinkel Elsbroekerwei.

Deze winkel is nu gevestigd in de stal van boerderij Helena's Hoeve aan de Leidsestraat 189. Gijs reed in een sneltreinvaart met zijn traptrekker door een papieren lint, waarmee de boerderijwinkel officieel werd geopend. De opening werd druk bezocht. Er was van alles te proeven en voor de kinderen was er een springkussen. Boerderijwinkel Elsbroekerwei heeft al een goede naam opgebouwd in de wijde omtrek. In 2012 ging de boerderijwinkel van start in de wagenschuur van Hoeve Elswoud. Het is met recht een familiebedrijf te noemen. Het agrarisch bedrijf van de familie Zeestraten is al zeven generaties gevestigd in de Elsbroekerpolder in Hillegom. Op twee boerderijen aan de Leidsestraat werken de broers Adriaan en Elbert Zeestraten, zus Anita en zwager Johan Verschoor samen in de Maatschap Zeestraten. In de veehouderij en bloembollenkwekerij combineren zij vakmanschap met liefde voor de natuur. De stal van de verbouwde boerderij Helena's Hoeve, waar Elbert sinds enkele maanden woont met zijn partner Eelco woont, is ingericht als winkel. Elbert is maar wat trots op deze nieuwe aanwinst. "We hebben Helena's Hoeve in 2015 gekocht met als doel er deze winkel van te maken. De voorbereidingen en bouwwerkzaamheden hebben veel tijd in beslag genomen. Sinds januari is hard gewerkt om de stal om te toveren tot winkelruimte".

Organisaties actief voor collecte Oranje Fonds

Lisse/Hillegom n Ook in Lisse en Hillegom wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Twee organisaties uit Lisse doen deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Zuid-Holland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisaties draaiende houden.

In Nederland zijn veel mensen die om verschillende redenen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat zij geen sociaal netwerk hebben, eenzaam zijn, in armoede leven of een beperking hebben. Het Oranje Fonds vindt dat niemand zich buitengesloten zou moeten voelen en steunt projecten die mensen met elkaar verbinden. Verenigingen en stichtingen zorgen voor die verbinding.

Gaapstokken en Walking Wheels

Daarom gaan zij tijdens de Oranje Fonds Collecte langs de deuren om geld op te halen. In Hillegom gaan Scouting Tjarda en Stichting Speel-O-Theek langs de deuren en in Lisse zijn dat Carnavalsvereniging De Gaapstokken en Walking Wheels Stichting rolstoeldansen

Een overzicht van de organisaties die landelijk meedoen met de Oranje Fonds Collecte is te vinden via www.oranjefonds.nl. Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Zuid-Holland. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Huwelijksjubileum voor Piet en Corrie Brandsma

HILLEGOM n (vervolg voorpagina De Hillegommer) Burgemeester Arie van Erk verraste Piet (87) en Corrie (86) Brandsma-Romijn vorige week met een mooi boeket bloemen ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Met een grote glimlach verteld het echtpaar nog steeds heel blij te zijn met elkaar en met de Burgemeester Wentholstraat, waar zij nu alweer zestig jaar wonen. "Meteen na ons huwelijk zijn we hier gaan wonen, eerst aan de overkant op nummer 8, waar we beneden een woonplek hadden. Vijfenhalf jaar later verhuisden we naar een hele woning op nummer 9 en daar wonen we nog steeds met veel plezier. Een ingrijpende verhuizing was het niet. We hoefden alleen onze spullen maar over te brengen." Het bruidspaar heeft acht jaar verkering gehad, voordat ze trouwden. Piet is geboren in De Zilk en zijn Corrie in Hillegom. Ze leerden elkaar kennen tijdens het dansen in Villa Flora. "We zaten in dezelfde dansgroep en zagen elkaar meteen wel zitten. Eerst werden we een danskoppel en later een koppel voor het leven." Het echtpaar kreeg vier kinderen, twee zoons en twee dochters en heeft nu ook zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Ze zijn maar wat trots op het span. "Ze komen vaak op visite en daar genieten we van. Onze kleindochter belde ons vorige week nog dat de bollenvelden er zo mooi bijstonden. Even later stond ze voor de deur en zijn we met de auto een rondje bollenvelden gaan maken." Jammer genoeg zijn ze beiden slecht ter been en hebben een rollator nodig. "De rollator is onze grote vriend", lachen ze in koor. "Dat krijg je nou eenmaal op oudere leeftijd, daar doe je niks aan." Piet werkte vroeger als decorateur bij V & D. Hij werkte daarna 18 jaar als decorateur bij Gerzon in Haarlem en toen nog 18 jaar bij Metaforma Polyfroom in Sassenheim. "Ik ben dus behoorlijk creatief, want ik maakte als decorateur showkaarten en prijskaarten voor de etalages. Als hobby vind ik het nog steeds heerlijk om te tekenen, knutselen en schilderen". In de woonkamer hangt een keur van zijn kunstwerken. Het bijhouden van zijn hobby is nu alleen wat moeilijker, in verband met zijn hartklachten en omdat hij Parkinson heeft. Zijn vrouw is ook creatief: ze borduurt, breit, naait en haakt. En samen spelen ze graag rummikub en leggen een kaartje. Corrie kookt nog steeds zelf en Piet geniet daarvan. Haar stoofperen zijn z'n lievelingskostje. Het bruidspaar vierde hun diamanten jubileum op 21 april, met een groot feest voor familie en vrienden in hotel Flora.

Iris roeit Elfstedentocht

Lisse n Twaalf leden van de roeivereniging voor de bollenstreek en directe omgeving te Lisse hebben zaterdag het Elfstedenkruisje behaald. Zij roeiden in estafettevorm de afstand van 210 km in 22 uur en 27 minuten.

Jaarlijks wordt op vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag de Elfstedenroeimarathon georganiseerd over het schaatsparcours in Friesland. Zo'n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams gaan dan de uitdaging aan om deze marathon binnen 24 uur af te leggen.

Alweer voor de zesde keer op rij had Iris zich hiervoor ingeschreven met een gemengd team van ervaren roeiers en nieuwe leden.

Vrijdagavond rond 20.00 uur lag de boot klaar in de gracht van Leeuwarden.

Eerder op de dag was er hard gewerkt om de boot marathon klaar te maken met onder andere verlichting, een grote rol duct tape en mascotte eendjes.

Na de start werd al snel de toon gezet en werd een heftige strijd geleverd met studententeams, marathonroeiers, Duitsers en een team uit Leiden.

Toeschouwers en volgers moedigden de helden van Iris in Leeuwarden, Bartlehiem en Dokkum aan.

Achter het hele gebeuren volgden een aantal auto's die naast de aflosploegen met name vol zaten met een enorme voorraad eten en drinkwater.

Vroeg in de nacht dreigde het noodlot toe te slaan toen twee roeiers te water raakten tijdens een etappewissel.

Gelukkig konden zij uit het water gevist worden en met een nat pak de tocht voortzetten.

Rond zonsopgang passeerde het team Sloten om vervolgens via Balk, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Berlikum de finish als nr. 71 in Leeuwarden te passeren.

Ruilbeurs voetbalplaatjes van SV Hillegom

Hillegom n De actie van de Plus om SV Hillegom voetbalplaatjes te sparen is voorbij.

Sommige voetballiefhebbers hebben misschien hun boek nog niet voel. Voor hen is er woensdag 16 mei tussen 18.00 en 20.00 uur een gratis ruilbeurs in de kantine van SV Hillegom. Er zijn inmiddels zo'n 20.000 plaatjes beschikbaar. Ontbrekende plaatjes zijn te koop voor 0,15 euro. De opbrengst gaat naar SV Hillegom. Plaatjes kunnen ook besteld worden via de mail: frans@meerbusiness.nl

Eigen regie

regio n De welzijnsadviseurs van WelzijnsKompas kunnen de inwoners van Hillegom en Lisse helpen de regie in eigen handen te houden. Iedereen van 23 jaar en ouder kan ondersteund worden door informatie en advies van een welzijnsadviseur.

De ontwikkelingen van het overheidsbeleid laten zien dat er steeds meer zelfredzaamheid gewenst wordt van de burger. Een voorziening aanvragen komt pas aan de orde wanneer er in het eigen netwerk tekorten dreigen te ontstaan. Om dat te onderzoeken een welzijnsadviseur soelaas bieden. De welzijnsadviseur kan helpen bij onder meer sociale contacten, de achteruitgang gezondheid vader/moeder, zelfredzaamheid en het invullen van formulieren. Er kan een afspraak gemaakt worden met de adviseur op kantoor, of bij de klant thuis. Hier zijn geen kosten aan verbonden. WelzijnsKompas is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur op 0252-757100. De vraag wordt doorgezet naar een van de adviseurs. Er wordt binnen vijf dagen contact opgenomen.

Verbouwing

hillegom n In verband met een verbouwing in `t Pluspunt (nog tot en met 22 mei), is voor verschillende gebruikersgroepen van dit centrum tijdelijk een tijdelijk onderkomen in Hillegom geregeld.

Op woensdagen 16, 23 en 30 mei wordt de computerinstuif van SeniorWeb Hillegom georganiseerd in de grote vergaderzaal van WelzijnsKompas. Deze zaal bevindt zich op de eerste verdieping in het kantorenpand aan de Abellalaan. De activiteit duurt van 10.00 tot 12.00 uur duurt. Het Alzheimercafé met als thema 'Bewegen en dementie' wordt in Bloemswaard georganiseerd in plaats van in 't Pluspunt. De activiteit duurt van 19.00 tot 21.30 uur in de recreatiezaal van dit woonzorgcentrum aan den de Garbialaan 3. Het dagprogramma senioren dat op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur verzorgd wordt door Hozo en WelzijnsKompas wordt op 15, 17 en 22 mei tijdelijk verplaatst naar Parkwijk aan de Parklaan 2.

Marente College met Iris van der Reijden

Lisse n Marente houdt dinsdag 5 juni het Marente College met Iris van der Reijden in verzorgingshuis Berkhout, Berkhoutlaan 15. Het thema voor deze avond is 'Probeer maar eens lief te zijn en geduldig te blijven als mantelzorger'.

Van der Reijden ondersteunt al jarenlang lotgenotengesprekken voor naasten van mensen met dementie en heeft zelf ook ervaren hoe het is als een dierbare een slopende ziekte krijgt. En als manager en directeur in verpleeg- en verzorgingshuizen heeft zij ook het nodige gezien. Het college start om 19.30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur, de zaal is open om 19.00 uur. Aanmelden kan via 071-409 3223 of ledenservice@marente.nl.

Het schooltje niet benoemd als gemeentelijk monument

Eerder werd door vrijwilligers hard aan de tuin rond het schooltje gewerkt in het kader van NL doet.| Foto: archief AiV Foto: arie in het veld

LISSE n Het ziet er naar uit dat Iet Langeveld en Wout Ruigrok een stap verder zijn op de weg naar de invulling van de voormalige openbare lagere school aan de Heereweg.

Door Arie in 't Veld

Het oude pand wordt tegenwoordig Het schooltje genoemd en maakte in eerste instantie deel uit van diverse plannen die voor het gehele gebied, inclusief De Voorhof, in de loop der jaren zijn bedacht. Het schooltje dateert uit 1885, doch de gemeente heeft besloten ondanks de ouderdom het pand niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Daarmee kan het gebouw onder de afgesproken voorwaarden worden overgedragen aan de huidige kopers. Zo komt het college haar afspraken met de huidige kopers na. In de koopovereenkomst is bovendien opgenomen dat het gebouw in stand wordt gehouden overeenkomstig de status van gemeentelijk monument tot 1 januari 2037.

Volgens het gemeentebestuur zullen de inwoners merken dat het leegstaande gebouw weer in gebruik wordt genomen met een meerwaarde voor de gemeente en het centrum.

Avondvierdaagse in de startblokken

Lisse n Dappere wandelaars uit Lisse, Lisserbroek en directe omgeving nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de Lissese avondvierdaagse.

In samenwerking met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (kWbn) wordt de Lissese avondvierdaagse georganiseerd. Na inschrijving wordt iedereen gedurende deze week in de gelegenheid gesteld om een zelf gekozen afstand af te leggen met een medaille als beloning voor de sportieve prestatie. Natuurlijk wordt ook aankomende vierdaagse op vrijdag afgesloten met een knalfeest ter ere van de doorzetters met een echt dweilorkest en dj's. Het evenement vindt plaats in de week van maandag 28 mei tot en met vrijdag 1 juni. De starttijd voor de twee afstanden zijn voor de 10 km (maandag tot en met donderdag) is 18.00 uur. De 5 km op deze dagen start om 18.15 uur. Op vrijdag start de 10 km om 18.15 en de 5 km op 18.30 uur. Inschrijven kan tijdens evenement: vier dagen met medaille kost 5 euro, vier dagen zonder medaille (meelopen) kost 3 euro en één dag met oorkonde (per dag) kost 1,50 euro. Tijdens het wandelevenement kan iedere dag voorafgaand aan het vertrek vanuit SV Marijke worden ingeschreven. Ook is het mogelijk om jezelf of het hele gezin vooruitlopend op het wandelevenement in alle rust en tegen een gereduceerd tarief in te schrijven. Dit kan bij SV Marijkeop woensdag 16 mei tussen 14.00 en 15.00 uur. Alle wandelroutes beginnen en eindigen bij SV Marijke, Crocussenstraat 3a.

Heropening en nieuwe naam voor 't Pluspunt

Hillegom n Ontmoetingscentrum 't Pluspunt is al een kwart eeuw een begrip in Hillegom. Met veel enthousiasme en betrokkenheid wordt momenteel gewerkt om het centrum om te toveren tot een centrum dat meer past bij de visie en missie van WelzijnsKompas: een centrum dat jong en oud, kwetsbaar en veerkrachtig en mensen met verschillende achtergronden met elkaar verbindt.

Het centrum staat centraal als ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt, kan leren en kan participeren.

Een plek waar mensen elkaar de helpende hand bieden, waar met elkaar gesproken kan worden over het verbeteren van de buurt en waar ruimte is voor ieders unieke talent.

Donderdag 31 mei om 15.00 uur wordt de nieuwe naam van het participatie- en ontmoetingscentrum bekend gemaakt tijdens een feestelijke opening waar onder meer burgemeester Arie van Erk en wethouder Fred van Trigt aanwezig zijn.

Een leuk programma voor jong en oud wordt verzorgd. Hapjes en drankjes worden geserveerd door vrijwilligers en een ijsje van Pierre maakt het feest compleet.

Iedereen is welkom om deze opening aan het Henri Dunantplein 28 in Hillegom om mee te komen vieren.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met WelzijnsKompas tussen 09.00 – 12.30 uur op tel. 0252 75 71 00

NK Poker bij Murphy's Law

Hillegom n In café Murphy's Law wordt zondag 27 mei een voorronde gehouden van het Open Nederlands Kampioenschap Poker.

Verspreid over heel Nederland worden er 125 voorrondes gespeeld met als doel het halen van de landelijke finale.

Het Open Nederlands Kampioenschap Poker maakt het mogelijk voor alle pokerliefhebbers om mee te doen aan een laagdrempelig toernooi.

De winnaar van de voorronde mag zich een jaar lang 'Amateur Poker Kampioen van Hillegom' noemen en krijgt een beker.

Hij of zij kwalificeert zich voor de landelijke finale. Niet alleen de wanneer kan zich hiervoor kwalificeren. Aan de hand van het deelnemersaantal wordt bepaald hoeveel mensen zich direct kwalificeren voor de finale en hoeveel pokerspelers zich plaatsen voor de halve finales. Liefhebbers kunnen zich inschrijven via www.onkpoker.nl. Meespelen kost 12,50 euro. De voorronde in Hillegom begint zondag 27 mei om 15.00 uur.

Zomerbridge in het Eiland

Beinsdorp n Na een spannende wintercompetitie organiseert Bridgeclub Beinsdorp van 31 mei tot en met 23 augustus weer haar zomerdrives.

Iedereen is welkom hieraan mee te doen. In Dorpshuis Het Eiland, aan de Rietkraag 5 in Beinsdorp, wordt elke donderdag vanaf 19.45 uur gespeeld. Inschrijven (in twee lijnen) kan tussen 19.00 en 19.30 uur of via: www.nbbclubsites.nl/club/6040.

Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per paar, met een geldig NBB-bondsnummer. Bridgers zonder geldig NBB-bondsnummer betalen een toeslag van 0,50 euro per persoon.

Elke week zijn er onder andere bonnen van Teltools Computers te winnen en op de laatste avond wordt een printer verloot onder de spelers, die minimaal acht keer zijn geweest. Meer informatie via 06-25237817 of mail: amytc@live.nl.

Veelbelovend lokaal talent speelt hoofdrol in musical Guys en Dolls

Sarah (Chantal Bakker) en Sky. | Foto: pr

lisse n In de Nagtegaal speelt de komisch, romantische Broadway hit, Guys & Dolls waarin een hoofdrol is weggelegd voor Chantal Bakker.

De talentvolle Noordwijkerhoutse neemt de rol van de voorbeeldige en vrome jonge vrouw Sarah voor haar rekening. Sarah tracht een missiepost van het Leger des heils overeind te houden. Haar voorspelbare leventje bij het leger wordt ruw onderbroken wanneer ze in contact komt met de gewiekste Sky.

"In eerste instantie begreep ik Sarah's beweegredenen nog niet zo goed," vertelt Bakker, "maar na enkele solistenrepetities ging dat al een stuk beter.

Zonder mijn 06 zou ik niet kunnen

Sarah is heel nadenkend, soms een beetje té zelfs, terwijl ik juist meer impulsief en druk kan zijn. Toch zie ik ook gelijkenissen want we stellen ons beide een doel voor ogen en daar gaan we dan volledig voor. Dan weet je zeker dat je er echt alles voor hebt gedaan!"

Vanwege de leuke kleding ze best in de jaren '50 hebben kunnen leven, maar zegt ze: "Ik zou m'n mobiel toch wel iets te veel gaan missen!".

Bakker raadt iedereen aan om te komen kijken. "Het is een ongelofelijk grappig stuk, waarbij twee onwaarschijnlijke werelden bij elkaar komen. Dat zorgt natuurlijk voor hilarische momenten, maar er zijn absoluut ook lieve en ontroerende stukken! Omdat je er als publiek middenin zit, zul je je geen moment vervelen.

Extra spannend

Het wordt voor Bakker overigens een extra spannend rond de voorstellingen. Naast deze hoofdrol moet zij namelijk ook nog eens haar examens doen. "Tot nu toe ben ik nog redelijke relaxed, maar mijn laatste tentamen is op de dag van de première. Het enige wat ik kan doen is me goed voorbereiden. Ik heb dan ook nog geen moment spijt gehad dat ik deze rol heb aangenomen, het is zo'n gave ervaring!"

Professionele aanpak

Vooral de sfeer binnen de groep is iets waar ze graag over vertelt. "Dit jaar zal mij altijd bij blijven. Ik ben natuurlijk de jongste en ben er ook nog eens later bijgekomen, maar dat heeft nooit uitgemaakt. Ik voel me super thuis in deze groep en dat komt door de leuke sfeer en het welkome gevoel dat iedereen me gaf. Daarnaast heeft MuBo een hele professionele aanpak die ik nog niet eerder had meegemaakt!"

MuBo speelt Guys & Dolls op 25, 26 en 27 mei en 1 en 2 juni in de Nachtegaal, Lisse. Zaterdag 26 mei is uitverkocht. Voor de overige voorstellingen zijn nog maar beperkt kaarten beschikbaar. Kaarten zijn te verkrijgen via www.stichtingmubo.nl

Lachend tachtig worden?

Foto: Remco Out

Stelt u zich eens voor: je hebt gewerkt tot je 67ste om met pensioen te kunnen gaan. Op je 70ste beland je ineens met veel pijn, aangeslagen en een beetje in war op de poli spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

Voordat je geholpen kan worden moet je eerst een kwetsbaarheidstest doen om te weten of je het wel aan kan, of behandeling zin heeft, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Dus moet je vragen beantwoorden zoals: kunt u vanaf 100 telkens met 7 naar beneden aftellen, wat is uw opleiding, wat heeft u gedaan in het leven, wat is uw thuissituatie, etc. In overleg met de patiënt moet dan blijken of het wel of geen zin heeft de patiënt te behandelen. De zorg moet immers zinnige en passende zorg zijn, is de opvatting in de gezondheidszorg. De behandeling moet leiden tot herstel en niet tot verdere verzwakking.

Onderzoek toont namelijk aan dat ouderen die acuut in het ziekenhuis worden opgenomen nog al eens een terugslag krijgen. Ze raken in de war, hebben moeite met lopen, of komen niet lang na ontslag uit het ziekenhuis opnieuw op de spoedafdeling terecht of zijn alsnog overleden.

Ziet u het al voor u? De arts en verpleegkundige screenen uw kwetsbaarheid op de spoedeisende hulp om te kijken of u in aanmerking komt voor behandeling. U mag het wel zelf bepalen, maar ja, als de dokter het zegt…

Is dit allemaal theorie? Neen, ik heb het zeer onlangs van dichtbij meegemaakt: een terminale patiënt in de 70 met kanker kreeg er ook nog eens een herseninfarct er overheen en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij is halfzijdig verlamd, heeft uitval van functies maar is wel aanspreekbaar. De neuroloog stelde voor de patiënt naar een revalidatiecentrum te sturen. De patiënt en familie greep in en vroeg om euthanasie. De neuroloog blijft bij zijn voorstel, want voor euthanasie, daar "moet van hoger hand over beslist worden". Een medisch-ethisch en juridisch ingewikkelde vraag. Zorgplicht versus hulp bij zelfdoding, aansprakelijkheid, etc.

Dit voorbeeld geeft in het kort de strekking weer van dat ene (controversiële) beslispunt in de beleidsnota "Lachend Tachtig" van Groen Links (dat zo veel aandacht kreeg) over toekomstbestendige ouderenzorg: screening van 65 plussers op kwetsbaarheid en overbehandeling voorkomen. Mensen moeten lachend tachtig kunnen worden. Beter voor de kwaliteit van uw leven en het levert ook aanzienlijke besparing omdat overbehandeling wordt voorkomen. De gezondheidszorg moet wel betaalbaar blijven. Voorkomen van overbehandeling kan zeker daaraan bijdragen.

Groen Links heeft het taboe willen doorbreken dat rust op de bedreiging van het onbetaalbaar worden van de gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland en daarmee een maatschappelijk debat willen aanzwengelen. Terecht. Maar de professionele intieme ruimte tussen arts, verpleegkundige, patiënt en naasten is echter de plek waar besloten moet wat het beste is voor de patiënt is. Behandelen, anders behandelen of niet behandelen. De bestaande wetgeving biedt daar voldoende ruimte voor. De politiek moet daar niet opnieuw tussen willen komen. Laat het aan de professionals, de patiënt en de directe naasten zelf over. Laat het lachen of huilen aan hen over.

Jahn houdt internationaal toernooi

Hillegom n Gymnastiekvereniging Jahn houdt zaterdag 19 mei de North Sea Cup. Het is een primeur voor Hillegom: de North Sea Cup is een internationaal ritmisch gym toernooi waaraan naast clubs uit Nederland ook verenigingen uit onder andere Spanje, Duitsland, België, Kroatië en Rusland mee doen.

En natuurlijk doen de lokale gymnasten ook mee. Alle meiden van het jong talent en de selectie van Jahn Hillegom zullen meestrijden voor de medailles: oefeningen met de bekende materialen: bal, lint, knots en hoepel, naast de oefeningen zonder materiaal. De meiden zijn de laatste weken druk bezig geweest met het instuderen van hun oefeningen.

Het toernooi vindt plaats in de sporthal De Vosse in Hillegom. Iedereen wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen naar het nationale en internationale talent dat zal optreden. Het toernooi begint om 9.30 uur. De entreeprijs voor kinderen tot 12 jaar is 1,50 euro en vanaf 12 jaar is het 4 euro. Meer informatie mail naar: northseacup2018@gmail.com.

Kunstenaars Bollenstreek Biënnale bekend

LISSE n De geselecteerde kunstenaars Bollenstreek Biënnale 2018 zijn bekend. Een biënnale is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie; meestal een tentoonstelling voor beeldende kunst, soms ook een film- of theaterfestival.

Uit de 158 kunstenaars die zich hebben aangemeld, hebben gastconservator Sietske van Zanten van het Lisser Art Museum (LAM) en Sabine Huls, directeur-conservator van Museum De Zwarte Tulp 13 kunstenaars geselecteerd.

Dat zijn Saske van Eerden, Judith Heinsohn, Aad van Haaster, Liesbeth Brouwer, Maurice Christo van Meijel en Marian Smit, Doortje van Dijk, Janneke Kornet, Janina Schipper, Trude Hol, Ramona Hielckert, Jacomien van Andel, Ada van Velzen-Kors en Willem van Dam. Zij zullen de komende maanden een nieuw kunstwerk maken in het thema Onverbloemd. Van 8 september tot 18 november presenteert Museum De Zwarte Tulp de kunstwerken in de tentoonstelling Onverbloemd. Gedurende de tentoonstelling kunnen bezoekers een stem uitbrengen voor het beste werk. De uitreiking van de publieksprijs vindt 18 november 2018 plaats.

Op stap met wandelgroep

Hillegom n Twee initiatiefrijke inwoonsters van Hillegom organiseren elke maandag-, woensdag en vrijdagavond wandeltochten van zo'n 5 kilometer door het mooie Hillegom. Wandelen is hun passie.

Iedereen is welkom om mee te wandelen. Durf mee te doen: alleenstaand, jong, oud, échte Hangkous of net in Hillegom wonend. Het doel van deze wandeltocht is dat mensen die van wandelen houden, elkaar ontmoeten. Ook honden mogen mee, mits aangelijnd. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Elke maandag, woensdag en vrijdag verzamelt de groep om 19.15 uur bij de bushalte van het station. Rond 20.30 uur is dit ook het eindpunt. WelzijnsKompas begeleidt deze activiteit, maar de twee actieve inwoonsters zijn de spil van de wandelgroep. Voor meer informatie, bel of mail Dionne Scheepmaker, buurtwerker WelzijnsKompas: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl, 06-453 315 45. Meer info staat ook op: www.welzijnskompas.nl

column/nieuws

Pinkster Proefvaartweekend bij Jachthaven Poelgeest

De nieuwe Maril 7 Nxt. | Foto: pr Foto: pr

regio n Het komend pinksterweekend organiseert Jachthaven Poelgeest in Oegstgeest een Antaris, Maril en Maxima Proefvaart Weekend! Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met deze sloepen en tenders.


Poelgeest staat al jaren bekend vanwege de super luxe Antaris en Maril sloepen en heeft dit jaar haar assortiment uitgebreid met de Maxima tenders. De sloepen en tenders van Maxima worden geleverd met Honda buitenboordmotoren en Vetus dieselmotoren in afmetingen van 4,85 tot 6,30 meter. Deze boten onderscheiden zich in comfort en gebruiksgemak voor een zeer scherpe prijs. Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. De 7Nxt is de grotere broer van de 6Nxt. Kenmerkend voor de nieuwe Maril serie is de functionele deur in de spiegel die toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau. Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort. Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen heeft Antaris veel succes. Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid. Voor de snelle beslisser is het mogelijk nog deze zomer met één van deze prachtige sloepen het water op te gaan. Poelgeest heeft diverse uitvoeringen op voorraad en nog enkele in aanbouw. Ook kennismaken met deze prachtige boten? Kom dan langs op het Pinkster Proefvaart weekend. De vloot ligt klaar op zaterdag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest, Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest. Voor info www.poelgeest.nl.

Ook de Vrienden zetten een hangslot op hun website

25 mei is de nieuwe AVG van kracht. | Foto: SvOH

Tot nu toe zijn in 2018 in Hillegom 16 inbraken of pogingen daartoe gepleegd. In dezelfde periode in 2017 waren dat er 23 en in heel 2017 waren dat er 63. Dat vermeldt het inbraakregister van de politie. Met de vakantieperiode in zicht zullen we ongetwijfeld ook dit jaar door onze overheden worden gewaarschuwd om onze woningen tijdens onze afwezigheid "bewoond" te laten lijken. Kennelijk hebben die waarschuwingen effect, gezien de dalende cijfers in vergelijking met 2017.

Naast waarschuwingen is het helaas ook nodig om onze persoonlijke levenssfeer te beschermen. Daartoe is op 8 december 1992 de Privacywet ingesteld, afgekort WBP en voluit Wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. Daarnaast wordt per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, dit is de Europese wet waarmee een en dezelfde WBP voor alle landen binnen de Europese unie gaat gelden. Met deze wet worden de regels voor organisaties die persoonsgegevens verwerken nog verder aangescherpt. Voor iedere organisatie met een website die persoonsgegevens bevat, betekent het dat er een beveiliging van die gegevens verplicht gesteld wordt. Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft zo'n website, en dus hebben wij te maken met de gevolgen van de AVG. En dienen we onze Vrienden-website te beveiligen met een identiteitskaart, een SSL-certificaat. Dat certificaat maakt aan bezoekers duidelijk dat de verbinding met de website versleuteld en dus gewaarborgd beveiligd is.

De verscherping van de privacy-regels hebben ook gevolgen voor informatie die de Vrienden beschikbaar stellen. Met name onze Werkgroep Genealogie heeft daarmee te maken. Wij mogen namelijk gegevens van mensen die nog in leven zouden kunnen zijn niet zomaar aan iedereen beschikbaar stellen. De papieren documenten hebben we letterlijk in twee verschillende kasten ondergebracht, en gegevens van personen die nog in leven zouden kunnen zijn hebben we ondergebracht in de kast met (heel letterlijk) een slot erop. In onze bestanden hebben we de namen van alle personen die nog in leven zouden kunnen zijn, geanonimiseerd. Vanzelfsprekend kunnen onze werkgroep-leden wel bij alle gegevens en deze aan familieleden op verzoek kenbaar maken. Het overzicht van alle beschikbare documenten en bestanden hebben we daarom ook moeten aanpassen en het nieuwe overzicht is geplaatst op onze website onder Stichting > Werkgroepen > Genealogie.

Nu staan er binnen de Vrienden-website op veel pagina's verwijzingen en links naar informatie die elders op de website te vinden is. Al die links moeten stuk voor stuk aangepast worden, anders werken zij niet meer zodra het beveiligings-certificaat van kracht is. Daar zijn we druk mee bezig geweest en we denken dat alles nu is aangepast. Mocht u nu toch merken dat een link op een van onze website-pagina's niet werkt, informeert u ons dan alstublieft zodat we alsnog de aanpassing kunnen maken.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Internationale vrouwenochtend

lisse n In buurthuis Salvatori aan de Wagenstraat 33 is zaterdag 19 mei weer een internationale vrouwenochtend plaatsvinden.

Deze ochtend staat in het teken van creativiteit en het thema is Creatief met Kurk. Het thema Heel de wereld bakt ,zoals aangegeven op de flyer vervalt . De ochtenden zijn bedoeld voor vrouwen vanuit allerlei achtergronden en hebben als doel elkaar beter te leren kennen. Iedereen is welkom van 10.00 tot 12.00 uur. De organisatie vraagt een kleine onkostenvergoeding van 2 euro voor de materialen. Meer info: marietbaaij@hotmail.com

Kids op het springkussen, ouders in de 'huiskamer'

lisserbroek n In de Meerkoet kunnen kids 23 mei weer terecht voor de populaire spelletjesmiddag.

De jeugd mag zich uitleven op het poolbiljart, tafeltennis-, voetbal- en airhockeytafel, de WII en het springkussen.

Aanvang zoals gebruikelijk om 13.30 uur. De entree is gratis en er wordt ook nog voor limonade gezorgd .

De middagen zijn in principe bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen van 4 en 5 jaar zijn ook van harte welkom mits een van de ouders aanwezig is. Tijdens de spelletjesmiddagen is de onlangs geopende Huiskamer van Lisserbroek (onderdeel van Lisserbroek SamenMeer) geopend. Hier is het mogelijk voor de ouders om zomaar even bij te praten of even lekker een uurtje neuzen in de buurtbibliotheek terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn. De activiteiten duren tot 15.30 uur.

Meer info bij: Cok van Beek via 0252-413457.

Klaverjassers schudden de kaarten

Lisserbroek n Voor het 28ste jaar achtereen organiseert de Lisserbroekse Klaverjasvereniging in samenwerking met Dorpshuis de Meerkoet (onderdeel van Maatvast) het Zomer- koppel klaverjastoernooi.

Zoals gebruikelijk wordt er gespeeld op alle vrijdagavonden van juni, dit jaar dus op: 1 ,8,15,22 en 29 juni. Er wordt gekaart om waardebonnen voor vlees of vis die per avond gewonnen kunnen worden. De entree bedraagt 5 euro per persoon per avond, inclusief twee kopjes koffie. De kaarten wordtn geschud om 20.00 uur en de spelsoort is: op z'n Rotterdams. Opgeven kan bij de Meerkoet: 0252-413457.

Beau Hunks in Villa Flora

Hillegom n De laatste zondag van de maand mei is het Jazzy Sunday Afternoon in hotel-restaurant Villa Flora aan de Hoofdstraat 55.

Zondag 27 mei is van 14.00 tot 17.00 uur saxofonist Ronald Jansen Heijtmajer gastsolist bij het vaste Villa Flora jazztrio in de vertrouwde bezetting met Cees Diepeveen op piano, contrabassist Hans Brouwer en op drums Rob Janse. De entree is vrij.

Halverwege de jaren '90 maakte Jansen Heijtmajer deel uit van het orkest The Beau Hunks, vernoemd naar een film van Laurel en Hardy. Het orkest is gespecialiseerd in het vertolken van de muziek uit de jaren van de stomme films. Vanaf 1999 is regelmatig samengewerkt met het Metropole Orkest en zijn diverse cd's uitgebracht. Jansen Heijtmajer maakte ook deel uit van de formatie Saxophone Soctette (met acht saxofonisten) en van the World Saxophone Orchestra. Hij speelde op vele festivals, waaronder het North Sea Jazzfestival en maandelijks treedt hij met zijn Red Boot Quartet op in 't Aepjen aan de Zeedijk, hartje Amsterdam.

Onderscheiding voor dokter Hans Bet

LISSE n (vervolg voorpagina LisserNieuws) Dokter Hans Bet heeft de versierselen ontvangen die horen bij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het lintje kreeg hij zaterdag 12 mei in Floralis opgespeld door burgemeester Lies Spruit, tijdens de feestavond ter ere van het 10-jarig jubileum van de hospice Duin- en Bollenstreek. Spruit zei dat Bet de onderscheiding krijgt vanwege zijn grote, belangeloze inzet bij de voorbereiding tot oprichting van de hospice en voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de palliatieve zorg in de eerste lijn in de gehele regio.

Tekst en foto: Arie in 't Veld

Hij heeft zich van 2002 tot 2008 uitzonderlijk ingespannen voor het realiseren van de hospice en vele uren gewijd aan het geven van lezingen voor gemeenten, serviceclubs en bedrijven om sympathie en financiële steun voor het initiatief te verwerven. Hij haalde uiteindelijk meer dan een miljoen euro op en in 2008 kon de hospice worden geopend. Sinds 2006 was Bet bestuurslid bij de stichting hospice Duin- en Bollenstreek. Vanuit die rol is hij na de opening gaan werken aan de bekendheid van de hospice bij huisartsen in de regio. Ook was hij was van 2008 tot 2017 deelnemer aan het multidisciplinair overleg.

Werving goed voor meer dan miljoen

Als deskundige op het gebied van ouderenzorg –hij is kaderarts palliatieve zorg en palliatief consulent- heeft hij jarenlang inhoudelijk richting gegeven aan dit overleg. Hij verzorgde in de periode 2005-2008 ook vele trainingen, onder meer over palliatieve zorg, aan huisartsen in de regio Rijnland en Midden Holland. Zo wist hij het niveau van palliatieve zorg naar een hoger plan te tillen. In de periode 2006-2014 zette hij onder meer een netwerk op waarbij palliatieve consultatieteams beschikbaar zijn om professionals te ondersteunen. Voor de meeste professionals stond palliatieve zorg namelijk niet op het studieprogramma en praktijkervaring opdoen is ook niet altijd makkelijk. Bet heeft ook nog les gegeven in palliatieve zorg. Dat deed hij tussen 2010 en 2013 bij een huisartsenopleiding van het LUMC.

Toon van Tol: Bollenpellen voor managers

Regio n 'Bollenpellen voor managers' is de titel van het eerste boek van Toon van Tol uit De Zilk. Het boek bevat negen werkstrategieën voor managers en leidinggevenden die universeel toepasbaar zijn. Uniek is dat Van Tol de inspiratie hiervoor vond in de bollen.

Door Wilma van Velzen

'Het schrijven duurde 2 maanden; het bedenken meer dan 10 jaar'| Foto: pr Foto: pr

"De beroemde uitspraak; het schrijven duurde ongeveer twee maanden, het bedenken meer dan tien jaar is ook op mij van toepassing", begint Van Tol gevat. "Al zolang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd in hoe dingen werken. Het simpele werk als bollenpeller naast de kruk van mijn moeder gebruik ik vaak als voorbeeld om uit te leggen wat de kracht is van de eenvoud. Bollenpellers werden in de schuur vaak gevraagd 'geen vogelnestje te maken', wat voor mij een prachtig handvat is om mensen aan te sporen de werkplek, en de bovenkamer, schoon en opgeruimd te houden. Of neem 'een kop op de mand'. Dat vergelijk ik graag met net dat stukje extra waarmee je het onderscheid kunt maken in gewoon je werk doen of écht succesvol worden. Deze en meer voorbeelden resulteerden in negen werkstrategieën, als basis van mijn boek. En of je nu bollenpeller of de grote Frits Philips bent, deze strategieën werken voor iedereen."

'Geen vogelnestjes maken'

De strategieën van Van Tol kunnen gezien worden als metaforen die universeel toepasbaar zijn. "In de bollenwereld begrijpt men wel wat het is om 'geen vogelnestjes te maken' en 'de werkvloer goed opgeruimd' te houden. Maar ook in andere branches zoals in ziekenhuizen, de zorg of het midden en kleinbedrijf herkent men zich hierin. Bij lezingen heb ik dit in de praktijk al meerdere keren zo ervaren. Mijn eerste strategie is 'Een beetje klooien en vlooien'. Zo begint het meestal in het leven en op het werk. Je moet immers eerst die 10.000 vlieguren maken anders word je meestal niet écht succesvol. Mijn slotstrategie is altijd 'Zorg goed voor jezelf, want daar wordt iedereen beter van' ofwel 'bollen pellen voor jezelf."

Illustraties

Visueel wil het oog ook wat volgens Van Tol en dus heeft illustrator Gerard Gratema iedere strategie van een eigen plaatje voorzien. Ook verder in het boekje zijn illustraties doorgevoerd, evenals op zijn website www.bollenpellenvoormanagers.nl "De plaatjes zijn zo veelzeggend dat ook mijn zonen Twan en Tijn, de nieuwe generatie bollenpellers, in een oogopslag zagen waar het om ging. We hebben ook nog wat mokken met strategieën bedrukt en vervolgens een eigen 'bollenpelhandel' opgestart. De boekjes kosten 14,95 per stuk inclusief verzendkosten en zijn via de website te bestellen. Bollenpellers Twan en Tijn zorgen voor de verzending."

Iedere zomer vakantiewerk in de bollen

Vermeldenswaardig is nog dat Van Tol het eerste exemplaar van zijn boek zaterdagmiddag 28 april in Hotel De Nachtegaal van Lisse heeft overhandigd aan Peter Ruigrok, directeur van Ruigrok Productie. De link tussen hen, zo verklaarde Van Tol, is dat Ruigrok evenals hijzelf als kleine jongen iedere zomer vakantiewerk deed in de bollen. "En beiden zijn we aan de Leidsevaart geboren, de een in Lisse de ander in Hillegom. Dagelijks stuurt Ruigrok nu meer dan 1500 mensen op pad om de werkstrategieën in praktijk te brengen, daarmee is hij zeer succesvol ondernemer geworden en een inspiratie voor Van Tol

Adviseur

Ook op zijn eigen werkplek als commercieel adviseur zorgt Van Tol voor een tafel vol bollen. "Anders kun je niet pellen" zegt hij gevat. In de historische tuinen van de Hortus Bulborum in Limmen ontdekte Van Tol dat de oudste in Nederland bekende tulp de Duc van Tol (1595) is vernoemd naar Aleid van Tol, de vrouw van Adrieaan Duyck Heer van Oudkarspel. "In de familiestamboom ben ik al terug bij de Van Tollen uit Nieuwveen en ooit hoop ik ook een link te vinden naar Aleid van Tol. Dat zou mooi passen in mijn bollenpelverhaal, want de tulp Duc van Tol is commercieel, wordt al jaren geteeld en diens nazaten staan nog steeds in mijn tuin."

Opnieuw verlies voor FC Lisse

| Foto: Hubert Habers Foto: hubert habers

voetbal n De 4-2 nederlaag van FC Lisse tegen FC Lienden voelt aan als een mokerslag. Vooral door de manier waarop de achterstand ontstond in de eerste helft zaterdag, 12 mei.

Door Jankees Faas

FC Lisse voelde zich gepiepeld door de makkelijk aan Ayoub Aït Afkir gegeven rode kaart en de duidelijk waarneembare buitenspelgoal van Lienden, die vlak voor de rust de 2-1 betekende voor de gasten uit de Betuwe. FC Lisse vocht voor wat het waard was, maar zag uiteindelijk de klok terug gedraaid worden naar een voor twaalf. Het is nog niet te laat voor de mannen van Robbert de Ruiter zich rechtstreeks te handhaven in de tweede divisie. De tijd om dit te bereiken begint echter te dringen.

300ste competitiewestrijd voor Rik Vermeulen

FC Lisse zag zo waar na het nodige blessureleed op appel verschijnen in de basis Thierry Monteny, Bert Koomen en Kevin van der Zwet.

Vermeulen werd voorafgaand aan de wedstrijd door de Supportersclub gehuldigd voor zijn 300ste competitiewedstrijd.

Het sfeerteam had haar best gedaan de stemming er in te brengen bij de ongeveer 1500 supporters. FC Lisse werd in de eerste minuut gevaarlijk uit een vrije trap van Martin van Eeuwijk. Lienden-doelman Jan Schimmel tikte de bal over de lat. Jop van Steen schoot over namens Lienden.

Bal op de stip na hands

In minuut 19 mocht Lienden een cornerbal nemen. Deze viel in het vijfmetergebied van FC Lisse. Uiteindelijk redde Ayoub op de doellijn. Hij hield zijn handen langs het lichaam en leek niet bewust de bal uit het doel te slaan.

Toch ging de bal op de stip. Danny van den Meiracker pakte dit cadeau uit. FC Lisse-doelman Björn Haggerty onderscheidde zich met diverse reddingen.

In de 33ste minuut wederom vrije trap voor de FC. Martin krulde de bal over de muur. Schimmel wist aanvankelijk te redden met de hulp van de lat.

Woede en frustratie

De goed gevolgde Justin Valk deed de 1-1 noteren. Vlak voor het ingaan van de pauze zag iedereen, behalve de grensrechter, dat Abderrahim Loukili vertrok vanuit buitenspelsituatie. Hij kon zo zorgen voor de 1-2. Dit tot de begrijpelijke woede en frustraties bij de mensen van FC Lisse. Vijf minuten in de tweede helft werd het 1-3 door Frank Wiafe. FC Lisse reageerde meteen via een schot van Bas Buimer en een doeltreffende rebound door Mo Adouch. FC Lisse bleef hoop houden op een goede afloop. Die hoop vervloog in de 76ste minuut bij de 2-4 door Mohammed Bendadi. FC Lisse had nu niet meer de kracht terug te keren in de wedstrijd.

Er is nog niets verloren voor de FC. Komende zaterdag 19 mei speelt FC Lisse de uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg. Dit treffen begint om 18.00 uur. De Supportersclub laat een supportersbus rijden, die om 14.30 uur vertrekt vanaf Ter Specke.

nieuws/sport

n Keukenhof telt weer 1,4 miljoen bezoekers

Foto: aiv

Lisse n Het seizoen had voor Keukenhof bijna niet mooier afgesloten kunnen worden. 's Werelds grootste bolbloemenpark sloot net als vorig jaar met 1,4 miljoen bezoekers. Praktisch eenzelfde aantal als vorig jaar.

Hoewel het voorjaar koud inzette kwamen de bezoekers toch in grote getale en bleef het doorstromen tot en met zondag 13 mei. Eigenlijk nog belangrijker dan de hoeveelheid mensen is het waarderingscijfer. Het park waarin service en vriendelijkheid hoog in het vaandel staan, werd door de bezoekers gewaardeerd met een 9. Een ongelofelijk hoog cijfer. Het thema 'Romantiek' werd ook het hele seizoen bijzonder fraai vorm gegeven.

Het ziet er naar uit dat 2019 even kleurrijk wordt, want het thema is dan 'Flower Power'. Zorgde de Lelieshow al voor een kleurrijk slotakkoord in het Willem Alexander Paviljoen en was het in het Beatrix Paviljoen met zijn Orchideeën en Anthurium tot op de laatste dag een feest, dan zorgde de Anjer en Zomerbloemenshow nog voor een laatste stukje vuurwerk in het Oranje Nassau Paviljoen. De laatste bloemenshow in het Oranje Nassau Paviljoen van Keukenhof stond letterlijk boordevol met Anjers en de meest kleurrijke zomerbloemen waaronder pioenrozen, Lathyrus, Celiosa en Irissen.

Bijzonder in deze laatste bloemenshow was wel het assortiment Anjers. Fragiel oogden de tafels met Lathyrus, de lievelingsbloem van wijlen prinses Juliana.

Lisse n Speciaal voor alle vroege vogels organiseert Sportcentrum De Waterkanten het Luilakzwemmen.

Zaterdag 19 mei mogen zwemmers in hun pyjama naar het zwembad komen voor het luilakzwemmen. Dit duurt van 6.30 tot 8.30 uur en na afloop is het mogelijk om te blijven ontbijten. Voor de allerkleinsten is het peuterbad geopend. Het wedstrijdbad is gesloten. En voor iedereen die nog niet helemaal wakker is, staat de whirlpool aan om rustig te ontwaken. Het luilakzwemmen is voor alle leeftijden (kinderen zonder diploma dienen onder begeleiding van een volwassene te komen zwemmen). Een kaartje kost 4,75 pp incl ontbijt. Meer info: www.sportfondsenlisse.nl.

Eenzaamheid, blijf er niet mee zitten!

Regio n Eenzaamheid is vaak een stil verdriet, mensen lopen er niet mee te koop. Toch kan het iedereen overkomen. Aan de buitenkant is niet zichtbaar hoe iemand zich van binnen voelt.

De stap naar buiten, het weer aangaan van contacten is moeilijk en wordt als een hoge drempel ervaren. Terwijl men wel graag andere mensen wil ontmoeten en behoefte heeft aan gezelligheid.

Misschien is dze dagbesteding, Dagprogramma Senioren, een mooie opstap naar contact om de eenzaamheid te verminderen. Iedereen die meer wil weten, zich eenzaam voelt of een familielid of een bekende heeft met deze problematiek, kan contact opnemen met WelzijnsKompas.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met welzijnsadviseur Bertine Krewinkel. Zij is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 uur op: 0252-757100.

Fiets zoekt boer 2018

Lisserbroek n Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de groene fietstocht Fiets zoekt Boer van start. De planning is dit jaar op zaterdag 2 juni tussen 11.00 en 12.00 uur. Deelnemers kunnen kiezen uit routes van 20 of 30 kilometer vanuit Lisserbroek en Burgerveen. Op de fiets maken ze kennis met boeren, landwinkels, moestuinen en andere duurzame initiatieven in de Haarlemmermeerpolder.

Voor het eerst organiseren KoetActief en de werkgroep Duurzaamheid van Lisserbroek SamenMeer de fietstocht samen met de buurtvereniging Burgerveen, wat verrassende nieuwe adressen oplevert. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden de fietsers op beide eindpunten opgevangen met koffie en thee. Het is een gezonde en gezellige manier om kennis te maken met groene adressen in de eigen omgeving waar boerenproducten te proeven en te koop zijn. En niet alleen dat: op elke route is iets speciaals te doen. Ook nieuw dit jaar is een overtocht met het pont naar Kaageiland.

De startpunten:

Lisserbroek

Start tussen 11.00 uur en 12.00 uur bij Dorpshuis De Meerkoet

Einde: tussen 14.00 en 16.00 uur bij de IJs- en Skeelerclub met hapje en drankje. Aanmelden : info@koetactief.nl

Burgerveen

Start: tussen 11.00 uur en 12.00 uur bij Rozen & Radijs

Einde: tussen 14.00 en 16.00 uur bij Rozen & Radijs met hapje en drankje. Aanmelden: burgerveen@gmail.com.

Meefietsen is voor de donateurs van KoetActief gratis, voor niet-donateurs zijn de kosten 5 euro per persoon. Wie zich tot twee dagen van tevoren aanmeldt, krijgt een lunchpakketje mee.

Streekmarkt Kasteel Keukenhof en Dag van het Kasteel

Kasteel Keukenhof is tijdens pinkstermaandag vrij toegankelijk voor publiek. | Foto: pr

Lisse n Op Landgoed Keukenhof is maandag 21 mei, pinkstermaandag, een streekmarkt en is er de 'Dag van het Kasteel'.

Overal in Nederland zijn dan kastelen en buitenplaatsen te bezoeken. Kasteel Keukenhof is vrij toegankelijk voor het publiek, suppoosten informeren bezoekers over de rijke geschiedenis van Kasteel Keukenhof. Tijdens deze pinkstermaandag is er op het landgoed weer genoeg te beleven.

Struin gezellig langs de kraampjes van de streekmarkt en ontdek wat de streek te bieden heeft. Zo zijn er niet alleen eetbare streekproducten, maar pakt de markt ook uit met life-style producten. Er vinden activiteiten plaats voor jong en oud waaronder huifkartochten en demonstratievluchten met een unieke verzameling roofvogels. Daarnaast biedt het landgoed gelegenheid om even te ontspannen bij de Hofboerderij. Kinderen kunnen knuffelen met de dieren uit de vernieuwde kinderboerderij Poelepetaat.

De streekmarkt is open van 10.30 tot 17.00 uur. Het kasteel is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In iedere kamer is die dag een suppoost aanwezig die een toelichting geeft. De roofvogelshows worden gehouden om 12.00 en 14.00 uur. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er activiteiten voor jong en oud.

De toegang is gratis.

Planten ruilen

Lisse n Leuk vooruitzicht: plannen maken voor het nieuwe tuinseizoen. Genietend vanuit de kamer, uitzicht op de tuin met een kopje koffie, maar het uitzicht is nog niet optimaal: bepaalde planten groeien als kool en worden te groot, andere planten hebben het zichtbaar naar naar hun zin. Dus pak de schop, spit ze uit en gun ze een nieuw thuis.

Duik in de schuur, rommelhok of kelder en verzamel potten, pannen, gieters en andere ongebruikte tuin-gerelateerde spullen en kom naar de planten ruilavond. Deze vindt plaats op woensdag 16 mei in de Heemtuin, gelegen aan het einde van de Don Boscostraat. Het hek gaat open om 19.00 uur en het ruilen start om 19.30 uur. Niet-organische spullen/harde materialen die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden dienen door de aanbieder weer mee naar huis genomen te worden. Ervaring leert dat er van alles en nog wat op tuingebied wordt aangeboden en de keus riant is.

Darten voor titel

Lisserbroek n Dartclub Lisserbroek houdt 18 mei het jaarlijkse koppeltoernooi met vaste koppels en vrijdag 25 mei het 20ste Lisserbroek gesloten (uitsluitend op uitnodiging).

Voor beide toernooien geldt dat na een voorronde middels een afvalsysteem een verliezers- en een winnaarsronde gespeeld wordt. Inschrijving tussen 19.00 en 19.45 uur en kosten: 7,50. Aanvang: 20.00 uur.

Op 25 mei wordt getreden om de titel Kampioen van Lisserbroek. Daarnaast zijn er geldprijzen en de wisselbeker te winnen. Het totale inleggeld wordt besteed aan prijzengeld. Ook voor de hoogste finish en de meeste 180-ers zijn er geldprijzen beschikbaar. Meer info: www.dartclublisserbroek.nl.

De Lisserbroekse dartclub houd dit jaar ook weer een zomercompetitie. Zoals gebruikelijk kunnen de liefhebbers van het darten op alle vrijdagavonden van juni (1,8,15,22 en 29) terecht in de Meerkoet. Aanvang van alle dartavonden is 20.00 uur, deelname kost 3 euro per avond. Deelname is vanaf 16 jaar, er zijn mooie prijzen te winnen. Meer info op de site. in de Meerkoet (Krabbescheerstraat 1)

Hockeyers pakken wederom een punt

De spanning voor het publiek was voor beide kanten groot met de vele doelpunten. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Het hockeyteam van coach Tabe Roggeveen laat ook in de uitwedstrijden zien dat Hisalis Heren 1 een team is om rekening mee te houden. De hockeyers uit Lisse staan op een stabiele zevende positie, maar hielden een paar weken geleden al de nummer twee, Waddinxveen, op 2-2.

Zondag 13 mei was Souburgh Heren 1 in Alblasserdam de tegenstander, de nummer drie van de competitie. Hisalis was in de beginfase niet scherp, wat resulteerde in een riante voorsprong voor Souburgh met 3-0. Toen herpakte Hisalis zich.

Eerst zorgde Dirk Jan Remmerswaal voor blijdschap bij zijn team door een harde backhandslag op de plank na het afschudden van zijn verdediger. Daarna kwam de 3-2 door de strafcornerspecialist Boudewijn Broersen.

Na de rust was Hidde Kuiper weer attent bij het doel en scoorde in de rebound na een strafcorner de 3-3. Het drama voor Souburgh leek compleet toen Matthijs Wijling zijn team op voorsprong zette: 3-4.

De thuisploeg kwam echter direct na de afslag langszij: 4-4. De spanning was enorm en het publiek van beide kanten genoot van beide fanatieke teams en de vele doelpunten.

Kuiper zette zijn team op voorsprong door de Souburgh verdediging in de cirkel knap te omspelen en hard binnen te slaan. In de laatste minuut kwam Souburgh toch nog langszij toen zij voor verwarring bij de Hisalis verdediging zorgden in hun laatste aanvalsrush.

Omdat de winst voor het grijpen was, ging Hisalis slechts redelijk tevreden met de 5-5 huiswaarts.

De Dames 1 Hisalis verloor uit van streekgenoot Catwijck D1 met 2-1.

Repaircafé

Lisserbroek In de Meerkoet is 5 mei en 2 jun weer een repaircafé middag.

In het repaircafé kunnen bezoekers al hun dierbare spullen die stuk zijn gegaan - voor zover mogelijk - laten repareren. Zoals bijvoorbeeld elektrische apparaten of dierbare fotolijstjes, een lekke fietsband of textiel dat kapot is of ingekort moet worden. Denk ook aan versleten kragen van blouses en overhemden. Het repaircafé is iedere eerste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maand augustus, geopend van 13.30 tot 16.00 uur.

Meer info via Willemke Schefferlie, 0252 – 348004. Het repaircafé Lisserbroek is een activiteit van Lisserbroek SamenMeer. Kijk voor informatie over alle activiteiten van Lisserbroek SamenMeer op www.lisserbroeksamenmeer.nl.

nieuws/sport

Lege accu

Op vrijdagavond ging ik naar Heemstede om nog een boodschap te doen. Op de weg ernaartoe startte de motor al wat lastig. Toen ik met de boodschappentas terugkwam en terug naar huis wilde rijden lukte het me niet de motor te starten. De accu was te leeg. En ik had mijn telefoon thuis aan de oplader liggen. Er dreigde een 'reusachtig' probleem, want ik had drie bakken met ijs in de boodschappentas en ik kon mijn vrouw niet bellen. Gelukkig kwam daar al een Chrysler Voyager aanrijden met een dame met een grote zonnebril op erin.

Ze stapte naast mij uit en ik vroeg of ze misschien kon helpen even mijn startkabels aan haar accu aan te sluiten. Geërgerd keek ze mij aan, vervolgens naar haar horloge en ze zei: "Nee, daar heb ik geen tijd voor; ik moet winkelen en over een half uur is de AH dicht." En ze liep naar de ingang. Verbijsterd keek ik haar na. Het gaf mij de tijd over de afgelopen week na te denken. Het was erg druk geweest.

Bijna elke dag werkten we met drie artsen en twee assistentes full power door tot 20.00 - 20.30 uur. Dat zijn werkdagen van twaalf uur non-stop, die allemaal goed op te brengen zijn vanwege de hulp die we kunnen bieden. Er kwam een hond met een vishaak in zijn hak. De gemene weerhaak zat diep onder de huid vast. Na een half uur was het al gelukt de haak te verwijderen en de huid zoveel mogelijk intact te laten. Eigenaren waren dolgelukkig. Een dag eerder was er een hond die braakte en niet wilde eten.

Na grondig onderzoek besloten we hem om 18.00 uur open te maken: er kwam een scherp stuk plastic uit de darmen tevoorschijn, dat een spoor van vernieling had achtergelaten in het ervoor liggende darmdeel. We waren nog net op tijd met de operatieve ingreep; drie spannende dagen volgden en op de vierde dag was de hond weer helemaal de oude! Ook waren er meerdere aangereden katten.

Het is mooi weer en veel dieren gaan lekker op pad. Iedere trauma-kat had een eigen specifieke behandeling nodig. In één situatie was de prognose te dubieus, de pijn te heftig en de eventuele kosten voor een orthopedische ingreep te hoog, zodat besloten moest worden het arme dier uit haar lijden te verlossen.

Allemaal medische situaties die hun mentale tol eisten: steeds beslissingen op leven en dood te moeten maken valt zeker niet mee. Aan het eind van de week waren onze accu's ook aardig leeg. Ondertussen probeerde ik tot vier keer toe respectievelijk een Volvo C90, een Tesla, Mercedes X90 en een Audi A1 ertoe te bewegen om te stoppen en mij te helpen, maar de meeste auto's reden met een boog om mij heen. Pas toen er een Suzuki Alto aankwam bood de bestuurder spontaan aan mij te helpen.

Binnen twee minuten startte mijn auto weer en reed ik naar huis, met het half gesmolten ijs op de voorbank.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pr

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 20 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. W. Zaagsma

Open Hof Hillegom

Open Hof, Raadhuisstraat 3

Zondag 20 mei, 10.30 uur

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 20 mei, 10.00 uur

Pinksterdienst met Steve van Deventer

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zaterdag 19 mei,19.00 uur

Zondag 20 mei, 11.00 uur

St. Agathakerk

Zondag 20 mei, 10.00 uur

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 16 mei, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 19 mei, 19.00 uur

SWG Lisse

Zondag 20 mei, 10.00 uur

Kerk Veldhorststraat

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, 19.00 uur

Voorganger: ds. J. van Dijken

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 20 mei, 10.00 uur

Spreker: Annemieke Hulsbergen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 20 mei, 10.00 en 16.00 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Maandag 21 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk

zondag 20 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk

zondag 20 mei, 10.00 uur

Voorganger: proponent mw. J.C. Eikelenboom, Lopikerkapel

Grote Kerk

zondag 20 mei, 10.00 uur

Voorganger: ds. N. Paap, Vlaardingen

Ook kans maken op een Cinema Floralis Arrangement? Zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 20 mei bij de redactie binnen is, samen met naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of stuur een mailtje naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl.

De winnaar van week 19:

Finette van Loon (en haar oma)

De oplossing: boerenzwaluw