LisserNieuws - De Hillegommer

20 augustus 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 20 augustus 2019


Onderscheiding aanvragen

Inzet van vrijwilligers wordt gewaardeerd. | Foto: pr Foto: pixabay

LISSE n Er komt een nieuwe regeling voor het uitspreken van de waardering voor vrijwilligers en mantelzorgers door de gemeente. Sinds 2016 kent de gemeente Lisse een regeling Gemeentelijke Onderscheidingen. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar voor de Lissese gemeenschap. Door waardering voor hun inzet te tonen, wordt vrijwilligerswerk extra onder de aandacht gebracht en gestimuleerd.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jolanda Langeveld zegt hierover dat de gemeente met deze regeling burgers, en specifiek jeugdigen, wil stimuleren actief deel te nemen aan de Lissese samenleving. "Daarom zetten we vrijwilligers en mantelzorgers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor die samenleving in het zonnetje. De regeling omvat de volgende onderscheidingen: jaarlijkse vrijwilligersprijzen zoals die bij de Nieuwjaarsbijeenkomst worden uitgereikt, namelijk groep, individueel en jeugd, waarderingsspelden voor vrijwilligers en mantelzorgers (gedurende het jaar), het mantelzorgcompliment, speld voor raadsleden en sportkampioenen."

De Adviescommissie Onderscheidingen Lisse, die adviseert over de vrijwilligersprijzen en waarderingsspelden, had om een evaluatie van de regeling gevraagd om veel voorkomende knelpunten te kunnen oplossen. Knelpunten zijn onder andere het gebrek aan animo om inwoners te nomineren voor de vrijwilligersprijzen, het omslachtige en lange proces om een waarderingsspeld aan te vragen, onduidelijkheid over aan welke criteria iemand moet voldoen om voor een prijs in aanmerking te komen en voordrachtformulieren waaruit de motivatie van voordragers onvoldoende duidelijk wordt.

De evaluatie heeft plaatsgevonden met betrokken partijen. Daarbij is ook gekeken naar vormen van waardering binnen Lisse die niet zijn opgenomen in de regeling, zoals de erepenning. De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe regeling zijn: meer aandacht voor pr, een eenvoudiger en sneller proces voor het aanvragen van de waarderingsspelden en meer duidelijkheid voor inwoners over wanneer iemand in aanmerking komt voor een waardering. De wijzigingen lossen de knelpunten in de huidige regeling op.

Erepenning

Langeveld: "Uit het voordrachtformulier moet duidelijk worden waaruit de vrijwillige inzet bestaat, wat de duur en intensiteit hiervan zijn en waarom de persoon of groep wordt voorgedragen. Uit de huidige formulieren komt dit onvoldoende naar voren. Daardoor is het voor de adviescommissie lastig om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een vorm van waardering. En voor de aanvrager betekent dit dat hij soms meerdere keren door verschillende personen benaderd wordt voor meer informatie. In het kader van de waarderingsregeling is overigens de erepenning voor het laatst uitgereikt in 1998. Er zijn voor de erepenning geen duidelijke criteria opgesteld. Wel is vastgelegd dat de erepenning alleen bij hoge uitzondering wordt verstrekt. Daarmee is er een overlap met de Koninklijke Onderscheidingen waar ook zware criteria voor gelden."

Beeld Joseph naar de Oude School

Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Iet Langeveld en Wout Ruigrok hebben aangeboden om het Josephbeeld van de vorige Josephschool in de tuin van de Oude School aan de Heereweg 253 te plaatsen.

Tekst & foto (archief): Arie in 't Veld

Langeveld meldt dat het plan is ontstaan omdat het bewuste beeld nog steeds geen nieuwe bestemming had. "Wij vinden het ook belangrijk dat het beeld bewaard blijft voor het nageslacht. We gaan het beeld in de voortuin plaatsen, zodat iedereen er van kan genieten. Ook zorgen wij zelf voor de restauratie van de kapotte handen. Dit alles echter onder voorbehoud; het beeld moet uiteraard nog wel even heel van de Josephschool afgehaald worden", aldus Langeveld. Als het plan slaagt, dan hebben Langeveld en Ruigrok bereikt dat het uit 1909 stammende beeld behouden blijft in de omgeving van de vorige Josephschool. "Een mooie samenwerking met de kunstenaars", noemt wethouder Jeanet van der Laan het plan.

Tentennacht bij Marijke: geef je nog snel op

FUN n Wat is er leuker voor kinderen dan spelen in de speeltuin en er ook nog een nachtje logeren in een tent?

Er is nog plek voor kinderen vanaf 7 jaar bij speeltuinvereniging Marijke aan de Crocussenstraat 3A. Daar vindt op 30 augustus het evenement weer plaats.

De start van de tentendag is om 13 uur. Hieraan kunnen alle kinderen deelnemen. De activiteiten lopen tot 20 uur. Hierna volgt de tentennacht, die alleen bedoeld is voor kinderen vanaf 7 jaar. Er is nog plek! Opgeven kan via secretaris@svmarijke.nl.

Voor leden is deelname gratis. Ben je geen lid? Dan betaal je voor de tentendag (13-19 uur) 5 euro. Blijf je ook tijdens de tentennacht (tot de volgende ochtend 9 uur), dan betaal je 10 euro.

Tafel van WelzijnsKompas in de bieb

INFORMATIE n In de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A is maandag 2 september weer een Tafel van WelzijnsKompas van 15.00 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten.

Regelmatig is een organisatie aan tafel aanwezig met informatie over vrijwilligerswerk of diensten & activiteiten. De agenda in september:

• 9 september: buurtwerker Dionne Scheepmaker van WelzijnsKompas

• 16 september: Zonnebloem

• 23 september: op deze dag is de Tafel van WelzijnsKompas aanwezig op de jaarmarkt en niet in de bibliotheek!

Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas is geheel kosteloos. Je kan een test doen om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij je past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. Wie liever informatie krijgt tijdens een persoonlijk gesprek, is 2 september van harte welkom.

Voor meer informatie en/of vragen: neem contact op met Ingrid van der Ploeg van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

Festival van de democratie

LISSE n Burgemeester Spruit nodigt de dorpelingen uit om deel te nemen aan het Democratiefestival. Zaterdag 31 augustus vertrekt om 09.00 uur een bus vanuit Lisse naar het festival in Nijmegen en is weer terug rond 18.00 uur.

Door Arie in 't Veld

De burgemeester schreef onlangs een column voor deze krant over het festival, bedoeld als uitnodiging. "Gaat u mee met mij en de rest van de gemeenteraad van Lisse? De democratie is iets wat we vooral samen moeten 'leven'. En is wat mij betreft iets om te koesteren en zuinig op te zijn. Wellicht zijn er interessante nieuwe dingen voor Lisse om uit te proberen. Ik zou het in elk geval ontzettend leuk vinden om u die dag te ontmoeten." Er is een uitdagend programma, zie democratiefestival.nu. Degenen die belangstelling hebben om deze dag mee te gaan, kunnen hun gegevens doorgeven aan de burgemeester via het mailadres Lspruit@lisse.nl.

De Volksuniversiteit biedt allerlei cursussen en workshops, waaronder hoofd-, hand- en voetmassage, maar ook diverse talen, fotobewerking op je mobiel, en schildertechnieken. Foto: pr

Volksuniversiteit klaar voor nieuw seizoen

Brochure vanaf 20 augustus verkrijgbaar'

Alle ins en outs over het 25e Oranjecircuit

Groei & Bloei naar Pumpkin Factory

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Eerste lustrum voor Oldtimerfestival

Foto: pr

n Event in Sassenheim trekt jaarlijks meer bezoekers

REGIO n Oldtimers oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Wanneer een oldtimer op de openbare weg rijdt, zie je steevast veel mensen bewonderend kijken. Staat er eentje op een parkeerplaats bij bijvoorbeeld een winkelcentrum, dan worden er vaak foto's van gemaakt. De organisatie van het gratis toegankelijke Oldtimerfestival in en rond Park Rusthoff te Sassenheim weet hoe groot die aantrekkingskracht is. Niet voor niets vindt het event op zondag 1 september voor de vijfde keer in successie plaats.

Het oldtimerfestival is een event voor groot en klein, met klassieke auto's, motoren, springkussens en een foodplaza. | Foto: pr Foto: pr

Het festival trekt elk jaar weer meer bezoekers. Dit keer wordt het eerste lustrum gevierd. Zondag 1 september zullen van 12.00 tot 16.30 uur vele grote en kleine oldtimers (auto's, motoren, bromfietsen, tractoren en diverse andere bijzondere voertuigen) te bewonderen zijn en staan er in het park allerhande kraampjes die iets te maken hebben met oldtimers, zoals miniatuurauto's. Een aantal oude brandweerwagens zullen spuitdemonstraties geven. Bijzonder dit jaar is een echte smidse, waar op kolenvuur ijzer wordt gesmeed. Tevens is er een enorme 'stationaire' motor te zien, die het formaat heeft van een flinke auto.

Voor de muzikale omlijsting zorgt opnieuw de bekende rock-'n-rollband Mainline 55 en voor het versterken van de inwendige mens is er een foodplaza aanwezig. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven; naast het kijken naar de oldtimers kunnen zij zich vermaken op de springkussens en diverse andere attracties. Het oldtimerfestival is kortom een festijn voor het hele gezin. In het centrum van Sassenheim en op het Voorhavenkwartier zullen diverse winkels en horecagelegenheden geopend zijn.

Bij de hoofdingang van Park Rusthoff start om 13 uur een rit voor oldtimers door de regio. Na afloop van de rit worden de deelnemende oldtimers in de Hoofdstraat opgesteld, zodat ze goed te bewonderen zijn. Om 13.30 uur gaat de rit voor klassieke brommers van start, een onderdeel dat sinds 2018 in het programma is opgenomen. Ook zij maken een tocht door de omgeving. Na afloop van de rit worden de deel-

nemende brommers in het park nabij de hoofdingang opgesteld.

Wie een oldtimer in zijn bezit heeft, en deze in het park wil opstellen, kan zich daarvoor nog aanmelden. Ook mensen die met hun klassieke auto of brommer willen deelnemen aan de auto- of brommerrit kunnen zich nog inschrijven. Bezoek hiervoor de website www.Parkrusthoff.nl of ga naar de site www.otf-sassenheim.nl.

Kienavond in grote zaal van De Beukenhof

Een gezellige kienavond in De Beukenhof, met als afsluiter een grote verloting.

Lisse n Stichting Vrienden Ouderenkoor Zanglust organiseert een kienavond in de grote zaal van De Beukenhof aan de Eikenlaan 2.

Het kienen vindt plaats op vrijdag 30 augustus. Aan het eind van de avond is er een grote verloting.

De toegang is gratis en deelnemers ontvangen bovendien een kopje koffie of thee met koek. Tijdens het door de deelnemers zelf gekochte drankje serveert de stichting bovendien nog een stukje worst of kaas.
Er worden in totaal drie rondes kienen gespeeld, waarna de verloting met mooie prijzen volgt.

De zaal van De Beukenhof gaat om 19.00 uur open en de aanvang van het kienen is om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom!

Jaarlijkse tentennacht bij Kindervreugd

LISSE n Speeltuinvereniging Kindervreugd in De Engel houdt vrijdag 30 augustus, op de laatste vakantiedag, de jaarlijkse tentennacht. Een mooie afsluiting van de zomervakantie.

Om 15.00 uur is het tijd voor het opbouwen van de zelf meegebrachte waterdichte tenten. De tentennacht is voor kinderen tot en met 14 jaar. Het thema voor kinderen op de basisschool is dit jaar: Survival. De kinderen van het voortgezet onderwijs of die er na de vakantie naar toe gaan, hebben hun eigen programma waarin ze een misdrijf gaan oplossen. Om 21.00 uur is het einde van de deelnemers aan de tentendag en gaat het hek dicht. De kinderen van groep 3 (ook die na de vakantie naar groep 3 gaan) en ouder mogen de hele nacht blijven slapen. Zaterdag om 9 uur na het ontbijt gaat iedereen weer naar huis. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Maar droge kleren en een handdoek moeten kinderen van huis meenemen.

Kosten niet-leden: tentendag tot 21.00 uur 5 euro, tentendag en -nacht 7,50 euro. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 26 augustus via de site www.kindervreugd.nl.

'On the basis of sex' bij FHL

LISSE n Het Filmhuis Lisse presenteert de Amerikaanse speelfilm 'On the basis of sex' van regisseur Mimi Leder. De film is dinsdag 27 augustus om 20.00 uur te zien in Floralis, Floralisplein 69.

Het waargebeurde en inspirerende verhaal over juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. Het verhaal is op een tijdloze manier vormgegeven, want anno 2019 is haar verhaal relevanter dan ooit. Ruth Bader Ginsburg staat in 1971 aan het begin van haar carrière en zij worstelt met discriminatie op basis van geslacht. Samen met haar man Martin Ginsburg stuit zij op een zaak die haar carrière én het rechtssysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Met de onvoorwaardelijke steun van haar gezin probeert zij de zaak in hoger beroep te winnen om een eeuw aan seksisme te veranderen.

De kassa opent om 19.30 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen op vertoon van hun ledenpas 6 euro. Dit kan alleen contant. Het reserveren van plaatsen of kaartjes is niet mogelijk.

Nieuwe schuurkas voor dahlia's op Frederikslaan

Foto: pr

LISSE n Aan de Frederikslaan, een zijweg van de Loosterweg Noord nabij de Veenenburgerbrug, komt een nieuwe kas. Het college van B en W keurt het plan goed en het is nu aan de gemeenteraad om daarin al dan niet mee te gaan.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt over dit plan dat de raad al eerder instemde met het ontwerp bestemmingsplan en dat dit vervolgens voor zes weken ter inzage heeft gelegen. "Er zijn geen zienswijzen ingekomen. De schuurkas is gelegen op het grondgebied van zowel Hillegom als Lisse en betreft een uitbreiding van de bestaande bebouwing op de locatie. De initiatiefnemer heeft vooraf overleg gevoerd met de gemeente Hillegom en de gemeente Lisse over de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de schuurkas. Het bedrijf is met name gericht op de teelt van dahlia's en snijdahlia's. Een deel van de teeltwerkzaamheden vindt nu nog in de buitenlucht plaats, met behulp van betonnen raamwerken met plat glas. Het plan is nu om in een nieuwe schuurkas de opslag en verwerking van de bollen machinaal en onder een dak te realiseren. De huidige plaats van de glazen bakken met stekken komt vrij en kan ingezet worden voor nieuwe teeltgrond van knollen en bloemen." Het nieuwe bedrijfsgebouw wordt tegen de reeds aanwezige schuur gebouwd zodat deze onderling verbonden kunnen worden. Omdat de schuurkas in twee gemeenten ligt, zal de initiatiefnemer bij beide gemeenten de omgevingsvergunning aanvragen.

Greet Schoones kleurrijke expressie

LISSE n In het pand van Makelaarshuis Frank Miller, Kanaalstraat 17, zullen van 22 augustus tot eind oktober de kleurrijke olieverfschilderijen te zien zijn van Greet Schoone.

Greet Schoone is lid van kunstenaarscollectief BIBKunst. "Door lid te zijn van deze kunstenaarsclub leer je ook weer mensen kennen die verschillende disciplines beoefenen, zoals schilderen, beeldhouwen, fotograferen en textiele werkvormen. Er worden gezamenlijke maar ook individuele exposities en culturele activiteiten georganiseerd. Het liefst werk ik in alle rust thuis in mijn atelier", zegt Greet, die 13 jaar geleden werd getroffen door het schildervirus. "Aan de Kunstacademie in Haarlem heb ik mijn schildertechniek ontwikkeld, recenter heb ik met veel plezier lessen in de olieverftechniek gevolgd bij Wout Ruigrok in zijn bijzondere stijl. Inspiratie vind ik in natuur en architectuur. Denk aan de organische, grillige vormen van bomen, gecombineerd met de geometrische vormen uit de architectuur. Dat vind ik een heel spannende combinatie. Al schilderend reageer ik spontaan vanuit mijn gevoel op de vormen die ontstaan, waarbij ik gebruik van kleur en contrasten niet schuw", aldus Greet. Zij nodigt belangstellenden uit om tijdens openingstijden van het Makelaarshuis een kijkje te komen nemen: dinsdags van 09.00 – 17.00 uur, donderdags van 09.00 – 17.00 en van 19.00 - 21.00 uur, zaterdags van 09.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.BIBkunst.nl.

Bezoek aan student-patissier Bas Klarenbeek

Wethouder Fred van Trigt en Bas Klarenbeek. | Foto: Sven van der Vlugt. Foto: Sven van der Vlugt

Hillegom n Wethouder Fred van Trigt bezocht vorige week student-patissier Bas Klarenbeek in zijn trainingsruimte aan de Hoofdstraat.

Dit was om Bas succes te wensen bij de WorldSkills, het wereldkampioenschap voor mbo-studenten.

"Ik vind het echt een enorme prestatie die Bas neerzet. Op zo'n jonge leeftijd met zijn talent al zulke mooie dingen doen. Fantastisch dat iemand uit onze gemeente dit zo bereikt. Ik wens hem dan ook heel veel succes in Rusland", liet Van Trigt weten.

De WorldSkills vinden dit jaar plaats van 22 tot en met 27 augustus in Kazan in Rusland. Bij de WorldSkills, is Bas één van de dertig nationaal kampioenen uit 27 vakrichtingen, waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser.

Bas volgt de opleiding patisserie aan het Horizon College in Heerhugowaard en werd dit jaar voor de tweede keer Nederlands Kampioen Patisserie voor MBO-studenten.

"Door wedstrijden blijf ik mezelf ontwikkelen", zegt Bas. "Dit vak is veel meer dan je van buitenaf denkt en ziet. Het is zó gaaf om elke dag met creativiteit van voeding iets heel moois te maken, dat smaakvol is en dat iemand zijn dag blijer kan maken.

Wedstrijden doe je normaliter voor jezelf. Deze WK is heel speciaal omdat ik nu uitkom voor Nederland en ik was daarom nog meer gemotiveerd om mij goed voor te bereiden.

Dat kon gelukkig in Hillegom met hulp van Chocolaterie Pierre in de voormalige winkelruimte. Het was heerlijk om in deze geschikte ruimte op loopafstand van huis te kunnen trainen samen met mijn coach toppatissier Jeroen Goossens uit Almere en Cees Bakker, expert internationale vakwedstrijden en docent patisserie in Rotterdam. Als ik tijdens de voorbereiding ergens een uitdaging had, kon ik gelukkig rekenen op de steun van menig Hillegommer. Dat was Fantastisch!"

'Op zo'n jonge leeftijd met zijn talent al zulke mooie dingen doen. Fantastisch dat iemand uit onze gemeente dit zo bereikt.'

Opbrengst Biermarkt voor gezinshuis Alas

n Echtpaar Van Beelen wil kwetsbare moeders en kinderen helpen

regio n Janneke van Beelen laat lachend de plattegrond zien van haar Alas huis. Een pand in Voorhout met vier appartementen voor moeders en kinderen. Kinderen en moeders die kwetsbaar zijn. Tijdens de 29e Biermarkt gaan vrijwilligers geld inzamelen voor de keukeninventaris van het nieuwe gezinshuis Alas.

Door Piet de Boer

Alas betekent vleugels. Het gezinshuis wil moeder en kind opvangen op vleugels, bescherming bieden onder de vleugels en tenslotte moeder en kind laten uitvliegen. ''Ik kan van kleine verbeteringen al heel gelukkig worden'', glimlacht Janneke. ''Wat ik en mijn man Jaap willen is een veilige plek bieden, waar ze kunnen schuilen en veilig zijn en daardoor kunnen groeien en bloeien.''

Janneke toont enthousiast de plattegrond met het voorlopige ontwerp van het gezinshuis. Het bestaat uit een woning voor het gezin Van Beelen en de vijf pleeg- en gezinshuiskinderen. Bijzonder zijn de vier appartementen met centrale keuken en woonkamer voor moeders met hun kind. Een moeder kan straks in haar appartement veilig en in alle rust haar kind verzorgen en een band opbouwen. ''We willen een goede hechting tussen moeder en kind bewerkstelligen. Dat is heel belangrijk'', vindt Janneke. Het gaat namelijk om kwetsbare moeders en kinderen. In het verleden werden moeder en kind gescheiden. Het kind groeide op in een kindertehuis. Met het nieuwe gezinshuis willen Janneke en Jaap van Beelen een warm alternatief bieden en de scheiding van moeder en kind voorkomen.

Veiligheid

Jaap en Janneke hebben ervaring met de opvang van kinderen. De huidige woning is een onderkomen en veilige woonplek voor twee jongens en een meisje. ''Zij blijven bij ons wonen tot ze zelfstandig verder kunnen'', zegt Janneke. Binnenkort gaat het gezin verhuizen naar een tijdelijke woning op de nieuwbouwlocatie in Voorhout. Die drie kinderen verhuizen mee samen met hun eigen dochter en zoon. Het optimisme is groot bij Janneke. De plannen zijn nog niet helemaal goedgekeurd, maar ze heeft goede hoop.

Overgebleven biermuntjes

De opening van het gezinshuis Alas, zal waarschijnlijk begin 2021 zijn. Janneke geeft niet op. ''Ik ben een doorzetter'', zegt ze. Ze krijgt daarbij ook veel steun uit haar omgeving. Er was een succesvolle flessenactie bij een supermarkt en op 25 augustus staat de Biermarkt van Sassenheim het teken van het nieuwe gezinshuis.

Elk jaar tekenen cafés De Voogd en De Twee Wezen voor de realisatie van de markt. Samen met zo'n honderd vrijwilligers die de op- en afbouw voor hun rekening nemen en de biertjes tappen. Janneke van Beelen krijgt voor Alas een eigen informatiekraam op het plein in het centrum van Sassenheim. Het streven van de Biermarkt-organisatie is de inventaris van de nieuwe keuken te kunnen sponsoren. Nadat de bierliefhebbers van de ruim zeventig bieren hebben geproefd, wordt gevraagd het statiegeld van het gebruikte glas en eventueel overgebleven biermuntje te doneren aan het goede doel. Janneke kijkt uit naar het lokale evenement dat haar initiatief gaat steunen. Welk biertje heeft jouw voorkeur Janneke? ''Sorry, maar ik hou niet zo van bier.'' Ze lacht. ''Ik drink liever een wijntje.''

De 29e Biermarkt is zondag 25 augustus aan de Oude Haven in Sassenheim van 13.00 uur tot 19.00 uur. Toegang vanaf achttien jaar en legitimatie is verplicht.

Groei & Bloei bezoekt The Pumpkin Factory

Foto: pexels.com

Lisse n Groei & Bloei afdeling Bollenstreek bezoekt maandag 26 augustus The Pumpkin Factory in Lisse.

Alweer 25 jaar geleden begon het, met een paar Halloween-pompoenen, gezien in Engeland en meegenomen voor thuis. Al snel kwam de vraag of de pompoenen te koop waren. Het jaar erop werden zelf wat pompoenen gezaaid en dat bleek een succes. Inmiddels telt The Pumpkin Factory ongeveer 70 soorten pompoenen en kalebassen. "Grijze, groene, witte en roze soorten. Grote, hele grote en kleine pompoenen. De meeste eetbaar. En in september is het oogstfeest. Veel familie, vrienden en bekenden komen helpen oogsten. De hele tuin vol gezelligheid, taart en natuurlijk pompoensoep! Wij zien u met plezier tegemoet op maandag 26 augustus 2019 om 14.00 uur aan de Akervoorderlaan 1, te Lisse", aldus Monique Lardenoy van The Pumpkin Factory. "Na koffie met (pompoen)lekkers gaan we naar het land aan de Oude Hereweg in Voorhout, daarna brengen we een bezoek aan De Tulperij, waar Daan en Anja Janze ons ontvangen en ons het een en ander vertellen over dahlia's, die we buiten in het veld kunnen bewonderen en zien stralen."

Deelname aan deze excursie is voor leden 5 euro. Niet-leden betalen 7,50 euro. Graag aanmelden uiterlijk woensdag 21 augustus bij Annie Eversdijk, annie@evweb.nl of 0252-521785.

Live bluesrock van Pearlygates in 't Poelhuys

Lisse n De vijfkoppige band Pearlygates treedt vrijdagavond 6 september op in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4.

De band Pearlygates is een tiental jaren geleden opgericht door enkele fanatieke bluesmuzikanten. Met destijds Peter Strik als frontman heeft de band een leuke periode gekend met succesvolle optredens. Door het vertrek van Peter naar het buitenland kwam de band min of meer tot stilstand. Na enkele omzwervingen met diverse muzikanten, hebben de voormalig drummer en slaggitarist toch maar weer eens de koppen bij elkaar gestoken om te zien of er nog toekomst voor de band bestond. "Met behulp van anderen zijn we er weer in geslaagd om de juiste formule te vinden en door de inbreng van enkele nieuwe bandleden is een nieuwe weg ingeslagen. Natuurlijk gaat de blues nog steeds als een rode draad door onze muziek, maar de inzet van de nieuwe muzikanten zorgt ervoor dat de bluesrock steeds meer terug te horen is in de sound van Pearlygates." De band staat voor kwaliteit en speelt covers die bij een breder publiek bekend zijn. Daarnaast heeft Pearlygates ook minder bekende songs op de playlist staan. Met muziek van artiesten als Walter Trout en Gary Moore en van bands als Pink Floyd en Deep Purple, heeft Pearlygates een setlist gecreëerd met een grote diversiteit, die garant staat voor een geslaagd optreden. De entree is gratis. De zaal is open vanaf 19.30 uur en rond 20.00 uur zal Pearlygates beginnen. Kom genieten van steengoede rock en blues.

Op vrijdag 25 oktober volgt een tweede muziekavond met covers van eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig door Lane&Perch.

Onderzoek naar alcoholgebruik

DRANK n Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassenen op basis van data van het CBS en RIVM.

Hieruit blijkt dat Lisse op plek 4 en Hillegom op plek 6 staat in de top 20 gemeentes met de meeste overmatige drinkers in Zuid-Holland. Een overmatige drinker is iemand die meer dan 21 glazen per week drinkt (mannen). Voor vrouwen geldt die definitie bij meer dan 14 glazen per week. In de landelijke lijst staat Hillegom op plek 58 en Lisse op plek 32 in de landelijke lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Wat opvalt: boven de rivieren wordt meer overmatig gedronken dan daaronder. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Noordwijk is het percentage probleemdrinkers hoog. De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Ruim 1 op 8 volwassenen overschrijdt hier de maatschappelijke norm. Zij staan op de 5e en 6e plek in de landelijke top 10.

Foto: pr

HIllegom n In de week van maandag 2 tot en met zaterdag 7 september gaat de grootste collecte van Nederland weer van start. De collectanten van KWF Kankerbestrijding komen weer langs om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. In Hillegom zetten ruim 130 collectanten zich in, zoveel mogelijk geld op te halen. Elke euro draagt bij aan de missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Voor diverse straten in Hillegom is de organisatie nog dringend op zoek naar vaste en invalcollectanten. Aanmelden via kwf.hillegom@gmail.com of neem contact op met Yvonne van den Brink 06-51240599.

112-dag

Foto: pr

EVENT n Voor het vierde jaar op rij staat het centrum van Lisse rond het begin van de herfstmaand september in het teken van 112 en de hulpdiensten. Dit jaar vindt de 112-dag plaats op zaterdag 31 augustus. Diverse hulpdiensten zullen zich deze dag presenteren in de Kapelstraat. Heb je altijd al eens op een politiemotor willen zitten of in een brandweerauto willen kijken? Dan is de gratis toegankelijke 112-dag iets voor jou. Je kunt een kijkje nemen in de voertuigen van de hulpdiensten en hulpverleners het hemd van het lijf vragen. Mede mogelijk gemaakt door ondernemersvereniging Dorpshart Lisse.

n De buren zijn er klaar voor

Foto: piet de boer

regio n In de laatste week van de zomervakantie is het feest in De Zilk. Zaterdag 24 augustus gaat de Zilkse feestweek traditioneel van start met de motortoertocht. Maar niet de hele feestweek zal traditioneel zijn; er zijn veel veranderingen in het programma ten opzichte van voorgaande jaren. Dat heeft deels te maken met het feit dat de school nog niet is begonnen.

Dit jaar wordt er ook voor het eerst op de zaterdag –in samenwerking met Tennisvereniging Van Nispen- een tennistoernooi georganiseerd. Inschrijfformulieren hiervoor zijn te vinden bij de bakker en de supermarkt in het dorp. Programma:

Zaterdag 24/8: 09.00 uur Motortoertocht, 11.30 uur Zilker tennistoernooi

Zondag 25/8: 07.00 uur Viswedstrijd, 12.30 uur Autopuzzelrit, 13.00 uur Darttoernooi jeugd, 19.00 uur Darttoernooi volwassenen

Maandag 26/8: 10.00 uur Jeu de boules recreatief, 19.30 uur Bingo, 20.00 uur Klaverjassen in De Spil

Dinsdag 27/8: 13.30 uur 55+ middag, 14.30 uur Opening kermis, 20.00 uur Optreden Altesa, 20.30 uur Pub Quiz

Woensdag 28/8: 10.00 uur Buikschuiven, 11.00 uur Karikatuurvoetbal, 14.00 uur Straattekenwedstrijd, 15.00 uur Puzzelwandeltocht, 15.00 uur Jeu de boule (poule A), 16.00 uur Jeu de boule (poule B)

Donderdag 29/8: 10.30 uur Ladies golf, 10.30 uur Tonknuppelen, 14.00 uur Fair-play, 15.00 uur Ringsteken (op de fiets), 22.00 uur Groots vuurwerk.

Foto: Dutchphoto

Regio n Landschaap Noord-Holland organiseert een spannende excursie op zoek naar vleermuizen. Deze staat gepland op vrijdag 23 augustus om 21.00 uur.

In de vlucht zoeken verschillende soorten vleermuizen met hun radarsysteem naar muggen en ander eten. Dit is onhoorbaar voor het menselijk oor, maar met de batdetector kunnen de signalen van de langs vliegende vleermuizen voor ons hoorbaar worden. De gids van neemt een aantal van deze detectoren mee, zodat ook deelnemers deze jagers kunt spotten. Deze vleermuisexcursie wordt georganiseerd in het kader van de Nacht van de Vleermuis die jaarlijks in Europa wordt gehouden. De excursie duurt tot 22.30 uur en begint bij het parkeerterrein van speeltuin Linnaushof (Glipperweg/Swartsenburgerlaand). Meer info: www.gaatumee.nl.

Foto: Picasa

Hillegom n Het jazzcombo met Cees Diepeveen op piano, contrabassist Hans Brouwer en Rob Janse achter het slagwerk vormen het vaste begeleidingstrio bij een per maand wisselende gastsolist.

Komende zondag, 25 augustus, is dit Paul Herber. Hij trad eerder op tijdens de kerstspecial van Jazzy Sunday Afternoon in december 2018. De vocalist uit Heemstede beheerst en breed scala aan muziekstijlen en zingt zondag een mix van jazzballads, bossa nova, uptempo swingnummers en meer. Hotel-restaurant Villa Flora is gevestigd aan de Hoofdstraat 55 en het optreden duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis entree.

week in beeld

Volksuniversiteit Lisse presenteert cursusprogramma voor seizoen 2019-2020

De Volksuniversiteit biedt vele cursussen, waaronder hoofd-, hand- en voetmassage,diverse talen en fotobewerking op je mobiel. Foto: pr

n Voorzitter WelzijnsKompas neemt cursusbrochure in ontvangst

LISSE n Volksuniversiteit Lisse presenteert op 20 augustus het cursusprogramma voor 2019-2020. Het eerste exemplaar van de vernieuwde cursusbrochure wordt door VL-voorzitter Hans Kol aangeboden aan Joost Kuurman, voorzitter van Stichting WelzijnsKompas Hillegom-Lisse.

Volksuniversiteit Lisse zoekt graag verbinding met organisaties die, eveneens zonder winstoogmerk, een bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen. Voor WelzijnsKompas is dit onder meer sociale preventie en participatie. Waar bijvoorbeeld mensen door uiteenlopende omstandigheden in een isolement raken of dreigen te vereenzamen, komt WelzijnsKompas met initiatieven om in die situaties het dagelijks leven weer meer kleur te geven.

Volksuniversiteit Lisse staat voor de ideële doelstelling ruimte te geven aan vorming en ontwikkeling van volwassenen. Het cursusaanbod biedt mogelijkheden om het maatschappelijk en persoonlijk functioneren te verbeteren. Ook zijn creatieve en kunstzinnige vorming en algemene ontwikkeling onderdeel van het onderwijsprogramma. De nieuwe cursusbrochure laat zien hoe groot en divers dit aanbod is. Laagdrempeligheid en professionaliteit kenmerken beide organisaties. Vrijwilligers zijn van cruciaal belang voor het realiseren van de doelstellingen. Genoeg overeenkomsten om elkaar, als organisaties in het maatschappelijk middenveld, op te zoeken.

De VL-cursusbrochure is vanaf 20 augustus verkrijgbaar bij onder meer de lokale bibliotheken en bij de balie van de Volksuniversiteit aan de Vuursteeglaan 9 in Lisse. Er is een groot aantal cursussen, zowel op het gebied van talen, hobby als persoonlijke ontwikkeling. Denk aan Chinees, patchwork en quilten, fotobewerking op je mobiel of met GIMP, verhalen en gedichten schrijven, psychologie, hoofd-, hand- en voetmassage. Voor alle informatie: www.volksuniversiteit-lisse.nl.

Nieuwe naam voor Solution: prijsvraag en enquête

Hillegom n Sinds juni is de gemeente Hillegom weer eigenaar van jongerencentrum Solution. De gemeente wil het gebouw opknappen en het pand een multifunctioneel karakter geven. Uiteraard blijft het jongerenwerk een prominente plaats in nemen maar het pand zal ook plek gaan bieden aan verschillende (lokale) maatschappelijke organisaties, verenigingen en buurtinitiatieven.

Aan Welzijnskwartier is gevraagd om naast het jongerenwerk, het beheer en de exploitatie van het centrum op zich te nemen. Welzijnskwartier wil dit natuurlijk zo goed mogelijk doen en om die reden wil het de Hillegommer graag vragen hun mening te geven door middel van het invullen van een enquête. De enquête richt zich op iedereen. Niet alleen jongeren kunnen hun wensen kenbaar maken maar ook bijvoorbeeld volwassenen/ouderen en organisaties.

De enquête moet een beeld geven over welke activiteiten het meest passend zijn in het vernieuwde centrum. Verenigingen en dergelijke die op zoek zijn naar ruimte kunnen door middel van deze enquête laten weten geïnteresseerd te zijn.

Tevens kan er aangegeven worden of er behoefte is mee te willen doen met activiteiten.

De intentie is om naast het regulier aanbod verbindende activiteiten te organiseren waarbij verschillende doelgroepen aan elkaar gekoppeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het meehelpen bij activiteiten voor LVG-jeugd of het opzetten van koffieochtenden in samenwerking met andere welzijnsorganisaties. Daarbij staat de gemeente open voor initiatieven vanuit de toekomstige huurders. Zij kunnen zich ten slotte ook inzetten ten faveure voor het jongerenwerk.

Het jongerencentrum krijgt ook een nieuwe naam. In het najaar wordt een prijsvraag uitgeschreven. Een jury bestaande uit jongeren en andere betrokkenen zullen bij de heropening van het pand de nieuwe naam onthullen.

De link naar de enquête staat op de facebook pagina van jongerenwerk Hillegom.

Opzij

Ik ben het spoor een beetje bijster. De bedoeling is toch dat we en masse gebruik maken van het openbaar vervoer, uit onze auto stappen en zo groen mogelijk leven. Fietsen! Treinen! Lopen! Elektrisch rijden!

Dus: maken we braaf gebruik van deze alternatieven. En zoeken naar méér alternatieven. En die zijn er volop. Althans, voor de korte afstand. Zo'n hippe E-step bijvoorbeeld. In Brussel, Parijs en Stockholm niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Mensen gebruiken 'm voor woon-werkverkeer en forenzen nemen 'm mee in de trein om vanaf het station mee naar hun werk te gaan. Een milieuvriendelijk alternatief voor de auto of de scooter.

Maar - u heeft het wellicht gelezen of gehoord: in Nederland zijn de kleine E-steps verboden, net als monowheels, hoverboards, oxboards en andere elektrische vehikels. Daardoor zijn ze ook niet verzekerd. Of, en zo ja wanneer en hoe dit vervoermiddel gelegaliseerd wordt, is nog maar de vraag. Dat gaat nog een poosje duren, vrees ik.

Vanaf hun vakantieadres zijn er legio mensen die zo'n kleine E-step goedkoper heeft kunnen aanschaffen. Voor zichzelf of als cadeau. Op marktplaats zag ik van de week de eerste al te koop staan, na de berichten in de Nederlandse media.

Waarom verbieden? Wat is dat voor typisch truttig Hollands wat-de-boer-nog-niet-goed-kent-dat-vreet-ie-niet-gedrag? Het zou gevaarlijk zijn want... er zitten geen knipperlichten op! En (nu komt het): het gedrag van de E-stepper is voor andere weggebruikers onvoorspelbaar.

Ha! Dat het racefietsen in de bebouwde kom (en daarbuiten!!) nog niet aan banden is gelegd om dezelfde reden, is mij een raadsel.

Dit weekend maakte ik met gevaar voor eigen leven (en dat van mijn viervoeter) een wandeling door de duinen. Het begon al op het punt waar ik mijn auto zette, waar de parkeerplaatsen een fietspad kruisen. Ik kon nét op tijd stoppen voor een groepje wielrenners dat met een noodgang van links aan kwam rijden. Hevig gebarend en schreeuwend: opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats. Pffff. Wat een ongelofelijke haast. Je zou er moe van worden. Eenmaal in het duin heb ik vijf (!) keer een aanvaring gehad met een wielrenner.

Blij dat ik zonder kleerscheuren weer terug was in de bebouwde kom, wandelde ik met mijn hondje nog een extra rondje door het dorp. Op een van de terrassen herkende ik het groepje wielrenners van eerder die dag. Met hun te dikke buiken en te strakke korte broeken en melkwitte kuiten.

Nee, dan de gemiddelde hippe E-step gebruiker! Zakenman met zonnebril, koptelefoon, jasje-dasje, mooie jeans en snelle sneakers. Dat oogt toch een stuk prettiger. Voor mij kan die wetgeving niet snel genoeg aangepast worden!

Caroline Spaans, redacteur

Klaverjasclub van start

BEINSDORP – De R is weer in de maand, dus er wordt weer geklaverjast op de maandagavond bij Klaverjasclub Beinsdorp in het dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag 5.

Maandag 2 september worden de eerste kaarten geschud. Klaverjassen op z'n 'Amsterdams', individueel in vier ronden en in een gezellige sfeer. De kaarten gaan om 20.00 uur op tafel en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Meekaarten kost 3,50 euro per persoon. Nieuwe kaartleden zijn welkom. Meer info: 06-27578093 of 06-81715117 of mail:

klaverjasclubbeinsdorp@t-mobilethuis.nl.

Zwemmaatjes op eerste maandag van de maand

Lisse n Inwoners van Lisse en Hillegom die graag willen zwemmen, maar dit wegens bepaalde beperkingen (gezondheid, klein sociaal netwerk, mobiliteit) niet kunnen, krijgen de kans om samen met hun 'maatje' te zwemmen in het toegankelijke Sportcentrum De Waterkanten.

Elke eerste maandag van de maand wordt Zwemmaatjes georganiseerd. Zwemmaatjes is een samenwerking tussen WelzijnsKompas en Sportfondsen Lisse en wordt ondersteund door de Edwin van der Sar Foundation. Iedereen is 2 september welkom om samen met bijvoorbeeld partner, vriend, buurvrouw, familielid of mantelzorger (je 'maatje') op eigen tempo te bewegen in het warme water. Aanvang is 11.45 uur en meedoen kost 5 euro per duo, inclusief een kopje koffie of thee. Sportcentrum De Waterkanten is erop ingericht dat iedereen zonder problemen kan bewegen in het water; er zijn liften, tilliften, speciale rolstoelen en rollators aanwezig. Doordat het deelnemersaantal flink is toegenomen, is WelzijnsKompas op zoek naar vrijwillige zwemmaatjes (vrijwilligers die het leuk vinden om eens per maand samen met iemand te bewegen in het water).

Aanmelden

Om deel te nemen aan Zwemmaatjes of bij interesse als vrijwilliger kan je contact opnemen met buurtwerker Dionne Scheepmaker: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / 0252-757100, op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 12.30 uur, aanmelden om deel te nemen kan ook digitaal via de website www.sportfondsenlisse.nl.


n 'Sparren' over business

Soms is het prettig advies van een ervaren ondernemer te krijgen als je er zelf even niet uitkomt. Foto: pexels.com

LISSE n Adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord houden dinsdag 3 september van 14 tot 16 uur gratis inloopspreekuur voor ondernemers bij ISD Bollenstreek, Hobahostraat 92. Zij geven o.a. advies over de start van een bedrijf, marketing, financieel advies en bedrijfsbeëindiging. Zie: www.ondernemersklankbord.nl. | Foto ter illustratie

column/nieuws

Bollenstreek in beweging tijdens 25e Van der Hulst Oranjecircuit

De start van de editie 2018 in Lisse. | Foto: Rob van der Linden Foto: Rob van der Linden

REGIO n Heel de Bollenstreek komt van vrijdag 30 augustus tot en met dinsdag 24 september weer in beweging. Jong en oud kan dan weer deelnemen aan de verschillende hardloopwedstrijden van het Van der Hulst Oranjecircuit. Dit jaar is het de 25e editie, die van start gaat in Noordwijk en in Lisse wordt afgesloten.

Het Van der Hulst Oranjecircuit is een serie van zes wedstrijden in Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Hillegom, Voorhout, Sassenheim en Lisse. Het is zowel voor de prestatie- als de recreatieloper een uitstekende gelegenheid om de sportieve uitdaging aan te gaan. De afstanden van de wedstrijden liggen tussen de 6,6 en 7,3 kilometer. Natuurlijk is het mogelijk om in plaats van het gehele circuit een of enkele wedstrijden te lopen. Dit maakt het tot een laagdrempelig event voor iedereen.

Organisatie

Het jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door atletiekvereniging De Spartaan uit Lisse in samenwerking met de Oranje- en Harddraverijverenigingen. Het circuit vindt plaats tijdens de jaarlijkse najaarsfestiviteiten in de Bollenstreek. In tal van leeftijdscategorieën zijn punten te verdienen en er zijn prijzen voor de drie hoogst geklasseerden. Ook zijn er dit jaar weer de klasseringen voor de plaatselijke lopers. Dus loop mee en schrijf je nu in via de website www.oranjecircuit.nl/inschrijving.

Loopagenda

Op de loopagenda van het 25e Van der Hulst Oranjecircuit staan de volgende wedstrijden voor volwassenen:

• Noordwijk: vrijdag 30 augustus, 19.00 uur, afstand 6,7 km
* Noordwijkerhout: dinsdag 3 september, 19.45 uur, afstand 6,6 km
* Hillegom: maandag 9 september, 19.45 uur, afstand 7,2 km
• Voorhout: vrijdag 13 september, 19.45 uur, afstand 7,3 km
• Sassenheim: dinsdag 17 september, 19.30 uur, afstand 6,6 km
• Lisse: dinsdag 24 september,19.20 uur, 6,6 km

Jeugd

Voor de jeugd zijn er afwijkende starttijden en is het aantal af te leggen rondes kleiner. Wil je hier meer over weten, kijk dan op www.oranjecircuit.nl/circuit; hier staat per plaats aangegeven hoeveel rondes de kinderen afleggen en om welke tijd zij starten. Op de website vind je ook informatie over hoe aanmelden in z'n werk gaat.

Er wordt gestreden in tien verschillende leeftijdscategorieën. Bij onweer wordt er niet gestart. Afhankelijk van het verdere programma en de veiligheid van het parcours wordt per startplaats beslist tot welk tijdstip de start eventueel kan worden uitgesteld. Na elke wedstrijd wordt er een tussenklassement opgemaakt. De winnaar per categorie ontvangt 100 punten en eenieder per volgende klassering 1 punt minder. Na de zesde wedstrijd wordt van de vier beste resultaten een totaalklassement opgemaakt. Hierna volgt de prijsuitreiking.

Plekken van plezier in Hillegom

De bollentrap is er nog steeds. | Foto: Jan van Dalen, BOEI.

In Hillegom houden we dit jaar twee Open Monumentendagen, op de zaterdagen 31 augustus en 14 september. Het landelijke thema is "Plekken van plezier" en in Hillegom zijn veel plekken van plezier te vinden in monumenten en monumentale plekken.

Op 31 augustus wordt Open Monumentendag geopend op Kwekerij Veelzorg – bij het onderkomen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zal om 10.00 uur de vlag worden gehesen. Tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom. Op deze dag opent ook de fototentoonstelling van Tony Whelan, "Somewhere in Hillegom". De hele maand september kan gedurende de openingstijden van het clubhuis van de Vrienden een bezoek gebracht worden aan deze digitale expositie waarvan genoten kan worden onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ook kan op deze zaterdag van 10.00-14.00 uur plezier gevonden worden in een van de vijf woningen die in de grote bollenschuur van Kwekerij Veelzorg zijn gebouwd. De bewoners zijn erg trots op hun mooie woning op deze monumentale plek en vertellen graag aan bezoekers over het verleden van de bollenschuur. In deze woning bevindt zich de oorspronkelijke bollentrap – een zogenaamde luie trap – waarover de bollen in manden naar de bovenverdiepingen werden gebracht en daar te drogen gelegd. Ook zijn veel oorspronkelijke bollenschuur-details zichtbaar zoals de houten plafonds. Bollenschuren zijn onlosmakelijk verbonden met het zanderijenlandschap en vormen zo de erfenis van het rijke verleden van de bloembollenteelt. De monumentale bakstenen bollenschuur, ontworpen door architect Leen Tol, is in 1928 oorspronkelijk gebouwd als stellingenschuur, waarbij de droogstellingen deel uitmaakten van de constructie.

De bollenschuur is van baksteen, gemetseld in kruisverband, en heeft een plat dak. Op de vier hoeken steken pilasters boven de daklijn uit, evenals boven de midden travee aan de rechterzijgevel. In de gevels zitten stalen ramen met elk zes ruiten. Het is van oorsprong een stellingenschuur, waarbij de stellingen deel uitmaken van de constructie. Oorspronkelijke zaten er in de gehele bollenschuur houten droogstellingen, maar deze zijn later gedeeltelijk weggehaald en vervangen door een nieuwe, stalen en houten constructie. In de kelder bleek veel hout van de houten droogstellingen opgeslagen te zijn en daarmee is de bewoner voortvarend te werk gegaan. Onder andere een boekenkast en een grote eettafel in de woonkeuken zijn van dit hout gefabriceerd. Zij vertellen nu de verhalen van het bollenverleden van Kwekerij Veelzorg want in het verleden hadden veel van de bollenarbeiders de gewoonte om hun namen en herinneringen te kerven in het hout van de stellingen en de trap. Niet alleen op Kwekerij Veelzorg valt op 31 augustus veel plezier te beleven. Kerkgemeenschap Open Hof is op beide Open Monumentendagen open van 10.00-16.00 uur met hun gastvrije programma. Ook heeft de gemeente aan de Vrienden toestemming gegeven om 't Hof open te stellen van 12.00-16.00 uur en onze vrijwilligers zullen deze middag rondleidingen verzorgen in dit prachtige rijksmonument. In de buitenruimte zal de Hillegomse Harmonie Kapel in de vroege middag een aantal concerten geven rondom de Grote Pomp op de Houttuin. Het wordt dus ouderwets genieten op de eerste Open Monumentendag van 2019 in Hillegom!

De digitale versie van deze column staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl. Het complete programma staat op het evenementenoverzicht van de Vrienden-site.

Nieuwe programmamanager voor Greenport Duin- en Bollenstreek

Andries Middag Foto: pr

REGIO n Greenport Duin- en Bollenstreek – het samenwerkingsverband van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek in de regio tussen Haarlem en Leiden – is verheugd met de aanstelling van Andries Middag als nieuwe programmamanager. Per 1 september gaat hij leiding geven aan het team dat zich bezighoudt met het stimuleren van innovatie, ruimtelijke herstructurering, duurzaamheid en de positionering van de Greenport.

De komende jaren ligt de nadruk op het versterken van innovatiekracht en het verbinden van ondernemers uit de diverse sectoren binnen de land- en tuinbouw en daarbuiten. Dit gebeurt in samenwerking met de zes andere Greenports in ons land, provincies en het Rijk. Ondernemers en hun organisaties en onderwijs en onderzoek completeren het werkveld van de Greenport.

In de aansturing van de taken van de Greenport spelen ondernemers, onderzoekers en onderwijs de komende jaren een grotere rol dan voorheen. Ten behoeve hiervan wordt op dit moment de stichting Greenport Duin- en Bollenstreek opgericht, waar ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid in vertegenwoordigd zijn.

In Lisse is Jeanet van der Laan de verantwoordelijk wethouder voor Greenport. "Wij zijn erg blij met zowel de komst van een stevige nieuwe programmamanager in de persoon van Andries Middag, als de aanstaande oprichting van de stichting Greenport Duin- en Bollenstreek. De manier waarop we met deze stichting gezamenlijk invulling geven aan de opgaven die we ook in gezamenlijkheid hebben, geeft veel vertrouwen voor de toekomst", aldus Van der Laan.

Andries Middag (foto) is op dit moment manager bij LTO Noord voor de regio West-Nederland en vanuit die rol goed bekend met de regio.

Gezocht: vrijwilligers voor Welzijn op Recept

REGIO n Het project Welzijn op Recept biedt inwoners van Hillegom en Lisse de mogelijkheid om hun leefwereld te verbreden en weer zin te krijgen in de dingen die ze doen. WelzijnsKompas is op zoek naar vrijwilligers om dit project te ondersteunen als welzijnscoach.

Een welzijnscoach gaat samen met de klant bekijken waar nieuwe mogelijkheden liggen om weer actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Samen zoeken ze naar passende activiteiten die aansluiten bij de interesses van de klant. Zoals een leeskring, vrijwilligerswerk of gymnastiekles. Soms is een extra duwtje in de rug nodig en begeleidt de welzijnscoach de klant naar nieuwe activiteiten.

Wat wordt van een welzijnscoach verwacht: mbo werk- en denkniveau, affiniteit met de doelgroep, ervaring in het omgaan met de computer, een zelfstandige werkhouding en sociaal vaardig.

WelzijnsKompas biedt belangstellenden uitdagend vrijwilligerswerk waarbij je zelf je tijd kunt indelen en begeleiding krijgt van de welzijnsadviseurs. Geïnteresseerd ? Neem contact op met Hilde Koudijs van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse: h.koudijs@welzijnskompas.nl of bel ma t/m vrij 9.00-12.30 uur met 0252-75 71 00.

column/nieuws

Tweede dialoogtafel bij Buurthuis Salvatori

LISSE n Buurthuis Salvatori organiseerde op 18 april een dialoogtafel samen met WelzijnsKompas. Hier stelden 26 deelnemers zich aan elkaar voor en zij verdeelden zich over twee dialoogtafels om met elkaar het gesprek aan te gaan onder begeleiding van een gespreksbegeleider. Wegens dit succes slaan Buurthuis Salvatori en WelzijnsKompas op 18 september weer de handen ineen. Dan wordt de tweede dialoogtafel georganiseerd.

Het thema is dan 'Elkaar Zien - betrokkenheid tonen in een ander'. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek van 10.00 tot 12.00 uur. En net als de vorige keer vindt de dialoogtafel plaats in Buurthuis Salvatori; gelegen aan de Wagenstraat 33.

Eenzaamheid is niet leeftijdsgebonden en de oorzaak ervan kan heel verschillend zijn. De cijfers liegen er niet om; 40 procent van de inwoners uit Lisse en Hillegom voelt zich in meer of mindere mate eenzaam (gemeten in 2019 – vanaf 19 jaar – www.volksgezondheidenzorg.nl). Daarom startte WelzijnsKompas eind oktober een zoektocht naar organisaties/groepen inwoners die een dialoogtafel willen organiseren. Er is geen medicijn tegen eenzaamheid, maar eenzaamheid bespreekbaar maken is stap 1. Je staat niet alleen en anderen staan klaar om een steuntje in de rug te bieden.

Wie mee wil praten over ontmoetingen en eenzaamheid, kan aanschuiven bij deze dialoogtafel. Iedereen is welkom om mee te praten; inwoners van de Bollenstreek, mensen die vrijwilligerswerk verrichten, medewerk(st)ers van organisaties die eenzaamheid signaleren en/of ontmoetingsactiviteiten organiseren enzovoort. Aanmelden: stuur een mail of bel naar Dionne Scheepmaker (buurtwerker WelzijnsKompas) d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / 0252-757 100. Deelname is gratis.

Vrijwilligers gezocht voor het Festival der Ontmoeting in Kulturele Raad

Foto: Caroline Spaans

Hillegom n Welzijnskompas organiseert in samenwerking met Bewust Bollenstreek het Festival der Ontmoeting in de Kulturele Raad in Hillegom. Dit festival is zaterdag 12 oktober van 11,00 tot 16.00 uur en biedt workshops en sprekers, creatieve (kinder)activiteiten, informatie over lokale ontmoetingsactiviteiten, dialogen, muziek en nog veel meer.

Het wordt een dag waarop mooie ontmoetingen centraal staan en iedereen écht gezien wordt. Iedereen, zowel jong als oud, is van harte uitgenodigd het festival te bezoeken. Entree is gratis.

| Foto: archief

Het festival vindt plaats in het kader van het Jaar vol Ontmoeting, waarin de organisatie meer aandacht wil geven aan ontmoeting en eenzaamheid bespreekbaar wil maken. Ze doen dit onder andere door het organiseren van dialoogtafels, vriendschappelijk speed daten en het uitgeven van het magazine 'Elkaar Zien'.

Voor dit festival kan de organisatie nog vrijwilligers gebruiken. Het gaat hierbij om: gastvrouwen en/of -heren die weten hoe ze bezoekers een warm welkom kunnen geven: een praatje maken, uitleggen wat er allemaal te doen is en eventueel begeleiden.

Tevens zoekt de organisatie mensen die kunnen helpen bij licht en geluid en de kinderactiviteiten. Een van deze activiteiten is dat de kinderen geschminkt kunnen worden op het gezicht: tijgers, vlinders, bloemen en meer. Van schminkers die dit kunnen en willen hoort de organisatie graag of ze eigen schminkspullen hebben: zo niet, zal de organisatie hiervoor zorgen.

Aankleding

Het Festival der Ontmoeting wordt een feestje en dat mag gezien worden. Het is de bedoeling om de ruimte van de Kulturele Raad om te toveren in een kleurrijke, feestelijke festivallocatie. Hiervoor zoekt de organisatie creatieve versierders.

Alle vrijwilligers krijgen een gratis lunch en deelname aan één van de activiteiten die plaatsvindt op 12 oktober. De vrijwilligersbijeenkomst is vrijdag 27 september van 16.00 tot 17.00 uur bij het WelzijnsKompas aan de Abellalaan 1.

Aanmelden

Meedoen? Neem dan contact op met Dionne Scheepmaker d.scheepmaker@welzijnskompas.nl of bel 0252-757100 tussen 9.00 en 12.30 uur.

Collectiespecialist Dorine Meijer

Foto: Picasa

Een middeleeuws liefdesverhaal in een eigentijdse bewerking; een juweel van een novelle, die speelt in WO II (volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding) en een fantasievol lees- en kijkboekje voor alle leeftijden.

'Verborgen pareltjes', boeken die nog nooit of nauwelijks zijn uitgeleend, maar die dat wel verdienen. De extra tip sluit aan bij het Noordwijkse Boekenbal.

Veel leesplezier!

Diederic van Assenede

Floris en Blanchefleur

Dit boek beschrijft de tragische liefdesgeschiedenis van een moslimprinses en een christenslavin. Het verhaal loopt goed af door de kracht van de liefde, die alle verschillen overbrugt.

Het lijkt wel een sprookje. De tekst is op rijm, wat een lekker ritme oplevert, en er zitten mooie beschrijvingen en humor in.

De tekst is geen directe vertaling (andere versvorm en indeling in hoofdstukken) en dat maakt het verhaal leesbaar en toegankelijk. Hardop lezen is ook een optie.

Vercors

De stilte der zee

Deze prachtig geschreven novelle gaat over een Duitse officier, die inkwartiert bij een Franse familie (een oom en een nicht) in de Tweede Wereldoorlog. De Duitser toont vriendelijkheid, de Fransen hullen zich in stilzwijgen. De Duitser vertelt, zonder antwoord te verwachten, over zijn idealen en later over zijn bittere teleurstelling. Gedurende het verhaal verandert de houding van de Fransen ten opzichte van de Duitser, heel subtiel. Het boek laat je voelen hoe desastreus oorlog is, op allerlei fronten.

Een absolute aanrader.

Opmerkelijke uitvindingen

Marit Törnqvist is illustratrice, maar ze had ook uitvinder kunnen zijn. In dit 'theater-in-boekvorm' presenteert zij haar uitvindingen in woord en beeld. Met voor elk wat wils: een kusklimop voor geliefden, een dikkebuikdrager voor zwangeren, een samenwerkpen voor scholieren, een zevenvliegeninéénklapper voor mensen die graag zeven vliegen in één klap slaan en een poepvanger voor hondenbezitters. Ik heb genoten van de grappige vondsten en de mooie tekeningen. Misschien krijg je zelf wel ideeën voor nieuwe uitvindingen!

een dorpsgenoot:

De gelukkigen

Kristine Bilkau

Dit boek vormt een prachtige spiegel op de moderne maatschappij.

Herkenbaar voor de millennials.

leestips/nieuws

Benauwd

Vrijdag was de laatste werkdag voor mijn vakantie. Het was een stuk drukker dan normaal. De hele week liep al ik met een dik opgezet hang-oog rond, omdat een muggenbult nogal uit de hand was gelopen. De reacties van de eigenaren liepen uiteen van: "Heb je lopen vechten?" tot: "Mijn hemel, wat is er in hemelsnaam gebeurd?"

Op donderdag had ik bij de apotheek zelfs een ooglapje gehaald, maar dat was niet stoer piratenzwart, maar zalmroze met een wit elastiekje. Dat maakte het aangezicht er niet beter op. Vrijdag echter zag het er allemaal al een stuk rustiger uit. Dat was maar goed ook want de wachtkamer was de hele dag compleet gevuld. Zonder het bewust te zijn, werkten we in elke pauze door om de wachttijd van de eigenaren tot een acceptabele duur te beperken. Wederom sprak een betrokken diereigenaar me aan over het geweldige besluit van de provincie Noord-Holland om niet door te gaan met de foute keuze betreffende de DuinPolderWeg. Deze man was extreem opgelucht en bedankte, onder andere, mij voor de inzet om dit voor elkaar te krijgen. Een hond die moeilijker liep en een andere hond die verraderlijk hoestte moesten beiden op de foto. Tevens kreeg ik een patiënt op controle die al bijna een half jaar een gaatje in de huid onder zijn oog had. Daar haalden we een deel van een grasaar uit! Wie weet was dat er wel de oorzaak van; of was die grasaar er pas de laatste dag in gekomen door hem op te eten? Die hond zien we binnenkort weer terug. Langzaamaan werd het 17.00 uur. Toen kwam een zeer benauwde kat binnen. Hij kon niets meer behalve met open bek zitten hijgen. Het zag er vreselijk uit. Het ging om een jonge raskater van 4 jaar die in de ochtend nog gewoon had gespeeld. We dachten meteen aan een ernstig hartprobleem, dat bij deze katten geregeld voorkomt. Bij het EHBO-onderzoek in de zuurstof kooi bleek dat er geen pols te voelen was en dat geen hartslag te horen was. Het zag er problematisch uit. De zuurstofkooi, het waakinfuus en vochtafdrijvers gaven enige verlichting. Op de röntgenfoto's bleken de longen eigenlijk best schoon te zijn: geen vochtophopingen. Dit deed ons besluiten om bloed af te nemen om daar een test op te doen of de hartspier aangetast was. Na drie kwartier onzekerheid (het is snel, maar het lijkt zo ontzettend lang) bleek uit de test dat zijn hart wel goed was! Deze uitslag en de röntgenfoto maakten een allergische reactie op een insectenbeet ineens veel waarschijnlijker. Die had ik ook gehad bij mijn oog... We gaven als extra medicatie nog een specifieke anti-allergie injectie en dezelfde avond kon hij nog naar huis! Rustig ademend.

Wat een opluchting.

Na mijn vakantie ga ik alle dagen in de week in onze vestiging in Hoofddorp werken. In Hillegom staat ons vertrouwde team elke dag van 8.00 u tot 20.00 u voor jullie klaar om de dieren te helpen.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

liefde

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 25 augustus, 10.00 uur

Voorganger: mw. A. Molenaar

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 25 augustus, 10.30 uur
Spreker: Alex de Vreugd

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 25 augustus, 10.00 uur

Spreker: Wim Molenkamp

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 25 augustus, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: dameskoor

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 25 augustus, 10.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: kapelaan S. Kuik

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 21 augustus, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 24 augustus, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: kapelaan S. Kuik

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 25 augustus

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 19.00 uur

Voorganger: ds. B. Eikelboom

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 25 augustus, 10.00 uur

Spreker: Coen Nuijten

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 25 augustus, 10 uur en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 25 augustus geen dienst, zie Grote Kerk

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 25 augustus, 10.00 uur

Voorganger: ds. G.E. van der Hout, Lekkerkerk

Zondag 25 augustus, 19.00 uur

Voorganger: ds. R.A. Veen, Dronten

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 25 augustus geen dienst, zie Grote Kerk

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 25 augustus binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 32 is: goedgeefs. Winnaar is Petra Oostra uit Lisse.