LisserNieuws - De Hillegommer

13 maart 2018

LisserNieuws - De Hillegommer 13 maart 2018


Saamhorigheid tijdens NL Doet

Het team dat bij de Oude School aan de slag ging in de tuin. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Het Oranje Fonds organiseert sinds enkele jaren het evenement NL Doet. Dat is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In Lisse was het in elk geval ook een evenement dat de nodige medewerking kreeg. Mensen staken vrijdag en zaterdag op meerdere plekken de handen uit de mouwen.

Door Arie in 't Veld

Dat gebeurde onder andere bij manege Puntenburg, Rustoord, de scouting, basisschool De Waterval, Stichting SterkSaam en bij De Oude School. Erg aansprekend was de inzet van de groep die zich spontaan had aangemeld om de tuin van het door Plan4 verworven schooltje aan de Heereweg eens flink onder handen te nemen. Voor die (openbare) tuin is een ontwerp gemaakt door Angela Warmerdam, maar voordat dit ontwerp kan worden uitgevoerd moet er heel wat worden gedaan aan de oude groei en bloei.

Gevonden voorwerp: 'n oude fiets

Op sommige plaatsen is de tuin overwoekerd door hoog opschietend onkruid en wildgroei van planten, struiken en boomstronken. Er was dus werk zat voor de vrijwilligersgroep onder leiding van Wout Ruigrok en Iet Langeveld die deze klus oppakten.

Het gesnoei leverde nog best wat hoogtepunten op, waaronder een fiets die door Aad Onderwater uit het struikgewas werd opgevist. Het kennelijk door onverlaten over het hek gegooide ijzeren ros moet daar al jaren hebben gelegen, gezien het feit dat er fors in het struikgewas geknipt moest worden om het ding tevoorschijn te halen.

Het werk aan de tuin is nog niet klaar, dus wordt gehoopt dat vrijwilligers zich blijven melden om eens flink in de tuin aan de slag te gaan van een gebouw dat jarenlang flink in de schijnwerpers stond.

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Er waren ruim 9800 klussen aangemeld voor de editie van 2018.

Foto: Arie in 't Veld

SGP/CU laatste partij in serie interviews

Flores zoekt figuranten op Ter Specke

2000 euro voor Kasteelhoeve door Lisse Loop

Onze rode draad is 'Goed voor Elkaar''

column n dierenarts Lodewijk Kamps

LisserNieuws ook online te vinden

Lisse n LisserNieuws heeft naast de papieren editie ook een website (www.lissernieuws.nl) en is te volgen op Facebook. Heeft u ons al geliket?


Hulp bij belastingaangifte voor ouderen

hillegom n Welzijnskompas heeft nog een aantal plekken vrij voor het invullen van het belastingaangifteformulier.

Deze belastingservice, bedoeld voor de kwetsbare en oudere inwoners van Hillegom, wordt in samenwerking met een accountants- en belastingkantoor uit Warmond ingevuld.

Het invullen van het belastingformulier wordt gedaan bij WelzijnsKompas gevestigd in het Dienstencentrum Elsbroek aan de Abellalaan 1 op vrijdag 16 maart. Op zaterdag 17 maart. zijn de medewerkers van het accountants- en belastingkantoor beschikbaar om de belastingpapieren in te vullen. Particulieren met een vermogen hoger dan 50.000 euro buiten de eigen woning, kunnen geen gebruik maken van deze dienst. De inkomensgrens is voor alleenstaanden: 35.000 euro en voor gehuwden/samenwonenden 48.000 euro per jaar. Voor het invullen is een geldige digid of machtigingscode nodig. Voor het opgeven van deze gratis service kan contact opgenomen worden met WelzijnsKompas, 0252-75 71 00 (van 9.00 – 12.30 uur).

Gratis compost bij de milieustraat

Regio n Elk huishouden in de gemeenten Hillegom en Lisse kan zaterdag 17 maart gratis vier zakken compost ophalen bij de milieustraat.

Hillegommers kunnen tussen 09.00 en 12.00 uur terecht aan de Marconistraat 16, Lissers gaan tussen 08.00 en 12.00 uur naar de Vennestraat 3. Met deze actie bedanken de gemeenten inwoners voor hun ingeleverde groente-, fruit- en tuinafval (gft). Inwoners krijgen het ingezamelde afval nu terug in de vorm van compost. Op vertoon van hun legitimatiebewijs kunnen inwoners per huishouden gratis vier zakken compost met een inhoud van 20 liter per zak ophalen. Tijdens de compostdag organiseert Meerlanden rondleidingen in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout. Hier wordt 100 procent van het gft gerecycled tot zes nuttige producten. Rondleiders laten geïnteresseerden in een half uur het hele proces van groenafval tot groene producten zien. De rondleidingen vinden doorlopend plaats van 9.00 tot 14.00 uur bij Meerlanden aan de Aarbergerweg 41 in Rijsenhout en zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen parkeren op het terrein. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Meerlanden: www.meerlanden.nl/mijn-gemeente/compostdag-2018.

MeerBusiness Grand Finale

Manou Ruigrok en Ilse Rassin wonnen de Students Award. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

HILLEGOM n Honderdtwintig gasten waren op donderdag 8 maart in het Fioretti College Hillegom present tijdens de MeerBusiness Grand Finale met de bekendmaking van de winnaar van: De Jonge Ondernemersprijs Duin –en Bollenstreek, de winnaar van de MeerBusiness Duin –en Bollenstreek Fioretti Hillegom Students Award en de Service Punt Werk Duin –en Bollenstreek aanmoedigingsprijs.

Door Annemiek Cornelissen

Er deden zo'n 200 deelnemers mee aan de Lisse Loop 2018. Het event leverde ruim 2000 euro op voor Stichting Kasteelhoeve. | Foto pr Foto: pr

De drie genomineerden voor de Jonge Ondernemersprijs waren Plus Tolenaar, Forte Vital en Bollenstreek Reisgids. Op deze avond presenteerden deze bedrijven zich aan het publiek. Uiteindelijk ging de award naar Daphne en Serdar Tolenaar van de Plus. Ook de MeerBusiness Students Award uitgereikt.

Zestien groepen van vier/ vijf studenten van het Fioretti College deden een gooi naar deze felbegeerde award. Zij maakten tijdens hun studie een bedrijfsplan en zijn daarna een bedrijf gestart. Dat betekende onder meer: een product kiezen, aandeelhouderskapitaal bijeenbrengen, belastingaangifte en boekhouding verzorgen en aan het eind van het schooljaar het bedrijf liquideren. Deze award werd gewonnen door Manou Ruigrok en Ilse Rassin. Ze startten hun bedrijf met z'n vieren en eindigden uiteindelijk samen. Ze kregen hun prijs voor een origineel product theeslakjes, die op een theekopje bevestigd kunnen worden, waardoor het theezakje uit wordt geknepen.

Tenslotte werd door Servicepunt Werk Duin- en Bollenstreek uitgekozen wie in aanmerking kwam voor de aanmoedigingsprijs 'meest maatschappelijk betrokken werkgever'. Dat is een werkgever die zich volgens Servicepunt Werk inzet voor personen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Winnaars werden Mario Sol en Mark ten Oever van Afval Loont.

Start Economic Board Duin- en Bollenstreek

Vanaf links: Willy Spaan, Jan Rijpstra, Jan Bout, Arie van Erk, Marco Beijersbergen en Jos Vranken. | Foto: pr

n Leden Board/interim-programmadirecteur benoemd

Hillegom n De gemeenteraden van Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen stelden eind 2017 het Uitvoeringsprogramma van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek vast, samen met de bijbehorende financiering. Vorige week zijn de leden van de Economic Board (EB) en de interim-programmadirecteur benoemd. Zij werden vrijdag 9 maart gepresenteerd op een bijeenkomst in het gemeentehuis van Hillegom.

Door Jos Draijer

Het Bestuurlijk Overleg van Wethouders Economische Zaken draagt het stokje met een gerust hart over. Coördinerend wethouder Bas Brekelmans namens het bestuurlijk overleg: "We zijn oprecht blij met de zwaargewichten waaruit de Economic Board nu bestaat. Dat zij zich willen verbinden aan de Economische Agenda, betekent veel voor ons."

De leden van de EB zijn vertegenwoordigers uit de sectoren overheid, ondernemers en onderwijs.

De EB zet de koers uit, houdt overzicht, zorgt voor afstemming en besluit over het leveren van bijdragen aan businesscases. Daarnaast kan zij ook nieuwe businesscases aandragen.

De leden van de Board zetten hun kennis en netwerk in ter ondersteuning van de directie en ten behoeve van de Economische Agenda. In die zin hebben zij ook de ambassadeursfunctie.

"Onze kerntaak is het faciliteren van verbinding tussen publieke en private partijen en zo de bestaande economische kracht in onze streek versterken" aldus Voorzitter Jan Bout in zijn eerste optreden.

Leden Economic Board

De Economic Board heeft zeven leden die allen binding met de streek hebben: Jan Bout, gepensioneerd voorzitter Raad van Bestuur van Royal Haskoning (tevens voorzitter), Jos Vranken, Directeur Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, Marco Beijersbergen, oprichter en directeur van het bedrijf Cosine en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, Willy Spaan, Voorzitter Raad van Bestuur Leids Universitair Medisch Centrum, Paulette Timmerman, directeur Zelfstandige Klinieken Nederland, Jan Rijpstra, burgemeester van Noordwijk en Arie van Erk, burgemeester van Hillegom.

Meer gedetailleerde informatie over deze leden staat op:

www.ebdb.nl

Programmadirecteur

Totdat de Economic Board een definitieve programmadirecteur heeft geworven, is de heer Marco van Lente actief als interim-programmadirecteur. Hij ondersteunt - tot de aanstelling van de programmadirecteur - de partijen die zich als trekker van een businesscase van de Economische Agenda hebben aangediend (de projecteigenaren).

Hij helpt hen bij het uitwerken van de plannen tot voorstellen waarvoor de stichting Economic Board financiering ter beschikking kan stellen voor het jaar 2018.

Lisse Loop 2018 levert mooi geldbedrag op

Lisse n Bij Kasteel Keukenhof vond zaterdag 10 maart de vierde Lisse Loop plaats. Een mooie lentemiddag, het ultieme wandel- of hardloopweer. Het event trok ruim 200 deelnemers die het parcours aflegden en enthousiast door het publiek werden aangemoedigd. Ook liepen veel wandelaars de route over het landgoed van 5 en 7 km.

De Lisse Loop kende dit jaar ook een Kinderloop. Het was een gezellige middag met sportieve inzet. Kinderen genoten van de kinderspelen en van de dieren bij Kinderboerderij Poelepetaat.

De Lisse Loop heeft een bijdrage gerealiseerd van ruim 2000 euro. Dit is het eindresultaat van de inschrijfgelden, verkoopopbrengsten, giften en donaties. Voor deze mooie opbrengst bedankt Stichting Kasteelhoeve alle lopers, donateurs, bedrijfsteams, vrijwilligers en sponsoren.

De opbrengst van de Lisse Loop 2018 wordt gebruikt voor gereedschap en de inrichting van een nieuwe moestuin naast de 'basiswerklocatie' De Blockhut van Stichting Kasteelhoeve, die dagbesteding faciliteert voor (jonge) mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, psychiatrische stoornissen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Grootste kwarktaart ter wereld met 30 liter room en 8 kg boter

In de koelcel is geen ruimte meer voor Adri van Roon (l) en Anne de Jong om de taart aan te snijden. | Foto en tekst: AC Foto: annemiek cornelissen

HILLEGOM n Zo'n zestig leerlingen van het Fioretti College hebben vorige week in zorgcentrum Bloemswaard de grootste kwarktaart ter wereld gemaakt.

De taart paste met zijn afmeting (5,5 m2) maar net in de grootste koelcel van de keuken, waar hij werd bereid. Nico van den Born, conciërge van de school, moest op de tafel op zijn knieën zitten, waar de mal op stond om stukje bij beetje de ingrediënten toe te voegen. Woensdag werd de taart aangesneden door loco-burgemeester Anne de Jong en loco-burgemeester Adri de Roon van Lisse.

Docenten wiskunde Babette Peters en Piet Peters maakten van de bereiding een gezamenlijk project. De mal en de ingrediënten zijn gesponsord door bedrijven. "Een leerling heeft materiaal voor de mal gekregen en met een groepje hebben ze deze in elkaar getimmerd." In de ochtend werd de koelcel leeggemaakt en ook alle stellingen eruit gehaald. Vervolgens werd de koelcel optimaal benut: "In 2011 hebben we al een appeltaart met een diameter van ongeveer een meter gemaakt. Dit record werd bijna onmiddellijk verbroken. Nu waren we toe aan een nieuwe uitdaging. We dachten de appeltaart te gaan maken in de oven van de oude steenfabriek, maar die werkt op stoom en dat werkt bij een appeltaart niet. We bedachten vervolgens om een kwarktaart te maken, die hoeft namelijk niet in de oven." De docenten wiskunde rekenden uit hoeveel ingrediënten nodig zouden zijn. Uiteindelijk leverde deze rekensom op dat ze in totaal 8 kg boter, 32 kg kruimelmix, 30 liter slagroom, 60 kg kwark, 48 liter water en 24 kilo kwarktaartpoeder nodig hadden. Bij binnenkomst kregen de leerlingen voor de hygiëne een muts uitgereikt en handschoenen. Vervolgens moesten ze naar de spoelkeuken om de materialen die ze van huis hadden meegenomen, om te spoelen. Hierna begon het echte werk. In een carrousel werden stap voor stap alle verrichtingen om de kwark te maken uitgevoerd. "We willen onze leerlingen niet alleen uit de boeken laten leren maar hun opleiden tot sociale mensen, die het goed doen in de maatschappij, als daar nog een goed doel aan gekoppeld kan worden is dat natuurlijk prachtig," laten de docenten weten.

Nadat de loco-burgemeesters de taart hadden aangesneden werd deze verkocht voor 1 euro per punt of in dozen van twaalf punten voor tien euro.

Exploitatieproblematiek tennishal Ter Specke mogelijk opgelost

LISSE n De kans bestaat dat de exploitatieproblematiek van de tennishal op Ter Specke wordt opgelost.

Door Arie in 't Veld

Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën, waarbij Wim Slootbeek van de VVD het woord vroeg. Hij zei het fijn te vinden dat er dankzij een eerder ingediende motie en de constructieve opstelling van de LTC beweging is gekomen in dit lastige dossier. "In mei vorig jaar zei de wethouder nog dat alles al in onderzoek was, maar we kregen de motie toch goedgekeurd en daar ben ik nu erg blij om. We stellen vast dat er beweging in komt, mede dankzij een constructieve medewerking van de LTC. Multifunctioneel gebruik van de hal gaat niet lukken en verwijderen van de kap leidt tot kapitaalvernietiging, dus dat gaan we ook niet doen." Slootbeek zei ook dat het anders ligt nu er van de LTC het voorstel is om de hal jaarrond te huren. "Men wil dan ook een paar padelbanen aanleggen en daarmee een markt aanboren waar toekomst in zit. Men is duidelijk van plan er wat van te maken en de exploitatie te verbeteren. Overigens zijn er ook al drie jaar klachten over de verwarming en moeten we meedenken over een oplossing."

Padel is sport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, lijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld wordt. Het is een mix van tennis en squash. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt.

Kansen

Wethouder Cees Ruigrok zei over het onderwerp dat er veel acties in gang zijn gezet om de bezetting van de hal te verbeteren, maar dat het pas met het nieuwe bestuur flink aan de bak is gegaan. "En er liggen kansen. Voor het financieren zal een stichting in het leven worden geroepen en ik denk dat het een succesvolle exercitie wordt."

Kees van der Zwet van het CDA hield een slag om de arm en greep terug naar de geschiedenis toen de zogenoemde ricochetbanen van de hal aan de Sportlaan ook de exploitatie konden oplossen; dat is toen misgegaan. Ruigrok constateerde evenwel een positieve grondhouding en zal de plannen verder uitwerken met de vereniging.

Gezonde kantine

Keuze uit veel gezonde producten in de schoolkantine. Daarmee heeft het Fioretti de Gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum verdiend. | Foto: pr Foto: pr

Hillegom n Het Fioretti College heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

De leerlingen van Zorg en Welzijn op het Fioretti College hebben hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in de schoolkantine. De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Kienen met KoetActief

LISSERBROEK n KoetActief presenteert zaterdag 24 maart weer een geweldige kinderkienmiddag en een volwassenkien in de avond.

Het podium staat die dag weer vol met mooie prijzen. Daarom zal het moeilijker zijn om geen prijs te winnen dan wel! De kinderkien begint om 15.00 uur. Het kienen voor de volwassenen begint om 20.00 uur. Wie een gezellige middag of avond wil, gaat op 24 maart dus naar De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1 in Lisserbroek om te kienen. Op de hoogte blijven van de activiteiten die KoetActief organiseert? Kijk dan op www.koetactief.nl. Vragen over de activiteiten van KoetActief kan men mailen naar info@koetactief.nl.

Van Rode Plein naar Chinese Muur

Lisse n In de bieb is reizend schrijver Lex Niekel zondag 18 maart te gast om 13.30 uur. Hij vertelt deze middag over zijn boek 'Van Rode Plein naar Chinese Muur'.

In dit reisverslag neemt Niekel de lezer achtduizend kilometer lang mee op reis van Moskou naar Beijing over ongetwijfeld de mooiste, meest afwisselende en interessante spoorbaan van Rusland naar China: de Trans-Mongolische spoorlijn. Het boek is een inspiratie voor iedereen die overweegt de beroemde reis zelf eens te maken. Niekel wisselt beschrijvingen van de bijzondere landschappen en indrukwekkende bezienswaardigheden af met historische anekdotes. Tijdens zijn reis maakt hij kennis met de enge inwoners van Moskou, het optimisme van de jonge Mongoolse bevolking en de soms luidruchtige en opdringerige inwoners van China. Niekel (1957), geboren en getogen in Amsterdam, woont in Lisserbroek.

De toegang is gratis.

Jozefkerk met bijgebouwen blijft behouden

Sfeerbeeld, VIC Activating Landscape. | Foto: met dank aan HLT samen

Hillegom n De kogel is door de kerk: de Jozefkerk blijft staan waar hij staat. In 2001 heeft de raad al een visie opgesteld voor het Havenkwartier en voorgesteld om daar een openbaar toegankelijk groengebied van te maken. De kerk was in die tijd nog gewoon in gebruik. In de loop der jaren is er veel gebeurd.

Door Caroline Spaans

In 2005 is de kerk dicht gegaan. Veel parochianen waren teleurgesteld en zaten vol vragen. Er is zelfs een stichting opgericht voor behoud van de Jozefkerk. Wethouder Jeroen Verheijen: "De plannen van de afgelopen jaren zijn om meerdere reden geen succes geworden en twee jaar geleden, toen ik dit dossier in handen kreeg, moesten we 'from scratch' beginnen. Parochie- en gemeentebestuur zijn toen om de tafel gaan zitten en al vrij snel in dat proces kwam een ontwikkelaar om de hoek kijken: Renward, gespecialiseerd in de herbestemming van bestaand onroerend goed."

Renward is in onderhandeling gegaan met het parochiebestuur, de eVIC igenaar van het pand. In het voorjaar van 2017 bereikten zij overeenstemming. Er is wel goedkeuring van het bisdom nodig. "Wij als gemeente zijn wel altijd op de hoogte gebleven van de ontwikkelingen omdat de toets nodig was of alles aan de gemeentelijke eisen voldeed. Ondertussen was er vanuit de gemeente duidelijkheid over de locatie van Crescendo, De Drempel. Dat hadden wij aangekocht. En we wisten dat de Jozefschool zou verhuizen. Wij dachten: met dat integrale eindplaatje voor ogen, zou het eigenlijk mooi zijn als we ook gelijk de nieuwe bestemming voor de Jozefschool konden vinden. We hadden een paar jaar geleden grond aangekocht van Stek, bij de bouw van de woningringen aan de Leembruggenstraat. De raad gaf toen aan: kijk of je die gronden kan betrekken bij de ontwikkeling van het Jozefpark, zodat je een aaneengesloten groen gebied kan creëren. Dat heeft geleid dat in het voorjaar van 2017 een deal op tafel lag, waar nog wel een financieel gat in zat. In de traditie van de kerk werd dat de 'water bij de wijn-deal' en vervolgens is de gemeente met Renward gaan kijken of het het plan dat we toen hadden verder konden optimaliseren, voor een goede verhouding groen/grijs."

Er zijn toen drie varianten ontwikkeld, waarin de kerk, de pastorie, het oude deel van de Jozefschool en het Theresiahuis behouden blijven. Deze panden krijgen een woonbestemming. Het is ook nog mogelijk dat de kerk, pastorie en Theresiahuis worden verkocht aan een instantie die zorg levert.

Er komt ook nieuwe bebouwing bij, laat de wethouder weten. "De plek waar nu de fysio zit, de oude gymzaal van de Jozefschool, dat gaat plat. In de zelfde lijn van het oude schoolgebouw haaks op het gymnastieklokaal, is er een plan voor de bouw van acht eengezinswoningen. Op de plek van De Drempel komt een appartementencomplex voor ogen met 22 tot 24 appartementen. Dat sluit qua hoogte aan op Groot Venenburg. De kerk blijft eyecatcher, want dit blijft het hoogste punt.

Het bisdom wil invloed houden wat er met de kerk gebeurd: wonen mag, maar zorg mag ook.

Aan de drie varianten hangt een verschillend prijskaartje. In alle varianten is de nieuwe bebouwing; het verschil is de verhouding groen/grijs en dat is met name op het parkeervlak. De drie varianten worden aan de omgeving en belanghebbenden voorgelegd. Voor de zomer leggen we de voorkeur van hen voor aan de gemeenteraad. De raad neemt dan een beslissing welke variant het wordt en welk krediet daarvoor beschikbaar wordt. Dan is er nog tijd voor planologische procedures.

Ik schat nu in dat het drie tot vijf jaar duurt voordat alles klaar is. Dat komt omdat je alles gefaseerd uitvoert."

Jaarvergadering Oud Lisse

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" gaat haar algemene ledenvergadering houden. Deze vindt plaats op dinsdag 20 maart in De Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat. Zoals steeds op dergelijke vergaderingen zijn er na de opening door de voorzitter de diverse jaarverslagen en de bestuursverkiezing. Tevens zal die avond de erepenning worden uitgereikt aan de eigenaar van een pand die er alles aan heeft gedaan het pand in goede en monumentale staat te brengen en vindt dit keer ook de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar plaats. De vergadering begint om 20.00 uur.

Three Billboards te zien bij FHL

Lisse n Filmhuis Lisse opent het voorjaarsseizoen met een spraakmakende film: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Een moeder zoekt de confrontatie met de lokale politie, die in haar ogen volledig tekortschiet bij het onderzoek naar haar vermoorde dochter. Ze doet dat op een hele bijzondere manier. De film is inmiddels overladen met prijzen en winnaar van een Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor Frances McDormand. De film begint om 20 uur, kassa van Floralis open om 19.30 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, Leden 6 euro (op vertoon van hun lidmaatschapspas).

nieuws/column

Nieuwe gemeenteraad wordt apart

Foto: pr.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is uiteraard nog niet bekend, maar nu al is wel duidelijk dat die stemming op 21 maart voor flink wat verschuivingen zal zorgen. Wellicht als het gaat om het koppen tellen per fractie, maar meer nog het feit dat drie wethouders het voor gezien houden en ook zo'n beetje de helft van de raadsleden de gemeentelijke politiek vaarwel zeggen.

Althans wat betreft het actief meedenken of spreken in de raadszaal, want er zijn er natuurlijk nog altijd die in de betreffende steunfracties hun steentje bijdragen. Maar ook is bekend dat een aantal leden van deze uitgeregeerde raad het helemaal voor gezien houdt en zich op andere liefhebberijen gaat storten. Het is te vroeg om nu alvast te gaan gissen welke partijen winst of verlies gaan boeken en welke partijen wethouders gaan leveren, maar zeker is dat er de nodige verrassingen te wachten staan. U als Lisser en kiesgerechtigde heeft wat dat betreft een dikke vinger in de pap. Over participatie gesproken. En dit keer zal die participatie zich moeten uiten in een grote opkomst van de stemmers. Anders gezegd: stem nu mee en heb anders in de toekomst geen commentaar op het reilen en zeilen van het nieuwe trio wethouders en de raad, want als u niet heeft gestemd heb u ook geen recht van (mee)spreken.

Dat gezegd hebbende beloof ik de nieuwe raad en het college al bij voorbaat een pittige periode, want de oude raad heeft een flinke erfenis nagelaten. Ogenschijnlijk lijkt een aantal zware dossiers opgelost te zijn, maar de praktijk zal leren dat er nog het nodige opgelost zal moeten worden. Zoals de vraag waar al het geld vandaan moet komen om het besluit van de oude raad over de bouw van een sporthal te betalen? Eerder werd geschermd met een mogelijke ozb-verhoging. Dat betekent wel dat men qua financiële mogelijkheden op het randje balanceert. En wat te denken van het dossier De Beukenhof?

Floralis

De zaak lijkt beklonken en de overkoepelende stichting De Paraplu heeft laten blijken geen alternatieven te dulden die erop uit draaien dat de ouderen in de knel dreigen te komen. Het neemt niet weg dat de vorige raad diverse beslissingen heeft genomen met als kader een accommodatiebeleid waarbij ervan wordt uitgegaan dat de gemeente inlevert op het hebben van accommodaties. Dat zien de schout en schepenen niet meer als kerntaak. Maar intussen heeft de gemeente zich eerst actief met allerlei accommodaties bemoeid en in dat verband hoge rekeningen betaald en zijn er verwachtingen gewekt. En in plaats van nu de allerkostbaarste accommodatie in de vorm van Floralis aan te pakken, zouden de bejaarden de klos zijn. Dat gaat niet door en ik ben nu al benieuwd wat de nieuwe gemeenteraad gaat doen om toch de gewenste invulling aan het accommodatiebeleid te realiseren. De Beukenhof lijkt geregeld te zijn door de boel te verkopen en vervolgens terug te huren. De Greef weg? Of misschien het gebouw van speeltuin Kindervreugd in De Engel? Belangrijke beslissingen en dat alles nog maar aan het begin van een nieuwe raadsperiode. De nieuwe wethouders en raad alle sterkte toewensen is dus terecht. Bij deze.

Johnny Cash Tribute Band in De Gewoonste Zaak

Lisse n Boys Named Sue is de Johnny Cash Tribute Band.

Op zondag 18 maart neemt de band het publiek mee op reis door de muzikale wereld van Johnny Cash, 'The Man in Black' en vertelt het verhaal achter zijn hits. Het wordt een enerverende trip langs hoogte- en dieptepunten uit het leven van hun muzikale held. Oude en meer recente nummers passeren de revue. Alle facetten van zijn muziek komen aan bod: van harmonieus tot opzwepend. De songs zijn goed voor een boeiend muzikaal verhaal; alsof je er zelf bij was. De Gewoonste Zaak is deze zondag open om 15.00 uur. Anders dan in het theater is de toegang gratis. Aanvang van het optreden rond 16.00 uur.

Paaslunch in 't KrantCafé

Lisse n In sociaal-cultureel Centrum 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4 wordt dinsdag 27 maart van 12.00 tot 14.00 uur een lunch geserveerd..

Deze paaslunch wordt georganiseerd door het KrantCafé en bestaat uit parelhoen suprême met peperroomsaus, gebakken aardappeltjes en groente. Uiteraard zal het toetje niet ontbreken. Dit alles wordt verzorgd door Poelier van Dongen, Blokhuis 14a te Lisse.

De kosten van deze lunch bedragen 8,50 euro. Inschrijven kan vanaf maandag 12 maart t/m vrijdag 23 maart bij de gastvrouwen/heren van het KrantCafé.

Dat kan dan van 10.00 uur t/m 12.00 uur in 't Poelhuys op maandag t/m vrijdag (behalve donderdag). In 't KrantCafé kan men tevens terecht voor een kopje koffie of thee, sociaal contact, het lezen van de krant en een gesprek met de overige gasten dan wel gastvrouwen of-heren.

Inrichtingsplan voor Havengebied opgesteld

LISSE n Voor het gebied Het Havenkwartier is een inrichtingsplan voor het openbaar gebied opgesteld, met als uitgangspunt de afspraken uit de overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar Provast.

Door Arie in 't Veld

Belangrijkste leidraad voor het uitwerken van het inrichtingsplan is het handboek HIOR van de gemeente Lisse. In de overeenkomst is beschreven dat het inrichtingsplan wordt vastgesteld door het college, na een inzageperiode van vier weken. Ter onderbouwing en uitwerking van het inrichtingsplan zijn diverse onderzoeken verricht en is door de ontwikkelaar een bestek opgesteld, die de basis vormt van het inrichtingsplan. Er zijn in het inrichtingsplan voldoende bomen opgenomen. Ook vormen de plantvakken met deels bloeiende beplanting een waardevolle afwisseling met het verharde oppervlak. Bij de uitwerking van de nieuw te planten bomen in de Hobahostraat is rekening gehouden met het onderliggende riool en de hoge waterstand in het gebied, waardoor op sommige plaatsen voor een aangepaste boomsoort is gekozen.

Veel aandacht bij de uitwerking is gegaan naar het beheersen van het grond- en regenwater in dit gebied om hiermee wateroverlast bij hevige regenval en een hoge grondwaterstand zoveel mogelijk te voorkomen. Met name de 1e Havendwarsstraat is een bekend wateroverlastgebied. Ten aanzien van deze straat en de betreffende inspraakreactie hierover is een extra maatregel genomen, vooruitlopend op de definitieve inrichting om de wateroverlast te verminderen.

Enkele uitvoeringswerkzaamheden hebben ook betrekking op het algemeen rioolstelsel van de gemeente die in dit project worden meegenomen. De gemeente heeft hiervoor aan Provast de benodigde gegevens geleverd om dit in de uitvoering mee te nemen.

Keramiek kijken in de bieb

Lisse n Keramisten Trudy van der Eerden en Willy Veenman tonen werk in de grote vitrine bij de bibliotheek, onder het motto: Lente in mijn kop!

Trudy van der Eerden Halmans: "Ik werk met steengoed klei en ik heb voor deze voorjaarsexpositie de tulp op vaas en bol verwerkt. Verder wat handgevormd porselein."

Willy Veenman: "Als creatief vormgever ben ik altijd weer geïnspireerd door de natuur om mij heen in al zijn verschijningsvormen, ook die van bloembollen en zaden, bladen en bomen."

De expositie is te zien tot begin mei.

nieuws/column

SGP/CU, christelijk en sociaal

Vincent Scheurwater: "De gemeente zou de burgers nog veel beter kunnen betrekken." | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we wekelijks aandacht aan een van de lokale partijen. Deze week SGP/CU. Het verkiezingsprogramma van de SGP/CU in Lisse meldt diverse speerpunten, waarbij de boodschap 'Goed voor elkaar' een belangrijk item is. Lijsttrekker Vincent Scheurwater vertelt daarover.

Door Arie in 't Veld

Een sportieve voorstelling van Flores op sportpark Ter Specke. | Foto: pr Foto: pr

Scheurwater (45) is nieuw op het front van de gemeenteraad, doch al lange tijd in de achterhoede actief. Daardoor weet hij hoe de hazen lopen. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en werkt bij de politie-eenheid Den Haag en volgt een studie op de Politieacademie. Eerder was hij hoofdagent in de Bollenstreek en hij is al ruim 20 jaar actief bij de vrijwillige brandweer van Lisse.

"De rode draad door ons programma is inderdaad 'Goed voor elkaar'. Met als een van de speerpunten christelijk en sociaal. We hechten enorm veel waarde aan mantelzorg, jeugdzorg, buurtbemiddeling en buurtbudgetten. In dat verband vinden wij de benoeming van wijkwethouders erg belangrijk. De mens moet meer centraal komen te staan en een wijkwethouder kan op daartoe gestelde tijden en plaatsen in de wijk inwoners ontvangen om hun problemen te vernemen. Op deze manier komt de politiek pas echt dicht bij de burger, want daar ontbreekt het nog wel eens aan. Zoals van ons verwacht mag worden hebben we bij onze handel en wandel in de politiek de Bijbel als uitgangspunt, net als op sociaal niveau." Scheurwater zegt vanuit sociaal oogpunt initiatieven zoals in Salvatori toe te juichen. "Zoals de gezamenlijke maaltijden. Dit is een goed voorbeeld van hoe het kan en wij willen er dan ook meer aan doen om mensen bij elkaar te brengen. Ook via de kerken die toch al sociaal gezien op allerlei gebied actief zijn."

De lijsttrekker van de SGP/CU zegt ook dat de jeugdzorg zorgen baart. "Het wordt zoetjesaan meer een financiële kwestie dan een sociale. De budgetten die de Rijksoverheid naar de gemeenten overhevelt zijn niet toereikend; in dat kader is het van belang te weten wat (sport)verenigingen en andere instellingen kunnen bijdragen aan Jeugdzorg ter ondersteuning. Wij denken dat een platform waarin kerken, zorginstellingen, scholen en verenigingen elkaar ontmoeten een waardevolle bijdrage kan leveren om de aanvragen voor de Jeugdzorg te doen dalen."

Groen en duurzaam is ook belangrijk voor de SGP/CU. "We hebben de afgelopen jaren behoorlijke ambities aan de dag gelegd en het is nu zaak deze goed in te vullen en vast te houden als we in 2040 energieneutraal willen zijn. Dat lijkt ver weg, maar de tijd gaat snel, dus handelen is een must." Over het openbaar groen: "We gaan voor meer groen en minder steen. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, maar zou in zijn plannen de inwoners van Lisse nog beter kunnen betrekken. Participatie dus. Een fenomeen dat vaak verkeerd wordt toegepast. De burger laten meedenken en meespreken is prima, maar niet als het proces al loopt. Eerst een visie delen, samen bedenken hoe dit vorm gegeven kan worden en dan kijken wat men gaat doen, met uiteraard het behoud van de nodige contactmomenten tijdens het verdere proces." Scheurwater ziet Lisse graag zelfstandig blijven, waarbij wel samenwerking plaatsvindt op bepaalde terreinen met andere gemeenten en zeker ook regionaal. Over de koopzondag is Scheurwater duidelijk. "Wij zijn sowieso om principiële redenen tegen een koopzondag en het doorbreken van de zondagsrust, maar ook om praktische redenen. De ondernemer heeft ook behoefte aan een rustmoment die hij met zijn familie kan doorbrengen. Financieel gezien is er sprake van een omzetverschuiving en niet van een -verhoging, terwijl de personeelskosten extra drukken. Per saldo wordt de ondernemer er zowel privé als zakelijk niet beter van." Tenslotte kijkend naar de financiële situatie van Lisse zegt de SGP/CU-lijsttrekker dat de fractie en de gehele gemeenteraad de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om zwarte cijfers te kunnen schrijven. "Maar bij het wisselen van de wacht dreigt er weer van alles te gebeuren waardoor de financiële situatie er onder dreigt te komen. Er is zelfs al een keer geopperd om iets voor elkaar te krijgen met behulp van een ozb-verhoging. Lastenverzwaring dus en daar zijn we tegen. Verantwoord en zorgvuldig omgaan met belastinggeld, dat is 'Goed voor Lisse'!"

n Gemeenteraadsverkiezingen 2018

BBH, Frank Evers: 'Gewoon je ding doen, klaar!'

Hillegom n In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, interviewt onze columnist en politiek correspondent Jos Draijer alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen voor de gemeente Hillegom. Dat zijn er zeven in totaal. Dit laatste interview is met BBH lijsttrekker, Frank Evers.

"Ik heb een geweldige jeugd gehad in de tijd dat Hillegom nog open weidepolders als Elsbroek, Treslong en Marel had. Volop ruimte om te spelen en te ravotten".

Aan het is woord Frank Evers tijdens het interview op het gemeentehuis. Hij is voor de vierde keer lijsttrekker van de lokale partij Bevolkingsbelangen Hillegom (BBH) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Geboren (1960) en getogen Hillegommer doorloopt hij de Johannesschool en daarna de Bernardus MAVO (meer bekend als de Eendjes Mavo).

Hij spreekt nog met veel respect spreekt over zijn vroegere leraren Vellekoop en Van der Prijt. Na de MAVO ging Evers naar de Middelbare detailhandelsschool in Haarlem.

Tijdens militaire dienst heeft hij zes maanden deelgenomen in de UNIFIL missie van de Verenigde Naties in Libanon.

Daar heeft hij schokkende ervaringen in oorlogsgebied opgedaan.

Bij terugkeer in Nederland ontmoette hij na drie dagen zijn huidige vrouw, afkomstig uit Limburg. Ze hebben samen een meisje en drie jongens.

Zijn familie is natuurlijk apetrots op hun zoon Marc, de Gouden Olympisch kampioen zwemmen op de Paralympische Spelen van Londen en Rio. "De weg daar naar toe was zwaar en heeft heel wat offers gevraagd van ons gezin.

Maar de Olympische medailles voor Marc heeft ook heel veel blijdschap gegeven. Het is het waard geweest."

Hobby's: "Weinig tijd voor".

Via de memorabele oud BBH voorzitter Ada Hulsebosch komt hij in 2006 in de gemeenteraad voor de BBH, meteen als lijsttrekker.

Vier keer lijsttrekker, verveelt dat niet zo langzamerhand?

"Nee joh, leuk. Het is leuk, de spanning, vooral in verkiezingstijd, de debatten, dingen organiseren."

Maar leuk heeft betrekking op jezelf. Je doet het toch niet alleen voor jezelf. Waarom wil je eigenlijk in de gemeenteraad?

"Sterker, ik wil met de BBH in de coalitie zitten. Dan kun je dingen voor elkaar krijgen.

Dan kun je het verschil maken.

Met Anne de Jong in het college is dat goed gelukt, dus waarom straks ook niet?

Kijk maar wat we van ons programma hebben waargemaakt de afgelopen periode: een veiliger fietsroute naar het station, meer zorgeloos groen op doorgaande wegen en rotondes, hondenbelasting afgeschaft, gemeentefinanciën op orde gebracht zonder stijging van gemeentelijke woonlasten, de Hoftuin gerestaureerd en het opknappen van het centrum in gang gezet.

We zijn als Hillegom niet arm daarom moeten we goede dingen voor de burgers doen.

Neem bijvoorbeeld het sportcomplex van SV Hillegom. Dat is goed voor de sociale samenhang. We kunnen daar trots op zijn."

Jullie zijn een lokale partij, maar Hillegom is op verschillende beleidsterreinen ook afhankelijk van regio en provincie. Zijn jullie niet te lokaal?

"Nee, omdat we ons goed realiseren dat Hillegom niet onder een kaasstolp leeft. Daarom staan we open voor samenwerking met andere gemeenten en in de regio. Maar voor ons telt: Hillegom moet daar wel beter van worden. Wanneer die samenwerking goed verloopt, is een fusie van gemeenten niet nodig; in ieder geval niet de komende vier jaar".

De BBH is veruit de grootste partij maar in de Raad je hoor je die relatief weinig, zoemt wel eens rond. Wat zeg je daar op?

"Ik denk dat dat wel meevalt. Bovendien, met een wethouder in het college en de grootste fractie in de raad past ons ook de nodige bescheidenheid in het debat.

We zijn de grootste, maar dat betekent niet dat je de grootste mond moet hebben.

Je bent gekozen om uit te voeren wat je beloofd hebt in je verkiezingsprogramma.

En in verkiezingstijd moet je dat laten zien wat je hebt waargemaakt. Je moet gewoon je ding doen, klaar.

De BBH is heel praktisch.

De burger wil zo weinig mogelijk last hebben van de politiek.

Dus, niet bij elk dingetje wat je gerealiseerd hebt hoog van de toren blazen."

Zit er een praktische coalitie van de twee lokale partijen in na de verkiezingen?

"Zou kunnen want we sluiten niets bij voorbaat uit.

Maar naast de overeenstemming over de inhoud van een collegeprogramma gaat het ook om beschikbaarheid en kwaliteit van wethouderkandidaten.

Dat geldt overigens voor alle partijen, dus ook voor de BBH.

We hebben de afgelopen periode bewust niet gekozen voor een vechtcollege zoals in 2010 – 2014, dat volledig uit elkaar viel.

De burger wil dat ook niet, die willen dat de gemeentefinanciën op orde zijn, dat er goed bestuurd wordt en dat de bevolkingsbelangen gediend worden.

Daar gingen we voor en daar gaan we voor."

Theatervoorstelling op Ter Specke zoekt sportfiguranten

Lisse n Jeugdtheaterschool Flores speelt zaterdag 24 maart een locatievoorstelling waarin jongeren het leven zien als wedstrijd.

De voorstelling vindt plaats bij De Spartaan, Spekkelaan 8, om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Flores zoekt nog sportende figuranten. Alle verspringers, hoogspringers, kogelstoters en hardlopers zijn welkom om mee te doen. Zondag 18 maart is de generale repetitie van 15.45 tot 17.00 uur. Figureren bij één of twee van de drie voorstellingen is ook mogelijk. Aanmelden of meer info via regisseur Lisa Giezen: lisa_k_g@hotmail.com.

Lees verder op www.lissernieuws.nl

politiek/cultuur

Nieuwe sporttoestellen in gebruik genomen bij De Spartaan

Bas Meeuwenoord Foto: pr

Lisse n De multifunctionele bewegingsruimte van Atletiekvereniging De Spartaan is vanaf woensdag 7 maart volledig ingericht met nieuwe sporttoestellen en -materialen. Dit is aangeschaft door Stichting voorheen Coöperatie Onderling Belang, met voorzitter Kees van der Zwet.

Woensdagmiddag 7 maart werd het voor het eerst in gebruik genomen door enkele topatleten van De Spartaan: Andrea Bouma, Bas Meeuwenoord, Neal Ott en Jurgen van der Zwet. De sporters demonstreerden de toestellen en Spartaan-trainer Anthony Ott vertelde over de functie van de toestellen en welk onderdeel je traint.

De Spartaan is erg blij en dankbaar met deze nieuwe materialen. De stichting heeft deze sporttoestellen en -materialen voor De Spartaan aangeschaft om de (jeugd)atleten te ondersteunen in de sport en De Spartaan als breedtesportvereniging verder te laten ontwikkelen.

Ook gaf Kees van der Zwet aan dat het past bij het nieuwe clubgebouw en dat hij hoopt dat iedereen er van zal genieten. Voorzitter van De Spartaan, Jennifer Lem, gaat ervan uit dat men zeker zal genieten. De toestellen dragen bij aan betere prestaties en hersteltraining. En de gehele ruimte is natuurlijk ook erg handig als het regent. De inrichting is optimaal en kan door de leden worden gebruikt.

Toestellen dragen bij aan betere prestaties

De verwachting is dat de wedstrijdatleten er het meest gebruik van zullen maken. Voor de recreanten is het ook zeker geschikt bijvoorbeeld voor hersteltraining en oefeningen met de gewichten. "De mogelijkheden en potentie van de bewegingsruimte staan gelijk aan die van de totale vereniging. Het is weer een mooie stap. Het zal een positieve uitwerking hebben op de gehele vereniging", aldus Lem. Op de foto traint Bas Meeuwenoord.

Cheng Quartet in Koetshuis Keukenhof

Mannenkoor Cantiflora uit Hillegom is uitgenodigd door De Paraplu om te komen zingen in De Beukenhof. Foto: pr

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof treedt op dinsdag 20 maart het Cheng Quartet op in het jaarlijkse concert van de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Het Cheng Quartet bestaat uit Hui-Wen Winnie Cheng en Wan-Ru Cheng (viool), Shih-Hsien Sam Tsai (altviool) en Sheng-Chiun Rick (cello). Zij leerden elkaar kennen in Taiwan en vormen sinds 2014 een kwartet. Naast hun individuele studies aan het Conservatorium van Amsterdam, volgt het kwartet de gespecialiseerde opleiding aan de NSKA, de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Bij het concert in het Koetshuis speelt het Cheng Quartet de Vijf stukken voor strijkkwartet, op. 5 van Anton Webern, het strijkkwartet op.59 no.2 van Beethoven, de Quartettsatz D.703 van Schubert en het strijkkwartet no. 9 van Sjostakovitsj.

Reserveren

Het concert begint om 20.15 uur. Het Koetshuis is open vanaf 19.30 uur. Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl/concerten, cultureel@kasteelkeukenhof.nl of telefonisch (0252) 465555.

Zondag Open met mannenkoor Cantiflora

Lisse n De werkgroep Zondag Open, aangesloten bij Stichting De Paraplu, organiseert jaarlijks een concertreeks met zangkoren en muziekensembles uit Lisse en de regio. Zondag 18 maart 2018 is er een optreden van het mannenkoor Cantiflora uit Hillegom.

Cantiflora is opgericht op 4 september 1990 en heeft op dit moment 32 leden, die als volgt zijn ingedeeld: 8 eerste tenoren, 8 tweede tenoren, 8 baritons en 8 bassen. De naam Cantiflora is een samenstelling van cantare (zingen) en flora (bloeien), een koor uit de Bollenstreek. 'Zingende Mensen…..Vrolijke Mensen' was in die tijd het motto en dat geldt nog steeds. In de beginjaren stond er veel Slavisch en Russisch repertoire op het programma. Inmiddels heeft het Mannenkoor Cantiflora een breed internationaal repertoire opgebouwd. Onder leiding van hun huidige dirigent Frederic Voorn zingen ze ook songs uit musicals en ballades uit zeer uiteenlopende landen en stijlperioden.

Het optreden is in De Beukenhof, Eikenlaan 2a, Lisse. Aanvang 14.00 uur, einde circa 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage van de bezoekers in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld. Zie ook www.cantiflora.nl.

Zienswijze Shawano's op extra brug Ringvaart

LISSE n Scoutinggroep Shawano's heeft bij de provincies een zienswijze ingediend tegen het aanleggen van een brug over de Ringvaart in Lisse-Zuid.

Door Arie in 't Veld

Ongeveer de helft van de jeugdvereniging speelt het spel van scouting op het water. Hiervoor maken ze gebruik van een vloot van momenteel 10 zeil- en/of motorboten. De vloot heeft een vaste ligplaats in de Ringvaart nabij het eigen terrein en clubhuis in de Rooversbroekpolder. De scouts varen op de Kagerplassen, een afstand van zo'n 3 km varen die wekelijks wordt overbrugd. In de brief vraagt het bestuur van de scouts om bij het detailleren van genoemde weg met Ringvaartkruising rekening te houden met de belangen van de bloeiende vereniging, om zo de bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugd in Lisse niet meer dan noodzakelijk te hinderen. "Specifiek vragen wij u om het volgende: de nieuwe weg en Ringvaartkruising niet traceren nabij of zelfs op ons terrein of steiger; de Ringvaartkruising uitvoeren op een wijze die het verkeer op het water niet hindert, bijvoorbeeld met een tunnel, aquaduct of hoge brug (doorvaarhoogte min. 6 m zodat een lelievlet deze zeilend kan passeren). En indien de Ringvaartkruising als brug wordt uitgevoerd, deze tenminste conform de Richtlijnen Vaarwegen 2017 van Rijkswaterstaat te dimensioneren. Onze scoutinggroep is een frequent gebruiker van het betreffende stuk Ringvaart. Meer dan 600 maal per jaar passeert een boot van de Shawano's dit water."

n De Theepot bij Da Capo

Foto: pr

Lisse n Tijdens de voorjaarsvakantie had BSO 'De Theepot' een projectweek over muziek. Daarom zijn de kinderen een ochtend op bezoek geweest bij Da Capo in 't Speelkwartier. Daar mochten ze instrumenten uitproberen en hebben ze een liedje geleerd. Zo ontdekten ze: muziek maken is leuk! (Foto: pr)

Kom naar de spelletjesmiddag in De Meerkoet

Lisserbroek n Er zijn in maart weer twee spelletjes- en knutselmiddagen in De Meerkoet. De Huiskamer van Lisserbroek is dan ook geopend.

Kinderen kunnen woensdag 14 en 28 maart weer gezellig naar de Meerkoet komen om te spelen op het poolbiljart, tafeltennistafel, voetbaltafel, airhockeytafel, Wii en springkussen. Aanvang zoals gebruikelijk om 13.30 uur. De entree is gratis en er wordt ook nog voor limonade gezorgd. De spelletjesmiddagen zijn in principe bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen van 4 en 5 jaar zijn ook van welkom, mits een van de ouders/verzorgers aanwezig is. Zomaar even bijpraten of even lekker een uurtje neuzen in de Huiskamer terwijl de kinderen lekker spelen? Het kan allemaal! Rond 15.30 uur is de spelletjesmiddag voorbij.

Wie worden duurzame finalisten?

REGIO n De jury van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek maakt tijdens de Voorronde op 15 maart bekend welke 9 van de 23 deelnemers hun verhaal kunnen presenteren.

Aan het einde van de avond is dan bekend wie de vier Finalisten worden. Zij krijgen daarna een half jaar de kans om hun duurzame resultaten verder uit te bouwen of hun initiatieven te ontwikkelen. Ook de winnaar van de Publieksprijs wordt aan het eind van de avond bekendgemaakt. Met het uitreiken van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek willen de deelnemende gemeenten Teylingen, Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout duurzame ondernemers of initiatieven in het zonnetje zetten. Ondernemers met belangstelling voor duurzaamheid zijn 15 maart in de Burgerzaal van het gemeentehuis Katwijk welkom. Inloop vanaf 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

Pannenkoeken bakken

Lisse n De Akker en de Josephschool in Lisse doen 16 maart mee aan Nationale Pannenkoekdag. Ouderen uit verzorgingshuizen worden op die dag in het zonnetje gezet. Elke school geeft een eigen invulling aan deze inmiddels Nederlandse traditie.

nieuws/cultuur

Ontwikkelingen rond plan 'De Zon'

Het vroegere magazijn 'De Zon', de winkel van Tissing, is een gemeentelijk monument. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Magazijn 'De Zon' op de hoek van de Kanaalstraat (nr 33) en de Van der Veldstraat (nr 2) was vroeger de winkel van Tissing, later van Herenmode Ruud Slot en daarna van Herenmode Schulte. Het pand staat al enige jaren leeg. Het is een gemeentelijk monument.

In het herfstnummer 2017 van het Nieuwsblad van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" staan de ontwikkelingen rondom dit pand in chronologische volgorde vermeld. Hieronder volgt een uitgebreide samenvatting.

Door initiatiefnemer Blokhuis B.V. is op 29 januari 2015 een bestemmingsplanwijziging met bijbehorende omgevingsvergunning voor de bouw van acht nieuwe woonappartementen op deze locatie aangevraagd. Tegen de wijziging is door omwonenden en door Vereniging "Oud Lisse" beroep aangetekend, waarop de Raad van State op 30 december 2015 heeft gereageerd met de vernietiging van het voorgestelde bestemmingsplan. Uit onderzoek van prof. ir. W. Patijn is een aantal knelpunten naar voren gekomen. In april 2017 zijn deze toegelicht in de Raadscommissie van Lisse. Een van de punten betreft het feit dat de monumentenstatus door de schaalvergroting aan de achterzijde te weinig wordt gerespecteerd. Ook de schaalverschillen tussen de nieuwbouw op de bestaande laagbouw en de lage bebouwing in de Van der Veldstraat zijn discutabel. Patijn constateerde dat het aantal parkeerplekken onvoldoende was en dat de geplande liftschaft een aantasting van het gemeentelijk monument was.

In het kort samengevat moet het gebouw voldoen aan het straatbeeld, met een subtielere aansluiting op het omliggend stedelijk weefsel, waarbij de monumentale waarde van het gebouw gewaarborgd blijft. In 2017 heeft Patijn gesprekken gevoerd met Blokhuis B.V. en belanghebbenden over de plannen. De initiatiefnemer wil wel iets doen, maar heeft geen haast. Daarom heeft Gemeente Lisse in overleg met Blokhuis B.V zelf in 2017 het Werkboek 'Kanaalstraat 33' opgesteld. Op 5 oktober 2017 heeft gemeenteambtenaar Maarten Bosman dit werkboek besproken met de Monumentencommissie. Bosman vroeg de Monumentencommissie om advies voor de plaatsing van de liftschacht van de nieuwbouw naar het monumentale pand. Ook de locatie van de mogelijke buitenruimte aan de Kanaalstraat bij het appartement op de eerste verdieping kwam aan de orde.

Voor de kwaliteit van woningen is het gewenst om een buitenruimte te maken. Het is echter niet verplicht. De Monumentencommissie kon zich een liftschacht in het monument wel voorstellen, maar de schacht mag de gevel in de steeg niet raken. Ook kan de commissie zich voorstellen dat aan de Kanaalstraatzijde van het gebouw een buitenruimte op de eerste verdieping mogelijk is, maar wel op een manier die past bij de architectuur van de gevel. De kracht van het gebouw zit namelijk in de gesloten baksteengevelarchitectuur en is daarmee een mooi voorbeeld van deze bouwstijl uit de vooroorlogse periode. Het advies van de Monumentencommissie zal worden besproken met Blokhuis B.V.

Bovenstaande is een goed voorbeeld van het functioneren van de VOL voor het verdedigen van de belangen van monumentale gebouwen en van omwonenden. Dit kan alleen als er veel mensen lid van "Oud Lisse" zijn.

Dirk en Gré Kardol-Stoker zestig jaar bij elkaar

Uiteraard krijgt het bruidspaar bezoek van (in dit geval) de loco-burgemeester, Anne de Jong. | Foto: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM n Het echtpaar Gre( 82) en Dirk (85) Kardol-Stoker herdachten donderdag 8 maart het feit dat zij 60 jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. Uiteraard hoorde daar een feestje bij en dat werd diezelfde middag nog gevierd bij Villa Flora met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De dag startte met een bezoek van loco-burgemeester Anne de Jong, die het bruidspaar verraste met een mooi boeket bloemen.

Door Annemiek Cornelissen

De bruid weet nog precies hoe zij haar Dirk heeft ontmoet: "We kenden elkaar oppervlakkig, want ik zong samen met zijn moeder in het koor van de Transportarbeidersbond in de zaal van Sistermans.

Op een gegeven moment liep ik met een vriendin in het dorp en zag ik hem ineens aan komen fietsen.

Hij stapte af en vroeg me mee uit. Ik wilde mijn vriendin niet laten stikken, dus sprak ik een week later af. We gingen fietsen.

Het klikte meteen en we zijn bij elkaar gebleven.

Haar man vult aan: "En we zijn nog steeds heel gelukkig samen!"

Veel verhuisd

Het echtpaar is heel wat keren verhuisd binnen Hillegom. Hun eerste woning vonden ze aan het Kraaiennest, vlakbij het spoor van de Margrietenlaan.

Vervolgens verhuisden ze achtereenvolgens naar het Patrimoium, Lijsterbeslaan en Olympus, waar ze nu vijf jaar wonen.

De slechtste herinnering heeft de bruid aan de woning aan het Kraaiennest. "Daar kon ik niet wennen, ook al woonden we er prachtig.

We keken uit op het bollenveld en achter ons huis hadden we een grote schuur, omheind met een hek, waar de kinderen heerlijk konden spelen. Hier zag je de trein voorbij gaan."

Het bruidspaar kreeg vier kinderen: een zoon en drie dochters. Een van hun dochters overleed elf jaar geleden. De bruidegom heeft grotendeels van zijn leven als transportchauffeur gewerkt, zowel in het binnen- als het buitenland. "Ik begon op 14-jarige leeftijd als bijrijder op het bedrijf van mijn oom Gerrit Kardol, waar ik op mijn 18de zelf ben gaan rijden. Ik heb 25 jaar bij dit bedrijf gewerkt, toen kwam ik op de vuilniswagen terecht van openbare werken."

Grappige verhalen

Zijn vrouw glimlacht bij de herinnering: "Hij kwam vaak met van die grappige verhalen thuis, daar moest ik dan zo om lachen".

Hij heeft het echter in de transportwereld het meeste naar het zin gehad. "Tijdens de Watersnoodramp in 1953 was ik negen maanden van huis en hielp met het vervoeren van zand om de dijken weer te dichten."

Het echtpaar is dol op muziek. De bruidegom heeft in een drietal koren gezongen: Asaf, Loof den Heeren in Lisse en het Maartenskerk koor.

Muziek en herenboontjes

"Er staat bij ons altijd klassieke muziek aan, daar houden we van." In Olympus wonen ze enorm naar hun zin: "Het is hier prachtig, we hebben leuke buren. Hier willen we echt niet meer weg!"

De bruid kookt nog steeds zelf en haar man vindt alles lekker wat ze hem voorzet.

"De herenboontjes zijn mijn favoriet, ik heb zelf jaren een groentetuin gehad, dus ik weet wel wat lekker is!"

Activiteiten bij speeltuin Marijke

Lisse n In maart is er voor jong en oud weer volop vertier bij speeltuinvereniging Marijke aan de Crocussenstraat.

De vaste openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, dan kan heerlijk in de speeltuin gespeeld worden.

Donderdag 15 en 22 maart staat klaverjassen op het programma. Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar en worden de kaarten geschud. Kosten: 5 euro per koppel.

Woensdag 21 maart is er een creatieve middag voor de jeugd van 5 t/m 8 jaar, van 14.00 tot ca 15.30 uur. Kom gezellig langs en neem gerust een vriend(innetje) mee!

Vrijdag 23 maart is er vervolgens een creatieve avond voor de jeugd van 9 t/m 13 jaar. Lekker fröbelen tussen 19.30 en 21.00 uur. Ook niet-leden van harte welkom.

Tot slot is er zaterdag 31 maart de paasochtend (10.00 - 11.30 uur) voor alle kinderen die van Pasen houden. Dit wordt een knutselfestijn. Voor alle jeugdactiviteiten geldt dat het voor leden gratis is. Alle vriendjes en vriendinnetjes die (nog) geen lid zijn betalen per keer 2,50 euro.

Darten in de Meerkoet

Lisserbroek n Liefhebbers van de dartsport zijn vrijdagavond 30 maart van harte welkom in De Meerkoet aan de Krabbescheerstraat 1.

Er wordt tijdens deze competitieavond gegooid in een zogeheten poulesysteem zodat een ieder minimaal vier partijen speelt. Aanvang 20.00 uur, de zaal is om 19.00 uur open. Inschrijven kan tot 19.45 uur; deelname kost 3 euro. Deelname vanaf 16 jaar en toeschouwers zijn ook van harte welkom. De organisatie is in handen van de Lisserbroekse dartsclub.

Verdere informatie over de Lisserbroekse dartclub (onderdeel van Maatvast) vind je op de website www.dartclublisserbroek.nl of op www.facebook.com/dartclublisserbroek.

nieuws/historie

Gemeente Hillegom steeds meer digitaal

Hillegom n Inwoners van Hillegom kunnen steeds meer producten van de gemeente digitaal aanvragen. Via de website www.hillegom.nl is het mogelijk om allerlei producten en diensten vanuit elke willekeurige plek te bestellen. "We hebben geluisterd naar onze inwoners" aldus Annechien Snuif, wethouder Dienstverlening.

"Wij krijgen steeds vaker het verzoek om meer producten en diensten via de website af te kunnen handelen.

Daar hebben wij op ingezet en blijven daarin ontwikkelen. Voor de inwoner die dat nodig heeft of wenst, blijft de gemeente ook persoonlijk diensten verlenen!"

Op de website van de gemeente Hillegom moest voor een digitale aanvraag nog regelmatig een formulier uitgeprint en opgestuurd worden. Met de komst van het digitale loket zijn de meeste formulieren nu overgezet naar een zogenaamd slim formulier. Dit formulier kunnen bezoekers online invullen en digitaal terugsturen naar de gemeente.

Betalen via iDeal

Als er kosten mee gemoeid zijn, kan men via iDeal betalen. De aanvrager ontvangt een afschrift van het ingevulde formulier via e-mail.

Zo kan de aanvraag vanuit elke willekeurige plek gedaan worden.

De komende tijd blijft de gemeente de slimme formulieren doorontwikkelen en volgen er meer, zodat het voor inwoners steeds gemakkelijker wordt om producten aan te vragen.

Tony Whelan maakt weer winnende foto

Vanaf links: Gerard van der Post, Tony Whelan en Jacolien van der Valk. | Foto: pr

Hillegom n Stichting Vrienden van Oud Hillegom presenteert de winnende foto die in de Frans Out-galerij geplaatst wordt. Tony Whelan heeft de fotowedstrijd gewonnen waarvan de opdracht luidde: Een nieuw beeld van een oud pand.

"Ik was op zoek naar een huis om een Halloween-foto van de maken", licht Whelan zijn keuze voor het onderwerp toe. "Dit pandje aan de Hyacintenlaan had alles wat ik daarvoor zocht: helemaal verweerd en schuilend tussen de bomen die leunen in de wind."

In het Maartenshuis ontving de winnaar een afdruk van de foto in een fraaie lijst. Vrienden-vrijwilligers Gerard van der Post en Jacolien van der Valk reikten de prijs uit. Daarnaast is eeuwige lokale roem Whelan's deel. Opnieuw, hij won al eerder een fotowedstrijd voor de Frans Out-galerij. "Bij Tony's vertrek uit het Maartenshuis grapten enkele vrijwilligers 'tot de volgende keer', en dat zou zomaar kunnen want Tony maakt prachtige sfeerbeelden in en van Hillegom", aldus bestuurslid Van der Valk. "Iedereen mag zo vaak meedoen als gewenst en de jury weet niet wie welke foto heeft gemaakt. De uitdaging voor andere deelnemers is om ook mooie foto's in te zenden en het de jury zo moeilijk mogelijk te maken om een winnaar te kiezen."

De Vrienden van Oud Hillegom hebben de Frans Out-galerij opgericht ter nagedachtenis aan eerste voorzitter Frans Out. Op die manier wil de stichting graag zijn bijdrage aan het erfgoed van Hillegom levend houden. Deze digitale fotogalerij staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder het kopje Publicaties.

De volgende opdracht voor de Frans Out-galerij is: Vele wegen leiden door Hillegom. Foto's kunnen worden gemaild tot 1 juni naar: frans.out.galerij@gmail.com.

Volle zaal Vriendenavond Bloemswaard

HILLEGOM n Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseerde vrijdag 9 maart de Voorjaars Vriendenavond, in Woonzorgcentrum Bloemswaard aan de Garbialaan. 145 Belangstellenden waren getuige van de oorkonde-uitreiking aan de familie Visser, eigenaren van villa 'Con amore' aan Sixlaan 4.

Voordat de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom werd uitgereikt, werden de bezoekers vergast op een leerzame lezing van Martin Bunnik over de Amsterdamse waterleidingduinen en de geschiedenis van onze drinkwatervoorziening.

(Lees het hele artikel op www.dehillegommer.nl)

Zoals de Vrienden inmiddels gewend zijn van Martin Bunnik, was de lezing doorspekt met leuke weetjes en werden na afloop van de lezing diverse vragen uit de zaal gesteld.

Na de pauze presenteerde de werkgroep Monumenten van de Vrienden van Oud Hillegom de 9 genomineerde panden die voor de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom waren genomineerd, in de categorie villa's van 75 jaar en ouder. Van elk genomineerd pand werd een korte beschrijving gegeven en daarna werd de winnaar van de 23e Vrienden-oorkonde bekendgemaakt. Het winnende pand 'Con amore' dat in chaletstijl is gebouwd dateert uit 1900 ofschoon de bouwtekeningen uit 1898 dateren, volgens de eigenaar.

Het winnende pand had geduchte concurrentie van de nummer 2, 'Odilia' van Sixlaan 7 en nummer 3, 'Bloem en zee' van Stationsweg 161-163. De heer Visser sprak zijn dankbaarheid uit voor de toekenning van de oorkonde en gaf te kennen erg blij te zijn dat momenteel in de omgeving van zijn woning veel energie wordt gestoken in het herstel van oude villa's, zoals de eerdergenoemde Odilia, maar ook Sonnevanck en het pand van de voormalige ABN/Amro-bank.

Behalve het toekennen van de Vrienden-oorkonde voor panden die historisch verantwoord zijn onderhouden of gerestaureerd, organiseert Stichting Vrienden van Oud Hillegom nog meer activiteiten. Alle informatie hierover is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl.

C.J. Tudor De krijtman


In 1986 bedenken de 12 jarige Eddie Adams en zijn vrienden codes die ze met krijt op straat tekenen. Hiermee communiceren ze en spreken ze geheime ontmoetingsplekken af. Tot één van de krijttekeningen ze naar een lichaam in het bos leidt.
Dertig jaar later ontvangt Eddie een envelop met een met krijt getekende man die aan een strop hangt. Wat is er in 1986 gebeurd en wat speelt zich nu af?
In de hoofdstukken wisselen 1986 en 2016 elkaar af.
Een vlot lezende thriller.

A.J. Finn De vrouw in het raam


Anna Fox komt haar huis nog maar zelden uit. Ze slikt pillen, drinkt meer dan goed voor haar is, kijkt zwart-wit films en bespioneert de buren. Vooral het gezin aan de overkant heeft haar interesse. Het lijkt een gelukkig gezin tot Anna daar een steekpartij ziet. De politie gelooft haar niet en zelf twijfelt ze ook. Heeft ze het zich verbeeld? Ze denkt toch gezien te hebben dat haar overbuurvrouw werd neergestoken maar die is nog springlevend. Wat is hier aan de hand?
Deze spannende thriller mag met recht een psychologische thriller genoemd worden.

Lisa Wingate Kinderen van de rivier

Memphis 1939. Rill woont samen met haar ouders en broers en zusjes op een ark. Tot de kinderen ontvoerd worden en in een weeshuis terechtkomen waar arme kinderen worden doorverkocht aan welgestelden. Rill doet haar uiterste best om het gezin bij elkaar te houden.
2017. De jonge vrouw Avery komt bij toeval in contact met een oudere dame in een verzorgingstehuis. Daar ziet ze een foto waarop personen staan die haar bekend voorkomen en die op haar lijken. Ze duikt in haar familiegeschiedenis.
Een op waarheid berustend verhaal. Zeer indrukwekkend.

Erna Houwers

Arto Paasilinna

De zelfmoord club

Zelfmoord is geen opgewekt thema, maar in deze dolkomische roman verandert een groep sombere mensen met zelfmoordneigingen in een levenslustige club. De belevenissen buitelen over elkaar heen; ik was bijna buiten adem toen ik het boek uit had.

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Traangas

Vorig weekend had ik spoeddienst en mijn dochter had gevraagd of ik haar 's nachts op wilde halen na een feest in de Ziggodome. ("Don't let daddy know") Ik had daarmee ingestemd, mits ik dan niet met een spoed patiënt bezig zou zijn. Vanaf 04.00 uur lag ik wakker te zijn, wachtend op een telefoontje van haar.

De telefoon rinkelde echter wel, maar alleen omdat een eigenares belde; haar kat leek niet te kunnen plassen en ze had er al de hele nacht naast gezeten, maar nu kon ze het niet meer aanzien. We spraken snel af op de praktijk. En jawel hoor. Ik voelde een knetterharde blaas in de buik. De plasbuis van deze kater zat verstopt. Hier moest een routineuze handeling op los gelaten worden; infuus aansluiten, licht verdoven, de obstructie opheffen, een katheter aanbrengen en vasthechten, de blaas spoelen en de patiënt in een couveuse laten bijkomen. Net toen ik daarmee klaar was belde mijn dochter. Ze kon bij station Hoofddorp worden gehaald want daar zou ze tien minuten later zijn. Ik stapte gelijk in de Golf en reed snel naar Hoofddorp terwijl de eerste lentevogels al begonnen te fluiten. Tot mijn schrik zag mijn dochter er aangedaan uit. "Wat is er gebeurd?" vroeg ik. Ze had twee uur bij de EHBO gezeten. Ergens midden op de dansvloer had iemand met traangas of pepperspray gesprayd en ze had meteen niets meer kunnen zien. Van pure schrik had ze een hyperventilatie aanval gekregen en was ze door een vriendin voetje voor voetje naar de EHBO geleid. Daar werd ze vakkundig opgevangen en werden haar ogen langdurig en grondig uitgespoeld. Heel langzaam maar zeker kwam het zicht een beetje terug. Het laatste uur van het "feest" had ze weer enigszins bewust mee kunnen maken. Haar ogen waren nog altijd rood doorlopen en de schrik was nog van haar gezicht af te lezen. Ze dacht dat ik kwaad zou zijn op haar, maar niets was minder waar. Wel dacht ik er het mijne van betreffende de organisatie. Hoe kan dat traangas of pepperspray naar binnen worden gesmokkeld? Er wordt toch grondig gefouilleerd? Ik zocht de site van de Ziggodome op, om zeven uur 's ochtends. Het vergt nog een hele klus alvorens het lukt om ergens een emailadres te vinden op zo een website. Zo neutraal mogelijk schreef ik een email met daarin de ervaringen van mijn dochter en de open vraag: "Wat gaan jullie hieraan doen?" Hierna reed ik terug naar de praktijk om te kijken hoe dat kat erbij zat. Het gevaarlijkste bij deze patiënten is dat ze zichzelf vergiftigen omdat de nieren gaan stoppen met werken. Gelukkig zat de kater er weer okselfris bij te kijken en kon ik hem in een gewone opvangkooi met warmtematje doen. Twee dagen later kon hij met dieet en wel naar huis. Die dag kwam er ook een reactie van de Ziggodome. Ze betreurden het gebeuren zeer en ze boden aan om voor de editie van volgend jaar een toegangskaartje op te sturen. Dat hadden ze netjes opgelost.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pr

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 18 maart, 10.00 uur

Voorganger: pastor W. Wierenga

Open Hof Hillegom

Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 18 maart, 10.30 uur

Spreker: Eric Wegman

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 18 maart, 10.00 uur

Eredienst

Spreker: Barend van der Worm

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zaterdag 17 maart, 19.00 uur

Zondag 18 maart, 11.00 uur

St. Agathakerk

Zondag 18 maart, 10.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum
Extra: Kinderwoorddienst en koffie/thee

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 14 maart, 09.00

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Eucharistieviering

Zaterdag 17 maart, 19.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

SWG Lisse

Zondag 18 maart

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. N. Geertsema

Witte kerkje, 16.30 uur

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 18 maart, 10.00 uur

Spreker: Maarten de Vries

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 18 maart, 09.30 /16.00 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk

zondag 18 maart, 10.00 uur

Voorganger: ds H.J. Reinders

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk

zondag 18 maart, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Grote Kerk

zondag 18 januari, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Verweij, 's-Gravenzande

Ook kans maken op een Cinema Floralis Arrangement? Zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 18 maart bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar

oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 10 is A. Zekveld uit Hillegom. De oplossing was: vorstgevoelig.