LisserNieuws - De Hillegommer

12 februari 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 12 februari 2019


Ruim 240 bomen op kaplijst

De gekapte bomen aan de Spekkelaan; de gemeente hoopt dat ze opnieuw gaan uitlopen. | Foto: AihV Foto: A. in 't Veld

LISSE n De komende tijd zullen specialisten weer handen vol werk hebben aan het kappen van risicovolle bomen in het dorp. Alle gemeentelijke bomen worden elke drie jaar gecontroleerd op gezondheid en veiligheid. In 2019 gebeurt dit in de wijken: Meer en Duin; Meerenburgh; Oranjewijk; Zeeheldenwijk; Centrum; Bloemenwijk en Van Rijckevorsel.

Door Arie in 't Veld

Soms is het noodzakelijk dat bomen worden gekapt. Dat geldt bijvoorbeeld in situaties waarin de veiligheid in het geding is. Dit keer gaat het om 240 stuks. Een groot deel van die bomen lijdt aan essentaksterfte. Alle gekapte bomen worden vervangen, maar komen niet altijd op exact dezelfde plek terug.

Wethouder Kees van der Zwet licht toe dat de zaak rigoureus wordt aangepakt. "Maar we willen niet het risico lopen dat aangetaste bomen op een geven moment omvallen en schade veroorzaken. Of erger. Een en ander is overigens ook vastgelegd in ons bomenbeleidsplan, met dit keer de nadruk op bomen met essentaksterfte." Van der Zwet onderstreept dat Lisse een groene gemeente is en wil blijven, maar dat er soms moet worden ingegrepen. "In dat kader ligt ook de gedachte om niet meer allemaal dezelfde bomen in één straat te planten. Als er dan namelijk een ziekte uitbreekt, moeten alle bomen weg en zit je met een kale straat." Over de situatie aan de Spekkelaan nabij Duinhof die is ontstaan na de kap van de bomen aldaar, zegt Van der Zwet: "Die bomen waren niet goed meer en zijn op pakweg een meter boven de grond afgezaagd. We bekijken of ze op de stompen weer willen uitgroeien, zoals je wel vaker ziet. Dat gebeurt niet binnen een korte periode, maar we hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Tot die tijd is de weg met een venijnige bocht erin, overzichtelijk. Dat dient dan weer de veiligheid." De wethouder zegt tenslotte dat Lisse in het kader van duurzaamheid en onderhoud af wil van exoten. "De groei van de bomen die we dan kiezen is wellicht wat trager, maar wel toegespitst op de omstandigheden hier. De achtergrond daarvan zijn niet alleen de risico's die met exoten samengaan, doch ook het effect daarvan op de biodiversiteit, Deze visie moet overigens nog in beleid worden vertaald."

Uittreksel of vergunning online regelen

GEMEENTE • Inwoners van Lisse kunnen steeds meer gemeentelijke producten digitaal aanvragen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het bestellen van een uittreksel uit de burgerlijke stand of het aanvragen van een vergunning voor een straatfeest.

Aanvragen gaat eenvoudig met een zogenoemd slim formulier.

Bezoekers kunnen dit formulier online invullen, digitaal terugsturen naar de gemeente en via iDeal betalen. De aanvrager ontvangt vervolgens via e-mail een afschrift van het ingevulde formulier.

Gemakkelijk

De gemeente heeft in 2018 veel aanvragen digitaal gemaakt zodat inwoners vanuit huis makkelijk een product of dienst kunnen aanvragen. "Onze samenleving wordt steeds digitaler en als gemeente gaan we hier vanzelfsprekend in mee", licht wethouder Dienstverlening Jolanda Langeveld toe. "Uitgangspunt hierbij is om regelzaken zo gemakkelijk mogelijk te maken voor inwoners."

De gemeente Lisse scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren voor de inwoners - naar eigen zeggen - boven het landelijk gemiddelde.

Noorse speelfilm What Will People Say bij FHL

CINEMA n Het Filmhuis Lisse presenteert de Noorse speelfilm What Will People Say. Deze draait dinsdag 19 februari om 20.00 uur in Floralis.

What Will People Say is een aangrijpend verhaal over de complexe relatie tussen een vader en zijn dochter. De zestienjarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter, als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha's wereld in. Haar ouders willen een voorbeeld stellen en besluiten haar te kidnappen en haar onder te brengen bij familie in Pakistan. In een land waar ze nooit gewoond heeft, wordt Nisha gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders.

Kaarten 7 euro, leden 6 euro (alleen contant). Kassa open: 19.30 uur. Reserveren tickets/plaatsen niet mogelijk.

Carnavalsdisco Kindervreugd

Lisse n Speeltuinvereniging Kindervreugd organiseert samen met De Gaapstokken een gezellige carnavalsdisco in de speeltuin aan de Romijnstraat 40A.

Deze vindt plaats op zaterdagmiddag 23 februari. Het feest start om 15.00 uur, duurt tot 16.30 uur en is voor kinderen tot en met 14 jaar, maar ook hun ouders zijn van harte welkom. Entree voor leden en niet-leden is gratis! De jongen en het meisje die het mooist verkleed zijn, zullen we uitroepen tot prins en prinses van speeltuinvereniging Kindervreugd 2019!

Raadslid met wijkagenten de nacht in

Lisse n CDA-raadslid Jeanette Loos heeft dit weekend meegefietst met de wijkagenten Hendrik van Rijn en Marco van Maris die nachtdienst hadden.

Loos was benieuwd hoe de agenten tijdens een uitgaansavond te werk zouden gaan, meldt BO op de website. Ze zag zaterdagnacht hoe een minderjarige bekeurd werd voor het drinken van alcohol op straat. Ook maakte ze een melding van geluidsoverlast mee. Loos bleek erg te spreken over de positieve manier waarop de agenten jongeren aanspraken.

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Joost Krieger: "Voor ons was onder meer belangrijk dat de hulp structureel was." Foto: pr

Blij met HHT-regeling in Lisse

De zorg thuis is nu wel goed op de rit'

Favoriet duo wint regionale voetbalquiz

Puntenburg koopt pony dankzij Fioretti

Burgemeesters in raad van advies bij Adamas Inloophuis

Lies Spruit (links) en Carla Breuer bezochten Adamas Inloophuis voor een nadere kennismaking. | Foto: pr Foto: pr

REGIO n De burgemeesters van de gemeenten Lisse en Teylingen kwamen 6 februari op de koffie om kennis te maken met Adamas Inloophuis. "Adamas is een regionale oncologische zorginstelling. Die verbinding willen wij graag bevestigen door de burgemeesters van de omliggende gemeentes plaats te laten nemen in onze raad van advies", zegt Annelies Osinga, leidinggevend coördinator Adamas Inloophuis.

De burgemeesters kwamen naar Adamas om het huis zelf te beleven. Maar ook om informatie te krijgen over wat Adamas voor hun inwoners en formele zorg (bijvoorbeeld huisartsen) kan betekenen. Een maand geleden, op 10 januari, waren de burgemeesters van de andere gemeenten, te weten: Haarlemmermeer, Hillegom, Aalsmeer en Kaag en Braassem komen lunchen. Zij en Lies Spruit hebben al toegezegd om in de raad van advies plaats te nemen. Burgemeester Carla Breuer is voornemens om dat te doen.

"Met hun toezegging om in de raad van advies te komen, zijn wij ontzettend blij. Adamas ontvangt ieder jaar al subsidie van de diverse gemeenten, ongeveer 15 procent van de begroting. Maar de verbinding en dat zij weten wat wij voor hun inwoners kunnen betekenen is net zo belangrijk", vervolgt Osinga. "Dat wij presentaties aanbieden bij onder meer kerken, wijkverpleging en scholen. Dat er op andere locaties lotgenotengesprekken aangeboden kunnen worden, zoals OncoCare Lisse en scholen. Nuttige informatie waar wij elkaar over kunnen adviseren."

Nieuwe website Centrum voor Jeugd en Gezin

OPVOEDEN • Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een nieuwe website. Hier kun je terecht voor informatie, online hulp en advies over opvoeden en opgroeien. De nieuwe website is geschikt voor alle beeldschermen.

Kun je leidingwater gebruiken voor flesvoeding? Is het normaal dat het vriendje van mijn zoon in de brugklas al een baantje heeft? Wat kan ik doen als mijn dochter wordt gepest? Wat voor omgangsregeling moeten we kiezen bij een scheiding? Mijn zoon wil stoppen met zijn studie, wat nu? Op al deze en andere vragen is het antwoord te vinden op de vernieuwde website.

Ouders kunnen direct terecht voor online hulp en advies via de chat, het verzetten van een afspraak of het aanmelden voor een cursus.

De website van het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente vind je via www.cjghm.nl. In het Centrum voor Jeugd en Gezin werken professionals zoals jeugdartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en pedagogen van verschillende organisaties samen. Zij staan voor je klaar met een luisterend oor, hulp en ondersteuning.

Aantal inbraken in Lisse en Hillegom gedaald

REGIO n Op basis van de cijfers van Misdaad in Kaart, gepubliceerd door Politie.nl, heeft Slotenmaker 365 een onderzoek laten uitvoeren naar alle inbraken in 2018 in de provincie Zuid-Holland.

Het onderzoek betreft alleen inbraken, geen poging tot inbraken zoals op andere sites vermeld. Deze gegevens zijn opgedeeld per provincie en per gemeente en daarna vergeleken met data uit 2017.

Lisse en Hillegom

De gemeente Lisse staat op plek 9 in de lijst van gemeentes met de minste inbraken in Zuid-Holland. Ook staan de gemeenten Hillegom (plek 11) en Lisse (plek 15) in de top-20 lijst van gemeentes met de grootste afname in inbraken in Zuid-Holland.

In de top 20 van de grootste dalingen in het aantallen inbraken staan 5 gemeenten in onze regio: Leiderdorp (-39 %), Hillegom (-36,4 %), Lisse (-29,2 %), Teylingen (-28 %) en Kaag in Braassem (-23,7 %).

Opvallende resultaten

In Zuid-Holland zijn de volgende opvallende resultaten naar voren gekomen:
• Gemeente Zoeterwoude heeft als kleinste gemeente de grootste daling in het aantal inbraken van 70% en in verhouding de minste inbraken.
• Er zijn meer dan 2 keer zoveel inbraken in Delft en Rotterdam als in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Leiden.
• In gemeente Delft is het aantal inbraken met bijna 25% toegenomen.
• In gemeente Brielle is het aantal inbraken met ruim 40% gestegen.
• Het aantal inwoners van een gemeente zegt niets over het aantal inbraken per 10.000 inwoners.

Landelijk gezien is het aantal inbraken met ruim 11% gedaald.

Spirituele beurs

Hillegom n In het gebouw van de Stichting Cultuur Beleving Hillegom aan de Prinses Irenelaan 16, is zaterdag 23 maart van 11.00 tot 17.00 een spirituele beurs.

Meerdere standhouders delen op deze dag hun expertise op het gebied van bewustzijn, spiritualiteit en gezondheid. De entree is gratis en nabij het gebouw zijn gratis parkeerplaatsen.

Belastingservice FNV-leden

Hillegom n Ook dit jaar kunnen FNV-leden weer hun belastingaangifte laten invullen door de vrijwilligers van de invulservice afdeling Hillegom.

Er is wel iets veranderd. Er kan alleen nog een telefonische afspraak gemaakt worden via het Contactcenter van de FNV onder nummer 088-3680368 van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken via: www.afspraakmakenfnv.nl.

Projectorkest The Beatles Hillegom

Deze vier heren, vereeuwigd in Liverpool, speelden 55 jaar geleden in Hillegom. Bij deze mijlpaal wordt stilgestaan door middel van een Beatlesdag. | Foto: Pixabay Foto: pixabay

HILLEGOM n Over een paar maanden is het 55 jaar geleden dat The Beatles optraden in het toenmalige Treslong in Hillegom. Om dit te herdenken wordt er 8 juni een Beatlesdag gehouden.

Muziekvereniging Crescendo uit Hillegom is gestart met een projectorkest, waarbij muzikanten kunnen aansluiten. Het doel is het instuderen van de Beatlesnummers die ooit in Hillegom gespeeld zijn en mooie arrangementen van goed in het gehoor liggende muziek. Iedereen die een instrument bespeelt dat past bij een harmonie kan meedoen. Voor wie een ander instrument bespeelt, maar toch mee wil doen, worden de mogelijkheden bekeken. De repetities zijn maandags van 19.30 tot 21.30 uur in verenigingsgebouw De Drempel, Mgr. Van Leeuwenlaan. Loop gerust vrijblijvend binnen. Meer info: vul het contactformulier op www.crescendohillegom.nl in.

In Lisse nu ook extra hulp voor mantelzorgers via WelzijnsKompas

Joost Krieger: "Voor ons was onder meer belangrijk dat de hulp structureel was." Foto: pr

WELZIJN n Een keer in de twee weken komt een huishoudelijke hulp van DSV - via WelzijnsKompas - strijken bij Joost Krieger en Jacqueline van der Zijden in Lisse. "Dat lijkt misschien niets bijzonders, maar voor ons scheelt het heel veel geregel", vertelt Joost. Ook zijn leven is flink veranderd sinds drie jaar geleden een tumor bij Jacqueline werd ontdekt.

Na een spannende operatie in het hoofd bleek dat Jacqueline hersenbeschading had opgelopen; met afasie en blijvende beperkingen aan rechterarm en -been tot gevolg. Joost: "Dan staat alles op z'n kop. We belandden achtereenvolgens in het ziekenhuis, verpleeghuis en revalidatiecentrum. Alles bij elkaar zo'n negen maanden. Ik had in die tijd een verantwoordelijke baan als financieel manager, maar uiteindelijk was dat niet meer goed te combineren met de situatie thuis. Nu werk ik bij Cremer in Lisse en dat combineert beter. Op woensdag en vrijdag ben ik zelfs om half twee al thuis. Dat is ook nodig, want ondanks de thuiszorg, schoonouders en therapeutische hulp blijft er genoeg te doen. En voor Jacqueline en onze dochter is het ook fijn dat er niet altijd andere mensen over de vloer zijn - hoe welkom alle hulp ook is."

Snel via WelzijnsKompas

Inmiddels hebben Joost en Jacqueline de zorg thuis goed op de rit. De huishoudelijke hulp, waarvoor zij een bijdrage van vijf euro per uur betalen, is een welkome aanvulling. "Toen ik hoorde dat de gemeente tot eind 2019 geld beschikbaar zou stellen voor hulp in de huishouding, ben ik daar meteen achteraan gegaan. In december 2017 waren wij de eerste gebruikers van de HHT-regeling: de Huishoudelijke Hulp Toelage." Aanvragen bleek eenvoudig. "Gewoon via WelzijnsKompas. Daar vul je online of schriftelijk een formulier in en - na een gesprekje met de mantelzorgadviseur - kan de ondersteuning in gang worden gezet."

Sinds kort geldt dat niet meer alleen voor hulp in de huishouding. De gemeenteraad heeft eind januari namelijk besloten dat mantelzorgers in Lisse ook andere hulp mogen aanvragen. En net als in Hillegom zijn die andere vormen van hulp kosteloos. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld een tennismaatje voor hun partner vragen, zodat zij even op adem kunnen komen. Maar wie liever zelf een cursus doet of hulp bij klussen nodig heeft, kan ook bij WelzijnsKompas terecht. Joost: "Voor ons was het belangrijk dat we mijn schoonmoeder konden ontlasten, die toch al heel veel doet, én dat de hulp structureel was. Ik ben er echt heel blij mee." Dat er nog niet zoveel mensen gebruikmaken van de HHT-regeling verbaast Joost. "Waarschijnlijk is de drempel om hulp te vragen toch hoog. Je denkt al snel: dat doe ik er ook nog wel even bij. Maar op een gegeven moment wordt het zóveel. Terwijl ondersteuning zo geregeld is. Je hoeft geen stapel papieren in te vullen of langs allerlei instanties. Voor je het weet staat het op de rit. Ik vind het een hele zorg minder."

Favorieten winnen regionale voetbalquiz

Lisse n De Nachtegaal in Lisse was vrijdag 8 februari the place to be voor liefhebbers van een voetbalquiz. Kwis-Spelen, bestaande uit de Lissers Jorit Doeswijk en Hubert Habers, had een pittige quiz gemaakt, waarbij de voetbalwereld werd rondgegaan in zestig vragen. De zege ging naar het favoriete koppel Bas Schreurs en Roderick Smal. Zij wonnen een verzorgde voetbalreis naar Barcelona. Er waren 54 koppels ingeschreven, van wie de meesten uit Lisse kwamen.

Door Jankees Faas

Kwis-Spelen weet voor de presentatie van de regionale voetbalquiz altijd een bekende spreker te strikken. Dit kunnen cabaretiers zijn zoals Peter Heerschop en Sjaak Bral, ex-profarbiters zoals Dick van Egmond en Roelof Luinge of sportverslaggevers zoals Mart Smeets en Andy Houtkamp. Laatstgenoemde deed afgelopen vrijdag voor de tweede keer de presentatie. Houtkamp: "De voetbalquiz was dit jaar moeilijk. Er doen dan ook heel wat koppels mee van heinde en verre, die vaak beroepsmatig (Voetbal International, Nu-Sport en Sportzeloot) heel veel van voetbal weten. Het gaat er tijdens zo'n quiz sportief en aardig aan toe. Dus geen telefoons aan tijdens de quiz." Tussen de vragen door werd ook geld opgehaald voor Alpe D'Huzes. Doeswijk doet hier met een team aan mee samen met onder meer quizdeelnemer Rob van Amsterdam.

Bij de eerste vraag ging het over de deelnames van Nieuw-Zeeland aan het WK Voetbal. De eerste ronde bleek ook lastig te zijn voor de winnaars van de FC Lisse Voetbalquiz uit dit jaar: André Lemmers en Matthieu Haring. Lemmers meldt: "Moeilijk hoor, de eerste ronde. Het valt niet mee om voetbalzaken te weten die te maken hebben met onder meer Afrika, Azië en Australië." Haring vult aan: "De eerste ronde was bijna niet te doen."

Rode lantaarn

De boezemvrienden Paul Randsdorp en Rob van Amsterdam horen jaarlijks bij de deelnemers. Randsdorp: "Een keer kon ik helaas niet mee doen. Twee jaar geleden brak ik vlak voor de quiz mijn enkel." Van Amsterdam: "We zijn tevreden met een plek in het linkerrijtje." Deelnemen is ook belangrijker dan winnen voor Lex de Ree en Sjaak van den Berg. Per traditie is dit koppel de winnaar van de rode lantaarn, als de nummers laatst.

In de tweede ronde, met vragen over Europa, wist het koppel Lemmers en Haring aardig op te halen. Er was ook een strijd gaande wie het beste Lisserse koppel zou worden. Sjoerd van Aanholt zei voorafgaand aan de quiz zelfverzekerd dat hij dit zou worden samen met Stefan Balkenende. Hij zou gelijk krijgen. De quiz was goed te volgen via vier grote schermen. Door de tafels van de deelnemers ruim van elkaar te plaatsen was afkijken onmogelijk. Schreurs en Smal wisten uiteindelijk met één punt verschil hun rivalen Rypke Bakker en Michel Abbink te verslaan. Na een slow-start grepen Kees van Gent en Harry Hamer de derde plaats.

Gemeente steeds meer digitaal

Hillegom n Inwoners van Hillegom kunnen steeds meer producten van de gemeente digitaal aanvragen. Via de website is het mogelijk om allerlei producten en diensten vanuit elke willekeurige plek te bestellen.

"Wij krijgen steeds vaker het verzoek om meer producten en diensten via de website af te kunnen handelen. Daar hebben wij stevig op ingezet en blijven daarin ontwikkelen aldus wethouder Dienstverlening Jan van Rijn. Voor de inwoner die dat nodig heeft of wenst, blijft de gemeente ook persoonlijk diensten verlenen!"

Slimme formulieren

Met de komst van digitale formulieren zijn de meeste papieren formulieren overgezet naar een zogenaamd slim formulier. Dit formulier kunnen bezoekers online invullen, digitaal terugsturen naar de gemeente. Als er kosten mee gemoeid zijn, kan men via iDeal betalen. De aanvrager ontvangt een afschrift van het ingevulde formulier via e-mail. Zo kan de aanvraag vanuit elke willekeurige plek gedaan worden. De komende tijd blijft de gemeente de slimme formulieren doorontwikkelen, zodat het voor inwoners steeds gemakkelijker wordt om producten en diensten aan te vragen.

De gemeente scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren boven het landelijk gemiddelde.

'Gedragsverandering bij dementie'

Hillegom n Marente organiseert de workshop 'Gedragsverandering bij dementie' op woensdag 13 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Tijdens de workshop wordt uitgelegd wat onbegrepen gedrag bij dementie is, waar het vandaan komt en hoe er mee om te gaan.

Als mantelzorger kan het moeilijk zijn om te zien hoe het gedrag verandert van een naaste met dementie. Door meer te weten te komen over dementie, ontstaat er meer begrip en kan steeds beter ingespeeld worden op dit gedrag. Dit heeft een positief effect op de interactie met iemand met dementie. De professional van Marente deelt graag haar kennis en vaardigheden met de deelnemers. Deze workshop is ook zinvol voor vrijwilligers in de zorg.

Aanmelden kan tot 25 februari. Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met de ledenservice van Marente via: 071-4093223. Kijk voor meer informatie op www.marente.nl/school.

Geen grote opening voor Lisser Art Museum

Lisse n Het is de meest gestelde vraag aan het Lisser Art Museum LAM: wanneer is de officiële opening van het museum? Het antwoord is simpel: die komt er niet.

In de nieuwsbrief geeft het museum aan dat dit een bewuste keuze is. "Niet omdat we niet blij of trots zijn. Niet omdat we niet ontzettend dankbaar zijn voor de betrokkenheid van alle kunstenaars, galeries en andere experts om ons heen. Maar omdat deze manier meer bij ons past. Wij investeren in jonge kunstenaars, nieuwe werken of faciliteiten voor het publiek. Bijvoorbeeld door medewerkers in te zetten op de museumvloer die het leuk vinden met je in gesprek te gaan, je een kijktip te geven of om je een kunstwerk aan te bevelen. Zo is het eigenlijk iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag een feestelijke opening. Voor iedereen."

Wie het museum wil bezoeken kan het best van tevoren een ticket reserveren, gesponsord of betaald.

Eerst eigen problemen oplossen

Foto: pr

De provincie Zuid-Holland heeft het, zeg maar vermetele, plan opgevat om alle (middel)grote steden van Zuid-Holland aan te sluiten op een netwerk van snelfietsroutes. De provincie start in dit jaar samen met de regio's en gemeenten met verkenningen naar tien nieuwe routes.

Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel, veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. In de regio waarvoor nu studies worden verricht bevindt zich ook de Bollenstreek. En dus ook Lisse. "Nou", zult u zeggen, "dat is toch een prima zaak? Snel op de fiets naar het werk en weer terug op prachtige paden." Het klinkt ook geweldig en naar alle waarschijnlijkheid zal Lisse zich achter de filosofie van de provincie scharen, maar wat mij betreft wordt er eerst aandacht besteed aan het oplossen van de eigen problemen. Want onder ons gezegd en gezwegen is het met een aantal fietspaden in het dorp slecht gesteld. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt.

Hobbels en bobbels

Ik heb het nu niet over klappende tegels, die overigens verder klappen nu ook de borden zijn weggehaald, maar over de onderhoudstatus. Ik nodig eenieder, maar vooral bestuurders en politici, uit om eens vanaf het centrum via de Ruishornlaan richting Tweede Poellaan en Heereweg te fietsen. Allereerst zijn er de nodige hobbels en bobbels die zijn veroorzaakt door lijntrekkers en andere figuren die onder de paden in de aarde wroeten. Maar echt slecht gesteld wat betreft de toestand van het plaveisel is het bij met name het pad langs de Ruishornlaan. De tegels verrekken het ook daar om lekker dicht tegen elkaar te blijven liggen en zakken naar de buitenkant van het pad weg. Met tot gevolg dat er tussen de tegels kieren ontstaan die soms zo breed zijn dat je zelfs met dikke banden onderuit kan gaan als deze in zo'n gleuf komen. Een slechte zaak en ik heb het sterke vermoeden dat ook op andere plekken in het dorp er fietspaden van matige kwaliteit zijn te vinden. Mooi dus, zo'n provinciaal plan, maar het ware te wensen om eerst en vooral de kwaliteit van de eigen paden onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren.

Takkeherrie

Enne… als de provincie toch al zo aan het plannen maken is, kan misschien ook iets worden bedacht om de (te) hard rijdende scooters, waarvan er vele een takkeherrie maken en een uur in de wind stinken, van die fietspaden worden geweerd. Volgens de provincie zorgt het nieuwe snelle fietspadenplan voor minder uitstoot van CO2 én is het natuurlijk ook nog eens goed voor de gezondheid van de inwoners. Nou, als je als inwoner op een fietspad rijdt en keer op keer wordt gepasseerd door scooters en bromfietsen, is de geur echt anders dan die van een goede parfum en blijft deze lang in je neus hangen. Niks goed voor de gezondheid dus, denk ik zo. Ik weet het. Het is een gigaprobleem, maar voor zover ik weet is uit de regio noch uit Lisse tot op heden iets ondernomen om dat eens te bestuderen en naar oplossingen te zoeken. Dus leuk wat de provincie met de gemeenten op de rails wil zetten, maar eerst ook meer aandacht besteden aan de eigen (fietspaden)problematiek lijkt me ook niet verkeerd.

Maximale score voor Manege Hillegom

Vlnr: Pieter Versteege, Marian Koopman-Versteege, Havanty, Danielle v Dijk, Bob Koopman, Patrick Marsman. | F/t: AC

HILLEGOM n Manege Hillegom kan trots zijn: er is de maximale score behaald bij de kwaliteitsscore van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Dit betekent dat er vijf sterren zijn behaald. Woensdag 6 februari kwam rayonmanager Patrick Marsman het hierbij behorende bordje overhandigen. Bob Koopman, een van de eigenaren van het familiebedrijf, zei enorm trots te zijn op dit behaalde resultaat. "Het is de kroon op hard werken".

Manege Hillegom is sinds november 2017 op de nieuwe locatie gevestigd. Op de oude locatie wist de manege drie sterren te behalen. "We zijn enorm trots dat we er nu vijf hebben. Daar hebben we allemaal heel hard voor gewerkt. Bij de FNRS kan je één tot vijf sterren krijgen en daarvoor moet je aan een enorme puntenlijst voldoen. Ze kijken bijvoorbeeld naar hygiëne, veiligheid, de accommodatie, of er gediplomeerde instructeurs werken, de bedrijfsvoering, maar ook of de paarden gelukkig zijn. Dat laatste is enorm belangrijk: want een gelukkig paard is goed berijdbaar voor de ruiters en dat creëert ook weer blije ruiters."

Inmiddels zijn 400 paardenbedrijven aangesloten bij de FNRS. Een keer in de twee jaar vindt de keuring plaats. Volgens Bob Koopman is de keuring vergelijkbaar met de Bovag: "Het is een heel brede keuring en als je dan als manege vijf sterren haalt, dan ben je natuurlijk super blij."

Groei van 390 naar 520 leden

Sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie is het Manege Hillegom alleen maar goed gegaan. "We zijn gegroeid van 390 naar 520 leden. We hoeven er niets voor te doen. Het gaat allemaal via mond-tot-mondreclame. Ze komen overal vandaan, zelfs uit Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Leiden en Haarlem. We hebben zelfs een wachtlijst, zo druk hebben we het. Gelukkig blijft deze nooit lang, want we zijn steeds weer bezig om tijd voor nieuwe lessen te creëren. We hebben er ook nieuwe paarden bijgekocht. Er zijn vijftig stallen en die zitten allemaal vol."

Volgens Koopman is de manege Hillegom de modernste van de regio. "We zijn enorm blij dat we door de kans van de gemeente dit mooie complex neer hebben kunnen zetten. We kunnen nu eindelijk grote wedstrijden organiseren, want we hebben binnen twee rijbanen en een grote buitenrijbaan, waarop we in april buitenwedstrijden organiseren."

Kwaliteit en plezier

Koopman ziet de vijf sterren als waardering voor al het werk. "We willen onze leden kwaliteit bieden, maar dat niet alleen, ook plezier, want dat is de basis. We hebben één lid dat al 45 jaar lid is en dat is heel lang als je bekijkt dat we nu ruim vijftig jaar bestaan. We hebben jonge leden, maar ook een gevorderde groep, die op hoog niveau rijdt. We hebben allround mensen opgeleid op het gebied van dressuurspringen. Al onze instructeurs hebben we intern opgeleid. Ze zijn begonnen op stal, vervolgens achter de bar, naar het leiden van een kinderpartijtje en uiteindelijk instructeur geworden."

SDO start met spelletjesochtend

Foto: classy.be

Hillegom n Met ingang van zaterdag 2 februari is SDO Korfbal gestart met de spelletjesochtenden voor jongens en meisjes tot 7 jaar.

In het clubgebouw aan de Stationsweg 45 kunnen de kinderen van 10.30 tot 11.30 uur allerlei spelletjes doen om lekker te bewegen en te spelen met divers (korfbal) materiaal. Ook voor de allerjongsten is er genoeg te doen in de speelhoek. Meer info: www.sdokorfbal.nl.

Zeldzame vogel gespot

Hillegom n Vogelminnend Nederland kon afgelopen weekend het hart ophalen in Hillegom.

Daar werd een zeer zeldzame Kleine Trap gespot. De eerste melding kwam van de Noorder Leidsevaart. Enkele tientallen vogelaars trokken vervolgens richting Hillegom om het beestje met eigen ogen te kunnen zien en, beter nog, te fotograferen. De Kleine Trap leeft vooral in Spanje, Portugal en op de Balkan. Tussen 2000 en 2012 werd hij slechts drie maal in Nederland gesignaleerd. De vogel liet zich zondag ook zien in Noordwijkerhout en De Zilk. In totaal kwamen ruim 50 meldingen binnen op verschillende vogelaarssites. | Bron: BO, foto: classy.be

nieuws/column

Webinar over groeimindset

OPVOEDING • Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt op 14 maart in samenwerking met Tischa Neve een webinar over groeimindset bij kinderen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 2 en 18 jaar.

In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je tips om de groeimindset van je kind(eren) te vergroten. Een webinar vol eyeopeners, voorbeelden en veel praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen.

Kinderen met een groeimindset geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Dat je talenten alleen het startpunt zijn en dat je steeds kunt blijven groeien door te oefenen en ervaring op te doen. Deze manier van denken kan je kind enorm helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en te groeien op alle gebieden. En het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen, en ouders kunnen hun kinderen helpen om die groeimindset aan te leren of te behouden.

Wil jij je kind helpen om leren leuk te vinden, vertrouwen te krijgen in zijn of haar eigen kwaliteiten en positief denkend door het leven te gaan? Meld je dan snel aan. Dit webinar vindt plaats op donderdag 14 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar: www.cjgcursus.nl.

Voedselbank verhuist

| Foto: PR

Hillegom n De Stichting Voedselbank Hillegom, die ook De Zilk voorziet, en die nu nog werkt vanuit aan pand aan de Mgr. van Leeuwenlaan naast de Jozefkerk, moet binnenkort verhuizen vanwege de herontwikkeling van het Jozefpark.

Daarom heeft het college in overleg met de Stichting Voedselbank Hillegom een oplossing gezocht: de gemeente Hillegom verstrekt aan de Stichting Voedselbank een subsidie (lening) van 345.000 euro om een bedrijfsunit aan te kopen van waaruit de Voedselbank haar werk kan blijven doen. In het geval dat de werkzaamheden van de Voedselbank ophouden koopt de gemeente Hillegom dit pand voor 1 euro weer terug.

In Hillegom leven ongeveer 400 huishoudens op of onder de armoedegrens. Dat zijn rond de 700 inwoners waarvan 200 kinderen. Er zijn op dit moment 65 gezinnen met 150 monden die mede afhankelijk zijn van de Voedselbank.

Toegang tot de Voedselbank is gebonden aan strikte criteria. Een alleenwonende volwassene komt in aanmerking voor een voedselpakket als hij of zij na aftrek van huur, gas, water, elektriciteit en verzekeringen minder overhoudt dan 215 euro per maand. Voor een extra gezinslid van 18 jaar of ouder wordt dit bedrag verhoogd met 80 euro, ongeacht de leeftijd. Ter controle van deze financiële gegevens dient de aanmelding via officiële hulpverleningsinstanties te gebeuren.

In de Raadscommissievergadering bleek brede steun voor het voorstel van B&W ondanks enkele kritische opmerkingen van oppositiepartijen VVD, D'66 en Bloeiend Hillegom.

Zo pleitte de Louise Pijnacker van de VVD voor een goede afstemming met de andere Voedselbanken in de regio met het oog op mogelijke kostenbesparing en stelden Sander Boschma van D'66 en Ria Heemskerk van Bloeiend Hillegom voor dat de gemeente Hillegom de bedrijfsunit aankoopt en vervolgens voor 1 euro aan de Stichting Voedselbank verhuurt.

Dit, om de Stichting niet met beheer en onderhoudskosten van het pand te belasten. Wethouder de Jong ontraadde dat omdat het staand beleid is van de gemeente Hillegom om zelf geen onroerend goed te verwerven of te beheren. Ook zag hij strijdigheid met artikelen in de wet Markt en Overheid.

Het voorstel gaat als bespreekpunt naar de raadsvergadering van 21 februari voor definitieve besluitvorming.

Als die instemt, kunnen we de slingers bij de Voedselbank ophangen, aldus coördinator Luuk Geljon in haar warm pleidooi bij de aanvang van de vergadering.

| Tekst: Jos Draijer

Klaverjassen en knutselen bij Speeltuin Marijke

Lisse n Bij Speeltuin Marijke aan de Crocussenstraat is in februari weer van alles te doen. Naast spelen in de speeltuin kun kinderen er terecht voor creatieve activiteiten en wordt er geklaverjast.

Er is op woensdag 20 februari een creatieve middag voor kinderen van 5 t/m 8 jaar. Kom gezellig langs en neem gerust een vriend(innetje) mee. Het is van 14.00 tot 15.30 uur. Leden mogen gratis meedoen, niet-leden betalen 2,50 euro.

Voor de volwassenen is er een klaverjasavond op donderdag 21 februari. Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar en worden de kaarten geschud. Kosten: 5 euro per koppel.

Sportinstuif

Hillegom n In de voorjaarsvakantie, op vrijdag 1 maart, vindt in samenwerking met verenigingen en sportaanbieders een sportinstuif plaats.

Het wordt een sportief spektakel voor kids tussen de 4 en 15 jaar tussen 13.00 tot 15.00 uur in De Vosse aan de Vosselaan 152. De zaal is open vanaf 12.30 uur en de entree is 2 euro per persoon.

Aanmelden kan via de Facebookpagina van Hillegom in Beweging. Meer info: Paul de Bree, 06-52722312 of mail naar: pdebree@sportsupport.nl.

interview/nieuws

n Puntenburg koopt nieuwe pony dankzij opbrengst kerstfair Fioretti

De kerstfair bracht eind vorig jaar 3000 euro op. Die heeft Puntenburg gebruikt om pony Happy te kopen. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Vlak voor de kerstvakantie vond op het Fioretti College aan de Sportlaan een kerstfair plaats, om geld in te zamelen voor een goed doel: Stichting Puntenburg.

Deze stichting traint paarden voor het rijplezier van speciale kinderen. Denk hierbij aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De paarden hebben een gunstige, revaliderende werking op de kinderen. Het betekent voor veel kinderen even bevrijd te zijn van hun rolstoel en beperkingen. Het rijden vraagt concentratie en een reactie van het hele lichaam, en de natuurlijke cadans van het paard biedt ontspanning en plezier.

Pony Happy

Sigrid Kunnen van Stichting Puntenburg: "We hebben jullie donatie gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe pony voor de stichting. Twee weken geleden is pony Happy aangeschaft. We hebben een keuring door de dierenarts laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat Happy niets mankeert. Ook is het zadel dat bij de aanschaf zat nagekeken en aangepast, zodat hij goed past. Nu krijgt Happy een speciale training, zodat hij uiteindelijk ook ingezet kan worden voor het paardrijden met kinderen met een beperking."

Het opgehaalde bedrag bedroeg maar liefst 3000 euro. Vrijdag 8 februari is de cheque op het Fioretti College door klas 2M3 overhandigd aan de Stichting Puntenburg.

Hillegom n Voorafgaand aan de topintegraalwedstrijd op 7 februari, vergaderde de leden van Bel Air over het voortbestaan van hun bridgevereniging.

Bijna iedereen was aanwezig en met ruime meerderheid werd besloten om zeker nog één jaar door te gaan. Iedereen werd op het hart gedrukt zijn/haar best te doen om nieuwe leden te werven. De 22 paren waren verdeeld over twee lijnen en iedereen speelde dezelfde spellen. Jan Zwaneveld en Anky de Jong scoorden 67,50% en pakten de avondwinst. Marijke van Lamoen en Ronald van de Holst werden tweede met 64,58%. Gert van de Beld en Gonny Jongbloed behaalden 60,42% en werden derde.

Hillegom n Bij de Kulturele Raad aan de Prinses Irenelaan verzorgt zondag 17 februari om 14.30 uur theatergroep De Nachtdieren een kindervoorstelling over een vernieuwde versie van het boek van Jan Terlouw: De koning van Katoren.

Sinds het overlijden van de koning van Katoren heerst er een minister die zich alleen bezig houdt met nutteloze zaken, terwijl de problemen van de bevolking zich opstapelen...

Het is een muzikaal sprookje voor de hele familie. Kaartjes voor deze voorstelling kosten 6,50 euro en zijn te verkrijgen via de www.scbh.nl, via Readshop Frank Evers of 's middags aan de zaal (contant).

Imbue in 't Huys Dever

Foto: pr

Lisse n In 't Huys Dever aan de Heereweg 349A treedt zaterdag 23 februari Imbue op, een jonge historische folkband. De bandleden slaan een brug tussen de folkscene en de wereld van de oude muziek. Met hun arrangementen brengen zij een frisse interpretatie van oude muziek en een eigen verrassend geluid. De frivole blokfluit en de percussie geven de muziek haar dansbare karakter, maar de melancholische viola da gamba, sprankelende bouzouki en de prachtige zang, kunnen ook prachtige ballades brengen. Aanvang 20.15 uur. Kaartjes à 15 euro zijn te reserveren op 0252-411430 of op kasteeldever@gmail.com.

Hillegom n Harpiste Regina Ederveen treedt op voor de PCOB Hillegom.

Zij verzorgt een programma 'Parels uit de schatkist van de harpmuziek'. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten. Ederveen behaalde het diploma Uitvoerend Musicus Harp. Op het Orpheus-Concours won ze de hoofdprijs voor de beste interpretatie van hedendaagse kamermuziek en gaf als enige harpiste een concert in Carnegie Hall, New York.

De voorstelling is dinsdag 26 februari in De Vonk, Kerkplein 1 en begint om 14.00 uur (zaal open 13.00 uur). Toegang voor leden of na aanmelding via 0252-517355. Meer info: www.reginaederveen.nl.

week in beeld

Sloop van de bollenschuur van De Wolff?

Aan de zuidkant zijn de kenmerken van de bollenschuur nog goed te zien vanaf de Van Lyndenweg. | Foto: CHG Duin- en Bollenstreek Foto: CHG Duin- en Bollenstreek

De eigenaar van de bollenschuur van boerderij De Wolff is van plan de bollenschuur te slopen en een nieuwe woning te bouwen los van het bestaande huis. Daartoe moet het bestemmingsplan ter plaatse gewijzigd worden. Het college van B&W van Lisse heeft daar in principe geen bezwaar tegen. De bollenschuur is aan het huis vast gebouwd. Het betreft het complex op de hoek van de Stationsweg en de Van Lyndenweg

De woning vóór de schuur is een gemeentelijk monument en was vroeger een woning met aangebouwde stal (boerderij De Wolff). Later is de stal bij de woning getrokken voor realisatie van een groter woonhuis. Op een kaart uit 1603 staat op deze locatie al een boerderij getekend. Getuigen van de oude bebouwing zijn een 17de eeuwse kaaskelder met gemetselde trap en gewelf, een vloer van plavuizen en een alkoof. In 1908 is aan boerderij De Wolff een bollenschuur gebouwd voor Bollenbedrijf De Vroomen. Een voor die tijd kenmerkende bollenschuur met openslaande, grote deuren voor natuurlijke ventilatie. Later, waarschijnlijk in de dertiger jaren, zijn deze hoge deuren vervangen door kleinere stalen ramen. De gevels zijn daarbij gedeeltelijk dichtgemetseld en er zijn ventilatieroosters aangebracht voor mechanische ventilatie van de bollen. Een logisch gevolg van de technische ontwikkelingen in die tijd. Aan de noordkant is de schuur in de zestiger jaren uitgebreid met een loods. Deze is niet in de stijl van de bollenschuur zelf gebouwd. De vraag is hoe de bouwtechnische staat van de bollenschuur is. Zou de schuur behouden kunnen blijven en een nieuwe bestemming kunnen krijgen? Het lijkt van wel. Onderzoek daarnaar is wenselijk.

Zienswijze

Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollensteek CHG) zet zich al jaren succesvol in voor het zoveel mogelijk behouden van oude bollenschuren, al of niet met een nieuwe bestemming. Het CHG heeft, samen met de VOL, een zienswijze ingediend om de bollenschuur te behouden voor de toekomst. Landgoed Keukenhof dient zelf een zienswijze in om de bollenschuur te behouden.

Bij bollenschuren zijn niet alleen de karakteristieke elementen zoals ventilatiedeuren en -ramen belangrijk, maar juist ook de veranderingen als gevolg van ontwikkelingen in de techniek en logistiek rond de bloembollencultuur. Dat heeft soms minder te maken met schoonheid dan met authenticiteit en ontwikkeling van karakter. Ook is de combinatie van de 17de-eeuwse hoeve met de bollenschuur van groot belang. Daar is de agrarische ontwikkeling zichtbaar in de Bollenstreek van de 17de tot de 20ste eeuw. Het gebied is gelegen op een plek met zeer hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Het was vroeger een tijdlang onderdeel van het Landgoed Keukenhof. Het Landgoed Keukenhof en haar omgeving (inclusief boerderij De Wolff met bollenschuur) is aangewezen als kroonjuweel cultureel erfgoed. Volgens het CHG en de VOL moet ook om deze reden de bollenschuur niet worden gesloopt. De zienswijze is onder meer te zien op de website OudLisse.nl bij het laatste nieuws.

De Zonnebloem zoekt meer vrijwilligers

Greet Graner geeft de voorzittershamer van De Zonnebloem Lisse over aan Eric Prince. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De Zonnebloem afdeling Lisse is een zeer goed draaiend geheel, maar zou het nog beter kunnen als zich meer vrijwilligers zouden melden. Dat is de rode draad die vorige week maandag was te bespeuren tijdens de algemene ledenvergadering, waarbij tevens de voorzittershamer over ging van Greet Graner naar Eric Prince.

Door Arie in 't Veld

Mevrouw Graner nam na 12 jaar afscheid als voorzitter omdat de statuten van de vereniging dat voorschrijven. Het officiële afscheid wordt gehouden op de vrijwilligersmiddag op vrijdag 15 februari in Brasserie Hemels.

Het tekort aan helpende handen is zoals gezegd een punt waarvoor de vereniging actie gaat ondernemen. Onder andere via Facebook en mond-tot-mondreclame. Het vrijwilligerskorps zet zich in voor het bezoeken van mensen van 75 jaar en ouder, die daar naar hebben gevraagd en zich hebben gemeld bij Riet Schenk of Joke de Graaf via joke.j.degraaf@gmail.com. Veelal mensen met een beperking, maar ook mensen die dreigen te vereenzamen zijn bij dergelijke bezoekjes gebaat. "Inmiddels draait de vereniging goed met 123 gasten; er staan echter ook 33 personen op de wachtlijst. Er zijn weliswaar 55 vrijwilligers voor huisbezoek, maar we willen er nog graag velen bij zodat we die wachtlijst kunnen wegwerken," aldus Prince, de nieuwe voorzitter. Duidelijk werd tijdens de vergadering dat de gemeente Lisse een subsidie voor de vereniging beschikbaar stelt van bijna 1200 euro, maar het geenszins zeker is of die subsidie ook in latere jaren tegemoet kan worden gezien. Kijkend naar de activiteiten in het achterligende jaar was een van de meest spraakmakende het bijwonen van de film over André Rieu in Floralis, naast de Keukenhofdagen en de kerstviering in De Proeverij.

Nieuw jaarprogramma

Het nieuwe jaarprogramma van De Zonnebloem is bekend. Op donderdagmiddag 11 april van 13.00 tot 17.00 uur is er een bezoek aan Keukenhof. Kosten: 7,50 euro inclusief koffie/thee met gebak. Samen met een begeleider kan men dan genieten van dit lentepark.

Voor donderdag 6 juni staat van 09.45 tot 17.00 uur bezoek aan Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn op het programma. De kosten daarvan bedragen 25 euro, inclusief vervoer, koffie/thee met gebak en lunch.

Op dinsdag 3 september van 09.45 tot 17.00 uur is er een boottocht met 'Groene Hart Cruises'. Kosten: 20 euro, inclusief koffie/thee met gebak, borrel met bittergarnituur en een lunch.

Verder op vrijdag 25 oktober van 12.00 tot 15.00 uur een lunch bij Grand Café 'Graaf Jan' in Sassenheim. Kosten: 15 euro.

Op zaterdag 14 december vindt de kerstlunch in De Proeverij plaats, van 10.30 tot 14.30 uur. Hiervoor betalen deelnemers 15 euro, dat is inclusief consumpties.

Prince onderstreept dat het bestuur en de vrijwilligers in staat zijn om er perfecte dagen van te maken. "Maar als zich nog meer vrijwilligers melden, kunnen we nog meer doen voor nog meer mensen. Nieuwe vrijwilligers zullen ervaren dat het echt heel dankbaar werk is."

Lezing VOL in Kasteel Keukenhof

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) heeft weer een aantrekkelijke lezing op het programma staan. En dit keer ook op een nog aantrekkelijker locatie dan in het VOL-gebouw in de Eerste Havendwarsstraat, namelijk op Kasteel Keukenhof op 19 februari.

Door Arie in 't Veld

VOL-secretaris Helmi Beijsens zegt dat het idee daarvan bij Keukenhof ligt. "Dat sprak ons natuurlijk bijzonder aan en ongetwijfeld ook de belangstellenden voor deze lezing die wordt gehouden onder de titel 'Tot uw dienst, mevrouw'. De lezing wordt verzorgd door Charlotte Ebers, sinds 2014 conservator van Kasteel Keukenhof. Vanaf 2015 is ze bezig met het onderzoek over de verborgen verhalen op het kasteel en heeft ze de restauratie begeleid. Met het afsluiten van de herinrichting van de tweede verdieping zijn ook de hier verborgen verhalen zichtbaar gemaakt: die over dienstbodes. Deze hadden geen makkelijk bestaan. Hun situatie veranderde gedurende ruim anderhalve eeuw amper. Kleine kamertjes (vaak zonder raam), een bed, een stoel, een lampetstel en een po. Dat was hun privé-omgeving na een lange dag hard werken. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen was tot in de eerste helft van de vorige eeuw werkzaam als dienstbode, werkvrouw of wasvrouw bij de hogere standen. Ook Kasteel Keukenhof bood werkgelegenheid aan jonge meisjes en vrouwen uit de omgeving. Nu is daarvan een blik achter de schermen te zien. Doordat het kasteel tot 2003 in privébezit was van Graaf Van Lynden zijn veel meubelen en voorwerpen als getuigen van deze vergeten laag van de maatschappij bewaard gebleven. Ook krijgen de bezoekers van de lezing een beeld van de kamer waar de Duitse Wehrmacht van 1943 tot 1945 kantoor heeft gehouden.

De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in de Hofboerderij, waarna men zich naar het kasteel begeeft. Entree voor niet-leden VOL 3 euro.

nieuws/historie

Voorstelling: 'Zonder zin kan het ook'

Foto: Picasa

Hillegom n In de Kulturele Raad aan de Prinses Irenelaan speelt zaterdag 16 februari om 20.30 uur de theatervoorstelling: Zonder zin kan het ook.

Janneke de Bijl beschouwt het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld. Nu ze 36 is, heeft ze inmiddels haar manieren gevonden om daarmee om te gaan. Die werken zelden, maar wil ze haar publiek desondanks niet onthouden.

Janneke Bijl beschouwt haar leven zoal het is: onzinnig en ingewikkeld. | Foto: Bas Losekoot Foto: Bas Losekoot

In haar debuutvoorstelling: Zonder zin kan het ook, is Janneke niet alleen streng voor zichzelf, maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur, die ze natuurlijk wel eerst even zelf heeft uitgeprobeerd. Ze beantwoordt daarbij de volgende vragen: Hoe weet je of je 'liefs' of 'groetjes' moet doen? Wat kunnen mensen met kinderen leren van mensen met honden? En waarom lost hardlopen niks op?

Janneke is lid van het comedycollectief Comedytrain en won in 2017 zowel de jury- als de publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten.

Kaartjes voor deze voorstelling kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via: wwwscbh.nl, Readshop Frank Evers (contant) of 's avonds aan de zaal (contant).

Violist en pianist bij Koetshuis Keukenhof

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof treden dinsdag 19 februari Pieter van Loenen (viool) en Tobias Borsboom (piano) op. Samen vormen deze twee toptalenten een veelgevraagd duo in concertzalen en op festivals door het hele land. Dat is niet verbazingwekkend, want ze hebben vele prijzen op hun naam geschreven.

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. In 2015 won hij de prestigieuze Dutch Classical Talent Award. Eerder was hij al prijswinnaar bij concoursen als het Prinses Christina Concours en de YPF Piano Competition.

Beste examen

Pieter van Loenen was in 2010 winnaar van het Prinses Christina Concours. In 2016 won hij de publieksprijs bij het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. In datzelfde jaar studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag met een 10 met onderscheiding én de prijs voor het beste examen van dat jaar. Dit seizoen is Pieter finalist in de Dutch Classical Talent Award Competition. Als solist trad Pieter onder andere op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Kaartverkoop

In dit programma spelen Van Loenen en Borsboom vioolsonates van Beethoven (no.7 ), Ravel (no.1), Enescu (no.1) en Roemeense Volksdansen van Bartók. Het concert begint om 20.15 uur, het Koetshuis is open vanaf 19.30 uur.

Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl cultureel@kasteelkeukenhof.nl of telefonisch 0252-465555.

No Brexit optreden in Villa Flora

regio n Jazzy Sunday Afternoon op 24 februari van 14.00 uur tot 17.00 uur in Villa Flora wordt opgeluisterd met de Brit Chris Dee als gastsolist op tenorsaxofoon.

Dee speelt een grote variëteit aan jazzstijlen; van ballads tot bebop in up-tempo en alles dat daar tussenin ligt met uitstapjes naar bossanova.

Dit alles bijgestaan door het vaste Jazzy Sunday Afternoon trio met pianist Cees Diepeveen, Hans Brouwer op contrabas en drummer Rob Janse.

Villa Flora is aan de Hoofdstraat 55 in Hillegom en in de nabije omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid te vinden.

De entree is gratis.

Melanie Dobson

Tot ik je vind

Een oude man die het einde van zijn leven voelt naderen, vraagt een journaliste en een advocaat om zijn jeugdvriendin op te sporen, die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het oog is verloren.


Een ontroerende roman voor zowel liefhebbers van romantiek als liefhebbers van spanning.

Christine Féret-Fleury

Juliette of het geluk van boeken


Als een jonge vrouw met het doorgeven van boeken wil bijdragen aan het welzijn van anderen, krijgt haar eigen leven ook een andere inhoud. Ze wordt een bookcrosser, iemand die boeken doorgeeft aan mensen van wie ze denkt dat ze het nodig hebben.
Voor iedereen met liefde voor boeken is dit een feest van herkenning en zeker een aanrader.

Hanneke Hendrix
Aswoensdag

Een jonge vrouw verzorgt haar zieke moeder met wie ze jaren geen contact heeft gehad. In eerste instantie ziet ze er erg tegen op om haar moeder te verzorgen maar gaandeweg geeft het haar rust. Ondanks de slechte band die moeder en dochter met elkaar hadden, groeien ze nu naar elkaar toe.
Een mooie en ontroerende roman

Marijke van Egdom

Bezonken rood

Jeroen Brouwers

Een hartverscheurend mooie novelle waarin de schrijver vertelt over zijn kleuterjaren die hij met zijn moeder doorbracht in een jappenkamp.

Zelden las ik zo'n rijk en diepzinnig boek.

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.


Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl


Op-laseren

Sinds meer dan een jaar hebben we een laserapparaat. Dat is een machine die infrarood licht produceert wat een gunstig effect heeft bij veel aandoeningen. Zo gebruiken we het vaak in gevallen van artrose bij katten en honden. Ook acute kneuzingen en blessures kunnen met het laserapparaat worden behandeld. Postoperatief biedt het bijvoorbeeld ook grote voordelen in de zin van een sneller wondherstel. En een mooiere genezing. Kortom, een perfecte toevoeging aan ons assortiment medische hulpmiddelen voor dieren.

We behandelen al maanden een oudere kat met ernstige artrose in de rug, die niet meer op medicijnen reageerde, met de lasertherapie. Sinds we ermee begonnen zijn loopt Boris weer parmantig door het huis en hij springt zelfs weer voorzichtig op de bank! De eigenaren zijn werkelijk super tevreden met deze (nieuwe) behandelmethode. Bij de laatste keer dat we laserden hoorden we van de eigenares het volgende verhaal. Ze was 2 weken op vakantie geweest en haar zoon was thuisgebleven bij Boris. Nadat ze was vertrokken had Boris geen hap meer gegeten! Hij hing echt enorm aan zijn eigenares. De zoon was in alle staten.

Elk bakje voer dat hij neerzette kon onaangeraakt weer weggegooid worden. Boris ging zienderogen achteruit en werd zwakker. Wat de jongen ook probeerde, Boris bleef volharden in het weigeren van eten. Hij zat echt in een hongerstaking. Maar zijn bazin was op rondreis in Malawi. Die zou zeker niet eerder terugkomen in verband met de heimwee van haar Boris. Via whatsapp hadden ze contact over Boris. Als exponent van de jonge generatie stelde de zoon aan zijn moeder voor om te gaan Face-timen met Boris. Dan kon de kat haar zien en of horen en zou hij zich wellicht beter gaan voelen. Het leek een hoog gegrepen idee met weinig tot geen kans van slagen. De moeder downloadde met Wi-Fi de laatste versie van Face-Time op haar telefoon en startte de verbinding op. De zoon hield de telefoon bij het treurende kopje van Boris. De moeder begon te praten en de dingen te zeggen die ze ook thuis altijd tegen Boris zei. Als in een film zag je Boris opfleuren: hij gaf kopjes tegen de telefoon en begon reflexmatig te spinnen! Hij ging zich op zijn rug draaien en de tranen sprongen 8000 km(?) verder bij de moeder in de ogen.

Ze hoorde het harde gespin van Boris en ze wist dat het goed zou kunnen komen. Na een kwartier beëindigde ze de verbinding en hoewel het te mooi leek om waar te zijn, liep Boris vrijwel direct daarna na zijn voerbakje en begon mondjesmaat te eten! En later op de dag was zijn voerbak leeg. De dag erna was er ook tien minuten contact via Face-Time vanuit de Landrover in Malawi! Boris pakte het weer helemaal op en was gerustgesteld. Nog twee weken tot het baasje thuis was.

Hoe moesten we dat vroeger toch oplossen?

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 17 februari, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 17 februari, 10.30 uur
Spreker: Gabriel Jansen

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 17 februari, 10.00 uur

Spreker: Lars van Nieuwkoop

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 16 februari, 19.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken

Zondag 17 februari, 11.00 uur

Celebrant: mevrouw M. Lommerse
Koor: dameskoor
Extra: viering voor en door mensen met een verstandelijke beperking

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 17 februari, 10.00 uur

Celebrant: pastor M. Kuipers
Koor: Canticum Novum
Extra: koffie/thee na de viering

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 13 februari, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 16 februari, 19.00 uur
Celebrant: pastor M. Kuipers
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 17 februari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Markus

Witte kerkje, Prinsessestraat 1
16.30 uur

Voorganger: ds. J. Trommel

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 17 februari, 10.00 uur

Doopdienst

Spreker: Jaap Spaargaren

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 17 februari, 09.30 en 16 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 17 februari, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

M.m.v. de Cantorij

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 17 februari

Voorganger: ds. C. Hendriksen, Woudrichem

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 17 februari, 10.00 uur

Voorganger: ds. M. van Pelt, Rotterdam

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 17 februari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 6 is: Gina Brouwer uit Hillegom. De oplossing was: vrieskou.