LisserNieuws - De Hillegommer

31 maart 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 31 maart 2020


'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Iedereen moet wennen aan onderwijs op afstand, maar het gaat al steeds beter, zegt De Kleijn. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n In plaats van 's ochtends de fiets te pakken om naar school te gaan, loggen leerlingen in het voortgezet onderwijs in heel Nederland massaal online in om les te krijgen. Uiteraard ook op het Fioretti College in Lisse. Waarnemend rector Rob de Kleijn loopt al heel wat jaren mee in het onderwijs, maar dit is ook voor hem nieuw.

"In mijn 37-jarige loopbaan heb ik dit nog niet meegemaakt. Geen examens, daarmee schrijven we geschiedenis", meldt De Kleijn. Het Fioretti College heeft hard gewerkt om de leerlingen op afstand te ondersteunen. "Ons onderwijs op afstand maakt vorderingen. De docenten zetten het werk in de vorm van weektaken in Classroom en via Google Meet zijn er ingeroosterde contactmomenten met de leerlingen. Soms heeft een docent wel zestig leerlingen tegelijk in zijn virtuele klas om vragen te beantwoorden. En zo'n contactmoment leidt ook wel weer tot hilarische taferelen: leerlingen die vanuit bed inloggen of niet in de gaten hebben dat de knuffel op de achtergrond ook in beeld is", lacht de waarnemend rector.

Online-onderwijs is een proces van vallen en opstaan, aldus De Kleijn. "De collega's zijn enthousiast weektaken en opdrachten in Classroom gaan zetten, voor de leerlingen soms iets te enthousiast. Zij geven dan aan door de bomen het bos niet meer te zien. Dagelijks plaatsen we een update op de website, zo houden we ouders en leerlingen op de hoogte. Ook voor de docenten, die nu vooral vanuit huis werken, is er een dagelijkse update. Iedere dag nemen wij de feedback van leerlingen, ouders en collega's door."

Het feit dat er geen centraal examen komt en daarmee dus het schoolexamen bepalend is voor de slaag-zakregeling, maakt dat sommige leerlingen in feite nu al weten dat zij geslaagd zijn. "Als namelijk alle cijfers binnen zijn en alles is voldoende, dan is die conclusie ook terecht. Maar het is wel bizar dat het onder deze omstandigheden indirect bekend wordt en niet gevierd kan worden. Ik begrijp zelfs dat de eerste vlaggen al in het straatbeeld verschenen zijn. Wij adviseren alle leerlingen echter wel om nu eerst de richtlijn van de minister af te wachten als het gaat om de slaag-zakregeling, de herkansingsmogelijkheid en dergelijke, voordat men voorbarige conclusies trekt."

Supers mogen langer open op zondag

Lisse n De gemeente heeft supermarkten en andere levensmiddelenbedrijven toestemming gegeven om - zolang de noodverordening COVID-19 duurt - op zondagen langer open te zijn.

Deze winkels kunnen een ontheffing aanvragen voor opening tussen 08.00 en 20.00 uur. Dit zorgt voor meer spreiding van klanten over de gehele dag. Dit is veiliger voor de klanten en voor het winkelpersoneel. In ieder geval Jumbo en Albert Heijn maken gebruik van deze verruiming en zijn de komende tijd zondags open van 10.00 tot 19.00 uur.

>28-jarige Lisser aangehouden

POLITIE n Een getuige belde zaterdagavond 28 maart rond 21.45 uur de politie, omdat bewoners van een woning aan de Rijnsburgerweg door een groep mannen gewelddadig waren overvallen.

Een 35-jarige man liep door het geweld verwondingen op en is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. Vijf mannen en een vrouw, een 33- en 26-jarige uit Hillegom, een 28-jarige uit Lisse, een 33-jarige uit Oegstgeest, een 24-jarige zonder vaste woonplaats en een 24-jarige vrouw, zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de overval. De politie onderzoekt de zaak.

>Campagne 'Slimmer chillen = corona killen'

Bollenstreek n Onder de naam “Slimmer chillen = corona killen” is de Veiligheidsregio Hollands Midden een campagne voor jongeren gestart.

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd, als je zoveel mogelijk thuis moet blijven van de overheid? Of wel naar buiten mag, maar altijd minimaal op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven? De campagne daagt jongeren en studenten uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken.

Op www.slimmerchillen.nl kunnen jongeren inspiratie opdoen en eigen bijdragen insturen. Barry Badpak en YouTuber Alexander Ancher geven alvast tips. Inzenders maken wekelijks kans op een cadeaubon.

Foto: Leon Pigmans

Je bruiloft
uitstellen door corona

Hopelijk is iedereen er nog in augustus

Drukke tijden voor WelzijnsKompas

Meekijken op afstand bij
De Waterval

Bezorgdheid n 'Houd kinderen binnen'

Lichtpuntjes in de lockdown: virtueel contact beter dan niets

Mevrouw Van de Heisteeg facetimet dagelijks met haar (klein)kinderen. | Foto: pr.

Hillegom n (ingezonden door Eric van de Heisteeg) Mevrouw Van de Heisteeg woont sinds 2019 in woonzorgcentrum Bloemswaard, in Hillegom. Het bevalt haar daar goed. “Ik heb de leukste kamer van Bloemswaard”, zegt ze altijd. "De mensen hier zijn erg lief voor me."

Vanwege het coronavirus is er net als in alle andere verzorgingstehuizen in Nederland een lockdown ingesteld. De deur is op slot. Sindsdien zijn de dagen best saai. De zorg gaat gewoon door, maar die lieve mensen hebben het allemaal al zo druk en dan vaak geen tijd voor een gezellig praatje. Ook tot andere bewoners moet afstand bewaard worden, dus gezellig eten in het restaurant beneden is er niet meer bij. Eten gebeurt op de eigen kamer. Ook de groepsactiviteiten zijn tijdelijk stop gezet. Maar vooral niet meer naar buiten kunnen, zoals even naar de supermarkt aan de overkant lopen, valt mevrouw Van de Heisteeg zwaar. “Ik zou beginnen met mijn nieuwe fietsmaatje op een duo-fiets, maar dat kan nu niet. Lekker met de rolstoel door het bos kan ook niet. Saai hoor.“ Ook maakt ze zich natuurlijk veel zorgen. Mevrouw Van de Heisteeg leest de krant, kijkt veel tv en luistert veel naar de radio. Niet alleen maakt ze zich zorgen over de gezondheid van iedereen, binnen en buiten Bloemswaard. Maar ook haar eigen gezondheid kan natuurlijk makkelijk in gevaar komen. Gelukkig is er net een nieuwe iPad aangeschaft. Zo heb ik toch iedere dag even contact met mijn (klein)kinderen. Dat werkt makkelijk en is erg leuk om te doen." Voor het eerst sinds het begin van de lockdown kon mevrouw Van de Heisteeg even op het buitenterras van Bloemswaard zitten, afgeschermd en op een flinke afstand van de andere bewoners. Er waren de afgelopen dagen veel leuke initiatieven vanuit de 'buitenwereld'. “We hebben meerdere keren mooie bloemen gehad en kaartjes en tekeningen van kinderen uit de buurt gekregen. Voor mij zijn dat echt lichtpuntjes.” Een overbuurjongetje heeft met grote letters op een paar vellen papier: “Een lieve groet voor u!” geschreven en een groot rood hart erbij gekleurd en deze lieve woorden voor het hele zorgcentrum zichtbaar op het raam geplakt, super leuk! Als je even tijd over hebt: maak iets leuks voor de mensen in Bloemswaard! Binnen bij de hoofdingang staat een grote bak waar tekeningen, kaartjes of andere leuke dingen in kan leveren. Deze post wordt minimaal twee dagen apart gehouden, om mogelijke besmetting te voorkomen.

>Ook berenjacht in Hillegom en Lisse

initiatief n Vorige week werd landelijk het project Berenjacht geïntroduceerd, met als doelstelling de kinderen tijdens een wandeling beren tegen ontdekken.

Het was de bedoeling dat mensen de beren voor hun raam zetten. Al snel werd overal aan dit initiatief meegedaan, ook in Lisse en Hillegom. Er stonden ook hier honderden beren voor de ramen, in alle soorten en maten en ontstonden Facebookpagina’s, waarop locaties en foto’s werden gezet. Het was een mooi project dat kan worden gedaan met in acht neming van de anderhalve meter afstand en het was leuk om te zien hoe de kinderen enthousiast op jacht gingen. Sommige locaties werden opgeschreven op een soort afstreepkaart, andere kinderen maakten weer foto’s.

HA-posten roepen op en bedanken

regio n Het is hartverwarmend om te ervaren dat ondernemers en particulieren in de regio meedenken over hoe zij kunnen bijdragen aan de strijd tegen het Coronavirus.

De huisartsenposten worden regelmatig benaderd met aanbiedingen van beschermingsmaterialen. Pedicures, tandartsen, bouwbedrijven en particulieren weten de huisartsenposten te vinden om hun beschikbare mondkapjes en andere materialen aan te bieden. "Dat helpt ons enorm en wordt tevens als een hart onder de riem ervaren door huisartsen, triagisten, doktersasssistenten en andere medewerkers. Maar de vraag naar persoonlijke beschermingsmaterialen blijft groot, om die reden doen wij de volgende oproep:

Bedrijven en particulieren die beschermingsmaterialen op voorraad hebben, worden verzocht deze af te staan aan de huisartsenposten in de regio. Het betreft materialen als mondkapjes (chirurgisch, FFP1, FFP2 en FFP3), plastic schorten (lange mouw en halter) of kunststof overals. Twijfelt u of uw materiaal geschikt is of wilt u materiaal komen brengen bij de huisartsenposten? Breng het dan bij voorkeur naar de huisartsenpost locatie Voorhout, Rijnsburgerweg 4b. De materialen zullen vooral worden gebruikt voor de Coronaspoedpost in Leiderdorp. Hier worden patiënten gezien met een Coronaverdenking die zijn doorgestuurd door de huisartsen uit de hele regio Zuid-Holland Noord."

>Inschrijving Gluren bij de Buren geopend

lisse n Het is in deze coronatijd nog niet goed voor te stellen: een huiskamer waar je zomaar naar binnen kunt lopen om samen met anderen naar muziek te luisteren. Toch hoopt de organisatie van Huiskamerfestival Gluren bij de Buren dat het straks weer kan. Artiesten en huiskamers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een optreden op zaterdag 10 en zondag 11 oktober.

Gluren bij de Buren is een cultureel festival dat plaatsvindt bij mensen thuis. (Amateur)kunstenaars uit de regio treden gratis op voor buurtbewoners. Zangers, voordrachtkunstenaars, musici, goochelaars, toneelspelers, verhalenvertellers, dansers, singer-songwriters et cetera kunnen zich aanmelden voor zaterdag (Poelpolder), zondag (rest van Lisse) of beide dagen. Artiesten treden per middag drie keer een half uur op in dezelfde huiskamer. Dit jaar is gekozen voor vaste begintijden: om 14 uur, 15 uur en 16 uur. Wel zo duidelijk voor bezoekers en deelnemers. Naast artiesten zijn er natuurlijk ook podia nodig. Lijkt het u leuk om een optreden in uw eigen huiskamer te krijgen? Geef u dan op als podiumlocatie. Iedere huiskamer is daarvoor geschikt. Huiskamers met een piano zijn extra welkom! Aanmelden kan via een formulier op www.glurenbijdeburen-lisse.nl. Er is een formulier voor artiesten en voor huiskamers.

Eenden in hun eentje

stil n Henny van Straalen postte deze foto op Facebook dit weekend.

Ze schreef erbij: "Het was druk vanmorgen in Hillegom op het Henri Dunantplein: maar niet met mensen. Deze eendjes staan voor de supermarkten en lopen over het lege plein van de AH naar Deka."

Meedenkers wijzen de weg en bieden luisterend oor

regio n Inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk kunnen gebruikmaken van het nieuwe Meedenkersnetwerk. Dit is een netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten die verstand hebben van wonen, sociale contacten, activiteiten, zorg en financiën. Zij bieden ook steun en een luisterend oor tijdens de coronacrisis waar we nu mee te maken hebben.

Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar maatschappelijke loketten, regelingen en activiteiten. Meedenkers helpen daarbij. Zij zijn een gids en wijzen inwoners snel en eenvoudig de weg. Dat gebeurt op dit moment alleen digitaal en telefonisch, maar na de coronacrisis kan een Meedenker ook thuis langskomen of ergens afspreken. Zij kunnen dan eventueel mee naar een afspraak met bijvoorbeeld de gemeente.

“Meedenkers zijn de verbinding tussen inwoners met vragen en het aanbod van maatschappelijke organisaties. Met hun deskundige ondersteuning vervullen zij een unieke rol op het moment dat een inwoner de weg niet kent of zijn vraag nog niet helemaal helder heeft. Zo komen inwoners sneller terecht bij de ondersteuning die ze nodig hebben”, laat wethouder Arno van Kempen van koplopergemeente Teylingen weten.


De werkwijze

Een inwoner die een vraag heeft op maatschappelijk gebied, maar niet weet bij wie hij terecht kan, kan contact leggen met het Meedenkersnetwerk. Momenteel zijn er inwoners die zich eenzaam of ongerust voelen; het Meedenkersnetwerk is er ook graag voor deze mensen. Op de website www.meedenkersnetwerk.nl staan alle meedenkers, de onderwerpen waar zij veel van weten en in welke van de vier gemeenten zij actief zijn. Het is mogelijk om via de website een vraag te stellen, die bij coördinator Nadia te Water terecht komt. Zij zoekt dan een geschikte Meedenker uit. Als iemand al een voorkeur voor een Meedenker heeft, kan dat aangegeven worden. Nadia te Water is ook bereikbaar via 06-10 69 92 82 en info@meedenkersnetwerk.nl.

Op 18 maart stond een feestelijke startbijeenkomst gepland met de Meedenkers, vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties en de wethouders Arno van Kempen van Teylingen, Jolanda Langeveld van Lisse, Fred van Trigt van Hillegom en Dennis Salman van Noordwijk. Helaas kon deze bijeenkomst niet doorgaan vanwege corona.


Voorbeeld uit de praktijk

Tot slot een voorbeeld. Een oudere inwoonster, mevrouw De Wild, krijgt hulp van Meedenker Peter bij haar belastingaangifte. In hun gesprek komt Peter erachter dat mevrouw De Wild hulp nodig heeft bij klusjes in huis. Mevrouw De Wild vertelt hem ook dat zij vaak eenzaam is. Peter bespreekt de vraag in het Meedenkersnetwerk en krijgt feedback van de andere meedenkers. Bij een volgend bezoekje aan mevrouw De Wild geeft hij haar het telefoonnummer van een klussendienst en brengt zijn buurvrouw in contact met een welzijnsorganisatie in de buurt. Kijk voor meer info op www.meedenkersnetwerk.nl.

>Avond4daagse 2020 gaat niet door

Hillegom n De maatregelen die de overheid onlangs aangekondigde, maken dat de organisatie van de Avondvierdaagse Hillegom helaas geen keuze heeft: ook dit evenement gaat dit jaar niet door.

"Als organisatie kiezen wij ervoor de Avond4daagse niet te verschuiven naar later dit jaar, maar om onze energie te steken in de editie van 2021. Wij betreuren dit als nieuw bestuur, zeker omdat vele vrijwilligers, scholen, ondernemers en de gemeente al druk bezig waren met de voorbereidingen. Ook voor alle deelnemers is dit natuurlijk een teleurstelling. Wij hopen dan ook iedereen in goede gezondheid te kunnen verwelkomen bij de volgende editie van 1 tot 4 juni 2021.

>Provincie NH: streep door Duinpolderweg

HIllegom n De provincie Noord-Holland (NH) heeft in een (telefonische) vergadering van de Stuurgroep Duinpolderweg laten weten van plan te zijn om uitsluitend verder te gaan met de verbreding van de (Nieuwe) Bennebroekerweg tussen de A4 en de N205 in de gemeente Haarlemmermeer. Dit, vanwege de enorme woningbouwplannen van Haarlemmermeer tegen de Ringvaart aan tussen Cruquius, Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek.

Door Jos Draijer

De rest van de Duinpolderwegroute wordt niet uitgevoerd: de doortrekking tot aan de Haarlemmerstraat (N208), de randweg bij Zwaanshoek en de randweg A44-Lisse. Dit voorgenomen besluit over de (Nieuwe) Bennebroekerweg wordt nog voorgelegd aan Provinciale Staten. NH Gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit, Jeroen Olthof: “Wij willen hiermee duidelijkheid bieden aan de inwoners en onze Stuurgroeppartners, met wie wij graag in gesprek blijven over de bereikbaarheid in het grensgebied van Noord- en Zuid-Holland.” Na jarenlang overleggen met overheden, inwoners en ondernemers hadden beide provincies eerder (eind 2018) formele besluiten genomen over het definitieve tracé van de Duinpolderweg om duidelijkheid te creëren en een einde te maken aan de gepolariseerde verdeeldheid van meningen tussen voor- en tegenstanders.

Provincie Zuid-Holland en de partners in de Duin- en Bollenstreek betreuren het zeer dat de provincie Noord-Holland niet verder wil met het project Duinpolderweg. Gedeputeerde Floor Vermeulen, die een paar weken geleden op een VVD bijeenkomst in Hillegom nog van een “pauzestand” sprak, ging uit zijn dak van woede aldus zijn woordvoerder. “Zoveel werk, inspraak, voorbereiding en besluitvorming voor niets?” Dat kan dus niet, die schade moet verhaald worden op Noord Holland zo klinkt het in het Provinciehuis in Den Haag.


Woedend

Ook de wethouders van Hillegom Anne de Jong en Lisse Jolanda Langeveld zijn verbijsterd, om niet te zeggen woedend. De Jong: “Dit besluit van Noord Holland maakt dat de bestaande verkeersproblemen zoals op de N208, de Wilhelminalaan, de Meerlaan niet worden opgelost.

(lees verder op pagina 13)

Taalcafé houdt contact

Hillegom n Ook het Taalcafé gaat met de tijd mee. Hoewel het voorlopig niet meer mogelijk is om bij elkaar te komen om oefeningen te maken, te lezen en te kletsen met elkaar op de dinsdagmiddag in de bibliotheek Hillegom, zijn de vrijwilligers druk bezig met het maken van oefeningen en leesstukken voor de drie verschillende niveaugroepen.

Deze worden wekelijks op dinsdag aan de bezoekers van het Taalcafé toegestuurd via mail en na een paar dagen volgen dan de antwoorden. Gelukkig is van bijna iedereen het mailadres bekend, langs die weg krijgen zij de opgaven binnen.

Na onderling overleg is afgesproken dat de vrijwilligers een keer per week of twee weken even bellen met de mensen om te kijken hoe het gaat en of men de oefeningen heeft kunnen openen. Een aantal heeft of geen internet of geen computer of printer, zodat niet iedereen het volle profijt heeft van dit initiatief van het Taalcafé. Met sommigen wordt het contact alleen via telefoon onderhouden, wat overigens zeer op prijs wordt gesteld.

Oud-deelnemers die de afgelopen vijf jaar het Taalcafé hebben bezocht en ook de taaloefeningen en leesstukken willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Henk Huurneman via: 0252-520096. Mailen mag ook naar: h.huurneman1@kpnmail.nl.

nieuws/column

>Provincie NH: streep door DPW

HIllegom n (vervolg van pagina 9) Dat wordt nog erger door de nieuwe woningbouwplannen van de Haarlemmermeer waarbij de verkeersoverlast over de Ringvaart, (provinciegrens) in Heemstede, Bennebroek, Hillegom en Lisse wordt gedumpt. Dat kunnen de bestaande ophaalbruggen niet verwerken. En dan heb ik het nog niet eens over de onbehoorlijke manier waarop NH met de bevolking, bedrijven, andere gemeenten en de provincie ZH omgaat. Politiek populisme en ongeloofwaardig noem ik dat, wanneer de provincie NH democratische spelregels en genomen besluiten negeert”.

Mobiliteitswethouder Jolanda Langeveld van Lisse is ook allerminst te spreken: “Er is nu geen totaaloplossing meer. Ik heb diverse keren aan Noord Holland gevraagd wat zij dan wel als totaaloplossing zien, maar dan komt er niet veel meer uit dan dat ‘er een nieuwe realiteit’ is. Dat is stuitend.” De reactie van de Stuurgroep sluit aan bij mening van wethouders de Jong en Langeveld. “Het voorgenomen besluit van Noord-Holland biedt geen oplossing om de grens regio bereikbaar te houden en de ruimtelijke en economische ontwikkelingen mogelijk te maken. De druk op de woningmarkt zal blijven, files zullen toenemen en het bedrijfsleven zal hier grote schade ondervinden.

De gevolgen voor nu zijn een verlies aan onderling vertrouwen en naar buitenwereld een beeld dat voor de overheid een door haar zelf genomen besluit niet bindend is” zo staat in de verklaring van de Stuurgroep, waarin Hillegom. Lisse, Haarlemmermeer, de Vervoersregio Amsterdam, het gemeentelijke samenwerkingsverband Holland Rijnland (14 gemeenten) en de provincie Zuid Holland vertegenwoordigd zijn.

Noord Holland doet daarin dus niet meer mee. Reden voor de Stuurgroep om de provincie Noord Holland dringend te verzoeken haar standpunt te herroepen.

'Schrappen Duinpolder weg moedig besluit'

Bij Cok Malitz aan de Oosteinderlaan wappert de Hollandse driekleur hoog in top. | Foto: pr

ingekomen n Bij de bewoners van de Oosteinderpolder wordt met blijdschap gereageerd op het besluit van de provincie Noord-Holland om een dikke streep te zetten door de Duinpolderweg.

De redactie ontving bijgaande foto van Cok Milatz uit de Oosteinderlaan. Hij schreef: "Een moedige beslissing om te kiezen voor duurzaamheid én leefbaarheid in plaats van asfalt. Eindelijk een bestuur dat niet alleen de mond maar vol heeft van duurzaamheid, maar nu ook daadwerkelijk laat zien er iets mee te doen. Het terugdraaien in Noord-Holland is geen ondemocratisch besluit.

Provinciale Staten is door een dubieuze volmacht buiten spel gezet. Bij Gedeputeerde Staten is er een constante onderstroom geweest die werd aangevoerd door mevrouw Elisabet Post die geen tegenspraak duldde.

Zo werden tegenstanders van haar Duinpolderweg gewoon uit de werkgroep gezet. We snappen dat er ook partijen teleurgesteld zijn, maar het is niet meer van deze tijd om het fileprobleem maar te blijven oplossen met meer asfalt.
Het verbeteren van opbaar vervoer en fietspaden past beter bij onze nieuwe realiteit. Dit hebben de laatste verkiezingen wel laten zien.
Nut en de noodzaak van de Duinpolderweg is nooit aangetoond en er is onomstotelijk bewezen dat de files in de Randstad voor een groot deel bestaan uit automobilisten die op fietsafstand van hun werk wonen.

Wanneer je dit maar blijft faciliteren met meer asfalt, krijg je de mensen nooit uit de auto!"

21 / 22

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling Warmond? Zorg dat de oplossing uiterlijk zondag 5 april binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 13: Tessy Lenting uit Lisse. De oplossing was: wielerbaan.