LisserNieuws - De Hillegommer

9 april 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 9 april 2019


Schilderen tijdens raadsuitje

De raadsleden bewonderden hun schilderwerkjes tijdens de workshop bij Plan 4 in de Oude School. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De gemeenteraad beleefde vorige week het jaarlijkse raadsuitje. Een dagje teambuilding zeg maar. Hiervoor was maar weinig nodig, want men genoot van alle elementen van die dag.

Door Arie in 't Veld

De gemeenteraadsleden begonnen met een bezoek aan het Lisser Art Museum (LAM) en eindigden op het veld van honk- en softbalvereniging The Flags. En daar tussendoor hadden ze een workshop schilderen in de accommodatie van Plan 4. Voor Iet Langeveld en Wout Ruigrok een hele uitdaging, want zij geven wel workshops, maar tot op heden niet aan zo'n grote groep (25) als die van de gemeenteraad. Na een introductie werden penseel en verf door de raads- en collegeleden onvervaard ter hand genomen en ging men er geruime tijd flink tegenaan. Met wisselend succes. Dat wel, maar er zaten toch ook kunststukjes tussen waarvan je kon zeggen dat het desbetreffende raadslid dit heel goed als een hobby kon uitoefenen. Deze workshop was ook de gelegenheid om nader kennis te maken met de verbouwde Oude School van Plan 4. "Nu zitten we in het pand waarover in de raad zoveel te doen is geweest. Ik moet zeggen dat op korte termijn hier al veel goeds is verricht," aldus Rob Veldhoven (Nieuw Lisse). Andere kunstenaars onderschreven dat en lieten bovendien blijken dat 'het schilderen je een heerlijke rust bezorgt'. Nadat men elkaars werk had bekeken, was het gedaan met de schildersrust, want op sportpark Ter Specke wachtte de raad een nieuwe uitdaging onder leiding van The Flags. Al met al een prima raadsuitje, waarop veel werd gezien, geleerd en gedaan en die dit keer ook louter en alleen over zaken in Lisse gingen.

Matthäus Passion bij Floralis

Lisse n Het Filmhuis Lisse draait dinsdagmiddag 16 april om 14.00 uur bij Floralis 'De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw' van regisseur Cherry Duyns.

Een weliswaar jonge, maar waardevolle traditie in het Filmhuis Lisse; de vertoning van de Matthäus Passion op de dinsdagmiddag voor Pasen. Het is de integrale uitvoering vanuit De Nieuwe Kerk van A'dam, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. Na de documentaire "De Matthäus Mission van Reinbert de Leeuw" werd Cherry Duyns gevraagd om de hele Passion te registreren. Dat is met veel plezier en zeer snel en met een klein budget gedaan. Helaas is er daarom nooit een trailer van gemaakt (waar zou je ook in moeten knippen?) en ontbreken ook de ondertitels. Zodoende kan men het libretto niet meelezen. FHL-leden betalen op vertoon van hun pas 6 euro, niet-leden 7 euro. Alleen cash, reserveren stoelen/tickets niet mogelijk.

Steekje los in de Poelpolder? Help gezellig mee

Lisse n WelzijnsKompas steekt samen met vrijwilligers en inwoners uit Lisse een bloemenmozaïek met als thema Flower Power. Op 17, 18, 19 en 20 april zijn zij op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen met ritsen en steken van de hyacinten.

WelzijnsKompas heeft een kleine rol gespeeld in het ondersteunen van Franz, een enthousiaste inwoner uit Lisse die ook de Wandel Je Fit Groepwandelingen organiseert. Franz wil graag samen met de buurt een bloemenmozaïek steken in De Poelpolder. Op 17 april tussen 16.00 en 22.00 uur worden de hyacinten geritst in de achtertuin van Händelstraat 49. Op 18 en 19 april beginnen ze met het steken van de hyacinten, van 08.00 tot 21.00 uur, in de entree van De Poelmarkt. Op 20 april zetten ze de puntjes op de i en wordt het mozaïek buiten tentoongesteld. Jong en oud, statushouder of geboren en getogen in Lisse, werkende of gepensioneerd; iedereen is welkom. Eén of twee uurtjes helpen, een dagdeel, de gehele dag…..de keuze is aan jou. Winkeliers van De Poelmarkt verzorgen de lunch, de koffie en thee, nog meer lekkers en natuurlijk is er een schoon toilet waar een ieder gebruik van kan maken. Aanmelden bij Franz van Sluis (vrijwilliger WelzijnsKompas), tel. 06-51654905 /e-mail: franzvansluis@telfort.nl

Subsidie voor De Bijenkorf

LISSE n Speeltuinvereniging De Bijenkorf kan 5000 euro subsidie van de gemeente over 2019 tegemoet zien. Het geld wordt beschikbaar gesteld voor het aanbieden van een veilige speelomgeving voor kinderen tot en met 12 jaar.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan vertelt dat het toekennen van de subsidie aan de late kant is, hetgeen wordt veroorzaakt door de bestuurswisseling bij de vereniging. "Hoewel het nieuwe bestuur van de speeltuin de aanvraag nog niet volledig heeft kunnen indienen, vindt de gemeente het belangrijk dat er een doorstart kan worden gemaakt en zo snel mogelijk het achterstallig onderhoud van zowel het clubgebouw als de speeltuin wordt aangepakt. De subsidie wordt daarom als voorschot verleend. We hebben alle vertrouwen in het nieuwe bestuur en de buurt (Emmastraat en omgeving, red.) verdient zo'n speelterrein voor de vele jonge gezinnen met veel kinderen. We vinden het belangrijk dat kinderen veilig buiten kunnen spelen. De speeltuinvereniging is een veilige extra aanvulling op de openbare speelvoorzieningen in de gemeente. Naast het aanbieden van een veilige speelomgeving met speeltoestellen vinden er in het gebouw activiteiten voor kinderen en volwassenen plaats. Dit komt de samenhang in de Oranjewijk ten goede."

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Foto: Willem Krol

Voorzitter over zijn
eerste corso

Het is een feestje voor de hele streek'

Lisse wil samen met anderen bouwen

Gezellige open middag bij de heemtuin

Groene invulling voor leeg perceel aan de Greveling

Op deze locatie aan de Greveling komt een klein parkje in Japanse stijl. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

LISSE n Het stuk land ligt er jarenlang ongebruikt bij en van alle plannen die er voor zijn bedacht is er niet eentje van de grond gekomen. Maar nu wil het college spijkers met koppen slaan en het gebiedje aan de Greveling dat aansluit op de Broekweg gaan invullen.

Door Arie in 't Veld

Volgens wethouder Jeanet van der Laan zou hier aanvankelijk een brug komen als ontsluiting van de Ruishornlaan/Poelpolder naar de Broekweg, maar indertijd is besloten de brug niet aan te leggen. "Twee ontwikkelaars die geld in het project hadden gestoken hebben hun geld inmiddels terug gekregen", zegt ze. Twee jaar geleden was er het plan om daar drie woningen te realiseren. Een op de locatie van de kavel en twee op de locatie van de botenloods. De ontwikkelaar heeft zich echter teruggetrokken. Wethouder Jeanet van der Laan zegt daarover dat er nu een parkje wordt aangelegd in Japanse stijl. "Openbaar toegankelijk en volop door de jeugd te gebruiken voor klimmen en dergelijke. "Met acht omwonenden is overeenstemming bereikt over het onderhoud van het parkje dat zij willen uitvoeren Aan de waterkant bevindt zich een reststrook die is verkocht aan twee woningeigenaren. Zij schermen deze strook af van het water, waardoor het verblijf in het parkje veiliger wordt. Het gebied, waar het Masterplan Greveling 2001 als toetsingskader voor de ontwikkeling van bedrijven naar woningbouw diende, voorzag in die tijd nauwelijks in groen en speelruimte in de woonwijken. Een aangewezen plek voor groen was in het Bloembinderspark, maar dat is niet gerealiseerd. Een andere aangewezen plek voor groen was op de locatie van de kavel. Hier zou een langzaamverkeersbrug omringd door openbaar groen komen. Openbaar groen in de vorm van een klein park geeft het versteende gebied een meerwaarde. Er wordt ook een aantal bomen geplant, betaald vanuit het plaatselijke Bomenfonds. De gemeente heeft in de Bomenverordening Lisse 2015 een Voorziening Herplantplicht Bomen geregeld. Het Bomenfonds is daar een resultaat van. Dit betekent dat wanneer er binnen een project niet voorzien kan worden in een bepaald aantal bomen en er elders ook niet direct een geschikte locatie beschikbaar is, er geld gestort moet worden in het fonds. Geld storten kan ook als blijkt dat herplantplichtige bomen na kap niet teruggeplaatst kunnen worden. Het onderhoud van de in het parkje nieuw te planten bomen betalen we eveneens uit dit fonds."

Drukke maand bij SV Marijke

LISSE n Bij Speeltuinvereniging Marijke aan de Crocussenstraat is de maand april goed begonnen met klaverjassen voor volwassenen.

De klaverjasliefhebbers kunnen ook donderdagavond 18 april weer een kaartje komen leggen. Om 20 uur worden de kaarten geschud en staat de koffie als vanouds klaar. Kosten: 5 euro per koppel.

Daarnaast is er vrijdag 12 april een creatieve avond voor de jeugd van 9 t/m 13 jaar. Aanvang 19.30 uur en eindtijd rond 21.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. De jeugd van 5 t/m 8 jaar heeft ook een creatieve bezigheid; die is op woensdag 24 april van 14.00 tot 15.30 uur. Leden mogen gerust een vriend(innetje) meenemen. Voor jeugdleden zijn de activiteiten gratis en niet-leden betalen 2,50 euro per keer.

Let op: vanaf 15 april is de speeltuin een paar dagen dicht, want er komt een nieuw speeltoestel! Die wordt op paaszaterdag onthuld. Kinderen tot 12 jaar zijn welkom van 10.00 tot 11.30 uur om te knutselen en paaseieren te zoeken. Aansluitend is de onthulling van het toestel.

Verder doet Speeltuin Marijke weer mee met de mozaïekwedstrijd. Dit in het kader van het nieuwe speeltoestel. Het mozaïek wordt vanaf 17 april gebouwd. Hulp is welkom op 18 en 19 april. Op zaterdag 20 april is de speeltuin geopend tot 17.00 uur. Op zondag 21 april open van 12.00 tot 17.00 uur.

Lentecursus bij Roeivereniging Iris

Foto: pr

LISSE n De Lentecursus van Roeivereniging Iris is een leuke en vrijblijvende manier om kennis te maken met de roeisport in Lisse. De basisbeginselen van het roeien worden bijgebracht in 8 lessen. De eerste les is op dinsdag 23 april. De lesdagen zijn: maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagavond.

Roeien is een sport voor jong en oud: het jongste Iris-lid is 8 jaar en de oudste is 75+. Bij roeien gebruik je al je spiergroepen en het is weinig blessuregevoelig. Met deze gecombineerde kracht- en duursport werk je lekker vrij op het water aan je conditie.

Bij Iris kun je bijna het hele jaar roeien, bijvoorbeeld over de Ringvaart naar de Kaag of langs de bollenvelden. Wanneer er door slecht weer niet geroeid kan worden zijn er ook binnen trainings- en instructiemogelijkheden in het prachtige nieuwe onderkomen aan de Greveling. Bij Iris kan iedereen recreatief, prestatiegericht of competitief roeien, voor de jeugd van 8-18 jaar zijn er eigen uren. Ook kunnen er toer- en marathontochten geroeid worden in binnen- en buitenland. Enthousiast geworden? Mail naar: secretaris.rv.iris@gmail.com en schrijf je in voor de Lentecursus. Wanneer je nieuwsgierig bent geworden naar roeivereniging Iris in Lisse, check dan de website: www.rv-iris.nl en kom naar de Open Dag op 20 april. Als je zin hebt kun je onder begeleiding van instructeurs in een boot stappen om het roeigevoel te ervaren. Roeivereniging Iris zit aan de Ruishornlaan 23.

Kom naar de Tafel van WelzijnsKompas

Lisse n Het inloopspreekuur vriiwilligerswerk is iedere maandagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur n de bibliotheek aan de Koninginneweg 79a.

Iedereen is welkom om aan te schuiven aan de Tafel van WelzijnsKompas voor het verkrijgen van informatie over wat er zoal aan vrijwilligerswerk te doen is in Lisse. Er is voldoende informatie beschikbaar. Ook kan er direct gekeken worden op de vacaturebank.

Wel interesse in vrijwilligerswerk, maar niet in de gelegenheid zijn om het spreekuur te bezoeken? Maak dan een afspraak met onze medewerker vrijwillige inzet, Ingrid van der Ploeg via i.vanderploeg@welzijnskompas.nl of bel (0252) 757100. WelzijnsKompas is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

Vlammend ochtendgloren bij Lisserbeek

Foto: Masha Wijnhout

LISSE n De leden van de Facebook-groep Je bent Lisser als... hebben de foto hiernaast verkozen tot foto van de maand.

Masha Wijnhout, die de foto maakte, weet nog precies waar ze was toen ze deze rode lucht zag. Ze schreef de redactie het volgende: "Deze foto is gemaakt op de dijk bij de Lisserbeek (of voor velen de Zandsloot) in de wijk Merenburg. Hier loop ik bijna elke morgen met mijn witte herder Spike. Tijdens het uitlaten van Spike heb ik nooit mijn camera bij me, alleen mijn mobiel. Dus sorry voor de echte fotografen: deze is met mijn mobiel gemaakt, want teruggaan voor mijn camera had geen nut. Dan is net het mooie momentje weg."

Een mooie foto kan je gewoon ook maken met je mobiel. En wordt het plaatje de Foto van de Maand, dan komt het ook in LisserNieuws, zodat iedereen kan meegenieten.

Expo bij DEKKER

Lisse n In het kader van de periodieke tentoonstelling 'Beelden van Bollen' is er bij advocatenkantoor DEKKER, Heereweg 266, weer een tentoonstelling. De expo is van 19 tot en met 22 april. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Er is werk te bewonderen in diverse technieken van 5 kunstenaars: Annemarie Honderdos (ceramiek), Ada Kors (foto's), Mieke Verdegaal (schilderijen), Willy Veerman-Ruigrok (ceramiek) en Frans & Truus van der Veld (beelden).

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Foto: Jelle IJntema

Lisse n Bij de Bibliotheek Bollenstreek staat de VoorleesExpress centraal in de maand april.

Deze ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar die moeite hebben met taal. Twintig weken lang komt een vrijwilliger elke week bij het gezin thuis om voor te lezen, samen te lezen en taalspelletjes te doen. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn. Elvira Vis, projectleider VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek, geeft aan dat er dit jaar veel aanmeldingen van gezinnen zijn. "We zoeken daarom vrijwilligers: voorlezers en coördinatoren. Help je graag kinderen die moeite hebben met taal? Ben je 18 jaar of ouder? En heb je twintig weken lang een uur in de week tijd? Word dan voorlezer bij de VoorleesExpress. Wil je wat meer doen en graag voorlezers begeleiden, dan is coördinator een leuke en uitdagende vrijwilligersfunctie." Op www.bibliotheekbollenstreek.nl/vle staat meer informatie over de vrijwilligersfuncties en kun je je direct aanmelden.

Voor meer informatie over de VoorleesExpress kunt u contact opnemen met projectleider van de VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek, Elvira Vis: bollenstreek@voorleesexpress.nl (071-5237351).

Foto: Jelle IJntema, Passie in Beeld

Ledverlichting voor The Flags

LISSE n Er komt nieuwe verlichting voor het speelveld van honk- en softbalvereniging The Flags.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet zegt daarover dat vorig jaar vanuit de KNBSB de verlichting is gecontroleerd en dat deze niet voldoet aan de normen van de bond. "Nu is het halogeenverlichting en dat gaat ledverlichting worden. Aanvankelijk was het de bedoeling om de verlichting in 2025 te vervangen, maar zo lang kan niet worden gewacht. De vereniging mag anders niet op de zomeravonden spelen en valt wellicht ook buiten de boot van de subsidieregelingen die in dat verband door het Rijk beschikbaar zijn gesteld. Met het vervangen van de verlichting is ongeveer 23.000 euro gemoeid, hetgeen 65 procent is van de kosten van de vervanging die door het Rijk worden gesubsidieerd. We zijn hiermee ook bezig in het kader van de duurzaamheidsgedachte. Dat gaat eveneens gelden voor het vervangen van de straatverlichting. Op dit moment wordt bekeken welke armaturen een hogere lichtopbrengst en een hogere besparing opleveren."

Open middag heemtuin weer druk bezocht

De heemtuin biedt ook kinderen volop vertier. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het zonnetje scheen, de molen draaide en het bleek de perfecte dag te zijn voor de extra openstelling van de heemtuin, afgelopen zondag. Tussen twee en vier kwamen meer dan 60 bezoekers langs om de bloeiende stinzenplanten te bewonderen, bij de bijenkasten te kijken, een speurtocht te doen of plantjes te kopen.

Tekst&foto: Esther Akerboom

De openstelling was de eerste van een reeks van acht, elk met een ander thema. Dit keer draaide alles om de momenteel bloeiende stinzenplanten, dit zijn planten die vroeger als sierplant uit het buitenland werden gehaald en hier verwilderd zijn.

Bijenkasten

Een attractie op zich waren de bijenkasten, waar op deze mooie dag de bijtjes vrolijk in- en uitvlogen. Imker Danny van Essen vertelde de bezoekers alles wat zij wilden weten. "Het is vooral leuk om kinderen te leren hoe je met de natuur om moet gaan. Ik leer ze bijvoorbeeld dat onkruid wieden veel beter is dan spuiten, want dan is het meteen opgeruimd. Ik probeer ze iets mee te geven voor de rest van hun leven."

Feestje

Vrijwilligster Herma Bijl was erg blij met zoveel bezoekers. "Het is heel druk geweest en we hebben vooral veel sneeuwklokjes verkocht. Het is dan ook elke keer weer een feestje. Nu bloeien de stinzenplanten en bij elke volgende open middag staan er andere planten in bloei zodat het er weer totaal anders uitziet."

Een goede reden dus om regelmatig een kijkje te gaan nemen in dit prachtige stukje Lisse. Op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur is de heemtuin altijd open. Kom gerust langs, als bezoeker of vrijwilliger. Lekker in de buitenlucht aan de slag in het groen onder het genot van een kop koffie. De heemtuin is altijd blij met helpende handen. De heemtuin ligt aan het Heempad, tussen de Don Boscostraat en 1e Poellaan, naast de Zemelpoldermolen. Meer info op www.freewebs.com/heemtuinlisse.

ChaYenne wint dagje uit

Hillegom n De 7-jarige Chayenne Hanssen uit Hillegom is de winnares van de 'Dagje Uit kleurwedstrijd' van Jumbo van Beest. Het jonge tekentalent mag met het hele gezin een dagje uit naar Kinderpretpark Julianatoren. Totaal zijn zo'n 100 kleurplaten bij de winkel ingeleverd, waarvan die van Chayenne door de jury is gekozen tot de mooiste.

Kunstenaar Chayenne is dolblij met de prijs. Ferry van Beest, ondernemer van Jumbo van Beest vond de kleurwedstrijd een leuk initiatief: "Jumbo heeft de voorjaarskriebels te pakken. Iedereen wil er lekker samen op uit trekken en daar speelt Jumbo op in met de Dagje Uit-actie. Klanten sparen enthousiast voor entreekaartjes en het allerleukst: kinderen leverden hun mooiste creaties in. We hebben veel tekentalenten hier in Hillegom. Mooi dat we onze klanten af en toe kunnen verrassen met wat extra's, zoals dit.''

Wie ook zin heeft in een dagje uit met het hele gezin kan nog tot en met dinsdag 30 april sparen voor Dagje Uit-kortingsmunten. Klanten krijgen bij besteding van elke 10 euro aan boodschappen een speciale munt ter waarde van 2,50 euro. Daarmee kunnen zij simpel en snel sparen voor korting op de leukste dagjes uit. De korting kan oplopen tot wel 25 euro per entreekaartje en is het hele jaar geldig.

Een dagje pretpark, theater of dierentuin met de kinderen, relaxen in de sauna, of voor de echte waaghalzen: skydiven met vrienden. Klanten hebben de keus uit meer dan zeventig Dagjes Uit voor jong en oud, op locaties door heel Nederland én net over de Belgische en Duitse grens. Kijk voor meer informatie op Jumbo.com/dagjeuit.

Onderzoek naar tevredenheid klanten ISD

REGIO n Onderzoeksbedrijf I&O Research onderzoekt hoe tevreden klanten van de ISD Bollenstreek zijn over het contact met de ISD en de manier waarop de ISD de uitkeringen en voorzieningen regelt. Het onderzoek start medio april.

De ISD voert voor alle inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen taken uit op het gebied van de sociale zekerheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals (bijstands)uitkeringen, schulddienstverlening en Wmo voorzieningen. Circa 2500 klanten zijn voor dit onderzoek willekeurig geselecteerd. Zij krijgen een brief met vragenlijst thuisgestuurd met het verzoek aan dit onderzoek deel te nemen. Deelname is geheel vrijwillig en de antwoorden worden anoniem behandeld. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die in maximaal 15 minuten kan worden ingevuld, digitaal of op papier. De uitkomsten van dit onderzoek zijn naar verwachting eind juni bekend en komen op de ISD-website te staan. Met het resultaat wil de ISD de dienstverlening verder optimaliseren.

Ruim 1350 kids op de Zanderij

Hillegom n HIB (Hillegom In Beweging) houdt vrijdag 12 april de jaarlijkse Koningsspelen alweer voor de 7de keer.

Circa 1350 kinderen zijn op deze ochtend tussen 9.00 en 11.45 uur sportief actief op sportpark de Zanderij. In het eerste jaar werden de spelen georganiseerd in kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De daaropvolgende jaren is deze traditie voortgezet. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

Grote Reünie Quiz van Kindervreugd in De Engel

Foto: pixabay

Lisse n Speeltuinvereniging Kindervreugd houdt zaterdag 18 mei vanwege het 60-jarig bestaan een Grote Reünie Quiz. Bij het 50-jarig jubileum was er een soortgelijke quiz, en die was destijds een groot succes.

De quiz wordt georganiseerd bij hotel-café-restaurant en zalencentrum De Engel. Aanvang om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.00 uur. De quiz bestaat uit drie rondes met allerlei vragen over Speeltuinvereniging Kindervreugd en over buurtschap De Engel van toen en nu. Meedoen? Dat kan per team. Een team bestaat uit twee personen en het inschrijfgeld is 5 euro per persoon. Betalen aan de deur. Er is plaats voor 70 koppels, dus geef je snel op, want vol is vol. Alleen deelnemers hebben toegang tot de zaal. Iedereen die wil kijken, kan de quiz volgen vanuit de andere zaal. Opgeven graag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor woensdag 15 mei via www.kwis-spelen.nl. Je ontvangt een bevestiging als je ingeschreven bent.

Aanmelden buitenspelen

REGIO n Iedereen kan zich weer aanmelden voor de Buitenspeeldag 2019 van Nickelodeon en Jantje Beton op woensdag 12 juni. Vorig jaar speelden meer dan 115.000 kinderen buiten.

Nickelodeon en Jantje Beton willen dat kinderen meer buiten gaan spelen en organiseren daarom gezamenlijk de Nationale Buitenspeeldag en roepen speeltuinen, buurten, ouders, scholen, clubs, bedrijven, gemeenten en iedereen die spelen leuk en belangrijk vindt op om een Buitenspeeldag activiteit te organiseren.

Nickelodeon en Jantje Beton bieden ieder op hun eigen manier een helpende hand bij het creëren van spellen, speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. Daarnaast gaat Nickelodeon ieder jaar op zwart tijdens de Buitenspeeldag om het buitenspelen te stimuleren.

Meld je speelactiviteit aan op www.buitenspeeldag.nl.

Corsomarkt in Lisse op 12 en 13 april

Lisse n Voorafgaand aan het wereldberoemde Bloemencorso Bollenstreek staat er in het centrum van Lisse de Corsomarkt.

Het is de grootste markt van de Bollenstreek. In de Kanaalstraat en Kapelstraat staan meer dan 100 kramen met onder meer lokale producten, woonaccessoires, kleding en hangt er een gezellige sfeer.

De markt is beide dagen geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

In verband met de drukte op de wegen rond Keukenhof is het advies om fietsend of lopend te komen.

Meer en meer woningbouw nodig

Foto: pr

Je kunt het nog nieuwe college van Lisse van alles meegeven, maar duidelijk is in elk geval wel dat het een team is dat onvervaard voortgaat op de ingeslagen weg wat betreft de invulling van het collegeakkoord. Met als een van de speerpunten het woningbouwbeleid en dan met name voor starters en oudere jongeren.

Een groep die niet of nauwelijks aan woonruimte komt. Enerzijds omdat de huizen er niet zijn, anderzijds omdat ze nogal eens hoog in de prijs zitten als het om de huur gaat. Wethouder Jeanet van der Laan liet de pers vorige week weten dat het college negen locaties in beeld heeft waarop gebouwd of getransformeerd kan worden. Dat is nogal wat, zo zult u denken, maar het betreft allemaal relatief kleine projecten. En daarover moet nog veel gedacht en gepraat worden met eigenaren van de locaties en ook de gemeenteraad, want sommige van die locaties behoren Lisse toe en in dat kader heeft men niet met andere partijen te maken.

Een van de meest opvallende projecten is de tijdelijke huisvesting (zeg vijf tot tien jaar) in het voormalige gebouw van Zwets en Zeitlinger. Dat is een ommekeer in het denken, waar ontwikkelaar Adriaan van Erk ongetwijfeld positief over zal zijn. Dat was hij ook toen het vestigen van vluchtelingen in dat gebouw aan de orde was. Dat ging niet door en nu is er dat alternatief. Een verrassing, want toen het pand geen dienst kon doen voor de COA en in de wandelgangen werd geopperd dat er dan dus wel ruimte voor starters in gerealiseerd kon worden, werd de boot afgehouden. Dat kon niet omdat het pand in feite staat op een bedrijventerrein en dan is woningbouw uit den boze. Met als uitzondering dan voor die vluchtelingen. Doch ziet, hoort en verwondert u: wat de gemeente betreft is het gigantische pand nu toch in beeld voor het ontwikkelen van betaalbare woonruimte voor starters en oudere jongeren die tot sint-juttemis bij moeders pappot moeten blijven, omdat er voor hen geen betaalbare woonruimte is. Van der Laan had met betrekking tot dit project nog geen enkele vastigheid, omdat er nog het nodige met onder andere de eigenaar besproken moet worden, maar wat de gemeente en de huisvestingsmogelijkheden betreft staat de deur dus kennelijk op een kier. Daar kijk je dan wel even van op, want binnen ongeveer vier jaar is er een fikse omslag in het denken aan de orde. Het college zal daar werk van maken net zoals het bouwen of verbouwen van de Rembrandtschool en de voormalige Christelijk Nationale School op de kruising Broekweg/Hyacinthenstraat. En natuurlijk wordt ook weer het oog gericht op een groot project als Geestwater. En let wel: niet alle woningen zullen worden gebouwd voor starters, maar kunnen wel de doorstroming bevorderen. Bladerend in oude kranten bleek me dat de woningnood een fenomeen is dat sinds het einde van de oorlog de kop op stak en waarover bij massale nieuwbouw, zoals in de Poelpolder, steeds werd gezegd dat dit het einde van de woningnood zou betekenen. Daar is niks van terecht gekomen. Het is oprecht de vraag in hoeverre het huidige college erin zal slagen die woningnood op te heffen. Al was het maar voor een klein deel en dan met name voor de groep starters. Er is op dit gebied in elk geval nog veel te doen voor het college.

'Vaart zetten achter woningbouw'

LISSE n Wethouder Jeanet van der Laan geeft aan dat, voor zover dat mogelijk is, de gemeente vaart wil zetten achter de woningbouwplannen.

Door Arie in 't Veld

Ze zegt hiervoor een aantal locaties op het oog te hebben. Dit zijn locaties (a) waar het college zeggenschap over heeft, (b.) die van belang zijn voor de uitstraling van Lisse en/of (c.) waar het college in goede samenwerking met partijen een mogelijkheid ziet tot het versneld ontwikkelen van woningbouw.

Daaronder vallen locaties die voor starters interessant zijn en die in het bezit zijn van de gemeente. Zoals de voormalige Rembrandtschool die na sloop de ruimte biedt aan de bouw van appartementen; het gebouw aan de Broekweg waarin tot voor kort Cardea en daarvoor de School met de Bijbel resideerde en kan worden omgezet in huur- zowel als koopappartementen. En met als doelgroep starters onder de 24 jaar. De huurprijzen variëren dan van 500 tot 550 euro en voor de middengroepen een huur van 800 tot 850 euro. Ook in het bezit van de gemeente zijn de woningen en kavels aan de Schoolstraat naast De Gewoonste Zaak. "Hier kan ruimte worden gemaakt voor goedkope koopwoningen in het middensegment. Verder kunnen we ook plannen maken voor het pand van de gemeente waarin tot voor kort Plan 4 was gevestigd. Voor het bouwen aldaar moeten we nog een doelgroep bepalen. Er is naar buiten gekomen dat ook Museum de Zwarte Tulp hier het nodige wil realiseren in verband met het mogelijk plaatsen van Panorama Tulip Land, ook met appartementen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat waar wij willen bouwen anderen die daarvoor nu geen geld hebben ons bouwplan overnemen. We zijn in elk geval niet van plan de kas van het museum op deze manier te spekken. Als we een plan voor dat gebied hebben willen we ook doorpakken." (zie ook pag. 15)

Bezoek Fonds1818 aan Plein28

Blije gezichten in Plein28 vorige week. | Foto: pr

Hillegom n Directeur Sanne ten Bokkel Huinink en projectadviseur Murat Aslancik van Fonds1818 waren donderdag 4 april bij Plein28.

Zij maakte kennis met Plein28 en de vrijwilligers van een aantal activiteiten. De vrijwilligers lieten zien en horen wat zij met hun donatie van Fonds1818 hebben gedaan. Samen met de mannen van het Repair Café toonden ze een goed gevulde gereedschapskist en de nieuwe geluidsinstallatie voor de presentaties van SeniorWeb. Voor het gezamenlijk koken van de mannen, dagprogramma senioren en Over de Kook, zijn potten, pannen en een airfryer aangeschaft. Jambo en de vrouwengroep ontvangen een potje ter ondersteuning van al hun activiteiten.

Ook is door twee vrijwilligers een balie in elkaar getimmerd waardoor Plein28 bezoekers nog beter kan ontvangen en informeren. De vrijwilligers vertelden enthousiast wat de activiteit voor hen en hun deelnemers betekent. Plein28 in Hillegom is een leer- en ontmoetingscentrum waar samen – leren – doen centraal staat. Omdat Plein28 een ontwikkelgerichte omgeving is, neemt WelzijnsKompas afscheid van drie kaartactiviteiten. Uiteraard worden zij ondersteund bij het vinden van een nieuwe accommodatie. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er van 9.00 tot 12.00 open inloop in Plein28. Eenieder is welkom om een kijkje te nemen of vragen te stellen aan één van de medewerkers. Alle activiteiten staan op www.plein28.nl. Meer info: Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl / 06-40644805.

Axel tweede op NK

Hillegom n De Hillegomse Axel van Dorp deed zaterdag 6 april mee aan de Nederlandse Kampioenschappen judo onder de 15 jaar.

Axel judot bij Aarts sport Hillegom. Om aan het NK judo -15 mee te mogen doen moest ze zich eerst kwalificeren op de district kampioenschappen 17 maart. De eerste wedstrijd begon spannend, maar Axel ging in de aanval en won met volle overtuiging. Zo won zij drie wedstrijden om in de finale te komen. Deze verloor ze helaas door de zenuwen, maar behaalde wel een mooie tweede plaats. Trainer Stefan de Vries is dan ook super trots op zijn pupil.

Mozaïeksucces 2018 smaakt bij Team Sublime Lisse naar meer

LISSE n Na het succes van 2018 doet Team Sublime Lisse ook nu weer mee met de mozaïekwedstrijd.

Het team meldt: "Vorig jaar was zo'n mooie ervaring. Dat wilden wij dit jaar uiteraard graag weer meemaken. Vooral de enthousiaste en positieve reacties van de bezoekers, alle mensen die zijn komen helpen en uiteraard de waardering van de jury hebben ons doen besluiten weer mee te doen. Er zijn zelfs kerstkaarten verzonden van de geweldige foto's die vorig jaar 'in' het mozaïek zijn gemaakt en wij zien deze foto's nog regelmatig voorbij komen op diverse sociale media. Hoe leuk is dat?"

Corsofeest bij De Gewoonste Zaak

LISSE n Bij De Gewoonste Zaak is zaterdag 13 april het Corsofeest. Gelijk nadat de corsostoet het centrum van Lisse heeft verlaten start DJ Donny voor een superfeest. Deze dj is vooral bekend van zijn danceparty's en house-events. Zijn stijl is populair onder een ouder en jonger publiek. Daarna feest men verder met Mikey H, een dj met een indrukwekkende staat van dienst. Hij zet de boel op zijn kop met Nederlandstalig en feestmuziek, maar draait net zo makkelijk iets anders. De Gewoonste Zaak is open van 14.00 uur tot in de late uurtjes.

nieuws/column

Levendige talkshow 'Hillegomse helden en hufters'

Hillegom n Een volle zaal in hotel Flora, schrijvers en journalisten in Hillegom opgegroeid, serieuze en geestige interviews, een quiz, een band, Ampzing Genootschap en een goede sfeer. Dat waren de ingrediënten van een levendige talkshow in Flora, georganiseerd door het 1 April Rien van Nunen Genootschap. Voor zover nog niet bekend: Rien van Nunen verwierf in de jaren 60 als acteur landelijke bekendheid met rollen in de tv-serie Swiebertje (burgemeester) en Stiefbeen & Zoon.

Foto&tekst: Jos Draijer

Journalist en interviewer (bekend van radio en tv) Frénk van der Linden, geboren en getogen in Hillegom, interviewde zus Mirjam van Bart de Graaff, oprichter van omroep BNN, en dochter Rieneke van Rien van Nunen. Daarbij kreeg het publiek een intiem inkijkje in het privéleven van de bekende Hillegommers Rien van Nunen en Bart de Graaff. Samen met Frenk der Nederlanden werden ook diverse bekende Hillegommers aan de tand gevoeld: Frans van der Riet over het concert van The Beatles en Hummie van der Tonnekreek die terugblikte op het tv-programma Big Brother. Hillegoms journalist John Schoorl zorgde voor een hilarische voordracht. Deze talkshow zorgde voor de omlijsting van de presentatie van de derde aflevering van het literair-journalistieke magazine 'Hotel Flora' met als thema deze keer Hillegomse helden en hufters. In het boek zijn interviews, verhalen en gedichten opgenomen over Hillegom en Hillegommers. Tot slot nam Mirjam de Graaff het eerste exemplaar van het magazine in ontvangst.

Gemeente Lisse wil ook samen met andere partijen bouwen

In het gebouw van Swets & Zeitlinger zouden eerst asielzoekers worden gehuisvest. | Foto: archief / Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

LISSE n Om te komen tot een versnelling van de woningbouw in Lisse, waarvan een substantieel deel naar inwoners van Lisse gaat, wil het college bouwen in samenwerking met andere partijen. Wethouder Jeanet van der Laan wijst in dat verband naar de garages van Stek onder aan de flats van het Rembrandtplein die zijn omgezet in kleine woningen en als voorbeeld dienen voor dergelijke projecten in de grote Ooievaarsflat en die van het Jacob van Ruysdaelplein.

Door Arie in 't Veld

Om hoeveel garageverbouwingen het gaat weet de wethouder nog niet te zegen, maar wel dat de woonruimten die daar ontstaan voorzien in een behoefte. Met name voor starters. "Ook samen met Stek willen we de bouw in Geestwater en Dever Zuid ontwikkelen, maar voor die plannen is nog geen witte rook. Wel zijn er procesvoorstellen voor de woningbouw op het domein van particuliere eigenaren, zoals van Linker op de hoek Oranjelaan/Heereweg; het gebouw van Swets en Zeitlinger en de kerken in Lisse kunnen we in dat verband ook onder de loep nemen. Voor het gebouw van Zwets geldt dan de tijdelijke huisvesting van onder andere arbeidsmigranten, starters of andere doelgroepen met bijvoorbeeld een zorgvraag. Er vindt nog volop overleg met de eigenaren plaats, maar het lijkt erop dat Linker positief over herontwikkeling denkt en Adriaan van Erk als eigenaar van het enorme pand van Swets ook wil meedenken. Dan de kerken: duidelijk is dat er landelijk gezien kerken leegkomen en men daar vervangende functies voor zoekt. Wat Lisse betreft zijn er best wat kerken die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. Overigens is hierover op bestuurlijk niveau nog geen overleg geweest, maar we willen graag een visie opstellen over wat er op den duur wellicht mogelijk is."

Evenement Kitsch of Kunst bij de VOL op herhaling

LISSE n In vervolg op een eerder gehouden bijeenkomst over kitsch of kunst in Museum de Zwarte Tulp zal Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) opnieuw zo'n evenement organiseren. De naam klinkt als die van het bekende tv-programma en dekt ook die de lading.

Door Arie in 't Veld

Op dinsdagavond 16 april is eenieder van harte uitgenodigd om spulletjes die men ergens heeft opgeslagen of bijvoorbeeld uit een erfenis heeft verkregen, bij de VOL te laten taxeren door professionals. VOL-voorzitter Eric Prince zegt dat de bijeenkomst dit keer in De Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat zal plaatsvinden, het gebouw waarin de VOL normaal haar werkzaamheden aan de dag legt. "Het is de bedoeling dat iedereen die meer wil weten over een bepaald voorwerp zich met dat voorwerp kan melden. Het gebouw van de VOL is niet verschrikkelijk groot. We hebben er dan ook voor gekozen dat de inbreng eerst naar een andere ruimte wordt gebracht om beoordeeld te worden. Dat gebeurt door professionals zoals Frank Schermer Voest voor het antiek, René van de Beld van Galerie De Kompaan, Hans en Saskia Niestadt voor wat betreft sieraden en juwelen en Ria Grimbergen voor met name oude of antiquarische boeken."

Prince zegt dat er juist in deze tijd nog wel eens iets bijzonders boven water kan komen, omdat veel mensen de zolder afstropen op zoek naar voorwerpen die ze beschikbaar kunnen stellen voor een rommelmarkt, of gewoon al jarenlang iets in bezit hebben waarover en waarvan ze wel meer willen weten. "De experts beoordelen de ingebrachte goederen vanaf 19.30 uur. Een aantal daarvan, dus niet alle inzendingen, wordt eruit gepikt en naar de grote zaal gebracht waar vanaf 20.00 uur de specialisten daarover het nodige zullen vertellen. De experts inspecteren, dateren en informeren over de werkwijze en de stijl waarin iets is gemaakt. Het kan wel eens een drukke bedoening worden, dus hebben we besloten dat per inzender niet meer dan twee stuks mogen worden ingebracht. En natuurlijk geeft de specialist ook antwoord op de prangende vraag of het kitsch of kunst betreft en wellicht weet men ook de waarde van het object aan te geven."

Vol=vol

De VOL-voorzitter denkt dat - gezien het grote succes van de eerste aflevering - het wel eens een drukke boel kan worden in De Vergulde Zwaan. "De toegang is gratis. Ook voor mensen die alleen maar willen komen kijken, maar het credo geldt: vol=vol. Het is een leuke variatie op onze regelmatige lezingavonden op de dinsdag en iedereen die dat wil kan iets ter beoordeling inbrengen. Uiteraard hopen we op veel belangstelling en daarom zullen we in de komende jaren meer van dergelijke avonden organiseren."

Enorm insectenhotel

Foto: pr

Lisse n Om insecten en met name de bijen een handje te helpen, hebben de kinderen op Jenaplanschool De Waterval een supergroot insectenhotel gemaakt.

Foto: Foto:

Het insectenhotel is woensdag 3 april officieel geopend door directeur Floris van der Klein samen met alle kinderen en leerkrachten. Er is plek gemaakt voor bijen, vliegen, lieveheersbeestjes, pissebedden en nog veel meer kriebeldiertjes. Alle kinderen hebben bloembommen gemaakt en gooiden deze na de opening in en rond de schooltuin van het Groene Schoolplein. Hopelijk bloeien er straks veel bloemen waar de insecten weer mee geholpen zijn.

Lezing over Rembrandt in 't KrantCafé

Lisse n Het zal u niet zijn ontgaan: we zijn in het Rembrandtjaar beland. Ook 't KrantCafé gaat hier een steentje aan bijdragen. Onze historicus Jan Broekhuizen gaat ons meenemen in het spoor van Rembrandt.

We treffen de jonge Rembrandt in zijn geboorteplaats Leiden. We maken kennis met de ouders van Rembrandt en enkele jeugdvrienden. Uiteindelijk zien we hem definitief naar Amsterdam vertrekken waar hij kennismaakt met Saskia van Uylenburg, de liefde van zijn leven. We ontmoeten bewonderaars, opdrachtgevers, beschermers en leerlingen van Rembrandt. Vanzelfsprekend komen kunstwerken van de grote meester aan de orde. Er worden relaties gelegd tussen zijn familie en bekenden, zijn omgeving, gebeurtenissen die hem beroerden en zijn werk, die soms voor de hand liggend en soms verrassend is. U wordt uitgenodigd op vrijdag 12 april om 10.00 uur in sociaal-cultureel centrum 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. U krijgt dan een boeiende lezing van Jan Broekhuizen te horen. Hij zal die ongetwijfeld vergezeld laten gaan van de nodige illustraties. De toegang is 2 euro. In de pauze wordt koffie of thee met een koekje geserveerd.

Paasbingo van De Gaapstokken

Lisse n Carnavalsvereniging De Gaapstokken organiseert ook andere activiteiten naast het carnaval.

Zo zijn de bingo-edities van de Lisserse club al jaren erg populair. Bij Speeltuin Kindervreugd in De Engel verzorgen De Gaapstokken op vrijdag 12 april de traditionele Paasbingo. Deze is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Met drie verschillende rondes bingo en afsluitend een grote loterij zijn er iedere editie weer prachtige prijzen te winnen. Het is daarmee een leuke avond uit voor jong en oud. De deuren van de zaal aan de Romijnstraat 50 openen om 20.00 uur en de bingo start om 20.30 uur. Meer info op www.gaapstokken.nl.

'Bloemencorso is het feestje van de hele Bollenstreek'

Willem Heemskerk (58) bekijkt dit jaar het 72ste Bloemencorso niet met familie en vrienden langs de kant van weg, maar als voorzitter van het naar eigen zeggen 'grootste lentefeest van Nederland'.

Foto: Willem Krol

"Dat je het gezicht van het Bloemencorso bent, dat krijg je er gratis bij. Maar ik ben gewoon één van de 1.500 vrijwilligers. Zo zie ik het ook. Zonder voorzitter rijdt er wel een corso, maar zonder alle vrijwilligers niet. Dan komt er geen hyacint op de wagens."

Erfgoed

Uithangbord van het bollenvak

Willem Heemskerk heeft een uitgesproken mening over zijn nieuwe rol. In de drukke dagen voorafgaand aan het Bloemencorso, op vrijdag 12 en zaterdag 13 april, heeft hij tijd vrij gemaakt voor een interview. In de Klinkenberghal in Sassenheim, op de plek waar alle wagens klaar staan voor de eerste bloemen, vertelt hij over de afgelopen negen maanden. Het is niet geheel toevallig ook de plek waar vorig jaar de vraag kwam over het voorzitterschap. "Tijdens de opbouwdagen in april was ik hier vanuit de Rabobank. Toen werd de vraag gesteld of ik voorzitter van het Bloemencorso wilden worden. In maart had ik voor mezelf al besloten bij de bank weg te gaan, dus het was heel mooi dat dit op mijn pad kwam. Lang heb ik er niet over nagedacht. Bij het corso heb ik een gevoel, daar zet ik mij graag voor in. Het is erfgoed dat door de streek rijdt."

Grote schoenen

In juli vorig jaar wordt bekend dat de in Sassenheim woonachtige Heemskerk ('maar ik ben geboren in Noordwijkerhout en heb in Noordwijk, Lisse, Hillegom en Sassenheim bij de Rabobank gewerkt, dus noem mij maar een 'Bollenstreker') de opvolger is van de plotseling overleden Leo van der Zon. Die stond (en staat) bekend als Mister Corso. "Het zijn inderdaad grote schoenen, die ik heb aangetrokken. We kwamen elkaar regelmatig tegen in de streek. Leo was een bestuurder van omvang, met onder andere die zestien jaar voorzitterschap van het corso. Door zijn plotselinge overlijden, was er geen overdracht. Ik kan hem niets meer vragen. Dus stel ik die aan de andere bestuursleden. Het belangrijkste is wel dat het publiek niets van die wisseling merkt. Het blijft een authentiek mooi corso, daar moet je niet teveel aan willen veranderen."

Echte Bollenstreker

Heemskerk is dus een echte Bollenstreker. Zijn vader was bollenkweker in Noordwijkerhout. Voorop bij zijn ouders op de fiets naar Sassenheim zag de kleine Willem het eerste Bloemencorso toen hij een jaar of vier was. "Mijn vader had bloemen op het land staan, maar maakte toch tijd om te gaan kijken. Het corso was een uiting van het bollenvak natuurlijk." Later verhuisde Heemskerk naar Sassenheim, ging daar ook regelmatig met zijn kinderen kijken. Ook hielp hij voor zijn werkgever Rabobank een aantal jaar mee met de corsowagen van de bank steken. "Dat is wel mijn eerste bijdrage geweest," lacht hij.

Professionalisering

Na zijn benoeming in juli is hij samen met het bestuur aan de slag gegaan. "Achter de schermen zijn we bezig met professionalisering, al blijft het vrijwilligerswerk. Dat is niet iets dat van mij afkomt, het bestuur is daar al langer mee bezig. Bij mijn aanstelling waren in het bestuur twee vacatures, die zijn inmiddels ingevuld.

Verder zijn we bezig met het vormen van commissies. Voorheen deden de bestuursleden heel veel zelf, maar dat is met een steeds groter wordend evenement niet meer te doen. Daarom zijn er drie nieuwe bestuursfuncties bij. We hebben een apart bestuurslid voor de verkoop. Het is helaas nog steeds niet zo dat we spontaan opgebeld worden door partijen dat ze mee willen rijden. Daar gaat tijd en energie in zitten. We hebben plek voor achttien praalwagens, maar willen volgend jaar naar de twintig bijvoorbeeld. Ook voor meer luxe wagens is nog ruimte.

Ook willen we vanaf volgend jaar inzetten op jeugd en educatie, door de jeugd meer betrekken en hen te informeren over wat er gaande is in de streek waar ze geboren en getogen zijn. We hebben bijvoorbeeld al een lespakket ontwikkeld, dus ook op dat vlak zijn we goed bezig. Tot slot is voor de opbouwdagen hier in de hal een eventmanager aangesteld. De opbouwdagen zijn een evenement in een evenement, die kun je er niet zomaar bij doen. Daarmee bestaat het bestuur weer uit dertien personen. Naast dat bezoekers kunnen kijken naar het steken van de wagens, nog steeds onze hoofdactiviteit natuurlijk, wil je ze wel wat meer bieden. We willen ieder jaar meer kwaliteit leveren."

Nieuw ontwerpteam

In zijn eerste maanden kreeg de kersverse voorzitter ook te maken met een onvoorziene 'uitdaging', zoals hij het zelf noemt. De net aangestelde Lucinda van der Ploeg liet in december weten de opdracht voor de praalwagenontwerpen terug te geven vanwege persoonlijke omstandigheden. Het corso zat opeens zonder ontwerper. "Laat ik voorop stellen dat we het in de eerste plaats vervelend vonden voor Lucinda, daarna pas voor ons. Toch vind ik ook dat het kan gebeuren bij zo'n groot evenement. Met de nieuwe ontwerpers, de ervaren Jack van der Ende en Eric Pannenborg, zijn we erg blij. Zij verbinden zich voor langere tijd aan ons, voor zo'n drie jaar. Dat is goed voor continuïteit. Ook met hen gaan we kijken of en hoe we het nog efficiënter kunnen inrichten. Het blijft vrijwilligerswerk."

Uithangbord bollenvak

Het zijn de gebeurtenissen achter de schermen, waarvan het publiek niets merkt. Zij genieten van een prachtig kleurrijk corso. Heemskerk merkt ook bij zichzelf dat hij veel dingen niet wist. "Vorig jaar stond ik langs de kant, geniet ik van het corso en ga weer naar huis. Ik realiseerde mij niet dat daar zoveel vrijwilligers aan gewerkt hebben. En dat het een economische waarde van 15 miljoen voor de streek heeft. Het corso is naast belangrijk voor het toerisme, ook belangrijk voor het vak. De optocht is het uithangbord van het bollenvak. Zo is het ook begonnen, en dat we willen heel graag weer terugbrengen. Ik vind nog steeds dat we onze roots niet mogen verloochenen. We komen bij het vak vandaan, we zijn hun ambassadeur. Ik vind wel dat dat aandacht nodig heeft. Je kunt niet volstaan met 'toeristische attractie', dat is echt tekort door de bocht. Ik vind het Bloemencorso het grootste lentefeest van Nederland. Dan laten wij ons zien. Het is een feestje van en voor de hele Bollenstreek."

Heel bijzonder

Zijn vader is inmiddels overleden, maar moeder Heemskerk gaat met haar 89 jaar nog steeds kijken. "Mijn vader zou het geweldig gevonden hebben dat ik voorzitter ben. Mijn moeder vindt het ook geweldig. Ze vond het heel bijzonder dat ik het ging doen, maar het is een heel bescheiden mens. Ze loopt er niet mee te koop. Dat is wel mooi. Ze gaat kijken in Noordwijkerhout, daar woont ze. Ze zal er ongetwijfeld van genieten. En misschien dat ze nu ook iets anders naar het corso kijkt."

Corso 2019

Het Bloemencorso rijdt op vrijdagavond 12 april in Noordwijkerhout. Dirk Kuijt verricht de officiële opening. Op zaterdag 13 april rijdt het corso van Noordwijk naar Haarlem. Het vertrek is een kwartier eerder dan voorgaande jaren, om zo ook eerder bij de Keukenhof te kunnen zijn, waar de meeste toeschouwers staan. Voorafgaand zijn de opbouwdagen in de Klinkenberghal, van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 april, waar bezoekers ook van harte welkom zijn. Kijk voor meer informatie op www.bloemencorso-bollenstreek.nl. | Foto: Willem Krol

Vorming van het landschap van Lisse

Reconstructiekaart van 750 na Chr. 1 = t Vierkant, 2 = De Wolff, 3 = Keukenhofbosch, 4 = Lage- en Hogeveense Polder. | Foto: Menno Dijkstra Foto: Menno Dijkstra

Veertien dagen geleden kwam in deze column globaal de vorming van het landschap van de Duin- en Bollenstreek aan de orde. Deze keer ligt de focus op Lisse. Net zoals elders in de streek wisselen in Lisse de oude duinen (de strandwallen) zich af met strandvlakten. Zij strekten zich evenwijdig aan de kust uit. Van noord naar zuid.

We bekijken eerst de situatie van west naar oost ter hoogte van 't Vierkant. Ten oosten van de grens met Noordwijkerhout bij de Leidsevaart lag een brede strandvlakte. Deze liep door tot de huidige Loosterwegen en heet tegenwoordig de Lageveense Polder. Het landschap hier bestaat als vanouds voornamelijk uit graslanden. Daar aansluitend naar het oosten had zich een brede strandwal gevormd. Deze bestaat nog steeds en heet tegenwoordig het Keukenhofbos. De breedte van deze strandwal liep door tot de huidige Van Lyndenweg. Ten oosten van deze weg was weer een strandvlakte (boerderij de Wolff) tot net ten oosten van de huidige Westelijke Randweg. Van deze oorspronkelijke strandvlakte is niets meer over. Het is allemaal in het begin van de twintigste omgetoverd tot bollenland en daarvoor zal al veen gedolven zijn voor brandstof. Ook de sportvelden liggen op deze strandvlakte. Net ten oosten van de Westelijke Randweg was een smalle strandwal. Dit werd het Berkhouterduin genoemd, dat in de 16e eeuw al is afgegraven ten behoeve van het zand. Later werden hier ook bollen geteeld. Vanaf het Berkhouterduin tot 't Vierkant lag weer een strandvlakte. In de 14e eeuw werd dit 'De Groene Weyde van Lis' en later "Het Groenevelt van Lis' genoemd. Het was weiland, waar de paarden van de postkoetsen liepen te eten en uit te rusten. 't Vierkant zelf was onderdeel van een volgende strandwal en in de zevende eeuw veel hoger dan tegenwoordig (nu 3 m, toen mogelijk 14 m). Vanaf ongeveer de huidige Schoolstraat tot ver naar het oosten was een groot hoogveengebied ontstaan door groei van moerasachtige planten.

Hierna bekijken we de situatie ter hoogte van de grens met Hillegom bij de Zwartelaan. Vanaf de Leidsevaart tot Loosterweg-Zuid is een strandvlakte gevormd. Hier is begin 20e eeuw echter zand uit de ondergrond omhoog en het veen naar omlaag gebracht, waardoor het goede bollengrond werd. Vanaf de Loosterweg tot een stukje voorbij de Heereweg was de situatie heel anders. Hier was één grote strandwal met hoge duinen ontstaan. Van afwisseling met strandvlaktes was geen sprake of deze moeten al vroeger ondergestoven zijn. Al deze duinen werden begin twintigste eeuw helemaal afgegraven ten behoeve van de steenfabriek en de bollenteelt.

Het grote verschil ter hoogte van 't Vierkant en het Zwartelaangebied komt door de Oude Rijn. Bij de zuidgrens van Lisse was de invloed van de Rijn nog groter. Er waren daar meer en bredere strandvlaktes en meer en smallere strandwallen. Zie het kaartje hiernaast. De oorzaak van de invloed van de Rijn ligt aan problemen met de afvoer van water bij Katwijk. De rivier moest zijn vele water kwijt en het water stroomde en kolkte bij veel water naar de lagere gedeelten. Vlak bij de rivier was er veel meer stroming dan verderop. Onder invloed hiervan werden de strandvlakten vlak bij de rivier veel breder. Dit was dus tot in Lisse merkbaar.

Jeugd leefde zich weer uit met tulpen plukken

Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Opnieuw heeft de jeugd van Lisse, waaronder de allerjongsten, zich uitgeleefd bij het gratis tulpen plukken op het Vierkant. Een evenement dat zaterdag plaatsvond, met op een steenworp afstand ook nog de mogelijkheid om slingers te rijgen.

Tekst & foto: Arie in 't Veld

Vanaf 12.00 uur stonden de hekken van de tulpenpluktuin open. De organisatie had de zaak goed in de hand en liet steeds een aantal mensen toe als anderen met tassen vol tulpen het terrein hadden verlaten. Maar goed ook, want anders was het een janboel geworden, want er stond een hele file wachtenden voor de hekken. Eenmaal aan het plukken ging de jeugd er geducht op los, zich weinig aantrekkend van de aanwijzingen van vader of moeder. "Pak maar eens wat van die paarse. Die vindt mama erg mooi," zei een mevrouw tegen haar dochtertje. Die hoorde het niet of wilde het niet horen, want ze stapte resoluut op een krat met witte tulpen af en begon daar de bloemen uit te plukken. Nou ja plukken... meestal werd de tulp bij de bloem gepakt en met wortel en al uit de bak getrokken. Al met al een prima initiatief van de Stichting Lisse Marketing en Dorpshart Lisse die 12.000 tulpen in diverse soorten ter beschikking hadden, afkomstig van kwekerij J. van Rijssel uit Hillegom. De jeugd kon ook nog op de foto met bloemen en al, doch veel kinderen togen met hun nieuwe aanwinst zo snel mogelijk richting huis om de tulpen daar te verwennen. En of moeder nog paarse tulpen kreeg? Ja, één exemplaar en verder ging de kleuter weer helemaal haar eigen gang.

Huwelijksjubilarissen genieten van samenzijn op 1 april bij gemeente

Foto: Esther Akerboom

Lisse n Werden vroeger de jubilerende bruidsparen van Lisse nog door de burgemeester thuis bezocht, tegenwoordig zijn het er zoveel dat de burgemeester ze uitnodigt in het gemeentehuis voor een gezellige ontvangst met andere jubilerende stellen. Zo ook op maandag 1 april. De uitnodiging bleek geen grap te zijn en zes echtparen die hun jubileum in het eerste kwartaal van 2019 vierden, gaven er gehoor aan.

Door Esther Akerboom

Bij elkaar opgeteld waren ze maar liefst 335 jaar getrouwd, verdeeld over de echtparen Van de Loo-Willems, Slobbe-Vink en Lindhout-Blom, die het al 50 jaar met elkaar uithouden en hun gouden huwelijk vierden, de echtparen Eveleens-van der Linden en Janssen-Pille, die al 60 jaar met elkaar in de echt verbonden zijn en dus een diamanten huwelijksfeest hebben, en de heer en mevrouw Kattenberg-de Regt, die in 1954 met elkaar in het huwelijk traden. Dat is inmiddels 65 jaar geleden, waarmee er sprake is van een briljanten huwelijk.

Mevrouw Kattenberg vertelt dat ze bijna 90 jaar is, maar dat is haar niet aan te zien. "Dat zeggen ze allemaal", lacht ze. Haar een jaar jongere man lacht trots. Het geheim van zo'n lang huwelijk is volgens mevrouw 'het alle dagen leuk hebben'. Meneer houdt het bij het aloude recept 'geven en nemen'.

De echtparen werden ontvangen door burgemeester Lies Spruit en vertelden onder het genot van koffie met gebak hoe ze elkaar hebben leren kennen, welk beroep ze hadden, hoeveel kinderen ze op de wereld hebben gezet en hoelang ze al in Lisse wonen. Soms bleken ze elkaar opeens te kennen.

De middag werd afgesloten met een glas wijn en de jubilarissen kregen nog een prachtige bos bloemen waarmee ze op de groepsfoto gingen.

Literair concert Jan Terlouw

Lisse n Vierenzeventig jaar geleden is de rechtsstaat hersteld. Herwonnen vrijheid, herstelde vrede. In het literaire concert Herdenken van Jan Terlouw & het Leonard Ensemble gaat het over hoe prachtig vrijheid is en hoe belangrijk het is die niet te misbruiken. Te zien bij Theater Floralis op 29 april.

Het verhaalt over hoe mooi vrede is en hoe moeilijk het is die te bewaren. Tekst en muziek zijn met elkaar verweven en vormen een eenheid. De teksten zijn van Jan Terlouw, de muziek van Astor Piazzolla. Het Leonard Ensemble bestaat uit Pauline Terlouw - viool, Carla Schrijner – cello, Jan Willem Nelleke – piano. Jan Terlouw is bij velen vooral bekend als oud-politicus (D66) en als schrijver van jeugdliteratuur. Daarnaast is hij ook op artistiek gebied nog druk. Hij treedt vaak op met musici, met poëtische, filosofische en soms cabareteske door hem zelf geschreven teksten, waarmee hij laat zien hoe woorden en muziek elkaar kunnen versterken. De voorstelling begint om 20 uur. Kaartverkoop via www.theaterfloralis.nl of aan de kassa; extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215, 06-12795231.

Fado en tango in het Koetshuis

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof treedt dinsdag 16 april het ensemble Fadango op. Het vertrekpunt is de Portugese fado, die op eigenzinnige wijze samenvloeit met de Argentijnse tango en andere stijlen. Fadango wordt gevormd door Jeannine Geerts (zang), Gerard van Duinen (bandoneon), Mirek Walton (gitaar) en Suze Stiphout (contrabas). Aanvang 20.15 uur, Koetshuis open vanaf 19.30 uur. Tickets en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl, cultureel@kasteelkeukenhof.nl, 0252-465555.

cultuur / historie

Hillegom is veiliger geworden

| Foto: archief

cijfers n In de Raadscommissievergadering van vorige week presenteerde teamchef C van de politie de recente cijfers van het aantal politiemeldingen over 2018 in Hillegom. In die AD misdaadmeter is te zien dat de gemeente Hillegom veiliger is geworden ten opzichte van 2017. Op de nationale ladder van onveiligheid is Hillegom van plaats 143 naar 179 (van de 350 deelnemers) is gegaan. Ter voorkoming van een misverstand: hoe hoger het cijfer hoe beter in dit geval.

Door Jos Draijer

Zo zijn het aantal woninginbraken gedaald van 65 naar 40, straatroven van 4 naar 2, bedreigingen van 25 naar 22, diefstallen uit een auto van 47 naar 28, diefstallen uit schuur van 18 naar 8, het aantal vernielingen van 92 naar 73, fietsendiefstallen van 82 naar 78, overlast jeugd van 260 naar 144 politiemeldingen. Daar staat tegenover dat het aantal meldingen van autodiefstallen is gestegen van 3 naar 7, van zakkenrollerij van 3 naar 9, van winkeldiefstal van 10 naar 14, van overlast door alcohol en drugs van 21 naar 40 en overlast van mensen met verward gedrag van 85 naar 100. Verder is er een verschuiving te zien van klassieke criminaliteit naar criminaliteit op internet en sociale media. Fraude vindt veelal plaats op internet zoals Marktplaats. Ook is een toename van oplichting door valse mailtjes, zogenaamd gestuurd door banken (fishing) en ook afpersing (mogelijk door het bezoeken van bepaalde sites). Alles bij elkaar genomen is Hillegom vergeleken met 2017 veiliger geworden. Burgemeester Arie van Erk is niet ontevreden: "Ik denk dat de integrale aanpak met betrokkenheid van onder andere politie, jeugdzorg, onderwijs en ouders er toe leidt dat we in een vroeg stadium over meer informatie beschikken. Daardoor kunnen vroegtijdig ongewenste ontwikkelingen op het spoor komen. Samenwerken tussen handhaving, zorg en preventie lijkt goed te werken."

Meer sociale huurwoningen Stek

Hillegom n Woonstichting Stek heeft 208 woningen in Hillegom aan haar bezit toegevoegd.

De appartementen 'Bloemhof' en 'Maartensheem' zijn overgenomen. "Dit is ook een manier om de beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen te vergroten," zegt bestuurder Hans Al. De huurdersorganisaties en bewonerscommissies van beide partijen steunen deze aankoop. Bij de aankoop is onder andere afgesproken, dat de huur van woningen bij een nieuwe verhuring niet boven de grens van sociale huur stijgt. (Lees verder: www.dehillegommer.nl)

In ieder geval voor een periode van 10 jaar en zoveel langer als nodig. Verder gaat Stek investeren in onderhoud om de kwaliteit van de woningen op het gewenste niveau te krijgen en te houden.

Instemming

De huurdersverenigingen van zowel De Key als Stek zijn actief betrokken. Daarnaast hebben de bewonerscommissies, raden van commissarissen en het Waarborgfonds Sociale Woningen (WSW) ingestemd met de verkoop. Alle bewoners zijn in een persoonlijke brief op de hoogte gesteld van de overgang en de praktische zaken die hierbij komen kijken.

Ruth Ware De dood van mevrouw Westaway

Een jonge lezeres van tarotkaarten, die moeite heeft om in het hedendaagse Brighton rond te komen van haar inkomsten, ontvangt een brief met de mededeling dat zij recht heeft op een deel van de erfenis van een haar onbekende vrouw.
Als je al geen fan van de boeken van Ruth Ware was, dan word je het wel na het lezen van deze spannende thriller.

Catherine Isaac Jij Ik Alles

Een jonge vrouw, Jess, brengt de zomer door in de Dordogne in het hotel van haar ex, zodat hun zoontje zijn vader beter kan leren kennen. Jess voelt zich wel enigszins schuldig omdat ze haar zieke moeder heeft achtergelaten. Een warm en ontroerend verhaal dat met veel humor geschreven is.

Lisa Gardner
Zoek naar mij

Als een gezin doodgeschoten wordt aangetroffen, blijkt de oudste dochter niet aanwezig, waardoor al gauw het vermoeden ontstaat dat ze als dader of als slachtoffer gevlucht is. Tijdens het politieonderzoek komt agente D.D. Warren er achter dat niet alles over rozen ging binnen het gezin. Als de dochter uiteindelijk gevonden wordt, verandert dit de kijk op de zaak aanzienlijk. Spannend tot op de laatste bladzijde.

Martijn de Groote

Tijl

Daniel Kehlmann

Dit boek over Tijl Uilenspiegel is heel knap en zeer helder en beeldend geschreven (en vertaald!). Binnen enkele zinnen zit je volledig in het verhaal en beleef je het als een driedimensionale film. Ga in dit boek op pad met de nar Tijl en waan je in de kleurrijke Middeleeuwen!

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Leestips/nieuws

Kreupel?

We werden op een drukke dinsdagochtend gebeld door de familie Ter Apel dat hun hond Dribbel nog steeds niet goed liep. Ze waren in het weekend al ergens geweest waar Dribbel was nagekeken en de pijnstillers die hij had gehad leken nog maar weinig effect te hebben. Ze vroegen om sterkere pillen.

De assistente kwam de spreekkamer in met dit verhaal en vroeg welke tabletten ze mocht klaarleggen. Aangezien Dribbel niet door iemand van ons team onderzocht was vond ik dat een beetje een gevaarlijke actie en gaf aan de assistente door dat ik Dribbel graag zelf wilde onderzoeken alvorens andere medicatie te geven. Schoorvoetend gingen de eigenaren akkoord "want dan moest er weer een onderzoek betaald worden". Een half uur later kwam Dribbel de spreekkamer in. Het was een grote Dogo Argentino met een waggelende achterhand. Linksachter leek hij de meeste last te hebben. Ik las in de patiëntenkaart dat het verstandiger was om Dribbel eerst te muilkorven alvorens hem te onderzoeken dus ik stelde dat voor. "Bent u bang voor honden?" werd me door de eigenaar gevraagd. "Nee hoor, ik ben alleen voorzichtig; daarom heb ik na dertig jaar dierenarts-zijn nog steeds 10 intacte vingers en 2 ongeschonden armen." Zuchtend deed de eigenaar de muilkorf om. Ik onderzocht de achterpoten van boven naar beneden. De heupen waren pijnlijk. Bij het strekken van de linkerpoot draaide hij grommend om en viel naar mij uit. Gelukkig kon hij niets doen met zijn muilkorf om. "Dat deed ie zaterdag niet hoor," zei de man. De knieën waren goed en aan de hakken en tenen kon ik niets raars ontdekken. Een klein stemmetje in mij zei dat er iets niet klopte: als het alleen de heupen waren geweest dan hadden de pijnstillers moeten werken. Vervolgens onderzocht ik Dribbel helemaal. Hij was te bleek en zijn circulatie was niet optimaal. Hij had een hoge hartslag. En toen ik in zijn buik voelde kwam ik een grote bult tegen. Dat moest wel een tumor van de lever of van de milt zijn. Ik voelde nog een keer en nog een keer, maar het werd alleen maar duidelijker; er zat een structuur in de buik ter grootte van een meloen. Daarvan werd hij slap en wankel in zijn achterhand. Gelukkig kon Bernadette meteen een echo maken: daaruit bleek dat het een miltvergroting betrof die hevig aan het bloeden was. Dribbel moest meteen naar de operatiekamer. Ze belden voor andere tabletten en krap anderhalf uur later lag hun hond op de operatietafel: het kan verkeren! Bij de operatie werd er 1.5 liter vrij bloed uit de buik afgezogen en kon de milt helemaal verwijderd worden. Dezelfde avond mocht hij alweer lopend naar huis. Uit pathologisch onderzoek bleek na 10 dagen dat het een goedaardig proces was. Dribbel liep (of dribbelde...) inmiddels weer als een kievit! De hechtingen kon ik verwijderen zonder muilkorf, zo blij leek hij wel te zijn met ons.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

palmpasen Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 14 april, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 14 april, 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 14 april, 10.00 uur

Spreker: Chris Baars

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 13 april geen dienst

Zondag 14 april, 11.00 uur

Palmzondag

Celebrant: pastor M. Kuipers
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: het Inloopkoor
Extra: Communievoorbereiding

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 14 april, 10.00 uur

Gezinsviering

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: de Bollennootjes

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 10 april, 09.00 uur

Celebrant: diaken I. Osseweijer

Zaterdag 13 april, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Actaea
Extra: Kinderwoorddienst

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 14 april

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, Prinsessestraat 1
16.30 uur

Voorganger: ds. J.M. Mudde

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 14 april, 10.00 uur

Spreker: Arjan Hulsbergen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 14 april, 10 en 16 uur

Voorganger: niet opgegeven

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 14 april, 10.00 uur

Voorganger: ds M.J. Wattel, Hoofddorp

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 14 april, 10.00 uur

Voorganger: prop. mw. M. Gehrels, Amsterdam

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 14 april, 10.00 uur

Voorganger: ds. M. van Pelt, Rotterdam

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 14 april april bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 14 was: Europeaan. De winnaar: Hans van der Leeden uit Hillegom.