LisserNieuws - De Hillegommer

8 januari 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 8 januari 2019


Bomen sjouwen voor de clubkas

De scouts hadden het er maar druk mee, zaterdag. Er waren honderden bomen aan de straat gezet. | Tekst&foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Waar zouden we toch zijn zonder de scouts? Afgelopen zaterdag zetten de drie scoutinggroepen van Lisse - de Shawano's, de Kaninefaten en Graaf van Lynden - zich in om alle kerstbomen van Lisse in te zamelen. Natuurlijk ontvingen zij hiervoor een bedrag van de gemeente, 50 cent per boom, voor hun clubs. Er werd hier en daar wat gemopperd over de troep die achterbleef, maar de scouts hebben zich flink uitgesloofd en heel wat bomen opgehaald. Graaf van Lynden had de oogst geteld en kwam wel op 734 kerstbomen. De bomen werden op centrale plekken neergelegd en de wagen van Meerlanden haalde alle bomen bij het verzamelpunt op.

Helaas wist blijkbaar nog niet iedereen van deze actie, want inmiddels liggen er weer kerstbomen op de stoep.

Ledenavond HDV

FEEST n In 't Poelhuys, Vivaldi-straat 4, houdt Harddraverijvereniging Lisse e.o. op vrijdag 11 januari de Algemene Ledenvergadering met nabeschouwing van de feestweek in 2018, gevolgd door een gezellige feestavond.

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De uitnodiging voor deze avond is alleen voor HDV-leden. Zij mogen echter wel een introducé meenemen, onder voorwaarde dat deze persoon die avond lid wordt. Een uitgelezen kans om met de vereniging kennis te maken! Na de vergadering, rond 21.15 uur, volgt een gezellig samenzijn met muzikale omlijsting van de Afternooners, de traditiegetrouwe traktatie op oliebollen van de fa. Brouwer en een loterij.

Receptie bij gemeente Lisse

2019 n Bij het ter perse gaan van deze krant moest de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lisse nog plaatsvinden.

Kon u zelf niet aanwezig zijn en bent u toch benieuwd wat er zoal gebeurd is maandagavond, neem dan een kijkje op www.lissernieuws.nl. Daar staan inmiddels diverse artikelen over de receptie, met speeches, de vrijwilligers van het jaar en de politicus van het jaar. In de volgende editie komen we nog terug op de receptie.

Rabbijn bij PCOB

Lisse n De bekende orthodox-joodse rabbijn Lody van de Kamp komt donderdag 17 januari bij de PCOB op bezoek. Hij volgde Talmoedhogescholen in Montreux en Londen, werkte als rabbijn en is verbonden aan de orthodox-joodse school Het Cheider in Amsterdam. Hij komt vertellen over de Nederlands Joodse gemeenschap van vroeger en nu. Deze bijeenkomst is in Rustoord, in zaal 'Het Bollenveld'. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Toegang gratis, koffie/thee 1 euro.

Cultureel Café bij Plan 4

Foto: pr

Lisse n Het Cultureel Café Lisse strijkt 10 januari om 20.00 uur neer bij Plan 4 – De Oude School. Iedereen met een hart voor kunst en cultuur is van harte welkom deze avond.

Een aantal culturele organisaties, waaronder de BIB Kunstenaarsvereniging en de Bibliotheek Bollenstreek, organiseren drie keer per jaar een Cultureel Café op steeds een andere plek in Lisse. Elk café staat er iets op het programma: schilderen, optische illusies maken of een rondleiding. Vast onderdeel is de open microfoon voor iedereen die iets wil melden of vertellen en ontmoeting met een hapje en een drankje. Dit keer stellen Iet en Wout de Oude School open voor het Cultureel Café. Het wordt een mooie avond met veel muziek, kunst en gezelligheid. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De Oude School zit aan de Heereweg 253.

Foto: Hubert Habers

Speld voor vrijwilligers bij FC Lisse

Roland, Ineke, Bert en Theo geëerd'

Nieuwbouw op Geestwater duurt nog even

Concert Da Capo in vol Speelkwartier

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Groot Winterfeest voor mensen met een beperking komt eraan

Johan van Steijn van de Saksen en Theo van Werkhoven van de Bokken hebben er zin in. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

REGIO n Het dak gaat er zaterdag 11 januari weer af in De Schelft in Noordwijkerhout. Negen carnavalsverenigingen uit de Bollenstreek organiseren voor mensen met een beperking weer een geweldige avond. Ouders, familie en begeleiders zijn allemaal van harte welkom vanaf 18.30 uur en de toegang is gratis.

Door Piet van Kampen

Tot aan vorig jaar organiseerde de Zevensprong uit Sassenheim deze happening. In september van vorig jaar werd duidelijk dat zij dit niet meer zouden kunnen en vanwege goede contacten met de Bokken uit Voorhout werd besloten om het jaarlijkse feest door te laten gaan. Er werd contact gezocht met de Saksen uit Sassenheim, de Gaapstokken uit Lisse, de Keienbijters, de Kaninefaaten, de Vikings en de Tulpenkabouters uit Noordwijkerhout, de Duinknijnen uit De Zilk en de Noortukkers uit Noordwijk. "Een unieke vorm van samenwerking", beamen Johan van Steijn van de Saksen en Theo van Werkhoven van de Bokken. "Iedereen was enthousiast", vertelt Theo. "Carnaval is meer dan alleen maar feesten en drinken voor 'de gewone man', het is voor iedereen. Voor jong en oud en ook de zieken worden niet vergeten als er een bloemetje naar hen wordt gebracht. Het moet breed maatschappelijk worden getrokken", stellen beide heren nadrukkelijk.

Mooi programma

Er wacht de deelnemers een mooi en gevarieerd programma in De Schelft die gratis beschikbaar werd gesteld. Zij worden muzikaal welkom geheten door de Bollenband. Verder treedt het trio 1+1=2 op, strooit DJ Petit vele muzikale noten rond en zal Gerrit Heen en Weer de zaal heen en weer laten deinen. De pretbands de Mexicano's, de Keitoeters en de Koetillers zullen het dak eraf blazen. Kortom, het belooft een geweldige avond te worden met een vol feestprogramma. Prinsenparen en Raden van Elf zorgen met hun aanwezigheid voor extra sfeer in De Schelft. De organiserende carnavalsverenigingen hebben alles uit de kast gehaald om de mensen een prachtige avond te bezorgen. "We hebben op voorhand al positieve reacties gehad, omdat we het op social media hebben gezet, posters hebben opgehangen en flyers hebben uitgedeeld", aldus Johan.

Nieuwe Alpha van start in Willibrordusparochie

Lisse n Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in de H. Willibrordusparochie wordt aangeboden.

In het Paus Franciscushuis te Lisse gaat op 19 januari een Alpha van start. In interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke ochtend begint met een ontbijt. Hierna luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. In elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.

De cursus is gratis en vrijblijvend. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen een Alpha gevolgd. Wereldwijd gaat het om ruim 24 miljoen mensen in 169 landen. Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken in een laagdrempelige, leerzame en leuke setting. Er is ruimte voor al je vragen.

Praktische informatie

De Alpha start op zaterdag 19 januari om 10.00 uur in het Paus Franciscus huis, Heereweg 271. De bijeenkomsten daarna duren van 08.45 uur tot 11.00 uur (met een gezamenlijke ontbijt en u hoeft niet af te wassen). Na de introductieochtend op 19 januari zijn de volgende cursusdagen gepland: 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart, 6 april. Verder is er nog een weekend in een klooster.

Wie nog twijfelt of Alpha iets voor hem/haar is, kan geheel vrijblijvend 19 januari komen kijken in het Paus Franciscushuis. Info is ook verkrijgbaar bij pastoor Franken (pastoor@rkwb.nl), bij kapelaan Kuik (s.kuik1@kpnplanet.nl) of bij diaken Osseweijer (diaken@rkwb.nl). Hier kan men zich ook aanmelden.

Nieuwe beheerders voor Speeltuin Marijke

Lisse n Speeltuin Marijke aan de Crocussenstraat was eind 2018 beperkt open in verband met het pensioen van beheerder Ferdinand.

In januari begint de speeltuinvereniging met twee nieuwe beheerders, Ramon Walter en Wilma Geljon. Deze maand is de speeltuin op woensdags en vrijdags open. Vanaf februari kunnen kinderen er weer alle middagen terecht. Dan is Wilma vier middagen van de partij en Ramon de andere middag. Verder zijn er in januari de volgende activiteiten:

• Vrijdag 11 jan: creatieve avond voor de jeugd van 9 t/m 13 jaar van 19.30 tot 21.00 uur. Ook niet-leden van harte welkom.

• Woensdag 16 jan: creatieve middag voor de jeugd van 5 t/m 8 jaar van 14.00 tot 15.30 uur. Kom gezellig langs en neem gerust een vriend(innetje) mee.

• Donderdag 10 en 24 jan: Klaverjassen. Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar en worden de kaarten geschud. Kosten: 5 euro per koppel.

Voor alle jeugdactiviteiten geldt dat het voor leden gratis is en alle vriendjes en vriendinnetjes die (nog) geen lid zijn per keer 2,50 euro betalen.

Het nieuwe jaar in met Crescendo

Hillegom n Muziekvereniging Crescendo houdt zondag 13 januari een koffieconcert.

Vanaf 12.00 uur klinkt er in de zaal van Villa Flora, Hoofdstraat 55, een gevarieerd programma. Muzikale leiding is in handen van dirigent Louis de Blieck. De slagwerkgroep laat samen met de leden van de harmonie een aantal nummers horen. Ook brengen beide afdelingen een eigen repertoire ten gehore. Vol trots treden de muzikanten voor het eerst op in hun nieuwe outfit. Toegang is vrij.

Zowel bij de slagwerkgroep als bij de harmonie is er plaats voor nieuwe leden.

Kinderen vanaf 7 jaar die uit zichzelf al overal op tikken of trommelen zijn uitgenodigd om zich aan te melden voor een gratis proefles. De harmonie speelt voornamelijk lichte muziek in flex-arrangementen dat maakt dat er ook partijen zijn voor andere instrumenten dan gewoonlijk bij een harmonie te horen zijn.

Denk aan keyboard, piano, basgitaar, gitaar, viool, cello of contrabas. Geïnteresseerden zijn welkom half jaar vrijblijvend of op projectbasis mee te spelen. Meer informatie via: www.crescendohillegom.nl.

De Torren in concert

Hillegom n Voor alle liefhebbers van zeemansliedjes is het zondag 20 januari weer genieten.

Dan treedt zeemanskoor de Torren op in eetcafé Zomerzorg. Het koor, bestaande uit ruim vijftig leden, drie accordeonisten, een slagwerker en een basgitarist, staat onder leiding van een vaste dirigent. Zij noemen zich met nadruk een Zeemanskoor omdat dat meer vrijheid geeft bij de keuze van het repertoire: een Shantykoor is aan strikte regels gebonden. Het repertoire is daardoor wat ruimer van opzet met voornamelijk Hollandse liedjes, die zij in een ontspannen sfeer vertolken. Zee, strand, water, drank, vrouwen, heimwee en het Korps Mariniers zijn de ingrediënten van het hele oeuvre. Het optreden op zondag 20 januari duurt van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar een toegangsbewijs is wel nodig. Dit is af te halen bij eetcafé Zomerzorg en Woninginrichting Rinus van Stein.

'Er hangt een goede sfeer in het dorp'

Handen schudden op het gemeentehuis. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM n De nieuwjaarsreceptie werd net als voorgaande jaren heel druk bezocht. Burgemeester Arie van Erk begon zijn speech met bijzondere aandacht voor het overlijden van Marc Witteman: een rasbestuurder, zoals Van Erk hem beschrijft, die in de kracht van zijn leven is weggenomen.

"We zijn net terug uit Utrecht waar we de crematieplechtigheid van Marc hebben bijgewoond. Zijn bestuurlijke carrière is hier in Hillegom begonnen. We verliezen een rasbestuurder en fijn mens. Hij overleed veel te jong aan de gevolgen van longkanker, na een moedige strijd. Een collega burgemeester die ze in Stichtse Vecht gaan missen; dat was aan de toespraken wel op te maken. Tijdens de raadsvergadering van januari zullen we bij dit verlies zeker stil staan. Het is een grote overgang om nu een nieuwjaarsspeech te houden, maar Marc die hier de laatste jaren ook steeds was, zou niet anders gewild hebben." (op pagina 13 van deze krant staat een interview dat Jos Draijer met Marc Witteman had, kort voor zijn overlijden. Red.)

De Burgemeester zei blij te zijn met de grote opkomst en keek terug op een nieuwjaarsnacht die goed is verlopen op één ongeval na, waarbij een man ernstig gewond is geraakt aan de Meerlaan door vuurwerk. "Deze man heeft blijvend letsel opgelopen en dat is heel triest. Het is een smet op deze nacht. Dankzij de inzet van de hulpdiensten, politie, brandweer, onze buitengewoon opsporingsambtenaren en natuurlijk Meerlanden is het verder een mooie viering geweest. Al deze mensen zijn onmisbaar, dus een dankwoord is op zijn plaats."
Ook haalde de burgemeester nog wat landelijk en wereldnieuws aan van 2018, zoals de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS, het vluchtelingenvraagstuk, de gele hesjes, en het terrorisme. 'Wat brengt 2019. Het gaat economisch goed, maar de eerste haarscheurtjes zijn zichtbaar en daarom is het zaak om lokaal de nodige stappen te zetten. Dat gaan we doen".

Op stoom

Volgens de Burgemeester hangt een goede sfeer in het dorp. "Dat doen we samen. De randvoorwaarden en de basis zijn op orde; de HLT-organisatie draait nu na twee jaar steeds beter. De nieuwe raad en het nieuwe college liggen op stoom. We tellen weer mee in de regio en haken aan bij de verschillende thema's. We behoren tot de koplopers in Nederland omdat we al een omgevingsvisie (toekomstvisie) hebben vastgesteld. Financieel zijn we zelfs de sterkste gemeente van de regio en de afgelopen 5 jaar zijn er 1000 inwoners bij gekomen en mocht ik de 22.000ste Hillegomse begroeten".

Volop beweging

Op alle beleidsterreinen van de gemeente is volgens van Erk volop beweging. "De gemeenteraad heeft een ambitieuze begroting goedgekeurd en daarmee veel geld beschikbaar gesteld voor prachtige en zinvolle projecten. We gaan de wijken in om onder andere te praten over een nieuw afval inzamel systeem, want afval kunnen we nog beter scheiden.

Wethouder Jan van Rijn trekt dit traject." (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Op het gebied van de openbare ruimte komt meer groen en heeft het onderhoud van de wegen alle aandacht. Als regio slaan we de handen ineen om economisch sterker te worden, om innovaties mogelijk te maken en om werkgelegenheid te borgen".
Volgens van Erk zal onder leiding van wethouder Karin Hoekstra het thema duurzaamheid aandacht krijgen. "Hillegom wil energie neutraal zijn in 2030 en dat vraagt uitgekiend beleid. De paraplu voor dit alles is de omgevingsvisie die verder wordt uitgerold en zal tijdens de wijkbezoeken een leidend thema zijn".
Jeugdhulp, het ouderenbeleid, alle zorg en gezondheid en sport voor inwoners zijn en blijven speerpunten die volgens van Erk bij Wethouder Fred van Trigt in goede handen zijn. Ook gaat hij de eerste paal te slaan voor het nieuwe Integraal Kindcentrum aan de Weerlaan.
Van Erk noemde wethouder van financiën Anne de Jong de schatbewaarder. "Hillegom is financieel gezond en heeft zijn zaakjes op orde. Anne de Jong moet er ook voor zorgen dat de woningbouw op diverse locaties sneller van de grond komt, de centrumontwikkeling vorm krijgt en het proces rond de Duinpolderweg verder begeleiden". De Burgemeester wil inzetten op de veiligheid. "De criminaliteitscijfers dalen, er zijn minder woninginbraken en ook de jeugdoverlast is flink afgenomen. We gaan steviger inzetten op ondermijning: de onzichtbare criminaliteit zoals witwassen van drugsgeld.
Een veilig en leefbaar Hillegom staat voor mij voorop en daarvoor werk ik samen met politie, de belastingdienst en het openbaar ministerie". Van Erk noemde vertrouwen, openheid en verbinding de sleutelwoorden voor een mooi Hillegom. "Laat ons motto zijn:
"Samen bereik je meer".

Filmavond in Pauluskerk

Lisse n In de Pauluskerk aan de Ruishornlaan 33 draait op 10 januari om 19.30 uur de film Dorsvloer vol confetti. De entree bedraagt 5 euro per persoon, inloop vanaf 19.15 uur.

De deels autobiografische film gaat over de 12-jarige Katelijne die eind jaren tachtig opgroeit in een strenggelovige boerenfamilie in Zeeland. Het is de wereld van het boerenbedrijf dat het gezinsleven domineert. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij.

Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door familieverhalen, dorpsroddels, bijbelverhalen en ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het volgens haar ouders leugens zijn. Voor haar is lezen en leren dé manier om haar leven op de boerderij achter zich te kunnen laten. Katelijne moet haar eigen weg gaan om te worden wie ze wil zijn.

Derde broodfonds in oprichting

Lisse n In de Bollenstreek zijn inmiddels twee broodfondsen actief en wegens grote belangstelling wordt nu een derde Broodfonds voorbereid. Een broodfonds (een voorziening voor ZZP'ers die zich financieel willen beschermen tegen arbeidsongeschiktheid) kan starten bij minimaal 25 ondernemers. Op 21 januari is er een informatieavond in De Oude Pastorie in Lisse, waar een vertegenwoordiger van het Broodfonds toelichting komt geven. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden: info@marliesnieuwmeijer.nl.

Vierde winterdrive BC Lisse en inschrijving lentedrive

Lisse n Bridge Club Lisse houdt zondag 13 januari de vierde winterdrive van het seizoen 2018-2019. Deze vindt plaats in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4.

Inschrijven kan via de mail: tc.bclisse@gmail.com, via de website: www.nbbclubsites.nl/club/9020/ of telefonisch: 06-18941739. De drive start om 14.00 uur en de uitslag is rond 17.45 uur bekend. Graag om 13.40 uur aanwezig vanwege de betaling. De kosten bedragen 10 euro per paar, dit is inclusief twee hapjes, niet-leden NBB betalen 0,50 euro extra per persoon. Naast de nummers 1 van elke lijn is er ook voor andere paren in elke lijn kans op een prijs. De winterdrives staan open voor alle bridgers, dus ook thuisbridgers zijn welkom. Deelnemers kunnen ook inschrijven voor een uitgebreid Chinees buffet, na afloop van de drive. Het buffet begint om 18.00 uur. De kosten hiervoor bedragen 11 euro per persoon.

De bridgeclub heeft ook de inschrijving voor de 12e Lisser Lentedrive geopend. Deze vindt plaats op zaterdag 16 maart bij plaatselijke horecagelegenheden. De ontvangst is vanaf 09.45 uur bij Floralis en de prijsuitreiking is rond 17.00 uur. Er wordt topintegraal gespeeld. De indeling is naar sterkte en de prijzen zijn in natura. Er worden 6 rondes gespeeld. Halverwege krijgen de deelnemers een lunch in het restaurant waar de derde ronde gespeeld is. Het inschrijfgeld bedraagt 52,50 euro per paar. Dit is inclusief een kopje koffie of thee bij de ontvangst, een lunch en een drankje bij de prijsuitreiking in Floralis. Inschrijven is uitsluitend mogelijk via de website van Bridge Club Lisse: www.nbbclubsites.nl/club/9020. De inschrijving sluit bij 120 paren en 10 reserveparen, uiterlijk op 23 februari. Voor nadere informatie of vragen kan men telefonisch contact opnemen via 06-18941739.

2019: een prettig klimaat toegewenst!

Foto: Remco Out

Onze samenleving is weer een jaartje ouder. Ook wijzer? Dat valt nog maar te bezien. Het ging bijvoorbeeld meteen als mis op verschillende plaatsen bij de oudejaarsviering in Nederland. Bij het wedstrijdje tussen Scheveningen en Duindorp wie de meeste CO2 kan uitstoten met één fikkie, liep het volledig uit de hand. De tv-beelden van storm van brandende kooltjes door woonwijken verschilden nauwelijks van de beelden, enkele weken terug, van branden in Californië toen het miljonairsdorp Paradise volledig in vlammen op ging. Ik zie zo die kleuter aan de hand van haar moeder in die vonkenstorm voor me. Het had zo fout kunnen aflopen. Waarom is dat niet voorkomen? Niemand wil dat weten dus krijgt de wind de schuld, die had maar niet moeten draaien.

Kom op zeg, optimistisch blijven en vooruit kijken, het hele jaar 2019 ligt nog voor ons. Nou, de eerste Nederlandse wereldkampioen was op Nieuwjaarsdag al binnen. Darter Michael van Gerwen gooide zijn pijltjes preciezer dan zijn tegenstander. Bingo, een cheque van 500.000 Engelse ponden. Michael blij, Vlijmen blij. Nederland ook blij?

Dat valt nog maar te bezien. Want wie Engelse ponden hoort denkt meteen aan Engeland, het Verenigd Koninkrijk. Binnen twee weken stemt het Britse Lagerhuis en weten we hoe de Brexit afloopt: hard of zacht. Of, misschien komen er wel nieuwe verkiezingen en blijven ze toch. Ik heb medelijden met de Britten want hoe dan ook worden ze economisch hard geraakt, alleen al door die onzekerheid. Maar hier in Nederland zullen we het ook voelen, reken maar. Maar, kom op zeg, we zouden optimistisch blijven. Ik weet het, maar we hebben gelukkig belangrijke verkiezingen in 2019. Eerst voor de Provincies. Belangrijk, die gaan over infrastructuur en wonen. Gemeenten zijn daarin van hen afhankelijk. Maar nog belangrijker, ze spelen de belangrijkste rol bij het benoemen van nieuwe Eerste Kamerleden. En dat kan heel spannend worden want heeft de huidige regering dan nog wel voldoende steun in de Eerste Kamer? Of worden ze vleugellam en Nederland onbestuurbaar? Vleugellam?

112 is toch het alarmnummer?

De linkse en rechtse vleugels gaan groeien, zeggen de peilingen, terwijl de middenpartijen vermageren. Wie gaat met wie, interessant.

Maar er zijn toch ook Europese verkiezingen? Zeker, voor het Europees Parlement en daarna worden alle belangrijke functies verdeeld. Zoals de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad van Regeringsleiders. Maakt onze Premier Rutte nog een kans? Zeker, maar hij wil niet. Hij zegt liever hier de schermen te willen opruimen nadat de nieuwe Eerste Kamer is benoemd en voor dat de eerste Klimaatdag wordt gevierd in Nederland. Klimaatdag? Ja, Klimaatdag, staat in de nieuwe Klimaatwet die in de donkere dagen voor Kerstmis door de Tweede Kamer is gejast door 112 Kamerleden. Wat 112, dat is toch het alarmnummer? Ja, dat is bewust zo gekozen om het alarmerende van klimaatopwarming te onderstrepen.

Maar een wet aannemen duurt toch jaren omdat het juridisch moet kloppen, de kosten bekend moeten zijn, en wie dat allemaal moet betalen? Niet zo moeilijk doen hoor, eerst maar de verkiezingen. Daarna zien we wel.

Kindersprookje in De Kulturele Raad

hillegom n Ukiyo verzorgt zondagmiddag 13 januari om 14.30 uur een sprankelend kindersprookje in de Kulturele Raad, Alice in Verwonderland.

Eigenwijze Alice wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Ze houdt niet van sprookjes en fantasie. Ineens verschijnen er twee zingende konijnen aan haar bed. Erachteraan! Alice tuimelt door een hol naar Verwonderland en valt daar van de ene verbazing in de andere. Bestaat Verwonderland echt? Alice wordt gespeeld met livemuziek, geluidseffecten en een speciale rol voor de ouderwetse overheadprojector, waardoor met prachtig getekende sheets, Verwonderland ontstaat. De kinderen in de zaal helpen Alice op haar reis. Adres van De Kulturele Raad: Prinses Irenelaan 16. Kaartjes à 6,50 euro voor deze familievoorstelling via de website www.SCBH.nl, via Frank Evers (contant) of op de middag zelf aan de zaal (contant).

Benefietconcert Dynamite Blues Band

Lisse n The Dynamite Blues Band won The Dutch Blues Challenge. Gevolg: de heren mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Blues Challenge in Memphis!

Zo'n prestigieuze prijs winnen is prachtig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zoals de fikse kosten voor reis en verblijf. Zo volgde het plan om geld in te zamelen tijdens een thuiswedstrijd: een benefietconcert in De Gewoonste Zaak op zondag 13 januari. Een optreden van deze explosieve bluesband kun je het beste live beleven. In februari is de band 5 jaar actief. Het belooft een mooi jubileumjaar te worden. Ze brengen blues rauw en meeslepend. De Gewoonste Zaak is op zondag open om 14.00 uur. De band verkoopt tickets: 15 euro per persoon. Concertaanvang 15 uur.

Terug naar de tijd van Karel de Grote

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) gaat een kijkje terug in de tijd nemen. De tijd van Karel de Grote om precies te zijn. Een lezing hierover wordt op dinsdag 15 januari verzorgd door Menno Dijkstra, archeoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Door Arie in 't Veld

De laatste jaren wordt er door archeologisch onderzoek steeds meer bekend over de vroege middeleeuwen. In die periode werd, na het vertrek van de Romeinen, de kiem gelegd voor het huidige Nederland. In 2013 leverden opgravingen te Leiderdorp spectaculaire resultaten op: in het bijzonder voor de Karolingische tijd (de periode tussen 750 en 900 na Chr.). Een dikke afvallaag in een voormalig zijriviertje van Leiderdorp leert ons veel over het dagelijks leven in die periode.

Bedrijvigheid

De conservering van de vele vondsten bleek nog bijzonder goed te zijn. Zo werden niet alleen munten, sieraden, wapens en een 'schatbuidel' van een speldmaker opgegraven, maar ook allerlei gereedschappen en sleutels, houten voorwerpen, stukken touw, leer en kammen gemaakt van hertshoorn. Zo ontstaat een boeiend beeld van het dagelijks leven van boerenhandelaren langs de Oude Rijn. Hun bedrijvigheid was ook van belang voor de duinstreek, zoals Dijkstra zal uiten. Want hoe kwamen dorpen zoals Lisse toen aan goederen van buiten? En wat hadden ze hiervoor te bieden? Het wordt een boeiende stap terug in de tijd in de Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat 4. De lezing begint om 20.00 uur en niet-leden betalen 3 euro entree.

Meedingen naar de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek

Regio n De Duurzaamheidsprijs Bollenstreek is een jaarlijkse prijs van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk met als doel duurzaam ondernemen in de streek te belonen. Eind deze week ontvangen 6.251 ondernemers in deze gemeenten een uitnodiging in de bus om zichzelf of een andere ondernemer voor te dragen voor deze prijs. Want ook in 2019 willen de gemeentebesturen duurzaam werkende ondernemers weer in het zonnetje zetten. Via www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl/ kan ondernemers zichzelf of een ander aanmelden. De sluitingsdatum hiervoor is 14 maart. De voorrondes starten vervolgens in april, waarna vier finalisten bekend worden gemaakt. Zij krijgen de tijd hun plannen verder uit te werken. Op 10 oktober is de feestelijke uitreiking.

column/nieuws

Marc Witteman: hart voor de publieke zaak

COPYRIGHT NORBERT WAALBOER FOTOGRAFIE, Norbert Waalboer Fotografie

Toch nog onverwacht is Marc Witteman (57) op kerstavond aan de gevolgen van longkanker overleden. Familie en vele genodigden hebben 2 januari in een indrukwekkende bijeenkomst definitief afscheid van hem kunnen nemen.

(Onderstaand het interview dat voor zijn overlijden is opgenomen. Op zijn verzoek terughoudend over zijn persoonlijke situatie en pas na zijn overlijden gepubliceerd).

COPYRIGHT NORBERT WAALBOER FOTOGRAFIE, Norbert Waalboer Fotografie

'Burge-meester zijn was echt iets voor mij. Tussen de mensen staan: ik genoot er van'

Tekst: Jos Draijer, foto: Norbert Waalboer

Eind september, op weg voor het interview bij hem thuis in Kockengen. Druilerig, mistig weer. Een kleine wereld dus. Bij aankomst zie ik hoe broos zijn lichaam is, elke struikeling kan fataal zijn. Pijnstillers houden hem op de been. Maar zijn geheugen is nog helder, en hij is zelfs geestig af en toe. Bewonderenswaardig. Hij schenkt koffie, ik kijk wat rond. Buiten niets dan groene weiden. Geen horizon vanwege laaghangende bewolking. Het is alsof hemel en aarde in elkaar overgaan. We kijken elkaar begrijpend aan; het gesprek kan beginnen.

Hoe was je aankomst als nieuwe burgemeester in Stichtse Vecht?

"Dat eerste jaar was bestuurlijk moeilijk. Je kent me, ik was niet gewend mijn mening voor me te houden. Maar als burgemeester ben je voorzitter van zowel het college van B&W als de gemeenteraad. Dat betekent dat je vooral moet luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Minder deelnemen in de discussies, maar die in goede banen leiden en vooral luisteren. Dat was dus wennen. Daar kwam bij dat bij mijn aankomst de gemeente Stichtse Vecht een onrustige periode met instabiel bestuur kende. Meerdere incidenten rond integriteitsschendingen. In mijn eerste week kreeg ik een telefoontje van de Officier van Justitie die meldde dat hij straks een raadslid gaat aanhouden vanwege betrokkenheid bij een criminele organisatie en het lekken uit de vertrouwelijke procedure voor de burgemeestersbenoeming. Ik werd meteen, in mijn nieuwe gemeente, geconfronteerd met concrete voorbeelden van ondermijning van het lokaal bestuur. Ik lag meteen onder een vergrootglas: hoe gaat hij daar mee om? En dan moet je het goed doen. Voor mij was dat het teken dat er echt iets mis was en dat ik moest investeren in vertrouwen en draagvlak bij de raadsleden en bewoners, Dat was hard nodig om een omslag in de bestuurscultuur te krijgen met als doel het gemeentebestuur weer stabiel en integer te maken."

En hoe deed je dat?

"Wanneer zo iets overkomt ga ik improviseren. Ik kijk meteen waar er kansen en oplossingen zijn. Dus heb ik heel veel met de raadsleden gepraat om vertrouwen en verbinding te zoeken. Maar ook de regionale tv werd toegelaten in de raadsvergaderingen om meer openheid te creëren. Ik heb me 107 keer 'laten' uitnodigen om bij mensen thuis aan te schuiven aan tafel om mee te eten. Afspraak was: niet langer dan een uur, geen alcohol en een selfie van ons samen voor op Facebook. Ik heb met een dwarsdoorsnede van de inwoners van Stichtse Vecht aan tafel gezeten. Daardoor heb ik een heel goed beeld gekregen van wat er speelt en wat de mensen bezighoudt. Ik heb bedrijven en instellingen langs laten komen waarbij ze mochten vertellen wat ze willen en heb stages gedaan in de gemeenschap. En, je moet ook eens wat nieuws proberen. Zo hebben we de traditionele nieuwjaarsreceptie afgeschaft en vervangen door een Midzomerbijeenkomst in de buitenlucht. Prachtige buitenplaatsen zat aan de Vecht. Echt een succes geworden.

Ik heb geprobeerd mijn inzet en betrokkenheid te tonen, naar iedereen te luisteren en hen serieus te nemen. Gewoon menselijk, eerlijk en duidelijk zijn. Ik heb gemerkt dat wanneer je dat volhoudt, je uiteindelijk heel veel daarvan terugkrijgt. Dan verandert de sfeer, de cultuur en daar ging het mij om. Vele persoonlijke reacties van mensen die ik nu krijg, sterken mij in de gedachte dat ik hiermee op het goede bestuurlijke spoor zit."

Van 2010 – 2014 was je Gedeputeerde in Flevoland. Wat was daar je grootste succes en je grootste teleurstelling?

"Mijn grootste succes? Dat de fusie van de drie provincies Nood-Holland, Utrecht en Flevoland provincies niet is doorgegaan. Provinciale Staten van Flevoland gaf mij de opdracht dat tegen te houden. Met heel veel lobbywerk, vooral in de Eerste Kamer, is dat uiteindelijk gelukt."

"Mijn grootste teleurstelling: dat met één pennenstreek van Staatssecretaris Bleeker het project Oostvaarderswold, een ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Oostvaarderplassen, om zeep geholpen werd. Dat, terwijl al 400 miljoen euro in dat project geïnvesteerd was en we bijna in de uitvoeringsfase zaten."

En in Leiden, waar je wethouder was van 2006 – 2010?

"Dieptepunt daar was de val van het college van B&W in 2008 over de Rijn Gouwelijn, de lightrail verbinding tussen Leiden en de kust. Maar ook de motie van wantrouwen, omdat ik de overname van financiële risico's van de aannemer bij de verbouw van de Stadsgehoorzaal onvoldoende met de gemeenteraad gecommuniceerd had. Die motie overleefde ik, maar ik heb daar wel veel van geleerd. Na de val van het college kreeg ik andere portefeuilles zoals sport en het park biowetenschappen. Heel fijn om te doen."

In 2005 was je waarnemend burgemeester in Warmond. Toen ik je daar tegen kwam, maakte je een heel blije indruk. Klopt dat?

"Absoluut, dat was ik ook. Daar ontdekte ik dat het burgemeesterschap echt iets voor mij is. Tussen de mensen staan, ik genoot er van, het voelde als mijn bestemming."

En nu zijn we terug in Hillegom waar je bestuurlijke loopbaan begon, als wethouder in 1998. Wat roept dat op?

"Dat ik eigenlijk altijd Hillegommer ben gebleven en dat ik had moeten doorpakken met de plannen voor het centrum, Henri Dunantplein en de Triangel. Ik heb nog steeds wortels in de Bollenstreek en volg de ontwikkelingen. Het is een prachtig gebied. Wees daar vooral zuinig op. Respecteer de open ruimte tussen de dorpen. Koester de kleinschaligheid, maak onderscheid tussen gemeenschap en gemeente. Benut de kracht van schaalgrootte om de belangen van kleinschalige gemeenschappen beter te dienen. Warmond is daar een mooi voorbeeld van.

En natuurlijk ons gesprek op dat bankje voor Schoonderbeek in de Hoofdstraat, 40 jaar geleden toen ik zoekende was. Je raadde me aan mijn hart te volgen. Daar is mijn levensloop uit voortgekomen. Het dienen van de publieke zaak want daar ligt inderdaad mijn hart…"

Nieuwbouw in plan Geestwater laat nog wel even op zich wachten

Het gaat nog wel even duren voor hier nieuwe woningen gerealiseerd zijn. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De zich al jaren voortslepende pogingen om in het gebied Geestwater - in grofweg de hoek Ruishornlaan/Tweede Poellaan - woningbouw te ontwikkelen, zullen niet spoedig zijn afgerond. In het projectboek van de gemeente staat daarover te lezen dat de planning is om de woningbouw aldaar op 31 december 2025 gerealiseerd te hebben. Nog een paar jaar te gaan dus.

Door Arie in 't Veld

Lisse heeft in elk geval woningen nodig om tegemoet te komen aan de vraag. Op de huidige planvoorraad Lisse en opleveringen voor de periode 2017 -2030 heeft de gemeente 1004 woningen in de planvoorraad van november vorig jaar, waarvan 320 woningen in de periode 2017 – 2019 en 684 woningen in de periode 2020 en later. In 2018 zijn er 154 nieuwe woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van Lisse, 149 woningen daarvan zijn toegevoegd door nieuwbouwprojecten. De overige woningen zijn splitsingen of vrije kavels in het buitengebied. Het CBS registreert alle opgeleverde en gereed gemelde woningen in Nederland. De genoemde 154 woningen betreft de bouw van 46 woningen in het Havenkwartier; 87 aan de Sportlaan; 5 op Dubbelhoven aan de Achterweg; in de Spechtstraat 11 woningen en 5 losse woningen en enkele splitsingen.

De provinciale toestemming om op Geestwater te bouwen is in elk geval binnen. Maar dan nog wel binnen bepaalde kaders. Met Woonstichting Stek en belegger/ontwikkelaar Amvest wordt al geruime tijd op basis van de gesloten intentieovereenkomst onderhandeld over de realisatie van het project Dever-Zuid en Geestwater. In het kader van de onderhandelingen hebben partijen het plan verder stedenbouwkundig, programmatisch en financieel geoptimaliseerd. De onderhandelingen duren veel langer dan vooraf was ingeschat. De onderhandelingen zijn inmiddels in een finaal stadium. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2019 het definitieve onderhandelingsresultaat bekend is.

Onderhandelingen in finaal stadium

Dit resulteert in drie ontwikkelscenario's, namelijk de verkoop aan Amvest, een gezamenlijke Europese aanbesteding met Stek op basis van het flexibel stedenbouwkundig plan indien verkoop aan Amvest niet opportuun blijkt te zijn, of - als Stek en/of Amvest afhaakt - dat de gemeente terugvalt op het eerder ontwikkelde stedenbouwkundig plan. De gemeente ontwikkelt en verkoopt in dat geval zelfstandig de gronden van de gemeente binnen Dever-Zuid en Geestwater aan een ontwikkelaar.

Den Skyldige bij FHL

Lisse n Bij Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 15 januari de Deense speelfilm "Den Skyldige" (The Guilty) van regisseur Gustav Moller.

Den Skyldige speelt zich volledig af in een alarmcentrale, waar rechercheur Asger Holm een noodoproep ontvangt van een vrouw die zegt dat ze ontvoerd is. Als de verbinding wordt verbroken, doet Holm vanaf zijn bureau alles om de vrouw te redden. Publiekswinnaar IFFR 2018.

Vertoningsadres: Floralis, Floralisplein 69. De kassa opent om 19.30 uur, de film begint om 20.00 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen, op vertoon van hun lidmaatschapspas, 6 euro. Het reserveren van plaatsen of kaartjes is niet mogelijk. Betalen kan alleen contant.

80's party in De Greef

Lisse n In De Greef, Ruishornlaan 21, gaat men zaterdag 19 januari een paar decennia terug in de tijd met een 80's party.

Muziek uit de jaren 80: dat brengt ongetwijfeld herinneringen boven. Evenementenbureau ENTERTAINIT! verzorgt onder meer de muzikale invulling met professionele dj en showverlichting. Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via FloralisLisse.nl en aan de kassa van Floralis voor 6 euro per stuk. Aan de deur van De Greef bedraagt de entree 7,50 euro. Aanvang: 21.00 uur.

Er gebeurt steeds meer in De Greef voor jong en oud. Op zaterdag 2 februari staat de derde editie van Rockit Festival gepland met twee live bands! Volg @DeGreefLisse op Facebook of Instagram.

Paula Daly Altijd dichtbij


Het echtpaar Sean en Natty zijn al jaren bij elkaar, hebben twee kinderen en runnen een hotel. Als één van de kinderen in het buitenland in het ziekenhuis belandt besluit Natty naar haar af te reizen. Haar vriendin Eve biedt aan om het huishouden draaiende te houden. Als Natty terugkomt is Sean stapelverliefd op Eve geworden en wil met haar samen verder. Als Natty een anoniem briefje krijgt waarin staat dat Eve niet de persoon is die ze voordoet te zijn en dat ze al eerder huwelijken heeft gebroken besluit Natty in het verleden van Eve te duiken.Spannende intriges.

Diney Costeloe De verloren kinderen

Engeland 1948. Oorlogsweduwe Mavis heeft twee kinderen, Rita en Rosie, van negen en vijf jaar oud. Als Mavis zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy wil ze met hem trouwen, maar Jimmy eist dan dat ze haar kinderen opgeeft. Mavis gaat hiermee akkoord maar beseft niet dat op het moment dat ze de papieren tekent ze ook al haar rechten kwijt is. Rita en Rosie komen in een tehuis terecht waar ze een groep kinderen naar Australië willen sturen om daar 'een nieuw leven op te bouwen'. Rita en Rosie behoren bij die groep en vertrekken. Een hartverscheurend, aangrijpend boek

Lisa See Het theemeisje van Yunnan

Li-yan woont met haar familie in een klein dorp in China waar nog volgens de oude traditie en met oude rituelen thee verbouwd en geplukt wordt. Als Li-yan verliefd wordt en zwanger raakt wordt ze verstoten door de dorpsbewoners. Ze staat haar baby af voor adoptie en vertrekt naar de stad. Daar verdiept ze zich in de traditie van het thee zetten met oude theesoorten en begint een theewinkeltje. Ze wordt een succesvol zakenvrouw. Ze kan haar baby echter niet vergeten. Na het lezen van dit boek drink je nooit zomaar meer een kopje thee.

Vrijwilliger

Bert van den Broeke

A. Birney, De tolk van Java

Een Helmondse schoenmakersdochter, haar geliefde – een Indische voormalig oorlogstolk – en hun zoon leven met een belast verleden: moeder bracht de WOII door in Brabant, vader vluchtte na de oorlog van Oost-Java naar Nederland en de zoon brengt zijn jongste jaren door op een internaat. Bizar, maar buitengewoon boeiend.

leestips/nieuws

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Officiële opening De Huiskamer

Hillegom n Wethouder Fred van Trigt verzorgt woensdag 9 januari om 10.00 uur bij Speeltuinvereniging Jeugdland aan de Sportlaan 86 de officiële opening van De huiskamer. Deze ruimte is voortaan iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur open voor inwoners van Hillegom.

Voorzitter van Jeugdland staat open voor alle suggesties.

(Lees het hele artikel op www.dehillegommer.nl)

Annemiek Cornelissen: "Wij denken dat bij ons in de wijk Het brouwerlaan/Havenkwartier veel mensen wonen, die eenzaam zijn, geen contact hebben met buren, om de doodeenvoudige reden dat deze aan het werk zijn, of omdat ze geen doel hebben om de deur uit te gaan. Wij willen deze mensen weer een doel bieden en niet alleen de bewoners van de wijk, we zijn tenslotte een Buurthuis, maar alle inwoners van Hillegom". Volgens de voorzitter zou het ook leuk zijn als mensen, die bijvoorbeeld met de duofiets een ritje maken, even langs fietsen voor een kleine tussenstop om een kopje koffie of thee te drinken. "Het is heel laagdrempelig en toegankelijk voor rolstoelen, dus dat moet allemaal lukken. We zouden het ook leuk vinden als bijvoorbeeld bewoners van Maronia, Groot Veenburg en andere appartementencomplexen waar ouderen wonen, langs komen. Verder is er dagbesteding in de buurt, denk maar aan De Bollenstroom of de Hartekampgroep, echt iedereen is welkom. Dat zou dus een leuk uitje zijn voor deze mensen en het is heel dichtbij". Volgens Cornelissen zijn veel projecten te groot. "We hebben zelf ook een groot Buurtgebouw, maar voor bijvoorbeeld oudere mensen kan dat te druk zijn. Daarom dit kleinschalige plan. Het maakt niet uit hoeveel mensen er komen, wij zijn iedere woensdagmorgen open. Mocht er meer belangstelling voor blijken te zijn, kunnen we de huiskamer ook op andere dagen open stellen. We hebben al een enthousiaste groep vrijwilligers, die het leuk vinden om in roosterverband te draaien".

Mocht er belangstelling zijn van een vereniging of instelling om de huiskamer te gebruiken voor een bijeenkomst, of voor andere vragen over dit project dan kan men een mailtje sturen naar acornelissen@snelnet.net.

FC Lisse deelt waarderingsspelden uit

Roland, Ineke en Bert met bloemen en de waarderingsspeld voor hun vrijwilligerswerk. | Foto: Hubert Habers Foto: Hubert Habers

Lisse n Op de nieuwjaarsreceptie van FC Lisse wordt jaarlijks een aantal vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij krijgen de waarderingsspeld van FC Lisse uitgereikt. Op zaterdag 5 januari viel deze eer te beurt aan Bert de Winter (scheidsrechtersbegeleider), Theo van der Wiel (onder meer verantwoordelijk voor de inkoop), Ineke Ouwerkerk en Roland Ligtenberg (beiden FC Lisse Voetbalkamp).

Door Jankees Faas

Bert de Winter floot jarenlang zelf in de top van het amateurvoetbal. In 1989 promoveerde FC Lisse naar het hoogste amateurniveau. De functie van begeleider van de arbitrage is hem op het lijf geschreven.

Gastheer voor de arbiters

"Ik kan mij goed verplaatsen in deze mensen. Wat ik en anderen bij FC Lisse proberen is een huiskamergevoel te laten ontstaan. Jij bent een gastheer. De kleedkamer van de arbitrage moet er schoon uit zien. De arbiters moeten op tijd worden voorzien van hun natje en droogje. De arbitrage komt graag naar Ter Specke. Ze worden bij FC Lisse altijd keurig ontvangen."

Theo van der Wiel zorgt voor de inkoop van de natjes en de droogjes van de klanten van FC Lisse. "Belangrijk bij het voldoende inslaan van de producten die je wilt verkopen achter de bar of in de keuken, is te weten hoe het programma is. Speelt het eerste thuis of uit? Wat doet het weer? Iedere zondagavond en maandag neem ik de voorraad op. Thuis ga ik op mijn gemak kijken wat ik die week nodig heb. De bestelde spullen worden woensdag of donderdag geleverd."

FC Lisse Voetbalkamp

Als deelnemer, leider en kampstaflid ging Roland Ligtenberg 26 jaar lang mee op het FC Lisse Voetbalkamp. Hij spreekt van een virus. "Je gaat mee met je vriendjes. Dan kom je terecht onder de bezielende leiding van Ineke. Van lieverlee word je met z'n allen leider. Het is een vakantieweek met lekker voetballen en leuke dingen doen. Als je een keer niet meegaat, mis je het voetbalkamp."

Ineke is de moeder van het voetbalkamp. "Voor de F-jes zochten ze een echte moeder. De kleintjes hebben probleempjes zoals bedplassen en wat ze eten."

Ineke is de moeder van het voetbalkamp en iedereen kan bij haar terecht

Roland begon ooit als leider van de F-jes. Dat deed hij samen met Ineke. "Alle kinderen lopen met Ien weg. Ze kunnen altijd bij haar terecht. Al is het maar om een knuffel. Ook de leiders kunnen bij Ien hun verhaal kwijt. Het zijn immers lange dagen."

Het FC Lisse Voetbalkamp is dit jaar van 22 t/m 27 juli bij kampeerboerderij Wouda in Appelscha. De inschrijving start binnenkort.

Voorbereiden op onthullingen in Hillegom

Zicht op winterse Hillegomse bollenvelden. Foto: uitsnede, Tony Whelan.

Januari heeft van oudsher de bijnaam louwmaand of looimaand. In januari werd in vroeger tijden het leer gelooid als voorbereiding op het maken van kleding en schoenen uit de huiden.

Op de bollenvelden wordt de lentebloei voorbereid; onder een toedekking van stro zijn de bloembollen zich aan het voorbereiden op het schouwspel dat miljoenen bezoekers naar onze streek toe lokt. Wij als bewoners ervan genieten natuurlijk ook volop van de velden vol met prachtige bolbloemen. Met als een van de hoogtepunten van het voorjaar het bloemencorso van de Bollenstreek dat op zaterdag 13 april door de streek trekt. Het bloemencorso is ontstaan in 1947 en de Hillegomse amarylliskweker Willem Warmenhoven is de bedenker van de eerste praalwagen, in de vorm van een walvis. Hierover heeft Stichting Vrienden van Oud Hillegom-vrijwilliger Marca Bultink in 2006 een gerelateerd artikel geschreven, dat opnieuw gepubliceerd is in de jubileumuitgave nummer 75 van Vrienden-donateursblad "Hangkouserieën".

Ook de vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zijn druk bezig met de voorbereidingen op aanstaande onthullingen. Zo zal binnenkort de jurering plaatsvinden van de winnende foto voor de Frans Out-galerij. In deze digitale galerij is de opdracht "De polders van Hillegom" uitgezet en hiervoor hebben we een groot aantal inzendingen mogen ontvangen. De maker van de winnende foto zal een vergroting van die foto in een fraaie lijst worden aangeboden en de foto zal worden toegevoegd aan de online fotogalerij op de website onder het kopje Publicaties > Frans Out-galerij.

Een andere onthulling door de Vrienden van Oud Hillegom is die van de Vrienden-oorkonde. Op de voorjaars-Vriendenavond van 8 maart zal voor de 24e keer de oorkonde worden uitgereikt, bestemd voor eigenaren van panden die ervoor gezorgd hebben dat die panden op een historisch verantwoorde wijze in stand gehouden of gerestaureerd zijn. Hiervoor kunnen veel soorten oudere gebouwen in aanmerking komen en daarom verloopt de voordracht van panden sinds 2016 in een roulerend schema van drie categorieën: woonhuizen van eenvoudiger bouw, markante gebouwen (niet zijnde woonhuizen) en villa's. In 2018 zijn de woonhuizen van eenvoudiger bouw aan de beurt en de leden van de Vrienden-werkgroep Monumenten zijn in het afgelopen najaar het dorp weer rondgefietst om allerlei huizen te bekijken en met toestemming van de eigenaren, te fotograferen. Vervolgens zullen de juryleden de panden beoordelen op de architectuur, de gevels, ramen en deuren, dak en dakgoten, gebruikte materialen, de tuin en de erfafscheiding. Aan de huidige eigenaar van het pand met de beste score wordt de oorkonde uitgereikt. De jury bestaat uit de leden van de werkgroep Monumenten en de bestuursleden van Stichting Vrienden van Oud Hillegom.

De Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich al ruim 28 jaar in voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom en wil het besef bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is. En daar gaan we met veel enthousiasme ook in 2019 mee door!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger. Hier kunt u ook het artikel "Een corsovaas met herinneringen" van Marca Bultink lezen.

Circulair in Bollenstreek

duurzaam n Circulaire economie is tot nu toe vooral iets van de grotere steden. Daar is een hogere dichtheid van grondstoffen, infrastructuur, kapitaal en kennis, en daar is de vraag naar circulaire gebouwen, producten en diensten sterker geconcentreerd. Maar op het platteland gebeurt ook steeds meer. In Hillegom bijvoorbeeld.

Tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie delen lokale ondernemers hun voorbeelden van circulaire economie: korte ketens in de voedselvoorziening, hergebruik van hout en circulaire principes toegepast in de herbouw van de iconische bollenschuur 'De Hartebaan' inclusief met rondleiding. Doe inspiratie op en discussieer mee over verdere kansen voor circulaire economie in de regio. Introductie en discussieleiding door Ilia Neudecker. Datum: donderdag 17 januari van 10.00 tot 12.00 uur in de Boerderijwinkel Elsbroekerwei aan de Leidsestraat 189. Meer over het programma: www.deweekvandecirculaireeconomie.nl of mail naar: ilia@foxgloves.eu. Direct aanmelden: info@degroenebollenschuur.nl.

historie/nieuws

Zilveren erepenning voor HHK

Vanaf links: Fred van Trigt en Jan van Rijn, Henry Colijn, Ilse Colijn, Hans Heuseveld, Paul van Ommeren en Arie van Erk. Zittend vlnr: Karin Descher, Susan Geluk, en Eva Rusman. | Foto: Diana Maas Foto: unknown

Hillegom n Het begin van het nieuwe jaar wordt door leden van een vereniging vaak ingeluid met een nieuwjaarsreceptie. Dat was bij de Hillegomse Harmonie Kapel (HHK) dit jaar niet veel anders. Toch zou het al bij voorbaat een bijzondere receptie worden. Dit jaar viert de vereniging namelijk het 125-jarig bestaan en deze receptie is daarbij het startsein van de vele festiviteiten het komende jaar.

Door Diana Maas

Ruim vooraf stromen veel leden, met of zonder partner, het clubgebouw De Bestemming binnen. Wanneer iedereen binnen is wordt met name erelid Hans Maas met echtgenote, hartelijk welkom geheten door voorzitter Paul van Ommeren. Naast hem de rode knop uit The Voice of Holland en achter hem een scherm waar eerder nog foto's te zien waren uit verleden tijd.

"1894", zo begint Van Ommeren. "Op 1 november om precies te zijn, is HHK opgericht door de eerste dirigent J. Schouten. Inmiddels is Wim Notenboom al 33 jaar dirigent. Oorspronkelijk was de HHK een mannenvereniging. Afgaande op de foto's kwamen er in de vijftiger jaren pas dames bij. Dat is nu gelukkig wel anders! Vermeldenswaardige hoogtepunten uit de historie zijn het verkrijgen van Koninklijke goedkeuring in 1904 en zeker het verkrijgen van de Koninklijke erepenning in 1994 bij ons 100-jarig bestaan. Een dieptepunt was de brand in datzelfde jaar in het jeugdhuis Sint Josef, waar de HHK destijds haar onderdak had. Heel de inventaris ging verloren en de HHK was dakloos. Sindsdien heeft de HHK, na wat omzwervingen, zich weten te vestigen in het huidige verenigingsgebouw. Dit voor het symbolische bedrag van 1 gulden worden gekocht. Dat de verbouwing ruim twee ton kostte hebben we het verder maar niet over..."

HHK nam in 1984 een lp en in 2005 een cd op. Van Ommeren: "Tevens vond het afgelopen jaar de geboorte plaats van blaaskapel Hillegomse HangKousen, zeer toepasslijk óók de afkorting HHK!." Jeroen Bijl is dirigent van deze kousen, verzorgt het opleidingsorkest HHooK én is aangesteld als tweede dirigent van de harmonie. Bovendien neemt hij de taken over van docente Heleen Dik, die eind 2018 bekend maakte dat zij stopt met opleiden van de jongste leden. Op een later tijdstip wordt er op passende wijze afscheid van haar genomen, maar voor nu waren er alvast woorden van dank en bloemen.

Van Ommeren ter afsluiting: "Hoewel wij al jaren een goedwerkende website hebben, is besloten om het jubileumjaar te openen met een geheel vernieuwde, moderne website." Met een druk op de beroemde rode knop lanceert de voorzitter de website en op het scherm achter hem verschijnt onder applaus van de aanwezigen de vernieuwde homepagina.

Burgemeester Arie van Erk benadrukt het algemeen en sociaal nut van de HHK en bedankt voor de vele mooie concerten. Maar er is meer. Van Erk: "Een zeer bijzondere, zilveren erepenning, die al jaren niet meer is uitgegeven, valt de HHK namens de gemeente Hillegom meer dan terecht ten deel en wil ik bij deze graag overhandigen." Concluderend: de HHK is met 125 jaar nog steeds jong, bloeiend en groeiend als nooit tevoren. In een onderonsje met secretaris Hans Heuseveldt zei hij trots: "We gaan bijna ten onder aan ons eigen succes."

Er is een vol programma voor dit jaar: met onder andere op 11 mei een dubbelconcert met KLM in De Vosse; 7 juli Hillegom Romantique; 12 juli open lucht zomerconcert in samenwerking met de Konijklijke Harmonie Concordia Maaseik België en op 1 november groots jubileumfeest voor alle leden in De Bestemming.


Op de foto v.l.n.r.:

Toermalijn volop actief in 2019

Hillegom n Vrijeschool de Toermalijn gaat meedoen met het afvalrecycleprogramma voor scholen van Meerlanden.

Er zijn in de kerstvakantie nieuwe containers gebracht en donderdag 10 januari is officiële aftrap. Met workshops voor de leerlingen en een poppentheater voor de kleuters wordt het scheiden en recyclen besproken. Hoewel de school haar afval al jaren scheidt, zal dat vanaf nu met nog grotere precisie gebeuren. Leraren, ouders en kinderen zijn heel blij met het programma van Meerlanden! De wethouder komt het programma donderdag waarschijnlijk openen. Maandag 14 januari is er op de Toermalijn om 19.30 uur een lezing van Rieneke Boerwinkel, antroposofisch jeugdarts uit Haarlem. Zij gaat in op de ontwikkelingsfasen van kleuters en schoolgaande kinderen, passend binnen de antroposofie. De lezing is voor ouders en belangstellenden.

Bingo in het Eiland

Beinsdorp n De dorpsraad houdt zaterdag 12 januari een familiebingoavond in dorpshuis Het Eiland.

De bingo start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur. Er zijn twee prijsrondes. Bingokaarten kosten 1 euro per stuk. Bingokaarten zijn ook te verdienen tijdens de kerstbomeninzameling die op 12 januari van 14 tot 15 uur in Beinsdorp zal plaatsvinden. Voor elke ingeleverde boom ontvangen de kinderen een bingokaart.

Internetcursus voor beginners

Lisse n De cursus Klik & Tik start vrijdag 11 januari in de bieb aan de Koninginneweg 79A.

Deze cursus is voor iedereen die meer met internet wil doen, maar nog niet weet hoe dat werkt. Deelnemers leren in vijf lessen van twee uur hoe zij: informatie zoeken en vinden via Google, websites via de adresbalk herkennen, een reis plannen met openbaar vervoer, tweedehands koopjes vinden via Marktplaats en informatie op te zoeken over bijvoorbeeld een hobby. De cursusdagen zijn 11, 18, 25 januari, 8 en 15 februari. De cursus wordt gegeven van 10.00 uur tot 12.00 uur in de bieb. Voor leden zijn de kosten 15,00 euro, voor niet-leden 20,00 euro. Inschrijven kan in de bieb en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Frénk en Frencken op de planken

Milou Frencken en Frénk van der Linden. | Foto: pr

Hillegom n Hillegommer Frénk van der Linden en Mylou Frenken verzorgen zaterdagavond 12 januari een bijzondere avond in de Kulturele Raad.

Het wordt een avond met liedjes, anekdotes en verhalen. Mylou Frencken (zangeres/cabaretière) en Frénk van der Linden (interviewer) zijn aan elkaar gewaagd. Zij publiceerde de veelgeprezen bundel Leven in het Lied, waarvoor ze kleinkunstcollega's als Paul van Vliet, Brigitte Kaandorp en Hans Dorrestijn ondervroeg over hun meest dierbare eigen lied. Frénk presenteerde in De Wereld Draait Door zijn nieuwe boek Onder Hollandse helden. Ook beschrijft Frénk welke lessen hij leerde als reporter, en als zoon van ouders die elkaar na hun scheiding in zijn woonplaats Hillegom veertig jaar niet spraken. Op 12 januari geven Frénk & Frencken (ook in het dagelijks leven partners) een speciale voorstelling waarin de liedjes van Mylou worden afgewisseld met verhalen-van-achter-de-schermen door Frénk. De voorstelling begint om 20.30 uur in de Prinses Irenelaan 16. Kaartjes kosten 15 euro en zijn te koop aan de kassa of bij Vivant Readshop Frank Evers aan de Mariastraat. Meer info: www.SCBH.nl.

Tentoonstelling Hendrik Valk in Museum de Zwarte Tulp

Lisse n In Museum de Zwarte Tulp is van 17 januari tot 15 april een expositie te zien met werk van Hendrik Valk. Hij schilderde onder meer tulpen en andere bloemen en deed dit op zijn geheel eigen wijze.

De Zwarte Tulp heeft met het werk van Valk een primeur, want zijn schilderijen zijn nog nooit in een afzonderlijke tentoonstelling te zien geweest. De expo is samengesteld door Caroline Roodenburg en Else Valk, die ter gelegenheid hiervan in een kleine publicatie herinneringen aan haar vader heeft opgehaald. "De bloemen die mijn vader schilderde, zijn eigenlijk heel anders dan de traditionele bloemstillevens die we van veel kunstenaars kennen", zegt Else Valk. "Mijn vader stileerde de bloemen in rechte lijntjes en isoleerde ze uit hun omgeving – de achtergrond liet hij helemaal wit. Zo concentreerde hij zich op de hoofdzaak." Het 'zuiveren' van de voorstelling zat Valk (Zoeterwoude 1897-Arnhem 1986) al vroeg in het bloed. Hij groeide op in Leiden en als jonge kunstenaar experimenteerde hij graag met moderne stijlen. Zo kwam hij in aanraking met De Stijl, de kunstbeweging die wereldberoemd werd door de abstracte composities van onder meer Mondriaan. Kenmerkend van De Stijl was dat de kunst werd gezuiverd van de alledaagse werkelijkheid.

Museum de Zwarte Tulp is gevestigd aan de Grachtweg 2a.

Nieuwbouw op Stationsweg

LISSE n Het college van B en W heeft in mei vorig jaar besloten medewerking te verlenen aan (toen) het principeverzoek voor de de realisatie van een nieuwe woning ter vervanging van een bestaande schuur, behorend bij de monumentale woning Stationsweg 1 (ook wel 'De Wolf' genoemd).

Door Arie in 't Veld

Uit nader onderzoek is gebleken dat de bijbehorende schuur geen monument betreft (Stationsweg 3). De huidige woning en de schuur worden omringd door bollenland, waardoor het perceel in een open landschap ligt en daarmee zeer zichtbaar is. Het perceel ligt in een cultuur-historisch kroonjuweel zoals opgenomen in de verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland. Besloten werd destijds een positief standpunt in te nemen ten opzichte van het realiseren van een woning ter plaatse van de agrarische opstal met de bestemmingsaanduiding museum.

De initiatiefnemer heeft de noodzakelijke onderzoeken laten uitvoeren en een voorontwerpbestemmingsplan laten opstellen. Tevens is een beeldkwaliteitsparagraaf opgesteld die borgt dat de landschappelijke kwaliteit ter plaatse daadwerkelijk wordt verbeterd. Deze beeldkwaliteitsparagraaf is gebaseerd op een deskundig landschapsadvies. Met het realiseren van de woning wordt volgens het college de ruimtelijke kwaliteit rond het bestaande monument verhoogd, omdat de nieuwe woning landschappelijk verantwoord wordt ingepast en een aanvulling is op de bestaande beeldkwaliteit.

Na het besluit van de gemeenteraad over dit voorstel worden de inspraak en het vooroverleg gestart. Eenieder kan dan een schriftelijke reactie indienen. Vervolgens worden deze reacties afgewogen meegenomen in de opstelling van het ontwerpbestemmingsplan. Gezien de aard en omvang van het plan is er volgens het college met het informeren van omwonenden en het bieden van een mogelijkheid voor inspraak voorafgaande aan de formele procedure, in voldoende mate sprake van participatie.

Solo-expositie Carla Ruigrok

Lisse n In Huisartsenpraktijk Oranje-Nassau is sinds 4 januari de eerste solo-expositie van Carla Ruigrok te zien.

Er hangen schilderijen gemaakt vanaf haar creatieve start in 2006 en er staan geboetseerde portretten en een enkel beeld, gemaakt vanaf 2010. Carla is laat begonnen met tekenen, schilderen en boetseren, maar heel blij met dit ontdekte talent. "Vanaf het begin heb ik een voorkeur om portretten te schilderen en te boetseren. Mijn inspiratiebronnen zijn heel divers. Ik word bijvoorbeeld geraakt door een schilderij, zoals een zelfportret van Rembrandt. Ook ben ik groot fan van Amy Winehouse en sommige foto's van haar worden uiteindelijk de basis voor een schilderij."

De expositie is te bezichtigen aan de Oranjelaan 96b tijdens de openingsuren van de praktijk.

nieuws/cultuur

2019 muzikaal van start bij Da Capo

Foto: pr

Lisse n Muziekvereniging Da Capo Lisse had zondag 6 januari haar traditionele nieuwjaarsconcert, voor het eerst sinds jaren weer verzorgd door alle drie afdelingen: Jong Da Capo, de Show en Marchingband en de Harmonie. In een bomvol Speelkwartier werd, na het welkomstwoord van voorzitter Irma Delfos, het concert geopend door Jong Da Capo. Het opleidingsorkest is het afgelopen jaar flink gegroeid. Enkele jeugdleden volgen pas vier maanden muziekles en zitten sinds november in dit orkest. Voor deze jonge muzikantjes was het ook pas hun tweede optreden. Lees het gehele verslag op www.lissernieuws.nl.

, maar ze konden goed meekomen met hun muzikale partijen. Jong Da Capo speelde onder andere "Sophia" van Alvaro Soler, "March Along" en "Rock Party" waarbij alles even goed werd ontvangen door het publiek.

Daarna was het de beurt aan de Show en Marchingband die een aantal marsen liet horen, zoals "Generations Fanfare", "Abschied der Slawin" en "Everlasting Love", maar ook werd voor de variatie een slagwerkmars, "Scotisch Fantasy" gespeeld, welke meteen overging in "The Gladiator". Als laatste sloot de show en Marchingband af met "Queensman".

Als uitsmijter stond de Harmonie geprogrammeerd, een flink grote groep die nog net in de zaal paste. Zij trakteerden het publiek op "Alpina Fanfare" en het Spaans geïnspireerde "El Camino Real". Het concert werd door de harmonie afgesloten met "mas que nada". Liefhebbers van de Harmonie zullen vanaf april de media in de gaten moeten houden, aangezien er een tweetal concerten gepland is op 29 en 30 november, dus: "save the date".

Na de laatste noten werden de dirigenten en muzikanten bedankt voor hun bijdrage en na het slotwoord werden er nog veel nieuwjaarswensen uitgewisseld. Da Capo Lisse is muzikaal van start gegaan en wenst iedereen een gezond, veilig en muzikaal 2019!

HILLEGOM n In de kazerne van de Brandweer Hillegom vond vrijdag 4 januari een korpsavond plaats, waarbij aan de brandweermensen diploma's en onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Arie van Erk en korpschef Roelfke Spilker. De korpsavond is een jaarlijks terugkerend gebeuren maar door omstandigheden heeft deze vorig jaar niet plaatsgevonden, waardoor sommige brandweerlieden als eerder hun jubileum hadden gevierd en nu pas de onderscheiding kregen.

Roelfke Spilker blikte terug op een flink aantal uitrukken in 2018. "Dat waren er 215 en opvallend was dat er afgelopen jaar 39 dagen waren waarop de brandweer Hillegom twee of meer inzetten had op een dag." (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Ook was er de storm op 18 januari met 17 klussen en de boom op onze kazerne, waardoor het dak beschadigd raakte. De dag na de val van de boom stond er een grote groep mensen te zagen en te slepen en is er een noodreparatie aan het dak verricht, dit allemaal door onze eigen mensen. Daarnaast hadden we te kampen met opbrekingen van belangrijke wegen, de Prinses Irenelaan en de Hillinenweg". Volgens Spilker is oud en nieuw redelijk verlopen. "Er waren twee buitenbranden en er werd assistentie gevraagd bij een zwaar vuurwerkongeval". Volgens de Korpschef is er grote inzet getoond door alle collega's van de Brandweer Hillegom. "Het is een mooi team en men is op elkaar ingespeeld. Mooi om te zien wat voor enthousiasme en passie er is binnen deze club. Ook wordt er naar elkaar om gekeken en is men altijd bereid iets extra's te doen". Voor 2019 staat er volgens Spilker werving op het programma en zullen er wedstrijden gespeeld worden. Voordat de uitreiking plaatsvond werden de leden van de jeugdbrandweer naar voren geroepen en in het zonnetje gezet.

Tijdens de uitreiking kreeg Javier de Graaf het diploma Manschap A, Frank Korbee en Marco Bax het diploma chauffeur. Sven van Bohemen kreeg een speld in verband met zijn tienjarig jubileum en het diploma bevelvoerder. Ron van Lierop kreeg een speld in verband met zijn 15 jarig jubileum. Tenslotte kregen Geert Büscher een certificaat voor first responder en zijn jubileum van tien jaar en René Galjaard zijn diploma bevelvoerder en een speld voor zijn jubileum van tien jaar. Tenslotte waren er onderscheidingen voor Johan Brandsma en Han Spilker voor hun 31 jarig dienstverband. Burgemeester Arie van Erk roemde de inzet van de brandweermensen en complimenteerde Roelfke Spilker met haar team. "Het is hartverwarmend om te zien hoe Roelfke met haar team omgaat. Ze geeft goede leiding aan een prima team, mijn complimenten daarvoor. De gemeente wil jullie bedanken voor de veiligheid die jullie waarborgen. Ik heb veel respect voor jullie inzet. Het gehele jaar zetten jullie je in om mensenlevens te redden".

Gezonde voeding

Foto: pr

Lisse n Op uitnodiging van Bewust Bollenstreek geeft bekend voedingsspecialist Juglen Zwaan (foto) in restaurant De Oude Pastorie, Grachtweg 2 op donderdag 10 januari een lezing met tips hoe we het nieuwe jaar kunnen starten met gezonde keuzes maken, ook in de supermarkt. De avond is compleet verzorgd met koffie, thee en proeverij en start om 19.30 uur. Bewust Bollenstreek is een netwerk van meer dan 140 professionals met een missie: het bevorderen van een bewuste, gezonde en duurzame samenleving. Kaarten reserveren: www.bewustbollen-streek.nl.

n Voordelig kennismaken met muziekles bij 't Muzenhuis

Hoe leuk is muziek maken? Dat kan je voordelig uitproberen met de acties van 't Muzenhuis. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Muziekschool 't Muzenhuis heeft voor het nieuwe jaar een aantrekkelijke actie voor iedereen die op voordelige wijze wil kijken of muziek maken wel iets voor hem of haar is. Of je nu je zinnen hebt gezet op het leren bespelen van een instrument of juist voor zanglessen gaat, het kan allemaal.

Via www.socialdeal.nl kan iedereen eenmalig een voucher aanschaffen voor 5 proeflessen voor bijvoorbeeld zang, gitaar, drums, piano, keyboard, viool, basgitaar, drums, etc. Een aantrekkelijke manier om voordelig kennis te maken met muzieklessen. Je betaalt via de voucher 29,50 euro in plaats van 122 euro. De actie sluit op 28 februari 2019. De lessen bestaan uit 20 minuten privélessen en kunnen uitsluitend wekelijks aansluitend worden afgesproken.

Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is er nog een actie. Zij kunnen alle facetten van de muziek ontdekken tijdens 16 groepslessen Algemene Muzikale Vorming (AMV). Deze cursussen worden gegeven bij voldoende deelname op de woensdagmiddag of de zaterdagmorgen. Hiervoor loopt ook een actie via www.socialdeal.nl. Je betaalt daarmee niet het normale lestarief van 240 euro, maar 119 euro.

Muziekschool 't Muzenhuis is gevestigd naast 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 6 te Lisse. De administratie van 't Muzenhuis is te bereiken onder telefoonnummer 0252 – 422 733 of via de mail: info@muzenhuis.nl. Op de Muzenhuiswebsite www.muzenhuis.nl treft u alle verdere informatie aan.

Hillegom n Jumbo van Beest supermarkt heeft 5 .000 euro verdeeld onder de deelnemende basisscholen voor de Sparen voor je School actie.

De Johannesschool ontving de meeste punten van klanten een kreeg 994 euro. In totaal werden 52.524 schoolpunten toegewezen aan lokale basisscholen. Naast de Johannesschool, ontvingen de Giraf en de Fontein ook mooie bedragen voor de aanschaf van spel- en leermaterialen, respectievelijk: 972 en 700 euro. In totaal deden er negen scholen mee aan de actie. Uiteindelijk heeft elke school punten ontvangen, wat inhoudt dat iedere school een bijdrage krijgt.

week in beeld

Een nieuw begin

Op oudejaarsavond had ik de spoeddienst. Ik ben toch altijd thuis omdat onze huisdieren werkelijk panisch zijn van het vreselijke (knal)vuurwerk.

Het geknal, dat de hele dag doorgaat en 's avonds naar een climax toewerkt, zorgt ervoor dat de kat en de paarden continu in de vluchtmodus staan. Begin van de avond gooide een groepje baldadige jongens een soort bom vlakbij de Shetlandponies die vervolgens een hele dag niet hebben durven eten.

Samen met mijn vrouw blijf ik dus zoveel mogelijk in de buurt. De telefoon bleef echter maar gaan. Verschillende hulpvragen kon ik met telefonisch advies afhandelen, maar in het geval van een bijna dode valkparkiet moest ik toch naar de kliniek. En dat was maar goed ook. Het arme dier kon niet meer op de pootjes staan en steunde dus met haar vleugels als 'stelten' op de tafel om nog enigszins overeind te blijven. Bij het onderzoek bleek er een eitje in de buik te zitten. En ze had die week al twee eitjes gelegd. Dat was waarschijnlijk teveel voor haar geworden: calciumgebrek, energiegebrek, 'weeënzwakte', onderkoeling. De hele behandeling was er dus op gericht de shock te bestrijden, de kracht terug te geven en haar temperatuur omhoog te krijgen. Ik gaf haar 4 injecties en ze mocht in de warmtecouveuse plaatsnemen. Zorgvuldig stelde ik de temperatuur af en ging vol vertrouwen weer terug naar de oliebollen.

Een uur later belde een eigenares dat haar konijntje niet goed ging. Het had stuipen en kon niet meer blijven zitten. Ook daarmee kun je niet wachten. Ik wilde toch weer terug richting de vogel dus dat kon mooi gecombineerd worden. De valkparkiet zat er al wat frisser bij, maar was zeker nog niet de oude. Het gearriveerde konijntje had een gasbuik en was daardoor zo slap geworden dat het zelfs een soort epileptisch aanvallen kreeg. Dat diertje moest ik sonderen om zodoende de maag leger te krijgen. Ik denk dat er wel 150 ml vocht met haren en voedseldelen uitkwam. En hierna was het buikje soepel en voelde Snuffel zich duidelijk opgelucht. Gelukkig hebben we twee couveuses en na meerdere injecties te hebben toegediend kon ook Snuffel naar de warmtekooi. Ik was weer net op tijd thuis voor de jaarwisseling. We hebben een uur bij de paarden gezeten om ze kalmerend toe te spreken, de radio steeds harder te zetten en ze extra hooi aan te bieden. Toen de rust was teruggekeerd reed ik weer naar de kliniek. Een mooier begin van 2019 had ik niet kunnen hebben: Snuffel hupte weer door het hok en had al gekeuteld (= goed teken) en de valkparkiet had net het ei gelegd en zat ook opgewekt om zich heen te kijken. Dolblij en gelukkig reed ik weer naar huis.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 13 januari 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 13 januari 10.30 uur
Spreker: Andries Bakker

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 13 januari 10.00 uur

Spreker: Chris Baars

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zaterdag 12 januari, 19.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Koor: Dameskoor

Zondag 13 januari, 10.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

St. Agathakerk

Zondag 13 januari, 10.00 uur

Celebrant: Pastoor R. Franken
Koor: de Bollennootjes
Extra: koffie/thee na de dienst

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 9 januari, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 12 januari, 19:00
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

SWG Lisse

Zondag 13 januari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, 16.30 uur

Voorganger: br. C. Beumer

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 13 januari 10.00 uur

Spreker: Bert Strikkers

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 13 januari, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. H.A. van Zetten

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk
Zondag 13 januari, 10.00 uur

Voorganger: dr. P.J. van Midden, Bergambacht

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk
Zondag 13 januari, 10.00 uur

Voorganger: proponent dhr. W. Nijsse, Amsterdam

Grote Kerk

Zondag 13 januari, 10.00 uur

Voorganger: proponent dhr. R.W. Baas, Gouda

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 13 januari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 1 is: Bojoura Blokpoel uit Hillegom. De oplossing was: orkaankracht.