LisserNieuws - De Hillegommer

24 september 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 24 september 2019


Geen koffie meer met Hendrik

Hendrik (l.) met zijn opvolger Hotze Scheeringa. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Hendrik van Rijn begon januari 2009 als wijkagent in Lisse. De tijd die hij hier doorbracht is voorbijgevlogen. De nu 41-jarige Hendrik heeft zich altijd thuis gevoeld in het dorp, waar het ons-kent-onsgevoel heerst, maar hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Vanaf oktober is hij de nieuwe wijkagent in Katwijk-Noord. In Lisse wordt Hendrik opgevolgd door Hotze Scheeringa.

Door Jankees Faas

Als klein jongetje wilde Hendrik aanvankelijk helemaal niet bij de politie. "Ik wilde bakker worden. Dat beroep heb ik tot mijn 23ste beoefend. Toen vroeg ik me af: wil ik dit wel blijven doen tot mijn pensioen? Wat mij op dat moment in de politie trok was het afwisselende en het spannende. Ik ben sportief en kan goed met mensen om gaan. De politie leek me wel iets voor mij."

Voorlichting

Hendrik startte met werken bij het voormalige politieteam Oegstgeest. "Wat ik destijds al mooi vond, was de voorlichting op basisscholen. Ik vond het leuk binnen te stappen bij de groepen 7 en 8 en daar te praten over zaken als vernielingen, groepsdruk en vuurwerk. De kinderen vonden dat geweldig."

In 2008 was er een vacature voor een wijkagent in Lisse, een functie die in het verleden geassocieerd werd met Bromsnor die aan het afbouwen was. "Toen ik naar Lisse kwam, werd juist ingezet op verjonging. Ik was begin dertig. Ik kende het dorp al via de voetbal. Over het algemeen zitten er niet zo veel verschillen tussen de gemeenten in de Bollenstreek."

Als wijkagent speelt je werk zich niet alleen buiten af, vertelt Hendrik. "Zo krijg je verzoekjes om mensen terug te bellen, schriftelijke afhandelingen van wat je op straat tegen komt, je let op je mailbox en er zijn de vergaderingen."

De moderne wijkagent gaat mee met zijn tijd. "Op je telefoon kan je al dingen inspreken. Vroeger moest je bijvoorbeeld bij overlast door een groep jongeren alle namen opschrijven. Nu kan je een ID-kaart of rijbewijs inscannen, zodat de gegevens meteen kunnen worden doorgestuurd naar de computer. Ik zit ook op Twitter. Dat zijn zaken die leuk zijn om te vermelden. De realiteit met een kwinkslag."

Groeten

Aangezien de wijkagent een bekend gezicht is, is dit een manier de afstand tussen de burger en de politie te verkleinen. "Het werkt drempelverlagend, dat ik altijd op de fiets zit. Mensen durven je aan te spreken. Je zit op hetzelfde niveau. Ik voel mij niet verheven boven mensen, omdat ik toevallig een politiepak aan heb. Je moet altijd in gesprek blijven. Over het algemeen zijn de mensen in Lisse vriendelijk en open. Ik had een keer een collega uit Delft mee tijdens de harddraverij in de feestweek. Die stond verbaasd te kijken dat de mensen in Lisse ons allemaal groetten. Ik heb altijd prettig gewerkt in deze bruisende gemeente."

Goede herinneringen heeft Hendrik aan de CopKoffieMomenten, waarbij hij in Lisse in uniform te vinden was op een terras of in een koffiezaak. "Mensen ervaren dit als positief. Ze schuiven makkelijk aan. Het gaat dan niet altijd om de meest heftige zaken, maar het geeft ze al een goed gevoel, dat je daar zit."

Chinese maaltijd in de Beukenhof

Lisse n Het InloopCafé De Beukenhof is voor Lissese senioren geopend op dinsdagen, donderdagen en vrijdagen van 09.30 tot 12.00 uur.

U kunt er sociale contacten aanhalen met andere bezoekers en/of de gastvrouwen. Desgewenst kunt u deelnemen aan veel creatieve activiteiten, zoals kaarten maken, enz. Ook de biljartzaal is geopend voor een 'kletsie en een ketsie'. De entree is gratis!

Onder het motto "Samen eten is het nieuwe ontmoeten!' worden ook regelmatig avondmaaltijden geserveerd. Op vrijdag 4 oktober 2019 is er in De Beukenhof, Eikenlaan 2a, een Chinees buffet verzorgd door Oriëntal Restaurant China City, Vivaldistraat 33a uit Lisse. Het menu zal bestaan uit babi pangang, foe yong hai, tjap tjoy, kip in zwarte bonensaus, saté, twee miniloempia's, nasi of bami. De kosten zijn 9,50 euro per persoon, dit is inclusief één drankje en koffie/thee ter afsluiting. De zaal is open vanaf 17.00 uur het buffet begint om circa 17.30 uur.

Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Dit kan op donderdag 26 september 2019 vanaf 10.00 uur via telefoon 0252-414927. Het aantal plaatsen is beperkt

Onderlinge wedstrijden Iris

ROEIEN n Op de Ringvaart barst zaterdag 28 september de strijd om het clubkampioenschap van roeivereniging Iris los.

De onderlinge wedstrijden worden ter ere van het jubileumjaar, voor het eerst georganiseerd en gezien de enthousiaste reacties belooft het een jaarljkse traditie te worden. De wedstrijden worden geroeid in diverse klassen over een traject van 500 meter op de Ringvaart. Men start om 15.00 uur nabij de Lisserbrug. Wie gaan er winnen? De spierballen, de technische roeiers of toch de echte doorzetters? Wie is bereid om de blaren in zijn handen te roeien voor de overwinning? Het wordt een spectaculaire afvalrace waar gestreden wordt om eeuwige roem.

Eten bij Salvatori

EETCAFÉ n Team Erik kookt 2 oktober voor de gasten van Eetcafé Salvatori (Wagenstraat 33) en team Janneke doet dit op 9 oktober.

Zaal open vanaf 17.30 uur, maaltijd van 18.00 tot 19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 3 euro. Aanmelden op de maandag ervoor bij Anneke Boogerd 06 41970366, buurtbewoners bellen tussen 08.30 en 09.00 uur, vrije aanmelding tussen 09.00 en 09.30 uur. Max. 2 aanmeldingen per telefoontje.

Het sprietlopen trekt altijd veel publiek en ook dit jaar was het niet verkeerd om een frisse duik te halen. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

Feestweek voortvarend van start

HDV is dik tevreden over de eerste dagen

Gemeenteraad omarmt plan Knarrenhof

Eerste teams Hisalis winnen en verliezen

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Knallend begin van bruisende feestweek in Lisse

Het sprietlopen trekt altijd veel publiek en ook dit jaar was het niet vervelend om een nat pak te halen. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

LISSE n De feestweek 2019 van de Harddraverijvereniging Lisse en omstreken heeft een knallend begin beleefd. Onder zeer goede weersomstandigheden werd een groot aantal evenementen gehouden, die over belangstelling niet te klagen hadden.

Door Arie in 't Veld

Te beginnen met het inmiddels traditionele openingsconcert, waarbij de muziektent bomvol zat, De auto-puzzelrit op vrijdag beleefde de 50e editie en werd dit weekend gevolgd door andere evenementen die veel publiek én veel deelnemers trokken. Een compleet nieuw onderdeel van de feestweek was het concert door Da Capo op het Vierkant onder de subkop Maestro. Ofwel: mensen die nog nooit een dirigeerstok hebben vastgehouden stonden nu 'op de bok' om Da Capo voor te gaan. Zoals wethouder Jeanette van der Laan en Nieuw Lisse-raadslid John de Bruin, Huug Thielemans, Leon Annokee en Rick de Bruin. Maar ook het publiek kwam aan de beurt en de conclusie was dat dit evenement op de agenda moet blijven staan. Zondag was het in het dorp een gekkenhuis. Talloze evenementen met ook dit keer heel veel deelnemers en mede dankzij het prachtige weer duizenden mensen op de been om overal te kijken. Zoals bij Jeu de Boulesvereniging Les Boules Fleuries. Ooit opgericht naar aanleiding van de belevenissen in de feestweek enkele jaren geleden en nu een der grootste verenigingen op dit gebied in Nederland.

Na het weekend en de jaarmarkt plus spelletjesavond staan vandaag (dinsdag) Fiets en Geniet voor 55+ op het programma; de feestmiddag voor senioren in Berkhout, de opening van de kermis en onder andere de salsaworkshop in Floralis en het vuurwerk. Op woensdag de kinderspelen bij Kindervreugd in De Engel; de knderspeurtocht; de poppendokter en lampionnenoptocht. En dan de afsluitende donderdag met kinderspelen bij speeltuin De Bijenkorf, de grote viswedstrijd voor vissers van 16 jaar en ouder en uiteraard de kortebaandraverij. In het weekend werd niet al te positief gesproken over het weer tijdens de slotdagen, maar tijdens zijn rondgang langs de evenementen liet voorzitter Tom Rooijakkers zaterdag weten al dik tevreden te zijn. Natuurlijk hoopt hij en velen met hem op voortzetting van het goede weer. Zie pagina 25 voor meer foto's.

Doe mee met Zwemmaatjes op 7 oktober

REGIO n Inwoners van Lisse en Hillegom die graag willen zwemmen, maar dit wegens bepaalde beperkingen niet kunnen, krijgen de kans om samen met hun maatje te zwemmen in het toegankelijke Sportcentrum De Waterkanten.

Gezondheidsproblemen of mobiliteitsproblemen kunnen in de weg zitten of er is sprake van een klein sociaal netwerk waardoor een bezoek aan het zwembad niet mogelijk lijkt. Tóch kun je meedoen met Zwemmaatjes! Elke eerste maandag van de maand wordt Zwemmaatjes georganiseerd.

Zwemmaatjes is een samenwerking tussen WelzijnsKompas en Sportfondsen Lisse en wordt ondersteund door de Edwin van der Sar Foundation. Iedereen is de eerste maandag van de maand welkom om samen met bijvoorbeeld partner, vriend, buurvrouw, familielid of mantelzorger op eigen tempo te bewegen in het warme water. Sportcentrum De Waterkanten is erop ingericht dat iedereen zonder problemen kan bewegen in het water. Er zijn liften, tilliften, speciale rolstoelen en rollators aanwezig. Doordat het deelnemersaantal flink is toegenomen, is WelzijnsKompas op zoek naar vrijwillige zwemmaatjes. Vrijwilligers die het leuk vinden om eens per maand samen met iemand te bewegen in het water.

Om deel te nemen aan Zwemmaatjes of bij interesse als vrijwilliger kan men contact opnemen met buurtwerker Dionne Scheepmaker: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / 0252-757100. Aanmelden om deel te nemen kan ook digitaal via de website van Sportfondsen Lisse: www.sportfondsenlisse.nl/buurtsportcoach/zwemmaatjes.

Aanvang is 11.45 uur. Meedoen kost 5 euro per duo, inclusief een kopje koffie of thee.

Wie wint de Duurzaam-heidsprijs 2019

Vanaf links: Mark Berger, Jolijn Koopmans, Jelle Smit, wethouder Jacco Knape (Katwijk), wethouder Karin Hoekstra (Hillegom), Yvonne van der Hulst en Loek van Noort. ! Foto: pr

Hillegom n Op de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid, woensdagavond 9 oktober, is de finale van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2019.

De vier finalisten - André Hoek (Hoek Hoveniers, Noordwijkerhout), Yvonne van der Hulst (Van der Hulst Bouwbedrijf, Lisse), Loek van Noort (Van Kesteren Schilders, Voorhout) en Jolijn Koopmans (Lemon Hill, Lisse) - komen dan samen met hun projecten uitgebreid aan bod. De finale vindt plaats bij het Fioretti College in Hillegom, Van den Endelaan 5A, vanaf 19.00 uur. In samenwerking met Bollenstreek Omroep en RTV Katwijk zal de finale live'worden uitgezonden op kabel en 105.3 FM. De Duurzaamheidsprijs Bollenstreek is een jaarlijkse prijs van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk en beloont duurzaam ondernemen in de streek.

Opbrengst KWF-collecte Lisse

LISSE n De onlangs gehouden collecte voor het KWF Kankerfonds in Lisse heeft een bedrag van 10551,33 euro opgebracht. Dat is op een haar na gelijk aan vorig jaar.

Door Arie in 't Veld

Er 96 collectanten voor heel Lisse in de weer geweest die uiteraard hartelijk worden bedankt voor hun inzet. Die inzet is dus goed gegaan, maar ook voor volgend jaar kan de organisatie nog collectanten en wijkhoofden gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden bij Franco Dieters, franco@francodieters.com.

Digitaal inloopspreekuur in de bieb

Lisse n In de bibliotheek van Lisse, Koninginneweg 79A, vindt iedere week een digitaal inloopspreekuur plaats.

Hier kan iedereen terecht met vragen over het gebruik van internet, laptop of andere digitale vragen. Er is deskundige begeleiding aanwezig en zij helpen bezoekers graag verder. Ook kan er uitleg gegeven worden over bijvoorbeeld e-readers, smartphones of tablets. Het inloopspreekuur is gratis toegankelijk en je hoeft geen lid te zijn van de bieb. Vooraf aanmelden is niet nodig. In Lisse is het spreekuur op donderdag van 14.00-16.00 uur. Loop gerust eens binnen. Voor digitale cursussen (bijv. Windows 10): kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Postzegelseizoen weer geopend

BEINSDORP n De postzegelvereniging Hillegom e.o. start weer met een nieuw seizoen postzegelen.

De eerste postzegelavond vindt plaats op vrijdag 27 september in Het Eiland aan de Rietkraag 5 te Beinsdorp van 19.00 tot 23.00 uur.? Op het programma staat een veiling van 200 kavels, bestaande uit zegels uit binnen - en buitenland, albums en stockboeken. Daarnaast is er gelegenheid tot ruilen en aanschaf van zegels om de verzameling aan te vullen en is er een leuke verloting. De toegang is gratis. De vereniging laat zien dat filatelie nog steeds springlevend is. Ook niet-leden zijn van harte welkom. De volledige veilinglijst is te vinden op www.pzvhillegom.nl. Meer info? Stuur een mail naar info@pzvhillegom.nl.

Inloopspreekuur ondernemers

LISSE n Soms zijn er situaties waarin ondernemers zouden willen 'sparren' met een onafhankelijke adviseur, die veel kennis en ervaring in huis heeft. De adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord werken op basis van vrijwilligheid. Zij geven advies op allerlei terrein. Kom naar het gratis inloopspreekuur bij ISD Bollenstreek, Hobahostraat 92 op dinsdag 1 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Initiatiefvoorstel voor Knarrenhof aangenomen

LISSE n De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van donderdag het PvdA-initiatiefvoorstel om te gaan werken aan het realiseren van een zogenoemde Knarrenhof unaniem gesteund. "Dat is in de zeven jaar dat ik hier burgemeester ben nog niet gebeurd als het om een initiatiefvoorstel gaat," stelde burgemeester Lies Spruit.

Door Arie in 't Veld

Guus Mesman van de PvdA legde nog eens uit dat het hoe en waarom van een Knarrenhof een prominente plek in het verkiezingsprogramma van de PvdA heeft gekregen. "Een item waarmee we goed aan de slag kunnen, maar dan ook wel met anderen. In eerste instantie moest er wat scepsis worden weggenomen en werd over de term nogal lacherig gedaan, maar als je je gaat verdiepen in waar een Knarrenhof voor staat, verdwijnt die scepsis. Bovendien zijn er diverse programma's en nota's waarin wordt gewezen op de noodzaak van het zorgen voor elkaar en kijken naar nieuwe woonvormen. Daarbij moeten ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, maar moeten ze wel kunnen terugvallen op hulp terwijl ook eenzaamheid dreigt. Daarnaast is een Knarrenhof goed voor de doorstroming en werkt het kostenbesparend in de gezondheidszorg."

Om tot een en ander te komen wordt het college gevraagd een informatiebijeenkomst te organiseren samen met Stek en de Stichting Knarrenhof die achter het initiatief staan en willen meewerken. Maar behalve die kennis is er meer nodig, zoals een plan van aanpak en een locatie.

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei het initiatief te ondersteunen, maar dat wel duidelijk moet worden wie nu wat precies doet. "Leggen we het bij het college neer voor de start en hoe verloopt de grondverwerving? Misschien grond aanwijzen, maar misschien ook wel zelf kopen of via Stek."

Mariëtte Hulsbergen van de fractie SGP-CU zei het in sociaal opzicht een goed initiatief te vinden. Steun ook voor het initiatief van de VVD bij monde van Cobi van der Wiel die constateerde dat oude knarren een gebruikelijke naam blijkt te zijn. "Maar mede gezien de beperkte financiële middelen moeten er geen verwachtingen worden geschapen die je niet kunt waarmaken."

Jeanette Loos van het CDA sloot zich aan bij het verzoek om over het wie, hoe en wat meer duidelijkheid te scheppen. Mesman zei dat verzoek te begrijpen. "Eerst komt de vraag of er voldoende realistische belangstelling is en daarna de volgende fase met een plan van aanpak. Voor de gemeente is het vinden van een locatie van belang, maar afhankelijk van de belangstelling zal duidelijk worden of het project levensvatbaar is. Duidelijk is ook dat je de gemeente nodig hebt om tot een locatie te komen."

Wethouder Jolanda Langeveld zei dat het project perfect in alle visies past. "Maar het kan lastig zijn om uit te vinden wie wat doet."

Wethouder Jeanet van der Laan zei dat het vinden van gepaste ruimte wel een dilemma is. "We ondersteunen het voorstel, maar we hebben meerdere doelgroepen die we snel willen helpen. Weinig ruimte bezorgt ons buikpijn. Want naast de senioren zijn er onder andere ook de starters en we vragen om dit in de plannen ook mee te nemen."

Het initiatiefvoorstel werd vervolgens unaniem aangenomen en kan het nodige in werking worden gezet om tot het realiseren van een Knarrenhof te komen.

Maak mooie verbindingen op HLT Beursvloer van HLT Uitdaging

Manager HLT Uitdaging Erika van der Heijden en ondernemer Peter van Biezen van Heemborgh makelaars. | Foto: pr Foto: pr

regio n Handelen met gesloten beurs, samenwerken en mooie verbindingen leggen. Dit gebeurt allemaal op de eerste HLT Beursvloer die HLT Uitdaging organiseert op donderdag 31 oktober van 17.00 tot 19.00 uur bij CNB in Lisse. Het event is er voor elk bedrijf en elke vereniging, stichting, burgerinitiatief of maatschappelijke instelling in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen.

Verenigingen, stichtingen en burgerinitiatieven hebben vaak weinig geld. Ze kunnen spullen, extra menskracht en (specialistische) kennis goed gebruiken om hun werk eenvoudiger en/of duurzamer te kunnen uitvoeren en hun doelen sneller te realiseren. Met het evenement Beursvloer helpt HLT Uitdaging daarbij door mooie en effectieve verbindingen met het bedrijfsleven te leggen. Bedrijven zijn vaak op zoek naar hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. Dat dit niet altijd hoeft in de vorm van financiële sponsoring, laat HLT Uitdaging met de Beursvloer zien. Hier krijgen bedrijven de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijd vrij te maken voor een stichting om kennis te delen die de ondernemer in huis heeft. Of juist mankracht beschikbaar stellen om een burgerinitiatief te helpen. Ook kan een vereniging blij worden gemaakt met spullen die het bedrijf over heeft.

Samen wordt gekeken wat de vereniging, stichting of het burgerinitiatief voor het bedrijf of de samenleving terug kan doen. Zo vormen zich mooie verbindingen, matches, die tijdens de Beursvloer in de spotlights worden gezet. Vrijwilligersorganisaties, stichtingen, verenigingen of maatschappelijke instellingen kunnen zich zich aanmelden voor de workshop Goede Zaken ter voorbereiding op de Beursvloer, via de website www.hltuitdaging.nl. Deze vindt plaats op 26 september in Sassenheim en op 1 oktober in Lisse.

Inzamelactie kringloopmarkt SWG-kerk

Lisse n De Samenwerkingsgemeente Lisse hoopt komend voorjaar weer de Kringloopmarkt te houden in de Onderwaterhallen aan de Achterweg. Zaterdag 28 september wordt weer een inzameling gehouden. De in te brengen goederen (let op: géén bankstellen, tv's en/of oude computers, video en cd-spelers) kunnen worden afgeleverd tussen 09.30 en 11.30 uur bij de fietsenstalling van de kerk aan de Veldhorststraat 48 te Lisse.

In overleg kunnen eventueel grotere artikelen worden opgehaald. Hiervoor dient men contact op te nemen met 0613093452.

Clubavond muntverzamelaars

Lisse n Elke tweede dinsdag van de maand vindt de muntclubavond plaats in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4. Op 8 oktober gaat de zaal open om 19.00 uur. Dan kunnen de liefhebbers van munten, bankbiljetten en penningen weer ruilen met medeverzamelaars of kijken naar de veilingtafel met een uitgebreid assortiment. De veiling duurt van 20.30 uur tot 21.30 uur. Toegang: leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Voor 22,50 euro is men het hele jaar lid.

Wie draait op voor tekorten?

Foto: pr

De financiële situatie in het land, maar ook in Lisse doet me met enig sarcasme denken aan het liedje van wijlen Cornelis Vreeswijk (1937-1987): "...Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed…" Van de regering zijn we de laatste jaren al gewend dat het is "Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven", maar op lokaal niveau ligt het natuurlijk wat anders.

Overigens wel voor een groot deel veroorzaakt door diezelfde regering die meer taken op het bordje van de gemeenten legt en op hetzelfde moment de geldkraan dichtdraait. Volgens wethouder Kees van der Zwet betreft dit vooral de jeugdhulp. Verder zal op termijn minder geld worden ontvangen wegens precariorechten en er geldt na een dekking via de verhoogde ozb nog een tekort van acht ton. Een andere post is die van de BTW-compensatie. Gemeenten kunnen in dat kader BTW via het compensatiefonds aan het Rijk terugvragen, maar dat is van de baan. Dat levert een tekort op van een half miljoen euro. Ook nog eens zes ton minder aan leges op basis van mindere woningbouw en al met al komt het tekort neer op 2.490.000 euro. Of je een emmer leeggooit. En los van dat alles is er nog het probleem van de niet-kostendekkende afvalverwerking, hetgeen ook nog eens een tekort van negen ton oplevert. Het gemeentebestuur staat dus voor een bezuinigingsoperatie van ruim 2,4 miljoen euro. En dan komt natuurlijk de hamvraag wie dat gaat betalen. Bij de bespreking van de Kadernota had het college al aangegeven dat het mis dreigde te gaan en nodigde het de gemeenteraad uit om ook met oplossingen te komen om het tekort te dekken. Voor zover ik weet kwam die raad met niks en ligt de bal weer bij het college. Dat zal wel uitdraaien op forse bezuinigingen. Ik denk dat we als inwoners van dit goede dorp voor de zoveelste keer worden geplaagd door voorstellen om de inkomsten voor de gemeente te verhogen. En laten we daar nou eens geen behoefte aan hebben. Overal om je heen worden allerlei posten verhoogd (of verlaagd zoals de uitkering van het Rijk) en is van een substantiële salarisverhoging geen sprake. Ofwel: we boeren achteruit, ook dankzij de belastingdienst. Ik sprak iemand die ruim dertig euro rente kreeg op zijn spaarrekening die is bedoeld als aanvulling op zijn pensioen, doch door de belasting voor het bedrag van 1212 euro werd aangeslagen. Of je de eerder genoemde emmer opnieuw leeggooit. En men kan deze emmer wel bij de hand houden, want er wachten ons nog vele verhogingen. Het te hopen dat de Lissese bestuurders en politici in al hun wijsheid om het tekort terug te dringen, zich inspannen de portemonnee van de dorpelingen (vooral degenen met een laag inkomen) te sparen. En als dat gaat lukken is het nog maar de vraag in hoeverre dat kan lukken voor komende jaren, of dat we met Cornelis Vreeswijk kunnen meezingen…"Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed……" Vergeef me deze overwegend sarcastische column maar als dorpeling hebben we totaal geen behoefte aan om (weer) met extra lasten te worden opgezadeld, buiten het feit dat er ook nog wat moet worden uitgevonden om de afvalverwerking kostendekkend te maken. Sterkte en wijsheid gegund aan degenen die hierover beslissingen gaan nemen.

Stikstofproblematiek onder de loep

LISSE n De Lissese CDA-fractie heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de huidige, landelijk bekende stikstofproblematiek, die invloed kan hebben op bestemmingsplannen en diverse projecten. De fractie is onder meer benieuwd of het college maatregelen gaat nemen om te voorkomen dat geplande en reeds vergunde projecten (ernstig) worden vertraagd of helemaal niet zullen doorgaan.

Door Arie in 't Veld

Het college antwoordt op de hoogte te zijn. Ook dat het onderzoek nog loopt. "Verwacht wordt dat binnen enkele weken de afronding plaats kan vinden, waarna wij u graag op de hoogte willen stellen van de uitkomsten. In de algemene raadsbrief treft u informatie over huidige stand van zaken hieromtrent. Ook zijn we van de ADC-toets (Alternatieven, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compensatie) op de hoogte en deze zal eventueel worden ingezet. Bij de meeste ontwikkelingen in Lisse is er echter sprake van kleinschalige projecten zodat deze ADC-toets niet mogelijk is. Onderzocht wordt of deze ADC-toets wel toegepast kan worden bij de ontwikkeling van Dever Zuid. In dit stadium is er op gemeentelijk niveau nog niet heel veel mogelijk. We zijn in overleg met de Omgevingsdienst, om een inschatting te kunnen maken voor welke projecten/activiteiten wel/geen significant negatief effect te verwachten is op Natura 2000 gebieden. De omvang van een project en de afstand tot een Natura 2000-gebied spelen hierbij een rol. Voor de projecten waarbij geen significant negatief effect te verwachten is, is de verwachting dat de Wet natuurbescherming de uitvoering van het project niet in de weg zal staan. Per project wordt een afweging gemaakt of dit plan door kan gaan. Voor de overige projecten moet gewacht worden op de nieuwe PAS-systematiek, waarbij erover gesproken wordt dat deze vermoedelijk eind september beschikbaar zal komen. Voor een aantal plannen/gevallen zal die berekening vermoedelijk soelaas kunnen bieden. Is dat niet het geval, dan zal bezien moeten worden wat het voornoemde adviescollege in zal brengen en of dit – zo nodig - betekenis heeft voor de projecten/gevallen in Lisse die alsnog geraakt blijken te worden door de gerezen problematiek", zo meldt het college in een reactie op de vragen van de CDA-fractie.

Workshop Creatief Leven in Week tegen Eenzaamheid

REGIO n De workshop Creatief Leven wordt dinsdag 8 oktober in samenwerking met WelzijnsKompas gegeven door Julie Koch en Marijke Coert, specialisten Eenzaamheid uit Heemstede.

Tijdens deze workshop maken deelnemers kennis met een andere aanpak van gevoelens van eenzaamheid. De workshop vindt plaats tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid en vindt plaats in Dienstencentrum Elsbroek, kamer 20 begane grond, Abellalaan 1 Hillegom. De workshop duurt van 09.45 tot 11.00 uur.

Maar liefst 39 procent van de mensen van 19 jaar en ouder in Hillegom en Lisse geeft aan zich weleens, in meer of mindere mate, eenzaam te voelen. "Waarom zou je nog langer in je eentje door worstelen met je gevoelens van eenzaamheid? Dat is toch niet fijn? En zeker ook niet nodig!", aldus Julie Koch en Marijke Koert. "Maar het vergt moed om je leven te veranderen. Wees welkom bij de workshop Creatief Leven."

Deelname aan de workshop is gratis. Graag van tevoren aanmelden via info@welzijnskompas.nl of telefonisch 0252 – 757 100 o.v.v. Workshop Creatief Leven. WelzijnsKompas Hillegom-Lisse is bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur. Voor vragen neem contact op met Carlijn French, buurtwerker WelzijnsKompas, via c.french@welzijnskompas of 06-45 162 321.

Speeltuin Weerestein bestaat 70 jaar

De speeltuin van bovenaf gezien. De vereniging bloeit weer helemaal. | Foto: pr Foto: pr

HILLEGOM n De Hillegomse wijk Amerika en omstreken was na de WO2 nogal kinderrijk. Daarom werd gedacht aan de oprichting van een speeltuin.

Die kwam er en in de afgelopen 70 jaar zijn er steeds vele vrijwilligers actief geweest om de speeltuin op te bouwen, uit te breiden, te onderhouden en in stand te houden. In 2004 dreigde de speeltuin echter te moeten sluiten. Hernieuwde inzet van enthousiaste buurtbewoners leidde naar een grote renovatie en herinrichting die in 2008 werd voltooid door een team van vrijwilligers/buurtbewoners, en daarna in 2011 nog een grote renovatie van het clubgebouw, uitgevoerd door bouwbedrijf Meskers met ook daarbij veel vrijwilligersinzet. De speeltuinvereniging bloeit inmiddels weer volop met veel bezoekers, veel activiteiten en een stabiel bestuur sinds 2004 onder voorzitterschap van Ruud van der Lee. De speeltuin is in het seizoen van Pasen tot de herfstvakantie steeds zoveel mogelijk open. Op 28 september wordt het 70-jarig jubileum gevierd met leuke activiteiten zoals een disco, een springkussen, ijsjes, schminken, popcorn, limonade. Het feest duurt van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Winst en verlies voor Hisalis 1

HOCKEY n Het lijkt erop dat Castricum dit seizoen een ploeg is die gaat strijden om het kampioenschap. Dit bleek ook uit de wedstrijd tegen Heren 1 Hisalis van 22 september.

De eerste helft kregen beide ploegen elk twee strafcorners, maar zonder rendement. Het speltempo lag hoog en beide ploegen hielden de deur goed dicht. De jonge ploeg van Castricum maakte gebruik van hun thuisvoordeel, nam wat meer risico dan Hisalis en dit resulteerde in de tweede helft voor meer dreiging en een eerste doelpunt voor Castricum. Na een strafcorner van Hisalis counterde Castricum snel en na goed samenspel van middenveld en spits werd het 2-0. Kort voor tijd werd het nog 3-0 voor Castricum uit een strafcorner.

Dames 1 Hisalis reisde zondag af naar Baarn. Direct vanaf het fluitsignaal legden zij hoge druk op het team van Baarn en dit resulteerde al snel in veel kansen. Door de grote drukte in de cirkel van Baarn liet het eerste doelpunt echter nog even op zich wachten. Maar daar was Dominique Hoogendoorn die kort voor rust de bal hard binnensloeg: 0-1. De tweede helft ging Baarn direct op zoek naar de gelijkmaker, maar Hisalis was niet van plan de voorsprong uit handen te geven. Ook Hisalis bleef aanvallen en tien minuten voor tijd maakte Tess van Bochove een einde aan de spanning door vanuit de rebound de 0-2 te scoren, tevens de eindstand.

column/nieuws

Indianendag voor kids met beperking

In de tipi werd een indianenverhaal voorgelezen. | Foto: pr, artikel door Arie in 't Veld Foto: pr

LISSE n De Rotaryclub Hillegom-Lisse was vorige week zaterdag te gast bij Stichting Puntenburg aan de Spekkelaan, waar zij met vrijwilligers van de organisatie een indianendag hielden voor kinderen met een beperking.

De dag kreeg een extra feestelijk tintje doordat burgemeester Lies Spruit de opening verrichtte. Daarna werd het startsein gegeven voor een spelletjesmiddag in westernstijl. De kinderen kregen, samen met de kinderen van Rotaryleden, een zestal spellen voorgeschoteld. Ze mochten een kralenslinger rijgen, die ze even later mochten bevestigen aan de manen van speciaal daarvoor getrainde paarden. Verder mochten ze een spannend verhaal oplossen door in het bos met verrekijkers te zoeken naar vlaggen, gingen ze totempaal stapelen en deden ze mee aan een strobalenrace met skippyballen. Dan was er ook nog een echte tipitent waar een mooi indianenverhaal werd verteld. Als afsluiting werd een demonstratie gegeven met twee paarden van de stichting om te laten zien hoe deze worden getraind voor het werken met kinderen met een beperking. De kinderen keken ademloos toe hoe de paarden zich totaal niet lieten afleiden door een stuiterende bal, een ronddraaiende zweep of een opengeklapte parasol. Aan de lachende gezichten kon je aflezen dat ze genoten van deze dag.

Agenda van de Bibliotheek Hillegom

Hillegom n In de bieb is komende maand weer van alles te doen. Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Juridisch inloopspreekuur Hillegom: elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Taalcafé: elke dinsdag van 13.15 – 14.45 uur voor wie wil oefenen met samen Nederlands lezen en praten.

Breng je kleurplaat tot leven: op woensdag 2 oktober, aanvang 15.00 uur, kunnen kinderen van 3 t/m 7 jaar meedoen aan de workshop, waarin je je kleurplaat tot leven brengt met een app.

Voorleesuurtje: elke woensdag t/m 24 juni 2020 van 15.00 – 15.30 uur.

Eerste Hulp Bij Werkstukken & spreekbeurten: elke woensdag van 15.30 – 17.30 uur.

Mediaspreekuur: elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur voor vragen over tablets, e-readers, laptops etc.

Taalspreekuur: dinsdag 8 en 22 oktober, 14.00 - 15.30 uur voor wie wil weten waar je Nederlands kan leren.

Familieconcert: woensdag 9 oktober geven leerlingen van de Hillegomse Muziekschool zowel om 14.30 als om 15.30 uur een familieconcert.

Gezondheid: zaterdag 26 oktober, van 11.00 tot 13.00 uur zijn een voedingsdeskundige en leefstijlcoach aanwezig.

Op de foto met Ariel en Spiderman

HILLEGOM n In het kader van Burendag vindt er bij Speeltuinvereniging Jeugdland op vrijdag 27 september een Meet & Greet plaats met Ariël en Spiderman. Hetgeen betekent dat de kinderen, van 14.00 tot 15.00 uur met deze figuren op de foto kunnen.

Uiteraard staat er ook wat lekkers klaar. De activiteit is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds. Op zaterdag 28 september wordt er een Burenbingoavond georganiseerd. Deze avond begint om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. Tevens is er een grote loterij, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de speeltuin. Voor meer informatie over deze activiteiten kan voor de Meet & greet een mail gestuurd worden naar acornelissen@snelnet.net en voor de bingo naar chrisvanderlinden@snelnet.net.

Meer senioren op de iPad

Hillegom n Bij Plein28 is het mogelijk om woensdag 2 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een cursus te volgen voor meer handigheid op de iPad.

Inmiddels hebben veel senioren de cursus afgerond. Deelnemers leren in rustig tempo de iPad te bedienen en maken kennis met verschillende programma's. Er wordt geleerd om foto's maken, te e-mailen en internetten en hoe social media werkt. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten.

Neem voor meer informatie contact op met Marente via 071 409 32 23 en/of e-mailadres ledenservice@marente.nl. Aanmelden kan ook via www.marente.nl.

Geertje Kindermans


Onverwachte erfenis

De ongetrouwde, kinderloze oudtante van Sarah is dood. Samen met haar broers moet Sarah de begrafenis regelen. Bij de zoektocht naar de erfenis ontdekt Sarah een onbekende kant van haar oudtante. Was haar leven minder eenzaam dan iedereen dacht?
Een schitterende roman over familie en liefde.

Sally Thorne


Ik niet op jou

Twee medewerkers, Lucy en Joshua, van een net gefuseerde Amerikaanse uitgeverij, hebben een haat-liefde verhouding. Lucy vindt Joshua maar een stijve hark en Joshua vindt de kledingkeuze van Lucy en haar eigenzinnige gedrag maar niks. Als ze dan ook nog eens beiden hun zinnen op dezelfde promotie hebben gezet barst de strijd pas echt los.
Hoe zou dit aflopen?

Paolo Cognetti


Sofia draagt altijd zwart

Een ondernemend, maar kwetsbaar Italiaans meisje groeit op in de verwarrende jaren tachtig. Ze is thuis bij haar ouders niet gelukkig. Na het afronden van een theateropleiding in Rome vertrekt ze naar New York in de hoop daar te worden ontdekt.
Een prachtige roman met een sympathieke hoofdpersoon.
Deze roman van Paolo Cognetti is in 2012 al uitgegeven. Nog voordat hij in Nederland doorbrak met De acht bergen.

leestips/cultuur

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Saskia de Jong

Hoe gaan we dit uitleggen

Jelmer Mommers

Het klimaatverhaal, helder uitgelegd. Jelmer Mommers schreef een realistisch verhaal waarbij hij verschillende scenario's schetst van onze leefomgeving in 2050. Een bij vlagen optimistisch boek.

Archief wordt verder gedigitaliseerd

LISSE n Het archief van de gemeente wordt (verder) gedigitaliseerd. Wethouder Jolanda Langeveld meldt daarover in een collegebesluit dat als archiefstukken digitaal zijn opgenomen, de papieren exemplaren na drie maanden vernietigd kunnen worden.

Door Arie in 't Veld

Vervanging voorkomt dat documenten dubbel opgeslagen en beheerd worden en er kan geen verwarring ontstaan over welk exemplaar (fysiek of digitaal) het origineel is. Na bekendmaking van het besluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking bezwaar indienen. Het besluit treedt in werking de dag na bekendmaking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017. Vanaf die datum past HLTsamen routinematige, digitale vervanging toe. Bij de start van HLTsamen is in de werkwijze al rekening gehouden met het te nemen vervangingsbesluit. Er is steekproefsgewijs controle op de te vernietigen documenten uitgevoerd. Hierbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Door het vernietigen met terugwerkende kracht wordt er bespaard op de kosten van opslag en overbrengen van fysieke archieven naar Erfgoed Leiden. De documenten die vanaf 1 januari 2017 zijn ontvangen staan in een numerieke serie opgeslagen in de archiefbewaarplaats in Lisse. Daadwerkelijke vernietiging van die documenten vindt pas plaats na vaststelling van het besluit. Vernietigen van originelen houdt overigens ook een risico in omdat drie maanden na scanning de papieren documenten daadwerkelijk worden vernietigd. Als een behandelaar daarna aangeeft dat er iets ontbreekt, is er geen mogelijkheid meer om het papier te raadplegen. De ervaring met de werkwijze is dat dit tot nu toe bijna niet is voorgekomen. Door toepassing van het vier-ogenprincipe is er een minimale kans op fouten tijdens het vervangingsproces. Vernietiging van papier na drie maanden is daarom een aanvaardbaar risico. In de gevallen dat er toch een papieren origineel nodig is, wordt dit, indien mogelijk, opgevraagd bij de afzender.

Oudste archeologische vondst in Lisse

Het boek ‘Het Verleden van de Velden’ van Jeroen van Zoolingen uit 2017. | Foto: VOL Foto: pr

10.000 jaar voor Chr. ontstond het landschap met zijn strandwallen (de oude duinen) en strandvlaktes. Wat is er allemaal aan archeologisch materiaal in Lisse gevonden? Dat staat in het boek 'Het Verleden van de Velden' over archeologische vondsten en opgravingen in de Duin- en Bollenstreek van archeoloog Jeroen van Zoolingen uit in Noordwijkerhout.

Het oudst gevonden voorwerp in Lisse is een vuurstenen beitel, in bezit van Museum De Zwarte Tulp. In het boek staat: "Zo'n 200 meter ten noordoosten van 't Huys Dever, tussen de Vennesloot en de Eerste Poellaan, werd in 1960 een stenen beitel gevonden. Hoewel dit soort beitels zeker niet van lokale makelij was, komt het type vaker voor op vindplaatsen uit de Vlaardingencultuur. De mensen van de Vlaardingencultuur leefden van 3500 tot 2500 (de Nieuwe Steentijd) vóór het begin van onze jaartelling. Het waren eerst voornamelijk jagers en verzamelaars van eten, zoals bessen en dieren. Later gingen zij over op een primitieve vorm van landbouw, waarbij zij in nederzettingen woonden. De naam Vlaardingencultuur is ontleend aan de eerste vondsten in Nederland. Bij Vlaardingen werd een nederzetting met vele vondsten uit die tijd opgegraven. De vondst bij Dever is dan ook met enige zekerheid tot de Vlaardingencultuur te rekenen. De voorzichtigheid komt doordat er verder geen sporen of scherven in de nabijheid gevonden zijn. Wellicht zijn die niet herkend of simpelweg nog niet waargenomen, maar het is ook goed mogelijk dat het om een geïsoleerde beitel gaat, die bijvoorbeeld bewust als offer is achtergelaten door mensen, die heel ergens anders woonden."

Tentoonstelling

In het Archeologisch Museum Haarlem op de Grote Markt is nu de tentoonstelling 'Het Verleden van de Velden' over de archeologie van de Duin- en Bollenstreek te zien. Deze tentoonstelling is nog tot 6 oktober 2019 te bezoeken. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag en de toegang is gratis. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van archeoloog Jeroen van Zoolingen. De tentoonstelling neemt het ontstaan van de bloembollencultuur in Haarlem als startpunt en duikt verder in de archeologische geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek. In de tentoonstelling zijn uit iedere periode bijzondere voorwerpen te zien, zoals werktuigen en sieraden uit de bronstijd uit Katwijk en Hillegom, sieraden en aardewerk uit Romeins Valkenburg en middeleeuws paardentuig uit Teylingen. Kom kijken en verwonder u over het rijke, archeologische verleden van de velden! Deze herfst komt de tentoonstelling ook naar Lisse. In Museum De Zwarte Tulp zijn dan ook alle ins en outs van deze expositie te zien.

Deze column van Sporen van Vroeger en alle voorgaande columns van de VOL staan op de website oudlisse.nl onder het hoofdstuk Publicaties. Door op het vergrootglas te klikken kan men een zoekterm intypen. Dan verschijnen alle artikelen waar die term in voorkomt. Op de website staan meer dan 500 artikelen over de cultuurhistorie van Lisse. De meer dan 100 columns van Sporen van Vroeger over Lisse zijn ook te vinden op www.lissernieuws.nl.

Terugblik op ZomerPlein-activiteiten

HILLEGOM n ZomerPlein in leer- en ontmoetingscentrum Plein28 heeft gezorgd voor een zomer vol bijzondere ontmoetingen. Gedurende de zomerperiode organiseerde WelzijnsKompas in Plein28 extra activiteiten voor ouderen, gericht op bewegen en ontmoeten.

De activiteiten werden mogelijk gemaakt door een gezamenlijke financiële bijdrage van het Oranje Fonds, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo, die met het project Samen Ouder zomer-activiteiten voor ouderen mogelijk willen maken. De organisaties steunen jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun wordt gegeven in de vorm van geld, aandacht en advies.

Vakantieperiode

Met de ZomerPlein activiteiten wilde WelzijnsKompas ouderen een leuke vakantieperiode bezorgen en zo eenzaamheid onder ouderen verminderen. Door een aantal bestaande activiteiten waaide een frisse zomerwind. Door de wandelgroep, in samenwerking met SportSupport, werd een mooie ronde gemaakt door Hillegom, waarbij in de prachtige rust- en ontmoetingstuin van de familie van Rijssel werd gepicknickt.

DigiKlas

De vrijwilligers van de Computerinloop hadden een prachtige DigiKlas in elkaar gezet over een breed scala aan onderwerpen, voorafgegaan door een gezamenlijke lunch. Een dialoogtafel over het onderwerp Ontmoeting werd afgesloten met een gezellige lunch.

DansSalon succesvol

Ook een aantal nieuwe activiteiten deed hun intrede in Plein28. Zo was de DansSalon, in samenwerking met ZorgBalans, een groot succes. De ruimte was tot de nok toe gevuld met mensen en menigeen waagde een dansje. Met de activiteit Daten&Eten deden de speeddates hun intrede in Plein28. Een kleine, maar enthousiaste groep deelnemers heeft elkaar beter leren kennen en nieuwe verbindingen gesmeed. Het etentje achteraf – met muzikale begeleiding – heeft de nieuwe vriendschappen nog verder versterkt. Tijdens de laatste week van ZomerPlein werd er tenslotte nog met een klein gezelschap gevaren over de Kaag, met dank aan de familie Leijnse uit Lisse. Een bijzondere afsluiting van een mooie zomer.

Grandioze inzet

Vooral de helpende handjes van vrijwilligers zorgden ervoor dat de ZomerPlein-activiteiten tot een succes werden. De inzet van alle vrijwilligers was grandioos en zorgde voor vele blije gezichten.

Voor meer informatie over leer- en ontmoetingscentrum Plein28 kan men contact opnemen met Marije Pots, 06 - 406 44 805. Of bekijk onze website www.plein28.nl.

Bel Air is weer begonnen

HILLEGOM n Door ouderdom, ziekte, verhuizingen is bridgeclub Bel Air in ledenaantal gedaald. De vereniging gaat echter gewoon door.

Donderdag 19 september 2019 was de eerste wedstrijd van het seizoen. Wegens vakanties waren er nog een paar paren niet aanwezig zodat er gespeeld werd in een lijn van veertien paren. Jet en Kees Gilijamse werden eerste met 65,28%. Anita en Bernd Lehmann pakten de tweede plaats met 62,15%.

De kampioenen van het vorige seizoen, Sander en Piet v.d. Raad moesten met 60,07% de derde plaats delen met Fried Swart en Dicky Poldervaart.

Jazzy Sunday Afternoon in Villa Flora

HILLEGOM n In hotel-restaurant Villa Flora, Hoofdstraat 55 is zondag 29 september van 14.00 uur tot 17.00 uur live jazzmuziek. Jan Wouter Alt bespeelt dan rietinstrumenten van verschillende omvang, variërend van klarinet, sopraan-, tenor- tot baritonsaxofoon. Alt maakt deel uit van de Harbour Jazzband, die gerekend wordt tot een van de beste traditionele jazzorkesten in Nederland en een internationale reputatie heeft. De invloed van de traditionele jazz zal ook tot uiting komen in het repertoire dat 29 september in Villa Flora gebracht wordt met het jazztrio van pianist Cees Diepeveen, Hans Bouwer op de contrabas en drummer Rob Janse. De toegang is gratis.

Britt Koning (11) wint bij Heel Lisse Bakt

Britt Koning won met haar roze Minnie Mouse-taart. | Foto: pr

LISSE n De 11-jarige Britt Koning deed zondag 22 september mee aan Heel Lisse Bakt. Het was niet haar eerste keer. Drie jaar geleden werd ze tweede, en dat smaakte naar meer.

Het concept voor de taart had ze al helemaal bedacht: het moest een mooie roze Minnie Mouse-taart worden, waarvan niet alleen de buitenkant, maar ook de cake zelf (in twee lagen) roze was. De taart bestond naast de cake uit twee lagen botercrème en was afgewerkt met roze marsepein.

Het klapstuk van het geheel werd natuurlijk de afwerking: met veel geduld werd Minnie Mouse gemaakt voor boven op de taart, die verder goed versierd werd met mooie details. Toen werd het spannend: er waren prachtige taarten van de concurrentie….het was in de handen van de jury die beoordeelde op smaak en afwerking. Na bekendmaking van 3e en 2e plaats werd ze toch wat zenuwachtig, maar wat was Britt trots toen ze beker voor de 1e prijs mocht ophalen. Met een fikse punt van haar eigen taart heeft ze haar titel gevierd!

column/nieuws

Wat 'n zonnig begin!

Foto: Esther Akerboom

Half Lisse is vrij, want de feestweek is begonnen! De HDV Lisse e.o. is erin geslaagd opnieuw een mooi programma samen te stellen met de kortebaandraverij als afsluiter. Op deze pagina een compilatie van verschillende evenementen. Foto's: Arie in 't Veld en Esther Akerboom.

Foto: Ester Akerboom
Foto: AihV
Foto: A.in 't Veld
Foto: A.in 't Veld
Foto: Esther Akerboom
Foto: Esther Akerboom

feestweek Lisse

27 / 32

Vol verwachting

De afgelopen maand hebben we meerdere bevallingen begeleid van kleine hondjes. In al die gebeurtenissen is er één constante factor: de eigenares is zenuwachtiger dan het hondje zelf.

De eerste bevalling was van een Lhasa apso sherisa. Dat is op zich al wat spannender dan bij andere honden, omdat het vaak een keizersnede wordt vanwege de vorm van het bekken en de brede kopjes van de pups. De uitgerekende datum (dag 63) viel precies in het laatste weekend van mijn vakantie. Dat maakte het óók een beetje spannender. Uiteindelijk startten de weeën al op dag 61.

De eigenares had er een ervaren fokster bijgehaald die graag met haar eigen dierenarts samenwerkte. Dat is geen enkel probleem, ware het niet dat hij 45 kilometer verderop woonde. In eerste instantie kon hij telefonische tips geven, maar toen de bevalling stokte werd hen geadviseerd naar die kliniek toe te komen. Het was donderdagochtend en het was slecht weer: er waren dus files. Het stond zo muurvast, dat de eigenares de politie belde en om een escorte vroeg in verband met de situatie. De politie was hiertoe bereid! Uiteindelijk zijn ze in vliegende vaart over de vluchtstrook met de persende moederhond en vóór en achter hen een politiewagen met zwaailicht naar de verlospraktijk gereden. Daar aangekomen konden ze eigenlijk meteen door naar de OK alwaar drie prachtige pups geboren werden. De moederhond was uitgeput, maar haar begeleiders waren dat minimaal evenveel. De terugrit was heel wat rustiger en meer ontspannen.

De tweede bevalling betrof een Jack Russel waarvan bij de drachtigheidsecho al was komen vast te staan dat ze vier levende pups had. De eigenares kwam daarna dagelijks langs onze praktijk om informatie in te winnen. Ook over de grootte van de werpkist en de hoogte van de zijstangen (tegen het 'doodliggen') moesten we meedenken. Iedere dag bleek weer hoe spannend het voor de eigenares was. De moederhond begon ook nu te vroeg met de weeën. Eén dag eerder dan verwacht werd ze onrustig en verloor ze de waterblaas; de bank was drijfnat. De eigenares ook, van het zweet. Het is ook heel spannend.

Ik ging erlangs om poolshoogte te nemen. Eigenlijk ging alles precies zoals het moest. Toen ik de moeder voorzichtig opvoelde, kwam mijn vinger al tegen het kopje aan: een beetje masseren zorgde voor extra persweeën en ik voelde het puppy'tje komen: plop, daar was 't al. Gelukkig had ze een slijmzuigertje paraat en de pup begon meteen te ademen! Dat was nummer één.

Vijf bezoeken later lagen er vier gezonde pups tegen de buik van de moeder. De moederhond was uitzonderlijk relaxed. De eigenares stuiterde van blijdschap door de kamer. Het blijven altijd hele bijzonder gebeurtenissen.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 29 september, let op: 11.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 29 september, 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 29 september, 10.00 uur

Spreker: Dick van der Sluis

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 29 september, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastor van Eijk

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Euch.viering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 29 september, 10.00 uur

Eucharistieviering

Kerkproeverij
Celebrant: kapelaan S. Kuik
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: Canticum Novum

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 25 september, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 28 september, 19.00 uur

Eucharistieviering

Kerkproeverij
Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 29 september

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. R. de Boer

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. J. Trommel

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 29 september, 10.00 uur

Spreker: Laura van der Veen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 29 september, 10 en 16 uur

Voorganger: niet opgegeven

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 29 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. H. Bouma, Kampen

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 29 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. W.H.B. ten Voorde, Nunspeet

19.00 uur

Voorganger: ds. W.H. van Boeijen, Ter Aar

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 29 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 29 september binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 38 was: bromvlieg. Winnaar is Margo Kors uit Hillegom. Gefeliciteerd!