LisserNieuws - De Hillegommer

15 januari 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 15 januari 2019


#CopKoffieMoment slaat aan

Met zijn CopKoffieMoment komt wijkagent Van Rijn makkelijker in contact met inwoners. | Foto: E. Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n De tijd dat een agent als Bromsnor met een knuppel door het dorp liep om de boel in de gaten te houden, is allang voorbij. Tegenwoordig kun je in Lisse gewoon een kop koffie drinken en een praatje maken met wijkagent Hendrik van Rijn tijdens een van de CopKoffieMomenten die hij regelmatig houdt.

Door Esther Akerboom

Veel Lissers hebben hem wel eens zien zitten bij een koffiezaak of op een terras. Met zijn uniform en het 'Schuif gerust aan'-bord op tafel trekt hij de aandacht. "Dat is ook de bedoeling", vertelt Van Rijn enthousiast. "Ik wil graag zichtbaar zijn. Vorig jaar hebben de wijkagenten de beschikking gekregen over een Chromebook, waardoor we kunnen flexwerken. Ik heb toen een aantal koffietentjes benaderd met de vraag of ik daar af en toe kan gaan zitten om met inwoners te praten. Daar werd positief op gereageerd."

Van Rijn probeert dezelfde dagen aan te houden voor de verschillende plekken, zodat mensen hem op den duur weten te vinden. Want contact met de inwoners vindt hij erg belangrijk. "Ik rij natuurlijk op de fiets door het dorp en ben daardoor best wel benaderbaar. Maar als je me zo ziet zitten, kom je al gauw tot een gesprek: 'Zit een agent tegenwoordig gewoon een beetje koffie te drinken?' Dan heb je meteen een opening en komen er vragen en verhalen los. Vaak gaat het over ergernissen in de wijk, zoals zwerfafval en hondenpoep. Soms kan ik ze doorverwijzen, bijvoorbeeld naar Fixi. Maar ik hoor het ook als er ergens een verdacht autootje staat. Dan kunnen mensen meteen de foto op hun telefoon laten zien. Zo komen we veel meer te weten over wat er speelt in het dorp."

Het CopKoffieMoment heeft ook aantrekkingskracht op kinderen, die het prachtig vinden met een agent te praten. Voor hen heeft Van Rijn dan ook altijd kleurplaten en sleutelhangers in zijn tas zitten. Het koffie-idee kwam van Van Rijn zelf en wordt goed ontvangen. "Dat is belangrijk, want ik ben samen met wijkagent Marco van Maris toch het gezicht van de politie in Lisse. De mensen vinden het enorm leuk, het geeft een positieve vibe om de politie zo benaderbaar te zien."

Ook eens een bakkie doen met de wijkagent? Hou dan op Twitter #CopKoffieMoment en
@wijkagentlisse en in de gaten.

Meer openbare laadpalen voor elektrische auto's

Lisse n De gemeente gaat het beleid op het gebied van laadinfrastructuur aanpassen aan de huidige trends en doelstellingen rond elektrisch rijden. Wekelijks ontvangt de gemeente vragen van bewoners of er meer laadpaalparkeerplekken komen.

Elektrisch rijden groeit, ook in Lisse. Voor de elektrische rijder is het lang niet altijd mogelijk om op eigen terrein te laden. Om die groep rijders tegemoet te komen, stelt de gemeente voor beleid op te stellen en de beleidsregels te actualiseren. Na inzage en definitieve vaststelling van het beleid kan de gemeente dan overeenkomsten met aanbieders van laadpalen afsluiten. "Hiermee kunnen wij voorzien in de behoeften van onze inwoners en tegelijkertijd een stap zetten in het bereiken van onze duurzaamheidsdoelstellingen", stelt de gemeente. Alle kosten voor de aanleg van de laadinfrastructuur zelf zijn voor rekening van de marktaanbieder. De inrichtingskosten van de plek (het plaatsen van het verkeersbord - alleen laden - en eventuele bestratingsaspecten) zijn voor de gemeente.

In de regio Holland Rijnland gebruiken veel andere gemeenten dit samenwerkingsmodel al, waaronder de Duin- en Bollenstreekgemeenten Hillegom, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen.

Boeken- en curiosabeurs SWG

Lisse n Samenwerkingsgemeente (SWG) Lisse houdt zaterdag 26 januari een boeken- en curiosabeurs in het Witte Kerkje aan de Prinsessestraat 1.

Naast een keur aan boeken, zowel romans als boeken over religie, geschiedenis, aardrijkskunde, kunst en natuur, hobby en kinderboeken, zijn er ook langspeelplaten, cd's, dvd's en legpuzzels verkrijgbaar. Daarnaast kan men rondstruinen tussen curiosa en kinderspeelgoed. Natuurlijk is er de mogelijkheid om te genieten van een kopje koffie of thee, al dan niet met zelfgebakken taart. De beurs duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen vrij parkeren tegenover de kerk en bij de Brede School aan de Oranjelaan.

WeddingFair bij De Nachtegaal

LISSE n Beleef, geniet en doe een proeverij bij WeddingFair. Zondag 20 januari is de 120e editie van de populaire trouwbeurs in Hotel de Nachtegaal.

Ben je pas gevraagd of is de trouwdatum al geprikt? Aanstaande bruidsparen krijgen bij WeddingFair antwoorden op alle vragen over hun mooiste bruiloft. Of je nou op het strand, in een kasteel of in een boerenweiland wilt trouwen. Er moet veel worden gedaan om de perfecte bruiloft te plannen. Daar kun je wel wat hulp gebruiken van trouwprofessionals op het gebied van mode, visagie, ringen, vervoer, muziek, bloemen, taart et cetera. Die professionals zijn te vinden op de WeddingFair. Natuurlijk kun je dan gebruikmaken van de beursacties, -kortingen en gratis entree, de workshop om een moodboard te maken en voor alle bruidsparen is er de Trouwagenda. WeddingFair Lisse in Hotel de Nachtegaal, Heereweg 10. Zondag 20 januari 2019 van 11.00 tot 17.00 uur. Alle info vind je op www.weddingfair.nl/trouwbeurs-lisse/

Nieuw bestuur D66 Lisse

LISSE n De ledenvergadering van D66 in Lisse heeft een nieuw bestuur gekozen. Bas van Riel is als voorzitter opgevolgd door Adri de Roon, die na de laatste gemeenteraadsverkiezing afscheid nam als wethouder. Geertjan Wenneker is de nieuwe secretaris. Erik Prins is de nieuwe penningmeester. Prins zit nu nog in de gemeenteraad, maar ruilt dat lidmaatschap in voor de functie van penningmeester.

Foto: A.in 't Veld

Vrijwilligers en politicus van het jaar

Schoolplein Waterval weer beetje groener

Duurzame        aanpak voor Catharijnelaan

Tweede keer dat Slootbeek de prijs krijgt'

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Groot enthousiasme voor nieuw klim- en klautertoestel

Bij de opening van het nieuwe speeltoestel moedigt Van Schaik de leerlingen aan het Wilgenlied te zingen. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Lisse n De leerlingen van Jenaplanschool De Waterval konden het nieuwe jaar niet leuker beginnen. Op hun eerste schooldag van 2019, dinsdag 8 januari, werd fase twee van het groene schoolplein afgerond door het openen van een geweldige nieuwe speelplek. Ontwerper en maker Jan van Schaik was bij de opening aanwezig.

Door Esther Akerboom

De eerste fase van het groene schoolplein bestond uit een waterheuvel van de hand van dezelfde maker. Van Schaik, met zijn oorsprong in de landschapskunst en ook bekend als Jan de Wilgenman vanwege zijn bouwsels met wilgentakken, vertelt enthousiast over zijn werk. "Voorheen was het plein nog een groot grijs plat vlak. In de eerste fase, anderhalf jaar geleden, heb ik de waterheuvel gemaakt, een heuvel met een pomp erop waar kinderen lekker met water en zand kunnen spelen, want wat is er nou leuker dan dat."

Een groen schoolplein heeft volgens hem heel veel voordelen. "Er is onderzoek naar gedaan en het is bewezen dat een groen schoolplein een enorm positief effect op het gedrag van kinderen heeft. Ze worden uitgedaagd om te spelen, kunnen hun energie beter kwijt en zijn daardoor minder gestrest. Het is ook fijn dat kinderen zich ergens kunnen terugtrekken en tot individueel spel kunnen komen als ze geen zin hebben om met de groep te spelen. En het is ook nog eens een verrijking van de buurt, omdat er na school ook gepeeld mag worden."

Aan de rand van het plein heeft Van Schaik tegels weggehaald. Er liggen houtsnippers en er is een geweldige houten speelplek gemaakt, waar kinderen spelletjes kunnen verzinnen tussen de houten palen en kunnen klauteren en klimmen op het klimrek. De kleine Feline mocht samen met haar juf de openingshandeling verrichten door het doorknippen van een lint, terwijl de rest van de leerlingen door Van Schaik werd aangemoedigd om het Wilgenlied met bijpassende dans te doen. Daarna werd de speelplek ingewijd door een horde enthousiaste leerlingen.

"Het is nog niet zo mooi als het groene speelplein bij de Beekbrug", zegt een moeder van een leerling die de overstap naar De Waterval heeft gemaakt. "Maar het komt in de buurt, het is een geweldig plein." Als er genoeg geld beschikbaar is, gaat fase drie van start: het maken van moestuintjes tegen de gevel.

Internationale Week van Gebed voor de eenheid

Foto: pr

Lisse n De Raad van Kerken Lisse doet ook dit jaar weer mee met de Week van Gebed. De openingsdienst is op zondag 20 januari om 19.00 uur in het gebouw van Evangeliegemeente "De Poort", Jozef Israëlsstraat 11.

Deze gebedsdienst wordt gezamenlijk geleid door voorgangers van de deelnemende kerken van de Raad van Kerken Lisse. Het thema is Recht voor ogen. Speciaal voor deze gelegenheid is een oecumenisch koor gevormd. Zij hebben de afgelopen maanden een aantal Taizé-liederen ingestudeerd om de samenzang te begeleiden Na de dienst is er koffie en gelegenheid tot ontmoeting en gesprek.

Het thema 'Recht voor ogen' wordt voortgezet in de daaropvolgende vespers die steeds om 19.30 uur plaatsvinden: maandag 21 januari in de SWG, Witte Kerkje, Prinsessestraat 1; dinsdag 22 januari in de Pauluskerk, Ruishornlaan 33; woensdag 23 januari in de St. Agathakerk, Heereweg 273; donderdag 24 januari in de Gereformeerde Kerk, Heereweg 105; vrijdag 25 januari in de Grote Kerk, Heereweg 250; zaterdag 26 januari in dorpshuis De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1 Lisserbroek.

"U bent van harte welkom, en geniet van de gelegenheid om in verschillende kerken met verschillende mensen nader tot elkaar en tot God te komen. Opdat de wereld weet hoe ook God één is en zijn liefde aanstuurt tot barmhartigheid, gerechtigheid en eenheid", aldus de Raad van Kerken Lisse.

Toekomst EU na de Brexit

Hillegom n In de Kulturele Raad is donderdag 17 januari een lezing met als titel: Toekomst EU na de Brexit.

Als het aan de Britse regering ligt is op 29 maart 2019 de Brexit echt een feit en verlaat Groot-Brittannië de EU. In deze lezing gaat Europa-deskundige Walter Pfeil in op de gevolgen van deze Brexit voor zowel Engeland als de rest van de Europese Unie.

De lezing start met een korte inleiding, waarin wordt verteld wat niet op het NOS-journaal aan de orde komt.

Wat maakt de EU uniek. Wat zijn haar krachtbronnen. Hoe gaat zij te werk. Op basis van welke rechtsgrondslag. Wat wil ze bereiken. En wat betekent zij voor de rest van de wereld.

Vervolgens komt uitgebreid de actualiteit van de Brexit aan de orde. Wat zijn nu de echte gevolgen, maar wat zijn ook de kansen. Hoe denken de overige 27 EU-lidstaten over de Brexit. In ieder geval lijken zij, na een diepgaande blik in de spiegel, te hebben gekozen voor de vlucht naar voren en verdieping van de onderlinge samenwerking. De hervormingsvoorstellen, inclusief de standpunten van onze Europarlementariërs komen hierbij aan bod.

De lezing wordt afgesloten met een blik op de aanstaande Europese verkiezingen. Op basis van persoonlijke interviews geven de parlementariërs aan wat je zelf het beste kunt doen om het beleid in Europa te beïnvloeden. Tijdens de lezing is er volop ruimte voor het stellen van vragen.

Walter Pfeil (1959) is Europa-deskundige en verbonden aan Stichting EU Research en Educatie (Eured). Sinds 1995 houdt Eured zich vanuit een onafhankelijke positie bezig met Europa. Zij verzorgt gastlessen, lezingen en cursussen, en verstrekt advies. Zij richt zich op het verkleinen van de kloof tussen Brussel en de Europese burger.

De lezing aan de Prinses Irenelaan 16 begint om 19.30 uur. Entree kost 5 euro. Toegangskaartjes zijn ook te bestellen via www. scbh.nl.

34e Avondje Uit in Lisse

Lisse n De 34e editie van het muziekfeest 'Avondje Uit in Lisse' vindt plaats op zaterdagavond 26 januari in de Ter Specke sporthal.

Er zijn optredens van Lange Frans, John West, Mart Hoogkamer en de coverband SLAMM. De afgelopen jaren was het evenement al voor aanvang uitverkocht en ook dit jaar loopt de kaartverkoop voorspoedig. De organisatie is in handen van carnavalsvereniging De Gaapstokken.

De laatste toegangskaarten voor Avondje Uit in Lisse zijn voor 17,50 euro per stuk in de voorverkoop te koop bij Sigarenmagazijn John de Bruin en Het Café. Eventueel overgebleven kaarten worden aan de deur verkocht à 20,00 euro per stuk. Minimumleeftijd voor toegang is 18 jaar en legitimatie is verplicht. Meer informatie is te vinden op www.avondjeuitinlisse.nl.

Doe mee

Hillegom n In de Meerstraat 20 is iedere woensdagavond een inloopavond voor (kwestbare)jongvolwassenen uit Hillegom.

Op deze avonden worden verschillende thema's besproken of bijvoorbeeld iets creatiefs gedaan.

Op woensdagavond 16 januari is de inloopavond van 19.00 tot 21.00). Dan komt burgemeester Arie van Erk ook op bezoek.

Catharijnelaan wordt duurzaam veilig

Foto: pixabay

LISSE n De gemeente gaat de Catharijnelaan onder handen nemen. Het plan daarvan heeft zes weken ter inzage gelegen en in deze periode is één reactie binnengekomen. Deze ging over het weren van vrachtverkeer en dat het vastgestelde voorontwerp er niet voor zal zorgen dat er rustiger gereden zal worden.

Door Arie in t Veld

Wethouder Kees van der Zwet zegt daarover dat de ervaringen met een vergelijkbaar project - namelijk het duurzaam veilig inrichten van de Rooversbroekdijk, waarbij vergelijkbare maatregelen (onder andere het mengen van verkeer) zijn toegepast - echter dusdanig positief zijn dat het inrichten conform de kenmerken van 'Duurzaam Veilig' wel degelijk effect heeft op het verkeersgedrag van automobilisten. "De brandweer heeft bovendien aangegeven dat het plangebied minstens via twee en bij voorkeur drie toegangswegen bereikbaar moet zijn in verband met opkomsttijden. Het afsluiten van de Catharijnelaan voor vrachtverkeer is dan ook geen optie in verband met de bereikbaarheid en veiligheid. Door de Catharijnelaan in te richten als een erftoegangsweg (30 km/u) bereiken wij dat er met lagere rijsnelheden wordt gereden. Een van de veiligheidskenmerken voor een erftoegangsweg is het mengen van snelverkeer en de kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit zal ervoor zorgen dat de kwetsbare verkeersdeelnemer (voetganger, fietser) zich veiliger kan verplaatsen op de Catharijnelaan."

Op de vraag aan de wethouder of er al eens is onderzocht in hoeverre de regels van 30 kilometer per uur op de Rooversbroekdijk worden overtreden, zegt deze: "Nadat de herinrichting van de Rooversbroekdijk in 2014 is uitgevoerd heeft de politie nogmaals een snelheidsmeting gedaan. Zij hebben aangegeven dat de gewenste gemiddelde snelheidsreductie is behaald."

Dat geldt in elk geval niet voor de andere 30 kilometerzones in met name de Poelpolder, waar veel automobilisten ver boven de maximum toegestane snelheid rijden. Ook in de nabijheid van scholen.

Van der Zwet zegt daarover: "Voor zover de wegen als 'Duurzaam Veilig' zijn aangelegd, wordt er door de politie in beginsel niet gecontroleerd op snelheidsovertredingen. De inrichting van deze wegen is zodanig dat deze zones zelfhandhavend behoren te zijn en er dus niet harder kan worden gereden."

Vuil op straat grootste ergernis Nederlanders

FIXI n Nederlanders maken het vaakst melding bij hun gemeente over vuil op straat en openbaar groen. Op hun beurt komen gemeenten het snelst in actie bij meldingen over gebouwen, straatvuil en water, riolering en bruggen. Oplossingen voor vandalisme nemen aanzienlijk langer in beslag.

Dat blijkt uit cijfers van Fixi, de app waarmee inwoners meldingen kunnen maken over problemen in de openbare ruimte. Inmiddels werken 38 gemeenten, waaronder Hillegom en Lisse, in Nederland met deze mobiele applicatie.

In het jaar 2018 deden Nederlanders via Fixi in totaal 72.185 meldingen. In een streven de openbare ruimte netjes te houden én de burgerparticipatie te verhogen, werken steeds meer Nederlandse gemeenten met Fixi. In 2018 stapten 25 gemeenten over op de interactieve app.

Van januari tot en met december kwamen er 15.265 meldingen binnen over vuil op straat, op de voet gevolgd door 14.994 meldingen in de categorie openbaar groen. Onder openbaar groen wordt verstaan meldingen over bijvoorbeeld afgewaaide takken op de weg, gras dat gemaaid moet worden en perkjes of bomen die gesnoeid moeten worden. Ook deden Nederlanders veel meldingen over de openbare verlichting (9.418 meldingen), wegen, trottoirs en fietspaden (8.958) en over verkeer, bebording en parkeren (8.057).

Lees het gehele artikel op lissernieuws.nl.

Vandalisme

De app registreert ook hoeveel dagen het duurt voordat gemeenten de aanleiding van de melding hebben verholpen. Uit die cijfers blijkt dat inwoners het meeste geduld moeten hebben met vandalisme. Meldingen op dat vlak zijn na gemiddeld 22 dagen opgelost. Ook het verhelpen van gebrekkige openbare verlichting neemt met 20 dagen relatief veel tijd in beslag.

Problemen omtrent gebouwen worden met een gemiddelde 'fix-tijd' van vier dagen het snelst verholpen. Daarnaast zijn gemeenten er relatief vlug bij met meldingen over vuil op straat (negen).

De meeste meldingen worden direct na het weekend gedaan, aldus de cijfers. Op maandag- en dinsdagochtend komen de meeste meldingen binnen.

Bereik van 1 miljoen

Het gebruik van Fixi door gemeenten neemt snel toe. Deze maand gaan er weer 3 nieuwe gemeenten live met Fixi, waarmee de app nu een bereik van meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft.

Fixi werd in 2015 gelanceerd door ICT-bedrijf Decos uit Noordwijk na een testperiode met vier gemeenten. "De app verkleint de kloof tussen inwoners en gemeente", vertelt Van Duijvenvoorde. "Aan de ene kant geeft Fixi Nederlanders de mogelijkheid om snel en eenvoudig hun straat of wijk leefbaar te houden. Aan de andere kant biedt de app een makkelijke en snelle manier voor gemeenten om deze meldingen op te lossen. Sommige gemeenten garanderen zelfs dat elke melding binnen vijf dagen is afgehandeld."

Over Fixi

Met de interactieve app Fixi verhogen gemeenten op laagdrempelige wijze de burgerparticipatie. Daarmee worden meldingen sneller opgelost en wordt de tevredenheid van inwoners verhoogd. Voor meer informatie: www.fixi.nl

Frans en Jo Brakel: 60 jaar getrouwd

Bloemen namens de gemeente en natuurlijk op de foto met burgemeester Arie van Erk. | Foto: AC

HILLEGOM n Frans en Jo Brakel-de Nijs, allebei 83 jaar, vierden maandag 7 januari hun diamanten jubileum: 60 jaar geleden gaven zij elkaar het ja-woord. Zij kregen uiteraard een bezoek van burgemeester Arie van Erk.

Door Annemiek Cornelissen

Juicy treedt op in De Gewoonste Zaak. | Foto: pr Foto: pr

Het bruidspaar woont al sinds 1959 aan de Leidsestraat. "We zijn hier meteen na ons huwelijk gaan wonen en nooit verhuisd. We gingen inwonen bij mijn moeder, die beneden woonde en wij kregen de hele bovenverdieping. Toen mijn moeder overleed zei onze zoon Peter: het lijkt wel een klein beetje of ik mijn moeder heb verloren. Dat zegt toch wel wat. Dan heeft ze het goed gedaan", vertelt Jo, terwijl haar zus Bep, die een paar huizen verderop woont, bevestigend knikt.

Zielsgelukkig

Frank en Jo Brakel hebben een zoon, drie kleinkinderen, een achterkleinkind en de tweede is onderweg. Ze verheugen zich op haar komst. Frans Brakel kan zich een leven zonder zijn Jo niet voorstellen. "Ik heb al diverse operaties gehad. Jo zit dan altijd naast me wanneer ik naar de operatiekamer word gereden. Ik zeg en tegen mezelf: ik hoop dat ik haar terug zie. Eenmaal terug en weer wakker, dan voel ik me zielsgelukkig als ik haar weer zie zitten. Dan denk ik: we zijn nog bij elkaar."

Mooiste cadeau

De bruidegom heeft op 2 januari zijn laatste operatie gehad; een oogoperatie voor staar.

"Deze operatie is het mooiste cadeau van mijn leven. Er is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Ik kan weer televisie kijken. Ik zie de bal weer tijdens de voetbalwedstrijden. Buiten zie ik de grassprietjes. Je kan je niet voorstellen hoe fijn dat voelt."

Dansen op zaterdag

Frans en Jo leerden elkaar kennen tijdens het dansen bij Dansschool Martin in Haarlem. "Ik danste op de woensdag. Op een gegeven moment hadden ze jongens tekort op de zaterdag en werd ik gevraagd om op die dag te komen dansen. We moesten een partner kiezen en ik koos Jo."

Tegelijk met hun huwelijk startte het echtpaar Loodgietersbedrijf Brakel dat in 2001 door zoon Peter is overgenomen. "We helpen nog steeds hoor als dat nodig is. Frans is een bekende persoonlijkheid in Hillegom. Hij heeft van 2000 tot 2015 gefilmd voor de Brandweer Hillegom en heeft de grootste branden meegemaakt. Ook filmt hij steevast de intocht van Sinterklaas.

Erwtensoep en hachee

Jo houdt nog steeds van zwemmen en is vrijwilliger bij Bloemswaard tijdens de spelletjesmiddag. Tuinieren is haar grote liefhebberij. Ze houdt zelf de tuin bij. Frans zit vaak achter de computer. Samen luisteren ze graag naar muziek: dixieland, jazz, gospel en country.

Ze hebben heel wat afgereisd met hun caravan. "We hebben door heel Europa gezworven, heerlijk!"

Jo kan volgens Frans heerlijk koken: "Erwtensoep, hachee en dan die botersaus bij de vis, het water loopt je in de mond!"

Het bruidspaar heeft het motto: "Pluk de dag" en daar worden ze dagelijks aan herinnerd wanneer ze naar buiten kijken: op het huis aan de overkant prijkt deze spreuk aan de gevel.

Bijeenkomst 'Verstandig omgaan met voedsel'

Lisse n De samenwerkende plaatselijke ouderenbonden KBO en PCOB organiseren een informatieve bijeenkomst over het verstandig omgaan met voedsel.

Gastspreekster is de Lissese Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedselcentrum. Zij studeerde levensmiddelentechnologie in Wageningen. Haar missie is voorkomen dat mensen ziek worden van hun eten. De gespreksthema's zijn:

* gezonde voeding voor ouderen

* de Schijf van Vijf, nog actueel?

* krijgen we voldoende (genoeg) te eten en is de kwaliteit goed?

* veel maaltijden voor ouderen komen vaak van buitenaf en worden in de eigen magnetron opgewarmd - is dat verstandig?

* bij het ouder worden wordt de behoefte aan voedsel dikwijls minder en worden overschotten vaak teruggezet in de koelkast - kan dat allemaal?

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. De bijeenkomst is op vrijdag 25 januari om 14.00 uur in De Beukenhof, Eikenlaan 2. Zaal open om 13.45 uur. Ook niet-leden van de KBO of PCOB zijn welkom. Toegang gratis, evenals een kopje koffie/thee (zeer gezond) in de pauze.

Legacy of Santana en Juicy samen live op podium bij De Gewoonste Zaak

Lisse n Twee bands die het zo goed met elkaar kunnen vinden, dat ze het liefst samen optreden. Op zondag 20 januari ontmoeten de bandleden van Juicy en Legacy Of Santana (LOS) elkaar op het podium van De Gewoonste Zaak.

De muzikanten nodigen hun muzikale vrienden uit en springen vol enthousiasme bij elkaar in. De bezetting is altijd groter en anders dan verwacht. Dat levert een heerlijke middag livemuziek op. Om het nog gezelliger te maken, nemen ze authentiek Indonesisch eten mee. Succes verzekerd.

De muziekkeuze van de bands is aansprekend. Het repertoire van Legacy of Santana spreekt voor zich. Echte Santana-evergreens. Wereldberoemde hits als Europa, Samba Pa Ti, Moonflower en Stormy worden virtuoos gebracht. Van percussie tot zang en geweldig gitaarspel, alles klopt.

Juicy (foto) kiest voor de guilty pleasures van old school soul en funk. Die passie werkt aanstekelijk. Met nummers van Marvin Gaye, Chaka Khan en uitstapjes naar R&B blijft de dansvloer vol tot het einde van het optreden. Of zoals ze zelf zeggen: "Deep grooven."

Het samengaan van meerstemmige zang en entertainment maakt de ervaring compleet. De Gewoonste Zaak (Schoolstraat 11) is op zondag open vanaf 14.00 uur. Aanvang van het concert: 15.00 uur. Het optreden is gratis.

Participatie staat voorop

Foto: pr

Het college van B en W heeft participatie hoog op de agenda gezet. Evenals het vorige college, maar kennelijk is toen niet alles gegaan zoals men had gedacht. In de verkiezingsstrijd liet huidig wethouder Jeanet van der Laan al weten dat men aan de voorkant van te nemen beslissingen de burger bij de besluitvorming van bepaalde onderwerpen wil betrekken.

Daar gaan we met z'n allen nieuwsgierig naar uitkijken. Maar meer nog naar wat in het voortraject op tafel komt en wat ermee wordt gedaan. (Mee)praten is één, maar uitvoeren een tweede. Want als burgers hebben we al veel te vaak meegemaakt dat er een mening wordt gevraagd en er vervolgens met die mening niets of nauwelijks iets wordt gedaan. Dat zou vanaf 2019 anders moeten. Als we tenminste het college moeten geloven, waarvan wethouder Kees van der Zwet in de nieuwjaarsspeech onder andere zei dat een goede participatie belangrijker wordt. "Participatie staat voor een succesvolle samenwerking tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Er zijn meer vormen van participatie. Zo heb je burgerparticipatie waarin de gemeente een initiatief start en inwoners of organisaties vraagt om deel te nemen. Je hebt ook overheidsparticipatie. In dat geval komt het idee bij de samenleving vandaan en wordt de gemeente gevraagd om ook mee te doen. Tot slot heb je maatschappelijke participatie. In dat geval werken inwoners of organisaties zelf ideeën uit zonder inbreng van de gemeente. Komend jaar gaan we flinke stappen maken om de samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties verder te versterken."

Het college kan ervan verzekerd zijn dat met name de oppositiepartijen de vinger aan de pols zullen houden en zonder twijfel aan de bel trekken als de participatie niet gaat zoals men zich had voorgesteld. Wat dat betreft zijn de verwachtingen hooggespannen rond het bewaken van de participatie door Wim Slootbeek, ofwel de VVD. Aan de andere kant rust op de schouders van de dorpelingen natuurlijk wel de opdracht om van die participatiemogelijkheden gebruik te maken en niet te beginnen met te zeuren dat de gemeente toch niks met de gemaakte opmerkingen doet, want dan wordt de participatie geen kans gegeven. Van der Zwet brak ook een lans voor het gezamenlijk werken aan een duurzame gemeenschap. Maar ja, als bijvoorbeeld de energierekening de pan uit rijst en het inkomen stilstaat of daalt, terwijl ook anderen tuk zijn op jouw inkomen, ben je als eenvoudige sterveling wel met andere dingen bezig. Dan gaat het niet om duurzaam leven, maar om overleven. En als je huiseigenaar in Lisse bent, hangt er nog een zwaard van Damocles boven je hoofd, want op termijn gaat de ozb stapsgewijs omhoog om het verlies aan precariorechten op te vangen. Dat geldt dan specifiek voor huiseigenaren waarover onlangs nog in de gemeenteraad werd gezegd dat de sterkste schouders deze last moeten dragen. Alsof iedereen die aan een hypotheek vast zit het rijker heeft dan huurders. Flauwekul natuurlijk. Maar voor zover ik weet heeft de gemeenteraad nog steeds geen alternatief voor deze verhoging ingediend, zoals door Van der Zwet wel is gevraagd. Over participatie en het invullen daarvan gesproken…

Realisatie van het Julianapark dichtbij

Ondertekening van het convenant door (vlnr) Ernie Heij, Jan van Rijn Gerard Brom. | Foto: Remco Out. Foto: Remco out

n Start werkzaamheden waarschijnlijk in september

Hillegom n Het Julianapark komt er nu echt als het aan stichting Julianapark Hillegom en gemeente Hillegom ligt. Beide partijen hebben het convenant, met de gemaakte afspraken, ondertekend. Dit is het startsein om echt te gaan beginnen met de realisatie van het park.

Door Remco Out

Het Julianapark moeten komen op het terrein van de voormalige Hilmare school.

Drie jaar terug, nog voor de sloop, kwam een groep buurtbewoners op het idee om op deze plek een park aan te leggen.

Een mooie mijlpaal

Ze hebben een plan gemaakt en zijn met dit buurtinitiatief naar de gemeente gestapt.

Nu drie jaar later ligt er een plan voor het park en zijn de afspraken gemaakt.

Naar verwachting gaan in september de eerste werkzaamheden beginnen.

Dit wordt wel uitbesteed en hoeven de buurtbewoners niet zelf te doen.

"Ik vind het een mooie mijlpaal! Het is nu formeel en er komt ieder geval een park", laat buurtbewoner en initiatiefnemer Gerard Brom weten.

"Toen we begonnen wisten we dat het lang zou gaan duren door onderzoeken en overleggen.

We hebben elke keer kleine stapjes gemaakt en nu is de realisatie van het park echt inzicht".

'Wij staan open voor dit soort initiatieven'

Het park wordt een coproductie van de stichting en de gemeente.

De werkzaamheden aan riolering en afwatering wordt door de gemeente gedaan en voor alles boven de grond gaat stichting Julianapark Hillegom zorgen.

"Het is een bepaald gevoel van trots! We laten zien dat als je als burger echt iets wilt realiseren wij als gemeente zeker bereidt zijn om te helpen", vertelt wethouder Jan van Rijn.

"We staan open voor dit soort initiatieven. Zeker als burgers er vol voor willen gaan, dan durven wij ze ook die ruimte te geven".

Groot onderhoud door De Meerlanden

De gemeente geeft een groot deel van de regie in handen van de stichting.

Toch blijven ze betrokken bij het plan en kunnen ze altijd ingrijpen als het nodig is.

Zo gaat het groot onderhoud ieder geval uitgevoerd worden door de Meerlanden, maar kan ook al het onderhoud worden overgenomen als dat over zoveel jaar toch nodig is.

Zinderende slotminuten

Hillegom n Na een verdiende winterstop waar in de zaalcompetitie nog niet verloren werd, speelde de korfballers van SDO afgelopen zaterdag een uitwedstrijd tegen De Corvers. Na een spannende strijd waar de voorsprong heen en weer ging als een tenniswedstrijd en met een bloedstollende slotfase, gingen de punten mee naar Hillegom. SDO won de wedstrijd nipt met 14-15.

In de aanloop dan deze wedstrijd kreeg trainer Rolf van der Horst te maken met twee tegenslagen, Luuk Zwaan en Vincent Baak konden beide niet spelen door ziekte en blessures. Tycho van der Zwet en Richard Braam namen de basisplaatsen over. De start van de wedstrijd wilde de doelpunten nog niet vallen, het duurde vijf minuten toen Mick Juffermans de score opende. In het verdere vervolg van de eerste helft bleef SDO de voorsprong nemen. Maar de Corvers wisten deze even vaak gelijk te trekken, tot enkele minuten voor rust. De Hillegommers hadden een gat van twee doelpunten. Welke tot de rust werd vastgehouden, 5-7. Na de rust kwam de club uit Hilversum zeer scherp uit de kleedkamer, binnen enkele aanvallen hadden zij de achterstand omgebogen tot een voorsprong. Maar door een sterk werk in de rebound van Jorrit Teeuwen, konden Mick Juffermans en Naomi van der Luit hun schoten herhalen en de stand weer gelijk trekken. Het was diezelfde aanval die weer 15 minuten voor tijd voor een voorsprong van twee doelpunten zorgde. Wat uitbleef was de genadeklap van SDO, hierdoor bleef het tot het einde spannend. In de laatste drie minuten kregen de Corvers drie strafworpen, maar twee van de drie werden gemist en de voorsprong bleef, 14-15. In de slotminuten speelde de aanval het geduldig uit en bleef SDO ongeslagen. Door de overwinning blijft SDO samen met Thor koploper in de vierde klasse. Volgende week geen wedstrijd; zaterdag 27 januari tegen CVK Fluks Noordwijk.

Zondag Open met Living Words

Foto: pr

Lisse n De werkgroep Zondag Open, aangesloten bij Stichting De Paraplu, organiseert jaarlijks een concertreeks met zangkoren en muziekensembles uit de regio. Zondag 20 januari verwelkomen zij Living Words uit Valkenburg (ZH) in De Beukenhof.

Living Words is van oorsprong een gospelkoor dat in mei 1997 is opgericht. Het koor staat onder leiding van dirigent Gerard van Duijn. Het is een hecht koor waarbij de koorleden door hun geloof met elkaar verbonden zijn. Het is dus niet gek dat opwekkingsliederen een belangrijk deel van hun repertoire vormen. Maar hun repertoire is veel breder. Ook populaire liedjes en ballads, zowel Nederlands- als Engelstalig, vertolken zij als geen ander. Ook schrijven zij hun eigen teksten. Zij gaan de bezoekers trakteren op een geweldige middag met een zeer gevarieerd programma.

Het optreden is in De Beukenhof, Eikenlaan 2a, Lisse. Aanvang 14.00 uur, einde circa 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis. Kom op tijd, want vol=vol. Een vrijwillige bijdrage in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld. Zie ook www.gospelkoorlivingwords.com en www.deparaplu-lisse.nl.

sport/nieuws

100ste Sporen van vroeger van "Oud Lisse"

De Vergulde Zwaan. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Dit is de 100ste column in de rubriek Sporen van vroeger van het LisserNieuws, verzorgd door de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse". Deze mijlpaal is een goede gelegenheid om de vereniging eens voor het voetlicht te brengen.

De CHVOL, zoals de officiële afkorting van de vereniging tegenwoordig is, werd in 1991 opgericht uit verontwaardiging over de plotselinge sloop van een aantal oude, beeldbepalende villa's in het noorden van het dorp. In eerste instantie richtte de vereniging zich op het behoud van monumentale en beeldbepalende objecten. Later werd de doelstelling veel breder.

Vrijwilligers

Sinds 2015 is Eric Prince voorzitter en Helmi Beijsens secretaris van de vereniging. Verdere leden van het bestuur zijn Jasper de Jong, Henk Schaap en Jos van Bourgondiën. Naast het bestuur zijn er tientallen vrijwilligers voor de vereniging in de weer. Hun bijdrage varieert van transcriberen (hertalen) van oude archiefstukken tot het rondbrengen van het Nieuwsblad. Dit is het kwartaalblad van de vereniging, gedrukt in full colour A4-formaat, meestal 32 pagina's dik. Dit blad wordt naar de bijna 500 leden gebracht of verstuurd. De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een aantal werkgroepen, zoals: Genealogie en historie; Monumenten en ruimtelijke ordening; (Digitale) archivering; Groen, landschap en bomen; Beheer van de Vergulde Zwaan en Promotie met publiciteit, waaronder de redactie van het Nieuwsblad.

De vereniging is sinds 2007 gevestigd in de Vergulde Zwaan, aan de 1e Havendwarsstraat 4. Daar is onlangs de zolder opgeknapt en geschikt gemaakt voor de archieven en werkzaamheden. Iedere dinsdagochtend is er inloop in de Vergulde Zwaan. Bestuursleden en vrijwilligers zijn daar dan druk bezig en kunnen allerlei vragen beantwoorden. Iedereen kan binnenlopen om iets te vragen, te bekijken of onderzoek te doen. De vereniging is altijd op zoek naar (onbekend) materiaal zoals foto's, films, voorwerpen, geschriften of archieven over Lisse. Dat kunt u op dinsdagmorgen laten zien en eventueel inleveren. De VOL, de oude vertrouwde afkorting. is uitermate dankbaar voor alle giften. Ook verhalen uit de overlevering zijn zeer welkom.

In de periode september t/m mei, met uitzondering van december, is er iedere derde dinsdagavond van de maand een interessante lezing in de Vergulde Zwaan. De toegang voor leden is gratis. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging. Niet-leden betalen 3 euro.

Onlangs is de website van de vereniging vernieuwd. Hier kan men zeer veel informatie over de cultuurhistorie van Lisse bekijken, inclusief alle 100 columns van Sporen van vroeger en een formulier om lid te worden. Naast de website Oudlisse.nl is de vereniging ook actief op Facebook (Oudlisse) en op YouTube met Oudefilmslisse.

Lid van de CHVOL worden

Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Daarvoor krijgt u 4 keer per jaar het Nieuwsblad, vol met historie en andere informatie. Hoe meer leden, des te meer invloed de vereniging heeft bij gemeentelijk en ander overleg, zoals in de Erfgoedcommissie en de gemeentelijke bomenadviescommissie. Word daarom lid van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse".

CdK Jaap Smit: 'Democratie vraagt inzet van ons allemaal'

Commissaris van de Koning Jaap Smit tijdens de nieuwjaarstoespraak. | Foto: pr Foto: pr

PROVINCIE n Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit pleitte in zijn nieuwjaarstoespraak, uitgesproken op woensdag 9 januari, voor meer aandacht voor democratie en rechtsstaat. Hij stelt dat een goed functionerende democratie inzet vraagt van 'ons allemaal', overheid en samenleving.

"Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden, wat mij doet denken aan het combootje in de kerk in de hoop daar jonge mensen mee te winnen. Dat werkt niet. Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten."
In zijn nieuwjaarstoespraak riep hij daarom politici en bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen. De commissaris: "Durf zelf als politicus en als bestuurder met een goed verhaal naar buiten te gaan en mensen mee te nemen in de oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Speel niet op de man, speel op de bal en luister met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de inbreng van de ander om te ontdekken of zijn of haar voorstel de zaak nog beter zal helpen. En, laat bij ons denken en handelen niet automatisch het economische rendement de doorslag geven, maar veeleer het maatschappelijke rendement."

Volgens Jaap Smit moet het adagium niet zijn een 'kleine overheid', maar een 'sterke en vitale overheid', als een hoeder van recht, veiligheid, ontwikkeling en zorg naar menselijke maat. Een overheid die zich niet beperkt tot een regierol, maar met kennis van zaken en dus met gezag optreedt. Ook pleitte hij voor meer democratisch bewustzijn in de maatschappij. De commissaris stelde dat het voor het functioneren van de democratie belangrijk is dat inwoners meer leven vanuit het besef dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het collectief dat wij als samenleving zijn. "Je kunt je niet louter afzijdig houden en vervolgens anderen die hun verantwoordelijkheid pakken afschrijven als een plucheplakkende elite."

Ambitie

In zijn nieuwjaarstoespraak sprak Smit de ambitie uit ook in de komende jaren de commissaris van de Koning in Zuid-Holland te willen zijn. Het jaar 2019 is het laatste jaar van zijn eerste termijn. "Dit betekent dat de vraag aan de orde komt of ik na deze eerste termijn door wil gaan. Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Ik voel mij op mijn plek, zeer verbonden met de provincie en de mensen die daarin en daarvoor werken. Ik zie ernaar uit om ook in de volgende jaren te blijven bouwen aan deze sterke en prachtige provincie waar ik trots op ben!"

Workshop persbericht schrijven

Hillegom n Welzijnskompas houdt een workshop PR voor vrijwilligers van verenigingen en organisaties in de Bollenstreek.

In twee uur tijd leren de deelnemers meer over het schrijven van een goed persbericht. Hoe is dat opgebouwd? Wat hoort er allemaal in te staan? Hoe zit het met het meesturen van een foto? Garantie voor plaatsing is niet verzekerd, maar kans op plaatsing wordt vergroot wanneer tekst en foto op een goede manier worden aangeleverd. Ook wordt besproken welke lokale media er zijn en hoe ze te bereiken. De workshop is een aanbod van Welzijnskompas Lisse Hillegom, en wordt verzorgd door Remco Out van Hillegom Online. Out is tevens correspondent bij De Hillegommer. De workshop is donderdag 21 februari van 19.30 tot 21.30 uur bij Plein 28, op het Henri Dunantplaeiein 28. Deelname is gratis voor vrijwilligers. Inschrijven via: www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl. Meer informatie: Marian Kofoed m.kofoed@welzijnskompas.nl of via: 06-34576929.

Healing Rooms in De Lisbloem

Lisse n De eerste Healing Rooms Bollenstreek - Haarlemmermeer vond 14 januari plaats in De Lisbloem, Orion 2-4 te Lisse.

Bij Healing Rooms is iedereen welkom die een nood heeft op wat voor vlak dan ook. Er wordt met een klein team gebeden voor genezing, verandering of herstel in de situatie waar jij gebed voor vraagt. Mensen uit diverse kerken in de regio zijn hierin betrokken. Healing Rooms in De Lisbloem is elke tweede en vierde maandagavond van de maand tussen 19.30 en 21.00 uur. Meer informatie: Wim Verkerk 06-44999433.

nieuws/historie

Huiskamer officieel open

HILLEGOM n Wethouder Fred van Trigt heeft woensdag 9 januari bij Speeltuinvereniging Jeugdland aan de Sportlaan 86 "De huiskamer" officieel geopend. Hij deed dit samen met voorzitter Annemiek Cornelissen door middel van het onthullen van het naambord, gemaakt door leerlingen van de Vliegende winkel van het Fioretticollege Hillegom. De openingsbijeenkomst werd druk bezocht. Er waren onder andere vertegenwoordigers van de Hozo, het Welzijnskompas en andere speeltuinen aanwezig.

De huiskamer zal vanaf deze datum iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur opengesteld zijn voor alle inwoners van Hillegom om een kopje koffie te drinken, gezellig samen te zijn met anderen, of om creatief iets te gaan doen, of een spelletje.

'We zijn er voor alle inwoners van Hillegom'

Volgens Cornelissen zijn suggesties daarbij van harte welkom. "Wij denken dat bij ons in de wijk Het Brouwerlaan/Havenkwartier veel mensen wonen, die eenzaam zijn, geen contact hebben met buren, om de doodeenvoudige reden dat deze aan het werk zijn, of omdat ze geen doel hebben om de deur uit te gaan. Wij willen deze mensen weer een doel bieden en niet alleen de bewoners van de wijk, we zijn tenslotte een Buurthuis, maar alle inwoners van Hillegom". Volgens de voorzitter zou het ook leuk zijn als mensen, die bijvoorbeeld met de duofiets een ritje maken, even langs fietsen voor een kleine tussenstop om een kopje koffie of thee te drinken. "Het is heel laagdrempelig en toegankelijk voor rolstoelen, dus dat moet allemaal lukken. We zouden het ook leuk vinden als bijvoorbeeld bewoners van Maronia, Groot Veenburg en andere appartementencomplexen waar ouderen wonen, langs komen. Verder is er dagbesteding in de buurt, denk maar aan De Bollenstroom of de Hartekampgroep, echt iedereen is welkom. Dat zou dus een leuk uitje zijn voor deze mensen en het is heel dichtbij". Volgens Cornelissen zijn veel projecten te groot. "We hebben zelf ook een groot Buurtgebouw, maar voor bijvoorbeeld oudere mensen kan dat te druk zijn. Daarom dit kleinschalige plan. Het maakt niet uit hoeveel mensen er komen, wij zijn iedere woensdagmorgen open. Mocht er meer belangstelling voor blijken te zijn, kunnen we de huiskamer ook op andere dagen open stellen. We hebben al een enthousiaste groep vrijwilligers, die het leuk vinden om in roosterverband te draaien".

Van Trigt was zeer enthousiast over het initiatief. "Wij als gemeente juichen het toe dat er dergelijke projecten zijn in Hillegom, die buurtgericht, laagdrempelig en voor iedereen zijn. Ik vind het dan ook een eer dat ik ben gevraagd om deze huiskamer vandaag officieel te openen en ik hoop dat het een groot succes gaat worden."

Meer info via de mail: acornelissen@snelnet.net.

Focus op de planken bij Theater Floralis

Lisse n Theater Floralis is er trots op Focus binnen de gelederen te hebben gehaald. De band is er 21 januari te zien en te beluisteren.

Met een volstrekt unieke vorm van progressieve rock manifesteerde Focus zich in de eerste helft van de zeventiger jaren als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de Nederlandse popmuziek. De hoofdzakelijk instrumentale hits 'Hocus Pocus', 'House Of The King' en 'Sylvia' hebben zich als tijdloos bewezen. Albums als 'Moving Waves', 'Focus 3' en 'Hamburger Concerto' staan te boek als monumentaal.
Sinds het begin van de nieuwe eeuw is Focus terug van lang weggeweest. Er wordt wederom tot ver over de Nederlandse landsgrenzen opgetreden. Dat Nike de originele versie van de wereldhit 'Hocus Pocus' gebruikte in een commercial ten tijde van het WK Voetbal in 2010 heeft hier in niet geringe mate aan bijgedragen. Hetzelfde nummer is bovendien te horen in de remake van de Amerikaanse sciencefiction-actiefilm 'RoboCop'.
Het laatste wapenfeit met nieuw materiaal van de band is getiteld 'Focus X'. Het album is in een topbezetting tot stand gekomen: Thijs van Leer – Hammond orgel, dwarsfluit, zang, Menno Gootjes – gitaar, Udo Pannekeet – basgitaar en Pierre van der Linden – drums. 'Our music is evolution, not revolution', zei oerlid Thijs van Leer ooit over de muziek van Focus. Welnu, de evolutie is weer in volle gang.

Focus, 21 januari, aanvang 20.30 uur. Toegangsprijs: €22,50. Kaartverkoop: online of aan de kassa van Floralis; extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215, Lisse, tel: 06-12795231. Grand Café Floralis is ook op de maandagavond open. Een tafeltje reserveren is wel verstandig: 0252-830393.

BC Bel Air schudt de kaarten weer

Eerste plaats voor Kees Doorn en Peter van de Raad. | Foto: pr

Hillegom n Tijdens het toernooi op 10 januari poetsten Sander en Piet van de Raad met een score van 67,92% hun slechte score van vorige week weg en staan ze weer op in de middenmoot.

Kees Doorn en Peter van de Raad behielden hun eerste plaats vast met een score van 51,67%. Jan Zwaneveld zijn partner was met griep geveld en hij speelde daardoor met Gonny Jongbloed. Dat liep niet helemaal naar wens zodat de reglementaire 45% werd bijgeschreven. Ook Nettie van Egmond zat zonder partner. Net als vorige week probeerde zij het weer met Marlies ten Kate. De afspraken kloppen nog niet helemaal. Ook zij kreeg 45%. Op dit moment staan zes paren onder de 47,50% gemiddeld, maar dat zegt nog niets, want er zijn nog drie zittingen te gaan.

De strijd om de eerste plaats in de B lijn gaat tussen Aad en Henk Vledder en Marion Ligtenberg met Cees van Eijden. Het gemengde paar ligt 1% voor op de heren. Ali Boeder en Annie Heemskerk, vormden vorige jaar nog een paartje. Doordat Ali een paar weken zonder partner kwam te zitten , was Annie bereid nog even terug te komen. Met 52,92% lieten de dames zien dat zij het nog niet verleerd waren. Gert van de Beld en Martien Mesman hadden het vorige week voor elkaar, maar deze week was hun score 45,42%.

De stand

Lijn A

1. Sander en Piet v.d. Raad 67,92%; 2. Jet en Kees Gilijamse 56,67%; 3. Fried Swart en Dicky Poldervaart 53,75%.

Lijn B

1. Marion Ligtenberg en Cees v. Eijden 66,25%; 2. Aad en Henk Vledder 57,50%; 3. Riek en Nico Timmers 52,50%

Praten over geld met Open Hof

Hillegom n De filosoof Francis Bacon zei ooit 'Geld is als mest; het is alleen goed als het wordt verspreid.' Had hij gelijk? Komende zondag 20 januari is houdt Open Hof een bijeenkomst waar wordt nagedacht over geld. Geld brengt verantwoordelijkheid met zich mee, maar kan ook heel handig en fijn zijn. Maar maakt het echt gelukkig? En hoe kunnen we goed met ons geld omgaan?

Open Hof is een laagdrempelige geloofsgemeenschap aan de Raadhuisstraat 3.

De samenkomst begint om 10.30 uur en eindigt met koffie en thee. Een muziekteam speelt liedjes, waarvan de tekst geprojecteerd wordt, zodat iedereen mee kan zingen. Er is opvang voor de kleintjes en de jeugd heeft een eigen programma.

Meer informatie op: www.openhof.com.

Dialoogtafel zoekt gespreksleider

Hillegom/Lisse n Eenzaamheid raakt veel mensen, ook in Lisse en Hillegom, en komt voor bij mensen van alle leeftijden: jongeren, volwassenen en ouderen. Eenzaamheid is echter niet een onderwerp waar makkelijk over gepraat wordt. Tijdens het Jaar vol Ontmoeting worden dialoogtafels georganiseerd om eenzaamheid beter bespreekbaar te maken.

Bij een dialoogtafel gaan deelnemers met een groep van zes tot tien personen met elkaar in gesprek.

Aan de hand van het thema (eenzaamheid en ontmoeting) worden ervaringen uitgewisseld. Gespreksleiders krijgen een training om de dialoog in goede banen te leiden. Er zijn voor de gespreksleider geen kosten aan verbonden.

Vorig jaar, op 4 oktober, vond de 'lokale aftrap gezamenlijke aanpak eenzaamheid' plaats tijdens de landelijke Week Tegen Eenzaamheid, ook wel de Week van de Ontmoeting genoemd.

De aftrap was tevens de start voor een Jaar vol Ontmoeting in Lisse en Hillegom.

Tijdens dit jaar vinden er meerdere dialoogtafels plaats.

Daarnaast wordt er een 'festival der ontmoeting' georganiseerd en wordt een tijdschrift uitgegeven.

Bij interesse om als gespreksleider deel te nemen aan één of meerdere dialoogtafels, stuur een mail naar Carlijn French via c.french@welzijnskompas.

Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek.

Bollenstreek n De Leeuw Groep uit Rijnsburg doet al jaren onderzoek naar de woningmarkt. Zij hebben nu een rapportage over het vierde kwartaal van 2018 uitgebracht. Over de Bollenstreek rapporteren ze het volgende.

In Lisse zijn ook hoekwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen gewild. De grote druk in tussenwoningen leidde hier tot een record-verkoopprijs van 310.000 euro bij een record-meter-prijs van 2.800 euro. Omdat het aanbod voor 50% uit vrijstaande woningen bestaat en het aanbod de vraag hier royaal overtreft, blijft er in dit segment sprake van een zeer lage krapte (22), lange verkooptijden en dus een sterke kopersmarkt. Hillegom is binnen de Bollenstreek de gemeente met het laagste prijsniveau, ondanks het feit dat in het vierde kwartaal een aantal prijsrecords werden verbroken voor tussen- en hoekwoningen. Kopers uit de duurdere woonplaatsen Haarlem en Haarlemmermeer zijn inmiddels goed voor 25 procent van het aantal verkochte woningen. Hoekwoningen in werden hier het snelste verkocht.

Dorpsraad Lisserbroek

LISSERBROEK n Het bestuur van de dorpsraad Lisserbroek vergadert iedere tweede woensdag van de maand in dorpshuis De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1.

De vergaderingen zijn openbaar en duren van 19.30 tot 21.30 uur. Iets bespreken met de dorpsraad? Iedereen is welkom. Graag wel even per mail melden dat u komt: secretaris@dorpsraadlisserbroek.nl.

Regio n Vier burgemeesters en de commissaris van de Koning Noord-Holland, Arthur van dijk (tevens voorzitter) genoten vorige week van hun eerste lunch als Raad van Advies Adamas Inloophuis.

Annelies Osinga, leidinggevend coördinator : "Adamas is een regionale oncologische zorginstelling. Deze verbinding willen wij graag bevestigen door burgemeesters van omliggende gemeentes plaats te laten nemen in onze Raad van Advies. Wij ontvangen ieder jaar subsidie van de diverse gemeenten. Maar de verbinding is net zo belangrijk. We geven presentaties bij onder meer kerken en scholen." De burgemeesters van Lisse en Teylingen komen in februari. Burgemeester Arie van Erk was wel aanwezig.

n Grote kindercarnavalsmiddag bij De Gaapstokken

Het Jeugdprinsenbal is altijd een groots feest voor kleinsten. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Het duurt nog even voordat heel Nederland officieel carnaval viert. Toch is Carnavalsvereniging De Gaapstokken uit Lisse al druk bezig met alle voorbereidingen voor de verschillende festiviteiten die zij eind van deze maand organiseren in de Ter Specke Sporthal.

Naast het Prinsenbal (25-01) en Avondje Uit in Lisse (26-01) organiseert de Lisserse vereniging op zaterdagmiddag 26 januari een grote kindercarnavalsmiddag onder de naam 'Jeugdprinsenbal'.

Kom verkleed!

De Gaapstokken pakken flink uit tijdens het Jeugdprinsenbal om er voor de jeugd een feestelijke middag van te kunnen maken. Er zijn tal van leuke activiteiten, optredens, een feest-dj en er zal tevens een verrassingsact zijn. Dit allemaal afgestemd op de jonge gasten van het evenement. De jeugd wordt van harte uitgenodigd om verkleed te komen naar het feest.

Gratis toegang

Het Jeugdprinsenbal zal op zaterdag 26 januari tussen 13.00 en 16.00 uur plaatsvinden in de Ter Specke Sporthal aan de Spekkelaan 1 te Lisse. De toegang tot het evenement is gratis en een activiteitenkaart kost 2,50 euro per persoon.

Meer informatie is te vinden op www.gaapstokken.nl of op de Facebookpagina van De Gaapstokken: www.facebook.com/degaapstokken.

Barok in Koetshuis

Foto: pr

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof treedt dinsdag 22 januari het Ensemble van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag op met een programma onder de titel 'An Evening in the French Baroque'. Het ensemble speelt barokmuziek van Franse componisten uit het einde van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Deze muziek past heel goed bij de sfeer van het oude kasteel. Het concert begint om 20.15 uur, Koetshuis open vanaf 19.30 uur. Lees het gehele bericht op www.lissernieuws.nl.

Het gaat om composities van De Visée, Hotteterre, Philodor, D'Anglebert, Marais, De Bousset en Couperin (voor het volledige programma: zie kasteelkeukenhof.nl).

Bij oude muziek speelt men doorgaans op authentieke instrumenten (of kopieën daarvan), zoals barokviool, viola da gamba, traverso, theorbe en klavecimbel. Als opleidingsinstituut voor musici die zich specialiseren in oude muziek is het Haags conservatorium wereldvermaard. Het ensemble kent dan ook diverse nationaliteiten en bestaat uit vijf getalenteerde musici. Het zijn Laura Sophie Goltz (viool), Thomas Reyna (traverso), Konstanze Waidosch (viola de gamba), Asako Ueda (theorbe) en Diego Ruenes Rubiales (klavecimbel).

Het concert begint om 20.15 uur. Het Koetshuis is open vanaf 19.30 uur.

Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl cultureel@kasteelkeukenhof.nl

of telefonisch 0252-465555

regio n Nederlanders maken het vaakst melding bij hun gemeente over vuil op straat. Op hun beurt komen gemeenten het snelst in actie bij meldingen over gebouwen, straatvuil, water, riolering en bruggen. Oplossingen voor vandalisme nemen langer in beslag. Dat blijkt uit cijfers van Fixi, de app waarmee inwoners meldingen kunnen maken over problemen in de openbare ruimte. Inmiddels werken 38 gemeenten in Nederland met deze mobiele applicatie.

In 2018 deden Nederlanders via Fixi in totaal 72.185 meldingen, verdeeld over 38 Nederlandse gemeenten. In een streven de openbare ruimte netjes te houden én de burgerparticipatie te verhogen, werken steeds meer gemeenten met Fixi. In 2018 stapten 25 gemeenten over op app.

Beinsdorp n De postzegelvereniging houdt vrijdag 25 januari een ?postzegelavond in Het Eiland aan de Rietkraag 5.

De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 23.00 uur. ?Op het programma staat een veiling van 200 kavels, bestaande uit zegels uit binnen - en buitenland, albums en stockboeken. ?Voor een ieder is er wel iets te vinden.

Daarnaast is er gelegenheid tot ruilen en aanschaf van zegels om uw verzameling aan te vullen en is er een verloting.

De volledige veilinglijst is te vinden op www.pzvhillegom.nl. Meer info via: robpeperkoorn@kpnmail.nl. De toegang is gratis.

week in beeld

Wim Slootbeek politicus van het jaar

Wim Slootbeek (VVD) ontving de penning uit handen van Sjaak Smakman. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A.in 't Veld

LISSE n In het gemeentehuis werd maandagavond 7 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Ine Elzinga-prijs uitgereikt, genoemd naar de te jong overleden journalist in Lisse. De prijs is voor de politicus die zich in de ogen van de plaatselijke politieke verslaggevers in positieve zin heeft onderscheiden. Dit jaar was dat raadslid Wim Slootbeek.

Door Arie in 't Veld

Simon van Dijk (links) en het bestuur van Gluren bij de Buren. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

De commissie van verslaggevers wordt gevormd door Irene Weterman, Sjaak Smakman, Ed Olivier en Arie in 't Veld. Smakman overhandigde de prijs en memoreerde daarbij onder andere dat over de samenwerking tussen de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen op bestuurlijk niveau steeds wordt gezegd dat het allemaal naar wens verloopt. De reacties vanuit de bevolking en vanuit het ambtenarenapparaat zijn echter negatiever. "Het nog altijd hoge ziekteverzuim - veel hoger dan landelijk gemiddeld en ook veel hoger dan gemiddeld in het openbaar bestuur - is voor wat betreft dat laatste een teken aan de wand. Van de betere dienstverlening die voorop heet te staan, merken veel inwoners nog bar weinig. Ze krijgen mensen aan de lijn die hun best doen, maar nul komma niks van en over Lisse weten. De tijd zal leren of het allemaal echt zo positief is als het college ons wil doen geloven, maar vooralsnog gaan wij niet verder dan het gunnen van het voordeel van de twijfel. Ook wat betreft het financiële voordeel dat behaald zou worden."

Grijze gemeenteraad

Het zoeken naar een kandidaat voor de benoeming was volgens Smakman niet eenvoudig. "Niet in het minst omdat de gemeenteraad van Lisse nogal stilletjes, zeg grijs is. Behalve dan toen na de informatieronde bleek dat de VVD geheel tegen de verwachting in geen deel zou uitmaken van een nieuw college. Voor die fractie was dat een tegenvaller en fractievoorzitter Wim Slootbeek stak niet onder stoelen of banken het hier totaal niet mee eens te zijn. Rond de gemeenteraadsverkiezingen was aan aandacht voor wat zich onder de bevolking afspeelde geen gebrek, maar het lijkt ons sterk dat we tot de verkiezingen van 2022 moeten wachten om de te verkiezen raadsleden weer massaal in het dorp tegen te komen. Bij sommige raadsleden is goed te bemerken dat ze daaraan weinig tot geen tijd besteden."

Dat geldt niet voor Slootbeek; die weet wat zich in het dorp afspeelt, aldus de journalisten. "Bovendien heeft hij een goede dossierkennis en is hij niet te beroerd om flink in de bus te blazen als hij het ergens totaal niet mee eens is. Dat was zo bij de collegevorming en onlangs nog toen werd besloten om belangrijke onderdelen van de discussie over de nieuwbouw van FC Lisse en de gemeente in beslotenheid te behandelen. Hij heeft bovendien de teleurstelling over een misgelopen wethouderschap knap verwerkt. U snapt het al. De door ons als politicus van het jaar gekozen raadslid is Wim Slootbeek van de VVD. En dat is dan voor de tweede keer dat deze benoeming hem ten deel valt," aldus Smakman, die daarna de penning aan Slootbeek overhandigde.

Duurzaamheid en participatie centraal in nieuwjaarsrede Lisse

Foto: A.in 't Veld

LISSE n Wethouder en loco-burgemeester Kees van der Zwet sprak tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lisse op maandagavond 7 januari de aanwezigen toe ter vervanging van de zieke burgemeester Lies Spruit.

Tekst en foto: Arie in 't Veld

Van der Zwet zei in de nieuwjaarsrede dat Lisse bruist van de nieuwe ideeën. "We willen met elkaar vooruit. En zijn graag bereid daar zelf aan bij te dragen. We ontmoeten inwoners en ondernemers die niet bang zijn om nieuwe initiatieven uit te rollen. Nieuwe ideeën ondersteunen we als gemeenschap graag. Ook als gemeente juichen we enthousiaste initiatieven toe. Omdat het vaak over nog niet eerder bedachte ideeën gaat, sluiten de huidige beleidsregels niet altijd aan. Het is aan ons als gemeente om toch te kijken hoe we samen met inwoners en ondernemers innovatie mogelijk kunnen maken."

Succesvolle samenwerking

Van der Zwet zei dat participatie belangrijker wordt. "Participatie staat voor een succesvolle samenwerking tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Er zijn meer vormen van participatie. Zo heb je burgerparticipatie, waarin de gemeente een initiatief start en inwoners of organisaties vraagt om deel te nemen. Je hebt ook overheidsparticipatie. In dat geval komt het idee bij de samenleving vandaan en wordt de gemeente gevraagd om ook mee te doen. Tot slot heb je maatschappelijke participatie. In dat geval werken inwoners of organisaties zelf ideeën uit zonder inbreng van de gemeente. Komend jaar gaan we flinke stappen maken om de samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties verder te versterken. Als inwoner kunt u actief bijdragen aan onze plannen en de uitvoering ervan. In de fase van Samen denken verzamelen we met elkaar ideeën. Vervolgens kiezen we samen een heldere richting die we voorleggen aan de gemeenteraad. Dat is dan Samen besluiten. Als het voorstel is goedgekeurd, gaan we samen aan de slag, ofwel Samen doen. Tot slot kijken we tijdens en na het traject hoe het is verlopen en of we een volgende keer nog dingen anders willen doen. Dat is Samen leren."

Burgerpanel

Van der Zwet zei tevens dat er een burgerpanel in het leven wordt geroepen. Hier kan men als inwoner laten horen wat men vindt van actuele onderwerpen. 'Met uw mening en die van anderen hebben we goede informatie voor het maken van plannen. De gemeenteraad is al in 2018 actief aan de slag gegaan met participatie. Zo zijn de voorbereidingen van een Jongerentop in volle gang. Op maandag 18 februari is deze bijeenkomst in Floralis. De jongeren van Lisse kunnen deze avond aangeven wat zij belangrijk vinden in hun dorp. Naast alle ambities om op een Lissese manier participatie vorm te geven, zal 2019 in het licht staan van het nemen van duurzame maatregelen. Duurzaamheid past in de ambitie om tot een zogenoemde circulaire economie te komen. We willen kiezen voor producten en materialen die zo veel mogelijk bestaan uit eerder gebruikte grondstoffen. Dat kan dan op allerlei manieren. En veel kleine bijdragen kunnen samen één grote worden."

Tiny houses

De loco-burgemeester noemde ook de krapte op de woningmarkt. "De gemeenteraad peilt dit jaar hoeveel belangstelling er is voor tiny houses. U weet wel, die kleine woningen om duurzamer te kunnen leven. Tot slot bereiden we als gemeenten ook de komst van de Omgevingswet in 2021 voor. Met die wet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke en maatschappelijke projecten. Zo wordt het makkelijker om projecten te starten. Uitgangspunt bij deze wet is dat er meer ruimte is voor ideeën van inwoners en ondernemers. We gaan er daarbij vanuit dat inwoners zelf zaken met elkaar kunnen regelen."

Vrijwilligersprijzen uitgereikt

LISSE n Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente op 7 januari werden de traditionele vrijwilligersprijzen uitgereikt.

Door Arie in 't Veld

De Vrijwilligersprijs Individueel was voor Simon van Dijk. Hij zet zich al jaren in voor het behoud van de historie van Lisse. De door hem gemaakte filmpresentaties in Floralis, bij de Cultuur-Historische Vereniging 'Oud Lisse' (VOL) en diverse woonzorgcentra zijn daarvan het resultaat en worden alom gewaardeerd. Veel van zijn oude films en de door hem verzamelde foto's van het Lisse van weleer worden regelmatig getoond op de Facebookpagina van de VOL. Daaronder ook veel materiaal uit en over De Engel. Van Dijk maakt echter ook zelf opnames van actuele gebeurtenissen die eveneens op Facebook zijn te zien. De onderscheiding die Van Dijk ontving bestaat uit een bronzen penning, een oorkonde en cheque ter waarde van 50 euro
De Vrijwilligersprijs Groep is dit keer voor de Stichting Gluren bij de Buren, die heel Lisse de afgelopen drie jaar in beweging heeft gekregen met het Huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Gestart werd bij de viering van het 50-jarige bestaan van de Poelpolder en onmiddellijk bleek dat dit initiatief een vervolg zou krijgen, want de aandacht ervoor was enorm. Het festival is uitgegroeid tot een succesvol evenement dat door de Lissese bevolking wordt omarmd. Met vorig jaar oktober in twee dagen tijd 62 huiskamerevenementen in Lisse en zelfs in Lisserbroek. Het bestuur wordt gevormd door Hans Hoogenbosch, Nienke Wessel, José van der Aart, Leomieke de Vroomen, Stella Sedelaar, Gerard Boon, Wil Hoogenbosch en Ben van der Aart. De prijs bestaat uit een bronzen penning, een oorkonde en cheque ter waarde van 200 euro.

Wegens gebrek aan nominaties werd de Jeugdprijs niet uitgereikt.

nieuwjaarsbijeenkomst Lisse

Vers!

Om 01.00 uur ging de telefoon, op zaterdagnacht. Een eigenares belde in paniek dat haar hond Pluto zijn uiterste best deed om te poepen, maar dat, wat hij ook probeerde, het maar niet wilde lukken. Ik liet haar langskomen. Onderweg naar de kliniek ging de telefoon alweer; ik dacht even dat het Pluto ondertussen wel gelukt was, maar het bleek een andere eigenaar te zijn.

Zijn zoon was per ongeluk op hun teckel gaan staan, nadat hij thuis was gekomen van het stappen. Ook hem verzocht ik naar de praktijk te komen. Pluto was er het eerste. Ik vroeg was hij zoal te eten kreeg. "Alleen vers vlees, hoor; ik wil die chemische troep die in de brokken zit niet voeren aan Pluto". Vervolgens was ik benieuwd of hij wel eens een bot kreeg. "Zo af en toe, maar de laatste weken niet meer". Soms is het zo dat een hond zo obsessief een gekregen bot opeet dat er een soort stopverf in de dikke darm ontstaat van vermalen botdeeltjes. Dat zorgt dan voor een dramatische verstopping. Hier was dat onmogelijk. Bij het onderzoek viel meteen een soort pijp van 15 cm in de buik op. Het leek er toch op dat er sprake was van een enorme obstipatie. Op de röntgenfoto zag ik daadwerkelijk een rechtlijnige witte structuur van anus tot aan het middenrif! Dat was het bewijs van een ophoping van harde ingedroogde ontlasting. Ik moest Pluto opnemen, verdoven en met parafine olie behandelen. Terwijl ik daar mee bezig was kwam de kleine teckel binnen. "Wat stinkt het hier", zei die eigenaar. Dat kwam natuurlijk door de vorige patiënt. Althans, dat hoopte ik. De parafine kon ondertussen even rustig inwerken in de dikke darm van Pluto. Dat gaf mij de tijd om naar de teckel te kijken. Hij ademde razendsnel en had duidelijk pijn. Lopen was er niet bij. Hij was zeer gevoelig bij het optillen. Ik stelde voor een röntgenfoto te maken. Hierop was, weliswaar pas na grondige bestudering, te zien dat er twee ribben gebroken waren. En dat er longoedeem was op die plek. Dat was goed verklaarbaar. Deze hond zou het beste geholpen worden door zware pijnstillers, rust en voorzichtigheid. Ik verwees ze met de medicatie weer terug naar hun eigen dierenarts, voor wie wij de spoeddienst waarnemen. De parafine had gelukkig de keiharde ontlasting wat doen verweken. Na een dikke tien minuten masseren kreeg ik brok voor brok de cement-poep eruit. Gelukkig droeg ik plastic handschoenen. Een half uur later was de buik weer opgeschoond. Een absoluut nadeel van sommige vers vlees diëten is het gebrek aan vezels. Dat zorgt dan voor obstipatie. Pluto was al de vijfde hond die we het laatste half jaar hiervoor hebben moeten behandelen. Hij zou gedurende de nacht rustig uitslapen bij ons in de verwarmde opnamehokken. Ik bleef ook maar even op de praktijk slapen.

De volgende ochtend gingen de eigenaren dolblij met Pluto en met een zak vezelrijke brokken naar huis.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 20 januari 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 20 januari 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 20 januari 10.00 uur

Spreker: Steve van Deventer

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zaterdag 19 januari, 19.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zondag 20 januari, 11.00 uur

Celebrant: pastor T. van Eijk
Koor: Parochiekoor

St. Agathakerk

Zondag 20 januari, 10.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Projectkoor Gregoriaans

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 16 januari, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 19 januari, 19.00 uur
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Actaea

SWG Lisse

Zondag 20 januari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, 16.30 uur

Voorganger: ds. F. Rinkema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 20 januari 10.00 uur

Spreker: Arjan Hulsbergen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 20 januari, 10 en 16 uur

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk
Zondag 20 januari, 10.00 uur

Voorganger: ds. Th.B. Hop, Hillegom

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk
Zondag 20 januari, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Grote Kerk

Zondag 20 januari, 10.00 uur

Voorganger: dhr. E.J. Bergman, Katwijk

Week van Gebed

De Raad van Kerken Lisse doet mee aan de Week van Gebed voor de Eenheid. De openingsdienst is op zondag 20 januari om 19.00 uur in De Poort, Jozef Israëlsstraat 11.

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 20 januari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 2 is: Luc Souren uit Lisse. De oplossing was: waterkoud.