LisserNieuws - De Hillegommer

29 oktober 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 29 oktober 2019


'Gruwelijke' griezeloptocht

De optocht werd bevolkt door 'griezels', maar een brandweermannetje mocht ook mee. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

LISSE n Heksen, mummies en andere griezels bevolkten zaterdag het dorpshart van Lisse. Het hele winkelcentrum stond speciaal voor de jeugd in het teken van Halloween en er was van alles te doen en beleven.

Door Esther Akerboom

"O kijk, mamma, daar hangt er ook een", was een veelgehoorde kreet, want bij een stuk of dertig winkels (herkenbaar aan een Halloweenposter in de etalage) konden kinderen binnenlopen voor een snoepje. Er liep dan ook heel wat klein grut rond met speciale emmertjes en zakjes rond om 'Trick or treat' te roepen bij elke winkel waar ze die poster ontdekten. Bij boekhandel Grimbergen werd een spannend verhaal voorgelezen. Om drie uur ging de Halloweenoptocht van start, onder leiding van jongerenwerk en vrijwilligers, richting de Greef. Maar er werd eerst nog een tussenstop gemaakt bij Kleur en Interieur Lisse, waar een heus spookhuis stond met een bewegend spook erin. Hier was ook centrummanager Eva Rusman te vinden met een mandje snoep. "Het is de derde keer dat we dit organiseren. Het wordt steeds drukker, we begonnen met tien kinderen, vorig jaar deden er een stuk of dertig mee en nu nog veel meer." Een groot succes dus, wat ook bleek uit het feit dat er Hillegommers speciaal voor naar het Lissese centrum waren gekomen.

Nadat iedereen die durfde het spookhuis had bezocht, toog de stoet richting de Greef voor een gezellige Halloweenparty. Tot slot was er een prijs voor het best verklede kind en voor de Griezel van het Jaar.

Kom op bezoek tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route

Foto: pr

Lisse n Tussen de bollenvelden, in het buitengebied van Lisse, staat de woning van Paul en Emmy Zwetsloot. Het is een zogeheten energieplushuis. Ze vertellen er graag over tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route.

Op zaterdag 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun woning open voor bezoek. Ook de woning in Lisse is te bezoeken, op 9 november. Je kunt je inschrijven voor een bezoek via www.duurzamehuizenroute.nl.

Toen in 2015 enkel de fundering lag, deden Paul en Emmy al mee aan de Duurzame Huizen Route. "We stonden met 60 bezoekers, op een koude novemberdag, midden in een weiland", lacht Paul. "De bezoekers waren zelf ook van plan om te bouwen, maar moesten hun plan nog uitwerken." Paul en Emmy hadden dit al uitgedacht: het moest een energieneutraal huis worden met een zo optimaal mogelijk binnenklimaat. Er is gekozen voor prefab houtskelet- en strobouw. Voor het verwarmen van de woning is gekozen voor een aardgasvrije oplossing. Er is een lucht/water-warmtepomp geplaatst in combinatie met zonnecollectoren, die ook voorzien in warm tapwater. De warmte wordt in verschillende boilervaten opgeslagen. Deze leveren het via een laagtemperatuurwarmtenet af aan de vloerverwarming. De warmtepomp draait van oktober tot maart. De woning wordt in haar energiebehoefte voorzien via zonnepanelen op het dak. Ook de elektrische auto wordt hiermee opgeladen. "We leveren 500 kWh per jaar terug aan het net", vertelt Paul trots.

Geen dag gaat voorbij waarop Paul en Emmy niet met duurzaamheid bezig zijn. Paul is voorzitter van Lisse Duurzaam en stichting Bollenstreek Duurzaam, is energiecoach en werkt als consultant mee aan de energietransitie. Emmy houdt zich bezig met onder andere de bestrijding van zwerfafval en het bewust omgaan met voedsel en verpakkingen. Ze voelen zich bevoorrecht om op deze prachtige plek te mogen wonen. "Voor ons is de locatie het belangrijkste aspect van de woning, met een natuurgebied als uitzicht. Daarnaast zijn we erg blij met het wooncomfort", vertelt Paul. Als tip geeft hij mee: "Laat je niet ontmoedigen door woorden als 'het kan niet, het is te moeilijk'. Jij komt er zelf te wonen, dus houd de regie in handen!"

Vragen over de computer?

Lisse n Senioren met vragen over de computer kunnen elke eerste dinsdag van de maand terecht in De Beukenhof (Eikenlaan 2).

Dinsdag 5 november is er van 10.00 tot 12.00 uur een vrijwilliger van de Computergroep, aangesloten bij de Stichting De Paraplu, aanwezig om problemen te helpen oplossen. Voor een vlotte afwikkeling is het gewenst dat u de vragen vooraf mailt naar computerinloopvraag@gmail.com. Daarbij is van belang dat u vermeldt welk type computer (desktop pc, laptop, tablet of smartphone) en welk besturingssysteem (Windows, Android of iOS) het betreft. Zo kan de vrijwilliger de afspraak, die vooraf wordt bevestigd, zich goed voorbereiden. Als u het spreekuur niet kunt bezoeken, kunnen vraag en advies ook via het genoemde mailadres worden gewisseld.

De aftrap van de Lenteflora: het in de grond zetten van de bollen die gebruikt worden voor de huisbroeiwedstrijden. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

Bollen voor Lenteflora de grond in

Er zijn elf potten voor elke huisbroeier

Gezamenlijke aanpak tegen armoede

Beelden bij
rotonde
gerepareerd

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Drukke Zorg- en Welzijnsbeurs

Ook een appeltje voor de medewerkers van Hozo. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Hillegom n Wethouder Karin Hoekstra opende zaterdag 26 oktober de Zorg en Welzijnsbeurs in Woonzorgcentrum Bloemswaard en Dienstencentrum Hillegom. Het was een drukke en gezellige beurs, die tot stand is gekomen door de samenwerking van AC Media en de HOZO.

Bijna alles op het gebied van Zorg en Welzijn was aanwezig. Organisaties en bedrijven, die in het Dienstencentrum een plekje hebben, waren merendeel aanwezig met een stand en presenteerden zich op geheel eigen wijze. Verder waren er tevens zorgorganisaties van buitenaf. Ook HOZO was met informatiestands aanwezig. Bij een van de stands werden gezonde hapjes en smoothies gepresenteerd. Hier was veel werk aan besteed door de keuken en dit werd door het publiek erg op prijs gesteld. Wethouder Karin Hoekstra was zeer enthousiast over de beurs. "Ik heb net al een rondje gelopen en heb me verbaasd over de veelzijdigheid. Als gemeente juichen we dit soort samenwerkingen toe."

'Gezamenlijke aanpak in bestrijding armoede'

LISSE n De gemeente is bezig met nieuw armoedebeleid. In dat verband is een nota opgesteld die in december naar de gemeenteraad gaat voor het nemen van de besluiten. Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat men vanaf de voorkant wil werken. "Hoe meer je in een vroeg stadium van iemands gedrag weet, hoe beter er hulp geboden kan worden. Mensen die moeilijk rondkomen moeten toch deel kunnen nemen aan de maatschappij, maar soms schaamt men zich om hulp te vragen."

Door Arie in 't Veld

Lisse heeft via de ISD Bollenstreek regelingen voor minima, bijvoorbeeld bijzondere bijstand en de inspanningspremie. Deze regelingen zijn in 2018 geëvalueerd. Vooral het persoonsondersteunend budget (POB) blijkt niet afdoende bekend. Daarnaast is er sprake van een armoedeval bij inkomens tot 130% van het wettelijk sociaal minimum door het wegvallen van een groot aantal regelingen. Vervolgens is begin 2019 een verkenning gedaan naar het Armoedebeleid, waarbij verschillende partners inspraak hebben gehad en hebben meegedacht. Dit heeft geresulteerd in een nota, waarin de contouren van het nieuwe armoedebeleid zijn geschetst, die in juni aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Deze nota is hierop het vervolg.

Lisse wil armoede en sociale uitsluiting onder haar inwoners voorkomen en bestrijden. "Wij zullen de noodzakelijke voorwaarden scheppen voor een beter toekomstperspectief voor al onze inwoners met betrekking tot een volwaardige participatie. We willen de mensen in de betreffende groep attenderen op de regelingen die er zijn en hen het vertrouwen geven dat ze van allerlei regels gebruik kunnen maken. Zo kan het zijn dat iemand de huur niet (meer) betaalt. Wij moeten er dan op afstappen om uit te vinden wat er aan de hand is. Aan de voorkant handelen dus, zodat we ervoor kunnen zorgen dat zaken eerder en adequater worden aangepakt. En er zijn veel mogelijkheden om mensen te helpen, maar het is moeilijk om ze zover te krijgen dat ze uit zichzelf om hulp vragen. We willen met campagnes duidelijk maken waar de betrokkenen zich kunnen melden", aldus Langeveld. Ze geeft aan dat de gemeente bij de uitvoering van het beleid een coördinerende, regisserende en faciliterende rol heeft. Daarnaast is de gemeente de verbinder tussen de maatschappelijke partners in de keten. Veel organisaties bieden hulp aan inwoners van Lisse die geldzorgen hebben. Het is de taak van de gemeente om deze informatie te verzamelen en te delen met andere organisaties voor een gezamenlijke aanpak in de bestrijding van armoede. "Zoals gezegd is armoede een van de belangrijkste redenen van sociale uitsluiting en de gemeente vindt dat alle inwoners moeten kunnen mee doen in de samenleving."

Echtpaar overleden na auto te water

LISSE n Een echtpaar uit Lisse, dat zondagavond 20 oktober met een auto in het water naast de Leidsevaart belandde, heeft dit met de dood moeten bekopen.

De auto raakte door nog onbekende oorzaak rond 20.30 uur van de weg en kwam in het water terecht. De hulpdiensten rukten massaal uit en een 81-jarige man en een 76-jarige vrouw werden door duikers uit het voertuig bevrijd. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De man overleed vorige week maandag en woensdag werd bekend dat ook zijn vrouw het niet gered heeft.

Halloweentocht op stormachtige Ringvaart

Jos Roethof (links) kreeg de prijs voor best verklede roeier tijdens de Halloweentocht van Roeivereniging Iris. Foto: pr

Lisse n De Ringvaart bij Lisse was vrijdagavond het toneel van een spannende en indrukwekkende verlichte optocht van roeiboten.

Het stormachtige herfstweer maakte het extra spannend om de door de lustrumcommissie van Roeivereniging Iris georganiseerde Halloweentocht te roeien. Er was een tocht uitgezet van zo'n 15 kilometer vanaf RV Iris over de Ringvaart, via de Boerenbuurt op de Kaag en weer over de Ringvaart terug. In verband met de harde wind moest de tocht ingekort worden, waardoor de stop bij restaurant De Hanepoel verviel. Hier zouden de roeiers door heksen ontvangen en voorzien worden van een warme chocolademelk met een toverdrankje en door het restaurant verzorgd lekkers. Deze versnaperingen werden op magische wijze vliegensvlug naar de vereniging gebracht, waar de roeiers bij aankomst vervolgens een warm ontvangst kregen. Tijdens de hieropvolgende borrel werd een prijs uitgereikt voor de best verklede roeier. De eer ging dit jaar naar Jos Roethof die buitengewoon geïnspireerd voor de dag was gekomen.

Reünie oud-Swift leden

Foto: Cor de Mooy

regio n De Leidse Ren- en Toervereniging Swift bestaat 100 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een reünie voor oud-leden in het clubhuis en op het parcours De Bult.

De sportieve reünie is zaterdag 2 november en begint om 14.00 uur. Wim Duivenbode zorgt voor de ontvangst en om 14.45 uur is het de bedoeling dat enkele ronden worden gereden op het parcours in retro Swiftkleding en op een oude racefiets met gangmaking achter de derny's van oud-leden Vital Timmermans en Herman Bakker. De jury kiest de meest ludieke reünist.

Om 16.00 uur volgt een borrel. De organisatie hoopt op een grote blauw-witte opkomst

Winterbridge in het Eiland

beinsdorp n Bridgeclub Beinsdorp houdt zondag 3 november haar tweede winterdrive van dit seizoen.

De kaarten gaan 14.00 uur op tafel. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Er wordt gespeeld in Dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag 5 in Beinsdorp.

Meespelen kost 5 euro per persoon, inclusief hapjes. Inschrijven kan via de NBB-site van BC Beinsdorp, of bel met: 06-252 378 17.

Mailen kan ook: bcbeinsdorp@gmail.com.

Inschrijven kan nog aan de zaal tot 13.45 uur.

Bewoners praten mee over omgevingsvisie

LISSE n De gemeente gaat een nieuwe omgevingsvisie opstellen. Het college streeft ernaar deze nog dit jaar in de gemeenteraad te behandelen.

Door Arie in 't Veld

Volgens wethouder Jolanda Langeveld is er een bureau in de arm genomen om een en ander te organiseren. "Dat bureau gaat niet alleen met de gemeente om de tafel, maar onder meer ook gesprekken met inwoners voeren. De gesprekken moeten als basis aan deze visie hangen. Dus eerst alle mogelijke informatie ophalen en deze dan tot een visie verwerken." Bij het informeren zullen ook persoonlijke meningen worden gevraagd en verwerkt in het geheel.

De wethouder zegt dat het te volgen traject intensief is. "De visie is van belang gezien het uitgangspunt om wetten en regelgeving met elkaar te verbinden. Waaronder het groen, de mobiliteit, water, dus meer dan het ruimtelijke domein. Al met al is het best complexe materie, maar willen we toch vooral ook de inwoners vragen wat ze belangrijk vinden. In dat verband is het ook van belang dat men moet weten dat eigenaren van projecten altijd verantwoordelijk zijn voor de participatie. Niet alleen denken wat men gaat doen, maar daarin ook de omgeving meenemen. Hier is nog geen blauwdruk van omdat het allemaal erg nieuw is, maar we zijn het verplicht om zoals voorgesteld aan te pakken, omdat participatie in dit alles erg belangrijk is."

Maak kennis met Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek

REgio n Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek heeft op 6 november een inloopavond in Hotel Villa Flora, Hoofdstraat 55 in Hillegom voor vrouwen die meer willen weten over wat soroptimisten doen. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom om kennis te maken en een bijeenkomst bij te wonen.

Soroptimist International is een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwelijke professionals, actief in allerlei beroepsgroepen, met 100 clubs door heel Nederland. Soroptimisten zetten zich in voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes, waar ook ter wereld. Leden werken samen in projecten op het gebied van educatie, elimineren van geweld tegen vrouwen, voedselzekerheid en gezondheidszorg.

Het programma in Hotel Villa Flora begint om 20 uur met een presentatie van Tessa van Dijk. Zij is mede-samensteller van het boek 'Darwins engelen' over de vrouwelijke wetenschappers die belangrijk zijn geweest voor het werk van Charles Darwin. Wie waren deze vrouwelijke geleerden met wie Darwin brieven wisselde? In ieder geval braken deze vrouwen met het Victoriaanse ideaalbeeld van de vrouw en vochten ze zich binnen in het mannelijke academische bolwerk.

Na deze presentatie kun je onder genot van een drankje kennismaken met de leden van Club Lisse-Bollenstreek, die wonen en werken in en rondom de Bollenstreek: van Vogelenzang tot Oegstgeest en tussen de A4 en de kust. Je hoort over de goede doelen die gesteund worden en de manieren van geld inzamelen. Vind jij dat vrouwen elkaar kunnen helpen om de leefomstandigheden van andere vrouwen te verbeteren? Wil je daaraan bijdragen? En ben je geïnteresseerd in een netwerk van professional friends? Gun jezelf een kennismaking met het soroptimisme en kom naar de inloopavond van Lisse-Bollenstreek. Meld je aan via lissebollenstreek@soroptimist.nl of kijk op www.soroptimist.nl.

Bouw 120 woningen in plan Elzenhof

Artist impression van de nieuwbouw

n 'Passend antwoord op bestaande woningbehoefte'

Hillegom n "In de basis is dit een prachtig plan binnen het doel van het realiseren van een woonzorg zone voor mensen met een zorgvraag. Maar ook voor mensen die niet hulpbehoevend zijn maar gewoon in een mooie en leuke wijk willen wonen. Of je wel of geen zorgvraag hebt, jong of oud bent, alleenstaand of een gezin hebt, een koop- of een huurhuis zoekt, je kunt in dit bouwplan, Elzenhof genaamd, in al deze gevallen terecht."

Door Jos Draijer

Aldus wethouder Anne de Jong over het bouwplan voor een nieuwe woonzorgzone op het terrein tegenover Bloemswaard waar vroeger de Paulus LTS was gehuisvest.

Het bouwplan betreft laatste fase van de ontwikkeling van de woonzorgzone Elsbroek-Zuid. Gebiedsontwikkelaar AM en de gemeente Hillegom hebben daartoe een reserveringsovereenkomst gesloten. Hierbij staat het realiseren van een gemengde inclusieve wijk centraal. In totaal gaat het om 40 zorgappartementen, 35 levensloopbestendige appartementen en 45 grondgebonden woningen. Naar verwachting is dit bouwplan een passend antwoord op de bestaande woningbehoefte. Wie de appartementen gaat beheren is nog onderwerp van gesprek tussen ontwikkelaar, beleggers en de gemeente, vertelt De Jong.

Prijzen nog niet bekend

Het plan kent geen sociale huurwoningen, maar 75 zogenaamde 'middel dure' huurappartementen met een huur tussen de 700 en 1100 euro per maand. De 45 vrije sector koopwoningen bestaan uit 27 rijwoningen en 18 twee-onder-een-kap woningen, waarvan de prijzen nog niet bekend zijn.

De woningen zijn gasloos en energiezuinig. Er worden waterdoorlatende tegels gebruikt om in te spelen op klimaatverandering. Er wordt daarnaast ruimte gecreëerd voor initiatieven met deelauto's en uitbreidbare laadpalen voor elektrische auto's.

Bouw start naar verwachting in tweede helft 2021

De start van de bouw staat gepland voor de tweede helft van 2021. Voorafgaand aan de bouw is er de komende periode overleg met omwonenden en belangenorganisaties over de inrichting van het gebied.

Donderdag 21 november wordt van 17.30 uur tot 19.30 uur in woonzorggebouw Bloemswaard aan de Garbialaan een informatiebijeenkomst gehouden voor omwonenden en belangstellenden waarbij de bouwplannen worden gepresenteerd.

Het is nog even wachten totdat de site klaar is. De naam is wel bekend: www.woneninelzenhof.nl.

Nederland overbevolkt?

Foto: Ruth Eppink

Kleurrijke open ruimten tussen de dorpen, heerlijke duinen en stranden, veel natuur. Dat is de Bollenstreek, achtertuin van steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag, allemaal met veel cultuur. Wat willen we nog meer.

Nou ja, afgelopen seizoen was het wel heel druk in de Keukenhofperiode. Heuse verkeersinfarcten in de Bollenstreek. Om vanuit Sassenheim op tijd in Hillegom te kunnen zijn moest je de tijd nemen. En al die massa's toeristen uit verre landen gedroegen zich toch ook wel een beetje vreemd. Stewards tussen de tulpen moesten toezien en schade beperken. De Bollenstreek tijdelijk overbevolkt met toeristen. Maar de Bollenstreek is geen uitzondering. Bij veel andere toeristische attracties wordt plezier verpest door veel te veel mensen op een veel te klein oppervlak.

Maar ja, dat is Nederland. Een groot land maar met een klein territorium. Ruimtegebrek, dan krijg je dat. En als de vakantiegids Lonely Planet Nederland ook nog in de lijst van de 10 beste vakantiebestemmingen opneemt moeten we niet verbaasd zijn wanneer het nog erger wordt. Amsterdamse toestanden wellicht, waar hordes toeristen nu al op straat aan de zoete geur van wiet willen ontsnappen en snakkend naar frisse lucht over het Rokin slenteren. Waar gaat dat heen?

Die drukte is overigens niet langer tijdelijk of seizoengebonden maar wordt echt structureel. Nederland stevent dit jaar namelijk af op een bevolkingsaanwas van bijna 120.000 personen. Hoewel er steeds minder kinderen worden geboren groeit de bevolking als kool. Dit jaar gaan de cijfers opnieuw door het dak. Dat blijkt uit de berekening van demograaf en hoogleraar Jan Latten die jaren voor het Centraal Bureau voor de Statistiek werkte (CBS). Volgens Latten is immigratie de aanjager van de bevolkingstoename: kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten, asielzoekers en gezinshereniging. Tellen we daar de geboorten bij op dan is de verwachting dat aan het eind van dit jaar de bevolkingsgroei zal uitkomen op 115.000 tot 120.000 personen Vergelijkbaar met alle inwoners van Leiden. Stelt u zich eens voor wat een druk dat legt op de huizenmarkt, het onderwijs, de zorg en sociale zekerheid. Deze trend is overigens al jaren zo, maar vaak genegeerd door een politieke meerderheid. Om welke reden dan ook. Maar feit is wel dat er sinds 2011 er netto 400.000 mensen zijn bijgekomen in Nederland, terwijl er in de periode 2002 – 2010 maar 40.000 mensen bijkwamen, zij het dat de tijd in die periode anders was, economisch en politiek. Nu draait de economie op volle toeren, dat trekt mensen aan. Maar wat als de economie in Nederland het loodje legt vanwege hysterie rond de stikstofproblematiek en ander overhaast klimaatgedram. De boeren stonden al op het Malieveld, deze week zijn het de bouwers. Het water staat hen aan de lippen, niet vanwege klimaatverandering maar omdat de economie dreigt in te zakken, bedrijven gaan omvallen. Met als gevolg, werkloosheidscijfers exploderen, rijksinkomsten kelderen dus geen geld meer voor publieke voorzieningen, verscherpte tweedeling en armoedeval.

Migratie is van alle tijden. In de Gouden Eeuw kwamen velen naar Nederland om een graantje mee te pikken. Daarna vertrokken ze weer. Gaat dat nu ook zo? Ik betwijfel het.

Nederland overbevolkt, dan toch maar emigreren?

Afgeschreven ICT krijgt lokale bestemming

REGIO n HLT Uitdaging gaat de samenwerking aan met sociaal ICT-ondernemer Copiatek. Zij zijn de landelijke ICT-partner van de Nederlandse Uitdaging en dragen er, samen met lokale Uitdagingen, zorg voor dat door bedrijven, gemeenten en instanties afgeschreven ICT weer een lokale bestemming krijgt.

De afspraken zijn even simpel als doeltreffend. Op de website www.hltuitdaging.nl is een link geplaatst waarop bedrijven/gemeenten/instanties/onderwijs hun afgeschreven apparatuur aanmelden. Dat kan gaan om laptops, printers, telefoons, beeldschermen, servers, etc.

De aanmeldingen worden via de HLT Uitdaging doorgegeven aan Copiatek, die de afgeschreven ICT gratis ophaalt bij de aanbieders, zorg draagt voor het veilig wipen van de data en het gebruiksklaar maken van de laptops, computers en printers voor een tweede leven.

Vrijwilligersorganisaties- en initiatieven, stichtingen en verenigingen melden hun vraag op ICT-gebied aan via de website van de HLT Uitdaging. Die legt contact met Copiatec, waarna matches gerealiseerd kunnen worden. Een win-winsituatie voor alle partijen. Duurzaamheid is een van de pijlers van HLT Uitdaging; de samenwerking met Copiatek is daar een mooi voorbeeld van.

Deze duurzaamheidsdeal is nog voor de eerste HLT Beursvloer gesloten. Die vindt donderdag 31 oktober plaats van 17.00 tot 19.00 uur bij CNB aan de Heereweg 347. Burgemeester Lies Spruit van Lisse geeft met een slag op de gong het startsein voor het event.

Historische onthullingen van de Vrienden

HILLEGOM n Stichting Vrienden van Oude Hillegom houdt vrijdag 8 november de Najaars-Vriendenavond in de grote zaal van Woonzorgcentrum Bloemswaard.

Voor de pauze informeert Onno Zwart, directeur van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) de bezoekers over de rol van GOM binnen de Greenport Duin- en Bollenstreek. In 2005 is de Duin- en Bollenstreek door het Rijk aangewezen als een van de zes nationale Greenports. De missie van GOM is het tot stand brengen van een economisch en ruimtelijk vitale Duin- en Bollenstreek door middel van actieve gebieds(her) ontwikkeling.

Archief van de familie Six

Na de pauze volgt een presentatie van Vrienden-coördinator Genealogie, Alphons Maas: Hillegomse kaarten. Zijn presentaties zijn uitwerkingen van intensieve onderzoeken, waarbij veel speurwerk in archieven is verricht. De onderzoeken aan de hand van Hillegomse kaarten zijn gehouden naar aanleiding van de archeologische opgravingen in het Burgemeester Van Nispenpark en leidden onder meer langs het archief van de familie Six. Deze onderzoeken hebben bijzondere informatie opgeleverd. Tijdens de Vriendenavond zullen daarom twee historische onthullingen worden gedaan. Wie daarvan getuige wil zijn is van harte uitgenodigd om de Vriendenavond bij te wonen.

Het adres van Woonzorgcentrum Bloemswaard is Garbialaan 3 in Hillegom. Het programma start om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro (inclusief twee consumpties).

Behalve het organiseren van onthullende bijeenkomsten heeft vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom nog meer activiteiten op haar programma. Zie hiervoor: www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Jazzy Sunday Haven4 met Colette Wickenhagen

LISSE n Het nieuwe jazzseizoen bij Haven4 start zondagmiddag 3 november. Dan staat de bekende jazzzangeres Colette Wickenhagen op het podium.

Deze fantastische zangeres is in brede kring een bekende verschijning en stond al op veel grote jazzfestivals en theaterpodia in binnen- en buitenland. Colette heeft met haar heerlijke jazzy stem geen verdere introductie nodig. Ze is overal een graag geziene artiest en zong onder meer op festivals en in theaters in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Bahrein, Kenia en Rusland.

Colette wordt begeleid door Joost Italianer - piano, Ruud Eeuwen - saxofoons, Jurriaan de Kok - contrabas en drummer Pim de Boer. Colette zingt lekker in het gehoor liggende jazzsongs, afgewisseld met verschillende andere muziekstijlen zoals Zuid-Amerikaans, bossa-nova, blues en zeker daarbij ook songs van Ella Fitzgerald, Diana Krall, Astrud Gilberto en anderen. Laat u verrassen door deze gepassioneerde zangeres met band en hun heerlijke jazzy repertoire. De aanvang in Haven4 is om 14.30 uur en de toegang is gratis.

column/nieuws

Bollen voor huisbroei gaan ondergronds

De aftrap van de Lenteflora: het in de grond zetten van de bollen die gebruikt worden voor de huisbroeiwedstrijden. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

n Komende Lenteflora heeft als thema 'Carnaval: polonaise de lente in!'

LISSE n De winter moet nog beginnen, maar de organisatie voor de jaarlijkse huisbroeiwedstrijden 'Lenteflora' heeft het voorjaar al in beeld. Niet letterlijk, wel in de vorm van vele potten bloembollen die zaterdag werden geplant op een perceel achter Hobaho aan de Prof. van Slogterenweg.

Door Arie in 't Veld

Een hele klus, want voor elk van de ongeveer 80 deelnemers gingen 11 potten bollen de grond in. De geschiedenis van deze huisbroeiactiviteit is al zeer oud en inmiddels is de Lisser Lenteflora de enige huisbroeitentoonstelling op deze schaal in Nederland. Aangevuld overigens door vrije inzendingen, dat wil zeggen dat de inzenders daarvan alle mogelijke technische hulpmiddelen hebben mogen gebruiken. Met tot gevolg dat er sterke staaltjes vakmanschap te zien zullen zijn.

Vrolijke bedoening

De bollen hebben kou nodig om zich te ontwikkelen en op 25 januari kunnen ze dan worden opgehaald voor de tentoonstelling van 21 tot en met 24 februari. Waarschijnlijk wordt dat dit keer een vrolijke bedoening, want het thema luidt 'Carnaval: polonaise de lente in!' Maar zo ver is het nog niet. Als de potten met bollen in januari zijn opgehaald begint de kunst van het huisbroeien zonder allerlei technische voorzieningen. Goed inschatten of de bollen kou of warmte moeten hebben en in het licht of juist het donker moeten staan. Soms moeten de bollen worden geremd in hun groei en worden ze in de schuur gezet, of zelfs de koelkast. Of ze hebben warmte nodig. Naar binnen halen dus en een leuke plek vinden waar ze tot ontwikkeling kunnen komen.

Soms gaan de bollen zelfs de koelkast in om de groei te remmen

Bij dat alles speelt ook nog het aspect licht en donker een rol; het is al met al een hele kunst om de bollen op tijd in bloei te hebben zodat de keuringscommissie ze aan de vooravond van de Lenteflora kan keuren. Niet zelden zijn er dan potten te zien waarop het gewas treurig over de rand hangt of nog in bloei moet komen. De boodschap is dat ook die potten ingeleverd moeten worden voor de beoordeling van het totale resultaat. Er zijn jaren dat er nogal eens wat missers zijn. Dat hoort er allemaal bij en de huisbroeiers hebben dan in elk geval een spannende tijd achter de rug.

Bolgewassen

Het sortiment dat zaterdag werd ingegraven bestaat uit de narcissen Wild Carnival van Bloembollenkwekerij Veul en Candy Princess van P. Pennings Bloembollenbedrijf. Aan tulpen werd Carnaval de Rio van WAM Pennings geplant, net als Kung Fu van Van der Slot Lisse en Caviar van Vd Slot Tulips. Van de hyacinten Blue Pearl en Scarlet Pearl van de Wed. A. van Haaster en Purple Sensation van H.L. Hogervorst. En dan nog de bijzondere bolgewassen. Vaak een moeilijke categorie met dit keer Muscari armeniacum van Kwekerij Turfspoor, Ornithogalum oligophyllum en Crocus chrys. Cream Beauty C.S. Weijers.

De vele wegen van Hillegom: de Wilhelminalaan

Hangkouserieën komt deze week uit (vormgeving: Jan Zeilemaker). | Foto: pr

Wie een eeuw terugdenkt, zal veel van de bestaande Hillegomse straten niet kunnen plaatsen. Ofschoon het dorp al in de vroege middeleeuwen ontstaan is als een nederzetting 900 jaar geleden al een kapel bezat, zijn veel van de huidige wijken en buurten pas in de afgelopen decennia ontstaan. Dat door de toevoeging van nieuwe wijken, wegen soms worden omgelegd merken we allemaal. De recentste wijziging is de toevoeging van een rotonde in het deel van de Olympiaweg dat vroeger Hillinenweg heette, om de wijk Ringoevers te ontsluiten. Er verandert toch veel in de infrastructuur van het dorp, denken we weleens. Maar daar kon men vroeger ook wel wat van – zo heeft de Wilhelminalaan wel vier locaties gehad!

Voordat de Wilhelminalaan is gelegd, was er een bochtig duinpad tussen Hillegom en De Zilk, dit kunnen we terugvinden op een kaart van het Hoogheemraadschap uit 1647. Dit duinpad volgde de kronkelige route van wat nu de oude Hillegommerbeek is. Bij het graven van de Nieuwe Beek onder orders van Jan Six II in 1724 is ook een nieuwe weg gelegd – beiden recht van ontwerp. Deze weg waar ook een brug in werd gelegd, werd in 1748 de Moolenweg genoemd.

In 1854 wordt de weg verlegd en 1884 opnieuw. Tenslotte in 1901 wordt de Wilhelminalaan wederom gedeeltelijk verplaatst en vanaf dat moment ligt de laan zoals dat nu nog steeds zo is. De weg heeft dan ook al vier namen achter zich gelaten: Zanderijlaan, Laantje van Kuijk, Stationsweg en Duinlaan.

Ook hebben verschillende bedrijven een plaats gehad aan deze laan, waaronder een jamfabriek aan de zuidzijde, ter hoogte van het huidige nummer 15. Een zoet leven dus aan de Wilhelminalaan, zou je denken. Dat de opvatting over dat zoete leven kan verkeren, blijkt uit de berichtgeving in de kranten. In mei 1938 werd bericht over de opening van de jam- en advocaatfabriek die een aanwinst voor de gemeente werd genoemd, "te meer, daar een talrijk personeel er werk vindt". Na de sluiting van de fabriek werd in augustus 1949 bericht over "de onooglijk-lelijke jamfabriek Peka (…) waar een voortdurende zoetelijke jamgeur hing".

Het onderzoek naar de geschiedenis van de vormen van de Wilhelminalaan is verricht door de Werkgroep Genealogie van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Hierover schreef coördinator Alphons Maas een artikel voor het oktobernummer van donateurstijdschrift "Hangkouserieën" dat deze week verschijnt en bij de donateurs in Hillegom wordt bezorgd door de Vrienden-vrijwilligers. Buiten Hillegom zorgt de post daarvoor.

Behalve het artikel over de Wilhelminalaan in de serie "Hillegom in kaart gebracht" staat in "Hangkouserieën" het slot van het tweeluik over de Hillegomse kalkbranders de Soutmannen en uit de schatkamer worden verscheidene Grote Pompen getoond. De coverstory is een fors artikel van Marca Bultink over het Java-gebouw dat momenteel erg in de belangstelling staat vanwege de dreiging van sloopplannen. En heel veel VriendenNieuws want onze vrijwilligers zijn op vele fronten actief, waarover we graag onze donateurs informeren.

Nieuwsgierig naar dit mooie blad maar ontvangt u Hangkouserieën nog niet? Meld u dan snel aan: voor minimaal 8,50 euro per jaar zijn Hillegommers al donateur en ontvangen driemaal per jaar dit tijdschrift. Dan steunt u ook onze stichting in haar activiteiten voor het behoud van historisch Hillegom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Wat te doen met alle digitale foto's

Hillegom n De Computerinstuif van Plein28 is dé plek waar iedere woensdagochtend vrij kan worden binnenlopen met vragen over de computer, tablet of smartphone.

Er zijn meerdere vrijwilligers en ambassadeurs van SeniorWeb beschikbaar om vragen te beantwoorden. Elke eerste woensdag van de maand is er ook een workshop. Woensdag 6 november geeft gastheer Kees Vork een workshop over het archiveren van foto's. Na de koffiepauze is het de bedoeling dat deelnemers zelf aan de slag gaan met archiveren. Andere vragen op het digitale vlak kunnen ook gesteld worden: daarom wordt deelnemers aangeraden om eigen computer, laptop, tablet of mobiele telefoon mee te nemen. De workshop duurt van 10.00 tot 12.00 uur in het leer- en ontmoetingscentrum Plein28 aan het Henri Dunantplein 28. Meer info via Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl of bel: 06 - 40644805. Of surf naar de site: www.seniorweb.nl / www.plein28.nl.

Webinar 'Pubers en emoties'

REGIO n Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt met Tischa Neve op 12 november een webinar over emoties in de puberteit.

Het is bedoeld voor alle ouders én kinderen tussen 10 en 16 jaar. Als ouder van een puber herken je het misschien wel: heftige en wisselende emoties bij je opgroeiende kind. Alsof je elkaar ineens niet meer begrijpt en kunt aanvoelen. En zo is het ook. Je puber gaat door een rollercoaster van veranderingen en uitdagingen. Hoe kun je hier als puber en als ouder mee omgaan? In dit webinar, een online lezing, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve jou én je puber uitleg en tips over het omgaan met emoties in de puberteit. Meld je snel aan via www.cjgcursus.nl. Het webinar duurt van 19.30 tot 20.30 uur.

nieuws/column

Foto: pr

Lisse n Deze week is het groot feest op alle locaties van Skol Kinderopvang, want precies 30 jaar geleden is SKOL ontstaan. Het begon onder de naam Hummelkom, dat een tijd in de Oude School aan de Heereweg zat. Met BSO de Lispeltuut erbij begon de groei en inmiddels heeft SKOL tien vestigingen kinderopvang en BSO in Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout. Om dit bestaan te vieren, is het de hele week feest bij SKOL. De groepsruimtes zijn versierd, er wordt gedanst en gesmuld van lekkere hapjes. JTS Flores, Dansstudio Sonja, MLX Musical & Dance en Rollerz geven de hele herfstvakantie te gekke workshops en de kinderen deden met mee het Glow in the dark feest.

n Rabobank Bollenstreek sponsort Rotary Santarun

Foto: pr

HILLEGOM n De Rabobank Bollenstreek ondertekende afgelopen week het sponsorcontract voor de Rotary Santarun, die zaterdag 14 december gehouden wordt in Hillegom ten behoeve van de voedselbanken in Hillegom en Lisse en de Nierstichting.

Dit evenement wordt georganiseerd door de twee Rotaryclubs Hillegom-Lisse en Lisse Bollenstreek. Ook Rotaract, de jeugdafdeling van Rotary, zal acte de présence geven. Deze dag vinden er diverse kerstgerelateerde activiteiten plaats met als hoogtepunt de Rotary Santarun vanaf 16.00 uur op het Henry Dunantplein. Vanaf deze tijd kan men zich, voor zover dat nog niet digitaal is gedaan (hillegom.rotarysantarun.nl), inschrijven en in de stemming komen middels een groepswarming-up door een ervaren instructeur. De loop zelf is van 17.00 tot 19.00 uur op een uitgezet parcours door Hillegom met een afstand van 2 kilometer. Je kunt 'm rennen, maar wandelen mag ook. Het Henry Dunantplein is dan omgetoverd tot een gezellige kerstmarktachtige setting, met diverse kraampjes voor de inwendige mens, zoals glühwein. Er zijn kinderactiviteiten en de Kerstman is natuurlijk ook aanwezig in zijn arreslee. Je kunt samen met hem op de foto. Vanaf 19.00 uur is er een daverende afterparty in Restaurant Flora. Toegang hier is gratis, mits men in het Santarunpak komt. Dit pak krijgt iedereen bij inschrijving en hierin doe je dus ook de Santarun. De inschrijving kost 10 euro. Hiervan gaat de helft naar de goede doelen.

Foto: pr

KUNST n Op rotondes in Noordwijkerhout staat een aantal Bollenbeelden van het Lisser beeldhouwersechtpaar Frans en Truus van der Veld. Door de gemeente Noordwijk en de Kunstwacht Delft werden de vermissing van de paraplu en de plattander aan het echtpaar gemeld. "Gelukkig konden we de de kapotte en vervormde paraplu en de plattander later ophalen bij de gemeenteopslag in Katwijk en in Delft en doorbrengen naar de bronsgieter in Geldermalsen voor restauratie. Voortdurende regen vertraagde de reparatie ter plekke. Vlak voor het kouder werd zijn de twee beelden weer in de oude staat gebracht. Hopelijk is er rondom de beelden een grote sociale controle en belt eenieder de politie als men er enige calamiteiten ziet", meldt Frans desgevraagd.

Foto: Wesley Schreurs, BO Foto: wesley schreurs bo

Hillegom n Wethouder Jan van Rijn en Rene Nieuwenhuizen van Politie Hillegom lanceerden vorige week de nieuwe fietsverlichtingscampagne 'Zet je licht aan'.

Ze spoten op het fietspad voor het Fioretti College een special 'tag' op het fietspad, dat is een boodschap in graffityvorm. De campagne is een initiatief van de ANWB en heeft als doel om aandacht te vragen voor goed werkende fietsverlichting. Dit is nu weer belangrijk, omdat het weer later licht wordt en vroeger donker. Op meerdere plekken kunnen wijkagenten de boodschap op het wegdek aanbrengen. Meer informatie over de ANWB-actie is te vinden op www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie. De officiële regels voor fietsverlichting en reflectoren staan op: www.rijksoverheid.nl. | Bron Bo, foto: Wesley Schreurs

Hillegom n De bridgers van BC Bel Air bridgeten vorige week de vierde en voorlaatste zitting van de eerste serie. Door winst in de A lijn met 61,98% kunnen Peter vd Raad en Kees Doorn bijna niet meer worden ingehaald.

Piet en Sander vd Raad bleven steken op 50,52%. Fried Swart en Dicky Poldervaart, Suzanne en Jan Pieters en Theresia vd Horst met Matthieu Lommerse moeten de laatste drive er alles aan doen om degradatie te voorkomen. In de B lijn wonnen Jet en Kees Gilijamse met 64,58%. Irma Meijssen en Leon Couvee kwamen tot 55,56% en Irmi v. Dam en Anneke v. Vree behaalden 48,61%.

week in beeld

Greta scoort hoge ogen op paal-fitness toernooi

Een kwart slag verkeerd? Nee hoor, de foto staat zo goed! | Foto: PixCel.fr

Hillegom n De in Litouwen geboren Hillegomse Greta Berkelyte-Zwaan, stond deze maand in de finale van het Olympic Venue paal-fitness, in Montreal. De 30-jarige heeft naast haar sportieve activiteiten op professioneel niveau, gewoon een full-time baan.

"Een groot gedeelte van mijn leven heb ik besteed aan verschillende sporten op een verdienstelijk niveau", vertelt ze. "Toen paal-fitness op mijn pad kwam in 2015 was ik meteen verkocht. Ik had nooit verwacht dat deze hobby zo'n groot deel van mijn leven zou bepalen.

Dit jaar is een heel bijzonder jaar voor mij. Nadat ik op nationaal niveau werd gekwalificeerd voor het WK in Canada kwam een droom voor mij uit: 4 oktober nam ik deel aan de finale in het Olympic venue in hartje van Montreal. Hier kwamen zo'n 300 topatleten samen om te strijden voor het eremetaal. Het is mijn gelukt om op de 23ste plek van de wereld te eindigen in mijn categorie, senior woman. Dit is het hoogst mogelijke niveau voor vrouwen in deze sport."

De weg naar succes was misschien nog wel een grotere prestatie voor de Hillegomse. Naast de pijntjes en blessures die ontstaan door de zware trainingsduur van 15 uur per week ondervond ze ook grote problemen om een geschikte trainingsplek te vinden. Dit omdat de ruimte waarin getraind kan worden, moet beschikken over een plafondhoogte van 4 tot 5 meter.

De paal-fitness studio's in de omgeving waren helaas niet of beperkt beschikbaar voor privétrainingen. "Nadat ik eindelijk een plek had gevonden, kwam het onfortuinlijke nieuws na twee maanden dat deze is opgegaan in vlammen.

Middels improvisatie en een sportschool in Roelofarendsveen heb ik mijn routine nog af kunnen maken. Na deze tocht heb ik besloten om mijn routine te baseren op een krijger. In het leven zijn we dat allemaal, met de pieken en dalen die we doorstaan en zo strijden we door: What doesnt kill us, makes us stronger!"

KNA de vloer op met Tulp!

hillegom n Toneelvereniging KNA staat dit najaar op de planken met het stuk Tulp, een grappig, luchtig, kort stuk over een familie die elkaar treft op de bloemschikcursus die oma georganiseerd heeft.

Oma denkt dat ze niet lang meer te leven heeft en wil graag nog iets leuks doen met haar familie. Er komt echter weinig van bloemschikken terecht door de onderlinge discussies. Het publiek maakt kennis met haar twee zonen en dochter, haar schoondochter, kleindochter en de vriendin van haar jongste zoon. Zoon Hendrik en zijn vrouw hebben de grootste moeite om hun overactieve dochter Elfje rustig te houden. Elfje gooit er regelmatig ongewenste taal uit, tot grote frustratie van haar moeder.
Dochter Ellen komt rechtstreeks uit de kroeg, lijkt het wel en gaat op de cursus nog even gezellig door met drinken. De jongste zoon heeft zijn nieuwe vriendin meegenomen, de wat oudere Samantha. Samantha is nogal wisselvallig, wat resulteert in regelmatige woede uitbarstingen. En dan hebben we nog Ronny. Ronny is een kunstenaar, een dichter en een beetje vaag.

Discussies over bananen, oma's diarree en homo's zorgen er voor dat Fleur, de cursusleidster, er maar niet in slaagt haar passie voor bloemen over te brengen aan haar bijzondere cursusgroepje. Het stuk wordt kleinschalig gebracht in de Kulturele Raad in Hillegom.

Per voorstelling zijn dertig kaarten beschikbaar zijn en er worden totaal vijf voorstellingen gespeeld verspreid over drie dagen (vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 november). Aangezien het stuk ongeveer 50 minuten duurt, is er geen pauze. Voor de voorstelling is het mogelijk om lootjes te kopen voor de loterij.

Na afloop worden er prijzen verloot.

Meer info: www.toneel-kna.nl.

Verlies en winst voor hoogste teams Hisalis

LISSE n Het eerste herenteam van Hisalis vertrok zondag 27 oktober naar Nieuwegein. De voorbereiding op de wedstrijd was goed en de hockeyomstandigheden waren prima.

Het was dus even slikken toen al in de tweede minuut Hisalis verrast werd door een snel tegendoelpunt van Nieuwegein. Maar dit gebeurt wel vaker in de beginfase bij Hisalis en het team laat zich hier niet door uit het veld slaan. De bezoekers kregen langzaam meer grip op het spel, wat resulteerde in een goede aanvalscombinatie van Maarten de Wit en Jurriaan Beelen die leidde tot een strafcorner voor Hisalis. Sven Cozijn sleepte de bal hoog in het net wat zorgde voor de gelijkmaker: 1-1.

De rest van de wedstrijd ging gelijk op, de teams waren aan elkaar gewaagd en beide keepers moesten regelmatig in actie komen om gevaarlijke aanvalssituaties te verdedigen. Voor rust lukte het Nieuwegein om de 2-1 te scoren op het moment dat Hisalis met 10 man in het veld stond.

Het laatste kwart trok Hisalis alles uit de kast om de gelijkmaker te maken, dit leidde tot gele kaarten aan beide kanten. Nieuwegein kreeg nog een strafcorner in de laatste minuut die erin ging, maar de bal was niet buiten de cirkel geweest, dus dit doelpunt werd afgekeurd. Het was een zeer spannend duel, maar dit keer trok Nieuwegein aan het langste eind.

Het eerste damesteam van Hisalis moest zondag uit tegen Spitsbergen in Veenendaal. Een belangrijke wedstrijd, want bij winst zou het team aan kunnen haken bij de top 3 van de competitie. De spirit zat er goed in, de warming up was fel en deze energie bracht het team mee naar de wedstrijd. Vanaf de eerste minuut waren de intenties van Hisalis duidelijk: snel een doelpunt scoren. In het eerste kwart was er veel balbezit op de helft van Spitsbergen en in hun cirkel, maar dit leidde nog niet tot het verdiende doelpunt. Kort voor het einde van het eerste kwart haalde Hisalis de tweede strafcorner. Er werd een variant gespeeld op Anne van Tol, die de bal links van de keeper in het doel sloeg: 0-1 voorsprong.

In het tweede kwart was het speelbeeld niet anders. Hisalis zocht de aanval, maar wist het net niet te vinden. Het werd de bezoekers ook erg moeilijk gemaakt doordat Spitsbergen met bijna het hele team in de cirkel stond.

In de rust werd besproken om gewoon het eigen spel door te zetten, omdat het volgende doelpunt in de lucht hing. Dit gebeurde toen ook snel: Zoë Duivenvoorden kreeg de bal in de cirkel en pushte op goal. Via de voeten van de verdediger van Spitsbergen rolde de bal tegen de plank. Er werd volop gejuicht, maar helaas had de scheidsrechter al gefloten voor een strafbal. Gelukkig was dit geen probleem voor opnieuw Zoë die de bal onhoudbaar voor de keeper in de hoek schoot: 0-2.

In de rest van kwart drie en vier werden er nog wat strafcorners gehaald en veel kansen gecreëerd. Maar deze leidden niet tot doelpunten, zodat de wedstrijd eindigde in een 0-2 overwinning. De doelstelling werd dus gehaald.

Bewegen voor het brein

LISSE n Zes enthousiaste studenten gaan op 1 november 12 uur lang zwemmen in De Waterkanten voor de Edwin van der Sar Foundation. Voor hun opleiding Commerciële economie moeten zij op een creatieve manier geld inzamelen voor het goede doel.

De Edwin van der Sar Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel door middel van revalidatie, participatie en preventie. Een van de projecten die zij organiseren is zwemmen. "Dit zijn zwemlessen met speciale begeleiding en speciale omstandigheden voor mensen met hersenletsel, omdat regulier zwemmen voor deze mensen niet mogelijk is door hun beperking. Dit kost erg veel geld en graag willen wij de Foundation ondersteunen door geld op te halen voor dit project", vertelt Augi Tapper, een van de studenten. De groep gaat 1 november om 07.00 uur beginnen aan de zwemmarathon en iedereen is welkom om ze aan te moedigen. De studenten houden aansluitend ook een discozwemavond voor kinderen tot en met 14 jaar met minimaal zwemdiploma A. Dit doen zij in het thema Halloween. Hierbij gaat een deel van de opbrengst naar de Edwin van der Sar Foundation. Wilt u ook mensen met hersenletsel helpen? Stuur gerust een mailtje naar bewegenvoorhetbrein@hotmail.com en de studenten laten zo spoedig mogelijk weten wat u kunt beteken voor dit goede doel. Of kijk op www.lissernieuws.nl en doneer via Tikkie.

Eindejaarsshow Vincent Bijlo & de Rossettis

Vincent Bijlo en The Rossettes vatten het jaar 2019 samen in conferences en liedjes. | Foto: Govert Govers Foto: Govert Govers

LISSE n Van klimaatdrammers tot potenrammers, van schaatskoorts tot warmterecords, van Tweede tot Eerste Kamer, van Brexit tot Trump, van Russen tot Chinezen, Bijlo plaatst op maandag 25 november het jaar 2019 in context, met veel grappen, veel muziek en poëzie.

Heel Holland Hackt. Dat is misschien een leuke titel. Of wat dacht je van: John Is De Mol. Toch heeft Vincent Bijlo de eindejaarsshow 2019 voor de veiligheid Eindejaarsshow 2019 genoemd. Want weet je wat het is: Je weet het niet. Het jaar is zich nog aan het ontrollen, de voorstelling is zichzelf nog aan het schrijven. Een paar dingen zijn al zeker. Je zult mooie liederen horen, gespeeld en gezongen door The Rossettis, met wie hij in 2017 al eens een eindejaarsshow maakte. Er komen conferences, hij zal het jaar zo samenvatten dat je het als een handzaam pakketje in je geheugen kan opslaan. Opdat wij 2019 niet vergeten, het jaar van de klimaatmarsen, het jaar waarin Michael Jackson anders is gaan klinken, het jaar waarin Piet Paulusma de wacht werd aangezegd door SBS6, het weer zal na dit jaar nooit meer hetzelfde worden. Kom kijken en luisteren, je kan het maar 1 keer doen, want 2019 komt nooit meer terug.

Het gezelschap staat 25 november om 20.00 uur in Theater Floralis, Floralisplein 69. Kaartverkoop: online (theaterfloralis.nl) of aan de kassa van Floralis. Extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215, tel: 06-12795231.

Ondernemersborrel

Hillegom n Iedere vierde woensdag van de maand houdt InitiatiefRijk Hillegom samen met MeerBusiness Duin- en Bollenstreek en KoopCentrum Hillegom de Ondernemersborrel.

Bij de oktobereditie werden onder de aanwezigen vijf exemplaren verloot van het boek Fatale keuzes van de Hillegomse Nina Verheij. Zij is in het dagelijks leven werkzaam bij IRH. Fatale keuzes is haar debuut. De winnaars kregen een gesigneerd boek. Woensdag 27 november is er weer een borrel in hotel Flora.

sport/uitgaan

Geslaagd herfstuitje voor senioren wzc Parkwijk

Dankzij de vrijwilligers kunnen ouderen lekker op pad: hoe meer vrijwilligers, hoe meer bewoners er naar buiten kunnen. | Foto: pr

hillegom n Voor bewoners van woonzorgcentrum Parkwijk werd vorige week een herfstuitje georganiseerd.

Zeventien ouderen met verschillende mate van dementie gingen met zeventien vrijwilligers op 'wandeltocht' in de buurt. Een klein groepje bleef binnen en deed spelletjes.

De Herfstwandeling is een initiatief van Jacqueline Ringma, welzijnsmedewerkster van stichting HOZO (Hillegomse organisatie voor zorgverlening aan ouderen) en Sandra Boonstra, teamleider Hillegom in Beweging van stichting SportSupport.

Boonstra: "In mei dit jaar hebben we een middagvierdaagse voor senioren georganiseerd, ook met rolstoelen. Dit werd zo enthousiast ontvangen dat we weer iets soortgelijks wilden doen." En aldus geschiedde: de dames regelde alle interne aangelegenheden bij zorgcentrum Parkwijk en de overige planning.

Ringma: "Zo'n evenement vereist een enorme organisatie achter de schermen. Sandra en ik zijn geen nieuwkomers op dit gebied, we hebben al veel vaker dit soort evenementen opgezet, maar telkens valt weer op wat een grote inspanning het vergt. Het is altijd ook even spannend of het wel gaat lukken."

Boonstra: "We wilden dat iedere bewoner – met of zonder rolstoel – zich kon aanmelden. Naar verwachting hadden we zo'n vijftien rolstoelen nodig plus transport. De huur van de rolstoelen was geen probleem; de kosten voor het transport des te meer. Grote dank gaat dan ook uit naar HLT Uitdaging, de maatschappelijke makelaar die stichtingen als de onze met de juiste lokale partijen in contact brengt. Dankzij hun hulp vonden we Erik Don van de Mare Groep bereid als partner voor het transport."

Een oproep op Facebook zorgde voor de onmisbare helpende handen: een paar uit de vaste vrijwilligerspoule van Parkwijk en Bloemswaard, een paar via activiteiten eerder dit jaar, en een enkeling hielp voor het eerst.

Nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom

"Op deze manier is het veel leuker dan wanneer je echt in de zorg werkt, nu heb je tijd om te kletsen en grapjes te maken," laat een van de vaste vrijwilligers Damian, weten. Mantelzorger Marjan benadrukt hoe belangrijk het is dat de vele stille uurtjes in een zorgcentrum nu en dan doorbroken worden. Verder viel de aanwezigheid op van zes jonge meiden van het Fioretti College Hillegom, die vol enthousiasme als stagiair/vrijwilliger de wandelactiviteit ondersteunden. De herfstwandeling vormde een bonte stoet van jong en oud en van alle kanten klonk gelach. Heel bijzonder. De bewoners vonden het een echt uitje waarbij iedereen heerlijk buiten was. Maar ook de paar binnenblijvers waren tevreden, zij genoten van een spelletjesmiddag. Boonstra: "Een evenement als dit staat of valt echt met vrijwilligers en nieuwe aanmeldingen zijn dan ook ontzettend welkom! Voor de wekelijkse dinsdagwandelingen, maar ook voor de middagvierdaagse van volgend jaar. En je hoeft niet meteen vier dagen te helpen, één middagje is ook al heel waardevol. Want hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe meer bewoners er mee naar buiten kunnen. Zo simpel is het helaas." Ook vrijwilliger worden? Kijk op: www.hillegominbeweging.nl en www.hozo.nl.

Nederland Leest bij de bibliotheek

Foto: pr

REGIO n In november duikt Bibliotheek Bollenstreek in duurzaamheid tijdens de jaarlijkse themamaand Nederland Leest. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp gaan bezoekers met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland. Maar er gebeurt veel meer: de bieb organiseert activiteiten die op dit actuele gesprek aansluiten.

Tijdens Nederland Leest doet de bibliotheek aan leden een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. Wil je meer weten over duurzaamheid, of wil je hier meer over lezen? Kom tijdens Nederland Leest naar de bibliotheek en ontvang het gratis geschenk. Word je deze maand lid van Bibliotheek Bollenstreek dan ontvang je ook nog eens een duurzame tas cadeau.

Dit actuele thema is uitstekend geschikt om uitgebreid te behandelen in de bibliotheek. Denk bijvoorbeeld aan het delen van duurzaamheidstips, de natuur in met de buitenbieb en het organiseren van leesclubs. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met duurzaamheid. Gedurende de maand november zijn er allerlei activiteiten in de Lisser bibliotheek aan de Koninginneweg 79a, maar ook in de andere Bollenstreek-verstigingen.

In Lisse is op 28 november van 20.00 tot 21.30 uur een lezing van Karen Kammeraat over duurzaam boodschappen doen. Duurzaam omgaan met beperkte grondstoffen is iets waar steeds meer mensen bij stil staan. Alleen hoe kun je met winkelen en boodschappen doen bijdragen aan een mooiere wereld? Via een succesvolle crowdfundingscampagne lanceerde auteur Karen Kammeraat onlangs de Gewoon Goed koopgids. Hierin laat ze zien dat het makkelijk e´n leuk is om op een verantwoorde manier je aankopen te doen. Toegang: leden 5 euro, niet-leden 7,50 euro.

Meer informatie en activiteiten vind je op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Opening Kunstweek Lisse met bijzondere expositie

Foto: pr

Lisse n In de tweede volle week van november start de Nationale Kunstweek. Ook in Lisse is hier volop aandacht voor. Daar start de Kunstweek bij kunsthandel/galerie het Grachthuisje met een bijzondere expositie van de veelzijdige en kleurrijke impressionist Henri Hess en de fijnschilder John Wassenaar.

De combinatie van beide mannen is bijzonder. Hess is een gedreven kunstenaar. Zijn eigen woorden omschrijven hem het best: "Schilderen is mijn leven, ik kan geen dag zonder." Hess zet met een losse impressionistische toets en met grote uitdrukkingskracht zijn kleurrijke dorpsgezichten, landschappen, dieren en (bloem)stillevens neer. Zoals hij zich uitdrukt, zo is zijn stijl van werken: direct en ongecompliceerd. Zijn liefde voor het schilderen spettert van zijn doeken af.

Scherpschilder

Wassenaar daarentegen is een fijnschilder. Hij houdt van een grapje. Achter de grapjes zit een bedoeling: begrijpen wij eigenlijk wel wat wij zien? Of zien wij slechts wat wij dénken te zien? Deze vragen komen op bij het kijken naar de schilderijen van Wassenaar. Hij herschept de beelden die wij allemaal kennen door met schaduw, hoge lichten, reflecties en structuur te spelen (zie foto). Hij maakt er andere beelden van: we herkennen ze maar ze zijn toch anders. De kleuren, de compositie, de keuze van het onderwerp, het raadselachtige: het is typisch John Wassenaar. Hij heeft een bijzondere eigen persoonlijke stijl ontwikkeld. De bekende fijnschilder Henk Helmantel gaf hem een groot compliment, hij noemde Wassenaar een scherpschilder.

Bezichtigen

De expositie wordt 8 november geopend en is tot en met 1 december steeds van donderdags tot en met zondags te bezichtigen in het Grachthuisje (Kanaalstraat 39).

De Kunstweek wordt georganiseerd door Stichting Kunstweek om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten.

Voorlezen is leuk!

Lisse n In de bieb wordt iedere eerste woensdag van de maand van 14.30 tot 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 7.

Iedere maand is er een ander thema, bijvoorbeeld het circus, broers en zussen of dinosaurussen. Op de website van de Bieb vind je alle thema's. Na het voorlezen kunnen de kinderen aanschuiven aan de knutseltafel.

Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas

Lisse n De Tafel van WelzijnsKompas is elke maandag van 15.00 tot 16.30 uur te bezoeken in de bieb aan de Koninginneweg 79A. Iedereen is welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten.

Op maandag 4 november is buurtwerker Dionne Scheepmaker aanwezig. Zij gaat graag in gesprek met belangstellenden over de buurt, vrijwilligerswerk of vrijetijdsbesteding. Aanschuiven bij de Tafel van WelzijnsKompas is geheel kosteloos. Men kan een test doen om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij hen past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. De vacaturebank wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie en/of vragen kan men contact opnemen met Ingrid van der Ploeg van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse via (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.

Vrouwencafé in De Meerkoet

LISSERBROEK n In de huiskamer van dorpshuis De Meerkoet wordt iedere eerste vrijdag van de maand een vrouwencafé gehouden.

Op informele wijze een drankje en hapje met elkaar doen. Vanaf 20.30 uur is het café geopend. Neem gerust een vriendin of buurvrouw mee, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd! De eerste avond was zeer geslaagd; een hoop gezellige vrouwen wist de weg naar De Meerkoet te vinden. Het eerstvolgende vrouwencafé is vrijdag 1 november aan de Krabbescheerstraat 1.

Charles

In Hoofddorp kwam een eigenares langs met haar prachtige kat Charles, die niet kon plassen. De blaas was als een tennisbal zo groot en hard. Hij zat er bescheten bij. Gelukkig konden we meteen ingrijpen. Natuurlijk was het vrijdag, hetgeen een lastige dag is voor de opstart van een zogenaamde 'plaskater'-behandeling: drie dagen achter elkaar aan het infuus met een katheter in de plasbuis. Dat zou betekenen dat hij het hele weekend in opname moest blijven.

Eigenlijk konden de eigenaren die behandeling amper betalen. Het was echter niet anders. De vraag was wel om het zo schappelijk mogelijk te houden. Het ontstoppen ging redelijk soepel en we konden er 150 ml port-rode urine uit halen. Als we die urine centrifugeren dan krijg je normaal gesproken rode bloedcellen onderin de buis en gele urine bovenin. Bij Charles bleef de urine echter wijnrood gekleurd. Dat betekent dat de druk in de blaas zo hoog was dat de rode bloedcellen uit elkaar gespat zijn en dat de rode kleurstof daarbij vrij is gekomen. Helaas geeft zoiets dan aan hoe zorgwekkend de situatie was geworden. Maar met een katheter erin kan de blaas vervolgens goed tot rust komen. Op zaterdag en zondag ben ik elke dag vele malen op en neer gereden om te controleren hoe het met hem ging in de opnamesituatie. Het was een droompatiënt. Hij was tevreden en opgelucht, liet zijn katheter er mooi inzitten, was ontzettend lief en zat ook niet aan zijn infuus. Hij liet de omstandigheden dus optimaal verlopen. Op maandagochtend ging de katheter eruit en bleek hij in de loop van de dag toch niet te kunnen plassen. We maakten een röntgenfoto en begrepen toen waarom: de blaas was een knikkerzak vol met talloze stenen! Het arme dier moet naar menselijke maatstaven vreselijke pijnen gehad hebben. Maar daar hadden de eigenaren nooit iets van gemerkt. Zo gaat dat soms bij dieren. Ze laten niets merken. De operatie werd toen ineens een hele uitgebreide: zowel de plasbuis moest worden verwijd als de blaas moest worden opengemaakt. Charles werd Carola en er kwamen zeker veertien brokken blaassteen uit de ernstig veranderde blaas. Nou begon de spannende periode pas echt. Hoe zou het postoperatief gaan met Carola? Zou hij/zij goed gaan plassen? Zou hij/zij het dieet goed eten? Op dinsdag mocht Carola gehaald worden.

Een week later zagen we de patiënt terug. De wonden zagen er prachtig uit. Het plasgedrag was nog niet helemaal zoals het moest zijn.

Af en toe druppelde Carola nog na. Dat wordt hopelijk een kwestie van de lange adem. Weer een week later mochten bijna alle hechtingen eruit. Het ging gelukkig weer een stuk beter. Nou gaan we duimen dat het zich de komende tijd zo door gaat ontwikkelen.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 3 november, 10.00 uur

Voorganger: Marten Knevel

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 3 november, 10.30 uur
Spreker: Gabriel Jansen

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 3 november, 10.00 uur

Spreker: Jan de Haan

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 2 november, 19.00 uur

Allerzielen

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: dameskoor

Zondag 3 november, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: niet opgegeven

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Euch.viering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Vrijdag 1 november, 19.30 uur

Allerheiligen

Celebrant: pastoor Franken
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: dameskoor St. Agatha

Zaterdag 2 november, 09.00 uur

Allerzielen

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: dameskoor

Zondag 3 november, 10.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: projectkoor Gregoriaans
Extra: kinderwoorddienst/koffie

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 30 oktober, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 2 november, 19.00 uur

Allerzielen
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Actaea
Extra: koffie/thee

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 3 november

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. J. Werkman

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 3 november, 10.00 uur

Spreker: Jaap Spaargaren

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 3 november, 10. en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 3 november

Geen dienst

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 3 november, 10.00 uur

Voorganger: ds. M.C. van Pelt, Ridderkerk

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 3 november, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 3 november binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 43 was: golfbeweging. Winnaar is Elly Cowan uit Hillegom. Gefeliciteerd!