LisserNieuws - De Hillegommer

17 september 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 17 september 2019


Love en flower power in Lisse

Leo Weijers (links) en George Baker bij de presentatie van het nieuwe boek over popmuziek in 1967. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Bekend oud-Lisser en pophistoricus Leo Weijers heeft niet stilgezeten, want na het boek 'Zomerhit(te)' dat vorig jaar uitkwam, was afgelopen zaterdag de releaseparty van zijn nieuwe boek 'Flower Power Beat Experience (de kracht van liefde, bloemen en muziek). Het boek gaat over alles wat er op muzikaal gebied plaatsvond in het flowerpowerjaar 1967. Het eerste exemplaar werd in De Heerekamer overhandigd aan niemand minder dan Hans Bouwens, beter bekend als George Baker.

Door Esther Akerboom

Familie, vrienden en een aantal bekende Nederlanders uit de muziekwereld waren uitgenodigd om bij deze party aanwezig te zijn. "In 1967 was ik 7 jaar en ontdekte ik de popmuziek. Ik luisterde naar Veronica en nam overal mijn radio mee naartoe. Daardoor wist ik veel van popmuziek en daarmee kon ik toen al indruk op de meisjes maken", grapt Leo in zijn toespraak.

In 1967 gebeurde er heel veel op het gebied van popmuziek, genoeg om een boek mee te vullen. Het Monterey International Pop Music Festival, Boudewijn de Groot tussen 'Voor De Overlevenden' en 'Picknick' in, het fenomeen De Heikrekels, de hippiemusical 'Hair', Monkeemania, de hoogtijdagen van de Nederbeat, Hai in de Rai en Hippy Happy in Ahoy, de nummer 1 hits uit de Radio Veronica Top 40, Motown en Memphis Soul, de debuutalbums van The Doors, Procol Harum, The Jimi Hendrix Experience, de overledenen Joe Meek, Brian Epstein, Woody Guthrie en Otis Redding, de hits van de Veronica Drive-In Show, het meesterwerk 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles, de beste albums van 1967 en nog veel meer.

Weijers onderwierp de aanwezigen aan een test van hun kennis over dit alles voordat hij zijn boek overhandigde aan Hans Bouwens. Voor hem was het precies 50 jaar geleden dat hij succes oogstte met zijn hit 'Little green bag'. Weijers kreeg hem nog zo ver om een stukje te zingen van het nummer waarmee hij ooit zijn eerste auditie deed. Hans bracht dit met verve ten gehore.

Op woensdagavond 6 november houdt Weijers een lezing in combinatie met een quiz, een hapje en een drankje bij boekhandel Grimbergen waar iedereen die interesse heeft welkom is.

Gemeente Lisse en de Nationale Duurzame Huizen Route

Lisse n Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij.

Via het onafhankelijke platform 'Duurzame Huizen Route' delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Op zaterdag 2 en 9 november openen in het hele land huiseigenaren hun deuren. Een unieke kans voor iedereen die zelf aan de slag willen gaan met duurzaam bouwen en wonen. De gemeente Lisse doet mee aan de Duurzame Huizen Route en moedigt inwoners aan om hun woning open te stellen. "Deze route biedt de mogelijkheid om ideeën op te doen en kennis uit te wisselen", aldus wethouder Jeanet van der Laan. De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar duurzame huizen in Lisse. Ervaringen met isolatie, warmtepomp, zonneboiler, gebruik van natuurlijke materialen of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt! Een ervaringsverhaal van een huiseigenaar brengt duurzaamheid dichterbij en helpt anderen op weg. Iedereen die kennis wil delen, kan zijn huis aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden. Huiseigenaren die mee doen op zaterdag 2 en 9 november ontvangen als blijk van waardering een bedankje en maken kans op een weekend weg. In het voorjaar stellen huiseigenaren ook hun woning open met thematours.

Supers willen langer open op zondag

LISSE n Een aantal supermarkten in Lisse, wellicht wel allemaal, wil graag een verruiming van de openingstijden op zondag.

Door Arie in 't Veld

De heer R. Fransen van Jumbo zei daarover in de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën afgelopen woensdag dat het bedrijf midden in de samenleving staat en men weet dat de klanten een verruiming van 08.00 tot 18.00 uur op prijs zullen stellen. "Maar voor het begin vinden we van 10.00 tot 18.00 uur ook prima. We kunnen bekijken hoe zich dit ontwikkelt. Ook de medewerkers willen op genoemde tijden werken. We hebben zelfs een wachtlijst van medewerkers die dat op zondag willen. Uiteraard respecteren we zondagsrust."

Fransen wees er tevens op dat bij het tankstation in de Poelpolder nu een Spar is gevestigd met ruimere openingstijden op zondag en dat daaraan kennelijk behoefte is. Op de vraag vanuit de commissie of er met andere supermarkten overleg is gepleegd, antwoordde de Jumbo-man dat dit zo is, maar dat nog niet iedereen heeft geantwoord. "Albert Heijn staat in ieder geval achter het idee."

Overleg met omwonenden is wat hem betreft pas aan de orde als de gemeente positief beslist. Fransen benadrukte ook dat er geen overlast valt te verwachten van lossende vrachtwagens.

Wethouder Kees van der Zwet liet blijken niet zo'n voorstander van de verruiming te zijn. "De vraag is in hoeverre dit voldoende is onderbouwd, mede in verband met de zondagsrust." Wethouder Jeanet van der Laan zei over de opmerkingen van Van der Zwet dat het zijn persoonlijke visie betreft en dat een en ander nog in het college besproken moet worden. Nog even afwachten dus wat daar uitkomt.

WelzijnsKompas wijst de weg

LISSE n In een tijd waarin senioren mogelijkheden zoeken om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, is een welzijnsorganisatie van groot belang.

WelzijnsKompas Hillegom-Lisse heeft een groot aanbod aan activiteiten rond zelfstandig wonen.

Via een welzijnsbezoek wordt de situatie in kaart gebracht en kan men aangeven waarin hulp nodig is. Tijdens het welzijnsbezoek kunnen vragen rondom mantelzorg en eenzaamheid worden besproken.

Wie meer wil weten over hoe zo'n bezoek in z'n werk gaat, kan vrijdag 20 september de Beukenhof bezoeken. Medewerkers van WelzijnsKompas verzorgen daar die dag van 14.00 tot 15.30 uur een informatieve bijeenkomst. De middag wordt georganiseerd samen met de ouderenbonden KBO en PCOB. Iedereen is van harte welkom tijdens de bijeenkomst, dat geldt ook voor niet-leden.

De entree, koffie en thee zijn gratis. Dienstencentrum de Beukenhof is gevestigd aan de Eikenlaan 2.

Foto: A.in 't Veld

Gluren bij de Buren is er klaar voor

Blij met zoveel aanmeldingen

Dichtbundel bij het Taalcafé Bollenstreek

'Knarrenhof past naadloos in Lisse'

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Bijzondere dichtbundel bij Taalcafé Bollenstreek

De deelnemers zijn trots op hun dichtbundel. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Elke maandagmiddag wordt in de Lissese bibliotheek het Taalcafé gehouden, een gezellige bijeenkomst voor mensen die Nederlands willen leren. Vorige week maandag kregen de bezoekers en hun taalcoaches in het kader van de week van de alfabetisering een dichtbundel uitgereikt. Hierin staan gedichten van deelnemers aan Taalcafé's uit de gehele Bollenstreek.

Door Esther Akerboom

Taalcafé Lisse was de eerste in het rijtje waar de deelnemers en hun coaches feestelijk werden onthaald met koffie en gebak. "Er is een hele variatie aan deelnemers", vertelt Mart van der Vlugt, vrijwilliger bij het Taalcafé. "Er komen mensen die maar een heel klein beetje Nederlands kunnen spreken en schrijven en mensen die het al goed kunnen. Met onze vaste groep vrijwilligers proberen we hen wegwijs te maken in de Nederlandse taal en we hebben daar veel plezier in. Begin dit jaar werd het idee van een gedichtenbundel geboren. Best een uitdaging, want de deelnemers hebben heel verschillende niveaus. Maar het is gelukt."

Zij maakten eenvoudige en ingewikkelde gedichten die gebundeld werden in het boek 'Durf te dromen'. Er staan korte en lange gedichten in, haiku's en elfjes, over heimwee naar het thuisland of een familielid dat daar nog woont, maar ook over hoe gezellig het hier in de Bollenstreek is. Op een beteuterde dame na, die door een fout alleen het laatste stukje van haar gedicht gedrukt zag staan, waren de ontvangers trots op hun eigen boek. De bundels worden ook verkocht tijdens het boekenbal op 27 september in Huis ter Duin, georganiseerd door het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en de activiteiten van Het Taalhuis, waar de opbrengst voor is bestemd.

Wie het leuk lijkt om als taalcoach aan de slag te gaan, kan zich opgeven bij het taalspreekuur op maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in de bieb aan de Koninginneweg 79A. Je wordt gekoppeld aan iemand met een taalachterstand en een half jaar lang is er elke week een ontmoeting om op een informele manier Nederlands te oefenen. Dat kan bij deze persoon thuis, in de bieb of ergens anders.

Gemeenten ondertekenen overeenkomst gemeenteberichten

Sjaak van den Berg, Lies Spruit, Dirk Bouman en Carla Breuer bij de ondertekening. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

REGIO n Burgemeester Lies Spruit van gemeente Lisse, Carla Breuer van Teylingen en wethouder Sjaak van den Berg van Noordwijk hebben woensdag 11 september gezamenlijk de overeenkomst voor het plaatsen van de gemeenteberichten getekend. Directeur Dirk Bouman tekende namens Uitgeverij Verhagen.

De gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen hebben de publicaties van de gemeenteberichten gezamenlijk Europees aanbesteed. De komende jaren worden de gemeentelijke publicaties wederom gepubliceerd in de huis-aan-huisbladen van Uitgeverij Verhagen. Uitgeverij Verhagen schreef als enige in op deze aanbesteding. De overeenkomst loopt van de periode 1 september 2019 tot 31 augustus 2021 en kan twee keer met een jaar worden verlengd.

Tijdens de aanbesteding is vooral kritisch gekeken naar de kwaliteit in de verslaggeving en de afhandeling van bezorgklachten. De gemeenten en Uitgeverij Verhagen vinden het belangrijk om ook de komende jaren weer een kwalitatief goede krant te bezorgen bij de inwoners. "Daar ligt een uitdaging", onderstreepte Dirk Bouman zijn zorg. "Door heel Nederland hebben de verspreiders van huis-aan-huisbladen moeite om de bezorging goed rond te krijgen. Wij doen daar alles aan, maar lopen ook tegen onmogelijkheden aan. De komende tijd richten wij ons via speciale campagnes op nieuwe bezorgers. In onze kranten gaan we open wijken communiceren, zodat nieuwe bezorgers direct zien op welke wijk ze kunnen reageren en inwoners weten dat hun wijk even vacant is. We kijken naar een verdubbeling van afhaalpunten, maar ook naar een betere afhandeling van bezorgklachten. Er wordt een digitaal portal gebouwd, zodat we direct zicht hebben op de klachten. Wie de krant niet heeft ontvangen en dit meldt, krijgt de editie per e-mail toegezonden."

Uitgeverij Verhagen is volop met ontwikkelingen bezig. "Wij doen er alles aan om te realiseren dat onze inwoners een kwalitatief goed huis-aan-huisblad in de brievenbus krijgen", vervolgt Bouman. "Echter de markt staat wel onder druk. Het is een teken aan de wand dat andere uitgeverijen niet meer meedoen met aanbestedingen van de gemeente. Wij vinden het fijn een bijdrage te kunnen leveren aan de lokale democratie. Dat geldt ook voor online. Alle kranten hebben een eigen website, waarop ook de krant wekelijks staat."

De gemeenten vinden het belangrijk om de inwoners goed op de hoogte te houden van de plannen en gemeentelijk beleid. Naast de gemeenteberichten in de krant zijn de digitale versies ook wekelijks te vinden op de websites van de gemeenten, op alle websites van genoemde lokale kranten en van Verhagen.

Alderliefste & Friends in Floralis

Lisse n Het theaterseizoen in Floralis gaat weer van start. Op zondagmiddag 6 oktober presenteert het theater Gerard Alderliefste & Friends - Première van Une Belle Histoire.

U waant zich op een dorpsplein in Frankrijk waar Gerard Alderliefste samen met vrienden én met u het Franse chanson vieren. Geniet, zing mee en laat u verrassen door het achtkoppige muzikale gezelschap.
Een avond vol bijzondere muzikale ontmoetingen en mooie verhalen.Gerard komt met zeven enthousiaste muziekvrienden en -vriendinnen uw theater in, om zijn eigen mooie verhaal, zijn belle histoire, met u te delen. In de vrolijke sfeer van een fête du village, zo'n klassiek Frans dorpsfeest, komen alle bekende hits voorbij. Onder de warme Franse klanken van onder meer de accordeon en de viool, wordt u meegenomen door het joie de vivre, de liefde voor muziek en voor de Franse taal.

De hit van Michel Fugain & Le big bazar uit 1972 is eigenlijk een soort rode draad in zijn carrière. Van verjaardagsfeestjes als jongen thuis, tot avonden Gelredome met Paul de Leeuw voor 30.000 man, van huiskamerconcerten tot de talloze theaters, het lied vormt er steeds maar weer een hoogtepunt. Deze en andere favorieten van Michel Fugain zullen dus niet ontbreken in 'Une belle histoire.'

Alderliefste verwierf met zijn gelijknamige band onder meer bekendheid door samenwerkingen met topartiesten Ramses Shaffy, Liesbeth List en Paul de Leeuw. Hij had er twee top 10 hits mee: "Laat me / Vivre" en "Une belle histoire / Een mooi verhaal". Beide titels staan nog jaarlijks hoog in de top 2000. Ze maakten vier albums en deden evenveel theatertournees.

Gerard Alderliefste & Friends zijn zondag 6 oktober te zien in Theater Floralis, Floralisplein 69 Lisse. Aanvang 15.00 uur. Kaartverkoop: online of aan de kassa van Floralis. Extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215, Lisse, 06-12795231.

Brugklassers Fioretti in touw voor Adamas

REGIO n De brugklasleerlingen van het Fioretti College in Lisse en Hillegom gaan zich vrijdag 4 oktober door middel van sport en spel inzetten voor het Adamas Inloophuis tijdens de Franciscusdag.

Het Adamas Inloophuis is gevestigd in Nieuw-Vennep en biedt mensen met kanker en hun naasten ondersteuning in de vorm van psycho-oncologische begeleiding, lotgenotencontact, creatieve therapieën en informatievoorziening.

De brugklasleerlingen gaan met hun klas de strijd aan tegen andere klassen voor de meeste stickers. Iedere sticker staat voor een bepaald gesponsord bedrag, dus hoe meer stickers, hoe meer geld voor het Adamas Inloophuis. Vanaf maandag 23 september zullen de leerlingen op zoek gaan naar sponsors en gaan ze de deuren langs.

Na afloop van de Franciscusdag gaan de mentoren aan de slag met het tellen van het opgehaalde geld, hopelijk met een mooi eindbedrag als resultaat. Als dank voor hun inzet is er 's avonds een speciaal feest voor alle brugklasleerlingen van het Fioretti College met als hoogtepunt de uitreiking van de cheque.

Burgemeesters op de bres voor korte banen

LISSE n De gemeentebesturen van 27 plaatsen waar, veelal jaarlijks, kortebaandraverijen worden georganiseerd maken zich samen sterk voor reparatie van de gevolgen van nieuwe wetgeving rond de Kansspelbelasting vanaf 2021.

Dat hebben de burgemeesters van deze gemeenten besloten tijdens een bijeenkomst op initiatief van burgemeester Lies Spruit van Lisse. Hun kritiek richt zich niet op de wet zelf, maar op het neveneffect waarbij de belastingdienst zich bijna de helft toeëigent van wat nu als afdracht aan de lokale vrijwilligersorganisaties wordt gegund. Voor de organiserende verenigingen en stichtingen zijn de inkomsten uit de totalisator een levensvoorwaarde. Ze opereren zonder subsidies en houden zelf de broek op. Waar het wedden het populairst is, komen de klappen straks het hardst aan. De kortebaandraverijen zijn een immaterieel cultureel erfgoed met een eeuwenoude historie. De gemeenten trekken samen op richting Tweede Kamer en de verantwoordelijke ministeries.

n 'Thuiskomen op de Uitmarkt'

Cultuurfestival is het perfecte familie-uitje

Hillegom n Hillegom krijgt een echte uitmarkt. Dertig Hillegomse organisaties laten zich deze dag zien tijdens het Cultuurfestival. Door heel Hillegom is er op zaterdag 28 september tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te beleven met als centrale locatie het Fioretti College Hillegom.

Deze enthousiaste deelnemers zijn er helemaal klaar voor. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Door Remco Out

Het cultuurfestival is het perfecte familieuitje volgens programmeur Mike Warners: "Er is de hele dag genoeg te beleven voor jong en oud. Van kinderyoga tot kickboksen en van een Poolse quiz tot een workshop Mondriaan."

Het festival is duidelijk breder dan kunst en cultuur alleen. Ook voor eten en rust is gezorgd. De Wereldkeuken en Koffiehuis zorgen voor genoeg lekkers op deze dag en je kan helemaal tot rust komen met een stoelmassage. Op het Cultuurplein vertellen lokale organisatie alles over hun cursussen en workshops. Hier kan je ook een gedicht op maat laten schrijven door de Schone Schrijvers.

"Het Cultuurfestival is een echte ontmoetingsplek voor mensen die elkaar anders minder snel zouden leren kennen. We hebben ervoor gezocht dat er voor iedereen wat te doen is deze dag", laat Warners van Bibliotheek Zuid-Kennemerland weten.

Exposities

Naast veel doen en beleven is er ook genoeg te zien. De hele dag door zijn er binnen en buiten verschillende dans, muziek en theateroptredens. Even rondlopen langs de exposities kan ook.

Er is in het Fioretti College Hillegom dit jaar een foto- en een kunstexpositie. Waarna je op weg kan door heel Hillegom.

Via de Atelierroute kom je namelijk langs twaalf verschillende locaties door Hillegom waar meer dan 70 kunstenaars die hun werken tonen.

Programma

Het Cultuurfestival is zaterdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur en is helemaal gratis te bezoeken.

Het gehele programma en meer informatie is op www.cultuurfestivalhillegom.nl te vinden.

Hier zijn ook alle locaties van de atelierroute te vinden.

Het festival is mogelijk gemaakt door de steun van Fonds1818, Rabobank en de Gemeente Hillegom.

Omgaan met pubers van nu

Lisse n De ouderraad van het Fioretti en Bewust Bollenstreek organiseren op maandag 7 oktober vanaf 19.00 uur een unieke avond met workshops en een informatiemarkt.

Centraal staat het thema Hoe gaan wij om met onze pubers van de 21ste eeuw? Hoe gaan pubers met hun gevoelens en emoties om? Naast goede cijfers willen we allemaal een blij kind, wat is daarvoor nodig? Hoe kunnen we onze kinderen zo goed mogelijk begeleiden? Wie zijn er op school en in de omgeving die ons hierin kunnen ondersteunen? Ouders, school en professionals uit de Bollenstreek worden hierbij samengebracht.

Heaven is for real

Hillegom n Bij de Hillegomse Bronnen is het mogelijk om donderdag 19 september naar de film: 'Heaven is for real' te kijken.

Het is een indrukwekkende film waarbij een kleine jongen een bijna-doodervaring krijgt en vertelt in de hemel te zijn geweest. Hij zegt daarna tegen mensen dat je niet bang hoeft te zijn en vertelt dingen die hij als klein ventje niet zou kunnen weten.

Deze film verrast ook doordat de voorganger door het besef dat zijn zoon in de hemel is geweest na een bijna doodervaring, niet gelijk een diepe Godservaring krijgt, maar juist een geloofscrisis die uiteindelijk wel leidt tot een diepe Godservaring. De film wordt afgespeeld in wijkgebouw De Vonk, rechts achter de Maartenskerk. Aanvang: 20.00 uur. Een kaartje kost 3 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Opgeven kan via Yvonne Elzenga, 0252- 516451.

uitgaan/nieuws

Bollenkramen wellicht naar Keukenhof

LISSE n De kans bestaat dat het huren van ruimte aan de Westelijke Randweg voor het zetten van een bollenkraam in het Keukenhofseizoen, via Keukenhof geregeld gaat worden.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet vertelde donderdagavond in de commissie Ruimte en Infrastructuur in overleg te zijn met Keukenhof over deze zaak. Dit stuitte vooral op weerstand. Rob Veldhoven van Nieuw Lisse: "Eigenlijk zegt u dat mensen die al jarenlang zo'n kraam exploiteren zich in het vervolg bij Keukenhof kunnen inschrijven en dan wel horen hoe en tegen welke voorwaarden. Ik vind dat kwalijk. Je kunt ook zeggen dat je de grond doorverkoopt aan Keukenhof en de huidige gebruikers een jaar of tien de ruimte gunt."

Ook Martijn Tibboel van de VVD reageerde verbaasd op de mededeling van Van der Zwet. "De gemeente krijgt de gelegenheid om regie te voeren, maar kiest er voor om die volledig neer te leggen bij Keukenhof. Wellicht is het een kwestie van jaren dat Keukenhof daar zelf gaat staan om bollen te verkopen." Gerrit Meiland van het CDA sloot zich daar bij aan en Guus Mesman (PvdA) vond het allemaal discutabel. "Ik heb niks met die kramen, maar heb mijn twijfels of dit op een correcte manier gaat verlopen." Bas van Van Riel van D66 verbaast zich over de snelheid waarmee alles nu gaat. "Het ene moment is er de beslissing dat het nog een jaar kan duren en nu plotsklaps komt er een nieuw voorstel."

Van der Zwet zei dat de kraamhouders vorig jaar november hoorden dat ze van de provincie nog een jaar kregen. "Wij konden het stuk kopen, maar hebben niet de expertise om dat allemaal te regelen en ook het toekennen van vergunningen kan problemen geven. Dus hebben we het gelijk doorgestoten richting Keukenhof."

Veldhoven stelde dat men voorbijgaat aan de bollenkraamhouders. "Waarom krijgen zij niet de kans de grond te kopen?"

Van der Zwet zei dat op dit moment de onderhandelingen nog lopen. "Ik zal me nog beraden en met Keukenhof het gesprek aangaan." Veldhoven constateerde dat de handtekeningen dus nog niet zijn gezet, waarop Van der Zwet aangaf op de zaak terug te komen voordat de handtekeningen gezet worden. Tibboel kondigde aan in de gemeenteraadsvergadering ook hierover te willen praten.

Waarde huis door 't dak, gemeentelijke belasting ook?

Foto: Ruth Eppink

De Wet waardering Onroerende Zaken (WOZ) schrijft voor dat iedere gemeente elk jaar de waarde van huizen vaststelt, zowel koop- als huurhuizen.

Gemeenten waarderen in 2019 huizen gemiddeld bijna 8% hoger dan in 2018. Gemiddeld, maar er zijn ook uitschieters, zoals Rotterdam met een stijging van bijna 16 %. De een is daar blij mee omdat de gestegen waarde het huis als onderpand ruimere mogelijkheden biedt om meer te kunnen lenen. De ander baalt daarvan omdat die hogere waardering meestal leidt tot een stijging van de gemeentelijke onroerendzaakbelasting (ozb), die ook nog eens doorwerkt in diverse andere belastingen. Huurders worden door de waardestijging meestal getroffen door een huurverhoging. Hogere woonlasten dus. Het is maar net in welke positie je zit.

Huizen die op papier alsmaar meer waard worden, veel wethouders worden daar opgewonden en gretig van. Er valt immers wat te halen bij de burger via een verhoging van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb). Daar kunnen ze 'leuke en prestigieuze' dingen mee doen. Maar omgekeerd, bij een daling van de WOZ-waarde, dan hoor je ze niet. De ozb-belasting verlagen, dat doen ze liever niet. De wethouders, ook in Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT), hebben dus een belangrijk instrument in handen om de gemeentelijke lasten voor de burgers te kunnen verzwaren of te verlichten. Zeg het maar, HLT-wethouders, welke politieke keuzen gaan jullie maken? Of zijn hierover in de coalitieakkoorden voor de periode 2018 – 2022 al afspraken gemaakt? Dus maar even gekeken in de Coalitieakkoorden 2018 – 2022 van HLT welke beloften de drie colleges van B&W aan hun burgers hebben gedaan. Ik citeer:

Hillegom
"Het beleid om de precariobelasting in een periode van 5 jaar (start in 2018) geleidelijk over te hevelen naar de Onroerend Zaak Belasting (OZB) wordt voortgezet. De totale (gemiddelde) woonlasten per huishouden stijgen in de komende 5 jaar hierdoor niet.

De tarieven voor de OZB worden daarnaast in de komende periode enkel verhoogd met het jaarlijkse inflatiepercentage. Voor wat betreft de tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing en die voor leges, houden wij vast aan het uitgangspunt dat deze in principe 100% kostendekkend moeten zijn. Wij heffen geen hondenbelasting, parkeerbelasting en toeristenbelasting. Actiepunt is gelijkblijvende (woon)lasten voor de burger."

Lisse
"Centraal staat een gezond, solide en toekomstbestendig financieel beleid. Daarbij is ons uitgangspunt dat we geen stijging van de lokale lasten willen doorvoeren, tenzij dit door inflatie noodzakelijk is of dat er sprake is van duidelijk aanwijsbare redenen."

Teylingen

"Heffingen, leges en tarieven zijn 100% kostendekkend. De gemeentelijke woonlasten gaan jaarlijks omhoog met alleen de inflatiecorrectie. Uitgangspunt is dat de woonlasten niet stijgen met meer dan de inflatiecorrectie. De woonlasten bestaan uit de OZB, afvalstoffenheffing, rioolrecht en precario. We zoeken een oplossing voor de afschaffing van het precario, met als randvoorwaarde dat de woonlasten niet stijgen."

Burgers en raadsleden, noteer dit, bewaar dit, want het raakt de koopkracht van u als burger die de laatste jaren op Prinsjesdag steeds onzekere, te rooskleurige voorspellingen over koopkracht gepresenteerd kreeg. Maar waar telkens bitter weinig van terechtkwam. Ondanks een groeiende economie!

Buurtprijs voor mozaïekwedstrijd

Lisse n Wethouder Kees van der Zwet onthulde dit weekend een tegel op het W. Alexanderplein.

Het was de buurtprijs van dit voorjaar gehouden mozaïekwedstrijd die gewonnen werd door de buurtvereniging van dit plein, de VVE Vorstenhove 2. Zij maakten het mozaïek Changing the world, waarmee zij niet alleen de derde prijs, maar ook de buurtprijs wonnen. De beker kregen ze al in mei toen de uitslag bekend werd, maar voor de tegel moest natuurlijk nog een plekje worden gevonden.Theo Conijn, die onder andere meewerkt in de tuinonderhoudsploeg, vertelde hoe gezellig de buurt is en hoeveel plezier de mensen beleven aan het plein dat tot de appartementencomplexen behoort. De jeu-de-boulesbaan die er op ligt, wordt veel gebruikt: twee keer per jaar is er zelfs een toernooitje. Daarnaast is een gezamenlijke tuinonderhoud op maandag en het steken van een mozaïek. Schaken gebeurt op het plein. "We hebben onderling heel goed contact", zegt Conijn.

Jubileumconcert 25 jaar mannenkoor David

LISSE n Christelijk mannenkoor David uit Lisse bestaat 25 jaar en viert dit met een uniek concert in de Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44 te Noordwijk.

Tijdens het jubileumconcert op zaterdagavond 5 oktober wordt het oratorium 'David' uitgevoerd, dat over de dieptepunten en hoogtepunten uit het leven van Koning David gaat. Het is samengesteld en gecomponeerd door musicus Hugo van der Meij uit Katwijk. Hugo is vaste dirigent van David en heeft ook de muzikale leiding. De koorzang wordt begeleid door diverse professionele musici; trompetten, dwarsfluit, harp, vleugel, orgel, viool en percussie. Het geheel is reeds opgenomen op cd die gepresenteerd wordt tijdens het concert.

Mannenkoor David is in 1994 opgericht, heeft haar standplaats in Lisse en zingt vierstemmig overwegend psalmen en geestelijke liederen. Het koor telt momenteel 55 gepassioneerde zangers. De entree voor het concert is 15 euro per persoon, kinderen t/m 12 jaar 10 euro. De cd is te koop voor 15 euro. Aanvang 19.30 uur, kerk open om 19.00 uur. Voor de ticketverkoop ga naar www.mannenkoordavidlisse.nl, mailen voor info kan ook naar info@mannenkoordavidlisse.nl.

nieuws/column

13 / 28

Hillegom n De najaarsfeesten zijn weer achter de rug; dit jaar met veel nieuwe activiteiten georganiseerd door de Harddraverij in samenwerking met onder meer de Oranjevereniging en SV Hillegom. De stemming was - zoals altijd - optimaal.

Een week lang stond het dorp bol van activiteiten. Uiteraard vond er weer een bloedfanatieke kroegquiz plaats bij café Murphy's Law. Dit jaar was de eerste prijs voor The Hillboys, gevolgd door De Dravers op nummer twee en De Hillbillies op de derde plek. Zowel deelnemers als publiek genoten met volle teugen van de buitenactiviteiten. Grote hilariteit was er vrijdag bij de Kamelenrace. Die werd gehouden tijdens de pauze van de Harddraverij.

| Foto's: Remco Out en Tony Whelan

Najaarsfeesten Hillegom 2019

Plezier tijdens Open Monumentendag

Bij de Oude School konden bezoekers genieten van muziek. Het bleek een echte plek van plezier. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het was zaterdag prachtig weer en dat kwam bijzonder mooi uit voor Open Monumentendag die dit jaar als thema 'Plekken van plezier' had.

Door Esther Akerboom

Er waren 24 plekken te bezoeken, waaronder zes die weliswaar geen monument waren maar wel een plek van plezier. Bezoekers konden er onder andere achter komen dat in het 'Witte kerkje' het oudste orgel van Lisse staat dat die dag ook werd bespeeld, er een geheime kelder zit achter de Volksuniversiteit, de Samenwerkingsgemeente aan recycling doet door de oude banken tot nieuwe meubels om te toveren en dat zich een heel museum op de zolder van de vereniging Oud Lisse schuilhoudt. En achterin bij Romijn's Antiek blijken zich nog een paar oude arbeidershuisjes met bijbehorende waterpomp te bevinden.

Muziek

De vele optredens van koren, bandjes en andere muzikanten zorgden voor een sfeervolle omlijsting. Zo werd bij de Oude School, waar het evenement door burgemeester Lies Spruit geopend werd, de hele dag livemuziek gespeeld en kon je binnen onder meer het sfeervolle atelier bezoeken. Over het algemeen werden de locaties goed bezocht en de organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagde Open Monumentendag.

Musical 'Love Actually' zoekt koorleden en kindercast

REGIO n De repetities voor MuBo's jubileumproductie 'Love Actually' zijn in volle gang. Op dit moment is MuBo op zoek naar extra koorleden én kinderen tussen de 8 en 16 jaar die aan deze voorstelling willen meewerken.

Muziektheaterproductie 'Love Actually' is gebaseerd op de iconische feel good movie met dezelfde titel, en volgt de belevenissen van een aantal personen die allemaal op hun eigen manier liefde en vriendschap beleven in de dagen vlak voor kerst. Terwijl aanvankelijk alle verhaallijnen los van elkaar lijken te staan, blijkt gaandeweg dat er heel veel diepere verbanden zijn, met als hoogtepunt de grote feestelijke kerstvoorstelling waarbij iedereen aanwezig is.

Repetities

De voorstellingen zullen met live-orkest worden gespeeld op 27, 28 en 29 december 2019 ergens in de Bollenstreek.

De repetities voor het koor zijn om de twee weken op vrijdag, gezamenlijk met de cast. De repetities voor de kindercast starten over een aantal weken (medio oktober) en zullen op vrijdagmiddag tussen 17.30 en 19.30 uur plaatsvinden in Hillegom. Daarnaast repeteren het koor en de kindercast een paar maal met de volwassenen (cast) mee in het weekend. Ervaring in zang en toneelspel is handig, maar niet vereist.

Meer info

Stichting MuBo maakt op professionele wijze theatervoorstellingen met amateurs uit de Duin- en Bollenstreek. Altijd laagdrempelig, maar wel strevend naar de hoogst mogelijke kwaliteit.

Meer informatie kan je vinden of aanvragen op via de website www.stichtingmubo.nl

Heropening Weeligenberg

Foto: pexels.com

Hillegom n Na een grondige, één jaar durende renovatie, wordt Woonzorgcentrum Den Weeligenberg in Hillegom, op dinsdag 1 oktober 2019, officieel heropend. De heropening wordt gedaan met medewerking van Carin Gaemers en Hugo Borst, opstellers van het manifest 'Scherp op Ouderenzorg'. In Den Weeligenberg wonen nu negentig bewoners in acht sfeervolle, huiselijke en kleinschalige woongroepen en in twee semi-kleinschalige woongroepen.

In 2017 werd ongeveer 700 meter vanaf Den Weeligenberg gestart met de bouw van een nieuwe locatie met twee gebouwen: Horstendaal en Saanensduin.

Na de realisatie in juni 2018, verhuisden 64 Bewoners uit Den Weeligenberg en De Triangel naar deze nieuwe locatie. In deze eerste fase zijn alle bewoners en hun familie geïnterviewd en hebben zij hun voorkeur aangegeven voor een bepaalde woongroep. Hierbij was het uitgangspunt dat bewoners zich prettig voelen in hun woongroep en in huis.

Al snel werd duidelijk dat het niet meer van deze tijd is, dat bewoners geen eigen badkamer met eigen sanitair hebben. Dit was de aanleiding om Den Weeligenberg grondiger te renoveren met woonruimtes met eigen badkamer voor alle bewoners. En ook de huiskamers en alle keukens zijn nieuw of aangepast.

Persoonlijk en kleinschalig

Er wonen nu negentig bewoners in Den Weeligenberg, in acht sfeervolle, huiselijk kleinschalige woongroepen en in twee semi-kleinschalige woongroepen. De groepen zijn kleiner, waardoor de bewoners meer leefruimte en rust hebben.

In het gebouw kunnen bewoners gebruik maken van onder andere een kleine bioscoop, een beautysalon, een stilteruimte, een koffie-corner en een winkel. Hier kunnen bewoners een drankje, versnaperingen, toiletspullen en tweedehands kleding kopen. Den Weeligenberg heeft ook acht appartementen waar bewoners vrij zelfstandig wonen en van een zorgteam ondersteuning krijgen waar dat nodig is.

Officiële heropening

Op dinsdag 1 oktober vanaf 14.00 uur is de officiële opening met medewerking van Carin Gaemers en Hugo Borst.

Dit officiële gedeelte is alleen voor genodigden. Aansluitend is er vanaf 15.00 uur, een Open Dag voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in Woonzorgcentrum Den Weeligenberg.

Duurzame huizen route

Hillegom n Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij.

Via het onafhankelijke platform 'Duurzame Huizen Route' delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Op zaterdag 2 en 9 november openen in het hele land huiseigenaren hun deuren.

Een unieke kans voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met duurzaam bouwen en wonen. De gemeente Hillegom doet mee aan de Duurzame Huizen Route en stimuleert inwoners om hun woning open te stellen.

Gemeente Hillegom ondersteunt de Duurzame Huizen Route waarbij inwoners elkaar informeren over de mogelijkheden en voordelen van duurzaam wonen.

'Het is mooi om voorbeelden onder de aandacht te brengen tijdens de Duurzame Huizen Route. Bezoekers horen ervaringen van anderen en ontdekken dat energiezuinig wonen ook voor meer comfort zorgt', aldus wethouder Karin Hoekstra.

Uit de enquête van de Duurzame Huizen Route blijkt dat veel bezoekers aan de slag gaan. 'Elk verhaal is uniek en helpt je op weg om je eigen huis duurzamer te maken', reageert een enthousiaste bezoeker.

Ervaringen met isolatie, warmtepomp, zonneboiler, gebruik van natuurlijke materialen of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. Een ervaringsverhaal van een huiseigenaar brengt duurzaamheid dichterbij en helpt anderen op weg. Iedereen die kennis wil delen, kan zijn huis aanmelden via de Duurzame Huizen Route.

De jubilerende bruidsparen (50, 60 of 65 jaar getrouwd) kregen een zonnig boeket toen ze bij de burgemeester op de koffie gingen. | Foto: Jan Wessels Foto: Jan Wessels

Lisse n Trouwen op zich duurt niet zo lang, maar getrouwd blijven, dat is de kunst.

Door Esther Akerboom

Omdat het een goede reden is voor een feestje, worden elke drie maanden de jubilerende echtparen die het al 50, 60 of zelfs 65 jaar met elkaar uithouden, uitgenodigd door burgemeester Lies Spruit voor een gezellige ontvangst in de trouwzaal op het gemeentehuis. Vorige week maandag waren het de echtparen Groen-de Munnik, Keijzer-Harting, Lieverse-van der Vlist, Möhlmann-Imthorn, Randsdorp-Rusman en Van der Beek-Quartel die in het derde kwartaal hun gouden huwelijk vierden, het echtpaar Van Eijsden-Zijta hun diamanten en het echtpaar Wassenaar-van der Holst zelfs al hun briljanten huwelijk. Na een gezellig praatje met de burgemeester onder het genot van koffie met gebak, werd er geproost en een mooi boeket namens de gemeente overhandigd. Tot slot werd er een mooie groepsfoto in het zonnetje gemaakt om het feestelijke gebeuren voor altijd vast te leggen.

Definitief ontwerp park

Hillegom n Gemeente en inwoners hebben vorige week samen het definitieve ontwerp gepresenteerd van het Julianapark. Wethouder Jan van Rijn en het bestuur van Stichting Julianapark onthulden een bord in het park.

De gemeente beperkte de plannen in eerste instantie tot de aanleg van een vijver om regenwater beter te kunnen afvoeren. Omwonenden wilden een echt park. Samen zijn de partijen gekomen tot het huidige ontwerp. Centraal in het park is een groot speelkasteel. Dat is inmiddels al volop in gebruik.

De rest van de inrichting wordt nu ter hand genomen. Volgend jaar zomer moet het werk klaar zijn.

Programma Gluren bij de Buren klaar

Links Carla Kieft, midden bestuurslid Stella Sedelaar en rechts Ben van der Aart. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A.in 't Veld

Lisse n Huiskamerfestival Gluren bij de Buren is inmiddels niet meer weg te denken uit Lisse. In het weekend van 6 en 7 oktober wordt dit culturele festival, bedoeld om de sociale samenhang te bevorderen, alweer voor de vijfde keer gehouden.

Door Esther Akerboom

Binnenkort kunnen alle inwoners van Lisse het programma weer op hun deurmat verwachten. Afgelopen dinsdag werd de eerste programmafolder overhandigd aan Carla Kieft, voorzitter van de Stichting Accommodatie en Recreatie Lisse (SARL), dat samen met het Ondernemersfonds Lisse hoofdsponsor is.

Penningmeester Ben van der Aart overhandigde met trots het eerste exemplaar. "Gluren bij de Buren was vanaf het begin al een succes. Ook dit jaar is het weer van de grond gekomen en waren er weer heel veel aanmeldingen. Op 57 adressen, 25 in de Poelpolder en 32 in het dorp, worden voorstellingen gegeven. Vorig jaar werden er, evenals het jaar daarvoor, 4000 bezoekjes afgelegd. We zijn erg blij dat de mensen hun huiskamers ter beschikking stellen en dat de artiesten gratis willen optreden. Dit maakt het voor de organisatie makkelijk om een laagdrempelig evenement neer te zetten."

De SARL is een stichting die het geld beheert dat de verkoop van het VVV-pand heeft opgeleverd. Dit geld wordt aangewend om toeristische, creatieve en culturele activiteiten in Lisse te financieren. "Er is dus een pot met geld om dit soort initiatieven te ondersteunen", legt Kieft uit. "Er moet wel een concreet doel zijn. Gluren bij de Buren is echt een cultureel evenement en we hebben bijvoorbeeld ook de bloemenmozaïeken gesponsord. We lopen er niet mee te koop, maar het is fijn als mensen ons weten te vinden, dus zegt het voort."

Dicht bij elkaar

Het huiskamerfestival wordt op zaterdag in de Poelpolder gehouden en op zondag in de rest van het dorp. "De verste locatie is SterkSaam. We hebben geprobeerd om De Engel er dit jaar bij te halen, maar daar was maar één aanmelding voor een huiskamer. Die hebben we maar afgezegd, want het zou sneu zijn als die leeg bleef. Er moeten er minstens drie bij elkaar in de buurt zijn, zodat mensen gemakkelijk meerdere bezoekjes kunnen afleggen," aldus Van der Aart. "We horen dat mensen, zodra de folder in de bus is gevallen, al beginnen met aankruisen waar ze heen willen gaan. Vandaar dat we ook nog vasthouden aan het verspreiden van bijna 11.000 papieren folders."

Het festival wordt op zaterdagmiddag in de Poelmarkt geopend met een optreden van a-capellakoor De Gele Hoed. De optredens worden gegeven door allerlei soorten amateurartiesten: grote en kleine zanggroepen, muziek van pop tot barok, instrumenten als harp en accordeon, theater, een troubadour, maar ook beeldende kunst is vertegenwoordigd. De organisatie roept op om ook eens iemand uit de omgeving mee te nemen, die zelf misschien niet zo snel zou gaan en er 'een dag van ontmoeting' van te maken. Meer informatie is te vinden op www.glurenbijdeburen-lisse.nl en op Facebook.

Druk bij Woord en Daad

Foto: Esther Akerboom

Lisse n De regen bleef gestaag vallen woensdagmiddag 11 september, maar het leek wel of half Lisse stond te wachten op de opening van de nieuwe Woord en Daad Kringloopwinkel op de hoek van de Kanaalstraat en de Koninginneweg.

Tekst & foto: Esther Akerboom

De openingshandeling zou verricht worden door de burgemeester, maar omdat zij was verhinderd, was vrijwilliger Cock Aangeenbrug uitverkoren om deze te verrichten. Na een paar draaien aan het wiel van fortuin mochten de bezoekers naar binnen, waar zij met een hapje en een drankje door heel veel vrijwilligers werden verwelkomd.

Aangeenbrug was vanaf het begin nauw betrokken bij de opbouw van de winkel. "Nadat we de koppen bij elkaar hadden gestoken werden er al snel tekeningen gemaakt en hebben we bergen hout besteld. Er waren dagen dat ik alleen werkte, maar ik kreeg ook vaak hulp, van groepjes jongelui tot een man van 80. We hadden eerst oog op de garage van Kamsteeg, maar dat mocht niet van de gemeente."

Misschien hebben ze daar wel geluk mee gehad, want deze locatie zit op een mooie centrale plek in het dorp. En de bezoekers reageerden zeer enthousiast: "Wat een prachtige winkel, hier kun je nog eens even naar binnen lopen als je toch in het dorp bent" en "Je ziet bijna niet dat het een kringloopwinkel is, zo netjes."

Als het zo druk blijft als op deze dag, dan kunnen de kinderen in Cartagena in Colombia in hun handen knijpen, want de opbrengst van de winkel is bestemd om 40 van hen uit de armoede van de sloppenwijken te houden en naar school te laten gaan, te kleden en van eten en drinken te voorzien. Er hangt een grote foto van hen achter de kassa, dus voor de klanten is het duidelijk dat er iets goeds gebeurt met het bestede geld. Er is een huurcontract voor twee jaar, dus men kan voorlopig nog lekker snuffelen.

Samen sparen, samen steunen en samen stemmen!

Wie kent deze spaarpotjes nog? | Foto: Rabobank

Internetbankieren is helemaal van deze tijd. Geld is voornamelijk een getal op een rekening en contant geld (ook baar geld of chartaal geld genoemd) is steeds minder te vinden in onze beurs. Er verdwijnen daarom ook steeds meer geldautomaten en baliefuncties bij de banken. Denken we aan de Rabobank in Hillegom, dan kunnen oudere Hillegommers zich nog herinneren dat er kantoren waren aan het Palet en daarvoor aan de Meerlaan en het Karel Doormanplein (met tevens een ingang aan de Weeresteinstraat). Er werd gespaard door 15-plussers voor de Zilvervloot en iedere herfst was er een spaarweek: wie dan de inhoud van zijn Rabobank-spaarpotje bij de bank op de spaarrekening stortte mocht een cadeautje uitkiezen.

De voorlopers van de Rabobank, de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank zijn ontstaan naar het voorbeeld van de landbouwkredietvereniging van Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888). Rond 1850 zocht deze Duitse plattelandsburgemeester naar wegen om de noodlijdende boeren en handwerkslieden in het Duitse Westerwald zicht te geven op een beter bestaan. Hij ontwikkelde een type voorschotbank, dat de lokaal verzamelde spaargelden gebruikte om te voorzien in de lokale kredietbehoefte tegen gunstige voorwaarden.

Na de Tweede Wereldoorlog was door overheidsmaatregelen nagenoeg ieder Nederlands gezin gedwongen een bankrekening te openen. Voor de boerenleenbanken met hun vele vestigingen door heel Nederland betekende dit veel nieuwe klanten.

Steeds meer werkgevers vervingen namelijk de traditionele contante uitbetaling van het loon of salaris door een overboeking op een bank- of girorekening. Het was het begin van nieuwe vormen van dienstverlening en producten. Deze trend heeft zich tot het heden voortgezet.

Op 1 december 1972 was de fusie van de CCRB en de CCB tot de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A., roepnaam Rabobank, een feit. De lokale Rabobanken besteden een deel van de winst aan maatschappelijke en/of culturele activiteiten. Dit wordt door de banken het "coöperatief dividend" genoemd. Het overgrote deel van de coöperaties heeft hiervoor een coöperatiefonds ingesteld.

Met Rabo ClubSupport investeert de coöperatieve bank een deel van de winst in lokale clubs en verenigingen. Rabobank Bollenstreek stelt dit jaar € 60.000,- beschikbaar. Rabo ClubSupport was voorheen bekend als Rabo Clubkas Campagne en in de afgelopen jaren heeft Stichting Vrienden van Oud Hillegom schenkingen uit deze kas mogen ontvangen, waarmee mooie projecten zijn gefinancierd om de Hillegomse geschiedenis levend te houden. Zo is in 2016 het project van de verhalentafels tot stand gebracht. Dat heeft geresulteerd in het boek "Verhalen uit Hillegom" dat een mooie inkijk geeft in de dorpse geschiedenis. De afgelopen twee jaren hebben de Vrienden de gegunde bedragen ingezet om bij te dragen aan de verhuizing naar het nieuwe clubhuis op Kwekerij Veelzorg. Ook nu hebben de Vrienden weer mooie plannen, want in 2020 viert de stichting het 30-jarig jubileum en daarvoor hebben we leuke plannen gemaakt. Een schenking vanuit Rabo ClubSupport kan hier een mooie rol in spelen. Alle leden van de Rabobank Bollenstreek mogen vanaf 27 september stemmen. Uw stem voor Stichting Vrienden van Oud Hillegom wordt enorm gewaardeerd!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Tweedehands kinderkleding en speelgoed in de Meerkoet

LISSERBROEK n In dorpshuis De Meerkoet aan de Krabbescheerstraat 1 is zaterdag 28 september een kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Op deze beurs kunnen bezoekers nog prima bruikbaar tweedehands speelgoed en kleding vinden voor de kinderen of kleinkinderen. De toegang is gratis.

Iedereen is welkom om te komen rondneuzen en wellicht een leuke outfit te scoren. En denk ook alvast aan de decembermaand. Wie weet kun je alvast wat leuke speelgoeditems vinden voor de cadeauperiode rond Sinterklaas en Kerstmis.

cultuur/historie

PvdA: 'Knarrenhof past naadloos in Lisse'

De hoek Ruishornlaan - Gerard Doustraat zou een goede locatie voor een Knarrenhof kunnen zijn. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De term Knarrenhof lijkt wat denigrerend, maar is geenszins zo bedoeld en landelijk al zeer in zwang. Ook in Lisse zijn er plannen voor: de PvdA-fractie diende hierover een initiatiefvoorstel in dat komende woensdag in de raadsvergadering wordt behandeld.

Door Arie in 't Veld

Een Knarrenhof is een aantal woningen bij elkaar waar zelfstandig wonende ouderen veilig wonen en elkaar af en toe helpen als het nodig is. Ze vormen een vrijblijvende gemeenschap waar men van elkaars kennis en kunde kan profiteren. Daarnaast kan men gezamenlijk zorg inkopen of huishoudelijke hulp. De bewoners hebben aandacht voor elkaar, kijken naar elkaar om, maar houden hun privacy. Deze woonvorm vermindert de eenzaamheid onder senioren en de bewoners beslissen samen wat wel en niet in gezamenlijkheid gebeurt.

Guus Mesman zegt dat het een van de speerpunten was in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het lijkt nu uitgevoerd te kunnen worden, omdat van vele zijden enthousiast op het plan is gereageerd. "We zijn een paar maanden met dit onderwerp bezig geweest, hetgeen nu uitmondt in een raadsinitiatief, waarbij de gemeenteraad zich hierover kan uitspreken. We gaan uit van ongeveer 20 wooneenheden en woningcorporatie Stek staat achter het initiatief. Dat geldt ook voor de financiële aspecten en subsidiemogelijkheden voor het realiseren van eigentijdse woonvormen voor senioren vanuit de rijksoverheid. Stek heeft toegezegd zich in te zetten om gezamenlijk een Knarrenhof te realiseren. Dit bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt."

De initiatiefnemers gaan uit van zowel (sociale) huur- als koopwoningen en hebben diverse plaatsen daarvoor op het oog. Denk aan de voormalige Rembrandtschool, de hoek Ruishornlaan/Gerard Doustraat in het Mondriaan park en misschien ook nog het pand waar nu het museum nog is gevestigd. Loes Dockheer, secretaris van de PvdA Lisse, zegt dat de plek uiteraard nog niet zeker is en er eerst ook brede steun voor het voorstel moet komen. "Wat dat laatste betreft hebben we goede hoop, want het onderwerp is al door diverse fracties goed ontvangen. Ook is positief dat al veertien mensen van hun belangstelling blijk hebben gegeven om in zo'n hofje te wonen. Het is belangrijk dat men zo dicht mogelijk bij de voorzieningen komt te wonen. In de toekomstvisie Lisse 2030 staat als kernwaarde: We zorgen voor elkaar en voor de toekomst. En onder Wonen staat verder dat er gekeken moet worden naar nieuwe woonvormen. Een Knarrenhof past hier naadloos in."

Knarrenhof Lisse gaat na de goedkeuring door de gemeenteraad samen met de ketenpartners (Stek, Stichting Knarrenhof en gemeente) een informatiebijeenkomst en excursies naar knarrenhoven in andere gemeenten organiseren. Ook onderzoekt men gezamenlijk mogelijke locaties in Lisse en wil men een plan van aanpak ontwikkelen. Tot slot wil men een toelatingsbeleid opstellen in samenwerking met toekomstige bewoners (eigenaren en Stek als verhuurder).

Economic Board tussen de dahlia's

regio n Deze week maakten de leden van de Economic Board Duin- en Bollenstreek, tijdens een bedrijfsbezoek, nader kennis met een belangrijk streekproduct: de dahlia.

Na een kleurrijk ontvangst tussen de bloeiende dahliavelden door FAM Flowerfarm volgde een rondleiding in het gloednieuwe pand van Weijers Nurseries Blooming Dahlia's. De dahlia bloeit momenteel uitbundig in alle soorten en maten op diverse velden in onze streek. Maar liefst 80% van de Nederlandse dahlia's wordt in de Bollenstreek gekweekt en verhandeld. Een greenport product volop in ontwikkeling met een kansrijke toekomst. De dahlia is een tijdje uit beeld geweest, maar nu alweer een paar jaar erg hip en populair.

Met deze bedrijfsbezoeken willen de leden van de Economic Board vinger aan de pols houden met de ondernemers en het bedrijfsleven in de Duin- en Bollenstreek.

Op de foto van links naar rechts: Lars Flinkerbusch, Jon Hermans-Vloedbeld, Arie van Erk, Paulette Timmerman, Jan Bout en Marco Beijersbergen. Op de foto ontbreken leden Jos Vranken en Willy Spaan.

Sarina Alders en Cecilia Jansen

Leestips Literatour (vanuit de bibliotheek Bollenstreek)

Op 20 september start Literatour, de jaarlijkse Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Daarom deze week boekentips voor young adults!

Literatour is uitgegroeid tot een volwaardige Boekenweek voor young adults en ter gelegenheid daarvan presenteren twee kenners en liefhebbers, Sarine Alders en Cecilia Jansen, leestips voor young adults.

Sara Novicī

Wie het mooist valt

Ana is afkomstig uit Kroatië en ontvlucht in 1991 de Joegoslavische oorlog. In 2001 studeert ze in de Verenigde Staten. Ze probeert haar verleden achter zich te laten, maar het blijft haar achtervolgen. Daarom besluit ze een reis naar Zagreb te maken om het verleden te verwerken, maar dit gaat moeilijker dan gedacht. Het is een krachtig boek, op een prachtige manier geschreven.

Het was vorig jaar mijn favoriet bij de tien genomineerde Beste Boeken voor Jongeren.

Zomervacht

Jaap Robben

De dertienjarige Brian woont met zijn vader op een caravanterrein. Zijn broer Lucien woont in een instelling, omdat hij verstandelijk en lichamelijk beperkt is. Wanneer de instelling van Lucien gerenoveerd moet worden, heeft zijn vader alleen zin om hem op te vangen als hij hiervoor een vergoeding krijgt. Brian krijgt de hele zomer de verantwoordelijkheid voor zijn gehandicapte broer. Maar hoe zorg je voor iemand als je helemaal niet weet wat hij nodig heeft?

Desondanks ontstaat er een hechte band.

Jason Reynolds

67 seconden

Dit in vrije versvorm geschreven boek is een relaas over rouw, keuzes en de regels die ons leven leiden. Wanneer zijn broer vermoord wordt, staat Will's leven in het teken van drie regels. Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

Dit beklemmende boek schetst een confronterend beeld over wapengebruik in de VS.

De intensiteit van het verhaal wordt verhoogd door de vorm. Dat maakt het een boek waar je doorheen vliegt, maar daarna nog lang over nadenkt.

een bieblid:

Boris vd Ham

De koning kun je niet spelen

Origineel boek van voormalig politicus vd Ham, waarin hij pleit voor meer theater in ons parlement en de lezer een kijkje geeft achter de schermen van de NL politiek. Hij gebruikt eigen ervaring en voerde gesprekken met acteurs. Het resultaat is dit grappige, leerzame boek. Bors is gastheer op het Boekenbal, 27/9 in Noordwijk

nieuws/leestips

Verloskundige Simone haalt 6000e baby

Simone Vermeulen met Just Lamboo, de zesduizendste baby die zij ter wereld hielp. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Lisse n Voor de Lissese verloskundige Simone Vermeulen is zaterdag 3 augustus 2019 een bijzondere datum. Op die dag hielp ze voor de zesduizendste keer in haar leven een baby ter wereld. En Just Lamboo was de gelukkige. Samen met haar collega Annemarie Duineveld-Borst runt Simone in Lisse haar praktijk vanuit het Gezondheidscentrum Oranje-Nassau.

Door Jankees Faas

Simone weet nog hoe zij in de jaren 80 op het idee kwam een studie te volgen aan het Rijksopleidingscentrum voor Verloskunde in Rotterdam "Vanaf een jaar of veertien wilde ik iets gaan doen waarbij ik van belang voor mensen kon zijn. Ik had een artikel gelezen in de Margriet over mannen in vrouwenberoepen. Toen dacht ik: dat is cool. Deze mannelijke verloskundige zei dat het een geweldig beroep is. Je zult er nooit rijk van worden en je moet op de raarste tijden je bed uit, maar je krijgt er zo veel voldoening voor terug. Mijn eerste bevalling maakte ik in Delft mee. Ik was pas zestien. Ik mocht de gynaecoloog helpen en een kind aanpakken. De ouders vonden het fijn dat ik hielp. Ik weet nog dat ik naar huis huppelde, zo geweldig vond ik het."

Via een klasgenoot ging Simone vanaf 1988 aan de slag in Lisse als waarneemster in de praktijk van verloskundige Bartha Waagmeester. Toen Bartha ging afbouwen, startte Simone haar eigen praktijk in Lisse. "Het is prettig werken in Lisse. Het zijn leuke en nuchtere mensen. Gewoon lekker volk. De eerste bevalling in Lisse die ik deed weet ik ook nog. Intussen heb ik zíjn tweede kind al weer op de wereld geholpen. Je ontwikkelt een unieke vertrouwensband met de mensen. Dat komt omdat je samen zo'n intiem moment meemaakt."

Jaarlijks heeft de verloskundigenpraktijk in Lisse te maken met vele zwangeren. Vanaf de achtste week in de zwangerschap tot zes weken na de bevalling is er begeleiding. Simone en Annemarie bieden een totaalplaatje, aangezien zij zelf ook echo's maken.

Rond de veertig procent van de bevallingen die Simone meemaakt zijn thuisbevallingen. "Dit hoge percentage komt door het karakter van de mensen en het feit dat soms een bevalling te snel gaat om nog naar het ziekenhuis te rijden", legt Simone uit. Ze geeft aan dat de (aanstaande) vaders steeds meer betrokken zijn bij de bevalling.

Gezien haar werk is Simone in principe vijf dagen per week en 24 uur op een dag inzetbaar. De andere twee dagen worden ingevuld door haar collega Annemarie. "Naast collega's uit Sassenheim en Voorhout heb ik heel intensief contact met Annemarie, die ik al heel lang ken. Je maakt emotioneel het nodige mee. We zijn al jaren vriendinnen en tegenwoordig ook collega's. We kletsen veel met elkaar en we begrijpen elkaar."

Nog geen beslissingen over het dekken van grote tekorten Lisse

Wethouder Kees van der Zwet. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

LISSE n In de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën gaf wethouder Kees van der Zwet woensdagavond een toelichting op het begrotingstekort van de gemeente Lisse.

Tekst & archieffoto: Arie in 't Veld

"De vraag is wat we moeten doen om een goede meerjarenbegroting te krijgen. De eerste jaren zijn zorgwekkend, daarna valt het wel weer mee. We zijn geconfronteerd met nu eerst een analyse van de omvang en later de oplossingsgedachte. Waar komt dit alles vandaan?" Het tekort komt onder meer volgens de wethouder doordat de gemeente geen rekening meer mag houden met een herverdeling binnen de rijksuitkering uit het zogenoemde BTW-compensatiefonds. "Verder hebben we de leges met zes ton af moeten ramen. Wat betreft het sociaal domein is het duidelijk dat de gemeenten minder geld van het rijk krijgen, maar wel meer taken. Ofwel een tekort van 480.000 euro. Ook de precariobelasting bij nutsbedrijven vervalt in 2022 en dit alles bij elkaar levert een tekort op van 2,4 miljoen. Daarin is het tekort van de afvalinzameling nog niet meegenomen."

Lisse maakt op dit moment gebruik van haar reserves, maar die zijn eindig, weet ook Van der Zwet. "Wij zijn nu uitgegaan van de kadernota, waarbij rekening is gehouden van kostendekkendheid van het afval. Het afvalbeleid wordt in het najaar geëvalueerd waarbij ook die kostendekkendheid aan de orde komt."

De vraag is of er taken zijn waarmee de gemeente kan stoppen. "Vervolgens zijn er ook incidentele taken met een min of meer structureel karakter en nieuwe wettelijke taken waarvoor we nog besluiten moeten nemen. We willen voorkomen dat we aan het einde van de rit taken moeten voortzetten en het geld daar niet meer voor hebben. Dit alles leidt tot een op te lossen begrotingstekort van 2,25 miljoen euro, los van het kostendekkend maken van het afval", aldus de wethouder.

John de Bruin constateerde dat de nog te evalueren post afval tegenvallers bevat wegens de verbrandingskosten, maar dat daarin ook nog positieve aspecten kunnen zitten vanwege de goede afvalscheiding. Ook constateerde hij dat in meerdere voorgaande jaren forse tekorten op de begroting werden verwacht, die achteraf fors meevielen. "Dit moeten we niet weer tegenkomen als we gaan bezuinigen. Er moet beter begroot worden."

'Er moet beter begroot worden'

Anderen in de commissie waren van mening dat niet alleen naar het Rijk moet worden gewezen als het gaat om tegenvallende inkomsten, immers vanwege het hoge voorzieningenniveau zijn de uitgaven soms ook uit de hand gelopen. Ook werd vanuit de commissie te berde gebracht dat er nu nog geen oplossingen zijn, maar wel vanuit voorzichtigheid met alle lasten rekening is gehouden. Over mogelijke oplossingen voor het tekort krijgt men elkaar nog te spreken.

Meer duidelijkheid over plaatsing archiefstukken

LISSE n In de archiefruimte van de gemeente Lisse zijn in het verleden archieven van organisaties uit de gemeente opgenomen. Niet in alle gevallen zijn afspraken gemaakt over eigendom van het archief en/of openbaarheid.

Door Arie in 't Veld

De laatste tijd is een aantal verzoeken ontvangen om een particulier archief in de archiefruimte van de gemeente te mogen plaatsen. Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat de gemeente Lisse de archiefbewaarplaats van Erfgoed Leiden en omstreken aangewezen heeft als archiefbewaarplaats van de gemeente. "De gemeentelijke archieven ouder dan 20 jaar worden in principe overgebracht naar Leiden waarna ze, tenzij de gemeente een voorbehoud maakt, openbaar zijn. De gemeente Lisse heeft een afspraak met Erfgoed Leiden dat zij een gedeelte van de archiefruimte in het gemeentehuis gebruiken in ruil voor het kosteloos bewaren van archieven van de gemeente in de Archiefbewaarplaats van Leiden."

Omdat niet alle archieven historische waarde hebben, is het nu goed om criteria vast te stellen voor het al dan niet opnemen van een particulier archief. "We willen bereiken dat historische interessante particuliere archieven blijvend bewaard worden en particulieren, organisaties en bedrijven via de website wijzen op de mogelijkheden. Als met een eigenaar van een particulier archief geen overeenstemming wordt bereikt over overbrenging van hun archief naar Leiden, dan blijft hun archief bewaard in de archiefruimte van het gemeentehuis", aldus Langeveld.

n Lenny Kuhr in Koetshuis

Foto: pr

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof wordt dinsdag 1 oktober de nieuwe concertserie geopend met een optreden van niemand minder dan Lenny Kuhr met haar programma 'Het lied gaat door', waarvan in maart van dit jaar de cd uitkwam. Deze werd in de pers heel positief ontvangen. Lees verder op www.lissernieuws.nl.

Gans Goed

Op de donderdag stonden er tien sterilisaties van vrouwelijke konijnen (=voedsters) op het programma. Vroeger opereerden we maximaal één vrouwelijk konijn op een ochtend en bereidde ik me er helemaal op voor. Dat was vroeger. Dat was jaren geleden. Omdat we nu de konijnenopvang in Hillegom helpen met castraties en sterilisaties zijn deze chirurgische ingrepen gemeengoed geworden. Tien operaties op één ochtend is veel, maar goed te doen. We hadden zelfs nog tijd voor een koffiepauze en een spoedgeval tussendoor.

Dat spoedgeval was een eigenaar die met een zieke gans kwam. De gans kon eigenlijk niet meer lopen. Hij wankelde onbeholpen door de spreekkamer. Steeds moest hij met zijn vleugels helpen om zijn evenwicht te bewaren. Hij was niet zindelijk. Elke twee, drie meter die hij liep, poepte hij een losse flodder op de tegelvloer. Waar hij vervolgens weer doorheen schommelde. Het werd er niet schoner op. De eigenaar was een tovenaar in het vastpakken en vasthouden van zijn gans. Zodoende lukte het mij om het dier te temperaturen. Koorts! Toen ik hem in zijn gehoorgang wilde kijken (middenoorontsteking?) hapte hij met zijn snavel een pluk haar van mijn hoofd. Om de een of andere reden moest de assistente daar heel erg om lachen. De eigenaar verontschuldigde zich, maar de gans liet het niet meer toe om naar zijn gehooropeningen te gluren. Naar mijn idee was het een (centraal) neurologisch probleem. Daar horen als oorzaken bij: een hersenbloeding, een herseninfarct, een tumor, een middenoorontsteking of iets heel anders als een intoxicatie of een leverprobleem.

Ik dacht er slim aan te doen om ook eens even te googelen op 'gans' en 'evenwichtsprobleem'. Alle hits die ik kreeg verwezen naar publicaties van Prof Dr. De Gans over neurologische afwijkingen. Dat waren humane problemen, beschreven door een medisch onderzoeker die De Gans heette. Daarmee kwam ik niets verder. Gelukkig ken ik een vogelspecialist in Amsterdam, een dierenarts in ruste, maar met een ongeëvenaarde kennis over vogels. Ik kreeg hem toevallig telefonisch te pakken, maar hij bleek op een vakantieadres in Kenia te zitten. Toch wilde hij me helpen en kon zich helemaal vinden in mijn gedachtegang. Als therapie stelde hij medicijnen voor, die wij ook gewoon hadden en waar ik ook al aan had gedacht; nu wist ik het echter helemaal zeker. De eigenaar ging met een strip tabletten naar huis en wij gingen door met de buikoperaties. De assistente begon aan een grondige reiniging van de spreekkamer.

Vier dagen later belde ik de eigenaar op en kreeg ik te horen dat de gans het al veel beter deed. Hij liep weer zelfstandig zonder hulp van de vleugels! In Duitsland zouden ze zeggen: Ganz Gut!

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: website Agathakerk

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 22 september, 10.00 uur

Voorganger: Maurits de Ridder

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 22 september, 10.30 uur
Spreker: Bert van de Burgt

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 22 september, 10.00 uur

Spreker: Frans Blok

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 22 september, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pastor van Eijk
Koor: Parochiekoor

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 22 september, 10.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: kapelaan S. Kuik
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Koor: Canticum Novum

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 18 september, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 21 september, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor Kuipers
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 22 september

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. B. Noort

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 22 september

Spreker: Jaap Spaargaren

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 22 september, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 22 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 22 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Christ, Katwijk

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 22 september, 10.00 uur

Voorganger: mevr. M. Gehrels, Amsterdam

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 22 september binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 37 was: slingerplant. Winnaar is Yvonne Mulder uit Lisse. Gefeliciteerd!