LisserNieuws - De Hillegommer

12 mei 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 12 mei 2020


Seniorenbus gaat weer op pad

De Seniorenbus wordt veel gebruikt voor vervoer naar en van de fysio of huisarts. | Foto: pr Foto: pr

VERVOER n De Seniorenbus Lisse gaat vanaf maandag 25 mei weer rijden. Vanaf 18 mei kunnen mensen ritten reserveren via de telefoondienst. In tegenstelling tot voorheen moeten ook vaste klanten voorlopig voor elke rit bellen.

Om weer van start te kunnen gaan heeft de organisatie wel speciale beschermende maatregelen genomen. Zo wordt er per rit maar één passagier vervoerd op de achterbank. Uitzondering vormen mensen die in hetzelfde huis wonen, zij mogen samen. Tussen de achterbank en de voorstoelen is een scherm van plexiglas geplaatst. De chauffeurs dragen handschoenen en mondkapjes en maken handgrepen en dergelijke na elke rit schoon met desinfecterend materiaal. De organisatie van de bus vraagt de passagiers zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Sinds 16 maart stond de Seniorenbus stil als gevolg van het coronavirus. "Het kabinet heeft versoepelingen afgekondigd. Daarom vinden wij het na overleg met het RIVM verantwoord om - met inachtneming van de speciale maatregelen - de bus weer te laten rijden", aldus de organisatie. De telefoondienst is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur bereikbaar via 06 8353 5859.

Coördinator Rien Jongman geeft aan dat de Seniorenbus veel gebruikt wordt voor bezoeken aan fysiotherapeuten en huisartsen. "We kregen bijvoorbeeld van Boot en Broersen al twee keer de vraag wanneer we weer zouden gaan rijden. Dat is heel begrijpelijk, want we reden soms wel zes keer per dag daarheen." Jongman verwacht niet dat het meteen in het begin weer storm gaat lopen. "Alle activiteiten zoals klaverjassen en dergelijke liggen nog stil. Het zal vooral de vaste groep zijn die wekelijks naar de fysio moet, die er gebruik van gaat maken, verwacht ik."

Dat beaamt Johan van Zoest, ook coördinator bij de Seniorenbus. Hij heeft echter wel gemerkt dat de bus werd gemist. "Ik heb de telefoon acht weken bij me gehad en ik werd geregeld gebeld met de vraag wanneer we weer van start gingen. We voorzien echt in een behoefte." De organisatie heeft getwijfeld of de ritprijs verhoogd moest worden. "Maar de bus moet toegankelijk blijven voor mensen met een smalle beurs. De prijs blijft dus hetzelfde, al hebben we extra kosten gemaakt door de aanschaf van het plexiglas, mondkapjes, handschoenen en desinfectiemiddel."


Vroege vioolklanken in Keukenhof

Sonate is een ode aan de zonsopkomst

Wat voorafging aan ontstaan van Da Capo

Boek van Lisser in race voor Gouden Strop

column n dierenarts Lodewijk Kamps

9 / 16

Verduurzamen met oog voor bollenlandschap

Lisse n Het college van Lisse heeft ingestemd met de concept-Regionale Energiestrategie (RES) Holland Rijnland. Die beschrijft hoe wij in de regio gezamenlijk invulling kunnen geven aan de energiedoelstellingen van het Nationale Klimaatakkoord.

In het concept staan de mogelijkheden beschreven voor het grootschalig opwekken van duurzame energie door windmolens en zonnepanelen, evenals ambities op het terrein van energiebesparing, warmtetransitie en duurzame mobiliteit. Wethouder Jeanet van der Laan: “Lisse moet en wil verduurzamen, maar het moet niet ten koste gaan van ons bollenlandschap. Dit zit in ons DNA en is beeldbepalend voor Lisse en de streek. Dit concept is een goed vertrekpunt op weg naar de definitieve versie van de Regionale Energiestrategie. Als Duin & Bollenstreek blijven we scherp op dit dossier handelen, omdat we in deze samenwerking de belangen van onze streek goed moeten vertegenwoordigen ten opzichte van de grotere regio. Ook is het belangrijk dat we de gemeenteraad en inwoners goed informeren hierover en betrekken bij onze toekomstige keuzes. Als gemeente kunnen we deze opgave niet alleen doen. We werken graag samen in initiatieven die komen vanuit onze gemeenschap.”

Op 20 mei neemt de gemeenteraad een besluit over de definitieve lijst van wensen en bedenkingen voor de conceptversie van de RES. Dit najaar gaat de gemeente Lisse aan inwoners en ondernemers vragen om mee te denken.

>Arabesque op 1,5 meter

Hillegom n Bij Balletschool Mar-tha de Rijk is een creatieve oplossing bedacht voor het hervatten van de balletlessen.

Buiten is een vloer met markeringen gemaakt om de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Het gaat om een echte balletvloer voor de balletschool naast het Fioretti college. Nu maar hopen dat het weer ook wil meewerken.

>Boek van Lisser in de race voor Gouden Strop

Lisse n Het thrillerdebuut 'De macht van K' van Jens Vern, pseudoniem van de Lissese auteur Sander Verheijen, is genomineerd voor de Gouden Strop.

De prijs voor de beste Nederlandstalige thriller wordt op 20 mei voor de 33ste keer uitgereikt. Onder de winnaars bevinden zich bestsellerauteurs als Esther Verhoef, Charles den Tex en Marion Pauw. Vier keer eerder wist een debutant de prijs te winnen. ‘Een boek waar geen agent een grote rol in speelt,’ stelt juryvoorzitter Koen Voskuil in het AD over het debuut van Vern. ‘En toch is het een echte pageturner geworden. Ik had het in twee dagen uit. Het boek voelt ook actueel als je denkt aan de discussies over data, bijvoorbeeld ook rondom de corona-app. Het gaat over hoe je data kan gebruiken als iets goeds, maar ook over hoe het juist heel gevaarlijk kan worden.’

In De macht van K. wordt de net afgestudeerde Tim Turner ingelijfd door het prestigieuze IT-bedrijf The Keeler Company in Washington. Hij krijgt een luxe appartement, een fantastisch salaris en maakt in korte tijd promotie. Maar dan ontmoet hij een mysterieuze man die zich De Vriend noemt, en die hem waarschuwt voor de duistere kant van het bedrijf. Als Tim ontdekt dat ook hij gevaar loopt, weet hij met de hulp van De Vriend te ontsnappen en begint hij met een andere identiteit een nieuw leven in Den Haag. Daar lijkt hij veilig te zijn, tot hij Emily Green tegenkomt. Tim is diep onder de indruk van haar, maar Emily blijkt ook een vorig leven te hebben. Wie kun je vertrouwen als niets is wat het lijkt? En kun je in deze tijd ooit echt aan je verleden ontsnappen?


Hoofdredacteur

De macht van K. verscheen eind februari en werd gepresenteerd bij Grimbergen Boeken. Verheijen schreef eerder het non-fictieboek 'Ik kan er nét niet bij'. Naast auteur is hij vormgever en hoofdredacteur van de boekensite Hebban.nl.

Lintje voor Hanny

Foto: pexels.com

Hillegom n In De Hillegommer van week 18 stonden alle gedecoreerden vermeld, die door burgemeester Arie van Erk gebeld waren omdat zij een koninklijke onderscheiding krijgen opgespeld.

Een van deze gelukkigen was mevrouw Visser-Wassenaar. In de krant is abusievelijk de voornaam Annemarieke vermeld. Dit is onjuist. Mevrouw Visser heet Hanny. Ied van Lierop nam contact op met de redactie: "Ik heb Hanny aangemeld voor het lintje. Toen het bericht in de krant verscheen, moesten velen wel lachen en hebben Hanny opgebeld met de vraag: goh, heb je ook gelijk een andere naam gekregen?' Maar het klopt natuurlijk niet.' En daar is de redactie het natuurlijk roerend mee eens. Vandaar deze rectificatie.

Overigens is speciaal voor de gelegenheid een enorm groot lintje gemaakt voor Hanny, omdat de 'echte' uitreiking, in verband met de coronamaatregelen, nog op zich laat wachten.

>Tablet- en iPad-lessen voor ouderen aan huis

REGIO n In deze tijd van thuisblijven is het fijn als ouderen hun wereld kunnen vergroten en via beeldbellen toch contact kunnen maken met familie. Om dit mogelijk te maken start Marente met tablet- en iPad-lessen aan huis.

In een paar lessen leert men thuis om te gaan met de iPad of tablet en wordt de wereld vergroot in deze tijd van thuisblijven. Van beeldbellen met familie tot Facebook en buienradar tot online de krant lezen. De lessen worden een-op-een gegeven door onze ervaren docent. Uiteraard houdt zij rekening met de geldende richtlijnen van het RIVM en met uw veiligheid. Tijdstip en de geschikte dag worden in overleg met u afgesproken. Het is ook mogelijk om de lessen te volgen op een smartphone (bijvoorbeeld iPhone). Aanmelden kan bij Ledenservice Marente via telefoonnummer 071-409 32 23. Meer informatie over de lessen en (online) cursussen staat op www.marente.nl/ledenvoordeel.

15 / 16

Puzzel mee! Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer mag natuurlijk)? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 17 mei, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 19: Silvia van der Kamp uit Lisse. De oplossing was: stamhouder.