LisserNieuws - De Hillegommer

9 juli 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 9 juli 2019


NK Petanque voor mixteams

Links staan Koos en Rob, met een deel van de deelnemende teams. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

SPORT n Jeu-de-boulesvereniging Les boules fleuries staat een belangrijk weekend te wachten. Aanstaande zaterdag en zondag wordt in hun accommodatie het Nederlands kampioenschap Petanque voor mixteams gehouden. Ruim 180 spelers uit heel Nederland spelen in teams, bestaande uit een vrouw en een man, om het kampioenschap van 2019.

Door Esther Akerboom

De vereniging is gehuisvest in een prachtig onderkomen aan de Gerard Doustraat 52. Deze bestaat uit 32 buiten- en 14 binnenbanen en, ook belangrijk, een grote gezellige kantine. Met 244 leden behoort zij tot de vijf grootste van Nederland. "Het leuke is dat we het hele jaar door spelen, er is geen zomerstop. En er zijn zoveel competities dat we het hele jaar kunnen vullen", vertelt speler en accommodatiebeheerder Koos van Dijk. "Bovendien hoef je je nooit te vervelen, want er is genoeg vrijwilligerswerk te doen." De vereniging heeft dan ook een sociale functie. "Er komen onder andere veel ouderen die alleen zijn bij ons spelen. Het is fysiek niet al te zwaar, je hoeft niet eens te kunnen bukken om de ballen op te rapen, want daar hebben we een magneetstok voor. Je kunt het zelfs vanuit een rolstoel spelen. Ons oudste lid is 93 jaar, het jongste lid is 31", zegt Van Dijk.

Het is de eerste keer dat het Nederlands Kampioenschap bij Les boules fleuries wordt gehouden. Coördinator Rob van der Zwet is daar erg trots op. "We hebben ons al een aantal keren aangemeld voor het NK en nu is het gelukt. De locatie is bekeken en goedgekeurd. We zijn hard bezig met de voorbereidingen en alles is tip-top in orde gemaakt. Van onze vereniging doen er zes teams mee." Zaterdag 13 juli om 10.00 uur verricht wethouder Jeanet van der Laan de openingshandeling en worden er wedstrijdrondes gespeeld. De zestien beste teams strijden zondag 14 juli om het kampioenschap op basis van een knock-outsysteem. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken.

Getuigen gezocht van plofkraak

POLITIE n De politie kreeg in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli omstreeks 03.45 uur een melding binnen van een plofkraak bij een geldautomaat in het Blokhuis te Lisse.

Al snel waren meerdere agenten op de locatie en werd de hulp ingeroepen van het Team Explosieven Verkenning. Het eerste onderzoek wees uit dat er geen explosieven aanwezig waren en er geen schade was aangericht aan de automaat. Na het bekijken van de beelden op de beveiligingscamera's gaat het vermoedelijk om twee personen met mogelijk bivakmutsen op die rond dat tijdstip op een scooter zijn vertrokken. Het is onbekend uit welke richting ze kwamen en waar ze vervolgens naartoe zijn gegaan. Het onderzoek loopt.

De politie hoopt met getuigen te kunnen spreken die iets gezien of gehoord hebben. Hebt u tips of bent u in het bezit van camerabeelden? Dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. Mocht u liever uw tip anoniem willen doorgeven, dan kan dat via het nummer Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Met De Paraplu naar Historisch Museum Haarlemmermeer

SENIOREN n Als onderdeel van het zomerprogramma 2019 organiseert Stichting De Paraplu een bezoek aan het Historisch Museum Haarlemmermeer.

In het museum, gehuisvest in de Mentzhoeve, maken de deelnemers een reis door de bewogen geschiedenis van de huidige Haarlemmermeer die meer dan 160 jaar geleden begon. Er is informatie over de droogmaking in 1852 met drie gemalen en de omvorming van de drassige grond in landbouw- en woongebieden. Het uitje is op dinsdag 16 juli van 10.00 tot 12.00 uur aan het adres Bosweg 17, 2131 LX Hoofddorp. De kosten zijn 2 euro per persoon, inclusief koffie/thee. Voor wie geen vervoer heeft, zal een plaats in een auto worden gereserveerd. De reistoeslag bedraagt 2 euro per persoon. Opgave tot uiterlijk donderdag 11 juli i.v.m. vervoersregeling. Aanmelden bij Lia van der Westen, tel. 414927 of e-mail: liavdw@gmail.com of bij Marga Smakman, tel. 0615870381 of e-mail: margakeess@gmail.com.

Rommelmarkt voor kinderen wellicht groter

RECORD n In het centrum van Lisse is zaterdag 20 juli een gezellige kinderrommelmarkt. Deze heeft dit jaar een recordaantal inschrijvingen. Binnen anderhalve week zijn alle 150 plekjes op de huidige route vergeven. De organisatie spreekt van een ongekend succes en is in overleg met de gemeente om de huidige route uit te breiden.

Kinderen kunnen op 20 juli hun oude speelgoed verkopen en zo een zakcentje verdienen voor de vakantie. Op kleedjes worden de mooiste spullen uitgestald, van puzzels tot boekjes en van poppen tot spelletjes. Zoek je nog leuk en gebruikt speelgoed of een specifiek boekje? Dan ben je die zaterdag in Lisse aan het juiste adres. De markt gaat om 10.00 uur van start en om 14.00 uur hoopt iedereen 'los' te zijn. De koopwaren worden uitgestald op de Kanaalstraat en de Kapelstraat in het centrum van Lisse. De toegang is gratis.

Wees alert op processierups

JEUK n De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Dit probleem speelt in heel Nederland, maar in Lisse is de rups nog niet aangetroffen.

In omliggende gemeenten zijn wel eikenprocessierupsen gesignaleerd. Het advies is om niet in de buurt van een aangetaste eik te zitten en honden aan de lijn te houden. Ziet u een eikenprocessierups in Lisse? Raak de rupsen of nesten niet aan en geef de locatie aan de gemeente door met een melding via Fixi of bel 14-0252.

Vlnr. Hans Portengen, Marco Zeeman, Ruud Eygen en Rinco Knoop. Foto: Esther Akerboom

Taalhuis komt met taal op de werkvloer

Letters werden ineens woorden'

Vrijwilligers gezocht voor dagbesteding

Op avontuur met break-in box bij de bieb

column n dierenarts Lodewijk Kamps

'Taal op de Werkvloer werkt drempelverlagend'

Vlnr. Hans Portengen, Marco Zeeman, Ruud Eygen en Rinco Knoop. Zeeman volgde al een cursus, Eygen gaat dit nog doen. | Foto: Ester Akerboom Foto: Esther Akerboom

n Taalhuis bindt strijd tegen laaggeletterdheid aan

REGIO n Tijdens een gezellige bijeenkomst in de kantine van de MareGroep in Voorhout werd op dinsdag 2 juli een belangrijk document getekend. Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek en Rinco Knoop, directeur van de MareGroep, zetten hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst om de laaggeletterdheid onder de werknemers aan te pakken.

Door Esther Akerboom

Om goed mee te kunnen draaien in de maatschappij, zowel privé als op het werk, is een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift noodzakelijk. Niet alleen om breder inzetbaar te zijn, maar ook voor de productiviteit, veiligheid en kwaliteit van het werk is het belangrijk om goed te kunnen communiceren. Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek biedt de MareGroep daarom na de vakantie het lesprogramma 'Taal op de Werkvloer' aan, een cursus die de werknemers onder werktijd kunnen gaan volgen.

Portengen raakte een jaar geleden over dit onderwerp in gesprek met Knoop. Hij geeft aan blij te zijn met de samenwerking. "In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen laaggeletterd, dat is een enorme handicap. Bij de activiteiten van het Taalhuis hadden we vorig jaar 4700 bezoekers en het is onze ambitie om nog veel meer mensen te bereiken. We zijn er trots op de cursus hier te mogen geven, vanaf de werkvloer tot aan de directie."

Directeur Knoop stemt hier volmondig mee in. "Het is voor de directie ook belangrijk om eenvoudig en duidelijk te communiceren met de werknemers. Bij de MareGroep werken 800 mensen waarvan een groot deel moeite heeft met lezen, taal en rekenen. Dat de trainingen op de werkvloer worden gehouden, werkt drempelverlagend en dat is belangrijk, want het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn om zelf om hulp te vragen."

Marco Zeeman spreekt als ervaringsdeskundige. Hij ging vanaf zijn 14e werken en had heel veel verschillende baantjes. "Ik had flink wat stress. Telkens als ik hogerop kwam, viel ik door de mand. Ik kwam uiterlijk wel zeker over, maar van binnen was ik dat helemaal niet." Zeeman ging op zijn 46e terug naar de schoolbanken, nadat een manager zijn ontslagbrief zag en hem op de mogelijkheid naar school te gaan attendeerde. "Doordat je kunt lezen en schrijven gaat je capaciteit op de werkvloer vooruit en de leidinggevenden zien je staan", vertelt hij. "Toen tekens letters werden, letters woorden en woorden zinnen, ging er een ongeziene wereld voor me open." En dat is iets waar MareGroep-medewerker Ruud Eygen zich erg op verheugt. "Ik moet altijd mijn dochter om hulp vragen; daar voel ik me schuldig over. Als ze het huis uit gaat, wil ik graag zelf mijn rekeningen kunnen betalen." Eygen vindt het prettig dat hij de training in een vertrouwde omgeving kan volgen. "Ik werk hier nu 13 jaar, heb het erg naar mijn zin en voel me op mijn gemak bij mijn collega's. Ik schaam me er niet voor en begin liever vandaag dan morgen." In september gaat Taal op de Werkvloer van start; het project zal een jaar beslaan.

Bijenmiddag in de Heemtuin

De honing is bedoeld als wintervoorraad. De imkers geven daarom suikerwater terug aan de bijen. | Foto: pr Foto: pixabay

LISSE n De topattractie van Heemtuin Lisse - de bijen - staan zondag 14 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur op het programma. De honingbijen, de honing en de was die zij produceren, zorgen weer voor een leerzame, leuke en lekkere middag.

Zonder bijen geen bloemen. Omdat de bijen tijdens het nectar verzamelen de bloemen die zij bezoeken ook bevruchten, ontstaat er zaad waar nieuwe planten uit kunnen groeien. Steeds meer raakt de maatschappij zich ervan bewust hoe onmisbaar de honingbij is. Voor de sierteelt, maar ook voor de voedselteelt. Veel meer bekend is dat de honingbij van de verzamelde nectar honing maakt. De honing is eigenlijk voor de bijen zelf bedoeld, als wintervoorraad. Wanneer de imkers de honing uit de bijenkasten halen, geven ze de bijen er dan ook suikerwater voor in de plaats. Zo komen de bijenvolken toch goed de winter door.

De geurige en gezonde honing die de bijen de afgelopen maanden hebben verzameld, zijn door de imkers in potten gedaan en in de heemtuin te koop, zolang de voorraad strekt. Tijdens de themamiddag is er de gelegenheid om meer te weten te komen over het fascinerende werk van een imker. Interessante demonstraties met behulp van allerlei materialen en foto's, maken duidelijk hoe de honing uit de bijenkasten in de potten terechtkomt. Wanneer op deze middag blijkt dat de bijen weer voldoende honing hebben aangemaakt, kunnen bezoekers meekijken en meehelpen bij het ontzegelen van de honingraten, bij het honing uit de raten slingeren en bij het in potten tappen van de honing.

Kaarsen van bijenwas

Door de heemtuin verspreid is informatie over de honingbij en de imkerij te vinden. Tegen een kleine vergoeding zijn kaarsen van bijenwas te maken. Het insectenhotel achter in de heemtuin is inmiddels door een groot aantal solitair levende bijen in gebruik als kraamkamer en levert een boeiend schouwspel op. Er is een boekentafel waaraan een kopje thee kan worden gedronken en er zijn planten en zaden te koop. Zo is voor jong en oud een middagje heemtuinbezoek leerzaam, leuk en lekker.

Door de unieke samenwerking met de molenaar van de Zemelpoldermolen zal de molen bij voldoende wind in bedrijf zijn. De molen is dan ook te bezoeken en de molenaar geeft graag uitleg over de werking.

Route

De Heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen. Zoals altijd is een bezoek aan de Heemtuin gratis. De Heemtuin is ook te bezoeken tijdens de wekelijkse openstelling op vrijdagmorgen, van 9.00 uur tot 13.00 uur.

Enthousiast geworden na een bezoek aan de heemtuin? Meewerken mag en kan altijd! Meer info op www.heemtuinlisse.tk en Facebook.

Wijkteams Marente thuiszorg Lisse verhuisd

ZORG n Twee van de vier wijkteams van thuiszorg Marente Lisse zijn per 1 juli verhuisd van Berkhout naar het Medisch Centrum in Lisse, Nassaustraat 31.

Niet alleen de thuiszorg heeft zich hier gehuisvest, maar ook de casemanagers Dementie van Lisse en Hillegom. Hierdoor hebben zij eveneens een centrale plek gekregen. Een voordeel van het nieuwe adres is de locatie van het Medisch Centrum, deze ligt centraal en er zijn naast de thuiszorg van Marente ook een apotheek en andere eerstelijns zorg aanwezig in hetzelfde gebouw. Meer weten over thuiszorg bij Marente? Ga naar marente.nl/thuiszorg. Kijk voor meer info over de nieuwe locatie op www.medischcentrumlisse.nl.

Processierupsen opgeruimd

Hillegom n De gemeente Hillegom laat op haar website weten, dat de vorige week op twee plaatsen aangetroffen eikenprocessierupsen in Hillegom, direct zijn opgeruimd.

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Dit probleem speelt momenteel in heel Nederland. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het advies is om niet in de buurt van een aangetaste eik te zitten en de hond aan de lijn te houden. Raak de rupsen of nesten niet aan wanneer een verdacht nest of de diertjes worden aangetroffen, en geef de locatie aan de gemeente door met een melding via Fixi of telefoonnummer 14-0252. Op eigen terrein zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor het weghalen van de rups.

Meer informatie op de site van de GGD: Oakie.

Zomerzwemles bij sportcentrum De Waterkanten

Foto: pr

Lisse n Maak een snelle start of trek een eindsprintje naar je zwemdiploma met de zomerzwemlessen bij Sportcentrum De Waterkanten.

Ook dit jaar zijn er tijdens de zomervakantie van 22 juli t/m 30 augustus zomerzwemlessen. Beginners maken zo een spetterende start en gevorderden kunnen bij voldoende resultaat misschien afzwemmen in de vakantie. Iedere ochtend worden er zwemlessen gegeven in zowel grote als kleine lesgroepen voor het A- en B-diploma. De grote groepslessen duren 45 minuten en de kleine groepslessen 30 minuten met maximaal vijf kinderen. Het is mogelijk om zelf de periode en het aantal weken en dagen te bepalen (mits er ruimte is).

Ook als kinderen elders zwemmen, kunnen ze deelnemen aan de zomerzwemlessen in Sportcentrum De Waterkanten. En bij voldoende ruimte kunnen kinderen na de vakantie doorstromen naar de reguliere lessen.

Voor meer informatie of inschrijven, ga naar www.sportfondsenlisse.nl of bel de receptie van Sportcentrum De Waterkanten via 0252 - 41 44 88.

Mini-high tea met muziek

Lisse n Stichting De Paraplu organiseert een gezellige middag met hapjes, thee en andere drankjes. Tussendoor is er een muzikaal optreden van het duo Iet Langeveld en Wout Ruigrok.

Beiden zijn beter bekend als beeldend kunstenaars én als de trotse eigenaren van de voormalige openbare lagere school aan de Heereweg. In De Oude School bieden zij een laagdrempelig cultureel aanbod met onder meer schilderen en keramiek. Het duo zingt deze zondagmiddag een reeks populaire Nederlands- en Engelstalige liedjes, waaronder ongetwijfeld ook enkele meezingers.

Deelnemers aan de mini-high tea zijn welkom op zondag 21 juli van 14.00 tot 16.30 uur in De Beukenhof, Eikenlaan 2a. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten per persoon bedragen 4 euro all-in.

Er is plaats voor maximaal 70 deelnemers. Aanmelden kan tot donderdag 18 juli bij Lia van der Westen, tel. 414927 of e-mail liavdw@gmail.com of bij Marga Smakman, tel. 0615870381 of e-mail: margakeess@gmail.com.

Dit najaar dagbesteding in de Oude School

Foto: pixabay

LISSE n Bij de aankoop van de Oude School op de Heereweg lieten de kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok van het toenmalige Plan4 weten dat ze de diverse ruimten multifunctioneel wilden laten benutten en er dus allerlei initiatieven te verwachten zijn. Inmiddels zijn enkele cursussen gestart en wordt straks een deel van de school gebruikt voor de dagbesteding van Langeveldshof, waarvan de initiatiefnemers via Facebook in de publiciteit kwamen.

Door Arie in 't Veld

Na een zorgvuldige voorbereiding en het nodige warmdraaien, door onder meer een high tea en een voorjaarslunch, gaat Langeveldshof najaar 2019 starten met een dagbesteding. "We hebben ruimte gevonden in de gymzaal van de Oude School. Het wordt een fijne plek die midden in de samenleving staat. We kunnen er aan de slag met tuinieren, bloemen en planten, maar ook met creativiteit en lekker eten", aldus de mededeling op Facebook en de website van de organisatie.

Langeveldshof is er voor mensen die overdag niet alleen willen of kunnen zijn, nuttig bezig willen zijn, structuur kunnen gebruiken of hulp nodig hebben bij werk. Het betreft een particulier, maatschappelijk initiatief van de familie Langeveld.

Vanuit het motto 'we share care' wordt met elkaar de zorg voor mensen die ondersteuning of regelmatig een gezellige dag weg goed kunnen gebruiken, gedeeld. Dat doet men dan graag samen met de partner, familie, vriend, vriendin, buurman of buurvrouw van deze mensen. En met vrijwilligers die deze mensen nog niet kennen.

Langeveldshof is ook op zoek naar vrijwilligers die willen assisteren bij de activiteiten. Er wordt gezocht naar tuinvrijwilligers, creatiefvrijwilligers en kookvrijwilligers. Meer informatie: www.langeveldshof.nl.

'GOM functioneert naar behoren'

Het kenmerkende landschappelijke karakter van de Bollenstreek moet behouden blijven. | Foto: Public Domain Pictures Foto: Public Domain Pictures

LISSE n De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) functioneert naar behoren. Dat blijkt uit de antwoorden van B en W op schriftelijke vragen van de VVD.

Door Arie in 't Veld

De fractie stelde onder andere dat er de laatste maanden kritische geluiden zijn ontstaan vanuit de gemeenteraad van Teylingen, alsmede vanuit een deel van de sector zelf. Zo stelt men dat er een bedrijventerrein en een villawijk worden opgezet op een perceel van eersteklas goed ontsloten bollenlandschap. Verder dat medewerking wordt verleend aan de bouw van totaal 600 GOM-villa's in het buitengebied, alles onder het mom van behoud van de Bollenstreek. Hierbij worden gebouwen van voormalige exporteurs gesloopt, die goed onderhouden zijn en voorzien zijn van moderne klimaatcellen.

Deze kapitaalvernietigende projecten zouden volgens de bezwaarmakers deels bekostigd worden door de bouw van GOM-woningen. Na zo'n operatie zou echter uiteindelijk slechts een stukje land overblijven van hooguit 1,5 ha, wat ook nog eens omsloten is door GOM-villa's. Er wordt voor gepleit de plannen van de GOM kritisch te toetsen en te bezien of dit écht in het belang is van de bollenteelt in de streek.

Het college stelt onder andere dat de GOM zelf geen beleid maakt, maar het slechts uitvoert. Beleid dat door de gemeenschappelijke betrokken raden in essentie door middel van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG 2009) is vastgelegd. De ISG 2009 is zeer recent nog geëvalueerd met als hoofdconclusies: de planologische duidelijkheid is voor de greenport van groot belang en moet overeind blijven. De aanpak door de GOM wordt gewaardeerd en binnen de kaders kan en moet gezocht worden naar mogelijkheden om de dynamiek en de uitvoering te versnellen. Er worden door diverse partijen verbeteringen gewenst in de gezamenlijke beleidsvorming en aanpak van de herstructureringsopgave.

"In maart 2015 hebben de zes gemeenteraden kennisgenomen van de evaluatie en unaniem ingestemd met het starten van de herziening van de ISG op basis van de conclusies en aanbevelingen in het evaluatierapport. De kritiek met betrekking tot het functioneren van de GOM wordt niet gedeeld, en heeft nog niet vanuit de zijde van Lisse geleid tot acties. Bekend is evenwel dat er vanuit Teylingen reeds initiatieven worden ontplooid om de ISG-gemeenten te betrekken bij de discussie die met name in Teylingen speelt en is ontstaan. Ook in Noordwijk ontstaan voorzichtige signalen over nut en noodzaak van Greenportwoningen. Vooralsnog is het uitgangspunt, dat de Bollen 5-gemeenten de doelstelling van de ISG onverkort onderschrijven. Het middel (lees: GOM-woning) om deze doelstelling te realiseren is thans onderwerp van discussie," aldus het college.

In de raadsvergadering van vorige week donderdag onderstreepte Wim Slootbeek (VVD) dat er kennelijk het nodige moet gebeuren om de partijen die nu tegensputteren op de hoogte te brengen van het doel van de GOM. "De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij is het ons waard om door te gaan, maar er is nog veel werk aan de winkel."

Klanten tevreden over ISD

REGIO n I&O Research heeft voor de ISD Bollenstreek een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de klanten voor de algehele beoordeling de ISD een 7,8 geven. Het dagelijks bestuur en het management van de ISD zijn blij met de uitslag van dit onderzoek.

I&O Research heeft het onderzoek in april/mei 2019 uitgevoerd. Het bestond uit een schriftelijk onderzoek. De vragenlijsten zijn per ISD-gemeente en per onderdeel (Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Schulddienstverlening) opgesteld. Op basis van een steekproef zijn 2341 klanten aangeschreven. Hiervan heeft 32 procent (in 2018 nog 36 procent) gereageerd.

Belangrijkste resultaten van het schriftelijk onderzoek:

· Klanten geven de ISD voor de algehele beoordeling een 7,8 (in 2018 een 7,7).

· Klanten geven de ISD voor de algemene klantgerichtheid een 7,8 (in 2018 een 7,7).

· Klanten zijn tevreden over de medewerkers en geven de medewerkers een 7,8 (in 2018 ook 7,8).

· Klanten uit de verschillende ISD-gemeenten zijn gemiddeld ongeveer even tevreden.

Het volledige klanttevredenheidsonderzoek staat vanaf 8 juli op de website van de ISD Bollenstreek: www.isdbollenstreek.nl.

Begrotingsresultaat 2018 positief door uitstel

LISSE n Daar waar in Lisse wordt getracht de eindjes van de begroting over 2019 aan elkaar te knopen, wordt door het college in elk geval een positief resultaat van ruim 1,8 miljoen euro gemeld over 2018.

Door Arie in 't Veld

Dit resultaat wordt onder andere positief beïnvloed door activiteiten die gepland stonden voor 2018, maar die in dat jaar niet zijn uitgevoerd (ongeveer 0,7 miljoen euro). Ook activiteiten over voorgaande jaren (ongeveer 1 miljoen euro) die niet tot uitvoering zijn gekomen, droegen bij aan het positieve resultaat. Het voorstel van B en W is om de niet uitgevoerde activiteiten over te hevelen naar 2019.

Een ander positief effect op het resultaat vormde een winstneming binnen het project De Waterkanten (725.000 euro). Daarnaast vloeit een resultaat van HLTsamen (Hillegom, Lisse, Teylingen) van 0,7 miljoen euro terug naar de gemeente, aangezien HLTsamen geen algemene reserve mag vormen.

Een negatief effect op het resultaat vormde echter de afrekening van het afval over 2017 van ongeveer 0,9 miljoen euro. Het voorstel is om het resultaat over 2018 van 1,8 miljoen euro geheel aan te wenden voor de overhevelingen naar 2019. Maar het gaat om een hoger bedrag en het resultaat over 2018 is niet toereikend; er zal dan ook een onttrekking vanuit de algemene reserve van bijna 0,2 miljoen euro moeten plaatsvinden om alle overhevelingen te kunnen dekken.

Vorige week donderdag werd het onderwerp besproken in de gecombineerde vergadering van de commissies Maatschappij & Financiën en Ruimte & Infrastructuur. Voorafgaande aan de extra raadsvergadering werden de accountants bevraagd door de commissieleden omdat de accountants over diverse onderdelen in de nota opmerkingen hebben gemaakt. Richard van der Wiel van de PvdA constateerde dat het college van B en W erop uit is om de komende jaren naar sluitende begrotingen te werken. "Hoe gaat het college dat doen? Komen er bezuinigingen of lastenverhogingen? Dus wat gaat de burger daar van merken?" Wethouder Kees van der Zwet antwoordde daarop dat hierover al eerder in de raad werd gesproken. "Er zijn toen diverse opties de revue gepasseerd en het college moet samen met de raad nog tot besluitvorming komen."

Oranje leeuwinnen: bijna iedereen aan de kant gezet!

Foto: Ruth Eppink

Ook de WK finale vrouwenvoetbal tussen Amerika en Nederland op tv gezien zondag? De Oranje leeuwinnen hebben toch mooi bijna iedereen aan de kant gezet. Behalve Amerika dus, die was uiteindelijk te sterk voor ze. Hoewel, als die penalty voor de Amerikanen niet door de Video Arbitrage Registratie (VAR) zou zijn afgedwongen weet ik het zo net nog niet. Tot het moment van die penalty was het typisch een wedstrijd van: bij 0-0 kan het nog alle kanten op. Of: de ploeg die de eerste goal scoort, maakt een goede kans de wedstrijd te winnen.

"Wij staan zij aan zij, want wij zijn Nederland, en iedereen moet aan de kant", zo maar een paar zinnen uit de hit van Jan Smit die de afgelopen weken via tv en radio door het land schalde. Het vrouwenelftal van Nederland heeft die oproep natuurlijk ook gehoord. Ze hebben gevochten als leeuwinnen om dat waar te maken. In plaats van 'iedereen aan de kant gezet' is het echter 'bijna iedereen aan de kant gezet' geworden. Maar dat hebben we toch eerder meegemaakt in het mannenvoetbal, hoor ik u denken. Zeker. Zij die geboren zijn vóór 1970, weten wellicht waar ik heen wil. De finale van het WK voetbal in 1974. Gerd Müller, de Bomber, die voor Duitsland met een vervelend rollertje de versteende keeper Jan Jongbloed passeerde. Eindstand: 2 – 1 voor Duitsland, over en uit.

Nederland heeft toen iedereen aan kant gezet, behalve onze buren, de Duitsers

En, wat dacht u van de finale van het WK voetbal in 1978 tussen Argentinië en Nederland. Als die bal van Rensenbrink niet tegen de paal maar in het doel was beland, was de wedstrijd heel anders afgelopen. Ook toen heeft Nederland iedereen aan de kant gezet behalve één, Argentinië.

Maar ook, wie herinnert zich het niet, de WK finale voetbal van 2010 tussen Spanje en Nederland. Met hard spel over en weer. Vooral het beeld van de schoen van Nigel de Jong die in de borst van een Spanjaard werd geplant hebben velen nog op hun netvlies.

Nederland verspeelde daardoor veel sympathie van kijkers over de hele wereld. Deze finale werd ook nog eens verloren door een vermijdbare goal van de Spanjaarden. Weer iedereen aan de kant gezet behalve een, Spanje. De Oranje leeuwen hebben dus veel ervaring met net niet kunnen doorbijten in een WK voetbalfinale. Bij de Oranje leeuwinnen ligt dat anders, het was hun eerste WK voetbalfinale en pas hun tweede deelname aan een serieus WK voetbal met honderden miljoenen tv kijkers en volle stadions.

Tegen viervoudig wereldkampioen Amerika konden ze deze keer nog niet doorbijten in een WK finale. Maar dat moment komt, dat zie je, hoor je, voel je. Het duurt niet lang meer voor dat de vrouwen de mannen inhalen, net zoals in het hockey en wielrennen en op universiteiten is gebeurd, gebeurt nu in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur.

Onze Oranje leeuwinnen hebben in dit toernooi laten zien wat er speelt in onze samenleving, zoals de verhoudingen tussen mannen en vrouwen.

Voetbal als spiegel van de samenleving. Kijk er eens in. Fascinerend!

'Geef met een groot hart aan Stichting Hartekind'

Lisse n Voor de periode van 15 tot en met 20 juli is in Lisse een vergunning afgegeven voor de Hartekind Collecteweek van Stichting Hartekind. In deze week loopt het enthousiaste team van Lissese vrijwilligers door de wijken en straten om zoveel mogelijk geld op te halen voor broodnodig onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.

Coördinator Mandy van Wieringen vertelt: "Vorig jaar werd voor het eerst in Lisse gelopen en bleken veel mensen nog niet bekend met Stichting Hartekind en dus ook niet met het feit dat aangeboren hartafwijkingen erg vaak voorkomen. De opbrengst in Lisse was toen desondanks ruim 1660 euro, waar we heel blij mee waren! Natuurlijk hopen we dit jaar én meer naamsbekend te hebben én een hogere opbrengst te behalen!"

Dagelijks worden er in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking en krijgen drie kinderen een openhartoperatie. Helaas overlijdt er in Nederland nog elke twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze 25.000 hartekinderen verbeteren. Zie: www.hartekind.nl.

Cheque finalisten duurzaamheidsprijs

Hillegom/regio n De finalisten die strijden om de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek hebben vorige week een cheque van 1000 euro ontvangen.

De vier finalisten zijn: Hoek Hoveniers en Van Kesteren uit Voorhout en Van der Hulst en Lemon Hill uit Lisse. Twee weken geleden maakte de jury bekend welke bedrijven finalist waren. Vorige week donderdag was het aan de Hillegomse duurzaamheidswethouder Karin Hoekstra om de cheques uit te reiken. Hoekstra benadrukte dat duurzaamheid gaat over economisch handelen met evenwichtige aandacht voor álle drie de elementen: Mens, Milieu en Maatschappij. De jury daagt de finalisten uit om voor de finale nog eens goed te kijken naar de gehele bedrijfsvoering en de jury te verrassen met verdere vooruitgang. Op 10 oktober zal de winnaar van de duurzaamheidsprijs bekend gemaakt worden.

column/nieuws

n Romantisch samen op Festival Romanique

Even terug in de tijd in de Hoftuin. | Foto: Tony Whelan Foto: tony whelan

Oude tijden herleven

Hillegom n Wie zondag de Hoftuin in liep waande zich even in de geschiedenis. De Hillegomse Harmonie Kapel had zondag 7 juni voor de derde keer het Hillegom Romantique festival georganiseerd.

Bezoekers waren vooraf opgeroepen om gekleed in romantische kleding met mooie hoeden te komen. Ook kon iedereen zelf zijn picknickmand en kleed of stoeltjes mee nemen om zo naar het gevarieerde programma te kijken.

Burgemeester Arie van Erk opende het culturele evenement, waarna op drie podia de hele middag optredens waren van muziekgezelschappen en koren. De Hillegomse Harmonie Kapel opende de middag, waarna het Hillegoms Dubbelriet Ensemble, de muziekschool, Cantiflora en Eigenwijs onder andere optraden. Verder waren er diverse kunstenaars en de balletschool met een dans. Ook konden er oud-Hollandse spelletjes gedaan worden of ritje te paard gemaakt worden. Als afsluiting was er een gezamenlijk optreden. (tekst: Hillegom Online)

Spelletjes waarmee de scouts goudklompjes konden verdienen. Foto: pr

SCOUTS n De Lisser Kaninefaten hebben afgelopen zaterdag het scoutingseizoen op feestelijke wijze afgesloten. De kinderen en hun ouders konden tijdens een spel in het wilde westen goud zoeken. Ze speelden kleinere spelletjes, verspreid door het bos, om de gele klompjes te verdienen. Vervolgens was het tijd voor het uitreiken van een aantal waarderingen en badges. Zo zijn de kinderen die het snelste of de meeste scoutingloten hadden verkocht, uitgeroepen tot 'superseller' Daarnaast kreeg een aantal van de leiding de kampkwalificatie uitgereikt, en zijn er lustrumtekens uitgedeeld: iedereen die dit seizoen 5, 10, 15, 20, of zelfs 25 jaar lid is bij scouting ontving een speciale badge en oorkonde. Tot slot kon iedereen genieten van een heerlijke barbecue ter afsluiting .

De vwo-leerlingen met hun welverdiende diploma's kunnen nu echt gaan genieten van de vakantie. Foto: Remco Out

Lisse n De leerlingen van het Fioretti College Lisse die dit jaar hun diploma hebben behaald, werden afgelopen week goed in het zonnetje gezet.

Drie dagen lang zijn er diploma's uitgereikt, speeches gegeven en werd afscheid van elkaar genomen. Elk niveau had zijn eigen avond. Voor de school lag een rode loper klaar en stond er een fotograaf om elk gezin op de foto te zetten. De geslaagden van het vwo kregen eerst in een klaslokaal hun diploma van de mentor.

De diploma-uitreikingsavond werd afgesloten met een programma vol grappige speeches, cabaret en prijsuitreikingen. Uiteindelijk kon een grote groepsfoto van alle geslaagden niet ontbreken.| Tekst en foto: Remco Out.

Hillegom n Op initiatief van de Stichting Present was een aantal statushouders vorige week te gast bij Speeltuin Jeugdland. Deze keer was het een groep mannen uit Eritrea.

Onder begeleiding van Anita van Vliet van CreActief werd van wasknijpers een informatiebord gemaakt voor de speeltuin. Ook wethouder Fred van Trigt kwam een kijkje nemen en de statushouders vonden het duidelijk interessant om met hem te praten over hun land van herkomst en Nederland. Er was een tolk aanwezig en een afgevaardigde van Present.

Traag internet passé

Bollenstreek n Info-avonden, een speciale website en straks speciale ambassadeurs. De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek maken flink werk van snel internet in het buitengebied. Zo'n 200 adressen in de regio hebben geen degelijk internet.

Betrokken inwoners krijgen een ambassadeursrol en daarover zijn komende donderdag 11 juli om 19.00 uur in het gemeentehuis van Hillegom ambassadeursavonden. Meer info: www.snelinternet-duinenbollenstreek.nl.

week in beeld

Keukenhof werkt al hard aan het nieuwe seizoen

Vorig jaar waren dahlia's ook in vele soorten te bewonderen in de tuin van het kasteel. | Foto: archief/Arie in 't Veld Foto: arie in t veld

LISSE n De bloemententoonstelling Keukenhof is weliswaar gesloten, maar dat neemt niet weg dat er al hard wordt gewerkt aan een nieuw seizoen. PR-manager Annemarie Gerards meldt daarover in de nieuwsbrief van Keukenhof dat het thema in 2020 'A World of Colours' is. "Ruim een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van de Hollandse bloemenpracht. Iedereen houdt van bloemen, de lente, tulpen en de kleurige bollenvelden. Bloemen en kleuren horen overal in de wereld bij feesten en rituelen, in elke cultuur op een eigen manier."

Door Arie in 't Veld

Nu de bloemententoonstelling gesloten is voor publiek, wordt achter de schermen gewerkt aan verbeteringen in het park. Zo wordt de ophaalbrug bij de molen vervangen en de brug bij het Wilhelminapaviljoen (bij het paard) wordt ook vernieuwd.

Muntstukken

Volgens Gerards laten de bezoekers jaarlijks veel muntstukken achter in de fonteinen van de bloemententoonstelling. Samen met de fooien gaat het om 10.000 euro, dat het park aan goede doelen geeft. "Zo is het geld uit de vijvers, een bedrag van ongeveer 2.500 euro, bestemd voor scouting Graaf van Lynden. De scouting haalt het geld op, maakt het schoon en sorteert het."

Op korte termijn staat er nog het nodige op het programma, zoals de Dahliashow en in oktober de Nationale Bloembollenmarkt.

Praalwagen

Van half juli tot oktober kunnen bezoekers van Kasteel Keukenhof genieten van een prachtige dahliatuin. In de tuin van het kasteel zijn zo'n 150 verschillende soorten dahlia's geplant. 'Rise of the Phoenix', een van de praalwagens van het Bloemencorso van de Bollenstreek, wordt speciaal voor de dahliadagen volledig met dahlia's gestoken. Deze is te zien in de kasteeltuin vanaf woensdag 21 augustus. Op zondag 25 augustus vinden er rond het kasteel leuke activiteiten plaats voor jong en oud.

SONY DSC

Hillegom n Ook dit jaar organiseert de Hartekamp Groep de traditionele oldtimer rit. De bewoners van de Hartekamp Groep mogen dan meerijden in een oldtimer.

Zondag 25 augustus zijn de mensen van locatie Hartekamp in Heemstede aan de beurt. Voor hen hét hoogtepunt van het jaar. De belangstelling hiervoor is dan ook groot. Om iedereen een plekje in een oldtimer te geven, zoekt de organisatie enthousiaste oldtimerbezitters die graag helpen om deze dag tot een succes te maken. Verzamelen tussen 11.30 uur en 12.30 uur op locatie Hartekamp, Herenweg 5 in Heemstede. Vertrek in colonne rond 13.30 uur onder begeleiding van het Motor Begeleidings Team (MBT). De rit duurt ongeveer anderhalf uur. De oldtimers (of mooie youngtimers) vormen een prachtige opvallende stoet door het NoordHollandse landschap. Al rijdend door de dorpen laat de stoet flink van zich horen. Aanmelden kan via de mail: westerink1955@ziggo.nl of bel Aart of Petra Westerink: 06-51085602.

Regiomarketing Duin- en Bollenstreek maakt flinke sprong

Regio n De Economic Board Duin- en Bollenstreek had 29 mei een succesvolle bijeenkomst over regiomarketing in de Bollenstreek. Zo'n 45 betrokken Bollenstrekers bogen zich over het vermarkten van de streek. Zij werden hierin meegenomen door een gelegenheidsteam van marketingspecialisten.

Aan het woord innovator en marketeer Jenny Elissen: "De Bollenstreek heeft alles in zich om een ijzersterk gebied en merk te zijn. Het was ons team uiteraard bekend dat er afgelopen jaren diverse pogingen zijn gedaan om de streek te vermarkten. Goede initiatieven, maar helaas hebben ze nog niet opgeleverd wat we zouden willen. Al een tijdje is het stil rondom regiomarketing in de streek. Echter, tijdens de bijeenkomst van 29 mei is het gelukt om er weer nieuwe energie in te krijgen. Niet vanuit weer een nieuw onderzoek of initiatief, maar door er op een andere manier naar te kijken. Afgelopen half jaar hebben wij hier met een team van specialisten volgens een beproefde methode naar toe gewerkt. Met dank aan alle bereidwillige Bollenstrekers kregen wij een nauwkeurig beeld van de streek en alle bijbehorende factoren. Eind vorig jaar voelde regiomarketing voor veel betrokken Bollenstrekers nog als 'lastig en ingewikkeld', inmiddels is het toekomstperspectief veranderd naar 'trots en vrij'."
Er ligt op dit moment een zogenaamd 'manifest' klaar voor de marketing van de Bollenstreek. Dit is voor 95 procent 'af'. "Deze zomer wordt hier de laatste hand aan gelegd zodat we het in het najaar kunnen presenteren." Het manifest geldt als randvoorwaarde voor alle projecten van de Economic Board. Het is de paraplu waar alles onder komt te vallen. De rol van de Economic Board is het aanjagen en versnellen van deze paraplu waardoor straks alle projecten aan elkaar kunnen worden verbonden.

Er blijft muziek zitten in Hillegom

Uitsnede van de een foto van de HHK in 1904. | Foto: www.hhkhillegom.nl.

Na het Hillegoms muziekfeest van anderhalve week geleden is het overduidelijk dat er muziek zit in ons dorp. Vele bezoekers uit en van buiten Hillegom hebben genoten van het jaarlijkse muziekfestival dat in 2000 startte als korenfestival. We zijn een muziekminnend dorp. Maar toch namen we twee weken tevoren nog afscheid van Muziekvereniging Crescendo die wegens gebrek aan belangstelling na 89 jaar zichzelf heeft opgeheven.

Het laatste publieke optreden van Crescendo vond plaats tijdens de dodenherdenking dit jaar in het Molenduin en mogelijk komt er nog een afscheidsoptreden later dit jaar, aangezien het geplande optreden tijdens de onthulling van het Beatlesmonument wegens slechte weersomstandigheden niet kon doorgaan.

Hillegom is daarmee nog één kapel rijk, de Hillegomse Harmonie Kapel die dit jaar het 125-jarig jubileum viert. Binnen tien jaar na de oprichting werd koninklijke goedkeuring verleend. De HHK heeft in ruim een eeuw tijd bijzondere evenementen bijgewoond en ook georganiseerd. Zo was zij de eerste Nederlandse muziekvereniging die internationale concoursen organiseerde na de Tweede Wereldoorlog. De eerste maal was in 1948 – gehouden in de toenmalige veilinghal van de HoBaHo in de Van Tetsstraat. Ook in 1954 werden internationale korpsen naar Hillegom gehaald, uit onder meer België, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Ditmaal vond het concours in de concertzaal van Treslong plaats. Ook tegenwoordig organiseert de vereniging evenementen zoals Hillegom Romantique in de Hoftuin, waarvan de laatste klanken nog maar net zijn weggestorven.

Op zaterdag 31 augustus verzorgt de harmonie een aantal optredens rondom de Grote Pomp op de Houttuin onder de noemer Concert bij de Pomp. Dat valt dan heel mooi samen met de eerste Open Monumentendag in Hillegom dit jaar – de eerste van twee omdat we in Hillegom op twee zaterdagen Open Monumentendag houden: op 31 augustus en op 14 september. Dat komt omdat op de landelijke Open Monumentendag (14 september) ook de najaarsfeesten in Hillegom gevierd worden en dan is het vaak een uitdaging voor bezoekers om zowel de kermisactiviteiten als de monumenten te bezoeken. We spreiden daarom de festiviteiten zodat zoveel mogelijk bezoekers kunnen genieten van wat Hillegom op monumentaal gebied te bieden heeft. Het thema van Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier' en de Vrienden zijn druk bezig met de voorbereidingen van de openstellingen, samen met onze vaste organisatiepartners de kerken van Hillegom.

Een tipje van de sluier kunnen we nu alvast oplichten: alles over de oude en de aanstaande verbouwing bij de Maartenskerk op 14 september, een kijkje bij de schatten in de Martinuskerk op 14 september, muzikale gastvrijheid bij Open Hof op 31 augustus en op 14 september. Ook bij Kwekerij Veelzorg muziek: een van de ensembles van de Hillegomse Muziekschool zal een aantal optredens verzorgen op 31 augustus als omlijsting van de opening van Open Monumentendag in Hillegom. Op muzikaal gebied is monumentaal Hillegom dus zeker een 'plek van plezier'!

Het onderkomen van de Vrienden van Oud Hillegom op Kwekerij Veelzorg is ook buiten Open Monumentendag een plek van plezier te noemen. Iedere dinsdagavond van 19.30-21.30 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur heten onze vrijwilligers u van harte welkom.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Break-in box bij de bieb: geheimen ontrafelen

Samen met je vrienden spannende raadsels oplossen, dat kan deze zomer bij de bieb. | Foto: pr Foto: pr

REGIO n Deze zomer speel je bij de Bibliotheek Bollenstreek een spannend spel: de break-in box. Ben jij 8 jaar of ouder en nieuwsgierig genoeg om een geheim te ontrafelen? Dan heb je in de zomervakantie alle kans om een spel te spelen van een van de drie break-in boxen.

Je kunt van 22 juli t/m 31 augustus met een groepje vrienden of familie in een van de Bollenstreek-vestigingen proberen de code te kraken van de break-in box Archeologie (Sassenheim, Voorhout, Noordwijk, Landgoederen (Lisse, Oegstgeest, Warmond) of AtlantikWall (Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest).

Een break-in box is een soort omgekeerde escaperoom: je moet er namelijk niet úit, maar ín zien te komen. En dat kan door het oplossen van een reeks vraagstukken. Via een aantal puzzels moet je een kist open proberen te krijgen en dan komen er nog meer raadsels uit die uiteindelijk tot de ontknoping leiden.

Kom ook naar deze escaperoom-ervaring. Leuk voor iedereen vanaf 8 jaar en ook voor volwassenen (dus neem je ouders of opa's en oma's mee). Je kunt met z'n tweeën meedoen, maar ook met een groepje van maximaal 6 kinderen. Het spel duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

In Lisse is van 22 juli t/m 2 augustus de break-in box Landgoederen te vinden. Het gaat over Landgoed Welbehagen. Het gebeurt wel eens dat bibliotheken bijzondere boeken erven van overleden mensen. Onlangs ontving de bibliotheek echter een wel heel vreemde erfenis. Van de wijlen Heer Johannes Heinsiegt kregen we een antieke dekenkist en een geheimzinnig, futuristische ogend apparaat, dat volgens een rafelig foldertje de Retrospector 3000 heet. De familie Heinsiegt vertelde ons dat hun Johannes amateur historicus was en zijn dagen sleet met een onderzoek naar het Landgoed Welbehagen, een oud landhuis dat in de 17-de eeuw hier in de regio gebouwd moet zijn, maar dat niet meer bestaat en waarover weinig terug te vinden is. Vlak voor zijn overlijden verklapte hij nog wel aan zijn familie dat hij het geheim bijna ontrafeld had. Aan jullie nu de vraag of jullie het werk van Johannes Heinsiegt willen voltooien zodat zijn harde werk niet voor niets is geweest. Wat is er toch met dat Landgoed Welbehagen gebeurd?

Kaartjes reserveren

Doe je mee met dit spannende spel en neem je ook een moderne duik in de geschiedenis? Ga voor het reserveren van kaartjes naar www.bibliotheekbollenstreek.nl (kijk bij agenda, datum 22 juli en verder) of ga naar een vestiging bij jou in de buurt. Een kaartje kost voor leden 1,50 euro; niet-leden betalen 2 euro per kaartje.

Milieu en afval scheiden blijkt belangrijk

enquete n Dit blijkt uit de vragenlijst die door 120 Hillegommers is ingevuld over de toekomstige afvalinzameling in Hillegom.

Willekeurige Hillegommers ontvingen een uitnodiging deze vragenlijst in te vullen. De gemeente wil toe naar een nieuwe manier van afval inzamelen om zo nog beter afval te scheiden. Eind dit jaar neemt de gemeenteraad een beslissing over een nieuwe inzamelmethode.

Negen op de tien enquêteurs vindt het landelijke streven naar 75 procent gescheiden afval in 2020 een (hele) goede zaak. Na toelichting op deze doelstelling geeft 26 procent aan zeker of waarschijnlijk het afval zelf beter te gaan scheiden. Voor meer dan de helft maakt dit geen verschil, omdat zij al maximaal scheiden.

Ook nadere informatie over het apart inzamelen van groente-, fruit- en etensresten in de vragenlijst heeft impact. Na het lezen van deze tekst geeft twee op de drie aan waarschijnlijk groente- fruit- en etensresten voortaan beter te scheiden.

Een extra bakje in de keuken voor etensresten spreekt aan

Zes op de tien zou zeker of waarschijnlijk meer scheiden als het GFT-afval in de zomer vaker wordt opgehaald. De bereidheid om hier extra voor te betalen is echter laag.

Uit de voorgelegde manieren om afval te scheiden spreekt het minder vaak ophalen van restafval het meest aan, gevolgd door het 'vervuiler betaalt' principe.

column/nieuws

Juf Ria met pensioen: 'Het tekort aan leerkrachten is een groot probleem'

Ria Grimbergen temidden van 'haar' kleuters op De Giraf.| Foto's: Caroline Spaans.

Hillegom n Ria Grimbergen, voor veel ouders van kleuters beter bekend als juf Ria, stopt deze zomer. Ze gaat met pensioen. Ze heeft daar wel een dubbel gevoel bij: "Aan de ene kant meer vrije tijd voor andere dingen, maar aan de andere kant voelt het stoppen terwijl er zo een groot tekort aan leerkrachten is, niet goed. En de leerlingen natuurlijk, die zal ik missen." Het tekent haar passie en betrokkenheid voor het onderwijs.

Door Jos Draijer

Ria Grimbergen (64, zelf moeder van drie kinderen) staat al vanaf 1974 voor de klas in Hillegom. Eerst op de Rafaël kleuterschool in Elsbroek, later op de Drempel. Na enige onderbrekingen vanwege gezinsuitbreiding, werkte ze vanaf 1991 onafgebroken op basisschool De Giraf.

Ze werd gevraagd daar tijdelijk te komen werken, maar dat werden dus 28 jaar. Altijd in de onderbouw van de basisschool. Ze heeft daar geen spijt van want "het ontwapenende, het enthousiasme en het vol verwondering zijn van 4 tot 6 jarige kinderen boeit en inspireert mij nog steeds. En de eerste twee jaar van de basisschool zijn zo belangrijk voor de kinderen."

Sinds een aantal jaren is ze ook onderwijscoördinator van de onderbouw en lid van het managementteam van haar school De Giraf. Kortom, een zeer gemotiveerde juf met heel veel ervaring. Een goede reden om haar ook te vragen naar de belangrijkste veranderingen in het onderwijs waar zij als leerkracht in de praktijk mee te maken kreeg. Zoals de overgang van de lagere school en de kleuterschool naar één nieuwe basisschool.

Hoe kijkt u daar op terug, die verandering?

"Dat is al weer ruim 30 jaar geleden. Ik heb toen cursussen gevolgd om die overgang voor de kinderen soepel te laten verlopen. Ik ben eigenlijk verbaasd die cursussen er nu nog steeds zijn want kleuters worden echt wel beschouwd als basisschoolleerlingen. Ook al moeten kinderen de hobbel nemen van de overgang van het spelend leren naar het leren van taal, rekenen, en andere vaardigheden bij de overgang van groep 2 naar groep 3. Maar in de praktijk is dat onderscheid minder groot dan men denkt. Spelen en leren liggen heel dicht bij elkaar. Ik maak me niet zo zorgen over die continue leer- en ontwikkelingslijn. We zitten in één gebouw, er is goed overleg met collega's van de midden- en bovenbouw. Dus dat zit wel goed. Bovendien, wat is er mis dat kinderen een hobbel moeten nemen in het leven? Daar leren ze van".

Nog andere veranderingen meegemaakt?

"Ja, het afschaffen van het speciaal onderwijs. Het programma ' Weer samen naar school'. Dus leer- en gedragsproblemen in de klas zelf oplossen. Je hoort veel kritiek op die verandering omdat kinderen met gedragsproblemen in het reguliere basisonderwijs heel veel tijd en aandacht vragen. En die is er niet, en dus gaat die aanpak teveel ten koste van de andere kinderen.

Bovendien in de onderwijzersopleiding wordt nauwelijks aandacht besteed aan leerlingen met gedragsproblemen. Leerkrachten worden opgeleid voor 'doorsnee leerlingen' en niet voor leerlingen met gedragsproblemen.

Dat vraagt om een speciale aanpak door daarvoor opgeleide leerkrachten.

Passend onderwijs moet voor iedereen gelden.

Maar, ter voorkoming van misverstanden, lastige kinderen of kinderen met een leerstoornis, dat is nog wel te handelen in de klas. Maar van kinderen met een ernstige gedragsstoornis, daar heeft de hele klas last van. Het betreffende kind ook trouwens, want die krijgt niet de aanpak die bij dat kind past."

Is het onderwijs wel klaar voor de toekomst?

"Dat denk ik wel. Als ik zie hoe jonge zeer gemotiveerde leerkrachten goed bezig zijn met leerlingen, dan heb ik daar veel vertrouwen in. Maar een echt probleem is wel het schrijnend tekort aan nieuwe leerkrachten. Maar ook de hoeveelheid administratie voor een leerkracht. Vergeleken bij vroeger is dat wel heel erg toegenomen. Ik heb nu 33 leerlingen, dus veel tijdrovende administratie."

Als u een dag minister van onderwijs was, welke drie besluiten zou u nemen?

Mmm…. (na enig nadenken):

"Een basisonderwijs zonder gesloten zuilen maar met ruimte voor diversiteit ontwerpen waar efficiënter wordt samengewerkt waardoor de financiële middelen beter kunnen worden besteed aan waar dat het hardst nodig is.

Speciaal onderwijs weer terugbrengen zodat er passend onderwijs voor alle kinderen ontstaat. Kwetsbare leerlingen met ernstige gedragsproblemen moeten door specialisten geholpen worden.

En, de klassen verkleinen tot een wettelijk vastgelegd maximum van 24 leerlingen."

Tot slot, wat was uw verdrietigste en uw leukste herinnering?

"Het meest verdrietig was het feit ik dat de begrafenis van vier collega's heb meegemaakt. Heftig was dat. De leukste herinneringen waren opmerkingen van drie vaders van nieuwe leerlingen tijdens voorstelrondje op een informatieavond aan het begin van het schooljaar: "Het gaat goed komen met mijn dochter dit jaar, want ik heb zelf ook bij juf Ria in de klas gezeten."

Nog een hartewens?

"Een heel mooie school voor De Giraf en dat zich daar goede nieuwe leerkrachten aanmelden."

Poep

We hebben een hond. Nou ja, een hond. Ze weegt zeggen en spreken nog geen 5 kilo. Als we bij het uitlaten de volwassen kater van de buren tegenkomen, kijken de twee dieren elkaar verbaasd aan, alsof ze willen zeggen: er klopt hier iets niet. Die kater is twee keer zo groot als onze twaalf weken oude Franse Bulldog.

De aanschaf van zo'n stamboombeestje is een rib uit je lijf. Maar dan ben je er nog lang niet. Een riem, een mand, een bench, voer, speeltjes... En die overdaad aan keuzes! Om gek van te worden. Toen we eindelijk dachten dat we er waren, was er ineens het besef van de hondenbelasting. Oh ja! Dat moest ook nog. Eerst maar eens uitvogelen wat dat kost. Blijkt dat daar per gemeente nogal wat verschil tussen zit.

En dat is zeker geen kattenpis. De verschillen lopen uiteen van van 0 tot 124 euro per jaar! En nu komt het: Noordwijkerhout (en Noordwijk) waar ik dus woon, staan in de top 10 van de duurste gemeenten met 109 (108) euro per jaar! Ik vind dat een hoop geld. Bovendien ben ik ook regelmatig in Hillegom met die kleine viervoeter en daar betaal je dus niks! En in Lisse betaal je weer bijna 40 euro minder. Wat een verschil. Het blijkt dat de opbrengst wordt gebruikt om de kosten voor bijvoorbeeld uitlaatplaatsen, afvalbakken, hondenpoepzakjes en handhaving te dekken. Toch vreemd dat de ene gemeente de belasting afschaft en de andere de hoofdprijs vraagt.

Nu loop ik braaf achter mijn pup aan met zo'n gratis poepzakje. Dat is ook voor het eerst in mijn leven, en zeker niet een van mijn favoriete bezigheden. Maar zo'n klein mormel produceert weinig afval, kan ik u verklappen. Een Sint Bernhard of een Deense Dog had ik ook mooi gevonden, maar dat maakt het opruimen van uitwerpselen in een formaat AH-shopper toch wat omslachtiger.

Opruimplicht. Ik heb er echt geen moeite mee hoor, maar ik ben er achter gekomen dat veel mede-hondeneigenaren dat wel hebben. En niet alleen rondom mijn huis, maar ook in buurgemeenten waar ik kom. Shit! had er eigenlijk boven deze column moeten staan, want dagelijks moet ik op grasvelden echt uitkijken waar ik loop. Heel vies! Op de FaceBook pagina's van de verschillende gemeenten zie ik regelmatig posts voorbijkomen met poep-irritaties. Aan alle hondeneigenaren in Lisse zou ik wil zeggen: voor 83 euro per jaar jaar krijg je gratis biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes van de gemeente. Toe maar! Ik zou het gebruiken ook. Dus ruim op die shit!

Caroline Spaans

Redacteur De Hillegommer

Bijdragen vier fondsen voor Voedselbank

| Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Hillegom n De Stichting Voedselbank Hillegom krijgt voor de aanpassing en inrichting van hun nieuw verkregen locatie een bijdrage van zowel Fonds 1818, het Kansfonds, het Oranje fonds en de JC Ruigrok stichting. Van de Voedselbank in Hillegom zijn 160 personen afhankelijk voor aanvulling van hun eerst levensbehoefte.

Na jaren -om niet- van de Jozefkerk in Hillegom gebruik te hebben kunnen maken als opslag- en uitgiftepunt, moest er uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. Met hulp van de gemeente Hillegom (burgemeester, wethouder én de politiek) kon er een bedrijfspand worden verkregen. Met vrijwilligers en ondersteuning van donateurs is de Voedselbank Hillegom ondertussen verhuisd. De nieuwe locatie voldoet voor een groot deel aan de wensen; maar met behulp van de donaties van de bovenstaande fondsen kan bijvoorbeeld de toegang tot de uitgifteruimte en de eerste etage beter ingericht worden.

De eerste uitgifte van goederen heeft inmiddels plaatsgevonden: de voedselbank is dus 'in bedrijf', maar de officiële opening wacht nog op de diverse aanpassingen.

Fonds 1818 zet zich in voor een betere maatschappij. Door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf projecten uit te voeren. Fonds 1818 is er voor iedereen in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, de Bollenstreek en tussenliggende gemeenten.

Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaren in de samenleving en steunt kansrijke initiatieven die kwetsbare mensen helpen om hun situatie te doorbreken. Díe initiatieven, zo'n 600 per jaar, versterkt het fonds met geld. Dat doen ze met giften van betrokken medemensen en door kennis en ervaring te delen. Zo zorgen ze met elkaar voor een samenleving waarin plek is voor íedereen.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het doel van de J.C. Ruigrok Stichting is het ondersteunen van initiatieven op het gebied van godsdienst, liefdadigheid, cultuur, sport & bewegen, natuur & milieu, alsmede ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten of stimulering van wetenschappelijk onderzoek.

column/nieuws

In de nacht staan

Acht maanden geleden tijdens de weekenddienst van collega Milja lag ik lekker te slapen toen om 03.00 uur mijn telefoon op het nachtkasje begon te trillen. Net op tijd kon ik hem opvangen en opnemen. Of ik naar de praktijk wilde komen voor hulp bij een spoedgeval. Ik had mijn broek al bijna aan. Er was een 9-jarige Drentse Patrijs uit Roelofarendsveen op de kliniek die niet meer in de benen kon en amechtig lag te hijgen. Hij werd verdacht van een bloedende milttumor. Dan moet er met spoed worden ingegrepen. Elk kwartier vertraging kan al fataal zijn. Ik reed dus iets harder over de Hillegommerdijk dan strikt genomen toegestaan. Binnen vier minuten was ik op de praktijk.

Ik gaf de twee geëmotioneerde eigenaren, hun huilende kinderen, de gespannen buren en de opgetrommelde ex van mevrouw een hand en richtte me vervolgens op Bart. Hij was koud, in shock, bleek en had een dikke buik. We maakten meteen een echo: daarop was heel veel vrij vocht te zien (bloed). Gelukkig bleek de lever rustig van structuur. Dat suggereerde dat er (nog) geen uitzaaiingen waren van de bloedende milttumor. Er moest geopereerd worden. Milja zou de anesthesie doen en zo kwam ik eigenlijk een o.k.-assistent te kort. "Ik help wel", zei de nieuwe vriend van de eigenares. Ik vroeg of hij tegen bloed kon. Dat was geen probleem. "Ook midden in de nacht?" vroeg ik. Dat ging lukken. "En van je eigen hond?" Was ook geen issue. Prima. We gingen aan de slag. Bart werd heel voorzichtig verdoofd en aan het infuus gelegd met bloedvervangers. Milja moest de narcose wel doen want het zijn hele kritische patiënten die elk moment eruit kunnen stappen. Dat ging vooralsnog helemaal goed. Ruben, die me hielp, liet ik zijn handen heel goed wassen. Hij kreeg steriele handschoenen aan en zette daarna zijn handen in zijn zij. Hij kon dus weer opnieuw beginnen. Na zijn tweede was-actie ging alles goed. De hele buik stond vol met bloed. We hadden het afzuigapparaat klaargezet dat Ruben mocht bedienen. Hij moest de steriele zuigbuis in de buik houden en het bloed eruit zuigen. Ik keek geconcentreerd in de buik. Toen hoorde ik een bons. Ruben was omgevallen en de opvangbak met bloed ook. Die liep leeg over het shirt van Ruben. Milja legde hem in stabiele zijligging en ik ging alleen verder. De operatie verliep volgens plan. De milt had ik er in een kwartiertje uit. We spoelden de buik schoon en ik hechtte de buikwand dicht. Van onder de tafel kwamen kreungeluiden vandaan. "Wat is er gebeurd?" vroeg Ruben. Ik zei dat hij vanwege vermoeidheid even was gaan liggen. Zijn shirt plakte vast aan zijn lichaam. "Daar heb ik anders nooit last van" kreeg ik te horen, "ik sta helemaal in mijn kracht". Milja hielp hem met een schoon shirt en hij liep enigszins wankel weer richting vriendin en aanhang. Een week later kwam de uitslag van pathologie binnen: helaas kwaadaardig. Nu was het wachten op de uitzaaiing. Die kwam vorige week.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 14 juli, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 14 juli, 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 14 juli, 10.00 uur

Spreker: Barend van den Worm

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 14 juli, 09.30 uur

Eucharistieviering

Celebrant: pater Uitendaal
Assistentie: diaken I. Osseweijer
Extra: autozegen

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 14 juli, 10.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Canticum Novum

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 10 juli, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 13 juli, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor R. Franken

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 14 juli

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 19.00 uur

Voorganger: ds. E.B. Buitendijk

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 14 juli, 10.00 uur

Spreker: Annemieke Hulsbergen

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 14 juli, 10 uur en 16 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 14 juli, 10.00 uur

Voorganger: mw. L.J. Hoogerwerf, Bodegraven

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 14 juli, 10.00 uur

Voorganger: ds. B.H. Weegink, Katwijk

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 14 juli, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 14 juli bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 27 was: korenbloem. De winnaar is Bea Reeuwijk uit Lisse.