LisserNieuws - De Hillegommer

23 juni 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 23 juni 2020


Molentour trapt af in Lisse

Wim Bos (links) introduceert Nico Papineau Salm (midden). Rechts wethouder Langeveld. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Lisse n Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, heeft donderdagmiddag 18 juni een bezoek gebracht aan de Lisserpoelmolen aan de Rooversbroekdijk en daar gesproken met vrijwilligers en wethouder Jolanda Langeveld. Hij deed dit in het kader van een jubileumtoer, waarbij hij in de komende drie jaar honderd molens wil bezoeken. Dat getal is niet voor niets gekozen, want in 2023 bestaat de landelijke molenvereniging 100 jaar.

Het was voor Papineau Salm nog best een klus om bij de molen te komen, want hij doet zijn jubileumtour uitsluitend per trein en fiets. "In verband met de coronamaatregelen kon ik mijn eigen fiets niet meenemen in de trein. Dus heb ik drie kwartier op deze OV-fiets gezeten om hier te komen", vertelde hij. Nog maar kort geleden kwam Papineau Salm op het idee om een molentour te gaan maken. Hij deed een oproep om hem uit te nodigen voor een molenbezoek en Wim Bos van de Rijnlandse Molenstichting - die 49 poldermolens in haar bezit heeft - reageerde het eerst. Dat hij Papineau Salm graag de Lisserpoelmolen zag bezoeken is niet verwonderlijk. De molen dateert uit 1676 en is de oudste nog functionerende vijzelmolen ter wereld. Tot 1989, in totaal 313 jaar, was deze molen - in het begin met andere molens - verantwoordelijk voor het bemalen van deze polder. Daarna nam een elektrisch gemaal zijn taak over. Dit betekent niet dat de Lisserpoelmolen nu alleen nog dienst doet als Rijksmonument, de molen is ook nog steeds hulpgemaal. Bijvoorbeeld als het hoofdgemaal niet werkt of bij extreem veel regen.

Vrijwillig molenaar Robert van Vuuren is zo'n twee keer per week bij 'zijn' molen te vinden. Hij leidde het gezelschap rond in de molen en sprak met de voorzitter van De Hollandsche Molen. Papineau Salm: “Persoonlijk contact met de mensen in het veld vind ik heel belangrijk. Zij zijn immers het fundament van het molenbehoud in ons land. Ik wil van de vrijwilligers ter plekke horen wat de molen voor hen betekent, maar ook voor de plaatselijke bevolking. In Groningen kan dat anders zijn dan hier in Zuid-Holland. Wat gaat er goed bij het draaiende houden van de molen, wat kan er beter? En hoe kan De Hollandsche Molen daarbij helpen? Daar ben ik nieuwsgierig naar.”


Lisa met mascotte Pannenkoe en Mirjam van der Werff. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Hele klas smult van de Pannenkoe

Lisa (9) won prijs met kleurwedstrijd

Cybercrime treft Lisse en Hillegom

Juf Tuin verrast door groep 7a van De Akker

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Flinke toename van cybercrime in provincie Zuid-Holland

Tijdens de lockdownperiode werd veelvuldig gebruikgemaakt van onder meer 'vriend-in-noodfraude'. | Foto: pr Foto: pexels.com

REGIO n Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Zuid-Holland veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,7 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal cybercrimemeldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Zuid-Holland was dit het geval (366 cybercrime-incidenten en 299 woninginbraken).

Van de provincie Zuid-Holland waren de inwoners van Hillegom, Lisse en Katwijk relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 4,5, 4,3 en 4,3 meldingen per 10.000 inwoners. In Hillegom is bovendien de sterkste toename te vinden ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er hier helemaal geen meldingen gedaan.

In Papendrecht werden relatief gezien de minste cyberincidenten geregistreerd: 0,3 incidenten per 10.000 inwoners. Papendrecht was bovendien, samen met Gorinchem, een van de weinige Nederlandse gemeenten waar minder slachtoffers waren dan in dezelfde periode vorig jaar.


Corona en cybercrime

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona-scamsites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen. David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood-fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, is te vinden op www.vpngids.nl/.

>Dagcentra HOZO weer open

HILLEGOM n De dagcentra in Bloemswaard zijn vorige week de deuren weer geopend.

In verband met de van de overheid opgelegde coronamaatregelen om verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, heeft HOZO wel de nodige aanpassingen moeten doen. De groepen zijn kleiner en verdeeld over Bloemswaard en Parkwijk. In Parkwijk is de groep tijdelijk verhuisd naar een andere ruimte en omdat er maar twee mensen tegelijkertijd met de bus mogen worden vervoerd, werden veel mensen door familie gebracht. Ondanks de vreemde en ook wel moeilijke situatie, waren de meeste mensen erg blij elkaar en de medewerkers van de dagcentra weer te zien.

De eerste dag in Bloemswaard begon al goed: een jarige met natuurlijk gebak. Ook heeft de groep de favoriete gym-activiteiten weer opgepakt en hebben de bewoners samen gegeten.

Op 15 juni werd ook het restaurant in Bloemswaard voor bewoners weer geopend. Om dat te vieren, kwam er ’s middags een poffertjeskraam. Voor alle bewoners en medewerkers, maar ook voor de mensen van het dagcentrum werden poffertjes gebakken.

Bingoavond in ‘t Poelhuys

LISSE n Bescal verzorgt op vrijdag 10 juli een bingo in ’t Poelhuys aan de Vivaldistraat 4 .

Deelnemers kunnen vier rondes bingo spelen en de afsluiter bestaat uit een leuke loterij. Vier hele kaarten kosten € 12,50, vier halve kaarten kosten € 7,00. Lootjes voor de loterij zijn € 1,00 per stuk. De bingo begint om 20.00 uur, maar de zaal gaat al om 19.30 uur open. Uiteraard zorgt Bescal ervoor dat de zaal geheel coronaproof ingericht is. Het is verplicht om je vooraf aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@bescal.nl of via Facebook een berichtje te sturen.

Feestelijk onthaal voor juf

Caroline Tuin-Kieboom en haar man Harm Jan arriveren bij De Akker. Foto: pr

Lisse n Een bruiloft zonder de kinderen uit jouw klas, dat kan natuurlijk niet. Maar vanwege de coronamaatregelen konden de leerlingen van groep 7a van CBS De Akker er niet bij zijn. Daarom deden juf Caroline Tuin-Kieboom en haar man Harm Jan de huwelijksdag op school nog eens dunnetjes over.

Op vrijdagmiddag 12 juni was het zover. De kinderen uit de klas van juf Tuin stonden op het plein in twee rijen opgesteld met mooi versierde bogen om het bruidspaar te onthalen. Nadat buiten het welkomstlied had geklonken, werden Caroline en Harm Jan naar de versierde gymzaal geleid. Hier kregen zij een bijzondere voorstelling te zien, want hun eigen bruiloft werd door de kinderen uit de klas nagespeeld, compleet met ouders, vrienden en officiële handtekeningen. Hierna mochten ze zelf aan de slag om enkele opdrachten tot een goed einde te brengen. Dit lukte aardig en de juf ontving hiervoor mooie en handige cadeaus. Handig inderdaad, want hoe verdeel je de taken straks in het huwelijk? Harm Jan, die in het dagelijks leven koeien vervoert en dit ook als grote hobby heeft, wil zijn huishoudtaak best uitvoeren, maar droogt alleen af met... een koetjestheedoek. Het cadeau laat zich raden.

>Fit en actief in Coronatijd

Hillegom n De bewoners van Maronia kregen vorige week voor de derde keer een beweegles in de binnentuin.

Omdat veel mensen in deze tijd minder buiten komen en minder beweging krijgen, bedachten HOZO en Stek het project ‘Bewegen in coronatijd’. De bedoeling van dit project is bewoners van de ouderencomplexen van Stek samen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen, beweegactiviteiten te laten doen. Na een pilot in de binnentuin van Bloemhof, zijn er drie lessen aangeboden in het atrium van Clusiushof en de binnentuin van Maronia. Omdat de beweeglessen zo positief zijn ontvangen, hebben de samenwerkende partijen besloten het project voort te zetten en – indien daarvoor belangstelling is - uit te breiden naar andere seniorencomplexen.

Donderdag 25 juni geeft Hillegom in Beweging van 11.15 uur tot 12.15 uur nog een vierde les bij Maronia. Op 25 juni, 2 juli en 9 juli worden er van 09.45 uur tot 10.45 uur opnieuw lessen en een beweegbingo aangeboden in de binnentuin van Bloemhof. Op 2, 9 en 16 juli geeft Hillegom in Beweging van 11.00 uur tot 12.00 uur een nieuwe serie in of bij (afhankelijk van het weer) Clusiushof. Voor meer informatie: Martine van Dijk, HOZO (0252 576 500) of Sandra Boonstra, Hillegom in Beweging (06 156 91 790).

column/nieuws

Pannenkoeken voor de hele klas

Lisa met mascotte Pannenkoe en Mirjam van der Werff. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

LISSE n Het leek woensdag 17 maart wel feest in groep 5-6 Dolfijnen van De Waterval in Lisse. Aan het eind van de ochtend bezocht Mirjam van der Werff van restaurant Pannenkoe de klas met een grote stapel pannenkoeken, poedersuiker en stroop.

Door Ruth Eppink

De 9-jarige Lisa Meeuwissen had begin dit jaar meegedaan aan een kleurwedstrijd van het restaurant en met haar kleurplaat won ze pannenkoeken eten met de hele klas. In de oorspronkelijke opzet zouden de leerlingen bij Pannekoe aan de Kanaalstraat 22A komen eten, maar dit kon vanwege corona niet doorgaan. Dus besloot Mirjam het andersom te doen. Samen met haar man en mascotte Pannenkoe bezocht zij de klas. Daar werden ze met gejuich onthaald. Vooral de mascotte mocht op veel aandacht rekenen, de kinderen kwamen steeds even knuffelen.

Alle kinderen gingen hun handen wassen en vervolgens weer aan hun tafeltje zitten, waar inmiddels bordjes waren neergezet. Terwijl haar klasgenoten alvast begonnen met het versieren van hun pannenkoek, ging Lisa nog even op de foto met haar winnende kleurplaat, de mascotte en Mirjam. Daarna kon ook zij lekker van haar welverdiende pannenkoek gaan genieten.

>Bloeiend Hillegom niet verder met raadslid Co Jansen

Hillegom n De lokale politieke partij Bloeiend Hillegom heeft het vertrouwen in raadslid Co Jansen opgezegd. Jansen is al geruime tijd raadslid van Bloeiend Hillegom. Zowel bestuur als fractie ziet geen verdere toekomst voor Jansen bij de partij.

‘Bloeiend Hillegom is een lokale partij waarbij het belang van de gemeente Hillegom en haar inwoners vooropstaat. De politieke kleur van de fractieleden verschilt. Dat is tevens de kracht van Bloeiend Hillegom, door goede inhoudelijke discussies tot een standpunt komen. Als eenmaal een standpunt is ingenomen, is dat het standpunt van de partij. Door de historie heen bleek dit lastig voor raadslid Jansen. Diverse keren handelde hij op eigen titel en niet in lijn met de partijafspraken. Dit komt de samenwerking uiteraard niet ten goede. Een recent intern conflict met Jansen was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Ondanks de diverse interne gesprekken die met de heer Jansen over de samenwerking zijn gevoerd, heeft Bloeiend Hillegom niet het vertrouwen dat de situatie in de toekomst zal verbeteren’.

‘Ondanks dat de heer Jansen een ervaren raadslid is met veel dossierkennis, is na een zorgvuldige afweging besloten dat het zowel voor Bloeiend Hillegom als de heer Jansen beter is om direct uit elkaar te gaan’, geven bestuur en fractie van Bloeiend Hillegom aan.

19 / 20

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer kan, natuurlijk)? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 28 juni, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 26: Bouk de Boer uit Sassenheim. De oplossing was: laboratorium.