LisserNieuws - De Hillegommer

7 juli 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 7 juli 2020


Lintjes eindelijk uitgereikt

Ook voor de groepsfoto werd rekening gehouden met voldoende afstand van elkaar. | Foto: S. van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

lintjes n Ze hebben er een aantal maanden op moeten wachten, maar dat werd vrijdagochtend beloond in Floralis: zeven inwoners van Lisse kregen eindelijk hun lintjes opgespeld.

Door Ruth Eppink

Vanwege de coronamaatregelen kon er slechts een beperkt aantal genodigden aanwezig zijn in de grote zaal van Floralis, waaronder de wethouders Kees van der Zwet, Jeanet van der Laan en Jolanda Langeveld. Alles werd echter vastgelegd op film, zodat de gedecoreerden er met hun naasten nog regelmatig naar kunnen kijken.


Geen smoesjes om de gedecoreerden mee te krijgen naar de uitreiking

Burgemeester Spruit had elk van de gedecoreerden op 24 april al gebeld met de heugelijke mededeling. Dit jaar was het dus geen verrassing meer en hoefden de inwoners niet met een smoesje meegelokt te worden in hun beste jurk of pak. Toch was de ceremonie zoals elk jaar heel persoonlijk. Spruit sprak over alle zeven een mooi woordje over het vele vrijwilligerswerk dat zij verzetten. Het opspelden van de versierselen liet zij overigens over aan de partners van de gedecoreerden, vanwege de anderhalvemetermaatregel. Wie dat wilde kon nog een woord van dank uitspreken. Hieruit was duidelijk te vernemen hoe blij de inwoners zijn met hun lintje.

Het Oranjecomité Lisse nodigde alle gedecoreerden van 2020 uit om komend jaar tijdens Koningsdag de aubade bij te wonen. Dat kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan.

Na het maken van de groepsfoto toog iedereen weer huiswaarts.


De gedecoreerden

De zeven inwoners die dit jaar een lintje kregen, zijn mevrouw A.A. (Anneke) van Dijk-van der Spaa (73), de heer N.P.A. (Nico) Groen (75), de heer J. (Johannes) Hazelaar (69), de heer N.P. (Niek) Schriek (69), de heer P.C.M. (Peter) Slobbe (70), de heer W.P. (Wouter) Smit (69) en mevrouw A.M.C. (Ans) Trompert-van der Elst (76). Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De Tafel van WelzijnsKompas

WELZIJN n In de maand juli kan er weer aangeschoven worden bij de Tafel van WelzijnsKompas. Niet zoals gewoonlijk bij de bibliotheek, maar op de kantoorlocatie Lisse, Nassaustraat 31b.

Iedereen is maandag 13 juli tussen 15.00 en 16.30 uur weer van harte welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten. Men kan een test doen, om te ontdekken welk vrijwilligerswerk bij hen past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met één van de adviseurs van WelzijnsKompas. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. Wie liever informatie krijgt tijdens een persoonlijk gesprek, is van harte welkom aanstaande maandag 13 juli.

Wij hopen, na de zomerstop in augustus, vanaf september weer in de bieb aan de Koninginneweg 79A te zitten. Voor meer informatie en/of vragen kan men contact opnemen met Ingrid van der Ploeg van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse: (0252) 757 100, bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur.

Foto: Jos Elfering

Opnieuw is een foto van Jos Elfering verkozen tot foto van de maand in de Facebookgroep Je bent Lisser als... "Deze heb ik gemaakt in mei toen het broedseizoen begon. Na vele wandelingen en enorm veel geduld en je goed verschuilen lukte het mij om toch vrij veel foto’s te maken van dit kleurrijk vogeltje. De ijsvogel is zeer snel en kan een snelheid bereiken van 80 km per uur. In totaal heb ik 8 paartjes kunnen ontdekken, er zijn er dus waarschijnlijk meer. Een blauwe flits en een hoge, scherpe roep zijn vaak het eerste dat men van een ijsvogel te zien en te horen krijgt. Maar dat is wel meteen een ervaring om niet te vergeten."

>Word collectant voor het MS Fonds

Lisse n De landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds vindt dit jaar van 16 t/m 21 november plaats.

Het fonds is hard op zoek naar collectanten in de gemeente Lisse. Help jij ons in de strijd tegen multiple sclerose (MS)? Er is nog geen oplossing voor MS. Onderzoek is daarom hard nodig. Nationaal MS Fonds investeert de opbrengst uit de MS collecte in innovatieve onderzoeken naar MS. Word collectant en haal geld op voor onderzoek. Collecteren is niet moeilijk en kost maar twee uur van je tijd. Meer info of aanmelden: www.nationaalmsfonds.nl/collecteren.

Cathy en vrijwilliger Quirinus onthullen het bedrag voor KiKa. | Foto: Diana Maas Foto: Diana Maas

Kringloop doneert aan KiKa

Bedrag opnieuw hoger dan eerdere jaren

Zwembad moet dicht tot oktober

Monumentendag gaat dit jaar door

column n dierenarts Lodewijk Kamps

StiKriBo schenkt wederom mooi geldbedrag aan KiKa

Bedrijfsleidster Cathy en vrijwilliger Quirinus onthullen het bedrag voor KiKa. | Foto: Diana Maas Foto: Diana Maas

Lisse n Stichting Kringloopcentrum Bollenstreek (StiKriBo) is een stichting die haar winst na aftrek van de kosten beschikbaar stelt aan goede doelen, waarvan KiKa het hoofddoel is. In navolging van de afgelopen acht jaar heeft de inzet van de vele vrijwilligers ook dit jaar weer gezorgd voor een mooi bedrag.

Door Diana Maas

Zaterdagavond 4 juli werd traditiegetrouw een barbecue gehouden voor het hele team en daar werd door bedrijfsleidster Cathy en vrijwilliger Quirinus de cheque met het bedrag onthuld. Het bedrag, 26.500 euro, was ondanks Covid-19 en nodige investeringen - zoals een nieuwe vrachtwagen - toch nog hoger dan vorig jaar. Een heel mooie teamprestatie!


Zorgboerderij

‘Wij willen doorgroeien op de weg die is ingeslagen. De kringloopwinkel koppelen aan een zorgboerderij, waar mensen uit de samenleving terecht kunnen die het minder getroffen hebben. Dát is de ultieme droom en de opbrengsten uit de kringloopwinkel moeten dit mooie plan verwezenlijken’, aldus Marco Blonk, oprichter van het kringloopcentrum.


Word ook vrijwilliger

Het kringloopcentrum is een goed gevulde en vaak bezochte winkel, waar veelal gebruikte, maar zeer goede spullen een tweede leven krijgen. Afgelopen tijd is er zelfs een bruids- én vintageafdeling bij gekomen. Wilt u de droom van Marco en zijn team ondersteunen en heeft u wat tijd over? Meld u dan snel aan als vrijwilliger, want dit gezellige team kan altijd handjes gebruiken.

U bent van harte welkom in het kringloopcentrum van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur (zondag en maandag gesloten), dus loop er gerust eens binnen. StiKriBo is gevestigd aan de Vennestraat 10, zie ook www.kringloopcentrumbollenstreek.nl/

Politie waarschuwt voor kettingrukkers

REGIO - De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout in totaal zes dames beroofd van hun gouden ketting. Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze extreem laffe vorm van beroving. "Elk slachtoffer is er wat ons betreft één te veel en een gewaarschuwd mens telt voor twee."

Jur Westra van politieteam Leiden Noord licht toe: "Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten." Daarom startte onlangs een rechercheonderzoek en wil de politie aandacht in de media voor deze berovingen. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers lijkt er sprake te zijn van verschillende daders. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een georganiseerd verband.

De werkwijze van de daders is ronduit laf. Ze trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. "We kunnen kwalijk adviseren om niet meer naar buiten te gaan of helemaal geen sieraden meer te dragen", aldus Westra. "Maar we vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen."

>Workshop Minecraft in de bibliotheek

REGIO n Deze zomer organiseert Bibliotheek Bollenstreek voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar de Minecraftworkshop Bouw de Bibliotheek van de Toekomst.

Kinderen bouwen in duo’s op een laptop of iPad hun eigen bibliotheek. Vliegende boekenkasten, ondergrondse gamegrotten of betoverde boeken: alles is mogelijk en kinderen kunnen het zo gek maken als ze zelf willen! Na afloop zijn de mooie bouwwerken te zien voor familie en vrienden.

De workshops zijn bedoeld voor kinderen die al eens eerder Minecraft gespeeld hebben. Omdat de bibliotheek vanwege de coronamaatregelen alleen kleine groepen mogen ontvangen is er een beperkt aantal plaatsen. Deelname voor leden kost € 2,50 en voor niet-leden € 3,50. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/. Minecraft kan in Lisse op de volgende datum worden gespeeld: 29 juli van 09.30-12.00 uur en van 13.30-16.00 uur.

Fietsmaatjes Hillegom Lisse zoekt nieuwe betrokken voorzitter

Het bestuur van Fietsmaatjes Hillegom Lisse: Joop den Blanken, Esther Tait en Gerard ter Harmsel. | Foto: pr Foto: pr

regio n Esther Tait is trots op het vrijwilligersteam van de Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse. Ze heeft de afgelopen twee jaar met veel plezier en zoveel als mogelijk met het team samengewerkt. Helaas dwingt tijdgebrek haar om te stoppen als voorzitter van de stichting.

Bij Fietsmaatjes kunnen mensen die niet zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets tochten maken met een maatje. Sinds Tait twee jaar geleden bij de nieuwe stichting aantrad is die groep flink gegroeid. Er fietsen straks, met corona-aanpassingen, meer dan 100 gasten samen met ruim 80 vrijwilligers op 6 duofietsen door de Duin- en Bollenstreek. Nu is het aan de nieuw te werven voorzitter om die groei in goede banen te leiden, de verbinding met de samenleving verder te versterken en de organisatie verder te professionaliseren. De scheidend voorzitter blikt terug en vooruit.

Lies Spruit en Guus Mesman. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Al snel nadat Tait begin 2018 met haar gezin vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuisd was, zag ze in de krant een advertentie voor een voorzitter van de nieuwe Stichting. Onder haar leiding is Fietsmaatjes Hillegom Lisse in het eerste jaar meer dan verdubbeld in het aantal gasten, vrijwilligers en fietsen. Daarmee overtrof het team het doel dat in het eerste beleidsplan stond. Tegelijkertijd zorgde ze voor de nodige relativering. Toen de vraag rees: hoe komen we aan fondsen om nog verder te groeien, trapte ze op de rem: “Dat moeten we gewoon niet willen. Maximaal drie fietsen per dorp, anders worden we veel te groot. Dan is het geen vrijwilligerswerk meer, dan wordt het gewoon een baan."

De duofietsen liggen nu door de coronacrisis noodgedwongen aan de ketting. De meeste fietsmaatjes houden met elkaar contact, via de telefoon, een kaartje of met een bloemetje aan de deur. Omdat de anderhalve meter afstand niet mogelijk is zonder beschermingsmiddelen, is er sinds maart niet meer gefietst. “We hebben de RIVM-richtlijnen in acht genomen,” bevestigt Tait. “Er zitten veel mensen in de kwetsbare groep onder onze gasten. Daar nemen we geen risico’s mee.” Na onderzoek is gebleken dat fietsen met een gezichtsscherm en/of een tussenscherm op een verantwoorde manier mogelijk is. Binnenkort kunnen de mensen die dat willen dus weer de fietspaden op.

Een jaar geleden kreeg Tait een nieuwe fulltime functie en verhuisde ze met haar gezin. Het bleek te moeilijk om dit met het voorzitterschap te combineren, maar ze blijft aan tot een nieuwe voorzitter gevonden is. "Een nieuwe voorzitter zal het gezicht van Fietsmaatjes Hillegom Lisse zijn, eigenlijk een start-up die in een zeer korte tijd een succesvolle groei heeft weten door te maken." Mensen die geïnteresseerd zijn in deze voorzittersrol kunnen contact opnemen via info@fietsmaatjeshillegomlisse.nl. Vermeld uw naam en telefoonnummer, dan neemt men spoedig contact met u op. Voor meer informatie over Fietsmaatjes Hillegom Lisse kunt u kijken op de website www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl.

Woonprogramma Hillegom 2020-2024

Foto: pixabay

Hillegom n In de raadscommissie werd vorige week het Woonprogramma 2020-2024 (Woonvisie) besproken. Daarin is de woningbehoefte beschreven en hoe Hillegom denkt te voldoen aan die behoefte. In grote lijnen kunnen alle fracties wel instemmen met dit Woonprogramma. Toch werden amendementen en een motie aangekondigd om een aantal wijzigingen aan te brengen.

Door Jos Draijer

Uit de Woonvisie blijkt dat in Hillegom de komende tien jaar 1400 woningen moeten worden gebouwd om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen. De helft daarvan zit al in de pijplijn, dus moet nog bepaald worden waar en hoe de resterende 700 woningen worden gebouwd. De ambitie in de Woonvisie is dat er 60 procent sociale woningen (huur en koop) en 40 procent vrije sector woningen gerealiseerd moeten worden. Igor Buick (VVD) stelde 50 procent sociale en 50 procent vrije sector woningen voor; beter voor de koopkrachtversterking van Hillegom.


Jan Zwaan (CDA) heeft een motie in petto om de maximale koopprijs voor een sociale koopwoning te koppelen aan de het bedrag waarvoor de Nationale Hypotheekgarantie van toepassing is, 310.000 euro en het maximale bedrag voor de Starterslening te verhogen van 25 naar 50 duizend euro, zoals de Rekenkamercommissie adviseerde over starters op de woningmarkt.

Jan Zwaan (CDA), Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) en Frank Evers (BBH) konden instemmen met het nieuw in te stellen Vereveningsfonds ter stimulering van sociale woningbouw. Maar zij kondigden wel een amendement aan om het voor particuliere initiatiefnemers en ontwikkelaars aantrekkelijker te maken risicodragend te investeren in kleine bouwplannen op inbrei-locaties in de dorpskom door de ondergrens van waaraf het Vereveningsfonds van toepassing is te verhogen van vijf naar tien woningen.


Leegstand en verloedering

De praktijk leert namelijk dat kleine bouwprojecten op een inbreidingslocatie met extra bouwkosten te maken krijgen en te weinig kostendragers hebben om sociale woningbouw op te nemen of die verplichting af te kopen, en plannen dus onhaalbaar worden. Gevolg: leegstand en verloedering. Met de verhoging naar tien woningen wordt het probleem opgelost. “De belangstelling bij ouderen is heel groot en het stimuleert de doorstroming op de woningmarkt”, merkte Heemskerk op. Wethouder Anne de Jong zei in zijn beantwoording dat het college deze wijziging accepteert.

>Tweede termijn voor Lies Spruit

Lisse n De gemeenteraad heeft op dinsdag 30 juni tijdens een bijzondere raadsvergadering besloten burgemeester Lies Spruit bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen voor herbenoeming.

De nieuwe ambtstermijn gaat in op 5 november 2020. Het besluit van de gemeenteraad werd genomen in een besloten vergadering zonder wethouders. Burgemeester Spruit was op verzoek van de gemeenteraad aanwezig bij de stemming, wat tekenend is voor de goede verhoudingen onderling.

Mesman: “Wij waren unaniem in ons oordeel en advies aan de gemeenteraad. Op basis van de profielschets, de gesprekken die eerder met de burgemeester plaatsvonden en andere gesprekken met betrokkenen, kwamen wij tot het oordeel dat Lies Spruit op een uitstekende wijze invulling heeft gegeven aan de door de gemeenteraad vastgestelde competenties in de profielschets. We zagen daarin ruim voldoende aanleiding om aan de minister van Binnenlandse Zaken de aanbeveling te doen haar te benoemen voor een nieuwe ambtstermijn.”

Burgemeester Spruit dankt de gemeenteraad en inwoners voor het in haar gestelde vertrouwen. “Ik kijk uit naar een nieuwe periode met nieuwe uitdagingen. Lisse is een interessante gemeente met een lange traditie. De plezierige contacten met inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers hoop ik te kunnen voortzetten. Lisse is een plek waar naast tradities veel ruimte is voor vernieuwing. Dat spreekt mij erg aan. Ik vind het een voorrecht om burgemeester van Lisse te mogen blijven.”

>Open Monumentendag Lisse gaat door

Lisse n De Open Monumentendag in Lisse op 12 september gaat door. Dat heeft het Comité Open Monumentendag Lisse afgelopen week in een vergadering besloten. Wel zal het programma er dit jaar iets anders uit zien dan andere jaren.

Lange tijd was het namelijk onzeker welke mogelijkheden er waren om iets te organiseren binnen de beperkende maatregelen in deze bijzondere tijd. Nu de maatregelen behoorlijk versoepeld zijn, willen de comitéleden echter hun uiterste best gaan doen om een bescheiden, maar interessant programma samen te stellen rondom het thema ‘Leermonumenten’. Per deelnemende locatie zal aandacht geschonken moeten worden aan de vereiste dat bezoekers onderling voldoende de ruimte hebben om afstand te kunnen houden van elkaar.

Uiteraard zullen ook deze 34ste keer een aantal vaste tradities niet ontbreken. Zo zullen er in ’t Huys Dever weer heerlijke broodjes gebakken worden in de oude steenoven, valt er bij een aantal deelnemers weer van muzikale optredens te genieten en wordt de dag afgesloten met een orgelconcert op het Adema-orgel van de Sint-Agathakerk. Deelnemende panden en activiteiten zullen op een later tijdstip bekendgemaakt worden. In plaats van de gebruikelijke folder zal te zijner tijd een flyer beschikbaar zijn met daarop het complete programma. Blijft u graag op de hoogte? Like dan de Facebook-pagina ‘Open Monumentendag Lisse’.

>Zomervakantie bij SKOL

REGIO n De zomervakantie staat voor de deur! Het vakantieprogrammateam van SKOL heeft zich weer ingezet om een te gek programma neer te zetten voor alle BSO’s. Het thema is Games.

De eerste week staat in het teken van waterspelletjes en gezond bezig zijn. In week 2 komen er allerlei verschillende challenges voorbij, zoals de fluisterchallenge. In de derde week hebben we geen tijd om stil te zitten: we leren om te vloggen en doen actieve spellen zoals Fortnite trefbal en een Just Dance Battle! We bouwen een raket, doen waterspelletjes en maken onze eigen robot in week 4. De activiteiten in de vijfde week hebben als onderwerp ‘Mario Bros’ en in de laatste week toveren wij de BSO om tot een Pokémonwereld.

Ben je benieuwd naar alle activiteiten in de zomervakantie? Deze kun je vinden op onze website, ga naar www.skolkinderopvang.nl/vakantie. Het gehele programma is overigens onder voorbehoud vanwege corona.

13 / 22

nieuws/column

Op de koffie bij de bieb

Foto: pixabay

REGIO n Bij alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek is het sinds maandag 6 juli weer mogelijk om een krant of tijdschrift te komen lezen onder het genot van een kopje koffie of thee.

De bibliotheek is sinds 11 mei weer open. Tot nu toe was het alleen mogelijk om boeken te lenen en in te leveren. Gebruik van computers en even iets printen of scannen is sinds vorige week al mogelijk. Door verruiming van de coronamaatregelen kunnen we vanaf 6 juli onze volledige dienstverlening aan gaan bieden. Dit betekent dat de leestafels opengaan. Er kan weer koffie en thee worden gehaald uit de automaten en we hebben tafels coronaproof ingericht waar je aan de slag kunt voor studie of werk.


Gratis kopje koffie of thee

Om dit te vieren nodigt de Bibliotheek Bollenstreek iedereen uit aan de leestafel op vrijdag 10 juli voor een gratis kop koffie of thee! Uiteraard gelden nog steeds de hygiëne- en afstandsregels van het RIVM. Bezoekers van de bibliotheek vragen wij om zich te houden aan deze regels zodat iedereen veilig een bezoek kan brengen aan de bibliotheek. Meer informatie is te vinden op onze website www.bibliotheekbollenstreek.nl.

>Bewust Bollenstreek vertoont mindfulnessfilm in de Muze

REGIO n De afgelopen periode is voor velen een tijd geweest van vertraging, een mogelijke stap naar een bewuster leven. Hoe geef je dat vervolg?

Het netwerk Bewust Bollenstreek organiseert op zaterdag 11 juli een passende filmavond bij theater De Muze aan het Wantveld in Noordwijk. Er is gekozen voor ‘My year of living mindfully’, een Engelstalige documentaire over hoe je met meer aandacht ontspannen kunt leven. Om 19.45 uur start de ticketcontrole en kan een drankje gehaald worden om mee de zaal in te nemen (bij de prijs inbegrepen). 20.00 uur begint de filmavond met een korte praktische mindfulnessoefening met Sabina Huurneman van Mindfulness Hillegom. Na de film is er ook nu weer gelegenheid om na te praten, al is het niet in de foyer, maar voor nu vanuit de rode stoelen in de filmzaal. Kaarten zijn verplicht om van tevoren te reserveren. Een trailer van de film en meer informatie zijn te vinden op www.bewustbollenstreek.nl.

>Live bluesrock door Pearlygates in ‘t Poelhuys

Lisse n Coverband Pearlygates geeft zaterdag 25 juli vanaf 20.00 uur een spetterend optreden in ’t Poelhuys (Vivaldistraat 4). De toegang hiervoor is gratis.

De band staat voor kwaliteit en speelt covers die bij een breder publiek bekend zijn. Daarnaast echter heeft Pearlygates ook minder bekende songs op de playlist staan. Met muziek van artiesten als Walter Trout en Gary Moore en van bands als Pink Floyd en Deep Purple heeft Pearlygates een setlist gecreëerd met een grote diversiteit, die garant staat voor een geslaagd optreden. Aanmelden kan via info@bescal.nl. Bescal deelt de zaal geheel coronaproof in.

nieuws/leestips

Lintjes alsnog uitgereikt

Hillegom n Burgemeester Arie van Erk reikte 3 juli aan vijf inwoners uit Hillegom en één uit Beinsdorp een koninklijke onderscheiding uit.

Door de maatregelen rondom corona was de uitreiking uitgesteld. Het gezelschap was uitgenodigd in Villa Flora. Uit Hillegom waren dat: J.A. Sluijsmans-Ringelberg (65). Zij vervulde (onder meer) diverse politieke functies in de raad en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De overigen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

J.J.P. Visser-Wassenaar (80) is onder meer zeer actief als vrijwilligster bij het seniorenkoor Eigenwijs.

M.A.H. Wittenberg-Van Norden (64) is vanaf 1984 actief als vrijwilligster, onder meer bij de Zonnebloem.

H.C. Colijn (63) is sinds 2007 meerdere keren bestuurslid geweest en organiseert onder meer concerten en evenementen. Daarnaast was hij vrijwilliger bij Het Raamwerk. Later zette hij zich in voor Stichting Epilepsie Instellingen Nederland.

E. van der Zande (51) was o.a. van 2000-2007 zweminstructeur en organiseert thema-avonden voor vrijwilligers. Mevrouw zette zich ook 14 jaar voor de Speel-o-theek.

M.M. van Veen (58) uit Beinsdorp is vele jaren vrijwilliger in Hillegom. Hij is sinds 1990 bestuurslid bij Voetbalvereniging Hillegom. In de periode 2000 tot 2018 was hij medeorganisator en begeleider van het jaarlijks Sportkamp voor de jeugd.

Foto boven, vlnr: Arie van Erk, dhr Van Veen, mw Van der Zande, mw Van Norden. Foto onder, vlnr: mw Ringelberg, Arie van Erk, dhr Colijn, mw Visser.

Op www.dehillegommer.nl nog meer leuke foto's. Met dank aan Marieke Versloot.

Hillegom n Trappen trappen trappen, zo begon groep 8a en b van de Johannesschool vrijdag 3 juli hun schoolkamp. Schoolkamp? Alles was toch dankzij corona afgeblazen? Inderdaad dat klopt. Maar niet getreurd. Ouders mochten gelukkig wél iets doen in deze crisistijd.

En zo kon in vliegende vaart dankzij het doorzettingsvermogen van een aantal ouders toch iets georganiseerd worden en ging groep 8 al trappend op de fiets naar hun alternatieve kamp! Uitgezwaaid door de gehele school vertrok de groep eerst richting het strand, alwaar er een aantal beachgames gespeeld werd. Daarna was de ontvangst op de camping in Vogelenzang waar een drietal legertenten het basiskamp vormden en in de avond was er een dropping in het bos. Helaas was de zaterdag best regenachtig, maar dankzij het improvisatievermogen van de leiding was er toch een bonte avond, en een imponerende roofvogelshow. Zondag ging het al trappend in de harde wind op de fiets weer terug en konden de kinderen terugkijken op een fantastisch weekend.

>Collecte MS fonds november

Hillegom n De landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds is van 16 tot en met 21 november. De organisatie zoekt naar collectanten in Hillegom. Wie helpt mee?

MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen signalen van en naar de hersenen niet (goed) door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. In Nederland hebben 17.000 mensen MS en elk jaar komen hier zo’n 1.000 mensen bij. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar.

Er is nog geen oplossing voor MS. Onderzoekers weten niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen is. Onderzoek is daarom hard nodig. Nationaal MS Fonds investeert de opbrengst uit de MS collecte in innovatieve onderzoeken naar MS.

Het coronavirus heeft grote impact, ook op het Nationaal MS Fonds. Door de maatregelen zijn fondsenwervende evenementen uitgesteld en/of afgelast. MS staat helaas niet stil. Onderzoek naar MS en de strijd tegen MS gaat nog altijd door.

Collecteren is niet moeilijk en kost ongeveer twee uur tijd.

Meer informatie of aanmelden: www.nationaalmsfonds.nl/collecteren

Alsnog een diploma van het Fioretti College!

Lisse/Hillegom n Na de resultaatverbeteringstoets, die in plaats is gekomen van de examens tweede tijdvak (herexamens), zijn de laatste twee leerlingen van het Fioretti Hillegom gelukkig ook geslaagd.

Henny van der Voet uit Hillegom en Damian van der Aar uit Nieuw-Vennep behaalden alsnog hun diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg.

Ook op het Fioretti College Lisse deed een aantal leerlingen een resultaatsverbeteringstoets. De volgende leerlingen behaalden zo alsnog hun diploma:

Vmbo theoretische leerweg: Bram van Rooijen uit Lisse en Giancarlo Labrada Proenza uit Hillegom.

Havo: Joël Tamboer uit Abbenes, Lysanne de Beer en Willemijn Ram uit Lisse en Amélie Bruijnis uit Nieuw-Vennep.

Atheneum Jelmer der Nederlanden uit Hillegom, Noah Kok uit Lisse en Robin Everts uit Nieuw-Vennep.

21 / 22

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 12 juli, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 27 is Laura Mank. De oplossing: houdgreep.