LisserNieuws - De Hillegommer

17 december 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 17 december 2019


Stuiteren in de buitenlucht

Van der Laan en daarachter Warmerdam namen het Stuitergras maar wat graag in gebruik. | Foto: AihV Foto: A.in 't Veld

LISSE n Ons dorp is een nieuw fenomeen rijker: Stuitergras. Het bestaat n feite uit elf kleine trampolines die in een grasveldje zijn opgenomen en waarvan de jeugd naar hartenlust gebruik kan maken.

Door Arie in 't Veld

Het veld waar het Stuitergras is geplaatst ligt bij het speelterrein op het Heemskerkplein in de Zeeheldenbuurt. Bij de officiële ingebruikname vorige week dinsdag door wethouder Jeanet van der Laan en de bedenker van het fenomeen, oud-Lisser Bas Warmerdam, werd er al gretig op gesprongen. Van der Laan zei bij die gelegenheid hoezeer het van belang is dat de jeugd buiten speelt en sport. "Lisse is een van de eerste drie gemeenten in Nederland waar bij wijze van proef Stuitergras is aangelegd. Een primeur in de ontwikkeling van bewegen in de openbare ruimte. De elf fitnesstrampolines zien eruit als gras en gaan helemaal op in de omgeving."

De jeugd, voornamelijk leerlingen van De Tweemaster, stuiterden er flink op los onder leiding van buurtsportcoach Giselle Slotboom. Warmerdam zei er trots op te zijn dat Lisse het voortouw heeft genomen bij de aanschaf en het installeren van het Stuitergras. Hij rekent erop dat meer gemeenten gaan volgen. StuiterGras is ontstaan als antwoord op een start-upchallenge vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag: hoe kunnen we zorgen dat kinderen meer gaan bewegen in de openbare ruimte en daarbij hun motorische vaardigheden ontwikkelen? Stuitergras won deze challenge. Overigens zijn de trampolines ook geschikt voor volwassenen, bij het bootcampen bijvoorbeeld.

Fijne kerstdagen!

LISSE n De feestdagen naderen snel, dit is dan ook alweer de laatste reguliere uitgave van LisserNieuws in 2019.

Hierna volgt vlak voor de kerst nog het jaaroverzicht. De eerste krant van 2020 ligt dinsdag 7 januari weer bij u op de mat. De redactie wenst alle lezers een mooie kerst en veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar!

Kerstmarkt Fioretti Lisse

LISSE n Het Fioretti aan de Sportlaan houdt donderdag 19 december van 18.00 tot 20.00 uur de jaarlijkse kerstmarkt in de aula en het atrium. Er zijn hapjes, drankjes, zelfgemaakte producten en tweedehands spullen. Opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling Lisse.

Foto: pr

Onderzoek naar verkeer Waterkanten

HOV-bus moet door drukke wijk

Lisse wil
jeugdzorg zelf blijven doen

Gezellige
uitzwaaidag bij FC Lisse

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Bewoners Waterkanten vrezen onveilige verkeerssituatie

Nabij het Fioretti College is een brug gepland voor de HOV-bus, fietsers en voetgangers. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n Op diverse punten zullen wegen in Lisse moeten worden aangepast om het HOV-busverkeer soepel te laten rijden. HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Het betreft een busverbinding (R-net) tussen Noordwijk en Schiphol.

Door Arie in 't Veld

Om de route geschikt te maken als onderdeel van de HOV-corridor zijn aanpassingen aan het wegennet in Lisse nodig, waaronder een bochtverruiming Rooversbroekdijk-Ruishornlaan, optimalisatie verkeerslichten in de Gladiolenstraat/Oranjelaan, opwaardering van een aantal haltes tot R-nethalte (centrumhalte Hyacinthenstraat is al gerealiseerd), inpassing van de route in plan de Waterkanten (Sportlaan) en aanleg van een brug over de Ringvaart voor HOV, fietsers en voetgangers tussen Lisse en Lisserbroek ter hoogte van het Fioretti College.

In een raadsbrief maakt wethouder Jolanda Langeveld bekend dat de provincies Noord- en Zuid-Holland en Lisse hebben afgesproken om parallel aan de uitwerking van het ontwerp van de brug een studie uit te voeren naar de inpassing van de busroute door plangebied de Waterkanten. Belangrijk aspect hierbij is de verkeersveiligheid en of de doelstellingen voor het HOV met betrekking tot rijtijden en betrouwbaarheid kunnen worden gehaald. "Immers: de Sportlaan wordt door grote groepen fietsers gebruikt, met de aanleg van de brug ontstaat er bovendien een nieuwe, grote fietsersstroom via de brug, de Sportlaan wordt gebruikt voor halen en brengen bij de school en het sportcentrum, en kinderen uit de wijk steken de Sportlaan over om gebruik te maken van het sportveldje naast de school. Kortom: veel verkeersstromen, waaronder een kwetsbare groep fietsers en minstens acht bussen per uur die op tijd moeten kunnen rijden. De bewoners van de Waterkanten hebben hierover hun zorgen geuit en het college deelt deze zorg."

De studie is inmiddels opgestart en de planning is dat deze eerste kwartaal volgend jaar wordt afgerond. De uitwerking hiervan was opgeschort als gevolg van de onduidelijkheid rondom het project Duinpolderweg. Met de provincie Zuid-Holland is nu afgesproken om de uitwerking toch op te pakken, aangezien het niet wenselijk is om de voortgang van de HOV-corridor op het Zuid-Hollandse deel te laten wachten op duidelijkheid over de Duinpolderweg. Dit betekent dat de uitwerking van deze maatregelen ook in het eerste kwartaal van 2020 wordt opgepakt. Langeveld zegt dat de raad voor deze fase begin 2020 de kredietaanvraag ontvangt. "Er moet in elk geval nog iets extra's gebeuren. We hopen in januari verder te kunnen met het pakket."

Kerstbijeenkomsten bij buurthuis Salvatori

Foto: pixabay

Lisse n In buurthuis Salvatori aan de Wagenstraat 33 vinden voorafgaand aan en tijdens de kerstdagen enkele kerstgerelateerde bijeenkomsten plaats.

Een hiervan is de kerstmaaltijd voor 60-plussers en alleenstaanden op woensdag 18 december. Hiervoor kun je niet meer reserveren. Verder is er een kerstviering voor 60-plus op zaterdag 21 december van 14.30 tot 18.30 uur, georganiseerd door het team 'Samen voor elkaar'. Wie deel wil nemen, kan zich aanmelden op 0653503714.

Open Kersttafel

Vervolgens is er op 25 december, eerste kerstdag, de mogelijkheid om aan te schuiven bij de Open Kersttafel. Dit is voor iedereen die graag samen wil eten en voor een ieder die zijn kersttafel open wil stellen. Graag aanmelden bij Marianne Brouwer via e-mail (mari.brouwer@ziggo.nl) of door te bellen naar 0613224155

Tot slot kan iedereen tweede kerstdag, 26 december, naar Salvatori komen voor een gezellig samenzijn. Ontmoet anderen en zing samen kerstliederen. Deze samenkomst is van 14.30 tot 17.00 uur. Neem indien mogelijk iets lekkers mee. Aanmelden is handig. Dat kan bij Hanno Everaars door een e-mail te sturen naar h.everaars@casema.nl. Wees welkom bij buurthuis Salvatori!

Team Polderman

Trots poseert 'Team Polderman' met de gesponsorde shirts die ze via het autobedrijf kregen. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Achter Autobedrijf Polderman ligt een trapveldje, waar jongeren uit de omgeving veel gebruik van maken om hun voetbalskills te oefenen.

Het kwam directeur Henkjan Klop ter ore dat deze voetballers zichzelf Team Polderman noemen. "En als je dat hoort, dan moet je daar toch iets mee? Dus hebben we aangeboden om ze shirtjes te geven met onze naam erop, bedrukt door TopSignReclame. De kleur mochten ze zelf kiezen", vertelt Klop. Het resultaat is dat team Polderman nu ook echt herkenbaar is met hun gele shirts, voorzien van rugnummer én de naam van het autobedrijf. Een mooi stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen van Polderman en een stimulans voor de jongeren om lekker in beweging te komen. Klop: "Het past bij ons motto: aandacht voor mens & mobiliteit. Helaas konden de nummers 6 en 10 niet aanwezig zijn voor de foto. We wensen ze in ieder geval veel voetbalplezier met hun nieuwe shirts."

Bereikbaarheid WelzijnsKompas

REGIO n In verband met de feestdagen is WelzijnsKompas Hillegom-Lisse beperkt bereikbaar.

De organisatie is van woensdag 25 december t/m woensdag 1 januari op beide locaties gesloten. "Wij wensen iedereen fijne feestdagen toe en zijn op donderdag 2 januari 2020 weer telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur op 0252-757100."

Even geen Tafel van WelzijnsKompas

LISSE n De Tafel van WelzijnsKompas is op maandag 23 en maandag 30 december niet aanwezig in de bibliotheek van Lisse.

Vanaf maandag 6 januari 2020 is iedereen weer van harte welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl. Wie liever informatie krijgt tijdens een persoonlijk gesprek, is op maandag 6 januari tussen 15.00 en 16.30 uur van harte welkom.

Olieboltoernooi de Zwarte Pion

Lisse n Het jaarlijkse oliebollentoernooi van schaakvereniging de Zwarte Pion is donderdag 19 december in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4.

Ook deze keer worden de lekkerste bollen ooit verzorgd door Joke. De start is om 20.00 uur en deelname is gratis. Ook voor de jeugdschakers is er op deze laatste schaakavond van 2019 een bolletje te knabbelen. Onder de deskundige leiding van Johan den Breejen, bijgestaan door aspirant-jeugdleiders, wordt ook komend jaar het nieuwe lesprogramma van de KNSB gevolgd. Tevens neemt de jeugd deel aan de landelijke grand-prixwedstrijden. Elke donderdagavond van 18.00 tot 19.30 uur zijn er lessen te volgen in tactiek en begrip van het schaakspel. Voor meer informatie kijk op dezwartepion.com.

Baby, dreumes en peuterconcert

Hillegom n Bij de Kulturele Raad is zondag 12 januari vanaf 14.00 uur een drietal concerten van Krulmuziek voor drie verschillende leeftijdsgroepen.

Per concert kunnen maximaal 30 kinderen met ouder/begeleider het concert bijwonen op het grote kleed. Zie ook www.Krulmuziek.nl

Het eerste concert (0-18 maanden) is van 14.00 tot 15.00 uur, het tweede (1,5 tot 2,5 jaar) van 15.00 tot 16.00 uur en het derde (2,5 tot en meet 6 jaar) van 16.00 tot 17.00 uur. Adres Kulturele Raad: Prinses Irenelaan 16 in Hillegom. Kaarten kosten 6,50 euro en zijn te bestellen op www.scbh.nl en te koop bij Vivant Frank Evers (contant) en op de middag aan de zaal.

Projecten gezocht voor Kindergemeenteraad

Hillegom n In maart 2020 houdt de gemeenteraad voor de derde keer een kindergemeenteraad. Vergaderen, debatteren, keuzes maken, het komt allemaal aan bod. Dat gebeurt allemaal in de raadzaal alsof zij echte raadsleden zijn. Leerlingen van drie Hillegomse basisscholen (de Daltonschool, de Giraf en de Johannesschool) buigen zich over projectvoorstellen. Zij kiezen uiteindelijk welk project voor 2.000 euro uitgevoerd mag worden.

Ze worden daarbij begeleid door raadsleden. Voor dit doel geldt natuurlijk: hoe meer projecten hoe beter. Organisaties, verenigingen en inwoners uit Hillegom kunnen projecten indienen.

Spelregels

Om projecten door de kindergemeenteraad te laten behandelen is er een aantal spelregels.

Alleen verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners uit Hillegom kunnen een projectvoorstel indienen.

Het project moet ten goede komen aan de Hillegomse gemeenschap.

Het project kost maximaal 2.000 euro. Kost het minder, dan gaat het resterende bedrag naar een ander project.

In het projectvoorstel staat een duidelijke kostenopbouw.

Het project moet volledig uit het kinderraadbedrag betaald kunnen worden. Dat betekent dat het niet mogelijk is een bijdrage te vragen voor bijvoorbeeld de bouw van een gymzaal. Een nieuw bankje voor in de gymzaal is daarentegen wél mogelijk.

Een project kan overigens ook een activiteit zijn, zoals een dagje uit.

Het project hoeft niet op kinderen gericht te zijn.

De winnaar zorgt zelf voor de uitvoering.

De uitvoering van het idee vindt plaats voor juli 2020.

Ideeën moeten vóór 9 februari 2020 zijn ingediend.

Opgeven

Ideeën voor projecten kunnen via de mail naar: griffie@hillegom.nl of per post naar:

Gemeente Hillegom, ter attentie van de griffie, Postbus 32, 2180 AA, Hillegom.

Gemeenteraad kiest voor hergebruik

De gemeente gaat extra toezien op dumping van afval. | Foto: pr Foto: pr

Hillegom n De gemeenteraad van Hillegom heeft besloten om zo veel mogelijk huishoudelijk afval te hergebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Hillegom past daarom het afvalinzamelsysteem vanaf 1 januari 2021 aan.

De belangrijkste wijziging is een tarief bij het aanbieden van de restafvalcontainer aan de weg of het werpen van een zak restafval in een ondergrondse container.

De laagbouw krijgt een kleinere restafvalcontainer, die Meerlanden één keer in de vier weken leegt, de verpakkingen van plastic en metaal en drankenkartons (PMD) haalt Meerlanden wekelijks op en het oud papier en karton (OPK) eens per twee weken.

Groente-, Fruit-,Tuinafval en etensresten (GFTe) wordt in de zomerperiode ook wékelijks geleegd. Zo wil Hillegom de landelijke doelstellingen halen van minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar. Nu levert de Hillegommer per jaar nog 186 kilo restafval in.

Afgelopen jaar is er gesproken met inwoners, deskundigen op het gebied van afval en met de gemeenteraad om erachter komen hoe zij denken over beter scheiden en wat de mogelijkheden, wensen en behoeften zijn. In de enquête en in groepsgesprekken geven inwoners aan al goed te scheiden, maar dat zij zeker nog meer kunnen doen. Een systeem waarbij de vervuiler betaalt en het restafval thuis wordt opgehaald, weliswaar in kleinere containers en minder vaak, heeft de meeste voorkeur.

Wie veel restafval inlevert, betaalt meer dan inwoners die dat niet doen. Inwoners geven aan dit een eerlijk systeem te vinden. De restafvalcontainer wordt kleiner, van 240 liter naar 140 liter.

In de nieuwe containers zit een chip. De ondergrondse restafvalcontainers voor de hoogbouw gaan straks open met een pasje. Inwoners betalen straks minder afvalstoffenheffing en het streven is het bedrag per lediging zo laag mogelijk te houden.

Als de gemeente niets doet, wordt de afvalinzameling fors duurder. Dit heeft te maken met de hogere landelijke afvalbelasting voor restafval en de toenemende tarieven bij de afvalverbrandingsinstallaties.

Terwijl de andere stromen, zoals OPK en PMD juist veel minder kosten of zelfs geld opleveren. Dit nieuwe afvalinzamelsysteem beperkt dan ook de stijging van de kosten ten opzichte van het huidige systeem.

Bij de invoering van dit nieuwe systeem zorgt de gemeente voor duidelijke informatie over welke afvalsoort in welke afvalstroom hoort. Maar bijplaatsingen en dumping van afval zullen extra in de gaten worden gehouden. Tijdens de invoering van het nieuwe systeem zullen afvalcoaches praktisch advies geven over het scheiden van afval.

Milieustraat

De milieustraat is vanaf 2021 toegankelijk met een pasje. Aanbieden van restafval op de milieustraat mag, tegen betaling gelijk aan de betaling in de wijken. Mensen met medisch afval, zoals incontinentiemateriaal komen in aanmerking voor maatwerk.

Dit wordt in 2020 verder uit gewerkt.

CDA stelt college vragen over gebruik Floralis

LISSE n De Lisser CDA-fractie wil mede de vinger aan de pols houden als het gaat om de invulling van Floralis en stelt daarover vragen aan het college.

Door Arie in 't Veld

In juni 2019 heeft wethouder Van der Laan de gemeenteraad op de hoogte gebracht dat er onderhandelingen zullen plaatsvinden over het gebruik van Floralis. Het CDA heeft in de raadsvergadering aangegeven dat het belangrijk is dat alle partijen worden betrokken en dat het CDA graag op de hoogte wil worden gehouden over de vorderingen. De fractie zegt enkele stakeholders van Theater Floralis te hebben gesproken die aangeven dat er onlangs een gesprek was met onder andere het college en Bescal. "Hierbij is naar voren gekomen dat niet helder is wie de regierol heeft in deze onderhandelingen over de verdeling van Floralis." Het CDA vraagt het college of Bescal die regierol heeft of dienen stakeholders de belangen direct bij de gemeente neer te leggen?

Verder wil de fractie weten wie de definitieve keuze in de verdeling van Floralis maakt: het college van B en W of Bescal? Mocht dat Bescal zijn, wat is dan de invloed/rol van het college n deze onderhandelingen? Tot slot wil het CDA weten wanneer er een update over de onderhandelingen komt.

Dansen is plezier voor twee (of meer)

Arie Bombarie Foto: pr

Het gemeentestuur zoekt naarstig naar mogelijkheden om de begroting op redelijk korte termijn op orde te brengen. Dus zonder grote tekorten. En wat dat betreft is er nogal wat nodig, want het gaat om een fors kapitaal. Een van de items die daarover onlangs de revue passeerden was het besparen op de accommodaties. Sterker nog: het verkopen van accommodaties.

Men laat een heel grote opvreter zoals Floralis ongemoeid en over de nieuwe sportaccommodatie op Ter Specke durft niemand het te hebben. Maar wel bijvoorbeeld over het verkopen van De Greef. De jeugd moet dan maar zien dat ze elders onderdak vinden voor de activiteiten. Een beetje kort door de bocht gedacht, zou ik zeggen. Aan de ene kant de jongeren, aan de andere kant de ouderen, want zolang er nog geen definitieve beslissing is genomen over een nieuw te bouwen Beukenhof wordt daarover ook het nodige gezegd door de gemeenteraad. Geheel of gedeeltelijk verhuizen naar de bibliotheek bijvoorbeeld.

Supernerveus

En wat te denken van het feit dat ook Danscentrum Welkom hierbij in beeld komt. "Dansen is plezier voor twee" luidt een oude leus, maar Peter en Rachell van der Veek van het danscentrum in de Bondstraat 13 worden er zoetjesaan een beetje moe van. En dat is dan zachtjes uitgedrukt. Niet moe van dat dansen natuurlijk, want hun inzet om al die mensen aan het dansen te krijgen en te houden is schier eindeloos, maar na eerdere publicaties over het centrum in verband met de verbouwing en gedoe waarvan de schuld bij de gemeente lag, is er nu weer het verhaal dat in het kader van het accommodatiebeleid onderzocht kan worden of het centrum kan worden verkocht. De gemeenteraad moet het naar mijn bescheiden mening gewoon niet zo ver laten komen. Van zulke opmerkingen worden mensen supernerveus. De ondernemers zelf en honderden dansers.

Moeilijkheden

"Wat de gemeenteraad niet schijnt te begrijpen is dat als men over sluiten van Welkom praat, dat men dan spreekt over een pand, dus stenen en niet over een bedrijf dat daardoor ongelofelijk in de moeilijkheden komt. Afgelopen weken heb ik me constant moeten verantwoorden naar klanten en mensen op straat omdat men niet goed leest en het ook niet begrijpt," aldus Peter van der Veek. "We hebben nog steeds een contract voor de komende 3 jaar en ongeacht wie het gebouw zou kopen heeft deze de verplichting om dat contract te eerbiedigen. En als het gaat over het verlies in de begroting dekken? Dat gaat niet lukken met Welkom te verkopen. De gemeente ontvangt nu huur, zoals ze dat al sinds 1965 doen. Dat er een grote renovatie heeft moeten plaatsvinden ligt niet aan ons, maar is te wijten aan achterstallig onderhoud. Als het goed is heeft de verhuurder (de gemeente dus) dat kunnen betalen uit de huurpenningen die ze hebben mogen ontvangen in de voorafgaande 40 jaar. Ik hoop dat de raadsleden nu eens en voor altijd begrijpen dat onze bedrijfsvoering door dit soort plannen onder druk wordt gezet. Wij willen ongestoord door kunnen gaan met onze danslessen voor jaarlijks honderden volwassenen en kinderen."

Lisse wil jeugdzorg zelf blijven doen

Lege en bekende klaslokalen voor vele Hillegommers. | Foto: Tony Whelan.

LISSE n Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd komt naar voren dat er jeugdzorginstellingen zijn die de grootst mogelijke moeite hebben om hun kerntaken te vervullen, onder meer door gebrek aan geld. Nu wil de regering de jeugdzorg bij de gemeenten gedeeltelijk weghalen. Lisse wel echter zelf het nodige blijven doen voor het welzijn van de jeugd.

Door Arie in 't Veld

"Wij zijn door het bericht van het Rijk overvallen. We herkennen wel het beeld dat wordt geschetst en de problemen die worden genoemd, maar die zijn in onze regio niet aan de orde. Wij zitten er bovenop," aldus wethouder Jeanet van der Laan. "Het betreft kwetsbare kinderen die hulp nodig hebben. Wij kunnen de nodige zorgtaken nog uitvoeren, dus kinderen die zorg nodig hebben krijgen die ook. Maar dat wordt ingewikkelder als we de capaciteit niet hebben."

In tegenspraak

Het kabinet wil tot in detail gaan voorschrijven hoe gemeenten op dit gebied met elkaar samenwerken. Deze ingreep staat, naar het idee van de gemeenten - waaronder Lisse - ver af van het beeld dat de minister van Binnenlandse Zaken onlangs in een brief schreef. De kabinetsvoorstellen voor de specialistische jeugdzorg zijn hiermee flagrant in tegenspraak. In feite verandert de samenwerking in een vorm van gedwongen uitvoering van rijksbeleid. De invloed van gemeenten wordt kleiner en de democratische legitimatie verdwijnt nagenoeg. Het verschil met de uitvoering door een rijksdienst is vooral dat gemeenten de rekening moeten betalen. De uitgaven van gemeenten voor de jeugdzorg stijgen onrustbarend, terwijl ze er minder geld vanuit het Rijk voor krijgen. Kort gezegd: de rijksfinanciën staan er uitstekend voor, gemeenten moeten bezuinigen en als klap op de vuurpijl dwingt het kabinet gemeenten om meer uit te geven. Dit alles heeft grote gevolgen voor de opstelling van gemeenten bij voorstellen om taken op te pakken.

Kosten jeugdzorg stijgen onrustbarend

"We verzoeken dus niet om minder taken, maar om meer geld, zoals ook zo'n 140 wethouders in den lande met jeugd in de portefeuille kenbaar maakten. Wij als college van Lisse hebben besloten ook afspraken te maken met de Raad voor de Kinderbescherming," aldus wethouder Van der Laan die zegt de ontwikkelingen in de gaten te zullen houden. "Door de eenmalige extra bijdrage van het rijk in 2019 lopen we financieel redelijk in de pas. Dat bevestigt alleen maar onze wens om structureel meer geld van het rijk te krijgen!"

column/nieuws

Genomineerd: Mantelzorger van het jaar

René van Nieuwpoort en zijn moeder Tini. | Foto: Annemiek Cornelissen.

HILLEGOM n De laatste in de rij genomineerde vrijwilligers, kanjers en mantelzorgers van het jaar is René van Nieuwpoort, genomineerd als mantelzorger van het jaar. Hij verzorgt zijn moeder Tini van Nieuwpoort, die een aantal jaren geleden lelijk is gevallen en hierdoor een gecompliceerde breuk heeft opgelopen aan haar bovenbeen. Ze heeft er nog steeds last van. "Dankzij mijn zoon kan ik thuis blijven wonen en hoef ik niet naar een verzorgingshuis", zegt Tini dankbaar.

Door Annemiek Cornelissen

Iedere ochtend gaat René extra vroeg uit de veren om voor zijn werk, hij werkt op het gemeentehuis bij het team informatiebeheer, bij zijn moeder te gaan kijken. "Vroeger reed ik langs op de fiets en dan zwaaide ik even, maar nu moet ik echt even gaan kijken of alles goed is. Ik help mijn moeder van met het omdoen van de brace, maak een kopje koffie of thee en ga naar mijn werk".

Tussen de middag gaat van Nieuwpoort weer bij haar langs, dan eten ze samen. "Dan kijk ik ook meteen of er post is. 's Morgens neem ik ook de krant voor haar mee." Na zijn werk gaat van Nieuwpoort even naar huis en daarna gaat hij weer steevast naar zijn moeder. "We eten ook elke avond samen hoor en daarna doen we een bakkie en kijken we televisie". Zijn moeder zegt niet te weten wat ze zonder hem zou moeten. "Ik ben zo blij met hem. Hij heeft ook voor mijn man gezorgd toen hij ziek was, hij heeft ons zelfs beiden tegelijkertijd verzorgd." René blijft er bescheiden onder. "Wat ik nu doe is niks hoor, mijn vader was bedlegerig, dus had veel meer zorg nodig. Ik werd ook vaak gebeld als mijn moeder bijvoorbeeld gevallen was, dan moest ik mee naar het ziekenhuis."

Ondanks het mantelzorgen maakt van Nieuwpoort nog tijd voor zijn hobby's muziek maken, hij speelt keyboard, zit graag op de tablet. "Gelukkig maar hoor, hij heeft het zo druk met me, we hebben het wel fijn samen. Gelukkig is mijn koppie nog goed en ben ik nog lekker hier, thuis. Ik vind het geweldig dat hij dit voor me doet en ben hem er echt heel dankbaar voor."

Woonafspraken 2020 HLT vastgelegd

HLT n Hillegom, Lisse, Teylingen, Stek/Vooruitgang, Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek en Huurdersbelang Teylingen ondertekenden 12 december de prestatieafspraken voor 2020.

De partijen sloten zowel afspraken voor de drie gemeenten gezamenlijk als lokale afspraken per gemeente. Speerpunten zijn de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale woningen. Er is behoefte aan goedkope en betaalbare huurwoningen.

De economische crisis en later de hoge bouwkosten hebben ervoor gezorgd dat, er de afgelopen jaren minder woningen zijn gebouwd.

Dit heeft ook invloed gehad op de doorstroming en zo zijn er de afgelopen jaren minder woningen beschikbaar gekomen.

De gemeenten, corporatie en de huurdersbelangenvereniging willen een veilige woonomgeving en behoud van het unieke karakter van de kernen door onder meer een evenwichtige bevolkingsopbouw. Daarbij staat duurzaam wonen hoog in het vaandel.

Een belangrijk thema in de afspraken is de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Zo zijn er onder andere afspraken gemaakt over sloop en herbouw, renovatie en nieuwbouw, het bevorderen van doorstroming en woningen voor verschillende doel- en inkomensgroepen. De afspraken gaan niet alleen over de beschikbaarheid van woningen, maar ook over belangrijke onderwerpen als duurzaamheid van de woningvoorraad, betaalbaarheid en leefbaarheid.

Zo zijn er afspraken gemaakt over het ophalen van grofvuil en wordt er samengewerkt op het gebied van woonoverlast. Daarnaast werken gemeente en woningcorporatie nauw samen in het huisvesten van kwetsbare doelgroepen. In 2020/2021 levert Stek verschillende woningbouwprojecten op.

In Hillegom wordt gewerkt aan appartementen aan het Karel Doormanplein en aan het project Goed Wonen Fase II. De oplevering van deze projecten wordt in 2021 verwacht.

In Lisse gaat het om eengezinswoningen en start Stek met de start van de bouw van appartementen in het project de Waterkanten.

Om de doorstroming van sociale huurwoningen te bevorderen wijst Stek haar vrijesectorwoningen met voorrang toe aan zittende huurders met een midden- of hoog inkomen. Wanneer er geen geïnteresseerden vanuit Stek zijn, hebben kandidaten met een middeninkomen tot 47.069 euro (prijspeil 2019) voorrang op kandidaten met een hoog inkomen.

Daarbij geeft Stek ouderen die een eengezinswoning van Stek achterlaten voorrang op woningen die gelabeld zijn voor senioren.

Jongeren kunnen met voorrang inschrijven op speciaal voor jongeren gelabelde woningen van Stek. Hierbij krijgen jongeren een tijdelijk huurcontract van vijf jaar en behoud van inschrijfduur.

Afgelopen jaar is hiermee voor het eerst geëxperimenteerd en de resultaten zijn zodanig positief dat in 2020 deze regeling wordt voortgezet.

Genomineerde vrijwilliger en kanjer

Hillegom n Ook dit jaar is weer een aantal vrijwilligers genomineerd. Vorige week en de week daarvoor zijn al twee mantelzorgers en twee vrijwilligers voorgesteld; deze week naast een vrijwilliger, José van der Elst , ook een kanjer: Famke van Trigt:

José van der Elst is genomineerd als vrijwilliger van het jaar, door het vele werk dat ze al jaren verricht voor de Hill-Billies.

José vd Elst (boven) en Famke van Trigt. | Tekst en foto's: Annemiek Cornelissen.

Ze is niet alleen medeoprichter, maar heeft twee keer in het bestuur gezeten en nog steeds heeft ze er geen genoeg van. "Ik vind het echt heerlijk om te doen. We hebben een heel enthousiast team met vrijwilligers en we slagen er in de kinderen altijd blij te maken.

Binnen de Hill-Billies heb ik van alles gedaan, van een groep leiden tot een programma maken en als kok eten maken tijdens de kampweken en alles vind ik even leuk", aldus José, die momenteel als vakkenvuller werkt bij Albert Hein in Nieuw Vennep. De Hill-Billies bestonden dit jaar dertig jaar en van die dertig jaar ging ze 6 jaar mee op kamp. Ook vorig jaar was ze er bij. "Dat was een groot feest, want in verband met het dertig jarig bestaan hadden we het nog groter aangepakt dan anders. Het was volle bak en de kinderen hadden een fantastische week. Het weer was prachtig en dat was natuurlijk een prettige bijkomstigheid. Het kamp was in Lemele en komend jaar gaan we ergens anders heen. Waar precies maken we nog niet bekend."

Afgelopen jaar waren er zestig kinderen van de partij en José hoopt dat dat er komend jaar weer zoveel zijn. "We zitten al vol. We hebben een wachtlijst en dat komt omdat het gewoon verschrikkelijk leuk is."

José was eerst vrijwilliger bij de Stichting Vakantiewerk Hillegom.

Samen met Frans van Tol en Gerda Caspers besloten ze te splitsen en de Hill-Billies op te richten. Het eerste kamp was een groot succes. Er gingen dertig kinderen mee. "We zijn steeds professioneler geworden. Eerst gingen we slapen op rubberen matjes in oude varkensstallen, nu slapen we in stapelbedden in mooie kampeerboerderijen. Het wordt allemaal steeds leuker, dat had ik toen niet durven dromen.

Ik denk er nog niet aan om te stoppen hoor, dit blijf ik nog wel even doen."

Famke van Trigtt

Deze 19-jarige is genomineerd tot kanjer van het jaar. Deze nominatie heeft ze te danken aan haar jarenlange vrijwilligerswerk voor de Hillegomse Tennis Club, waar ze al tennist vanaf haar vierde. "Ik ben nu een jaar of vijf bezig als vrijwilliger bij de club en dat doe ik echt met heel veel plezier. Ik ben begonnen bij het jeugdbestuur, waar ik samen met nog een aantal vrijwilligers activiteiten organiseer voor de jeugd. Zo organiseren we open toernooien en clubkampioenschappen, maar gaan ook op kamp". Famke is ook een van de oprichters van een nieuwe activiteit van de Hillegomse Tennis Club, Padel, een combinatie tussen squash en tennis.

"Squash speel je in een kooi en dan sla je tegen de achterwand aan. Bij Padel speel je een dubbelspel met zijn vieren en gebruik je ook de zijwanden. Dit spel groeit enorm in populariteit. We hebben zelfs mensen die alleen lid worden voor Padel en niet tennissen.

Dat kan allemaal". Volgens Famke zijn er al clubkampioenschappen geweest en is het plan om een competitie op te zetten. "Heel leuk! Steeds meer mensen gaan Padel spelen, deze tak van sport gaat een steeds serieuzere plek innemen binnen onze vereniging".

Famke is heel dankbaar voor haar nominatie als Kanjer van het jaar. "Als we iets organiseren zijn we blij met de enthousiaste reacties van de kinderen. Ik ben nu extra dankbaar dat ook anderen mijn werk waarderen en me hebben opgegeven. Dat is weer een extra stukje waardering", zegt Famke, die Econometrie studeert aan de VU in Amsterdam. Ze zit nu in het tweede jaar.

Naast de studie doet ze het vrijwilligers werk en dat is volgens haar prima te combineren.

"Het is gewoon automatisme geworden. Je doet het gewoon. Daar ben je vrijwilliger voor. Misschien wil ik ooit wel eens een bestuursfunctie. Dat lijkt me heel leuk om te doen, maar daar moet je naartoe groeien en er vervolgens klaar voor zijn. Voorlopig ben ik gewoon nog even vrijwilliger, dat gaat prima."

genomineerden / nieuws

In memoriam Frits Treffers

Een samengestelde foto van Frits Treffers met het station op de achtergrond. | Foto's Arie in 't Veld (Frits) en VOL (station)

Op 21 november 2019 is Frits Treffers (geboren op 27 oktober 1932), medeoprichter van de Vereniging "Oud Lisse" na een langdurige ziekte overleden. Naar aanleiding van zijn geweldige bijdragen aan de VOL werd Frits in 2015 tot erelid van onze vereniging benoemd. Hij werd benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau tijdens het 25-jarig jubileum van de Vereniging "Oud Lisse" in 2016.

Frits is in 1932 in Nederlands Indië (Batavia) geboren en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Zijn vader, die beroepsofficier bij de KNIL was, werd in 1942 door de Japanners geëxecuteerd. Hij is na de oorlog in 1947 met zijn moeder en zus naar Nederland teruggegaan. Frits is zijn leven lang verknocht geweest aan zijn jeugdervaringen in Nederlands Indië. In Nederland werd Frits ingenieur door zijn studie aan de TU in Delft en werd daarna bouwkundig architect.

De dreigende sloop van de mooie bollenvilla's Merenburgh, Magnolia en Buitendorp tegenover zijn huis Somalo was de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging "Oud Lisse" in januari 1991. Frits Treffers werd als medeoprichter bestuurslid van "Oud Lisse". De villa Merenburgh werd eind 1991 helaas onverwacht gesloopt terwijl de bezwaarprocedure nog liep.

Station Lisse

Daarna heeft Frits zich als architect intensief ingezet voor het behoud van het oude monumentale station Lisse uit 1905, dat ook met sloop bedreigd werd. Na diverse gesprekken met de NS werd er uiteindelijk overeenstemming bereikt. Daartoe werd, naast de Vereniging "Oud Lisse", de Stichting Oud Lisse opgericht voor de restauratie en onderhoud van monumentale panden zoals het station. Frits speelde hierin een leidende rol. De Stichting Oud Lisse kwam met de NS overeen het stationscomplex tegen een gering bedrag te huren met als verplichting dat het pand op eigen kosten gerenoveerd en onderhouden zou worden.

Rijksmonument

Het prachtige resultaat was, dat met medewerking van de gemeente Lisse, het pand zelfs werd aangewezen als Rijksmonument! Om de restauratie te bekostigen werd de benedenverdieping van het station door de Stichting Oud Lisse verhuurd aan restaurant "De Verloren Koffer", van John Nederstigt.

Daarnaast heeft Frits de leiding gehad van de werkgroep Bouwkundige Zaken, die in 1996 alle monumentwaardige panden in Lisse geïnventariseerd heeft. Met als resultaat het prachtige, uitgebreid beschreven boek 'Registratie Waardevolle Panden in Lisse'. Groepswandelingen door het dorp met Frits waren door zijn enthousiaste en flamboyante betoog een waar feestje. Frits was ook actief betrokken bij de totstandkoming van de gemeentelijke monumentenlijst in 2008. Hij werkte bovendien mee aan de uitgave van het boek 'Wandel- en fietsroutes langs Monumenten in Lisse' uit 2010. Kortom, Frits is voor heel Lisse en omgeving van grote betekenis geweest met zijn grote kennis van bouwzaken en monumentale panden.

Met het overlijden van Frits Treffers hebben we afscheid moeten nemen van een zeer gedenkwaardig bestuurslid, dat we echter blijvend zullen gedenken en nooit zullen vergeten!

Kom met FC Lisse het jaar uitzwaaien

De voetbalsterren van toen komen tijdens de uitzwaaidag weer volop aan de bal. | Foto: Hubert Habers Foto: Hubert Habers

LISSE n Op Ter Specke was er in 2011 de voetbalreünie met 600 man, veelal 50-plussers die hun glorietijd beleefden bij de voorgangers van FC Lisse: Lisser Boys en Sportclub Lisse. Een van de trekkers van het feest der herkenning van toen, Frans van der Laan, kreeg het idee vaker een dag te organiseren van 'ouwe jongens krentenbrood'. Vorig jaar was er een voorzichtig begin van een nieuwe traditie; dit jaar is er op zaterdag 28 december bij FC Lisse een uitzwaaidag met de voetbalsterren van toen.

Door Jankees Faas

Frans is een en al energie als het gaat om de laatste zaterdag in december bij FC Lisse. "De competities liggen dan stil. We willen vanaf nu het jaar gezellig uitzwaaien met spelers, bestuurders, supporters en noem maar op. Lekker met elkaar onder het genot van een consumptie de ouwe koeien weer uit de sloot halen." Iedereen is dus welkom. De uitzwaaidag start om 13.00 uur met een onderlinge wedstrijd van de gouden FC Lisse-lichting die in de jaren 80 uiterst succesvol was. Het bijzondere van deze groep is hun vriendschap. Al dertig jaar wordt dit beklonken met een jaarlijkse trip naar het buitenland. Deze groep van (bijna-)vijftigers bestaat uit onder meer Kees Horsman, Leon van der Zwet, Richard Mulder, Patrick Bon, Patrick Paardekooper, Marcel Bremmer, Mark Ens, Edward van der Putten en Marco Wassenaar.

De slapende reus FC Lisse werd begin jaren negentig wakker met de komst van spelers van buitenaf. Een paar van hen sluiten aan op zaterdag 28 december. Dat wordt ongetwijfeld weer smullen met Jelle Visser, Radjin de Haan, Paul Veenboer, Dennis Iliohan en Martin van Kins.

Als coaches bij deze onderlinge wedstrijd fungeren Wim Eilander en Wim Hoogkamer. Harry van Beek en Ron Breebaart zijn de arbiters.

Vroege Vogels

FC Lisse kent in de Vroege Vogels een groep die al jaren wedstrijden speelt in de sporthal op de zondagochtend. Zij spelen 28 december om 14.00 uur een wedstrijd met onder meer Willem Slootbeek, Sjaak van Oeffelen en Co van der Krogt, aangevuld met diverse veteranenspelers. De oudste speler is de 80-jarige Jan Mulder.

Om 15.00 uur start de wedstrijd tussen oud-Lisser Boys en oud-Sportclub Lisse. Lisser Boys wist in de jaren zeventig onder de legendarische trainer Laslo Nanai te promoveren naar de tweede klasse. Uit dat team maken hun opwachting op 28 december Jaap Lingbeek, Jan van Slooten, Ed Langereis en Izaak de Kooker. Sportclub Lisse doet het onder meer met Theo Bon, Peter Slobbe, Hennie van Eeuwijk, Laurens van der Voort en Theo Godyla. Deze wedstrijd wordt gefloten door Foppe Hof.

Walking voetbal

Van 16.00 tot 17.30 uur is er in de sporthal een walking football-toernooi met teams van FC Lisse, ODIN'59, VVSB en SJC. Het FC Lisse-team met coach Hubert Habers kent bekende namen als Ap Opdam, Richard van der Wiel, Cees Verburg, Arie van Eck, Jan Hageman en Sjaak Uphoff. Op een groot scherm worden hoogtepunten en historische filmpjes vertoond van het voetbal in Lisse in de loop der jaren.

Wandelen en soep bij De Meerkoet

LISSERBROEK n Hoe gezellig is het om tweede kerstdag met buurtgenoten, jong en oud, een wandeling te maken vanaf De Meerkoet en dan bij terugkomst te genieten van een warme kop soep met een stokbroodje erbij?

Even de benen strekken tijdens de kerstdagen. Voor de kinderen is er een kleurhoek. De wandelaars verzamelen om 10.45 uur bij De Meerkoet (Krabbescheerstraat 1) waar ze om 11.00 uur zullen vertrekken. De wandeling duurt ongeveer een uurtje. Voor de bewoners die minder goed ter been zijn, staat in De Meerkoet een kop koffie of thee klaar. Zij kunnen gewoon meegenieten van soep en gezelligheid. Deze activiteit wordt gratis aangeboden door stichting Maatvast. Aanmelden vooraf is wel noodzakelijk: meerkoet@maatvast.nl of bel 0252-413457. Aanmelden bij de bar van De Meerkoet kan ook.

Spelen met licht en schaduw

Hillegom n Samen spelen en onderzoeken met licht en schaduw is het hoofdbestanddeel van een speciaal familie-atelier op zaterdag 28 december van 13.00 tot 16.00 uur bij SCBH aan de Prinses Irenelaan.

Er zijn verschillende dingen te doen: een 3D bril en tekening maken, proeven doen met UV licht of een eigen film maken met de Zoetrope. Spelen met projecties op een goot wit doek kan ook. Het Lichtatelier is voor de hele familie, van peuter tot puber. Kinderen en ouders gaan samen als onderzoekers aan de slag om allerlei ontdekkingen te doen.

Aanmelden kan per mail naar info@6estca.nl, of bel: 06 42581168. Deelname: 10 euro.

nieuws/column

Nieuwjaarsparty met Run4Cover

Foto: pr

LISSERBROEK n Run4Cover geeft zaterdag 11 januari zijn jaarlijks terugkerende nieuwjaarsparty in de Meerkoet.

Een avond met Run4Cover betekent non-stop feest met hits van de fifties tot nu. Laat je zingend en dansend meevoeren van Queen naar Bruno Mars en van Elvis via Nirvana naar Beyoncé en DJ Paul Elstak. In hoog tempo vliegen medleys en meer dan 100 superbekende nummers je om de oren. Meezingers, fijne dansplaten, stevig rocken, guilty pleasures en lekker fout... het komt allemaal langs. Laat je verrassen door een frisse sound, gaaf nieuw repertoire, een mooie lichtshow en strak geluid. Het dak gaat eraf, dat krijgen deze zes energieke muzikanten altijd voor elkaar. Run4Cover-fans weten dat je op tijd moet zijn voor toegangskaarten voor de nieuwjaarsparty. Het is steevast uitverkocht. Kaarten kosten € 7,50 en zijn uitsluitend verkrijgbaar in de voorverkoop. Wees er dus snel bij en start je nieuwe jaar feestend met Run4Cover! De nieuwjaarsparty vindt plaats bij De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1 in Lisserbroek. Zaal open van 21.00 tot 01.00 uur. Aanvang feest 21.45 uur.

De Reiger treedt op voor ouderen

Lisserbroek n Ieder jaar wil communityschool De Reiger rond de kerstdagen iets betekenen voor ouderen. De school werkt mee aan de kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds en organiseert een leuke kerstvoorstelling voor ouderen uit de buurt. Vrijdagochtend kwamen meer dan negentig mensen naar De Reiger om te genieten van een prachtige voorstelling van de kinderen, onder het genot van een kopje koffie of thee. Niet alleen opa's en oma's waren van de partij, maar ook veel ouderen uit de buurt. Het paste net aan in de aula. De Reiger vindt het belangrijk om kinderen te leren dat zij deel uit maken van een gemeenschap en hoe waardevol het is om je talenten in te zetten voor een ander. De school bedankt de ouders, kinderopvang Borus, dorpshuis De Meerkoet en Maatvast die hebben geholpen met het organiseren. Een mooie samenwerking!

Rayen Panday treedt op in het Fioretticollege Hillegom

Hillegom n In het Fioretticollege treedt woensdag 15 januari 2020 om 20.15 uur de bekende cabaretier Rayen Panday op met de try-out van zijn programma Trigger.

Panday deed in 2008 mee aan een open podium stand-up comedy. Daar werd hij benaderd om auditie te doen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival 2008 waar hij in de finale de persoonlijkheidsprijs won. Sindsdien is Rayen actief als stand-up comedian en cabaretier. In 2010 wordt hij een vaste kracht van het Comedy Café in Amsterdam, en begint hij aan zijn eerste avondvullende cabaretprogramma te werken. Naast zijn theatervoorstellingen heeft hij ook optredens op festivals zoals Lowlands en Paaspop gegeven. Sinds 2016 is hij lid van de Comedytrain.
In zijn Trigger houdt Panday een spiegel voor: waarom hebben we het nodig om constant door van alles en nog wat te worden getriggerd? Panday is niet te beroerd om de trekker over te halen en dwingt het ene na het andere lachsalvo af. Terwijl hij intussen op zijn eigen, inmiddels zeer succesvolle manier de grappigste verhalen over zichzelf en zijn leven staat te vertellen. En nummers zingt waarbij hij zichzelf op piano begeleidt. Kaartjes kosten 16 euro en zijn te bestellen via www.scbh.nl en te koop bij Vivant Frank Evers (contant) en op de avond aan de zaal. De avond kan compleet gemaakt worden door voorafgaand aan de voorstelling te dineren in Villa Flora. Villa Flora zorgt ervoor dat bezoekers op tijd klaar zijn en in het theater worden plaatsen gereserveerd.

Drie genomineerden FairPlay Bokaal

Hillegom n Een mooie post op de FaceBookpagina van wethouder Fred van Trigt:

'Wat een toppers deze drie! Bram Bouckaert, Alisha de Goede en Stijn Koper zijn sportief, behulpzaam, kunnen tegen hun verlies en zijn gezellige deelnemers aan de activiteiten waaraan zij deelnemen. Zeer terecht daarom genomineerd voor de FairPlay bokaal najaar 2019. Stijn mocht uiteindelijk de bokaal mee naar huis nemen maar alle drie kregen ze bloemen een bidon en een waardebon.'

Bram Bouckaert, Alisha de Goede, Stijn Koper, buurtsportcoach Paul de Bree (HIB) en rechts Fred v Trigt. | Foto: FB

Hillegom in Beweging is actief als ondersteuner, versterker en verbinder van sport en bewegen. De teamleden geven uitvoering aan de Sport- en Beweegnota 2017-2020.

Mattias Edvardsson Een heel gewoon gezin

Binnen een goed functionerend gezin gaat van alles mis als de dochter wordt gearresteerd voor moord.
Een verhaal verteld door drie personen, de vader Adam, de moeder Ulrika en de dochter Stella. Alle drie hebben ze hun eigen verhaal en eigen geheimen. Maar de grote vraag is of Stella inderdaad een moord heeft gepleegd.

Geen gewone thriller. Wel een thriller die je zeker moet lezen.

Susan Crandall Het sprookje van de eeuwige zomer

Een jonge vrouw, die emotioneel is beschadigd door gebeurtenissen in haar jeugd, besluit terug te keren naar Mississippi als zij haar broer die wordt verdacht van moord op tv ziet. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broer ook al heeft ze hem in geen jaren gezien. In Mississippi gaat ze de confrontatie met haar verleden aan en probeert ze relaties weer te herstellen.

Een sfeervol geschreven boek dat je in één ruk wilt uitlezen.

Sarah Jio Bloemen voor mijn dochter

Als een vrouw na een ongeluk aan geheugenverlies lijdt, gaat ze op zoek naar haar verleden en stuit hierbij op brieven uit 1943 van een Joodse vrouw die destijds in hetzelfde Parijse appartement als zij heeft gewoond. Als ze de brieven leest komen er steeds meer herinneringen boven en komt ze er achter dat de vrouw en zij erg veel gemeen hebben.

Een mooi en boeiend verhaal!

Saskia de Jong

Wonder

R.J. Palacio

Auggie Pullman is geboren met een onbekende combinatie van twee zeldzame genetische afwijkingen, die zijn gezicht hebben vervormd. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken van hem. Auggie is het gewend en beschrijft deze ervaringen met de nodige humor. Inmiddels is het boek verschenen in meer dan 25 landen en is verfilmd.

Genie Does-Moison

Foto: pr

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.

Om de week geeft zij een aantal boekentips in De Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

leestips/lokaal

31 / 34

kerstpuzzel

Een 'beetje'

Het was zaterdagmiddag tijdens een weekenddienst. Ik begeleidde net een aandoenlijk lief kind met zijn ouders naar de wachtkamer om na te denken over het advies om zijn ratje te laten opereren aan een grote tumor in de lies. Het moest een snelgroeiende woekering zijn, want deze was hen pas die ochtend opgevallen en de bult was al best groot. Vlot opereren is dan het beste wat we kunnen doen. Maar dat heeft op de ouders en de jongen natuurlijk wel grote impact: een operatierisico, de kosten en de kans dat er weer ooit een nieuwe bult ontstaat. Ondertussen hoorde ik de assistente aan de telefoon antwoorden dat we "niet langs konden komen". Het bleek dat ze de politie aan de lijn had die ons sommeerde naar Noordwijk te rijden, waar een hond gebeten was. Het betrof een oude hond en hij kon niet meer lopen. Ze overlegde met mij wat we moesten doen. Ik nam de telefoon even over. De agent aan andere kant van de lijn was nogal over zijn toeren. "U moet nu komen, het gaat niet goed. Ik zie overal bloed!" Ik probeerde hem te kalmeren. En uit te leggen dat we op locatie niet veel meer kunnen betekenen dan de patiënt ophalen en mee terugnemen naar de kliniek. "Dan kunnen jullie beter gewoon hier heen komen met zijn allen." Dat besloten ze dan ook te doen. Ondertussen waren de ouders van de jongen met het ratje eruit: hij mocht meteen op de maandag erna geopereerd worden. De assistente maakte daarvoor de papieren in orde. Niet lang daarna stoven 6 mensen naar binnen met een 15 jaar oude Labrador Bob. Het dier zat onder het bloed en was wankel. Hij was gegrepen door een andere hond uit de buurt. Er werd mij verzocht om de oude hond geen narcose te geven. In verband met zijn leeftijd. Ze moesten Bob toen met drie man fixeren en kalmeren terwijl ik hem ging scheren. Zo kreeg ik goed zicht op de verwondingen. Midden op zijn nek zat een grote winkelhaak. Iets lager was er ook een gat te zien. Twee mensen moesten even naar de wachtkamer omdat ze niet lekker werden. De rest bleef Bob vasthouden en toespreken. Ze waren furieus over de bijtende hond. "Wie pakt er nu een goedmoedige senior?" verzuchtte de eigenaar. Een bijtwond is per definitie geïnfecteerd dus ik moest hem erg goed reinigen en desinfecteren. Het onderste gat kon ik gebruiken om er een drain in aan te brengen. Net naast de winkelhaak aan de bovenkant maakte ik de drain vast. De wond aan de bovenzijde kon met enkele hechtingen dankzij lokale verdoving netjes gehecht worden. De politie was inmiddels ook gearriveerd. Ik gaf hun een kopie van het dossier met daarin alle bevindingen, behandelingen en mijn conclusies. Hopelijk draagt dat een 'beetje' bij aan het aanpakken van het gedrag van de bijtende hond.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 22 december, 10.00 uur

Dinsdag 24 december, 10.00 uur

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Zondag 29 december, 10.00 uur

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 22 december, 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Zondag 29 december, 10.30 uur

Spreker: Alex de Vreugd

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16

Zondag 29 december, 10.00 uur

Spreker: Bert Piet

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Zondag 22 december, 09.30 uur

Dinsdag 24 december, 18.30 uur

Dinsdag 24 december, 22.30 uur

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Celebrant: pastor van Eijk

Donderdag 26 december, 09.30 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 22 december, 10.00 uur

Dinsdag 24 december, 18.00 uur

Dinsdag 24 december, 20.00 uur

Nachtmis in het Pools

Dinsdag 24 december, 22.30 uur

Nachtmis
Woensdag 25 december, 10.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Donderdag 26 december, 10.00

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 18 december, 09.00 uur

Zaterdag 21 december, 19.00 uur
Dinsdag 24 december, 20.00 uur

Woensdag 25 december, 09.30 uur

Celebrant: pastoor R. Franken

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 22 december

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. B. Eikelboom

Dinsdag 24 december, 19.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 22 december, 10.00 uur

Spreker: Jaap Spaargaren

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 22 december, 10 en 16 uur

Voorganger: niet opgegeven

Woensdag 25 december, 10 en 16 uur en donderdag 26 december, 10 uur

Voorganger beide kerstdagen: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 22 december, 10.00 uur

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Moolenaar

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 22 december, 10.00 uur

Dinsdag 24 december, 22.00 uur

Voorganger: ds. F.J. van Harten, Den Haag

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. R.A. Veen, Dronten

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 22 december, 10.00 uur

Woensdag 24 december, 20.30 uur

Gezinsdienst

Woensdag 25 december, 10.00 uur

Voorganger: ds. E. Schuddebeurs

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 5 januari binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 50 was: achterban. Winnaar is Brigitte Bakker uit Hillegom. Gefeliciteerd!