LisserNieuws - De Hillegommer

30 juni 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 30 juni 2020


Vuttersclub lijft André in

De Keukenhof Vuttersclub is blij met de toetreding van André. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Lisse n Bijna 34 jaar werkte hij als tuinman op Keukenhof, maar aan die periode kwam donderdag 25 juni een einde: André Beijk is met pensioen gegaan. Na een afscheidsreceptie op Keukenhof reed hij naar huis, waar hem in de tuin een aangename verrassing wachtte.

Door Ruth Eppink

Sinds tien jaar kent Keukenhof een vuttersclub en de negen leden - waaronder oud-ontwerper Jan Guldemond - hebben Beijk als nummer 10 omarmd. De oud-tuinman werd in een kruiwagen zijn tuin ingereden, waar hij een groot deel van de club aantrof met spandoek 'Enjoy the club, welkom André!'. Hij genoot zichtbaar van de mooie woorden en een zelfgemaakt lied, waarna hij een speciaal T-shirt kreeg met de opdruk 'André, van harte welkom bij de Vutters Keukenhof!' Hij nam het met genoegen in ontvangst en trok het - ondanks de zinderende hitte - direct aan. "Ik vind het een hele grote eer. Ik dacht: nou ja, je wordt er een beetje bijgehaald als opvulling, maar het is net of ze het écht leuk vinden dat ik erbij kom", reageerde hij na afloop. Volgens oud-tuinman Jan Vrolijk 'zeurde André al jaren dat hij ook bij de club wilde' en zo is voor Beijk het einde van zijn werkzame leven ook weer het begin van iets nieuws.

Het afscheid van Beijk was voor Omroep Max reden om een cameraploeg naar Lisse te sturen. Beijk is geen onbekende voor de omroep; hij vertelde regelmatig over het bloemenpark in de filmpjes die Max dit jaar van Keukenhof maakte. Op die manier konden toch nog heel veel mensen zien hoe het park erbij lag, want vanwege de coronacrisis moesten de poorten noodgedwongen gesloten blijven. Beijk had zich dit laatste seizoen beslist anders voorgesteld. "Al die toeristen die daar altijd zijn en het zo geweldig vinden, die geven zoveel energie terug", merkte hij op. En juist dat publiek heeft hij dit jaar erg gemist.

De reportage over Beijks toetreding tot de vuttersclub is vrijdag 26 juni uitgezonden bij het Max Ouderenjournaal. Via maxvandaag.nl is die uitzending terug te kijken.


Opvolger

De naam Beijk blijft nog wel een tijd verbonden aan de grootste bloemententoonstelling ter wereld, want zoon Frans heeft het stokje van zijn vader overgenomen.


Wethouder Kees van der Zwet en Ignus Maes van 't Huys Dever namen de brug als eersten in gebruik. | Foto: RE Foto: Ruth Eppink

Wandelbrug bij Huys Dever geopend

Toegankelijke hulp bij geldproblemen

Veel animo voor trailrun bij De Spartaan

Doe een rondje om de oude donjon

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Hillegom bedankt veteranen met brief en bevrijdingsboek

Hillegom n In Den Haag was zaterdag 27 juni de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Op die dag worden de ruim 111.000 veteranen die Nederland telt, geëerd. In verband met de van overheidswege opgelegde regels om het Covid-19 virus tegen te gaan, zag Veteranendag er ook in Hillegom anders uit: de veteranen kregen een brief van de burgemeester en het boek ‘De Bevrijding volgens ooggetuigen’ thuis gestuurd. Burgemeester Arie van Erk overhandigde al eerder deze maand persoonlijk een exemplaar aan veteraan A. van Hulzen.

Het was jammer dat onze Hillegomse Veteranenbijeenkomst niet door ging. Juist in dit bijzonder jaar van 75 jaar vrijheid. Het is altijd een mooi moment als onze veteranen bij elkaar komen, elkaar spreken en elkaars verhalen horen. Het is goed om in het samenzijn met andere veteranen ervaringen te delen, die buitenstaanders niet zo gemakkelijk kunnen bevatten.

Voor het college van Hillegom is het belangrijk om steeds opnieuw hun waardering uit te spreken voor de inzet van onze veteranen. Het is bijzonder voor wat zij gedaan hebben voor ons land, sommigen hebben er een behoorlijke prijs voor moeten betalen. Dat verdient erkenning en respect.

Het boek ‘Bevrijding volgens ooggetuigen’ beschrijft 45 persoonlijke verhalen van Zuid Hollanders. De foto op de cover is in Hillegom genomen. Voor meer informatie over het boek kunt u terecht op www.erfgoedhuis-zh.nl/ooggetuigen.

Roeiclinic voor Iris-jeugd

Isabel van Opzeeland Foto: Ellen de Monchy

Lisse n Roeitalent Isabel van Opzeeland verzorgt donderdag 2 juli een roeiclinic verzorgen voor de jeugd van roeivereniging Iris.

Deze jonge Hoofddorpse roeister heeft haar eerste slagen gemaakt als jeugdlid bij de Lissese roeivereniging vanwaar zij haar trainingen is gaan voortzetten bij Die Leyhte in Leiden. Haar veelbelovende talent bleef niet lang onopgemerkt en al snel mocht zij de Nederlandse eer verdedigen op grote internationale toernooien. Zo greep zij nog geen jaar geleden net naast een podiumplaats op het WK Junioren in Tokyo (foto: Ellen de Monchy).

thuisonderwijs Foto: Pexels.com

Isabel wil haar passie graag doorgeven aan de jeugd van haar oude club. Om de jonge roeiers te motiveren en inspireren zal zij een clinic geven waarin eerst gewerkt wordt aan het verbeteren van de techniek. Daarna worden er wedstrijdjes geroeid op de Ringvaart waar de roeiers het geleerde in de praktijk kunnen brengen. Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 18.00 bij de vereniging aan de Ruishornlaan 21. In verband met het coronaprotocol vragen wij belangstellenden om zich van tevoren even aan te melden via telefoonnummer 06-83778160. Aanmoedigend publiek is vanaf circa 19.30 uur welkom aan de Ringvaart bij de Lisserbrug. Hiervoor is geen aanmelding nodig, maar houd wel 1,5 meter afstand van anderen.

>Samen Stil Zijn op het strand

REGIO n Een viering van liefde en verbinding. Dat is de opzet voor het evenement ‘Samen Stil Zijn’ op zondag 5 juli van Bewust Bollenstreek.

Het netwerk, dat zich inzet voor een bewuste, gezonde, duurzame en fijne samenleving in de Bollenstreek, laat op deze manier op passende wijze haar stem horen in deze veranderende tijd. “Een stem van stilte, zodat we onze natuurlijke staat van Zijn herinneren, die Liefde is”, aldus de organisator Angela Roelen.

Vanaf het parkeerterrein van Langevelderslag wandelt men in stilte naar een rustige plek op het strand. Singer-songwriter Dennis Kivit neemt de deelnemers mee in meditatie met zijn warme stem en gitaarklanken. Ook als je nog nooit hebt gemediteerd ben je van harte welkom. Het gaat om het samen verbinding maken, met muziek én in stilte, in een ontspannen sfeer. Na de meditatie leest Angela Roelen (inspirator Bewust Bollenstreek) een passend gedicht voor uit haar bundeltje LiefdeWerk. Aanvang 19.00 uur, sluiting 20.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie is te vinden op de agenda op de website: www.bewustbollenstreek.nl.

>Opsteker voor leerlingen

Lisse n Burgemeester Lies Spruit gaat in een videoboodschap basisschoolleerlingen en hun ouders een pluim geven voor het thuiswerken in coronatijd.

Het idee hiervoor komt van SGP/ChristenUnie en D66. Een motie hierover werd donderdagavond door de gemeenteraad aangenomen. Het had raadslid Mariëtte Hulsbergen van SGP/CU leuk geleken als de scholieren ook een klein presentje hadden gekregen als hart onder de riem in deze bijzondere tijd, maar dit voorstel sneuvelde.

Geen zwarte piet meer op Sophia Scholen

REGIO n Sophia Scholen, de grootste aanbieder van primair onderwijs in de Duin- en Bollenstreek, stopt met zwarte piet op haar 28 scholen. Het bestuur heeft dit besloten na zorgvuldig overleg met de schooldirecteuren, de toezichthouder en de medezeggenschap van ouders en personeel. Ook is afgestemd met andere schoolbesturen en gemeenten in de regio.

Verschillende scholen binnen en buiten de stichting hebben piet al eerder aangepast. Met deze stap zal de sinterklaasviering op veruit de meeste basisscholen in de regio geen zwarte piet meer kennen.

Sophia Scholen past piet aan met respect voor degenen voor wie deze wijziging niet zou hoeven. Bestuursvoorzitter Omar Ramadan daarover: "Zwarte piet is bijna nooit kwetsend bedoeld, laat staan racistisch, maar wordt wel zo ervaren, ook in onze regio, ook op onze scholen. We zijn allen opgegroeid met zwarte piet, geven er dus niet op af en weten dat het moeilijk kan zijn om zo’n traditie in je eentje te veranderen. Juist daarom zetten we deze stap met al onze scholen samen."


Zorgvuldig overlegd

Het college van bestuur (CvB) heeft haar voorgenomen besluit eerst besproken met de schooldirecteuren. Zij hechten eraan dat deze stap voor alle scholen samen gezet wordt. Er is ook gesproken met de andere basisschoolbestuurders en onderwijswethouders in de Duin- en Bollenstreek. Op veruit de meeste basisscholen in de regio zal het zwarte uiterlijk van piet aangepast worden of is dat al zo. Het CvB heeft haar voornemen voorgelegd aan de raad van toezicht, die deze stap verwelkomt. Ten slotte is advies gevraagd aan de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Deze vertegenwoordiging van ouders en personeel gaf een positief advies.

Na al deze consultaties is het besluit genomen en zijn alle ouders geïnformeerd. Ramadan: "Sophia is niet het eerste schoolbestuur dat nu helemaal afscheid neemt van zwarte piet. We willen ook niet het laatste bestuur zijn dat dit doet."

Hoe piet er in de toekomst bij de sinterklaasvieringen uit komt te zien, is iets dat aan de scholen zelf wordt overgelaten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor roetvegen, andere kleuren en kleding. Schooldirecteuren zullen erop toezien dat geen volledig zwart geschminkte piet onderdeel is van de viering. Sinterklaascentrales, teamleden en/of ouders verzorgen vaak de vieringen op scholen. Directeuren informeren hen tijdig over het gewijzigde beleid, zodat zij daar in hun voorbereiding rekening mee kunnen houden.

>Julidiensten protestantse gemeente Lisse i.w.

Lisse n De hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Lisse zijn in een proces van fusie. In juli en augustus zijn alle diensten in de Grote Kerk, Heereweg 250.

Op 28 juni was de laatste uitzending van de diensten via Bo-TV; die werden altijd een dag eerder opgenomen. Fijn dat dat mogelijk was.


vooraf reserveren

Vanaf de maand juli worden de diensten met maximaal 100 deelnemers weer gehouden op de zondag om 10 uur, volgens een strikt protocol (zoals vooraf reserveren) dat uitgewerkt is op de website pknlisse.nl. De diensten gaat men met beeld en geluid rechtstreeks uitzenden via kerkomroep.nl.


Diensten

Bij de dienst van 5 juli gaat ds. J.P. Kraaijeveld voor. Op 12 juli is dat ds. E.R.V. Schuddebeurs. 19 juli leidt ds. A. Moolenaar de dienst en op 26 juli is ds. J.P. Kraaijeveld opnieuw de voorganger.

Trailruntraining weer opgestart bij De Spartaan

Lisse n Op zoek naar een nieuwe hardloopuitdaging? Probeer dan eens trailrunning. Het is de snelst groeiende tak binnen hardlopen. De basis van trailrunning is zo veel mogelijk onverhard te lopen (95 tot 100%) in de natuur; over bospaden, over de hertenpaadjes en dwars door de natuur. Trainers Henk de Jong en Hans Maarschalk geven weer trailruntraining sinds de coronamaatregelen versoepeld zijn. Zij doen dat op donderdagavond in de Amsterdamse Waterleidingduinen in twee groepen van maximaal 15 lopers. Iedereen die ongeveer 10 kilometer kan hardlopen kan zich inschrijven. Bij AV De Spartaan kun je vier weken gratis meetrainen om de gezellige en sociale vereniging te ervaren. Meer informatie over trailrunning vind je op www.avdespartaan.nl/trailrunning.

Henk de Jong en Hans Maarschalk geven de trailruntraining op donderdagavond. | Foto: pr Foto: pr

>Dick Zwaan brengt 375 jaar Seijsener uit

Hillegom n n Na bijna twee jaar onderzoek in allerlei (digitale) archieven brengt Hillegommer Dick Zwaan deze maand zijn boek ´375 jaar Seijsener´ uit. Via zijn onderzoek, gekoppeld aan de bij vele tientallen leden van deze familie opgevraagde informatie, is een stamboom ontstaan.

Deze stamboom begint omstreeks 1645 in het Duitse Borsum (Hildesheim) met het oudst teruggevonden echtpaar Conradus Zizenits en Ilfken Moniard. Van hen zijn in elf generaties ongeveer 650 nakomelingen en hun gezinnen getraceerd en beschreven. Aan het einde van de 18e eeuw duikt Joseph Joachim Johannes Siesener, één van de nakomelingen van dit echtpaar, op in Hillegom. Via hem is zijn nageslacht in Hillegom tot vele tientallen Seijseners uitgegroeid. Daarnaast is een aantal nakomelingen uitgezworven over andere delen in Nederland, maar ook geëmigreerd naar landen als Canada en Australië. In het boek staan zo'n 350 afbeeldingen, vele anekdotes en wetenswaardigheden over deze familie. Vanwege de kleine oplage is het boek niet verkrijgbaar via de boekhandel, maar kan tot 15 augustus bij de auteur besteld worden in het Nederlands of Engels. (Lees verder op: www.dehillegommer.nl)

nieuws/column

15 / 18

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 5 juli, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 26: Bouk de Boer uit Sassenheim. De oplossing was: laboratorium.