LisserNieuws - De Hillegommer

3 september 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 3 september 2019


Lezing in De Vergulde Zwaan over de geschiedenis van de bloembollenteelt

LISSE n Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor een lezing op dinsdag 17 september met Peter Vink als spreker over 'Geschiedenis bloembollenteelt Duin- en Bollenstreek'. In het kader van de tentoonstelling 'Het Verleden van de Velden' in het Archeologisch Museum Haarlem heeft Peter Vink, die vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp is, eerder een lezing gegeven over de historie van de bollenteelt.

Door Arie in 't Veld

In zijn lezing gaat Peter Vink in op de komst van de eerste tulpen- en hyacintenbollen naar de Nederlanden. Ook komt aan bod op welke wijze en waarom het telen van bloembollen in onze streek zo belangrijk is geworden. Daarnaast vertelt hij over verschillende andere (historische) aspecten die bij het telen van bloembollen een rol hebben gespeeld.

Haarlem staat bekend als de bakermat van de bollenteelt. Vermaarde Haarlemse kwekers teelden bollen zoals Van Tubbergen, Voorhelm, Schneevoogt en Krelage, die in binnen- en buitenland aanzien genoten. Om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen was nieuwe grond nodig. Men vond die grond in de omringende streek: eerst op de bleekvelden in Overveen en Bloemendaal, later in Hillegom, Lisse en omgeving. De zandige oude duingronden bleken uitermate geschikt voor de bollenteelt en werden op grote schaal afgegraven. Zo groeide in de 18e en 19e eeuw het gebied uit tot de Bollenstreek die we vandaag de dag kennen.

De lezing wordt gehouden in De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen € 3,00 entree. Nadere info per e-mail: info@oudlisse.nl.

Internetcursus voor beginners in de bieb

DIGIVAARDIG n De Bibliotheek Bollenstreek vindt het belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de wereld waarin internet een steeds grotere rol speelt. Omdat heel veel mensen nog geen computervaardigheden hebben, word er dit najaar in Lisse een cursus aangeboden.

Wil je graag meer met internet doen, maar weet je niet goed hoe het werkt? Dan is de cursus Klik & Tik iets voor jou. Je leert informatie zoeken, websites bekijken, zoeken naar tweedehands koopjes en informatie opzoeken over openbaar vervoer. De bibliotheek biedt deze cursus aan voor eenieder die deze vaardigheden nog niet bezit. Er wordt geoefend op computers van de bibliotheek. De kosten bedragen 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. De cursus vindt plaats op de vrijdagen 20 en 27 september, 4, 11 en 18 oktober in de bieb aan de Koninginneweg 79A.

Hennepkwekerij ontdekt op Meer en Duin

POLITIE n Op Meer en Duin heeft de politie woensdagochtend 28 augustus een hennepkwekerij aangetroffen in een bedrijfspand.

Wijkagent Marco van Maris maakte hiervan melding op Twitter. In het pand werden ruim 600 planten aangetroffen, twee verdachten zijn aangehouden. De hennepkwekerij wordt ontmanteld.

Onlangs werden in Lisse op een bedrijventerrein chemicaliën en grondstoffen aangetroffen, vermoedelijk een drugslab. En ruim een jaar geleden werd een pand op Meer en Duin op last van de burgemeester gesloten nadat een hennepkwekerij werd aangetroffen. Dit dupeerde de nieuwe huurder, Jx4 uit Lisse, die net het huurcontract had ondertekend.

Ontmoeting

Samen n Heb je op 12 oktober nog niets in de agenda staan? Kom dan naar Het Festival der Ontmoeting!

Het event vindt plaats in de Kulturele Raad, Pr. Irenelaan 16 te Hillegom en is bedoeld voor jong en oud. Het duurt van 11 tot 16 uur en de entree is gratis. Binnenkort verschijnt een timetable op de website welzijnskompas.nl.

Foto: Chris Balkenende

Monumenten beleven op 14 september

Bezoek de Lissese plekken van plezier

Meld je aan en doe mee: World Cleanup Day

Programmaboekje HDV valt op de mat

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Aleid en Henk vieren hun 60-jarig huwelijksjubileum

Het bruidspaar in hun achtertuin. 7 september vieren ze groot feest in Uithoorn. | Foto: Diana Maas

Hillegom n 'Weten dat niets vanzelfsprekend is. Meegaan met de tijd en dankbaarheid,' dat zijn de beste adviezen voor een goed huwelijk zo lang als die van haar en haar echtgenoot Henk (85), aldus Aleid de Graaff-Wentink (84).

Door Diana Maas

Het is een warme dag als ik door Aleid (door intimi ook wel 'witte vos' genoemd) word opgewacht voor onze afspraak. Niet gek, want het huis ligt goed verstopt achter veel groen en als je het niet weet, rijd je er zo voorbij. In de ruime tuin staat onder een parasol een knus zitje. Ik krijg een glas koud water met limoen en munt en een stuk chocoladetaart.

Aleid is geboren in Uithoorn in een gezin met totaal elf kinderen. Henk komt uit Mijdrecht en groeide op in een gezin van veertien kinderen. Zij kwamen elkaar tegen op de ijsbaan van Uithoorn. Zij op oude doorlopertjes en hij op kunstschaatsen. 'Hij kon echt goed schaatsen en ik, nou ja…', ze schommelt met haar hand. 'Henk deed ook mee aan toertochten en op een gegeven moment vroeg ik of ik ook mee mocht. Zijn maten zeiden nee, maar Henk zei: ja hoor! Dat vond ik natuurlijk heel leuk.' Henk glundert bij het horen van deze anekdote.

'Bedenk je goed dat wij als tieners in de oorlogstijd leefden. Elkaar ontmoeten was lastig. We hadden het als gezin ook niet makkelijk, we hadden niet veel te eten en met zoveel kinderen. De uitspraak "ieder dubbeltje omdraaien", was bij ons elke cent. Als ik daar aan terugdenk...' Aleid is zichtbaar geëmotioneerd. Ze herpakt zich en vertelt verder. 'We gingen beide op zondag naar de kerk. Dat was verplicht. Maar om elkaar te ontmoeten gingen we vaker. Ik weet nog dat mijn moeder vond dat ik ineens wel erg gesteld was op de kerk'. Met een ondeugend lachje vervolgd ze: 'Wist zij veel.'

Op een zomerse dag, 9 september 1959, stapten zij in Uithoorn in het huwelijksbootje. Eind jaren '60 krijgen ze een zoon (Jurgen) en dochter (Stephanie) en in 1970 verhuist het gezin naar Hillegom. 'Ik was onderwijzer in het leerlingwezen en het was een heerlijke rustige plek om te wonen'. Henk blijkt aan de wieg te hebben gestaan van de zelfstandigheid van meisjes, bijvoorbeeld in hun keuze voor technische beroepen. Henk begeleide deze meisjes. (lees het hele verhaal op: www.dehillegommer.nl)

'De groepjes bestonden maar uit zo'n 7 tot 10 meisjes, het was niet zo gewoon als nu', vervolgd Henk. 'Ik ging op bedrijvenbezoek, zodat de meisjes na hun opleiding ook daadwerkelijk aan de slag konden. Ik dacht mee met lesmateriaal en natuurlijk ging ik ook bij scholen op bezoek, om deze vorm van onderwijs onder de aandacht te brengen. Ik vond het heel erg leuk werk, heb het 25 jaar gedaan en soms zie ik nog wel eens een vrouw in het voorbijgaan die ik les heb gegeven.'

Aleid verteld ze een erg strijdlustige moeder heeft gehad en juist dát bemerk ik ook sterk bij Aleid, ze heeft dit dus duidelijk niet van een vreemde. Aleid heeft maatschappelijk werk gestudeerd en nadat zij in Hillegom zijn komen wonen raakt Aleid betrokken in de politiek. Eerst tien jaar in de fractie van GroenLinks en vervolgens nog twee jaar als raadslid. Haar gevoel voor rechtvaardigheid is heel sterk, toen en nu. Henk herinnert een voorval met een boom die gekapt ging worden. 'Daar zou Aleid wel even een stokje voor steken, hè Aleid', zegt Henk, haar aansporend deze anekdote te vertellen. 'Ja inderdaad. Ik had via via gehoord van een bomenkap. Er werd gezegd dat deze bomen ziek waren, maar ik had met hulp van de bomenstichting uitgezocht dat dit helemaal niet waar was. Vroeg in de bewuste ochtend van de kap stond er al een ladder tegen één van de bomen en daar ben ik toen in geklommen. Om de kap letterlijk tegen te houden. Het werd een heel spektakel. Ik heb gezegd dat deze boom van de gemeenschap was, waarop de meneer mij er vervolgens op wees dat die ladder van hem was.' Aleid kan een gulle lach niet inhouden. 'Daar had hij een goed punt en dus ben ik naar beneden gekomen. Maar hiermee was het nog niet over. Samen met Henk hebben we de boom letterlijk omarmd en inmiddels was er iemand van de gemeente ter plaatse die de kap op dat moment heeft gestopt. Teveel spektakel. Sindsdien sta ik wel bekend als een herrieschopper, 'kijk maar uit, Aleid is erbij betrokken' werd er bij sommige zaken gezegd, maar ik vecht gewoon waar ik in geloof.'

Dat Henk is gevallen voor Aleid is dus eigenlijk heel logisch. Hij als man die aan de wieg heeft gestaan van emancipatie voor vrouwen en Aleid die zelf behoorlijk geëmancipeerd is en 'haar mannetje' wel staat. Aleid vertelt 'We zijn als individuen en als echtpaar gelijk op gegaan. Ik bedoel daarmee dat je samen groeit. We respecteren elkaar en zijn vooral dankbaar. Met een achtergrond uit oorlogstijd zie je tegenwoordig weinig dankbaarheid meer. Alles is er, altijd. Dat doet soms pijn en tegelijkertijd zijn wij erg dankbaar. Voor de kansen die wij hebben gehad, voor ons mooie huis, voor onze kinderen en kleinkinderen. We zijn een trotse opa en oma.'

Als ik Aleid en Henk tenslotte vraag om mij te vertellen wat zij het mooist aan elkaar vinden antwoord Aleid 'Het mooie en minst mooie tegelijkertijd is dat Henk eigengereid is. Hij is absoluut geen meeloper en dat waardeer ik zeer in hem. Hij heeft een duidelijk eigen mening. Bovendien vind ik hem een leuke vader en opa!'. Het antwoord van Henk ontroerd Aleid, want ik zie een traantje in haar ooghoek. Henk zegt namelijk 'Aleid is een gepassioneerde vrouw. Een fantastisch mooie vrouw. Mijn vrouw!'

Op 7 september aanstaande viert het echtpaar het jubileum in Uithoorn in het oude gemeentehuis (Genieten aan de Amstel) waar zij destijds zijn getrouwd en wat nu in gebruik is als restaurant.

Eetcafé Salvatori in de maand september

LISSE n De vakanties zitten er weer op. Eetcafé Salvatori aan de Wagenstraat 33 start het nieuwe seizoen vol goede moed.

Wie op een gastvrij en gezellig adres in alle rust en in een goede ambiance bij elkaar wil komen om van een heerlijke maaltijd te genieten, kan zich nog opgeven voor het eetcafé op 11 september. Op de vierde zet team Rob een uitgekiend menu op tafel, maar de inschrijving daarvoor is al geweest. Team Ellen treedt op de 11e aan met een smakelijke hap. Van harte welkom met de van ouds gebezigde slogan: Kom genieten en ontspannen en vergeet niet uw mok mee te nemen! Zaal open vanaf 17.30 uur, maaltijd van 18.00 tot 19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro, kids t/m 12 jaar 3 euro. Aanmelden steeds op maandag bij Anneke Boogerd op 06 41970366. Buurtbewoners bellen tussen 08.30 en 09.00 uur, vrije aanmelding van 09.00 tot 10.00 uur. Let op: maximaal twee aanmeldingen per telefoontje.

Burgemeester opent kringloop Woord en Daad

LISSE n Burgemeester Lies Spruit opent woensdag 11 september om 15.00 uur de deuren van de Woord en Daad Kringloopwinkel aan de Koninginneweg 101. De organisatie achter de kringloopwinkel nodigt iedereen uit om deze opening bij te wonen. "Het is de eerste mogelijkheid om de nieuwe winkel te bewonderen en uw slag te slaan. Deze dag zijn wij geopend tot 17.30 uur."

Poelpolder Park Event viert lustrum

LISSE n Met het feest van de voorgaande edities nog in het geheugen organiseert Evangelie Gemeente Lisse voor de vijfde keer het Poelpolder Park Event in het Mondriaanpark.

Het belooft zondag 8 september vanaf 14.00 uur een mooie middag te worden voor alle leeftijden. Met gezelligheid, heerlijke livemuziek, een inspirerende spreker, ontspannende activiteiten voor kinderen (zoals een springkussen) en gratis lekkernijen en drankjes. Dit jaar pakt de organisatie uit met een schaapherder met schapen en een barista. Meer info: www.eglisse.nl.

2500 euro voor 'Het beste idee van Lisse'

LISSE n Er zijn altijd wel mensen die ideeën hebben om Lisse zo mogelijk nog leuker te maken en nu is er het moment daarmee wellicht een geldprijs is te winnen.

Door Arie in 't Veld

De gemeente organiseert in samenwerking met Kwadraad (maatschappelijk werk) en het Welzijnskompas Hillegom-Lisse een evenement met als doelstelling het dorp nog socialer en leuker te maken. Alle ideeën die de straten of buurten een beetje mooier of gezelliger maken, komen in aanmerking voor de titel 'Het beste idee van Lisse'. De organisatie stelt maximaal 2500 euro beschikbaar om de ideeën uit te kunnen voeren.

Floralis

De drie beste plannen presenteren zich op maandag 11 november in Floralis. Het winnende idee, of een meervoud daarvan, wordt in 2020 uitgevoerd en elk idee moet zijn ondersteund en worden uitgevoerd door minimaal drie personen. Uiteraard geschiedt alles op basis van vrijwilligheid en moet het idee bijdragen aan nieuwe ontmoetingen en/of contacten en binnen het budget passen. Men kan de voorwaarden bekijken op www.lisse.nl/hetbesteidee en ook digitaal inschrijven. De voorwaarden en het inschrijfformulier zijn ook op te halen bij het gemeentehuis (Heereweg 254), De Bolster (Grachtweg 38) of het Welzijnskompas (Nassaustraat 31b). Uiterlijk 20 oktober dienen de inschrijfformulieren binnen te zijn.

Spreekuur

Wie nog wat advies nodig heeft, kan op 17 en 24 september terecht op het spreekuur in de huiskamer van De Bolster, van 14 tot 16 uur.

Door met plan Meerzicht

Gezien vanaf de Lisserdijk aan de overkant van de Ringvaart: het terrein waar nieuwbouwplan Meerzicht in de komende tijd vorm krijgt | Foto&tekst: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Zoals vanaf de Gasstraat, maar vooral vanaf de Lisserdijk te zien is, wordt er flink werk gemaakt van plan Meerzicht.

De oude opstallen zijn gesloopt en er wordt puin geruimd, waarna het gebied bouwrijp kan worden gemaakt. Naar verluidt heeft ontwikkelaar Timpaan al veel inschrijvingen voor dit plan ontvangen, ook uit de regio. Driekwart van de inschrijvingen voor het plan komt echter uit Lisse. Het plan voldoet aan de woonvisie van de gemeente en heeft een variatie aan woningen. Het bestaat uit 18 sociale koopwoningen (vanaf € 198.000), 7 koopwoningen (vanaf € 250.000) en wat duurdere huizen tussen € 350.000 en € 500.000. Ook komen er een aantal bijzondere kade- en dijkwoningen. Deze zullen rond de € 700.000 gaan kosten. Alle huizen worden gasloos en krijgen een individuele warmtepomp. Naar verwachting zijn de eerste huizen rond Kerstmis 2020 klaar.

Workshop schilderen

LISSE n Bij Buurthuis Salvatori vindt maandag 9 september een schilderworkshop plaats met Tonny van Viegen.

De workshop duurt van 13.00 tot 15.00 uur en is geschikt voor beginners en gevorderden. De kosten bedragen 7 euro per persoon, inclusief materiaal. Tonnyvanviegen@me.com voor meer info. Salvatori zit aan de Wagenstraat 33.

Dorpshart Lisse zit in de lift

Eva Rusman, John van der Tol en Hella Radic-Hoogland. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het gaat goed met het dorpshart van Lisse. Dankzij het Team Centrummanagement, dat zich inzet om het winkelgebied aantrekkelijk en gezond te houden, is het in een opwaartse spiraal beland. Het team, bestaande uit centrummanager Eva Rusman en communicatiemedewerker Hella Radic-Hoogzand, heeft het afgelopen jaar versterking gekregen van centrummanager John van der Tol, die zijn expertise als citymanager van Teylingen heeft ingezet.

Door Esther Akerboom

Van der Tol werd vorig jaar aan het team toegevoegd omdat er te veel op het bordje van het bestaande team kwam te liggen. "Winkeliers gaven aan dat er dingen moesten veranderen. Mijn opdracht was om meer verbinding tussen de ondernemers onderling te creëren en de vitalisering van het winkelgebied te bewerkstelligen. Er was een optie voor een tweede jaar, maar omdat ik bij de gemeente in dienst ben getreden, houdt de opdracht na goed overleg op te bestaan."

Het winkelcentrum van Lisse heeft, samen met dat van Katwijk, een belangrijke regiofunctie. Om de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de ondernemers te vergroten en zo het centrum als geheel beter te laten functioneren, bouwde het team verder op de basis die er al was: meer de diepte in, waardoor zaken naar boven kwamen en ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid weer konden nemen. Zo werden er twee bijeenkomsten georganiseerd waarbij ondernemers hun ideeën en grieven konden spuien en een uitgebreide enquête konden invullen. "Het heeft een mooi resultaat opgeleverd", zegt Van der Tol. "Alle ergernissen en de wensen werden een stuk duidelijker. Het winkelcentrum bestond steeds meer uit allemaal losse eilandjes en die zijn dichter bij elkaar gekomen. Ondernemers merken dat ze meer kunnen bereiken door samenwerking. En dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Dus niet alles wat hen niet zint naar het centrummanagement doorschuiven of aan de gemeente overlaten. De input van de ondernemers bij evenementen wordt groter en hierbij gaat het niet om een hogere omzet. Zij willen vooral een gezellige sfeer creëren, waardoor mensen eerder terug komen naar het centrum."

Volgens Rusman zit het met die sfeer wel goed. "Wij merken dat omliggende gemeenten onze activiteiten rechtstreeks kopiëren en soms vragen ze om een heel draaiboek. En dat Lisse aantrekkelijk is, blijkt wel uit het feit dat 70 procent van de bezoekers aan het centrum, de dagelijkse boodschappen niet meegerekend, van buiten Lisse komt. Ook de aanvraag voor nieuwe winkelpanden gaat prima, er komen binnenkort nieuwe winkels bij."

Radic-Hoogzand merkt het ook op social media. "Het is natuurlijk een kwestie van opbouwen en dat kost tijd. Maar de Facebookgroepen 'Kleurrijk Lisse' en 'Dorpshart Lisse' krijgen steeds meer volgers."

Voor de dorpshartevenementen zijn veel vrijwilligers nodig. Met name voor activiteiten met kinderen op zaterdagen kan het team nog wel wat extra handjes gebruiken. Wie zich wil aanmelden, vragen of opmerkingen heeft, kan mailen naar info@dorpshartlisse.

Eerste Rotary Santa Run in Hillegom

REGIO n In Gorinchem vond 11 jaar geleden de allereerste Rotary Santa Run van Nederland plaats, waarna steeds meer Rotaryclubs het voorbeeld volgden.

Dit jaar is er voor het eerst een Santa Run in de Bollenstreek, namelijk in Hillegom, georganiseerd door de Rotary Hillegom-Lisse-Bollenstreek en jongerenafdeling Rotaract. Deelnemers aan deze fun run lopen of rennen een parcours dwars door Hillegom terwijl ze verkleed gaan als kerstman of -vrouw. De opbrengst van de run gaat volledig naar goede doelen. Een deel is bestemd voor de voedselbanken in Hillegom en Lisse, een ander deel gaat naar de Nierstichting. De inschrijving start binnenkort. Wie geïnteresseerd is kan alvast de datum noteren: zaterdag 14 december. De Rotary Santa Run is in 2017 in 52 verschillende steden georganiseerd met een gezamenlijke opbrengst van ruim € 400.000. Er zijn meer dan 100 goede doelen ondersteund.

De Kunstbus Lisse gaat weer rijden voor 55+

LISSE n Wie op een comfortabele wijze een theater of een museum wil bezoeken, kan mee met de Kunstbus Lisse voor 55-plussers.

Deze culturele vervoersvoorziening is een activiteit van De Paraplu en heeft tot de jaarwisseling de volgende uitstapjes:

· Zondag 6 oktober: Frances van Broekhuizen & Gregor Back - 'Bij twijfel hard zingen' in de Stadsschouwburg Velsen.

· Zondag 27 oktober: Jan Keizer en Anny Schilder - 'Grande Finale' In De Meerse, Hoofddorp.

· Dinsdag 5 november: Gerard Alderliefste en Cor Bakker - 'En Route' in de Rijswijkse Schouwburg.

· Donderdag 21 november: Gemeentemuseum, Den Haag.

· Zondag 15 december: Nick & Simon - sfeervol kerstconcert in Castellum, Alphen aan den Rijn.

· Zondag 29 december: 'Celtic Gold - An Irish Christmas' in Zaantheater, Zaandam.

Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden als deelnemer voor 5 euro per persoon per seizoen. Zij ontvangen dan het uitgebreide programma en informatie over de financiële en organisatorische aspecten. Zie ook www.deparaplu-lisse.nl. Aanmelden kan ook bij Diny van der Zwet, tel. 415799, e-mail: aad.diny@casema.nl, of Bep Clemens, tel. 413632, e-mail: b.m.clemens-steenvoorden@kpnmail.nl, of Ria Markus, tel 429885, e-mail: marwer@ziggo.nl. Let op: in verband met reserveringen voor de voorstelling op 6 oktober graag snel handelen.

De Tafel van WelzijnsKompas

Lisse n De Tafel van WelzijnsKompas is er weer iedere maandag van 15.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A.

Iedereen is welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten. Op maandag 9 september is buurtwerker Dionne Scheepmaker aanwezig. Zij gaat graag in gesprek met belangstellenden over de buurt, vrijwilligerswerk of vrijetijdsbesteding. Op 16 september is een medewerker van De Zonnebloem te gast. Aanschuiven is geheel kosteloos. Men kan een test doen, om te ontdekken welk vrijwilligerswerk past. Of een afspraak maken voor een adviesgesprek met een van de adviseurs van WelzijnsKompas. Kijk ook voor activiteiten of vrijwilligersvacatures op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl.

Programma HDV deze week op de mat

Tom Rooijakkers (rechts) overhandigt het eerste boekje aan oud-pikeur Bert van Dooyeweerd. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n Het programmaboekje van de Harddraverijverenigig Lisse en omstreken is zaterdag gepresenteerd. Bij die presentatie stond voorzitter Tom Rooijakkers eerst stil bij het overlijden Jan Eichhorn. Jan was een verenigingsman van het eerste uur en met een moment stilte werd hij herdacht.

Door Arie in 't Veld

Nog een kleine drie weken en dan gaan alle vrijwilligers weer aan de bak en bruist het dorp tijdens de feestweek en draverij. De organisatie van de korte baan krijgt in 2021 te maken met een nieuwe wet op de kansspelbelasting. Dit heeft grote gevolgen voor de offline bezetting zoals die gebeurt bij onder andere de draverijen in Nederland. De totalisator en wedkantoor Runners zijn in gesprek met gemeenten en de overheid om de huidige situatie bij de draverijen in stand te houden. De HDV Lisse wil ze een steuntje in de rug geven en daarom werd zaterdag het eerste boekje uitgereikt aan Bert van Dooyeweerd. Bert was zelf pikeur en heeft onder ander 2 keer gewonnen in Lisse. Ook heeft hij de Gouden Tulp gewonnen.

Bert is de zoon van gerenommeerd Nederlands pikeur en paardentrainer Jan van Dooyeweerd. Die wist in zijn carrière meer dan 2300 keer een wedstrijd te winnen. Eland en Jojo Buitenzorg waren de paarden waarmee hij de meeste successen behaalde.

Bert is nu actief in de wedkantoren. De totalisator van Santpoort was dit jaar 141.000 euro. Hij hoopt in Lisse weer op een mooie omzet. Hopelijk zet de stijgende lijn van vorig jaar ook dit jaar weer door.

Poldercross

Het boekje is door de commissie publiciteit verzorgd en wordt deze week huis-aan-huis verspreid in Lisse en Lisserbroek. Tevens staat het boekje vanaf heden online. In het boekje staat een aantal nieuw evenementen zoals de poldercross. Hierbij is plek voor 500 deelnemers en men hoopt zoveel deelnemers te mogen verwelkomen. Daarnaast is er een spectaculaire Kinderkart, waarin de HDV op zoek gaat naar de Lissese Max Verstappen. Er zijn een aantal jubilea te vieren. Zoals de Taptoe 40 jaar, de puzzelrit en het eventing 50 jaar.

Medewerker van het jaar

Dit jaar kon de medewerker van het jaar niet aanwezig zijn bij de medewerkersmiddag. Uit de wandelgangen bleek dat hij ook niet tijdens de feestweek in Lisse zou zijn. Tijdens een commissiebijeenkomst werd de medewerker verrast door een afvaardiging van het bestuur. Dit jaar viel de eer te beurt aan Dick Siebelt. Hij is actief lid van de HDV en penningmeester van verschillende commissie sinds 2012.

Het aankomend talent van het jaar was wel aanwezig, namelijk Niekee Slobbe. Zij ontving deze waarderingsprijs. Zij is al bij een aantal evenementen actief, waaronder de nieuwe poldercross.

De HDV gaat met een Kinderkart op zoek naar de Lissese Max Verstappen

De wereld op zijn kop!

Foto: Caroline Spaans

Terug van weg geweest na de zomervakantie. Een onvergetelijke vakantie of een om gauw te vergeten. Maar er is vast van alles gebeurd, leuke of minder leuke dingen, spannende of ontspannende momenten. En dan is daar de onvermijdelijke terugreis, naar huis. Met het gevoel van `Oost - west, thuis best?` Of is het toch op een of andere manier gaan kriebelen.

Een soort botsing tussen droom en werkelijkheid? Een andere kijk op de wereld gekregen of is het wel goed zo en vallen we weer moeiteloos terug in ons alledaagse wereldje vol routine. Tsja, je wereld, wat en wie is dat eigenlijk? De straat, de school, het werk, de krant, TV en radio, de reclame of de sociale media? Keuzen genoeg, want er kwam nog al wat voorbij deze zomer. Het is maar wat je wilt horen en zien.

Wat te denken van Hong Kong waar de inwoners proberen tot het uiterste gaan om te voorkomen dat ze door het communistische China van hun democratisch bestel worden beroofd en individuele vrijheden worden ontnomen. Hun wereld wordt volledig op zijn kop gezet.

Wat te denken van de populistische maar tegelijk zo elitaire nieuwe Britse premier Boris Johnson die met een pennenstreek denkt de parlementaire democratie in het Verenigd Koninkrijk te kunnen schofferen en hun werk onmogelijk te maken. De parlementaire democratie is toch juist bedoeld om met elkaar te praten om te voorkomen dat men met elkaar gaat vechten. Terug in de tijd, de wereld op zijn kop.

Wat te denken van de niet te bevatten negatieve spaarrente op gespaard kapitaal. Ineens een straf op sparen na jaren de burger voorgehouden te hebben zuinig te zijn en geen te grote schulden te maken. Niemand begrijpt het en de onzekerheid is groot. Dus lenen maar, want dat is meer rendabel dan sparen. Geleend geld moet toch afbetaald worden? Niet meer over praten, wie dan leeft dan zorgt. De bankenwereld ook al op zijn kop gezet.

Wat te denken van het rapport "De achterkant van Amsterdam" waarin wordt aangetoond dat politie en openbaar bestuur van Amsterdam geen greep meer hebben op de drugs gerelateerde criminaliteit die de samenleving ernstig ondermijnt, ontwricht. Dit vooral door de moeilijk te traceren vermenging van criminele onderwereld met de criminele bovenwereld. De criminelen de baas en de stadsbestuurders de gefrustreerde verliezers. De wereld op zijn kop.

Tegelijkertijd, 20 steden die meedoen aan het project legaliseren van het roken van wiet en dergelijke. Om de criminelen de wind uit de zeilen te nemen. De overheid als concurrerende marktpartij, vergeet het maar. Ervaringen elders, zoals in Canada, bewijzen dat ook. Bovendien, niet te geloven hoe tegenstrijdig. De overheid die het roken van het legale product tabak wil ontmoedigen (liefst verbieden), en tegelijkertijd het roken van illegale wiet en dergelijke wil stimuleren en faciliteren. Het roken van illegale wiet houdt zo het roken van tabak in stand. Wat illegaal is wordt gelegaliseerd en wat legaal is wordt naar de illegaliteit verbannen. Het abnormale verdringt het normale en wordt zo het nieuwe normaal. De wereld op zijn kop! Welkom terug in Nederland.

Hiken & Biken voor Nepalees kindertehuis

LISSE n Boot en Broersen Fysiotherapie organiseert een fiets- en hike-evenement in Nepal met een inzamelingsactie ten behoeve van Stichting Ketaaketighar Nepaalmaa. Van 20 tot 29 september reizen 24 streekgenoten af naar Nepal voor deze actie.

Met het door de deelnemers ingezamelde geld (streefbedrag 60.000 euro) worden de volgende doelen gefinancierd: een muur om het kindertehuis voor de veiligheid, het afbouwen van het dak van de nieuwe school, watertanks voor familie's in de bergen en collegegeld voor opleiding. Ook wordt er 15.000 euro beschikbaar gesteld voor een nieuw aan te schaffen auto voor Stichting "Holland Building" Nepal (https://www.shbn.nl). Momenteel lopen de laatste acties van de teamleden. Zo is er donderdag 5 september een wijnmakersdiner in de Heerekamer in Lisse en wordt er zondag 8 september een spinning clinic georganiseerd in Azzurro Noordwijk. Reis-, verblijf- en fietsverhuurkosten in Nepal worden door de deelnemers zelf bekostigd. Fietsen worden plaatselijk gehuurd om de lokale economie te steunen. Het wordt geen makkie, een van de fietstochten is maar liefst 82 kilometer met meer dan 1800 hoogtemeters. Wil je meer weten over deze actie, mail naar Mark Batenburg (mark@bootenbroersen.com) of Erik Rewijk (erik@bootenbroersen.com).

nieuws/column

Nieuwe 'happy' activiteit in De Meerkoet

LISSERBROEK n In De Meerkoet aan de Krabbescheerstraat 1 opent woensdag 18 september de Happinez Club.

Een primeur in de streek op het gebied van training die je happyhormonen aan het werk zet. Happinez Club geeft trainingen in zen-stijl waar je lichaam en je hart van gaan bruisen. De club heeft drie soorten training: Happinez – ShinZen Yoku – Flow. Waarvan één outdoor, Happinez is actief (Yang) en Flow is inactief (Yin), die elkaar aanvullen en in balans houden. De trainingen Happinez en Flow worden gegeven in de woonkamer van De Meerkoet. Flow is van 19.15 tot 20.15 uur en Happinez van 20.30 tot 22.00 uur.

Gelukshormoon

Happinez is: 7 gelukshormonen-lachyoga-dansen-zingen-mediteren-Zentraining. Flow is: The Do Nothing Club. De kunst van het niet doen. "Wu Wei" geeft focus en briljante inzichten en zicht op de dingen in je leven die er écht toe doen. Iedereen is welkom en 18 september zijn de lessen gratis. Er kunnen maximaal 22 mensen per training meedoen, dus aanmelden indien je verzekerd wilt zijn van een plek.

De telefoon mag je thuis laten, neem wel yogamatje en kussen mee

De training is op sokken of blote voeten, geen schoenen in de ruimte en telefoons mag je thuislaten. Wel graag een matje en meditatiekussen meenemen. Voor de vervolgtraining is een losse les 5 euro. Een 10-rittenkaart kost 30 euro. Happinez Club gaat het hele jaar door en is alleen in december gesloten.

Happinez Club is een initiatief van de Zen Whisperer "Simplicity is the Key to Brilliance".

Voor meer informatie en aanmelding kun je bellen of texten: 06-11 48 35 29.

Rabobank in actie op 'Bollenstreek Cleanup Day'

Michelle van Bohemen van de Rabobank roept alle Bollenstrekers op om mee te doen. | Foto: pr Foto: pr

REGIO n Over de hele wereld zetten mensen zich op zaterdag 21 september - World Cleanup Day - in om plastic en ander zwerfvuil op te ruimen. Vorig jaar was Rabobank Bollenstreek al actief met een eigen strandjutactie. Nu sluit de bank aan bij de Plastic Soup Foundation die de Cleanup Day in Nederland coördineert. In de Bollenstreek neemt de Rabo het voortouw met acties in Hillegom, Lisse, Noordwijk en Sassenheim. Michelle van Bohemen, manager bij de bank, vertelt er over.

Michelle van Bohemen: "Vanuit onze vier kantoren sluiten we aan bij allerlei maatschappelijke initiatieven. Soms zit onze betrokkenheid in een financieel steuntje in de rug, soms steken we zelf de handen uit de mouwen. Omdat World Cleanup Day perfect aansluit bij hoe wij denken over een schone en duurzame leefomgeving, doen wij in dit geval beide. We geven een donatie aan de Plastic Soup Foundation én ruimen met medewerkers en ledenraadsleden zwerfafval op vanuit vier startlocaties. Wat ik heel leuk vind: onze cleanupacties zijn opgezet volgens het 'zwaan-kleef-aan'-principe, dus iedereen kan meedoen. Zo hopen we met zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen."

Over het tegengaan van zwerfvuil heeft Michelle een duidelijke mening: "Afval opruimen is één ding, minstens zo belangrijk is dat we als samenleving werk maken van minder plastic en ander vermijdbaar verpakkingsmateriaal. Gebruik minder, dan komt er minder afval. En met het op straat gooien van afval moeten we gewoon stoppen! Ik ben een optimist, daarom geloof ik dat we echt richting een schonere leefomgeving kunnen gaan. Deze dag zie ik als een stap in de goede richting. De Plastic Soup Foundation is de spin in het web van deze dag, zij promoten de World Cleanup Day heel goed. Daarnaast wil ik de gemeenten in ons werkgebied een groot compliment geven. Zij helpen ons met drie van de vier startlocaties en met afvalgrijpers en zakken. Bovendien zorgen ze dat het ingezamelde afval goed afgevoerd wordt. Op 'Bollenstreek Cleanup Day' bundelen we onze krachten en dat vind ik fantastisch!"

Iedereen die zich 21 september in wil zetten voor een schone Bollenstreek, is van harte welkom. Michelle legt uit hoe het werkt: "Op rabobank.nl/bollenstreek vind je informatie met een handige checklist bij de nieuwsberichten. Van daaruit kom je bij worldcleanupday.nl, hier vind je onze acties door in te zoomen op de kaart. Schrijf je in, dan ontmoeten wij je graag op 21 september. Ik ga zelf ook actief aan de slag met mijn gezin."

Nationale Orgeldag in Lisse

Organisator en initiator Cor de Vries. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n De landelijke Nationale Orgeldag vindt dit jaar plaats op 14 september, traditiegetrouw gelijk met Open Monumentendag. Ook Lisse doet mee.

In de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Prinsessestraat is vanaf 10.00 uur nog een keer de tentoonstelling te zien die organisator en initiator Cor de Vries maakte voor de allereerste editie van deze dag in Lisse. Daarin wordt de geschiedenis van het Gilmann-orgel in deze kerk in beeld gebracht. In de Sint Agathakerk is die dag de tentoonstelling "Toondichters uit Haarlem: Hendrik Andriessen en Albert de Klerk" te zien is. Deze gaat over twee bijzondere mensen uit Haarlem, beiden waren als organist/componist verbonden aan de Sint Josephkerk. De informatiepanelen zijn in 2017 onderdeel geweest van een tentoonstelling in Museum Haarlem en nu kosteloos in bruikleen gegeven aan de Stichting Vrienden van het Adema-orgel om in de Sint Agathakerk te tonen. Tijdens het slotconcert van Cor de Vries om 16.00 uur in de Agathakerk klinkt naast muziek van Alexandre Guilmant ook muziek van de genoemde twee Haarlemse componisten en de uitvoering van het Cantilène van Ernest Gervais, de voormalige blinde organist van de Sint Agathakerk. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk

nieuws/column

n Veel belangstelling voor 112-dag met hulpverleners

Wat is zo'n brandweerwagen groot... en ik zit toch maar mooi achter het stuur, lijkt dit jongetje te denken. Foto: A. in 't Veld

LISSE n Blauwe zwaailichten te keer zien gaan, sirenes horen loeien en dat allemaal van heel dichtbij meemaken. M'n lieve wat wil je nog meer - als het tenminste niet gaat om een ernstig ongeval of een uitslaande brand. Gelukkig ging het om de 112-dag hartje Lisse.

Door Arie in 't Veld

Zaterdag 31 augustus, op dezelfde dag als het vijfde Shanty Festival op 't Vierkant, was het weer zover en onder grote belangstelling toonden diverse hulpdiensten in de Kanaalstraat en Kapelstraat hoe ze in geval van nood te werk gaan, welke kennis nodig is en wat voor materiaal daar van dienst is.

Voor de ouderen in het publiek sowieso de gelegenheid bij uitstek om dit allemaal eens goed te bekijken, maar voor de jeugd was het vooral de gelegenheid om achter het stuur plaats te nemen van een brandweerwagen of een politieauto. Sommigen kregen zelfs de kans om eens een keertje de sirene te bedienen.

Een prachtig en leerzaam evenement dat beslist jaarlijks moet worden herhaald. Al was het alleen al om meer te vernemen over het werk van de hulpverleners en daarvoor respect te hebben. En wie weet zorgt zo'n 112 dag ervoor dat kinderen wanneer ze groot zijn ook bij de brandweer, de politie of op de ambulance willen.

Foto: Diane van der Heijden

Hillegom n Veel elektrische apparaten, kledingstukken, fietsen of speelgoed kunnen een tweede ronde mee. Gooi het dus niet weg, maar neem ze mee naar het Repair Café.

De zomerstop is voorbij het het cafe opent de deuren op zaterdag 7 september in Plein28. De vrijwilligers staan van 13.00 tot 15.00 uur weer klaar om speelgoed, fietsen etc. te repareren. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. In Plein28 is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Deskundige vrijwilligers zijn aanwezig. Wie niets meeneemt om te repareren kan voor de gezelligheid een bezoek brengen. Meer info via: Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl / 06-40644805 of: www.repaircafe.nl / www.plein28.nl.

Voorlezen in de bibliotheek van Lisse

Foto: Lizzy van Leeuwen

plezier n In de bieb aan de Koninginneweg 79A wordt vanaf september iedere eerste woensdag van de maand, van 14.30 tot 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar. Iedere maand is er een ander thema bijvoorbeeld over het circus, broers en zussen of over dinosaurussen. Op de website van de Bibliotheek Bollenstreek vind je alle thema's. Na het voorlezen kunnen de kinderen aanschuiven aan de knutseltafel. Voorlezen prikkelt de fantasie, verruimt het taalgevoel en biedt kinderen en voorlezers een moment van ontspanning en plezier. (Groot)ouders met (klein)kinderen zijn welkom. En meedoen is gratis.

week in beeld

Monumentendag kent omvangrijk programma

Eric Prince, voorzitter "Oud Lisse" en van het Comité Open Monumentendag Lisse, knoopt eigenhandig het spandoek aan de brug. | Foto: Chris Balkenende Foto: Chris Balkenende

LISSE n Open Monumentendag 2019 belooft in Lisse een groots spektakel te worden. Het thema luidt 'Plekken van plezier' maar dat moet je maar met een korreltje zout nemen, want waarschijnlijk heeft de landelijke organisatie er niet bij stilgestaan waar mensen dan zoal aan kunnen denken.

Door Arie in 't Veld

In Lisse is het Comité Open Monumentendag er in elk geval in geslaagd een prachtig programma voor zaterdag 14 september samen te stellen. Het is een heel omvangrijk programma; bezoekers zullen niet zo gemakkelijk tussen 10.00 en 17.00 uur alle monumenten kunnen bezoeken.

Oude School

Burgemeester Lies Spruit opent het evenement om 09.30 uur in De Oude School, de voormalige openbare school en nu het domein van Iet Langeveld en Wout Ruigrok. Een grote aandachttrekker is ook dit jaar Kasteel Keukenhof. Het kasteel is die dag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen het Zwitsers Speelhuis en de begane grond van het kasteel bezichtigen. Suppoosten vertellen over de rijke historie, architectuur, inrichting en de verborgen verhalen van het kasteel. In het Koetshuis kunnen bezoekers op twee tijden genieten van een muzikaal optreden van de Kasteelheeren.

Huifkar

Voor kinderen is er bij het kasteel ook veel te beleven. Leer over het landgoed met een leuke speurtocht, spring op het springkussen en maak een ritje over het landgoed met een huifkar. Of ga op onderzoek uit in de natuur samen met Natuur- en Milieu-educatiecentrum de Groene Bol. Kijk voor het programma op www.kasteelkeukenhof.nl.

Maar er is veel meer. Zoals Puntenburg met het paardrijden voor beperkten en atletiekvereniging De Spartaan, een van de grootste en oudste atletiekverenigingen in Nederland. Verder sportcentrum De Waterkanten, restaurant De Nachtegaal, buurthuis Salvatori in de Wagenstraat en de Heemtuin, die normaal gesproken alleen op vrijdag is geopend.

Op diverse locaties wordt muziek gemaakt

Uiteraard staat ook Museum de Zwarte Tulp op het programma, alsmede de Oude Pastorie; Romijn's Antiek en de grote Nederlands Hervormde Kerk aan het Vierkant. Op Monumentendag kan als vanouds de toren van de Agathakerk worden beklommen en tonen parochianen hun mooiste vakantieplekken. Uniek is het fotoarchief van de 115 jaar oude basisschool De Akker, is er het nodige te zien in theater Floralis en in de Salemkerk, het Witte kerkje in de Prinsessestraat met een tentoonstelling over het oude Gillman-orgel en de kerk van de Samenwerkingsgemeente in de Veldhorststraat. Maar ook het onderkomen van Stichting SterkSaam, 't Huys Dever, de voormalige Tuinbouwschool en de Zemelpoldermolen zijn te bezoeken.

Slotconcert

Het slotconcert wordt om 16.00 uur gehouden in de Agathakerk door Cor de Vries. Natuurlijk is er die dag ook muziek te beluisteren in vele andere gebouwen. En hoewel niet alle te bezoeken accommodaties monumenten zijn, zijn het wel allemaal plekken waar je plezier kunt beleven. Kortom: opnieuw een Monumentendag vol activiteiten en mogelijkheden om bijzondere gebouwen in Lisse eens van heel dichtbij te bewonderen.

De vele wegen van Hillegom: de Kuipersteeg

De Kuipersteeg bestaat nog steeds. | Foto: Jacolien van der Valk.

Een kuipenmaker wordt een kuiper genoemd en voor zover het ambacht nog wordt beoefend gebeurt dat in een kuiperij, de werkplaats waar houten kuipen, vaten of tonnen gemaakt worden voor het bewaren en vervoeren van onder andere vloeistoffen zoals wijn en bier. Bekend zijn ook de beelden van historische scheepvaartfilms waar kuipen onmisbaar waren voor het vervoer van vers drinkwater en het versjouwen van gevangen vis. Destijds waren bij scheepswerven dan ook altijd diverse kuiperijen gevestigd.

Ook Hillegom had kuipers. In 1830 woonde in Hillegom kuiper Jan van den Aardweg. Hij had zijn kuiperij vlakbij de Haven, op de plaats waar nu modeatelier en stomerij De Gouden Schaar is gevestigd. De steeg naast de kuiperij werd daarom de Kuipersteeg genoemd. Die steeg is er nog steeds maar draagt niet meer de naam Kuipersteeg.

Ruim een eeuw geleden stond een pand aan Kuipersteeg nummer 1, dat was het kostershuis – ook wel het eerste Maartenshuis genoemd – en daar woonde de koster van de Maartenskerk. Een koster die 44 jaar die functie vervulde was Cornelis Maaskant. Maar ook voordat hij koster werd maakte hij zich al verdienstelijk in de kerk, ongetwijfeld ingegeven door zijn opvoeding. Cornelis was namelijk al vroeg wees en werd als tweejarige peuter opgenomen in het Hervormd Arm- en Weeshuis. De Hillegomsche Kerkbode van 20 juni 1909 weet een bericht aan Cornelis omdat hij die zomer veertig jaar zijn betrekking vervulde en vermeldde in dat bericht dat hij als weesjongetje al diensten in de kerk verrichte zoals het snuiten van de kaarsen en het schoonmaken van de olielampen. Vier jaar later moest de Kerkbode helaas melden dat Cornelis Maaskant op 71-jarige leeftijd was overleden.

De gegevens over de kuiper en de Kuipersteeg hebben vrijwilligers van werkgroep Genealogie van Stichting Vrienden van Oud Hillegom samengesteld uit verschillende documenten. Door die gegevens in context te plaatsen zijn zij in staat om portretten van personen en plaatsen samen te stellen, bijvoorbeeld uit aktes van het archief van de Maartenskerk en aktes van overlijden uit Erfgoed Leiden en Omstreken. Ook hebben deze werkgroep-leden een compleet beeld geschetst van wie waar woonde in het Hillegom van zo'n 190 jaar geleden, door gegevens van de volkstelling uit 1830 te plaatsen op de kadastertekening van 1832. Van dat laatste onderzoek heeft Vrienden-vrijwilliger en coördinator van de Genealogie-werkgroep Alphons Maas een boek samengesteld dat online is gepubliceerd op de Vrienden-website. Het is gratis in te zien via het menu Publicaties > Online publicaties.

Inmiddels is een nieuw Maartenshuis aan de Maartenskerk gebouwd en tien jaar lang was dat de thuishaven van de Vrienden. De Maartenskerk zelf heeft in het eeuwenlange bestaan ook diverse verbouwingen en transformaties ondergaan, naast "ongeplande aanpassingen" zoals de roof van de kerkklok in de Tweede Wereldoorlog en de torenbrand van 1978. Er staat nu opnieuw een verbouwing op het programma voor deze monumentale kerk. De plannen zijn te zien op een presentatie tijdens Open Monumentendag. De tweede zaterdag waarop Hillegom dit jaar Open Monumentendag viert is op 14 september en iedereen is van 10.00-16.00 uur van harte welkom bij de drie Hillegomse kerken, elk met hun eigen gastvrije programma. U bent van harte welkom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

'Les Invisibles' bij Filmhuis Lisse

Film n In Floralis draait het Filmhuis Lisse dinsdag 10 september de Franse speelfilm 'Les Invisibles' uit 2018.

De bewoners van een vrouwenopvang in Noord-Frankrijk zitten met de handen in het haar wanneer ze te horen krijgen dat ze geen subsidie meer krijgen. De sociale werkers krijgen de opdracht om alle vrouwen zo snel mogelijk weer de maatschappij in te begeleiden. En dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan; de vrouwen leven vaak al jaren onder pseudoniemen en moeten opnieuw leren in een sociale en professionele omgeving te handelen. Ze gooien al hun – vaak beperkte – werkervaring in de strijd op de arbeidsmarkt. Met gedeelde smart en een gezonde dosis humor beginnen ze aan de zoektocht naar een nieuw leven. Les Invisibles is de derde speelfilm van Louis-Julien Petit. Hij werkte zelf een jaar lang als vrijwilliger in de opvanghuizen van Parijs. Een deel van de cast wordt gespeeld door vrouwen die zelf dakloos zijn geweest.

Floralis is gevestigd aan het Floralisplein 69. Aanvang film 20 uur, kassa open om 19.30 uur. Reserveren van plaatsen/kaartjes is niet mogelijk. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden met ledenpas betalen 6 euro. Let op: je kunt alleen contant betalen.

Yoga in De Meerkoet

lisserbroek n Bij dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek starten vanaf dinsdag 2 september de wekelijkse yogalessen weer.

Bij Yoga-Uurtje leer je hoe je ontspanning bij moeilijke momenten in het dagelijks leven kunt toepassen. Al na een aantal lessen zul je verschil merken. Yoga doet goed, voelt goed, is goed. Probeer gewoon eens een les. In de maand september krijg je 50 procent korting op de proefles. Kijk op www.yoga-uurtje.nl of bel: 06-24305621. De Meerkoet zit aan de Krabbescheerstraat 1, ingang medisch centrum.

historie/nieuws

Open monumentendag op twee zaterdagen in Hillegom

Tijdens Open Monumentendag is er ook ruimte voor muziek. | Foto: Peter van Doorne / SVvOH.

Hillegom n Historie-liefhebbers kunnen twee zaterdagen hun hart ophalen tijdens Open Monumentendag. Zaterdag 31 augustus was de eerste dag en bij de geopende locaties was een gezellige drukte te beleven.

Op Kwekerij Veelzorg werd om 10.00 uur gestart en dat was tevens de opening van de digitale foto-expositie van Tony Whelan, "Somewhere in Hillegom" die de hele openingstijd bezoekers trok naar de Holkamer van Stichting Vrienden van Oud Hillegom op Kwekerij Veelzorg.

Onder het genot van koffie of thee konden bezoekers deze fototentoonstelling bewonderen van foto's die deze 'Ierse Hillegommer' de afgelopen jaren overal in Hillegom maakte.

Foto's van Whelan maken veel los

De herkenbaarheid was groot en veel beelden maakten verhalen los bij het publiek.

In het kantoor van de Vrienden verzorgde een ensemble van acht docenten van de Hillegomse Muziekschool een aantal huiskamerconcertjes die erg plezierig waren en daarom natuurlijk veel te kort.

Een van de woningen die in de grote bollenschuur van Kwekerij Veelzorg is gerealiseerd was door de bewoners geopend voor bezoekers, waarvan gretig gebruik werd gemaakt.

In het centrum was Open Hof geopend met een gastvrij programma dat zoals altijd door op prijs werd gesteld door bezoekers aan dit kleine kerkje aan de Raadhuisstraat.

Speciaal voor deze dag was 't Hof 's middags geopend voor het publiek - vrijwilligers van de Vrienden van Oud Hillegom verzorgden rondleidingen door het hele pand en kweekten strakke beenspieren met het op- en aflopen van alle trappen.

Tenslotte kon er op eigen gelegenheid een kleine historische wandeling worden gelopen, uitgezet door de Vrienden. De tweede Open Monumentendag van dit jaar in Hillegom is op zaterdag 14 september.

De drie Hillegomse kerken zijn dan geopend van 10.00-16.00 uur, elk met hun eigen gastvrije programma.

Meer informatie daarover staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Expositie Henk Kasbergen in De Oude Pastorie

Foto: pr

LISSE n In De Oude Pastorie - Grachtweg 2 - is de expositie Reisimpressies van Henk Kasbergen te zien.

Henk (foto) is geboren te Rotterdam en studeerde in de jaren zestig aan de academies van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Daarna is hij afgestudeerd aan de juridische faculteit van de Universiteit te Amsterdam. Na zo'n 35 jaar te hebben gewerkt in verzekeringsland, werkte hij de laatste tien jaar voor zijn pensionering als directeur/bestuurder van het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton.

Beeldende kunst

Daarna heeft hij zijn passie voor beeldende kunst weer opgepakt. Hij werkt voornamelijk in pen en inkt en aquarel. Veel werk is gemaakt tijdens of naar aanleiding van zijn reizen. Ook verzorgde hij de illustraties van een speciale uitgave van het boek De Profeet van Kahlil Gibran.

BIB

Een selectie van zijn werk is te zien in De Oude Pastorie, één van de bekendste monumentale panden (uit 1876) van Lisse en de Bollenstreek. De expositie is te bekijken tijdens openingstijden, zie deoudepastorielisse.nl. Henk is lid van kunstenaarsvereniging Bollenstreek in Beeld, zie www.BIBkunst.nl.

Popkoor Boom heeft leden uit heel de regio. | Foto: pr

Regio n Na een zomerstop van zes weken, pakken de zangers en zangeressen van Popkoor Bloom de draad weer op. Twee grote projecten staan op de planning voor de komende maanden: Tasty Tunes en Niet te stoppen.

Vrijdag 22 en zaterdag 23 november presenteert Bloom een muzikale en culinaire beleving genaamd Tasty Tunes in het Wapen van Noordwijkerhout. Een avondvullend, uniek en vernieuwend programma vol muziek. Bloom wordt daarbij ondersteund door dirigent Tim Quak en haar muzikale gasten Demi Aartse, Lene Groothuis, Joost Visser en Michel de Haas. Op beide avonden is de ontvangst in De Witte Kerk om 18.00 uur.

De theaterconcerten Niet te stoppen staan gepland voor komend jaar, op 13 en 14 maart. Speciaal voor Niet te stoppen! heeft Bloom een regisseur aangesteld en wordt een dansgroep en een combo aan het programma toegevoegd. Meer info: www.popkoorbloom.nl

Dummy en grand slam

Hillegom n Ook de bridgers beginnen weer. Donderdag, 19 september gaat bij de Bridgeclub Bel Air het 30ste seizoen van start.

De club speelt in de grote zaal van Zomerzorg, Meerlaan 70, zes ronden van vier spellen en beginnen om 19.30 uur.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Voor informatie bel of mail Piet van den Raad, 0252-866496 of 06-22983867 of pirabridge@ziggo.nl.

Munten en bankbiljetten

Lisse n De Numismatische Kring Bollenstreek e.o. opent dinsdag 10 september voor het 48ste seizoen de deuren van het clubgebouw, 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4.

Leden en belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom om te kijken wat er op de veilingtafel ligt. Ook enkele handelaren zijn aanwezig om de nieuwste munten en bankbiljetten te tonen. Rond 20.00 uur opent de voorzitter de avond, waarna de veilingmeester kan beginnen met de eerste van in totaal 100 kavels. Ondertussen verkoopt mevr. Molenaar lootjes voor de verloting. Rond 21.30 uur zijn alle kavels geveild en kunnen de kopers bij de penningmeester komen afrekenen. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 5 euro entree. Wie lid wordt, betaalt 22,50 euro voor een heel jaar (10 avonden). Nieuwe verzamelaars van munten en bankbiljetten zijn van harte welkom.

Dialoogtafel in de bieb

LISSE n De bibliotheek aan de Koninginneweg 79A organiseert op 12 september van 10.00 tot 12.00 uur in samenwerking met Welzijnskompas Hillegom-Lisse een dialoogtafel. Iedereen die mee wil praten over het thema 'Samen of alleen' is van harte welkom.

Bij een dialoogtafel ga je met een groep van vier tot tien personen, onder begeleiding van een gespreksbegeleider, in gesprek over onderwerpen als: elkaar zien, ontmoeten en samen en alleen zijn. Je wisselt ervaringen, dromen en mogelijkheden uit. Het is bijzonder om te zien wat er dan ontstaat. En wie weet roept het wel op tot actie. De dialoogtafels vinden plaats in het kader van het Jaar vol Ontmoeting, waarin eenzaamheid en ontmoeting centraal staan.

Kaarten op tafel

Beinsdorp n Klaverjasclub Beinsdorp houdt iedere maandag een klaverjasavond in dorpshuis 'Het Eiland'.

De kaarten worden om 20.00 uur geschud en de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Meer informatie via Bert Teeuw (06-27578093) of Marga Nieuwendijk (06-81715117).

Een mailtje sturen kan natuurlijk ook via: klaverjasclubbeinsdorp@t-mobilethuis.nl.

cultuur/uitgaan

All-inclusive

Mijn schoonvader heeft een hele oude Kings Charles Cavalier Spaniel, genaamd Duco. Om hem op de been te houden moeten daar acht tabletten per dag aan worden gegeven. Allemaal voor zijn hart. Zonder die medicatie zou hij er al lang niet meer geweest zijn.

Vroeger bracht hij tijdens vakanties of reisjes zijn hond naar een lokale bekende, maar de laatste drie jaar fungeren wij als het vaste en vertrouwde oppasadres tijdens zijn afwezigheid. Vaak laten we Duco dan ook nog even trimmen door onze trimster Rianne en indien gewenst vraag ik Bernadette om een controle-echo van zijn hart te maken. Zo heeft ook Duco een soort all-inclusive vakantie! Toen mijn schoonvader Duco na zijn vorige reis kwam ophalen, vroeg hij mij nog even naar een bult op het borstbeen te kijken. Ik had die bobbel al opgemerkt en ik wist dat het slechts een soort papilloom was: een goedaardige gladde wrat. Gerustgesteld ging hij naar huis. Twee dagen later zou hij door een medisch specialist aan zij voet geopereerd worden om de stand van één van zijn tenen te corrigeren. Mijn vrouw en ik hadden volle agenda's en konden hem niet begeleiden. Dat vond hij ook niet nodig. Duco bleef gewoon thuis en hij zou met de taxi naar het hospitaal gaan. De ingreep verliep naar eigen zeggen probleemloos, maar eenmaal thuis trof hij een onaangename verrassing. Overal in het huis zag hij forse bloedsporen. Het hele tapijt zat onder de dieprode vlekken. In paniek belde hij mij: "Lodewijk, ik vrees dat je niet goed gekeken hebt, die bult bij Duco is vreselijk aan het bloeden. Het hele huis zit onder. Wil je alsjeblieft komen?" Ik was net klaar en stapte zonder aarzeling in de auto op weg naar Hilversum. Ter hoogte van Weesp ging de telefoon alweer. Ongerust nam ik op. Zou Duco zijn bezweken aan het bloedverlies? Had ik die bult zo ongelofelijk foutief ingeschat? Wat een ellende is het soms om dieren van je naaste familie als patiënt te hebben. "Het is niet Duco die bloedt, maar het bloed gutst door mijn sok heen. De operatiewond bloedt hevig na." In de consternatie na de operatie was hij het huis ingelopen op zoek naar zijn geliefde hondje en nadat hij zich omdraaide zag hij al die bloedvlekken op het tapijt. Het nabloeden deed klaarblijkelijk geen pijn. Toen ik bij hem aankwam was de wijkverpleegkundige het tapijt al aan het schoon boenen en samen gingen we naar het ziekenhuis. "Ik begrijp er niets van", zei de specialist, "ik had het toch goed gehecht". De hele wond stond weer open. "U had ook niet alweer mogen lopen!" Vijf kwartier later zat het geheel weer dicht en werd zijn voet goed in het verband gezet.

Zijn revalidatie kon hij bij ons thuis verder ondergaan, samen met Duco; allebei compleet in de verzorging.

(Een golden oldie dit keer; Lodewijk is nog met vakantie!)

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 8 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 8 september, 10.30 uur
Spreker: Pim Vrijmoeth

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 8 september, 10.00 uur

Spreker: Wouter Scheffer

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 8 september, 09.30 uur

Herdenkingsviering

Celebrant: pastor Van Eijk
Koor: Dameskoor

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 8 september, 10.00 uur

Gezinsviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: de Bollennootjes

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 4 september, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 7 september, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 8 september

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. J.M. Mudde

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 8 september

Spreker: Karim Landoulsi

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 8 september, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 8 september, 10.00 uur

Voorganger: prop. dr. A.H. Ransijn, Tienhoven

Hervormde Gemeente Lisse

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 8 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. J. de Goei, Amersfoort

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 8 september, 10.00 uur

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 8 september binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 35 was: zwemwater. Winnaar is Toos van Blitterswijk uit Lisse.