LisserNieuws - De Hillegommer

24 april 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 24 april 2019


Bijzondere eieren voor KiKa

Foto: Esther Akerboom

KUNST n Het zijn de beroemdste eieren ter wereld, de Fabergé-eieren die ruim een eeuw geleden werden werden gemaakt als paasgeschenk voor de Russische tsaar. De originele eieren zijn uniek en onbetaalbaar, maar dankzij een schenking van de Sassenheimse mevrouw Clementine Bayer-Looman is het bij museum De Zwarte Tulp nu drie weken lang voor iedereen mogelijk om in het bezit te komen van een ei van het Huis van Fabergé of een van de Fabergé-style eieren uit de privécollectie van mevrouw Bayer-Looman.

Tekst & foto: Esther Akerboom

Werner van den Belt, directeur van het Museum, legt uit hoe deze actie tot stand is gekomen. "Een paar weken geleden kwam mevrouw gewoon binnenlopen met eieren in haar tas en de mededeling 'Ik ben 88 en heb zoveel eieren gespaard, de kinderen hebben er genoeg en ik wil de laatste aan een goed doel geven. De opbrengst mag voor de helft naar het museum gaan en de andere helft naar een algemeen goed doel.' Daar konden we wel wat mee."

KiKa

Als ander goed doel werd Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) gekozen. De eieren zijn prachtig uitgestald in de Comparitie van het museum, die gebruikt wordt voor lokale exposities. De drie eieren van het Huis van Fabergé staan te pronken in een aparte vitrine. "Kijk maar eens goed", zegt mevrouw Bayer Looman, "het is allemaal echt goud. In dat ene ei is een exacte kopie van het keizerlijke schaakspel gemaakt. Er zitten pincetjes bij om de schaakstukjes te kunnen verplaatsen. In het middelste ei is een beroemde fontein nagemaakt en er zit een speeldoosje in. Bij het derde ei hoort een ketting met dezelfde versiering die de dames vroeger droegen, zodat iedereen kon zien dat zij dat ei in bezit hadden."

De andere vitrines staan vol met prachtige eieren die door mevrouw Bayer zelf zijn vervaardigd. In de loop der jaren is zij een beroemdheid geworden op het gebied van het maken van Fabergé-style eieren. Zij organiseerde beurzen en gaf tot twee jaar geleden workshops over de hele wereld. Van den Belt is erg blij met deze schenking. "Als we van de opbrengst iets hebben aangeschaft, komt er zeker een bordje onder te hangen waarop de naam van mevrouw wordt genoemd."

De eieren zijn nog te koop t/m 12 mei. Ze kunnen in het museum worden afgerekend en meteen worden meegenomen. De prijzen lopen uiteen van 50 tot 7500 euro.

Drukke Pasen voor Keukenhof

TOERISME n Keukenhof heeft in vier dagen ruim 200.000 bezoekers verwelkomd. Het was tijdens het paasweekend extreem druk in Keukenhof. Er was vooral veel belangstelling van Nederlandse gezinnen.

Op de parkeerterreinen van Keukenhof stonden overdag veel campers geparkeerd. 80 procent van de bezoekers kwam zoals gebruikelijk uit het buitenland. "De combinatie van de schitterende bloei in het park, de bloeiende bollenvelden in de streek en het zonnige weer heeft er voor gezorgd dat Keukenhof extreem drukke paasdagen heeft gehad", stelt Bart Siemerink, directeur Keukenhof. De Bollenstreek en de kust zijn met Pasen toeristische hotspots. Er kwamen grote aantallen bezoekers met het openbaar vervoer via Schiphol, Leiden, Haarlem en vanaf de extra opstapplaatsen Amsterdam RAI metrostation en Hoofddorp naar Keukenhof. Via de media werd aangegeven dat de wegen rond Lisse vol stonden en dat mensen beter niet naar Keukenhof konden komen, omdat het parkeerterrein helemaal vol was.

Slechts één keer Eetcafé Salvatori

ETEN n Team Rob trapt op woensdag 1 mei af bij Eetcafé Salvatori aan de Wagenstraat 33. En bij gebrek aan kookteams blijft het daarbij.

Hopelijk is het een dusdanig hoogstandje van Rob en zijn hulptroepen dat de gasten er een hele maand mee vooruit kunnen. Kom genieten en ontspannen en vergeet niet uw mok mee te nemen! Zaal open vanaf 17.30 uur, maaltijd: 18.00-19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro en kids t/m 12 jaar 3 euro. Aanmelden eetcafé: op maandag bij Anneke Boogerd: 06 41970366. Buurtbewoners bellen tussen 08.30 - 09.00 uur, vrije aanmelding: 09.00 - 09.30 uur, maximaal twee aanmeldingen per keer.

Foto: A.in 't Veld

Oud-docente Fioretti viert het leven

Met oud worden altijd jong beginnen'

Tussen Kitsch en Kunst bij Oud Lisse

Speeddaten voor 45+ in De Heerekamer

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Locatie Beatles Treslong monument bepaald

Onder toeziend oog belangstellende Hillegommers en een schaalmodel wijst kunstenaar Nicolas Dings de exacte positie voor het monument aan. | Foto: pr

Hillegom n Samen met het bestuur van de stichting BeatlesTreslongmonument Hillegom heeft kunstenaar Nicolas Dings vorige week in het Van Nispenpark de locatie uitgezet voor het op 5 juni te plaatsen monument, exact 55 jaar na het optreden van de Beatles.

Volgens initiator en voorzitter van de stichting, Johan van Buren, een monument voor een bijna 'vergeten optreden' want zo dreigde het eerste optreden van de wereldberoemde band de geschiedenis in te gaan. Van Buren: "Niets in Hillegom herinnert meer aan deze historische gebeurtenis daar wilden we verandering in brengen."

Feest met een Beatles-buffet en bootleg-band

Op 8 juni, 55 jaar geleden de dag dat de VARA het optreden in Treslong uitzond, wordt het monument officieel onthuld.

Deze hele dag staat Hillegom in het teken van de Beatles.

Het bestuur is druk bezig met het programma. Frans van der Riet, secretaris en Beatlesfan van het eerst uur, is druk bezig met het draaiboek: "Er staan diverse optredens op het programma. 's Avonds is er een 'Beatlesbuffet' in hotel Flora en de festiviteiten worden afgesloten met een optreden van een Tsjechische bootlegband in de grote zaal."

Grote vraag blijft wie het monument gaat onthullen. Het bestuur heeft meerdere personen op het oog die ook 55 jaar geleden een rol hebben gespeeld bij het optreden in het voormalige Treslong. 'Van Buren: 'er is uiteraard een uitnodiging verstuurd aan Sir Paul McCartney, mét een aanbevelingsbrief van Burgemeester Van Erk. Misschien heeft het met de naderende Brexit te maken maar we hebben nog geen antwoord vanuit Engeland'.

Duin- en Bollenstreek als proeftuin voor Nationaal Park Hollandse Duinen

TOERISME n De Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB) ziet kansen voor de regio in het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen.

Op initiatief van de EBDB hebben Koninklijke Horeca, Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen, ondernemers en gemeentes uit de regio afgelopen periode de mogelijkheden verkend. Doel was te onderzoeken op welke wijze zij de ontwikkeling van het nationaal park kunnen ondersteunen. Conclusie is dat er veel kansen liggen voor de Duin- en Bollenstreek. Het nationaal park past bij de branding en marketing voor de regio en er wordt gedacht aan een pop-up bezoekerscentrum.

Hollandse Duinen is een nationaal park 'nieuwe stijl' en wil een sterke verbinding maken tussen stad, natuur, cultuur en landschap. Het park beslaat de lange en brede kuststrook die loopt van Hoek van Holland tot Hillegom. In het gebied liggen veertien gemeenten, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en werken. Georgette Leltz is programmamanager van Nationaal Park Hollandse Duinen. Leltz: "Het wordt geen omheind natuurreservaat. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, maar ook uit de meer landinwaarts gelegen oude strandwallen en strandvlakten. Ook diverse dorpen in de Bollenstreek, Keukenhof, het Oosterduinse Meer, bossen en bloembollenvelden zijn onderdeel."

De Economic Board wil voor de Duin- en Bollenstreek graag een 'proeftuin' stimuleren waar bewoners, bezoekers en ondernemers met elkaar samenwerken aan een economisch sterk nationaal park. De EBDB wil daarom het nationaal park verbinden aan andere partijen en andere projecten binnen de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. Want de plannen van het park sluiten goed aan bij de ambitie om de streek te profileren als een gezonde en energieke regio met een kuuroordstatus. Lars Flinkerbusch, directeur van de EBDB verwacht dat dit zal leiden tot meer werkgelegenheid in de sectoren gezondheid en toerisme. Sjaak van den Berg, voorzitter van de Landschapstafel is ook enthousiast: "Ik ben overtuigd van een gezamenlijke aanpak. Het nationaal park denkt niet in gemeentegrenzen en zo moeten wij er in de regio ook mee om gaan. Dus een prima initiatief om onze streek hiermee verder op de kaart te zetten."

Weinig kunst, veel kitsch bij Oud Lisse

LISSE n Het evenement 'Tussen kitsch en kunst' dat door de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse werd georganiseerd, mocht zich vorige week dinsdagavond in een goede belangstelling verheugen.

Het was de avond waarop ook Ajax zou excelleren en dat heeft er volgens voorzitter Eric Prince voor gezorgd dat toch wel een aantal mensen thuis is gebleven. "Maar we zijn toch erg tevreden. Uiteindelijk hebben zich nog aardig wat mensen met hun kunstbezit gemeld met de vraag naar de herkomst en of het enige waarde had. Voor veel mensen viel dat tegen en onder hen was er een aantal dat na de inschatting huiswaarts toog. Jammer, want er waren ook bijzonder leuke stukken bij waarover later op de avond werd verteld door Frank Schermer Voest; René van der Beld en Ria Grimbergen. Voor het echtpaar Niestadt was er wat het aanbod van sieraden en dergelijke betreft geen enkel stuk dat voor een nadere presentatie in aanmerking kwam."

Bij Schermer Voest wel, zoals een tegeltableau uit de 17e eeuw en een gravure van Lisse uit 1615. "Heel zeldzaam die gravure, waarvan zich ook een exemplaar in de collectie van het Rijksmuseum bevindt." Heel bijzonder was de olielamp die werd getoond en vermoedelijk uit de 2e eeuw na Christus stamt. "Afkomstig uit Thailand en door de eigenaresse voor zeventig gulden gekocht op een braderie in Treslong. Zij had al een vermoeden dat het een kostbaar stuk zou zijn, want ze had er eerder over gelezen. Een topper," aldus Schermer Voest, die zich niet waagde aan het bepalen van de waarde, maar er wel zeker van was dat dit vele malen hoger is dan de aankoopwaarde.

René van der Beld toonde een olieverfschilderij uit de 18e eeuw met Lisse als onderwerp. Nog zonder de Agathakerk, maar met het Agathaklooster, waarvan de toren herkenbaar was. Het schilderij werd gesigneerd door G. De Jong, maar volgens Van der Beld waren er daarvan meer, dus is het moeilijk zoeken naar de oorspronkelijke schilder.

Ria Grimbergen vertelde over enkele aangeboden boeken, waaronder een prachtig met litho's geïllustreerd boek met sprookjes van Andersen en een prachtig van kleurenfoto's voorzien boek 'Bloemen' dat werd samengesteld door Walter Roozen en John Dix. Over de waarde van de boeken liet Grimbergen niets los omdat dit een nadere studie vergt. Eric Price liet blijken in elk geval erg tevreden te zijn over wat er die avond allemaal passeerde. "Daar doen we het allemaal voor," aldus de voorzitter.

Louise Pijnacker beëdigd als raadslid

Burgemeester Arie van Erk beëdigde 18 april Louise Pijnacker als nieuw VVD-raadslid voor de gemeente Hillegom. | Foto: pr Foto: pr

Hillegom n Louise Pijnacker is 18 april door burgemeester Arie van Erk beëdigd als raadslid voor de gemeenteraad van Hillegom.

Pijnacker vervangt Aleid Ringelberg die vanwege medische redenen op dit moment haar taak niet kan uitoefenen.

Het kersverse raadslid heeft al de nodige ervaring opgedaan als commissie- en burgerraadslid. Pijnacker: "Ik zie dit als een eervolle taak die ik vanuit de VVD Hillegom met trots ga vervullen."

Andere functies die Pijnacker bekleedt zijn: regiomanager Jeugdzorg Noord-Holland en commissielid interne bezwarencommissie jeugdzorgorganisatie Amsterdam.

Lekker eten via Uitgekookt

Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. | Foto: pr

n Vraag naar gezonde kant-en klaarmaaltijd neemt toe

vers n De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant en-klaarmaaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen.

'De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt', zegt Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen.

Professionele koks die koken met passie

Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten.' Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt.

Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren.

De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron.

Bekend gezicht aan de deur

'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week twintig verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden', vertelt Johan van Marle.

'Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk.'

'Onze bezorgers hebben altijd even tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur.'

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen.

'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd', sluit Johan van Marle af.

Bestellen via de site of pak de telefoon

Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of door te bellen naar (085) 040 60 65


Verkoop 64 woningen Vossepolder van start

Hillegom n In de Vossepolder, op de locatie tussen de oude manege en de Ringvaart wordt vanaf 1 mei elk moment de verkoop verwacht van 64 nieuwbouw koopwoningen.

Het is de vurige wens van de gemeente Hillegom dat zo veel mogelijk Hillegomse woningzoekenden in aanmerking komen voor de aankoop van een woning in dat bouwplan. Wetgeving weerhoudt de gemeente ervan dat af te dwingen in de ontwikkeling van het bouwplan. Daarom raadt de gemeente Hillegom serieus geïnteresseerden aan zich zo snel mogelijk aan te melden via www.nieuwbouw-vossepolder.nl omdat de verkoop in eerste instantie verloopt naar volgorde van inschrijving. Het gaat om vrije sector koopwoningen voor starters, doorstromers, ouderen. De projectontwikkelaar is BPD, Bouwfonds Property Developent.

Verduurzaamd

Het bouwplan betreft (prijzen indicatief): 18 appartementen (327.000 euro), 20 starterswoningen (249.500 euro), 11 doorstromerswoning (311.750 euro), 8 doorstromerswoningen special (345.000 euro), 6 twee onder een kap woningen (564.000 euro), en 1 vrijstaande woning (620.000 euro). Alle woningen zijn glansloos en verduurzaamd. De start van de bouw is voorzien voor eind 2019/begin 2020.

Speeddaten voor 45+ bij De Heerekamer

Lisse n Ben je op zoek naar een vriend of vriendin om erop uit te gaan? Breng je graag een bezoek aan een festival, stad of bioscoop, maar weet je zo snel niet wie je mee vraagt? Heb je zin om deze zomer mooie fietstochten of wandelingen te maken of wil je graag eens buiten de deur een bakkie of een borrel doen? Zoek je contacten in de buurt om samen te tuinieren, te koken of te sporten? Geef je dan op en kom op 13 mei naar restaurant De Heerekamer, Heereweg 200, en doe mee met speeddaten.

Vooraf aan het speeddaten serveert restaurant De Heerekamer een heerlijke daghap. Het is mogelijk om vooraf gebruik te maken van de daghap om vervolgens mee te doen aan het speeddaten. Het evenement begint om 18.30 uur met de daghap en om 19.30 uur start het speeddaten.

Gezellige avond

Elk duo krijgt 5 minuten de tijd om elkaar beter te leren kennen en daarna schuift één van de twee door. Na de speeddate-rondes is er nog voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen tijdens de borrel. Het belooft een hele gezellige avond te worden die tot 21.30 uur duurt.

Ontmoet nieuwe mensen om leuke dingen te ondernemen

Hierbij nodigt de organisatie iedereen van 45+ uit om nieuwe mensen te ontmoeten en te kijken wat er wellicht voorkomt uit de eerste ontmoeting. Aanmelden voor deze avond is nodig in verband met een beperkt aantal plekken. Niet aanschuiven voor de daghap, maar wel meedoen aan het 'speeddaten' is natuurlijk ook mogelijk.

Meedoen en genieten van de daghap kost 12,50 euro, inclusief één drankje. Meedoen, maar de daghap overslaan kost 5 euro, inclusief één drankje.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 5 mei bij Dionne Scheepmaker, d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / 06-453 315 45.

'Met oud worden moet je jong beginnen'

Foto: A.in 't Veld

LISSE n Op de vraag van burgemeester Lies Spruit hoe je zo oud kan worden als de 102-jarige Wilhelmina (Mien) Terwijn, zei ze: "Met oud worden moet je jong beginnen."

Tekst & foto: Arie in 't Veld

Mevrouw Terwijn is nog goed bij de pinken en gaat gemakkelijk in gesprekken mee. Jarenlang was ze lerares wiskunde op het Fioretti College in Lisse. Ze is Amsterdamse en studeerde daar aan de universiteit. Daar leerde ze W.A. Terwijn kennen met wie ze in 1946 trouwde, naar Limburg vertrok en in 1956 vanuit Kerkrade naar Lisse kwam. Haar in 2000 overleden echtgenoot werd hier de eerste rector van het net ontstane Fioretti College dat eerst was gevestigd in de Agathaschool aan de Heereweg en daarna in noodlokalen aan de Eerste Poellaan, thans de Van Matenesselaan, en zij werd daar lerares. Later verhuisde het Fio naar de Sportlaan waar het nog altijd gevestigd is.

De hoogbejaarde Lissese, voor zover bekend de oudste inwoonster op dit moment, was tot ongeveer haar honderdste zelfstandig, daarbij geholpen door onder andere mantelzorgers. Nu wandelt ze minimaal dagelijks een rondje door de buurttuin en naaste omgeving van woonzorgcentrum Rustoord waar ze tot haar tevredenheid verblijft. Op de vraag of ze veel aanspraak heeft als oud-lerares zegt ze "Ik ben niet zo aansprekerig, maar ken natuurlijk wel veel mensen. Vaak oud-leerlingen." Naast ervaringen zoals in haar beginnende onderwijsjaren toen de jongens nog apart van de meisjes les kregen en beide groepen later in de tijd samengevoegd werden, maar gescheiden van elkaar zaten, constateert ze dat nu alles heel erg anders is. "En die grote en kleine veranderingen maak je in ruim honderd jaar mee," aldus mevrouw Terwijn, die met smaak over het onderwijs in de vroegere jaren kan vertellen.

Met haar echtgenoot maakte ze vele reizen naar - toen nog vaak - onbekende oorden. Plakboeken vol foto's herinneren daaraan.

Voor de toekomst heeft ze geen goede voornemens. "Daar komt toch niets van terecht", aldus de 102-jarige.

Iedereen kan sporten: volwassenenfonds Sport en Cultuur van start

Wethouders Van Trigt en Van Rijn en Stefan Hagebeek. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Hillegom n De gemeente heeft zich vorige week officieel aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Bij deze officiële gebeurtenis waren wethouders Jan van Rijn en Fred van Trigt aanwezig, evenals de heer Stefan Hagebeek van het Team Sportservice Zuid Holland.

Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is bedoeld voor inwoners van Hillegom vanaf 18 jaar met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Via het fonds kunnen zij toch lid worden van een sportclub of aan iets creatiefs als dans, muziek, beeldende kunst of theater doen. Hillegom is de eerste gemeente van Nederland die deze mogelijkheid biedt, dus de bijeenkomst had een extra feestelijk tintje. Volgens Stefan Hagebeek leven 1600 volwassenen in Hillegom in armoede. "Zij zijn de doelgroep voor dit project. Mensen die in armoede leven missen vaak sociale contacten, omdat ze geen geld hebben om iets leuks te doen. Zij kunnen niet deelnemen aan sportieve of culturele activiteiten. Met dit fonds kunnen ze de contributie voor sport- of cultuuractiviteiten betalen en als ze hierna nog geld over hebben ook attributen of kleding aanschaffen". Van het Sportfonds kunnen ze 250 euro krijgen, van het Cultuurfonds 350 euro. Deze bijdrage kan worden aangevraagd door een tussenpersoon of intermediair, dat kan bijvoorbeeld de Buurtsportcoach zijn, iemand van de thuiszorg of een welzijnsinstelling. Via de website kunnen intermediairs zich aanmelden, want volgens Stefan Hagebeek kan een dergelijk project alleen maar werken als er voldoende tussenpersonen zijn. Zij moeten zicht hebben op de financiële situatie van de mensen die zij aanmelden en zijn ambassadeurs van het Team Sportservice Zuid Holland. Dit team is ook verantwoordelijk voor het Jeugd Sport- en Cultuurfonds, waar in Hillegom al een aantal jaren gebruik van gemaakt kan worden.

Van Rijn: "In Hillegom zijn volop mogelijkheden om te genieten van sport en cultuur en wij vinden dat inwoners met een kleine beurs hier ook gebruik van moeten kunnen maken." Van Trigt vult aan: "Sporten of creatief bezig zijn, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Ik gun het dan ook iedere inwoner van Hillegom om lid te worden van een club of vereniging. Ik ben blij dat we daar op deze manier aan kunnen bijdragen."

Meer intermediairs gezocht

Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen is het Volwassenenfonds nog op zoek naar intermediairs in de gemeente Hillegom. Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is een initiatief van Team Sportservice. Dit is de sportorganisatie die zich in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht inzet om zo veel mogelijk mensen de kracht van sport en bewegen te laten ervaren. Meer weten over het Volwassenenfonds? Kijk dan op www.hillegom.nl

Toeristen en verdraagzaamheid

Foto: pr

Het Keukenhofseizoen draait al weer een poosje en daarmee gelijke tred houdend de periode van zaniken en zeuren door mensen die zeggen overlast van de toeristen te ondervinden. Files bijvoorbeeld. Met het achterliggende weekend nog voor ogen hoef je daar natuurlijk niet van op te kijken, want de streek, Lisse en Keukenhof zaten mudvol.

Dat alles is wat het toeristenseizoen betreft echter een tijdelijke situatie. Nog maar enkele weken zelfs. En dan dus terug naar de oude situatie. Dus van voor de Keukenhoftijd op 21 maart. En dat is nou net in die tijd waarin al sprake was van enorme files richting Lisserbroek. Ik heb het zelfs al een keer meegemaakt dat de auto's richting de brug al op de Ruishornlaan stonden te wachten. De auto keren en via Hillegom de weg zoeken bood ook geen soelaas, want de grote boosdoener aldaar was en is de kruising met de N207. Ook al opstoppingen. En maak uw borst maar nat, want inmiddels is de staandemastroute ook weer actief. Vele malen de brug open dus.

Maar als je wat positiever naar dit alles wilt en kunt kijken, valt er in de periode van het jaar heel veel te zien en te beleven. Zoals de hele hordes toeristen die tegen de smeekbedes van de kwekers in toch het bollenland op gaan. Om selfies te maken. Of fietsen op het fietspad van de Stationsweg. Op leuke, zonnige dagen wordt dat pad druk bereden en in de Keukenhoftijd wordt daar een schepje bovenop gegooid. Met name door mensen uit het verre oosten waarvan je kunt zien dat ze nog nooit op een ijzeren ros hebben gezeten en dus alle kanten uit slingeren. Daar moet je dan maar even rekening mee houden. Of de drommen mensen die de fietsknooppuntenroutes volgen. Er zijn manieren om al thuis de diverse knooppunten op te schrijven en daarna te volgen, maar dat snapt kennelijk niet iedereen. Met tot gevolg dat op menige kruising het aantal zoekende fietsers zich ophoopt. Daaraan kun je je ergeren, maar je kunt er ook de lol van inzien.

Ergeren kun je je vooral als door de weg zoekende mensen ineens scooters opduiken en de bestuurders zich met veel getoeter, gebel en geraas een weg banen en vol gas naar elders rijden. Daar naar kijkend kun je begrijpen waarom in een stad als Amsterdam de proef draait om scooters de weg op te sturen. Misschien komt het wel nooit zo ver in Lisse, maar dan nog zul je als wielrijder bij tijd en wijle stijf op het zadel zitten. Ook vanwege elektrische fietsers waarvan er velen een handje van hebben in alle stilte vlak langs je heen voorbij te razen.

En dan last but not least de dames en heren wielrenners. Een aantal onder hen raast ook over de drukke fietspaden alsof het een etappe van bijvoorbeeld de Tour de France betreft. Doch ook hier geldt als in zo veel gevallen dat er gelukkig heel veel (meer) zijn die zich keurig gedragen en aan de andere kant er ook wel eens fietsers zijn die zich misdragen. En dat geldt niet alleen in de Keukenhoftijd, maar op bijna alle dagen van de week en zeker in de weekenden. Dan wordt steeds een zware wissel getrokken op wederzijdse verdraagzaamheid en respect voor elkaars doen en laten. Laten we dan daar maar eens bij stilstaan. Niet te lang natuurlijk, want anders wordt er weer getoeterd, gebeld of geschreeuwd…..

nieuws/column

Clinic rolstoelhandbal bij Foreholte

REGIO n Het rolstoelteam van Foreholte houdt zaterdag 4 mei van 10.15 tot 12.00 uur een clinic. Het team wil graag groeien in leden. Dit kunnen mensen met een beperking zijn, maar het team verwelkomt ook (langdurig) geblesseerde handballers of andere sporters, die in een rolstoel wel willen blijven sporten. Bij de clinic in sporthal de Tulp (Jacoba van Beierenweg 118A) in Voorhout maak je op een vrijblijvende manier kennis met rolstoelhandbal. De reguliere trainingen zijn vrijdags van 17.30 tot 19.00 uur in de Tulp. Foreholte beschikt over 10 sportrolstoelen. Meer info of aanmelden via Danielle Damen: rolstoelhandbal@hvforeholte.nl.

n Laatste van het seizoen: Zondag Open met De Hollandse Nieuwe

Als afsluiter van het seizoen treedt De Hollandse Nieuwe op in De Beukenhof. Foto: pr

LISSE n Musicalgroep De Hollandse Nieuwe uit Oegstgeest komt zondag 28 april naar Lisse met de productie 'Pension Weltevree'.

Periodiek brengt het gezelschap een nieuwe musical ten tonele. Twee jaar geleden was 'Hutspot' bij Zondag Open te bewonderen. De groep is opgericht in 2014. Een aantal bevriende acteurs, actrices, zangers en zangeressen vatte het plan op om met elkaar een musicalgroep te starten om met eigen producties, doorspekt met veelal bekende Nederlandse liedjes, op te treden. Belangrijkste doelstelling is: "Een lach op ieders gezicht!"

Regisseur en actrice Rosanne Hogewoning schrijft de humoristische stukken met inbreng vanuit de hele groep. De muzikale leiding is in handen van zangcoach en zangeres Margreet Schuemie. Choreograaf en acteur Martin van Tulder zorgt dat de danspassen er goed inzitten.

Het optreden is op 28 april in De Beukenhof, Eikenlaan 2a. Aanvang 14.00 uur, einde circa 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis. Kom op tijd, want vol=vol. Een vrijwillige bijdrage van de bezoekers in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld. Zie ook www.de-hollandsenieuwe.nl en www.deparaplu-lisse.nl. De musical 'Pension Weltevree' is het laatste optreden in de reeks van het seizoen 2018-2019. De Werkgroep Zondag Open, aangesloten bij De Paraplu, werkt al aan het programma van het komende seizoen.

Hillegom n In navolging van het Taalcafé Noordwijk was een bezoek aan het gemeentehuis Hillegom aangevraagd. Burgemeester Arie van Erk ontving hier twintig belangstellenden.

Van zijn bezoekers kreeg een groot vel papier met daarop in zeventien verschillende talen 'goedemiddag' geschreven. Van Erk leidde de groep rond door Het Hof en vertelde over zijn taken als burgemeester. Bij de grote kaart van de Haarlemmermeer, vertelde hij hoe gevaarlijk ooit was voor de steden eromheen, van Leiden tot Amsterdam, zodat uiteindelijk werd besloten dit meer droog te leggen. Henk Huurneman bedankte Van Erk voor zijn tijd. Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is welkom in de bieb op dinsdag van 13.00 tot 14.45 uur.

Foto: A. in 't Veld

Kindercorso

LISSE n Dankzij het uitstekende weer en uiteraard de minipraalwagens die door de jeugd werden getoond, was het Kindercorso weer een succes. In optocht trok de stoet, voorafgegaan door De Pretnoten, door hartje Lisse. Uiteraard onder grote belangstelling, ook vanuit het buitenland (gezien het aantal oranje fietsen dat met name langs de Heereweg was te zien).

De uitslag was als volgt:

Categorie t/m 5 jaar

• 1: Boris van Went

• 2: Iwan Meerburg

• 3: Sem Giesbergen

Categorie 6+

• 1: Tobias Hogeman

• 2: Jurjan Verhage

• 3: Lieke Arens

Tekst & foto: Arie in 't Veld

Foto: pr

Lisse n In de meivakantie (27 april t/m 12 mei) hoeven kinderen zich niet te vervelen, want bij Sportcentrum De Waterkanten is het weer tijd voor vakantiepret. Kinderen kunnen zich onder andere vermaken met verschillende luchtkussens, klimmen op de klimwand en ook ligt de stormbaan in het zwembad. Op 29 en 30 april kun je komen springen, spelen en klimmen. Gedurende deze dagen staat de sporthal vol met verschillende springkussens en stormbanen! Of probeer de top van het sportcentrum te bereiken via de klimmuur! Je kunt de toegang ook combineren met eten en / of een zwemkaartje. Lees verder op www.lissernieuws.nl.

week in beeld

De Engel viert 90-jarig bestaan met jubileumprogramma

Eric en Karin (rechts) Juffermans vormen de derde generatie. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het echtpaar Juffermans opende 90 jaar geleden op 29 april De Engel, een buurtcafeetje tussen Sassenheim en Lisse. Het is uitgegroeid tot het hotel, restaurant, café en zalencentrum dat iedereen in de omgeving wel kent. Inmiddels is de zaak in handen van de derde generatie Juffermans, namelijk neef en nicht Eric en Karin. Zij hebben een leuk programma samengesteld om het jubileum te vieren.

Door Esther Akerboom

Ondanks de enorme drukte in deze tijd van bollentoerisme vinden zij toch een gaatje om over hun Engel te vertellen. "Onze opa en oma namen in 1929 dit pand, voorheen een herberg, over en openden een buurtcafé. Opa stierf vrij snel en oma heeft het in haar eentje doorgezet, terwijl zij acht kinderen had", vertelt Eric. "Twee van haar zoons, Wim en Dick, hebben de zaak later overgenomen en uitgebreid. Het restaurant kwam erbij, de serre werd eraan gebouwd. Die was destijds heel apart, met twee bomen erin." In de loop der jaren werden er zalen bijgebouwd en hotelkamers gerealiseerd. Ook Karin en Eric begonnen te werken in het familiebedrijf en zij namen 15 jaar geleden het stokje over en gingen toen direct met de tijd mee. "We hebben toen alles vervangen en gerestyled en er nog meer hotelkamers bij gemaakt. De zaal heeft afgelopen maart voor de tweede keer een opknapbeurt gekregen en het restaurant is ook weer aan vernieuwing toe. We blijven daar actief mee bezig."

Tussen de bedrijven door helpen de twee hun gasten aan een drankje. Over een gebrek aan gasten heeft De Engel dan ook niet te klagen. "We hebben heel veel lokale vaste gasten, in het café en ook in het restaurant. Maar er komen ook heel veel toeristen, families, zakenmensen en fietsers. Het is een heel brede klandizie, dat is juist het leuke", aldus Karin. En met die brede klandizie is ook rekening gehouden toen ze het jubileumprogramma bedachten. Er is iets leuks te doen voor alle leeftijden. Een kleurwedstrijd waarmee een pannenkoekenfeest te winnen valt, een familiefietstocht inclusief puzzel, hapje en drankje, een 70-plus diner, een culinaire quiz en in november eindigt het met de 'crazy' afsluiting, waarover de eigenaren nog niks willen verklappen. Het jubileumprogramma is als flyer verkrijgbaar bij de Engel en te bekijken op www.restaurant-de-engel.nl.

Laatste avondmaal

Hillegom n Welzijnskompas, het Raamwerk, Zorgbalans en de Willibrordusparochie houden voor de laatste keer een maaltijd in de Bollenstroom aan de Mgr. Van Leeuwenlaan 3 op dinsdag 7 mei om 18.00 uur. Mee-eten kost 5 euro inclusief een afsluitend kopje koffie.

Omdat het Teresiahuis aan de Mgr. van Leeuwenlaan een andere bestemming krijgt, gaat de Bollenstroom verhuizen en in de nieuwe locatie is helaas geen ruimte voor de Open Eettafel.

WelzijnsKompas gaat een nieuw eetproject starten samen met het Raamwerk in Plein 28 onder de naam Over de Kook. Alle inwoners van Hillegom (jong, oud, met of zonder een beperking) kunnen samen in Plein28 een warme maaltijd nuttigen. Gestart wordt met één avond per week. Het is de bedoeling dat avond gezamenlijk wordt ingevuld en iedereen actief meedoet. Dus bijvoorbeeld tafeldekken, opruimen, boodschappen doen. Voor meer info: neem contact op met WelzijnsKompas via info@plein28.nl. In juni start het team. Er wordt altijd samengewerkt met een professional en iedereen krijgt een korte training over hoe om te gaan met de meeste voorkomende beperkingen aangevuld met praktische handvatten. Aanmelden voor de laatste maaltijd op 7 mei kan nog tot en met donderdag 2 mei bij Welzijnskompas via 0252-757100 of mail: info@welzijnskompas.nl.

Broodfonds 'Van Stad tot Zee' officieel van start gegaan

REGIO n Bestuur en leden hebben op 17 april de start van het nieuwe broodfonds 'Van Stad tot Zee' officieel bekrachtigd. In het Trefpunt in Warmond hebben 29 van de 35 aangesloten ondernemers zich akkoord verklaard met de voorwaarden waaronder dit nieuwe broodfonds gaat draaien.

Dit broodfonds heeft eveneens een zusje gekregen, dat ook op 17 april van start is gegaan. De start van twee broodfondsen is het resultaat van een initiatief van lokale ondernemers Karin Heppener en Marlies Nieuwmeijer, die streefden naar de oprichting van één broodfonds, maar zoveel animo troffen onder ondernemers, dat er gelijktijdig twee broodfondsen in de Duin- en Bollenstreek opgericht konden worden.

Een broodfonds is een sociaal en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers. Het bestaat uit een vereniging van minimaal 20 en maximaal 50 ondernemers die elke maand een bedrag opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening bij Triodosbank. Zo wordt gezamenlijk een buffer opgebouwd waaruit een deelnemer, die tijdelijk zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren, maandelijks schenkingen krijgt voor een periode van maximaal twee jaar.

Het bestuur van broodfonds "Van Stad tot Zee' heeft extra uren gedraaid om er samen met de landelijke organisatie BroodfondsMakers voor te zorgen dat alle voorbereidingen tot oprichting tijdig gereed zouden zijn. En dat ze daarin geslaagd zijn, bleek wel uit het feit dat er inmiddels 35 ondernemers zijn toegelaten tot dit Broodfonds. Het maximum aantal leden per lokaal Broodfonds is 50 ondernemers, dus ondernemers die belangstelling hebben om aan te sluiten, kunnen een mail sturen aan: bestuur.van-stad-tot-zee@broodfonds.nl

Concert Hillegomse Harmonie Kapel

jubileum n De Hillegomse Harmonie Kapel bestaat dit jaar 125 jaar en is daarmee waarschijnlijk de oudste vereniging in de bollenstreek.

Ter ere hiervan is er op zaterdag 11 mei een dubbelconcert van de HHK onder leiding van Wim Notenboom, samen met het gerenommeerde KLM orkest. Dit orkest is het paradepaardje van de KLM, dat dit jaar 100 jaar bestaat. Omdat er wel zo'n vier- à vijfhonderd personen worden verwacht is dit concert in Sporthal De Vosse, aan de Valckslootlaan, omdat het eigen gebouw, De Bestemming, maar maximaal honderdvijftig bezoekers toelaat.

Voor de pauze speet de HHK en na de thee is het tijd voor het KLM orkest. Als slot worden er twee nummers gezamenlijk gespeeld met zo'n honderd muzikanten op het podium.

Een donatie na afloop ter dekking van de kosten wordt zeer op prijs gesteld. Gratis kaarten zijn te bestellen via www.hhkhillegom.nl.

Finaleplek op NK

Pamela van Barneveld, Roosmarijn Fledderus en Bente Amundsen. | Foto: pr

Hillegom n Drie turnsters van GV Jahn Hillegom mochten vorig weekend tijdens de landelijke halve finale in divisie 3 turnen: Pamela van Barneveld, Roosmarijn Fledderus en Bente Amundsen. Al een hele prestatie op zich, aangezien zij niet zo veel uren en niet in zo'n luxe accommodatie trainen als de meeste andere deelnemers in dit niveau.

De 16-jarige Pamela turnde zó goed, dat ze zich plaatste voor het NK van de senioren divisie 3. Ze had een hele goede wedstrijd met nette oefeningen. Ze eindigde net naast het podium als 4de; de beste vijf mogen meedoen aan het NK. Met nog een paar kleine verbeterpuntjes kan ze zich klaarmaken voor de finale op 18 mei.

Roosmarijn (14) turnde bij de junioren divisie 3 een nette wedstrijd met aangepaste oefeningen door een rugblessure. Ze turnde eenvoudige maar mooie oefeningen en eindigde op een nette 13de plek. De 17-jarige Bente werd 14de.

Kledingverkoop

LISSE n Een viertal bezoekers van Eetcafé Salvatori vond het een goed idee eens wat terug te doen voor dit sociale gebeuren. Zij bedachten een 2e kans kledingverkoop. Oproep werd gedaan voor inbreng van kleding, maar ook van riemen, tassen en sieraden. Inbreng kan nog op vrijdagochtend 3 mei van 10 tot 11 uur in het buurthuis aan de Wagenstraat 33. De verkoop is zaterdag 4 mei van 10 tot 12 uur. Alle artikelen gaan voor 1 euro weg. De gehele opbrengst is voor het buurthuis.

Vierde nieuwbouw van de St. Josephschool

De kopgevel van de St. Josephschool uit 1909 met het beeld van Sint Joseph, gemaakt door J.P. Maas. Foto: Boek ít Parochiaal School 125 jaar

Onlangs is de St. Josephschool verhuisd naar de nieuwbouw op het voormalige terrein van het Fioretti College MVO-Lucia, Achterweg 7. Het is niet de eerste verhuizing van de basisschool. Voor deze R.K.-school is vier keer nieuwbouw gepleegd in de ruim 150-jarige geschiedenis.

Het begon in 1867, toen godsdienstvrijheid en de oprichting van bijzondere scholen, zoals katholieke en protestantse, hoogtij vierde. Zo ook in Lisse. Door de Agathaparochie onder leiding van pastoor Heuvels werd aan de overkant van de kerk grond gekocht van Jan Langeveld. Architect Cornelis Dobbe tekende de school met een woning voor de bovenmeester. Het geheel werd gebouwd op de plek waar nu de Kloosterhof staat. De officiële naam van deze school werd 't RC Parochiaal School. Deze telde twee leslokalen, waar zowel jongens als meisjes les kregen. Er was plaats voor 112 leerlingen. Daarnaast volgden 55 leerlingen avondonderwijs. Een delegatie van de kerkmeesters vormde met de pastoor het bestuur. Deze benoemde ook de eerste hoofdonderwijzer, A.J. Blankers. Het kerkbestuur bleef tot 1966 verantwoordelijk voor de school. Het gebouw was al gauw te klein. Architect E.J. Margry uit Rotterdam tekende in 1886 een nieuw lokaal aan de achterkant met een gang, waarin nieuwe toiletten kwamen. J. Barnhoorn Sr. bouwde het geheel. Een paar jaar later kwam er nog een lokaal bij.

Agathaschool voor meisjes

In deze tijd groeide het aantal inwoners van Lisse enorm. Door verbeterde hygiëne was de kindersterfte veel lager geworden en bovendien kwam in 1900 de leerplichtwet. Het aantal leerlingen steeg daardoor flink. In 1902 werd het St. Agathagesticht (nu klooster genoemd) voor de zusters gebouwd en daarnaast kwam een nieuwe meisjesschool, die St. Agathaschool ging heten (waar nu de Lindenlaan loopt). De school had acht lokalen in twee verdiepingen, alleen bedoeld voor meisjes. De jongens bleven in de oude school, die vanaf die tijd St. Josephschool werd genoemd. Op het schoolplein voor het St. Agathagesticht kwam een hek zodat de jongens en meisjes niet makkelijk bij elkaar konden komen.

De jongensschool was al gauw weer te klein en stak armoedig af tegen het gesticht en de meisjesschool. Daarom ging de oude school tegen de vlakte. In 1909 bouwden de gebroeders J. en S. Barnhoorn op dezelfde plaats een nieuwe school. In de kopgevel werd hoog in een nis een beeld van Sint-Joseph gerealiseerd. Het is in 1909/1910 vervaardigd door de Haarlemse beeldhouwer J.P. Maas, die ook diverse beelden en altaren voor de kathedrale basiliek Sint-Bavo in Haarlem heeft gemaakt. Pastoor Kleman betaalde uit eigen zak de kosten van 350 gulden. Dit beeld is met de stenen boogvullingen, die het jaar van de bouw vermelden, na de sloop van het schoolgebouw in 1984 tegen de muur van de derde St. Josephschool geplaatst. Die werd op de hoek van de Lindenlaan en de Achterweg in 1978 gebouwd en staat nu dus op de nominatie voor sloop. Ondertussen was de meisjesschool met de St. Josephschool samengevoegd. Dat gebeurde in 1967, toen de zusters vertrokken. De VOL hoopt dat het monumentale beeld van Sint-Joseph weer een goede bestemming krijgt.

Foto en info uit het boek 't Parochiaal School 125 jaar, geschreven door A. Hulkenberg in 1991.

Vijfentwintigste wagen bekroond met eerste prijs

| Foto en tekst: Remco Out

Hillegom n Een corsowagen was dit jaar extra bijzonder. Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken maakte namelijk dit jaar voor de 25ste keer een wagen, met het thema verandering dierenrijk, en wonnen ook nog eens de eerste prijs.

De meeste wagens worden door de organisatie van de bloemcorso ontworpen, maar deze corsogroep bedenkt alles zelf en werkt dit ook uit tot een echt wagen. Al snel na de corso gaan ze brainstormen voor het jaar daarop. Als ze een idee hebben, komt Koen Terra erbij voor de technische tekening. Na goedkeuring door de organisatie kan de wagen er dan echt komen.

Het team van vijf bestaat uit Ron Nieuwenhuizen, Nico van Haaster, Mariëtte Breeuwer, Pim Nieuwenhuizen en Henk Koren. Samen met Joep van Essen zoeken ze ook de sponsoren: "Het is echt een hechte en geweldige groep. Ik hoef maar een mailtje te sturen en er staat ieder jaar vijftig man klaar om te helpen", laat Hillegommer en voorzitter Nieuwenhuizen weten.

Er is ook hulp van arrangeur Michael van Namen. Tussen de vrijwilligers leeft het ook erg. Iedereen heeft zin om weer te helpen met het steken van de wagens.

Tijdens de pauze is de gezelligheid goed te merken, maar na de pauze wordt er ook weer hard gewerkt. Vijfentwintig jaar terug begon Nieuwenhuizen met deze corsogroep. Hij hielp bij een andere corsogroep Bennebroek-Vogelenzang met steken, maar zij vroegen of onder andere Nieuwenhuizen het stokje kon overnemen. Dit werd na meerdere fusies: Corsogroep KAVB Hillegom en omstreken. Nieuwenhuizen had als 8-jarige al de droom om corsowagens te ontwerpen en de maken.

Als hij uit alle vijfentwintig wagens de mooiste moest kiezen, gaat hij, naast de wagen van dit jaar, voor de wagen van drie jaar terug: die met apen en palmbomen. Waarmee ze óók een eerste prijs wonnen!

Agenda van de bibliotheek voor meimaand

Hillegom n In de bibliotheek aan de Sportlaan is weer van alles (gratis) te doen. Een overzichtje:

Een poepje van eigen deeg – interactieve vertelvoorstelling van Lilaluna voor kids 4-6, 1 mei om 15.00 uur. Online reserveren.

Mediaspreekuur - elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur

Juridisch inloopspreekuur - elke eerste maandag van de maand van 16.00 tot 17.30 uur en iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Verhalentafel - elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur olv Sybil van Dam verhalen vertellen over het alledaagse leven van vroeger in Hillegom.

Taalcafé - iedere dinsdag van 13.15 tot 14.45 uur: oefenen in het samen Nederlands lezen en praten.

Taalspreekuur - dinsdag 7 en 21 mei van 14.00 tot 15.30 uur: waar kan je Nederlands leren?

Voorleesuurtje - elke woensdag van 15.00 tot 15.30 uur voor kids van 4-6.

Meedenkspreekuur - voor vragen over gezondheid. Woensdag 8 mei van 13.30 tot 15.00 uur.

Werkstukken en spreekbeurten - elke woensdag van 15.30 tot 17.30 uur voor kids van 8-12.

Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Datalek opgepakt door ISD

streek n De ISD Bollenstreek heeft per abuis op 18 april aan maximaal 300 klanten met een uitkering per e-mail een brief gestuurd met daarin NAW-gegevens van andere klanten. De ISD Bollenstreek heeft alle betrokkenen meteen een excuusbrief gestuurd.

Het betrof een algemene brief over de aansluiting van de ISD Bollenstreek op MijnOverheid.nl. Door een menselijke fout stonden in de brief ook NAW-gegevens van andere personen met een uitkering. De ISD heeft dat direct geconstateerd en heeft de mailing ingetrokken. Het is niet bekend bij hoeveel personen deze mail ten onrechte wel is aangekomen. De ISD heeft aan alle klanten verzocht de brief te vernietigen. De ISD heeft de Autoriteit Persoonsgegevens hiervan meteen op de hoogte gesteld en neemt maatregelen om dit in het vervolg te voorkomen.

Zwemmaatjes dit keer op 13 mei

LISSE n In verband met de meivakantie is er in mei Zwemmaatjes op de tweede maandag van de maand, dus op 13 mei om 11.45 uur.

Iedereen is welkom om samen met bijvoorbeeld partner, vriend, buurvrouw, familielid of mantelzorger (je 'maatje') op eigen tempo te bewegen in het warme water van Sportcentrum De Waterkanten. Kosten: 5 euro per duo, incl. kopje koffie/thee. Doordat het deelnemersaantal flink is toegenomen, is WelzijnsKompas op zoek naar vrijwillige zwemmaatjes (vrijwilligers die het leuk vinden om samen met iemand te bewegen in het water). Om deel te nemen aan Zwemmaatjes of bij interesse als vrijwilliger kan men buurtwerker Dionne Scheepmaker contacten: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl / 06-453 315 45. Aanmelden kan ook digitaal via de website van Sportfondsen Lisse: www.sportfondsenlisse.nl

nieuws/historie

Familieparel aan de Voltstraat

Het familiebedrijf heeft inmiddels vier vestigingen in Nederland. | Foto: pr

Hillegom n Initiatiefrijk Hillegom heeft vorige week een bedrijfsbezoek gebracht aan de Hillegomse Houtgroep.

Circa 25 ondernemers en een afvaardiging vanuit de gemeente werden rondgeleid door het bedrijf. Van showroom, opslag tot de schaverij en zagerij. Na de rondleiding heeft Pieter de Vreugd een presentatie gegeven over dit Hillegomse familiebedrijf. Tijdens deze presentatie kwam onder meer naar voren dat de onderneming tot de ongeveer 400 Nederlandse bedrijven behoort die het Koninklijk Wapen en de titel 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' mogen noemen. De onderneming heeft een viertal vestigingen in Nederland (Wassenaar, Den Helder, Zierikzee en Hillegom) en behoort daarmee tot een van de grootste spelers in Nederland. Tijdens het bezoek was er alom verbazing over alle activiteiten die de onderneming ontplooit. Naast leverancier van diverse houtsoorten ontzorgt de Hillegomse Houtgroep haar afnemers, zoals bouw -en aannemingsbedrijven, timmerfabrieken en zzp'ers, door waarde toe te voegen als het gaat om het bewerken van de producten, waardoor de afnemers op de bouw veel sneller kunnen werken.

Vervolg Ter Specke

En volgens Nieuw Lisse heeft het huidige bestuur orde op zaken gesteld hetgeen vertrouwen geeft voor de toekomst. De fractie van D66 vroeg om extra stappen te nemen om aan de duurzaamheid te voldoen. Vanuit de VVD werd door Wim Slootbeek geconstateerd dat men al wekenlang heeft zien aankomen dat het voorstel het zou redden. "Maar gestopt moet worden met wensdenken. De optelsom van de risico's is vrij groot en er kunnen zich situaties voordoen waarbij de FC niet aan de verplichtingen kan voldoen en de gemeente daar dus voor op draait. Een risico is ook dat de bouwsom uiteindelijk hoger uitpakt. De gemeente heeft zich daarin al eens eerder verslikt, zoals bij Floralis." Vincent Scheurwater van de SGP/CU zei met pijn in de buik te zitten over dit dossier. "De gemeente moet de problemen van de FC oplossen. Dit kost de gemeenschap miljoenen. De FC heeft ons niet kunnen overtuigen van een financiële aflossing. Als ieder lid van de FC nu eens 100 euro ophaalt, kan men met een schone lei beginnen. We zien nu alleen maar donkere wolken", aldus Scheurwater. Guus Mesman van de PvdA zei onder andere dat er een energiearme sporthal komt, maar de FC voor hun accommodatie nog niet zo ver is. "Een gemiste kans." Mesman zei ook dat het financieel gezien een ongehoord verhaal is met hoge bedragen. "Daar staat wel zelfwerkzaamheid van de FC tegenover, maar toch zal het overgrote deel van de Lissese bevolking niets begrijpen wat hier aan financiën aan de orde komt. Het is gewoon een vereniging, hoe fraai men zichzelf ook profileert. Als het complex er ligt, moet de FC zichzelf gaan bedruipen en niet bij de gemeente terugkomen om nog meer geld." Vervolgens werd het voorstel door de meerderheid van de raad aangenomen, alleen VVD en SGP/CU stemden tegen.

Meerderheid raad voor nieuwbouw Ter Specke

LISSE n De meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond in de raadsvergadering de nieuwbouw van de sporthal en accommodatie van FC Lisse goedgekeurd. Ondanks dat er hier en daar nog wat onzekerheden kleven aan de toekomst van de aflossingsmogelijkheden van de FC, hetgeen juist voor met name de VVD en de SGP/CU reden was om af te haken.

Door Arie in 't Veld

Frank Melotte van het CDA sprak over een bewogen onderwerp voor de Lissese gemeenschap en deelde complimenten uit aan het bestuur van de FC voor het integraal plan. "Het gedegen bouwplan omvat alle elementen van de eerder ingediende motie. Zoals dat er sprake is van een sobere bouw en ook duidelijkheid over welke partij waarvoor verantwoordelijk is." Lisse mag volgens het CDA trots zijn op de FC. Een grote vereniging die een bindende rol heeft. Maar daar moet de FC ook wat aan doen, zoals via diverse kanalen geld lenen. Inclusief garantstelling door de gemeente. Samen met Nieuw Lisse en D66 werd echter wel een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat de gemeente de vinger aan de pols houdt en de FC geen al te grote uitgaven doet waardoor de verplichtingen onder druk kunnen komen te staan. Namens Nieuw Lisse zei Rob Veldhoven dat het tijd is om knopen door te hakken. "Alles is onderzocht en besproken. Het gaat om veel geld, maar daar komt een nieuw complex voor terug, waar we veertig jaar mee kunnen. Er zijn risico's, maar wanneer je wilt slagen moet je het risico van falen aanvaarden." Vervolg elders op deze pagina.

John Boyne Een ladder naar de hemel

Een talentloze Britse schrijver wordt door zijn nietsontziende ambities tot plagiaat gedreven totdat hij door een familielid van een van zijn slachtoffers wordt ontmaskerd.


John Boyne, vooral bekend van het boek De jongen in de gestreepte pyjama, heeft met Een ladder naar de hemel een intrigerend verhaal geschreven in fijne schrijfstijl en vol humor.

Franco Faggiani Tussen twee werelden

Een weduwnaar wordt door zijn dochter overgehaald een weesjongen in huis te nemen; als bij de jongen het syndroom van Asperger wordt vastgesteld, besluit de man met de jongen in een dorpje in de Italiaanse Alpen te gaan wonen.


Een mooi verhaal over vriendschap, natuur en aandacht voor het syndroom van Asperger.

nieuws/boekentips

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Maartje Komen

De plantrekkers

Heleen Debruyne

Het rustige leven van de Vlaamse Willem wordt opgeschud door een bonte stoet aan mensen.

Hoe hij dit beleeft en omgaat met de eigenaardigheden van de anderen wordt op een geweldige, droogkomische manier beschreven.

Paasverrassing

Na een knotsgekke en ultra drukke week stonden de vrije Paasdagen op het programma. Zeker voor mijn echtgenote en kinderen was het wel fijn dat er even geen dienst stond ingeroosterd. En ze zodoende ongehinderd van mij konden 'genieten'. Alleen op Goede Vrijdag moest ik 's avonds de dienst waarnemen: een hond met epilepsie, een kat met een abces en een cavia die niet wilde eten waren de spoed patiënten op de avond waarop de kruisiging van Jezus werd herdacht. Zaterdag genoten we van een heerlijke vrije dag.

Op zondag vergezelde ik mijn vrouw bij een paardenspringwedstrijd toen ik op mijn telefoon keek; er waren 23 apps binnengekomen van de kliniek waarin gevraagd werd om een chirurgiearts in verband met een hond met een vreemd voorwerp in zijn darmen. Dat werd een tijdrovende operatie gedurende de toch al drukke zondagdienst. Sanne was op vakantie, Bernadette was weekendje weg, Marrit was in Oudewater op bezoek en ik was in Aerdenhout. Dat was duidelijk: een half uur later stond ik steriel met de opgeroepen assistente in de operatiekamer. Op de röntgenfoto was een ovaalvormige witte structuur in de darmen te zien. Ik dacht al aan een opgegeten paasei, dat heel was doorgeslikt. De hond in kwestie braakte al de hele dag en was ernstig uitgedroogd. In de buik had ik de probleemplek snel gevonden: bijna bij de blindedarm zat de verstopping. Een keiharde structuur met rode darmen eromheen en ervoor! Zo te zien waren er nog geen lekkages van de darmen aanwezig. Een kwartier later lag de boosdoener op de instrumenten tafel: een kiezelsteen ter grootte van een duivenei. Zeer secuur hechtten we de darm weer dicht. Weer een kwartier later kon de hond weer naar zijn opnamehok en vertrok ik naar huis. Terwijl ik over de darmoperatie zat te vertellen trilde mijn telefoon weer. Wat was er nu aan de hand? Het was de buurvrouw die zei dat haar vader gestruikeld was en een hevig bloedende gescheurde lip had. Ze had de dokterspost al gebeld, maar hoorde dat het daar op eerste Paasdag waanzinnig druk was. Vier uur later kon ze wellicht terecht. Dus belde ze mij. Of ik de lip van haar vader kon hechten. Nou ja, ik had alles in huis. Het mag officieel wel niet, maar als de omstandigheden zijn zoals ze zijn…Op de fiets vertrok ik naar drie huizen verderop. De oude vader zat met bebloed shirt heftig geschrokken in zijn buitenstoel. Ik zag dat er een hele flap los hing waar het bloed uit sijpelde. Zijn tanden waren gelukkig niet beschadigd. Ik kon het verdoven met lidocaïne druppels.

Vijf hechtingen waren nodig om alles weer bij elkaar te krijgen. De snorharen zorgden voor een wat lastiger afknopen dan bij een kaalgeschoren honden- of kattenhuid. Toch was het eindresultaat prachtig. Bij beide patiënten mogen na 10 dagen de hechtingen eruit.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 28 april, 10.00 uur

Voorganger: ds. Marten Knevel

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 28 april, 10.30 uur
Spreker: Eric Wegman

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 28 april, 10.00 uur

Spreker: Jaap Spaargaren

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 27 april, 19.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

Zondag 28 april, 11.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 28 april, 10.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Zaterdag 27 april, 19.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 28 april

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, Prinsessestraat 1
16.30 uur leesdienst

Voorganger: br. Martin Noort

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 28 april, 10.00 uur

Spreker: Angelique Noordermeer

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 28 april, 10 en 16 uur

Voorganger: G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 28 april, 10.00 uur

Voorganger: ds Th.B. Hop, Hillegom

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 28 april, 10.00 uur

Voorganger: ds. P.J. Cornelisse, Nieuwegein

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 28 april, 10.00 uur

Voorganger: ds. N. Paap, Vlaardingen

Zondag 28 april, 19.00 uur

Voorganger: dhr. J.W. v.d. Kamp, Beverwijk

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 28 april bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De oplossing van week 16 was: vingerafdruk. De winnaar is Stephanie Buikstra uit Lisse.