LisserNieuws - De Hillegommer

12 maart 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 12 maart 2019


Nieuw groen voor Lisser park

Onder toeziend oog van Nico Sluijmer plantten Van der Laan en de leerlingen 18 bomen. | Foto: E. Akerboom Foto: Esther Akerboom

GROEN n Elk jaar is het op de tweede woensdag van maart Nationale Boomfeestdag. In Lisse werd hierop afgelopen maandag alvast een voorproefje genomen. Samen met de kinderen van groep 5/6 van basisschool De Lisbloem plantte wethouder Jeanet van de Laan wel 18 bomen in het Velthuyzen van Zantenpark, een mooi begin om de massale bomenkap in Lisse van de laatste tijd te compenseren.

Door Esther Akerboom

Het thema van de Nationale Boomfeestdag van dit jaar is 'Ieder kind een boom'. Hiermee wordt een oproep gedaan aan de gemeente om kinderen te betrekken bij het aanplanten van groen in hun woonplaats en ze hiermee de waarde van groen te laten inzien. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven. Bovendien is het goed voor kinderen om in een groene en gezonde omgeving buiten te spelen.

Tijdcapsule

Met behulp van medewerkers van Meerlanden en onder deskundig oog van toezichthouder Groen Nico Sluijmer, plantten wethouder en kinderen onder andere twee amberbomen, een Amerikaanse judasboom, een vaantjesboom en een honingboom. Tijdens het planten legde de wethouder samen met enkele kinderen een tijdcapsule bij de wortels van een jonge berk met daarin een 'boodschap naar de toekomst' die de kinderen van tevoren hadden gemaakt. Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt, of - wat in Lisse volgens veel inwoners aannemelijker is - wordt gerooid omdat dat beter uitkomt, komt de tijdcapsule weer vrij. Wanneer je die openmaakt is er te zien wanneer de boom is geplant en wie daarbij hebben meegeholpen.

Wormen

Na het planten werden de bomen voorzien van de nodige wormen, aangeleverd door medewerkers van De Groene Bol. "Ik vind het altijd fijn om dit soort dingen met kinderen, of ze nou van de basisschool of de middelbare school zijn, te doen. Uiteindelijk zijn kinderen de generatie van de toekomst", aldus Van der Laan, die er niet voor schroomde een paar handen vol wormen naar hun nieuwe woonplaats te begeleiden.

Judoclinic bij opening bso Uniek

Lisse n Met de judoclinic 'Vallen en Opvang' opende topjudoka en vijfvoudig Nederlands kampioen Glen Koper afgelopen vrijdag de nieuwe buitenschoolse opvang Uniek van SPL in basisschool De Lisbloem.

Glen Koper leerde daarbij de leerlingen de eerste judotechnieken aan, maar sprak met de kinderen op een speelse manier ook over vertrouwen en omgaan met winst en verlies. De judoclinic was slechts een opmaat van wat er nog te wachten staat bij de nieuwe buitenschoolse opvang Uniek van SPL. Met regelmaat worden er workshops georganiseerd op het gebied van theater, kunst, sport en cultuur bij voorkeur met hulp van plaatselijke verenigingen, ondernemers en kunstenaars. Op die manier kunnen de kinderen van bso Uniek kennismaken met nieuwe hobby's of sporten en ontdekken wat ze leuk vinden. De kinderen die tijdens de opening minder zin hadden in judo, deden mee aan andere leuke activiteiten, die zij in de toekomst ook regelmatig bij bso Uniek zullen zien. Zoals samen cupcakes bakken in de keuken. Of gewoon even lekker chillen op de bank. Bso Uniek is gevestigd in basisschool De Lisbloem, Orion 2a.

Historicus Jan Broekhuizen bij de PCOB

TULPEN n De bekende Lisser historicus Jan Broekhuizen komt donderdag 21 maart bij de PCOB op bezoek. Hij komt daar vertellen over de relatie van Amsterdam met de Bollenstreek. Waar komen die Amsterdamse tulpen eigenlijk vandaan? Waarom ging een Amsterdamse arts zich Tulp noemen? Wat deden die Amsterdamse tulpen in de Bollenstreek? Wat was de oorzaak van de tulpengekte? Broekhuizen zal verrassende verbanden leggen. Een bijeenkomst die iedere Lisser eigenlijk niet zou mogen missen. Nieuwsgierig? Woon deze bijeenkomst dan gerust bij. Ook niet-leden zijn welkom. Locatie is zoals gewoonlijk de recreatiezaal van Rustoord (Rustoord 1), nabij het restaurant. Aanvang 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis. Voor de koffie wordt 1 euro berekend.

Pannenkoeken bakken in de klas

Lisse n Basisschool De Lisbloem doet mee aan de dertiende Nationale Pannenkoekendag, op vrijdag 22 maart. De school nodigt de opa's en oma's van de school uit. De leerlingen zullen in een mooi versierde aula, met leuk gedekte tafels de opa's en oma's verwelkomen en met elkaar eten. De provincie Zuid-Holland is opnieuw de provincie met de meeste deelnemende scholen: 307 tegen vorig jaar 258.

Bohemian Rhapsody bij FHL

FILM n Bij Filmhuis Lisse draait dinsdag 19 maart Bohemian Rhapsody, een ode aan Queen en zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. Lees verder op www.lissernieuws.nl.

Snuffelmarkt levert recordopbrengst op

De Watersport Vereniging Lisse staat er financieel goed voor, maar heeft wel wat zorgen voor de toekomst. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

WSV Lisse staat er heel gezond voor

Wel enige zorgen over ons huurcontract'

Tennismaatje dankzij HHT-toelage

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Recordopbrengst snuffelmarkt Gereformeerde Gemeente

Een tevreden bezoeker doet een goede koop bij een van de vele kramen van de snuffelmarkt. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

n Eerste in serie van drie trekt extreem veel bezoekers

Lisse n In de Onderwaterhallen werd afgelopen zaterdag de tweejaarlijkse snuffelmarkt van de Gereformeerde Gemeente Lisse gehouden. De markt trok, misschien vanwege het weer of vanwege het feit dat het de eerste van de drie grote markten van dit jaar was, extreem veel bezoekers.

Door Esther Akerboom

En dat was te merken aan de verkeersdrukte in de omgeving, want er stonden regelmatig files op de Heereweg. "De parkeerplaats staat al helemaal vol", verzuchtte een vrijwilliger die de stroom aan bezoekers met fiets of auto een plek moest wijzen om een uur of tien 's morgens ."Het is nog nooit zo druk geweest." Het parkeerterrein van het naastgelegen tuincentrum stond, zoals het vroeger elke zaterdag het geval was, opeens ook helemaal vol.

Het was dan ook een markt die de moeite van het bezoeken waard was. Alle hallen waren in gebruik genomen. Een gedeelte was gereserveerd voor de kinderen die daar allerlei activiteiten konden doen, zoals ponyrijden op net echte pony's die met de voeten moesten worden voortbewogen. Naast de kraampjes met eten en drinken, diverse organisaties die spullen en diensten verkochten en de veiling van nieuwe spullen, was er natuurlijk de grote snuffelmarkt. Een rommelmarkt kon het eigenlijk niet genoemd worden. "Er zijn heel veel mooie spullen ingebracht. En dan al die blije gezichten, het is een prachtige dag", verklaarde een vrijwilliger.

Alle spullen waren netjes op soort uitgestald. Bij veel kramen was niet eens te zien wat er werd verkocht, omdat er drommen mensen voor stonden. Vooral het elektrische gereedschap ging grif van de hand. "We zijn al bijna door onze spullen heen, een uur geleden lag het hier nog vol", aldus een enthousiaste jongeman die binnen een uur na de opening zijn kraam al bijna had leegverkocht. Dat er geen taboe meer rust op het kopen van tweedehands kleding bleek wel uit het grote aantal mensen dat lekker liep te snuffelen tussen de rekken.

Al met al was het een drukke, gezellige dag met een hele mooie opbrengst die net weer hoger was dan die van de vorige markt, namelijk rond de 50.000 euro. Deze is bestemd voor vijf goede doelen die op de site www.snuffelmarktlisse.nl te vinden zijn.

ACM gaat bollenverkoop buiten seizoen aanpakken

Met vereende krachten wordt zwerfafval verzameld uit sloten, bermen, struiken in Lisserbroek. Foto: Paul Croese

LISSE n Enige weken geleden werd melding gemaakt van onmin die was ontstaan tussen de bollenkraamhouders aan de Bloembollenboulevard en bloembollenorganisaties. Al jaren lang is het in Amsterdam ook aan de orde en wellicht erger dan hier.

Door Arie in 't Veld

De gemeente Amsterdam heeft de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu benaderd om op te treden tegen de verkoop van bollen buiten het seizoen op de Bloemenmarkt. Zelf heeft de gemeente geen wettelijke bevoegdheid om in te grijpen op de Bloemenmarkt. Het is bovendien een probleem dat niet alleen in Amsterdam speelt. Daarom is contact gezocht met de ACM, die zich als onafhankelijke toezichthouder sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Het dagelijks bestuur spreekt binnenkort met vertegenwoordigers van de gemeente Lisse en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur KAVB. Het doel is om gezamenlijk op te trekken met enkele gemeenten en de sector om een goed onderbouwd signaal richting ACM te kunnen sturen. Daarnaast zal aangedrongen worden op landelijke wetgeving. Onderzocht wordt of in Amsterdam aanvullende maatregelen mogelijk zijn om consumenten tegen verkoop van ondeugdelijke bloembollen te beschermen, bijvoorbeeld via waarschuwingen. Het dagelijks bestuur gaat ook in gesprek met de verkopers op de Bloemenmarkt.

Gemeenteraadslid Hülya Kat in Amsterdam had vragen gesteld naar aanleiding van een item op lokale zender AT5 over de bloembollenverkoop op de Bloemenmarkt. Daarin werd duidelijk gemaakt dat in de verkochte zakjes minder bollen zaten dan op de verpakking vermeld stond. Daarnaast vertelde adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB dat op de Bloemenmarkt buiten het seizoen tulpenbollen worden verkocht, waardoor de kans op bloei bijzonder klein is. In eerdere berichten werd duidelijk gemaakt dat dit in Lisse niet aan de orde is, maar de kans dat daarop ook hier wordt gecontroleerd is toch niet uitgesloten. Wethouder Kees van der Zwet heeft al eerder kenbaar gemaakt te zoeken naar mogelijkheden om de vinger aan de pols te houden.

De School viert jubileum met expo Kunstkriebels

De School heeft de lente in het hoofd. | Foto: pr

Hillegom n Bij kunstenaarscollectief De School Hillegom is het feest op 6 en 7 april.

De enthousiaste kunstenaars vieren met de lente-expositie hun vijfjarig jubileum. Initiatiefnemers Josée van Schuppen, Renoo en Ferdinand Wagemans hadden nooit verwacht zo lang te kunnen creëren, leren, exposeren en genieten op deze ideale plek.

Op dit moment zijn er 13 kunstenaars die elk een eigen atelier hebben in het historische pand, voorheen de Hillegomse Muziekschool en de Balletschool, aan het Henri Dunantplein 2-4.                

Het collectief telt drie nieuwe leden. Ell Geeh creeert kunstfotografie, Marianne Constance maakt foto's, film en schilderijen en Diny Verhoeven schildert abstract.

Tijdens het expo weekend houdt beeldhouwer Wim Wissingh een kunstsale.

Gitarist/zanger Milan Couzijn, treedt op tijdens de feestelijke opening op zaterdag 6 april om 13.00 uur. De expo is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00. Meer info: www.deschoolhillegom.nl

Lisserbroek maakt sportief schoon

LISSERBROEK n Lisserbroek doet voor de vierde keer mee aan de landelijke Opschoondag, dit jaar op zaterdag 23 maart tussen 10 en 12 uur.

Het doel is om met zoveel mogelijk mensen het zwerfafval in Lisserbroek op te ruimen. Aanmelden is niet nodig. Wie mee wil doen, komt om 10.00 uur naar de Meerkoet waar afgetrapt wordt met koffie of thee. Het advies is om laarzen en handschoenen aan te doen. Elk groepje deelnemers krijgt een wijk toebedeeld en dan is het speuren maar. De Meerlanden haalt het verzamelde afval in de loop van de dag op. Om 12.00 uur krijgen de deelnemers ter afsluiting bij het clubhuis van Kagia een broodje knakworst.

Inzameling Sam's Kledingactie bij Agathakerk

Lisse n De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood vindt dit voorjaar plaats op zaterdag 16 maart in Lisse.

Gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen kunnen dan ingeleverd worden bij de Sint Agathakerk, Heereweg 277. Sam's Kledingactie dankt iedereen voor de kledingdonaties en voor de hulp aan het project van Mensen in Nood. De netto-opbrengst van de ingeleverde kleding komt ten goede aan de wederopbouw van Sulawesi, dat op 28 september 2018 getroffen werd door een aardbeving en een tsunami, met aardverschuivingen tot gevolg. Hierdoor vonden 2.087 mensen de dood en meer dan 211.000 mensen zijn ontheemd geraakt.

Herbenoeming commissie voor straatnamen

Lisse n De gemeente heeft sinds begin 2016 een commissie straatnaamgeving. De zittingsduur van de leden is gekoppeld aan de zittingsduur van het college. (Her)benoeming is na aantreden van het nieuwe college in 2018, is dus nodig.

De benoeming is een bevoegdheid van het college. Dat heeft besloten de leden die zich opnieuw beschikbaar hebben gesteld te herbenoemen, en als gevolg van het vertrek van één van de (burger)leden één nieuw (burger)lid te benoemen. De zittende leden, te weten: de heer M. Randsdorp (voorzitter), de heer E.N. Saarloos (namens de afdeling Beleid en planvorming), de heer D. Boogerd (namens de vereniging Oud Lisse) en de heer E.M. Olivier zijn bereid een herbenoeming te aanvaarden. Het nieuwe burgerlid is mevrouw C.H.M. Stammers-Beijsens geworden.

Vakkanjers Fio in de prijzen

Hillegom n Jongeren laten ervaren hoe leuk het is als je zelf techniek gebruikt om iets te maken. Om die reden organiseert Vakkanjers landelijke wedstrijden met steeds een andere, echte opdrachtgever. Dit jaar was dat het 'Nationaal Comité 4 en 5 mei'.

Het lukte slechts een school om de jury van de regionale finale te verleiden tot een hoger oordeel. En daarmee zijn Hillegommers Tim, Danny en Dennis, tweede geworden in de regionale finale van de Vakkanjers. Op het Fioretti College Hillegom waren dit jaar de schoolwinnaars van Junior challenge: Danny Bouckaert, Dennis Pijnaker en Tim Okker uit huis Groen met hun monument van een 'Vrijheidsklok'. Een klok die aangeeft hoe lang wij al vrede kennen. Een monument waar de jongens ook allerlei andere symboliek aan mee willen geven in de uitwerking om passanten te attenderen op de waarde van onze vrijheid. Want hun monument verdient een plek op een mooi plein vinden ze.

Vakkanjers van Fioretti College Hillegom winnen tweede prijs in regiofinale

Links het Fioretti-team, bestaande uit Tim, Danny en Dennis, dat de tweede plek behaalde. Rechtsonder de klok. | Foto: pr Foto: pr

HILLEGOM n Vakkanjers wil het vak Techniek promoten. Jongeren laten ervaren hoe leuk het is als je zelf techniek gebruikt om iets te maken. Om die reden organiseert Vakkanjers landelijke wedstrijden met steeds een andere, echte opdrachtgever. Dit jaar was dat het 'Nationaal Comité 4 en 5 mei'. Het lukte slechts een school om de jury van de regionale finale te verleiden tot een hoger oordeel. En daarmee zijn Tim, Danny en Dennis van het Fioretti College tweede geworden in de regionale finale van de Vakkanjers. "Een topprestatie!", meldt de school.

"De weg er naartoe was niet gemakkelijk, en het presenteren van hun project was ook best een uitdaging, maar ze hebben het fantastisch gedaan." Op heel veel scholen in het land zijn eerder dit jaar inspiratielessen gegeven waarin de jongeren aan het ontwerpen werden gezet om hun idee daarna tot winnend idee van de school te laten kiezen. Ze werden uitgedaagd om een installatie te ontwerpen die hun vrijheid in letterlijke en technische zin in beweging zet. Op het Fioretti College Hillegom waren dit jaar de schoolwinnaars van Junior challenge: Danny Bouckaert, Dennis Pijnaker en Tim Okker uit Huis Groen met hun monument van een 'Vrijheidsklok'. Een klok die aangeeft hoe lang wij al vrede kennen. Een monument waar de jongens ook allerlei andere symboliek aan mee willen geven in de uitwerking om passanten te attenderen op de waarde van onze vrijheid. Want hun monument verdient een plek op een mooi plein, vinden ze.

Prototype

Op maandag 11 februari was de maakdag van de Vakkanjers in Den Haag waar ze hun idee uitwerkten tot een prototype, aldus Tim. Hij had wel enige overredingskracht nodig om de begeleidende industrieel ontwerper mee te krijgen in zijn idee van het monument, maar dat bleek op 6 maart zeer terecht. Want die dag presenteerden de mannen hun monument tijdens de regiofinale van de Vakkanjers in Zaandam. Vanuit de verre omtrek kwamen leerlingen met hun eigen werkstuk en vol goede hoop om een prijs in de wacht te slepen. En dat is ze gelukt, mede dankzij een prima presentatie.

"De weg naar dit succes was niet gemakkelijk, maar de jongens hebben het fantastisch gedaan. Wij feliciteren ze van harte met dit mooie resultaat", aldus een trots Fioretti College. Krijgt dit resultaat een vervolg? De landelijke finale is alleen weggelegd voor de winnaars van de regiofinale. Er zijn ook nog wildcard voor vier teams. Daar is nu de hoop op gevestigd bij de zeer gemotiveerde makers die naast een certificaat en een een bos bloemen ook nog met een bioscoopbon weer huiswaarts gingen.

School zoekt bedrijven

Ook het Fioretti College wil het techniekonderwijs versterken. Onder andere door meer samen te werken met bedrijven. Daarom komt de school graag in contact met bedrijven die de jongens willen begeleiden bij het realiseren van een echt monument. Ondernemingen die daar aan mee willen werken, kunnen contact opnemen met mou@fioretti.nl.

Plan van aanpak voor De Beukenhof

LISSE n Er ligt een plan van aanpak voor de ontwikkeling van dienstencentrum De Beukenhof. De huidige accommodatie is ruim 40 jaar oud, heeft een vloeroppervlakte van 920 m2 (zaalruimte en kantoorruimte) en doet vooral dienst als ontmoetingscentrum voor senioren.

Door Arie in 't Veld

De opdracht die de gemeenteraad aan het college heeft meegegeven op basis van de raadsbreed aangenomen motie is in overleg te treden met stichting De Paraplu en stichting Huisvesting 55 plus Lisse. Samen moeten zij komen tot een door alle partijen gedragen voorstel voor de realisatie van een nieuwe Beukenhof.

Bij de uitwerking van een voorstel zullen ook de huidige activiteiten naar de toekomst gewaarborgd moeten worden. Verder moet de nieuwe Beukenhof zowel nu als in de toekomst als een sociaal-maatschappelijke accommodatie behandeld worden. De financiële dilemma's rond een aangepast voorstel moet men in beeld brengen en ten behoeve van de besluitvorming in de raad uitwerken. Wethouder Kees van der Zwet zegt hierover dat inderdaad ook wordt gekeken naar het mogelijke gebruik in de toekomst door een nieuwe generatie met wellicht andere wensen. "Dus moeten we in de volle breedte inventariseren waar de belangstelling en noodzakelijkheden liggen. Op dit moment zijn de functies voor het nieuwe gebouw nog niet in te schatten. Niet uitgesloten is dat ook kan worden gewerkt aan het in de avonduren openstellen van de accommodatie, hetgeen nu niet of nauwelijks aan de orde is."

Om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor de te maken keuzes is het nodig om een interactief traject op te starten met de inwoners van Lisse en de aanwezige maatschappelijke organisaties/verenigingen, waaronder De Paraplu en Huisvesting 55 plus. De inwoners worden via een publicatie in de krant en de website uitgenodigd voor een beeldvormende bijeenkomst. Het doel is om enerzijds inzicht te krijgen in de wensen die er leven en anderzijds wat bijvoorbeeld een organisatie ervoor overheeft om deze wensen te realiseren. Volgens de wethouder is het op dit moment nog totaal niet duidelijk hoe hoog de investering zal zijn voor de realisatie van de nieuwe voorziening als onderdeel van het nieuwbouwplan van Huisvesting 55 plus. "De kosten zullen sterk afhankelijk zijn van de informatie die opgehaald wordt tijdens de beeldvormende bijeenkomst en vervolgens de uitwerking van deze informatie in verschillende varianten en de mogelijkheden betreffende het bestemmingsplan en de wet- en regelgeving betreffende de openbare ruimte (parkeerplekken/groen). Dit geldt zowel voor de investering van de gemeente, stichting Huisvesting 55 plus Lisse, stichting Bescal als de betreffende maatschappelijke organisaties/verenigingen. De aanwezige financiële middelen kunnen een belemmering vormen voor de uiteindelijke uitvoering."

Feestelijke verjaardag KBO

HILLEGOM n De KBO (Vereniging van Senioren Hillegom) bestaat dit jaar 65 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd op diverse momenten in dit jubileumjaar. De feestelijke start was vorige week in de schuur van de firma C.S. Weijers en Zonen aan de Leidsestraat, waar het bestuur van eigenaar Jan Boot 800 plantjes in ontvangst nam. Deze zijn de afgelopen week uitgedeeld aan de leden.

De KBO telt 1000 leden. Volgens voorzitter Frans van Lierop zijn er 800 plantjes door vrijwilligers uitgedeeld, omdat in het ledenbestand ook echtparen zitten."Het was totaal geen probleem om mensen te vinden om de plantjes uit te delen. Onze vrijwilligers die de bladen rondbrengen, zeiden meteen: dat doen wij wel. Zo ging de club van 25 enthousiaste mensen op pad om zoveel ouderen in Hillegom blij te maken. Wij als bestuur zijn daar natuurlijk erg trots op."

Het idee om de leden met een plantje te verrassen kwam voort uit de bingo die jaarlijks wordt georganiseerd. "De plantjes zijn steevast de favoriete prijs, die zijn eigenlijk als eerste weg." Gekozen werd deze keer voor begonia's. Bij de plantjes kregen de leden een uitnodiging om deel te nemen aan de jubileumactiviteiten. Zo is er op 18 april van 14.00 tot 16.00 uur een jaarvergadering met bingo in Bloemswaard. Op 22 mei is er van 19.45 tot 22.15 uur de voorstelling "Vergeten Zangeressen van het Vaderlandse lied" in het gebouw van de Kulturele Raad. Op 19 september is er van 14.00 tot 16.30 uur een feestelijke opening van het seizoen met medewerking van entertainer Hans Baaij, met verloting en bingo. Zowel de toegang als de drankjes en hapjes zijn gratis. Als afsluiting staat er in februari/maart 2020 een theatervoorstelling gepland in de Kulturele Raad.

Vrijwilligers voor vakantieweek

vakantie n Stichting Roos doet een oproep: vind je het leuk om met kinderen met een verstandelijk beperking om te gaan en zou je wel eens begeleider willen zijn tijdens een vakantieweek in Nederland? Meld je dan aan bij www.stichting-roos.nl, want ze komen echt vrijwilligers tekort. Periode: 12 juli t/m 9 augustus. Vragen: bel Coby van Zegveld: 0618570438. Lees meer op www.lissernieuws.nl.

Tijdcapsule onder boom

Boomplantdag in 2016. | Foto: archief Foto: Caroline Spaans

Hillegom n Wethouders Jan van Rijn en Karin Hoekstra zullen deze week samen met groep 6 leerlingen van basisschool De Leerwinkel tien bomen aan de Aalberselaan planten.

De bomen zijn de Cornus kousa var. chinensis. Tijdens het planten leggen de wethouders samen met enkele kinderen een tijdcapsule bij de wortels van een boom. Vooraf is de kinderen gevraagd een 'boodschap naar de toekomst' te maken. Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt komt de tijdcapsule weer vrij. Na het opendraaien van de tijdcapsule, kun je zien wanneer de boom is geplant en wie daar hun schepje aan hebben bijgedragen. Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat 'Ieder kind een boom'. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven. Het thema verwijst daarnaast ook naar de diverse (wereld en nationale) Klimaatakkoorden. In al deze akkoorden wordt het belang van aanleg van bossen en het planten van veel meer bomen benadrukt. Bomen zorgen voor een CO2 vermindering. Elke boom die een kind dit jaar kan planten is een bijdrage aan het Klimaatakkoord.

Hisalis beleeft goed weekend

HOCKEY n Heren 1 trad thuis aan tegen Woerden dat offensief van start ging in storm- en regenachtige omstandigheden. Het was voor Hisalis de eerste veldwedstrijd na de zaalcompetitie.

In eerste instantie ging het spel gelijk op met kansen en counters voor beide teams. Na 20 minuten werd het 1-0 voor Hisalis toen Sven Cozijn zijn push met de strafcorner hoog in het net kon slepen. De scheidsrechters lieten veel toe, zodat beide teams nogal fysiek konden spelen met af en toe wat gevaarlijk spel. Kort na rust speelde de linksvoor van Hisalis de bal vanaf de achterlijn richting de strafbalstip. Hidde Kuiper wist in duel met de keeper de bal over de doellijn te krijgen: 2-0. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven.

Dames 1 moest thuis tegen Shinty uit Driebergen. De eerste helft kwam Shinty nog tot een 0-1 voorsprong, maar net voor rust wist Hisalis de gelijkmaker te zetten. Kim de Munk bracht haar team op voorsprong door een fraai velddoelpunt in de tweede helft van de wedstrijd. Met deze winst maakt Hisalis een goede start na de winterstop en staat nu op een keurige vierde plaats.

Zorg voor onze monumenten

Foto: pr

Lisse barst van de monumentale gebouwen. Zowel gemeentelijke als Rijksmonumenten. Een deel daarvan is jaarlijks van heel dichtbij te bewonderen op Open Monumentendag en dan kan worden geconstateerd dat veel eigenaren van dergelijke monumenten er alles aan is gelegen om het erfgoed zo goed mogelijk in stand te houden.

Soms kost dat een paar euro's (vaak meer), maar over het algemeen is het resultaat vaak verbluffend en worden eigenaren beloond met een eervolle prijs van de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse, of de groep die de herbestemming van bollenschuren beoordeelt en de Zwarte Tulp-prijs uitdeelt. In de loop der jaren hebben we heel vaak de steigers rond dergelijke gebouwen gezien, met als summum de restauratie van Kasteel Keukenhof en enkele panden in het centrum van het dorp, waaronder het Hofje van Six in de Kanaalstraat. Ook de renovatie van de voormalige Rijks Middelbare Tuinbouw School (RMTS) mocht er zijn. Een schoolgebouw dat een aantal jaren geleden zijn functie als zodanig heeft verloren, maar inmiddels goed is gerenoveerd en in gebruik genomen door een aantal huurders. Het betreft een van de 93 gemeentelijke monumenten in Lisse. Een goed afgeronde klus dus.

Waar is die klok?

Ware het niet…. ja ware het niet…. dat het kennelijk niet tot de eigenaren is doorgedrongen dat een klok in het hart van de gevel van dat monument deel uitmaakt. En laat die klok nou al heel lang niet meer op zijn plek blijken te zijn. Wat resteert is een zwart/donker gat zoals iedereen kan zien die al dan niet regelmatig het gebouw passeert. Dat moet natuurlijk niet en voor een bedrijf dat de voormalige school zo mooi kon opknappen moet het volgens mij een fluitje van een cent zijn om die klok op z'n plaats terug te zetten. Bij de tijd dan wel, want het is wel zo aardig dat als je de school passeert je kunt zien hoe laat het is. Ik heb geen flauw idee wat er met de oorspronkelijke klok is gebeurd, maar als het ding kapot is, is er wellicht bij de Action voor een paar euro's (grapje) wel een nieuw exemplaar te koop. Batterij erin en gaan. Elders in Lisse wordt overigens ook steevast gewerkt aan het in goede conditie houden van gebouwen die een gemeentelijk of Rijksmonument zijn. En niet zelden moeten de kosten voor dergelijke restauraties uit eigen zak worden betaald en krijgen sommigen daarvoor slechts een kleine bijdrage. Een fooi bijna, maar er wordt wel van je verwacht dat je het monument goed onderhoudt.

Restauraties zelf betalen

De VOL heeft zulke inspanningen steeds in het vizier en reikt aan de eigenaren van zo'n pand een waarderingsprijs uit. De agenda voor de komende jaarvergadering van de VOL is nog niet bekend, maar ik vermoed dat men toch ook dit keer weer een pand of object heeft gevonden die deze eer toekomt. Maar nu eerst de klok in het eerder genoemde gebouw terugzetten en zorgen voor de juiste tijd. Dan is ook daar alles dik voor elkaar.

Plan nieuwbouw Ter Specke wacht op akkoord

LISSE n Het heeft heel wat jaartjes geduurd en in die tijd is het allemaal ook wat duurder geworden, maar het ziet er nu naar uit dat de nieuwbouw van het sportcentrum op Ter Specke spoedig kan worden aangepakt. Volgens wethouder Kees van der Zwet gaat het om de bouw van een energieneutrale accommodatie, ontworpen door het architectenbureau Korbee en Van der Kroft.

Door Arie in 't Veld

"Er wordt uitgegaan van multifunctioneel gebruik, sober en duurzaam", zegt Van der Zwet. "Plus een gedeelde verantwoordelijkheid voor enerzijds de gemeente (de hal) en anderzijds FC Lisse (de kantine). De verwachting is dat de accommodatie in 2021 klaar zal zijn."

De nieuwbouw van de Ter Specke-hal zal, inclusief sloop en een deel van het verbindende bouwdeel een investering van 3 miljoen euro exclusief btw vergen. In dit bedrag zijn de directe bouwkosten en bijkomende kosten zoals honoraria architect en adviseur, leges, prijsstijging/indexering meegenomen. Daarnaast is er het bedrag van 750.000 euro als eenmalige handreiking voor het realiseren van de buitenkleedkamers door de FC; een aanvullend krediet van 375.000 euro voor duurzaamheidsmaatregelen. In totaal omvat de investering 5,7 miljoen euro. De uitvoering van de herinrichting van de openbare ruimte inclusief aanvullende openbare voorzieningen (zoals camperparkeerplaatsen, watertap) worden in een apart raadsvoorstel toegelicht."

Voorzitter Leon Annokee van de FC zegt dat het na veertig jaar zeer noodzakelijk is dat de accommodatie wordt vernieuwd. "In nauwe samenwerking met de gemeente is het nieuwe plan ontstaan dat op 18 april door de gemeenteraad wordt behandeld en we hopen op een positief besluit."

De FC kent op dit moment 700 jeugdleden, 1200 voetballende leden. 300 vrijwilligers en de accommodatie moet ruimte bieden aan 42 zaalvoetbalteams. De FC is zelf verantwoordelijk voor de financiering van de clubaccommodatie en zal dat invullen door zelfwerkzaamheid; een eenmalige bijdrage van de gemeente, geldschieters via onder andere de Stichting Waarborgfonds Sport en sponsors. Ook zal door de FC Lisse een bedrag opgehaald worden onder vrijwilligers, leden en sponsoren. Dit zal gebeuren in kleinere coupons van bijvoorbeeld 1.000 euro. Het betreft een bijzondere leningsconstructie die door meerdere verenigingen is aangegaan de afgelopen jaren. "We zijn er klaar voor om de klus aan te pakken," aldus Annokee.

Secretaris Crescendo legt functie neer

Hillegomn n Tijdens de algemene ledenvergadering in verenigingsgebouw De Drempel heeft Piet Weijers zijn functie als secretaris neergelegd. Hij is sinds 50 jaar actief lid van de vereniging en heeft de functie van secretaris 43 jaar lang uitgevoerd. Een gedenkwaardige prestatie waarvoor hij eerder al een koninklijke onderscheiding voor ontving.

"Hoogtepunten waarvoor Piet zich volledig voor heeft ingezet waren toch wel de aanschaf van nieuwe instrumenten, nieuwe uniformen en het verwerven van verenigingsgebouw De Drempel in 1991", zei voorzitter Jan Weijers. "Ik herinner mij nu het moment dat er gestart werd met de verbouwing van gebouw De Drempel. Piet gaf aan de schoorsteen op het dak wel even te gaan slopen. Met de eerste klap viel zijn hamer in de schoorsteen, en die ligt daar nog steeds."

De jaarlijkse kerstbomenactie was ook altijd een hele organisatie. "Piet was dan werfbaas en zorgde ervoor dat iedere ploeg die de kerstbomen ging verkopen en leveren de juiste lijsten had. Hij was degene die daarna de financiën op orde bracht. En ik vergeet natuurlijk ook niet hoe hij zorgde voor de innerlijke mens. Als iedereen moe en koud terugkwam stond hij klaar met een soep met broodjes en andere versnaperingen. Als je al 43 jaar secretaris bent van een vereniging die in hoogtijdagen 145 leden telde blijft het niet alleen bij de standaard werkzaamheden. Daar komt steeds meer bij.

Naast de ledenadministratie en het organiseren van optredens, het contact met de gemeente was Piet ook samen met zijn zwager Joop de spil in het verhuur van De Drempel." Piet Weijers is daarnaast ook muzikant en bespeelt getrouw zijn Bariton. Dit is de taak die hij voor Crescendo vanaf nu op nummer één zet. Hij werd bedankt met bloemen, cadeaubonnen en een gemeend applaus van de aanwezige leden.

Helden en hufters

Hillegom n Hillegom is de bakermat van een ongekend groot aantal journalisten, die daar hun jeugd doorbrachten. Overal in de media tref je ze aan: op radio, televisie en internet, in boeken, kranten en tijdschriften. In 2010 richtten zij het Rien van Nunen Genootschap op, vernoemd naar de legendarische Hillegomse acteur die in de jaren zestig van de vorige eeuw de burgemeester van Swiebertje speelde. Deze almaar groeiende club telt inmiddels 20 leden.

Hotel Flora is het literair-journalistieke magazine van het Rien van Nunen Genootschap. De derde uitgave heeft als thema: Hillegomse helden en hufters en gaat over bekende en minder bekende dorpsgenoten. Sommigen geroemd, anderen verguisd, maar doorgaans van allebei wat. De nieuwste aflevering van Hotel Flora 3 wordt gepresenteerd op zondag 31 maart tijdens een talkshow onder leiding van Frénk van der Linden en Frenk der Nederlanden. De bijeenkomst vindt plaats in Villa Flora, Hoofdstraat 55, aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is noodzakelijk. Dat kan via e-mail: rienvannunengenootschap@xs4all.nl.

Mooie resultaten voor meiden van Jahn

Indy Koelers, Anne van Santen, Jinte Teeuwen, Rosalie Geldermans, Dunya Slimane en Nikkie Melet. | Foto: pr

Hillegom n De prejunioren van RG Jahn kwamen zaterdag 9 maart in actie tijdens de eerste plaatsingswedstrijd ritmisch gym voor groepen tweede divisie in Utrecht.

Indy Koelers, Anne van Santen, Jinte Teeuwen, Rosalie Geldermans, Dunya Slimane en Nikkie Melet deden namens RG Jahn mee in categorie prejunioren. Zij lieten een groepsoefening met bal en één met hoepel zien. Met bal eindigden ze op de vijfde plaats. Een heel goede prestatie, zeker omdat dit het eerste jaar is dat ze meedoen aan groepswedstrijden. Met de hoepeloefening behaalden ze zelfs een tweede plaats op het podium.

column/nieuws

D66 Statenlid Ton van Rijnberk: man van inhoud

Foto: Thomas Stnvrdn

Hij is een zittend Provinciaal Statenlid voor D66 uit de Duin- en Bollenstreek die hoog op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat. We zoomen in op Ton van Rijnberk

Door Jos Draijer

'Ik geniet van het samen op zoek gaan naar een nieuwe oplossing

We treffen elkaar bij hem thuis in Noordwijk-Binnen. De vriendelijke ontvangst, de geur van verse koffie en de stijlvolle inrichting zorgt voor een aangename sfeer. Hij oogt fit en is zichzelf gedurende het hele interview. Is rustig, luistert en spreekt bedachtzaam en duidelijk. Hij weet waar hij het over heeft, blijkt al gauw. Een man van de inhoud met oog voor kwaliteit. "Sturen op waarden" noemt hij dat. Zijn ruime ambtelijke en bestuurlijke ervaring in het openbaar bestuur en het bedrijfsleven heeft daar duidelijk aan bijgedragen. Een bekwaam en gedreven bestuurder met een technische achtergrond. Praktisch en oplossingsgericht.

Ton van Rijnberk is vlak na de oorlog (1948) in een 'noodwoninkje' geboren in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, als oudste in een gezin van vier jongens. Zijn vader werkte daar als douanier. Als Ton 4 jaar is wordt zijn vader overgeplaatst naar Leiden en verhuist het gezin naar Noordwijkerhout. Daar scheurt zijn vader op de motor langs de bollenexportbedrijven om de douane papieren in orde te maken voor vertrek naar het buitenland.

Na de middelbare school gaat hij naar de HTS en studeert af in weg- en waterbouwkunde. Hij werkt voor de gemeenten Amsterdam en Den Haag (o.a. aan stadsvernieuwing) maar ook voor kleinere gemeenten, bijvoorbeeld Noordwijk. Hij is lang raadslid en daarna wethouder geweest in Noordwijk, Hillegom en Bloemendaal (NH). Begin 2018 werd hij Provinciaal Statenlid voor D66 en werd meteen woordvoerder infrastructuur, mobiliteit en energie. Hij kent de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek als geen ander. Een veelzijdig man, op weg naar de Statenverkiezingen in Zuid Holland van 20 maart aanstaande.

Je bent nu 70, waarom niet genieten van je vrije tijd in plaats van je weer kandidaat stellen voor de PS?

"Ik snap de vraag, maar ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de bestuurlijke kant van het openbaar bestuur. Vooral vanuit mijn verkeerskundige, en later ook door mijn stedenbouwkundige werkzaamheden raakte ik steeds meer gefascineerd door de communicatie tussen overheid en burger zoals bij verkeerscirculatieplannen en stedenbouwkundige planuitwerking. Gezamenlijk nieuwe praktische, werkbare oplossingen bedenken voor problemen, iets nieuws ontwikkelen, daar kan ik nog steeds van genieten. In mijn rol als volksvertegenwoordiger of bestuurder kan ik mijzelf daarin kwijt. In een complex krachtenveld, wat het openbaar bestuur is, in staat zijn iets te laten lukken, dat vind ik nog steeds een uitdaging. En er komt nogal wat af op de provincies de komende periode, de energietransitie bijvoorbeeld. Daar werk ik graag aan mee".

Hoe zie jij de rol van de provincie Zuid Holland in dit verband?

"De provincie wordt steeds meer een intermediair tussen gemeenten, regio's en de doelstellingen van het Rijk op terreinen als energietransitie, circulaire economie en de grote woningbouwopgave. Als provincie een regierol oppakken en nieuwe oplossingen ontwikkelen. In die provinciale regierol ook alle relevante partijen uit de markt en de samenleving meenemen en gemeenten helpen transitieopgaven te realiseren. Samen werken aan de leefomgeving. Nieuwe plannen moeten op elkaar aansluiten, dus ook verbinden. Denk aan integrale gebiedsontwikkeling met de provincie als regievoerder".

Concreet, wat kunnen we verwachten van D66 t.a.v. de uitdagingen voor Leiden en de Leidse regio voor verbetering van de leefbaarheid?

"Dan kijk ik meteen naar de Leidse regio zelf waar al heel interessante ontwikkelingen zijn opgestart. In het kader nieuwe Omgevingswet heeft Leiden met 9 andere gemeenten (inclusief Noordwijk) de regionale agenda omgevingsvisie 2040 opgesteld, "Hart van Holland' genaamd. Daarin worden allerlei vragen gesteld zoals over woningbouw, leefomgeving, klimaatverandering, etc. Allemaal gericht op de kernvraag: hoe houden we onze omgeving leefbaar, goed bereikbaar en economisch krachtig? Die gemeenten delen de ambities voor de leefomgeving die bijdraagt aan de sterke duurzame economische positie van de regio in de Randstad en helpt gezond en veilig te blijven. Gezonde lucht, verstedelijking rond de Oude Rijn, open en onderling verbonden landschappen, voortreffelijke bereikbaarheid en een draagkrachtige bodem zijn 5 kernelementen. Die regionale agenda vormt de basis voor de gemeentelijke omgevingsvisies maar dient ook betrokken worden bij de provinciale omgevingsvisie. Verbinding en afstemming zijn natuurlijk nodig. De provincie Zuid Holland moet dat initiatief verwelkomen en ondersteunen. Desgewenst regie voeren vanwege inpassing en afstemming. Noem het faciliteren van gebiedsontwikkeling, helpen integrale afwegingen te maken op basis van waarden als kwaliteit. Dat is een goed voorbeeld hoe de nieuwe rol van de provincie er uit zou kunnen zien. Ook al kan dat betekenen dat de organisatie en werkwijze van de provincie daarop moet worden aangepast.

Hoe ziet D66 de bestuurlijke dilemma's tussen woningbouwopgaven, behoud van het bollencomplex en verbetering van de bereikbaarheid in de Duin- en Bollenstreek?

"Ik heb aan de basis gestaan van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport. Daarbij gaat het om grote economische belangen. De keuze is toen gemaakt voor voldoende hectaren bollenareaal en de kwaliteit van het open landschap. Valkenburg is als grote locatie voor 5000 woningen aangemerkt, Bronsgeest in Noordwijk voor 600 en verder eerst binnen de dorpscontouren woningbouwcapaciteit benutten. En zo zit D66 er nog steeds in. Het is wel jammer dat de samenvoeging van de 5 bollengemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom niet is doorgegaan. Dat had de ontwikkeling van de Greenport kunnen versterken en bestuurlijke versnippering kunnen voorkomen. Een grotere en kwalitatief sterkere gemeente vanwege schaalvoordelen maar met behoud van de identiteit van de kleinere gemeenschappen (kernen), dat gaat best samen. Wat betreft de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek, daar zijn definitieve besluiten genomen over het tracé van de Duinpolderweg, maar dan verdiept aangelegd met een ondergrondse passage (aquaduct) onder de Ringvaart, én met aanvullende fietsverbindingen. Bovendien wordt in Lisse Zuid voor de verbinding naar de A44 een maatwerkoplossing gezocht om tegemoet te komen aan de bezwaren van de bewoners daar.

Slotwoord?

"Burger, ga stemmen, want het gaat om meer dan de Eerste Kamer, namelijk ook uw woonomgeving. Punt".

Waarom heet boerderij De Wolff zo?

De kopgevel van de woning door het groen is bijna niet te zien. | Foto: Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek Foto: Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek

Naar aanleiding van de vorige columns in Sporen van Vroeger over boerderij De Wolff vroegen diverse mensen waarom deze boerderij 'De Wolff' genoemd wordt. Van 1823 tot 1850 boerde hier Jan Wolff. De boerderij was vanaf 1797 in bezit van zijn vader, Caspar Wolff.

Op de woning staat een gevelsteen met het jaartal 1603 erop. Vast staat in ieder geval dat op deze plek vóór 1612 een nieuwe boerderij is gebouwd. Dit zou dus heel goed 1603 geweest kunnen zijn. Vóór die tijd staat er echter ook al een bedoening (boerderij, red.). Deze plek wordt voor het eerst in 1528 genoemd. De eigenaren tussen 1528 en 1779 zijn bekend. Daarbij is echter niemand die De Wolff heet.

Caspar (Casparus Hendricus) Wulff of Wolff is in 1774 geboren bij Osnabrück in Duitsland. In 1792 als hij 17 jaar is, woont hij in Amsterdam en wordt hij ingeschreven als leerknecht bij een chirurgijn (dokter). Hij wordt later zelf een bekende chirurgijn. Hij trouwt in 1797 met Huberta Verdegaal, die op boerderij Welgelegen aan de Heereweg bij de Vuursteeglaan in Lisse geboren is. Haar vader is Jan Verdegaal en haar moeder is Willemijntje Vreeburg.

Caspar en Huberta krijgen in 1797 'bij donatie' van Jan Verdegaal een bouwmanshuis (de latere boerderij de Wolff) en de landerijen er omheen. Dit bouwmanshuis is al in 1779 gekocht door Jan Verdegaal. Caspar Wolff koopt in 1803 meer grond rondom de boerderij. Het echtpaar heeft daar echter zelf nooit gewoond, maar is na hun trouwen aan 't Vierkant gaan wonen. Hij is hier chirurgijn tot 1828. Dan vertrekken zij naar Oegstgeest.

Jan Verdegaal is in 1823 overleden. Huberta erft dan definitief boerderij De Wolff en de landerijen van haar vader. Huberta's zus Maryte is getrouwd met Jacob Riggel. Zij erft Boerderij Welgelegen op de hoek van de Heereweg en de Vuursteeglaan.

Johannes (Jan) Wolff

Uit het huwelijk van Caspar en Huberta zijn 14 kinderen geboren, waarvan Jan de oudste zoon is. Hij is geboren in 1799. Hij trouwt in 1823 met Petronella van der Geest en na haar overlijden met Adriana Kester. Hij gaat in 1823 boeren op de latere boerderij De Wolff, maar zijn ouders blijven eigenaar van de boerderij met het woonhuis en de landerijen van de Stationsweg tot de Speckelaan.

Verkoop aan Keukenhof

In 1848 overlijdt Huberta. Caspar besluit zijn landerijen in 1850 te verkopen aan mevrouw Steengracht, de echtgenote van Baron van Pallandt van Keukenhof. Het betreft de woning, de boerderij en alle percelen (28 ha) tussen de Speckelaan en de Stationsweg. Caspar zelf overlijdt in 1856. Zijn zoon Jan Wolff heeft sinds 1823 al die tijd op de boerderij gewoond en gewerkt. Als de boerderij verkocht wordt in 1850, stopt hij met boeren en gaat wonen op 't Vierkant. Hij overleed in 1867.

Berkhout

De familie Wolff heeft dus van 1797 tot 1850 de boerderij met woonhuis in bezit gehad en het is niet vreemd dat de boerderij naar hen vernoemd is. In de loop der jaren is het echter boerderij 'De Wolff' geworden en niet boerderij 'Wolff' of 'Van Wolff'. Vóór de tijd van Wolff werd de boerderij 'Het bouwmanshuis van Berkhout' genoemd. Daar was toen het bos van Landgoed Berkhout.

Doe mee aan de laatste Scootmobielen Bloementoertocht

Hopelijk wordt het een tocht met mooi weer, waarbij je extra kunt genieten van de bloeiende bollenvelden. | Foto: pr Foto: pr

n De Bloemenslinger stopt met organisatie bijzondere rit

REGIO n Voor de tiende en laatste keer organiseert Stichting De Bloemenslinger de Scootmobielen Bloementoertocht. Deze vindt plaats op dinsdag 16 april. De organisatoren hebben moeten besluiten te stoppen met de jaarlijkse tocht, omdat al het regelwerk steeds moeizamer verliep en ook het aantal deelnemers is teruggelopen.

Dit tot grote teleurstelling van de deelnemers die vanaf de allereerste keer hebben meegedaan. Uiteraard wordt nu alles uit de kast gehaald, zodat iedereen een onvergetelijke laatste Scootmobielen Bloementoertocht kan beleven.

Nieuwe route

De voorbereidingen zijn in volle gang. Het belooft een memorabele en uiteraard bloemrijke tocht te worden met een geheel nieuwe route. Hierbij zullen ook weer alle hulptroepen present zijn, zoals de 'wegenwacht' van Welzorg voor pech onderweg, de verkeersregelaars, bezemwagens, EHBO, ADL-assistentie, muziek en catering.

Scootmobiel opgeladen en in goede conditie

Deelnemers hoeven alleen te zorgen voor eigen vervoer van en naar Munnekeweij en natuurlijk voor een opgeladen scootmobiel die in goede conditie is.

Gratis voor deelnemers

Opnieuw is de organisatie er, dankzij de medewerking van vele sponsoren, in geslaagd dit evenement voor alle deelnemers gratis te organiseren. Dat geldt ook voor het ophalen de avond ervoor van de scootmobielen en het 's avonds ook weer terugbrengen van de scootmobielen buiten Noordwijkerhout, maar binnen de Bollenstreek. En bovendien krijgt elke deelnemer een heerlijke lunch aangeboden en een tussenstop met fris, koffie of thee.

Record?

Grijp deze laatste kans en rijd mee op dinsdag 16 april. De Bloemenslinger zet in op een nieuw record en rekent op meer dan 150 deelnemers. De Scootmobielen Bloementoertocht op 16 april begint om 09.30 uur in het atrium van de Munnekeweij, Via Antiqua 25 in Noordwijkerhout. Daar zal rond 10.30 uur het startsein worden gegeven. Rond 16.30 uur zijn de deelnemers weer terug in Noordwijkerhout. Aanmelden om gratis mee te rijden, kan vanaf nu. Doe dit via Jaap Walen (tel: 06 538 372 62) of via het aanmeldformulier op de website van de stichting: www.debloemenslinger.nl.

50plus on tour

politiek n De lijsttrekkers en de leden, voor de Provincie en Waterschappen van 50plus, zijn woensdag 13 maart in de Bollenstreek.

Hillegom en Lisse staan als eerste gemeente op het programma tussen 9.00 en 10.15 uur.

Kamerlid Martin van Rooijen, lijsttrekker voor de Provinciale Staten, Willem Bakx en de nummer 2 en 3 Jaap Haasnoot, Hans Cornet reizen heel de dag mee.

Voor de Waterschappen zijn Roberto Schols, lijsttrekker, en Aad Muller aanwezig.

Schouten geeft zelf ontworpen schoenen weg

wedstrijd n Vier winnaars van de kleurwedstrijd 'Ontwerp je eigen schoen' ontvingen vorige week hun prijs uit handen van Debby Schouten, bij Schouten Schoenen in de Dorpsstraat. Enthousiaste reacties en blije gezichten toen de kinderen hun zelf ontworpen schoenen uitpakten en aantrokken.

In de winterperiode organiseerde Schouten Schoenen een kleurwedstrijd.

Zij gaven schoenfabrikant Piedro de opdracht om de ontwerpen van vier winnaars als echte schoenen te vervaardigen.

Enkele weken geleden kwamen de winnaars naar de winkel om hun voeten in de lengte en in de breedte op te laten meten. Met die gegevens kon Piedro de ontwerpen omzetten in echte schoenen. Van deze schoenen bestaat dus maar één paar op de wereld.

De winnaars zijn dus in bezit van iets heel bijzonders.

Vorige week was het dan zover: het moment dat de schoenen klaar waren om uitgereikt te worden aan de kinderen die meegedaan hadden en tot winnaar waren uitgeroepen: de 3-jarige Emma uit Heemstede, de 5-jarige Coert uit Lisse, Jelle (10) uit Hillegom en de 11-jarige Nienke uit Leiderdorp. De kinderen konden niet wachten om hun nieuwe schoenen aan te trekken en liepen na de feestelijke prijsuitreiking met een trotse blik de winkel uit op hun eigen ontworpen schoenen.

Watersport Vereniging Lisse kijkt bezorgd naar de toekomst

De Watersport Vereniging Lisse staat er financieel goed voor, maar heeft wel wat zorgen voor de toekomst. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

LISSE n De Watersport Vereniging Lisse draait ontzettend goed, maar er is desondanks reden om enigszins bezorgd de toekomst tegemoet te gaan. De reden van die bezorgdheid is het aflopen van de huur van een deel van de jachthaven over enkele jaren en het feit dat men het met de verhuurder nog niet eens kan worden. Tijdens de vorige week gehouden jaarvergadering schetste voorzitter Ton van Breugel dat men dan ook broeit op alternatieven omdat men de leden niet in de kou wil laten staan.

Door Arie in 't Veld

"De gemeente denkt met ons mee en in dat verband wordt door ons lid Harry Cozijn onderzocht of het water vlak bij de ingang - dat bezit van de gemeente is - kan worden ingezet en wellicht een deel van de Greveling. We hebben nu 170 ligplaatsen en dat willen we graag zo houden", stelt Van Breugel.

De WSV heeft een stevige financiële basis. Dat is ook hard nodig, want het onderhoud van de haven kost flink wat geld. Waaronder het vernieuwen van een deel van de beschoeiing. "Maar vooralsnog gaan we dat geld niet investeren voordat we duidelijkheid hebben over het voortzetten van het huurcontract, omdat onze investering wel effectief moet zijn." Intussen gaat het de vereniging naar den vleze zoals uit het jaarverslag van penningmeester Annet Reurink blijkt. Een fors batig saldo werd dan ook aan de reserve toegevoegd, waaronder ongeveer 10.000 euro die werd opgebracht door ruimte te bieden aan passanten en 2500 euro door langpassanten. Secretaris Johan van Dijk meldde in het jaarverslag onder andere dat verenigingsblad Het Kanaal is gestopt omdat men niemand kon vinden die daar tijd in wil steken. Aanvankelijk verliep ook de informatie via de website problematisch, maar dat lijkt inmiddels opgelost. Wat betreft clubhuis 'Het Redershuis' is bekend dat dit niet al te stabiel meer is, maar ook op de korrel wordt genomen bij het al dan niet verlengen van het huurcontract. Enkele leden hebben inmiddels de basis van het gebouw aangepakt en goed gezekerd. "Het bestuur is vertegenwoordigd geweest bij de officiële opening van de accommodatie van de kanovereniging en het jubileum van de jeu-de-boulesvereniging, alsmede bij bijeenkomsten van de gemeente over het Sportief Akkoord. Het jubileumfeest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van onze vereniging is gevierd op 5 mei. De Gondelvaart werd door ons georganiseerd op 25 augustus. Verder hebben de evenementencommissie en de organisatoren van de contactavonden een belangrijke bijdrage geleverd aan de sfeer binnen onze vereniging." Kortom: WSV Lisse is springlevend, maar kijkt enigszins bezorgd naar de toekomst. De medewerking van het gemeentebestuur is in elk geval een goede steun in de rug.

Vrijwilligersacademie Bollenstreek

regio n De Vrijwilligersacademie Bollenstreek is een verzamelplaats voor cursussen, workshops en thema-bijeenkomsten die in de Bollenstreek worden aangeboden voor vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en mantelzorgers.

In de maanden maart en april vindt het volgende aanbod plaats: workshop groene vrijwilligers vinden en binden. Deze workshop start op 12 maart en wordt aangeboden door Groen Dichterbij. Vanuit GGZ rivierduinen worden diverse cursussen aangeboden. Cursus Positief leven! De cursus van vijf lessen start op 28 maart en wordt aangeboden door WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Training Basishulpverlening (BHV), aanmelden is mogelijk voor 29 april. Deze training wordt aangeboden door First Response. Mindfulness training Stressreductie. Deze cursus wordt aangeboden door De Appelboom en bestaat uit acht ochtenden. Er zijn twee startdata, 31 maart en 3 april.

De Academie is bedoeld om het leven van vrijwilligers en mantelzorgers makkelijker en leuker te maken. Ook andere belangstellenden kunnen gebruiken maken van het aanbod. Het gehele aanbod is te vinden op www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl. Via deze website gaat de aanmelding rechtstreeks naar de aanbieder. Voor E-learning kan er direct gebruik gemaakt worden van het aanbod.

De Academie is een initiatief van Welzijn Teylingen. Voor het zelf plaatsen van aanbod of bij meer informatie/vragen kan er contact opgenomen worden met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet bij Welzijn Teylingen. M.kofoed@welzijnteylingen.nl of 0252-231805

Joanna Cannon

Drie dingen over Elsie

Florence, 84 jaar en licht dement, gaat samen met haar vrienden Elsie en Jack op zoek naar de ware identiteit van de nieuwe man in haar verzorgingshuis.

Zij meent hem van vroeger te kennen maar toen had hij een andere naam.

Humoristisch en invoelend geschreven. De auteur is psychiater.

Simone St. James

Gebroken meisjes

De zus van een 20 jaar geleden vermoorde leerlinge van een kostschool voor probleemmeisjes in Vermont, duikt in het verleden van de school, de vriendinnen en wat er met haar zus is gebeurd nadat er opnieuw een lijk is gevonden. Vlot en goed geschreven. Geen constante spanning maar je wilt wel doorlezen. Een zeer verrassende thriller.

Charlotte de Monchy Nee heb je

Bobbie gaat naar Bali, het eiland waar haar zus werkt, om een klein klusje te doen voor haar baas. Maar dat pakt heel anders uit dan verwacht! Het klusje van haar baas loopt niet al te soepel en is niet zo'n klein klusje als de baas deed voorkomen en haar zus ontvangt Bobbie niet bepaald met open armen. Weer een heerlijke roman zoals we van De Monchy gewend zijn.

Een lezer

Veertig herfsten

Nina Wilnner

Moeder van de schrijfster is vanuit de DDR als enige uit een gezin van 8 kinderen gevlucht. Het verhaal van het gezin binnen het raamwerk van de geschiedenis. Het is de periode 1945 tot de val van de muur in 1989. Je hebt moeite om het weg te leggen.

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

leestips/nieuws

Route 66 viert eerste lustrum met uitvoering

Foto: pr

LISSE n Koor Route 66 gaat het vijfjarige bestaan vieren met een uitvoering in de Pauluskerk. Deze vindt plaats op vrijdagavond 5 april onder leiding van Rob van Dijk.

Door Arie in 't Veld

Na een advertentie in een lokale krant startte het koor op 1 april 2014 officieel met repeteren. Het koor, rond 66 leden uit de hele Bollenstreek, musiceert elke maandagochtend van 09.30-11.45 uur in het Speelkwartier van Da Capo, Hannie Schaftlaan 1a. Het is een gezellig, vierstemmig koor onder leiding van een humoristische dirigent. Er is nog altijd plaats voor enthousiaste zangers, zie www.robvandijk.nl.

Hoogtepunten

Hoogtepunten uit het 5-jarige bestaan waren onder andere het halflustrumconcert in oktober 2016 in De Nachtegaal en in januari vorig jaar een belevenis in Paradiso. Daarnaast zijn talrijke optredens op maandagmorgen in de diverse verzorgings- en verpleeghuizen. Op het programma voor dit lustrumconcert staan onder andere vrolijke Amerikaanse songs en een intermezzo met het duo Sun en Moon.

Tickets

De toegangskaarten kosten € 11,00 per persoon en zijn verkrijgbaar bij de VVV, de koorleden of via Eric Prince (emprincetermeer@gmail.com)

Ontstaan

Rob van Dijk (1943), niet alleen dirigent maar ook pianist, organist, componist en arrangeur bedacht na zijn 65e hoe hij zinvol in de muziek verder kon. Zo begon hij in 2009 Route 66 in Hoofddorp, in 2012 in Maarssen en in 2014 dus in Lisse met dezelfde vrolijke Amerikaanse songs uit de vorige eeuw.

Rob is geboren in hartje Amsterdam als zoon van een koster en als jongere broer van Louis van Dijk. Zij gingen samen op in de klassieke muziek, maar ook in de jazzwereld, zowel op piano als orgel.

Rob heeft zijn sporen overal verdiend in binnen- en buitenland, voor radio- en tv-zenders, met alle grote dirigenten en solisten en orkesten.

Via WelzijnsKompas een tennismaatje

Mevrouw Zaat met haar man Wim. Hij heeft een tennismaatje via WelzijnsKompas. | Foto: pr Foto: pr

REGIO n "Mijn man was altijd zo actief, maar nu hij Alzheimer heeft kan hij lang niet alles meer." Tennissen lukt nog wel. Via WelzijnsKompas kreeg de man van Carla Zaat-Bolland uit Hillegom een tennismaatje, die haar Wim ook ophaalt en thuisbrengt. "Wim kijkt er de hele week naar uit en ik kan rustig even een boekje lezen."

Verre reizen, een prachtige baan, honkbal, motorrijden, joggen, fietsen, tennis... "Dat valt bijna allemaal weg met dementie. Naar onze zoon in Parijs gaan we nog wel, maar gewoon een weekendje weg is niet te doen - zeker omdat ik zelf ook slecht loop. Wat Wim nog wel kan is sport op televisie kijken, met schoon- en kleinzoon naar thuiswedstrijden van ADO en een vast rondje joggen. Dan neemt hij een telefoon zonder code mee, zodat hij mij altijd kan bellen. En ik hem. Eerst wilde ik verhuizen naar een appartement in de buurt van mijn dochter, maar ik heb het naar mijn zin in Hillegom. We kregen hier zonder bedelen een invalidenpas en ik mag elk jaar een mantelzorgcompliment ophalen. Maar vooral het tennismaatje is fijn geregeld. De gemeente zorgt goed voor ons."

Uitje van de week

Wim's tennismaatje heet Anneke. Haar inzet wordt bekostigd via de Huishoudelijke Hulp Toelage: de HHT-regeling. Deze regeling is er om de belasting die mantelzorgers ervaren, enigszins te verlichten. Een aanvraag daarvoor gaat via WelzijnsKompas, die op haar beurt samenwerkt met organisaties als Fleur de Dag, Home Instead en in dit geval Saar aan Huis. "Ik had al geprobeerd zelf iets op te zetten voor mensen met Parkinson en Alzheimer, maar veel medewerking kreeg ik niet van de tennisvereniging. Bij Saar aan Huis ging dat een stuk makkelijker. Eigenlijk was de match zo gemaakt. Elke week haalt Anneke Wim op en gaan ze een uurtje tennissen en wat drinken. Daarna brengt ze hem weer naar huis. Het is absoluut het uitje van de week." Carla lacht: "Zelf ga ik dan bijvoorbeeld een film kijken waar Wim niets aan vindt. Zware documentaires hoeven voor hem niet meer." Carla is overduidelijk blij met de ondersteuning voor mantelzorg. "Je weet wel dat je een traplift kunt krijgen of hulp in de huishouding, maar er kan dus nog veel meer. Bedenk het maar en vraag het aan. Via de website van WelzijnsKompas is het zó geregeld: administratieve of huishoudelijke hulp, gezelschap voor als je even weg wilt, - net wat je kunt gebruiken om even op adem te komen." Bij huishoudelijke hulp betaalt de mantelzorger vijf euro per uur eigen bijdrage; bij de andere vormen van hulp is er geen eigen bijdrage. Mantelzorgers uit Hillegom en Lisse kunnen in ieder geval tot het einde van het jaar gebruikmaken van de HHT-regeling.

Concert Young Pianist Foundation in Koetshuis

Carlos Marin Rayo won de publieksprijs van het concours van de Young Pianist Foundation. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof wordt dinsdag 19 maart het jaarlijkse concert van de Young Pianist Foundation gehouden. Deze stichting organiseert om de drie jaar een concours voor jonge Nederlandse en in Nederland studerende pianisten.

Tijdens het concert in het Koetshuis treden Carlos Marín Rayo en Rik Kuppen op. Bij de finale op 9 en 10 februari in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam werden zij respectievelijk tweede en derde. Carlos Marín Rayo won bij het concours de publieksprijs. Hij volgt de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Frank van de Laar. Eerder studeerde hij aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en in Madrid. Bij dit concert speelt Carlos Marín Rayo werk van Schubert (Sonate opus 143), Gómez-Chao Porta, Schönberg, Berg en Thomas Beijer.

Rik Kuppen behaalde in 2017 zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Ellen Corver. In het eerste jaar van zijn studie won hij de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, wat hem concerten en tournees in Mexico, Malta en Kroatië opleverde. In 2017 was hij finalist in de Dutch Classical Talent Competition. Rik Kuppen speelt bij dit concert werk van Debussy, Beethoven en Janácek. Het concert begint om 20.15 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl, cultureel@kasteelkeukenhof.nl of telefonisch 0252-465555.

Stichting Roos zoekt vrijwilligers

regio n Iedereen die het leuk lijkt om met kinderen met een verstandelijk beperking om te gaan en wel eens begeleider zou willen zijn tijdens een vakantieweek in Nederland, kan zich aanmelden bij Stichting Roos.

Deze organisatie zoekt vrijwilligers die met hen mee willen gaan als begeleider tijdens een vakantieweek met tien kinderen/jong volwassenen met een verstandelijke beperking. In de periode van 12 juli tot en met 9 augustus hebben zij in Nederland, op twee locaties tegelijk, Roos vakantieweken. Voor elke week zijn zes vrijwilligers nodig. Geïnteresseerden kunnen voor meer info kijken op: www.stichting-roos.nl. Een verpleegkundige achtergrond is niet noodzakelijk.

Bellen met Coby van Zegveld mag ook: 06-18570438.

Poot

Hij kwam ernstig kreupel binnen, de jonge Labrador. Amper 10 maanden oud en hevig hinkend op de linker achterpoot, omdat hij rechts niet wilde of kon belasten. Ik moest David wel eerst verdoven alvorens ik hem kon onderzoeken, want hij was een onstuimige en ijzersterke jonge hond. Twee dagen ervoor had hij bij de hondentraining een verkeerde beweging gemaakt volgens de eigenaar.

Het kan dan van alles zijn: verrekte knieband, opgerekt kapsel, aanhechtingsruptuur van de knieschijf, spit in rugspier, gekneusde heup, overstrekte hak enzovoort. Pas als een dier zich in ontspannen toestand laat onderzoeken kan je hier onderscheid tussen maken. Het klinisch onderzoek liet verrassend genoeg veel te veel speling in de knie zien; dat suggereerde een kruisband probleem. Dat bestaat eigenlijk helemaal niet op deze leeftijd. Althans, dat hebben wij nog nooit gezien en in de literatuur staat het als zeer zelden beschreven. De pezen zijn op deze leeftijd sterker dan het kapsel, de aanhechtingen of zelfs de groeischijven. We besloten röntgenfoto's te maken. Qua botten zag alles er goed uit! De heupen waren oké, de groeischijven waren prima, maar de knieholte was zwaar overvuld. De diagnose was onwaarschijnlijk, maar helaas wel waar: een gescheurde kruisband! Op deze extreem jonge leeftijd! We lieten hiervoor een orthopedisch specialist uit Bilthoven 'invliegen' om David de beste kans op een snelle en complicatievrije genezing te bieden. Tijdens de operatie bleek dat zijn hele voorste kruisband finaal was verdwenen! De specialist had dit in zijn 34-jarige carrière nog nooit meegemaakt. In dit geval koos hij ervoor de knie aan te pakken met de TTA-methode. Daarbij wordt er een wig van titanium geplaatst in het scheenbeen, waardoor de positie van de knie dusdanig verandert, dat er helemaal geen kruisband meer nodig is! Hierdoor komt er geen lichaamsvreemd materiaal (een nylon kunstkruisband) in de knie zelf en geeft dit na enkele maanden verreweg het beste resultaat. Een goede operatie is één, een goede revalidatie is zo mogelijk nog belangrijker. Hiervoor kiezen we vaak voor aquatraining, laseren, chiropractie en/of fysiotherapie. Een mens gaat na een kruisbandoperatie een heftig circuit van training in, een hond zou het vooral zelf maar moeten uitzoeken. Dat schreeuwt ook om ondersteuning. In de postoperatieve periode kreeg David echter last van een gegeneraliseerde huidontsteking.

Hij moest langdurig op antibiotica en speciaal voer. En juist toen zijn huid hersteld was en zijn geopereerde knie weer goed belast kon worden…scheurde hij zijn andere kruisband!

Hoeveel pech kun je hebben? Als hond en als eigenaar? Voordat David 14 maanden oud was had hij al twee nieuwe knieën en mocht hij alleen maar hypoallergeen voer eten. Soms zit het mee, soms zit het heel erg tegen.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 17 maart, 10.00 uur

Voorganger: dhr M. de Ridder

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 17 maart, 10.30 uur
Spreker: Andries Bakker

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 17 maart, 10.00 uur

Spreker: Frans Blok

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 16 maart, 19.00 uur

Celebrant: pastor T. van Eijk

Zondag 17 maart, 11.00 uur

Celebrant: pastor T. van Eijk
Koor: het Inloopkoor

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 17 maart, 10.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: Projectkoor Gregoriaans
Extra: Kinderwoorddienst en koffie/thee

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 13 maart, 09.00 uur

Celebrant: diaken I. Osseweijer

Zaterdag 16 maart, 19.00 uur

Eucharistieviering
Celebrant: pastor R. Franken
Koor: Actaea

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 17 maart

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, Prinsessestraat 1
16.30 uur

Voorganger: ds. P.J. den Hertog

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 17 maart, 10.00 uur

Spreker: Bryan Haboldt

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 17 maart, 10 en 16 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 17 maart

Voorganger: ds. H.B.E. van Galen, Meer en Bosch Heemstede

M.m.v. muziekgroep De Paradijsvogels

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 17 maart, 10.00 uur

Voorganger: proponent mw. J.C. Eikelenboom, Lopikerkapel

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 17 maart, 10.00 uur

Voorganger: ds. M.C. van Pelt

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 17 maart bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 10 is: Ton Kleijhorst uit Hillegom. De oplossing was: koopjesjager.