LisserNieuws - De Hillegommer

19 februari 2019

LisserNieuws - De Hillegommer 19 februari 2019


Nieuw mavo-vak op Fioretti

In groepjes werken de mavo-leerlingen aan hun opdracht: het organiseren van een feest. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

ONDERWIJS n Op het Fioretti College in Lisse heerste een opgewonden stemming onder de leerlingen van de tweede klas mavo. Zij maakten vorige week kennis met een nieuw en meer praktijkgericht vak, namelijk mavo Business. Hun opdracht was het organiseren van een feest. Omdat volgende week de keuze van het vakkenpakket moet worden gemaakt, leek het de school een goed idee om de leerlingen door middel van een try-out te laten ondervinden wat ze van dit nieuwe vak kunnen verwachten.

Door Esther Akerboom

Projectleider Sebastiaan Duivenvoorde vertelt er enthousiast over: "We zijn vorig jaar in 4 havo met 20/80 learning begonnen, dat houdt in dat de leerlingen 80% gewone lessen krijgen en 20% op een andere manier. In dit geval is dat gericht op bedrijfseconomie, ze moeten zelf een bedrijfje op gaan zetten. Dat loopt nu goed en we willen op de mavo ook naar zo'n systeem toe. Maar omdat 30% van de mavo-leerlingen naar de havo doorstroomt, kunnen we natuurlijk niet precies hetzelfde gaan doen. We willen het in het begin klein aanpakken en starten daarom met een vak van 4 uur, mavo Business, gericht op het organiseren van evenementen."

Tijdens de try-out werden de leerlingen aan het werk gezet om een feest te organiseren voor een bepaald budget. Ze werden in groepjes opgedeeld en ieder kreeg een functie. De onderzoeker en versierder hadden onder andere de taak om uit te zoeken waar ze het beste welke spullen konden inslaan voor het feest en de leider en bankdirecteur verzorgden naast hun officiële taken de uitnodiging. Na afloop hield elke groep een pitch en onderling werd bepaald wie 't het beste had gedaan. Hannie Stam, teamleider bovenbouw mavo, legt uit waarom deze ochtend zo belangrijk is. "We willen de leerlingen goed voorlichten over het nieuwe vak. Er komt heel veel bij kijken, bijvoorbeeld op psychologisch vlak en op het gebied van personal branding; hoe kan ik de mensen bereiken en hoe zet ik mijn product in de markt? Je moet een goed verhaal kunnen brengen en op deze manier leer je dat spelenderwijs."

Het nieuwe vak kent geen eindexamen, maar er wordt wel een officieel certificaat uitgereikt.

Grote fitheidstest Vitaal Lisse

Langer vitaal blijven en mensen ontmoeten, dat is wat Vitaal Lisse nastreeft. Foto: pixabay

Lisse n Vitaal Lisse start zaterdag 9 maart met een fitheidstest voor de inwoners van 65 tot 70 jaar. Het project staat onder begeleiding van onder meer de gemeente Lisse, Team Sportservice Zuid-Holland, FC Lisse, Sportfondsen Lisse, Welzijnskompas, BroSports, Hisalis, KBO, De Spartaan en FunFit.

Na de fitheidstest volgt een beweegintroductieprogramma van 12 weken. De fitheidstest wordt gehouden in sporthal Ter Specke in Lisse. Inschrijven is hiervoor noodzakelijk.

Alle inwoners van 65 tot 70 jaar uit Lisse ontvingen rond eind januari een brief met uitleg over het project Vitaal Lisse. In de periode van 18 tot en met 22 februari gaan vrijwilligers bij de mensen die nog niet gereageerd hebben langs de deuren. Door deel te nemen aan Vitaal Lisse verbetert structureel de motorische fitheid en gezondheid van de potentiële deelnemers. De eerste Vitaal Lisse-activiteit is een fitheidstest van ongeveer 1,5 uur. Deze vindt plaats op zaterdag 9 maart in sporthal Ter Specke. Aan de hand van enkele eenvoudige oefeningen wordt de algehele fitheid gemeten. Na de test volgt een introductieprogramma van 12 weken onder leiding van BroSports. Na het introductieprogramma kunnen de deelnemers kiezen voor een vervolgprogramma. Onder leiding van dezelfde docent en met dezelfde groep gaan de deelnemers verder met bewegen bij verenigingen op en rond Ter Specke. Vitaal Lisse draait niet alleen om de gezondheid. Het is ook een sociale activiteit waarbij ontmoeting en gezelligheid centraal staan. Inschrijven kan via de brief die thuis afgeleverd werd of via www.teamsportservice.nl/actueel/nieuws/fittest-lisse/

Vitaal Lisse zoekt nog vrijwilligers. Wie ouder is dan 30 jaar en graag mee wil helpen tijdens de fittest of bij het bezoek langs de deuren, kan dit kenbaar maken bij Marvin Straver van Team Sportservice Zuid-Holland, via 0174 – 244940 of mstraver@teamsportservice.nl. Er staat een vergoeding tegenover. (Foto: pixabay)

Snertlunch in 't KrantCafé

SENIOREN n Bij 't KrantCafé in 't Poelhuys wordt dinsdag 5 maart een snertlunch geserveerd: een lunch met erwtensoep, roggebrood en katenspek.

Met het naderende voorjaar in zicht is het de laatste mogelijkheid om van deze winterse kost te genieten, zeker als die verzorgd wordt door keurslager R. Clemens, Vivaldistraat 3. Senioren kunnen voor de lunch in het sociaal-cultureel centrum aan de Vivaldistraat 4 terecht tussen 12.00 en 14.00 uur. Zoals altijd hoort er een drankje en een toetje bij. De kosten voor de lunch bedragen 6 euro. Senioren kunnen zich opgeven vanaf 25 februari tot en met 1 maart op de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur bij de gastdames of -heren van 't KrantCafé.

Springinstuif bij Fit Lisse

GYMMEN n Gymnastiekvereniging Fit Lisse houdt een Springinstuif voor jongen en meiden van 8 tot 12 jaar. Zo kunnen ze een nieuwe sport proberen, of nog beter worden in turnen bijvoorbeeld.

Wat gebeurt er zoal bij de instuif? Springen op de minitrampoline en op de air-tumbling, een langwerpig springkussen. De kinderen leren hoe je een salto moet maken. En wie dat al kan, krijgt een nieuwe uitdaging die een stapje verder gaat: de streksalto. Ook achterwaartse elementen komen aan de orde. De instuif is op vrijdag 1 maart, tussen 17.30 en 19.00 uur.

Kinderen die wel zin hebben in zo'n sportief avontuur, moeten zich van tevoren wel even aanmelden op www.fitlisse.nl. De vereniging heeft namelijk maar een beperkt aantal plekken en vol=vol. Deelname is gratis. Leeftijd: van 8 tot 12 jaar. Waar: Sportcentrum De Waterkanten (Sportlaan 21), in de achterste gymzaal.

Filmavond in de Pauluskerk

DRAMA n In de Pauluskerk aan de Ruishornlaan 33 is donderdag 21 februari weer een filmavond. Bezoekers zien daar 'Fill the void', een hedendaags joods familiedrama.

Fill the void (Vul de leegte) geeft een inkijkje in het orthodox-joodse milieu in Jeruzalem. Esther Mendelman overlijdt bij de geboorte van haar zoon. Haar man Yohai, moeder Rivka en haar jongere zus Shira vinden troost in het geloof. De vraag is echter wie voor Yohai en zijn zoon moet zorgen. Wat volgt is een drama met allerlei verwikkelingen rond geplande huwelijken en de spanning tussen de ware liefde en traditie. De film is geregisseerd door Rama Burshtein die zelf uit dit chassidische milieu komt. Fill the void is in Israël overladen met prijzen.

De filmavond begint om 19.30 uur met een inleiding. Inloop vanaf 19.15 uur, na afloop is er een hapje en een drankje. Toegang € 5,-. De Pauluskerk ligt aan de Ruishornlaan 33.

De standhouders hadden tijdens de voorstelling De Gruffalo even rust. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Geslaagde peutermarkt in de bieb

Kinderen genoten van De Gruffalo'

Operettekoor Mozaïek bij Zondag Open

Gemeente denkt na over rol Meerlanden

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Uitdagingen op het Fio voor plusleerlingen

Foto: Esther Akerboom

ONDERWIJS n Op het Fioretti College in Lisse wordt niet alleen aan de toekomst gebouwd door middel van zonnepanelen op het dak, maar ook aan de toekomstige leerlingen wordt gedacht. Samen met een aantal basisscholen uit Hillegom en Lisse werden twee projecten opgezet voor leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Afgelopen woensdag sloten zij deze projecten op het Fioretti af.

Tekst & foto: Esther Akerboom

Conrector Rob de Kleijn laat zien hoe hard de kinderen bezig zijn en vertelt vol trots over de twee projecten. "Het Olympusproject werd in samenwerking met een aantal Hillegomse scholen op touw gezet, na een vraag van de Johannesschool, of we wat voor hun plusleerlingen uit de groepen 7 en 8 zouden kunnen betekenen. Voor groep-8-leerlingen van verschillende basisscholen uit Lisse met een vwo-advies hebben we sinds vorig jaar het Icarusproject opgestart."

De Hillegomse kinderen uit groep 7 begonnen na de zomervakantie hun Olympusproject met de module Taalfilosofie. Elke week kwamen zij in Hillegom op een locatie bijeen om van alles te leren en na te denken over taal. De afsluiting bestond onder andere uit een escaperoom waar ze taalpuzzels moesten oplossen. Verschillende havo-leerlingen met aspiraties om met kinderen in deze leeftijdsgroep te gaan werken, hielden een oogje in het zeil en verstrekten de nodige hints. Docente Nederlands Hilde van Oosten genoot zichtbaar van de druk kwebbelende dames, die in haar lokaal met elkaar in conclaaf gingen om de puzzels, gemaakt door leerlingen uit 4 mavo, op te lossen. "Ze zijn lekker fanatiek bezig. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze de puzzels op kunnen lossen en hints betalen ze met tijd. Als ze de gevraagde zes woorden hebben gevonden, mogen ze het lokaal uit. Het is leuk om te zien hoe goed ze samenwerken."

Voor de module Elektriciteit & elektronica, die de leerlingen uit groep 8 volgden, werd als afsluiting een heus college gegeven door docent Natuurwetenschappen Arjan Stahlecker, gevolgd door een practicum. Een beetje onder de indruk van de nieuwe omgeving luisterden de kinderen stilletjes naar de uitleg over de werking van elektriciteit en durfden ze bijna niet te lachen om een grapje van de docent. "Het komende half jaar worden de modules omgedraaid", vertelt de Kleijn. "Maar omdat de leerlingen van groep 7 volgend jaar weer terugkomen, zijn er verschillende modules, zodat ze niet weer hetzelfde krijgen."

Voor het Icarusproject kwamen de Lissese leerlingen bij elkaar op het Fioretti, om les te krijgen in vakken die allemaal met hun project te maken hadden. In een volbezet computerlokaal werd deze ochtend hard aan de afsluiting gewerkt. "Het is een vakoverstijgend project", vertelt docente Geschiedenis Simone van Leeuwen die deze les de leiding had. "Zo leerden de kinderen bij Klassieke talen van alles over de mythe van Icarus en over Da Vinci. Bij beeldende vorming maakten zij zelf vleugels, die bij Natuurkunde weer werden getest met een ventilator. Vandaag werken ze alles wat ze geleerd hebben uit en maken ze een presentatie die ze op 6 maart voor hun ouders gaan houden."

Het wordt lente in Lisse

Enkele potten met bollen die Aad Onderwater tot broei brengt.

LISSE n Nog even en dan is het zo ver. Dan doet de lente haar intrede in Lisse en zal een begin gemaakt worden met het verdrijven van Koning Winter. Dat gebeurt in de periode van 22 tot en met 25 februari als in het gebouw van Hobaho aan de Prof. Van Slogterenweg de jaarlijkse Lenteflora wordt gehouden.

Door Arie in 't Veld

De show is gratis te bezoeken, maar een gulle gift is voor deze vrijwilligersorganisatie van harte welkom om de basis voor een nieuwe editie te kunnen leggen. De Lenteflora is geopend op 22 februari van 19.00 tot 22.00 uur; op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag 25 februari van 08.00 tot 17.00 uur.

De huisbroeiers zijn al enkele weken druk in de weer met de elf potten bloembollen waaronder de tulpen Time Out; Seadov en Calgary Flames, de narcissen Exception en Signor, de hyacinten Golfe de Gascogne, Ibis en Purple Voice en de bijzondere bolgewassen Muscari, Scilla mischtschenkoana en Fritillaria michailovskyi in bloei te krijgen. Met als één van de zware opdrachten het in bloei brengen van de Fritillaria. Bij het ophalen van de bollen zag die er al niet zo lekker uit en het geluid uit het deelnemersveld is dat het inderdaad een moeizame broei is.

Deelnemer Aad Onderwater meldde anderhalve week geleden dat het toch wel voorspoedig verliep (zie foto). "Het begin wat te lijken. Er staan ook nog wat bollen buiten op het terras, dus nog een paar dagen warmte en dan moet het goed komen." Alle bollen worden door de deelnemers met wisselend succes en zonder de hulp van technische middelen gebroeid. Een taak die ook op de schouders lag van de leerlingen van de basisscholen in Lisse en Lisserbroek die potten met de narcis Jet Fire onder hun hoede kregen. De komende Lenteflora omvat echter nog meer aspecten die de show bijzonder maken. Zoals het kleurige werk in de vorm van fotocollages over de broeierij van de schooljeugd. En ook de schilderijen van Jan Hogervorst uit Lisse zijn bijzonder. Jan is de bekende patatverkoper van De Ruigenhoek. Hij is nu in ruste, maar zit bepaald niet stil. En last but not least is een heel belangrijk onderdeel ook de afdeling vrije inzendingen. Deze komen merendeels van beroepsbroeiers. Hun bloemen zijn van hoge kwaliteit, want in tegenstelling tot de huisbroeiers mogen zij wel alle al dan niet technische middelen gebruiken. De ervaring van de laatste jaren is dat al die inbreng goed is voor een prachtige show, waarin de lente in optima forma tot uiting komt.

Makelpunt Lisse voor verhuur ruimte

Lisse n Makelpuntlisse.nl brengt vraag en aanbod van ruimtes samen voor culturele en/of maatschappelijke activiteiten.

Er is veel maatschappelijk vastgoed in Lisse dat slechts deels gebruikt wordt. Inmiddels worden 30 ruimtes te huur aangeboden op de website, geschikt voor bijvoorbeeld meditatie en workshops. Wie ook maatschappelijk vastgoed wil aanbieden op makelpuntlisse.nl, bepaalt zelf de frequentie van verhuur. Het aanbieden van ruimte op de website is gratis. Meer info: WelzijnsKompas, makelpuntlisse@welzijnskompas.nl of bel 0252-757100.

'De Dirigent' van Maria Peters bij Filmhuis Lisse

Lisse n Bij het Filmhuis Lisse draait dinsdag 26 februari de Nederlandse speelfilm 'De Dirigent' van regisseur Maria Peters.

Het is een biopic over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Haar bewogen leven staat in het teken van het veroveren van een plaats in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld, en die te behouden. Maria Peters begon 13 jaar geleden aan de film. Ze kon destijds niet vermoeden hoe actueel het onderwerp in 2018 was, het jaar waarin de film uitkwam.

Vertoningsadres is Floralis, Floralisplein 69. Aanvang film 20 uur, kassa open om 19.30 uur. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen 6 euro op vertoon van hun pas. Let op: betaling alleen contant; het reserveren van stoelen of kaartjes is niet mogelijk.

Buurtgenote voorkomt brand

Lisse n Dankzij het kordate optreden van een buurtbewoonster is een brand in een woning aan de Julianastraat voorkomen.

Dat meldt het Leidsch Dagblad. De vrouw hoorde het brandalarm en is de betreffende woning, die vol rook stond, binnengegaan. De rook was afkomstig van een pan soep op het fornuis. De vrouw heeft de pan van het vuur gehaald en heeft daarbij rook ingeademd. Daarvoor is ze later in het ziekenhuis behandeld. De bewoonster van het huis raakte niet gewond. Nadat de brandweer het huis goed had geventileerd, kon zij haar woning weer in.

Op safari door Zuid-Afrika met Jan Blokland

Hillegom n In de Kulturele Raad aan de Prinses Irenelaan geeft Jan Blokland donderdag 21 februari een lezing over Drakensbergen en Lesotho in Zuid-Afrika.

Dit gebied is bekend om zijn mooie, ruige natuur en rijke flora en fauna.

In januari 2010 heeft Blokland, met een klein gezelschap, een natuur- en cultuurreis gemaakt door het hooggebergte van Zuid-Afrika in Lesotho en de omgeving van de Natalse Drakensbergen. De reis werd begeleid door de bekende Zuid-Afrikaanse biologe Elsa Pooley.

Het gebied is zeer rijk aan planten en dieren, zeldzame aard orchideeën en veel zomerbloeiende bolgewassen.

De digitale presentatiefilm waarmee een indruk wordt gegeven van de reis wordt gevolgd door een diashow met prachtige (deels macro) foto's van de rijke flora. De presentatie wordt afgesloten met een korte film over de dieren die Blokland tijdens de reis heeft ontmoet.

De lezing begint om 20.00 uur. Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen 2,50 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

n Mantelzorgvriendelijk

REGIO n Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, Stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen kregen donderdag 14 februari de erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe: "Maar liefst 83% van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project 'Mantelzorg werkt' is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden." Lees verder op www.lissernieuws.nl of www.dehillegommer.nl.

Bijeenkomst over leven met iemand met autisme

Lisse n Hoe ziet het leven van de partners van mensen met autisme eruit? Op donderdagavond 7 maart wordt een autismebijeenkomst georganiseerd in Lisse over dit onderwerp. Iedereen die belangstelling heeft voor autisme is welkom.

Leven met autisme is niet gemakkelijk. Niet voor diegene met autisme, maar zeker ook niet voor de partner. Mensen met autisme hebben een enorme behoefte aan structuur: routine, regels en voorspelbaarheid geven houvast en veiligheid. Als partner moet je je daaraan aanpassen en dat kan voor velen een belemmering zijn. Rachel van der Kwaak zal haar ervaringen komen delen over het dagelijks leven met een partner met ASS. Johan Nouws komt vertellen over een partnercursus voor partners van mensen met ASS of een vermoeden hiervan. Hij is onafhankelijk cliëntondersteuner bij MEE en heeft al meerdere keren een partnercursus gegeven.

De bijeenkomst is in de grote zaal van dienstencentrum Beukenhof, Eikenlaan 2. De deuren gaan om 19.30 open. Het officiële gedeelte begint om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Voorafgaand en na afloop is er een informatiemarkt. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden. Er wordt wel verzocht vooraf aan te melden. Dat kan via info@welzijnskompas.nl o.v.v. 'autisme bijeenkomst 7 maart' of via telefoonnummer 0252-757100 (tussen 09.00 uur en 12.30 uur).

Deze avond wordt georganiseerd door WelzijnsKompas Hillegom-Lisse, de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Stichting MEE en een groep ervaringsdeskundigen.

Gemeente evalueert rol van Meerlanden

LISSE n Wethouder Kees van der Zwet zei in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur dat Lisse zich bezint op de samenwerking met Meerlanden. "Per 1 juli verloopt de overeenkomst en nu is dus het moment om te kijken waar men staat. En of de dienstverlening aansluit aan wat ons nu voor ogen staat."

Door Arie in 't Veld

Uit onderzoek blijkt onder andere dat onderhoud aan de riolering en straatreiniging aan de markt zou kunnen worden uitbesteed. Het groenbeheer, het aanpakken van zwerfafval, de speelplaatsen en de buurttuinen in eigen beheer en met MareGroep en burgers uitvoeren. Calamiteiten zoals gladheidsbestrijding kan men uitbesteden aan Meerlanden of de markt en deels in eigen beheer. De afvalinzameling uitbesteden aan Meerlanden of de markt.

Kritiek

Na tien jaar samenwerking is de vraag of Lisse nu weer op dezelfde keuzes uitkomt. Dit houdt overigens niet in dat er kritiek is op het functioneren van Meerlanden. Martijn Tibboel (VVD) zei daarover: "Als wordt gesteld dat de Meerlanden het al tien jaar goed doet en nu ineens andere mogelijkheden worden onderzocht, dan raakt u me kwijt." Het antwoord daarop was dat ook Meerlanden andere partijen inschakelt en Lise dat wellicht beter zelf kan doen.

Wat wordt aan wie uitbesteed en wat niet?

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse constateert een versplinterd beeld van hoe de drie HLT- gemeenten een en ander organiseren. "Kan dat gelijk worden getrokken?" Kees van der Zwet zei dat daarover is nagedacht. "Maar gelijktijdig met ons contract loopt er ook bij Meerlanden een discussie hoe ze de overeenkomsten van de dienstverlening willen afsluiten met de opdrachtgevers. Er wordt dus gekeken naar normalisatie, maar de gemeentebesturen zijn autonoom, dus maken hun eigen keuze."

'Na tien jaar is het een mooi moment om keuzes te maken'

Vincent Scheurwater (SGP-CU) vroeg zich af wat de afgelopen tien jaar Lisse hebben opgeleverd. "Indertijd moest alles worden uitbesteed. En het samen doen spreekt wel aan, maar wat als dat niet lukt?" Hierover werd in de vergadering gezegd dat het wegzetten van taken indertijd een goede zet is geweest, maar we nu in een andere tijd met nieuwe inzichten leven. En als de participatie niet lukt, is daarmee rekening gehouden.

Nieuwe onderbouwing

Martijn Tibboel (VVD) "Volgens mij gaat het college hierover binnenkort een besluit nemen. Liggen er dan nieuwe cijfers en een nieuwe onderbouwing?" Hij vroeg ook hoe het zit met de taken. "Er wordt gekeken naar de taken en naar de kansen om het wellicht ook anders te kunnen doen. Vervolgens wordt zonder enige onderbouwing gezegd dat dit of dat een kans is. Dus ook het advies om dat zo te gaan doen. Waarom zou je die taken gaan splitsen als Meerlanden het goed doet?" Kees van der Zwet antwoordde daarop: "Ook speelt mee dat Meerlanden zich gaat verdiepen in de keuzes voor de toekomst. Op dit moment zetten we in elk geval zwaar in op afvalinzameling en -verwerking, gladheidsbestrijding en straatreiniging."

Jacqueline van Doorn (D66) vroeg onder andere naar de plek van de MareGroep die volgens de onderzoekers een plek in groenonderhoud kan behouden. Dolf Kistemaker van de PvdA zei dat het na tien jaar wel logisch is om heel zakelijk te bekijken wat voor Lisse de beste vervolgroute is. Gerrit Meiland van het CDA sloot zich daarbij aan. "Een mooi moment om keuzes te maken."

Lijststrekkersdebat Provinciale Staten verkiezingen

n Ook last van vliegtuigherrie?

regio n In de raadzaal van de gemeente Oegstgeest is dinsdag 26 februari een lijsttrekkersdebat in de aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen van 20 maart.

De Provincie heeft een belangrijke stem als het gaat om het verminderen van de geluidsoverlast die velen in onze regio ervaren door laagvliegende vliegtuigen van en naar Schiphol.

Om bewoners in onze regio te informeren, organiseren Duurzaam Dorp, Oegstgeest zonder Vlieghinder, Werkgroep Kaag & Braassem in samenwerking met de Natuur & Milieu Federatie een debat met de lijsttrekkers van de partijen die verkiesbaar zijn voor Provinciale Staten Zuid-Holland.

In het noordelijk deel van Zuid-Holland wordt door velen ernstige geluidshinder ondervonden van laag overkomend vliegverkeer.

Op een afstand van 15 -20 km van Schiphol vliegen veel toestellen op 700 meter en soms nog lager over.

Dit gebeurt zowel overdag als 's nachts. In de regio Leiden gaat het vooral om landend verkeer, in het oostelijker deel zoals bij Kaag en Braassem veroorzaken zowel opstijgende als dalende vliegtuigen veel geluidsoverlast.

Nadrukkelijk bedoeld voor onder meer bewoners van de Bollenstreek

In het noordwestelijk deel van de Bollenstreek gaat het om opstijgend vliegverkeer.

Tot voor kort had de provincie Zuid-Holland nauwelijks aandacht aan de problematiek van de geluidsoverlast, veroorzaakt door het vliegverkeer. In de verkiezingsprogramma's voor de komende verkiezingen krijgt dit - voor onze regio belangrijke - onderwerp slechts bij een paar partijen aandacht.

Het debat biedt bewoners gelegenheid te horen waar de verkiesbare statenleden voor staan met betrekking tot de geluidsoverlast van laag overkomende vliegtuigen en de toekomst van de luchtvaart gerelateerd aan onze leefomgeving.

En welke rol het Klimaatakkoord hierin speelt.

Deze bijeenkomst is nadrukkelijk bedoeld voor bewoners van de regio Leiden, Bollenstreek, waaronder Teylingen en Kaag & Braassem en vindt plaats op dinsdag 26 februari in de raadszaal van het gemeentehuis van Oegstgeest aan de Rhijngeesterstraatweg 13. Inloop: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur.

Parijs, stad van broze afspraken

Bij de soms heftige debatten over de klimaatopwarming verschillen de meningen nog al. Feiten en meningen, politiek en wetenschap lopen in die debatten regelmatig door elkaar. Actiegroepen 'dromen en drammen' hardop volgens klimaatontkenners, die op hun beurt het probleem bagatelliseren.

Zelfs wetenschappers spreken elkaar publiekelijk tegen en het gaat er soms hard aan toe. Uitbundige bemoeienis van de media heeft eerder olie op het vuur gegooid dan de discussies gekalmeerd. Maar wie heeft de wijsheid in pacht, wie baseert zich op feiten en wie op emoties? Peilingen laten zien dat het draagvlak in samenleving voor stevige maatregelen om de doelen van Parijs te halen hierdoor afneemt. De burger in verwarring, terwijl klimaatopwarming en vermindering van CO2 uitstoot bij de Provinciale Statenverkiezing in maart zowel als de Europese verkiezingen in mei een belangrijke rol lijken te gaan spelen. Maar op basis van argumenten of sentimenten?

Bij alle klimaatdrukte duikt steeds weer de naam 'Parijs' op als een symbool van een soort buitenlandse macht aan wie Nederland moet gehoorzamen wat klimaatbeleid betreft. Dus, hoezo Parijs?

Ongelijk speelveld

Parijs wordt steeds genoemd omdat in december 2015 daar de 21ste vergadering van de verdragspartijen van het Verenigde Naties (VN) Kaderverdrag over klimaatverandering (dat dateert uit 1992) plaatsvond. In het 'akkoord van Parijs' werd afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius. Daarmee is alleen het doel, de norm, geformuleerd voor klimaatbeleid. Hoe dat doel te bereiken wordt volledig aan de verdragspartijen, dus ook aan Nederland zelf, overgelaten. Het woord Kaderverdrag geeft al aan dat de VN slechts het kader aangeeft dat door de landen zelf moet worden ingevuld. Met maatregelen zoals CO2 uitstoot beperken, energiegebruik verduurzamen, maar ook adaptatie door dijkverhogingen of aangepaste gewassen te verbouwen.

De VN is een internationale, normstellende organisatie die op landen een moreel beroep doet acties te ondernemen om de gestelde doelen te halen. Maar de VN kan dat niet juridisch afdwingen, ze kunnen geen sancties opleggen. Sterker, president Trump heeft de VS teruggetrokken uit het akkoord van Parijs, terwijl China en India enorme uitzonderingen hebben bedongen op hun ambities om CO2 uitstoot te verminderen. Daardoor is er wereldwijd een ongelijk speelveld ontstaan wat betreft serieuze vermindering van uitstoot van CO2. Het is dus zeer de vraag is of de gestelde doelen gehaald worden. En toch gaat in de VS, China en India, naar mijn weten, de jeugd niet massaal de straat op zoals in België en Nederland.

De bevoegdheid over milieu- en klimaatbeleid is door de lidstaten van de EU grotendeels overgedragen aan de EU, Brussel. Binnen de EU is zelfs een Europees CO2 emissiehandel systeem van kracht.

Het kan nog verbeterd worden, maar is wel een voorbeeld voor de hele wereld. Daar heeft niemand het over. Europa kan het schoonste continent van de wereld worden. Laat de Europese verkiezingen daar over gaan. Dat zet zoden aan de dijk.

En laat de Provinciale Statenverkiezing gaan over mobiliteit, infrastructuur, ruimtelijke ordening en woningbouw, natuur en leefbaarheid.

Daar heeft de burger direct wat aan.

Fit in slow motion met Fit20-methode

korte demonstratie met Martijn Stam en personal trainer Nathalie van Kooten. | Foto en tekst: Diana Maas Foto: diana maas

Hillegom n Het meest gehoorde excuus om niet te sporten is vaak 'geen tijd'. Maar wat als er redelijk snel resultaat kan worden geboekt in slechts 20 minuten trainen per week? Zonder omkleden of douchen na afloop? Ontdek Fit20.

Ceo van Fit20, Walter Vendel, legt uit hoe dit concept tot stand is gekomen. "Ik werkte voorheen in Manhattan, New York, en kwam het boek 'The new fitness revolution' tegen. Amerikanen houden nogal overdrijven en dus dacht ik, net als velen met mij, dat dit niet waar kan zijn. Ik trainde destijds twee keer in de week om een beetje sterk en fit te blijven. Daarom toetste ik dit concept bij een vriend, die fysiotherapeut is. Hij zei: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. We zijn bij de betreffende fitnesslocatie in New York gaan kijken en hebben daar wat mensen geïnterviewd. We werden vervolgens zó enthousiast dat we besloten dit concept verder te ontwikkelen en in Nederland te introduceren. Dit werd in 2009 de franchiseformule Fit20 in Hattem."

De achterliggende gedachte is een trainingsprogramma volgen dat is in te plannen als onderdeel van de (werk)week. Daardoor blijf je gemotiveerd om te trainen en ben je op langere termijn fitter, sterker en gezonder. De training is in een ruimte waar het zo'n 17 graden is, waardoor transpiratie tot een minimum wordt beperkt. "Door de langzame bewegingen ontstaat er geen hittegeneratie, want juist door snelheid van bewegen ga je zweten", legt Vendel uit. De personal trainer hanteert bij het trainen de 80/20-regel; 80 procent van het resultaat haal je in de laatste herhaling en dat is de herhaling die je normaliter niet meer wilt maken omdat het te zwaar wordt, maar die je wel móet maken en die je ook kúnt maken, als er maar iemand is die je motiveert om het te doen. En dát is de kracht van persoonlijke begeleiding. Je wordt uiteindelijk op een veilige manier fitter. Vendel is ambitieus en wil in 2020 tweehonderd studio's hebben waar deze manier van trainen mogelijk wordt, in binnen- en buitenland.

Franchisenemer/studiomanager Ron de Rijk opende vrijdag 15 februari de 135ste Nederlandse studio in het Medisch Centrum aan de Kwekerij 1 in Hillegom. Dit gebeurde terwijl zanger Martijn Stam onder begeleiding van personal trainer Nathalie van Kooten een korte demonstratie gaf. Een effectief kijkje in de keuken, want het liet zien hoe langzaam de oefeningen uitgevoerd worden en het was daarmee voor iedereen goed in te beelden hoe je spieren daarop reageren.


De Fit20-methode wordt een High Intensity Strength Training genoemd en is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die hebben bewezen dat met één intensieve training per week de gezondheid en fitheid sterk verbeteren. De personal trainer let daarbij nauwkeurig op houding, ademhaling en tempo en houdt alle trainingsresultaten bij in een speciaal hiervoor ontwikkelde app. Doordat alle oefeningen in slow motion en onder begeleiding worden uitgevoerd, zijn ze veilig en haalbaar voor iedere leeftijdscategorie. Van Kooten vult aan: "De Fit20-methode is een toegankelijke en efficiënte manier om aan je fitheid te werken. Ik daag de Hillegommers uit voor een gratis proeftraining."

Meer informatie via www.fit20.nl.

Paraplu Computergroep zoekt vrijwilliger voor instructie Android-tablet

Lisse n Het computertrefpunt in De Beukenhof is uitgegroeid tot een waar computerontmoetingspunt voor senioren. Op alle dagen wordt individueel gewerkt in kleine groepjes onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers.

Voor het geven van lessen op een Android-tablet is de computergroep van De Paraplu op zoek naar een extra vrijwilliger. Het gaat om lessen in tabletvaardigheden aan senioren – beginners en enigszins gevorderden - met een eigen tablet. De meegenomen tablets kunnen verschillen in merk en versie van Android en in reeds geïnstalleerde apps.

Cursusduur: periode van 11 lessen van 2 uur. Er zitten maximaal vier cursisten in een groep. Het doel van de cursus is om senioren vertrouwd te maken met gebruik van de tablet en de meest gebruikte apps. Dit gebeurt door voordoen, samen nadoen, oefenen tijdens de les en thuis. Er is vrije keus in het gebruik van een handboek, wel zijn er verwijzingen naar boeken van Studio Visual Steps. Globale opbouw van de lessen: starten en afsluiten tablet, mailen met de tablet, surfen en googelen, gebruik van standaard apps, apps downloaden, foto's en video's, muziek, spelletjes en extra wensen. Het tempo wordt bepaald door de samenstelling en het kennisniveau van de seniorengroep.

De Paraplu verwacht van de vrijwilliger een goede kennis van een Android-tablet, inlevingsvermogen en affiniteit met de doelgroep waardoor soms wat extra geduld en herhaling gewenst is. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden bellen met coördinator Ria Markus: 06-57493554.

Kinderhulp-collecte dreigt niet door te gaan

collecte n Ruim 300.000 kinderen groeien in Nederland op in armoede. Nationaal Fonds Kinderhulp wil er zijn voor hen en daarvoor is veel geld nodig. Van 15 tot en met 20 april is de landelijke collecte, maar de kans bestaat dat deze in Hillegom en Lisse niet kan doorgaan. Er is namelijk een groot tekort aan collectevrijwilligers.

De Kinderhulp-collecte kan niet bestaan zonder collectanten en plaatselijk organisatoren van de collecte. Helaas is er de laatste jaren een daling zichtbaar in het aantal actieve collectevrijwilligers.

En dat terwijl de waardering van de collecte aan de geverskant juist gestegen is van 68% naar 72%, volgens onderzoek van GfK. Mensen geven graag, omdat de gift in de collectebus eenmalig en anoniem is.

De aanvragen voor simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop zijn met een gemiddelde van 1.600 aanvragen per maand bijna verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren.

"Kinderhulp staat voor een flinke uitdaging, maar die gaan we aan. Want alle kinderen moeten erbij kunnen horen!", aldus directeur Jan Wezendonk. "Zonder collectevrijwilligers geen collecte en dus ook een heleboel kinderen die we niet kunnen helpen.

Daarom is Kinderhulp dringend op zoek naar mensen die de collecte willen organiseren. Een collecte organisator helpt met het uitdelen van de collectebussen en het tellen en afstorten van de collecteopbrengst.

Het kost slechts een paar uur, verdeeld over de weken voor de collecte en nog een paar uur direct na de collecte in april."

Meer info mail: collecte@kinderhulp.nl of bel 0570 – 611899.

column//nieuws

Fioretti College Lisse ziet uit naar een zonnige toekomst

Vlnr: Bestuurder Kees Vreugdenhil, wethouder Jeanet van der Laan, rector Astrid Buijs en conrector Rob de Kleijn. Foto: Esther Akerboom

Lisse n Het Fioretti College aan de Sportlaan is klaar voor de toekomst. Op maandag 11 februari werden er wel vierhonderd zonnepanelen het dak op gehesen. En beter weer had het hiervoor niet kunnen zijn, want de zon scheen volop.

Tekst & foto: Esther Akerboom

Onder toeziend oog van wethouder van duurzaamheid Jeanet van der Laan, rector van het Fioretti College Astrid Buijs en conrector Rob de Kleijn werden de eerste panelen omhoog getakeld, met de toevoeging van feestelijke groene rook die hopelijk milieuvriendelijk was.

"Wij willen als Stichting Fioretti Teylingen duurzaam en zorgvuldig omgaan met de wereld", zegt Kees Vreugdenhil, bestuurslid van de stichting. "Door de demonstratie afgelopen week in Den Haag is het duidelijk dat jongeren een betere wereld willen en het is leuk én belangrijk om hier als organisatie een steentje aan bij te kunnen dragen."

Vreugdenhil had de vraag gekregen of het wel verstandig was om geld aan zonnepanelen uit te geven in plaats van aan het onderwijs. "Gelukkig is de keuze voor zonnepanelen niet moeilijk uit te leggen. We kregen subsidie, hebben gecalculeerd of het rendabel was en we hoeven ons er niet voor te schamen. Het is goed voor het milieu en gaat niet ten koste van het onderwijs. Nu maar hopen dat we veel zon krijgen."

In totaal komen er 1200 zonnepanelen op de daken van de scholen van de stichting. Op Duinzigt in Oegstgeest liggen ze al, de KTS in Voorhout volgt en ook het Fioretti College Hillegom en het Leeuwenhorst College in Noordwijkerhout krijgen zonnepanelen op het dak.

Hillegomse Bronnen over milieu

HILLEGOM n Ecologie en milieu zijn actuele thema's. Deze staan ook centraal in de avond van Hillegomse Bronnen op woensdag 20 februariin De Vonk, achter de Maartenskerk om 20.00 uur.

De meesten van ons weten dat Werelddierendag gevierd wordt op 4 oktober, de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi. Franciscus had een bijzondere band met de natuur, Gods schepping. Hij gaf deze liefde door aan zijn volgelingen, de broeders en zusters van de franciscaanse familie. In het kader van Hillegomse Bronnen zal de Franciscaner pater Fer van der Reijken te gast zijn om te spreken over ecologie. Hij doet dit aan de hand van de rondzendbrief 'laudato si', die paus Franciscus in 2015 schreef. Kosten: 3 euro incl. koffie of thee. Opgave: Yvonne Elzenga 0252-516451 of Dolf Weijers 0252-521659.

Jong en oud genieten van samenzijn

De kinderen bij Skol kregen bezoek van een aantal senioren uit Berkhout. Jong en oud genoten samen van een mooi verhaal en zongen liedjes met elkaar. | Foto: pr Foto: pr

Lisse n Kinderopvang Skol en Berkhout (van zorgorganisatie Marente) werken sinds dit jaar samen om jong en oud bij elkaar te brengen. Deze week kwamen daarom voor het eerst drie bewoners van Berkhout bij Skol op bezoek.

Samen lazen ze 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers, uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar. Oud en jong genoten van het boek en van elkaar.

Nadat het verhaal was afgelopen, werden er ook nog gezellig liedjes gezongen. Oude klassiekers van 'In de maneschijn', 'Witte zwanen, zwarte zwanen' en 'Op een rode paddenstoel' werden door iedereen uit volle borst meegezongen. Jong geleerd is oud gedaan gaat ook hier op.

Het was volgens de betrokkenen een geslaagde start van deze samenwerking voor klein en groot.

WorldWomen vieren internationale vrouwendag in de Kulturele raad

Hillegom n In het Jaar vol Ontmoeting viert de Kulturele Raad vrijdag 8 maart Internationale Vrouwendag, de dag van (vrouwen)emancipatie en participatie.

Iedereen is uitgenodigd om naar deze ontmoetingsbijeenkomst te komen en de vrouwen van WorldWomen te ontmoeten door middel van deelname aan dialoogtafels en een dansworkshop.

Met dialoogtafels is het de bedoeling om in gesprek te gaan over eenzaamheid en ontmoeting met mensen van alle leeftijden en culturen. Eenzaamheid is echter niet een onderwerp waar makkelijk over gepraat wordt.

Een dialoogtafel helpt om eenzaamheid bespreekbaar te maken en om te kijken hoe je meer mooie ontmoetingen kunt laten ontstaan.

Hoe meer mensen over het onderwerp eenzaamheid en ontmoeting met elkaar in gesprek gaan, hoe groter de kans dat het taboe rondom eenzaamheid vermindert.

Bij een dialoogtafel gaat een groep van acht tot tien personen met elkaar in gesprek.

Aan de hand van een thema worden ervaringen uitgewisseld. Getrainde (vrijwillige) gespreksleiders leiden het gesprek. Na afloop van de dialoogtafel kan iedereen die dit wil deelnemen aan een dansworkshop, waarbij het draait om het leggen van contact.

Aanmelden is nodig en is mogelijk tot 7 maart via de mail: info@plein28.nl. Deelname is kosteloos. De Kulturele Raad bevindt zich aan de Prinses Irenelaan 16.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met Johanna Cloo, j.cloo@welzijnskompas.nl of bel naar: 06-453 415 69 of raadpleeg: www.plein28.nl.

Ook is het mogelijk contact op te nemen met WelzijnsKompas op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur, (0252) 75 71 00.

Vlooienmarkt in De Waterkanten

Lisse n In sportcentrum de Waterkanten aan de Sportlaan 21 is zondag 3 maart een vlooienmarkt. Er zijn die dag leuke kramen met enkele duizenden gebruikte artikelen te vinden.

Een vlooienmarkt biedt particulieren de gelegenheid om zolder- of schuuropruimingen, uit de hand gelopen verzamelingen of te krap / te ruim zittende kleding op een lucratieve manier op te ruimen. De markt is open van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 2,50 euro (kinderen t/m 11 jaar en onder begeleiding zijn gratis). Gratis parkeren is mogelijk op loopafstand van de sporthal. Voor meer informatie of reserveringen, bel met organisatieburo Mikki, 0229-24 47 39/24 46 49 Of kijk op internet: www.mikki.nl.

HOZO houdt Open Huis

Hillegom n In het kader van de Week van Zorg en Welzijn houdt HOZO op zaterdag 16 maart van 11 tot 15 uur een Open Huizenroute en wandelpuzzeltocht langs Bloemswaard, Parkwijk en Maronia.

Op deze dag worden de woonzorgcentra Bloemswaard en Parkwijk én de binnentuin van woonzorgcentrum Maronia opengesteld voor publiek. Iedereen is welkom. Lees verder op www.dehillegommer.nl.

80's & 90's party in Café De Engel

Lisse n Een week voordat het carnaval in Nederland losbarst, warmt carnavalsvereniging De Gaapstokken op met een 80's & 90's party. Het feest wordt in samenwerking met Café De Engel georganiseerd in het gelijknamige café en wordt muzikaal omlijst door dj Radio BeachBum. De feestavond start om 20.30 uur en toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op www.gaapstokken.nl.

Klanten AH doneren voor Gambia

Foto: pr

LISSE n De horlogebroers Johnny en Robert Spies begonnen in december met de actie '1915 watches voor Gambia', om te zorgen dat kinderen die de broers persoonlijk kennen, komend jaar naar school kunnen. Daarnaast wilden de broers dat er minimaal 12 dozen met bruikbare spullen verstuurd kunnen worden naar het Afrikaanse land. Albert Heijn Sassenheim wilde ook een steentje bijdragen en stelde 5 weken de donatiebox bij de statiegeldautomaat beschikbaar. Afgelopen woensdag werd de opbrengst, 265 euro, aan de broers overhandigd. Ook goederen voor in de dozen zijn welkom. Lees verder op www.lissernieuws.nl.

n Taalcafé Hillegom verdiept zich in de tulp

Hillegom n Het Taalcafé had vorige week een educatief uitstapje naar Museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Dankzij een eerder ontvangen donatie van 'Het huis van Tante Trees' konden achttien personen mee.

Na rondgesnuffeld te hebben in het winkeltje was er een interessante rondleiding door een vrijwilliger: een dochter van een bollenboer die precies kon uitleggen hoe de bollen de grond in gaan en gerooid worden. Ook vertelde ze uitvoerig over het ontstaan van de tulp en hoe deze naar Nederland is gekomen.

Ook de prachtige directiekamer van de kalkzandsteenfabriek werd bewonderd. Bij de vitrine met de hyacinten- en krokusglazen riep een Syrische dame verbaasd: "Maar die hebben we in Syrië ook!" Tot slot bewonderden de bezoekers van het Taalcafé de foto's van Carla van de Puttelaar, waarna afgesloten werd met koffie en een oude film. Al met al een leuk uitje dicht bij huis.

Buiten de schoolvakanties om is het Taalcafé Hillegom wekelijks op dinsdagmiddag te vinden in de bibliotheek aan de Sportlaan. Vanaf 13.00 uur is er koffie of thee. Na een gezamenlijk start wordt tot 14.45 uur in drie niveaugroepen gewerkt: lezen, taaloefeningen en spreken. Meer informatie: Henk Huurneman, 0252-520096 of Thea van Ommeren, 0252-522216.

3 mavo bezoekt Museon

Foto: pr

Excursie n De leerlingen uit 3 mavo met aardrijkskunde in hun pakket hebben 12 februari een bezoek gebracht aan het Museon in Den Haag. Naast lessen over water en het naspelen van een talkshow over het klimaat kregen de leerlingen een opdracht mee bij de tentoonstelling One Planet. Daarbij stond de vraag 'Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?' centraal. De leerlingen gaan op school aan de slag met het voorbereiden van een presentatie over drie van de zeventien zelfgekozen duurzame ontwikkelingsdoelen.

'Bewuste Ondernemers' geslaagd

De geslaagden met hun certificaat voor de gevolgde training Bewust Ondernemen. Foto: pr

TRAINING n Startende ondernemers ontvingen maandag 11 februari hun certificaat van de vijf maanden durende training Bewust Ondernemen van Bewust Bollenstreek, een netwerk voor professionals met als missie: een gezonde, duurzame en prettige samenleving in de Bollenstreek. De deelnemers leerden hun kwaliteiten kennen, kregen inzicht in hun patronen, zodat ze meer vanuit bezieling ondernemen. Het praktisch inzetten van social media en website en het leren plannen en structureren van werk waren ook onderdeel van de training. In het najaar start een volgende editie. Meer info: www.bewustbollenstreek.nl

Hillegom n SDO speelde dit weekend tegen Vlug en Vaardig/KCN uit Amsterdam. In de Kennemerhal in Haarlem werd de wedstrijd na een stroeve start eenvoudig gewonnen. Na een ruststand van 16-9 werd het na het laatste fluitsignaal 29-14. Door deze overwinning blijft de Hillegomse ploeg stevig aan de leiding in de vierde klasse.

Zowel Thor als Vlug en Vaardig/KCN staan nu op vijf punten achterstand. Waar Thor nog een wedstrijd minder gespeeld heeft. Komende weken staan er voor SDO geen wedstrijden op het programma. Zaterdag 9 maart speelt SDO in Harmelen tegen Thor.

week in beeld

Bollenstreek is nieuwe Broodfondsen rijker

Lisse n In Museum de Zwarte Tulp werd dinsdag 12 februari de tweede informatieavond gehouden over het Broodfonds. Dat veel zelfstandig ondernemers uit de omgeving daar oren naar hebben bleek wel uit de grote belangstelling.

Een Broodfonds is een betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers. Het bestaat uit een vereniging van minimaal 20 en maximaal 50 ondernemers die elke maand een bedrag opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening bij Triodosbank. Zo wordt gezamenlijk een buffer opgebouwd waaruit een deelnemer, die tijdelijk zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren, maandelijks schenkingen krijgt voor een periode van maximaal twee jaar. Er komen geen controlerende artsen aan te pas en omdat iedereen bekend is, weet elke deelnemer waar zijn of haar geld heengaat.

De info-avond werd georganiseerd door de ondernemers Karin Heppener en Marlies Nieuwmeijer. De nodige informatie werd verstrekt door Jan van Bussel van De Broodfonds Makers, die begeleiding geven bij het oprichten van nieuwe broodfondsen. Van Bussel gaf na de pauze de nieuwe broodfondsen inhoudelijk vorm. Hierbij werden de voorzitter, penningmeester en secretaris gekozen en werd er een passende naam voor ieder broodfonds bepaald. "Het komt niet vaak voor dat er op één avond twee broodfondsen gevormd worden", aldus Van Bussel. Hij was zeer te spreken over het verloop van de avond. De beide initiatiefnemers Heppener en Nieuwmeijer hebben zich ook aangesloten bij een van de nieuwe broodfondsen. "Wat een geweldig resultaat om zoveel ondernemers bij elkaar te krijgen en de verbindingen tot stand te brengen."

Twee fondsen

De volgende keer is de oprichtingsbijeenkomst en daarna kan er binnen drie maanden worden gestart. Aangezien er nu twee fondsen gevormd zijn, is er in beide verenigingen nog plaats voor zelfstandig ondernemers. Wie niet op deze avond was, maar wel interesse heeft, kan kijken op broodfonds.nl voor informatie.

Of stuur een mail aan info@marliesnieuwmeijer.nl.

Hillegommer moppen en vriendenboeken bij elkaar

Hangkouserieën 78 komt deze week uit. | vormgeving Jan Zeilemaker, SVvOH

In vriendenboekjes worden vrienden en bekenden door de eigenaar uitgenodigd om persoonlijke teksten of anekdotes te vermelden. Daarna kan de eigenaar nog jarenlang bladeren door allerlei herinneringen. Dit soort boekjes zijn voorafgegaan door poëziealbums of poesiealbums, zoals de eerste exemplaren werden genoemd omdat zij uit Duitsland werden geïmporteerd en het Duitse woord voor poëzie Poesie is. De wat oudere lezers zullen zich het poëziealbum nog wel kunnen herinneren. Gedichtjes, mopjes en plaatjes of tekeningen werden door vriendjes/vriendinnetjes en bekenden bijeengebracht en velen prijzen zich vele jaren later gelukkig dat hun poëziealbum verschillende verhuizingen en opruimrondes heeft overleefd.

Het poëziealbum vindt zijn oorsprong in het liber (of album) amicorum (Latijns voor 'vriendenboek'), een bundel voorzien van veelal persoonlijke teksten en illustraties die aan iemand wordt aangeboden ter gelegenheid van bijvoorbeeld een jubileum.

Het album ontstond in de loop van de zestiende eeuw als mode in adellijke studentenkringen in Oost-Nederland, geïnspireerd door Duitse voorbeelden. Regelmatig reisden studenten door heel Europa van universiteit naar universiteit om kennis op te doen. In de verschillende universiteitssteden verzamelden zij bijdragen voor hun album. De oude alba bevatten veelal ook liedteksten en de voorkomende liederen maken deel uit van de renaissanceliteratuur. Het oudst bekende Album Amicorum is dat van Johan van Lynden uit Hattem, waarvan de eerste tekstbijdrage van vóór 1556 stamt en het is in bruikleen bij het Gelders Archief te Arnhem.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft ook albums amicorum in de schatkamer; in de vorige aflevering van donateursblad 'Hangkouserieën' was al te lezen over een Hillegoms poëziealbum van 75 jaar oud. In de nieuwe aflevering van ons blad is een artikel opgenomen van Gerard Telkamp over de enige docent die in het bewuste poëziealbum schreef, juffouw Scholz.

Het andere bijzondere album amicorum in de Vrienden-schatkamer is een jubileumboek genaamd 'Geschiedenis in vogelvlucht 1934-1944', geschonken in 1944 aan een directiesecretaresse bij N.V. De Ringvaart, bij haar afscheid van het bedrijf. Het boek was vervaardigd door Tom Lodewijk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de betonfabriek. Omdat in de oorlog papier, inkt, verf en fotomateriaal zeer schaars waren zijn er maar twee van deze boeken gemaakt, van behangselpapier waarop de tekeningen en foto's zijn geplakt. Een van deze twee boeken is nu in ons archief. In 'Hangkouserieën' beschrijft Jan Zeilemaker hoe iedereen digitaal van deze schat kan meegenieten.

En de Hillegommer moppen dan? Die zijn niet te vinden in de bovenvermelde albums, maar wel in 'Hangkouserieën': Piet Maat schreef in zijn artikel "De vanouds beroemde Hillegommer moppen" wat dat eigenlijk waren en waarom er zo mee werd gepronkt. Ook leest u een bijzonder verhaal van Alphons Maas en over de genomineerde panden voor de Vrienden-oorkonde, naast het VriendenNieuws. Met veel enthousiasme samengesteld en vormgegeven door de vrijwilligers in onze redactie en op dit moment door onze vrijwilligers ingepakt voor bezorging bij onze donateurs. Geen donateur? Hillegommers zijn voor minimaal € 8,50 per jaar al donateur en ontvangen drie afleveringen van ons mooie blad. Wij wensen u veel leesplezier!

De digitale versie van deze column staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Postzegels uit binnen- en buitenland

Beinsdorp n De postzegelvereniging Hillegom en omstreken houdt vrijdag 22 februari een ?postzegelavond in dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag 5.?

Het programma start om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. ? Er is een veiling van 200 kavels, bestaande uit zegels uit binnen - en buitenland, albums en stockboeken. ?Daarnaast is er gelegenheid tot ruilen en aanschaf van zegels om de verzameling aan te vullen en is er een verloting. De volledige veilinglijst is te vinden op www.pzvhillegom.nl.

Voor meer informatie: robpeperkoorn@kpnmail.nl.

De toegang is gratis.

Samenkomst in Open Hof

Hillegom n Open Hof is een laagdrempelige en gezellige geloofsgemeenschap aan de Raadhuisstraat 3. De samenkomst begint om 10.30 op zondag en eindigt met koffie en thee.

Zondag 24 februari gaat het in Open Hof over omgaan met tegenslag. Iedereen heeft ermee te maken, maar hoe kun je goed met tegenslagen omgaan zonder verslagen te raken? Voor meer informatie: www.openhof.com.

Operettekoor bij Zondag Open

Operettevereniging Mozaïek uit Noordwijk treedt op in De Beukenhof. Foto: pr

Lisse n Operetteliefhebbers kunnen zondag 24 februari bij Zondag Open hun hart ophalen. Deze werkgroep, aangesloten bij Stichting De Paraplu, verwelkomt dan Mozaïek in De Beukenhof, een operettevereniging uit Noordwijk.

Dit koor bestaat uit 10 alten, 11 sopranen, 3 tenoren en 3 bassen, stuk voor stuk getooid in fantastische kledij. Dit koor staat onder leiding van dirigente Ineke Engelhard, terwijl pianist Tae Young-Kim de muzikale begeleiding verzorgt. Mozaïek geniet bekendheid in de hele Duin- en Bollenstreek en weet ieder jaar haar publiek weer te boeien met een complete opvoering van een operette of soms een musical. Dit koor is opgericht op 17 mei 1967 en heeft zich in de loop der jaren met ups en downs ontwikkeld tot een stabiele club. Het repertoire bestaat uit liedjes van verschillende operettes zoals 'Der Vogelhändler', 'Im Weissen Rössl' en 'Frühjahrsparade'. Ook liedjes uit onder meer De Jantjes of van Wim Sonneveld worden regelmatig ten gehore gebracht.

Gratis toegang

Dit optreden vindt plaats in De Beukenhof, Eikenlaan 2a. Aanvang 14.00 uur, einde circa 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage van de bezoekers in de organisatiekosten wordt op prijs gesteld. Zie ook www.mozaiek-operette.nl en www.deparaplu-lisse.nl.

Alfred Jodocus Kwak-voorstelling in Koetshuis

Lisse n In het Koetshuis van Kasteel Keukenhof is er op zondag 3 maart (aanvang 11.00 uur) op veler verzoek een extra kindervoorstelling onder de titel Alfred Jodocus Kwak 'Zo Vrolijk in Eend grote terts', een muzikale hervertelling van een oeroud sprookje.

Het spannende verhaal is geschreven door Herman van Veen. Op een dag leest Alfred Jodocus Kwak in de krant dat er landen zijn waar bijna geen water meer is. Hij bedenkt een plannetje om de dieren in Zonder-Water-Land te helpen. Maar dan is daar ook nog de koning van Groot-Waterland… Zal het hem lukken?

Van dit verhaal is een leuke interactieve voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar gemaakt, met bekende liedjes zoals 'Zo Vrolijk' en 'Spetter Pieter Pater'. De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door Mark Haayema en Barbara de Wit, acteurs van Harlekijn Muziektheater, met medewerking van een danser.

Kaarten

De voorstelling begint om 11.00 uur. Het Koetshuis is open vanaf 10.30 uur. Kaartverkoop en reserveren: www.kasteelkeukenhof.nl/concerten , cultureel@kasteelkeukenhof.nl of telefonisch 0252-465555.

historie/nieuws

Rookvrije sportaccommodaties in Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang

Paul de Bree. | Foto: Johan Tempelaar, de Coalitie Foto: johan tempelaar

n Het goede voorbeeld voor een gezonde generatie 2040

HILLEGOM n Een rookvrije generatie in 2040. Dat is een van de hoofdpunten uit het Nationaal Preventieakkoord, dat door ruim 70 organisaties uit zorg, bedrijfsleven, overheden en onderwijs is opgesteld. De Buurtsportcoaches van SportSupport geven hier invulling aan door sportverenigingen en -accommodaties te helpen rookvrij te worden.

Veel publiek voor de voorstelling De Gruffalo. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Paul de Bree is één van de Buurtsportcoaches in de regio Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang. Vanuit die rol verzorgt hij onder meer training en coaching: "Van sport op straat, bedoeld om kinderen vanaf jonge leeftijd met sport in aanraking te brengen, tot en met walking football met beginnend dementerenden", vertelt hij. De Bree geeft in samenwerking met gymdocenten ook les op basisscholen, bijvoorbeeld in het project Talenttijd. Daarnaast treedt De Bree op als verenigingsadviseur. Zo wordt hij ingeschakeld bij hulpvragen rondom bijvoorbeeld ledenwerving en -behoud, het vinden en trainen van kader/vrijwilligers of het op orde krijgen van financiën en sponsorbeleid. "De mensen bij de verenigingen moeten het uiteindelijk zélf doen. Bij veel verenigingen zie je echter dat mensen dingen doen 'omdat het altijd zo gaat'. Vanuit SportSupport kunnen we onze kennis en ervaring inzetten om mensen andere ideeën en inzichten te brengen om de vereniging te versterken."

Het werken aan rookvrije sportaccommodaties is de komende jaren een belangrijk aandachtspunt. "Als kinderen aan het sporten zijn terwijl hun ouders langs de lijn staan te roken, geef je natuurlijk een heel verkeerd voorbeeld. Je krijgt kopieergedrag, als ze op de sportclub zien dat roken normaal is, helpt dat natuurlijk niet. Door samen met verenigingen en eigenaren van sportaccommodaties over dat soort dingen na te denken én actie te ondernemen, willen we bijdragen aan die rookvrije generatie in 2040. Het makkelijkste dat je kunt doen is een bordje 'rookvrij' ophangen. Maar dat alleen is niet genoeg. Denk aan een rookvrije accommodatie waar voor de deur asbakken of asbaktegels zijn geplaatst. Dan heb je langs de lijn geen rokers meer, maar wel bij de ingang waar alle kinderen binnenkomen."

De Bree gaat de komende tijd in gesprek bij De Zanderij en weet dat het onderwerp bij sportcentrum De Vosse op de agenda staat. "Uiteindelijk is de situatie voor elk complex anders, denk alleen al aan het verschil tussen binnen- en buitensporten. Daarom zorgen wij voor algemene informatie voor alle verenigingen en complexen en bekijken we de specifieke situatie om van daaruit advies uit te brengen. Ik ben ook realistisch. Er zíjn nu eenmaal mensen die roken. Het is best een stap om helemaal rookvrij te worden, zeker voor commerciële organisaties die misschien bang zijn om klanten kwijt te raken. Het zal daarom echt niet van de ene op de andere dag geregeld zijn. Maar er is wel een duidelijke trend gaande waarin steeds meer openbare ruimtes rookvrij zijn. Uiteindelijk is het aan het bestuur van de vereniging of de eigenaar van het sportcomplex, zij beslissen. Onze rol is informeren en stimuleren. Het besef dat dit een noodzakelijke stap is zal moeten groeien. Je kunt je nu toch ook niet meer voorstellen dat je nog niet zo lang geleden mocht roken in een restaurant of vliegtuig? Het is onvermijdelijk dat dit in en om sportaccommodaties ook gebeurt en dat is waar wij met elkaar voor gaan."

Goud, zilver en brons voor De Spartaan

Foto: pr

ATLETIEK n Junioren van atletiekvereniging De Spartaan uit Lisse hebben diverse clubrecords verbroken en het erepodium behaald tijdens de Nationale Indoor Kampioenschappen voor Junioren in het Omnisport te Apeldoorn.

Polshoogspringer Neal Ott heeft de titel veroverd bij de junioren A (onder 20 jaar). De 17-jarige atleet sprong met zijn glasfiberstok over 4,71 meter, wat tevens een verbetering van zijn eigen clubrecord betekende.

Op de 60 meter horden voor meisjes junioren A wist clubgenote Lara Owobowale voor een stunt te zorgen door het zilver op te eisen. In de finale kwam de 17-jarige door een goede slotversnelling met 8,85 seconden als tweede over de finish. Eerder die dag wist zij in de series al haar clubrecord te verbeteren van 9,02 naar een spectaculaire 8,77 seconde.

Eveline de Jong maakte de medaillespiegel compleet voor AV De Spartaan door bij de junioren A het brons te veroveren bij het hoogspringen. Een bescheiden 1,54 meter bleek tot haar eigen verbazing voldoende voor het podium.

Steven Oosterkamp zorgde voor nog een clubrecord. Op de 200 meter finishte hij in 23,21 seconden bij de junioren A. Daarmee kwam hij jammer genoeg net te kort voor een finaleplaats.

Plein28 samen leren en doen

Hillegom n Plein28 is een leer- en ontmoetingscentrum, in het centrum van Hillegom waar samen-leren-doen centraal staat en waar gewerkt wordt met elkaar en voor elkaar.

Het programma heeft betrekking op uiteenlopende onderwerpen en talenten, zoals het leren van de Nederlandse taal, (positieve) gezondheid, computervaardigheden, creativiteit, bewegen. Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden:

maandag: 9.30 - 10.30 uur: wandelen, 9.30-11.30 uur: Jambo, 13.30 - 16.45 uur bingo (eerste van de maand) 13.30 - 16.45 uur klaverjassen (tweede van de maand), 14.00 - 16.00 uur buurtcircel. Dinsdag: 10.00 - 16.00 uur dagprogramma senioren, 13.00 - 14.30 uur breiclub.

woensdag: 10.00-12.00 uur comuterinloop seniorweb en van 13.30 - 17.00 uur bridge soos.

donderdag: 10.00-16.00 uur dagprogramma senioren en van 10.00 -13.00 uur bridge.

vrijdag: 9.30 -11.30 uur kaarten maken en van 10.00 - 11.30 uur vrouwengrop World Women. 14.00 - 16.00 uur activiteiten voor en door mannen.

zaterdag : 13.00 1 15.00 uur repair café (eerste van de maand).

Meer info: Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl of bel 06-40644805. Kijk voor meer informatie www.plein28.nl

Gruffalo-voorstelling tijdens peutermarkt

Lisse n Het was een drukte van jewelste afgelopen zaterdag in de bibliotheek. Daar werd voor alle peuters en hun (groot)ouders een informatieve peutermarkt gehouden. Er waren meer dan 150 belangstellenden die een kijkje kwamen nemen.

Door Esther Akerboom

Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert de bibliotheek met regelmaat een peutermarkt. Wethouder Jeanet van der Laan opende de markt en de peuters van MLX Dance zorgden voor een spetterend optreden. Bij de standjes kreeg men informatie over gezond eten, lidmaatschap van de speel-O-theek, zwem- en muziekles, sport, kinderopvang en nog veel meer. Voor de kinderen zelf was er ook van alles te doen, er kon worden gekleurd, gedanst en gespeeld. Maar het allerleukste was toch wel de voorstelling De Gruffalo, verzorgd door het Marnick theater. Toen die eenmaal aan de gang was hadden de standhouders even rust. De bibliotheek en het CJG kunnen terugkijken op een geslaagde markt.

Prooi

Er stond een druk operatieprogramma in de agenda. Als alles mee zou zitten dan waren we waarschijnlijk net voor de middagpauze klaar. De eerste o.k. patiënt had ik al eerder laten komen zodat we 'voor' op het schema zouden liggen. In de auto naar de praktijk werd ik echter al gebeld dat er een spoedgeval in de wachtkamer zat.

Een moeder en een dochter zaten er overmand door emoties op een arts te wachten. Ik gaf nog was gas bij en scheurde naar de kliniek. Daar aangekomen rende ik naar binnen. De moeder en dochter waren al naar de spreekkamer gegaan. De dochter zat met een zielige cavia op schoot. De tranen biggelden over haar wangen. Hortend en stotend vertelde ze wat er gebeurd was. Ze had een ren met vijf cavia's in de tuin staan. Er was ook een mooi en warm binnenhok. De diertjes werden op en top verzorgd. Meerdere keren per dag verzorgde zij de diertjes. En gisteren kwam ze de tuin in terwijl ze net zag dat een grote kater van enkele huizen verderop met haar lievelingscavia in zijn bek door die tuin rende. Een nachtmerriescenario. Het kleine diertje schreeuwde het uit. Het gegil ging door merg en been. Zij begon te schreeuwen en achter de kat aan te rennen. Die kat dacht vervolgens: 'wat gebeurt er nu?' en zette het ook op een rennen. Pas na een achtervolging van 200 meter liet de grote kater het arme caviaatje los. Het huilende meisje dook op haar kleine diertje en sloot het in de armen. Totaal in shock liep ze naar huis. Er kwam bloed uit de wondjes bij de kop.

Het caviaatje hijgde en was slap. Het meisje dacht dat haar troeteldier in haar armen zou sterven. Samen met haar moeder verzorgde ze haar cavia: wondjes schoongemaakt, jodium erop, warme kruik ertegenaan, wat vocht in de bek ingeven en wonder boven wonder kwam de cavia er weer een beetje bovenop. Dat was gisteren. Maar vandaag lag ie suf in zijn hokje, bewoog nog amper en wilde niet eten. Wederom hielden ze rekening met het ergste. Ik had mijn jas inmiddels uitgedaan en was begonnen om het knaagdiertje te temperaturen. Het had hoge koorts. De kattenbeet had zijn effect gehad: een gegeneraliseerde infectie. De nek was keihard en bloedheet. Op zich betekende dat nog niet dat het een hopeloze zaak zou worden. Bij het nakijken van de rest van de cavia kwam ik geen afwijkingen tegen. Nou moesten we dus sowieso gaan opstarten met ontstekingsremmers, koortsverlagers en antibiotica. Het wondje moest thuis wederom verzorgd worden. En ze moesten thuis gaan dwangvoeren.

Drie kwartier later dan de bedoeling begonnen we aan het operatieprogramma en slechts een half uur later dan de bedoeling waren we klaar! Voor spoedgevallen mag alles wijken. Nou gaan we duimen dat de cavia het gaat redden.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pixabay

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1

Zondag 24 februari, 10.00 uur

Voorganger: ds. T. Moll

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 24 februari, 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 24 februari, 10.00 uur

Spreker: Peter Sleebos

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zaterdag 23 februari, 19.00 uur

Celebrant: pastor T. van Eijk

Zondag 24 februari, 11.00 uur

Celebrant: pastor T. van Eijk
Koor: het Parochiekoor

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 24 februari, 10.00 uur

Celebrant: pastor M. Kuipers
Koor: Canticum Novum

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 20 februari, 09.00 uur

Celebrant: diaken I. Osseweijer

Zaterdag 23 februari, 19.00 uur
Carnavalsmis
Celebrant: pastoor R. Franken en diaken I. Osseweijer
Koor: Actaea
Extra: kinderwoorddienst

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 24 februari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Witte kerkje, Prinsessestraat 1
16.30 uur

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 24 februari, 10.00 uur

Spreker: Angelique Noordermeer

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 24 februari, 10 en 16 uur

Voorganger: ds G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk, Heereweg 105
Zondag 24 februari, 10.00 uur

Voorganger: ds. A. Mak, Kerk zonder Grenzen, Bloemendaal

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk, Ruishornlaan 33
Zondag 24 februari

Voorganger: ds. E.R.V. Schuddebeurs, Houten

Grote Kerk, Heereweg 250

Zondag 24 februari, 10.00 uur

Voorganger: dhr. J. de Vries, Urk

Zondag 24 februari, 19.00 uur

Voorganger: ds. W.R. van Boeijen, Ter Aar

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 24 februari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 7 is: Martijn van Haaster uit Hillegom. De oplossing was: strooiwagen.