LisserNieuws - De Hillegommer

24 maart 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 24 maart 2020


Beetje vrolijkheid in deze tijd

Lisse fleurt op dankzij ijverig knutselwerk. | Foto: Jeroen Heemskerk Foto: Jeroen Heemskerk

Lisse n Voor het eerst kreeg Nederland te maken met vergaande maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Veel mensen, ook in Lisse, moesten vanuit huis gaan werken. En omdat de scholen dicht zijn, kwam daar ook het onderwijs aan de kinderen bij. Maar die moeten zo nu en dan toch ook even ontspannen.

Door Ruth Eppink

Op social media was goed te volgen hoe sommigen worstelden met deze nieuwe werkelijkheid. Maar voor Jeroen Heemskerk uit Lisse was het geen probleem. "Ik werk in de coffeeshop en die is gewoon open van 17 tot 22 uur. Mijn vrouw werkt overdag in de zorg. Dan zorg ik voor de kids. In dat opzicht is er voor ons dus eigenlijk niets veranderd, behalve dat ik de kinderen nu ook thuis les geef. Ik heb het daardoor wat drukker, maar dat maakt me niet uit. Mijn kids zijn het belangrijkste dat er is."


Knutselen

Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, besloot Jeroen lekker te gaan knutselen met zijn zoon Roef en dochter Isa. Hij plaatste het resultaat (de foto hiernaast) op Facebook bij JBOL en schreef erbij: "Ik hoop dat wij hiermee een lach op de gezichten kunnen toveren bij de voorbijgangers in onze straat in deze toch wel onzekere tijd. Misschien is het een leuk idee voor de kinderen in Lisse om ook op deze manier de straten op te vrolijken?" Dat viel in de smaak, want veel meer ramen werden met vrolijke bloemen, bijtjes, zonnetjes en andere lente- of paasversierselen beplakt of beschilderd. Zaterdag maakte Jeroen de openbare Facebookgroep Heel Holland Plakt aan, waardoor het initiatief nu uitgerold wordt in andere plaatsen. Jeroens oproep: "Doet u ook mee en helpt u mee uw straat, wijk, dorp of stad op te fleuren?" Hij doet het niet voor zichzelf, maar voor alle kinderen die hier hun creativiteit in kwijt kunnen. Daar komt bij dat het ook lekker alles opfleurt en dat er mensen vrolijk van worden. Ik vind het superleuk dat het zo wordt ontvangen. Iedereen kan in deze tijd wel wat vrolijkheid en positiviteit gebruiken."

Het idee van Jeroen is er maar een van vele. Lisse laat massaal zien dat men omkijkt naar buurtgenoten en hulp biedt waar nodig. Verzorg- en verpleeghuizen worden in de bloemen, kaarten en tekeningen gezet, mensen doen boodschappen voor een ander, laten de hond van de buren uit en spreken elkaar aan als men zich niet aan de adviezen houdt. Momenteel is er één officieel geregistreerde coronapatiënt in Lisse, maar in werkelijkheid zullen dit er meer zijn.

Foto: pr

Houd je aan de richtlijn: 1,5 m afstand

Dit geldt overal: op straat en in winkels

Rustoord
geniet van
optreden

Het is zwaar weer voor
Keukenhof

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Zwaar weer voor Keukenhof

n Park zoekt alternatieven om publiek toch van bloei te laten genieten

LISSE n “Het zijn bijzondere tijden waarin iedereen met het coronavirus wordt geconfronteerd. Ook Keukenhof.” Bart Siemerink, directeur van Keukenhof zegt dat men zich de afgelopen periode volledig op de nieuwe situatie heeft gericht, waarbij al snel duidelijk werd dat het bloemenpark niet vanaf 21 maart voor het publiek geopend zou zijn, doch op z’n vroegst vanaf 6 april.

Door Arie in 't Veld

“De impact van dit besluit is zeer groot”, benadrukt Siemerink. "Dit besluit raakt niet alleen onze 1.300 tijdelijke medewerkers, maar ook mensen die werken in het busvervoer, het toerisme en in de bloembollen- en bloemensector zelf."

De directeur zegt dat hoe dan ook een financieel zwaar jaar wordt verwacht. “Zeker als de situatie nog langer duurt dan tot 6 april komen er bijna geen bezoekers, dus ook geen toegangsbewijzen en geen inkomsten.

Dan gaat het over miljoenen euro’s, maar de continuïteit van Keukenhof is gelukkig niet in gevaar.” Keukenhof bevindt zich in een situatie die sinds de opening in 1950 nooit eerder is voorgekomen.

De parkorganisatie denkt na over alternatieven omdat het park nu niet kan openen. “In dat kader zijn in elk geval alle evenementen afgelast en kan de Keukenhof Lissedag op 8 april niet doorgaan.

Sommige evenementen kunnen wellicht later in het jaar worden gehouden. Het park ligt er overigens prachtig bij en zou dus op de 21ste maart in perfecte conditie zijn. Het verlengen van de openingsperiode is onmogelijk. Onze tuinmedewerkers houden in elk geval het park goed bij, zodat het er nog steeds geweldig uitziet als we na 6 april toch open zouden gaan. Het is erg emotioneel allemaal voor iedereen en we krijgen ook veel steun vanuit alle mogelijke hoeken”, aldus Siemerink.


De organisatie denkt op dit moment hard na over alternatieven om mensen toch te laten genieten van ’s werelds meest beroemde lentepark. "We zetten een aantal mogelijkheden op een rij. We gaan na wat er gedaan kan worden als de mensen niet naar Keukenhof kunnen komen.

Wellicht kunnen wij wel naar de mensen. We zijn vol goede moed dat er toch nog het nodige mogelijk is.”

>Maatregelen afvalinzameling Meerlanden

Regio n Aangezien veel mensen thuis werken en de scholen dicht zijn komt er meer afval vrij bij huishoudens dan in een normale werkweek.

Meerlanden zet zich in om dit extra afval in te zamelen. De organisatie houdt ook rekening met het coronavirus en de mogelijk risico’s voor medewerkers en bewoners. Hierdoor kan de dienstverlening de komende periode langer duren waardoor zij op een later tijdstip in de wijk zijn dan, dan normaal.

Hoewel er minder verkeer is, is het momenteel drukker dan normaal in de woonwijken. Er staan meer auto’s langs de weg en er zijn veel kinderen op straat. Foutief of dubbel geparkeerde auto’s zorgen voor onveilige situaties. Dit vraagt extra alertheid van onze chauffeurs. "Wij verzoeken u hier als bewoner alert op te zijn en uw kinderen erop te attenderen dat onze werkzaamheden plaatsvinden." (lees verder: www.dehillegommer en www.lissernieuws.nl)

>Mihoen en rode pepers

aardig n Van de in De Zilk wonende Piet de Boer ontving de redactie de volgende bijdrage: "Zondag naar Hillegom gelopen. Ik ben vergeten mihoen en rode pepers te kopen. Onmisbaar voor het Thaise gerecht dat mijn dochter wil maken. Het is rustig in de Zilk. Een vrouw zit langs de Beeklaan een glas witte wijn te drinken. In de zon en uit de wind. Een vader en moeder met twee kinderen kijken naar de voorbijsnellende sprinter. Ze groeten. Langs de oude beek zijn volkstuinders aan het spitten. De roze hyacinten staan in volle bloei.

Het centrum van Hillegom is bijna geheel verlaten. Bij de Aldi zijn gelukkig genoeg rode en groene pepers. De jonge verkoper lacht verlegen. ''Mihoen? Al drie weken niet meer.'' De kassière glimlacht als ik slechts twee pepers afreken. ''Nee ik ben niet bang. Mijn moeder wel. Die vreest het ergste, net als mijn broer.'' Ze pauzeert. ''Ik weet het niet, maar daardoor word ik juist rustig.'' Ik loop naar de Zaanse grootgrutter op zoek naar mihoen. De dame in blauw brengt me direct naar het juiste mihoenpad en duikt soepel in het onderste schap. ''Dit is de laatste'', zegt ze met een brede glimlach. Echt blij dat ze me heeft geholpen. Corona maakt mensen nog vriendelijker. In ieder geval in Hillegom op zondagmiddag."


n Opschoondag verzet

regio n De Landelijke Opschoondag 2020 is verzet naar 19 september tijdens World Cleanup Day van de Plastic Soup Foundation. De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen en hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken. (Lees het hele artikel op onze sites.)

en mensen bij elkaar brengt”, aldus Helene van Zutphen, directeur van initiatiefnemer NederlandSchoon. “Omdat samenkomen voorlopig door het RIVM wordt afgeraden, hebben we besloten de Landelijke Opschoondag te verplaatsen en toepasselijk samen te laten vallen met World Cleanup Day op zaterdag 19 september, een bijzonder en belangrijk initiatief van de Plastic Soup Foundation. Wij delen immers hetzelfde doel: onze omgeving zo zwerfafvalvrij maken. Laten we dit jaar samen opgeruimd de herfst ingaan.”

Behalve de datumwijziging verandert er niets. Inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs, scholen en andere organisaties worden nu in de herfst opgeroepen om samen zwerfafval op te ruimen.

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Dit jaar wordt voor de 18de keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Tanken in de speeltuin

seizoen n Je zou het bijna vergeten, maar ook het speeltuinseizoen staat voor de deur. In verband met alle beperkingen die er al zijn in verband met het coronavirus zou het heel jammer zijn wanneer de deuren langer dicht moeten blijven. Het bestuur van speeltuin Weerestein hoopt dan ook dat 14 april (of spoedig daarna) het seizoen geopend kan worden.

"Een relatief kleine maar leuke aanpassing is het ombouwen van het ‘tankstation’ voor de 130m lange skelterbaan", laat het bestuur weten. "De pomp is omgebouwd tot een elektrische variant om de kinderen als vanzelfsprekend te laten wennen aan het nieuwe elektrisch rijden.

Foto: Picasa


Energieneutraal

Leuk weetje: Speeltuin Weerestein is met 60 zonnepanelen al meer dan een jaar 100 procent energieneutraal.

De speeltuin mag overigens óók alleen open als er toezicht is, maar om altijd open te kunnen zijn er meer toezichthouders nodig. Toezichthouders en andere vrijwilligers zijn essentieel. Voor hen heeft het bestuur dit jaar een aantal extra leuke incentives. Kijk op www.speeltuinweerestein.nl of mail naar vrijwilligers@weerestein.nl.

ING-cheques voor initiatieven in Lisserbroek en Hillegom

REGIO n Het ING Nederland fonds heeft zaterdag 21 maart 255 maatschappelijke initiatieven beloond met een financiële bijdrage.

Lisserbroek SamenMeer ontving een donatie van 3.000 euro voor De Meerkoet, die in 2020 het 50-jarig bestaan viert. Het dorpshuis is aan een flinke opknapbeurt toe en daarvoor wordt de bijdrage gebruikt.

Het burgerinitiatief Julianapark Hillegom heeft eveneens een bedrag mogen ontvangen. Het is een park waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. Het onderhoud wordt mede gedaan in overleg met WelzijnsKompas. De donatie van het fonds willen ze besteden aan het kopen van tuingereedschap voor het onderhoud van het park en de beplanting, en aan eten en drinken voor alle harde werkers.

>Kerkdiensten via radio en tv

Lisse n De Protestantse Gemeente Lisse in wording heeft een manier gevonden om toch een kerkdienst te bieden, zonder dat daarvoor in een gebouw samengekomen behoeft te worden.

Bollenstreek Omroep (BO) is namelijk bereid gevonden om twee kerkdiensten vanuit de Pauluskerk (zonder kerkgangers) al op zaterdag op te nemen en deze op zondagmiddag vanaf 12.00 uur op haar televisiekanaal uit te zenden. De eerste uitzending was zondag 22 maart. Op zondag om 11.00 uur zijn de opgenomen diensten ook voor iedereen te beluisteren via www.kerkomroep.nl. De kerktelefoonluisteraars in Rustoord en Eikenhorst kunnen dit doen via het kastje op de kamer. Voor de periode in april zoekt de PGL nog naar mogelijkheden, maar men houdt rekening met een langer verbod van samenkomsten.

>Hoe vier je nu je verjaardag of bruiloft?

CORONA n De redactie van LisserNieuws en De Hillegommer komt graag in contact met mensen die binnenkort jarig zijn of net jarig zijn geweest.

Ook stellen die gaan trouwen of net getrouwd zijn kunnen reageren. Want een normaal feest, dat zit er nu even niet meer in. Hoe ga je daarmee om? Verzet je het feest, of vier je het klein? Komt er überhaupt bezoek? Misschien heb je ouders in een woonzorgcentrum, die momenteel geen bezoek mogen ontvangen. Hoe vier je dan een 50-jarig huwelijksfeest, of verjaardag van een kleinkind? Is Facetimen een oplossing? Jullie reacties zijn welkom! Mail naar redactie@lissernieuws.nl of redactie@dehillegommer.nl. Je kunt ook bellen. Voor Lisse 0616961400, voor Hillegom: 0630791260.

Rustoord geniet van optreden

Ronald de Lijzer zingt een uur lang bekende liedjes bij Rustoord voor bewoners en personeel. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Lisse n Vanaf het moment dat dagbesteding, gezamenlijke activiteiten en uitjes bij verpleeg- en verzorghuizen geen doorgang meer mochten vinden, dachten veel mensen na over hoe ze senioren dan toch nog wat afleiding zouden kunnen bezorgen. Zo ook Annerieke Bouterse, dagbestedingscoach bij DSV|Rustoord.

Door Ruth Eppink

Annerieke bedacht dat de binnentuin van het woonzorgcentrum zich heel goed leent voor miniconcerten en ze plaatste een oproep op Facebook. "Ik heb musici nodig die met bijvoorbeeld een klein groepje willen komen optreden in de binnentuin, zodat de bewoners op hun balkon of door het raam van deze concertjes kunnen genieten."

Al heel snel maakte Lisser Ronald de Lijzer bekend dat hij op 18 maart van 15.00 tot 16.00 uur zou optreden bij Rustoord met liedjes uit verschillende genres. De bewoners en zorgmedewerkers genoten bij de ingang, op de galerijen en op hun balkons zichtbaar van zijn optreden. "Het was ontzettend dankbaar werk om te doen", geeft De Lijzer aan. "Ik had niet verwacht dat het zó viraal zou gaan en al die reacties van zoveel mensen: gewoon overweldigend en hartverwarmend." Hij werd naar aanleiding van dit optreden direct benaderd door andere zorgcentra en in de regio die het idee van Annerieke omarmden.

Locatiemanager Eric Bartels kan de spontane oproep van Annerieke erg waarderen. "Het is ook heel belangrijk om juist nu de bewoners te verblijden met dit soort initiatieven. Ze mogen inmiddels geen bezoek meer ontvangen en eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Ik vind het fantastisch dat zo veel mensen zich het lot van deze ouderen aantrekken en kaartjes sturen. Kinderen maken tekeningen en laten met stoepkrijt weten dat er aan opa en oma wordt gedacht. Er is zoveel saamhorigheid: er worden bloemen gebracht, maar ook bijvoorbeeld vis voor de liefhebbers", noemt Bartels. Hij wil wel benadrukken dat de optredens in de binnentuin specifiek bedoeld zijn voor de bewoners en het zorgpersoneel. "Ik begrijp best dat mensen nieuwsgierig zijn en willen komen kijken, maar dat is onder de huidige omstandigheden geen goed plan."

>Gratis webinar: thuis met de kinderen

REGIO n Het CJG houdt op 26 maart van 20.30 tot 21.30 uur een gratis webinar voor ouders die momenteel thuiswerken en hun kinderen moeten begeleiden met schoolwerk. Het is een pittige tijd, waarin de gezinsleden intensief met elkaar te maken hebben. In dit webinar helpt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve ons op weg met tips. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl. Er zijn een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Na de webinar is deze nog een maand terug te kijken.

13 / 16

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling Warmond? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 29 maart binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of stuur een mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 12: ........ Oplossing: hindernis.

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling Warmond? Zorg dat de oplossing uiterlijk zondag 29 maart binnen is, samen met uw naam en adres. Per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. Winnaar week 12: Rick en Anneloes Wouters. Oplossing: hindernis.

column/nieuws