LisserNieuws - De Hillegommer

28 januari 2020

LisserNieuws - De Hillegommer 28 januari 2020


Huisbroeiers voor Lenteflora kunnen van start

Dit soort potten hebben de circa 80 deelnemers aan de huisbroeiwedstrijd zaterdag opgehaald. | Foto: AihV Foto: A. in 't Veld

LISSE n De ongeveer tachtig deelnemers aan de jaarlijkse huisbroeiwedstrijden kunnen er weer tegenaan. Afgelopen zaterdag haalden ze de elf potten met bloembollen op bij de firma Van Dijk.

Door Arie in 't Veld

Nu kunnen ze gaan stoeien met de mogelijkheden om de bollen tijdig in bloei te krijgen. Tijdig wil zeggen op vrijdag 21 februari, want dan wordt bij Hobaho aan de Prof. van Slogterenweg de Lenteflora gehouden. Dit keer onder het motto 'Carnaval, polonaise de lente in!'

Zoals altijd is het te broeien sortiment veelzijdig, met dit jaar waarschijnlijk als handicap dat de winter zich niet winters gedraagt en men dus moet opletten dat de bollen niet al te vroeg in bloei staan. En die bollen zijn de narcissen Wild Carnival en Candy Princess, de tulpen Carnaval de Rio, Kung Fu en Caviar, de hyacinten Blue Pearl, Scarlet Pearl en Purple Sensarion en de bijzondere bolgewassen Muscari armeniacum, Crocus Cream Beauty en Ornithogalum oligophyllum. Door de vrijwilligers van de Lenteflora zijn vorige week ook op de scholen potten voor de scholenbroei uitgedeeld. Bijna alle basisscholen in Lisse en Lisserbroek doen hieraan mee.

Voor de agenda: de Lenteflora is geopend op vrijdag 21 februari van 19.00 tot 21.00 uur, op zaterdag 22 en zondag 23 februari van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag 24 februari van 08.00 tot 17.00 uur.

Andere tijden voor Verhalentafel

LISSE n De redactie maakte vorige week melding van een nieuwe serie Verhalentafels in de Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat 4.

In de afgelopen tijd hebben al veel mensen er blijk van gegeven graag over vroeger te vertellen en ook veel mensen willen daar graag naar luisteren. De Verhalentafel is van 5 februari steeds op de eerste woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. In de vorige aankondiging is abusievelijk een verkeerde tijd opgenomen. Wie foto's van toen heeft, wordt aangemoedigd deze mee te nemen. De Vereniging Oud Lisse wil graag weten hoeveel mensen naar de Verhalentafels komen, dus graag van tevoren aanmelden bij het secretariaat door een e-mail te sturen naar info@oudlisse.nl.


Levy Van Nobelen van de Waterval leest voor in de bieb

Lisse n In de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A kunnen kinderen elke laatste woensdag van de maand komen luisteren naar verhalen. Drie heel actieve vrijwilligers met veel voorleeservaring lezen om en om voor op zo'n woensdag en gaan met de kinderen na afloop knutselen rond het thema van het boek.

Op 12 februari maakt de bibliotheek hier een uitzondering op. Op die dag komt om 14.30 uur namelijk supervoorlezer en leerling van de Waterval Levy van Nobelen voorlezen in de bibliotheek. Levy heeft een passie voor (voor)lezen en heeft zelf de bibliotheek benaderd met de vraag of hij dit ook eens een middag in de bibliotheek zou kunnen doen. Niemand kan de enthousiaste en doortastende Levy wat weigeren en ook de bibliotheek ging direct met hem in zee.

Levy helpt op school andere kinderen met lezen en leest ook zelf geregeld voor. "Door lezen leer je heel veel, lezen maakt je wijzer!", vindt hij. Door voor te lezen stimuleer je het plezier in lezen, waardoor kinderen als ze zelf gaan lezen een voorsprong hebben.

'Mag ik eens komen voorlezen?'

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Imker breekt lans voor
bijenvolken

Zaai wilde bloemen voor biodiversiteit

Armoede uit
taboesfeer
halen is lastig

Provincie houdt toezicht op financiën

Armoede uit taboesfeer halen blijft ook in Lisse een uitdaging

Zo'n 30 huishoudens in Lisse bezoeken de voedselbank. | Foto: pr Foto: pr

LISSE n De gemeenteraad van Lisse wil dat de armoede die in het dorp voorkomt snel en adequaat wordt aangepakt. Dat bleek uit de besprekingen over de Beleidsnota armoedebeleid, die in de vergadering van de commissie van Financiën vorige week werd besproken. Onder het motto "Iedereen doet" is deze nota geproduceerd en de raad wordt voorgesteld met de nota in te stemmen in de raadsvergadering van 30 januari. Dat zal waarschijnlijk wel lukken, want besloten werd het onderwerp als hamerstuk af te handelen.

Door Arie in 't Veld

Marianne Bergman (CDA) is blij met de armoedeaanpak. "We vinden het van belang dat de doelgroep gehoord is. We moeten er met elkaar voor zorgen dat Lisse een dorp wordt waarin iedereen meetelt en mee doet." Wethouder Jolanda Langeveld zei dat men niet een-op-een is gehoord, maar wel via diverse instanties. Nu wordt bekeken hoe en in hoeverre men wel tot persoonlijke gesprekken kan komen. "We gaan proberen om laagdrempelige gesprekken aan te gaan en proberen tips en trucs te geven. Hoe je dingen brengt en hoe je ze bespreekbaar maakt, daar kun je veel mee winnen. Ook is het zo dat het gebruik van de regelingen een stuk beter kan, maar mensen blijken het moeilijk te vinden om hulp te vragen, terwijl ze al eerder uit de schulden hadden kunnen komen als men er bijtijds bij was. We hopen in elk geval de mensen te bereiken die we moeten bereiken. Tegelijk zien we ook dat mensen zaken laten liggen waar ze recht op hebben, omdat ze er gewoon geen weet van hebben."

Guus Mesman van de PvdA zei onder andere dat gezien de meer dan gemiddelde lastenverzwaring in Lisse het erop lijkt dat Lisse zelf de eigen armoede op poten zet. Maar hij is blij met de positieve nota. "We gaan de goede kant op met het armoedebeleid. Mensen worden geholpen die niet in staat zijn om in de samenleving te functioneren. Iedereen moet mee kunnen doen. We zien helaas ook te vaak dat mensen er niet financieel op vooruit gaan als ze zouden gaan werken. Dat geeft dan geen prikkel. Werken moet wel lonen." Hij zei er een hard hoofd in te hebben om armoede uit de taboesfeer te halen, omdat mensen niet gauw toegeven dat ze de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen. "Misschien kan een vertrouwenstelefoon helpen."

Gabriëlla Eekhout van D66 vroeg zich af hoe het kan dat Lisse zo'n 400 gezinnen telt die onder de armoedegrens leven en er daarvan zo'n 30 gebruikmaken van de Voedselbank. Volgens Langeveld was dit ook de gemeente opgevallen. "Binnenkort wordt met de drie HLT-voedselbanken gesproken om te bekijken wat men van elkaar kan leren."

Cobi van der Wiel van de VVD constateerde dat Lisse met 400 huishoudens onder de armoedegrens landelijk gezien op een redelijk niveau zit, maar dat het aantal toch altijd nog te veel is.

Mariëtte Hulsbergen van de SGP-CU vroeg zich af waarom in de nota wordt gesproken over 'bewegen voor volwassenen'. "Dat hoort meer thuis in de nota sport en bewegen." Langeveld: "Wij zien het juist als onderdeel van de totaalaanpak. Soms is sporten van belang om het hoofd leeg te kunnen maken."

Word gastvrouw of -heer bij Adamas Inloophuis of oncologiecentrum

Regio n Het Adamas Inloophuis is op zoek naar nieuwe gastvrouwen/-heren voor 4 uur in de week op locatie oncologiecentrum Spaarne Gasthuis of het inloophuis in Nieuw-Vennep. Op 3 april begint de basistraining voor nieuwe vrijwilligers.

De gastvrouwen/-heren begeleiden de gasten in hun proces met kanker. Door met ze te praten, maar vooral te luisteren. Door te begrijpen waar hun behoefte ligt. Door ze kennis te laten maken met diverse activiteiten. Niet alleen in het inloophuis, maar ook in het oncologiecentrum Spaarne Gasthuis, waar ze aanwezig zijn in de wachtkamers van de poli en bestralingsruimtes van Antoni van Leeuwenhoek, de dagbehandeling en huiskamer. Zij bieden een luisterend oor of zijn er voor niet-medische vragen van de patiënten en voor de naasten. Als gastvrouw/-heer ben je een zeer waardevolle aanvulling op de medische zorg die ze krijgen in het ziekenhuis.

Marcia de Groot (51), woonachtig te Lisse: "Adamas heeft mij zoveel gebracht, ik leer nog steeds iedere dag en vind het geweldig om het verschil te kunnen maken. Niet alleen voor gasten en naasten, ook voor vrijwilligers. Zij zetten zich liefde in om het verschil te kunnen maken voor gasten en naasten."

Kan je goed luisteren, maak je makkelijk contact en ben je invoelend? Ben jij sociaal vaardig, empathisch en kan jij onze gast en diens behoefte centraal stellen? Het vermogen om te improviseren en een praktische instelling worden zeer gewaardeerd. Het is een pre als je uit eigen ervaring weet wat de impact van kanker is. Door workshops, trainingen en werkervaring krijg je de mogelijkheid om te groeien in je werk en in wie je bent. Op vrijdag 3 april, vrijdag 17 en zaterdag 18 april van 9.00 - 16.30 uur is de basistraining voor nieuwe vrijwilligers. Interesse? Meld je aan: www.adamas-inloophuis.nl/steun-ons/word-vrijwilliger.

Delfts blauwe workshop in KrantCafé Lisse

In de workshop kunnen deelnemers naar eigen ontwerp of naar voorbeeld zelf een bord beschilderen. | Foto: pixabay Foto: pixabay

Lisse n In 't KrantCafé, gehuisvest in 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4, is vrijdag 7 februari van 10.00 tot 12.00 uur een creatieve workshop te volgen.

De deskundige leiding is in handen van Patricia de Jong. Op het programma staat het schilderen van een Delfts blauw bord. Aan de hand van voorbeelden illustreren de deelnemers een schotel met enkel de kleur blauw; ook eigen ontwerpen zijn toegestaan. De creatie kan men later afbakken in de eigen oven.

Deelname kost 5 euro, inclusief materialen. Om organisatorische redenen moet men zich vooraf aanmelden bij mevr. Lida Zoet, telefoon 410331 of e-mail: lidazoet@hotmail.nl.

Voor nadere informatie zie ook www.deparaplu-lisse.nl en www.prutsenpracht.nl.

Vacatures bij De Tafel van WelzijnsKompas

Lisse n Er zijn weer nieuwe vacatures geplaatst op de vacaturebank van www.welzijnskompas.nl.

Voor iedereen die het leuk vindt om zich in te zetten, hier een kleine greep uit het aanbod: chauffeur bij Langeveldshof, SterkSaam of de Seniorenbus; gastheer of gastvrouw bij Speeltuin Marijke of bij Stichting Puntenburg; voorzitter bij de KBO; koffie schenken of helpen bij een activiteit in Rustoord of Berkhout.

Maandag 3 februari is er van 15.00 tot 16.30 uur weer een Tafel van WelzijnsKompas in de bieb aan de Koninginneweg 79a. Iedereen is welkom met een vraag over bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk, zelfstandig wonen of sociale contacten. Regelmatig is er een organisatie aan tafel aanwezig met informatie over vrijwilligerswerk of diensten en activiteiten. Aanschuiven is kosteloos en vrijblijvend. Wie alvast op zoek wil naar activiteiten of vrijwilligersvacatures kan eens een kijkje nemen op www.vrijetijdbestedinglisse.nl of www.welzijnskompas.nl.

Jamsessie bij Café 't Vierkant

LISSE n Bij Café 't Vierkant vindt zondag 2 februari een jamsessie plaats.

Het evenement wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan gezellig mee komen jammen. De toegang is gratis. Ook publiek is welkom. Chrissie Weijers en jamband Timeless begeleiden het geheel. Voor informatie kan men mailen naar chris.weijers@ziggo.nl. Café 't Vierkant zit aan de Heereweg 214.

The Swallows of Kabul bij FHL

Lisse n Het Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 4 februari de animatiefilm The Swallows of Kabul.

Zomer 1998. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Terwijl hun stad Kaboel in puin ligt geloven ze, ondanks alles, in een betere toekomst. The Swallows of Kabul is een meeslepende animatie over liefde en moed in tijden van repressie. Genomineerd voor beste Europese animatiefilm. Locatie: Floralis, aanvang 20.00 uur. Kassa open om 19.30 uur. Niet-leden betalen 7 euro, leden betalen op vertoon van hun pas 6 euro (alleen contant).

Computerhulp

Lisse n Elke 1e dinsdag van de maand kunnen senioren in De Beukenhof, Eikenlaan 2, terecht met vragen over de computer bij een vrijwilliger van de Computergroep (aangesloten bij De Paraplu). Ook op dinsdag 4 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Mail de vragen vooraf naar computerinloopvraag@gmail.com. Vermeld om welk type computer (desktop-pc, laptop, tablet of smartphone) en welk besturingssysteem (Windows, Android of iOS) het gaat.

Systeemlek geen gevaar voor HLTsamen

LISSE n Het softwarelek in het Citrix-systeem heeft in tegenstelling tot elders in den lande geen gevolgen gehad voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. De gemeente Lisse meldt hierover dat de Citrix-servers waar HLTsamen mee werkt goed beveiligd zijn.

Door Arie in 't Veld

HLTsamen besloot het landelijk advies te volgen door de specifieke server uit te schakelen, net zoals de Tweede Kamer, een aantal provincies en hogescholen. Daarna kreeg de organisatie groen licht vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om veilig te kunnen starten. HLTsamen bleek al de juiste beveiliging te hebben. "Hierop is besloten de Citrix-server weer aan te zetten, zodat onze klanten volledig gebruik kunnen maken van de dienstverlening. De hackers van een Citrix-server staan erom bekend dat zij geen sporen achterlaten op de server. HLTsamen maakt gebruik van een SIEM-oplossing. Met deze oplossing kunnen ook uitgewiste sporen gezien worden. Met de informatie die we op dit moment hebben, kunnen wij zien dat er geen ongeoorloofde toegang is geweest. Wij blijven de berichtgeving vanuit de landelijke instanties nauwlettend volgen."

Het uitzetten van de Citrix-server had grote gevolgen. Zo konden thuiswerkende medewerkers niet meer inloggen op het netwerk. HLTsamen heeft een flexfactor van 30 procent. Dat betekent dat er voor meer dan 100 mensen een werkplek beschikbaar moest zijn. Vrijdag 17 januari kwam een bericht van Centric (de leverancier van onder andere de burgerzakenapplicatie) dat ook zij de server gingen uitzetten. Dat betekende dat er geen dienstverlening aan de publieksbalie kon plaatsvinden voor de inwoners van de drie gemeenten.

Imkers breken lans voor behoud bijenvolken

LISSE n Imkers uit Lisse en omgeving breken een lans voor het behouden en versterken van de bijenpopulatie en hebben in dat verband een brief gestuurd aan B en W van Lisse. Een van de ondertekenaars, Laurens Bijl, zegt in de brief de aandacht te vragen voor de zorgelijke ontwikkeling in de biodiversiteit.

Door Arie in 't Veld

"Door een combinatie van diverse factoren dreigen er steeds meer soorten insecten te verdwijnen. In 2018 is daarom de Nationale Bijenstrategie vastgesteld, onder verantwoordelijkheid van het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit actieprogramma staat de aanpak voor het behoud van alle bijensoorten en andere bestuivers. In Lisse zien we een positieve ontwikkeling: bloeiende bermen, bijvoorbeeld langs de Ruishornlaan en stroken 'wilde' bloemen in de velden in het buitengebied. Wij willen ervoor pleiten om dit beleid voort te zetten en uit te breiden", aldus Bijl.

De imkers denken in dit verband aan het niet meer inzaaien van bermen en ander openbaar groen met graszaad, maar met een zaadmengsel van wilde bloemen en kruiden. Voor de vroege bloei kan men bloembollen planten; een mengsel van soorten die verwilderen en stuifmeel/nectar produceren. Verder zou minder kunnen maaien en niet met een klepelmachine, zodat de bollen kunnen 'opladen' en de bloemen zaad kunnen zetten en het zaad ook weer op de grond kan vallen voor het volgende seizoen. "Kies bij het planten of herplanten van bomen en struiken voor drachtplanten, ofwel bloeiende soorten die nectar en stuifmeel leveren voor vlinders, wilde bijen en honingbijen. En snoei struiken op een bloeigerichte manier; de bloei is in het volgende seizoen namelijk sterk afhankelijk van het tijdstip en de manier van snoeien."

De imkers zouden ook graag zien dat de agrarische sector stroken met wilde bloemen aanlegt in de velden, zoals in de Haarlemmermeer al gebeurt. "In een kort gemaaid grasveld is voor insecten weinig te halen; in een bloemenweide des te meer." Tot slot is een voorlichtingscampagne om dit beleid aan het publiek uit te leggen zeer welkom. De bewuste brief staat op de lijst ingekomen stukken voor de raadsvergadering en uiteraard wacht men nu af hoe het college hierop reageert.

Tweede Kamerlid bezoekt Bloemswaard

Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap (met tas) was op werkbezoek bij Bloemswaard| Foto: pr

Hillegom n VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap was vrijdag 24 januari tijdens een werkbezoek bij verzorgingstehuis Bloemswaard.

Laan kwam naar Hillegom op uitnodiging van MeerBusiness Duin & Bollenstreek.

Het bezoek werd gevolgd door een bezoek aan KookSaam in Lisse. Vergezeld door onder meer de wethouders Jolanda Langeveld en Fred van Trigt en VVD-raadslen Louise Pijnacker (Hillegom) en Cobi van der Wiel (Lisse) sprak zij uitgebreid met bestuurder Joke Ricke en diverse verpleegkundigen.

De bijeenkomt werd afgesloten met een lunch, verzorgd door de medewerkers van KookSaam.

Gratis schoonheidsbehandeling voor mensen met kanker

Lisse n De campagne 'Geef een glimlach cadeau' wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Stichting Look Good Feel Better.

Deze stichting zet zich in om mensen met kanker te ondersteunen bij hun uiterlijke verzorging. Dit doen ze onder andere door het geven van workshops in ziekenhuizen en persoonlijk advies en behandelingen door heel Nederland. Vanaf Wereldkankerdag, 4 februari, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis ontspanningsmomenten aan mensen met kanker. Ook Schoonheidssalon Henriëtte Bon in Lisse doet mee. Henriëtte geeft vijf mensen met kanker een gratis ontspanningsmoment. Aanmelden voor deze actie kan eenvoudig via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl. Ken jij iemand met kanker? Attendeer hem/haar dan op deze actie.

column/nieuws

Armoede herkennen

Arie Bombarie Foto: pr

Het gemeentebestuur van Lisse heeft het nobele streven om de armoede in het dorp aan te pakken. De intentie is er, geld is er en voorzieningen zijn er. Maar waar zijn die gezinnen die dit betreft? Je kunt moeilijk op iemand aflopen en vragen of hij of zij in armoede leeft of niet. Net zo ingewikkeld is het voor betrokkenen om zich te melden, want bijna niemand wil met zijn of haar armoede te koop lopen.

Ik kan me dat heel goed voorstellen en de gemeente eigenlijk ook wel, maar toch wil men alle mogelijke moeite doen om die mensen te bereiken. Dat was al een goed streven en wordt alsmaar belangrijker nu de kosten van de landelijke en plaatselijke overheden zo zoetjesaan de pan uitrijzen. Om het dan nog maar niet te hebben over al het andere dat duurder is geworden, waaronder ook het eten en drinken.

Mensen die toch al niet zoveel geld beschikbaar hebben om de maand door te komen kunnen dus flink in de knel raken. De gemeente ziet mogelijkheden om hen een steuntje in de rug te geven. Daar gaan we dus geen grapjes over maken, want om de meest uiteenlopende oorzaken kan dit heel veel mensen overkomen. Belangrijk is het dan wel dat tijdig bij de instanties wordt gemeld dat men er niet zo rooskleurig voor staat, zodat zo snel mogelijk kan worden ingegrepen. En dan hoeft het niet ingewikkeld te gaan. Via de gemeentewinkel is alles in de privésfeer te regelen. De gemeenteraad heeft een nota armoedebeleid te behandelen waarin duidelijk wordt gemaakt dat Lisse werk wil maken van het steunen van minima. Het grote probleem is echter: waar zijn al die gezinnen? Via instanties als de ISD Bollenstreek heeft men aardig zicht op het aantal huishoudens waar armoe troef is. Dat zijn er ongeveer 400 en de kans is niet uitgesloten dat gezien de nieuwe tijd dat aantal spoedig zal stijgen. Mede door de plaatselijke verhogingen. Maar zoals gezegd: waar zitten die gezinnen? Want Lisse kent alleen zo'n dertig huishoudens die gebruikmaken van de voedselbank. Zij komen dus eigenlijk wel min of meer voor hun problemen uit.

Vertrouwenstelefoon

De PvdA-eenling in de gemeenteraad, Guus Mesman, heeft weer eens een idee dat waarschijnlijk nog moet bezinken. Hij stelde vorige week voor te overwegen een soort vertrouwenstelefoon in het leven te roepen.

Kijk. Daar kun je wat mee. Want je kan wel vergeten dat het merendeel van de mensen die armoe lijden daarmee te koop gaat lopen. Zij raken daardoor bijvoorbeeld ook in een sociaal isolement en kunnen hun kinderen niet geven waar ze minimaal recht op hebben, ondanks de goede bedoelingen van de gemeente en hoe laagdrempelig men die hulp ook wil maken. Me dunkt een grote uitdaging voor het college.

Zij heeft grootste gelijk van de wereld

Al is het aantal van 400 gezinnen dat in Lisse onder de armoedegrens leeft landelijk gezien op redelijk niveau, het zijn er nog altijd 400 te veel, aldus VVD-raadlid Cobi van der Wiel. Zij heeft daarin het grootste gelijk van de wereld.

Ook in 2020 aandacht voor eenzaamheid

Heleen Doelman,Monique Postma,Fred v Trigt,Marianne vd Anker,Jolanda Langeveld, Arno v Kempen.|Foto:J.vd Meyde. Foto: Jeroen van der Meyde

n 450 vertegenwoordigers van gemeenten in Den Haag

Hillegom n Hillegom blijft werken aan het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Dat onderstreepte wethouder Fred van Trigt door bij de 'Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid' te zijn in de Ridderzaal in Den Haag. De meet-up is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS, waarbij Hillegom aangesloten is.

Tijdens de meet-up troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid. Het ging onder meer over achter de voordeur komen met huisbezoeken, een signaalpunt en vernieuwende activiteiten.

1.000 eenzame 75-plussers

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Hillegom gaat het om ruim 1.000 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Wethouder Fred van Trigt: 'Het is niet fijn om eenzaam te zijn en daarom wil ik daar in Hillegom graag iets aan doen. Wanneer wij allemaal een beetje op elkaar letten, een praatje maken met iemand die dat nodig heeft of een klein beetje ondersteuning bieden, dan zou dat geweldig zijn. Dat kan thuis, op straat, in de supermarkt of waar dan ook. Samen met onze inwoners willen wij op zoek gaan naar mooie initiatieven in de wijk. Heeft u een idee? Laat het mij weten!'

Gezamenlijk de trend doorbreken

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

'Eenzaamheid oplossen kan niemand alleen'

Minister Hugo de Jonge: 'Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.'

Meer info: www.eentegeneenzaamheid.nl.

In de etalage: werk van Ton van Viegen

Foto: pr

Lisse n Een selectie uit het werk van Ton van Viegen zal tot medio april geëxposeerd worden in de etalage van Kanaalstraat 17.

Ton van Viegen schildert verhalend over mensen, een moment, een situatie uit de krant, een beleving, die niet direct in één stijl is te vatten. Figuratief, impressief, een beetje surrealisme, abstract met een dosis fantasie overlappen, ondersteunen en vermengen zich in haar werk. Inmiddels is zij ook geïnspireerd in 3D-werk. Van Viegen volgde de Kunstacademie Leiden/Haarlem en zij geeft schilderworkshops in buurthuis Salvatori.

Meer info via tonnyvanviegen@me.com.

Kaarten Boerenbruiloft in verkoop bij Taveerne

Lisse n Carnavalsvereniging De Gaapstokken houdt zondag 23 februari in De Gewoonste Zaak de jaarlijkse Boerenbruiloft. De kaartverkoop vindt donderdagavond 30 januari plaats tussen 19.30 en 21.00 uur in De Taveerne aan de Wagendwarsstraat.

De Boerenbruiloft is een van de populairste evenementen die door de Lisserse carnavalsvereniging wordt georganiseerd. Het grote familiefeest wordt ook dit jaar weer gehouden bij De Gewoonste zaak. Op zondag 23 februari veranderen De Gaapstokken De Gewoonste Zaak tot een grote bruiloftszaal, waarbij bijna alle elementen van een echt huwelijk voorbijkomen. Naast het boerenbruidspaar is er een bruidstaart, zijn er acts en entertainment en is het een groot feest voor jong en oud. Het thema van dit jaar is 'Een muzikale wereldreis'.

Kaarten

De entreekaarten kosten 9,50 euro per stuk en dat is inclusief toegang, koffie met gebak en boerenkool met worst of patat met een snack. Kinderkaarten voor kinderen t/m 12 jaar kosten 8,00 euro per stuk. Betaling kan alleen contant. Meer informatie is te vinden op www.gaapstokken.nl.

column/nieuws

n HLTsamen-medewerker zet doneeractie op voor goede doelen

Kees Veldboer en Anneke de Boer namen voor hun stichtingen de cheques in ontvangst van Ageeth van der Poll en zonen. | Foto: SvdVlugt Foto: Sven van der Vlugt

REGIO n Stichting Ambulance Wens en Stichting Droomdag hebben woensdagmiddag op het Lisser gemeentehuis beide een mooie cheque in ontvangst mogen nemen van 1500 euro.

HLTsamen-medewerker Ageeth van der Poll uit Hillegom is de initiatiefnemer van de donatieactie. Haar man Ed overleed op 23 juli aan een zeldzame en ongeneeslijke vorm van melanoomkanker in zijn zenumstelsel. Dankzij beide stichtingen hebben Ageeth en haar zoons Jim en Jack onbetaalbare, mooie herinneringen aan Ed tijdens zijn ziekteproces. "Dit gaf ons positieve energie. Energie die we nodig hadden om door te kunnen gaan. We hebben in maart 2019 een geweldige Droomdag met het gezin mogen beleven dankzij Stichting Droomdag. Wij zijn ontzettend in de watten gelegd en hebben hier onbetaalbare en prachtige herinneringen aan. Zowel tijdens de Droomdag en later tijdens de diploma-uitreiking van mijn oudste zoon hebben we gebruikgemaakt van Stichting Ambulance Wens. Zij zorgen ervoor dat iemand liggend toch nog ergens naar toe kan. Het voelt goed om door deze actie iets terug te doen. Zij hebben ons zeer dierbare en onbetaalbare herinneringen gegeven." Het geldbedrag is bijeengebracht door medewerkers van HLTsamen, Iveco Schouten Amsterdam en Utrecht en door familie en vrienden tijdens de uitvaart van Ed.

De cheques werden op 22 januari overhandigd, op Eds geboortedag. Hij zou dit jaar 51 zijn geworden.

Help De Meerkoet aan stemmen

LISSERBROEK n Dorpshuis de Meerkoet viert in september 2020 zijn 50-jarig jubileum. Het dorpshuis is ondertussen wat gedateerd. Tijd voor een opknapbeurt. Lisserbroek Samenmeer doet mee aan de ING-actie Help Nederland Vooruit. Met de donatie willen we bijdragen aan het opknappen van de Meerkoet. "Hoe meer stemmen we krijgen, hoe hoger het donatiebedrag van het ING Nederland Fonds. Hoe kun je helpen? Ga naar www.helpnederlandvooruit.nl/doel/lisserbroek-samenmeer, breng je stem uit en bevestig de mail die je krijgt. Heb je meer mailadressen, dan kun je vaker stemmen. Help je mee?"

Feestelijke afsluiting IBC op Fio

Lisse n De eerste leerlingen van het Fio Lisse hebben met goed gevolg het International Business College afgerond. Op 21 januari namen zij hun diploma in ontvangst. Dit IBC-traject, speciaal voor havisten, is een vorm van 20/80-learning: vier dagen reguliere havo-onderwijs en één dag van de week staat in het teken van International Business. Dan maken ze kennis met ondernemen en worden ze voorbereid op het HBO. Vanuit het opstarten van een eigen bedrijf hebben de IBC'ers in anderhalf jaar geleerd een ondernemingsplan te maken, te pitchen en te presenteren en veel kennis opgedaan via externe professionals.

Bezoekers aan het tijdelijk Holocaustmonument lopen naar museum De Zwarte Tulp, waar een informeel samenzijn is na de onthulling.

Lisse/Hillegom n Over heel de wereld werd op 27 januari stilgestaan bij de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, nu 75 jaar geleden. Dit gebeurde ook in Hillegom (in de Hoftuin) en Lisse (bij Museum de Zwarte Tulp), waar veel belangstellenden afkwamen op het tijdelijk holocaustmonument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team. 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) zijn verdeeld over 170 deelnemende gemeenten. Stenen spelen een belangrijke rol in de cultuur van Joden, Roma en Sinti, waarvan velen stierven tijdens de holocaust.

Zesde duofiets

Foto: ton fenger

Hillegom n Fietsmaatjes Hillegom Lisse heeft dankzij toegezegde maar nu ook ontvangen gelden van OranjeFonds een zesde Duofiets aan kunnen schaffen. Mede door de ondersteuning van het Oranjefonds heeft Fietsmaatjes deze stappen kunnen maken. De sleutel van duofiets nummer zes wordt overhandigd door Paul van Bike Totaal aan technische beheerder van Fietsmaatjes Hillegom, Leen Hoogvliet. Het contact is tot stand gekomen door HLT Beursvloers met het nieuwe bord dat gemaakt is door Barend Koper.

| Foto: Ton Fenger.

week in beeld

Provincie houdt financiën gemeente Lisse in de gaten

De provincie vraag Lisse om tijdig aan de bel te trekken als verdere tekorten dreigen te ontstaan. | Foto: pixabay Foto: pixabay

LISSE n Het provinciebestuur van Zuid-Holland houdt een oogje in het zeil waar het om de financiële positie van de gemeente Lisse gaat. Drs. Marije Hoogendoorn-Bruins Slot, hoofd Bureau Bestuurlijke Zaken en Toezicht van de provincie, heeft dit per brief aan het gemeentebestuur gemeld.

Door Arie in 't Veld

De begroting voldoet aan de criteria voor repressief (regulier) toezicht. De begroting is daarom voor kennisgeving aangenomen. "Desalniettemin maken wij ons wel zorgen om de ontwikkeling van de financiële positie van uw gemeente. Wij verzoeken u om begrotingswijzigingen, die betrekking hebben op de begroting 2020, binnen twee weken na vaststelling ter kennisneming naar ons toe te sturen. Eerder al is aandacht gevraagd voor de verslechtering van uw solvabiliteit. Uit uw begroting 2020 blijkt dat uw solvabiliteit in 2020 onder de 20 procent duikt. Verder zal uw schuldpositie in 2020 flink toenemen waardoor de nettoschuldquote zich boven de 130 procent zal begeven. Deze stijging wordt veroorzaakt door forse investeringen in 2020. Wij zien een verdere verslechtering van dit beeld in de meerjarenraming. Ambtelijk hebben wij vernomen dat de verslechtering van uw solvabiliteit en de stijging van uw nettoschuldquote uw aandacht heeft en dat er verschillende maatregelen worden genomen om dit te verbeteren."

Een solvabiliteitsratio van onder de 20 procent en een nettoschuldquote van meer dan 130 procent worden, op basis van de signaleringswaarden zoals die bij de stresstest 100.000+ gemeenten worden gehanteerd, als meest risicovol aangemerkt. Lisse is overigens niet de enige gemeente waar dit speelt.

Ook voor het jaar 2021 moet weer een structureel en reëel sluitende begroting ingediend worden. "Wij voorzien dat dit voor veel gemeenten als gevolg van de problematiek in het sociaal domein steeds lastiger wordt. Wij verwachten opnieuw forse tekorten te constateren waardoor er (meer) gemeenten onder preventief toezicht dreigen te komen. Als u verwacht dat u voor 2021 niet in staat zal zijn een structureel sluitende begroting vast te stellen, dan verzoeken wij u ons hierover in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren. Wij hebben begrip voor de situatie en zijn graag bereid met u mee te denken over oplossingen," aldus de provincie.


Korting bij afkoop erfpacht, stijging woonlasten

n In april 2020 duidelijkheid over na 2036

Hillegom n Enigszins bedrukte gezichten van aanwezige huiseigenaren met erfpacht in Hillegom na het besluit van de gemeenteraad over deze kwestie. Ze hadden gehoopt op een lagere grondprijs voor de afkoop van de erfpacht dan de grondprijs die nu berekend gaat worden via de zogenaamde Tolnermethode.

Door Jos Draijer

Een poging om via het spreekrecht door hun vertegenwoordiger Maarten Bothe de gemeenteraad te bewegen een lagere grondprijs vast te stellen had geen effect op het besluit van de gemeenteraad. Wie zich binnen een jaar meldt voor afkoop van de erfpacht om de grond te verwerven krijgt 25 procent korting op de grondprijs. Deze korting is bedoeld om de afkoop van erfpacht te stimuleren omdat dat duidelijkheid geeft en de verkoopbaarheid van het huis positief beïnvloedt.

De financiering van die grondprijs is voor de een geen probleem, voor de ander mogelijk wel, ook al zal de waarde van het huis navenant stijgen. De persoonlijke financiële situatie speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol voor de eigenaren. Tot zover is er dus meer duidelijkheid voor de eigenaren.

Maar wat de eigenaren ook graag willen weten is wat er precies gebeurt nadat op 1 januari 20136 het huidige erfpachtcontract is afgelopen. Daarover werd lang (en rommelig) gediscussieerd. De gemeenteraad ziet het belang wel in van het creëren van duidelijkheid voor de huiseigenaren over de situatie na 1 januari 20136.

Maar dat leidde nog niet tot een conclusie, laat staan besluitvorming hierover. Mede vanwege de complexiteit van deze erfpachtkwestie. Na langdurig beraad bracht CDA-er Jan Zwaan, namens de BBH, GroenLinks en het CDA een motie in die met achttien tegen één werd aangenomen (alleen D66 stemde tegen).

Persoonlijke financiële situatie speelt een belangrijke rol

Daarin werd aan het College de opdracht gegeven om uiterlijk in april 2020 een voorstel aan de gemeenteraad te leggen voor het aanvullend beleid hoe om te gaan met de resterende erfpachtcontracten van de huiseigenaren die de erfpacht niet willen of kunnen afkopen.

In die motie worden ook allerlei praktische suggesties meegegeven aan het college om mee te nemen in het raadsvoorstel van april 2020.

Uiteenlopende reacties van enkele aanwezige huiseigenaren: "Ik denk dat ik nog even het voorstel van april 2020 afwacht alvorens definitief te kiezen wat ik ga doen."

Anderen, ongeveer de helft van de eigenaren, schijnen het al te weten: "Erfpacht afkopen want de hypotheekrente is nu laag en wij willen duidelijkheid om de verkoopbaarheid van mijn huis te vergroten."

Eetcafé Salvatori

LISSE n Eetcafé Salvatori begint woensdag 5 februari met team Janneke.

Een week later, 12 februari, gaat team Rob kokkerellen. Kom genieten en vergeet geen mok mee te nemen. Zaal open vanaf 17.30 uur, maaltijd tussen 18.00 en 19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro en kinderen tot en met 12 jaar 3 euro. Aanmelden op 3 en 10 februari bij Anneke Boogerd via 06 41970366. Buurtbewoners kunnen bellen tussen 08.30 en 9.00 uur, vrije aanmelding tussen 09.00 en 09.30 uur. Maximaal twee aanmeldingen per belletje.

Opnieuw staking

Regio n Tientallen Sophiamedewerkers sluiten aan bij de grotere manifestaties in Amsterdam en Rotterdam: 30 en 31 januari legt een groot aantal van de bijna 700 medewerkers van de 28 Sophia Scholen haar werkzaamheden neer om aandacht te vragen voor het verschil in salaris tussen basis en voortgezet onderwijs, de te hoge werkdruk en het lerarentekort.

Veel collega's willen juist in de Duin- en Bollenstreek zichtbaar in gesprek met elkaar en het publiek. Een van de initiatieven betreft een fietstocht door de regio. De start vindt plaats op basisschool De Schapendel in Noordwijk. Sophiamedewerkers rijden een route door de Duin- en Bollenstreek, waarbij steeds meer collega's aansluiten. Onderweg en tijdens de stops gaan zij met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen voor het onderwijs in de toekomst. De touwtjes, die iedere medewerker meebrengt, worden aan elkaar geknoopt, waarbij de symboliek duidelijk mag zijn. De bol touw die onderweg zal ontstaan, wordt aan het einde van de fietstocht rond 13.30 uur door naar verwachting 115 medewerkers aangeboden aan het CvB in Voorhout. "Als hart onder de riem, omdat het CvB ons steunt", geeft Evelijn Sanders aan, directeur van de Schapendel en samen met haar team initiator van de actie. "Samen zetten we onze schouders eronder".

Het verzet in Lisse was gedisciplineerd

Dit boek kan worden geleend of ingezien tijdens de inloop op dinsdagmorgen in de Vergulde Zwaan. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gaat deze column over het verzet in Lisse. Aan het illegale krantje in Lisse, De Oranjekoerier, dat vanaf 24 oktober 1944 dagelijks verscheen, is al aandacht besteed. Maar dat was niet het enige wat het verzet deed. Dat er in Lisse betrekkelijk weinig gewelddadigheden tegen de Duitsers werden gepleegd, was te danken aan het beleid, de organisatie en de discipline van het verzet alhier.

Door vele verzetseenheden in Nederland werden Duitsers, gebouwen en munitieopslagplaatsen aangevallen. Het gevolg was nogal eens dat als vergelding willekeurige bewoners voor het vuurpeloton terechtkwamen. Dat was in Lisse nauwelijks aan de orde. In een interview met de gebroeders Montagne, opgetekend door Ed Olivier en Arie in 't Veld in het boek 'Verhalen uit een vorige eeuw', dat in 2000 verscheen, kwam naar voren dat het verzet in Lisse vooral in stilte werkte. De Duitse bezetter werd zo weinig mogelijk geprovoceerd.

In het interview staat dat het er in de Haarlemmermeer aan de andere kant van de Ringvaart heel anders aan toe ging. Er woedden hele veldslagen tussen de Haarlemmermeerse knokploegen en de Duitse Sicherheitsdienst. Op een gegeven moment wilde het Haarlemmermeerse verzet een wapendepot in Keukenhof overvallen. Wietse Montagne: "We zeiden tegen Kraak, het hoofd van het verzet in Lisse, dat we dat tot elke prijs moesten zien te voorkomen. Straks gaan er hier tientallen mensen tegen de muur. Zo'n overval zou zinloos zijn geweest en in militair opzicht van geen enkele betekenis." De overval ging daarom uiteindelijk niet door.

In den lande werden veel distributiekantoren overvallen. Met alle negatieve gevolgen, zoals represailles voor de bevolking. Deze overvallen gebeurden om distributiebonnen te verkrijgen voor de vele onderduikers. De distributiekaarten en -bonnen werden in het leven geroepen vanwege de schaarste aan van alles en nog wat. Dit om een eerlijke verdeling van goederen en voedsel over de bevolking te krijgen en hamsteren tegen te gaan. Distributiekaarten werden alleen uitgereikt aan mensen met een persoonsbewijs, afgegeven op het gemeentehuis. Onderduikers kwamen daar natuurlijk niet voor in aanmerking. In Lisse werd het distributiekantoor niet geplunderd, maar kwam men op een heel andere manier aan bonnen. Bij twee overvallen op het gemeentehuis werd de burgerlijke stand weggehaald. Wietse: "Ik werd door burgemeester Van Rijckevorsel 'gevorderd' om de bevolkingsboekhouding opnieuw op te zetten. Het is schitterend gelukt allemaal. De burgemeester bemoeide zich er verder niet mee. We hebben er allerlei gezinnen bij zitten verzinnen. 't Liefst natuurlijk allemaal weduwen met alleen dochters. Voor Lisse, Hillegom en Sassenheim hebben we ongeveer duizend distributiekaarten illegaal kunnen verstrekken. Het was allemaal illegaal legaal." Met deze distributiekaarten kon men bij het distributiekantoor steeds distributiebonnen ophalen. Overvallen op het distributiekantoor waren dus niet nodig. Lisse had het geluk dat de burgemeester en de ambtenaren de andere kant op keken. Dat was in andere gemeentes wel anders.

Whiskyproeverij bij Chique en Simpel

Lisse n Restaurant - Bar Chique & Simpel houdt in samenwerking met Bollenstreker Wim Wamelink zondag 9 februari een informele whiskyproeverij.

Wamelink is een bekende in de whiskywereld die mensen meeneemt in het avontuur met proeven, verhalen en anekdotes. De proeverij is geschikt voor liefhebbers of andere geïnteresseerden.

Er worden zes drams whisky's geschonken, opgebouwd in karakter van fris en mild tot stevig en rokerig. Tijdens de proeverij worden bijpassende hapjes geserveerd. De proeverij begint om 14.30 uur; inloop vanaf 14.00 uur en kaarten à 42,50 euro zijn te koop in het restaurant.

Meer info: Chique & Simpel, Heereweg 227, 0252-22 92 66, www.chiqueensimpel.nl. Geopend van dinsdag tot en met zondag.

Tijdbom in de buik

Hillegom n In Nederland lopen minstens vijftigduizend 50-plussers rond met een tijdbom (aneurysma) in hun buik zonder dat ze daar iets van merken. Jaarlijks sterven er hierdoor zeker 1000 mensen omdat hun buikslagader (aorta) steeds wijder werd en uiteindelijk is 'ontploft'.

Meerdere westerse landen doen volgens de nieuwste Europese richtlijn preventief bevolkingsonderzoek naar deze zogenaamde AAA-aandoening, maar Nederland doet dat niet. Daarom biedt de Aortastichting 50-plussers landelijk de mogelijkheid om (low costs) door echo-onderzoek te laten controleren of er eventueel sprake is van zo'n aneurysma. Tijdige behandeling kan dan plaatsvinden, waardoor vele mensenlevens kunnen worden gered. De Aortastichting benaderde Edith Adriaansen om in Hillegom een AAA-quickscancentrum op te richten, waardoor ook in Hillegom en omgeving deze behandeling wordt uitgevoerd. Tijdens een quickscan wordt met echografie de verwijding van de aorta opgemeten. Deze techniek van echografie is vooral bekend vanwege de toepassing bij zwangerschapscontrole. Dit is veilig en je voelt er nauwelijks iets van. Het onderzoeksresultaat is direct beschikbaar. Als er geen verwijding te zien is, dan is de eerste tien jaar geen herhaling nodig. Het onderzoek kost 40 euro. Geïnteresseerden kunnen op eigen initiatief, zonder medische verwijzing zich melden bij het AAA-quickscancentrum Hillegom, telefoon: 023-2050046. Meer info: www.aortastichting.nl

column/nieuws

Bibliotheek: veel meer dan boeken lenen alleen

Hillegom n Voor de maand februari staat er weer van alles op de agenda van de bibliotheek.

Mediaspreekuur

Elke zaterdag, met uitzondering van 8 februari, van 10.00 tot 12.00 uur voor alle vragen over tablets, e-readers, laptops of mobiele telefoons.

Juridisch inloopspreekuur

Iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Taalcafé

Iedere dinsdag van 13.15 tot 14.45 uur voor iedereen die wil oefenen met samen Nederlands lezen en praten.

Taalspreekuur

Dinsdag 14 januari van 14.00 tot 15.30 uur voor iedereen die wil weten waar je Nederlands kan leren.

Voorleesuurtje

Elke woensdag tot en met 24 juni is het mogelijk om tussen 15.00 en 15.30 uur te komen luisteren naar een verhaal.

Eerste Hulp Bij werkstukken en spreekbeurten

Elke woensdag van 15.30 tot 17.30 uur, kun je hulp krijgen bij het maken van je werkstuk, spreekbeurt en boekbespreking.

Inloopspreekuur 'Waar sta jij met je gezondheid'?

Kom zaterdag 29 februari tussen 11.00 en 13.00 uur langs voor een lichaamssamenstellingmeting bij Esma, voedingsdeskundige en leefstijlcoach.

Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Sing-In bij Muziekschool 't Muzenhuis

Bij een Sing-In gaat het om het plezier van samen zingen. | Foto: pixabay Foto: pixabay

Lisse n Directeur van muziekschool 't Muzenhuis Hans Keune organiseerde in het verleden regelmatig Sing-Ins, lekker ongecompliceerd zingen met een groep mensen die daar plezier in heeft. Dit wil hij weer gaan oppakken.

Zo'n Sing-In betekent eenstemmig zingen zonder moeilijke repetitites, met liedjes die variëren van jazz en pop tot musical en operette. Je leeftijd maakt niet uit, jong en oud is welkom. En zelfs al heb je een stem om 'cokes mee te kloppen', kan je gewoon meedoen. Het gaat om het plezier van zingen met elkaar.

Keune begon er ooit op maandagochtend in 1988 mee in Heemstede. Bij de eerste Sing-In waren er vijf dames en heren, bij de tweede ochtend al tien, en dat liep op tot tachtig à honderd enthousiaste dames en heren. Bij soortgelijke evenementen op vrijdagavond in een kerk te Haarlem waren wel vierhonderd mensen aanwezig.

Nu 't Muzenhuis al weer vele jaren in Lisse muzieklessen verzorgt, heeft Keune besloten om vanaf 3 februari ook in Lisse op de maandagmorgen met een Sing-In van start te gaan, van 10.00 tot 11.45 uur. Inschrijven is niet nodig, je komt wanneer je zin hebt om te zingen en voor deelname betaal je 5 euro per ochtend. Muziekschool 't Muzenhuis zit aan de Vivaldistraat 6. De ingang is naast 't Poelhuys. Info? Bel dan met 0252 – 422 733 of kijk op www.muzenhuis.nl.

Lezing en liederen over de jonge Rembrandt

Lisse n In 't Huys Dever is zaterdag 1 februari om 20.00 uur in het verlengde van het voorbije Rembrandtjaar de voorstelling De jonge Rembrandt bij te wonen.

Matthias Rozemond schreef het boek 'Het spel van licht en donker' over de jonge Rembrandt en geeft hierover een lezing. Margot Kalse maakte een liederenprogramma dat hierop aansluit. Earl Christy begeleidt Margot op de luit. De lezing laat de luisteraar kennismaken met de relatief onbekende jonge Rembrandt. Hoe vond hij als molenaarszoon zijn weg in het schildersmilieu? Welke invloed hadden zijn familie en zijn Leidse vriendenkring? Een bijzondere rol is hierbij weggelegd voor de 'Anatomische Les', het doek waarmee de 25-jarige schilder zichzelf definitief op de kaart zette. En dat terwijl hij er eigenlijk iets heel anders mee beoogde… Er zijn liederen van Constantijn Huygens, de ontdekker van het genie Rembrandt, en Arminiaanse strijdliederen. Verder zingt Margot mooie, leuke, vrolijke en droevige liederen uit de Top 40 van de Gouden Eeuw.

Kaarten voor deze combinatie van lezing en liederen kosten 15 euro. Deze zijn te bestellen op kasteeldever@gmail.com of 0252- 411430.

Mattias Edvardsson Een heel gewoon gezin

Binnen een goed functionerend gezin gaat van alles mis als de dochter wordt gearresteerd voor moord.
Een verhaal verteld door drie personen, de vader Adam, de moeder Ulrika en de dochter Stella. Alle drie hebben ze hun eigen verhaal en eigen geheimen. Maar de grote vraag is of Stella inderdaad een moord heeft gepleegd.

Geen gewone thriller. Wel een thriller die je zeker moet lezen.

Susan Crandall Het sprookje van de eeuwige zomer

Een jonge vrouw, die emotioneel is beschadigd door gebeurtenissen in haar jeugd, besluit terug te keren naar Mississippi als zij haar broer die wordt verdacht van moord op tv ziet. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broer ook al heeft ze hem in geen jaren gezien. In Mississippi gaat ze de confrontatie met haar verleden aan en probeert ze relaties weer te herstellen.

Een sfeervol geschreven boek dat je in één ruk wilt uitlezen.

Sarah Jio Bloemen voor mijn dochter

Als een vrouw na een ongeluk aan geheugenverlies lijdt, gaat ze op zoek naar haar verleden en stuit hierbij op brieven uit 1943 van een Joodse vrouw die destijds in hetzelfde Parijse appartement als zij heeft gewoond. Als ze de brieven leest komen er steeds meer herinneringen boven en komt ze er achter dat de vrouw en zij erg veel gemeen hebben.

Een mooi en boeiend verhaal!

Saskia de Jong,

Wonder, R.J. Palacio

Auggie Pullman is geboren met een onbekende combinatie van twee zeldzame afwijkingen, die zijn gezicht hebben vervormd. Ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken van hem. In Amerika was dit boek een groot succes; lezers begonnen campagnes tegen pesten. Het boek is ook verfilmd.

leestips/uitgaan

Genie Does-Moison

Foto: pr

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Stof tot nadenken

Ik nam vanaf 18.00 uur op zondag de dienst van een collega over in verband met een ruilactie. Zij had het hele weekend al ontzettend veel patiënten gehad. In zoverre kwam de ruil eigenlijk best goed uit. Ik kon fris aan de zondagavond beginnen. Er moest een pootje gespalkt en een wond in een zoolkussen behandeld worden. En toen kon ik weer naar huis rijden. Maar juist voordat ik thuis was rinkelde de telefoon weer op de bijrijdersstoel. Ik nam op en hoorde de eigenares zeggen dat haar hond van 1.5 jaar oud sinds vanmiddag kotste en er vanavond enkele repen van een handdoek of ligdeken uit had gebraakt.

Ik besloot meteen om te draaien en de eigenaren met hond naar de kliniek te laten komen. Ik was er royaal eerder dan dat zij er waren. De grote BernerSennehond Indy kwam vrolijk kwispelend binnen: hij stapte dood gemoederd op tafel en liet zich nonchalant onderzoeken. Er was echt helemaal niets raars aan hem te vinden. Een super soepele en niet pijnlijke buik, een normale temperatuur, mooi slijmvliezen, een rustige hartslag, etc. Toch besloot ik een röntgenfoto te maken op basis van het verhaal: op die opname zag ik indirecte aanwijzingen dat de darmen stillagen. Het leek me nu helemaal beter om Indy open te maken. Een assistente was er binnen tien minuten, want alleen kan ik dat niet. De eigenaren namen betraand afscheid van hem en wij gingen razendsnel en routineus aan de slag. Uit het verhaal was gebleken dat Indy bij de dagopvang in een hok zat met een vloerkleed en dat hij dat steeds aan stukken scheurde. Dom genoeg had hij daar wat van opgegeten. Het kon natuurlijk zijn dat alles er al uit was en dat we dus voor niets zouden opereren. Maar het leek aannemelijk dat er nog wel wat in de darmen was achtergebleven. Na een half uur moest ik slikken: van de maag tot aan de dikke darm zat het hele kanaal propvol met een langgerekt voorwerp: ik moest op drie posities de darmen insnijden en haalde er nog driekwart van de handdoek uit, waarop hij had gelegen. De jonge hond was zich niet bewust van de dodelijke consequentie van dat gedrag. De darmen waren vuurrood en slap. Het buikvlies was licht ontstoken. Het zou een hele klus worden om dit te boven te komen. Samen met de assistente spoelde ik de buik enkele keren. Daarna controleerde ik de darmen en de hechtingen. Alles zat goed dicht en er zat weer enige beweging in het darmkanaal! De buik kon worden dicht gehecht en het spannende postoperatieve tijdperk kon beginnen. De volgende ochtend liep hij vrolijk mee. Een week later zag de wond er mooi uit en had hij al normaal gepoept. En weer enkele dagen later mochten de hechtingen eruit. Indy was genezen. De dagopvang waar hij enkele dagen per week was, had iets om over na te denken.

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Protestantse Gem. Hillegom

Maartenskerk, Kerkplein 1, 10.00 uur

Zondag 2 februari

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 2 februari, 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 2 februari, 10.00 uur

Spreker: Peter Sleebos

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 29

Zondag 2 februari, 11.00 uur

Celebrant: niet opgegeven

Di 19.00 uur: Rozenkrans

Wo & vr 09.00 uur: Euch.viering

St. Agathakerk, Heereweg 277

Zondag 2 februari, 10.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: Canticum Novum
Extra: kinderwoorddienst, koffie/thee

Ma 19.30 uur: Euch.viering
Di, do & vr 09.00 uur: Euch.viering

H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457

Woensdag 29 januari, 09.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 1 februari, 19.00 uur

Eucharistieviering

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Koor: In Conspectu Angelorum
Extra: koffie/thee

Samenwerkingsgemeente Lisse

Zondag 2 februari

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Kerk Prinsessestraat, 16.30 uur

Voorganger: ds. Nico Geertsema

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 2 februari, 10.00 uur

Spreker: Matthew Helland

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk, Tulpenstraat 35

Zondag 2 februari, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. A.B. van der Heiden

Protestantse Gemeente Lisse

Gereformeerde Kerk, Heereweg 105

Zondag 2 februari

09.30 uur: voorganger: prof. dr. A. Wessels, Amstelveen

11.00 uur: voorganger: ds. A.A. Bosma, Sassenheim

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 2 februari binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 4 is Thimo Soet uit Hillegom. Oplossing week 4: dweilpauze.