LisserNieuws - De Hillegommer

6 november 2018

LisserNieuws - De Hillegommer 6 november 2018


Goede plek voor bollenreiziger

De onthulling van de Bollenreiziger op de hoek Ruishornlaan-Haven. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

LISSE n Sinds donderdag staat op de vernieuwde Haven een bollenreiziger. Niet van vlees en bloed, maar een kunstwerk van Frans en Truus van der Veld die erin zijn geslaagd een prachtig kunstwerk te realiseren.

Door Arie in 't Veld

Donderdag werd het beeld door burgemeester Lies Spruit onthuld, na wat geworstel met een berg ballonnen. De burgemeester zei dat het 1.85 meter hoge beeld een perfecte plaats heeft gekregen tussen de vroegere veilingbedrijven CNB aan de ene kant en Hobaho aan de andere kant van de Haven. Het beeld biedt een kijkje terug in de tijd. Nog altijd zijn er bollenreizigers over de hele wereld aan het werk om hun bollen te verkopen, maar dit beeld geeft specifiek de sfeer weer van de reiziger die beide veilingen bezocht om bollen te keuren en te veilen. Inkopen dus om vervolgens op reis te gaan.

Van vervlogen tijden is bekend dat de reizigers per boot naar onder andere Amerika trokken. Met als bagage vaak niet meer dan een paar verschoninkjes en het o zo belangrijke orderboek en woordenboekjes, want de meeste reizigers spraken nog geen woord over de grens. De reis ging niet per luxe cruiseschip, maar veelal op een vrachtschip; dat was een stuk goedkoper. Op de boot was het veelal 'ouwe jongens krentenbrood' maar eenmaal de vaste Amerikaanse grond onder de voeten was van een vriendschap geen sprake meer en huurde men een auto om zo snel mogelijk de potentiële afnemers te bezoeken. Ook is in het bollenvak het verhaal bekend van de reiziger die naar het Oostblok ging en verzeild raakte in een burgeroorlog. Naar huis gaan was niet meteen mogelijk, dus toen dat eindelijk wel kon, werd snel de thuisreis aanvaard. En dan zoals het een goed bollenreiziger betaamt met toch nog de nodige orders in het boek. Die reiziger staat nu voorgoed op de kruising Ruishornlaan/Haven als een hommage aan al die bollenreizigers die niet zelden zich ook ontwikkelden tot ontdekkingsreiziger. Ze kwamen immers eerder dan enig ander in gebieden waar nog nooit een westerling was geweest. Terecht dat Frans en Truus van der Veld dit prachtige beeld vervaardigden. Met bovendien tot 4 januari volgend jaar een expositie in het gemeentehuis over de vele facetten van het bollenvak.

Open dag bij Adamas Inloophuis

REGIO n Het Adamas Inloophuis opent zondag 11 november van 13.00 tot 16.00 uur haar deuren voor iedereen die graag eens op een ongedwongen manier wil binnenkijken en wil ontdekken wat het inloophuis allemaal te bieden heeft.

Het Adamas inloophuis is een plek waar volwassenen en kinderen (vanaf 4 jaar) geconfronteerd met kanker, hun naasten of nabestaanden, uit de hele regio onvoorwaardelijk welkom zijn. Tijdens de open dag is er een rondleiding, een kopje koffie of thee en een lekker hapje. De gastvrouwen en -heren beantwoorden vragen die er zijn over de activiteiten en wat Adamas voor iemand zou kunnen betekenen. Om mensen kennis te laten maken met de activiteiten wordt er een ontspannende hand- of stoelmassage gegeven, is er yogales of kan men een kijkje nemen in het open atelier. "Op 11 november is het Sint-Maarten. Een dag van geven. Wij geven graag een kijkje binnen het Adamas Inloophuis. En bij Sint-Maarten horen lampionnen. Kinderen en jongeren kunnen die middag bij ons lampionnen maken onder begeleiding van het Kidsteam. Dan kan je als ouder rustig rondlopen en het huis beleven", zegt coördinator Annelies Osinga. Het inloophuis zit aan de Eugenie Previnaireweg 61 in Nieuw-Vennep.


De tafel van WelzijnsKompas

Lisse n Aan de tafel van WelzijnsKompas is informatie te vinden over vrijwilligerswerk en vrijetijdbesteding. Tijdens de spreekuren zijn (vrijwillige) medewerkers aanwezig om mensen te helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk.

Zij houden kennismakingsgesprekken, kunnen direct bemiddelen bij het vinden van passende vacatures en geven advies en informatie. Een afspraak maken is niet nodig.

Wie een zinvolle bezigheid zoekt of andere mensen wil ontmoeten, kan ook naar de tafel van WelzijnsKompas. Er is informatie over verenigingen, open eettafels, inlopen, krantcafé en andere activiteiten.

In de maand november zijn de volgende organisaties aanwezig om te vertellen over hun activiteiten:

• 12 november, Ingrid Beckering van Stichting Sterksaam

• 19 november, Mariska Kleijne van Marente

• 26 november, Inoek Post van WelzijnsKompas.

Wanneer en waar: de tafel van WelzijnsKompas is iedere maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek in Lisse aan de Koninginneweg 79A.

Iedereen is welkom, de koffie en thee staan klaar.

Het was een heel gezelschap dat burgemeester Spruit op de koffie kreeg, bestaande uit echtparen die 50 jaar of langer getrouwd waren. Foto: A. in 't Veld

Lies Spruit ontvangt bruidsparen

Beursvloer Bollenstreek online verder

SV Marijke         verwelkomt prijswinnaars

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Volop verhalen over oude tijden'

Vliegende Winkel van start met Fioretti Flying Fiets

De Flying Fiets is voorzien van sponsornamen.| Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM n Aan het Henri Dunantplein werd vorige week de Vliegende Winkel geopend: een initiatief van het Fioretti College, MeerBusiness Duin & Bollenstreek, Hillegom Marketing en Koopcentrum Hillegom. De openingsbijeenkomst werd heel druk bezocht. Tevens was deze middag de presentatie van de Fioretti Flying fiets, waarmee alle apparatuur van de deelnemende leerlingen van het Fioretti College, vervoerd kan worden van locatie naar locatie. Deze bijzondere fiets bevat reclame van diverse Hillegomse bedrijven die hebben gesponsord.

Het Fioretti College Hillegom, heeft samen met de gemeente een toekomstgericht project opgezet in het kader van "praktijkgericht leren" en "verbinding met de samenleving". Het leegstaande winkelpand aan het Henri Dunantplein is ingericht als werkruimte voor de enthousiaste derdejaars leerlingen Basis, Kader en GL. Onder toezicht van docenten met multimedia praktijkervaring gaan de leerlingen aan de slag met het maken van onder andere vlogs, websites, productfotografie en bedrijfsreportages, voor bedrijven.
Leerlingen van de school bemannen de winkel die gedurende het schooljaar op dinsdag geopend zal zijn van 09.00 tot 16.00 uur. Ondernemers kunnen de winkel binnenlopen en zich aanmelden als opdrachtgever. Zij kunnen ter plekke hun wensen kenbaar maken. De eerste opdrachten zijn al binnen en de leerlingen gaan komende weken vol enthousiasme aan de slag. De winkel heeft de naam Vliegende Winkel gekregen omdat de winkel gevestigd is in een leegstaande winkel in het centrum van Hillegom. Mocht de winkel een permanente huurder krijgen dan moeten de leerlingen verkassen naar een andere plek. De Fioretti Flying Fiets is met die reden aan de leerlingen aangeboden. De fiets kan tevens als verkoopbalie en natuurlijk als vervoermiddel voor de winkelinventaris worden gebruikt. Tijdens de opening van de winkel werd de fiets door een van de leerlingen de winkel binnengereden. Aan wethouder Fred van Trigt de eer om de aan de fiets bevestigde ballonnen los te knippen.

Leerlingbegeleider Leonoor Ruigrok: "Door dit mooie project kunnen de leerlingen zich ontwikkelen en naar het eindexamen toewerken. Deze praktijkervaring is daarbij heel belangrijk."

Lekker Hollands: samen sjoelen

HILLEGOM n Acht statushouders waren donderdag 1 november samen met de Stichting Present te gast bij Speeltuinvereniging Jeugdland. Hier was een spelletjesochtend georganiseerd in De Huiskamer, een nieuw project van Jeugdland, die op woensdag 9 januari om 10.00 uur officieel wordt geopend door wethouder Fred van Trigt.

Bij het bezoek was Corrie van de Wetering aanwezig van de Stichting Present en een tolk. De statushouders komen allemaal uit Syrië en zijn momenteel woonachtig in Hillegom, Sassenheim en Noordwijkerhout. De meesten van hen hadden nog nooit gesjoeld of gebingood, maar hadden al snel door hoe het spelletje werd gespeeld: helemaal toen ze in de gaten hadden dat met een volle bingokaart een prijs te behalen valt. Het doel van De Huiskamer is om mensen samen te brengen en gezellig samen iets te ondernemen of een praatje te maken. De huiskamer is de opvolger van De Buurtkamer van het Welzijnskompas, die binnenkort bij Jeugdland wordt opgeheven. Het bestuur vond dat heel jammer, daarom is besloten deze activiteit onder een andere naam voort te gaan zetten. Deze activiteit diende als een soort try out. Na afloop kan worden geconcludeerd, dat het niet bij deze ene keer zal blijven.

Heien Nieuwe Havenkwartier

De regen heeft duidelijk sporen achtergelaten op het terrein waar het heien is begonnen. Niets herinnert meer aan de Hohahohal die er stond.| Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

LISSE n Er komt ongetwijfeld nog een moment waarop op feestelijke wijze de eerste paal voor de bouw van de woningen op het Nieuwe Havenkwartier wordt gemarkeerd, maar de heiploegen zijn al druk bezig.

Door Arie in 't Veld

Dat is goed te merken in de onmiddellijke omgeving, want de twee heimachines slagen erin om grote delen van de meterslange palen soepel de grond in te drukken. Voor de laatste meters wordt toch nog de nodige kracht gebruikt waardoor in de omgeving de nodige trillingen te voelen zijn. En dat gaat nog wel even duren, want er moeten heel wat palen de grond in om alle bouwprojecten op het terrein van de voormalige Hobahohal te realiseren. Een klus die door elke geïnteresseerde goed kan worden bekeken. En nu afwachten of er een betere naam gegeven wordt aan dit gebied met een zeer rijke bollenhistorie.

Repair Café Lisserbroek

LISSERBROEK n In verband met de spooktocht van 3 november is het Repair Café Lisserbroek voor een keer verschoven naar de tweede zaterdag van de maand.

Op 10 november is het Repair Café dus geopend in dorpshuis De Meerkoet (Krabbescheerstraat 1) voor reparatie van allerhande spulletjes. Ook voor kleding die vermaakt moet worden, kan men bij het Repair Café terecht. Openingstijden: 13.30 tot 16.00 uur. Heeft u nog vragen over reparaties, neem dan contact op met Willemke Schefferlie: (0252) 34 80 04. Repair Café Lisserbroek is een activiteit van Lisserbroek SamenMeer. Kijk voor informatie over alle activiteiten van Lisserbroek SamenMeer op www.lisserbroeksamenmeer.nl/.

Jaarvergadering IJs- en Skeelerclub

Lisserbroek n Op vrijdagavond 9 november aanstaande wordt de traditionele jaarvergadering van de IJs- en Skeelerclub Lisserbroek gehouden.

Op de agenda staan de normale onderwerpen zoals het vaststellen van de jaarrekening van het afgelopen seizoen, de begroting voor het komend jaar, het jaarverslag van de secretaris en de bestuursverkiezing. Bijzonder onderdeel is de uitreiking van de vrijwilligersprijs. Na afloop is er een verloting met kans op mooie prijzen. De vergadering wordt gehouden in het eigen clubgebouw aan de Hillegommerdijk 53 in Lisserbroek. De vergadering begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Alle leden en belangstellenden zijn welkom.

KNRM op bezoek bij de PCOB

Lisse n KNRM staat voor Reddingswezen langs de kust. Jaarlijks redden 1300 professioneel opgeleide vrijwilligers meer dan 3000 mensen op zee en in het ruime binnenwater.

Donderdag 15 november komt een vertegenwoordiger van de KNRM vertellen en laten zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. De KNRM staat 24 uur per dag klaar om onder alle weersomstandigheden uit te rukken. Nieuwsgierig? Woon dan deze bijeenkomst bij. Deze wordt gehouden in Rustoord, in zaal 'Het Bollenveld', nabij het restaurant. Aanvang 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis, koffie/thee 1 euro.

Begroting Lisse gematigd ontvangen

LISSE n De gemeenteraad heeft vorige week dinsdag met enige scepsis de nieuwe begroting globaal besproken in een gezamenlijke commissievergadering. Wat de minderheid (oppositie) van die raad betreft tenminste. De werkelijke besprekingen en het besluit over die begroting vinden op 8 november plaats tijdens de raadsvergadering. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de coalitie zegt: "Bekijk het maar, want we zijn als het op beslissen aan komt in de meerderheid." Doch zeg nooit "nooit.

Door Arie in 't Veld

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse constateerde dat de begroting relatief kort en de financiële positie van Lisse gezond is. Ook zag hij dat landelijk de gemeenten door bezuinigingen van de Rijksoverheid onder druk worden gezet, maar dat Lisse dit goed oplost.

Jacqueline van Doorn van D66 gaf aan dat er een duidelijke vertaling van het coalitieakkoord op tafel lag met een sluitende meerjarenbegroting.

Wim Slootbeek (VVD) zei evenwel dat er veel voornemens, plannen en onderzoeken zijn, maar weinig concreets en veel onzekerheden. "Zo wil je de boeken niet in. Waarom bent u niet duidelijker in wat u wilt?" Wethouder Kees van der Zwet antwoordde hem dat is aangegeven dat 2019 een overgangsjaar is. "En we gaan geen uitvoeringsgelden reserveren zonder dat er concrete plannen met de raad besproken zijn."

Frank Mélotte van het CDA zei blij te zijn met het gezonde financiële verhaal, maar hij had nog wel wat zorgen over het feit dat er ambities moeten worden verschoven. Verder pleitte Mélotte voor het met voortvarendheid oppakken van onder andere de Beukenhof en Ter Specke.

Van der Zwet antwoordde daarop dat waarschijnlijk in december de gemeenteraad over de sporthal nader geïnformeerd zal worden. "En we hopen in de eerste helft van volgend jaar met voorstellen te komen. Wat betreft De Beukenhof zullen we moeten kijken hoe we het toekomstige gebruik zien. Er komen gesprekken met de bewoners en gebruikers om te horen hoe zij over de levensduur van de activiteiten denken. Dus ook denken aan de ouderen in de toekomst. Bijvoorbeeld niet meer klaverjassen, maar andere activiteiten."

Guus Mesman van de PvdA zei bij het aantreden van het college al geconstateerd te hebben het dat coalitieprogramma beleidsarm is en de begroting daarvan een weerspiegeling is. "Veel voornemens, maar er is weinig te lezen over hoe men dat gaat aanpakken. Ik snap dat dit tijd nodig heeft, maar er zijn ongetwijfeld voor 2019 een paar speerpunten te noemen. Er staat in deze begroting zo weinig informatie dat je wel voor moet zijn." Van der Zwet zei dat waar mogelijk er plannen zijn genoemd, maar in de loop van de tijd kunnen ambities worden gewijzigd, mede om wat de kosten en baten van de planuitvoering zijn. "Bouwen voor jongeren willen we bijvoorbeeld graag, maar dan bouw je slechts één keer. Want daarna worden de woningen tegen marktprijzen verkocht."

Mesman vroeg nogmaals naar speerpunten en wethouder Jolanda Langeveld zei daarover dat het college in 2019 niet gaat zitten niksen. "Maar het budget maakt de dienst uit wat betreft het oppakken van speerpunten."

Wethouder Jeanet van der Laan merkte hierover op dat het college echt veel wil doen in 2019. "Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, waarover de raad in december uitgebreid wordt geïnformeerd. Maar er moeten keuzes gemaakt worden in de thema's. Zoals het energiegebruik. Wij willen in 2020-2021 een warmtevisie brengen waarvoor in het komende jaar samen met de inwoners de basis wordt gelegd."

Vincent Scheurwater van de fractie SGP/CU ten slotte zei te vrezen dat de uitvoering van de plannen onder druk komt te staan ten koste van de begroting. Van der Zwet snapte waar hij op doelde omdat er nog veel te doen valt. "Maar we maken eerst plannen en dan pas gaan we de uitvoering oppakken en het is dus niet juist om alvast geld te markeren voor plannen die nog niet duidelijk zijn." Op 8 november neemt de gemeenteraad een beslissing over de begroting voor 2019.

Dozijn bruidsparen gehuldigd

Het was een heel gezelschap dat burgemeester Lies Spruit op de koffie kreeg. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

LISSE n Twaalf jubilerende bruidsparen die in september en oktober 50 jaar of langer waren getrouwd, zijn vorige week maandag op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Spruit.

Door Arie in 't Veld

Het is de tweede keer dat dit op deze schaal gebeurt en dat is natuurlijk heel anders dan dat de burgemeester bij al die paren individueel op bezoek gaat. Het plezier was er bepaald niet minder om, want het werd een geanimeerde bijeenkomst, waarbij bestaande banden werden verstevigd en nieuwe banden aangeknoopt. En dus allemaal Lissers, die elkaar veel te vertellen hadden over vroegere jaren, maar natuurlijk ook over hoe het hen in de nieuwe tijd vergaat. Bruidsparen ook waarvan de basis veelal werd gelegd op een van de vele dansavonden die ongeveer een halve eeuw geleden werden georganiseerd, maar ook bijvoorbeeld tijdens de feestelijkheden in september. Met name de kermis en bijbehorende feestavonden. Burgemeester Spruit wisselde met de bruidsparen van gedachten en vernam het nodige over ieders wel en wee en uiteraard werd een toost uitgebracht.

De kroon werd deze middag gespannen door Jaap en Jo Augustinus die 65 jaar zijn getrouwd en wat hen betreft nog een flink aantal jaren met elkaar verder kunnen gaan. In de groep 60 jaar getrouwd waren dat Rezi en Harry van den Berg en Greet en Piet Faas. Het grootste deel van het jubilerende gezelschap bestond uit echtparen die al 50 jaar in de echt verbonden zijn. Dat waren Ans en Gerrit Verhaar; Marie en Gerard Caspers; Wim en Toos van Blitterswijk; André en Corrie Meijer; Bert en Matty Langes; John en Janny Vermeulen; Thom en Joke Jorna; Jan en Ita Mijnders en Greet en Theo Edens.

Vrijdag & Sandifort: Voorlopig voor Altijd

Lisse n In Theater Floralis is 12 november de voorstelling Voorlopig voor Altijd van Vrijdag & Sandifort te zien. Ze spelen eer hun allerlaatste try-out met volledig decor en licht.

Hun typeringen zijn zo mogelijk nóg beroemder dan zijzelf. Want La Sandifort is dus ook dokter Corrie, dokter Ellen, Patty Brard en Trijntje Oosterhuis. Hij van Vrijdag is dus ook Mark Rutte, Geert Wilders, Twan Huys en Marco Borsato. Als duo zijn ze in ieder geval rauw, razendsnel, scherp, over de top, supermuzikaal en ongenadig grappig.

De voorstelling begint om 20.30 uur, de toegangsprijs is 17 euro. Floralis is gevestigd aan het Floralisplein 69. Kaartverkoop: online via www.theaterfloralis.nl of aan de kassa. Extra verkooppunt: AntiekePrenten.nl, Heereweg 215. Voorafgaand aan de voorstelling kan men desgewenst een hapje eten in het Grand Café van Floralis.

Beursvloer Bollenstreek gaat online verder als De Uitdaging

De wethouders van Teylingen, Hillegom en Lisse bij de lancering. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Regio n Een zeer gemêleerd gezelschap van ondernemers, welzijnsinstellingen en wethouders kwam op woensdag 31 oktober samen in 't Huys Dever in Lisse voor de lancering van de website van de Hillegomse, Lissese en Teylingse Uitdaging. De speciale website van de nog jonge stichting heeft zich maatschappelijke doelen gesteld. Ondernemers verbinden met instellingen en verenigingen. Met gesloten beurzen worden kennis, materialen of medewerkers gedeeld. Een vervolg op de vier keer eerder met succes gehouden Beursvloer Bollenstreek. De Lissese burgemeester Lies Spruit lanceerde de website.

Door Piet van Kampen

De Stichting Hillegomse, Lissese en Teylingse Uitdaging is opgericht in landelijke navolging. In enkele tientallen steden en gemeenten zijn 'Uitdagingen' al een aantal jaren actief en met succes.

Manager Erika van der Heijden opende namens de stichting de bijeenkomst. Zij schetste het ontstaan van de stichting en stelde de bestuursleden voor. Ook lichtte zij toe hoe de groep te werk wil gaan met de verschillende disciplines binnen de organisatie. Een kennisbank, een sociale bank, een cadeaubank, een huisraadbank, een weekendschool, een spellenbank, het zijn enkele voorbeelden die genoemd werden tijdens de presentatie.

Maatschappelijk ondernemen

Het draait om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is veel behoefte aan mensen en materialen waarin met dichte beurzen kan worden voorzien. "Ik geloof in groepen die zich hiervoor inzetten. In samenwerking. Samen leven, samen doen. Wij willen er continuïteit en structuur in aanbrengen. Vragen die na de Beursvloer zijn blijven liggen, omdat er tussen vraag en aanbod op dat moment geen match was." Overigens komt er los van de nieuwe website, https://hltuitdaging.nl/, volgend voorjaar ook weer een echte Beursvloer Bollenstreek.

Vanuit de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen mochten de aanwezige wethouders een zegje doen. Wat hopen zij dat De Uitdaging brengt? Fred van Trigt (Hillegom): "Via internet contacten leggen met mensen die het nodig hebben, zoals bij dementerende een keer iets brengen of ze een keer met een busje mee nemen." Jolanda Langeveld (Lisse): "Denk aan eenzamen en mantelzorgers." Kees van der Zwet (Lisse): "Dat ondernemers en verenigingen de krachten mobiliseren." Arno van Kempen (Teylingen): "Onderwijs en de arbeidsmarkt met elkaar verbinden."

Wensen

Verbinden was het sleutelwoord tijdens deze bijeenkomst. Vanuit de drie gemeenten werden direct al enkele wensen uitgesproken. Stalling voor Fietsmaatjes in Hillegom, een opslagruimte voor Theatergroep Teylingen en een nieuwe website voor de Stichting De Paraplu in Lisse. Deze laatste wens werd ter plekke door een deelnemer toegezegd te zullen vervullen.

Respect

Foto: pr

Houdt het dan nooit op? Je kunt je de afgelopen weken niet door Lisse wagen of je stuit op werkzaamheden in de weg of trottoir. Soms zijn het ingrijpende werkzaamheden zoals in de Gerard Doustraat waar werd gesleept met forse buizen. En de Nassaustraat natuurlijk, waarvan het wegdek in slechte staat zou zijn.

Nou dan heb ik nieuws voor het gemeentebestuur, er zijn wegdekken in Lisse die een stuk slechter van kwaliteit zijn dan genoemde straat en waar je echt niet zo lang voor de renovatie nodig hebt als de Nassaustraat. Maar ja, ik heb hier niet in doorgeleerd en zal het dus wel mis hebben, maar hoorde wel de klachten aan van onder andere bewoners van de Oranjelaan die een tijd lang met een forse toename van het verkeer te maken kregen. Dat is nu dus waarschijnlijk ten einde. En dan het gespit en gegraaf in de straten en trottoirs in heel Lisse. Zelfs het splinternieuwe fietspad langs de Ruishornlaan ter hoogte van de ingang met de Haven kon niet met rust worden gelaten. Om het maar niet te hebben over de letterlijk diepgaande werkzaamheden aan onder andere de Gerard Doustraat.

Dat zo zijnde komt er echter ook af en toe een andere fenomeen om de hoek kijken. Namelijk respect voor elkaar. Als je met de auto zo'n straat inrijdt, word je niet zelden pas op het laatste nippertje met een afzetting geconfronteerd. "Daar heb jij niks mee te maken," aldus zo'n diepspitter na de vraag of de boel niet adequater kon worden afgezet. Geen enkel respect voor de vragensteller. Zoals er tegenwoordig ook maar weinig respect wordt getoond voor medeweggebruikers.

In de Poelpolder wonende, rijd ik vaak 30 kilometer per uur zoals dat in met name de Schilderswijk wordt geëist. Mooi toch? Maar het is me al eerder gebeurd dat een jongere automobilist die oudere man (ik dus) maar lastig vond en luid toeterend passeerde. Van respect is geen sprake. Of die jongelui die met z'n drietjes naast elkaar op het fietspad langs de Ruishornlaan of op de Stationsweg langs Keukenhof rijden. Gezellig keuvelend en soms alleen maar aandacht voor de telefoon. En dan moeten zij als jongelingen op de Stationsweg opzij voor een fietser uit tegemoetkomende richting terwijl ze je op de Ruishornlaan via het trottoir passeren en de lieve jeugd je allerlei onaardige woorden toevoegt. Van respect is geen sprake. Of de wielrenners die op sommige paden tekeergaan alsof het een circuit betreft en je voor van alles en nog wat uitmaken omdat ze niet snel genoeg kunnen passeren. Van respect is geen sprake. Of in sommige winkels, waar het personeel het kennelijk vervelend vindt dat zich een klant aandient en deze dan ook afsnauwt. Van respect is geen sprake, maar wel het risico dat deze klant zijn/haar inkopen via internet gaat doen.

Maar dan nog. Het pakketje wordt gebracht en als je niet vroeg genoeg de deur opent, staat de bezorger al bij een ander voor de deur. Als je dan laat merken dat je vindt dat hij wel erg snel bij ander adres aanbelt, krijg je het pakketje zo ongeveer naar je hoofd gesmeten met de opmerking: "Hier. Tekenen." Van enig respect is geen sprake.

Ligt dat nu aan de nieuwe generatie, aan de zogenoemde korte lontjes of aan de opvoeding. Zeg het maar, maar zeg het dan wel met respect!

Kerk en maatschappelijke vraagstukken

Lisse n De tweede editie van de Werelddag voor de Armen wordt 18 november gehouden. De drie lokale commissies van de Willibrordusparochie organiseren in dit kader een lezing met als titel: Waarom bemoeit de kerk zich met maatschappelijke vraagstukken?

In het leven van alle dag komen maatschappelijke vraagstukken aan de orde over onder andere het leven, het gezin, de arbeid, de economie, kapitaal, het klimaat, vrede en oorlog. Ons democratisch bestel geeft de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen via verkiezingen, referenda, acties, etc. De vraag daarbij is wat de uitgangspunten zijn die we hanteren. Ook de kerk heeft de verantwoordelijkheid om zich met maatschappelijke vraagstukken te bemoeien, onderwerpen die veelal complex zijn en veel kennis vereisen. Het geloof uit zich immers ook in werken, in dienstbaarheid aan elkaar. De lezing vindt plaats in het Paus Franciscus huis op 21 november en begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. De lezing wordt gehouden door diaken ing. Ph. Weijers. Hij is verbonden aan het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk. Parochianen en andere geïnteresseerden zijn welkom om te komen luisteren. Koffie en thee staan klaar.

Workshop 'Dagelijkse verzorging thuis en hulpmiddelen'

Lisse n Wie voor een ander zorgt, wil dat zo goed mogelijk doen. Maar hoe help je iemand zo handig mogelijk uit bed of uit de stoel, zonder zelf lichamelijke klachten te krijgen? De zorgverleners van Marente delen graag hun kennis en vaardigheden middels de workshop Dagelijkse verzorging thuis en hulpmiddelen.

Deze workshop vindt plaats op dinsdag 13 november van 14.00 tot 16.00 uur in Lisse. De verzorgverlener legt uit hoe je iemand het beste kunt helpen bij in en uit bed komen, opstaan uit een stoel, douchen, aankleden en lopen en welke hulpmiddelen hierbij kunnen helpen. Ook hygiëne komt aan bod en hoe je smetten en doorliggen kunt voorkomen. Deelnemers oefenen dit zelf onder begeleiding met levensechte trainingspoppen. De kosten voor deze cursus bedragen 7,50 euro. Leden van Marente krijgen korting. Voor meer informatie en aanmelden: bel de Ledenservice Marente: 071 409 32 23 (tijdens kantooruren). Kijk voor meer informatie op www.marente.nl/cursussen.

Workshop 'Android' bij de Computerinstuif van Plein28

Hillegom n De Computerinstuif van Plein28 is dé plek waar men elke woensdagochtend vrij kan binnenlopen met vragen over de computer, tablet of smartphone. Er zijn meerdere vrijwilligers en ambassadeurs van SeniorWeb beschikbaar om alle vragen te beantwoorden.

In de maand november vertelt gastheer Jan van Schie alles over het besturingssysteem Android. Tijdens de eerste helft van deze workshop wordt geleerd hoe het optimale uit de tablet en smartphone gehaald kan worden. Na de koffie of thee wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Neem vooral eigen computer, laptop, tablet of mobiele telefoon mee. Deze workshop vindt plaats op woensdag 14 november van 10.00 tot 12.00 uur in het Leer- en ontmoetingscentrum Plein28, Henri Dunantplein 28. Meer info: Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl of 06 - 40644805. www.seniorweb.nl / www.plein28.nl.

maatschappij/column

Bridgedrive in 't Poelhuys

Lisse n Bridge Club Lisse houdt zondag 11 november haar tweede winterdrive van het seizoen 2018-2019. Deze vindt plaats in 't Poelhuys, Vivaldistraat 4.

De drive start om 14.00 uur. Graag om 13.40 uur aanwezig in verband met de betaling. De kosten bedragen 10 euro per paar, dit is inclusief twee hapjes, niet-leden NBB betalen 0,50 euro extra per persoon. Naast de nummers 1 van elke lijn is er ook voor andere paren in elke lijn kans op een prijs. De winterdrives staan open voor alle bridgers, dus ook thuisbridgers zijn welkom. Belangstellenden kunnen op drie manieren inschrijven: via een mail naar tc.bclisse@gmail.com, via de website www.nbbclubsites.nl/club/9020/ of telefonisch: 06-18941739. Men kan desgewenst ook inschrijven voor een uitgebreid Chinees buffet, aansluitend na afloop van de uitslag van deze drive, omstreeks 17.45 uur. Het buffet begint om 18.00 uur. De kosten voor dit buffet bedragen 11 euro per persoon.

Muziekschool opnieuw gecertificeerd

Hillegom n De Hillegomse Muziekschool voldoet als één van de eerste drie organisaties in Nederland aan de nieuwe eisen van Kwaliteit in Beeld, het certificeringskader voor bibliotheekwerk, cultuur en taal. Vorige week werd de muziekschool voor deze gelegenheid extra in het zonnetje gezet door CBCT, de uitvoeringsorganisatie achter het nieuwe kwaliteitskader Kwaliteit in Beeld en werd het certificaat officieel uitgereikt aan directeur Nadine Stolk. Ook wethouder Fred van Trigt was aanwezig om het bijbehorende gevelbordje te onthullen.

De Hillegomse Muziekschool vindt het belangrijk om in de muzieklessen maar ook in de activiteiten een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden. Om steeds een hoge kwaliteit te kunnen blijven leveren is het belangrijk om als organisatie steeds kritisch naar jezelf te blijven kijken en verbeterpunten en nieuwe uitdagingen te blijven zoeken.
Het behalen van dit keurmerk is voor de Hillegomse Muziekschool geen eindpunt, maar een nieuw beginpunt om aan de slag te gaan met nieuwe uitdagingen met als doel om zoveel mogelijk inwoners van Hillegom in aanraking te brengen met muziek.

Oude prentbriefkaarten in De Zwarte Tulp

Foto: pr

Lisse n Liefhebbers van prentbriefkaarten kunnen zaterdag 10 november hun hart ophalen tijdens de Historische Prentbriefkaartdag in Museum De Zwarte Tulp.

Deze dag wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Bloembollendag.

De Bollenstreek werd vanaf de jaren 80 van de negentiende eeuw een geliefde toeristische attractie. Daarbij hoorde vanaf circa 1900 het versturen van prentbriefkaarten. Ze werden in vele tientallen geproduceerd. De prentbriefkaarten geven een mooi nostalgisch beeld van de Bollenstreek in het begin van de 20e eeuw. De Historische Prentbriefkaartdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Prentbriefkaart Kring 'De Bollenstreek'. Op 10 november is er tussen 13.00 en 16.00 uur doorlopend een presentatie van historische kaarten met bollenvelden te zien. De bezoekers kunnen ook kaarten laten taxeren, ruilen en (ver)kopen. De toegang tot de presentatie is gratis. Museum De Zwarte Tulp is gevestigd aan de Heereweg 219.


De Trans Mongolië Express komt naar Lisserbroek

Foto: pr

Lezing n Lisserbroeker Lex Niekel vertelt dinsdag 13 november in dorpshuis De Meerkoet over zijn reis met de Trans Mongolië Express; een treinreis van bijna 8000 kilometer van Moskou naar Beijing.

In zijn presentatie leidt hij de toeschouwer langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Moskou waarna hij in de trein stapt om door uitgestrekte bossen en over kale toendra's te reizen naar het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer van de wereld. Vervolgens gaat de treinreis verder via een eeuwenoude caravanroute richting Mongolië, waar hij samen met zijn reisgenoot op bezoek gaat bij de nomaden. Daarna is het niet ver meer naar wereldmetropool Beijing waar de stilte van de steppen wordt verruild voor de chaos van de stad.

Lex Niekel schreef over deze reis zijn boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolië Express. Tijdens zijn presentatie zal hij diverse keren passages uit dit boek voorlezen. Voor wie wel wil reizen, maar daarvoor niet het dorp wil verlaten, is deze presentatie een absolute aanrader. De lezing begint om 20.00 uur, de woonkamer in De Meerkoet is om 19.45 uur open. Koffie en thee zijn gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Patroonsfeest in de regio

geloof n Rond de feestdag van Sint Maarten (11 november), de patroon van de R.K. Parochie in Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen wordt door de zeven parochiekernen het patroonsfeest gevierd.

Dit jaar is het feest in de Sint Pancratiuskerk in Sassenheim, die een jaar lang hoofdkerk zal zijn van de Parochie Sint Maarten. Zondag 11 november zal om 10.00 uur het voltallige pastorale team voorgaan in de Sint Maartenviering in de Sint Pancratiuskerk. Het Gemengd Koor ondersteunt de viering muzikaal, met uitbreiding van zangers uit de overige parochiekernen. Op deze ochtend zijn er binnen de andere kerken van de parochie geen vieringen. Na de viering is koffie/thee en wat lekkers. Tijdens de viering is er voor de kinderen een Kinderwoorddienst, waarbij er een Sint Maartenlied wordt ingestudeerd, samen met het Kinderkoor Vivo. Hiervoor zijn alle kinderen van de parochie uitgenodigd. Iedereen die de viering bezoekt wordt gevraagd iets bij te dragen aan de offergang die tijdens de viering wordt gehouden: houdbare levensmiddelen bijvoorbeeld, of een financiële bijdrage. De opbrengst is voor de voedselbanken in Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. De pastoraatgroep van de Sint Pancatiuskerk geeft het jaar waarin zij hoofdkerk zijn het thema: Er zit muziek in. Na afloop van de viering wordt het programma gepresenteerd en uitgereikt in de vorm van een boekenlegger.


n Voorleesplezier in bieb

Foto: Lizzy van Leeuwen

In de bieb van Lisse wordt 7 november van 14.30 tot 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar. Daarna kunnen de kinderen aanschuiven aan de knutseltafel. Ouders en grootouders met kinderen zijn welkom. Meedoen is gratis. Dit keer staat het voorlezen in het teken van een 'digitaal verhaal', dus via de iPad, een WePboek of de multitouchtafel.

cultuur/uitgaan

Rapportage over Lisser accommodatiebeleid

LISSE n Onder verantwoordelijkheid van wethouder Jeanet van der Laan is een uitgebreide rapportage verschenen over de herziening van het Masterplan accommodatiebeleid. Deze maand zal ze in een commissievergadering met diverse mogelijkheden komen om aan de plannen uitvoering te geven.

Door Arie in 't Veld

De bezuinigingsopgave van 5 tot 10 procent op accommodaties; de moties rondom Ter Specke en de Beukenhof en de aandacht van het huidige college op het gebied van 'Een leven lang bewegen', preventie en eenzaamheid bestrijden. Het college ziet hierin een belangrijke rol voor de gemeentelijke accommodaties.

In de rapportage wordt ook eventuele verkoop van accommodaties belicht. Zoals van de Engelenburcht, het gebouw waarin Kindervreugd resideert. Op korte termijn is verkoop van deze accommodatie echter geen optie. Wel wil de gemeente kijken welke mogelijkheden er zijn om de exploitatie van Engelenburcht te verbeteren. Wat betreft De Greef streeft het college naar een efficiënte en effectieve inzet op het maatschappelijk vastgoed middels het stimuleren en faciliteren om functies en activiteiten bij elkaar te brengen en te clusteren. Verkoop van deze accommodatie is nog niet aan de orde. Met betrekking tot De Beukenhof hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden met stichting Huisvesting 55+ Lisse en stichting De Paraplu. Op basis van de locatie van 't Poelhuys en de diversiteit aan maatschappelijke activiteiten die er plaatsvinden, is eerder het voornemen uitgesproken om 't Poelhuys op korte termijn niet af te stoten. Samen met Bescal wordt onderzocht of 't Poelhuys nog breder kan worden ingezet voor de wijk als buurthuis van de toekomst.

Op basis van de conclusie van het Rapport van bureau Eiffel is het op korte termijn geen optie om Floralis af te stoten. Floralis krijgt steeds meer bekendheid in de buurgemeenten, maar ook landelijk. De gebruikers- en bezoekersaantallen nemen toe, wat bijdraagt aan een positiever exploitatieresultaat. De samenwerking tussen Bescal en de bioscoopexploitant is echter een aandachtspunt. De gemeente heeft het initiatief genomen om met partijen om de tafel te gaan om te kijken waar punten verbeterd en/of veranderd kunnen worden. Tevens wordt uitgesproken de bibliotheek niet te verkopen en is afgelopen februari de uitvoering van de vaststellingsovereenkomst dansschool Welkom vastgesteld met dien verstande dat ruim voor het einde van de huurperiode gesprekken worden opgestart tussen partijen aangaande het afstoten van de accommodatie en/of het verlengen van de huurovereenkomst en de daaraan gekoppelde huurprijs.

Wat betreft de tennishal is de meest haalbare oplossing om de bezetting en exploitatie van de tennishal te verbeteren en de hal via Sportfondsen Lisse te verhuren aan LTC Lisse. Er heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen Sportfondsen Lisse en LTC Lisse om uitvoering te geven aan deze oplossingsvariant. De intentie van Sportfondsen Lisse is om voor het einde van het jaar de huurovereenkomst met LTC Lisse af te sluiten voor het seizoen 2019. Tenslotte zijn de gemeente en FC Lisse in gesprek om te komen tot een integraal plan voor de sportaccommodatie Specke, bestaande uit de Ter Speckehal en de accommodatie van FC Lisse. Voor het einde van het jaar wordt de eerste uitwerking van het integraal plan gepresenteerd aan de commissie.


Restaurator Lidwien Speleers vertelt

Restaurator neemt vernis af bij portret Jacob van Strij Dordrechts Museum Dordrecht. | Foto: pr Foto: thymen stolk

HILLEGOM n Een avondje uit voor historie-liefhebbers op vrijdag 9 november, georganiseerd door Stichting Vrienden van Oud Hillegom. In de grote zaal van Bloemswaard aan de Garbialaan 3 worden op deze avond twee lezingen verzorgd.

Voor de pauze vertelt Lidwien Speleers, restaurator bij het Dordrechts Museum, over haar stamboomonderzoek dat leidde naar de schilder Pieter Claesz Soutman die een verre relatie blijkt. Tijdens dat onderzoek ontdekte zij een band met de Hillegomse kalkovens.

Na de pauze blikt Vrienden-coördinator van de werkgroep Genealogie Alphons Maas terug op de verbouwing van en de Vrienden-verhuizing naar, Kwekerij Veelzorg. Hij toont tijdens zijn presentatie hoe dit cultuurhistorische bloembollenbedrijf in Hillegom bewaard en nieuw leven ingeblazen is.

De Vriendenavond wordt gehouden op vrijdagavond 9 november en start om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro inclusief twee consumpties.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert naast Vriendenavonden nog meer evenementen; zie hiervoor www.vriendenvanoudhillegom.nl. Adres: Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur en elke eerste dinsdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur.

Duinpolderweg: hoe verder ?

Beinsdorp n GroenLinks houdt vrijdag 16 november een bewonersbijeenkomst over de Duinpolderweg. In september hebben de Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten om de zogenaamde Middenvariant verder te onderzoeken.

Deze bestaat uit 3 onderdelen: een wegverbinding tussen de A4 en de N208, door Zwaanshoek en de Hillegomse Oosteindepolder, een randweg aan de noordkant van Zwaanshoek en een verbinding tussen de N208 en de A44 ten zuiden van Lisse en Lisserbroek. De partij is voorstander van praktische en duurzame oplossingen voor verkeer en vervoer. Op 16 november wil GroenLinks met bewoners en andere belanghebbenden in gesprek over de inhoud van het besluit en over de mogelijkheden om de verdere besluitvorming nog te beïnvloeden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de GroenLinks-afdelingen in Haarlemmermeer en Hillegom. Ook leden van de GroenLinks-fracties in de Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland zullen aanwezig zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom in dorpshuis Het Eiland, Rietkraag 5 in Beinsdorp. De bijeenkomst start om 20.00 uur.

Winkelcoöperatie 100 jaar geleden opgericht.

Het voormalig pand van de Coöp is een gemeentelijk monument. | Foto: Beeldbank Lisse Foto: Beeldbank Lisse

Op 27 september 1918 werd officieel de Coöperatieve Verbruiksvereniging "Onderling Belang door Steun verkregen" opgericht. Dit jaar dus 100 jaar geleden. Het was net voor de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Er was armoede, honger en weinig beschikbaar voor de eerste levensbehoeften. Er werden die jaren heel veel coöperaties in het leven geroepen om gezamenlijke voordelen te behalen.

De Coöperatieve Verbruiksvereniging "Onderling Belang door Steun verkregen" was een katholieke coöperatie. Men begon in een klein winkeltje (waar nu Roobol staat) aan de Kapelstraat. Later werd dit uitgebreid tot totaal 1200 vierkante meter met een groot pand op de hoek van de Kapelstraat met de Kanaalstraat, waar nu opticien Bril Jan't is gevestigd. Dit gebouw is in 1929 gerealiseerd in de stijl van de Amsterdamse School. C.W. Barnhoorn was de architect van het pand. Het is nu een gemeentelijk monument.

Zo'n verbruikscoöperatie was vooral bedoeld voor arbeidersgezinnen. Voor een paar gulden konden katholieke arbeiders lid worden. Dat bedrag hoefde niet in één keer te worden betaald. Door in termijnen te betalen kon ieder arbeidersgezin lid worden. Omdat het een coöperatie was, werd de winst als dividend uitbetaald. De winkel bewaarde alle bonnetjes. Aan het einde van het jaar kregen de leden over het totaal van de bonnetjes een paar procent dividend.

De grote bloeiperiode van de Coöp, zoals de coöperatieve vereniging genoemd werd, lag in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. In die tijd leefde het coöperatief denken nog volop en waren de zuilen ook nog volop aanwezig in het dagelijks leven. Zo was er aan de Heereweg ook een protestante verbruikerscoöperatie, die 'Ons Belang' heette.

1900 leden

De rooms-katholieke Coöp begon met een kruidenierswinkel. Al gauw werd dit uitgebreid met een manufacturenhandel. Daarna kwam er een bakkerij, een steenkolenhandel en een meubelhandel bij. In de hoogtijdagen telde de Coöp Onderling Belang 1900 leden. Vrijwel alle katholieke arbeiders in Lisse waren lid.

In de jaren zestig hechtte men meer aan individualisme en de verzuiling werd minder. De winkels van Onderling Belang gingen onvoldoende met hun tijd mee. De gebouwen waren daar ook niet echt geschikt voor. Er waren steeds minder leden, ook door het overlijden van trouwe leden. De meubelzaak en de cooking-winkel hielden het het langst vol. In 2006 sloten de winkels echter voorgoed hun deuren.

Subsidie

Daarmee was het echter niet afgelopen. Als steunfonds werd de 'Stichting voorheen Coöp Onderling Belang' opgericht. Dit werd gedaan om in de geest van de oprichters in 1918 voor de Lissese gemeenschap iets te betekenen. De nettohuuropbrengsten komen in het steunfonds terecht. Dit geld is beschikbaar als subsidie voor doelen met algemeen belang voor Lisse, zoals het Oranje-Comité en het Comité Open Monumentendag. De VOL kreeg voor het maken van het boek 'Wandel- en Fietsroutes langs bomen in Lisse' ook subsidie. Dit boek is overigens nog steeds verkrijgbaar bij "Oud Lisse".

'Geniet van de goede dingen in het leven'

'U bent het echt!' is de reactie van de jarige op het bezoek van de burgemeester. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

n Eeuweling Aleida Bakker-Joosten is derde 100-jarige in een week in Hillegom

HILLEGOM n Het was een prachtig feest, de 100-jarige verjaardag van Aleida Bakker-Joosten. Een dag voordat ze werkelijk deze mooie leeftijd had bereikt, werd zaterdag 3 november groot feest gevierd in de gezamenlijke ruimte van Zorgcentrum Bloemswaard. Uiteraard waren de meeste bewoners daarbij aanwezig en ook burgemeester Arie van Erk maakte met een groot boeket bloemen zijn opwachting.

Door Annemiek Cornelissen

Het feest werd opgeluisterd met een optreden door het Shantykoor. De jarige keek de burgemeester verbaasd aan: "Oh bent u het echt!", riep ze uit, waarna van Erk haar spontaan een kus gaf: "Ik moest dit even doen hoor, ik heb nog nooit een honderdjarige gekust!", lachtte hij.

De burgemeester keek terug op het leven van de jarige job. "U bent geboren in 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarvan u nog zeven dagen heeft meegemaakt. In Zevenaar heeft u uw jeugd doorgebracht. Daar bent u ook geboren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was u verpleegkundige bij de Slag van Arnhem". De eeuweling beaamde dit, maar voegde er gelijk aan toe. "Je moet niet terugdenken aan de slechte dingen, maar alleen aan de mooie dingen".

De burgemeester vertelde dat hij in een week tijd maar liefst drie 100-jarigen heeft bezocht. "De Bollenstrekers hebben een gezond leven. Dat blijkt wel weer en als ze allemaal zo vitaal zijn als u dan teken ik daarvoor. U zei net dat je de goede dingen in het leven moet koesteren. Nu weet ik waarom u zo oud bent geworden. U heeft een prachtig gezin, met vier dochters en een zoon, zeven kleinkinderen en tien achterkleinkinderen en de elfde is op komst. Dat is toch wel iets om trots op te zijn". Sinds een jaar woont Aleida Bakker in een mooi appartement Bloemswaard, waar ze het erg naar het zin heeft. Haar echtgenoot was Hillegommer Victor Bakker, de zoon van Peter Bakker, de oude hoofdonderwijzer.

Actief en lid van fietsmaatjes

Hij werkte bij een grote sigarettenfabriek in Zevenaar waar zij zelf werkzaam was als directiesecretaresse. Tijdens de 'Arbeitseinsatz' moest het gezin Bakker onderduiken en kwam terecht in de boerderij van de ouders van Aleida. Daar is hun liefde geboren. De jarige job is nog een ondernemende dame. Ze puzzelt, wandelt en scrabbelt en geniet van de bezoekjes van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ook is ze lid van de fietsmaatjes en maakt regelmatig tochtjes op de duofiets waar ze heel erg van geniet.

Spelen en knutselen in De Meerkoet

Lisserbroek n De deuren van dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek staan op de woensdagen 14 en 28 november en 12 december open voor de altijd gezellige kindermiddagen.

Terwijl de kinderen creatief bezig zijn of zich vermaken met onder meer het poolbiljart, de tafeltennistafel, voetbaltafel, airhockeytafel, Wii of de opblaasspelen, kunnen de ouders gezellig in de huiskamer van De Meerkoet een kopje koffie of thee drinken.

De kindermiddag duurt steeds van 13.30 tot 15.30 uur. De entree is gratis en de kinderen krijgen ook nog een beker limonade.

De middagen zijn in principe bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen van 4 en 5 jaar mogen ook komen spelen, mits een van de ouders aanwezig is.

Helpende handjes zijn ook zeer welkom, dus wie het leuk vindt om te assisteren kan dit tijdens de kindermiddagen laten weten. Voor vragen en informatie kan men bellen met De Meerkoet: (0252) 413457.

Jubileumconcert Parochiekoor

Hillegom n Op zondag 18 november geeft het Parochiekoor van de St. Jozef en St. Martinuskerk een kort jubileumconcert, in verband met het 12,5 jarig bestaan van het Parochiekoor.

Onder leiding van de pas benoemde dirigente Elena Bruins met begeleiding op het orgel door Maria Meeuwenoord zal het koor enkele werken uitvoeren van o.a. Antonio Vivaldi, Anton Bruckner, Camille Saint Saëns, Johann Sebastian Bach, Edward Elgar en anderen. Het concert begint om ongeveer 11.00 uur, aansluitend aan de viering van 9.30 uur in de St. Jozef en St. Martinuskerk, Hoofdstraat 27 in Hillegom. De toegang is gratis.

Vrijwilligers repair café staan klaar

Hillegom n Veel elektrische apparaten, kledingstukken, fietsen of speelgoed kunnen nog een tweede ronde mee. Gooi deze spullen dus niet weg, maar neem ze mee naar het Repair Café!

Op donderdag 8 november van 19:00 tot 21:00 uur zijn de vrijwilligers van Repair Café weer aanwezig in Plein28, Henri Dunantplein 28 in Hillegom. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. In Plein28 is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Voor vragen kan er contact opgenomen worden met Marije Pots, coördinator Plein28 m.pots@welzijnskompas.nl / 06-40644805. Kijk voor meer informatie op: www.repaircafe.nl / www.plein28.nl

historie/nieuws

Allemaal blije feestweekwinnaars

Bij speeltuin Marijke werden de winnaars, groot en klein, in het zonnetje gezet. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Lisse n Tijdens een gezellige ontvangst in het clubhuis van Speeltuinvereniging Marijke werden afgelopen zaterdag de prijzen uitgereikt aan de winnaars van twee prijsvragen die tijdens de feestweek werden gehouden.

Door Esther Akerboom

Aan voorzitter van de Harddraverijvereniging Ton van Rooyen, communicatiemedewerker Peter de Haas en Mieny van Ooijen van de PR-commissie was de eer om de prijzen aan de winnaars te overhandigen.

In de feestweek werd als vanouds weer een aantal activiteiten georganiseerd waar prijzen mee kunnen worden gewonnen. Zo ging de organisatie van de kermis mee met zijn tijd en werd deze dit jaar niet geopend met een milieuvervuilende ballonnenwedstrijd, maar met de zogenaamde flappentapper. Dit is een soort kast waar kinderen briefjes met hun naam in konden doen die in de rondte werden geblazen, en waar een dapper meisje in stond dat 8 namen uit de wel 800 aanwezige briefjes trok.

Fotowedstrijd

Nieuw was de fotowedstrijd, waarbij er in 29 winkels foto's uit de oude doos werden getoond. Er was een prijsvraag aan verbonden waaruit een getal moest rollen. "In aanloop op het komende jubileumjaar 2020 zijn we in de oude doos gedoken om foto's te kunnen laten zien aan de inwoners van Lisse", legt Rooyakkers uit. "We hadden gehoopt op honderden deelnemers, maar het zijn er tientallen geworden. Uit de vele goede inzendingen hebben we drie winnaars getrokken."

De kinderen die hun prijs mochten komen ophalen waren Lize van Haaster, Senne Winter, Coert Warmerdam, Noa Roodenburg, Milan v.d. Poll, Berend v.d. Reep, Justin v.d. Meer en Jill Homan. De fotowedstrijd werd gewonnen door Vera van Winsen, Bob en Ciska, en Deborah Scheepmaker.

Leer werken met digitale overheid

Hillegom n Niet alleen de belastingdienst schakelt over naar digitaal, maar ook de gemeente en andere overheidsinstanties. En dat is voor sommige mensen knap lastig. De bibliotheek biedt momenteel een gratis cursus aan om hiermee aan de slag te gaan. Deelnemers krijgen uitleg hoe te werken met de digitale overheid.

De cursus bestaat uit vier dagdelen van twee uur en wordt begeleid door gecertificeerde docenten. Er wordt les gegeven in kleine groepjes en aan het einde van de cursus is er een feestelijke certificaatuitreiking. Voor de deelnemers is er geen examen.

De gratis cursus vindt plaats op vrijdag 30 november en 7, 14 en 21 december in de Bibliotheek Hillegom, Sportlaan 1 en duurt van 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden kan aan de balie van de Bibliotheek of via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

In deze cursus krijgen deelnemers alle stappen van het veilig zoeken en vinden van de juiste overheidsinformatie uitgelegd.

Ook worden zij meegenomen in het proces van het aanvragen van een DigiD.

Een gratis werkboek waarin oefenmateriaal en nuttige tips staan, krijgen allen deelnemers mee naar huis en tijdens de cursus is het mogelijk om gebruik te maken van laptops van de Bibliotheek.

Bridgers ook buiten gemeente actief

Hillegom n De Hillegomse Bridge Club Bel Air hield zaterdag 3 november de tweede wedstrijd om het kampioenschap van Kennemerland. Aan deze drive (in Heemstede) deden 160 bridgers mee.

Ondanks de drukte was er een gezellige en gemoedelijke sfeer. De dames achter de bar hadden hun handen vol om iedereen te voorzien van een drankje en een hapje. Na de 24 spellen gespeeld werd de balans opgemaakt. Menig paar was benieuwd of zij de volgende keer weer in de kleine zaal (lijnen D en E) moesten spelen of dat ze gepromoveerd zijn naar de grote zaal (A, B en C lijnen). Kijk op www.nbbclubsites.nl/club/6007 voor het totaalplaatje: onderstaand de beste drie paren:

A.

D Ramic/W Wonink 62,69%

J Zethof/T v. Haaster 61,36%

Ans en Cees v.d. Meer 59,47%

B

H Burgers/T Jansen 63,33%

L Houtkamp/I Jonkers 57,50%

M Jansen/ A Lohuis en

W Angevaren/J Pronk 54,58%

C.

G Olijerhoek/C V v. Zanten 69,10%

V Bruijn/E Ploeger 67,36%

E Berndsen / H Heijdendaal 67,36%

D.

A v.d. Gulik en J v. Kaam 57,64%

C Zandvliet /E Warmerdam 55,56%

S Schoute /H v.d. Brink 55,56%

E.

B v.Delden /T Priem 60,42%

C de Bruin /C Langeveld 59,52%

E Daams /L Jansen 59,23%

Rosie Walsh Zeven perfecte dagen

Tijdens een familiebezoek in Engeland ontmoet Sarah een geweldige man, Eddy. Het klikt meteen tussen de twee en ze hebben zeven fantastische dagen samen. Uiteindelijk moet Sarah terug naar Amerika en gaat Eddy met vakantie. Hij belooft haar te bellen zodra zijn vliegtuig geland is. Maar hij laat niks meer van zich horen. Sarah doet er alles aan om te achterhalen of het aan haar ligt of dat er wat is gebeurd met Eddy. Als ze er uiteindelijk achter komt krijgt ze de schrik van haar leven.
Spannend, romantisch, onverwacht en onmogelijk om weg te leggen.

Chris McGeorge Tik tak

Morgan Sheppard heeft als elfjarige jongen de moord op zijn wiskundeleraar opgelost die in eerste instantie werd afgedaan als zelfmoord. Vijfentwintig jaar later wordt Morgan wakker in een onbekende hotelkamer geboeid aan een bed. In diezelfde kamer liggen nog vijf vreemden geboeid. In de badkamer ligt een lijk. Op de t.v. meldt een gemaskerde man dat één van de personen in de kamer de moordenaar is en dat Sheppard drie uur de tijd heeft om te achterhalen wie dat is. Als hij het na drie uur nog niet weet zullen alle aanwezigen sterven.
Vlot geschreven en zeer spannend

Majgull Axelsson Jouw leven en het mijne

Als Märit onderweg is naar haar tweelingbroer Jonas om haar zeventigste verjaardag te vieren stapt ze uit in Lunt. De stad waar ze kort heeft gestudeerd maar waar ook haar broer Lars begraven ligt. Lars was zwaar gehandicapt en "onhandelbaar".

Toen hun moeder jong overleed lieten opa en oma Lars opnemen in een zwakzinnigeninrichting.

Later kwam Märit er achter dat Lars in een inrichting zat waar wetenschappelijke experimenten op patiënten werden uitgevoerd.
Indrukwekkend en mooi geschreven.

Ties Huijing

Wie het mooist valt, Sara Novic

De debuutroman van Sara Novic begint met deze prachtige openingszin: 'In Zagreb begon de oorlog om een pakje sigaretten'. De tienjarige Ana Juric leidt een zorgeloos bestaan. Maar wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Deze indrukwekkende roman laat zien hoe oorlog een levensloop kan bepalen.

Rommelen in sportcentrum De Vosse

Hillegom n In sportcentrum De Vosse is zondag 11 november een grote rommelmarkt.

Het aanbod op een rommelmarkt is altijd divers en verrassend: van oude obligaties tot een authentiek houtsnijwerk van Bali of van een jaren zestig meubeltje tot een dvd van Andre Rieu.

De vlooienmarkt duurt van 10.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 2,50 euro per persoon (kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree). Meer info: organisatieburo MIKKI, 0229-24 47 39 of 24 46 49. Of kijk op www.mikki.nl.

Kledingactie voor Oost-Europa

Hillegom n De diaconie van de Protestantse Gemeente in Hillegom organiseert een kledingactie voor kansarme gezinnen in Oost-Europa. De stichting "Zending over grenzen" verzamelt, sorteert en brengt de kleding naar die plekken waar het hard nodig is. Zij willen als Hillegomse gemeente hulp aanbieden en inzamelpunt zijn.

Schone en gewassen kleding en schoenen graag inleveren bij de consistorie van de Maartenskerk (Kerkplein) op een van de volgende dagen: vrijdag 9 november van 19.00 tot 20.00 uur, zaterdag 10 november van 11.00 tot 12.00 uur of maandag 12 november van 19.00 tot 20.00 uur. Schriften, pennen, (kleur)potloden en kleurboeken zijn ook welkom. Graag de kleding, de schoenen en het schrijfgerei apart aanleveren in gesloten plastic zakken.

Genie Does-Moison

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist.
Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

nieuws/leestips

Een jaar geleden werden we opgeschrikt door een consult van een slechts 1 jaar oude kat. Een prachtige raskat, een Britse Korthaar. Klaas was kreupel aan een achterpoot. Hij had al een behandeling gekregen met pijnstillers, maar die losten het probleem niet op. Klaas bleef mank lopen.

We besloten röntgenfoto's te maken. Helaas was daarop zichtbaar dat er een heupkopfractuur aanwezig was. We boden aan om Klaas te opereren en zo geschiedde. Omdat het om een ontwikkelingsstoornis gaat kunnen we alleen maar de irriterende afgestorven heupkop verwijderen en en zo de beweging minder pijnlijk maken. Het scherpe restant van de heupkop zagen en vijlen we dan glad af. Het is meestal verrassend hoe snel en goed het geopereerde dier hierna weer kan lopen. Klaas was een ander geval. Hij werd woest als hij op controle moest komen en ontplofte als we hem wilden onderzoeken. Zijn herstel verliep langzamer dan gewenst, maar we konden amper wat voor hem doen. Na 3 maanden kon hij echter weer bevredigend lopen! Op zich super. Klaas ging ook weer naar buiten. Een paar weken later kreeg ik weer een telefoontje dat Klaas wederom op drie benen liep. Het leek erop dat de operatie mislukt was. De eigenaren waren not amused.

Moesten ze weer met Klaas op consult komen; hij kreeg kalmeringstabletten voor de afspraak. Dat hielp zeker: ik kon hem voorzichtig onderzoeken. Het slimste wat ik kon doen was ook dit keer om een röntgenfoto te maken. Wat ik al vreesde was helaas gebeurd. Óók zijn andere heupkop was afgebroken. Het is een erfelijke aandoening dat deze raskatten sneller een heupkopfractuur ontwikkelen. Voor het eerst in mijn carrière moest ik nu bij een kat de tweede heupkop verwijderen. Omdat de eerste operatie uiteindelijk naar tevredenheid was verlopen was de keuze snel gemaakt.

Drie dagen later kon ik Klaas weer opereren! Technisch gezien ging het perfect. We wisten ondertussen hoe lastig Klaas was als hij een praktijkmedewerker zag, zodat we besloten vooral via Whatsapp contact te houden. Geregeld kwamen de filmpjes binnen. Steeds zag ik progressie. Het ging traag, maar Klaas liep weer op beide benen! Wel met een hupje in zijn beweging, maar dat was niet zo erg. De eigenaren hadden zelf een hechtingen mesje meegekregen om hem na 10 dagen van zijn draadjes te verlossen. Zodoende hoefden wij hem niet weer te plagen. Hierna hielden we steeds contact. Maar liefst vijf maanden na de laatste operatie begon hij weer op de bank te springen! Ondanks zijn afschuwelijke periode van operaties en revalidaties gaat het nu zo goed met hem dat er met het blote oog niets aan hem te zien is. Alle inspanningen zijn absoluut de moeite waard gebleken!

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom

Foto: pr website swg lisse

PG Hillegom

Maartenskerk

Zondag 11 november, 10.00 uur

Voorganger: ds. Wim Zaagsma

Open Hof Hillegom
Open Hof, Raadhuisstraat 3
Zondag 11 november, 10.30 uur
Spreker: Steven Parmentier

Evangelie Gemeente Hillegom

Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16
Zondag 11 november, 10.00 uur

Spreker: Lars van Nieuwkoop

Parochie Heilige Willibrordus

St. Jozef en St. Martinuskerk

Woensdag 7 november, 09.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken

Zaterdag 10 november, 19.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik
Zang en orgel: Hetty Verouden en Maria Meeuwenoord

Zondag 11 november, 09.30 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik + diaken I. Osseweijer
Koor: het dameskoor

St. Agathakerk

Zondag 11 november, 10.00 uur
Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: De Bollennootjes

Ma 19.30 uur: Eucharistieviering
Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering

H.H. Engelbewaarderskerk

Woensdag 7 november, 09.00 uur

Celebrant: kapelaan S. Kuik

Zaterdag 10 november, 19.00 uur

Celebrant: pastoor R. Franken
Koor: In Conspectu Angelorum

SWG Lisse

Zondag 11 november

Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Markus

Witte kerkje, 16.30 uur

Voorganger: ds. B. Loonstra

Evangelie Gemeente Lisse

De Poort, Jozef Israëlsstraat 11

Zondag 11 november, 10.00 uur

Spreker: Ben van der Kolk

Gereformeerde Gemeente Lisse

Salemkerk

Zondag 11 november, 10 en 16 uur

Voorganger: ds. G.J.N. Moens

Gereformeerde Kerk

Klisterkerk
Zondag 11 november, 10.00 uur

Voorganger: ds. Th.B. Hop, Hillegom

Hervormde Gemeente Lisse

Pauluskerk
Zondag 11 november 10.00 uur

Voorganger: ds. W. Poldervaart, Huizen

Grote Kerk

Zondag 11 november

10.00 uur

Voorganger: ds. M.C. van der Pelt

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 11 november bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 44: is: Mart van der Slot uit Lisse. De oplossing was: haardvuur.