Logo lissernieuws.nl
Foto: pr

Verhalenbundel In gesprek van Lisser Paul Bersee

  Cultuur

Van plaatsgenoot Paul Bersee (Lisse, 1957) is recent de verhalenbundel ‘In gesprek’ verschenen. Het boek bevat vijfentwintig korte verhalen die allemaal een link hebben naar pleegzorg en het voeren van een gesprek.

Bersee is bij het verschijnen van dit boek ruim zesentwintig jaar actief als gezinsonderzoeker: hij heeft gesprekken met mensen die een veilige thuisplek willen bieden aan kinderen die door allerlei omstandigheden gebaat zijn bij een tijdelijk of langdurig verblijf bij pleegouders. In zijn verhalen verwerkt hij soms zeer merkwaardige ervaringen zoals zijn gezinsonderzoek bij een gezin met een au pair en een alleenstaande vrouw die gebukt gaat onder een plaag van processierupsen. Hij heeft een nauwelijks verstaanbaar gesprek, een moeilijk gesprek en een schilderachtig afwijsgesprek. Ook heeft hij een ongemakkelijk gesprek met een toekomstvoorspeller. Veel van de verhalen van Bersee zijn autobiografisch met een vleugje fantasie en soms wat meer. Natuurlijk zijn er ook verwijzingen te vinden naar Lisse, zoals het verhaal Dagtoeristengesprek, waarin de schrijver vertelt over de verkoop van bloemenslingers en het verhaal Vakantiegesprekken met een nostalgische terugblik op zijn loopbaan als hyacintenholler.

Debuut
In 2004 debuteerde Bersee met de bundel ‘Wegens omstandigheden uitverkocht’ waarover het Utrechts Nieuwsblad schreef: ‘Bersee is geen nadrukkelijk stilist, maar weet met weinig en sobere woorden exact personages en omstandigheden te karakteriseren. Amusante en verhelderende lectuur.’ Bersee studeerde psychologie in Utrecht, was actief als sportpsycholoog en werd gezinsonderzoeker binnen de pleegzorg. Als onervaren gezinsonderzoeker bezocht hij in 1995 een echtpaar met vier jonge kinderen en in 2019 mocht hij op huisbezoek bij hun oudste dochter die ook pleegkinderen op wilde vangen: “De cirkel lijkt mij rond genoeg! Tijd om af te bouwen, want het is mooi geweest. Ik ben al die aspirant pleegouders heel dankbaar dat ik mij op hun bank mocht nestelen, met mijn notitieblok en pen.”
In gesprek kost 15 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Grimbergen aan de Heereweg of te bestellen bij uitgeverij AquaZZ (www.aquazz.com) of zonder verzendkosten bij de schrijver zelf (paul.bersee@gmail.com).

Meer berichten