Logo lissernieuws.nl
<p>Hangkouserie&euml;n 83 komt volgende week uit.</p>

Hangkouserieën 83 komt volgende week uit.

(Foto: vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH)
Sporen van Vroeger

Het Jozefpark van toen: buitenplaats Rozendaal

  Column

Hillegom maakt zich op voor de creatie van het Jozefpark. Het zuidelijkste stukje van de Hoofdstraat gaat herontwikkeld worden. De Jozefkerk had met huisnummer 143 het hoogste oneven nummer van de straat en zal samen met de pastorie, het Teresiahuis en de Jozefschool een nieuwe functie gaan krijgen. Met een nieuw gezicht, want er gaat ook veel groen komen in het gebied dat Jozefpark zal gaan heten. Zo kunnen dorpsgenoten aan beide zijden van het winkelcentrum genieten van openbaar groen. Een gebouw dat geen nieuwe functie zal krijgen is het in Zwitserse stijl gebouwde chalet dat achter het Teresiahuis staat. Veel dorpsgenoten hebben zich op sociale media al geuit over hoe jammer dat wel is. Het charmante chalet maakte deel uit van de buitenplaats Rozendaal dat naast buitenplaats Bloemswaard gelegen. Beide buitenplaatsen lagen destijds aan de Hoofdstraat, waarbij een laan vanaf de Hoofdstraat toegang gaf tot het chalet: de tegenwoordige Monseigneur van Leeuwenlaan.

Over buitenplaats Rozendaal schreef Veronica Handgraaf een mooi historisch artikel dat de coverstory is van aflevering 83 van “Hangkouserieën”, het donateurstijdschrift van Stichting Vrienden van Oud Hillegom dat volgende week gepubliceerd wordt. Donateurs van de Vrienden zullen in de loop van volgende week hun exemplaar in de brievenbus ontvangen, in Hillegom bezorgd door veel Vrienden-vrijwilligers. Met het onstuimige herfstweer dat zich nu laat gelden is het een mooi excuus om lekker binnen te genieten van het moois waarmee “Hangkouserieën” deze keer gevuld is. Want naast het artikel over buitenplaats Rozendaal brengen de Vrienden een artikel van Arie Dwarswaard over Koninklijke Van Zanten, wier kantoorgebouw vlak voor het uitbreken van de coronacrisis de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom werd toegekend. Aan de hand van het bedrijfsarchief schreef Arie over de kansen die er lagen voor dit bedrijf, bijvoorbeeld in Rusland en de Verenigde staten, vanaf een eeuw geleden. Alphons Maas schreef een artikel over de zoektocht naar de Hillegomse schuilkerk die ooit in plan Bakkum werd gedacht, maar veel zuidelijker bleek te hebben gestaan. Voor liefhebbers van afbeeldingen van Hillegomse bollenvelden in vroeger tijden heeft Piet Maat de derde aflevering van zijn serie hierover opgeleverd. En omdat de Vrienden momenteel geen bezoek kunnen ontvangen in de schatkamer op Kwekerij Veelzorg, brengt Jan Zeilemaker de schatkamer naar buiten met artikelen over mooie schenkingen. Daarnaast weer veel VriendenNieuws over de activiteiten van vrijwilligers van de stichting, want wie denkt dat er niets gebeurt bij de Vrienden die heeft het mis. Achter de schermen werken veel vrijwilligers aan hun mooie taken om de Hillegomse geschiedenis te bewaren en om daarover te vertellen in woord en beeld. Zo worden alle voorwerpen in de Vrienden-schatkamer gefotografeerd en gedocumenteerd, met het doel om een deel ervan op een later moment online beschikbaar te stellen. Hierin voorziet het grote project Digitalisering archief dat tot stand kan komen dankzij subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een andere grote pijler onder de activiteiten van de stichting blijft de steun van de donateurs. Voor slechts € 8,50 per jaar zijn Hillegommers al donateur en komt driemaal per jaar het mooie tijdschrift “Hangkouserieën” in de bus – in alle seizoenen mooi leesmateriaal. Doet u mee?

De digitale versie van deze column staat op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger en op www.dehillegommer.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten