Logo lissernieuws.nl
Foto:
Notenkraker

Rellen door jongeren en volwassenen

  Column

Het zal u niet ontgaan zijn dat de afgelopen weken heel wat rellen zijn uitgebroken in het land. Zo maar, op verschillende plaatsen, vaak zonder duidelijke redenen. Opvallend, het zijn niet alleen jongeren, maar ook volwassenen. Rellen trappen, irritant uitdagen voor een vlog, personen zelfs direct belagen en intimideren. Politici, politie en ambulancepersoneel, hulpverleners en anderen verhinderen hun werk te doen.

Voorbeelden van compleet asociaal gedrag dat langzamerhand de spuigaten uitloopt in Nederland. Natuurlijk, juist die rotzooi komt op televisie en daar waar het goed gaat niet. Maar toch, de regelmaat en de intensiteit waarmee asociaal gedrag vertoond wordt door jongeren en volwassen is tekenend voor het moreel verval van Nederland. Gemeenschappelijke normen en waarden worden niet meer gerespecteerd, naar gezagsdragers wordt niet meer geluisterd, zij worden zelfs aangevallen. Gehoorzamen is uit de Nederlandse taal verdwenen, zo lijkt het. Net zoals aanstellen, dat wil zeggen: niet jezelf zijn, je anders voordoen dan je bent, je gedragen als een kuddedier, zonder verder na te denken. Je wilt toch ergens bij horen als jongere en volwassene. En als dat op eigen kracht niet lukt dan maar met behulp van een ballonnetje lachgas, wat speed, alcohol, stoere taal, agressie baldadigheid en gewelddadigheid. Kan jou het bommen, we gaan toch allemaal naar de …… ! De volgende dag weten ze zich niets te herinneren, maar de volgende week duiken ze weer ergens op vanwege een of andere oproep op sociale media. Waarom is niet belangrijk, de reden bedenken we er zelf bij: Coronaviruswaanzin, Zwarte Piet, 5G, of welke andere complottheorie ook. Het gaat erom dat de leegte van het bestaan gevuld wordt, want al die maanden zonder eredivisie voetbal, bioscoop, festivals, dance en XTC-party’s gaan je niet in de koude kleren zitten. Je moet af en toe flink uit je plaat gaan om dat te voorkomen….

Maar over wie of wat hebben we het eigenlijk als we spreken over gewelddadig asociaal kuddegedrag, in de volksmond aangeduid als ‘straattuig’?

Wel, daar zijn meters hoge stapels onderzoeken naar gedaan in de afgelopen 50 jaar. De conclusies daaruit bevinden zich allemaal tussen “keihard aanpakken” of “met zachte hand aanpakken”, en alles wat er tussen zit. Er is zelfs een groep wetenschappers die de eindconclusie getrokken heeft “dat niets werkt tegen straattuig”. Vooral omdat reljongeren en -volwassen buiten de werkelijke samenleving staan, met heel eigen normen en waarden. Een eigen subcultuur vormen waarin crimineel gedrag als normaal wordt beschouwd. Dat was vroeger zo, en dat is nu nog steeds zo. Maar nu wel veel erger vanwege wereldwijd gebruik van internet en sociale media. Criminele en gewelddadige subculturen veroorzaken daarmee enorme maatschappelijke ondermijning en schade aan de samenleving. Vooral in open, vrije en democratische westerse samenlevingen. Maar vooral in Nederland, want daar is het niveau van normen, waarden en beschaving diep gezonken. Met een baksteen gooien naar een politieagent en gewoon de volgende dag weer vrij op straat staan...

Rellende jongeren en volwassenen zijn niet alleen maar kwetsbaar, zij veroorzaken grote problemen ten koste van anderen. Ontken dat niet langer, opvoeders en gezagsdragers, want we zitten al op een hellend vlak!

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in deze krant. Reageren? Mail: redactie@dehillegommer.nl

Meer berichten