Logo lissernieuws.nl
Foto:
COVID-19

Besmettingen met COVID-19 in de regio flink gestegen

Regio • Vorige week zijn in Lisse 35 inwoners positief getest op corona. Een persoon werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Op maandag 12 oktober kwamen daar nog eens 11 besmettingen bij en dinsdag 13 oktober nog eens 9. Vanaf maart kent Lisse 143 besmettingen, 9 ziekenhuisopnames en 2 overledenen door corona. 

In de week van 5 oktober zijn in de regio Hollands Midden 12.037 coronatesten afgenomen in de teststraten. Hiervan bleek 14,5 procent positief, opnieuw een flinke stijging ten opzichte van de week ervoor. Deze cijfers laten zien dat mensen zich nog steeds niet goed aan de gedragsregels houden. Om te voorkomen dat de zorg het niet meer aankan en het virus wordt ingedamd, is het belangrijk je aan de anderhalve meter te houden, vaak je handen te wassen en met klachten thuis te blijven.

Niet iedereen kon in de eigen regio getest worden, er zijn daarom ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 2058 personen uit Hollands Midden positief getest op corona. Afgelopen week zijn vijf personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Artikel gaat verder onder de grafiek


ggd hollands midden

Duiding cijfers

Het aantal besmettingen loopt hard op in onze regio in alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de groep 20-24-jarigen, de studentenleeftijd. De GGD ziet een opvallend hoog percentage onder 50 – 59-jarigen. De percentages onder 85+’ers en kinderen tussen de 0-9 jaar oud zijn ook hoog, maar daar is statistisch weinig over te zeggen omdat de GGD weinig personen in deze leeftijdscategorieën heeft getest.

Leiden grootste teststraat van Nederland

Vanaf 1 januari 2021 moeten de GGD’en in Nederland samen, dagelijks 100.000 testen af kunnen nemen. Om hierop voorbereid te zijn is de GGD Hollands Midden druk bezig met het openen van grotere testlocaties en het werven en opleiden van nieuw personeel. Afgelopen maandag heeft de GGD de teststraat in Leiden geopend. Met 13 testlanen is Leiden hiermee de grootste teststraat van Nederland. Op 26 oktober opent de nieuwe testraat in Gouda haar deuren. Hier is ruimte voor 12 testlanen. Na de verhuizing in Gouda zijn er in Hollands Midden 28 testlanen beschikbaar. Aankomende week mag de GGD Hollands Midden 2400 testen afnemen. Het signaal vanuit het ministerie van VWS om de capaciteit verder uit te breiden, wordt binnen enkele dagen verwacht. 

Getest? Blijft thuis tot je de uitslag ontvangt

Als je corona-gerelateerde klachten hebt, kun je een coronatest aanvragen. Het is de bedoeling dat je thuisblijft tot je de uitslag ontvangt. Pas bij een negatieve testuitslag mag je weer naar buiten en meedoen aan het sociale verkeer. Helaas horen wij vaak dat mensen na een testafspraak fysiek naar het werk of andere afspraken gaan. Dat is niet de bedoeling. Je kunt andere mensen besmetten als je corona blijkt te hebben.

Meer berichten